Gost autor| IT| Literatura

TROGLAVI protiv DVA FEJSBUK PLEMENA

Vojislav Stojković RSS / 03.11.2015. u 20:16

Gost:  Amika - Milivoj Anđelković, književnik

Обично се сматра да је Интернет створио виртуелност. Истина је обрнута: виртуелност је створила Интернет. Уметници су одавно открили виртуелну стварност, она је само добила то име у наше доба. И читаоци, нагнути над књижевним делом, стварају виртуелне ситуације и субјекте који актуелизују смисао текста кроз различите интерпретације. Француски филозоф Пјер Леви сматра да је феномен виртуелности много шири и да превазилази границе информатизације и нашег времена, да је он суштинско обележје који прати људски род од његовог настанка и испољава се кроз тежњу за превазилажењем задатих оквира и временско-просторних одредница. Виртуелност, пише Леви, није супротна стварности већ је «плодан и моћан модус бивствовања, који даје замаха стваралачким процесима, отвара перспективе, дуби изворе смисла испод површине непосредног физичког присуства». Људски род је настао кроз виртуализацију и путем ње, тако да савремене промене могу бити протумачене као наставак процеса «аутокреације човечанства».

 

 Интернет је омогућио интерактивност и то је она велику новост коју Мрежа доноси. Интерактивост је значајан део креативног процеса у коме је читалац / гледалац / слушалац, у већој или мањој мери, активан учесник. Он је стално у позицији да одлучује, бира и опредељује се за различите електронске адресе и могућности на њима, Он може да постане и активни учесник у самом креативном процесу дела које је – зато што је интерактивно – у сталном процесу стварања. У позицији је да та дела допуњава својим садржајима јер су многа и постављена да би публика у њима интерактивно учествовала. Створене су могућности да се уметношћу сви баве, или да буду, у мери која им одговара, укључени у стваралачки процес.

Интернет, првобитни медиј за информације, преко комуникације и могућности стварања и емитовања синтезе текста, слике, звука, покрета, боје... отворио је електронске просторе које човечанство никада није имало и који су неограничени у својим активним и потенцијаним могућностима. Уједно, електроника је отворила и безбројне просторе/времена која су вековима «покривали» класични медији. Фреске, слике, филмови, текстови, књиге добијају нови распоред и окружење, а тиме и ново тумачење. То значи да Интернет као нови медиј не поништава старе, већ им додељује ново место унутар света уметности. 

 

Интернет може да функционише и као телевизија, радио, дневна штампа, књига, каталог изложбе и сама изложба, комерцијални каталог производа, адресар, база пословних, личних и других података, фото-албум и фото-разгледница, репортажа и фото-звучна изложба, посредник у посети светским музејима, градовима и местима где иначе никада не бисте стигли, затим и као пошта, телефон, телефакс... Ранији високи трошкови за већину наведених активности, сада су неупоредиво нижи, а Интернет је такође и бржи, синтетичнији, далеко већег просторног домета, практичнији и доступан већини. 

Посебна вредност Интернета је то што он тражи и подржава активан приступ. Корисник сам прави избор садржаја, њихових врста и времена које им посвећује, у свако доба дана и ноћи, независно од програмских схема и распореда. Интернет може у било ком тренутку постати извор емитовања сопственог програма: као сајт, електронски часопис, дневна новина, издавачка кућа, телевизијска и радио станица, електронска галерија изабраних дела без обзира где се она физички налазила. Све то отвара бројне нове просторе/времена и неслућене могућности, упоредиве једино са просторима/временима самог свемира. 

 Шта се догађа са бившим читаоцем? Он постаје ТРОГЛАВО биће које на Мрежи чита, гледа и слуша у исто време. Као и у животу. Брзина је виртуелни свет приближила овом свету који сматрамо реалним. Интернет у тренутку ангажује чула и надограђује читаочево искуство, али му и одузима могућност посебне визије. Глобалне слике потискују лично виђење. Ранија читалачка креативност која ствара замењена је већ створеним. Сладуњаве, провокативне и ексклузивне фотке и спотови задовољавају његову тренутну потребу и умртвљују га, он непрестано добија ново које је на самој граници већ виђеног. 

Посебна прича су велике друштвене мреже. Чувени «Фејсбук» има близу 1, 5 милијарди корисника који емитују преко 14 милиона фотографија ДНЕВНО, укупно близу 100 милијарди података, текстова, фотографија, снимака са «Јутјуба» и сличног. «Твитер» (кратке порука до 140 словних места)  достигао је бројку од близу 500 милиона чланова. Планетарна масовност друштвених мрежа многе вредности и могућности Интернета своди на просек ниског аматеризма, наглашеног егзибиционизма и медиокритетства. Ако је ТВ створио глобално село, Интернет – највише преко ових и сличних мрежа - ствара «глобалну психу» која је окренута забави и разоноди, пропаганди просечног и експонирању личног «имиџа». 

 

Терор великих бројева почиње да оптерећује и смета. Друштвене мреже постају дводимензионално слаткасти споменари, препуни инфантилно «емотивних» текстова и адолесцентних фотографија куца, маца, цвећа, срећних породица и «љубавничких» сутона, онога што не би прихватила ни  добра Тетка Савета. 

Терору великих бројева подлегао је велики «Гугл»,  онај исти који је преко «Гугл Србија» равноправно увео српски језик и ћирилицу на Интернет, међу стотинак језика, и тиме учинио више него све наше институције, организације и министарства заједно. Укуцате у претраживач «Лаза Лазаревић» и прво добијете «лако до посла», «лагуна», «лазање» - јер почињу истим словима а чешће се траже - па тек онда Лазе: Ристовског, Костића, и најзад Лазаревића. Новија активност «Гугла»  је стварање још једне друштвене мреже – «Гугл+» која је организована на «круговима» чланова породице, пријатеља, познаника и праћења емитованих садржаја одабраних личности које корисник сам формира. Тиме би се створили кругови заједничког интересовања, што може да допринесе квалитетнијем времену проведеном на Мрежи. 

На друштвеним мрежама је уочљива новија тенденција: уз потрошњу робе све је више потрошње представе о себи. Руски писац Виктор Пељевин овако то објашњава: «Тајна капиталистичке духовности је у уметности потрошње представе о себи. У цивилизованом свету човек мора да подржава друштво у којем живи. Интензивност потрошње данас је главна мера служења социјуму, што значи ближњима. То је показатељ социјалне ангажованости. Али у постиндустријској епохи главна ствар није више потрошња материјалних предмета већ потрошња ПРЕДСТАВА (СЛИКА, ИМИЏА) пошто њихово стварање захтева много материјалног, па има далеко већу запремину капитала. Зато је на Западу прећутна обавеза да се троши представа о себи и свом потрошачком идентитету и то се разрађује преко специјалних институција. Возиш скуп, набуџен, модеран ауто. Ти не користиш њега. Ти користиш слику себе како се у њему возиш... И, у свету више нема ниједне пукотине, ни једног недостатка» (В. П: «ДПП – из ниоткуда у никуда») 

Интерактивност, та најзначајнија новост коју Мрежа доноси, на друштвеним мрежама је „глобализована“ у два племена: племе „Свиђа ми се“ и племе „Равнодушних“. Као једноумље у пламеној и уздржаној варијанти, глогов колац интерактивности. Све разлоге „свиђања“ и „несвиђања“  читалац  / гледалац /слушалац смешта у та два основна естетска и етичка става која све његове разлоге, инспирације, креативност и интерактивност своди на примарни ниво. Нијансе, запитаности, сумње, дилеме, разлози и противставови се могу изнети у коментарима који се додатно умртвљују „свиђањем“ или равнодушношћу читалаца / гледалаца / слушалаца. 

Навика пасивности, стечена пред филмским платном и ТВ екраном, накалемљена је на интерактивни медиј а читаоцу / гледаоцу / слушаоцу дата је ефикасна замена за даљински,  унапређена до примарног естетско-етичког нивоа. Избор на друштвеним мрежама је сведен на одбир садржаја пред којим је сва наша активност сведена на један „клик“.Тек рођена креативна интерактивност умртвљена је комерцијалном моћи великих бројева и „да /не“ кликовима, као у римским гладијаторским аренама. Сваки додатни интелектуални и креативни напор је сувишан: онај који зна, уме и може постао је потрошач који бира понуђено. 

 Међутим, остала је тачка отпора. Једино што на Интернету није поседнуто и отето од Ч/Г/С је брзина. Њу поседује сваки Ч/Г/С, она проистиче из његовог личног компјутера. Брзина да све нађе, прихвати, присвоји или одбаци. Интернет је бескрајно складиште, оно које је описивао и сликао још Леонид Шејка. На њему је све копија копије. Оригинал се појави и одмах разнесе у стотине, хиљаде, милионе копија, више или мање измењених. Он више не постоји – све је оригинал. Нађеном,  присвојеном и често модификованом Ч/С/Г даје ауру и тако ствара свој оригинал. 

Тако интеракција има шансе да поново постане креативан чин. Текст / слика / видео на Мрежи постаје Знак/Сигнал читаоцу/ гледаоцу/ слушаоцу за доградњу, понуда за креативно учешће. Његова припадност глобализованим племена Свиђања и Равнодушних све чешће ће се доводити у питање.

Atačmenti



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 20:30 03.11.2015

...

amika amika 20:44 03.11.2015

Re: ...

reanimator


Не видим од наочара да ли се смејеш или мрштиш...
reanimator reanimator 21:10 03.11.2015

Re: ...

Не видим од наочара да ли се смејеш или мрштиш...


Btw, dobar tekst.
amika amika 21:17 03.11.2015

Re: ...

Btw, dobar tekst.


Биће још бољи кад добије препоруке...
emsiemsi emsiemsi 11:18 04.11.2015

Re: ...

amika
reanimator


Не видим од наочара да ли се смејеш или мрштиш...

Шегачи се.
Успут --- само да се похвалим да сам прочитао цео текст. Пошто нисам навикао да читам трактате, сматрај да сам ти тиме дао две препоруке.
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:25 04.11.2015

Re: ...

emsiemsi
amika
reanimator


Не видим од наочара да ли се смејеш или мрштиш...

Шегачи се.
Успут --- само да се похвалим да сам прочитао цео текст. Пошто нисам навикао да читам трактате, сматрај да сам ти тиме дао две препоруке.



amika amika 20:48 03.11.2015

Vojislavu Stojkoviću

Захваљујем Војиславу Стојковићу на уступљеном простору. Надам се да је текст добар и занимљив...
zemljanin zemljanin 21:15 03.11.2015

Re: Vojislavu Stojkoviću

amika
Захваљујем Војиславу Стојковићу на уступљеном простору. Надам се да је текст добар и занимљив...

retko kvalitetan tekst

EDIT. mada imam jednu impresiju nakon čitanja i ona glasi "ne znam šta da komentarišem" jer je tekst zaokružen i zahvata toliko tema da, barem meni, u ovom trenutku, ne daje nikakvu ideju za komentar ... ili imam hiljadu replika ali ne znam koju bi pre ... ali jeste dobar tekst
amika amika 21:22 03.11.2015

Re: Vojislavu Stojkoviću

retko kvalitetan tekst


Мој протест после неколико година на ФБ. ФБ је Осама бин Ладен за праве вредности Интернета.
amika amika 21:31 03.11.2015

Re: Vojislavu Stojkoviću

ili imam hiljadu replika ali ne znam koju bi pre .


На Интернету је остало отворено питање ауторства. На фоткама се већ изгубило, а повремено и на текстовима. Једино да фотографије поквариш уписивањем аутора преко ње, али шта са текстом? Да у средини умонтирам име и презиме, јер ретко ко све чита?
angie01 angie01 21:37 03.11.2015

dok svi gledaju tenis...

internet je savremeni vid komunikacije- na svim nivoima i u svim pravcima,...informacijama, biznisom, naukom, umetnoscu, licnim stvarima,...sve na jednom mestu, a iz fotelje, brzo i lako,...jedno sto se polako ali sigurno gubi direktan kontakt i sve sto on predstavlja, menjaju se potrebe i navike,....vise se ne slusaju zajedno ploce, sa prethodnim biranjem omota, pa presme na vinilu, spustanjem igle uz pucketanje na prethodno izbrojani zljeb,( gde svaki korak ima neki zajednicki smisao- nacin pokreta, razmenjeni pogledi, mimika lica:)...samo se na ekranu pestuje kopirani link sa internet stranice i posalje zeljenom slusaocu.
amika amika 21:45 03.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

.jedno sto se polako ali sigurno gubi direktan kontakt i


Да, губи се са својим окружењем, а добија са непознатим сличних интересовања, што није лако наћи. Укупан збир је + , ако се не спава над тастатуром.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:53 03.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

angie01
pa pesme na vinilu, spustanjem igle uz pucketanje na prethodno izbrojani zljeb,( gde svaki korak ima neki zajednicki smisao- nacin pokreta, razmenjeni pogledi, mimika lica:)



angie01 angie01 22:00 03.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

а добија са непознатим сличних интересовања,


jeste, i to, gde god da se oni nalazili- sto jeste super,...al stoji i to polako ali sigurno prestanak direktnog kontakta, susreta- za koji treba da odvojis posebno vreme, da se spremis, odvezes, dovezes, platis,...ovako si vec zadovoljio potrebu za razmenom misljenja, u pidzami, sa svojom soljom kafe i tanjirom sa doruckom, potrosio to vreme i ujedno ga uskaldio sa poslom, citanjem novina, slusanjem muzike, razgledanjem onog sto te zanima,...


izvini, zar ti nisi imao autorsku opciju?
predatortz predatortz 22:01 03.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...


jeste, i to, gde god da se oni nalazili- sto jeste super,...al stoji i to polako ali sigurno prestanak direktnog kontakta, susreta- za koji treba da odvojis posebno vreme, da se spremis, odvezes, dovezes, platis,...


Jes', a onda cela drama bude kad neko nekog pozove na kafu...
angie01 angie01 22:03 03.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

Dzeremaja:),..ja sam ono metaforicno, a ne kao zal za mlados',...mada tnx za mjuzu.

evo, npr, uzivo, ne bih ti zahvaljivala skracenicom:)
amika amika 22:10 03.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

izvini, zar ti nisi imao autorsku opciju?


Нисам, а и дуго се нисам појављивао овде, можда је добијем једног далеког дана...?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:11 03.11.2015

Re: Vojislavu Stojkoviću

amika
Захваљујем Војиславу Стојковићу на уступљеном простору.


Nema na čemu, jer reč je o virtuelnom prostoru (cyberspace), a on je dovoljno prostran i ima mesta za sve, pogotovo za virtuelne prijatelje.

milisav68 milisav68 22:13 03.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

predatortz
Jes', a onda cela drama bude kad neko nekog pozove na kafu...

Pa da, `oće da boli oko od kafe.
amika amika 22:13 03.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

Jes', a onda cela drama bude kad neko nekog pozove na kafu


На Интернету је драма кад добијеш супер занимљив линк од непознатог, а не смеш да га отвориш јер вероватно има вирусе, "кукије - колачиће" и слично
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:14 03.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

angie01
Dzeremaja:),..ja sam ono metaforicno, a ne kao zal za mlados',

Ma kakv žal, Angie, znam ja da si ti mlada.
amika amika 22:30 03.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

Ma kakv žal, Angie, znam ja da si ti mlada.


Придружујем се томе, мада сам збуњен - Војислав и ја, например, и не знамо шта је то винил...
angie01 angie01 23:33 03.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

Војислав и ја, например, и не знамо шта је то винил...


objasnicu ti sinko.
amika amika 23:45 03.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

objasnicu ti sinko.


Зашто си послала деду? А тако смо лепо причали...
angie01 angie01 23:49 03.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

Зашто си послала деду?


dobro, dobro, evo, zamenicu-

amika amika 23:56 03.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

dobro, dobro, evo, zamenicu-


Да, верујем, она зна шта је то винил...
rade.radumilo rade.radumilo 10:30 04.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

jeste, i to, gde god da se oni nalazili- sto jeste super,...al stoji i to polako ali sigurno prestanak direktnog kontakta, susreta- za koji treba da odvojis posebno vreme, da se spremis, odvezes, dovezes, platis,...


To, onda, nema veze sa Internetom već sa osobom. Polazim od sebe, iz dva razloga. Prvi je taj što sam u grupi ljudi koja je sva ta sredstva koristila, kada je ostatak društva smatrao da su digitalni časovnici neverovatno napredna stvar. Drugi je taj što sam prirodom posla, prinuđen najveći deo dana biti "on-line".
Nekoliko stvari sam primetio:
- Povećanje količine ličnog kontakta, pogotovu sa osobama sa kojima taj kontakt nije redovan. Daleko od toga da su telekomunikacije zamenile lični kontakt. Umesto toga, olakšale su organizaciju i logistiku susretanja.
- Kontakt sa osobama sa kojima nemam mogućnosti za viđanjem, na drugom kraju sveta su itd. se može kontinuirano održavati.
- Omogućen mi je kontakt sa osobama, koje ne spadaju ni u krug prijatelja/rodbine ni u krug poslovnih saradnika. Sa takvim osobama, zapravo i nemam potrebu za ličnim kontaktom, već isključivo za intelektualnom razmenom što sredstva komunikacije omogućavaju.
Svako ko je primetio da mu se količina susretanja sa drugim osobama smanjila, sa pojavom Interneta, treba da se zapita zašto je to tako.
predatortz predatortz 10:44 04.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

- Omogućen mi je kontakt sa osobama, koje ne spadaju ni u krug prijatelja/rodbine ni u krug poslovnih saradnika. Sa takvim osobama, zapravo i nemam potrebu za ličnim kontaktom, već isključivo za intelektualnom razmenom što sredstva komunikacije omogućavaju.


ovaaaaj, lični kontakt je preporučljiv upravo sa osobama van kruga porodice, prijatelja i poslovnih saradnika...
emsiemsi emsiemsi 11:21 04.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

angie01
internet je savremeni vid komunikacije- na svim nivoima i u svim pravcima,...informacijama, biznisom, naukom, umetnoscu, licnim stvarima,...sve na jednom mestu, a iz fotelje, brzo i lako,...jedno sto se polako ali sigurno gubi direktan kontakt i sve sto on predstavlja, menjaju se potrebe i navike,....vise se ne slusaju zajedno ploce, sa prethodnim biranjem omota, pa presme na vinilu, spustanjem igle uz pucketanje na prethodno izbrojani zljeb,( gde svaki korak ima neki zajednicki smisao- nacin pokreta, razmenjeni pogledi, mimika lica:)...samo se na ekranu pestuje kopirani link sa internet stranice i posalje zeljenom slusaocu.

Па да !
Ништа не може да замени лични контакт - најпре кафица, потом све како и доликује.
tasadebeli tasadebeli 12:14 04.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

milisav68
predatortz
Jes', a onda cela drama bude kad neko nekog pozove na kafu...

Pa da, `oće da boli oko od kafe.



Мислиш, ако не извадим кашичицу из шоље пре него што почнем да пијем кафу?







(Воја је крив, први је почео с музиком...)
predatortz predatortz 12:18 04.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...



(Воја је крив, први је почео с музиком...)


Pa, pusti onda neku muziku a ne ovo!
tasadebeli tasadebeli 12:52 04.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

predatortz


(Воја је крив, први је почео с музиком...)


Pa, pusti onda neku muziku a ne ovo!



Може!



angie01 angie01 13:11 04.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

kad je Prele u pitanju,...cuveni sesni u Domu omladine, sa mama koko bendom,




( dobro, malo brljavi sa tekstom, al to je prelinglis:)

angie01 angie01 13:18 04.11.2015

ovako su to radili Cuburci,





(ps, sarski, je l moze Prele?)
amika amika 13:46 04.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

Nekoliko stvari sam primetio:
- Povećanje količine ličnog kontakta, pogotovu sa osobama sa kojima taj kontakt nije redovan. Daleko od toga da su telekomunikacije zamenile lični kontakt. Umesto toga, olakšale su organizaciju i logistiku susretanja.
- Kontakt sa osobama sa kojima nemam mogućnosti za viđanjem, na drugom kraju sveta su itd. se može kontinuirano održavati.
- Omogućen mi je kontakt sa osobama, koje ne spadaju ni u krug prijatelja/rodbine ni u krug poslovnih saradnika. Sa takvim osobama, zapravo i nemam potrebu za ličnim kontaktom, već isključivo za intelektualnom razmenom što sredstva komunikacije omogućavaju.


Управо тако. Препорука коментару!
emsiemsi emsiemsi 15:37 04.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

angie01
kad je Prele u pitanju,...cuveni sesni u Domu omladine, sa mama koko bendom,


Био присутан лично и персонално.
Jukie Jukie 16:43 04.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

angie01
а добија са непознатим сличних интересовања,


jeste, i to, gde god da se oni nalazili- sto jeste super,...al stoji i to polako ali sigurno prestanak direktnog kontakta, susreta- za koji treba da odvojis posebno vreme, da se spremis, odvezes, dovezes, platis,...ovako si vec zadovoljio potrebu za razmenom misljenja, u pidzami, sa svojom soljom kafe i tanjirom sa doruckom, potrosio to vreme i ujedno ga uskaldio sa poslom, citanjem novina, slusanjem muzike, razgledanjem onog sto te zanima,...


A ja mislim da je to JAKO pozitivno, jer možeš na jednu temu lepo da se ispričaš sa desetak ljudi sa kojima nemaš skoro ništa zajedničko, i da ne moraš posle da planiraš da se družiš sa njima, ili čak da im se javljaš na ulici (ako ih prepoznaš)

Takođe se drastično smanjuje verovatnoća da će te neke okej osobe videti u trenutku kad imaš temper tantrum (ili šta već neko ima kada ne izgleda primamljivo za druženje) i distancirati se od tebe. Interakcija kratka i slatka, ukupan skor stavova jednih osoba o drugima mnogo više u plusu
angie01 angie01 18:35 04.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

A ja mislim da je to JAKO pozitivno,


ne kazem ni ja da nije,....onaj drugi aspekt koji sam pomenula, ne znam gde da stavim, recimo, znam ljude koji su se nekada druzili, a sada posle posla i obavljenih obaveza, svoje druzenje obavljaju iskljucivo preko neta- tu zadovolje tu socijalnu stranu,...i to polako postaje mejnstrim komunikacija.
amika amika 18:42 04.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

JAKO pozitivno, jer možeš na jednu temu lepo da se ispričaš sa desetak ljudi sa kojima nemaš skoro ništa zajedničko


Поготову ако је то нека специфична тема. Преко интернет-форума увек ћеш наћи саговорнике безмало за све, у реалном животу много теже.
Jukie Jukie 03:52 05.11.2015

Re: dok svi gledaju tenis...

angie01
A ja mislim da je to JAKO pozitivno,


ne kazem ni ja da nije,....onaj drugi aspekt koji sam pomenula, ne znam gde da stavim, recimo, znam ljude koji su se nekada druzili, a sada posle posla i obavljenih obaveza, svoje druzenje obavljaju iskljucivo preko neta- tu zadovolje tu socijalnu stranu,...i to polako postaje mejnstrim komunikacija.

Imali smo negde i neki link sa "sistematikom prijatelja" i jedna podgrupa su ljudi sa kojima smo se družili ili bar lepo slagali u osnovnoj ili srednjoj školi, ili nekoj drugoj verziji prošlog života, a onda su nam životi otišli na razne strane.

Isto mi u FB prijateljima ima masa nekih ljudi sa jednim zajedničkim interesovanjem a koje lično ne poznajem (ali "imate 43 zajedničkih prijatelja" pa onda valjda imamo dosta zajedničko), pa nisam siguran koliko im zakrčujem fidove svojim raznoraznim objavama celom svetu.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:52 04.11.2015

Baš...

...dobar tekst.

Ali izostavljena je jedna dobra strana (osim povezivanja ljudi) koju je doneo inetrenet, a posebno društvene mreže -- mogućnost da se iz te mase mediokriteta/mediokritetskih sadržaja svako izdvoji svojim talentom ili radom, te da dopre do ogromnog broja ljudi. Stoji da je to izdvajanje često po količini banalnosti, ali ima dovoljno i pozitivnih primera izdvajanja po kvalitetu, pa to neosporno jeste jedna od pravih vrednosti interneta.
amika amika 08:51 04.11.2015

Re: Baš...

mogućnost da se iz te mase mediokriteta/mediokritetskih sadržaja svako izdvoji svojim talentom ili radom, te da dopre do ogromnog broja ljudi.


Има таквих примера али ми се чини да су то изузеци, јер већина чита текстове сличне онима какве и сама пише. Треба бити баш провокативно оригиналан, као Ведрана Рудан на пример, па допрети до већине.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:33 04.11.2015

Re: Baš...

amika
mogućnost da se iz te mase mediokriteta/mediokritetskih sadržaja svako izdvoji svojim talentom ili radom, te da dopre do ogromnog broja ljudi.


Има таквих примера али ми се чини да су то изузеци, јер већина чита текстове сличне онима какве и сама пише. Треба бити баш провокативно оригиналан, као Ведрана Рудан на пример, па допрети до већине.


Pošto ja mahom pratim putničke stranice i objave, mogu da navedem mnogo više pozitivnih primera, pri čemu ti ljudi/stranice/grupe nisu provokativni, a kad je reč o originalnosti - hm, pa ni to nisu, budući da je sve to već viđeno. A prate ih hiljade ljudi. Dobro, to nikada neće biti većina, ali i desetine hiljada za jednu malu Srbiju su relativno veliki broj.

Otuda mislim da je reč i o umeću da se nametne, da se uradi dobar self-marketing ili PR. Kič i šund su sami po sebi prijemčljiviji, a da bi se nešto iole vrednije šire promovisalo (ukoliko nije provokativno i originalno), mora da savlada osnovne marketinke trikove. A čini mi se da se oni koji nose i prezentuju kvalitetne sadržaje uglavnom ustežu (ili ne umeju) da nastupe agresivno, da rade na popularizaciji sebe/svog dela i promociji.

A net je velika arena u kojoj svi imaju podjednake šanse.
amika amika 11:13 04.11.2015

Re: Baš...

Pošto ja mahom pratim putničke stranice i objave, mogu da navedem mnogo više pozitivnih primera,


Да, и ја сам приметио да су моји текстови о острвима Грчке - који су били доста штури, имали много више читалаца од осталих. Жељни смо путовања и другачијих видика.
mnenadic mnenadic 16:08 04.11.2015

Re: Baš...

Internet, odnosno njegovi sadržaji, su potpuno neutralni u pogledu dobro-nije dobro, baš kao i svaka druga alatka, kao i bilo koje drugo sredstvo. Naravno, sredstvo sa ogromnim brojem mogućnosti. Od čoveka, isključivo od čoveka, pojedinca, zavisi da li će bavljenje (korišćenje) interneta biti korisno za njega ili ne. Upotreba kao i zloupotreba su samo tve mogućnosti. Sve zavisi od naše (ljudske) svesti. Pitanje kako internet kao sredstvo utiče na našu svest je značajnije od pitanja koliko je koristan ili štetan.
amika amika 18:51 04.11.2015

Re: Baš...

Pitanje kako internet kao sredstvo utiče na našu svest je značajnije od pitanja koliko je koristan ili štetan.


Aко му се препустимо као да је филм који треба одгледати, вероватно лоше. Ако знамо шта тражимо, шта читамо, гледамо и слушамо преко Интернета, ако га користимо активно, онда је врло потребан и користан. У том случају проширује наше могућности, па и нашу свест и сазнавање света.
marco_de.manccini marco_de.manccini 06:43 04.11.2015

kako prestati s brigom ...

amika amika 08:57 04.11.2015

Re: kako prestati s brigom ...

kako prestati s brigom ...


Одличан текст, поготово за оно време

3) anything that gets invented after you’re thirty is against the natural order of things and the beginning of the end of civilisation as we know it until it’s been around for about ten years when it gradually turns out to be alright really.

So people complain that there’s a lot of rubbish online,- свуда има ђубрета, нажалост. Киоск са штампом и књигама на пример - колико је ту вредних ствари а колико ђубрета?
apis88 apis88 10:23 04.11.2015

Sabbath Bloody Sabbath

The truth is out, the lies are old
But you don't want to know


Nobody will ever let you know
When you ask the reasons why
They just tell you that you're on your own
Fill your head all full of lies
amika amika 11:17 04.11.2015

Re: Sabbath Bloody Sabbath

the lies are old


... а ми смо млађи од њих, па нас још увек омађијају...
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:39 04.11.2015

.

Међутим, остала је тачка отпора. Једино што на Интернету није поседнуто и отето од Ч/Г/С је брзина. Њу поседује сваки Ч/Г/С, она проистиче из његовог личног компјутера.


Da, ali i ona je na tankom ledu. Bila je odlična emisija John Olivera o tome (već smo je kačili n puta, ali neke stvari moraju ići na ponavljanju:). Zanimljivo da je internet, još uvek, mesto jednakih i da to održava upravo ta brzina i dobro je dok je tako.


amika amika 13:39 04.11.2015

Re: .

Zanimljivo da je internet, još uvek, mesto jednakih i da to održava upravo ta brzina i dobro je dok je tako.


Место једнаких, који имају неопходна предзнања и прате иновације. Али тако је у свакој делатности. Било би корисно наћи (ако тога има) шта све један просечан корисник Интернета треба да зна, има у компу и научи да користи - да би успешно користио брзину и остао "једнак" осталима на Мрежи.
bocvena bocvena 19:47 04.11.2015

Re: .

kažu da se na internetu najviše gledaju gole grudi, mačke i bebe.
šta to govori o našoj civilizaciji?

ne znam ni kako ni zašto, ali mene ti klipovi s mačkama hipnotišu.

7 miliona ljudi zna ko je maru :)))) debela, smorena, ne preterano mudra mačka što uporno hoće da uđe u svaku kutiju. to je kao droga.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:56 04.11.2015

Re: .

7 miliona ljudi zna ko je maru

7 милиона и један човек -- ево, и ја сам сазнао ко је Мару.
Гледао сам видео два минута, и помислих: Боже, шта ја то радим?! Каква дангуба. Можда већа само јесте да испишем овај коментар.
reanimator reanimator 20:16 04.11.2015

Re: .

kažu da se na internetu najviše gledaju gole grudi, mačke i bebe.

Zato što su mačke i bebe carevi.
Ovo za gole grudi ne razumem..kakva degradacija žena
Nego, kad smo kod mačaka, moj aktuelni heroj :
amika amika 20:27 04.11.2015

Re: .

7 милиона и један човек


"Корисник сам прави избор садржаја, њихових врста и времена које им посвећује..." - 7 милиона залудних, или оних који беже од проблема. У односу на укупан број, и није тако много...
amika amika 20:34 04.11.2015

Re: .

Zato što su mačke i bebe carevi.


Изазову осмех - клипови као блага психотерапија
bocvena bocvena 22:16 04.11.2015

Re: .

ih sad, dokoni i bežači od problema...a ovi što gledaju sise su intelektualci i naučnici:)

mačke su dokaz da bog postoji. (a pop kaže: mjau, mjau:)
amika amika 00:37 05.11.2015

Re: .

ovi što gledaju sise su intelektualci i naučnici:)

mačke su dokaz da bog postoji. (a pop kaže: mjau, mjau:)


Траже оно што им недостаје у животу. И кажу: - Каква божанска мачка!
tasadebeli tasadebeli 08:39 05.11.2015

Re: .

amika
ovi što gledaju sise su intelektualci i naučnici:)

mačke su dokaz da bog postoji. (a pop kaže: mjau, mjau:)


Траже оно што им недостаје у животу. И кажу: - Каква божанска мачка!



Немојте да сте брезобразни!

Није то баш тол'ки плићак.

Има ту дубине, има...



trener92 trener92 00:33 05.11.2015

Bez naslova

Zanimljivost ili ne?

http://www.theguardian.com/media/2015/nov/03/instagram-star-essena-oneill-quits-2d-life-to-reveal-true-story-behind-images javascript:;javascript:;javascript:;




Pošto se linkovi ne otvaraju ( malo ko otvara ) postavljam sliku



Molim mišljenje autora o ovakvoj «аутокреацији човечанства» ( dopao mi se izraz pa sam kopirao).Zahvaljujem.
amika amika 00:45 05.11.2015

Re: Bez naslova

Molim mišljenje autora o ovakvoj «аутокреацији човечанства» ( dopao mi se izraz pa sam kopirao).Zahvaljujem.


Схватила је празнину онога што је Пељевин објаснио, цитат је из текста: "...главна ствар није више потрошња материјалних предмета већ потрошња ПРЕДСТАВА (СЛИКА, ИМИЏА)... Возиш скуп, набуџен, модеран ауто. Ти не користиш њега. Ти користиш слику себе како се у њему возиш... (В. П: «ДПП – из ниоткуда у никуда»).

Или, другим речима, живиш за друге, не за себе. А можда је и прорачунала да њено покајање такође има медијску вредност. Мења живот и остаје у центру пажње, лајкове је заменила насловним странама, биће од ње добар шеф маркетинга...

trener92 trener92 01:09 05.11.2015

Re: Bez naslova

amika

Мења живот и остаје у центру пажње, лајкове је заменила насловним странама, биће од ње добар шеф маркетинга...


:)) Slično sam pomislio jer sam vrlo skeptičan po pitanju iskrenosti tj. "shvatanja" u ovom "slučaju", ali nisam hteo da sugerišem. ( nisam hteo da kopiram taj deo komentara - Peljevin- bilo je očigledno ).

Zahvaljujem.
tasadebeli tasadebeli 09:08 05.11.2015

Re: Bez naslova

amika
Molim mišljenje autora o ovakvoj «аутокреацији човечанства» ( dopao mi se izraz pa sam kopirao).Zahvaljujem.


Схватила је празнину онога што је Пељевин објаснио, цитат је из текста: "...главна ствар није више потрошња материјалних предмета већ потрошња ПРЕДСТАВА (СЛИКА, ИМИЏА)... Возиш скуп, набуџен, модеран ауто. Ти не користиш њега. Ти користиш слику себе како се у њему возиш... (В. П: «ДПП – из ниоткуда у никуда»).



Лепо рече неко у коментарима изнад, није овде реч о интернету, технологији... Овде је реч о нама самима, односно како ту технологију користимо. Као што је вазда увек и до сада вековима било...


Или о заменицама у двосмерној улици:

Да, интресантна је та почетна хиперпродукција Ја, односно представа о Ја...

(Леп пример хиперпродукције Ја могу да буду и постови неких блогера баш на овом блогу Б92...)

А занимљиво је што се то Ја у том процесу полако губи, топи, нестаје и постаје Ти, Ми, Ви, Они...

Остаје само питање где нестаде оно првобитно Ја одакле смо пошли...

А можда је све то ту зато што се толико бојимо да останемо сами са собом?








П.С. - Да, у праву сте, код ове девојчице, свакако, не би требало ни ово занемарити:


Или, другим речима, живиш за друге, не за себе. А можда је и прорачунала да њено покајање такође има медијску вредност. Мења живот и остаје у центру пажње, лајкове је заменила насловним странама, биће од ње добар шеф маркетинга...



amika amika 09:37 05.11.2015

Re: Bez naslova

код ове девојчице, свакако, не би требало ни ово занемарити:


"Од свих нас деца су најближа Богу."
tasadebeli tasadebeli 09:42 05.11.2015

Re: Bez naslova

amika
код ове девојчице, свакако, не би требало ни ово занемарити:


"Од свих нас деца су најближа Богу."






Док не почну да личе на нас, да.

Када почну да личе на нас, онда их треба тући.
amika amika 13:36 05.11.2015

Re: Bez naslova

Када почну да личе на нас, онда их треба тући.


Не, треба се правити да то не примећујемо и покушати да им буде боље него нама.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana