Život

Ćorava Anđelija

Jelica Greganović RSS / 03.01.2016. u 16:30

10440774_1044777952245131_1993003668470544770_n.jpg?oh=4a8e4534dafe263cbdd58be5a12d61a1&oe=5705657F 

Gleda me televizor u oči i bestidno saopštava, ne vremensku prognozu nego, vremensku konstataciju: »U Beogradu pada slab sneg«. Za to vreme kod nas od jutros vitla mećava kakva nije skoro viđena. Suv, gust i sitan sneg pada u talasima, sulja se sa krovova, zatrpava prozore i dočarava antarktičku idilu.

Ono što je noćas duvalo, to se u gradu zove košavom. U selu je to ustoka kratkih vokala, ledena, ona što se u kosti zavlači i koči sve čega se dotakne. Do mere koja je upravo na delu, kada podivlja i počne da udara bez mere, da se sapliće i zaleće u sve pred sobom, tada postaje vetrina ženskog roda – Ćorava Anđelija. E, ona je u Beogradu upravo na delu, diže i raznosi suknjom smetove, praveći snežnu maglu od koje se ni kraj, ni početak ulice ne vide. Ledi stakla prozora, uvlači se u svaku pukotinu, produvava zidove tako da radijatori kapituliraju, i stanom počinje da se oseća njen smrznuti dah.

Tu negde smo počeli da se osvrćemo oko sebe, tražeći čime bi mogli da se dogrejemo, obučeni kao crni lukac sve sloj na sloj. Kamin je prvi primećen, jeste da mu je svrha u gradu estetskog karaktera, al kad Anđelija pomahnita onda on postaje svoja osnovna ideja – grejno telo. Sa sve atavističkim osećanjem sigurnosti pri pogledu na živu vatru. Zbog toga je Žmu, koliko odmah, bio forvardovan u garažu po drva. Za to vreme sam ja Anđeliji otimala sudove sa zamrznutom hranom na balkonu. Zatrpala je do kolena naš novogodišnji prehrambeni kusur, skamenosala ga i nameravala da ga otme mećavnim pristupom. Dok sam ja mlatarala metlom, razmećući smetove, ćorava je »slab sneg« uterivala u dnevnu sobu, na užas mačjeg dueta i očaj Ikara Varvarina koji je, jutros, u šetnju nošen pod miškom. Nazad je vraćen kao uvređeni, skočanjeni minival koji je svakom smrznutom dlakom davao signal da sad smo ga prevarili i izneli, pa ko zna kad.

Žmu, iz prošlog pasusa, je dovukao u stan drva, Prestolonaslednik i Devojka mu su čučali u ćošku kauča i treptali u zavejane prozore. Drva su bila mokra, Uradi sam nam je prodao drva sa penicilinskim nasadom buđi kojoj ni suva garaža nije uspela da doaka. Zato je Žmu predložio da feniramo drva. Možda to i nije bio tako loš predlog, samo pod uslovom da nekog pozovemo da nas, prilikom te operacije, gleda i onda pozove interventnu psihijatriju. U Lazi je sigurno toplije, brinu više o svojim pacijentima nego Anđelija o nama.

Kako god, tek sad kamin cvrči, puši se i stenje od metiljavih cepanica, i gori samo zahvaljujući tome što kroz njega Ćorava Anđelija vuče takav cug da ga prosto usrkava mučući kao usamljena i zaboravljena krava. Valjda je toplije dok nas zatrpava kontradikcija progrnozerskom snegu, na kraju krajeva, spustili smo i sve roletne, tako da sada kao šampinjoni čučimo po stanu, povremeno vireći napolje. A, napolju ni zvuka, ni traga bilo kome ko bi snežne smetove ogrebao i razlopatao po našim ulicama. Jedino kamionče koje se pojavilo je razgrnulo sneg sa platoa pred najvećom crkvom u regionu, onda diglo kašiku i viljuške, i otperjalo u mećavu. Ako hoćemo bogu da se molimo, možemo da samo lično da lopatamo do njega, a ateisti nek ćute i raduju se mokrim drvima.

Pada noć. I isteruje sećanja zaturena po sakrivenim džepovima malog mozga, ona na temu »Kad smo bili mali...« Kad smo bili mali, ostavljali su nas kod babe i dede u selu. Snegovi su, da l zbog naše nizine ili velikodušne zime tek, bili visoki i uporni. Kuća se nije cela grejala, jer je bilo greota i rasipno. Grejala se kujna koja je glumila dnevnu sobu, hodnik je povremeno čašćen toplotom iz kujne, onda kad su njena vrata morala da se brzo otvore. »Šta vrataraš, sedi tu!«, bio je najčešći zimski refren. U kupatilu se, samo potrebe velike radi, palila grejalica koja je ždrala struju. Prirodne potrebe su obavljane brzinski, a ruke prane ledenom vodom. Spavaća soba se držala mlakom, metodom retkog dodavanja cepanica, ali samo ona detinja. Babina i dedina je otvoreno konkurisala spoljnim temperaturama.

Uveče, kad bi nas strpali u krevet, u furunu je ubacivan poslednji komad drva. Sobom bi zavladao mrak od kog je mogao crni hleb da se zamesi, samo je žar, pred gašenjem, treptao iz pukotina peći koja je, povremeno, groktala od Ćorave Anđelije koja ju je produvavala kroz čunak. Na nas su nabacivane teške perine, a preko njih još teži guberi. Grubi, bockavi, debeli dovoljno da posluže pre kao tepisi, nego pokrivači. Onda bi baka kritički nakrivila glavu, i za svaki slučaj na nas stavila još po jedan jastuk. Odozgo. Seljački, kao omanje tropsko ostrvo veliki jastuk, u koji je stalo bar jato, u tu svrhu,  oćelavljenih kokošaka. Noć je mogla da počne. Pod takvim pritiskom se ništa nije sanjalo, prosto snovi nisu mogli da se zapate u mozgu koji se borio za opstanak, trudeći se da preživi osećaj sleđenog nosa i pripljeskanog ostatka tela koji se dinstao pod planinom koja je ga je grejala.

A jutra, jutra su bila znojava od hladnoće, u prozorima su se kočile gužve starih novina koje su tu gurane da uhvate dah Ćorave Anđelije. Cvetalo je inje na prozorima i najsigurnije je bilo ostati kao hrčak pod jorgan-planinom.

Napolju još uvek divljaju kovitlaci snega, neki hrabri komšija lopata sneg i grebe sleđenu ulicu tako da se do kraja kvarta čuje u zimskoj tišini. Ćorava Anđelija ne misli da stane, bar dok joj ne uspe da privuče pažnju jedinog koji je, u našoj ulici, ignoriše. Naime, komšija Rus, Mišenjka od milja zvani Robin Hud, jer se vazda u zeleno oblači, drži otvorene prozore. I do besa nervira Anđeliju. Na naš račun.

(Hvala Bobu Živkoviću za ilustraciju mene obučene kao nepalska mlada i Ikara snežnog Varvarina) 

 



Komentari (72)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zemljanin zemljanin 17:30 03.01.2016

hvala

sa užitkom sam isčitao
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:32 03.01.2016

Re: hvala

Hvala, zemljanine...sad samo da me se sete ovi što pluže...
zox.zox zox.zox 17:47 03.01.2016

Sever Sahare

Čitam i ne verujem pročitanom. Ovde u Sahari je samo malo ladnjikavo ali sneg kao pojavu nemamo. Ta Sahara se inače nekad zvala i sever Srbije ili severni Banat.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:54 03.01.2016

Re: Sever Sahare

Pozdrav Sahari sa Antartika...kod nas ne staje mećava. Plugova još nema, posebna ekspedicija, u formi Žuma, je uspela da se probije do samoposluge po toalet papir...Sutra ću da lopatam na radio, ako nas se ovi spremni za sneg i zimu konačno ne sete.
zilikaka zilikaka 17:58 03.01.2016

Re: Sever Sahare

Čitam i ne verujem pročitanom. Ovde u Sahari je samo malo ladnjikavo ali sneg kao pojavu nemamo. Ta Sahara se inače nekad zvala i sever Srbije ili severni Banat.


E, mi smo danas bili svedoci postojanja te prostorno - vremenske pukotine, tamo oko Čente.

Pobegli bre iz Beograda na brzinu, sve u strahu da ne zaveje na brzaka i zarobi nas do proleća s pogrešne strane Dunava.


...i kako smo dublje ulazili u Banat, vreme sve lepše, al mi to tako, inače.
mariopan mariopan 19:31 03.01.2016

Re: Sever Sahare

zilikaka
Čitam i ne verujem pročitanom. Ovde u Sahari je samo malo ladnjikavo ali sneg kao pojavu nemamo. Ta Sahara se inače nekad zvala i sever Srbije ili severni Banat.


E, mi smo danas bili svedoci postojanja te prostorno - vremenske pukotine, tamo oko Čente.

Pobegli bre iz Beograda na brzinu, sve u strahu da ne zaveje na brzaka i zarobi nas do proleća s pogrešne strane Dunava.


...i kako smo dublje ulazili u Banat, vreme sve lepše, al mi to tako, inače.



i ja .......iz istih razloga sam malopre stigla iz Beograda. Očekivala smetove i spasavanje pa ponela porvijant da mi se nađe, ako ostanemo danima u snegu. Sve redom do kolača.

Upravo javljam mojima da je ovde počišćeno sve do asvalta, sve ulice su očišćene i prohodne, ( jel to lepo sa moje strane dok tamo zasipa i zavejava? ) ...a toliko su me molili da ne idem u pogibelj, sigurno je zavejano i ko zna kada će nas otkopati, možda na proleće kad ozelenimo i zamirišemo?

A u Beogradu sam samo sa terase izbacila nekoliko kubika snega što ga nabacala ta luda Anđa.
Jelice, baš sam uživala.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:56 03.01.2016

Re: Sever Sahare

A u Beogradu sam samo sa terase izbacila nekoliko kubika snega što ga nabacala ta luda Anđa.
Jelice, baš sam uživala

Ja terasu nemam više, imam lebdeću gromadu snega i štrčeći držak metle...Fala, draga
jedi-knight jedi-knight 18:11 03.01.2016

Zimski dan

Još samo sneg da padne, ali baš onako, da zaveje, pomislio sam 31.12. kada sam konačno uparkirao auto u dvorište. Sledeća misao bila mi je da dvoriše ne moram da napuštam do 11.01.
Ne pamtim kada smo svi u kući u istovremeno čitali, svako svoje. Ne pamtim kada sam počeo da čitam uz jutarnju kafu i, uz manje prekide, tako dočekao veče.
Deca već ceo sat pokušavaju da naprave Sneška. Bezuspešno. Sneg se lepi na rukavice, ali grudvu je nemoguće napraviti. Vrište, da li od hladnoće ili sreće, ne znam. Sneg je bitno oslabio, ali i dalje pada. Žena se, po treći put danas, rekreira lopatajući ispred kapije. Nije da se nisam ponudio, ali ne da. Čekam je da popijemo po čaj...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:15 03.01.2016

Re: Zimski dan

Najava je bila slab sneg, usred mećave su insistirali na najavi, i dalje - slab sneg, iako smo očito zavejani. Jedini plug kog sam videla se vrteo na platou ispred hrama Sv. Save, i kad je tu očistio je podigao kašiku i otperjao u nepoznato, ne čisteći čak ni put kojim je odlazio. A u centru smo...ni Bore Stankovića, odnosno Braničevska, nije ni taknuta. Mi sedimo kao šampinjoni, pospuštali roletne i zbližavamo se, najbolji drug nam je kamin...borim se sa mokrim drvima.
krkar krkar 18:58 03.01.2016

Re: Zimski dan

Mi sedimo kao šampinjoni, pospuštali roletne i zbližavamo se, najbolji drug nam je kamin...borim se sa mokrim drvima.


Kako da vam kažem - grejem se na svoju struju, imam zalihe svega i baš me briga. Doduše, sutra ću morati da izađem iz kuće ali sad mi je baš lepo. U kući 21, napolju -9. Mašala!

I kod mene čiste, svako malo prođe plug... al nema neke velike hasne, očas zaveje. Krajičkom oka sa prozora kuhinje gledam imbecile sa lenjim gumama koji se kližu po uzbrdici i srećan sam što sam parkirao sa druge strane pa se bar te budale neće zakucati u mene. Motor sam u utorak odvezao u garažu, kao svaki pametan čovek koji čita i tumači prognoze.

Kod mene je prava zimska idila, što kaže moja žena ko na Zlatiboru.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:22 03.01.2016

Re: Zimski dan

Doduše, sutra ću morati da izađem iz kuće

E, tu i sebe čekam...
zilikaka zilikaka 20:09 03.01.2016

Re: Zimski dan


Kako da vam kažem - grejem se na svoju struju, imam zalihe svega i baš me briga.


E, to je kad je čovek domaćin, pa za vremena skupi struju i sadene je na tavan, da mu se nađe kad naiđu kijameti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:30 03.01.2016

Re: Zimski dan

E, to je kad je čovek domaćin, pa za vremena skupi struju i sadene je na tavan, da mu se nađe kad naiđu kijameti.

A ne ja, lepo mi se klima letos pokvarila, grejala je na 31 stepen, koji me je đavo naterao da je popravljam...da mogu sad takvu da je pustim, pa u gaće da se poskidamo od radosti.
nsarski nsarski 21:23 03.01.2016

Re: Zimski dan

A u centru smo...ni Bore Stankovića, odnosno Braničevska, nije ni taknuta.


Nije. Danas oko podne uz Branicevsku nisam mogao da se popnem pa sam okrenuo auto i sisao na Autokomandu i otisao gde sam posao. Nigde usput nisam video kamione za ciscenje snega, nigde.

Inace i ovde (tvoj veoma bliski komsiluk), zimska idila, kao iz opisa M. Markovic, sneg veje, imam sve sto mi treba, toplo i ususkano. Zivot u Srbiji je lep.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:34 03.01.2016

Re: Zimski dan

Nigde usput nisam video kamione za ciscenje snega, nigde.

Jedini plug kog sam ja u tom kraju videla je čistio plato ispred crkve, onda je digao pipke i otišao. I tu mu se gubi svaki trag, još uvek...
gedza.73 gedza.73 18:56 04.01.2016

Re: Zimski dan

nsarski
Nigde usput nisam video kamione za ciscenje snega, nigde.

Pametni ljudi. Nisu oni blesavi k'o ostali narod pa da se voze po ovom kijametu.
amika amika 19:48 03.01.2016

Кошава, утока, ћорава Анђелија

Дивља - леди - дивља и завејава...

Одличан текст, враћа сећања на бивше дане. А може и да замени поглед кроз прозор.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:57 03.01.2016

Re: Кошава, утока, ћорава Анђелија

А може и да замени поглед кроз прозор.

Mislim da ipak ne može, pogled kroz prozor se svakog trena menja i neopisivo je impresivan
Vlasta92 Vlasta92 23:30 03.01.2016

Ne znam da li je ćorava

ali je zajebana u tri lepe! Vratitge mi onu metiljavu, erlavu, oću kakim -neću kakim zimu!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:35 03.01.2016

Re: Ne znam da li je ćorava

Vratitge mi onu metiljavu

Misliš onu koju su do onomad najavljivali kao najtopliju u poslednjih 15 miliona godina, a koja se jutros pretvorila u najave najhladnije u poslednjih 6,5 miliona istih...
emsiemsi emsiemsi 20:37 05.01.2016

Re: Ne znam da li je ćorava

Vlasta92
ali je zajebana u tri lepe! Vratitge mi onu metiljavu, erlavu, oću kakim -neću kakim zimu!

Хехехехе --- откада нуисам чуо овај термин ерлав !
Успут --- опомиње ме жена ... ајде ти који обожаваш снег, напоље - и лопату у шаке !
49 41 49 41 23:50 03.01.2016

U dobra stara vemena

prvi snegovi su bili u Novembru.
U Martu, baba Marta; isterivala svoje poslednje huke.

Nova vremena - nova nafaka.

Kod mene par zima, ne pada sneg - "brasnjavi".
Nema pahulja.

Nekoliko njih je na youtube, postavilo video; gde prikazuju da to nije pravi sneg, vec vestacki.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 23:55 03.01.2016

Haljine od snega

Opustila me je prica o Andjeliji ,jorgan-pagodi i beogradskim ulicama,kotrljavo,strmom Branicevskoj gde je zivela moja uciteljica.
Ja sam se danas smrzla kao ostavljeno kuche,ipak nesto u meni i dalje obozava kad sve postane belo kao neispisan pergament:p aj kao da ne bude papir

Evo odlomka jedne moje kratke price Drvo mog detinjstva,gde je sneg scenografija

.....Cujem da i danasnji klinci imaju jedno omiljeno drvo, dzeneriku na koju se penju.blizu te dzenerike nekada davno, dovikivala sam se sa jednim deckom kao da pisemo scenario za operu dok je oko nas sve bilo prekriveno snegom. on je vikao sa svojih 13 godina - volis me! a ja sa svojih 12 - mrzim te! i tako je nestalo to nedeljno popodne prepuno strasti, u snegu koji je padao i oblacio drvece iz kraja u bele balske haljine...
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:08 04.01.2016

Re: Haljine od snega

Oće da se uznu na kraju?
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 00:30 04.01.2016

Re: Haljine od snega

Hahah,necedU.
Ova od 12 sam ja, a on se bavi kuku-menE sa ko zna kak'i poslovi.Kazu da je i dalje lep.
Verovatno bih i sad isto reagovala:"Sevaj,ma daaaaj,ostavi me".
Al srce bi mi lupalo kao komsije na vrata kad pustis glasno la musique.
Uvek mi je to bila panicna misao,ako tu bi spustio ruku,gde je srce,saznao bi sve:)

8c_competizione 8c_competizione 00:10 04.01.2016

crna Jeco

doduse, ovde u Berlinu ne pada sneg, ali je hladno za olimpijadu. cini mi se i da je neizmernim redovima Rusa u KaDewe-u pocelo polako ali sugurno da bude hladno!

ko nadjavola, ja sam morao da se krecem dosta po gradu danas, koji je zbog otvorenih prodavnica bio krcat saobracajem. pa sam se ja (genijalac, ne?) vozio na Vespi.

kukala mi majka kolikos am se smrzao! bio obucen i u Norveski vuneni dzemper ispod perjane jakne, long Johns of course za zastitu donjih elkstremiteta i tako to, ali brate alal je zima.nocas ce tek da bude.

da bih se malko kovarnuop od leda nakupljenog u dusi i telu, uzeo sam navecu porciju Chili con Carne-a kod meksikanaca (sa extra dozom ljutine) ne bih li se ppodrgejao

mora da jeste, cim sam u stanju da pokrecem prste da ovo kucam.

pre spavanja jos jedna topla kupka i naravno cug ili dva rakije koja se svercovala iz Beograda u mom koferu.

s ove daljine, nekako mi se cini da bi ova zima u kostima bila podnosljivija da ima snega kao kod vas!

ovo dole nisam ja, ali sam radio ovakve stvari

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:02 04.01.2016

Re: crna Jeco

pa sam se ja (genijalac, ne?) vozio na Vespi.


Ovde ne bi morao da se voziš, Ćorava bi te gurala, samo da se u pravom smeru okreneš.
Черевићан Черевићан 00:38 04.01.2016

ала дууува....'боте

и Ђердапом, кошава откида,
знане чаари тог ветра сулуда
(ужитак мој хатезе опремом
нешвероват' клате мисе муда)
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:02 04.01.2016

Re: ала дууува....'боте

нешвероват' клате мисе муда

Id u peršun, gazda Čer, zagrcnuo si me smehom
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 13:53 04.01.2016

Re: ала дууува....'боте

Apropo tog dela tela...

Secate se svi legendarnog Aleksandra Klasa,karikaturiste.Radio je sa mojom pokojnom mamom u Ilustrovanoj.

Njegova izjava:" Video sam ti cerku(mene) sa nekim Lelemudom".

Dan danas se taj izraz koristi u mom okruzenju.Eto,i ovo da zapisemo,don napolju Beo-grad dobija zasluzeno svoje ime.

blogovatelj blogovatelj 03:31 04.01.2016

Ači ih ovi...

O čemu se ovde radi?
Vetar, zima, to?

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:03 04.01.2016

Re: Ači ih ovi...

O čemu se ovde radi?

To je onaj dijasporski mail sa jelenom, grtalicom, snegom i...Kanadom.
49 41 49 41 04:38 04.01.2016

Sibirka

Radio sam sa njom, poreklom iz Sibira. Jedna krasna zena, vredna ko krtica.
- Fuj ova zima, koja ulazi u kosti.
Kao u Sibiru, recimo?!? u prolazu dodajem.

Sta ti meni Sibir, uzvraca mi eksplozivno. Znas kako je kod mene u Sibiru?
Pucaju minusi, al' suncano brate. Svi imamo bunde i subare od krzna. Milina, zdrava zima!
Ovo od zime, udje mi u svaku kost.
blogovatelj blogovatelj 05:54 04.01.2016

Re: Sibirka

Pucaju minusi, al' suncano brate.


Kako mogu da imaju sunce kad im noć traje po 20 sati dnevno?
Verujem ja da im je sunčano dok je obdanica, i ovde je veoma često tako, bljesak i svetlo tirkizno nebo bez oblaka. Problem je dužina dana kod njih. Kod mene nije, ja sam na geografskoj širini Kraljeva, znači koliko je dan u Kraljevu dug, toliko je i kod mene.

Evo šta sam na brzinu našao:

In December in the central part of Yakutia we can have daylight from 11.00 am till 3.30 pm. However, due to thick fogs, we may not see it at all. In northern territories it can be much shorter. In Yakutia’s Arctic there are so-called Polar nights. - See more at: http://askyakutia.com/2010/05/daylights-in-siberia-yakutia/#sthash.3KJUn9k2.dpuf
49 41 49 41 23:01 04.01.2016

Re: Sibirka

blogovatelj
Pucaju minusi, al' suncano brate.


Kako mogu da imaju sunce kad im noć traje po 20 sati dnevno?
Verujem ja da im je sunčano dok je obdanica, i ovde je veoma često tako, bljesak i svetlo tirkizno nebo bez oblaka. Problem je dužina dana kod njih. Kod mene nije, ja sam na geografskoj širini Kraljeva, znači koliko je dan u Kraljevu dug, toliko je i kod mene.

Evo šta sam na brzinu našao:

In December in the central part of Yakutia we can have daylight from 11.00 am till 3.30 pm. However, due to thick fogs, we may not see it at all. In northern territories it can be much shorter. In Yakutia’s Arctic there are so-called Polar nights. - See more at: http://askyakutia.com/2010/05/daylights-in-siberia-yakutia/#sthash.3KJUn9k2.dpuf


Beograd i Toronto su na istoj paraleli.
Klimatski, poprilicno razliciti.
Boraveci jednom celog septembra u Torontu, ubile me kise; dok je u Beogradu carovalo leto.

Gde zivim. najveci intenzitet sunca je oko 16, i temperatura max; sto kod nas nije slucaj.

Uticaj sa Aljaske, "preplavi" nekad pola kontinenta; sto opet nije slucaj sa uticajem Karpata i Alpa.

U letnjem periodu, duzina dana - dnevne svetlosti izmedju Ljubljane i Kraljeva se razlikuje za citavih 45 min.
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:48 05.01.2016

Re: Sibirka

Pucaju minusi, al' suncano brate.


Ustvari, najhladnije je kad na nebu nema ni oblačka. Razlog je prost: oblaci reflektuju IR zračenje koje proizvodi još koliko-toliko topa zemlja i to održava temperaturu u nekoj izdržljivoj zoni. Pa kad nema oblaka, izračena toplota lakše pobegne u atmosferu, i onda je - da se smrzneš.

blogovatelj blogovatelj 20:41 05.01.2016

Re: Sibirka

U letnjem periodu, duzina dana - dnevne svetlosti izmedju Ljubljane i Kraljeva se razlikuje za citavih 45 min.


Nemoguće. Geografske širine im se razlikuju za manje od 2,5 stepena. U Ljubljani možda kasnije zađe sunce, ali kasnije i izlazi.
emsiemsi emsiemsi 21:06 05.01.2016

Re: Sibirka

blogovatelj
U letnjem periodu, duzina dana - dnevne svetlosti izmedju Ljubljane i Kraljeva se razlikuje za citavih 45 min.


Nemoguće. Geografske širine im se razlikuju za manje od 2,5 stepena. U Ljubljani možda kasnije zađe sunce, ali kasnije i izlazi.

Блоги, опет бркаш географску ширину и географску дужину. Излазак и залазак сунца је везан уз географску дужину.
zilikaka zilikaka 23:28 05.01.2016

Re: Sibirka

Блоги, опет бркаш географску ширину и географску дужину. Излазак и залазак сунца је везан уз географску дужину.


Čarli...kolega je potpuno u pravu. Priča je o dužini obdanice tokom neke sezone. Znaš ono, polarne noći, bele noći....
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:18 06.01.2016

Re: Sibirka

zilikaka
Блоги, опет бркаш географску ширину и географску дужину. Излазак и залазак сунца је везан уз географску дужину.


Čarli...kolega je potpuno u pravu. Priča je o dužini obdanice tokom neke sezone. Znaš ono, polarne noći, bele noći....


Čarlito se navadio, pa ispravlja i kad nije krivo (ko kad se ti ono nakačiš meni da grbaču, ponekad ).
emsiemsi emsiemsi 06:21 06.01.2016

Re: Sibirka

zilikaka
Блоги, опет бркаш географску ширину и географску дужину. Излазак и залазак сунца је везан уз географску дужину.


Čarli...kolega je potpuno u pravu. Priča je o dužini obdanice tokom neke sezone. Znaš ono, polarne noći, bele noći....

Ниси у праву --- због минорне разлике у ширини не може бити толика разлика у свањивању - смрачивању.
emsiemsi emsiemsi 06:22 06.01.2016

Re: Sibirka

srdjan.pajic
zilikaka
Блоги, опет бркаш географску ширину и географску дужину. Излазак и залазак сунца је везан уз географску дужину.


Čarli...kolega je potpuno u pravu. Priča je o dužini obdanice tokom neke sezone. Znaš ono, polarne noći, bele noći....


Čarlito se navadio, pa ispravlja i kad nije krivo (ko kad se ti ono nakačiš meni da grbaču, ponekad ).

Ооооо, само када си се ти јавио.
nikvet pn nikvet pn 09:13 06.01.2016

Re: Sibirka

Да допуним :

In December in the central part of Yakutia we can have daylight from 11.00 am till 3.30 pm.


... је сасвим тачно. У децембру. Али 21. марта је равнодневица, пола мрак пола дан. У априлу већ је дужи дан. А чисто сумњам да се по Сибиру у марту, априлу а богами и мају шврћкају у шорцу и кратким рукавима.

srdjan.pajic
najhladnije je kad na nebu nema ni oblačka.


Тако је. А у току 24 сата најхладнији моменат је кад сунце излази. Сурово лепо је то описао Солжењицин, Један дан Ивана Денисовича.
zilikaka zilikaka 09:25 06.01.2016

Re: Sibirka

ko kad se ti ono nakačiš meni da grbaču, ponekad ).


Znaš šta, kad vidim da si pomeno "evaporativno hlađenje", momentalno trgnem penu i ne kontrolišem postupke.
vcucko vcucko 11:16 06.01.2016

Re: Sibirka

nikvet pn


... је сасвим тачно. У децембру. Али 21. марта је равнодневица, пола мрак пола дан. У априлу већ је дужи дан. А чисто сумњам да се по Сибиру у марту, априлу а богами и мају шврћкају у шорцу и кратким рукавима.



Ne znam iz ličnog iskustva, ali pričaju ljudi koji su radili tamo: posebnost sibirske klime je upravo u ekstremima. Znači, zimi (koja svakako duže traje) stegne -40, leti upeče +40 i to nije ništa neobično, naprotiv. S tim što ekstremne temperature uglavnom podrazumevaju mirno vreme u smislu da nema vetra, ne daj Bože oluja i sl. - tiha noć i minus koji steže i krcka, ali neki subjektivni osećaj može da bude gori na Bg košavi i -5 nego u Jugri na -45. Radio sam u Surčinu par godina, prema Bojčinskoj šumi. Među lepšim doživljajima bila su jutra kad smo merili -27, u tišini samo čuješ cin-cin i sve blista, lepota.
zilikaka zilikaka 11:22 06.01.2016

Re: Sibirka

ali neki subjektivni osećaj može da bude gori na Bg košavi i -5 nego u Jugri na -45.


Pa da, vetar, prinudno hlađenje....i sad nek mi opet neko krene da objašnjava kako promaja nema veze i kako je samo specijalitet u Srba...
Hansel Hansel 11:45 06.01.2016

Re: Sibirka

Кажу и да је у Русији зими много сувљи ваздух код нас, не занм да ли је истина – ако јесте, и то је део објашњења.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:25 06.01.2016

Re: Sibirka

zilikaka
ko kad se ti ono nakačiš meni da grbaču, ponekad ).


Znaš šta, kad vidim da si pomeno "evaporativno hlađenje", momentalno trgnem penu i ne kontrolišem postupke.



Imaš ti sreće da nisam (toliko često) pominjao lasersko hladjenje, zaribali bi ti zupčanici.

EDIT: A evo i malo materijala za išćitavanje, dok ne prodje kijamet i ne otkopaju vas grtalicom (ono, čisto da imate u vidu da može i gore, to jest hladnije

Laser Cooling
Evaporative cooling
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 15:25 06.01.2016

Re: Sibirka

nikvet pn
А чисто сумњам да се по Сибиру у марту, априлу а богами и мају шврћкају у шорцу и кратким рукавима.
[/i].


Na obodu Sibira, tamo gde sam ja bila (oko Bajkalskog jezera), ekstremi su vezani za godišnaj doba, dok je samo malo južnije, u Mongoliji, te sezonske ekstreme moguće doživeti u jednom danu. Bila sam zaglavljena mesec dana u Ulan Batoru, od kraja aprila do kraja maja. U dva sata razlika bude između 20 cm novog snega i plus 15C, kada Mongoli svi svlače odeću i hodaju u kratkim rukavima.
zilikaka zilikaka 17:33 06.01.2016

Re: Sibirka

A evo i malo materijala za išćitavanje, dok ne prodje kijamet i ne otkopaju vas grtalicom (ono, čisto da imate u vidu da može i gore, to jest hladnije



Kod nas je sad Badnje veče, i ja se isključujem. Ti ako si drug, smislićeš i poklonićeš mi prigodnu pesmicu, za korinđanje, u kojoj se pominju evaporativno hlađenje i Božić.
emsiemsi emsiemsi 20:10 06.01.2016

Re: Sibirka

srdjan.pajic
zilikaka
ko kad se ti ono nakačiš meni da grbaču, ponekad ).


Znaš šta, kad vidim da si pomeno "evaporativno hlađenje", momentalno trgnem penu i ne kontrolišem postupke.



Imaš ti sreće da nisam (toliko često) pominjao lasersko hladjenje, zaribali bi ti zupčanici.

EDIT: A evo i malo materijala za išćitavanje, dok ne prodje kijamet i ne otkopaju vas grtalicom (ono, čisto da imate u vidu da može i gore, to jest hladnije

Laser Cooling
Evaporative cooling

Ја до овога нисам стигао.
За мене је врх TEC хлађење на бази Пелтијевог ефекта.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:58 06.01.2016

Re: Sibirka

Ја до овога нисам стигао.
За мене је врх TEC хлађење на бази Пелтијевог ефекта.


Nego, pazi ovu cicu (ko razume, shvatiće):



To su, inače, neki lokalci, sa kojima pregovaramo zajednički projekat.
blogovatelj blogovatelj 02:42 07.01.2016

Re: Sibirka

Ниси у праву --- због минорне разлике у ширини не може бити толика разлика у свањивању - смрачивању.


To sam i ja isto rekao. Zasto si me onda ispravljao.
blogovatelj blogovatelj 02:43 07.01.2016

Re: Sibirka

Сурово лепо је то описао Солжењицин, Један дан Ивана Денисовича.


Kakva je to pripovetka!
blogovatelj blogovatelj 02:45 07.01.2016

Re: Sibirka

plus 15C, kada Mongoli svi svlače odeću i hodaju u kratkim rukavima.


I Kanadjani.
emsiemsi emsiemsi 08:59 07.01.2016

Re: Sibirka

blogovatelj
Ниси у праву --- због минорне разлике у ширини не може бити толика разлика у свањивању - смрачивању.


To sam i ja isto rekao. Zasto si me onda ispravljao.

Вероватно по дифолту !
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:18 04.01.2016

Super tekst, nasmeja me

A bilo me je i pomalo sramota dok sam ga čitala, jer sam prošle nedelje silno gunđala što u vijetnamskim sobama nema grejanja i AC je jednosmeran, pa sam morala da odem i kupim grejalicu, koju sam jedva našla u onolikom Hanoju, pošto se temperatura spustila na (čak!) 13C.
mariopan mariopan 10:31 04.01.2016

Re: Super tekst, nasmeja me

pošto se temperatura spustila na (čak!) 13C.

Srećnice

Ovde u Banatu je jutros bilo minus 11.

Ja sam se zabarikadirala u kući i ne izlazim dok ne otopli bar na tih 13 stepeni.

Srećna ti Nova godina.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:43 04.01.2016

Re: Super tekst, nasmeja me

mariopan
pošto se temperatura spustila na (čak!) 13C.

Srećnice

Ovde u Banatu je jutros bilo minus 11.

Ja sam se zabarikadirala u kući i ne izlazim dok ne otopli bar na tih 13 stepeni.

Srećna ti Nova godina.



Eee, na mojim počecima, dok sam pedalala preko Romanije (novembar 2011), spavala sam u šatoru na -12C!

Hvala! I tebi!
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:04 04.01.2016

Re: Super tekst, nasmeja me

pošto se temperatura spustila na (čak!) 13C.

Pa, to je onda bilo na ivici i marici snega
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 15:35 06.01.2016

Re: Super tekst, nasmeja me

Jelica Greganović
pošto se temperatura spustila na (čak!) 13C.

Pa, to je onda bilo na ivici i marici snega



Samo da objavim da smo se vratili na +20. Sreća, sreća, ama toplo!
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 23:49 04.01.2016

Snezni bicikl

Ponekad,kao i malopre,stanem na prozor i drzim se rukama za jos tople radijatore.Posmatram jelke,pahulje kako padaju i grle se na tlu.Taj kontrast mi donosi mir.Ima li vece tisine od one koju donese hladna,snegom dodirnuta noc?
I sta bi,odjednom.U sred te snezne fotografije za dusu,pojavi se covek sa biciklom.Ide polagacke zaledjenim putem.Gde li se on uputio ove zimske noci u Beogradu?
emsiemsi emsiemsi 20:34 05.01.2016

Re: Snezni bicikl

jednarecfonmoi
Ponekad,kao i malopre,stanem na prozor i drzim se rukama za jos tople radijatore.Posmatram jelke,pahulje kako padaju i grle se na tlu.Taj kontrast mi donosi mir.Ima li vece tisine od one koju donese hladna,snegom dodirnuta noc?
I sta bi,odjednom.U sred te snezne fotografije za dusu,pojavi se covek sa biciklom.Ide polagacke zaledjenim putem.Gde li se on uputio ove zimske noci u Beogradu?

Лајк !
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 20:44 05.01.2016

Re: Snezni bicikl

Hvala:)

Zaista neobicno je to izgledalo,ta noc,sneg i bicikl.

Kao da su se ukrstila dva paralelna sveta prema Benediktu.

nim_opet nim_opet 14:49 06.01.2016

Re: Snezni bicikl

jednarecfonmoi
Ponekad,kao i malopre,stanem na prozor i drzim se rukama za jos tople radijatore.Posmatram jelke,pahulje kako padaju i grle se na tlu.Taj kontrast mi donosi mir.Ima li vece tisine od one koju donese hladna,snegom dodirnuta noc?
I sta bi,odjednom.U sred te snezne fotografije za dusu,pojavi se covek sa biciklom.Ide polagacke zaledjenim putem.Gde li se on uputio ove zimske noci u Beogradu?


Ja sam proveo tri zime u Micigenu (istina, mladji nego sada, nanovo se obrazovao) gde sneg pocinje negde u oktobru a zavrsava se...pa jedne godine je padao 30. aprila. Gradski autobusi idu do 10 uvece, a posle, ako nemas kola i zivis relativno blizu, ali ti se ne pesaci do kuce, uvek je opcija bicikl. Putevi su obicno ocisceni, tako da nije neobicno, ali jeste malo nezgodno ako pada dok vozis....pa onda naprtis bljeskalice po rancu, kacigi, sedistu, ramu, pa reflektivne materijale po rukavicama, pantalonama itd....kao u ekspediciju da ides.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 15:05 06.01.2016

Re: Snezni bicikl

nim_opet
jednarecfonmoi
Ponekad,kao i malopre,stanem na prozor i drzim se rukama za jos tople radijatore.Posmatram jelke,pahulje kako padaju i grle se na tlu.Taj kontrast mi donosi mir.Ima li vece tisine od one koju donese hladna,snegom dodirnuta noc?
I sta bi,odjednom.U sred te snezne fotografije za dusu,pojavi se covek sa biciklom.Ide polagacke zaledjenim putem.Gde li se on uputio ove zimske noci u Beogradu?


Ja sam proveo tri zime u Micigenu (istina, mladji nego sada, nanovo se obrazovao) gde sneg pocinje negde u oktobru a zavrsava se...pa jedne godine je padao 30. aprila. Gradski autobusi idu do 10 uvece, a posle, ako nemas kola i zivis relativno blizu, ali ti se ne pesaci do kuce, uvek je opcija bicikl. Putevi su obicno ocisceni, tako da nije neobicno, ali jeste malo nezgodno ako pada dok vozis....pa onda naprtis bljeskalice po rancu, kacigi, sedistu, ramu, pa reflektivne materijale po rukavicama, pantalonama itd....kao u ekspediciju da ides.


Kapiram skroz,ne valja sigurno i ako ljosnes u bljuzgavicu:)
Ovo sto si opisao,pripremu,lici na London,samo tamo se stite od kisurine na slicnu foru.
Ovde je bilo neobicno sa ovim entuzijastom na biciklu jer put nije posebno ociscen,sporedna ulicica,sneg je padao sumanuto.
Provozao covek bicikl i ostao u zapisu.Napolju je i dalje hladno,samo prodavci badnjaka deluju raspolozeno.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 15:29 06.01.2016

Re: Snezni bicikl

jednarecfonmoi
I sta bi,odjednom.U sred te snezne fotografije za dusu,pojavi se covek sa biciklom.Ide polagacke zaledjenim putem.Gde li se on uputio ove zimske noci u Beogradu?


Prelepa slika.

A taj na biciklu mora da je bio neko od mojih drugara Mnogo je lepo voziti bicikl po snegu, ako nije predubok i previše vlažan. Inače, postoje i gume za sneg, sa ekserčićima.



Kad smo kod pedaliranja, za nedelju dana jedan momak, Hrvoje Jurić, kreće biciklom na Nordkap, u ekspediciji koju je nazvao Cestom leda do kraja svijeta.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 16:13 06.01.2016

Re: Snezni bicikl

Draga Snezana,

ovo je shou za ove zimske gume za bicikl.

Znala sam da ces se javiti kad tad,jer ipak je tvoj reon,bicikl.Zaiata je divna bila ta noc,i zbog pahulja,i zbog bicikla..

Jako mi se svidja naziv Cestom leda do kraja sveta.

A sad cu morati na tren na privatno gde prenosim pozdrave od moje komsinice i jako dobre drugarice,pesnikinje,koja je tvoja drugarica>>>>>>

Rekla je da ne napisem javno,aj,pisem dok ne zaboravim.
Da bar imam goluba pismonosu pa ga posaljem u deo sveta gde si sad,lakse bi mi bilo XD
rade.radumilo rade.radumilo 00:10 05.01.2016

Colin Mcrae

Sinoć sam imao prilike vežbati reli vožnju po neočišćenim ulicama i raskrsnicama. Uletao sam u proklizavanja, u surovoj drugoj brzini sa sve zimskim gumama. Takođe, nosim i vojničko ašovče u gepeku (kupio na pijaci za 400din) pa me nije omelo ni to što ispred Super Vera na Konjarniku nisu našli za shodno ni sopstveni parking da očiste.

49 41 49 41 17:45 07.01.2016

Nasta ovo lici ?!?

Prvi put pada sneg u Beogradu?
Kosava "krenula", odkako nam je drug-prijatelj obucar; Causesku Nikolaj zglajznuo?
Konverzija? Ne valutna, temperaturna.
Kavadarci, na krajnjem jugu Makedonije; pardon BRJ Makedonija najpoznatije mesto po extremno visokim/niskim temperaturama (leti 42 i vise, zimi -36 i vise).
Pre nam bile rupetine na Ibarskoj magistrali (mozda i sada); sad nam nebo ko svajcarski sir od ozonskih rupa.
Od prdeza krava-dok nam sve vise avioni spartaju nebom sa 7.000 KS po motoru; koji srcu kiseonik. Oni vojni se ne racunaju.

Pao sneg u Stambolu na Bosforu.

Zna li neko lepo mesto blizu Stambola; za skijanje - dok se nisu porokali i tamo ?!?
49 41 49 41 05:23 08.01.2016

Jednostavno

Za sve kijamete, postoji jednostavan recept.

S(h)umadijski caj (kuvana rakija)!

Brzo udara uglavu, maksimalno dize telesnu temperaturu.

Posle se sniva, kako kome "biva".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana