Putovanja| Religija

лотовим мореме плутање

Черевићан RSS / 03.05.2015. u 17:48

(април '15 - прибелешка из дневниками Ходочасничког)

 ...... доксе опуштен љуљушкам к'о штопл-панпур по посве мирној површини Mртвога мора, пренебрегнувши чињеницу да ме можда неки далековиди снајпериста ИСИЛ-а забашурен у јорданским брдима ту ома преко слане воде шацује небили код претпостављеног оправдао испаљени метак, а испод мене се притом по дну у халофитима  јарцају анаеробне бактерије склоне агресији, па ме слуђеног могуће апе и одвуку удубину пресољену , у мисао ми, к'о лаким ветрићем донет,  заталаса присет на давну 1982 г.,септембар је, где се у Светом окружењу манастира Хиландара мој кум Дрнда и ја чврсто договарамо како ће мо ома наког Свете горе палити за Јерусалим да док је још религиозно надахниће у нама вруће га допунимо изворним тумачењима битних места Свете земље, па се онда појединачно усмеримо на студиозније расчлањавање доживљене Догме,  те се одредимо ка истој, а која нас је обоицу ,породично, мамила одмалена, ал' . . . није нам се дало  и ево од тада протече богме 33 г (сиц) – године живота Исуса, те ја сам  одлучих да, у старост закорачијо, поменуте главинеми недореке још више смрсим, док је Дрнда себе привидно смирио пришавши Бахаи вери . . . има томе.. . .

 

путовање кроз време и Палестину из првог века наше ере, ка сцени дефинисаној речима и делима Јована Крститеља , Марије Магдалене и Исуса ,који су своје необично значајне животе проживели у удаљеном кутку Римског царства, о чему сведоче приче из јеванђеља, израелски домаћин нашег Поклоничког путовања Jerusalem Tours, реализовао је за сваку похвалу.томе треба придодати незаобилазну улогу њиховог претставника,нашег водича, гдина Srdjana Fuchs-a ,знаног нам блогера,који је током 10 одневног путовања по Израелу вешто баратајући податцима, допринео да Верници за своје опредељење потврде добију, а Сумњивци у Догму, да своје полуверовање (не)потврде на темељу нечег опипљивог.

множина пак фотки сачињених током ходочасничког путешествија остаће лично као реална основа за будуће доконо анализирање посећених локалитета почев од  Еин Карема (родног места Јована Крститеља), града Јерусалима, Голготе, Маслинске горе,Гетсиманског врта, па преко Витлејема, Сионске Горе, светиња манастира у Јудејској пустињи , те око Галилејског језера, Кани Галилејској , Назарета,Капернаума, реке Јордан, Мртвог мора, Yad Vashem-a, Хаифе, те исчека благодатног Огња у околини храма Васкрсења у Јерусалиму (баш на дан 71. ми р-дана, упс).

 
              %20.jpg  
 

врхунски смештај у звездастим хотелима као и понуђени нам јеловници верујем да никог од нас 50 сапутника није оставио равнодушним, док је комфор аутобуса те искуство возача Mr.Favdi-ja допринео је да се физички напор пређених цца 850 км по квалитетним израелским саобраћајницама лакше поднесе.наравно не мање важно ред је похвалити агенцију православне Епархије бачке за поклоничка путовања - Светињама у походе, те претставника им г Павловић Драгана на квалитетно /квантитетно осмишљеном израелском итинереру, којем је као наш сапутник умногоме допринео.

 

.....  ја пак, осећам да је резултат моје истрајности да посетим Јерусалим ,тамо одакле је религија којој припадам зачела тај , јер слутим да су вазда постојала два Јерусалима,један, овоземаљски-мерљив и други небески-умишљен и да су у оба владали више вера и осећање,а мање. . . .  разум и чињенице . 


Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

coviax coviax 19:02 03.05.2015

Pitanje

Još sam momčić bio kad sam se upitao da li i vanzemaljci imaju svoju neku Meku,svoj
Jerusalem.Katmandu,Makču Pikču ,Gizu,Vavilon...Ili im je to najsjajnija zvezda ili kao Miki plava zvezda...
Черевићан Черевићан 22:07 03.05.2015

Re: Pitanje

г coviax ХВАЛА да ми текста уочисте али на Ваш недорек у вези изванземљана нажалост ни ја одговор неимам . . .
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:39 03.05.2015

Čestitka hadžiji Čerevićaninu

Bravo.
Stvarno mi je drago da vidim da ste bili na tom hodočasničkom putovanju.

Siguran sam da jedno takvo putešestvije po Svetoj zemlji obogaćuje čoveka mnogim novim saznanjima i posebnim spokojem.

Nekad se govorilo: Vidi Rim, pa umri. Sada je, izgleda, došlo do onog: Vidi Jerusalim, pa umri. Drugim rečima, svako ko sebi može priuštiti, trebalo bi da vidi Jerusalim, odnosno Svetu zemlju, iako sam svestan, naravno, da diljem ove planete ima i mnogo, mnogo drugih fenomenalnih i zanimljivih mesta za posećivanje. Ali, Jerusalim je Jerusalim.

[/img]
nurudin nurudin 21:03 03.05.2015

Re: Čestitka hadžiji Čerevićaninu

Nekad se govorilo: Vidi Rim, pa umri. Sada je, izgleda, došlo do onog: Vidi Jerusalim, pa umri.


Неки смо дакле бесмртни.
Черевићан Черевићан 22:12 03.05.2015

Re: Čestitka hadžiji Čerevićaninu

г nurudin , има нас свакаквих и оваквих и онаквих важно је радити по тим питању интензивно е сад оћел' се нешто и постићи . . 'ебига.

Вама ХВАЛА на коментару.
Черевићан Черевићан 22:25 03.05.2015

Re: Čestitka hadžiji Čerevićaninu

г Хаџи Vladimir-е , ЗАХВАЉУЈЕМ на опаски, јер Јерусалим,престоница два народа ,светиња три вере,бојно поље данашњег сукоба цивилизација,епска историја три хиљаде година вере, крвопролића, фанатизма и саживота . . је место које не може а да не намами

(наравно,задовољство би било разменути са Вама утиске, ако се прилика укаже . . .)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 05:59 04.05.2015

muke Nevernoga Tome

vladimir petrovic
Bravo.
Stvarno mi je drago da vidim da ste bili na tom hodočasničkom putovanju.

Siguran sam da jedno takvo putešestvije po Svetoj zemlji obogaćuje čoveka mnogim novim saznanjima i posebnim spokojem.

Nekad se govorilo: Vidi Rim, pa umri. Sada je, izgleda, došlo do onog: Vidi Jerusalim, pa umri. Drugim rečima, svako ko sebi može priuštiti, trebalo bi da vidi Jerusalim, odnosno Svetu zemlju, iako sam svestan, naravno, da diljem ove planete ima i mnogo, mnogo drugih fenomenalnih i zanimljivih mesta za posećivanje. Ali, Jerusalim je Jerusalim.



a ti, Brate Vladimire, putuješ sa tim svojim Amerima, i ne umeš da se javiš u Nebesnu Kancelariju Srbsku jerusalimsku?! otuđio se, Amer post'o?! neka, neka, proklinjem te nemirom dokle god se ne vratiš da odemo u kafanu kao ljudi!

nego, gos'n Šer se muči s tim pitanjem, al' - svaka duhovna potraga počinje i završava se - unutar Čo'eka samog. ovakva putovanja su samo ukrasa radi. blaženi oni koje ne pomuči ovakvo pitanje ikada!
Черевићан Черевићан 09:51 04.05.2015

Re: muke Nevernoga Tome

Srđan Fuchs . . .blaženi oni koje ne pomuči ovakvo pitanje ikada!


. . . јер историја религија је амалгам реалности и лажи.историјска реалност постаје лаж.нестварна бајка постаје истина . . . . . . прочитах ( Ж.Кокто , Journal d'un inconnu)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:46 04.05.2015

Re: muke Nevernoga Tome



боље је тако мислити, лакше, у сваком случају безбедније.
timotije timotije 05:02 05.05.2015

Re: muke Nevernoga Tome

боље је тако мислити, лакше, у сваком случају безбедније.


Mene muče neistine, naročito o Bogu i njegovim sinovima i poslanicima, jer se religijom kao laži omogućava ljudima sotonske svesti na svetskom nivou, podržana i Crkvom zaštitnicom laži, uvlače svet iz jedne u drugu krizu iz jednog u sledeća dva rata. Zato već duže vrema pišem sa namerom da dosegnem kako je bilo i šta je istina u vreme kada su se žrtvovali poštovani Dobri Ljudi kakvi su bili Jovan i Isus. Verujem da ću od Vas dobiti odgovor, koga do sada nisam našao. Da li je u to vreme bilo šumskog drveća na većim površinama nego što ga sada ima ili kako se to prikazuje u filmovima - da ga nije bilo? Jer ovde, u vreme kada si Azijati nadirali u 14 veku 96% bilo je pokriveno šumom, mislim na centralne oblasti Dušanovog carstva. Ovo mi treba jer mi se desio zastoj u pisanju i opisivanju Jovanovog delovanja - prateći svoju fascinaciju smestio sam ga u pećinu sakrivenu gustom ŠUMOM!? Nadam se da znate istinu? Unapred hvala!
Черевићан Черевићан 13:44 05.05.2015

Jovana nedorek

Hvala g timotije na javljanju te interesovanju za dorek Jovanovog delovanja. u blogu koji planiram a koji je potaknut posetom Ein Karem-u,mestu mu rodjenja,Sv.Jovan ce biti .... uistinu nezaobilazan.

do tada upuceni u temu bili bi pozdravljeni zarad eventualnih priloga na Vash upit...
timotije timotije 08:58 08.05.2015

Re: Jovana nedorek


Hvala g timotije na javljanju te interesovanju za dorek Jovanovog delovanja. u blogu koji planiram a koji je potaknut posetom Ein Karem-u,mestu mu rodjenja,Sv.Jovan ce biti .... uistinu nezaobilazan.

do tada upuceni u temu bili bi pozdravljeni zarad eventualnih priloga na Vash upi


Хвала на љубазности, но ја и даље очекујем одговор од г. Срђана.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 05:47 04.05.2015

Gos-n Šer,

stižete li Vi iz sveta Pregrešnih, među nas Bezgrešne, na svetu sremsku stranu i obronke zavičajne Fruške gore, 6.5. i Vladiku Georgija da obeležimo?!
Черевићан Черевићан 08:40 04.05.2015

Re: Gos-n Šer,

драги г Fuchs,жеље и умишљај су једно а стварност (горка) посве друго.наиме нападосмо изнутрицу обронака хомољских планина ( ужи локалитет подножје утврде Голубац) па ће мое р.искуство нарушавања миленијумског мира планинских изнутрица бити минерима фирме Планум неопходно баш у наступајућој нам р.недељи . . тако да ћу у мислима са Вама бити а локално вино у х. Голубац пити . . .

ето.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:32 04.05.2015

novi srpski antisemitizam

meni je najjači utisak sa tog putovanja, naravno pored osobenog генијаллука gos'n Šera, i teškog nedoreka kojim se muči, i čije umirujuće prisustvo tokom putovanja je zaustavilo gos'n Mene da se ne pošibam s pojedinim gostima:

u novom srpskom antisemitizmu, hercegovačkom, i dve hit činjenice hercegovačkog neonacizma - 1) pronađen je Hristov DNK, i u njemu preko dvadeset hromozoma koji ukazuju na njegovu pripadnost Naciji Srbskoj; 2) lik na ikoni u oltaru hrama Svetog Arhangela Mihaila, zadužbini Milutina Nemanjića, nije Hristov već Milutina Nemanjića samog?!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:58 04.05.2015

стигоше граматле одочасничке из Ј патријар

предадох управо гос'н Павловићу... него, гос'н Свето, што вели млади господин гос'н Петровић, у нас је једини кључ спокојност и радос' бића... узев у обзир да Ви настојите умственим дореком доћ до одговора је л' да ил'није да, то је кудикамо мучитељственији пут. када пак баците све на душевно, па још имате и младу запаљиву јудејскост карактера, постоји могућност да се пошибате с дупанима. иако ми је ту био изразито симпа босански Прота (иначе један од разбијача Качавендине гнусне Мреже) - ма пусти, Сергије, Херцеговце ионако слабо ко воли...

пс. а ја иначе, мимо банаћанског, и јудеохерцеговачког поријекла, из најсветлије партизанске традиције, па се наумих шибати с овим нацошима
Черевићан Черевићан 12:53 04.05.2015

Re: стигоше граматле одочасничке из Ј патријар

вазда током досадашњег ж.трајања, г. Fushs-e, бауљах тежом стазом ка циљу а све у нади да ће постигнуто на тај начин бити души лековитие, посебно ако се то односи на религијско лутаније.жару пак карактерами (у форми лаког тињања) сам неизмерно захвалан
- атипичан Сремац,каз'ли би ми у Селу.

ХВАЛА за грамата инфо , моја Цимерка израелска ће је преузети . . обећа.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:59 04.05.2015

Re: стигоше граматле одочасничке из Ј патријар

duovna je strana srazmerna retkos' danaske, u bilo kom scenariju ste osudjeni na progonstvo. meni je jako simpatičan stav moje rođene gospoje, izrazito PROTIVAN, ali su ljudski kvaliteti takvi: saosećajnost, duovitost, ljubav i sastradanije zabližnje... taki da bi joj svaki angel pozavideo. tako da sam ja rešen da se šibam s Petrom ako je ne pusti NEKRŠTENU u Eden, po cenu sopstvenog izgnanstva, ili bilo koga od vas iz te kategorije ljuckosti.


mariopan mariopan 15:13 04.05.2015

..

Лепо описано путовање и доживљај.

Добијем жељу за путовањем ( тешко жабу у воду натеерати) него ..,одговара ми тура која има таквог водича који ће знати све да ми објасни и покаже, само треба да нађем тих десет дана слободно.
Наиме, за ово лето ми је распоред већ нагуран и претоварен.
Прво сам ја домаћица Грцима, па идем ја код деце...па са ћерком на неки одмор ( још не знам где) ...па ако жива останем можда збришем у "непознатом правцу" на десет дана на једну овакву туру?

И ко то каже "види. ..( Рим, Барселону, Париз, Јерусалим...) и умри" ....то је превазиђено.
Сад се каже "док не видим све велике градове света не смем да умрем!"
vladimir petrovic vladimir petrovic 07:47 05.05.2015

Re: ..

И ко то каже "види. ..( Рим, Барселону, Париз, Јерусалим...) и умри" ....то је превазиђено.
Сад се каже "док не видим све велике градове света не смем да умрем!"


Hm. Ne treba stvari shvatiti bukvalno.

Izreka „Vidi Rim, pa umri“ je fina metafora, pa je namenjena ljudima sa osećajnošću i maštom. Oni koji umeju osetiti događaj. To ne može svako: hiljade ljudi poseti Rim, pa ništa ne osete: primećuju da je lep, ali kažu sebi da ima u svetu mnogo lepih gradova, pa se vraćaju doma u stilu „Maksim u Zagreb, Maksim iz Zagreba“. A za neke, odabrane, poseta Rimu (ili Jerusalimu) je veliki unutrašnji događaj, koji uzbuđuje i tera na razmišljanje..

Sve je u tome kako ljudi doživljavaju sebe i druge. Pada mi na pamet da je Erika Džong, u knjizi Blagoslov uspomena, napisala ovo: „On je plavokos, hladan, visok, grčki bog. Kad svira na klaviru, ja se toliko uzbudim da se plašim da ću skvasiti sofu“. A tog pijanistu slušale su i mnoge druge žene, koje su ostajale hladne i mislile, recimo, šta će sutra da kuvaju za ručak.

Jerusalim je poseban grad, koji može u čoveku da pobudi mnoge emocije i radosti. Jer on nije samo jedna od mnogih turističkih destinacija. On jeste nešto naročito.

Danas, čak turisti iz siromašne Srbije mogu posećivati Havaje, ili Abu Dabi, marokanske kraljevske gradove, Bangkok, indonežanska ostrva i slične udaljene krajeve, pa kad se vrate reći je da je bilo lepo, i tražiti ponude za nova putovanja. Takvi ne shvataju značaj izreke „Vidi Rim, pa umri“.
A još manje Jerusalim.
Черевићан Черевићан 13:19 05.05.2015

puj,daleko bilo

"Mariopan .... dok ne vidim sve velike gradove sveta ne smem da umrem"

putovanjem
dusu kad nahranis
mosh komotno
da se usahranish,

Ups

Draga gdjo mariopan hvala na javki
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:09 05.05.2015

Re: puj,daleko bilo

baš. ti gradovi ostaju sakriveni pred ljudima bez osećajnosti, saživljavanja sa istoričnošću mesta... isto slovi i za jedan Hajdelberg, mada su neki motivi istoričnosti tamo, hhh, hladni...

... nego, razbijam vas dan glavu, kako se gos'n Šer, u svom opuštanju na talasima Lotovog mora, upusti u maštarije o isilovcima, a grešni ja - u solidnu obnaženost nizozemskih gošći te nimalo zaostajuću naših Bačvanki?!
Черевићан Черевићан 18:42 05.05.2015

cak shta vishe

g Fuchs u nazovi mi budnosti ka jordanskim brdima neprevideh (tada josh greshan) mamljiva torza nashih saputnica aftobuskih no skoncentrisan da prepoznam trag misli greshnih u zamrshenosti glavinih sadrzaja razmazan lekovitim glibom presoljenog Mora lotovog odolih znatizelja okami dodushe i vodeci racuna da mi ne smakne dno pod nogama te ko baloname vetric oduva ushake isi-lovcima,direkt
Ivana Knežević Ivana Knežević 03:25 05.05.2015

(heart)

Dragi pesniche, koliko je receno i naznaceno zvuci kao tek prvo slovo u epu koji se pise unazad nebrojeno vekova. Negde u svom ovom efemeru mora da postoji trag vecitog.
I divnog li susreta, za vas, za sve one koji to mogu da osete, i podele.
Черевићан Черевићан 12:56 05.05.2015

bogostihovanje

Religiju stihom da iskazes
biti moras majstor tog zanata
sad ociscen zemaljskijeh greha
mozda probam 'nako iz inata

Draga gdjo Knezevic HVALA na druzenju
mikele9 mikele9 10:59 06.05.2015

Da!

.... jа пак, осећам да је резултат моје истрајности да посетим Јерусалим ,тамо одакле је религија којој припадам зачела тај , јер слутим да су вазда постојала два Јерусалима,један, овоземаљски-мерљив и други небески-умишљен и да су у оба владали више вера и осећање,а мање. . . . разум и чињенице .

Istovetnog sam mišljenja ali to ne znači da nemam želju da posetim Jerusalim, Hilandar, Meku.... po meni, to su mesta ogromne energije!
Черевићан Черевићан 11:59 06.05.2015

globtroterstva maam

g mikele nekom u mladim godinama se posreci da poseti mesta koja pomenuste,drugi pak te susrete iscekuju pa ih da/ne ostvare.iskreno Vam zelim da zamisao realizujete jer kao umetnickoj dushi neka vrsta prosvetljenja nakon toga ce svakako uslediti.e sad da li je u ovim nasim z.godinama to i (neki) dobitak....otom bi se moglo da/ne usaglasiti.



Hvala na komentaru.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana