Roditeljstvo| Život

Majka za poneti

Jelica Greganović RSS / 13.01.2016. u 21:34

12341352_1032580636798196_1591358904857682944_n.jpg?oh=63d4138a694f498303d2f0ef6bf2d40a&oe=5746C24B 

Noćas sam se vratila u bračnu postelju koja me potpisom i državnim štambiljom obavezuje već četvrt veka. Razlog izbivanja je bio više no egzistencijalno opravdan, jer se radilo o opstanku dve trećine moje dece, mlađi sektor. Pomenuti su došli nama, roditeljima svojim, u prazničnu, višednevnu posetu, što je za mene bio signal da se odselim u kuhinju i počnem da kuvam kao za gladni kontinent. Jer same reči »dete«, pa još »student« kod balkanskih majki bude potrebu za prehrambenom borbom za mladunce, do poslednje raspoložive mrvice.

To je valjda jedna u nizu posledica činjenice da je Balkan svako malo gladan, zbog čega njegovi žitelji veruju da je i ostatak planetarne geografije krajnje sumnjiv po pitanju imanja da se jede. Zbog toga je i reč »put« samoaktivirajuća kapisla koja tera blisku okolinu budućeg putnika da počne da priprema hranu za put. Jer, nikad se ne zna koliko će taj put trajati, šta ako se ostvari bojazan zaglavljivanja u snežnim smetovima usred leta ili nekog zemljotresa, vulkana, bilo čega što onog ko je na put krenuo ostavlja usred prašumskih divljina najpre Balkana. Pečeno pile, umotano u novine, na kome se može pročitati olovni kliping prethodnih događaja, je već biblijska tradicija. Ali, ono ne pokriva bivanje u nedođiji u koju se krenulo, ma koliko ista civilizovana bila. U to ime je moja baka, pred svaki naš put, pekla medenjake. One koji traju šest meseci. I pakovala nam ih u, posebno za tu priliku čuvane, kutije od cipela. Tek kad sam sama počela da proizvodim pomenute kolačiće, shvatila sam da njihov pravi miris nije miris skaja ili nove gume.

Druga posledica svedenosti hrane na Balkanu, nebitno kojom višom silom izazvana, je pakovanje hrane svima koji van tog dela geografije žive. Jer, ako tamo negde i ima hrane, u šta se ne može pouzdati, ona nije onakva kakva bi trebalo da bude onda kada je na balkanskom poluostrvu ima. Jer, džaba svega kad tamo onoga što se kod nas hranom zove. Uostalom, čak i ako se radi o jelima koja su izvorno te njihove, strane recepture, ipak to nije kao kad se kod nas spremi. Još ako tome majka pristupi, onda ni Beč nema takvih bečkih šnicli kakve se van njega prave. Naročito kad ih ja pravim, tada bečke jastučnice koje se šniclama zovu, nemaju šanse.

Upravo zato sam i uhvatila busiju na graničnom prelazu između dnevnog boravka i kuhinje. Raspožena kao gladna aždaja da Žmua sprečim u svakom pokušaju noćne akcije koja bi rezultirala atakom na planinu bečkih šnicli spremljenih za poneti. Za mladunce. Za sirote studente majkine. Ako hoće bečke šnicle, nek mu ih njegova majka spremi, ove su bile samo za one koje sam ja rodila i za čiji opstanak sam spremna da se i u spavaćem stanju borim. Nema veze što me je gledao kao ucveljeni štenac, bečke šnicle koje sam ja proizvela su tu bile samo zato da ih u Beč odnesu suncad majkina. I tačka.

Podrazumeva se da su bečke šnicle za u Beč bile samo trešnja na prepun auto svega što u srcu pokojne imperije nemaju. Jer, opšte je poznato da Beč spada u najgladnije afričke zone. Nemaju ni ajvar, ni turšuju, ni somune, još manje cepkane paprike i njihove starije belolučene rošake, sir ni ne sanjaju, k od kajmaka nemaju, pečenice ne suše, do duvan čvaraka im mašta ne dobacuje, pekmezi im se noževima seku i više liče na pihtije nego na posledicu voća...Ukratko, golgota, jad i beda.  Zbog toga je sve pomenuto, i još toliko nenabrojanog valjalo skupiti tehikom vrednog mrava, tome dodati skuvano onako kako oni ne znaju da skuvaju i pripremiti decu za odlazak u razvijene, gladne krajeve civilizacije.

Problem je nastao kada se pojavila trilema da li će u studentski autić, koji se nekada mojim zvao, uopšte studenti uspeti da se zguraju. Hrana je zauzimala sav raspoloživi prostor. Doduše,  postojala je varijanta da guraju auto do daljnjeg, usput jedu malo po malo, pa kad oprazne sedišta i prostor pred njima da se nekako umuvaju u preopterećeno prevozno sredstvance. Na svu sreću, jedno od iskustava koje studenti vrlo brzo steknu je filigransko pakovanje i sedenje na fakirsko sedenje.

Tako su Princeza i Mali Sin uspeli nekako da se zguraju i krenu ka srcu Austrobugarske. I stanu nešto većem od malečkog automobila. Dok ne pojedu zalihe, spavaće na otiraču. Ali će bar biti siti, siti kao srce majčino. Jer jedna je majka. Sve ostalo je samo bečko bečenje.

 

 I naravno, hvala Bobu Živkoviću koji me tako dobro zna - za Ženu zmaja.

 



Komentari (89)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 23:29 13.01.2016

Evropa Majke i Jel moze samo ova butkica

Mnogo je lep ovaj crtez zmajceka.
Valjda na ovim prostorima postoji taj cuveni teror hranom.Neko iz moje familije to zove i "Ljubav koja konje ubija"
Negde,mislim na blogu sam spominjala vanilice moje bake koje su stajale kao vojnici u stroju,pod konac sve iste.Sta? Tad me to smaralo sve u 16.
Ali poenta je,proslo je vreme,i kad sad svega toga vise nema,iz secanja dolaze recepti baka,majki,tetki,svega onog sto nas tad nije previse zanimalo.Ja sam najsrecnija bila kad mi je tetka sa tatine strane rekla recept za pirinac od bake sa majcine.Istrazivanje je trajalo dugo!
Divno da pravis svojoj deci razne djakonije,pamtice to,iako to sad deluje mozda i groteskno.
Ja i dan danas kad putujem U jednu Evropsku zemlju imam jednu predivnu mamu,sa najboljim ajvarom i kajmakom,kojoj moras da objasnis da na toj i toj granici je lakse uneti antrax nego sumnjiv mlecni proizvod.Jedino je obuzda to sto ce sin da joj se krvi napije kad cuje da hoce da salje,a i valjda skonta da ne bilo bi prijatno da te tamo pretresaju kao krimosa.
Priznajem,ipak se popustilo x puta.
Bilo je par puta i nekih pitanja(to neki drugi) Jel moze samo ova butkica?
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:05 14.01.2016

Re: Evropa Majke i Jel moze samo ova butkica

U jednu Evropsku zemlju imam jednu predivnu mamu,sa najboljim ajvarom i kajmakom,kojoj moras da objasnis da na toj i toj granici je lakse uneti antrax nego sumnjiv mlecni proizvod.

To je sve bre zavist. A buđav sir može,a?
Ja sam dobro živu glavu izvukla koliko toga sam pronela mimo fitopatoloških kontrola graničnih. Samo su mi jednom provalili tetkin frižider sa zamrznutim višnjama, tu sam pala u očaj i objasnila im da nikako nisam mogla tetku da odbijem i da slobodno mogu i frižider i višnje odmah da mi uzmu. Pustili su i mene i frižider i višnje.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 00:13 14.01.2016

Re: Evropa Majke i Jel moze samo ova butkica

Da,bre!

Jao,hahaha,za frizider i visnje.Naglas se smejem sad.
Digresija.

Iz edicije sta sve mogu da vam narucU.
Kunem se u sve na svetu sto imam da mi je komsinica koju znam iz lifta na "Dobar dan"trazila parfem,jer nauculo se da putujem,ma ok to,nego da kupim specijalan brushslter za njenu mamu od 80 godina.Jao crknucu sad od smeha.Meni sve glupo da kazem,da i u Srbiji ima sve to.Al ovo je iz inostranstva.
Ipak najsuludiji zadatak je bio r a d i j a t o r.Iz moje familije je neko to dovukao.Kako?Jedva.
A pitanje je bilo,ono nase,toplo,dobro,puno duse "Jel treba nesto?"
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:19 14.01.2016

Re: Evropa Majke i Jel moze samo ova butkica

Ipak najsuludiji zadatak je bio r a d i j a t o r.

Evo, priznajem, švercovala sam i par živih pačića, al radijatore nisam
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 00:31 14.01.2016

Re: Evropa Majke i Jel moze samo ova butkica

Jelica Greganović
Ipak najsuludiji zadatak je bio r a d i j a t o r.

Evo, priznajem, švercovala sam i par živih pačića, al radijatore nisam


Zive pacice???Lol.Pa kojim povodom? Nadam se da je ukras bio u pitanju,kukuuuu.

Ja priznajem,da sam u Tunisu,kad mi je crni arapagos stavio kameleona(!) na ruku,toliko se odusevila sa tim kako se zakacio na mene,da sam se ne znam kojim silama zaustavila da jadno stvorenje ne odnosem iz postojine i postanem najstrasniji krijumcar egzoticnih zivotinja.

Uopste se ne lozim na insekte,paukove i slicno,ali ovaj kameleon...ma nekako je imao dusu najvernijeg psa,to sam ja bar tako dozivela.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:57 14.01.2016

Re: Evropa Majke i Jel moze samo ova butkica

Zive pacice???Lol.Pa kojim povodom? Nadam se da je ukras bio u pitanju,kukuuuu.

Povodom što nisam izdržala i kupila sam ih na Kaleniću...ne zbog ukrasa, zbog ljubavi, bili su neodoljivi.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 01:31 14.01.2016

Re: Evropa Majke i Jel moze samo ova butkica

Jelica Greganović
Zive pacice???Lol.Pa kojim povodom? Nadam se da je ukras bio u pitanju,kukuuuu.

Povodom što nisam izdržala i kupila sam ih na Kaleniću...ne zbog ukrasa, zbog ljubavi, bili su neodoljivi.

Na to sam mislila,da se vole.

Bila je jedna patka koja je dosla do Novog Merkatora sa pacicima iza nje.Sa jedne strane,istopis se kako su prelepi,sa druge strane se izbezumis da im se nesto ne desi:(

Otisli su posle svojim putem ka reci,sve proslo ok.
Hansel Hansel 10:58 14.01.2016

Re: Evropa Majke i Jel moze samo ova butkica

Jelica Greganović
Zive pacice???

Povodom što nisam izdržala i kupila sam ih na Kaleniću...ne zbog ukrasa, zbog ljubavi, bili su neodoljivi.

И, шта је даље било?
Мислим, пачићи порасту ако их не поједе нека куца или маца...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:37 14.01.2016

Re: Evropa Majke i Jel moze samo ova butkica

И, шта је даље било?

Moraću ja o njima da pišem...posle sam ih iz Slovenije švercovala u Hrvatsku, u Istru, tamo su u selu Sv. Duh dočekali duboku starost, uživajući na siromašnom seoskom imanju sa sve ličnom barom.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 12:51 14.01.2016

Re: Evropa Majke i Jel moze samo ova butkica

Jelica Greganović
И, шта је даље било?

Moraću ja o njima da pišem...posle sam ih iz Slovenije švercovala u Hrvatsku, u Istru, tamo su u selu Sv. Duh dočekali duboku starost, uživajući na siromašnom seoskom imanju sa sve ličnom barom.



Divan kraj price o patkicama!

Kod mene u kraju,najozbiljnije,postoji covek koji mnogo voli ptice.Uglavnom ga opisuju kao "onaj caknuti sa patkom na ramenu"Mozda ga neko prepozna iz navedenog.
Jednom sam prisustvovala sceni gde je on snimio baru koja se napravila na putu i zakljucio da je to savrseno mesto da njegova kucna ljubimica pliva.Vidjen je kako stoji pored bare i zagradjuje taj deo rasirenih ruku dok gospodicna patkica uziva,prska,uranja kljun u vodu.Ako nista,njih dvoje su bili presrecni,ne konstatujuci izbezumljene sirene na kolima i vozace koji ih gledaju otvorenih usta i pogledima koji ubijaju u trenu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:09 14.01.2016

Re: Evropa Majke i Jel moze samo ova butkica

njih dvoje su bili presrecni

Srećna je bila i moja tamošnja prijateljica kojoj sam ih poklonila, par pataka raznopolnih je u siromašnoj Istri investicija.
Hansel Hansel 13:10 14.01.2016

Re: Evropa Majke i Jel moze samo ova butkica

Divan kraj price o patkicama!

Јесте, а можда и није крај, можда су имале потомство?
zilikaka zilikaka 23:38 13.01.2016

na suvo il jok

Da prenesem diskusiju sa bloga o noževima, gde se pojavila jasna podela između kolega i koleginica blogera, a po pitanju održavanja daske za sečenje u kujni.
Dakle, kaži ti nama, kao žena od iskustva, sa tolikom kilometražom spram šnicli, da li pereš vodom dasku za sečenje mesa?

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:06 14.01.2016

Re: na suvo il jok

A de se vodi ta suštinska rasprava?
Vodom, a što ne vodom? Kako suvo da je operem, neću valjda na hemijsko da je nosim?
zemljanin zemljanin 07:21 14.01.2016

Re: na suvo il jok

Jelica Greganović
A de se vodi ta suštinska rasprava?
Vodom, a što ne vodom? Kako suvo da je operem, neću valjda na hemijsko da je nosim?

mariopan mariopan 10:09 14.01.2016

Re: na suvo il jok

zilikaka
Da prenesem diskusiju sa bloga o noževima, gde se pojavila jasna podela između kolega i koleginica blogera, a po pitanju održavanja daske za sečenje u kujni.
Dakle, kaži ti nama, kao žena od iskustva, sa tolikom kilometražom spram šnicli, da li pereš vodom dasku za sečenje mesa?



Zezaš se?
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:37 14.01.2016

Re: na suvo il jok

Zezaš se?

Ama ne zeza se garant, čekam da mi kaže de se o tom priča.
cassiopeia cassiopeia 12:39 14.01.2016

Re: na suvo il jok

Eno, objasnio Krkar na šta je mislio. Kaže
OČISTITI VLAŽNOM KRPOM.

Ne piše "ne čistiti" ili štajaznam. Suština je da dasku nije nužno ni na koji način POTAPATI u vodu a još manje prati u mašini. Drvo ne treba natapati vodom. Lepo kuhinjski sunđer sa deterdžentom pa se njime očisti površina daske, pa mokrim truleksom to ispere i čistom suvom krpom osuši.

A kad se daska izaka onda se malo ošmirgla ili ishobluje, kako ko voli.
angie01 angie01 12:50 14.01.2016

Re: na suvo il jok

daske za seckanje

pravilo br 1- imati najmanje dve, jednu za meso, drugu za povrce.

daska je podlozna pravljenju kojekakvih bakterija, eserihija i ostalih sitnih azdaja, te se ona pere soda bikarbonom, sircetom i solju,...i naravno ispere u toploj vodi, obrise i osusi.

kada se gornja povrsina izmeni- vidno se struktura promeni, znaci da nije dovoljno to povrsinsko pranje, jer sada sve prodire dublje- prosto se materijal raskvackao i ima pukotine,i ne moze se vise kontrolisati ciscenje...e onda- kupiti novu.
krkar krkar 12:52 14.01.2016

Kome fali daska

Zezaš se?


Jok, samo piše gluposti.

Diskusiju sam počeo ja kad sam ženama pokušao da objasnim da se daska NE STAVLJA U MAŠINU niti je nužno potopiti je u vodu jerbo i jedno i drugo natopi drvo i stvara idealne uslove da se zapate kojekakve gadne živuljke. Pa tako drage gospođe misle da su čiste a u stvari truju familiju celu, čak i preko državnih granica kao Jelica.

Daska se obriše vlažnim sunđerom sa deterdžentom, ispere vlažnim truleksom, osuši suvom krpom ili papirnim ubrusom i to je to.

A s vremena na vreme se daska ošmirgla da kroz oštećenja od noža vlaga i sve što u njoj živi ne ulazi u drvo.
krkar krkar 13:05 14.01.2016

.

.
briši
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:11 14.01.2016

Re: na suvo il jok

Drvo ne treba natapati vodom. Lepo kuhinjski sunđer sa deterdžentom pa se njime očisti površina daske, pa mokrim truleksom to ispere

Što se mene tiče, dovoljan oštriji sunđer i vrela voda iz bojlera, bez deterdženta koji se uvlači u grebove i pore na dasci, jer mislim da to truleks više razmaže no što skine deterdžent.
Hansel Hansel 13:13 14.01.2016

Re: .

Нешто сада, као недовољно искусан у кухињским пословима, шта би било када би се даска импрегнирала уљем, да што мање воде у њу продире, а да се онда лепо може испрати под притиском?
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:17 14.01.2016

Re: .

Нешто сада, као недовољно искусан у кухињским пословима, шта би било када би се даска импрегнирала уљем, да што мање воде у њу продире, а да се онда лепо може испрати под притиском?

Ne mogu da verujem...pa to je samo - daska. Nije vasionski brod. Dok traje, traje, daobog bar dasaka ima kolko vam duša oće.
krkar krkar 13:17 14.01.2016

Re: .

шта би било када би се даска импрегнирала уљем, да што мање воде у њу продире, а да се онда лепо може испрати под притиском?


Isterao bi ulje pritiskom i opet voda u dasci.

krkar krkar 13:17 14.01.2016

Re: na suvo il jok

Što se mene tiče, dovoljan oštriji sunđer i vrela voda iz bojlera, bez deterdženta koji se uvlači u grebove i pore na dasci, jer mislim da to truleks više razmaže no što skine deterdžent.



Jelice, deterdžent ti treba ka o dezinfekcija, nije zgoreg pobiti te bakterije. Vrela voda iz bojlera slabo koristi, nit je dovoljno vrela da pobije bakterije nit su one izložene dovoljno dugo. Samo šteti drvetu.
krkar krkar 13:19 14.01.2016

Re: .

Ne mogu da verujem...pa to je samo - daska. Nije vasionski brod. Dok traje, traje, daobog bar dasaka ima kolko vam duša oće.


Ama nije stvar koliko traje, svaka traje predugo. Svaka, ako se ne održava, postane leglo bakterija. Zato dasku treba držati suvom iznutra, po svaku cenu.

Ko ne voli da šmirgla - zameni češće
ivana23 ivana23 13:44 14.01.2016

Re: .

Daska za povrce od drveta, a daska za meso - plasticna.
To sam naucila os SVIH kuvara na 24 kitchen.
mirelarado mirelarado 14:15 14.01.2016

Re: .

ivana23
Daska za povrce od drveta, a daska za meso - plasticna.
To sam naucila os SVIH kuvara na 24 kitchen.


Тачно, али мени су дрвене даске лепе и жао ми је да их користим за сецкање. Служе ми као пладњи за сервирање хлеба, тврдог сира и сличних закуски. Пластичне су одличне за сецкање и лако се орибају.
zilikaka zilikaka 20:32 14.01.2016

Re: Kome fali daska

Jok, samo piše gluposti.

Diskusiju sam počeo ja kad sam ženama pokušao da objasnim da se daska NE STAVLJA U MAŠINU niti je nužno potopiti je u vodu jerbo i jedno i drugo natopi drvo i stvara idealne uslove da se zapate kojekakve gadne živuljke. Pa tako drage gospođe misle da su čiste a u stvari truju familiju celu, čak i preko državnih granica kao Jelica.


E, ovo me živo zanima.

Ja sam svojevremeno pronašla da su napravili eksperiment i ostavili na drvenoj, teflonskoj (to je ono od bele meke plastike, za neupućene), i dasci od tvrde plastike, nekoliko namirnica iste vrste, i onda valjda sutra proveravali, pa ispalo da su najsvežije ostale na drvetu, a i posle količina žgadija koja se razvila je bila u korist drveta.

Ne sećam se gde sam to našla, bilo davno, te ne smem da garantujem za ozbiljnost izvora, al meni delovalo interesantno i logično. Od tada izbegavam teflonske daske.

E, sad, ako ispadne da sam sve vreme živela u zabludi, neće mi biti ni prvi put.

Nego, sad ozbiljno, el ima neko pojma kako se čiste one daske - panjevi po mesarama?
Ono je previše kabasto da se redovno pere.

VeTRinaaar, nemoj sad da nas ostaviš na cedilu!
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:41 14.01.2016

Re: .

Ko ne voli da šmirgla - zameni češće

A kako da znaš koliko duboko zaista treba šmirglati?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:42 14.01.2016

Re: .

Daska za povrce od drveta, a daska za meso - plasticna.
To sam naucila os SVIH kuvara na 24 kitchen.

zilikaka zilikaka 20:50 14.01.2016

Re: .

A kako da znaš koliko duboko zaista treba šmirglati?


Ih, kolko duboko?!
Ne ide to tek tako, slatka!

Prvo pitaš kojom šmirglom. Tu imaš finoće razne, i ne moš samo s jednom.
Kreneš šmirglom recimo 40 (osim ako nisi tukla satarom po dasci, onda manji broj), a posle može 80.
Sad, da li treba ići na 120 i više, to numem da ti kažem.
Možda naš kolega, Krkar ume.

...al ako će se upuštaš u to, bolje kupiš onu malu hoblericu, pa odma montiraš pored mikrotalasne, da bude pri ruci.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:11 14.01.2016

Re: .

Kreneš šmirglom recimo

More, bolje da krenem po novu dasku, jer dok ja peskiram, hoblujem, pričam sa daskom, dam onih 150 dinara i kupim novu dasku, volj u obliku praseta, volj kao pregojena glista, i bog da me vidi.
rade.radumilo rade.radumilo 22:39 14.01.2016

Re: .

Jelica Greganović
Kreneš šmirglom recimoMore, bolje da krenem po novu dasku, jer dok ja peskiram, hoblujem, pričam sa daskom, dam onih 150 dinara i kupim novu dasku, volj u obliku praseta, volj kao pregojena glista, i bog da me vidi.


Eno od 100 kinti na Dušanovačkoj pijaci. Kakvo bre šmirglanje, kakve gluposti. Samo ako imaš dasku od po m2, koja je istovremeno i radna površina.
Naravno da se ne stavljaju u mašinu, jer se brzo pojave pukotine, ali sasvim lepo se istrljaju deterdžentom i isperu vodom, a zatim osuše.
zilikaka zilikaka 23:17 14.01.2016

Re: .

rade.radumilo
Jelica Greganović
Kreneš šmirglom recimoMore, bolje da krenem po novu dasku, jer dok ja peskiram, hoblujem, pričam sa daskom, dam onih 150 dinara i kupim novu dasku, volj u obliku praseta, volj kao pregojena glista, i bog da me vidi.


Eno od 100 kinti na Dušanovačkoj pijaci. Kakvo bre šmirglanje, kakve gluposti. Samo ako imaš dasku od po m2, koja je istovremeno i radna površina.
Naravno da se ne stavljaju u mašinu, jer se brzo pojave pukotine, ali sasvim lepo se istrljaju deterdžentom i isperu vodom, a zatim osuše.

Dok sam daske ručno prala, vazda su zadržavale razne mirise, posebno na užeglu masnoću.

Ssd ih lepo turim u mašinu pa nek traju kolko oće. I tako su džaba.
kosta.babic kosta.babic 00:45 15.01.2016

Re: Kome fali daska

Nego, sad ozbiljno, el ima neko pojma kako se čiste one daske - panjevi po mesarama?
Ono je previše kabasto da se redovno pere.

Najčešće se samo prebriše vlažnom krpom,pospe solju i utrlja,svakog dana.To je obično dovoljno da prođe sanitarni pregled.(Šifra-koljemo po kućama)
krkar krkar 02:32 15.01.2016

Re: .

A kako da znaš koliko duboko zaista treba šmirglati?


Pa vidiš kad je daska bez utora/usekotina. Obično je to vrlo malo, manje od pola milimetra.
krkar krkar 02:40 15.01.2016

Re: .

zilikaka
A kako da znaš koliko duboko zaista treba šmirglati?


Ih, kolko duboko?!
Ne ide to tek tako, slatka!

Prvo pitaš kojom šmirglom. Tu imaš finoće razne, i ne moš samo s jednom.
Kreneš šmirglom recimo 40 (osim ako nisi tukla satarom po dasci, onda manji broj), a posle može 80.
Sad, da li treba ići na 120 i više, to numem da ti kažem.
Možda naš kolega, Krkar ume.

...al ako će se upuštaš u to, bolje kupiš onu malu hoblericu, pa odma montiraš pored mikrotalasne, da bude pri ruci.


Uzmeš grublju koja ti je pri ruci a da manje-više odgovara pa onda isto tako priručnu finiju. Evo, proverio, trenutno su mi pri ruci 60 i 200, sasvim OK.

Hoblerica mi je u podrumu, da nije naravno da može i njom, vibracionom ili trakastom, svejedno. Iako više volim rukom, ručni rad me opušta.

Mikrotalasnu nemam, nisam uspeo da shvatim čemu to služi osim za kokice ali iovako više volim prave iz šerpe, na puteru, nego te veštačke iz mikrotalasne.




krkar krkar 02:53 15.01.2016

Tobož daske

dam onih 150 dinara i kupim novu dasku, volj u obliku praseta, volj kao pregojena glista,


Eno od 100 kinti na Dušanovačkoj pijaci.


Meni te tanke i malene daščice a pogotovu kojekakvih veselih oblika ne spadaju u kategoriju upotrebljive daske.


Samo ako imaš dasku od po m2, koja je istovremeno i radna površina.



E baš to, nije me mrzelo, sad sam izmerio glavnu svoju dasku 45 x 27 x 3 cm a to mi je ona manja, koja staje u fioku (uspravno) a kad mi treba za nešto ozbiljno imam u špajzu jednu od 50x50, sa zubom da se drži za ivicu radne površine. Dobro, ta je više za razvlačenje testa ali ja testo svakako razvlačim na kamenu pa mi ta drvena služi samo za sečenje rezanaca i slično.

Iako se slažem za plastične daske da su jednostavnije za održavanje ali ne volem, ružne su mi. A i ne mogu na njih da spustim gusane sudove iz rerne ili sa šporeta koje serviram na sto - a na drvenoj taman mogu. Kao što ne mogu ni da iznesem na plastici rozbif ili tako nešto na sto.

Mada, šacnuo sam skoro jednu profesionalnu plastičnu debelu, lepu, baš po mojoj meri. Možda i probam.javascript:;

emsiemsi emsiemsi 06:34 15.01.2016

Re: .

krkar

...
Iako više volim rukom, ručni rad me opušta.


Дркаџија !
rade.radumilo rade.radumilo 08:14 15.01.2016

Re: Tobož daske



Meni te tanke i malene daščice a pogotovu kojekakvih veselih oblika ne spadaju u kategoriju upotrebljive daske.


Ma jok, one stare dobre, palac debele, sa drškom na jednoj strani. Ali ako koristiš te dva sa sva, onda poštujem. To se održava.

Mada, šacnuo sam skoro jednu profesionalnu plastičnu debelu, lepu, baš po mojoj meri. Možda i probam.


Plastičnu? Pa to je rasadnik bakterija. Zajebi to, plastika nikako. Tekstura bilo kog polimera je takva da se zapravo nikad ne može do kraja očistiti, a pri tome je idealna za razmnožavanje bakterija.
Hansel Hansel 11:25 15.01.2016

Re: Tobož daske

krkar
E baš to, nije me mrzelo, sad sam izmerio glavnu svoju dasku 45 x 27 x 3 cm a to mi je ona manja, koja staje u fioku (uspravno) a kad mi treba za nešto ozbiljno imam u špajzu jednu od 50x50, sa zubom da se drži za ivicu radne površine. Dobro, ta je više za razvlačenje testa ali ja testo svakako razvlačim na kamenu pa mi ta drvena služi samo za sečenje rezanaca i slično.

Ти си заиста митско биће!

Него, виде ли да је плата генералног директора ЈМУ више него дупло већа од оних хиљаду евра?!
krkar krkar 11:38 15.01.2016

Re: Tobož daske

Него, виде ли да је плата генералног директора ЈМУ више него дупло већа од оних хиљаду евра?!


Isti kua 1000€ ili 2200€.

Premalo za stručnjaka a previše za budalu.


Dovoljno je samo pogledati nazive radnih mesta da niko pametan iz struke ne poželi da ode tamo ni da se na taj iznos gore dopiše još jedna nula.
nikvet pn nikvet pn 11:40 15.01.2016

Re: Kome fali daska

zilikaka
el ima neko pojma kako se čiste one daske - panjevi po mesarama?
Ono je previše kabasto da se redovno pere


Нисам инспекторисао али знам да се то 'прало' увече врућом водом и крај. Као мачка репом. Данас тога нема, ХАСАП протерао.

Него има и данданас овде једна кафана са коцкастим столњацима која дневно избаци неколико брава; кад је вашар и по неколико десетина. Печење се сече сатаром на пању од бар 150 кила а има и бансек (онај са стругаре) за фино сечење. То се чисти шпаклом (шпахтлом?) и новинама; дакле чист хорор. Требало би да је Инфективно одељење болнице пуно али није, напротив, кафана је увек пуна ко око. Печење је надалеко најбоље што и инспекција уредно констатује. Стручнога коментара немам.
svarog svarog 12:05 15.01.2016

Re: Kome fali daska

Требало би да је Инфективно одељење болнице пуно али није, напротив, кафана је увек пуна ко око.


Što potvrđuje da su ti standardi za sisice
zilikaka zilikaka 18:08 15.01.2016

Re: Kome fali daska

Стручнога коментара немам.


Zdravoseljačka logika pak navodi da je ključna reč upravo uvek prepuna kafana.
Imaju ljudi promet, so sve što se koristi rabi se stalno, i vazda nešto trlja, prevrće, češe, pa se valjda otre i tu zgadiju koja nema vremena da se namnoži.

...inače, mi jednom godišnje radimo nešto oko autoklava u jednoj laboratoriji jedne bolnice. Tehničko održavanje.

Kad god moji odu tamo da rade, tog dana im se više ne jede. Nikom.
Ne zato što su tamo nešto zatekli, sve se skloni pre nego dođu, nego sam osećaj da si u bolnici u kojoj je šatro sve čisto i sterilno.

Bila i ja prvi put, i nikom od nas nije opadalo na pamet da uzme kafu il neke ponude, a inače sasvim lepo i slatko jedemo na terenu, masni i prljavi, gde je tekuća voda misaona imenica.
49 41 49 41 18:36 15.01.2016

Re: .

Jelica Greganović
Kreneš šmirglom recimo

More, bolje da krenem po novu dasku, jer dok ja peskiram, hoblujem, pričam sa daskom, dam onih 150 dinara i kupim novu dasku, volj u obliku praseta, volj kao pregojena glista, i bog da me vidi.


Teoreticari,

Jelice 'vako!
Drvenu dasku, plasticnu, lavabo u kupatilu (slivnik)-kad ti se zmu brije, slivnik u kadi, kad se ti brijes; ...
-naspes varikinu, ostavis 1/2... 2 sata; isperes hladnom/toplom vodom.

Pobije sve zivuljke, rastapa svaku masnocu, ubija sve mirise!

Sad ce teoreticari; da ali varikina je otrovna, ostecuje drvo, ...
Dabome da je otrovna, ako je pijes umesto francuskog konjaka.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:57 17.01.2016

Re: Tobož daske

Iako se slažem za plastične daske da su jednostavnije za održavanje ali ne volem, ružne su mi.

Zato su kamene majka. Meni su tako napravili pult da mi daske nisu ni potrebne, volj mi seckati kolko oću - na pultu.
krkar krkar 00:51 18.01.2016

Re: Tobož daske

Zato su kamene majka. Meni su tako napravili pult da mi daske nisu ni potrebne, volj mi seckati kolko oću - na pultu.


Nije dobro za noževe. I ja imam kameni, čak mi se ponekad desi da nešto na njemu secnem, ali nikad ozbiljnim nožem
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:45 18.01.2016

Re: Tobož daske

Nije dobro za noževe.

Pravda za daske!
zilikaka zilikaka 19:49 18.01.2016

Re: Tobož daske

Pravda za daske!


U mašini!
cassiopeia cassiopeia 12:43 14.01.2016

Nema hrane dok mama ne skuva

Tako sam se ja nanosala sarmi, domaće pite, bečkih šnicli, ajvara, meda, rakije, suvog mesa, oraha, lešnika, projinog brašna, heljdinih kora, orasnica i ostalih sitnih kolača. Jednom su me za 15 godina ukebali al' se izvukla na neku priču o problemu sa ishranom i da sve to nosim za ličnu upotrebu za vreme boravka kod sestre. Popilo vodu, sve lepo stiglo na odredište.
Ne zna lufthansa šta je sve prenela preko pola Evrope
krkar krkar 12:58 14.01.2016

Poapsiti majke

cassiopeia
Tako sam se ja nanosala sarmi, domaće pite, bečkih šnicli, ajvara, meda, rakije, suvog mesa, oraha, lešnika, projinog brašna, heljdinih kora, orasnica i ostalih sitnih kolača. Jednom su me za 15 godina ukebali al' se izvukla na neku priču o problemu sa ishranom i da sve to nosim za ličnu upotrebu za vreme boravka kod sestre. Popilo vodu, sve lepo stiglo na odredište.
Ne zna lufthansa šta je sve prenela preko pola Evrope


Sve vas treba na robiju terati dok ne prestanete!

Obaška što učite decu da budu kreteni i da jedu samo mamino, da ne moraju da nauče ništa sami da skuvaju a ne daj bože da probaju u inostranstvu nešto tamošnje!

Mrtvo-hladno ih učite da jedu hladno, ustajalo, klopu odkoznakad...

A tek maltretiranje rodbine, prijatelja, poznanika, kolega i potpuno nepoznatih ljudi da sve to nose po belom svetu!

Meni svojevremeno dolazila devojka na Bliski Istok i moja mama po njoj pošalje kilo slanutka, teglu ajvara i teglu slatkog od pomorandžine kore. Naravno, pametna bivša zaključi da slanutak (leblebije) sigurno postoji na Levantu, da bez ajvara može da se živi i sve lepo ostavi kod kuće. Kad je došla napravila mi slatko od lokalnih narandži i ništa mi falilo nije.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:12 14.01.2016

Re: Poapsiti majke

aška što učite decu da budu kreteni i da jedu samo mamino, da ne moraju da nauče ništa sami da skuvaju a ne daj bože da probaju u inostranstvu nešto tamošnje!

Pa, dobro bre, je l ti misliš da oni vrše fotosintezu između mojih paketa?! Jašta da umeju sami da skuvaju i tamošnje pojedu, inače bi već odavno kolapsirali. Ovo služi za maženje kad kod majke dođu i od majke odlaze.
krkar krkar 13:20 14.01.2016

Re: Poapsiti majke

Pa, dobro bre, je l ti misliš da oni vrše fotosintezu između mojih paketa?! Jašta da umeju sami da skuvaju i tamošnje pojedu, inače bi već odavno kolapsirali.


Pa šta će im onda paketi? Da im uštede 5 dana kuvanja? Ima li ijedno racionalno objašnjenje?

Naravno, znam da tražim nemoguće.


Ovo služi za maženje kad kod majke dođu i od majke odlaze.


Čuvena balkanska tanjirska ljubav roditeljičinska.
silver silver 13:57 14.01.2016

Re: Poapsiti majke

Moram da priznam da nikada nisam ništa ponela od hrane iz Beograda. Uživam u maminoj kuhinji kad god dodjem u posetu ali to je sve. Ta jela i pića za mene imaju poseban ukus kod mame i ne bih umela da dočaram njenu maštu i umeće (nisam vešta kuvarica) a u ovdašnjim prodavnicama i restoranima je ogromno izobilje koje zadovoljava sve moje potrebe i luksuze u ishrani. Štaviše, muž je odličan u kuhinji pa se brzo uželim i njegovog spremanja. Mama zna da ću uvek poneti knjige i one me već čekaju kad stignem, rado ponesem i neki ličan poklon koji mi roditelji daju, nešto što mi znači i što želim da čuvam kao uspomenu.
nim_opet nim_opet 17:17 14.01.2016

Re: Poapsiti majke

silver
Moram da priznam da nikada nisam ništa ponela od hrane iz Beograda. Uživam u maminoj kuhinji kad god dodjem u posetu ali to je sve. Ta jela i pića za mene imaju poseban ukus kod mame i ne bih umela da dočaram njenu maštu i umeće (nisam vešta kuvarica) a u ovdašnjim prodavnicama i restoranima je ogromno izobilje koje zadovoljava sve moje potrebe i luksuze u ishrani. Štaviše, muž je odličan u kuhinji pa se brzo uželim i njegovog spremanja. Mama zna da ću uvek poneti knjige i one me već čekaju kad stignem, rado ponesem i neki ličan poklon koji mi roditelji daju, nešto što mi znači i što želim da čuvam kao uspomenu.


Od mamine hrane (a tek od komsiluka) tesko se odbraniti. Godinama uspesno odbijao da nosim rakiju - flase se kod mame nakupljaju jer ja necu da ih nosim, do prosle godine. Dva litra....A uz to i ajvar i pindzur i dve tegle dzema - od kajsija i od sljiva. Na JFK sam samo gledao kako odvode silnu kinesku decu sa torbama punim ko zna cega na "secondary processing" kad dodju do carinika (valjda iz iskustva znaju ko najverovatnije nosi hranu). Moje tegle srecom niko da pogleda. Sad mi doslo jedno od te dece sa kojima radim iz spanije sa celom butkicom - jamon serrano jel'da, lepo umotan u foliju, jerbo mu devojka nije nikad jela kako valja pravu spansku donetu rucno iz spanije....Inace znam ljude iz cikaga koji redovno donose kajmak, u kutijama kreme za ruke.....
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:43 14.01.2016

Re: Poapsiti majke

Pa šta će im onda paketi? Da im uštede 5 dana kuvanja? Ima li ijedno racionalno objašnjenje?

Naravno da ima, to nije hrana, to je emocija.
zilikaka zilikaka 21:05 14.01.2016

Re: Poapsiti majke

Sve vas treba na robiju terati dok ne prestanete!


Ćuti, bre, dever bi mi zaradio tri doživotne.

Šta je taj šunke, kobasica, kulena i sira odneo u Skandinaviju, to u kamion ne staje.
Dođe s praznim koferima, majicom i dvoje gaća, i onda krene da obilazi mesare u krugu od 200 -300km.
emsiemsi emsiemsi 22:32 14.01.2016

Re: Poapsiti majke

krkar
cassiopeia
Tako sam se ja nanosala sarmi, domaće pite, bečkih šnicli, ajvara, meda, rakije, suvog mesa, oraha, lešnika, projinog brašna, heljdinih kora, orasnica i ostalih sitnih kolača. Jednom su me za 15 godina ukebali al' se izvukla na neku priču o problemu sa ishranom i da sve to nosim za ličnu upotrebu za vreme boravka kod sestre. Popilo vodu, sve lepo stiglo na odredište.
Ne zna lufthansa šta je sve prenela preko pola Evrope


Sve vas treba na robiju terati dok ne prestanete!

Obaška što učite decu da budu kreteni i da jedu samo mamino, da ne moraju da nauče ništa sami da skuvaju a ne daj bože da probaju u inostranstvu nešto tamošnje!

Mrtvo-hladno ih učite da jedu hladno, ustajalo, klopu odkoznakad...

A tek maltretiranje rodbine, prijatelja, poznanika, kolega i potpuno nepoznatih ljudi da sve to nose po belom svetu!

Meni svojevremeno dolazila devojka na Bliski Istok i moja mama po njoj pošalje kilo slanutka, teglu ajvara i teglu slatkog od pomorandžine kore. Naravno, pametna bivša zaključi da slanutak (leblebije) sigurno postoji na Levantu, da bez ajvara može da se živi i sve lepo ostavi kod kuće. Kad je došla napravila mi slatko od lokalnih narandži i ništa mi falilo nije.

Нисам ни сумњао у твоју девојку !
Нема зезања, достојна тебе. Најпаметнији, најрационалнији. Намазани обоје.
kosta.babic kosta.babic 00:49 15.01.2016

Re: Poapsiti majke

Re: Poapsiti majke
Pa šta će im onda paketi? Da im uštede 5 dana kuvanja? Ima li ijedno racionalno objašnjenje?

Naravno da ima, to nije hrana, to je emocija.



krkar krkar 02:58 15.01.2016

Re: Poapsiti majke

Нисам ни сумњао у твоју девојку !
Нема зезања, достојна тебе. Најпаметнији, најрационалнији. Намазани обоје.


Skini mi se skurca više, budalo, samo ideš okolo i bedačiš, pu, pu, zloguka beštijo Koštunicina.
silver silver 09:13 15.01.2016

Re: Poapsiti majke

Jasno da je u pitanju emocija: i onih koji spremaju i onih koji nose; svaka majka u toj tegli ajvara, šnicli ili kolaču ostavlja deo svoje duše. Odkad imaju unuku, moji roditelji su prebacili tu silnu potrebu da ugadjaju na nju. Gledala sam kako se mama topila od sreće i trčala kad bi joj unučica tražila još jedan tanjir supe uz reči: "Nana, ti si moja najbolja poslužilica." Za mene, u ovim godinama, je najlepše da mogu da te divne ljude vidim, zagrlim, popričam, potražim savet, da mogu da kažem: "Hajde da se udesimo i da odemo na večeru, na kafu, na kolače, da se provedemo, pusti kuhinju." Ta duševna hrana mi nedostaje kada nismo zajedno.

Muž i danas rado priča o tome kako je prošao kao novi zet, prvih par puta kada je dolazio i kada smo ga vodali da se upozna sa familijom i prijateljima. Naravno, kod svih se spremalo toliko hrane i sve žene su gledale da mu daju najveće, najbolje i kada to sve pojede, da mu sipaju još, a da ne pričam o lozama i šljivovicama koje je usput ispijao. Neretko je jedva je izdržavao, a sve oči uprte u njega i njegov tanjir i čašu :) I danas voli da popije rakiju sa tastom, pred ručak, ali sve to ima svoj šmek kada dodjemo u Beograd. Ovde u kući imam silne flaše domaćih pića koje stoje neotvorene.
emsiemsi emsiemsi 10:22 15.01.2016

Re: Poapsiti majke

silver
Jasno da je u pitanju emocija: i onih koji spremaju i onih koji nose; svaka majka u toj tegli ajvara, šnicli ili kolaču ostavlja deo svoje duše. Odkad imaju unuku, moji roditelji su prebacili tu silnu potrebu da ugadjaju na nju. Gledala sam kako se mama topila od sreće i trčala kad bi joj unučica tražila još jedan tanjir supe uz reči: "Nana, ti si moja najbolja poslužilica." Za mene, u ovim godinama, je najlepše da mogu da te divne ljude vidim, zagrlim, popričam, potražim savet, da mogu da kažem: "Hajde da se udesimo i da odemo na večeru, na kafu, na kolače, da se provedemo, pusti kuhinju." Ta duševna hrana mi nedostaje kada nismo zajedno.

Muž i danas rado priča o tome kako je prošao kao novi zet, prvih par puta kada je dolazio i kada smo ga vodali da se upozna sa familijom i prijateljima. Naravno, kod svih se spremalo toliko hrane i sve žene su gledale da mu daju najveće, najbolje i kada to sve pojede, da mu sipaju još, a da ne pričam o lozama i šljivovicama koje je usput ispijao. Neretko je jedva je izdržavao, a sve oči uprte u njega i njegov tanjir i čašu :) I danas voli da popije rakiju sa tastom, pred ručak, ali sve to ima svoj šmek kada dodjemo u Beograd. Ovde u kući imam silne flaše domaćih pića koje stoje neotvorene.

Лепо пишеш Силвер - душевно, човечански.
Лајк !
Hansel Hansel 01:18 16.01.2016

Re: Poapsiti majke

zilikaka
Sve vas treba na robiju terati dok ne prestanete!


Ćuti, bre, dever bi mi zaradio tri doživotne.

Ауатријанци кренули озбиљно: srbi-u-becu-ismejani-zbog-bozicnih-prasica

Јелице, пази да ти деца не заврше у карикатури!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:00 14.01.2016

Što se daske tiče

U našoj kući u zavičaju još uvek se koristi daska za seckanje od pre više od pola veka. Nije baš prava daska. Mislim da je to neki vodootporni šper jer se vide neki slojevi i ko zna šta je sve prošla. Istina nikada nije oprana u mašini jer tamo i nemamo mašinu za posuđe.
Potpuno je ravna i dalje, debljina je manje od 1cm. Neverovatna sprava.
Tako da meni daska nikada nije zafalila.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 14:01 14.01.2016

Zlu ne trebalo,opsadno stanje!

Mislim da svakako bi trebalo koristiti daske za jednokratnu upotrebu,koje se mogu naci u svakom bolje snabdevenijem supermarketu u inostranstvu.Za sad jos nema kod nas.A svaki put kad se zavrsi priprema obroka obavezno pre bacanja tu dasku poslati na hitnu bakteriolosku analizu.Ko jos nije siguran sto se tice kontaminacija prostora,postoji Hitna dezinfikujuca sluzba za obroke,obucena u ona svemirska odela.Sto je sigurno sigurno je.

Onda spavas mirno a zli mikroorganizmi se zderu i sekiraju kao u reklamama za pomor istih.

Ja se samo pitam kako je planeta uopste opstala prepuna zlocudnog uzasa zvanog grinje za koje ranije nismo znali.

Izvin'te,ali ja se sama sa sobom ubih od smeha.

Za kraj,nazalost,posto sam u stvari opsednuta da sve bude cisto,negde procitah da radna povrsina u kuhinji ima vise bakterija nego daska wc solje.Ako je tacno,stvarno horor.
emsiemsi emsiemsi 15:02 14.01.2016

Re: Zlu ne trebalo,opsadno stanje!

jednarecfonmoi
Mislim da svakako bi trebalo koristiti daske za jednokratnu upotrebu,koje se mogu naci u svakom bolje snabdevenijem supermarketu u inostranstvu.Za sad jos nema kod nas.A svaki put kad se zavrsi priprema obroka obavezno pre bacanja tu dasku poslati na hitnu bakteriolosku analizu.Ko jos nije siguran sto se tice kontaminacija prostora,postoji Hitna dezinfikujuca sluzba za obroke,obucena u ona svemirska odela.Sto je sigurno sigurno je.

Onda spavas mirno a zli mikroorganizmi se zderu i sekiraju kao u reklamama za pomor istih.

Ja se samo pitam kako je planeta uopste opstala prepuna zlocudnog uzasa zvanog grinje za koje ranije nismo znali.

Izvin'te,ali ja se sama sa sobom ubih od smeha.

Za kraj,nazalost,posto sam u stvari opsednuta da sve bude cisto,negde procitah da radna povrsina u kuhinji ima vise bakterija nego daska wc solje.Ako je tacno,stvarno horor.

Дрвена даска не мора, нужно, да се баца после једне употребе.
Но, нужно је да се испескари, те потом пребруси и исполира (зна зиликака те пајсерашке технологије).
Поред тога, исте технолошке поступке применити и на кухињском столу --- нећемо се играти хигијене ... или све, или ништа.
Успут --- ти се смејеш, а људи ти озбиљно објашњавају. Посебно онај бамбусар.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 16:17 14.01.2016

Re: Zlu ne trebalo,opsadno stanje!

Opreznosti nikad dosta,neprijatelj vreba,
Mozda se ipak krije...iza daske za secenje hleba
rade.radumilo rade.radumilo 22:52 14.01.2016

Re: Zlu ne trebalo,opsadno stanje!

jednarecfonmoi
Za kraj,nazalost,posto sam u stvari opsednuta da sve bude cisto,negde procitah da radna povrsina u kuhinji ima vise bakterija nego daska wc solje.Ako je tacno,stvarno horor.


Imamo neke prijatelje u Australiji. Muku muče sa školom u koju im idu deca. Svako malo ih maltretiraju, jer nisu popunili listu stavki na šta su im deca alergična. Oni se ubiše objašnjavajući da im deca nisu alergična ni na šta njima poznato, odnosno da nikada do sada nisu imala simptome alergije.
Njihovo mišljenje je da je to po svoj prilici zato što ni ona (Srpkinja) ni on (Bur) nisu opterećeni sterilizacijom svega i svačega, već samo najnormalnije održavaju higijenu, za razliku od lokalnog stanovništva koje je potpuno opsednuto sterilnošću.
Hansel Hansel 23:21 14.01.2016

Re: Zlu ne trebalo,opsadno stanje!

jednarecfonmoi
Ja se samo pitam kako je planeta uopste opstala prepuna zlocudnog uzasa zvanog grinje za koje ranije nismo znali.
...
Za kraj,nazalost,posto sam u stvari opsednuta da sve bude cisto,negde procitah da radna povrsina u kuhinji ima vise bakterija nego daska wc solje.Ako je tacno,stvarno horor.

Нису све бактерије опасне, негде некад прочитах да у себи имамо неколико килограма бактерија (корисних).

То за кухињске даске можда може да буде озбиљно ако се ради о месу, сасвим би било логично... скоро је био чланак о некој бактерији која има посебан "филинг" за пилеће месо, много гадна уме да буде... можда сам баш њу фасовао као мали на ЦГ приморју (моји су упамтили да смо јели пилетину... а рекоше да су деца посебно осетљива), ништа ми од званичне медицине и бапских лекова које су лекари на крају препоручили није помогло, пред сам одлазак у болницу на инфузију мајка сазна за кантарион (чај), дâ ми то и ја почнем да се опорављам. Да ли је баш кантарион био кључан, или бих већ почео да се опорављам, не знам; а да је он добар, добар је. :)

rade.radumilo
Njihovo mišljenje je da je to po svoj prilici zato što ni ona (Srpkinja) ni on (Bur) nisu opterećeni sterilizacijom svega i svačega, već samo najnormalnije održavaju higijenu, za razliku od lokalnog stanovništva koje je potpuno opsednuto sterilnošću.

Постоји хигијенска теорија алергија (па се помиње и одсуство инфекција паразитима у раном животном добу што је била нормално миленијумима уназад и чак постало услов нормалног формирања имунског система), не знам колико су истраживачи успели да раздвоје тај фактор и фактор присуства разних хемијских агенаса, од самих средстава за чишћење до адитива и којечега у храни...
angie01 angie01 23:34 14.01.2016

Re: Zlu ne trebalo,opsadno stanje!

о некој бактерији која има посебан "филинг" за пилеће месо,


sa pilecim mesom je fora- ne prati ga pre pripreme, jer pranjem se bakterije na njemu samo rsprsuju i umnozavaju- nego ga odmah treba staviti u posudu i peci, kuvati.
rade.radumilo rade.radumilo 08:22 15.01.2016

Re: Zlu ne trebalo,opsadno stanje!


Постоји хигијенска теорија алергија (па се помиње и одсуство инфекција паразитима у раном животном добу што је била нормално миленијумима уназад и чак постало услов нормалног формирања имунског система), не знам колико су истраживачи успели да раздвоје тај фактор и фактор присуства разних хемијских агенаса, од самих средстава за чишћење до адитива и којечега у храни...


Verovatno zato što više faktora utiče na to. Znam da su u Britaniji pratili veći broj porodica podeljenih u dve kategorije: one koje su bile opsednute sterilnošću i one koje nisu. Kod onih prvih je zabeležen daleko veći slučaj alergija nakon detinjstva.
Takođe, mogu da uzmem sebe za primer. Daleko od toga da sam odrastao u sterilnim uslovima. Kada je sezona cvetanja Ambrozije, jedino pravo rešenje mi je da odem na GO ili službeni put tada. Što obično i radim.
zemljanin zemljanin 12:05 15.01.2016

Re: Zlu ne trebalo,opsadno stanje!

Нису све бактерије опасне, негде некад прочитах да у себи имамо неколико килограма бактерија (корисних).

tačnije, svaka 10-a ćelija u organizmu je ljudska, ostalo su razne mikro živuljke
Hansel Hansel 16:54 15.01.2016

Re: Zlu ne trebalo,opsadno stanje!

Немој да причаш! Само 10% нас смо ми?! Је л' то и масени однос или...? Дај мало детаља, ипак ми је невероватно.
zemljanin zemljanin 17:08 15.01.2016

Re: Zlu ne trebalo,opsadno stanje!

Hansel
Немој да причаш! Само 10% нас смо ми?! Је л' то и масени однос или...? Дај мало детаља, ипак ми је невероватно.

samo u ustima, obitava oko 100 triliona bakterija ... generalno ljudsko telo se vodi kao microbiom ...

problem nastaje ako ni tih 10% nije locirano u glavi

a za neke linkove moram da potražim ...

EDIT. pospan sam za nešto ozbiljnije ... guglaj microbiota ili microbiom ... a u međuvremenu evo:

The human microbiome (all of our microbes’ genes) can be considered a counterpart to the human genome (all of our genes). The genes in our microbiome outnumber the genes in our genome by about 100 to 1.

microscopic life forms represent thousands of species, and they outnumber our own cells by about 10 to 1.


Explore the Human Microbiome [Interactive]
49 41 49 41 02:01 17.01.2016

Re: Zlu ne trebalo,opsadno stanje!

Hansel
jednarecfonmoi
Ja se samo pitam kako je planeta uopste opstala prepuna zlocudnog uzasa zvanog grinje za koje ranije nismo znali.
...
Za kraj,nazalost,posto sam u stvari opsednuta da sve bude cisto,negde procitah da radna povrsina u kuhinji ima vise bakterija nego daska wc solje.Ako je tacno,stvarno horor.

Нису све бактерије опасне, негде некад прочитах да у себи имамо неколико килограма бактерија (корисних).

То за кухињске даске можда може да буде озбиљно ако се ради о месу, сасвим би било логично... скоро је био чланак о некој бактерији која има посебан "филинг" за пилеће месо, много гадна уме да буде... можда сам баш њу фасовао као мали на ЦГ приморју (моји су упамтили да смо јели пилетину... а рекоше да су деца посебно осетљива), ништа ми од званичне медицине и бапских лекова које су лекари на крају препоручили није помогло, пред сам одлазак у болницу на инфузију мајка сазна за кантарион (чај), дâ ми то и ја почнем да се опорављам. Да ли је баш кантарион био кључан, или бих већ почео да се опорављам, не знам; а да је он добар, добар је. :)

rade.radumilo
Njihovo mišljenje je da je to po svoj prilici zato što ni ona (Srpkinja) ni on (Bur) nisu opterećeni sterilizacijom svega i svačega, već samo najnormalnije održavaju higijenu, za razliku od lokalnog stanovništva koje je potpuno opsednuto sterilnošću.

Постоји хигијенска теорија алергија (па се помиње и одсуство инфекција паразитима у раном животном добу што је била нормално миленијумима уназад и чак постало услов нормалног формирања имунског система), не знам колико су истраживачи успели да раздвоје тај фактор и фактор присуства разних хемијских агенаса, од самих средстава за чишћење до адитива и којечега у храни...


Potpisujem!
U ulici, gde sam rodjen; na 100-njak m.
Bio je predratni zubar. Imao je veliku ordinaciju sa cekaonicom u kuci. Imali su guvernantu; koja im je kuvala i brinula o detetu.
Guvernanta je morala posebno da pazi extremno na higijenu deteta. Sve je moralo da se sterilise hipermanganom; oko njihove prve kcerke.
Kcerka im je umrla u periodu starosti 3-4 god. Nije stekla prirodni imunitet; zbog sterilnosti u ranom dobu.

Sta su radili Milancetu, njihovom sinu starijem od mene; kad se vratimo ko svinje iz igre - neznam.
Al' znam da je mene majka ribala cetkom, pre spavanja i vecere.
Sapun tesko da je pomagao.
49 41 49 41 15:07 14.01.2016

Daska

kad fali u glavi; fali i u kuhinji.

Studensko "siromastvo" je nekad bilo, kad se toaletni papir i prezervativi nosili na hemijsko ciscenje.

Soso, moj ti je savet; mozes da povedes i Jelicu.

Dodjete kod mene. Ja vas uvedem na zadnja vrata; pokazem put podruma.

Sve sto je u velikim crnim vrecama - to je za Jelicu.
U vrecama su 5-6 jelki (vise?!?) ukrasi svetleci, migajuci, blesteci, ...
Grancice sa lampicama, bele, zute, crvene...
Jelica ce imati i za unuke, mozda praunuke.

U velikim kutijama, to je za tebe Soso.
Daske za secenje, raznih dimenzija. Uglavnom drvene, od kuvane hrastovine - bukovine; nasa najtvdja drvesa. Ima ih i od mahagonija, bambusa - jos tvrdja.
Imas tuc(h)ane, kamene lonce, serpe, nozeve - najboljeg kvaliteta za sve upotrebe. Ribe prasice, jagnjice, pilice, curice, prsutice, sirice (mehke, parmezane, kackavalje.

Imaces instrumentariju, da kuvas za pola Banata i za komsije okolo gde zivis.
Trajace ti za unuke i praunuke.

Ako, Jelica povede zmua; kojim slucajem, najava mora biti 3 meseca unapred!
Da se ono domace pivo, "ulezi", ugrezne - inace nece valjati.

Sad', ce me banovati blogerka; na pomen piva i bicikla.
emsiemsi emsiemsi 17:50 14.01.2016

Re: Daska

49 41

...
Daske za secenje, raznih dimenzija. Uglavnom drvene, od kuvane hrastovine - bukovine; nasa najtvdja drvesa.
...

Наше најтврђе дрво је багрем --- који је неоправдано запостављен.
Мислим да је багремов паркет дупло трајнији од храстовог, јер га никаква женска штикла не може, за разлику од храстовог, оштетити.
Успут --- багрем може да се експлоатише и за цца. 20 година, док храсту треба да достигне експлоатациони ниво вишеструко више година.
ЛИНАК ТВРДОЋЕ ДРВЕТА
ЛИНАК ЗА БАГРЕМОВЕ ПАРКЕТЕ
zilikaka zilikaka 20:11 14.01.2016

Re: Daska

Daska
kad fali u glavi; fali i u kuhinji.

Soso, moj ti je savet; mozes da povedes i Jelicu.

Dodjete kod mene. Ja vas uvedem na zadnja vrata; pokazem put podruma.

Sve sto je u velikim crnim vrecama - to je za Jelicu.
U vrecama su 5-6 jelki (vise?!?) ukrasi svetleci, migajuci, blesteci, ...
Grancice sa lampicama, bele, zute, crvene...
Jelica ce imati i za unuke, mozda praunuke.


To za ukrase ne mora da ide dalje od moje kuće, da joj spakujem skoro isto toliko. Plus pre desetak godina bacili, al bukvalno pun džak kutija sa onim nekadašnjim ukrasima od tankog stakla, što bih i tebi generalno preporučila.

Daska za sečenje mi, fala na pitanju dovoljna jedna - dve. Sve ostalo pravi nepotrebnu gužvu.

Odavno sam prerasla to da mi sve treba, pa i daske, ma kakvo mi bilo stanje u glavi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:45 14.01.2016

Re: Daska

Sve sto je u velikim crnim vrecama - to je za Jelicu.
U vrecama su 5-6 jelki (vise?!?) ukrasi svetleci, migajuci, blesteci, ...
Grancice sa lampicama, bele, zute, crvene...
Jelica ce imati i za unuke, mozda praunuke.

GDE? KADA?
49 41 49 41 01:16 15.01.2016

Re: Daska

zilikaka
Daska
kad fali u glavi; fali i u kuhinji.

Soso, moj ti je savet; mozes da povedes i Jelicu.

Dodjete kod mene. Ja vas uvedem na zadnja vrata; pokazem put podruma.

Sve sto je u velikim crnim vrecama - to je za Jelicu.
U vrecama su 5-6 jelki (vise?!?) ukrasi svetleci, migajuci, blesteci, ...
Grancice sa lampicama, bele, zute, crvene...
Jelica ce imati i za unuke, mozda praunuke.


To za ukrase ne mora da ide dalje od moje kuće, da joj spakujem skoro isto toliko. Plus pre desetak godina bacili, al bukvalno pun džak kutija sa onim nekadašnjim ukrasima od tankog stakla, što bih i tebi generalno preporučila.

Daska za sečenje mi, fala na pitanju dovoljna jedna - dve. Sve ostalo pravi nepotrebnu gužvu.

Odavno sam prerasla to da mi sve treba, pa i daske, ma kakvo mi bilo stanje u glavi.[/quote

Soso, ne istrcavaj!
"Daske" se uopste ne odnose na tebe.
Jedno, ali vredno i sto se upotrebljava svakodnevno.
Ako ga upotrebis, jednom - dva puta godisnje; ne treba ti!

Stvari, bilo sta; sluze meni ne ja njima.
Ja sam njih kupio, ne one mene.

Ne volim da robujem; bilo cemu pa ni novcu.




49 41 49 41 14:12 15.01.2016

Re: Daska

emsiemsi
49 41

...
Daske za secenje, raznih dimenzija. Uglavnom drvene, od kuvane hrastovine - bukovine; nasa najtvdja drvesa.
...

Наше најтврђе дрво је багрем --- који је неоправдано запостављен.
Мислим да је багремов паркет дупло трајнији од храстовог, јер га никаква женска штикла не може, за разлику од храстовог, оштетити.
Успут --- багрем може да се експлоатише и за цца. 20 година, док храсту треба да достигне експлоатациони ниво вишеструко више година.
ЛИНАК ТВРДОЋЕ ДРВЕТА
ЛИНАК ЗА БАГРЕМОВЕ ПАРКЕТЕ

U stanu na brdovitom balkanu, sam imao bagremov parket; tako kaze majstor-kad ga je hoblovao.Navodno me je ubedjivao, da to niko ne radi vise.
Postoji 450 vrsta bagremovog drveta.
Imam par bagrema u dvoristu. U jesen im je lisce crveno kao krv.
Kod nas nikada nisam video takvu boju lisca na bagremu.

emsiemsi emsiemsi 14:51 15.01.2016

Re: Daska

49 41
emsiemsi
49 41

...
Daske za secenje, raznih dimenzija. Uglavnom drvene, od kuvane hrastovine - bukovine; nasa najtvdja drvesa.
...

Наше најтврђе дрво је багрем --- који је неоправдано запостављен.
Мислим да је багремов паркет дупло трајнији од храстовог, јер га никаква женска штикла не може, за разлику од храстовог, оштетити.
Успут --- багрем може да се експлоатише и за цца. 20 година, док храсту треба да достигне експлоатациони ниво вишеструко више година.
ЛИНАК ТВРДОЋЕ ДРВЕТА
ЛИНАК ЗА БАГРЕМОВЕ ПАРКЕТЕ

U stanu na brdovitom balkanu, sam imao bagremov parket; tako kaze majstor-kad ga je hoblovao.Navodno me je ubedjivao, da to niko ne radi vise.
Postoji 450 vrsta bagremovog drveta.
Imam par bagrema u dvoristu. U jesen im je lisce crveno kao krv.
Kod nas nikada nisam video takvu boju lisca na bagremu.


Ради се то --- и те како.
larisa_bg larisa_bg 15:24 15.01.2016

Epidemija

Ne znam za onu ebolu sa susednog bloga, da l' je za brigu, ali ovo sa kuhinjskim daskama zaista poprima razmere epidemije.

49 41 49 41 19:08 15.01.2016

Re: Epidemija

larisa_bg
Ne znam za onu ebolu sa susednog bloga, da l' je za brigu, ali ovo sa kuhinjskim daskama zaista poprima razmere epidemije.


Plas(h)e malji deca.

Male bodinje, velike boginje, HIV - Aids, Antrax, Kravlje ludilo, pileci virusi, lisicije besnilo, gonoreje, sifilisi, stidne vasi (tkz picajzle).

Nista nisam "zakacio", bas sam nesretan.
larisa_bg larisa_bg 20:14 15.01.2016

Re: Epidemija

49 41

Male bodinje, velike boginje, HIV - Aids, Antrax, Kravlje ludilo, pileci virusi, lisicije besnilo, gonoreje, sifilisi, stidne vasi (tkz picajzle).

Nista nisam "zakacio", bas sam nesretan.


ako te je mimoišla i hlamidija, ko da nisi ni živeo, prijatelju
49 41 49 41 22:59 15.01.2016

Re: Epidemija

larisa_bg
49 41

Male bodinje, velike boginje, HIV - Aids, Antrax, Kravlje ludilo, pileci virusi, lisicije besnilo, gonoreje, sifilisi, stidne vasi (tkz picajzle).

Nista nisam "zakacio", bas sam nesretan.


ako te je mimoišla i hlamidija, ko da nisi ni živeo, prijatelju


Prijateljice,
Celog zivota sam se drzao-Bolje tri dana kao Lav, nego celog zivota kao Ovca!

Mnogo puta sam pitao samog sebe; dal' sam u pravu, dal' gresim naspram stada, zasto razmisljas drugacije od vecine, ...

Sto gore - to bolje.
Sad sam siguran da sam bio u pravu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana