Društvo| Moj grad| Obrazovanje| Reč i slika| Umetnost

Akademsko pozorište, Balkanska 4

Filip Mladenović RSS / 08.05.2016. u 03:23

Spomen portal u foajeu
Spomen portal u foajeu
Akteri "Izvršitelja"
Akteri "Izvršitelja"
Posle Narodnog pozorišta, Akademsko pozorište je najstarije pozorište u Beogradu i najstarije živo studentsko pozorište na svetu. Akademsko pozorište je član AITU - IUTA (International University Theatre Association) Svetske organizacije studentskih / univerzitetskih pozorišta.

Akademsko pozorište osnovala je grupa studenata Beogradskog univerziteta 19. septembra 1922. godine. Potpisnici osnivačkog akta u bašti kafane hotela "Moskva" bili su Aleksandar Janković, student prava i Božidar Kovačević, student filozofije. Predvođeno Matom Miloševićem, Milanom Dedincem i Jurijem Rakitinom od svog nastanka bilo je avangardno i okrenuto novim piscima i modernom teatarskom izrazu.

Po završetku Drugog svetskog rata pozorište deluje u okviru novoosnovanog AKUD ,,Branko Krsmanović", kada Soja Jovanović nastavlja sa radom. Uspon Akademskog pozorišta vezan je za ime reditelja Miroslava Belovića, koji kao dugogodišnji umetnički rukovodilac, pisac i reditelj radi skoro dve decenije. U to vreme veoma uspešno su delovali i mladi pisci Aleksandar Obrenović, Jovan Ćirilov, Boro Drašković, a sa njima i reditelji Ognjenka Milićević, Stevo Žigon, Darko Tatić, Slobodan Boda Marković, zatim Dušan Makavejev, Raša Popov i mnogi drugi. Predstava ,,Ženidba i udadba" u režiji Nebojše Komadine, prva je predstava iz Srbije koja je 1960. gostovala na Venecijanskom Bijenalu. Sve do kraja šezdesetih godina profesori i studenti Fakulteta dramskih umetnosti bili su kreatori i nosioci repertoara: Predrag Laković, Miroslav Jokić, Nadežda Vukićević, Stevan Štukelja, Ljubiša Ristić, Dragan Nikolić, Boro Stjepanović, Miroslav Pavićević, Mirko Todorović... Potom dolazi vreme u kome se izdvajaju Siniša Kukić, Dragoslav Todorović, Branko Dimitrijević, Bora Nenić, Velimir Mitrović, Vladimir Lazić, Mirjana Karanović, Oliver Viktorović, Zoran Babić, Obrad Radulović i Primož Bebler. Noviju istoriju Akademskog pozorišta obeležili su reditelji Goran Cvetković i Vladimir Cvejić.

U Akademskom pozorištu izvedeno je preko 270 premijera, ostvarena su gostovanja u 27 zemalja i osvajane nagrade na festivalima najvišeg ranga: Erlangen, Prag, Istanbul, Potsdam, Budimpešta, Nansi, London, Krakov, Napulj, Venecija, Tunis, Minsk, Pečuj, Lijež, Viljnus... Tako je i danas. Tu su studenti svih fakulteta Beogradskog univerziteta i naslednici Rade Đuričin, Branke Petrić, Bekima Fehmiua, Ivana Bekjareva, Ljubomira Draškića....

Iz Akademskog pozorišta poteklo je 9 dobitnika nagrade ,,Dobričin prsten": Mata Milošević, Olivera i Rade Marković, Ljiljana Krstić, Danilo Bata Stojković, Stevo Žigon, Vlastimir Đuza Stojiljković, Petar Kralj, Ružica Sokić. Čuvajući uspomenu na svoje osnivače i značajne umetnike ustanovljene su tri jedinstvene nagrade, koje se povodom jubileja dodeljuju zaslužnim članovima Akademskog pozorišta:
PLAKETA ,,Mata Milošević" za životno delo i istrajnost u afirmaciji pozorišne umetnosti
PLAKETA ,,Miroslav Belović" za najbolju režiju u Akademskom pozorištu
POVELjA ,,Soja Jovanović" za trajan doprinos filmskoj i TV umetnosti
Kada se upale pozorišna svetla, u foajeu, iznad glava publike zasijaju znameniti likovi Akademskog pozorišta sa spomen portala na tavanici, dobitnici Plakete "Mata Milošević".

U Akademskom pozorištu, u Balkanskoj 4, trenutno se održavaju probe predstave "Izvršitelj" u režiji Vladimira Cvejića, po dramskom tekstu novinara i književnika Filipa Mladenovića.  Biće to druga premijera u sezoni 2015/16, koja nosi naziv "Obrazovni program". Igraju: Stefan Veličković, Aleksandra Babović, Jelena Malešević, Savo Malešević, Diana Miladinović, Jelena Đorđević, Anastasija Stevanović, Stefan Tatalović...

Za razliku od Nušićeve jednočinke "Kirija" i Čehovljevog "Višnjika", sadašnje žrtve svakojakih poverilaca, od banaka do komunalnih preduzeća, u socijalnoj drami "Izvršitelj" postupaju drugačije, odvažnije i lucidnije, što može delovati poučno i ohrabrujuće u aktuelnoj situaciji, režiranoj tabloidima i glupirity TV programima.

Atačmenti



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

emsiemsi emsiemsi 08:09 08.05.2016

Успут ...

po dramskom tekstu novinara i književnika Filipa Mladenovića

Ко је овај ?
Нисам чуо за њега.
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:23 08.05.2016

Re: Успут ...

Ljudsko biće bez fantomke i bez članske karte.
nsarski nsarski 13:07 08.05.2016

Re: Успут ...

Filipe, ubrzanim koracima stupas medju velikane drame, i to velikane kao sto su Nusic i Cehov!
Nego, gledam malo detaljnije ovu sjajnu fotografiji koju si "okacio" (grupni portret sa Filipom, ja bih je nazvao), pa vidim da se samo ti smejes - ostali deluju mnogo ozbiljnije, cak sumornije. Pa se pitam: da li je to zato sto si nasmejan zarad fotografisanja (stari si ti PR lisac!), ili ona skoro ispijena flasa "Gorkog lista" u levom uglu slike ima veze s tim?
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:19 08.05.2016

Re: Успут ...

Kada su jednom davno upitali Sergeja Jesenjina zašto je stalno nasmejan, veliki pesnik je odgovorio: "Ne smejem se ja, to se moja tuga smeje."

Ja bih na to pitanje danas odgovorio: "To se moj bes smeje."
urbana_gerila urbana_gerila 14:00 08.05.2016

Re: Успут ...

Filip Mladenović
Kada su jednom davno upitali Sergeja Jesenjina zašto je stalno nasmejan, veliki pesnik je odgovorio: "Ne smejem se ja, to se moja tuga smeje."

Ja bih na to pitanje danas odgovorio: "To se moj bes smeje."


ma, pusti nsarskog, ne uspeva mu ni zajedljiv da bude, ali, ubeđen sam, nije maliciozan.

filipe, srećna i ova i sve buduće - kako premijere tako i reprize.
highshalfbooze highshalfbooze 13:33 08.05.2016

Пиплметар

Одувек ме интересовало, ал нисам смео да питам, како тај пиплметар мери "пиплове"?
Нек је са срећом представа, па да траје једно сто година.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:41 08.05.2016

Re: Пиплметар

"Piplovi" se mere pomoću dve metode: bez fantomki i sa fantomkama.

Dobrodošli na predstavu!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana