Društvo| Ljudska prava| Roditeljstvo

moje američke priče-ZEKERI

kosta.babic RSS / 24.04.2016. u 16:08

   Jutros je Meri upala u našu kuću u Beogradu, histerična, nervozna i povremeno plačljiva. Rekla je samo: Kosta danas su Zeka odveli na" Džeil". Meni je to u devet ujutru zvučalo sasvim OK. Okrenuo sam se na drugu stranu i pokušao da dospavam još malo.
   Međutim ova se raskokodakala kao kokoška koja je upravo snela svoje prvo jaje. Demonstrativno je probudila našu ćerku Margaretu, koja je spavala u potkrovlju, objašnjavajući joj da je njen tata neupotrebljivi idiot koji ne želi da zaštiti svoju decu. Tu sam se probudio.   Realno gledano Zekeri ili ti Zek Melcher je Merin sin iz prvig braka, mali Amer koga je sa dvanaest godina dovela u Beograd.
   Rekao sam :"O čemu se radi?" Pitala je da li se sećam kad su Zeka uhapsili sa paketićem trave u džepu? Sećao sam se prvo maglovito a onda su sećanja postala nešto jasnija. Zvali su tog jutra 2003. iz policije i tražili da dođem po njega, prespavao je u ćuzi. Naime sutradan po ubistvu Zorana Đinđića, krenuo je sa društvom u grad, naravno nije poneo pasoš a u džepu je imao paketić marihuane. Dovoljan razlog da ga ćorkiraju i daju sudiji za prekršaje. Kaznu sam platio naravno JA i izvukao ga iz bajboka.
   U to vreme Zekeri je stanovao na Dorćolu u iznajmljenoj gajbi. Zabavljao se sa Matildom iz Šapca, koja ga je povremeno posećivala. Stan je delio sa devojkom crne boje kože koja je rekla da je Crnogorka. To je tako funkcionisalo neko vreme dok mala crnkinja nije zbrisala a policija upala u Zekov stan tražeći je. Mislim da se dobri Zeka malo uprpio pa se brže-bolje doselio kod mene i Meri.
   Dolazilo je proleće i ja sam , kao dobar domaćin, u plastični kontejner sa kompostom, posadio ljute papričice. Namera mi je bila da ih odnesem na plac i rasadim. Posle par dana između mojih papričica počelo je da raste nešto za šta sam mislio da je korov.Prošlo je još par dana a TO je počelo da dobija oblik palmice. Baš sam bio ljubopitan; koja je to vrsta korova? Inače , tih dana su nas vrlo revnosno posećivali inspektori iz odeljenja za strance i raspitivali se za crnkinju-Crnogorku.
   Za nekoliko dana kad se biljčica malo razvila i ojačala a listići dobili prepoznatljiv oblik shvatio sam o čemu se radi. Malo sam proguglao zakon i obavestio se: Za neovlašćeno držanje i uzgoj opojnih droga sleduje tri godine robije.
   Momentalno sam počupao sve njegove travke i bacio u đubre. Kad sam se te večeri vratio sa posla našao sam razbijen kontejner oko koga su razbacane, polusparušene ležale moje papričice.
   Posle nekog vremena i kod komšinice iz dvorišta ponovio se isti fenomen. U njenim saksijama u dvorištu, pored cveća počele su da niču biljčice. Međutim komšinica je odmah znala o čemu se radi. Rekla je :Znam ja to je konoplja,od toga smo mi u Dalmaciji pravili užad kad sam bila mala.To mora da je ispustila neka vrana.
   I ona je počupala travke. Ja sam mislio; ili je bilo deset vrana pa su odjednom ispustile ili je bila jedna pa je više puta ispuštala, ali nisam komentarisao.
   Dok mi je to prolazilo kroz glavu, Meri je postajala sve nestrpljivija;" Kosta uradi nešto". Pozvao sam moju drugaricu advokaticu i prepričao slučaj koji se desio te 2003 godine i pitao je; zar to posle trinaest godina nije zastarelo?. Rekla je da mora da vidi optužnicu pa posle da napravimo strategiju.Dogovorili smo se da se nađemo u jedanaest ispred palate pravde. Za to vreme Zek se odmarao u CZ-u.
   Onda sam se setio da smo drugi mesec bombardovanja proveli u Bavaništu. Zgrada osmogodišnje škole bila je puna rezervista.U dvorištu je bio teren za košarku.Zek je svakog dana išao u školsko dvorište da igra basket sa rezervistima. Jednom prilikom sam mu rekao:"Zekeri, da li si normalan, ubiće te kad saznaju da si Amer". Ne brini znaju a i rekao sam da i meni padaju bombe na glavu.
   Posle par dana uđem ja u Zekovu sobu i slučajno zavirim ispod kreveta. Tamo je bio oveći buket konoplje.Pitam ga šta je ovo? Kaže to su našli na obodu šume, raste samo, verovatno iz vremena kad se konoplja gajila legalno. I još je rekao da je nosio nekim svojim prijateljima rezervistima; rekli su nije Bog zna šta ali kad nema kiše dobar je i grad.Pitao me šta to znači?
   Tačno u jedanaest našli smo se sa advokaticom.Rekla je da je uspela da dođe do "predmeta" i da stvari ne stoje baš najbolje po Zeka.Naime policajci su taj slučaj okarakterisali kao pokušaj prodaje droge,što je povlačilo kaznu od tri do dvanaest godina robije.Meri je počela da plače. Advokatica, prilično upućena u ovu problematiku, rekla je da će tražiti dokaz; paketić trave,na šta je Meri rekla da će policajci doneti tonu trave iz svojih zaliha ako treba.
   Na pamet mi je palo jedno sasvim obično pitanje: Da li je imao prevodioca kad je potpisivao zapisnik u policiji? Dobro pitanje rekla je advokatica.Jer ,dete od osamnaest godina će potpisati sve samo da ga puste kući.
   Za svaki slučaj savetovao sam Meri da pozove i Američku ambasadu.
   Otišli smo u obližnji kafić da sačekamo šta će dalje biti. Advokatica je otišla kod istražnog sudije,iz ambasade su zvali Meri ali nikakvih novosti nije bilo.Opet su me posećivala neka sećanja vezana za Zeka.
   Setio sam se da smo ga posle osnovne škole upisali u srednju medicinsku u Pančevu.Njegova baba Margi strašno je želela da on postane lekar,jer je to zanimanje koje ima respekt u Americi.Nešto posle početka drugog polugodišta pozvala me direktorka škole."Znate on je napravio jedan veliki eksces kakav se nije desio u istoriji ove škole".Pitao sam-šta to?." Znate on se sa još jednim učenikom zatvorio u kupatilo i aktivirao nekoliko vatrogasnih aparata, kupatilo je bilo puno pene za gašenje". I još mi je dala mogućnost izbora;da li vi hoćete da ga ispišete ili da ga ja izbacim iz škole.Ispisao sam ga ja ali sam ipak morao da platim punjenje vatrogasnih aparata oko 100 maraka.
   Posle smo ga upisali u nekakvu gimnaziju za strance na dorćolu.Njegov deda Fred je za tu priliku iskeširao 12.000 dolara za tu školsku godinu.Nije prošlo puno vremena a zek se pobio sa sinom ambasadora Tunisa. Izbacili su ga i iz te škole.Ja sam bio na Zekovoj strani;Jebeš tu školu iz koje te izbace a platio si veliku lovu,koju uzgred budi rečeno nisu ni vratili.
   U tom se vratila advodatica donoseći dobre vesti; istražni sudija je ukinuo pritvor i Zekeri će vrlo brzo moći da napusti CZ. Međutim.Zaprećena kazna od tri do dvanaest godina ostala je da mu visi nad glavom.
   Advokatica se još jednom vratila u palatu prevde. Ovaj put otišla je kod državnog tužioca,ako se to tako zove. Prvo njeno pitanje bilo je"Da li je imao ovlašćenog prevodioca a drugo da li je njegov DNK na pakovanju marihuane"?. Posle kratkog vremena tužilac je potpisao da u nedostatku dokaza odustaje od tužbe.
   Tako je Zek postao slobodan čovek.
   Platio sam advokatici pa smo se Meri i ja vratili kući i čekali.Ubrzo se pojavio Zek, izvadio je pertle iz džepa i ponovo ih ušnirao u svoje patike.Malo smo popričali a onda je Zek rekao da žuri u Bavanište jer ga tamo čeka njegova žena Dragana i mali Damjan koji je napunio tri meseca.
   Pokušao sam da budem duhovit pa sam rekao:"Dokle ćete vi Ameri da pravite sranja a mi Srbi da plaćamo"? Meri se samo osmehnula,zagrlila me poljubila i rekla hvala Kosta.Zatim je i ona otišla u našu kuću u Bavaništu da hrani svoje mačke(jebale je mačke).



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 16:26 24.04.2016

...

Mačke su divna stvorenja.

Prave deca svake gluposti dok im ne dođe iz khmmm u glavu...pa jel Zakeriju ikada stiglo nešto sa tog mesta i do glave?

Ne znači da je on loš ako mu se sve to desilo jer je vukao đavola za rep, rade to mladi nekad...mladost ludost.
kosta.babic kosta.babic 17:03 24.04.2016

Re: ...

Mačke su divna stvorenja.

Volem i ja mačke no košta
principessa_etrusca principessa_etrusca 18:55 24.04.2016

Re: ...

Зека је скроз кул. :))
kosta.babic kosta.babic 19:37 24.04.2016

Re: ...

Зека је скроз кул. :))

Pobego iz Amerike.Došo u Srbiju.Vratio se svojoj staroj ljubavi,Dragani.
Čudni su putevi gospodnji.
predatortz predatortz 12:43 26.04.2016

Re: ...

kosta.babic
Зека је скроз кул. :))

Pobego iz Amerike.Došo u Srbiju.Vratio se svojoj staroj ljubavi,Dragani.
Čudni su putevi gospodnji.


Ja bih Zeku, onako po srpski, malo propustio kroz šake. Da razmisli...
kosta.babic kosta.babic 13:34 26.04.2016

Re: ...

Ja bih Zeku, onako po srpski, malo propustio kroz šake. Da razmisli...

Ne vredi jači je od mene.A i krupniji.
49 41 49 41 21:56 30.04.2016

Eeee,

Kosta.
Ti i tvoje papricice, presadjivanje; umesto da "gajis" posao od koga se zivi.
Pre je bilo, gde god sednes ti drvo posadi.
Sad je to isto, moze se i u saksijama, terasi, podrumu, ravnom krovu; daleko od ociju javnosti-zbog "privatnosti".

Ja misio da sam jedini. Sadi, kopaj, presadjuj, kresi.
Sad, naumio da zavrsim organik bastu.

Umesto da se uhvatim pravog posla; pa ako me uvate; boze moj.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana