Politika

Ko želi reforme u Srbiji

Nebojsa Krstic RSS / 19.11.2015. u 18:48

 

 

Dragoljub Žarković u Blicu (ponedeljak, 16. novembar) zabrinut je zbog nepostojanja društvenog konsenzusa o temeljnim reformama. Urednik Vremena ukazuje i na jedan paradoks: Vučić ima preko 50 odsto podrške, a većina građana ne podržava reforme koje sprovodi. U tom smislu iskazana zabrinutost je opravdana, kako čovek, pa bio on i premijer, može da uradi nešto što građani ne žele?

Tačnije, kako može sam?

"Vlast je preuzela monopol na reforme", zamera Žarković, "ne mogu se čuti različiti argumenti u javnom govoru, osim ulizičkog terciranja Vučiću." Odlična je to i važna tema. Zato bi bilo korisno dati odgovor na pitanje: ko je zabranio strankama da izađu sa svojim predlozima, primedbama i time doprinesu reformisanju? Ko je naterao opoziciju da se bavi isključivo sobom? Ko im brani da daju ideje, predloge, da sugerišu, poboljšavaju, unapređuju...? Ko je taj majčin sin?

 Ko tera opozicionare da, umesto da se bave životnim temama, infantilno upoređuju dužinu svojih programa? Ko ih tera da budalasto prizivaju staljinizam, titoizam, trockizam i polpotizam? Ko ih tera da povazdan inoviraju mehanizme izbacivanja neistomišljenika? Pa s tim u vezi: ko tera opoziciju da bira mediokritete, neharizmatične, netalentovane i nepametne lidere? Vučić? Duh Hamletovog oca?

Osnovno je pitanje, dakle, ko sprečava razuman i ozbiljan politički dijalog o reformama u Srbiji danas? Vlast? Zašto bi ona to činila? Koja vlast bi odbila da teret bolnih reformi podeli sa ostalim društvenim činiocima, opozicionim strankama, inteligencijom? Zato je bolje pitanje ko danas u Srbiji pokazuje želju da ostvari dijalog o suštinskim reformama potrebnim društvu i ko želi da se dođe do zajedničkog stava?

U isto vreme, pitanje je i ko je spreman za ozbiljnu debatu i doprinos reformama u Srbiji, u atmosferi u kojoj svaki konstruktivan stav, onaj koji u sebi ne sadrži neprijateljstvo i psovku upućenu Vučiću, opozicija i viđeni intelektualci tumače kao izdaju opozicije, a "izdajnici" bivaju označeni i kao Vučićevi plaćenici?

Za kakav su doprinos reformisanju Srbije sposobni i spremni oni koji smisao svog političkog delovanja svode na zakletvu da neće nikad s Vučićem? Oni koji u strahu od etikete "Vučićevih plaćenika" u svakoj svojoj izjavi, kao obavezan umetnički element, ubacuju pogrdu premijeru? Oni koji su politički program zamenili spiskom ličnih uvreda?

Nevolja jej što reforme nisu tema koja zanima najprominentnije opozicionare. Oni danas, u Skupštini i drugde, demagoški kritikuju reformske poteze koje su sami do juče činili ili želeli da čine. Oni se ponašaju kao da, u stvari, priželjkuju propast neophodnih reformi kako bi u toj katastrofi za Srbiju uknjižili poene za sebe.

Problem je taj što je licemerje koje dominira našom javnom scenom podignuto na nivo društveno poželjnog ponašanja. Uzmimo za primer opozicione čelnike koji su učestvovali u prodaji NIS-a, ili pokušaju privatizacije Telekoma. Oni danas kao svoj politički zavet objavljuju da neće nikad u koaliciju sa strankama koje se slažu sa prodajom Telekoma. I to nikom nije čudno.

Kad je o javnom prostoru i njegovom odnosu prema reformama reč, Dragoljub Žarković verovatno zna odgovor na pitanje zašto je Vreme, na primer, širom otvorilo svoje stranice za nacionaliste, za homofobe, ksenofobe i ostale prononsirane antievropejce. Da li ih je spojila ljubav prema reformama? Oni koji se čude kako je moguće da jedan građanski i liberalni list takvima ustupa desetine stranica za intervjue samo ako uz sve drugo što će reći kažu "Vučić je užasan", verovatno zanemaruju reformski kapacitet tog šarolikog skupa.

Šalu na stranu, ozbiljno je pitanje - ko danas u Srbiji želi reforme? Osim Vučića. Ima li takvog? Dajte, ako ima - šteta je da to javnost ne zna.

 

Objavljeno u Danasu, 19.XI 2015. 

 

 



Komentari (320)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nim_opet nim_opet 18:59 19.11.2015

O boze....

Vučić ima preko 50 odsto podrške, a većina građana ne podržava reforme koje sprovodi.


Jedina zbunjenost mozda proizilazi iz ove premise. Ali, kada u stvari ustanovimo da a) Vucic ne sprovodi nikakve stvarne reforme i b)da je dobio preko 50% podrske glasaca koji su izasli na izbore (dakle ne svih glasaca), i c)da glasaci nisu glasali za politicki program jer nikakvog suvislog politickog programa nema, nego za populisticka obecanja i diktatora u pokusaju, a neki i zbog licne koristi koje clanstvo u stranci donosi, onda uopste nema razloga za zbunjenost i sav ovaj napor da se objasni fenomen, jer konflikt zaista ne postoji.

Glasaci koji su glasali za Vucica, a) nisu vecina glasaca Srbije, b) nisu glasali za program koji govori o reformama jer takvog nema, c)nemaju pojma sta je program SNSa/Vucica, jer se politika ne vodi programski nego po odluci jednog coveka i d)podrzavaju odluke jer nemaju niti alternativne izvore informacija, niti mogucnosti za smisleno politicko delovanje jer su opozicione stranke u rasulu.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:37 19.11.2015

Re: O boze....

Jedina zbunjenost mozda proizilazi iz ove premise. Ali, kada u stvari ustanovimo da a) Vucic ne sprovodi nikakve stvarne reforme i b)da je dobio preko 50% podrske glasaca koji su izasli na izbore (dakle ne svih glasaca)

Oko ovoga se pravi ozbiljna, a besmislena fama. To, kao, nije 50% od svih birača nego od izašlih. Pa šta ako nije od svih? Nisu ni ostale stranke dobile svojih 9% ili 6 od svih, već od izašlih.

60 i nešto posto izašlih građana je 100% onih koji su hteli da glasaju (ili koji su mogli, pošto na spisku uvek ima određeni broj mrtvih duša, kao i neki broj onih koji su emigrirali itd). Sociolozi to znaju, onaj deo biračkog tela koji nije izašao na izbore, tih 30 i nešto posto, kad bi ih primorao da glasaju, glasali bi u sličnom odnosu kao i oni koji su glasali. Oni koji misle da glasači koji nisu glasali pripadaju samo jednoj stranci grdno se varaju.

Glasaci koji su glasali za Vucica, a) nisu vecina glasaca Srbije, b) nisu glasali za program koji govori o reformama jer takvog nema,


Kako znaš da nisu? Reforme su bile glavna tema SNS kampanje 2014.
markomm markomm 10:07 20.11.2015

Tačno tako

Ukupno je za SNS na poslednjim izborima 2013-te glasalo oko 1700000 birača što čini ukupno jednu četvrtinu biračkog tela.Jedva da su izbori i uspeli.Ostali deo glasova,manji je otišao alternativnim strankama,dok polovina stanovništva biračko pravo da glasa nije iskoristila.
Razumem da su se neki koraci morali preduzeti kako bi se popravio kreditni rejting Srbije i odala poslušnost MMF-u,o kome mislim apsolutno sve najgore,ali ne može uštede na račun smanjenja plata i penzija prikazivati kao ekonomski suficit.To zaista svakog iole normalnog najdublje vređa.I pritom kao premijer permanentno ponavljate kako niste normalni i imate homoseksualne sklonosti,što je takođe odraz zaista izgubljenog čoveka.
Najveća bruka jesu ove ponižavajuće stimulacije prosvetarima od 7000 dinara,takođe i uvređujućih 200-300 dinara za penzije i plate,naspram uzetih 10 i više posto od neto iznosa.Užas.Pritom samohvalisanje da je čovek veći MMF od MMF-a nije ništa drugo nego za F odeljenje u određenoj ustanovi.Uz sav taj ponizni i cinični stav,paralelno,donosite odluku o davanju Srebrenici pet milina eura i time konkludentno priznajete zločin koji se jeste dogodio ali ne onako kako to sedma sila dočarava.Neka da iz svog džepa da ako hoće.Sramota.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 10:22 20.11.2015

Re: Tačno tako

Uz sav taj ponizni i cinični stav,paralelno,donosite odluku o davanju Srebrenici pet milina eura i time konkludentno priznajete zločin koji se jeste dogodio ali ne onako kako to sedma sila dočarava.Neka da iz svog džepa da ako hoće.Sramota.


Besmislica, šta ima konkludentno da priznaje zločin kad ga priznaje na svaki način? Srpska skupština je donela deklaraciju o Srebrenici.
markomm markomm 11:38 20.11.2015

Re: Tačno tako

To sam vidite gospodine zaboravio,iz razloga što je jako neprijatno i bolno pa samo eto svesno zaboravio.U pravu ste,sve je jako nisko.Hvala Vam na podsećanju.
pnbb pnbb 23:21 20.11.2015

Re: O boze....

"oko ovoga se pravi ozbiljna, a besmislena fama. To, kao, nije 50% od svih birača nego od izašlih. Pa šta ako nije od svih? Nisu ni ostale stranke dobile svojih 9% ili 6 od svih, već od izašlih."

E tacno mogu x godina da se ne pojavim, sve isto.... Stvarno si bre doktor
chitach chitach 19:04 19.11.2015

Evo ovako ...


... slazem se da se opozicija( ogroman dio ) femka i glumi ludilo, ali ovo
Osim Vučića.

mi objasni. Posto je kljucna rijec reforma, evo prikazi pokusaj bar jedne reforme koju je isti pokusao ili sproveo pa da je analiziramo ovdje ( ja kao laik , a javice se neko i strucan ) ...
Evo kada te molim .
nim_opet nim_opet 19:20 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

chitach

... slazem se da se opozicija( ogroman dio ) femka i glumi ludilo, ali ovo
Osim Vučića.

mi objasni. Posto je kljucna rijec reforma, evo prikazi pokusaj bar jedne reforme koju je isti pokusao ili sproveo pa da je analiziramo ovdje ( ja kao laik , a javice se neko i strucan ) ...
Evo kada te molim .


Naravno da ne postoji :)
Sepulturero Sepulturero 19:21 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

chitach

... slazem se da se opozicija( ogroman dio ) femka i glumi ludilo, ali ovo
Osim Vučića.

mi objasni. Posto je kljucna rijec reforma, evo prikazi pokusaj bar jedne reforme koju je isti pokusao ili sproveo pa da je analiziramo ovdje ( ja kao laik , a javice se neko i strucan ) ...
Evo kada te molim .


Управо сам хтео да исто питам. Дакле, које реформе?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:46 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

mi objasni. Posto je kljucna rijec reforma, evo prikazi pokusaj bar jedne reforme koju je isti pokusao ili sproveo pa da je analiziramo ovdje ( ja kao laik , a javice se neko i strucan ) ...
Evo kada te molim .

Ima više reformi koje je preduzeo. Neke su iz zakonodavnog ili finansijskog sektora, ali ja nisam stručnjak, pa to ostavljam njima.

Zajednička sednica dve vlade u Sarajevu, investicija, tj pomoć Srebrenici jesu ozbiljne vrednosno-političke reforme. Odnos prema migrantima, takođe. Dakle, reforme treba posmatrati u širem smislu, kao promenu društvene svesti i vrednosnog sistema.
predatortz predatortz 20:54 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

Zajednička sednica dve vlade u Sarajevu


Istine radi, jedne vlade i jednog savjeta ministara. BiH nema vladu, Savjet mnistara je, po ustavu, pomoćno telo predsedništvu.
Ima veoma ograničena ovlašćenja. Entitetske vlade su daleko privilegovanije po pitanju donošenja odluka.

Čisto da pojasnim...

Pomoć Srebrenici nije nikakav vrednosni čin. To je plaćanje reketa. Zašto bi Srbija pomagala jednu opštinu u BiH? Zbog toga što nije sprečila Mladića? Glupost! Na to nije trebalo pristati.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:32 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

tj pomoć Srebrenici jesu ozbiljne vrednosno-političke reforme.


Pomoć Srebrenici je jedno bezobrazno bacanje državnih para.

Što te pare nisu date Mionici, ili Ljuboviji, tu preku puta Srebrenice?
Valjda je Ljubovija sve svoje komunalne probleme rešila, nema ih više, pa hajd da dajemo drugoj državi kad smo mi naše probleme rešili.


predatortz predatortz 21:36 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

hoochie coochie man
tj pomoć Srebrenici jesu ozbiljne vrednosno-političke reforme.


Pomoć Srebrenici je jedno bezobrazno bacanje državnih para.

Što te pare nisu date Mionici, ili Ljuboviji, tu preku puta Srebrenice?
Valjda je Ljubovija sve svoje komunalne probleme rešila, nema ih više, pa hajd da dajemo drugoj državi kad smo mi naše probleme rešili.




Srebrenica ti je, prijatelju, nešto nalik Kajmanskim ostrvima. Tu je ušlo toliko love, toliko donacija, da se mogao napraviti nov grad trostruke veličine u odnosu na onaj tamo. Plus, svi u tom novom gradu da budu zaposleni. Međutim, tu se lova nije zadržavala dugo. Samo se malo proprala i otišla dalje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:42 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

Srebrenica ti je, prijatelju, nešto nalik Kajmanskim ostrvima. Tu je ušlo toliko love, toliko donacija, da se mogao napraviti nov grad trostruke veličine u odnosu na onaj tamo. Plus, svi u tom novom gradu da budu zaposleni. Međutim, tu se lova nije zadržavala dugo. Samo se malo proprala i otišla dalje.


To ko u crkvi, bogohuljenje je i pitati gde su pare.
Dato Srebrenici jebote, ćuti!
A ispod tog plašta haos i kriminal.

Meni smeta i klasična, retorička demagogija, bilo koja pa i ona o Srebrenici, a ova, demagogija izražena u milionima narodnih para, e to je već bezobrazluk.
mariopan mariopan 21:55 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

hoochie coochie man
Srebrenica ti je, prijatelju, nešto nalik Kajmanskim ostrvima. Tu je ušlo toliko love, toliko donacija, da se mogao napraviti nov grad trostruke veličine u odnosu na onaj tamo. Plus, svi u tom novom gradu da budu zaposleni. Međutim, tu se lova nije zadržavala dugo. Samo se malo proprala i otišla dalje.


To ko u crkvi, bogohuljenje je i pitati gde su pare.
Dato Srebrenici jebote, ćuti!
A ispod tog plašta haos i kriminal.

Meni smeta i klasična, retorička demagogija, bilo koja pa i ona o Srebrenici, a ova, demagogija izražena u milionima narodnih para, e to je već bezobrazluk.

predatortz predatortz 22:11 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

Meni smeta i klasična, retorička demagogija, bilo koja pa i ona o Srebrenici, a ova, demagogija izražena u milionima narodnih para, e to je već bezobrazluk.


Jbga, kad je vikao 'sto za jednoga'! Sad mora da za'vati iz narodne kase...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:21 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

predatortz
Srebrenica ti je, prijatelju, nešto nalik Kajmanskim ostrvima. Tu je ušlo toliko love, toliko donacija, da se mogao napraviti nov grad trostruke veličine u odnosu na onaj tamo. Plus, svi u tom novom gradu da budu zaposleni.

Pa kad pobijenima grad za života nije bio baš uređen, barem će im groblje izgledati kako treba.
predatortz predatortz 22:23 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

Predrag Brajovic
predatortz
Srebrenica ti je, prijatelju, nešto nalik Kajmanskim ostrvima. Tu je ušlo toliko love, toliko donacija, da se mogao napraviti nov grad trostruke veličine u odnosu na onaj tamo. Plus, svi u tom novom gradu da budu zaposleni.

Pa kad pobijenima grad za života nije bio baš uređen, barem će im groblje izgledati kako treba.


Pobijene su naplatili masno, svi sem njihove dece i udovica.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:28 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

Pobijene su naplatili masno, svi sem njihove dece i udovica.

Jebiga, da ih VRS nije pobila, ne bi bilo šta da se naplati. Vredi da znamo za sledeći put...
predatortz predatortz 22:29 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

Predrag Brajovic
Pobijene su naplatili masno, svi sem njihove dece i udovica.

Jebiga, da ih VRS nije pobila, ne bi bilo šta da se naplati. Vredi da znamo za sledeći put...


Rat je igra odraslih muškaraca, Brajo. Nije to za pesnike...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:36 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

predatortz
Rat je igra odraslih muškaraca, Brajo. Nije to za pesnike...

Trebalo je to da kažeš Radovanu Karadžiću.
predatortz predatortz 22:37 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

Trebalo je to da kažeš Radovanu Karadžiću.


On nije pesnik slomljenog srca, mirisnih polja, cvetnoga maja...
mariopan mariopan 22:44 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

Predrag Brajovic
predatortz
Rat je igra odraslih muškaraca, Brajo. Nije to za pesnike...

Trebalo je to da kažeš Radovanu Karadžiću.
Pozdrav.

Reče Brajović koji na svom blogu loži narod na rat.
st.jepan st.jepan 22:46 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

hoochie coochie man
tj pomoć Srebrenici jesu ozbiljne vrednosno-političke reforme.

Pomoć Srebrenici je jedno bezobrazno bacanje državnih para.

Ne bi rekao bezobrazno, pre impulsivno.
Ne verujem da je tu ponudu planirao - biće da mu je na pamet pala delić sekunde pošto ju je izgovorio.
predatortz predatortz 22:46 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

mariopan
Predrag Brajovic
predatortz
Rat je igra odraslih muškaraca, Brajo. Nije to za pesnike...

Trebalo je to da kažeš Radovanu Karadžiću.
Pozdrav.

Reče Brajović koji na svom blogu loži narod na rat.


Ne razumeš ti to! Ako pobiješ džihadlije u Srebrenici, to je zločin. Ako rokaš ove druge, to je u skladu sa evropskim vrednostima.
mariopan mariopan 22:48 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

Ne verujem da je tu ponudu planirao - biće da mu je na pamet pala delić sekunde pošto ju je izgovorio.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:51 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

predatortz
mariopan
Predrag Brajovic
predatortz
Rat je igra odraslih muškaraca, Brajo. Nije to za pesnike...

Trebalo je to da kažeš Radovanu Karadžiću.
Pozdrav.

Reče Brajović koji na svom blogu loži narod na rat.


Ne razumeš ti to! Ako pobiješ džihadlije u Srebrenici, to je zločin. Ako rokaš ove druge, to je u skladu sa evropskim vrednostima.


Gde je Farma, da malo odmorim mozak?
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:51 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

biće da mu je na pamet pala delić sekunde pošto ju je izgovorio.


Brži jezik od pameti?
To podrazumeva da tu postoji neka pamet.
Možda.
Nije baš lako tu pamet uočiti, ali uz jake mikroskope....ko zna.
predatortz predatortz 22:53 19.11.2015

Re: Evo ovako ...


Gde je Farma, da malo odmorim mozak?


Gde god je Vučko, tu je i Farma. Nećeš promašiti...
hainsam hainsam 22:59 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

Predrag Brajovic
predatortz
Srebrenica ti je, prijatelju, nešto nalik Kajmanskim ostrvima. Tu je ušlo toliko love, toliko donacija, da se mogao napraviti nov grad trostruke veličine u odnosu na onaj tamo. Plus, svi u tom novom gradu da budu zaposleni.

Pa kad pobijenima grad za života nije bio baš uređen, barem će im groblje izgledati kako treba.


Pa tu nek onda dakle uniđu i ovih "naših", koliko, ono Đuro? A da, 5 Miladina. Što reče Vođa, štedeli smo, nismo plaćali kaucije, i eto odmah reformisanih rezultata.

mariopan mariopan 23:07 19.11.2015

Re: Evo ovako ...

predatortz
mariopan
Predrag Brajovic
predatortz
Rat je igra odraslih muškaraca, Brajo. Nije to za pesnike...

Trebalo je to da kažeš Radovanu Karadžiću.
Pozdrav.

Reče Brajović koji na svom blogu loži narod na rat.


Ne razumeš ti to! Ako pobiješ džihadlije u Srebrenici, to je zločin. Ako rokaš ove druge, to je u skladu sa evropskim vrednostima.

Pa dobro kažeš ne razumem ja to.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:30 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Ne razumeš ti to! Ako pobiješ džihadlije u Srebrenici, to je zločin. Ako rokaš ove druge, to je u skladu sa evropskim vrednostima.

Децу?
Заробљенике?
Везане?
Њих ако убијеш, то?
Јебига, нисте их клали, као стоку, као што ISIS ради. Припазите, за следећи пут. Jедино што сте их, као хрчци закопавали, пo масовним гробницама, да има за зимницу, ваљда?
mariopan
Reče Brajović koji na svom blogu loži narod na rat,

Наравно, ово је бесрмано извратање мојих речи. Ја позивам на општи и светски, удружени рат-акцију против ISISa, с основном тезом да успех ISISа даје легитимност његовој наказној идеологији, и да ISIS треба сатрти, најпре тих 2-3.000 најтврдокорнијих бораца, да би се он зауставио. Иначе ће, као што прође песак кроз прсте, ISIS исцурети на читав европски континент и свет, и никакве плачипичевне хуманистичке проповеди и мудре мисли неће га зауставити.
princi princi 07:04 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Наравно, ово је бесрмано извратње мојих речи. Ја позивам на општи и светски, удружени рат-акцију против ISISa, с основном тезом да успех ISISа даје легитимност његовој наказној идеологији, и да ISIS треба сатрти, најпре тих 2-3.000 најтврдокорнијих бораца, да би се он зауставио. Иначе ће, као што прође песак кроз прсте, ISIS исцурети на читав европски континент, и никакве плачипичевне хуманистичке проповеди и мудре мисли неће га зауставити.

Pa? Šta čekaš? Odmah pušku u ruke i najebi se majke mrskom ISIS neprijatelju. Sigurno efikasnije i delotvornije od junačkih pamfleta po opskurnim beogradskim blogovima.
predatortz predatortz 08:07 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Децу?
Заробљенике?
Везане?
Њих ако убијеш, то?
Јебига, нисте их клали, као стоку, као што ISIS ради. Припазите, за следећи пут. Jедино што сте их, као хрчци закопавали, пo масовним гробницама, да има за зимницу, ваљда?


U pravu si. Zasipanje bombama sa par hiljada metara, za koje se ti zalažeš, je čistiji posao. I efikasniji. I traži manje truda i učešća manjeg broja ljudi. Jbge, nismo imali avione!
martin_krpan martin_krpan 08:45 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Jbge, nismo imali avione!


Ma nemate vi mnoge stvari, kao npr sredstva za uspavljivanje životinja. Ali imate zato srce junačko a to je najvažnije.
predatortz predatortz 08:58 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Ma nemate vi mnoge stvari,


Ne jedi se, Martine, ne valja za ten. Oće akne da se pojave od toga...
mariopan mariopan 09:39 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

mariopan
Reče Brajović koji na svom blogu loži narod na rat,

Наравно, ово је бесрмано извратње мојих речи. Ја позивам на општи и светски, удружени рат-акцију против ISISa, с основном тезом да успех ISISа даје легитимност његовој наказној идеологији, и да ISIS треба сатрти, најпре тих 2-3.000 најтврдокорнијих бораца, да би се он зауставио. Иначе ће, као што прође песак кроз прсте, ISIS исцурети на читав европски континент, и никакве плачипичевне хуманистичке проповеди и мудре мисли неће га зауставити.

Nije izvrtanje tvojih reči, samo ti, ili nisi svestan šta govoriš, ili jesi a to je gora varijanta.
tasadebeli tasadebeli 10:01 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

tadejus tadejus 10:03 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Sepulturero

Posto je kljucna rijec reforma, evo prikazi pokusaj bar jedne reforme koju je isti pokusao ili sproveo pa da je analiziramo ovdje ( ja kao laik , a javice se neko i strucan ) ... Evo kada te molim .
Управо сам хтео да исто питам. Дакле, које реформе?


npr. zakon o radu..
sine, brate..
carnage..
mislim da Vučiću na ruku ide što mu je narod do te mjere glup i neinformisan da ni ne kapira da im ovaj krv pije..
dotle to ide da čak i kao ljudi koji se po društvenim mrežama polomiše od političke analize (evo npr. ti) pojma nemaju o tome šta taj čovjek i ta vlada zapravo rade..
kolju.. (prethodni su samo šišali)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:03 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

princi
Pa? Šta čekaš? Odmah pušku u ruke i najebi se majke mrskom ISIS neprijatelju. Sigurno efikasnije i delotvornije od junačkih pamfleta po opskurnim beogradskim blogovima.

Па, мислим, драга и слатка моја, да је то глупо. То је посао за професионалне војнике. Замисли, на пример, да ја сада кренем да пројектујем обалоутврде, наспипе, јаловишта -- што је, иначе, твоја професија, твој посао?

Идеја јесте да је ово рат целе европске и светске заједнице. И изгледа да су различите земље тог све свесније.

P.S.
Ево управо пристигле вести:

Isis: World powers plan United Nations Security Council resolution to declare war against group in Iraq and Syria
World powers are poised to forge a single resolution at the United Nations Security Council to declare a common war against Isis and “eradicate” jihadists in Iraq and Syria, The Independent understands.

Они који мало знају енглески знају и озбиљност глагола eradicate у овом контексту.
eradicate: to remove or destroy utterly;
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:05 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

predatortz
U pravu si. Zasipanje bombama sa par hiljada metara, za koje se ti zalažeš, je čistiji posao. I efikasniji. I traži manje truda i učešća manjeg broja ljudi. Jbge, nismo imali avione!

Јбг, ништа, следећи пут да се боље и на време спремите. Мислим -- чим потрошите ове што сте их послагали у земљу за зимницу, крените са новом акцијом.
kleinemutter kleinemutter 10:29 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

pomoć Srebrenici


Vučić je dao njima pare, naše pare, ali je ukinuo podršku porodicama dece sa smetnjama izraženu kroz olakšice u plaćanju INFOSTANA i prava na parking mesta za svu decu sa invaliditetom, ukinuo je besplatnu rekreativnu nastavu za decu sa smetnjama u dnevnim boravcima i školama a nekoj od njih to je bio jedini odlazak iz Bg, a njihovim porodicama šansa da se bar naspavaju.

Ukinuo je podršku trudnicama.

Ukinuo je podršku porodicama koje se bore sa sterilitetom.

O platama i penzijama neću.

O stipendijama za gladne nam đake i studente isto neću.

O tome da neće da dozvole da se drugi strani jezik počne učiti u 4 razredu osnovne zbog plate nastavnicima isto neću.(a to je u proseku suma od 16.000 dinara mesečno po školi).


antioksidant antioksidant 10:34 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Nebojsa Krstic
Dakle, reforme treba posmatrati u širem smislu, kao promenu društvene svesti i vrednosnog sistema.

ali upravo takih reformi i nema. vučić je autokrata i uspešno se snalazi samo u sistemu u kom je sva moć koncentrisana u jednoj osobi. on je zamena igrača ali pravila igre su ostala potpuno ista i reforma kao takva baš kao promena vrednosnog sistema - ne postoji.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 10:50 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

antioksidant
Nebojsa Krstic
Dakle, reforme treba posmatrati u širem smislu, kao promenu društvene svesti i vrednosnog sistema.

ali upravo takih reformi i nema. vučić je autokrata i uspešno se snalazi samo u sistemu u kom je sva moć koncentrisana u jednoj osobi. on je zamena igrača ali pravila igre su ostala potpuno ista i reforma kao takva baš kao promena vrednosnog sistema - ne postoji.


To i nije tako loše. Zamisli da u vlasti za koju je glasala Vesna Pešić, danas svako radi ono što je njemu po volji.
alselone alselone 10:55 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Odmah pušku u ruke i najebi se majke mrskom ISIS neprijatelju.

alselone alselone 10:56 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

antioksidant antioksidant 11:00 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Nebojsa Krstic


To i nije tako loše. Zamisli da u vlasti za koju je glasala Vesna Pešić, danas svako radi ono što je njemu po volji.

pa bez opterećenaj ko je glasao baš za ovakvu vlast a ko je stvorio ona je tu kakva jeste. komentarišemo da li ima reformi i da li ih iko želi.
a i nije poenta da svako radi šta želi već da se proces donošenja odluka malo izvuče iz jednog kabineta, jedne noći, jednog čoveka...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:15 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

alselone

Злурадо.
Пази, и УН рече исто.
tess tess 11:17 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Zajednička sednica dve vlade u Sarajevu, investicija, tj pomoć Srebrenici jesu ozbiljne vrednosno-političke reforme. Odnos prema migrantima, takođe. Dakle, reforme treba posmatrati u širem smislu, kao promenu društvene svesti i vrednosnog sistema.


Pa dobro sad, ovo nisu reforme.

To je kao kad bi svaki izgrađen bazen bila reforma zdravstva, a biblioteka školstva..

Odnos prema migrantima je proistekao iz stava prema migrantskoj krizi.
Znači, prosto, on (premijer) ima stav (stavom stvara, čini, način u političkom ophođenju prema nečemu- ili ponašanju u samom problemu - npr. kad odbije švajcarsku ćebad il kad mu ne daju novac za migrante a on (premijer) siću u eurima uporedi sa svadbom u Šapcu. To je njegova reakcija- ili (na)čin - na formirane stavove, koji, usput, ne reformišu ništa sem da mi vidimo u kakvoj je konfuziji).

Dalje,
ne znam šta je sa Srebrenicom - ali, ono malo što znam tj kako lupeta gdje i kad stigne -pretpostavljam da su Srebrenica i novac iz Srbije u fazonu „oni mene kamenom ja njih kešom, kad je beg bio cicija“, hm, ili, ček, da on (premijer) nije odveć lično shvatio plastične flašice Jane- onomad na dženazi - pa sad da poravna dubinu našeg sukoba - jer su divljaci preko Drine, žedni i gladni reformi- dobročinstvima i novcem koji Srbija ima , hm, kako bi mu čovjek objasnio, hm, nikako izgleda, hm).

Mislim, neozbiljno mi istorijsku ulogu mirotvorca i reformatora kapirati.

Baš neozbiljno, kao da sam maloumna.

Pozdrav svim ljudima dobre volje.
Bye.
tess tess 11:20 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Јбг, ништа, следећи пут да се боље и на време спремите.

Od satiranja, do satiranja.
Hm.
Brajoviću, ipak si ti samo čovjek pisac i od tog bi morali poć'.
:)
anja99 anja99 12:25 20.11.2015

Re: Evo ovako ...



Vučić je dao njima pare, naše pare, ali je ukinuo podršku porodicama dece sa smetnjama izraženu kroz olakšice u plaćanju INFOSTANA i prava na parking mesta za svu decu sa invaliditetom, ukinuo je besplatnu rekreativnu nastavu za decu sa smetnjama u dnevnim boravcima i školama a nekoj od njih to je bio jedini odlazak iz Bg, a njihovim porodicama šansa da se bar naspavaju.

Ukinuo je podršku trudnicama.

Ukinuo je podršku porodicama koje se bore sa sterilitetom.

O platama i penzijama neću.

O stipendijama za gladne nam đake i studente isto neću.

O tome da neće da dozvole da se drugi strani jezik počne učiti u 4 razredu osnovne zbog plate nastavnicima isto neću.(a to je u proseku suma od 16.000 dinara mesečno po školi).


bravo! vucic parama budzeta kao svojom dedovinom. hoce da bude lider u regionu dok mi skupljamo mrvice pa ko ih dohvati. gradi politicku karijeru za imidz na balkanu i sire a na nas racun, racun teske sirotinje u koju nas je uspesno pretvorio i to su njegove jedine reforme.
koji folirant, al najveci.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:56 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

predatortz
Ne razumeš ti to! Ako pobiješ džihadlije u Srebrenici, to je zločin.

Баш се нешто опет мислим: није те срамота овога што си написао?
Није ти жао оне деце тамо побијене, и заробљених... него си их све пребацио у џихадлије.
Аферим.
И теби и осталима.
tasadebeli tasadebeli 13:13 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

kleinemutter

O tome da neće da dozvole da se drugi strani jezik počne učiti u 4 razredu osnovne zbog plate nastavnicima isto neću.(a to je u proseku suma od 16.000 dinara mesečno po školi).




Јеси ли приметила како је премијер почео да даје изјаве и о томе да ће започети реформу српског школства?


Изгледа да га нико није обавестио да је реформа српског школства започела још пре 12 година и да је та прва генерација која је уписала тада реформисани први разред основне школе ове године уписала прву годину факултета.




predatortz predatortz 13:47 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Predrag Brajovic
predatortz
Ne razumeš ti to! Ako pobiješ džihadlije u Srebrenici, to je zločin.

Баш се нешто опет мислим: није те срамота овога што си написао?
Није ти жао оне деце тамо побијене, и заробљених... него си их све пребацио у џихадлије.
Аферим.
И теби и осталима.


Ko god ratuje sa povikom Allah akbar za mene je džihadista. A, za decu više ne seri! To je sve bilo mobilisano. Ako je vojnik za Aliju, vojnik je i za Radovana. Ne patetiši više!
tasadebeli tasadebeli 13:57 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

martin_krpan
Jbge, nismo imali avione!


Ma nemate vi mnoge stvari, kao npr sredstva za uspavljivanje životinja. Ali imate zato srce junačko a to je najvažnije.



Или ја нисам први пут видео или ти је овај линк о сиротом меди тек сада прорадио...

Јес, јес, причао мени мој друг ловац да је медвед заштићена животиња и да је казна за убијање медведа 10 000 евра. Ја га питао шта онда радиш када налетиш на медведа, а он каже:"Ништа! Бациш пушку и бежиш!"

Ма пусти, ми Срби смо ти стока једна жилава. Никако да легнемо и да признамо да смо мртви. Макар да се правимо да смо мртви кад већ нисмо...









А шта кажу таблоиди, зна ли се шта је меда тражио поред салона аутомобила?


П.С. - Е, да! Само да констатујемо!

Блажо није ништа крив! Да то нагласимо да човеку не би наплатили казну.

Меда је њега први ујео.
pupan pupan 14:06 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

А шта кажу таблоиди, зна ли се шта је меда тражио поред салона аутомобила?

Vjerojatno trazio rodjake, kao i onaj u Banjoj Luci.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:16 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

predatortz
Ko god ratuje sa povikom Allah akbar za mene je džihadista. A, za decu više ne seri! To je sve bilo mobilisano. Ako je vojnik za Aliju, vojnik je i za Radovana. Ne patetiši više!

Ма, побили сте децу тамо к'о пилиће, и још браниш тај поступак?! Наравно, јер нису била твоја деца, него туђа, неки Нермини, Миралеми, Есади... Колико њих малолетних? Триста? Петсто? Шесто?

Па могла су бити твоја или моја, како то не разумеш?
Него, нису твоја деца, па не плачеш.
predatortz predatortz 14:23 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Па могла су бити твоја или моја, како то не разумеш?


Naravno. Gde god su oni upali, pobijena su deca. Na najsvirepije moguće načine. Nožem!

Ne znam za broj maloletnih koji su sahranjeni u Potočarima. zar nisu mogli poginuti u kolonama koje su se probijale? Te kolone su presretane, razbijane... Metak i geler, Brajoviću, ne traže ličnu kartu. Ti tvrdiš da su svi streljani? Jebala te ta jeftina propaganda. Nisi ni svestan koliko ružnu stvar radiš. Pričaš napamet...
inco inco 14:28 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

predatortz
Ko god ratuje sa povikom Allah akbar za mene je džihadista.


Dočim je onaj što ratuje sa povikom Pomozi Bože tačno šta i po čemu se razlikuje od ovog prvog?
freehand freehand 14:30 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Nisi ni svestan koliko ružnu stvar radiš. Pričaš napamet...

Ja samo ne razumem u kom češ se ti momentu osvestiti i shvatiti da si dobrovoljni rekvizit u ovom Brajovićevom jeftinom performansu.
predatortz predatortz 14:32 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

inco
predatortz
Ko god ratuje sa povikom Allah akbar za mene je džihadista.


Dočim je onaj što ratuje sa povikom Pomozi Bože tačno šta i po čemu se razlikuje od ovog prvog?


Razlika je što neće na mene, ako nije brat Rvat.
Meni dovoljno. U ratu imaš naše i njihove. To je sva filozofija.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:34 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

predatortz
Ne znam za broj maloletnih koji su sahranjeni u Potočarima. zar nisu mogli poginuti u kolonama koje su se probijale?

:)
Па нису, барем они убијани с леђа и везаних руку. Хоћеш ли снимак да пустим?

Узгред: ја не тврдим ду сви стрељани, то је замена теза.

Твоје пређашње признање злочина у Сребреници је пуки lip service. Никакву ти ту кривицу не видиш. Мислио сам да видиш, али више не. Уосталом, то је чест приступ међу Србима.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:34 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

...
predatortz predatortz 14:35 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

freehand
Nisi ni svestan koliko ružnu stvar radiš. Pričaš napamet...

Ja samo ne razumem u kom češ se ti momentu osvestiti i shvatiti da si dobrovoljni rekvizit u ovom Bravojoviećevom jeftinom performansu.


Shvatam ja to, ali je jače od mene. Glup sam, priznajem!
No, ne volim teatralo naricanje - reagujem kao bik na crveno...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:36 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

predatortz
Predrag Brajovic
predatortz
Ne razumeš ti to! Ako pobiješ džihadlije u Srebrenici, to je zločin.

Баш се нешто опет мислим: није те срамота овога што си написао?
Није ти жао оне деце тамо побијене, и заробљених... него си их све пребацио у џихадлије.
Аферим.
И теби и осталима.


Ko god ratuje sa povikom Allah akbar za mene je džihadista. A, za decu više ne seri! To je sve bilo mobilisano. Ako je vojnik za Aliju, vojnik je i za Radovana. Ne patetiši više!

Срамно...
predatortz predatortz 14:38 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Твоје пређашње признање злочина у Сребреници је пуки lip service. Никакву ти ту кривицу не видиш. Мислио сам да видиш, али више не. Уосталом, то је чест приступ међу Србима.


Ja sam Srebrenicu smatrao zločinom još '95. Teškim i nepotrebnim. Ako je nešto ukaljano to je moja uniforma, jer na nju su blato bacili Mladić i ekipa. Ti se trsiš jer je to fensi, kao i podrška kitovima. Ogromna je razlika između mog i tvog gledišta. Tebe će to da prođe, kad dođe nešto aktuelnije. Jer, pamtimo mi i tvoje drugačije priče na ovu temu, pre nego što si se posvetio... Ja, bar, držim kontinuitet. Jeste zločin, težak i neodbranjiv. Ali, nastojim da govorim istinu.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:40 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Jer, pamtimo mi i tvoje drugačije priče na ovu temu, pre nego što si se posvetio...

Не лажи.

Кажем ти -- став ти је срамотан.
А ти како хоћеш.
freehand freehand 14:46 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Кажем ти

Brajovičeva poslanica Semberijcima, 2.12
tess tess 14:55 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Ма, побили сте децу тамо к'о пилиће тамо, и још браниш тај поступак?! Наравно, јер нису била твоја деца, него туђа, неки Нермини, Миралеми, Есади... Колико њих малолетних? Триста? Петсто? Шесто?

Па могла су бити твоја или моја, како то не разумеш?
Него, нису твоја деца, па не плачеш.


Brajoviću, molim te da iz tog drugosrbijanskog humanizma - krvarenja besposlenih narikača - po Beogradima izostaviš, ubuduće, moje dijete. Da ti ne ponavljam. Blagodarim.

Dokazuješ da ne znaš šta je rat i da - u tom što ne znaš - ni prema smrti nemaš odgovornost, nemaš žrtve, jer zaboga: u jednom ratu ubijaće drugi za tebe, a u drugom ratu ti imaš tapiju na čast ili šta god ti bila ova konfuzija i emocije i prozivanje svih nas i naše djece. Mani se toga.

Ok.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:56 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

a i nije poenta da svako radi šta želi već da se proces donošenja odluka malo izvuče iz jednog kabineta, jedne noći, jednog čoveka...


To je večno ponavljanje iste mantre. U Tadićevo vreme se ista pesma tupila na ovom istom blogu.
tess tess 14:58 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

inco
Dočim je onaj što ratuje sa povikom Pomozi Bože tačno šta i po čemu se razlikuje od ovog prvog?

Možda u nagradi na nebu? Šta ti misliš?
freehand freehand 15:00 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Nebojsa Krstic
a i nije poenta da svako radi šta želi već da se proces donošenja odluka malo izvuče iz jednog kabineta, jedne noći, jednog čoveka...To je večno ponavljanje iste mantre. U Tadićevo vreme se ista pesma tupila na ovom istom blogu.

Imam ja jedno pitanje za koje verujem da je mnogima nebitno, kao što verujem da je nekima bitno. Meni, na primer, jeste.
Dakle, po tvom znanju i sećanju - koliko puta je Tadić svesno i namerno slagao javnost i birače?
antioksidant antioksidant 16:09 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Nebojsa Krstic
a i nije poenta da svako radi šta želi već da se proces donošenja odluka malo izvuče iz jednog kabineta, jedne noći, jednog čoveka...


To je večno ponavljanje iste mantre. U Tadićevo vreme se ista pesma tupila na ovom istom blogu.

па ако мислиш да је процес одлучивања другачији...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:33 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Brajoviću, molim te da iz tog drugosrbijanskog humanizma - krvarenja besposlenih narikača - po Beogradima izostaviš, ubuduće, moje dijete. Da ti ne ponavljam. Blagodarim

Нисам приметио да га је неко спомињao, твоје дете.
Спомињао сам, искључиво, предаторову и моју децу, и оне побијену у Сребреници.
Тако да је твоје уплитање неосновано.
Но, како год...
urbana_gerila urbana_gerila 17:31 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Nebojsa Krstic
Gde je Farma


tamo gde su savetnici srpskih uglednika, što pitaš?
tess tess 17:43 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Спомињао сам, искључиво, предаторову

Ne vidim razliku.
и моју децу

Red bi bio da ti žena zabrani da ih spominješ u ratovima koje nisi vodio i koje i ne razumiješ.
и оне побијену у Сребреници.

Pet puta si napisao da je nešto sramotno. Hm. U mojoj zgradi živi žena, izgubila je sina jedinca u ratu - bio je redovna vojska - za nju bi čovjek rekao da je dostojanstvena i tiha, sve ove godine. Ovo što vi radite - iz neznanja - ovo sad već profesionalno potkusuravanje mrtvima je sramotno.
Тако да је твоје уплитање неосновано.

Pa nisu moji mene našli na putu i ja sam iz RS, zločinačke, ili?
Но, како год...

Da.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:02 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Red bi bio da ti žena zabrani...

Ja ne znam kako je kod tebe u kući, ali kod nas nikad nije bilo tako. Nekakva sloboda se ipak podrazumeva.

Ako pogledaš malo bolje, moj početni komentar jeste bio reakcija na relativizaciju zločina u Srebrenici i unižavanje srebreničkih žrtava -- kao, super im je leglo što su pobijeni, nafatirali se pare i stalno nešto muvaju. To je, najkraće rečeno, sraman stav, da ne upotrebljavam ovde neki teži mada, verovatno, precizniji rečnik.

Mene je, takođe, stid što takav stav ovde nailazi na odobravanje. Jedino što mogu da uradim jeste da ukažem na sve to.

Ovakav pristup Srebrenici -- jeste ali nije logika -- ima istu mentalnu arhitektoniku kao iskazana srpska želja za reformama: hoćemo ali ne bismo.

I tako.
Mora neko da probleme obasja i s druge strane ;-)
emsiemsi emsiemsi 18:05 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Nebojsa Krstic
predatortz
mariopan
Predrag Brajovic
predatortz
Rat je igra odraslih muškaraca, Brajo. Nije to za pesnike...

Trebalo je to da kažeš Radovanu Karadžiću.
Pozdrav.

Reče Brajović koji na svom blogu loži narod na rat.


Ne razumeš ti to! Ako pobiješ džihadlije u Srebrenici, to je zločin. Ako rokaš ove druge, to je u skladu sa evropskim vrednostima.


Gde je Farma, da malo odmorim mozak?

Јбг, шта учињеше - за неки дан ћеш Фарму морати да чекаш до 23.00 .
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:08 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

kao, super im je leglo što su pobijeni, nafatirali se pare i stalno nešto muvaju.


Kakve veze te dve stvari, zločin i davanje para Srebrenici, imaju jedna sa drugom?

Predator kaže da se sa parama muva, meni nije teško da u to poverujem, i verujem mu na reč.
Imaš li ti dokaze da se ne muva, ili smatraš da i ako se muva to ne treba reći jer se u Srebrenici dogodio zločin, pa su tako Srebreničani zaslužili da muvaju parama a da se to ne pominje?
Zaista ne razumem šta ti je ideja.
emsiemsi emsiemsi 18:15 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Predrag Brajovic
princi
Pa? Šta čekaš? Odmah pušku u ruke i najebi se majke mrskom ISIS neprijatelju. Sigurno efikasnije i delotvornije od junačkih pamfleta po opskurnim beogradskim blogovima.

Па, мислим, драга и слатка моја, да је то глупо. То је посао за професионалне војнике. Замисли, на пример, да ја сада кренем да пројектујем обалоутврде, наспипе, јаловишта -- што је, иначе, твоја професија, твој посао?

Идеја јесте да је ово рат целе европске и светске заједнице. И изгледа да су различите земље тог све свесније.

P.S.
Ево управо пристигле вести:

Isis: World powers plan United Nations Security Council resolution to declare war against group in Iraq and Syria
World powers are poised to forge a single resolution at the United Nations Security Council to declare a common war against Isis and “eradicate” jihadists in Iraq and Syria, The Independent understands.

Они који мало знају енглески знају и озбиљност глагола eradicate у овом контексту.
eradicate: to remove or destroy utterly;

Рат се не води једино пушкама.
Чак и у војци постоји мноштво служби и специјалности којима није основни задатак да пуцају.
Ти би могао да будеш, нешто попут попа, али, пошто ми делујеш атеиста, могао би да будеш орган за МПВ (како се то некада звало). За то ми делујеш потпуно квалификовано и професионално, тако да би твоја основна замерка (да ниси професионалац) тиме била отклоњена - и могао би да се посветиш борби.
emsiemsi emsiemsi 18:17 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

kleinemutter
pomoć Srebrenici


Vučić je dao njima pare, naše pare, ali je ukinuo podršku porodicama dece sa smetnjama izraženu kroz olakšice u plaćanju INFOSTANA i prava na parking mesta za svu decu sa invaliditetom, ukinuo je besplatnu rekreativnu nastavu za decu sa smetnjama u dnevnim boravcima i školama a nekoj od njih to je bio jedini odlazak iz Bg, a njihovim porodicama šansa da se bar naspavaju.

Ukinuo je podršku trudnicama.

Ukinuo je podršku porodicama koje se bore sa sterilitetom.

O platama i penzijama neću.

O stipendijama za gladne nam đake i studente isto neću.

O tome da neće da dozvole da se drugi strani jezik počne učiti u 4 razredu osnovne zbog plate nastavnicima isto neću.(a to je u proseku suma od 16.000 dinara mesečno po školi).



Крстић каже да су то све реформе.
tess tess 19:36 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Ja ne znam kako je kod tebe u kući, ali kod nas nikad nije bilo tako.

Hm. Kod mene u kući sam ja nešto krvoločnija roditeljka te bi bilo onako kako kažem dečkima i da im ne ponavljam. Nikada nisam udarila dijete, al sad kad je prešao 1.91m i već me par puta nešto iznervirao, najavila sam da ću da ga išamaram. Pa ti vidi. Kod mene u kući imamo kodex, ne diramo slabije od sebe. Kod mene u kući nismo džukci.
Nekakva sloboda se ipak podrazumeva.

Hm.
Ovakav pristup Srebrenici

I dalje ne znam kakav motiv (reformatorski) ima Srbija da bi novac odvojila baš Srebrenici? Osim tradicionalnog sadomazohističkog posipanja pepelom.

Pazi, interesantno je da je vaš premijer genijalno sunovratio relativno dobar (bez trzavica) odnos koji ste imali sa Federacijom. I sad on činodjeluje zadužbinarstvom nekakvim - i, izgleda da Srbija nema ni problem ni motiv sa Srebrenicom, ali ima premijer - bukvalno lične 'propuste' petlja sa državnim. I umjesto da je sve elegantno zaobišao - da si iznad toga, ne u tome do grla - a ne, ukopava se u bosansko vrzino kolo koje je, pazi, on sam stavio opet na naslovnu stranu bulevarske štampe - pa najbolje da ponudi Srebrenici sebe otisnutog (izlivenog) u bronzi. Da golubovi čaršijski gnijezdo sviju.

(prije dvije godine sam dumala da nas niko tako lako neće okrenuti jedne protiv drugih kao Vučko bude li izigravao mirotvorca u regionu, kao: nećete vi referendum sad nije vrijeme, mislim, a vrijeme je da se on rukuje sa Markačom u Zagrebu, sad je vrijeme za kafu u Sarajevu u centru, ne na Palama, i vrijeme je da ga kamenuju na dženazi - hm, pa nije vrijeme jer si nas vratio u svoje vrijeme od kojeg smo mi odmak'li, jbt. povratak u budućnost s njim. I ovih dana se sjetih.)
Mora neko da probleme obasja i s druge strane ;-)

Ne znam šta bih ti rekla, meni se smrklo pred očima par puta.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:52 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Ne znam šta bih ti rekla, meni se smrklo pred očima par puta.

Али после тога очи јасније виде шта је светло ;-)

P.S.
Узгред буди речено, ова моја расправа је помало и лична. Наиме, предатор мисли да његова деца не заслужују нити да могу да дочекају судбину као она сребреничка, док сребренички Есад, Миралем и Ејуп ту су судбину заслужили. Сећам кад сам, једном помислио да би, у некој изврнутој ситуацији, мога сина Лазара и мене истом логиком стрељали, само зато што смо Предраг и Лазар. У стрељачком воду сада би били Есад, Миралем и Ејуп...
predatortz predatortz 20:35 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Predrag Brajovic
Ne znam šta bih ti rekla, meni se smrklo pred očima par puta.

Али после тога очи јасније виде шта је светло ;-)

P.S.
Узгред буди речено, ова моја расправа је помало и лична. Наиме, предатор мисли да његова деца не заслужују нити да могу да дочекају судбину као она сребреничка, док сребренички Есад, Миралем и Ејуп ту су судбину заслужили. Сећам кад сам, једном помислио да би, у некој изврнутој ситуацији, мога сина Лазара и мене истом логиком стрељали, само зато што смо Предраг и Лазар. У стрељачком воду сада би били Есад, Миралем и Ејуп...

Ti znaš šta ko misli! Ti znaš šta ja kome želim, ili mislim da zaslužuje! Ajde, budi čovek, ako ne tražim previše, pa se mani tumačenja mojih misli. Mislim da su ovi ljudi u stanju da sami zaključuju.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:12 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Ti znaš šta ko misli! Ti znaš šta ja kome želim, ili mislim da zaslužuje!

Па телепатија још увек није потврђена, али на основу онога што пишеш -- рекло би се да мислиш баш онако како ја мислим да мислиш.
predatortz predatortz 21:19 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Predrag Brajovic
Ti znaš šta ko misli! Ti znaš šta ja kome želim, ili mislim da zaslužuje!

Па телепатија још увек није потврђена, али на основу онога што пишеш -- рекло би се да мислиш баш онако како ја мислим да мислиш.

Поздрав.

I ja imam određeno mišljenje o tvojoj naprasnoj brizi za stvari koje primaš na nejaka pleća, a da bi svet bio bolje mesto. No, zadržaću ga za sebe.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:26 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

predatortz
Predrag Brajovic
Ti znaš šta ko misli! Ti znaš šta ja kome želim, ili mislim da zaslužuje!

Па телепатија још увек није потврђена, али на основу онога што пишеш -- рекло би се да мислиш баш онако како ја мислим да мислиш.

Поздрав.

I ja imam određeno mišljenje o tvojoj naprasnoj brizi za stvari koje primaš na nejaka pleća, a da bi svet bio bolje mesto. No, zadržaću ga za sebe.

Па овде смо да размењујемо мишљења...
А иначе би ме поштедео, и ти и ови други, баш ти хвала!
tess tess 22:35 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Наиме, предатор мисли да његова деца не заслужују нити да могу да дочекају судбину као она сребреничка

Ma ne. Opet krupne riječi iz fiktivnih, partizanskih, ratova u miru.
Ne poznajem ni jednu osobu koja tako misli. Hm, pomalo je neuračunljivo. Mislim da isprovociraš predatortza i da on tako upecan i nije neki ubica i da ima živce.
Сећам кад сам, једном помислио да би, у некој изврнутој ситуацији, мога сина Лазара и мене истом логиком стрељали, само зато што смо Предраг и Лазар.

A ti do srebreničkog zločina nikad nisi čuo da su streljali ljude jer su Mlađan, Borivoje il Dragoje il Anđelka? Hm, to je problem one kratke jugoslovenske pameti, i fakta da smo mi tamo negdje '70ih godina već bili u ratu, samo nam niko nije rekao. Ili je specifičnost Bosne u konstruktivnoj multietničnosti (čitaj, tadašnjem protektoratu Bg i Zg) i da uprkos suživotu nikad nije potisnula saznanje o streljanju radi imena. M, šta misliš?

Pa ništa, sad je Vučko u istorijskoj prilicu da nas - davši pare Srebrenici i odigravši genijalnu partiju šaha - izvede na pravi put. I da obećamo da se više nećemo streljati. Da nas reformiše, ne, ne, transformiše. Najbolje da nam ukinu imena i podijele šifre kao što tablice na autima u BiH imaju. Ček, da li bi ti pristao na to? Ili želiš da ostaneš Predrag bez obzira dal će te neko (neki Madžar, Amer il Švabo) streljati jer si Srbin? Ili ti ipak vjeruješ da ćeš biti pomilovan, i poslat kući, jer si nešto bolji čovjek - i da to nisi zaslužio - od recimo ovog predatortza što 'pobi onu djecu kao piliće' (tvoje, opet krupne, riječi)?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:50 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

(tvoje, opet krupne, riječi)?

Ма, нису крупне речи, него су тачне: кад убијаш везане људе, децу и покоју жену, невиђени си смрад и говно. Псето. И не постоји оправдање за то. А камоли да то оправдање буде да су убијени -- џихадлије, како каже predator. Јесте, баш су клиње из Сребренице, по сили прилика сви у војсци, биле џихадлије. Онај ко то напише треба да се стиди и да га буде срам, јер su, тако, и његова деца могле битi Чеде, да су их малолетне присилно регрутовали.

Срамотно је убијати заробљенике.
Још срамотније за то налазити оправдање.

Но, досадно је више о томе да причамо, драге моје џихадлије...
tess tess 23:03 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

драге моје џихадлије...

Eh, šta ti je pisac..
Pade mi na pamet par sevdalinki. Hm.
Šta ti je pisac bez ibrika u ruci, hajde dobro bez ibrika u pjesmi.
Dobro Brajoviću, desničaru, šta li bi Šantić rekao na sve ovo?
A tek Kočić, taj ti je bio expert za izgubit' glavu samo jer si Srbin.
Hm.
:)
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:24 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Срамно...


Stani Brajo, mani te patetike više sa upotrebom termina deca.
Nisu deca nego vojnici.
Neko koga je njegova vojska regrutovala, i ko se odazvao regrutaciji, je vojnik, ne dete.

E sad, streljanje ratnih zarobljenika je nešto čega svaka vojska treba da se stidi, a to je uradila srpska vojska, na žalost.

A tebi to kao da je malo, ti bi da tome dodaš i malo patetike pa napišeš da su tu ubijana deca.
Deca su, Brajo, i žene, odvojeni i evakuisani. Ni to nije u redu, ali nisu ubijani.
To su naprosto činjenice, ni malo pozitivne po srpsku vojsku, ali ipak činjenice.
Tvoja patetisanja o deci samo idu na ruku onima koji bi da sve to poreknu, jer je stvarno lako pobiti ovo što ti pišeš, da su ubijana deca.
Nisu.
freehand freehand 23:28 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Ма, нису крупне речи, него су тачне: кад убијаш везане људе, децу и покоју жену, невиђени си смрад и говно. Псето. И не постоји оправдање за то.

Ako ja sad ovde postavim one slike izBosne onih bašbaš džihadlija, onih muđahedina što su uBosnu dolazili pa se sa odsečenim glavama u rukama i pod nogama slikali - hoće li to biti razlog za satiranje Velikog Brajovića?
Ili ona slika sa VoA klinaca iz Sarajeva koji ovih dana plene društv ene mreže podrškom IS iz Sarajeva?
Mislim, gde je granica?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:31 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Deca su, Brajo, i žene, odvojeni i evakuisani. Ni to nije u redu, ali nisu ubijani.

Prosto -- neistina. Laž.
Kačio sam spiskove ubijene dece.
Seća se, sigurno, predator, pitaj ga. Pa da čujem, opet, kakav je to dźihadlija od 15 ili 12 godina...

Ne smarajte više poričući neporecivo. Sve taktike denial Serbie već sam izučio, do dosade.

HCM, ako me iznerviraš, okačiću video kako srpska jedinica ubija 5-6 dečkića, sve šaleći se: "Jesil jebo? Nisi?! E pa ni nećeš..."
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:31 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:38 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Šta je neistina, da su žene i deca evakuisani?
Znaš li ti uopšte o čemu pričaš?
Da li je ubijeno i neko dete?
Verovatno jeste, ali ako se priča o onome što se zove genocid u Srebrenici, zločin, ili kako ga ko krsti, onda se tu radi o streljanju ratnih vojnih zarobljenika, i o likvidaciji onih vojnika koji su posle poraza u Srebrenici pokušavali da se domognu teritorije pod kontrolom muslimanskih snaga.

Zar je to malo pobogu Brajoviću?
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:42 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

HCM, ako me iznerviraš, okačiću video kako srpska jedinica ubija 5-6 dečkića, sve šaleći se: "Jesil jebo? Nisi?! E pa ni nećeš..."

Uh niko ga do sad nije video pa kad ga ti okačiš....

Zločin, Brajo, zločin, nema tu dileme.
Ali da li su to deca ili ratni zarobljenici, po čemu procenjuješ?
Po godinama starosti?

Alijina granica je bila petnaest godina, i šta uraditi sa nekim ko ima petnaest godina i nosi puškur, kako ga tretirati, kao dete ili kao vojnika?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:48 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Mrljaviš o nečemu o čemu ne znaš i ne želiš da znaš. Kačio sam i transkripte sa suđenja u Hagu i svedočenja i Srba i Muslimana i beleške oficira vojne bezbednosti koji potvrđuju moje navode i spiskove ubijene dece, a postoji i narečeni video, gledao sam ga. Dosadno je da pri svakom pominjanju Srebrenice iznosim celu dokumentaciju, nisi ti Freehand.

Zamisli da je neko mom sinu rekao -- "Jesil jebo? E pa ni nećeš..." -- pa ga onda ubije, a ti i predator mi objašnjavate, pored video snimka, da se to nije ni desilo, i da je bio džihadlija.

Znaš šta bi vam sad rekao Krkar...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:59 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Zamisli da je neko mom sinu.....


E ovo, mom sinu, moje dete, ti je stvarno bljutavo...

Kad se u razgovoru o vojsci, ratu, ratnim zločinima, krene sa pecanjem na roditeljska osećanja, to je prilično jasan znak da onaj koji to radi nema jačih argumenta od tih niskosti.

Roditelju je nasilje ili zločin nad njegovim detetom uvek ogroman problem bez obzira na starost deteta, i zato tome ovde nije mesto.

Ako bi se na taj način razgovaralo, ako bi se posmatralo sa stanovišta roditelja, onda bismo morali prihvatiti da je ubijanje dece u ratu normalna stvar, jer tu najčećše ginu mladi ljudi koje njihovi roditelji smatraju decom.


freehand freehand 23:59 20.11.2015

Re: Evo ovako ...

Dosadno je da pri svakom pominjanju Srebrenice iznosim celu dokumentaciju, nisi ti Freehand.

O ovome pričaš?



I kako misliš da ih satreš u Sarajevu, Kaknju, Tuzli, Zenici a da ti ostane nešto za dogodine, da se slikate prigodno?
tess tess 00:03 21.11.2015

Re: Evo ovako ...

Znaš šta bi vam sad rekao Krkar...

Da smo fašisti.
Uuu, sebi ne bi došli.

Dobro, odustajem, ne shvatam šta tačno ovi četnici i fašisti po blogu negiraju i zašto tebe na to sve vidno neumjerena, povišena, emocionalnost dovodi do jako čudnog ponašanja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana