Ako je do svedoci, krava je naša! (Courtroom comedy)

Dejan Stanković RSS / 19.06.2007. u 22:13

Da li vam se dogodilo da vam ponude posao koji vam se uopšte ne radi ili da vam neko zatraži da mu prodate nešto što vam se ne uopšte prodaje, a vama nezgodno da odbijete? Za takve prilike postoji trik – zatražiš nerazumnu cenu i smeškaš se.

Problem je u tome što taj metod ne funkcioniše baš uvek. A kad ti ne upali, mrziš sebe zbog naivnosti i nedostatka karaktera, a posebno zato što nisi tražio još više. No povratka nema.

S vremena na vreme prevodim pred sudom. To baš ne volim da radim. A posebno ne volim da se zbog toga povlačim po nekim zabitima kojom prilikom više vremena provedem u putu nego radeći.

Elem, prošlu radnu nedelju sam protiv svoje volje i na sopstveno iznenađenje proveo u sudu pravde. I to na kraju sveta, u brdima, dan jahanja od kuće. Pozvali su me da radim, nije mi ni išlo tamo niti mi se radilo, pa sam primenio gore opisani oprobani trik, ali mi nije upalio. Nisu ni trepnuli, prihvatili uslove i poslali mi poziv za prošli ponedeljak. I u ponedeljak se probudim u praskozorje, sednem u kola i nekako stignem na početak suđenja. A da nisam došao em bih platio kaznu, em bi me sproveli pod oružanom pratnjom.

Zgrada suda je zidana u vreme fašizma. Sudnica izgleda kao u filmu. Sve da si sa druge planete odmah bi shvatio ko je ko u sudnici – predsednica sudskog veća sedi nasred podijuma posađena na velelepi presto, tapaciran i s visokim uzglavljem, pored nje članovi sudskog veća u foteljama s nešto nižim naslonima. A na zidu iza njih freska monumentalnih razmera – Mojsije na Sinajskoj gori u jednoj ruci drži tablice s Božjim zapovestima a drugom nešto kao preti. Pred njim, odnosno više kao ispod njega, tiska se i trese od straha neki silan narod . Mora da su nešto mnogo grešili kad ih je toliko strah. Kad ih pogledaš sve četvoro, sudije i proroka iza njih, ne znaš prosto ko je tu ljući i natmureniji. Sa dve strane sudijskog stola tužilac i branilac, svako u svojoj loži, svi ozbiljni, preozbiljni, i oni, kao i sudije, u crnim togama. Na sredini zapisničar s nekim aparatima za snimanje, mirkrofonima, žicama, kablovima, gajtanima, strah te da će te mašine da te provale ako lažeš, tako pametno i komplikovano deluju. A u areni, iza ogradice, kao u nekakvom simboličnom kavezu, okrivljeni. Pred ogradicom dve jednake, drvene stolice, na jednoj ja, a na drugoj se smenjuju svedoci. Samo se po togi vidi da nisam ni svedok ni okrivljeni. Iza okrivljenog dva pandura da nedaj bože ne utekne a iza njih drvene klupe za publiku. Prazne.

No, da se vratim onim drvenim stolicama. To što je svedocima stolica neudobna, to nije ni strašno, oni uđu, kažu šta imaju da kažu,  ustanu i odu, a ja, nesrećnik, ceo dan na onoj stoličici, em je mala, em je tvrda.

I počne suđenje, u sudnici ludilo: trista svedoka, ovaj cmizdri, ovaj kuka, ovaj bogorada, sudinica preti i grdi, priziva pameti. Svi lažu, kao da namerno zbunjuju sud, ne možeš da pohvataš šta se zaista dogodilo. Kažem, svi lažu a svi deluju iskreno jer veruju da govore istinu i samo istinu, a opet se tu nište ne poklapa, sve u svemu prava rašomonijada.  Jedno nas sve spaja, sudije, advokate, tužioce, okrivljenog, mene, pandure, svedoke - nikome nije drago što je tu gde je. Posebno okrivljenom. A bogami ni meni. Svakog mi žao, svako tme nervira, malo posla tu ima pa mi je dosadno - sve u svemu sve bih dao da nisam tamo. Negde oko ručka shvatim ja da to suđenje neće biti gotovo istog dana, već da će da potraje i to podugo, i pre no što se sud raspustio za ručak ja skočih na noge i rekoh:

 - Uvažena gospođo doktor sudija, ja sutra, nažalost neću moći da dođem... Mislim... nisam znao da će ovo potrajati… imam zakazane druge obaveze... 

 - Kako to, gospodine doktore, niste znali? Piše u pozivu. Prihvatili ste obavezu! - kaže sudinica ljuta k’o puška.

 Vidim ja u pravu je, piše u pozivu, samo ja nisam dobro pročitao, a vidim i da u onoj gunguli sudinici samo još fali da ja pravim probleme. Ipak, ne posustajem:

 - Uvažena gospođo doktor sudija, stvarno ne mogu!

A ona: „Gospodine doktore, Vi se svesni da imate zakonsku obavezu i da ću u slučaju da se ne pojavite biti prinuđena da primenim prigodne prinudne mere.

Dakle nema zezanja, vidim još će policiju po mene da šalje i spustim loptu. 

Istog popodneva, tokom drugog dela sednice, smislim novi pakleni plan. Već su bila počela da me bole krsta od neudobnog sedenja pa provedem popodne držeći se za leđa i pripremajući se za bekstvo. I pred sam kraj opet se, na iznenađenje svih, javim za reč, ali ovoga puta sa neoborivim argumentima. I kažem:- Uvažena gospođo doktor sudija, znate, ja ne mogu da dođem sutra, iz zdravstvenih razloga. Izvinite, znam da nije lepo, ali jače je od mene...- Kakvi sad zdravstveni razlozi, gospodine doktore? -  pita predsednica veća, mnogo, ali mnogo ljuta.

- Uvažena gospođo doktor sudija, devet sati na tvrdoj stolici, to moje telo ne može da izdrži. Sve me boli – kažem i mislim se - Nema tu više šta, uspeo sam, žena protiv ovoga ništa ne može. Pobedio sam!

Gleda ona mene s onog podijuma iz one crne toge, preko onih cvikera, ćuti i razmišlja. A onda, uzdahne, okrene se prema zapisničaru i počinje da diktira – mislim ja – otpusnu listu za mene. Ja likujem, a ona kaže:

- Sud nalaže da se za uvaženog gospodina doktora prevodioca u apoteci na uglu kupi, na račun suda, medicinsko jastuče sa rupom u sredini ne bi li se isti tokom suđenja poštedeo bolova od hemaroida od kojih pati.

Pokušavam tu da kažem nešto al' ne mogu od smeha a i ostali prisutni se kikoću. Sve u svemu shvatim da nema načina da se izvučem i pomirim se sa sudbinom.

Priča ima i nastavak. Jastuče mi nisu nabavili jer sam objasnio da problem nisu šuljevi već leđa ali su mi nabavili presto jednak sudijinom u kome sam presedeo pet dana slušajući tužnu priču o pokušaju ubojstva iz strasti. Kao meksička telenovela. Svega je tu bilo: i krvi i tuče i pucnjave i preljube i strasti i bolesti i ludila i mržnje i ljubavi i interesa i samilosti i zlostavljanja i otmice i pokajanja i pijanstva i plakanja i pucnjave, samo sreće i radosti ni od korova.

Četiri noći sam prespavao u hotelu, odakle sam izlazio samo da se malo prošetam po onoj vukojebini i da kupim veš i košulje za sledeći dan li da donesem oprane iz vešeraja. Toliko za ovo javljanje.

Atačmenti



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Mića Marković Mića Marković 22:27 19.06.2007

jezik

Sjajna prica.
Koji jezik govore u toj vukojebini, kada im je potreban prevodilac?
Dejan Stanković Dejan Stanković 22:28 19.06.2007

okrivljeni je

nase gore list. kao i obicno.
Mića Marković Mića Marković 22:30 19.06.2007

Re: okrivljeni je

Znaci i tamo smo stigli.
GajaR GajaR 22:36 19.06.2007

jel to kafkin proces?

bilo bi zgodno da znamo koga je prevodio, sa kojeg je jezika prevodio i zašto je to trajalo pet dana. nemogu reči "so sory" ako neznam razlege!
BDW. ako želiš linkove do medjunarodnog suda pravde, pitaj? tu sam, sa svojim skromnim znanjem da pripomognem.
Dejan Stanković Dejan Stanković 22:44 19.06.2007

Re: jel to kafkin proces?

o postupku mogu da govorim tek posle pravosnazne presude. Krivica je. Krvni delikt.
Nisma ni prevodio vec sam glumio ludilo, posto okrivljeni razume i govori portuglaski, madjutim kada ne bi imao prevodioca u sali mogao bi da obori sudjenje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:43 19.06.2007

Jastuče

sa rupom, e za ovo još nisam čula!
Šta bi na kraju presuđeno? Izvuče li se onaj "naš"?
Dejan Stanković Dejan Stanković 23:48 19.06.2007

nije jos presudjeno

i nece se izvuci. nema sanse.
Mića Marković Mića Marković 23:49 19.06.2007

Re: Jastuče

Jelice,
prebrzo citas postove.
Dejan je jasno napisao, da do pravosnazne presude ne moze o slucaju nista da govori.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:00 20.06.2007

Izvinjavam se,

stvarno mi promaklo...mada vidiš da kaže da se neće izvući...
Aspazija Aspazija 23:47 19.06.2007

"Neoborivi argumenti"

Dobar pokusaj...
nsarski nsarski 00:23 20.06.2007

Dejane, ako ce ti biti lakse,

radim i ja takve stvari. Kad je ovde u gradu, OK - odem, zadrzim se koliko treba (cesto je sudjenje otkazano pa ne prevodim, ali me plate). Medjutim, par puta su me zvali u neki zatvor na 100km odavde, u nekoj nedodjiji. Ista istijacka situacija kao tvoja koju si opisao. Potukli se klinci (medju njima neki "nase gore", maloletnici) i jednog 14 mu je godina zatvorili jer je bezbol palicom udario policajca! Opasan tip, ulazi u sudnicu u okovima, sa lisicama, ko 13. vek. Posle par sati nadmudrivanja, gde je porodica tvrdila da je mali pretrpeo posledice rata", a sudija ustanovio da mali nije bio ni rodjen u vreme rata jer su njegovi bili u izbeglistvu u Nemackoj kad se rodio,sudija odluci da mali mora da ostane u zatvoru do konacnog sudjenja i izricanja presude. Nastane kuknjava, "opasan tip" poce da place k'o kisa, pocne busanje u grudi, muskarci se masaju za cigareta policajac ih izbacuje, ma haos. Sledece suocenje zakazano za par nedelja, ja se javim sluzbi za koju prevodim i prijavim godisnji odmor. Tako sam izbegao.
Ali, ti si napravio gresku povodom visednevnog sudjenja: uvek citaj "mala slova" i pamti ih! :))
Super blog, preporucen.
jesen jesen 00:42 20.06.2007

Dejane,

...eto primera da i ovde kod nas zivot ima nekih prednosti... Ovde nema zakona koji bi mogao da te natera da radis nesto sto neces...nema sanse da te neko tako muci...radije bi te pustili nego da ti nabavljaju specijalno jastuce i "presto"....
Olga Medenica Olga Medenica 02:45 20.06.2007

E moj Shaco

ima i gorih stvari.
Ima dana kad je sve crno.
Ja odslusala jedno sudjenje, dve cele nedelje. Otvorena usta, vilica na grudima. Cudo.
A jednom sam vrdnula iz porote, kazu da je cudo da sam se provukla, vrdanje je kaznjivo. Ako poziv naidje ponovo (a sta bi bilo nego neka vukojebina, nece mene iz Londona da zovu u London pa da spavam kod kuce, blebecem sa muzem i prijateljima i ovi uticu na moje misljenje) nema shanse da se izvucem pa sta god bilo.
Tako ti je to kad si posten gradjanin, cimaju te kako stignu.
d j o l e d j o l e 09:23 20.06.2007

Svi lazu :)

i da je u sudnici ludilo: trista svedoka, svi lažu
Dejan Stanković Dejan Stanković 09:57 20.06.2007

Re: Svi lazu :)

ma sto je najgore oni misle da govore istinu. To je, tek, tema za sebe.
pnbb pnbb 16:42 20.06.2007

ne kaze se

dzabe
laze ko svedok
Dejan Stanković Dejan Stanković 17:01 20.06.2007

Ako je do svedoci

Krava je naša!
snezana7plus snezana7plus 12:10 20.06.2007

Uvažena gospođa doktor sudija

Citam pricu i smejem se . Volim da citam tvoje price, pa mi nekako normalno da citajuci razvoj dogadjaja navijam za tebe.
Al ne vredi, moj favorit u celoj prici je ipak
Uvažena gospođa doktor sudija
Koji lik ! Pazi jastuce - pa to sve sa stilom - mora joj se priznati !
Dejan Stanković Dejan Stanković 13:00 20.06.2007

Fenomelnalan lik

mlada, nema 35 godina, lepa, a kada bismo svi us dunici da se smejemo, je rs vremena na vreme je mnogo smesno, ona se namrsti, kao da joj sunce ide u oci, napravi neku grimasu i ja kapiram da je to sve da bi prikrila osmeh.

Jednom prilikom udjem kod neke sudinice kad tamo neka devojcica, skroz slatka, i ja joj kazem da bih sa sudijom da razgovaram a ona kaze: ja sam. aj a ko budala: nisam se nadao da ste tako mladi i lepi.
Izgrdila me onoliko, a videlo se da joj prija.
dunjica dunjica 15:05 20.06.2007

sudinica i plivaći kolut

sudinica

Hahahaha, čitaju se Jasminini postovi. Ili je to (PC) tvoje prirodno stanje, Dejane ;-) U svakom slučaju, baš se radujem.

Inače, jastučad s rupOm postoji i za friške porodilje, hoću reći, žene koje su se skoro porodile, pa imale peh da im dole popucalo / rasjeklo. Onda sjede na takvim jastučićima. One dosjetljivije sjede jednostavno na dječjem šarenom kolutu za plivanje.


Черевићан Черевићан 18:59 20.06.2007

noduli haemorrhoidales

На неугледном надгробном споменику у углу сеоског дрекалова,шпиц наме им је било ,паткови, јер су сви одреда у породици рибарили,сећам се писало је . .овде лежи и јова умро од шуљова. Целе године седећи навлажној даски рибарске шиље бућкајући на сомове ил мрежу забацивајући навуко је поменути мој исписник ладноћу удебело месо и . . .шуљови су били неминовност.како је старио такосе проблеми умножавали и резултирало је . . натписом на споменику а ни 30 није био саставио.мирму.
Милутин пак са судовима је имао подоста заједничког као дипл правник ал жестог цугарош бијо њакви дупли атура колко ти издржиш мера загревања му је била па се онда прикључи неком озбиљнијем пајташу те док не испусти ташну са судским списима из леве шаке то му био показатељ да је време за још један дупли . . . па кући.наравно вазда седећи бесомучно пушећи удебљо се преко мере па и шуљеве запатио.сећам се кад код њега упосету навратим а он увек на клозету седи флаша вињака поред ноге а од дима се види ужива читајући дневну штампу
- ајд ош се породите једном некад ми прекипило чекање
- чек још само малко да излуфтирам шуљеве бивало му правдање
које је ,упамтих, накнадно појашњавао устаљеном сентенцом
- кад год би да *ерем они ме скењају ,не дајбоже да буде тврдо
после . . рак дебелог црева , те ено и њега . . .под багремом лилавским већ пар децениа.е, милутине мој . . .
Marija Z. Marija Z. 21:07 20.06.2007

Cao Saco

Super prica. A sto se ti i sudija oslovljavate sa doktore?
Dejan Stanković Dejan Stanković 21:42 20.06.2007

Svi se oslovljavamo

sa doktore. Takav adet. cim si zavrsio fakultet, imas titulu doutora. a na ulici, u kaficu, u banci, ako imas naocare ili kravatu, odmah te oslove sa doktore. za svaki slucaj. Godine su mi trebale da se naviknem, a sad, kada me u poslovnom kontaktu neko oslovi sa senjor umesto sa senjor doutor, strecnem se. moze po imenu (koje tesko umeju da izgovore) moze sa sr dr, ali sa sr ni pod razno. to je znak nipodastavanja. a da vidis sekretarice kako popravljaju kad okrenes telefon i trazis senjora tog i tog. a ona kaze - nema takav ovde ima samo senor doutor taj i taj.
kulturoloski fenomen.
a kad si doktor nauka onde te oslovljavaju sa senjor doutor profesor. i ne propuste nijednom da tako pocnu recenicu.
Dule Nedeljković Dule Nedeljković 21:44 20.06.2007

Re: Svi se oslovljavamo

kao i uvek. Sedi 5
Marija Z. Marija Z. 22:50 20.06.2007

Re: Svi se oslovljavamo

Ovo je bas zanimljivo, nisam za to cula pre. A sta rade kad pricaju sa nekim na nekom drugom jeziku, da li i onda ubacuju doktore kad se oslovljavaju? Nije lose da se zna, ako nekad dospem u Portugaliju da ne ispadnem nekulturna. Da li to vazi i za Brazil?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:38 20.06.2007

:)))

sh'a da ti kazhem, ja mnogo volim da chitam tvoje priche & dozhivljaje:)
wk wk 16:37 21.06.2007

Re: Svi se oslovljavamo

Razne zemlje, razni običaji.

Bili mi svojevremeno u Češkoj turistički, i naš drugar dopadne bolnice neplanirano. Otišli mi u posetu, i onda vidimo da njegovim sapatnicima u sobi obavezno piše titula. Nama bi prosto krivo, šta je sada naš drugar gori od ostalih da njemu ne piše 'Ing', k'o ostalima. Ali pretpostavljam da mu nije baš bila prva briga da diktira detalje svog akademskog obrazovanja u trenutku dok mu kamen beži iz bubrega i divlja po "močovodu" (močovod je, zaključili smo iz razgovora sa doktorom, češki izraz za mokraćni kanal). Isto tako prećutasmo da smo i mi inženjeri, mada smo, u skladu sa srpskim običajima lekara pedantno oslovljavali sa 'doktore'.

Ali sam se tek zgrozio u Americi, kada sam shvatio da se profesoru univerziteta 'ladno obraćaju samo po imenu. To je tamo sasvim normalno.
nsarski nsarski 18:30 21.06.2007

Re: Svi se oslovljavamo

Davno sam gledao jednu emisiju o tome: u Kolumbiji i Venecueli se manje-vise svakom pismenom obracaju sa doktore, i sl. Moguce da isto vazi i u Brazilu.
Biljana Maksic Biljana Maksic 20:19 21.06.2007

Nikada

nisam naucila da budem muzikalna, govorim strane jezike i vozim. Zapravo, nikada nisam naucila nista, pa nemam problema koje si ti imao. Svidja mi se sudnica u kojoj je sve jasno, kod nas ne razlikujes sudiju od slucajnog prolaznika. Tako je bar bilo pre 15 godina. Da, stvarno mi se svidja sto ti je odmah sve bilo jasno. A sto se stolice tice, sedi na butinama.
nocna ptica nocna ptica 14:02 26.06.2007

Ja to ne shvatam...

Elem, to titulisanje ponekad poprima razmere apsurda...
Umro pre par godina direktor jednog KBC-a u Beogradu, izađe u Politici gomila čitulja i naravno među njima i čitulja porodice... I u njoj piše na kraju - ožalošćeni Dr. Marija, Dr. Petar i Dr. Olga (imena sam izmislio, ne sećam se pravih).
Zar mora i u čitulji da stoji to DR???!!! Da se zna!!!!!
nocna ptica nocna ptica 14:38 26.06.2007

Primer drugi...

Žurka na Adi, ja dolazim i treba neko da mi objasni kako da stignem do kafića u kome se sve odvija...
Dadoše mi na telefon čoveka sa lica mesta i on reče:
"Dobar dan, ovde Dr. Aca."
Nisam izdržao, odgovorio sam:
"Dobar dan, ovde inženjer Babić."
Tip se zbunio...
Moraću i ja na pidžamu da izvezem ING. GORAN!!! Da se zna!!!
sun_to_rock sun_to_rock 22:32 28.06.2007

Re: Primer drugi...

Tek sad procitala pricu. Pa, ovo je f e n o m e n a l n o !!
nocna ptica nocna ptica 12:53 29.06.2007

Primer drugi...

f e n o m e n a l n o g l u p o !!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana