Kućni ljubimci| Sex| Životinjski svet

Ram za pravdu

Vojislav Stojković RSS / 24.07.2015. u 12:07

Reformisano srpsko pravosuđe svoje  presude, koje donosi u ime naroda, više neće uručivati vinima, nevinima i drugim stranama u sudskim procesima putem sudskog službenika ili preporučenom pošiljkom  uz obavezan potpis, a pogotovo ih neće kačiti na neugledne oglasne table po slabo osvetljenim i memljivim sudskim hodnicima. U skaldu sa nedavno uvedenom sudskom praksom,  presude će  uramljene u ukrasni ram i na svečan način lično uručivati sudija nadležnog suda koji je presudu doneo, i to ne bilo kojeg dana u godini, već na rođendan ili koji drugi značajni datum za osuđeno, oslobođeno ili rehabilitovano lice. Kao što je red sudija će, nakon svečanog uručenja uramljene presude, a posle obaveznog fotografisanja za uspomenu i dugo sećanje sa svim zainteresovanim stranama u upravo završenom i presuđenom sudskom procesu, ostati na prigodnom koktelu, svečanoj večeri i proslavi uz pevanje i pucanje neretko i do ranih jutarnjih časova. Na ovako civilizovanoj i humanoj sudskoj proceduri srpskom pravosuđu pozavideće i najstariji kontinentalni i ini sudski sistemi, dočim će Justicija, boginja pravde i pravednosti,  odbaciti povez sa očiju, mač u desnoj ruci zameniti lovorovom grančicom, a strogi izraz  lica šarmantnim osmehom.

 dru7_620x0.jpg

Sudija Višeg suda u Beogradu Predrag Vasić, koji je vodio proces rehabilitacije princa Aleksandra Karađorđevića, gostujući na njegovoj privatnoj rođendanskoj  proslavi, poklonio mu je uramljeno sudsko rešenje o rehabilitaciji koje je, u skladu sa zakonom, sam i potpisao. Zahvaljujući  pažlivom sudiji, Njegovo Veličanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II izjavio je da mu je  poklon sudije Vasića najdraži od svih drugih rođendanskih poklona primljenih tokom trodnevne proslave u Belom dvoru.

Svečano, lepo i ganutljivo, nema šta, ali da li je i po zakonu kojim je regulisano obavljanje sudijske funkcije, da li je u skladu sa pravnom etikom i dostojno jednog sudije Višeg suda?

Sudijski pripravnik Radovan Nenadić, zaposlen u istom Višem sudu kao stažista volonter smatra da nije:

„Čin sudije Vasića nedostojan je sudijske funkcije.  Zaposleni u sudu, bez odobrenja predsednika suda, ne mogu ni na koji način da istupaju u ime suda, komentarišu tok postupka, niti da se slikaju sa strankama, predlagačima ili drugim učesnicima u postupku. Uloga sudije ne sme da bude samopromocija niti on sme da bude pristrasan, već isključivo nezavisan u donošenju odluka zasnovanih na poštovanju Ustava i zakona.“

Ali šta o zakonu, etici i dostojnosti zna jedan sudijski pripavnik? Očito ništa, jer je zbog svog stava o postupku sudije Vasića,  izrečeneog  na društvenoj mreži,  dobio otkaz po kratkom postupku.

Šta o uramljivanju presuda i svečanom uručenju na rođendanskim i drugim proslavama, smatra Viši sud u Beogradu, novinari nisu dobili odgovor uz obrazloženje da je, zbog vrućine, radno vreme suda skraćeno do14.00 časova, a da se računarski sistem, iz istog razloga, isključuje u 13.00 časova.

.......................................................... 

Ovom prilikom obratio bih se Prekršajnom sudu u Beogradu, Zmaja od Noćaja br. 12, da ga obavestim da njegovo rešenje o eventualnoj kazni za saobraćajni prekršaj zbog prekoračenja brzine, urami u ram širine 4 -  6 cm tamno kestenjaste boje, po mogućnosti sa blagim duborezom, kako bi isti bio u skladu sa mojim stolom u kancelariji gde planiram da ga istaknem. Očekujem da mi rešenje uruči sudijica kojoj se ne sećam imena, ali se sećam da je vitka plavuša i da je dana kada me je saslušavala bila odevena u teget suknju i belu bluzu sa uočljivim dekolteom. Rešenje bih primio na intimnoj večeri tim povodm upriličenoj na jednom beogradskom splavu posle 23.00 časa (zbog vrućine).

Tagovi



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 12:34 24.07.2015

a paspartu?


highshalfbooze highshalfbooze 13:08 24.07.2015

Re: a paspartu?

Pogle, triptih j.b. te.
docsumann docsumann 14:24 24.07.2015

Re: a paspartu?

highshalfbooze
Pogle, triptih j.b. te.




TRIP, TRIPTIH, TRIPTIPIH


gvožđe se kuje dok je vruće
al' tek hladno postaje mač
sječit i zamahnjiv svud uokolo
u kol'ko ne udari o' drugi mač
i otpočne meč

a sve se to zbiva
pod pretpostavkom o postojanju odgovarajućeg neba
prepunog ćoškova
po kojim ribe polažu jaja i ispite

o, nije li to put
il' možda nešto poput
od svih puteva do sad
ovaj put najviše


(napisano prije četvrt vijeka, a nije se ništa promjenilo ... misim pjesma )
makemyday makemyday 07:18 25.07.2015

Re: a paspartu?

da li je u skladu sa pravnom etikom i dostojno jednog sudije Višeg suda?

Sudijski pripravnik Radovan Nenadić, zaposlen u istom Višem sudu kao stažista volonter smatra da nije:

„Čin sudije Vasića nedostojan je sudijske funkcije. Zaposleni u sudu, bez odobrenja predsednika suda, ne mogu ni na koji način da istupaju u ime suda, komentarišu tok postupka, niti da se slikaju sa strankama, predlagačima ili drugim učesnicima u postupku. Uloga sudije ne sme da bude samopromocija niti on sme da bude pristrasan, već isključivo nezavisan u donošenju odluka zasnovanih na poštovanju Ustava i zakona.“

Ali šta o zakonu, etici i dostojnosti zna jedan sudijski pripavnik? Očito ništa, jer je zbog svog stava o postupku sudije Vasića, izrečeneog na društvenoj mreži, dobio otkaz po kratkom postupku.


U svoj toj pravosudnoj bedi i tugi najgore je, što tkaz mladom Nenadiću potvrđuje, da servilnost, neprofesionalnosat i malograđanština kod nas skoro po pravilu trijumfuju nad pristojnošću i profesionalizmom.
loader loader 23:26 26.07.2015

Re: a paspartu?

.... U skaldu sa nedavno uvedenom sudskom praksom, presude će uramljene u ukrasni ram i na svečan način lično uručivati sudija nadležnog suda koji je presudu doneo ...

Eh ... do presude je dug put. Bolje se recimo pozabaviti tehnikom uručenja sudskog poziva optuženom, ili svedoku ... Te cake, puta još xxx komplikacija, čine naše sudstvo čuvenim, tj. među najsporijima u Evropi ...




Uzgred, baš me zanima formalno obrazloženje otkaza mladom pripravniku.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:27 27.07.2015

Re: a paspartu?

loader
Uzgred, baš me zanima formalno obrazloženje otkaza mladom pripravniku.

Mnoge pravnike zanima i obrzloženje uramljenog rešenja o rehabilitaciji građanina Karađorđević Aleksandra koje je doneo i potpisao sudija Vasić. Naime, ovim rešenjem je narečeni građanin po treći put rehabilitovan.

Zakonom o ukidanju Ukaza o oduzimanju državljanstva i imovine porodici Karađorđević („Službeni list SRJ“ 9/2001), taj ukaz iz 1947.g. ukinut. Aleksandru Karađorđeviću je 2001. g. zakonski vraćeno državljanstvo, uručen mu je izvod iz knjige državljana, kao i pasoš. Lično ih je uručio tadašnji ministar policije Zoran Živković u Londonu. Dakle, to je bilo prvi put.

Drugi put je to učinjeno Zakononom o rehabilitaciji iz 2011. (čl.5.st.5.). Po sili samog zakona rehabilituju se lica kojima je ukazom predsedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ oduzeto državljanstvo i izrečena kazna konfiskacije imovine – znači svi Karađorđevići, pa i narečeni Aleksandar.

I treći put je to učinio sudija Višeg suda P. Vasić svojim uramljenim rešenjem.

Zato highshalfbooze kaže:
Pogle, triptih j.b. te.


Kako je sudija Vasić uspeo da poništi ukaz o oduzimanju državljanstva A. Karađorđeviću kada je taj ukaz Zakonom iz 2001. ukinut?
milojep milojep 13:24 24.07.2015

U ime naroda

Ovom prilikom obratio bih se Prekršajnom sudu u Beogradu, Zmaja od Noćaja br. 12, da ga obavestim da njegovo rešenje o eventualnoj kazni za saobraćajni prekršaj zbog prekoračenja brzine...


Ako nisi pravio presudama kažnjive prekršaje u poslednje dve godine idi na sporazum o priznanju. Inače ode dozvola na neko vreme!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:17 24.07.2015

Re: U ime naroda

Nije mi toliko bitna kazna, koliko mi je bitno da mi se presuda (rešenje) dostavi na isti način kao i građaninu Karađorđević Aleksandru. Mislim, ukoliko smo svi mi građani jednaki pred zakonom.

Uzgred, uskoro mi ističe pasoš, pa ću tražiti da mi novi uruči ministar policije lično na kućnu adresu, a ne da se ja lomatam i zlopatim po šalterima policijskih stanica.
milojep milojep 17:34 24.07.2015

Re: U ime naroda

Nije mi toliko bitna kazna, koliko mi je bitno da mi se presuda (rešenje) dostavi na isti način kao i građaninu Karađorđević Aleksandru. Mislim, ukoliko smo svi mi građani jednaki pred zakonom.


Nekoga ko je dostavio rešenje niko nije terao na to i u samom činu ne vidim nešto protivzakonito! Međutim to što sudija koji vodi proces dolazi na slavlje onoga o kome je presudu doneo jeste u najmanju ruku čudno!
Zamislimo da sutra nekoga drugog sudija oslobodi neke krivice i onda sutra ode kod njega na roštilj?
Jeste ovo verovatno drugačiji slučaj i postupak je bio forma ali ipak treba imati nekog reda
isidora.k isidora.k 23:13 24.07.2015

Re: U ime naroda

... neka stranka(e) odvela je u smrt , neke ljude .



Mic po mic .... sada se niko ne smeje i više nikome ništa nije smešno.

Stefanović: Srbija je bezbedna država . Ja tu žrtvu poštujem.



Ni naručioce ubistva Ive Pukanića , kada je ubijen njegov saradnik Niko Franić, srpska policija nije našla ...

Selaković: Dolovac obezbedila efikasno i uspešno postupanje javnog tužilaštva

Zovite me Džesi .
Kraja Kraja 14:55 24.07.2015

...

...vojo majstore...

ps...mada, kad se setim, kritikovati srpsko "pravosudje" i nije neki problem...
...oni su promasaj gde god zagrebes...
...sve kafka do kafke...
...tragedija do tragedije...
...zavisni od politike, novca, "evropskih" standarda, kojekakvih ministara pravde...
...meni ih je zao, ali oni nemaju primijedbi...
...kaplje sa svih strana...
...kud ces vise...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:19 24.07.2015

Re: ...

Kraja
kritikovati srpsko "pravosudje" i nije neki problem...

Zaista nije. Ono je neiscrpno vrelo inspiracija.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:08 24.07.2015

svašta, koji debakl od Kingа

kako se sjajno uklopio King u beogradsko institucionalno sivilo, da je znao Tile da će biti takva poslušnička bunny, uopšte ga ne bi držao u egzilu toliko... <_< debakl od čoveka, umesto da nam bude ikakav lobistički most prema toj VB gde smo marginalizovani totalno, on se potčinio ovde sistemu BG sive tiranije. који лузер и дисапојнтмент од човека?! а они блесави четници још гинули за њих... <_<

ps. solidno cinično napisano, šefe, onako, na ivici umerenog cinizma, Brit school...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:20 24.07.2015

Re: svašta, koji debakl od Kingа

Srđan Fuchs
Brit school...

... istureno odeljnje Mala Krsna.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:29 24.07.2015

Re: svašta, koji debakl od Kingа

Vojislav Stojković
Srđan Fuchs
Brit school...

... istureno odeljnje Marinkova bara.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:04 24.07.2015

Re: svašta, koji debakl od Kingа

чек, које одељење је сада по среди, Маринково или Крсна?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:33 24.07.2015

Re: svašta, koji debakl od Kingа

Marinkova Krsna.
zoja444 zoja444 15:10 24.07.2015

ALARM!

u Novom Sadu, doneta odluka kojom se zabranjuje i kaznjava hranjenje i davanje vode macama i kucama lutalicama. odluka protivna republickom zakonu.

PRAVO NA VODU I HRANU IMAJU SVA BICA! PRAVO NA ZIVOT!
docsumann docsumann 15:34 24.07.2015

Re: ALARM!

zoja444
u Novom Sadu, doneta odluka kojom se zabranjuje i kaznjava hranjenje i davanje vode macama i kucama lutalicama. odluka protivna republickom zakonu.


!!!?

jbt, pa ko je samo mogao da sroči takvu jednu idiotsku, nehumanu, necivilizacijsku odluku? odakle mu to sadističko nadahnuće?

misim, pa i zarobljenom neprijatelju, osuđenom zločincu daješ hranu i vodu, a kamoli nevimom stvorenju, kojem su upravo ljudi napravili pakao od života.


ovdje mora hc






KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:02 24.07.2015

Re: ALARM!

zoja444
u Novom Sadu, doneta odluka kojom se zabranjuje i kaznjava hranjenje i davanje vode macama i kucama lutalicama. odluka protivna republickom zakonu.PRAVO NA VODU I HRANU IMAJU SVA BICA! PRAVO NA ZIVOT!

Ima li neki link na Odluku?
zoja444 zoja444 17:02 24.07.2015

Re: ALARM!

nema, videla sam to na fb.
imam link na ovaj sajt:[url=http://petface.net/nahranite-psa-na-ulici/][/url]
4krofnica 4krofnica 19:29 24.07.2015

Re: ALARM!

docsumann

!!!?

jbt, pa ko je samo mogao da sroči takvu jednu idiotsku, nehumanu, necivilizacijsku odluku? odakle mu to sadističko nadahnuće?


a jbg, nije higijenski.
našla deo u toj Odluci:





nije ovo najgluplje u celom tom pisaniju mada jeste nastrašnije, ali to nam nije strano, negde je zabranjeno i beskućnike hraniti, čekaj samo da se ovi naši mentoli sete...

nisu nikog (beskorisne uniforme zvane) komunalci kaznili, dođu po žalbi komšija (!!) i opomenu, a Odluka je sumanuta i nehumana.




anonymous anonymous 14:11 29.07.2015

Re: ALARM!

zoja444
16:10 24.07.2015
ALARM!
u Novom Sadu, doneta odluka kojom se zabranjuje i kaznjava hranjenje i davanje vode macama i kucama lutalicama. odluka protivna republickom zakonu.

PRAVO NA VODU I HRANU IMAJU SVA BICA! PRAVO NA ZIVOT!



FAK OF !!!!

Trol i spin,istovremeno.... kao dva u jedan....


...kuce i mace .... u okviru ovako važne teme ......








KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:03 24.07.2015

Evo teksta


СПРОВОЂЕЊЕ ОДЛУКЕ О ДРЖАЊУ ДОМАЋИХ ЖИВОТИЊА У НОВОМ САДУ





23.07.2015.

Услови и начин држања и заштита домаћих животиња на територији Града Новог Сада регулисани су Одлуком о држању домаћих животиња ("Сл. лист Града Новог Сада", бр. 60/2010, 12/2011, 17/2011 - испр., 1/2012, 65/2013 - др. одлука, 13/2014 и 11/2015) која у члану 49. тачка 6. каже да је забрањено храњење напуштених и изгубљених домаћих животиња на површини јавне намене, у заједничким просторијама и двориштима објеката вишепородичног становања.

Надлежне Градске службе покрећу управне поступке против прекршиоца само у случајевима драстичног кршења поменуте одлуке, на начин да се узнемиравају комшије и изузетно нарушавају услови у просторијама и објектима заједничког становања.

Патроле Комуналне полиције су у претходном периоду извршиле 58 контрола и у неколико случајева затекле лица која су хранила напуштене животиње на недозвољеним површинама, а прекршаји су отклоњени коришћењем овлашћења упозорења и усменог наређења, без изрицања санкција. Комунални полицајци реагују на основу притужби грађана који су незадовољни што се у кругу њихових стамбених јединица скупљају животиње луталице због храњења, и уз усмено објашњење и упозорење решавају такве случајеве.

Град Нови Сад системски приступа решавању проблемa напуштених животиња уз максимално хуман третман према њима. Наиме, поред већ постојећих мера, Град размaтра начин за планско и контролисано храњење животиња на одређеним местима, чиме би поред очигледне користи за луталице, могли да надзиру популацију напуштених животиња, и да избегну њихово лутање по граду у потрази за храном.

Градска власт не спроводи оштру и слепу политику кажњавања оних који приступају храњењу напуштених животиња, свесна да се ради о хуманом чину, али су поштовање градске Одлуке, опомена и санкционисање неопходни када су други грађани тим чином поједница угрожени. Позивамо критичаре који подстакнути добијањем политичких поена користе медијски простор како би манипулисали јавношћу и представили оне које штите интересе грађана као узурпаторе и нехумане спроводиоце оштре казнене политике. Такође, апелујемо на њих да јавности предоче на који начин би се поменути проблем храњења паса и мачака луталица могао решити и да уместо што критикују - пруже конкретне предлоге ако их уопште и имају, јер је познато да је ситуација са незбринутим животињама у претходној гарнитури градске власти била далеко лошија.

Нови Сад, 23. јул 2015. године
docsumann docsumann 16:09 24.07.2015

Re: Evo teksta


da, ovo je ipak drugačije intonirano od Zojine lapidarne interpretacije.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:18 24.07.2015

Re: Evo teksta

Позивамо критичаре који подстакнути добијањем политичких поена користе медијски простор како би манипулисали јавношћу


јер је познато да је ситуација са незбринутим животињама у претходној гарнитури градске власти била далеко лошија.


какав непогрешив Вучелин потпис... а што му је град штрокавији него икада, то се не рачуна. <_< али, мали Вучић гради солидно каријеру, штеди кинту, враћа Шефу у Благајну, не таласа много... далеко ће он догурати ако се народњаци задрже дуже на власти.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:37 24.07.2015

Re: Evo teksta

Da sam vlast ne bih donosio baš sada ovakve odluke, jer su psi bez vode po ovolikoj vbrućini skloni da napadnu ljude. Bolje bi bilo da ih napoje, ne samo iz razloga humanosti.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:10 24.07.2015

Neka se izjasni

Sud: Sudija da se izjasni o poklanjanju uramljene presude

petak, 24. jul 2015, 15:02 -> 15:09

Predsednik Višeg suda u Beogradu zatražio je od sudije Predraga Vasića da se pismenim putem izjasni povodom navoda medija da je princu Aleksandru Karađorđeviću poklonio uramljenu sudsku presudu o njegovoj rehabilitaciji, koju je on potpisao (doneo).
U saopštenju suda se precizira da, nakon što je uprava Višeg suda u Beogradu upoznata sa sadržinom navedenih tekstova, predsednik Višeg suda u Beogradu zatražio je od sudije da dostavi pisano izjašnjenje povodom iznetih navoda, preneo je Tanjug.

Presuda je, kako navode mediji, bila poklon za rođendan princu Karađorđeviću.

U medijima je takođe preneto da je sudski volonter Radovan Nenadić taj slučaj objavio na Fejsbuku sa fotografijom sudije Vasića i Katarine i Aleksandra Karađorđevića sa uramljenom presudom na prijemu u Belom dvoru, nakon čega je dobio otkaz u sudu.

Sud je u svom saopštenju naveo da izvršni direktor nevladine organizacije "Odbrani i podrži" - Nenadić nije bio zaposlen u Višem sudu u Beogradu, niti je u njemu ostvarivao bilo kakva prava iz radnopravnog odnosa, već je radi stručnog osposobljavanja sa njim 14. aprila 2014. godine bio zaključen ugovor o volonterskom radu.

"Ugovor je raskinut na osnovu člana 4 stav 2 u vezi sa članom 1 ugovora, čije odredbe propisuju da svaka od ugovornih strana može raskinuti ugovor u bilo kom trenutku", navodi se u saospštenju suda.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:08 24.07.2015

Re: Neka se izjasni

KRALJMAJMUNA

Sud je u svom saopštenju naveo da izvršni direktor nevladine organizacije "Odbrani i podrži" - Nenadić nije bio zaposlen u Višem sudu u Beogradu, niti je u njemu ostvarivao bilo kakva prava iz radnopravnog odnosa, već je radi stručnog osposobljavanja sa njim 14. aprila 2014. godine bio zaključen ugovor o volonterskom radu.

"Ugovor je raskinut na osnovu člana 4 stav 2 u vezi sa članom 1 ugovora, čije odredbe propisuju da svaka od ugovornih strana može raskinuti ugovor u bilo kom trenutku", navodi se u saospštenju suda.

"Oglasio se predsednik Višeg suda, Aleksandar Stepanović, koji zahteva da se sudija Vasić izjasni o nedostojnom ponašanju. Stepanović je očigledno iskoristio moje saopštenje iako mi je zbog istog raskinuo ugovor. I gde je obrazloženje Stepanoviću?" izvor
petronijevic001 petronijevic001 20:08 24.07.2015

Re:

Понашање судије није исправно, али то није недостојност.Недостојност је дефинисана у закону и не треба се фрљати овим термином, јер би свако ко тврди да је неко недостојан морао то да докаже прилагањем неке кривичне или прекршајне пресуде.



Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:27 25.07.2015

Re:

petronijevic001
Понашање судије није исправно, али то није недостојност.

Stručnjaci tvrde da je nedopustivo da sudija presudi u nečiju korist i onda mu svoju odluku odnese kao rođendaski poklon.

Dostojnost sudije Višeg suda Predraga Vasića dovedena je u pitanje, nakon što je otkriveno da postoji prisna veza između njega i Aleksandra Karađorđevića, koga je prethodno rehabilitovao.

Međutim, nije u pitanju samo sudbina sudije Vasića, već i samog rešenja o rehabilitaciji. To rešenje je neodrživo, jer je sudija presuđivao u skladu sa svojim ideološkim ili drugim preferencijama tako da bi u svakom normalnom pravnom poretku to bio osnov da se ceo postupak ponovi i da se krene iz početka a sudija da snosi sve sankcije koje zakon propisuje. link
petronijevic001 petronijevic001 01:22 25.07.2015

Re:

Vojislav Stojković
petronijevic001
Понашање судије није исправно, али то није недостојност.

Stručnjaci tvrde da je nedopustivo da sudija presudi u nečiju korist i onda mu svoju odluku odnese kao rođendaski poklon.

Dostojnost sudije Višeg suda Predraga Vasića dovedena je u pitanje, nakon što je otkriveno da postoji prisna veza između njega i Aleksandra Karađorđevića, koga je prethodno rehabilitovao.

Međutim, nije u pitanju samo sudbina sudije Vasića, već i samog rešenja o rehabilitaciji. To rešenje je neodrživo, jer je sudija presuđivao u skladu sa svojim ideološkim ili drugim preferencijama tako da bi u svakom normalnom pravnom poretku to bio osnov da se ceo postupak ponovi i da se krene iz početka a sudija da snosi sve sankcije koje zakon propisuje. link



Недостојност је дефинисана као осуђиваност за одређена кривична дела и друге кажњиве радње.Све остало спада у друге прекршаје дисциплине.

Судија мора бити непристрасан само у поступцима у којима постоји спор.Поступак за рехабилитацију је једностраначки поступак-ванпарнични поступак, у којем нема спора између 2 супростављене стране.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 07:43 25.07.2015

Re:

petronijevic001

Недостојност је дефинисана као осуђиваност за одређена кривична дела и друге кажњиве радње.Све остало спада у друге прекршаје дисциплине.


"Dostojnost podrazumeva moralne osobine koje sudija treba da poseduje i ponašanje u skladu sa tim osobinama.
Moralne osobine koje sudija treba da poseduje su: poštenje, savesnost, pravičnost, dostojanstvenost, istrajnost i uzornost, a ponašanje u skladu sa tim osobinama podrazumeva čuvanje ugleda sudije i suda u službi i izvan nje, svest o društvenoj odgovornosti, održavanje nezavisnosti i nepristrasnosti, pouzdanosti i dostojanstva u službi i izvan nje i preuzimanje odgovornosti za unutrašnju organizaciju i pozitivnu sliku o sudstvu u javnosti." (Čl. 45. stav 4. Zakona o sudijama)

petronijevic001
Судија мора бити непристрасан само у поступцима у којима постоји спор.Поступак за рехабилитацију је једностраначки поступак-ванпарнични поступак, у којем нема спора између 2 супростављене стране.


"Sudija je dužan da u svakoj prilici održi poverenje u svoju nezavisnost i nepristrasnost.
Sudija je dužan da nepristrasno vodi postupak po svojoj savesti, u skladu sa vlastitom procenom činjenica i tumačenjem prava, uz obezbeđenje pravičnog suđenja i poštovanje procesnih prava stranaka garantovanih Ustavom, zakonom i međunarodnim aktima." (Čl. 3. stav.1. i.2. Zakona o sudijama)

Jasno da ne može biti jasnije glede zakonskog definisanja dostojnosti i nepristrasnosti sudija.
nikvet pn nikvet pn 14:39 25.07.2015

Re:

На првој години права, ако се не варам као лаик, уче се основе права. Тамо каже да право проистиче из општеприхваћених моралних норми. Закони су само део морала; закони су само записане моралне норме, записани део морала. Моралне норме су шире од закона и не могу се све записати.

Тамо где је законодавце понело па правили законе ван оквира морала лоше се завршило.

Бојим се госн Петронијевићу да вама морал није јача страна, не помињете га нипошто као да не постоји. Ако за вас не постоји то не значи да га нема. Добар правник мора да размишља и ван оквира закона, у оквиру морала. Ето вам примера кажњеног приправника који није политички зауздан.

Да судија осуђеном (или ослобођеном) на приватну фешту донесе пресуду ... То ће обићи свет као још једна српска спрдачина која осим о дародавцу довољно говори и о примаоцу.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:07 25.07.2015

Re:

nikvet pn
Тамо где је законодавце понело па правили законе ван оквира морала лоше се завршило.

Baš zgodn povod da se pomene Radomir D. Lukić, profesor i legenda Pravnog fakulteta. Student koji nije imao dovoljno para da bi pratio predavanja, pa je iz rodnog Miloševca kod Smedereva dolazio u Beograd samo kada polaže ispite. Dve godine posle diplomiranja, na odbrani doktorske disertacije (1939.g.) na Sorboni pojavio se u šumadijskoj narodnoj nošnji i začuđene članove komisije upitao da li žele da svoj rad brani na francuskom ili engleskom jeziku.
Pretpostavljam da je njegov "Uvod u paravo" i danas obavezna literatura na Pravnom fakultetu.
Filip Mladenović Filip Mladenović 20:32 24.07.2015

Šou tek počinje!

Zakonom o inspekcijskom nadzoru, koji je usvojen krajem aprila 2015, a koji će se u potpunosti primenjivati od naredne 2016. godine, inspektori su dobili nova ovlašćenja. Tako će od narednog četvrtka, 30. jula inspektori moći da kontrolišu stanove za koje se sumnja da se u njima vrši neki neprijavljeni posao.

Ukoliko inspektore vlasnik stana ili zakupac ne pusti unutra, dozvolu za ulazak u objekat će dobiti od suda. Ukoliko i pored naloga suda inspekciji bude onemogućeno da uđe u stan, to će obezbediti policija. Uviđaj će moći da bude nenajavljen, i obavljaće se u prisustvu dva punoletna svedoka.
Ukoliko se proceni da je rizično, uviđaj se može obaviti i bez svedoka.
dolybell92 dolybell92 21:43 24.07.2015

Re: Šou tek počinje!

Treba da shvatim da nema krečenja stana, šivenja, brisanja prašine,
popravki svih pokvarenih uređaja koje neko poseduje, da naravno nema
kuvanja i pranja, peglanja... bez prethodne prijave da će se vršiti
navedeni radovi ? Kome se radovi prijavljuju, da spremim prijave ?

Za vernike će biti poseban problem ako zateknu popa kako
osveštava šta god... Kuku njima !
angie01 angie01 23:22 24.07.2015

Re: Šou tek počinje!

Uviđaj će moći da bude nenajavljen, i obavljaće se u prisustvu dva punoletna svedoka.
Ukoliko se proceni da je rizično, uviđaj se može obaviti i bez svedoka.


tako mogu da upadnu kod bilo koga i kazu da su dobili prijavu za rad na crno i da je rizicno.
petronijevic001 petronijevic001 01:36 25.07.2015

Re: Šou tek počinje!

Што се тиче волонтера који је објавио ово на интернету, он је сасвим оправдано добио отказ.

Цинкарење колега није карактерна особина за поштовање.
emsiemsi emsiemsi 05:25 25.07.2015

Re: Šou tek počinje!

petronijevic001
Што се тиче волонтера који је објавио ово на интернету, он је сасвим оправдано добио отказ.

Цинкарење колега није карактерна особина за поштовање.

Ето ти га сада --- па није га цинкарио да дупе не брише WC папиром, него А4 папиром за штампач и копир апарат (па често загушује клоњу).
Успут --- претпостављам да ћеш се сагласити као и када га, у складу са законом, буду морали, наравно, уз надокнаду, вратити на посао.
docsumann docsumann 05:37 25.07.2015

Re: Šou tek počinje!

petronijevic001
Што се тиче волонтера који је објавио ово на интернету, он је сасвим оправдано добио отказ.

Цинкарење колега није карактерна особина за поштовање.



dakle, ako bi neki "zviždač" (uzbunjivač) iz policajskih redova prijavio slučaj korupcije ili nedajbože kriminalne aktivnosti svojih kolegama, trebalo bi mu obavezno uručiti otkaz ?!

bolid1 bolid1 11:14 25.07.2015

Re: Šou tek počinje!

Што се тиче волонтера који је објавио ово на интернету, он је сасвим оправдано добио отказ.


st.jepan st.jepan 12:07 25.07.2015

Re: Šou tek počinje!

Што се тиче волонтера који је објавио ово на интернету, он је сасвим оправдано добио отказ.

Što se tiče tebe, koja si objavila ovo na blogu, moglo bi te opravdati jedino ne-posedovanje klima uređaja.
petronijevic001 petronijevic001 22:36 26.07.2015

Re:

Рећи за било кога да је недостојан судијске функције је тешка оптужба.То је исто као и рећи да је неко непоштен, неморалан, неугледан и да нема части.То је оцена целог живота једног човека.Ко није достојан да обавља судијску функцију није и иначе достојан.

Судије чине одређене дисциплиннске прекршаје, неправилности, али то није недостојност.Ово што је учинио судија Вишег суда може бити конкретан деликт и кршење одређених правила, али није недостојност.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:33 26.07.2015

Re: Re:

Dostojnost sudijske funkcije je moralna kategorija, skup moralnih osobina koje svaki sudija mora da poseduje. One su u Zakonu o sudijama u čl.45. pobrojane: poštenje, pravičnost, dostojanstvenost, istrajnost i uzornost. U istom članu se kaže da u skladu sa pobrojnaim osobinama dostojnost podrazumeva: čuvanje ugleda sudije i suda u službi i van nje, svest o društvenoj odgovornosti, održavanje nezavisnosti i nepristrasnosti, pouzdanosti i dostojanstva u službi i izvan nje i odgovornost za pozitivnu sliku sudstva u javnosti.

Dakle, ne mora se biti pravni ekspert da bi se videlo da se svojim činom sudija P. Vasić ogrešio o sledeće Zakonom explicite navedene moralne osobine:
1. Dostojanstvenost
2. Uzornost
3. Čuvanje ugleda sudije i suda
4. Nezavisnost
5. Nepristrasnost
6. Pouzdanost
7. Svest o društvenoj odgovornosti
8. Odgovornost za pozitivnu sliku suda u javnosti



highshalfbooze highshalfbooze 10:46 27.07.2015

Re: Re:

Рећи за било кога да је недостојан судијске функције је тешка оптужба.То је исто као и рећи да је неко непоштен, неморалан, неугледан и да нема части.То је оцена целог живота једног човека.Ко није достојан да обавља судијску функцију није и иначе достојан.

Mogu reći da si sasvim u pravu.
Svemu ovom treba dodati i to da je sudija nestručan, jer je svojom triptihom presudom ukinuo nepostojeći Ukaz.
Mislim, stvarno treba biti debil da državljaninu Srbije staviš van snage Ukaz o oduzimanju državljanstva i imovine. I još da presudu dostaviš lično na adresu imovine koja mu je oduzeta.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:00 27.07.2015

Re: Re:

highshalfbooze
Svemu ovom treba dodati i to da je sudija nestručan, jer je svojom triptihom presudom ukinuo nepostojeći Ukaz.
Mislim, stvarno treba biti debil da državljaninu Srbije staviš van snage Ukaz o oduzimanju državljanstva i imovine.


Valja podsetiti da je Zakonom o ukidanju Ukaza o oduzimanju državljanstva i imovine porodici Karađorđević („Službeni list SRJ“ 9/2001), taj ukaz iz 1947.g. ukinut. Aleksandru Karađorđeviću je 2001. g. zakonski vraćeno državljanstvo, uručen mu je izvod iz knjige državljana, kao i pasoš. Lično ga je uručio tadašnji ministar policije Zoran Živković u Londonu. Dakle, to je bilo prvi put.

Drugi put je to učinjno Zakononom o rehabilitaciji iz 2011. (čl.5.st.5.). Po sili samog zakona rehabilituju se lica kojima je ukazom predsedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ oduzeto državljanstvo i izrečena kazna konfiskacije imovine – znači svi Karađorđevići, pa i narečeni Aleksandar.

I treći put je to učinio sudija Višeg suda P. Vasić svojim uramljenim rešenjem.

Na top listi broja rehabilitacija građanin Karađorđević Aleksandar za sada ubedljivo vodi sa tri rehabilitacije.
Черевићан Черевићан 12:09 27.07.2015

in globo

равноправни ми предБогом свисмо
(то нам манта у главе дубини)
Александра другог (пошто се помиње) )
крв плавага ... различитим чини
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:11 27.07.2015

Re: in globo

G. Čer, iako ste, kao i uvek, lepo sročili stihove, a u pesničku slobodu ne treba dirati, moraću ipak da podsetim da je narečeni Aleksandar krv plavu imao samo dok je ondašnja Jugoslavija bila kraljevina. Od dana kada je postala republika i njegova, kao i krv svih Karađorđevića je crvena kao i kod svih ostalih građana. Time se on pred Bogom, ali što je još važnije, i pred zakonima, ne može izdvajati.
Черевићан Черевићан 20:01 27.07.2015

Suum cuique

Оно јесте ..... црвено је јаче
(То признати морам смерно)
Балкан својим обртима чудан
плаво опет постаје модерно
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 06:01 28.07.2015

Re: Suum cuique

predatortz predatortz 07:27 28.07.2015

Razumem sudiju

Sudija Višeg suda u Beogradu Predrag Vasić, koji je vodio proces rehabilitacije princa Aleksandra Karađorđevića, gostujući na njegovoj privatnoj rođendanskoj proslavi, poklonio mu je uramljeno sudsko rešenje o rehabilitaciji koje je, u skladu sa zakonom, sam i potpisao. Zahvaljujući pažlivom sudiji, Njegovo Veličanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II izjavio je da mu je poklon sudije Vasića najdraži od svih drugih rođendanskih poklona primljenih tokom trodnevne proslave u Belom dvoru.


Kada neki režim osudi dete od dve godine na gubitak građanskih prava, a tebi zapadne da budeš sudija koji će da anulira taj pravni zločin, da osvetlaš obraz i struci i sebi, verovatno poželiš da taj čin obeležiš nekim simboličkim gestom. Taj ram, ukras, može da znači prezir koji je sudija ispoljio prema pravnom nasilju.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:13 28.07.2015

Re: Razumem sudiju

Ja ne razumkem sudiju, a evo i zašto:

To dete, sada odrastao čovek, je pre ove Vasićeve rehabilitacije već dva puta rehabilotovano. Prvi put zakonom (lex specialis) donetim 2001.g. koji ima samo tri člana i odnosi se samo na porodicu Karađorđević. Tada mu je ministar policije SRJ Zoran Živković u Londonu u njegovoj kući uručio uverenje o državljanstvu i pasoš SRJ kao čin prekida sa prošlošću.
Drugi put je rehabilitovan Zakonom o rehabilitaciji iz 2011.g. Po sili tog zakona rehabilitovana su sva lica kojima je ukazom predsedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ oduzeto državljanstvo i izrečena kazna konfiskacije imovine – znači po drugi put svi Karađorđevići, pa i narečeni Aleksandar.

Koliko puta je potrebno rehabilitovati tog građanina koji se pretstavlja kao prestolonaslednik?

Ni pravnim expertima nije jasno zašto je sudija Vasić ponovo još jednom rehabilitovao Karađorđević Aleksandra i kako je poništio ukaz o oduzimanju građanskih prava koji je ukinut Zakonom iz 2001.g.

PS: Gornje objašnjenje pišem već treći put, hebiga ili nije dovoljno jasno, ili niko ne čita komentare.
predatortz predatortz 10:21 28.07.2015

Re: Razumem sudiju

To dete, sada odrastao čovek,


No, to ne umanjuje pravno nasilje koje je nad njim počinjeno.

Koliko puta je potrebno rehabilitovati tog građanina koji se lažno pretstavlja kao prestolonaslednik?


Zašto lažno? Evo, pokazuje se da su odluke Prezidijuma bile nelegalne. Jedna po jedna se poništava. Ja mislim da je to referendumsko pitanje i da ga treba staviti pred narod, ovaj put bez ćoravih kutija.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:30 28.07.2015

Re: Razumem sudiju

Brzo sam izbriso ono lažno, jer sam znao da ćeš se za to uhvatiti, ali za tebe ne dovoljno brzo..
Lažno zato jer kraljevine Jugoslavije nema, a Srbija je danas republika. Ukoliko bi došlo do takvog referenduma i većina odluči da Srbija promeni uređenje u kraljevinu, ja ću kralja Srbije s poštovanjem oslovljavati sa Vaše Veličanstvo, do tada on je građanin kao i svi mi.

Ondašnja vlast FNRJ je prema Karađorđevićima postupila kako je postupila, jer kraljevska porodica, u vreme rata i okupacije, nije bila na visini svoje uloge i obaveza prema narodu. Naravno da dvogodišnji Aleklsandar za ponašanje svoje porodice nije bio odgovoran.

Ali, kao što sam napisao - već je rehabilitovan jednom posebno (2001) i jednom kao i svi građani kojima je oduzeto državljanstvo (2011).
highshalfbooze highshalfbooze 10:53 28.07.2015

Re: Razumem sudiju

Zašto lažno?

Objašnjenje je vrlo jednostavno. Ne postoji presto, pa ne može da postoji ni prestolonaslednik. Kad se uspostavi takvo uređenje sa prestolom, poznato pod imenom kraljevina, onda može da postoji i prestolonaslednik. Ako bi se to desilo, hipotetički govoreći, to opet neće biti Aleksandar, već njegov najstariji sin. A ovaj bi bio kralj umesto vojvoda Tome.
Nije to baš teško shvatiti, a nije teško shvatiti da ne može da se rehabilituje već rehabilitovana osoba, niti da se u sudski postupak uvodi Odluka koja ne postoji.
Ali je izgleda vreme takvo da je tendencija takvih farsi koje zabavljaju narod u beskonačno, o njihovom trošku naravno.
predatortz predatortz 11:01 28.07.2015

Re: Razumem sudiju

Objašnjenje je vrlo jednostavno. Ne postoji presto, pa ne može da postoji ni prestolonaslednik.


Pa i nije baš tako. Ako je kruna ukinuta na sumnjivom referendumu, a sudovi dvogodišnjoj deci uzimali građanska prava, onda se to sve može da opovrgne.

Kad se uspostavi takvo uređenje sa prestolom, poznato pod imenom kraljevina, onda može da postoji i prestolonaslednik. Ako bi se to desilo, hipotetički govoreći, to opet neće biti Aleksandar, već njegov najstariji sin. A ovaj bi bio kralj umesto vojvoda Tome.


Sve dok se to ne uspostavi, Aleksandar je naslednik prestola. On nikad nije bio krunisan, shodno tome nije ni kralj.

Ima tu jedna klauzula u naslednom pravu, koju vi antirojalisti ne očigledno ne znate, a ona kaže da kralj Srbije ne može da bude neko ko je bio vojnik ma koje druge države. Aleksandar je, koliko ja znam bio britanski major.
Ja bih, da sam antirojalista, postavio to pitanje. I sam bih, na čelu srpske dinastije, rado video nekog mlađeg i bistrijeg od Ace nam. Njegov stariji sin bi bio dobar izbor, naravno ukoliko se narod odluči za krunu. Lično, mislim da to ne bi prošlo na referendumu. No, ja bih izbor stavio pred narod.
highshalfbooze highshalfbooze 11:35 28.07.2015

Re: Razumem sudiju

koju vi antirojalisti

Nisam ja antirojalista, mislim da je bolje da imamo kralja nego majmuna na čelu zemlje.

Ako je kruna ukinuta na sumnjivom referendumu

E, kad sudija Vasić bude ukinuo taj referendum, onda može da se diči i titulom.

Ima tu jedna klauzula u naslednom pravu,


Ako ne postoji institut, odnosno takvo uređenje, onda je valjda jasno da ne postoje ni pravila ili zakoni koji uređuju to što ne postoji.

Jednostavno, ja nemam ništa protiv princa Aleksandra, ali ne volim ni princ da mi prodaje muda za bubrege.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:41 28.07.2015

Re: Razumem sudiju

predatortz
Ima tu jedna klauzula u naslednom pravu, koju vi antirojalisti ne očigledno ne znate, a ona kaže da kralj Srbije ne može da bude neko ko je bio vojnik ma koje druge države.

Petar I Karađorđević se posle završetka vojne akademije Sen-Sir, 1870.g. pridružio francuskoj Legiji stranaca i učestvovao u mnogim bitkama protiv Pruske za šta je bio i odlikovan. Njegova bista i danas stoji u Muzeju Legije stranaca.

Kralju Petru I, iako nisam rojalista, skidam kapu i ustajem na pomen njegovog imena. Bio je vojnik, borac, pa kralj a ipak je, dosledan sebi, živeo skromno i umro u gvozdeneom vojničkom krevetu.
highshalfbooze highshalfbooze 12:08 28.07.2015

Re: Razumem sudiju

Kralju Petru I, iako nisam rojalista, skidam kapu i ustajem na pomen njegovog imena.

I mnogi drugi, naravno. Poštovanje se zaslužuje, to nije nasledno.

Ima jedna anegdota vezana za Petra I
Tako se i danas pripoveda slučaj kada je kralj zanavljao vinograde na imanjima u Topoli i želeo da od jednog seljaka kupi parče zemlje, da vinograde zaokruži. Bez obzira na ponuđenu cenu seljak mu je odgovorio da ta zemlja nije na prodaju, da "nema tih para"... Posvađali su se, seljak je presavio tabak i tužio kralja sudu. Kralj je spor izgubio! Dobivši presudu seljak je svom komšiji, čiča-Peri, kako su kralja Petra zvali u narodu, zemlju oko koje su sporio, poklonio.

Ja baš nisam siguran da je ova anegdota istinita, niti zbog čega je ovaj seljak tužio kralja, ali eto, izražava želju da i kralj na sudu bude jednak sa svojim podanicima.
st.jepan st.jepan 12:09 28.07.2015

Re: Razumem sudiju


Ni pravnim expertima nije jasno zašto je sudija Vasić ponovo još jednom rehabilitovao Karađorđević Aleksandra

Ja naslucujem zasto.
Obzirom da su se prethodne rehabilitacije desile davno, bio je potreban svezi slagvort - psiholoska priprema gradjanstva za donosenje resenje o vracanju celokupne imovine.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:44 28.07.2015

Re: Razumem sudiju

highshalfbooze
Ja baš nisam siguran da je ova anegdota istinita, niti zbog čega je ovaj seljak tužio kralja, ali eto, izražava želju da i kralj na sudu bude jednak sa svojim podanicima.

Nije bitno da li je istinita. To što narod izmišlja i prenosi takve priče, dovoljno govori o kralju Petru.

Na youtubu se o njegovom praunuku prenose se, ne i izmišljaju, drugačije priče.


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:50 28.07.2015

Re: Razumem sudiju

st.jepan
Ja naslucujem zasto.
Obzirom da su se prethodne rehabilitacije desile davno, bio je potreban svezi slagvort - psiholoska priprema gradjanstva za donosenje resenje o vracanju celokupne imovine.


Moguće, mada sumnjam. Pre će biti da je poslednja rehabilitacija i uramljeno rešenje samo kockica u mozaiku kiča u kome živimo.
predatortz predatortz 17:53 28.07.2015

Re: Razumem sudiju

Moguće, mada sumnjam. Pre će biti da je poslednja rehabilitacija i uramljeno rešenje samo kockica u mozaiku kiča u kome živimo.


Domaćine, bolje je živeti u vremenu kičastih rehabilitacija, nego u vremenu prekih egzekucija, bez prava na valjanu odbranu, ili u društvu koje deci oduzima sva građanska prava.

Možde se tebi to ne čini kao napredak, ali napredujemo.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:20 28.07.2015

Re: Razumem sudiju

Ja kao domaćin svoje goste poštujem i uvažavam njihovo mišljenje. Eto, npr, slažem se sa tobom da treba ispraviti sve greške iz vremena revolucionarne destrukcije. Ne slažem se jedino u tome da rehabilitacije budu kičaste, jer time gube i rehabilitovani, oni koji ih rehabilituju i celo društvo. Drugim rečima, zašto od rehabilitacija, žrtava i sudova praviti sprdnju. Jedna takva sprdnja je tema mog bloga.

Edit: Rehabilitacija Draže Mihajlovića je nešto mnogo više od sprdnje. To je bila bruka srpskog pravosuđa (mada je i bruka suviše blaga reč)
predatortz predatortz 18:23 28.07.2015

Re: Razumem sudiju

Drugim rečima, zašto od rehabilitacija, žrtava i sudova praviti sprdnju. Jedna takva sprdnja je tema mog bloga.


Nekako, naši sudovi i sprdnja idu jedno uz drugo. Decenijama...
mirelarado mirelarado 19:47 28.07.2015

Re: Razumem sudiju

Nekako, naši sudovi i sprdnja idu jedno uz drugo. Decenijama...


Да, и било би то урнебесно смешно, да није трагично. Јер, без ваљаног судства, највећа спрдња је сама држава.
petronijevic001 petronijevic001 21:49 28.07.2015

Re:

Модерно судство у Србији је заиста очајно.Судови су врло неефикасни, судије стално нешто развлаче, сада свака шуша може да тврди да га је суд оштетио, да је суд нешто урадио неправилно.
То је стварно брука и спрдња.

Некада се знао ред, револуционарни суд некога осуди на смрт и одмах га стрељају, ако то већ није учињено пре почетка судског поступка. Нема одуговлачења, развлачења, него одмах стрељачки вод.Тада није било непоштених и нестручних судија, а знамо да је то тако било јер се на пресуде тих судова нико никада није жалио(и када је била дозвољена жалба) а и нико није у јавности тврдио да је неки судија нешто непоштено пресудио.Неки зли језици тврде да би неко ко би се жалио на пресуду "народног суда" био проглашен за "народног непријатеља" али то су будалаштине.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana