Životni stil

Riba koju nisu voleli

Time Bandit RSS / 17.04.2016. u 03:24

 A na odmoru isto i više istog, ronjenje, frieediving i plivanje. Opet, obzirom na rekreativan pristup i na organizaciju koja je poverena drugima, vrlo je relaksirajuce. Tokom godine imam dosta obaveza oko organizacije raznih tipova ronilackih aktivnosti, od ronjenja oko potonulih brodova i drugih objekata koji su se nesrecno ili namerno nasli na dnu, preko zahtevnijih tehničkih ronjenja u poplavljenim rudnicima i pecinama, kao i zimi ronjenje ispod leda.

LionFish2.jpeg

Ovaj put je to bila Kuba, koja mi se dopada iz vise razloga, prvoklasne sveze cigare i mogunost da povoljno dopunim rezerrve, prvoklasan rum, rekreativno ronjenje bez obaveza, freediving i plivanje preko celog dana, kao i udoban smestaj sa neogranicenim kolicinama, dan i noc, morske kuhinje i omiljenih koktela tipa Rum Collins and Mojito. A moguce je da ima i malo nostalgije prema naivnom socijalizmu koji se praktikuje kod domaćina.

Sa ronilacke strane, dublja ronjenja, od 30 do 50m, su pre podne oko 9, i osrednje su organizovana. Minivan bi me sacekao ispred hotela i odvezao do  charter brodica, tamo bi mi dali bocu i olovo za ronilacku jaknu. Svu ostalu opremu nosim sa sobom,, u ovom slucaju za Karibe imam ultralaki set regulatora, kompencizacijsku ronilacku jaknu, ronilacke kompjutere, kompas, nož, itd.

Ocena osrednje iz predhodne recenice je zbog malog brzog brodica koji nije modifikovan da sluzi nameni koju obavlja, ronilacki charter brod. tj lako je iskociti iz brodica a tesko je vratiti se na njega, narocito kada talasi postanu veći. Nema ni boca sa cistim kiseonikom, defibrilatora, i ostalih neophodnih sredstava za prvu pomoć potencijalno ugroženom roniocu. Takođe ni ostale rezervne opreme i boca za pretragu i spasavanje, u slucaju podvodnih slucajeva opasnosti. Sve navedeno je glavni razlog zasto nosim sopstvenu opremu i nekoliko pomocnih alta za spasavanje. Posada i vođa ronioca nisu bili u stanju da odgovore sta ce da rade ako se neko od ronilaca nije vratio na brod, a nemaju ni određenog i kvalifikovanog ronilačkog spasioca sa opremom koji bi inicirao pretragu i spasavanje. Vrlo amaterski, DAN je odskora poceo da daje podrsku za Kubu, ali imajuci u vidu njihove mogućnosti, sve je prilično skromno. Oprema za spasavanje i prvu pomoć  postoji i koristi se u zapadnom svetu, da bi se predupredili neželjenj događaji. Da pomenem da je cena na Kubi za ove aktivnosti identicna cenama u okruzenju i na zapadu. 

%3Ca%20mce_thref=ASI.jpg 

Lokacije za ronjenje nisu daleko od ronilacke radnje, i na srecu dublji deo je blizu obale, na 2 do 3km. Podvodna konfiguracija je vrlo zanimljiva, od strmih zidova punih korala, malih pećina i prolaza, podvodnih kanjona, do podvodnih uzvišenja. Velike grupacije raznolikih korala, i na mestima koja nisu izložena direktnim uticajima olujama veliki korali. Sve je lepo i raznobojno, i polako se povija od strujanja vode, ali ribe nema. Teško je videti normalan komad određene vrste, za nesto manje od sat ronjenja, video bih jednu ili dve specificne ribe, i tri do pet Lionfisha. Ove LionFish iz Indo Pacifika su ribe koje su se odomaćile zanjih godina i nisu popularne jer uništavaju koralni ekosistem. Na Karibima ih obično ubijaju kad ih sretnu (ja koji nisam zgazio morskog mrava u životu, samo ih posmatram). Tokom dana veće ribe miruju, najćešće u malim pećinama ili oko većih stena, lako ih je naći ako pratite male ribice koje ove velike privlače da plivaju oko njih. Mislim da je naslov ovog posta bliska budućnost, LionFish nevoljena ali jedina vrsta koja će preživeti. Takođe mislim da je na mestu na kojima obično obitava, nepristupačna ribarskim mrežama, baš kao i ove druge ribe koje sam video, razlog za njhobo bitisanje. Ostale vrste nisu bile te sreće, može se videti i nekoliko malih jata barakuda i grupera, reklo bi se riblje obdanište, pre nego izvor zarade za ribare, i to bi bilo to.

ProcupineFish.jpg 

Kasnije u toku dana, posle povratka u hotel i ručka,  obično bih otišao na freediving, na ovoj plaži je bilo idealno, bez plovnog saobraćaja i ometanja. Ali ako ima bilo kakvog saobraćaja moram da vućem plovak za sobom da bi me na vreme primetili i obišli. Posle pretrage našao sam dublja mesta od 10 do 30m dubine, a oko 800m do 1km od obale. Bliže obali korali su manji, a učestalost ribe kao i na predhodnom ronjenju. Od opreme sam koristio standardnu freediving opremu kao i tanko odelo za zastitu od sunca. Nešto malo olova, oko 1,5kg, da umanji plovnost na vodi, kao i da mi podesi horizontalnu poziciju za plivanje sa dugim perajima (da noge budu malo dublje od glave i ramena, čime se omogućava bolji potisak od rada nogu sa perajima, ako nije tako onda peraja pljeskaju po vodi nema potiska i zamaraju se članci). Ovde nema ajkula, jer nema ni hrane za njh, a ajkule su pametne ribe i vraćaju se na mesta gde ima nešto da se prezalogaji, takođe više vole da se hrane noću kada njihove prednosti za lociranje plena bivaju iskorišćene u potpunosti. 

QueenTrigerFish.jpg

I tako u vodi, dva tri sata, prođu brzo, nekad je i kraće ako ima većih talasa koji prelivaju preko disaljke i teraju me da je čistim češće ćime prekidam normalan ritam disanja i povećavam rizik za izayivanje problema.. Ako je kraće onda je vreme za koktele i cigare duže, a što i nije tako loše, ipak sam došao na odmor.

Scrawled%20Filefish.jpg

Nisu sva mesta za ronjenje na Kubi ista, ima i zaštićenih područja koja su daleko zanimljivija i punija života nego opisano u ovom postu, ali utisak je da večina ide ka ovom manje slavnom ishodištu. Kada se jednom povadi stanišna riba prekomernim ribolovom, samo neke od vrsta tranzijetnih ili bolje receno putujićih će se se pojaviti, a najotpornije kao LionFish će opstati.

ASI3.jpg 

blog.b92.netH2.jpg Komentari (119)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjan.pajic srdjan.pajic 04:04 17.04.2016

1.

srdjan.pajic srdjan.pajic 04:09 17.04.2016

Lionfish

Da, ovo sam i ja čuo, invazivna vrsta, dole oko Kozamela, a verovatno i svuda okolo, za ronioce organizuju lov na lionfish. Posle ih spremaju za klopu, kažu da su dosta ukusne.

Inače, vidim da je i moj lokalni šop počeo da organizuje ture na Kubu. Srediće se to tamo, tehnički, kao i svuda samo kad krene malo više nas turista da dolazi. I dabogda ti DAN nikad ne trebao!
alselone alselone 07:33 17.04.2016

Re: Lionfish

organizuje ture na Kubu

Pa kad se sad utrkujete sa Vladom ko je veci prijatelj Kube. Neka, bar ce oni sirotanovici malo progledati. Nego, Pajke brate, praktikujes li ti neki "normalan" sport, neki de ima lopte, ili samo ove ekstremne?
Time Bandit Time Bandit 13:30 17.04.2016

Re: Lionfish

Da, Ameri počinju organizovano da dolaze, biće to dobro za Kubu, sankcije su ih prilično pogodile.

DAN je važna organizacija za ovaj tip sporta jer kombinuje edukaciju i medicinsko osiguranje. Sa njima sam stalno u kontaktu, čak sam i njihov Instruktor. DAN osiguranje tipa Guardian je neophodno za ozbiljnije specijalističko ronjenje baš kao i ronilački trening i certtifikacija. Za rekreativan tip ronjenjja dovoljno je i osnovno osiguranje.
krkar krkar 14:29 17.04.2016

Re: Lionfish

DAN je važna organizacija


Jedan od najvećih stručnjaka U DAN-u je moj drug Petar Denoble, ronilački lekar i nesuđeni Gošovićev naslednik.

DAN je upravo ono što je ronjenju bilo potrebno. Sećam se početaka, malo je falilo da sve ode u tandariju, vrlo mali broj instruktora i vlasnika centara je u to uopšte verovao

krkar krkar 14:32 17.04.2016

Re: Lionfish

ili samo ove ekstremne?


Mole se civili da o ronjenju ne govore kao o "ekstremnom" sportu.

Nema ničeg ekstremnog, pogotovu ne danas. Jedna od najbezbednijih ljudskih aktivnosti za sve koji se poridržavaju propisa.

A budalu od same sebe niko još spasio nije.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:56 17.04.2016

Re: Lionfish

alselone
organizuje ture na Kubu

Pa kad se sad utrkujete sa Vladom ko je veci prijatelj Kube. Neka, bar ce oni sirotanovici malo progledati. Nego, Pajke brate, praktikujes li ti neki "normalan" sport, neki de ima lopte, ili samo ove ekstremne?


Igrao sam fudbalicu, čak i jedno vreme nešto kao trenirao u jednom prigradskom klubu. I ping pong, nisam čak bio ni loš, ali sam prestao kad su nas prebili neki domci na Zvezdari. Nači, ping pong jeste extreman sport ako ga igraš na Olimpu . Ali ne pikam odavno.

Ne bavim se ja nijednim ekstremnim sportom. Ni speleologija ni ronjenje, po mom mišljenju, ne sapadaju u to (dobro, ima budala koje bi i od šaha mogle da naprave ekstremni sport, mislim u principu na regularno bavljenje, gde ti nije cilj da se skoro samoubiješ). Mada, priznajem, nije tu lako povući crtu šta je ektremno a šta nije. Voda je, na primer, okruženje u kome čoveku po fiziologiji nije mesto, i ako napraviš grešku ili ti otkaže ključni deo opreme u nezgodnom trenutku (edit: i zalomi ti se moron od buddy-ja), možeš da umreš za par minuta, pa po tome možeš da smatraš ronjenje za prilično ekstremno. A može i da te pojede ajkula čekićara. Ali to se sve dešava ekstremno retko. Dok u pećini jedino ako ti nešto padne na glavu moš da nadrljaš, ili ako naletiš na džep sa CO2, a i to se dešava ješ ekstremnije ređe. Ali je recimo, kombinacija ronjenja i pećinarenje verovatno jedna od najopasnijih mogućih aktivnosti, i tu su umrlice dosta česte. Tako da ne, mislim da se ne bavim ničim naročito opasnim, niti se palim na taj adrenalinski rush, osim toga ja sam ti, bre, velika zentara. U ronjenju uživam u 3D kretanju i razgledanju ribica, i to jer to. Pećinarenje - to je istraživanje.

srdjan.pajic srdjan.pajic 17:12 17.04.2016

Re: Lionfish

Time Bandit
Da, Ameri počinju organizovano da dolaze, biće to dobro za Kubu, sankcije su ih prilično pogodile.

DAN je važna organizacija za ovaj tip sporta jer kombinuje edukaciju i medicinsko osiguranje. Sa njima sam stalno u kontaktu, čak sam i njihov Instruktor. DAN osiguranje tipa Guardian je neophodno za ozbiljnije specijalističko ronjenje baš kao i ronilački trening i certtifikacija. Za rekreativan tip ronjenjja dovoljno je i osnovno osiguranje.


Jeste, i nas su odma ubacili u DAN kad smo položili kurs za mlađe ronioce, skoro avtamacki. I ja sad kad idem negde da ronim, obavezno imam to osiguranje, a i bacim pogled koliko je daleko najbliža hiperbarična komora, za nedajbože.

Inače, pričao sam možda ovde, moj instruktor ronjenja ima ćerku, koja je mornarički pilot. I ronilica, na tatu. I onda je jednom tako, na godišnjem odmoru, ronila negde po Karibima, i poslednje veče se oždere nekakvih školjki. Krene avionom nazad, i u vazduhu joj pozli. Simptomi - muka joj, bridi joj u prstima, itd, dakle sve što može da bude znak trovanja nekom bakterijom koja živi u tim školjkama, koja proizvodi jedan neurotoksin, ali mogu da budi i nervni simptomi dekompresione bolesti. Pilot aviona sa dvesta putnika prinudno sleti u Atlanti, ili gde već, nju na aerodromu dočekaju DAN-ovci, i strpaju je odma u komoru. Tamo je bila ne znam koliko dugo, izašla i sve je bilo ok.

Onda se vratila na posao, i tamo su joj, nakon gomile nekih lekarskih pregleda, dozvolili da leti, ali joj i stavili trajnu zabranu na ronjenje, dokle god je pod ugovorom sa Mornanicom. Školovanje pilota je, razume se, užasno skupo, i niko ne voli da mu propadne tolika investicija. Da li je stvarno fasovala bends, ili nije, niko ne zna, ali kako nisu pronašli nikakav očigledan problem, zadržali su je u službi. A mogli su i da je penzionišu.

Time Bandit Time Bandit 17:55 17.04.2016

Re: Lionfish

Predpostavljam da je DAN imao prilično posla da vidi o čemu se radi. Smatra se da je osoba posle ozbiljnijeg problema sa DCS sklonija ponovnom DCS (nešto kao kod potresa mozga). Obično se ova dva posla, ili hobija, pilotiranje i ronjenje izbegavaju da praktikuju zajedno. Ali jednom čoveku to ni malo ne smeta - višestruki šampion freediving-a Herbert Nitch
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:14 17.04.2016

Re: Lionfish

Time Bandit
Predpostavljam da je DAN imao prilično posla da vidi o čemu se radi. Smatra se da je osoba posle ozbiljnijeg problema sa DCS sklonija ponovnom DCS (nešto kao kod potresa mozga). Obično se ova dva posla, ili hobija, pilotiranje i ronjenje izbegavaju da praktikuju zajedno. Ali jednom čoveku to ni malo ne smeta - višestruki šampion freediving-a Herbert Nitch


Problem je i što možeš da dobiješ bends a da uopšte nemaš simptome, zavisi gde te strefi. I to posle može da te ubije u sledećoj prilici. Ne znam puno više detalja, ovo nam je ispričao Teri, instruktor, kao primer trovanja hranom na ronjenju.
alselone alselone 18:50 17.04.2016

Re: Lionfish

Nema ničeg ekstremnog, pogotovu ne danas.

Kapiram, nije bas ko ono kad lete ljudi veverice, al' nije ni kao odbojka na pesku.

šaha mogle da naprave ekstremni sport

Chess boxing, or chessboxing, is a hybrid fighting sport that combines two traditional sports, chess and boxing. The competitors fight in alternating rounds of chess and boxing.


kombinacija ronjenja i pećinarenje verovatno jedna od najopasnijih mogućih aktivnosti,

Ovo kapiram da je fantasticno ali nema sanse da bih se usudio.

srdjan.pajic srdjan.pajic 20:46 17.04.2016

Re: Lionfish

kombinacija ronjenja i pećinarenje verovatno jedna od najopasnijih mogućih aktivnosti,

Ovo kapiram da je fantasticno ali nema sanse da bih se usudio.Da, u to baš moraš da si zaljubljen, tu čak ne pomaže ni da si teška ložana, jer takvi ne žive dugo. Mada neki od prizora koje sam video na slici su stvarno veličanstveni. Svejedno, ja sam taj sport zaobišao, ne verujem dovoljno samom sebi, ni opremi, a nije to mnogo ni zdravo, naročito ronjenje u jamama, gde posle izrona, moraš da ispenješ, ono pola kolometra, kilometar stene, a zapravo bi morao da odmaraš.

A one leteće veverice, isuse, koji su to ludaci. Da, i solo penjači, to su oni što se veru bez kanapa. To su ekstremni sportovi, i što se mene tiče, neka, hvala...

Time Bandit Time Bandit 22:13 17.04.2016

Re: Lionfish

Svejedno, ja sam taj sport zaobišao, ne verujem dovoljno samom sebi, ni opremi, a nije to mnogo ni zdravo, naročito ronjenje u jamama


Predpostavljam da si negde naleteo na Stiva - Steve Penn Gerrard, penzionisani Tech Cave Instructor, veliki poznavalac pećina u Meksiku, on se sada bavi fotografijom. Skoro sam video jednu kritiku na njegov račun, od takođe vrlo poznatog kolege, da se ne pridržava sigurnosnih protokola, što je taćno jer se bavi fotografijom a ne istraživanjem. Pročitao sam dosta njegovih članaka i video dosta fotosa, mapa i uputstava, prošle godine je objavio knjigu

THE CENOTES Of THE RIVIERA MAYA 2016

krkar krkar 23:20 17.04.2016

Re: Lionfish

Problem je i što možeš da dobiješ bends a da uopšte nemaš simptome,
Ne možeš, Pajke, ako znaš šta radiš. Ako prorađuješ tablice (100x kao neki) i ako si naučio šta i kako.

Ništa se u ronjenju ne dešava bez razloga!
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:20 18.04.2016

Re: Lionfish

krkar
Problem je i što možeš da dobiješ bends a da uopšte nemaš simptome,
Ne možeš, Pajke, ako znaš šta radiš. Ako prorađuješ tablice (100x kao neki) i ako si naučio šta i kako.

Ništa se u ronjenju ne dešava bez razloga!


Čitaj pažljivije, Krkane, nisam napisao da možeš da dobiješ bends bez razloga, nego da možeš da uopšte nemaš nikakve simptome, a da te kasnije to sačeka iza ugla i ubije na mestu (kojekakvi problemi izazvani sa scar tissue, itd). A rizik postoji i ako se doslovno pridržavaš tablica, i radiš po sto zadataka dnevno, kao neki, samo je, naravno zanemarljivo mali, što je i poenta vežbanja. Tebe ne moram da učim, sve te tablice, procedure, i pravila ponašanja se poprilično oslanjaju na statistiku, i predstavljaju zapravo risk menadžment. Jer nemaš dva ista organizma, niti je moguće predvideti sve uslove i stanja u kojima se ide na ronjenje. Tako su barem mene učili.
krkar krkar 01:35 18.04.2016

Bends my foot

er nemaš dva ista organizma, niti je moguće predvideti sve uslove i stanja u kojima se ide na ronjenje. Tako su barem mene učili.


Fiziološka saznanja treba redovno obnavljati, napredak je 0ogroman i brz. Na korak smo od individualizovanih ronilačkih kompjutera koji će se programirati prema rezultatima analiza TVOJIH konkretnih tkiva pa ćemo ti i ja roniti zajedno - ali pod različitim režimima.

Doduše, pametni ljudi to rade i sada. Ja oduvek dodajem po 3 metra na svaki zaron (zato i dan-danas pored svih kompjutera koristim tablice i njima kontrolišem i korigujem kompjuter) jer imam višak masnog tkiva koje je, poznato je onima koji su pazili na času, V grupa po Haldaneu i sporije se oslobađa viška azota.

I milion puta su me razni psovali što ja ostajem duže na dekompresiji pa moraju da me čekaju... Na šta je moj standardni odgovor da me slobodno ne čekaju, neka upale čamac i idu. Doduše, ima tu nekih sitnih zakonskih konsekvenci. A pravo rešenje je da ne idu više sam nom na ronjenje.

Za hladnu vodu takođe dodajem po jedan dubinski stop, pa za radove i jače fizičke aktivnosi još jedan... I baš me briga ko me čeka i kome se žuri na obalu. Drugi put neka idu bez mene. Jednostavno - ne skraćujem dekompresije.

Zato sam živ, zdrav i koliko-toliko normalan
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:53 18.04.2016

Re: Bends my foot

Za hladnu vodu takođe dodajem po jedan dubinski stop, pa za radove i jače fizičke aktivnosi još jedan...


Da, da, to je standardna procedura, bar kod nas u NAUI-ju, ako se dobro sećam, tu uvek ima par nekih zadačića gde te, kao, vataju na tu foru, ako roniš u ladnoj vodi, ili rmbačiš u nekoj struji, pa ti nameste tako da te taj dodatak onda utera u onaj "zabranjeni" deo tablice, da moraš da praviš i extra zastanke. Mislim, to je sve prosto...

Ovde kod nas u brdima je takođe uobičajena korekcija zbog ronjenja na nadmorskoj visini, ako, recimo, posle zarona, ili sutradan ujutro moraš da voziš kući, i usput da pređeš preko prevoja, moraš da koriguješ tablice (to se dešava kad se roni na Grandby-u, jezeru na drugoj strani Rocky Mountain nacionalnog parka, a živiš sa ove, prerijske strane, prelaziš preko prevoja na skoro 4500m. Ili kad se roni u onoj rupčagi, u Santa Rosi, dole u Novom Meksiku, pa moraš da pređeš preko Raton pass-a).

krkar krkar 02:02 18.04.2016

Re: Bends my foot

ako, recimo, posle zarona, ili sutradan ujutro moraš da voziš kući, i usput da pređeš preko prevoja, moraš da koriguješ tablice


Imali smo slučaj negde pre rata, mislim 88: Švaba fasuje bends roneći na vanjskoj strani Šolte. Mi smo tada bili u Divuljama na testiranju ronilačkog tornja. Nije bilo pri ruci male komore (postojale su ronilačke barkase sa malom Galeazzi komorom za jednog čoveka ali najbliža je bila u, mislim, Šibeniku - recimo 3-4 sata vožnje. Te ubace nas trojicu u helikopter da ga dovedemo do Divulja - mi mu ne možemo ništa osim da mu damo da diše kiseonik ali nit može rekompresija nit ništa. Kao za inat, u splitskoj komori se nešto ozbiljno radilo i nije mogla da se otvara (mislim da je 5-6 ljudi unutra bilo radilo neku simulaciju saturacije, šta li) i odluče da ga voze za Zagreb. Istim onim helikopterom. Međutim posada neiskusna ili neobučena nije znala da ne sme da se digne iznad nekoliko stotina metara (ne znam doduše kako bi stigli do ZG ne prelazeći recimo 300 m nadmorske visine ili koliko već) a bilo oblačno nad Likom, oni se dignu na nekih 2500 m ... i ubiju Švabu. Izdahnuo u Zagrebu u mukama.

Posle bila frka ali džabe, već pre toga bila frka zbog Brigite, Gošović bio suspendovan, falilo ronilačkih lekara... U Kumboru tog leta nije bilo ni jednog jedinog!
jkt2010 jkt2010 04:37 18.04.2016

Re: Lionfish

bacim pogled koliko je daleko najbliža hiperbarična komora, za nedajbože.

Fire kills 4 inside hyperbaric chamber

Milan Novković Milan Novković 10:33 18.04.2016

Re: Lionfish

on se sada bavi fotografijom

Mnogo lepa rekreacija/sport. Ja samo rekreativno ronim.

I fotografija me posebno privlači, iako mi je ćerka u jednom trenutku poljuljala "samopouzdanje" sugestijom da bih trebao više da se opustim i uživam u svemu umesto da jurim foto-prilike.

Ova gore fotka je nadrealna, iako se plašim da je morao nešto da polomi u ovom ronjenju.

Ja bih voleo da to probam i u pećini, ma koliko Pajić širio paniku, na kraju su, množda, najlepše fotke što sam video da su drugi napravili ile u pećinama.

Najlepša mesta što sam ja video su Fiji (Taveuni, tamo sve buja iz nekog razloga i može čamcem sa obale) i Great Barrier Reef/Crystal Sea (sa broda) (ova mesta mi odskaču od ostalih) pa Maldivi i Turks & Caicos.

Pošto mi se starija ćerka zaposlila, mlađa položila prvi PADI kurs ali neće da izađe ni iz Londona, a kamoli da ide negde da roni, ženi "ne pada na pamet" (a studirala marine biology?!), pa iako imam zeleno svetlo da "radim šta hoću" ja ne volim da idem na izlete sam nego samo sa bliskim ljudima "vrebam" priliku za odlazak na brod u Karibe i okolinu, pa možda potez Papua New Guinea - Crystal Sea.

A za pećinsko iskustvo ću se "žrtvovati", otići sam pa se udružiti sa nekim na licu mesta
Milan Novković Milan Novković 10:38 18.04.2016

Re: Bends my foot

Izdahnuo u Zagrebu u mukama

Moja ujak je radio u/pod kesonima i jednom prilikom su imali nesreću.

On je preživeo i pitao ga ja za iskustvo - on rekao kako sve jezivo boli. Pitao ga ja gde najviše boli, a on rekao "svuda", na koji god deo tela obratiš pažnju jezivo boli, bar je on to tako zapamtio.
krkar krkar 10:53 18.04.2016

Re: Bends my foot

Pitao ga ja gde najviše boli, a on rekao "svuda", na koji god deo tela obratiš pažnju jezivo boli, bar je on to tako zapamtio.


Najviše bole zglobovi. Što je i logično jer se hrskavica najsporije oslobađa viška azota. Svi ronioci koje znam koji su fasovali DB kažu isto - zglobovi. Mada zaista sve boli ili je bar takav utisak jer kad te boli na mnogo mesta istovremeno kao da te boli baš sve
blogovatelj blogovatelj 02:54 19.04.2016

Re: Lionfish

praktikujes li ti neki "normalan" sport, neki de ima lopte,


Normalan sport ima i loptu i faul.
Time Bandit Time Bandit 03:10 19.04.2016

Re: Lionfish

Ova gore fotka je nadrealna, iako se plašim da je morao nešto da polomi u ovom ronjenju.


Stiv je istinska legenda ronjenja u pećinama, još od ranih 80-tih, istražio je i mapirao većinu sistema pećina u Meksiku. Požto je tec i cave ronilac - instructor i spasilac nema šanse da je nešto i slučajno dodirnuo. Godišnjem ima od 300 do 500 zarona u ovim sistemima. Takođe poseduje i veliku arhivu slika iz tog perioda pa do danas. Prijatan je čovek, i ako imate neko pitanje rado će Vam odgovoriti.

Peđinsko ronjenje je vrlo zahtevno, neki od preduslova su tech diver (advanced nitrox, decompression procedure, sidemaount tec, extended range, trimix diver, adv. trimix, rebreather diver) od ozbiljnije asocijacije kao TDI, IANTD, PADI DSAT, ili NAUI (baš tim redom) a potpuni pećinski kurs od TDI uključuje cavern, intro cave , i full cave. Preduslovi su oko 5k USD i sam kurs je 5K takođe. Postoje i druge manje poznate asocijacije sa zastarelim programima ili nove asocijacije bez akreditacije procesa edukacije (ISO, ANSI) npr. GUE. Koliko znam samo TDI može da obezbedi osiguranje za cavern ronilački deo edukacije.

Pećinsko ronjenje je deo tehničkog ronjenja i potpuno je različito od svega onoga što smo na ovom blogu rekli o rekreativnom i sportskom ronjenju. Takođe i svaki ronilac bi trebao da se pridržava ograničenja koja su određena stepenom edukacije (misli se na max dubinu i vrstu podvodne aktivnosti) kao i ličnih fizičkih mogućnosti.
tyson tyson 01:39 21.04.2016

Re: Lionfish

Ni speleologija ni ronjenje, po mom mišljenju, ne sapadaju u to (dobro, ima budala koje bi i od šaha mogle da naprave ekstremni sport, mislim u principu na regularno bavljenje, gde ti nije cilj da se skoro samoubiješ).

Ni speleologija, ni ronjenje, ni šah nisu sportovi.


srdjan.pajic srdjan.pajic 03:58 21.04.2016

Re: Lionfish

tyson
Ni speleologija ni ronjenje, po mom mišljenju, ne sapadaju u to (dobro, ima budala koje bi i od šaha mogle da naprave ekstremni sport, mislim u principu na regularno bavljenje, gde ti nije cilj da se skoro samoubiješ).

Ni speleologija, ni ronjenje, ni šah nisu sportovi.
Cepidlako prokleta!

Inače, i u ronjenju i speleologiji se tu i tamo forsiraju sportske (takmičarske) discipline. Za ronjenje znam da vole da se takmiče u podvodnoj orjentaciji, na primer. Ili, recimo, ovi što rone na dah, ni su još i najozbiljniji. A i u spelelogiji povremeno neki sumanuti primerak pokušava da organizuje takmičenje u disciplinama kao što su prelazak preko traverze, pumpanje užeta, brzo sklapanje i rasklapanje karbituše, i slične gluposti. A bio je jedan kod nas, da mu ne pominjem ime, Krkar ga dobro zna, koji je pokušao da napravi ligu u spelelogiji, gde bi se bodovao rad u pećinama, ono, po težini objekta, vremenu provedenom u njemu, tipu aktivnosti, pa bi se pravila rang lista i onda valjda progralašavao najbolji speleolog godine i prve pratilje, i dodeljivale prigodne nagrade, ili kvalifikovalo za viša zvanja. Koliko se sećam, bar u moje, vreme to nije zaživelo, nego je bilo predmet velike sprdnje među pećinarima.
Time Bandit Time Bandit 15:44 22.04.2016

Re: Bends my foot

krkar
Pitao ga ja gde najviše boli, a on rekao "svuda", na koji god deo tela obratiš pažnju jezivo boli, bar je on to tako zapamtio.


Najviše bole zglobovi. Što je i logično jer se hrskavica najsporije oslobađa viška azota. Svi ronioci koje znam koji su fasovali DB kažu isto - zglobovi. Mada zaista sve boli ili je bar takav utisak jer kad te boli na mnogo mesta istovremeno kao da te boli baš sve


Ima jedan kraći tekst od pre par godina od vrlo iskusne Jill, i njenom ličnom iskustvu (in water re-compression se odnosi na metod za otklanjanje ili umanjenje posledica od DCS ako se roni u mestima sa kojih nije dostupna ili traži više vremena za transport do hiperbarične komore). Sreo sam je pre par nedelja na jednom seminaru, izgleda potpuno oporavljeno, i donela je par kraćih dokumentaraca o ronjenju u potopljenim rudnicima, i pećinama.

[url=http://www.scubadiving.com/keywords/diving-locations/what-its-get-bent?src=SOC&dom=gp]What It's Like To Get Bent
BY JILL HEINERTH POSTED MAY 13, 2013
[/url]

a tu je i Krkarov poznanik sa tekstom o IWR koji može da se primenjuje u predhodnom slučaju

[url=http://www.alertdiver.com/In-Water-Recompression-IWR]In-Water Recompression
By Petar Denoble][/url]
anonymous anonymous 07:11 17.04.2016

Како ти завидим....

...на рибама...
alselone alselone 07:31 17.04.2016

Fantastican blog, uzivao sam

Ja sam nekada davno, jos devedesetih, porlozio za Mladjeg ronioca, ali nisam ronio od 1998-me, pa sam sve pozaboravljao i ne bih se usudio bez da ponovo prodjem kurs. Ali zato cepam snorkeling sve u 16. Pre dve godine u Grckoj provalim lokaciju gde se skupljaju hobotnice, svaki dan sam iznosio po par komada na obalu. Jao te srece, sva deca se okupe, pa je pipaju, pa je gledaju, cice. I onda je moj sin, sav ponosan, zvanico pusti nazad da ide kod hobotnice mame i tate.
Time Bandit Time Bandit 13:39 17.04.2016

Re: Fantastican blog, uzivao sam

Hvala za povoljnu ocenu bloga.

U većini ronilačkih asocijacija postoji skraćeni program za povratak u sport onih koji nisu iz raznoraznih razloga bili aktivini duži vremenski period, npr. PADI ReActivate.
krkar krkar 14:33 17.04.2016

Re: Fantastican blog, uzivao sam

i ne bih se usudio bez da ponovo prodjem kurs


Pametno.

Nekada, dok je vođenje ronilačke knjižice bilo obavezno, posle pauze duže od 12 meseci bilo je obavezno jedno ronjenje sa instruktorom, tzv. check dive. Sada je to teško ostvarivo pa je bolje imati zrno soli u glavi.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:22 17.04.2016

Re: Fantastican blog, uzivao sam

krkar
i ne bih se usudio bez da ponovo prodjem kurs


Pametno.

Nekada, dok je vođenje ronilačke knjižice bilo obavezno, posle pauze duže od 12 meseci bilo je obavezno jedno ronjenje sa instruktorom, tzv. check dive. Sada je to teško ostvarivo pa je bolje imati zrno soli u glavi.


Da, i ja i žena pod obavezno uzmemo refreshment kurs na bazenu pred svako ronjenje kad god smo imali dužu pauzu, to se obično nudi kao posebna usluga u bilo kom dajv šopu, i ne košta bogzna šta puno, a stvarno vredi. A i obavezno ponovo iščitam priručnike za kurs, i proradim par stotina zadataka sa dekompresionim tablicama.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:38 17.04.2016

Re: Fantastican blog, uzivao sam

alselone
Ja sam nekada davno, jos devedesetih, porlozio za Mladjeg ronioca, ali nisam ronio od 1998-me, pa sam sve pozaboravljao i ne bih se usudio bez da ponovo prodjem kurs. Ali zato cepam snorkeling sve u 16. Pre dve godine u Grckoj provalim lokaciju gde se skupljaju hobotnice, svaki dan sam iznosio po par komada na obalu. Jao te srece, sva deca se okupe, pa je pipaju, pa je gledaju, cice. I onda je moj sin, sav ponosan, zvanico pusti nazad da ide kod hobotnice mame i tate.


Sad pročitah vest (poslao mi tast isečak iz novina, ali verovatno može da se izgugla), o Inky-ju, oktopodu iz novozelandskog akvarijuma. Jedno veče, kad su domaćini isterali posetioce i pogasili svetla, Inky je ladno ispuzao iz svog akvarijuma, i otsluzavio preko patosa do odvodne cevi u uglu. 6 inča prečnika. Ne zna se kako je izvalio onu zaštitnu mrežicu, ali nekako jeste, ušao untra, i kroz pedeset metara (164 stope) dugu cev našao put do - mora. Utekao, jebote! Osoblje akvarijuma je, zatekavši prazan Inkijev akvarijum, po slinavom tragu na staklu i podu, rekonstruisalo šta se desilo. Istražili su sve cevi, i zaključili da je definitivno izašao, a jedini izlaz je bio u obližnjem zalivu pored akvarijuma.
apacherosepeacock apacherosepeacock 18:09 17.04.2016

Re: Fantastican blog, uzivao sam

Utekao, jebote! Osoblje akvarijuma je, zatekavši prazan Inkijev akvarijum, po slinavom tragu na staklu i podu, rekonstruisalo šta se desilo. Istražili su sve cevi, i zaključili da je definitivno izašao, a jedini izlaz je bio u obližnjem zalivu pored akvarijuma.


To je jako pametna zivuljka, uopste me ne cudi.
Time Bandit Time Bandit 18:26 17.04.2016

Re: Fantastican blog, uzivao sam

srdjan.pajic
krkar
i ne bih se usudio bez da ponovo prodjem kurs


Pametno.

Nekada, dok je vođenje ronilačke knjižice bilo obavezno, posle pauze duže od 12 meseci bilo je obavezno jedno ronjenje sa instruktorom, tzv. check dive. Sada je to teško ostvarivo pa je bolje imati zrno soli u glavi.


Da, i ja i žena pod obavezno uzmemo refreshment kurs na bazenu pred svako ronjenje kad god smo imali dužu pauzu, to se obično nudi kao posebna usluga u bilo kom dajv šopu, i ne košta bogzna šta puno, a stvarno vredi. A i obavezno ponovo iščitam priručnike za kurs, i proradim par stotina zadataka sa dekompresionim tablicama.


Dobar student - par stotina zadataka sa dekompresionim tablicama
bas me interesuje gde bi sebe svrstao (u grupama koje sam naveo dole nize)
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:26 17.04.2016

Re: Fantastican blog, uzivao sam

apacherosepeacock
Utekao, jebote! Osoblje akvarijuma je, zatekavši prazan Inkijev akvarijum, po slinavom tragu na staklu i podu, rekonstruisalo šta se desilo. Istražili su sve cevi, i zaključili da je definitivno izašao, a jedini izlaz je bio u obližnjem zalivu pored akvarijuma.


To je jako pametna zivuljka, uopste me ne cudi.


A kad sam jednom vodio dete, čini mi se, u sijetlanski akvarijum, tamo su nam ispričali smešnu i neverovatnu priču o njihovom oktopodu, koji je usput, onako, poveći primerak. Elem, zaposleni koji je zadužen za čišćenje akvarijuma, nosi ronilačko odelo i tegove, dok radi, jelte. Mislim da nema boce jer mu je glava iznad vode, ali mu tegovi pomažu da stoji na dnu. Sad za one koji ne znaju, tegovi su na pojasu, koji ima kopču kojom može lako da se otkači i odbaci pojas, u slučaju velike nužde. I onda je jednom, dok je ovaj baja ribao staklo, oktopod prišao, daporostiš, otpozadi, i pipcima krenuo da petlja oko kopče, dok nije otkopčao pojas sa tegovima i tako lansirao ovog baju na površinu. Mogu da zamislim iznenađenje koje je prouzrokovao.

alselone alselone 18:51 17.04.2016

Re: Fantastican blog, uzivao sam

otsluzavio


Kakva carska prica.
apacherosepeacock apacherosepeacock 18:54 17.04.2016

Re: Fantastican blog, uzivao sam

A kad sam jednom vodio dete, čini mi se, u sijetlanski akvarijum, tamo su nam ispričali smešnu i neverovatnu priču o njihovom oktopodu, koji je usput, onako, poveći primerak.


:)

E a nije uopste neverovatna mada ljudi masovno pojma nemaju s kojim vulgaris mangupom tu imaju posla; ja sam se nagledala snimaka na internetu sta sve hobotnice nisu u stanju da urade. Mnogo interesantna zivotinja, morske zivotinje inace imaju veliki prostor (da ne kazem srecu) da ostanu neistrazene (uteknu od ljudi, ko taj delija iz akvarijuma:).


apacherosepeacock apacherosepeacock 19:02 17.04.2016

Re: Fantastican blog, uzivao sam

I onda je moj sin, sav ponosan, zvanico pusti nazad da ide kod hobotnice mame i tate.


Sjajno dete!
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:28 17.04.2016

Re: Fantastican blog, uzivao sam

Time Bandit
srdjan.pajic
krkar
i ne bih se usudio bez da ponovo prodjem kurs


Pametno.

Nekada, dok je vođenje ronilačke knjižice bilo obavezno, posle pauze duže od 12 meseci bilo je obavezno jedno ronjenje sa instruktorom, tzv. check dive. Sada je to teško ostvarivo pa je bolje imati zrno soli u glavi.


Da, i ja i žena pod obavezno uzmemo refreshment kurs na bazenu pred svako ronjenje kad god smo imali dužu pauzu, to se obično nudi kao posebna usluga u bilo kom dajv šopu, i ne košta bogzna šta puno, a stvarno vredi. A i obavezno ponovo iščitam priručnike za kurs, i proradim par stotina zadataka sa dekompresionim tablicama.


Dobar student - par stotina zadataka sa dekompresionim tablicama
bas me interesuje gde bi sebe svrstao (u grupama koje sam naveo dole nize)


Ja sebe vidim kao neku mešavinu ovih studenata na početku liste, i staraca od 50+ godina, svesnih svojih (ne)sposobnosti i ograničenja. Primetio sam da takvi najduže žive u ovim našim sportovima u kojima je pogibija ili ozbiljno najebavanje inherentno, a meni je to primarni parametar - da doživim bar 100 godina. Mada, nije nemoguće da instruktori imaju drugačiju sliku, trebalo bi njih pitati.

Inače, ja volim da ronim u svojoj mikro-organizaciji, to jest da me niko ne vodi. To je jedini razlog što sam uzeo i položio za Master Diver-a, jer te onda na brodu ostave na miru, eventualno ti dodele badija sličnog nivoa i kažu: eno tamo ima školjka, ovde murina, čekićare se hrane zalutalim roniocima iza onog grebena, ajde zdravo, vidimo se za 45 minuta. Mada je ok i kad te neko vodi, ko zna, samo da pokaže prstom gde je šta. Kao mlađi ronilac uvek nam je u ekipu upadao neko ko je baš nov, što ne smeta, jedino što potroši vazduh za 15 minuta, i onda je to kraj ronjenja za celu grupu, bar tog prvog, dok dajvmasteri ne ukapiraju ko šta zna, pa naprave preraspodelu, ako imaju dovoljno ljudstva, kao što obično nemaju.
Time Bandit Time Bandit 23:02 17.04.2016

Re: Fantastican blog, uzivao sam

Ja sebe vidim kao neku mešavinu ovih studenata na početku liste, i staraca od 50+ godina, svesnih svojih (ne)sposobnosti i ograničenja. Primetio sam da takvi najduže žive u ovim našim sportovima u kojima je pogibija ili ozbiljno najebavanje inherentno, a meni je to primarni parametar - da doživim bar 100 godina. Mada, nije nemoguće da instruktori imaju drugačiju sliku, trebalo bi njih pitati.


Tako sam i mislio, posebni ljudi su u posebnoj grupi, svako je u krajnjoj istanci odgovoran za sebe i svoju budučnost...
mirelarado mirelarado 00:40 18.04.2016

Re: Fantastican blog, uzivao sam

apacherosepeacock
A kad sam jednom vodio dete, čini mi se, u sijetlanski akvarijum, tamo su nam ispričali smešnu i neverovatnu priču o njihovom oktopodu, koji je usput, onako, poveći primerak.


:)

E a nije uopste neverovatna mada ljudi masovno pojma nemaju s kojim vulgaris mangupom tu imaju posla; ja sam se nagledala snimaka na internetu sta sve hobotnice nisu u stanju da urade. Mnogo interesantna zivotinja, morske zivotinje inace imaju veliki prostor (da ne kazem srecu) da ostanu neistrazene (uteknu od ljudi, ko taj delija iz akvarijuma:).
Кад сам ово прочитала, почела је да ме гризе савест што волим салату од хоботнице.
krkar krkar 01:37 18.04.2016

Re: Fantastican blog, uzivao sam

Кад сам ово прочитала, почела је да ме гризе савест што волим салату од хоботнице.


Jedi bez frke, hobotnica je jedno od retkih bića koje nikad neće biti ugroženo. Uvek je i svuda ima - koliko izloviš toliko se namnoži. Jedino ima prirodno ograničenje gustine naseljavanja u zavisnosti od hrane.

Pametno i ukusno biće.
krkar krkar 01:38 18.04.2016

Re: Fantastican blog, uzivao sam

Pametno i ukusno biće.


Ispravka, i nije tako pametna. Izraziro se lako lovi, rukom, bez ikakvog alata. Jednostavno nije predvidela da ćemo mi da postojimo i da je lovimo
cassiopeia cassiopeia 10:38 17.04.2016

Baš dobar blog

Ja se užasno bojim duboke vode. Sve je ok dok ne krenem da mislim na to. Imam utisak gubljenja kontrole, da me nešto vuče dole. Možeš misliti koji je to bedak za mog muža, koji se godinama bavio ronjenjem. Sad plivam samo kad sam sa njim u društvu, vodi me da posmatramo ribe i ostalu neman, to ti izgleda tako što me on drži za ruku i provlačimo se kojekuda među stenama. Stalno osećam blagu jezu ali i neopisivo zadovoljstvo što vidim razne živuljke.

Njega je nemoguće izbaciti iz vode, sa poslednjim zracima sunca se konačno pojavi sa ulovom i onda mi lakne :)

Alse, vi ste mnogo fini, vraćate hobe u vodu, mi smo proždrljvci koji sve pojedu i još ponesu kući. Evo mi je jedna povelika u zamrzivaču, čekamo neke prijatelje pa da pravimo salatu. Grešna mi duša šta smo ih izlovili i pojeli. Prošle godine se navadili na neke oooogromne školjke, evo su mi dve trofejne ljušture pred očima. Mi na moru često jedemo samo ono što ulovi.

Stvarno dobar blog.
Time Bandit Time Bandit 14:02 17.04.2016

Re: Baš dobar blog

Strahovi i klaustrofobija, koliko sam shvatio, su naučeni (pogledati eksperiment sa malim Albertom), u ovom sportu, za veće dubine je potrebna sposobnost za psihološku adaptaciju. Takođe i za toleranciju na intoksiranost, veće dubine su oko 30m ili 100ft kada intoksinacija postaje izražena, i manifestuje se kao pijanstvo. Zbog toga se i postavlja graniza za rekreativno sportsko ronjenje u zavisnosti od godina na 10 do 30m.
Svi gasovi, neki više neki manje, su toksični kada se dišu pod pritiskom i utiču na psihofizičko stanje sisara (delfini takođe imaju iste probleme kao i mi)
krkar krkar 14:37 17.04.2016

Re: Baš dobar blog

Strahovi i klaustrofobija, koliko sam shvatio, su naučeni


Nekada je važilo pravilo da je žene bilo teže obučavati nego muškarce, naročito žene posle neke recimo 35. godine (sada se to verovatno ne bi smelo reći, nije rodno korektno - ali je činjenica, ne znam kako i zašto). Meni je to nekako išlo od ruke pa sam kad smo držali ronilački centar sve starije gospođe dobijao ja - i nema ni jedne da nije završila kurs. Najstarija je imala 65 godina.

Veruj mi, sve se to prevazilazi pažljivim pristupom i vežbom.

Samo - to ne može muž! Mora sa strane
cassiopeia cassiopeia 14:46 17.04.2016

Re: Baš dobar blog

Time Bandit
Strahovi i klaustrofobija, koliko sam shvatio, su naučeni


Da, znam. Nikada se nisam na pravi način suočila sa njima.
Hvala na informacijama.
cassiopeia cassiopeia 14:52 17.04.2016

Re: Baš dobar blog

krkar
Strahovi i klaustrofobija, koliko sam shvatio, su naučeni


Nekada je važilo pravilo da je žene bilo teže obučavati nego muškarce, naročito žene posle neke recimo 35. godine (sada se to verovatno ne bi smelo reći, nije rodno korektno - ali je činjenica, ne znam kako i zašto). Meni je to nekako išlo od ruke pa sam kad smo držali ronilački centar sve starije gospođe dobijao ja - i nema ni jedne da nije završila kurs. Najstarija je imala 65 godina.

Veruj mi, sve se to prevazilazi pažljivim pristupom i vežbom.

Samo - to ne može muž! Mora sa strane


Imam kod koga da idem na obuku, nikako da se odlučim.

A muž ne bi ni mogao, već duže nije aktivan. Ne bi to ni valjalo Divim se bračnom paru aktivnih ronilaca, stao mi mozak, na mogu da se setim imena. I klinac im je već u vodi. Deluju tako skladno i u harmoniji.
krkar krkar 15:27 17.04.2016

Re: Baš dobar blog

A muž ne bi ni mogao


Muž NE BI SMEO!

Sećam se kao juče kad mi je bilo kada sam prvi put uzeo u ruke priručnik za polaganje ispita za PADI instruktora. Na prvoj strani pisalo je crvenim slovima:

Pod pretnjom oduzimanja licence, ZABRANJUJE SE svakom instruktoru obučavanje svake osobe sa kojom je u rodbinskoj, emotivnoj, hijerarhijskoj ili poslovnoj vezi.

Kad je nakon toga došao instruktor iz Švajcarske da sprovede obuku (kod nas tada još nije bio ni jedan ovlašćeni PADI instruktor), prvo sam ga pitao za to pravilo. Zašto?

Njegov odgovor sam zapamtio zavjekivjekov i primenjujem ga u svemu, ne samo u ronjenju:

Instruktor mora da ima apsolutni autoritet. On sme da ti bude samo instruktor i ništa više. Ako bi ti brat, stric, devojka, šef ili suvlasnik bili instruktori, njihov autoritet nije isključivo profesionalni i to šteti procesu obuke i disciplini.

To važi za bilo kakve trenere, ispitivače itd. Bez izuzetka.


cassiopeia cassiopeia 15:41 17.04.2016

Re: Baš dobar blog

krkar


Muž NE BI SMEO!
Nisam znala da je tako propisano, ima logike.
krkar krkar 15:44 17.04.2016

Re: Baš dobar blog

Nisam znala da je tako propisano


Ne bavim se odavno instruktažom pa ne znam je li još uvek tako propisano u Padiju, ne znam je li ikada bilo tako propisano kod drugih ronilačkih organizacija (a množe se iz dana u dan: CMAS, PADI, NAUI, SSI...). Ali zaista ima logike.
Time Bandit Time Bandit 16:28 17.04.2016

Re: Baš dobar blog

Nekada je važilo pravilo da je žene bilo teže obučavati nego muškarce, naročito žene posle neke recimo 35. godine (sada se to verovatno ne bi smelo reći, nije rodno korektno - ali je činjenica, ne znam kako i zašto). Meni je to nekako išlo od ruke pa sam kad smo držali ronilački centar sve starije gospođe dobijao ja - i nema ni jedne da nije završila kurs. Najstarija je imala 65 godina.

Veruj mi, sve se to prevazilazi pažljivim pristupom i vežbom.

Samo - to ne može muž! Mora sa strane


Kao i u svakom procesu nastave, ima boljih i lošijih učitelja, moja iskustva su sledeća

- Tinejdžeri i Stundenti, i muški i ženski, već naučeni da slušaju predavače, najbolje prihvataju predavanja, i savete i pametno kopiraju Instruktore u vodi

- Mlađe devojke i žene do 40 god, kada im posvetim više pažnje da bi savladale neke od zahteva, a posebno kada im nameštam opremu, misle da ih zavodim. Takođe su sposobne i na sitne neistine da bi lakše prošle. Ne žele da se povinuju autoritetu mlađeg muškarca jer sve svode na muško-ženski odnos, ćutljive su i nemaju pitanja iako bi trebalo.

- Jedan deo mladića - ljudi do 40 godine, smatraju da je teorija nebitna, pustime me samo u vodu ja sam dovoljno sposoban i da su fizčki spremni za izazove. Potencijalan su problem u vodi, posebno za freediving - najveći procenat black outa je to godište.

- Pametnjakovići od oko 35 god, čitali po nešto na forumima i fokusiraju se na to, recimo dve variacije od mogućih stotinu, stižu opremljeni sa brdo nepotrebnih sitnica za ronjenje i postavljaju nebulozna pitanja

- Žene od 40 do 50 god, tip - ako neko to radi mogu i ja (a jel možeš da voziš avion, mogu ali nisam probala) ne koriste seksipil ali su vrlo glasne, i namerno sve rade pogrešno, teško podnose autoritet mlađeg muškarca

- stariji od 50 godina, umanjene fizičke sposobnosti pokušavaju da nadomeste sa više nego mnogo teorije, oprezni i pažljivi na svakom koraku

- stariji od 60 godina, su isti kao i ovi od 50 ali sa više pažnje o uticaju ronjenja na zdravlje

- stariji od 70 godina, pregrmeli su sve u životu a i dalje vole nove izazove

Ovo su najćešći tipovi, a ima i dosta podvrsta...
Milan Novković Milan Novković 20:54 17.04.2016

Re: Baš dobar blog

Divim se bračnom paru aktivnih ronilaca, stao mi mozak, na mogu da se setim imena. I klinac im je već u vodi. Deluju tako skladno i u harmoniji.

Tanja, Vladimir i Pablo, možda

Ja ih znam samo sa Fejsa, imam utisak da su sve aktivniji poslednjih godina.
cassiopeia cassiopeia 22:25 17.04.2016

Re: Baš dobar blog

Milan Novković
Divim se bračnom paru aktivnih ronilaca, stao mi mozak, na mogu da se setim imena. I klinac im je već u vodi. Deluju tako skladno i u harmoniji.

Tanja, Vladimir i Pablo, možda

Ja ih znam samo sa Fejsa, imam utisak da su sve aktivniji poslednjih godina.


Našla sam. Ivana i Janez Kranjc. Imali su i dva filma na festivalu podvodnog filma u Bg. Tu sam ih i videla.
krkar krkar 00:09 18.04.2016

Re: Baš dobar blog

Ivana i Janez Kranjc


Ona je hiperaktiva a on smiren. Ubiće me (ona) što ih već 2-3 godine kuliram za sve zimske aktivnosti tipa ronjenje u bari u Barandi i slične uzbudljivosti neviđene do kojih ti, kad imaš zarona koliko ja, ni najmanje nije stalo.
Черевићан Черевићан 10:46 17.04.2016

еее . . . кадби ум'о

ал' би вол'о, dear Time,
и ја ТАКО да уживам
но фалинка јебе жељу
јер неумем ни да пливам

тек роњаву кад помену
изнутар ме, уживцима,
напади се јеезе крену
оста жеља . . у сновима
cassiopeia cassiopeia 10:48 17.04.2016

Re: еее . . . кадби ум'о

Черевићан
ал' би вол'о, dear Time,
и ја ТАКО да уживам
но фалинка јебе жељу
јер неумем ни да пливам

тек роњаву кад помену
изнутар ме, уживцима,
напади се јеезе крену
оста жеља . . у сновима


O, Mr.Čer, ja plivam, pa se tako nalazim u vašim stihovima.

Time Bandit Time Bandit 15:21 17.04.2016

Re: еее . . . кадби ум'о

Eh dragi Čer, vi ste odrasli uz vodu a opet je izbegavate.
Pomenuste u Vašem zadnjem postu rad Vašeg dede u rudnicima u Americi, a danas je većina tih rudnika poplavljena i služi za vrlo zahtevna tehnička ronjenja.
Moguće i da niste imali pravog učitelja, verujem da bi drugaciji ishod bio...

Kada Natalija kaže ladne su mi noge, apsolutno je shvatljivo[/url]
Черевићан Черевићан 17:16 17.04.2016

ап . . .ћииха

с' лепом Натом
(гле слободе)
рескиро би'
до дна воде

ладнег. Time Bandit-е
krkar krkar 14:30 17.04.2016

Cressi

Jesu ovo Rondine Gara Graphite?
Time Bandit Time Bandit 14:51 17.04.2016

Re: Cressi

Ne, to su Cressi Gara Professional, koje koristim na putu i za ovakve prilike. Takođe odgovara mi i zbog veličine stopala (kao izliveno), EU size proizvodnja, ugao peraja u odnosu na stopalo je dobar i ne zamara mišiće tokom horizontalnog plivanja - ronjenja.
Kubanci su oduševljeni kada vide opremu, i zovu me da idem sa njima u ribolov - spearfishing.
krkar krkar 15:41 17.04.2016

Re: Cressi

Cressi Gara Professional


Vrlo su sitne razlike između Gara HP, Gara Professional, Gara Graphite...

Još imam jedne Gare, sada već vrlo stare, iako su meni od dugih uvek najviše odgovarale desolke (H. Dessault / Sporasub) čak i dok nisu bile silikonske (guma im je bila tvrda i sekla nogu čak i kada su bile najudobnije). Mada, ja i nisam neki apneaš pa i ne osećam razlike u tim finesama, sasvim moguće da kod različitih modela dugih Gara postoje veće razlike nego što ja osećam.
Time Bandit Time Bandit 18:20 17.04.2016

Re: Cressi

GaraPro nema otvor prema prstima kao ostali modeli, i ima malo drugačiji ugao peraja, malo su lakše ali i tvrđe što više zamara nožne mišiće (onome kome nožni mišići nisu razvijeni). Bitna je tehnika zamaha, koju je dobro objasnio italijan Pelizari u svojim knjigama, nešto od nožne tehnike se moše videti na AIDA video upustvima za freediving na Vimeo.com. Kada se savlada tehnika sve je OK.
Jedan od najboljih je svakako Trygon, vrlo su lagane što je dobro u mom slućaju zbog balansa u vodi (donji deo tela mi preteže, ali ne zbog onog što ste pomislili ), ako se pošalje gipsani kalup stopala napraviće po meri peraja, mene nisu impresionirali jer je izostao izraženi railing sa strane peraja (vidi se na slici koliko je skroman) što uzrokuje manju direktivnost u vodi. Tj onaj ko nema dobru nožnu tehniku izgledaće još gore jer neće moći da kontroliše rad peraja (što bi se reklo izgleda suviše flafi). Moram da napomenem da rad nogu - finning or kicking, je apsolutno drugačiji u odnosu na vrstu peraja i tip ronjnenja, zato sam i pomenuo Pelizarija koji je objasnio na najbolji mogući način freediving finning.

gedza.73 gedza.73 18:59 17.04.2016

Re: Cressi

italijan Pelizari

Mene su kao klinca oduševljavali Patrik De Gajardon (ako se tako piše) i Umberto Pelizari. Jedan leti vazduhom, drugi vodom.
A Umberto je tako smiren lik, kad roni kao da klizi. Mirno, lako, bez trzavica.

A sve je krenulo od

alselone alselone 19:08 17.04.2016

Re: Cressi

Evo i gedze sampiona sa njegovim zaronima od 70 metara.
gedza.73 gedza.73 19:38 17.04.2016

Re: Cressi

Evo i gedze

Pre nekih par nedelja sam natrapao na fotografije sa tog ronjenja.
Pošli na
a vrhunac naše ponude je austrougarska krstarica "Zenta" koja je potopljena 1914. godine u blizini Petrovca - kaže Koprivica dodajuæi da je "Zenta" najveæi potopljeni ratni brod u crnogorskim vodama, ipak rezervisana samo za izuzetno obuèene i spremne roni-oce sa vrhunskom tehnikom jer se do nje, koja leži na 73 metra dubine, roni korištenjem specijalne gasne mješavine trimiks.

a sišli na neki italijanski brod u blizini Zente.
Manje više ista dubina i sličan opis. Kao da je neko spustio brod na dno. Ako se dobro sećam imao je dva velika dimnjaka (jedan prelomljen) i na toj dubini smo se zadržali oko dva minuta.

Silaziš niz konopac i ugledaš brod na pesku. Slika za sva vremena.
alselone alselone 19:42 17.04.2016

Re: Cressi

Silaziš niz konopac i ugledaš brod na pesku. Slika za sva vremena.Jeste i na sferu naleteli?
gedza.73 gedza.73 19:48 17.04.2016

Re: Cressi

Jeste i na sferu naleteli?

Kombinascija filma Ambis i Veliko plavetnilo.

Dok sam tražio neku prikladnu fotku naleteo naIMa snimak celog zarona na YT pod Blue hole, ako ne grešim
edit
Nije taj.
Ima lik koji se spusta nekih tridesetak metara a onda prolazi horizontalno kroz tunel pedesetak metara i vraća se na površinu.

gedza.73 gedza.73 20:02 17.04.2016

Re: Cressi

krkar krkar 00:14 18.04.2016

Re: Cressi

aronima od 70 metara


Eee, da znate kako se nekada ronilo! Ja sam godinama imao kompleks što sam došao samo do 99, nikako da mi se potrefi stotka. Bez obzira što mi je nekoliko prijatelja ostalo u tim našim kurčenjima.

Za neupućene - tada se ronilo po US Navy tablicama gde je 60 m kraj sveta - posle toga je ronjenje dozvoljeno samo u izuzetnim slučajevima i prilikom spasavanja života.

Danas je kraj sveta na 42 m a ronjenje u dekompresiji je za normalne uslove i normalne ronioce zabranjeno. Ne da je zabranjeno nego većina ne shvata da je moguće.

Doduše, mešavine su izmenile način razmišljanja ali ja i dalje na mešavine ronim samo u izuzetnim slučajevima kad baš ima neki poseban razlog a inače ronim samo na čist vazduh.
krkar krkar 00:23 18.04.2016

Re: Cressi

a sišli na neki italijanski brod u blizini Zente.


I ja sam promašio Zentu kad smo išli prvi put. Još bilo hladno, zima, novembar, valjalo, tražili... Radili dekompresije po BSAC jer se na 3m ne bi moglo ostati, ne sećam se režima ali bilo je nekih 25+ minuta ukupno.

A kad sam prvi put ronio na St. Istvanu, isto na vazduh, 78 m, ukupna dekompresija oko 45 minuta, naravno sa bocama spuštenim sa čamca, bratski 3 na 1 bocu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:29 18.04.2016

Re: Cressi

Doduše, mešavine su izmenile način razmišljanja ali ja i dalje na mešavine ronim samo u izuzetnim slučajevima kad baš ima neki poseban razlog a inače ronim samo na čist vazduh.


E, a kako stoje stvari sa ronjenjem sa mešavinama u Srbiji/Crnoj Gori? Ovde sam primetio, poslednjih recimo desetak godina, da je ronjenje na nitroks postalo, ono, ko dobardan. Pogotovu ljudi koji se bave profi ronjenjem (dajvmasteri, instruktori, na primer ovaj moj deda kod koga sam ja učio, pod stare dane vuče samo nitroks, kaže, umara se mnogo manje, mada, i njega sve češće vidim kako stoji na obali sa svoja dva kučenceta, a za njega šljakaju pomoćnici, obično i sami na kursu za instruktore). Pretpostavljam da to više nije nikakva egozotika, kao što je bilo pre 15-20 godina.


krkar krkar 14:41 17.04.2016

Ultralaki


Šta ti je "ultralaki set regulatora"???

"Set" je oktopus, to je jasno - ali kakav ultralaki?
Time Bandit Time Bandit 15:07 17.04.2016

Re: Ultralaki

Set sadrži prvi i drugi stepen (1st and 2nd stage), kod drugog stepena imamo primarni regulator i sekundarni-oktopus. Zadnjih par godina proizvođači nude opremu koja je lakša zbog kompozitnih materijala koje se koriste i pogodnija težinski za put. U ovom slučaju na putu, i kada je temperatura vode iznad 10 C koristim Apeks flight set regulatora koji su upola lakši od regulatorskog seta za hladnu vodu. Takođe, izbor opreme je zasnovan na planiranim podvodnim aktivnostima, u ovom slučaju rekreativno sportsko ronnjenje u toplim vodama bez obaveza za dekompresiju (soft celling).
krkar krkar 15:33 17.04.2016

Re: Ultralaki

Zadnjih par godina proizvođači nude opremu koja je lakša zbog kompozitnih materijala koje se koriste i pogodnija težinski za put. U ovom slučaju na putu, i kada je temperatura vode iznad 10 C koristim Apeks flight set regulatora koji su upola lakši od regulatorskog seta za hladnu vodu.


Ja sam staromodan čovek i nemam ništa od tih novotarija. I dalje za ozbiljnija ronjenja a posebno pod ledom koristim Poseidon a za standardna većinom Tecnisub zato što sam još pre 25 godina prošao njihov kurs za servisiranje i uvek imam delova pa sve radim sam. Imam i nekoliko Maresa čiji je kompenzovani prvi stepen najbolji pa najčešće koristim njega, ne znam napamet onaku, sa silikonskim zaptivanjem, vrlo udoban i apsolutno pouzdan.

Kad se nađem sa starim društvom 1-2 puta godišnje, u stvari pre jednom u 2 godine, otprilike, idemo na retro ronjenja. Ja imam jedan Grand Mistral, nekoliko Đura, jednu Tusu "telefon" i takve antikvitete - a naravno da ronimo bez džeketa ili samo sa portiklama (nisam naročiti ljubitelj portikle, pogotovu ne obične koja nema bocu za naduvavanje).
Time Bandit Time Bandit 17:42 17.04.2016

Re: Ultralaki

Koristim 10-tak različitih setova, većinom su za hladne vode.
Ovo je BeSea W50 Poseidon rig sa svom mogućom opremom od Poseidon-a i mogućnošću da se podesi vertikalna visina prema telu ronioca (vidi se na slici taj pojasni deo koji se podešava), a sposoban da nosi najveće 130 steel boce (ili par boca ako se promeni wing). Tada sam ga testirao sa Al bocom, da proverim ponasanje u vodi i poziciju. Set regulatora Poseidon je vrlo pouzdan, na servisu ga već godinama samo otvore i zatvore, a u izveštaju piše da nema potrebe da se ništa menja (koristim ga 20 tak puta godišnje max).
Veće boce, više vazduha, koristim kada imam odgovornost za druge u vodi, takođe i dva nezavisna 1st stage na H-valve radi back-upa.

krkar krkar 02:10 18.04.2016

Re: Ultralaki

Aluminijumska boca, američka škola.

Ja na generalna ronjenja nosim 15l čeličnu. Vrlo sam ekonomičan sa vazduhom i to mi daje dovoljnu rezervu za sve a imam dovoljno za svakoga kome treba bratsko (a uvek nekome treba). 18 mi je prevelika, najudobniji mi je dvobocnik 2x10, imam i jedan 2x12 ali ga retko nosim. Imam još i jednu čeličnu bosu 12 l na 300 bara (Draeger sistem) ali to više praktično ne koristim, niko nema kompresor na 300 bara a i INT priključci su mi nestandardni.

Ne bih mogao da objasnim zašto više volim čelične boce. Možda zato što ih sam serivsiram a Al ne. Ali nekako su mi robustnije, bemliga.
Time Bandit Time Bandit 14:42 19.04.2016

Re: Ultralaki

Da, ispravne boce su vrlo važne (vidim da si dole pisao o tome).
Koristim 15-tak boca raznih veličina i od različitog materijala a po ovim pravilima

- rekreativno ronjenje, mokro odelo, Al boca
- rekreativno ronjenje, suvo odelo, Steel boca, LP(low pressure) ili HP(high pressure)
- rekreativno sidemount, mokro odelo, dve Al boce
- rekreativno sidemount, suvo odelo, dve manje Steel LP boce, BCD double blader

- tech ronjenje, mokro odelo, uparene Al boce, BCD double blader
- tech ronjenje, suvo odelo, uparene veće Steel LP, BCD 55lbs lift
- tech ronjenje sidemount, mokro odelo, dve Al, sidemount BCD double blader
- tech ronjenje sidemount, suvo odelo, sidemount BCD, dve manje ili veće Steel LP

Za tech ronjenje se pored ovih osnovnih boca nose još i deco, i stage boce po potrebi. Ove boce su uglavnom Al jer se sa njima lakše pliiva i rukuje pod vodom, one se nose svo vreme tokom ronjenja, a izuzetak mogu da budu pećine kada se ostavljaju na onim mestim gde u povratku treba da se koriste. Ponekad se i zbog ograničenog prostora tokom penetracije olupina brodova mogu ostaviti vezane na pogodnom mestu (ovo može da bude prilično rizično).

Generalno, Al boce su najrasprostranjenije i zbog manje težine od čeličnih, kao i lakšeg rukovanja, koriste se u gotovo svim uslovima. Mogu da se koriste samostalno ili u paru, sa bilo kojim tipom podvodnog zaštitnog odela. Mana im je što postaju polako povne kako se prazni vazduh iz njih, tj prelaze iz negative plovnosti na početku ronjenja u pozitivnu na kraju. Povećana plovnost na kraju ronjenja je veliki rizik, jer ometa ili totalno onemogućuje safety stop na kraju ronjenja. Zato se i dodaje, u zavisnosti od veličine Al boce, nešto više težine na pojas ronioca da bi se neutralisala ova pozitivna plovnost.
Kod sidemount ronjenja, Al boce su prvi izbor takođe, zbog lakšeg rukovanja pod vodom. Mana im je da sem ove povećane plovnosti pred kraj ronjenja takođe znatno ugrožavaju balans ronioca jer im se polako izdiže donji kraj. Da bi se ovaj balans ujednačio stavlja se na taj donji deo manji teg, težine shodne veličini boce. Ove činjenice ukazuju da i kod rekreativnog ronjenja je bolje dodati dodatnu težinu na kaiš BCD od Al boce (donji, ako ima dva) nego na pojas.

Većina boca koje koristim ima modularne DIN ventile, da mogu da se upare ili da se doda H ventil, ako želim da sa tehničkom opremom koristim samo jednu (najčešće Steel LP veću bocu). Ovakva uparenost se kasnije dobro iskorištava jer za sidemount su potrebne boce sa levim i desnim ventilom.

Steel - čelične boce koje se koriste za tech ronjenje su LP, mogu da se koriste i za sidemount (ali sa onim ograničenjima odozgo) i tokom pražnjenja sadržaja ostaju i dalje negativno plovne (na kraju gotovo neutralne). Teške su na površini kao i za rukovanje pod vodom. Ređe se sreće HP steel boca koja može da se koristi za rekreativno ronjenje sa suvim odelom.

Ovaj sport zna da bude i komplikovan, nadam se da je sada malo jasniji uvod bloga o prednostima odmora...
krkar krkar 00:08 20.04.2016

Re: Ultralaki

Koristim 15-tak boca raznih veličina i od različitog materijala a po ovim pravilima


Sad si me navukao (a imam posla, radim i noću al jebga, vuče me ronilački blog).

Celog života ronim po pećinama i olupinama, imam kvalifikacije i cave i wreck i još neke iako iskreno rečeno nisam ni tada bio siguran koji će mi jer sam kvalifikacije sticao nakon što sam u obe te discipline imao mnogo iskustva i mislim da sam vrlo malo naučio na kursevima, ako išta. Već ice kurs mi ej dosta koristio iako sam imao neko iskustvo i pre toga ali ipak sam relativno malo ronio pod ledom (recimo 50-ak zarona do ice diver kursa i možda još toliko posle).

E, ali cela ta priča je samo sa vazduhom (vidim da domaćin Time Diver na nekoliko mesta na svojim blogovina piše "kiseonik" kad misli "vazduh", lapsus je sigurno). Kad sam ja počinjao vazduh je bio standard a mešavine malo poznate, dostupne samo profesionalcima i jopš nedovoljno ispitane. Naravno da smo probali i mešavine, naravno na pametan način, preko ljudi koji su imali neko znanje, iskustvo i obuku... ali još tada sam video da će za moj način ronjenja vazduh ostati dominantan ili jedini i da MENI mešavine neće biti potrebne.

Kao tek nešto iskusniji ronilac okušao sam se u ronilačkim radovima (podvodna čišćenja, razbijanja, betoniranja... nešto malo više traženja, i sl.) ali meni nikad nije bilo neophodno da zarađujem roneći jer sam drugim poslovima imao priliku da zaradim više novca za isto vreme. Tako da nisam razmišljao o tehničkom ronjenju. Baš kao što nisam nikada imao želju da otvaram svoj centar ili se dugoročno bavim instruktažom.

I zato je meni vazduh generalno dovoljan. U nekoliko navrata sam imao neka ozbiljnija tehnička ronjenja, uglavnom pećinska, kao mlađi čklan tima i drago mi je da sam sve to prošao ali za to jednostavnio nisam imao vremena, sve je to vremeneki i organizaciono zahtevno i nisam imao prilike da se tome posvetim. Probao sam razne stvari, neke i više puta (posebno su me bili pukli ribrideri kada smo prvi put došli do njih) ali čovek mora da izabere.

Nakon jedne serije malo ozbiljnijih tehničkih pećinskih ronjenja (između ostalog i Kotor), imao sam u nekoliko navrata poziv da idem da ronim u velikim ekspedicijama po onim meksičkim pećinama koje domaćin pominje ali nisam nikad otišao. Nisam imao za to vremena. Naravno da mi je pomalo žao ali samo pomalo, međutim moj život nije baziran na ronjenju i odavno sam naučio da se fokusiram. Inače, bila je moja vrlo dobra drugarica i ronilačka partnerka već preko 30 godina B. (doduše teško da ima nešto gde ona nije ronila) i znam i insajderske priče o tim ekspedicijama koje su definitivno fascinantne.

Dakle, samo vazduh, oprema mi je sva za vazduh, znam tačno šta, kako i koliko mogu, ne jurim gluposti, što mi nije zgodno ne mora ni da se desi...

Naravno da bih sutra probao nešto novo, posebno ako bi to bilo nešto što mi je interesantno ili što me odavno privlači (recimo ulazak u St Istvan koji je realno moguć jedino kao ozbiljno tehničko ronjenje) ali i tada bih procenio imam li za sve to vremena i volje. Jer u ronjenju ne improvizujem pa ako nemam vremena za pripremu - onda i ne ronim.

I kad vidim koliko boca i setova vuče domaćin - samo se nasmejem. Sve mi je jasno šta i zašto, sve ima razloga i opravdanja - ali meni sve to ne treba.

Mislim da svako od nas radi upravo ono što želi.

Dobro, Pajke je malo povodljiv ali...
krkar krkar 00:13 20.04.2016

Re: Ultralaki

Većina boca koje koristim ima modularne DIN ventile


I ja sam odavno prešao na DIN ventile jer je u jednom trenutku izgledalo da će Draegerov HP sistem na 300 bara potpuno zameniti 200/230 (što se nije desilo) a i zato što su obratno adapteri nezgodniji, zahtevniji i kabastiji.

A tek kad se setim prvih suvih odela i kako smo učili ronjenje sa njima, uglavnom trial & error, jednostavno kod nas nije toga bilo dovoljno da bi te neko nešto obučio nego šta uspeš da saznaš i pročitaš pa probaš, polako, oprezno...

A i suva odela su bila nešto sasvim drugo. Ja ipak nisam baš toliko mator ali video sam i čak imao priliku da probam dvodelno suvo odelo sa dihtungom na zavrtanje (oko pojasa). I samo jedan rasteretni ventil na odelu pa jao ako si u pogrešnom položaju!
alselone alselone 19:33 17.04.2016

Zemljotres u Ekvadoru

jebote sunac, upravo sam video vest o zemljotresu. Ja sam ovaj vikend trebao da putujem za Ekvador. Doduse ne u Vajakil, koji je najvise najebao, nego na Galapagos, Kito i Lago Agrio, ali imao bih na primer stop u Valjakilu. Svom srecom neki glupi tehnicar je slomio ruku na fudbalu i nisu stigli da se pripreme za nas dolazak (ko Isus, jbt).

A na Galapagosu upozorenje za cunami. Hesuse, ladno sam trebao biti tamo juce, danas i sledece dve nedelje.
krkar krkar 20:22 17.04.2016

Re: Zemljotres u Ekvadoru

Hesuse, ladno sam trebao biti tamo juce, danas i sledece dve nedelje.


Pretpostavljam da je sa cunamijem vrlo interesantno. Ja sam bio na Acehu za cunami 2004. Nezaboravno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:32 17.04.2016

Re: Zemljotres u Ekvadoru

alselone
jebote sunac, upravo sam video vest o zemljotresu. Ja sam ovaj vikend trebao da putujem za Ekvador. Doduse ne u Vajakil, koji je najvise najebao, nego na Galapagos, Kito i Lago Agrio, ali imao bih na primer stop u Valjakilu. Svom srecom neki glupi tehnicar je slomio ruku na fudbalu i nisu stigli da se pripreme za nas dolazak (ko Isus, jbt).

A na Galapagosu upozorenje za cunami. Hesuse, ladno sam trebao biti tamo juce, danas i sledece dve nedelje.


Jebote, sad sam i ja tek video, celo jutro sam lopatao sneg ispred kuće i tek sad upalio vesti. Užas. Bio je u Japanu pre neki dan zemljotres, ono 7 i kusur stepeni...krkar krkar 02:04 18.04.2016

Re: Zemljotres u Ekvadoru

Galapagos, Kito i Lago Agrio


A ti na kakva mesta ideš lud si što ne roniš. Javi se da ti organiujemo dobar kurs, da obnoviš sve i naučiš da prepoznaš budale (nikad ne znaš ko može da ti se zalomi)
alselone alselone 08:24 18.04.2016

Re: Zemljotres u Ekvadoru

A ti na kakva mesta ideš lud si što ne roniš.


Kada sam prosli put isao na Galapagos
uplatim si turu za ronjenje na dah. Trazili 80 dolara, iscenkam ti se ja na 30. Ali se ispostavilo da je varijanta ko koga zajebe. Bila je lepa turisticka tura, ali je od ronjenja bila samo varijanta da nas dovezu na deo gde ima kornjaca, daju nam samo maske i sutnu nas u guzicu. A obecali nam kompletnu opremu cak i GoPro kamere. Da, dobili smo GoPro ali neku matoru koja slika kao matori mobilni telefoni. Ovih par mrlja na slici dole smo velika gornjaca sa Galapagosa i ja. :)Javi se da ti organiujemo dobar kurs, da obnoviš sve i naučiš da prepoznaš budale (nikad ne znaš ko može da ti se zalomi)


Sad ste me napalili. :) Je bi imao koga da preporucis u Novom Sadu? Bas bi bilo lepo da se vratim.

Sto se tice budala, imao sam taj slucaj, pricao sam davno na blogu, kada budala nije prepoznala znak za bratsko disanje pa sam morao da vijam sledeceg bez imalo vazduha u plucima.
krkar krkar 09:07 18.04.2016

Re: Zemljotres u Ekvadoru

Sto se tice budala, imao sam taj slucaj, pricao sam davno na blogu, kada budala nije prepoznala znak za bratsko disanje pa sam morao da vijam sledeceg bez imalo vazduha u plucima.


Osim ako ti nije zablokirao prvi stepen (a meni se to desilo jedan jedini put u nekoliko hiljada zarona!) - kako si se doveo u situaciju da ostaneš bez vazduha???
krkar krkar 09:08 18.04.2016

Re: Zemljotres u Ekvadoru

Je bi imao koga da preporucis u Novom Sadu?


Ne ovako napamet. Ali imam u Beogradu a to ti nije daleko. Deder javi kad bi ti to.
alselone alselone 14:39 18.04.2016

Re: Zemljotres u Ekvadoru

kako si se doveo u situaciju da ostaneš bez vazduha???


Nisam poznavalac, pa ne cu mozda nesto profulati ali bilo je ovako - imali smo boce koje nisu imale merace pritiska nego su imali mehanicku rezervu. Postoji rucica sa desne strane i kad povuces, dobijes kiseonika za dodatni period. Ta rezeva je podesiva i instruktor je pricao kako je podesena na okvirno 10-15 minuta.

Bili smo smesteni u CG u nekom kampu i isli smo da vidimo neki rt gde pod vodom postoji tunel do pecine. Zaista prelepo. Sve je to jako plitko, na 5, 6 metara, mozda i manje. Meni je nestalo vazduha pre nego sto smo krenuli u taj tunel i racunao sam da imam da udjem i izadjem sasvim dovoljno. Ali izgleda da je neko nesto cackao ili sta se vec desilo, kada smo se vracali nestalo mi je vazduha na sred tog tunela. Jedva sam stigao do instruktora jer bukvalno nisam nista udahnuo i jos sam potrosio vreme na prvog idiota do kog sam stigao.

Instruktor je imao oktopoda ali mu se zakocio cipzar od pederuse u kom je drzao taj dodatni regulator. Da ne poverujes. Onda smo isli bratski.
alselone alselone 14:40 18.04.2016

Re: Zemljotres u Ekvadoru

Deder javi kad bi ti to.


Na jesen bi mi bilo potaman.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:05 18.04.2016

Re: Zemljotres u Ekvadoru

Instruktor je imao oktopoda ali mu se zakocio cipzar od pederuse u kom je drzao taj dodatni regulator. Da ne poverujes.


Drži pomoćni regulator uredno spakovan u futrolu-pederušu?!!?? Što, jel da mu se ne isprlja, ili izgubi u toku ronjenja? Isuse...

Verovatno si zaboravio da proveriš da li je rezerva povučena. Meni se slično desilo sa pokvarenim manometrom, na kursu, nisam proverio šta pokazuje pre nego što je stavljen na bocu-pušten vazduh (čak ga nisam ni ja stavio, nego pomoćnik instruktora, ali svejedno, to je bio moj posao da uradim, i zaboravio sam, a ladno nisam osetio da je boca skoro prazna, šta ću, mnogo sam jak .) Tad sam se usrao, i više nikad takvu glupost nisam ponovio.Milan Novković Milan Novković 15:17 18.04.2016

Re: Zemljotres u Ekvadoru

Jedva sam stigao do instruktora jer bukvalno nisam nista udahnuo i jos sam potrosio vreme na prvog idiota do kog sam stigao.

Instruktor je imao oktopoda ali mu se zakocio cipzar od pederuse u kom je drzao taj dodatni regulator. Da ne poverujes. Onda smo isli bratski.

Sale, ti mi za sada iskačeš na ubedljivo prvo mesto na naj-umri-muški tabeli

Do ovog čitanja tvog komentara to je bio jedan drug moje starije ćerke - oni umeju u grupi od 10 plusminus da odu negde zajedno, a moja ćerka je vrlo sporty, voli adrenalin i voli svašta da proba, pa živahna (al razborita, ja sam je učio da ignoriše želje ako ne može da se uozbilji ili ne oceni dobro rizik pa se igra samo na sigurno).

Problem je što mi muškarci nismo neki ljubitelji dama hrabrijih i odvažnijih od nas u našem društvu, pa iako je moja ćerka neagresivna potpuno obično svi hoće da probaju ono što i ona.

Odu jednom u Egipat pa jednom visokom i finom mladiću, i pametnom (ko ti po stasu samo sa mnogo crne kose , koji čak nije preterano uživao ni u plivanju, stave nešto više tegova (egipatski instruktori) i zaborave da stave bilo kakav vazduh u BCD.

I on tako skoči i odmah počne da propada, po prvi put u životu, bez priprema u bazenima i plićacima, jedva su ga stigli
Milan Novković Milan Novković 15:21 18.04.2016

Re: Zemljotres u Ekvadoru

a ladno nisam osetio da je boca skoro prazna, šta ću, mnogo sam jak

A bre Pajiću, možda si jak ali si bio i previše uzbuđen, priznaj

Pa oseti se kako se boca prazni i ne desi se iznenada (možda grešim. al probao sam razne regulatore i na kraju nisam štedeo i sebi kupio jako kvalitetan, bar tako kažu profesionalci)
krkar krkar 15:39 18.04.2016

Re: Zemljotres u Ekvadoru

Nisam poznavalac, pa ne cu mozda nesto profulati ali bilo je ovako - imali smo boce koje nisu imale merace pritiska nego su imali mehanicku rezervu. Postoji rucica sa desne strane i kad povuces, dobijes kiseonika za dodatni period. Ta rezeva je podesiva i instruktor je pricao kako je podesena na okvirno 10-15 minuta.


Sa kakvom budalesinom si ronio dobro i da si živ!!!

Pošalji mi na PP ime tog majmuna, možda ga znam.

Dakle, vako. Samo da pobrojimo idiotizme u svemu tome:

1. Neznanje.

To je boca sa mehaničkim ventilom rezerve koji je baždaren da se zatvori na 50 bara +_5 a otvara se povlačenjem ručice. Verovatno je boca bila Đurina čelična 10l

Kad zatvori to znači da imaš još 50 bara - a koliko je to minuta zavisi od niza faktora: dubine, iskustva, ronilačkog znanja, vrste ronjenja, fizičke spreme...

2. Nepoznavanje propisa

Čim prvi ronilac u grupi aktivira rezervu ronjenje se ZA CELU GRUPU prekida i kreće se u izron. Eventualno se kod grupe koja ima dva instruktora/vođe ronjenja grupa može podeliti u 2 dela ali samo ako u svakoj od te 2 grupe uz vođu roni još najmanje 1 starili ronilac/P2/**

3. Nepoznavanje propisa

U brodove i pećine ulazi se samo u prvoj polovini predviđenog trajanja zarona (vremenskog)

4. Nepoznavanje propisa

Ni u kakve pećine i olupine ne ulazi se ako je ijedan ronilac na rezervi ili ispod 100 bara ako se roni sa manometrom

5. Nepoznavanje organizacije ronjenja

Očigledno je da niste imali pošten brifing. U pripremi ronjenja vođa ronjenja saopštava precizan plan ronjenja, sve alternative i navodi koje su moguće vanredne situacije i koji su znaci za njih i postupci

6. Nepoznavanje i nepoštovanje propisa

Kakva pederuša, kakav cipzar za oktopusa?!!! Oktopus se kači spolja plastičnim karabinom na džeket (plastičnim da može da se slomi povlačenjem ako je frka). Može eventualno da se stavi u džep od džeketa ali ni po koju cenu ne sme da se zakopča na bilo koji način.

Jedino što sme da se koristi na oktopusu kao zaštita je gumeni čep usnika, i to samo ako je jarke boje različite od tela regulatora odnosno usnika i ako ima veliki jezičac ili prsten da može trenutno da se izvadi rukom u rukavici. Oktopusi se zato i rade u jarkim i fluorescentnim, signalnim, biojama da budu uočljivi

Dakle, ja bih tom tvom dileji doživotno oduzeo licencu. Jer će takav vođa ronjenja kad-tad nekog da ubije. I uopšte neće shvatiti kako ga je i zašto ubio!
krkar krkar 15:57 18.04.2016

Re: Zemljotres u Ekvadoru

I on tako skoči i odmah počne da propada, po prvi put u životu, bez priprema u bazenima i plićacima, jedva su ga stigli


To su imbecili, svi koji su u tome učestvovali pa i on.

Ali me podseti na jedan moj slučaj sa jednom budalom sličan.

Jedne godine smo imali nekoliko zaglavjivanja u mreže (ribarske, tanke, ne vide se dok se ne uhvatiš). Ja sam navikao po starinski da držim veliki noš na listu desne noge, danas je to smešno ali nekad bilo tako. Radni nož, glava šrafciger/dleto, jedna oštrica, jedna testera, otvarač, osovina kroz ručku i metalna jabuka da može da se čekića. Ali, zbog tih zaglavljivanja malo se uplašismo, pričao drug kako je jedva došao do noža na listu i kupim ja mali kiler, nema 8 cm u njemu, dvosekli, nenazublkeni, ide na desnu ruku iznad zgloba, sa donje strane, da ne smeta. Ja sam inače dešnjak ali na levoj su mi sat, dubinomer i kompjuter (ne volim konzole).

Jedna budala, završio početni kurs ali neiskusan, glup, debeo, bahat, pun para. Uglavnom da skratim priču grupa 10-12 ronilaca, nas dvojica vodimo, na nekih 12-14 m, ispod nas na 26-27 jedna izbočina, terasa širine nepuna 3 metra i na njoj mina protivbrodska iz 2.s.r. Ispod nje pad do 55-60 m.

Vrlo jako jugo valja i na 12, mi kako je dogovor i kako su brifovani vodimo grupu u 2 dela da vide minu, spuštanje do mine, kratko blejanje, izranjanje po zidu uz kratko blejanje, kad izađe prva polovina idem ja sa mojom drugom.

Ovi moji treba tih nekoliko minuta da provedu u plavom na konstantnoj dubini, valja malo i na 12 m ono jugo ali ne mnogo, nikome nisu prva ronjenja, svi imaju najmanje 8-10, drže se OK. Da talasi ne udaraju ja bih ih odveo do obale da bleje ali lome se talasi.

Odjednom ta budala, najproblematičniji u grupi, s njim već bile 2 frke, samo krene da tone kao kamen, prođe pored one terase sa minom, ide na 60! Brzo pokažem najiskusnijem da drži grupu, onaj instruktor dole ga nije ni video u prolazu, vodi računa o svojima na mini. Ja za njim kao manijak, stignem ga već prošli 30 m, skoro 40, zaustavim ga, zadržim. Pogledam ga, smirim, malo mu naduvam BCD (imao novi Mares, skup model, tada to bilo čudo, jedno 800 maraka, ja takav nisam imao!). Držim ga pod ruku (staro pravilo kad je emergency drži žrtvu). Duvam mu ja BCD ali vidim da je negativno plovan, tek tad vidim da ima na sebi 2 pojasa sa tegovima. Prepoznam da je jedan od našeg druga Ž. Izduvam mu polako BCD i istovremeno skinem onaj drugi pojas, krenem da ga stavim sebi, računam da mogu sa njim, dok sam zakopčavao pojas budala stisne punjenje, naduva BCD do kraja i lansira se kao iz katapulta.

Naravno da znam šta će da se desi ako ga ne stignem - eksplodiraće. BPE garant. Ja za njim iz sve snage i samo sam levom rukom potegao onaj kiler i ubo ga u leđa pored boce, iscepao sam mu BCD jedno 10 cm u dužinu, on se isprazni, zaustavim debila na 10 metara. Oni početnici na par metara od nas izbezumljeni.

Ima još priče, idiota sam kasnije nokautirao kad je na sve to bio bezobrazan, spasli kolegi pojas (jebote, nama je tad olovo bilo skupo i vredno!!!) a ovome zabranili da ikad igde roni, poslali ime svim klubovima i savezu.

Pre neku godinu pričao mi drug kako ovaj roni opet, uspešni privatnik, bilmez, vodio ga u Afriku negde, Zanzibar mislim!
krkar krkar 15:58 18.04.2016

Re: Zemljotres u Ekvadoru

Na jesen bi mi bilo potaman.


Javiš se 15 dana ranije, sredićemo
Milan Novković Milan Novković 16:20 18.04.2016

Re: Zemljotres u Ekvadoru

To su imbecili, svi koji su u tome učestvovali pa i on.

Da, rekao sam ja mojoj ćerci da ne sme da bude sramežljiva ako su instruktori-vodiči neuredni.

Nego je ona bila buddy svom dečku, isto neiskusnom, pa joj je pored "živih" instruktora popustila pažnja, a i mi smo relativno kasno naučili kako treba da radi taj buddy-biznis, tj odgovornost i ozbiljnost, to čak ni ovi instruktori koji se drže ovih pravila što si ti gore naveo ne potenciraju dovoljno.
budala stisne punjenje, naduva BCD do kraja i lansira se kao iz katapulta

To sa nožem i sečom BCD-ja je interesantno, većina nit nosi nož niti bi se setili, iako svi znaju za najveću opasnost da se ozbiljno povrede pluća.

I instruktori sa kojima sam ja pričao kažu da su im paničari što naglo naduvaju BCD najveća briga.
krkar krkar 16:36 18.04.2016

Re: Zemljotres u Ekvadoru

Nego je ona bila buddy svom dečku,


Recept da stvari krenu loše. Ne može to tako osim kod iskusnih i ozbiljnih ronilaca. To bre kreće da drami iskazuje ljubav kad se spasava život...
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:57 18.04.2016

Re: Zemljotres u Ekvadoru

Milan Novković
a ladno nisam osetio da je boca skoro prazna, šta ću, mnogo sam jak

A bre Pajiću, možda si jak ali si bio i previše uzbuđen, priznaj

Pa oseti se kako se boca prazni i ne desi se iznenada (možda grešim. al probao sam razne regulatore i na kraju nisam štedeo i sebi kupio jako kvalitetan, bar tako kažu profesionalci)


Uzbuđen, jašta, i teško natovaren, tako da tih par kila vazduha gore-dole nisam ni primetio. Čak mislim da smo tada i boce stavljali u vodi.

Inače, kad dodješ blizu dna boce, jako brzo se isprazni, ono, bukvalno desetak udisaja, i to je to. Ja sam bio na kursu, i nisam znao kako to izgleda do tog nemilog događaja, i prvobitno "razređivanje" i veću potrebu za vazduhom sam protumačio kao zamaranje, jer sam vukao neke tegove koje je ispustio kolega tečajac i instruktor me poslao da ih nađem i podignem na površinu. I, jebote, ja polako izranjam, naduvao onaj BC, ko gajde, oće da pukne, i negde na pola puta, valjda dvaes metara do površine, ukapiram da teško dišem ne zbog umora, nego što nema šta da se diše. A glupavi badi, cirkuliše oko mene i sleže ramenima na moju izbezumljenu signalizaciju da sam ostao bez vazduha. Naravno, u onoj frci se nisam setio da u BC-u imam dovoljno vazduha da natenane izronim, mada, kažu, to je odličan način da dobiješ neke gljivice u plućima, jer u tim BC-jevima svašta raste, ali bolje i to, nego da mreš među ribama. No, dobro, nisam se udavio, to je najvažnije, nego sam se konačno setio da zavrljačim te ekstra tegove i onda se tukao sa onim naduvanim BC-jem da me ne katapultira na površinu.
krkar krkar 17:08 18.04.2016

Re: Zemljotres u Ekvadoru

To sa nožem i sečom BCD-ja je interesantno, većina nit nosi nož niti bi se setili, iako svi znaju za najveću opasnost da se ozbiljno povrede pluća.

I instruktori sa kojima sam ja pričao kažu da su im paničari što naglo naduvaju BCD najveća briga.


Kod malo normalnijih situacija možeš da mu povučeš neki od ventila na BCD-ju, makar i donji da ga koliko-toliko rastereti dok dođeš do gornjeg. Ali ovo je bila baš panika, metri su bili u pitanju. Na jedva 10m sam ga iscepao.

Da nisam zbog tih mreža imao taj kiler na ruci - ode budala.

Dok sam ga bušio prošlo mi kroz glavu šta ako ga ubodem? Ništa, i to je bolje nego BPE. Mali je nož, preživeo bi.

A i rupa bi mu malo izduvala pluća, ne bi puko

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana