Društvo| Kultura| Planeta| Umetnost

Joss Stone i Silk Road

Ivan Blagojevic RSS / 20.01.2016. u 12:24

Joss Stone sam sreo sredinom oktobra u Šangaju. Mesec ipo dana pre našeg premijera i ja sam bio deo kineskog koncepta 16+1 . Na poziv ministarstva kulture Kine nas 16 direkrora džez festivala zemalja jugoistočne i centralne Evrope posetilo je Peking, Šangaj i Guangdžou i dogovaralo buduću saradnju. Zahvaljući toj poseti i želji ministarstva kulture Kine (gde nas je primio direktor za Istočnu Evropu I centralnu Aziju Guan Xin) da ojača sopstvenu džez scenu video sam brojne kineske bendove a najbolji od njih Golden Budha Jazz Group iz Pekinga

U Minstarstvu kulture Kine
U Minstarstvu kulture Kine
nastupiće 12 avgusta na ovogodišnjem Nišvilu.  Najviše bendova tokom jedne večeri odgledao sam na Nine Gates festivalu u Pekingu. Brojnosti je najviše doprineo festivalski koncept da nijedan bend ne može izvesti više od dve kompozicije. Svaki festival bio je autentičan na svoj način tako da smo na Guangdžou jazz festivalu pored koncerata u predivnoj sali "Xinghai Concert Hall" pratili programe i sedeći na prostranom travnjaku ispred Univerziteta. Iznenadio sam se da je Berkli univerzitet otvorio svoje istureno odeljenje za 80 studenata u Guangdžou pod nazivom "Berklee On The Road".
Open segment Guandžou festivala
Open segment Guandžou festivala
Svakako najsličniji po konceptu Nisvilu je džez festival u Šangaju. Nekoliko stejdževa smeštenih u velikom parku pored reke predstavljaju stilsku raznolikost. Džez festival je samo deo Festivala umetnosti tako da sam iskoristio priliku da pogledam spektakularni mjuzikl "Jews in Shanghai" u još spektakularnijij dvorani. Kako je festival umetnosti predstavio i vrhunski Sajam Umetnosti prilično sam se iznenadio kad sam na otvaranju naišao na štand Nišvila. Organizator mi ničim nije najavio tu mogućnost, tako da sam hitno doneo sve raspoložive zalihe Nišvil kataloga i DVD-a. Posetioci su ih brzo razgrabili u moru kataloga sa drugih štandova najčesće nacionalnih teatara, opera, baleta i filharmonija. Srbija nije bila zastupljena svojim štandom a moguće je i da je cena zakupa štandova bila jedan od razloga.
Sajam umetnosti u Šangaju
Sajam umetnosti u Šangaju

Najvece iznenadenje sacekalo me je u kongresnoj dvorano hotela Intercontinental jer smo nas šesnaestoro bili glavne zvezde osnivačke skupštine buduceg Silk Road festivala. Ideja organizatora bila je da pored nekoliko novih festivala u većim gradovima Kine (ovo većim znači - preko 5 miliona, a takvih ima poprilično) zaživi i festival umetnosti u svim zemljama koje su nekad činile Put Svile. A Srbije jeste bila deo te rute. Dao sam nekoliko ideja o konceptu takvog festivala i domaćin jepažljivo sve zapisao i po završetku sednice još puna dva sata razgovarao sa mnom i zatražio da mu po povratku u Srbiju pošaljem mejl i ideje o glavnom i pratećim programima.
Silk Road - osnivačka skupština
Silk Road - osnivačka skupština
Poprilično sam zakasnio te večeri na glavni program džez festivala a tamo je već zavodljivo plesala bosonoga Joss Stone. I naravno pevala najbolje na svetu "I put a sppell on you". Pomislio sam kako bi bilo sjajno da tako bosonoga ušeta avgusta u nišku Tvrdavu.

Britanska pevačica Joss Stone (pravo ime Joscelyn Eve Stoker) je sa svojih 28 godina postigla i više nego mnoge velike muzičke zvezde tokom cele karijere. Nastupala je i snimala sa velikim rock, soul, blues i jazz imenima medju kojima su i James Brown, Gladys Knight, Solomon Burke, Herbie Hancock, Tom Jones
, Blondie, Rod Stewart, Smokey Robinson, Ringo Star, Angie Stone, Melissa Etheridge Jeff Back, Stevie Wondere, Dusty Sprinfild, Johny Legend, Ashanti, Cyndi Lauper, Gladys Knight, Jessica Simpson , Patti LaBelle, Robie Wiliams, zatim: Bono, Bob Geldof i Chris Martin iz Coldplay (sa kojima je učestvovala u projektu Band Aid 20), Mick Jagger, Dave Stewart, Damien Marley i AR Rahman (sa kojima je sarađivala u okviru super grupe "Superheavies") .... i naravno sa velikom Aretom Franklin uz čiji CD sa najvećim hitovima se još kao desetogodišnja devojčica jednom zauvek zaljubila u soul. Kako sama kaže na TV-u je videla spot Arete Frenklin i poželela da da za Božić dobije njenu ploču.
Pažnju britanske javnosti na sebe je skrenula kada je kao trinaestogodišnjakinja pobedila u BBC talent show-u "Star for a Night", a već sa 15 godina je u SAD imala potpisan ugovor za ploču sa etiketom Steve-a Greenberg-a (onje bio i njen prvi producent), snimila prvi album "Soul Sessions" sa manje poznatim pesme soul velikana, a koji je dostigao multi platinasti tiraž. 
Objavila je sedam albuma, na kojima se veoma uspešno predstavila i kao autor muzike i tekstova. Poslednji "Water for your soul" na kojem svom prepoznatljivom soul izrazu dodaje i elemente regea i world music uticaja sa raznih meridijana, a koji je producirao Damien Marley - pojavio se sredinom prosle godine, odnosno u jeku njene velike turneje "Total World Tour", započete aprila 2014, a tokom koje planira da nastupi u svim zemljama na planeti i da u program uključi i lokalne muzičare.
Joss Stone je širom sveta je prodala više od 14 miliona albuma čime je postala jednim od od najprodavanijih muzičara svog doba, najprodavaniji soul izvođač u novom milenijumu, ali najprodavaniji britanski muzičar svog vremena. Samo njena prva dva albuma u SAD su prodata u ukupnom tiražu od 2.722.000 primeraka a prva dva su u Velikoj Britaniji prodata u preko dva miliona kopija. Najmlađa je pevačica čiji su se albumi i singlovi našli na prvom mestu britanskle top liste, dok je još u tinejdžerskim godinama stigla i u Top 5 Bilbordove liste albuma, dok su prva četiri albuma ušla u Top 10. Već za prvi album bila je nominovana za Mercury prize, a iza sebe ima i mnogo nominacija i osvojenih prestižnih priznanja: jedan Grammy (uz pet nominacija), dve Brit nagrade, BBC pool of music critics... a imala je čast da nastupi i u muzičkom delu "Super Bowl-a" u američkom fudbalu - najgledanijeg prenosa u SAD pa i u planetarnim okvirima.

 Takođe, Joss Stone se uspešno oprobala i kao glumica. Filmski debi imala je u fantastičnoj avanturi "Eragon" , u BBC seriji "The Tudors" igrala je Anne of Cleves - četvrtu ženu Henrija VIII, a igrala je i u romantičnoj komediji "Snappers"). Godine 2006 na Sunday Times listi najbogatijih - Joss Stone je sa 6 miliona funti bila najmlađa ženska osoba, dok je 2012. godine njeno bogatstvo procenjeno na 10 miliona funti, čime je rangirana kao peti najbogatiji britanski muzičar ispod 30 godina.

Ne znam koliko ce brzo zaziveti koncept buduceg Silk Road festivala i kakvu ću ja lično imati ulogu u organizaciji istog, ali mislim da sam koncertom Joss Stone na zatvaranju ovogodisnjeg Nišvila napravio prvi korak na tom putu, slučajno ili ne, preuzevši deo programa (Joss i Golden Budha Jazz Group) sa početne stanice Silk Road rute.

Atačmenti



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zemljanin zemljanin 12:57 20.01.2016

A Keiko

Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 13:37 20.01.2016

Re: A Keiko

U onom praznaom delu je trebalo da bude spot Joss Stone "Son of A Preacher man", ali nešto neće da učita. pa da probam u komentaru.[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TBH8o8XXnVM[/youtube]
zemljanin zemljanin 13:39 20.01.2016

Re: A Keiko



izbaciš ono "s" iz https://www. itd ...
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 13:46 20.01.2016

Re: A Keiko

Hvala puno!!!! Šta napravi jedno slovo!
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:52 20.01.2016

Re: A Keiko

Šta nam uradi amaterski softver!


gaga42 gaga42 13:54 20.01.2016

mmmmm Joss Stone

muaddib92 muaddib92 15:38 20.01.2016

Pa bravo

за Нишвил! Интересантан је тако добар улазак и тај контакт не би требало олако испустити. Нешто мислим да за џез није чудо што се, макар уз читав век заостатка, примио и код косооких мајстора целулоидне... Озбиљни какви јесу надокнадиће они то, а посебно је интригантна прелепа идеја о путу свиле!

Завидим и на познанству са гђицом Стоун, прелепа је
Њена верзија песме неодољиво подсећа на исту Дасти Спрингфилд, можда недостаје само она ситна нијанса чежње.

Све најбоље уз препоруку
JJ Beba JJ Beba 20:21 20.01.2016

evo je sa največim

jeff beck

skyspoter skyspoter 06:29 21.01.2016

Hotel Peace

u Šanghaju koji je jedan od najstarijih hotela i čiji je arhitekta bio Sir Victor Sassoon ima Jazz Club od 1920. Prava atmosfera počinje posle ponoći. Imaju dobar izbor Cubanskih tompusa. Ako ste već došli do hotela Peace nemojte da propustite ručak u najboljem kineskom restoranu u Šanghaju - Dragon Phoenix. Pogled na Huangpu river sa Bund strane je predivan.

A za najbolji pogled sa Pudong strane otidjite u Grand Hyatt Hotel, i dok se penjete na 87 sprat gde se nalazi bar "Cloud 9" divite se atrijumu čije dno ne možete da vidite i 360 stepeni pogledu na Šanghai.

Pošto ste u Jevreskoom delu Šanghaja koji nestaje, možda pogledate hotel Astor koji je bio prvi "western" hotel u Kini i poznat je po tome jer je Albert Ajštajn dobio poziv da je dobio Nobelvu Nagradu baš tu. Kinezi tvrde da nameštaj u sobi nije promenjen još od doba Ajnštajna a ja sam vidjala original stolove, pokradene iz Zabranjenog Grada, kod arhitekte koji je radio na restauraciji istog.

Silk Road je novi projekat Kine da se povežu sa Evropom preko svojim nerazvijenih zapadnih delova zemlje. Planirana je "high speed" rail izmedju Moskve i Pekinga. Teretni vozovi več idu od Pekinga to Španije. Lepo je da povezuju umetnost sa tim novim projektom ali zaista ne vidim Marco Polo i Jazz bar ne u Xinjiang Provinciji gde je većinsko stanovništvo muslimansko. Mada moje procene sa Kinezima su uvek pogrešne, ipak su oni najmnogoljudniji narod.
bocvena bocvena 09:30 21.01.2016

Re: Hotel Peace

divna. skroz!

možda je divna ideja da napravimo road trip (movie:) usred leta...prvo u niš (jer ja nikad nisam bila u nišu, sačuvaj me bože i sakloni!), na koncert, pa onda ka leskovcu da istražujemo muževljeve korene. vrcan i džos stoun, dobitna kombinacija:)

girl power

bocvena bocvena 09:47 21.01.2016

Re: Hotel Peace

daj da priložim i ovu bezobrazno dobro ušminkanu reklamu za koko madmozel...kira najtli, džos stoun i mladić:)



bocvena bocvena 10:09 21.01.2016

Re: Hotel Peace

i još jedna, pa neću više. okačila bih je na blogu o raskidima, al' ne mogu više tamo da uđem od tjubova.



Now I got a loaded gun now baby
Gonna love to watch you run like a lady
And cry like a baby just like I did when you had gone

mislim, ne mora uvek da se ucveljeno ćuti u ćošku:)
bolid1 bolid1 23:36 21.01.2016

Re: Hotel Peace

Bio sam par puta na Nisvilu...dobar festival. Atmosferom me potseca na pokojni Trench, opustena ekipa, dobra muzika i sasvim razumne cene...i STOLICE...kome se djuska, nek djuska..kome se sedi, nek sedne k'o covek i nek uziva u muzici :)

Vracamo taksijem jedne noci sa tvrdjave i krece taksista:

- Momci, znate vi zasto Nis nikad nece da postane Evropa?
(jebemliga...NATO, Vatikan, Kominterna...otkud znam)
- Ne?
- Zato sto nema javnu kucu...evo, sad da mi kazete da vas vodim na Kurve, ja ne znam de da vozim!

Jedan od boljih pokusaja marketinga, to mu priznajem.


skyspoter


Ovo moram da stavim u tefter, sutra saljem prijavu za neki posao u Sangaju, pa ako uleti da ne idem skroz na slepo. :)
emsiemsi emsiemsi 15:23 22.01.2016

Re: Hotel Peace

bolid1
Bio sam par puta na Nisvilu...dobar festival.
...

Мој доминантан утисак су --- телећи репови у сафту, у неком ресторанчићу преко пута тврђаве.
bolid1 bolid1 15:26 22.01.2016

Re: Hotel Peace

emsiemsi
bolid1
Bio sam par puta na Nisvilu...dobar festival.
...

Мој доминантан утисак су --- телећи репови у сафту, у неком ресторанчићу преко пута тврђаве.


Cekaj, cekaj...a, rebarca na kajmaku kod Rajka?
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:16 21.01.2016

Joss i ja imamo

neki čudan odnos, neobičan. Nekako mi baš retko padne na pamet, kad skrolujem kroz playlist ekako retko stanem na nju.

Zauzvrat kad god je čujem oduševim se najiskrenije. Pesma iz bloga je savršena.

Dolazimo žena i ja na Nišvil ceo koncert da oslušamo, ma jedared se živi
tyson tyson 00:37 22.01.2016

Nišvil

Kad kreće prodaja karata?


bolid1 bolid1 07:22 22.01.2016

Re: Nišvil

tyson
Kad kreće prodaja karata?


Pocela...KLIK :)

Ivan Blagojevic



Mazda gulpo pitanje...a, zasto ne predjete na platnene narukvice pa da mozemo da ih nosimo posle bez skidanja...ona plastika ubije

Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 08:26 22.01.2016

Prodaja u toku

http://www.eventim.rs/rs/ulaznice/nisville-2016-nis-niska-tvrdava-410191/event.html

Do isteka zaliha prve ture preprodaje,tj do kraja januara - Joss Stone plus 23 benda tokom 4 dana za 1.500 din!!!!
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:03 22.01.2016

Re: Prodaja u toku

http://www.eventim.rs/rs/ulaznice/nisville-2016-nis-niska-tvrdava-410191/event.html

upravo smo pazarili

tyson tyson 17:51 22.01.2016

Re: Prodaja u toku

Blagodarim. Upravo pazario.

Gazda na festival, javi na vreme ako bude moglo da se doplati da Joss peva duže od uobičajenih sat i po, da počnemo da skupljamo pare.


uros_vozdovac uros_vozdovac 18:46 22.01.2016

Re: Prodaja u toku

tyson
Blagodarim. Upravo pazario.

Gazda na festival, javi na vreme ako bude moglo da se doplati da Joss peva duže od uobičajenih sat i po, da počnemo da skupljamo pare.



ako treba svi da se izujemo - može, samo nek peva
bolid1 bolid1 20:00 22.01.2016

Re: Prodaja u toku

uros_vozdovac
tyson
Blagodarim. Upravo pazario.

Gazda na festival, javi na vreme ako bude moglo da se doplati da Joss peva duže od uobičajenih sat i po, da počnemo da skupljamo pare.



ako treba svi da se izujemo - može, samo nek peva


Candy Dulfer nismo dali da ode, jedva prekinuli svirku da krene sledeci koncert.
tyson tyson 20:13 22.01.2016

Re: Prodaja u toku

ako treba svi da se izujemo - može, samo nek peva

Ja sam ozbiljan. Neka lepo njen menadžer kaže koliko to košta - još jedno sat vremena na primer - pa da se sakupe novci.


jednarecfonmoi jednarecfonmoi 08:45 22.01.2016

O Kini,jazz-u i Misi Blamu

Jedan pojas,jedan put je naziv sveobuhvatnog kineskog projekta o povezivanju zemalja prema nekadasnjem Putu svile,i pre svega se odnosi na infrastrukturu ali i pomeranje granica i priblizavanje Kine Evropi,za pocetak.

Vrlo mi je zanimljiv tekst i iznenadjena i odusevljena sam da su prosirili na taj nacin svoju pocetnu ideju i na umetnost,tako lepo.Jazz:)Pozivanjem Srbije na takav festival jos jednom pokazuje da nas zaista smatraju prijateljima ali i vaznom strateskom zemljom.
Na sajmu knjiga u Beogradu,kada je Kina bila pocasni gost sajma,svetska promocija,za njih izuzetno vazne knjige o jednom njihovom politicaru(ne zamerite,zaboravih tacno ko bese iako je veoma poznat,ali ne zelim da budem neprecizna) bila je upravo kod nas.Bilo je puno ljudi iz kineskih ministarstava,Ambasador Kine kao i PR timova za promociju Kine.
Sto se tice Dzos Ston,ja sam ranije samo cula njeno ime ali ne i njene pesme.Sada sam odslusala,simpaticna kao lik,pevanje me ostavlja rqvnodusnom.Isto kao i Nora Dzons..Pre nego sto krene sad drvlje i kamenje na mene,kazacu da imam pravo na svoj stav.Za mene postoji samo Ela ako pricamo o jazz-u.Sve mogu da slusam i Bili Holidej i Dinu Vasington,ali ono sto smatram svemirskim.neverovatnim,kako nacin pevanja,tako ono stto dolazi odmah do moje duse je ona.Jedina od "novih" pevacica koja je na mene ostavila takav utisak da sam danima bila u shoku je bila Ejmi Vajnhaus.Zaista ...drugacija.
Svakako je divno da je Ivan upoznao Dzos Ston!
Ne znajuci uopste da je Ivan pisao o Misi Blamu,htela sam da napisem jednu anegdotu da potkrepim svoj stav o Eli F.Poznavala sam Misu,i jedno vreme smo se cesto sretali.Uvek se salio da ne voli pevacice,cuo je da sam se bavila pevanjem,i stalno me zavitlavao da su pevacice amebe.Iako me nikad nije cuo kako pevam,salio se da necu pevati,nego da dodjem i budem ukras u bendu(dodacu,da ja nisam ni predlagala tako nesto)Bio je izuzetno duhovit,prefinjen i sarmantan covek.
E onda jednom kad je hteo da opet kaze svoj stav o pevacicama,ja sam rekla: "A Ela?" Samo je slegnuo ramenima i kazao: "To je vec nesto drugo."
emsiemsi emsiemsi 15:22 22.01.2016

Re: O Kini,jazz-u i Misi Blamu

jednarecfonmoi
Jedan pojas,jedan put je naziv sveobuhvatnog kineskog projekta o povezivanju zemalja prema nekadasnjem Putu svile,i pre svega se odnosi na infrastrukturu ali i pomeranje granica i priblizavanje Kine Evropi,za pocetak.

Vrlo mi je zanimljiv tekst i iznenadjena i odusevljena sam da su prosirili na taj nacin svoju pocetnu ideju i na umetnost,tako lepo.Jazz:)Pozivanjem Srbije na takav festival jos jednom pokazuje da nas zaista smatraju prijateljima ali i vaznom strateskom zemljom.
Na sajmu knjiga u Beogradu,kada je Kina bila pocasni gost sajma,svetska promocija,za njih izuzetno vazne knjige o jednom njihovom politicaru(ne zamerite,zaboravih tacno ko bese iako je veoma poznat,ali ne zelim da budem neprecizna) bila je upravo kod nas.Bilo je puno ljudi iz kineskih ministarstava,Ambasador Kine kao i PR timova za promociju Kine.
Sto se tice Dzos Ston,ja sam ranije samo cula njeno ime ali ne i njene pesme.Sada sam odslusala,simpaticna kao lik,pevanje me ostavlja rqvnodusnom.Isto kao i Nora Dzons..Pre nego sto krene sad drvlje i kamenje na mene,kazacu da imam pravo na svoj stav.Za mene postoji samo Ela ako pricamo o jazz-u.Sve mogu da slusam i Bili Holidej i Dinu Vasington,ali ono sto smatram svemirskim.neverovatnim,kako nacin pevanja,tako ono stto dolazi odmah do moje duse je ona.Jedina od "novih" pevacica koja je na mene ostavila takav utisak da sam danima bila u shoku je bila Ejmi Vajnhaus.Zaista ...drugacija.
Svakako je divno da je Ivan upoznao Dzos Ston!
Ne znajuci uopste da je Ivan pisao o Misi Blamu,htela sam da napisem jednu anegdotu da potkrepim svoj stav o Eli F.Poznavala sam Misu,i jedno vreme smo se cesto sretali.Uvek se salio da ne voli pevacice,cuo je da sam se bavila pevanjem,i stalno me zavitlavao da su pevacice amebe.Iako me nikad nije cuo kako pevam,salio se da necu pevati,nego da dodjem i budem ukras u bendu(dodacu,da ja nisam ni predlagala tako nesto)Bio je izuzetno duhovit,prefinjen i sarmantan covek.
E onda jednom kad je hteo da opet kaze svoj stav o pevacicama,ja sam rekla: "A Ela?" Samo je slegnuo ramenima i kazao: "To je vec nesto drugo."

Лепо речено !
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 16:51 22.01.2016

Re: O Kini,jazz-u i Misi Blamu

Hvala Emsi.
49 41 49 41 17:27 24.01.2016

Laktanje

Prijatelji, mi dosta davno u Nemackoj; predloze da idemo u JazzBar.
Oni odlaze par puta godisnje. Usput mi objasne; da je to mali bar, krasno sredjen.
Jazz, jedinstven.

Sve kako su rekli.

Puno ko oko.
Naslonis lakat na deo pulta, radi ravnoteze.
Sklonis lakat, da imas prostora da drugom rukom dohvatis pice-gucnes.
Tako sat i po.

Po izlasku iz Bara, skakuces; razradjujes utrnuti lakat - koji je bio glavni oslonac.
Isplatilo se, jazz je bio - jedinstven.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana