Društvo| Hronika| Kultura| Ljudska prava| Na današnji dan

Deca gorčine

amika RSS / 31.05.2016. u 11:28

Београд - 2. јун 1968. године. Недеља, налик на многе пре ње. Београд је живео у успореном ритму одмора и уобичајене забаве. Изгледало је да су сви проблеми, ако их уопше има, одложени за неко касније време.
Свих 37 београдских и земунских биоскопа и летње баште "Синђелић", "Раднички","Козара", "Београд", "Браћа Стаменковић" и "Калемегдан" оглашавали су представе са звучним светским именима: Френк Синатра и Тревор Хауард, Џони Вајсмилер као Тарзан, Џеф Чендлер, Елвис Присли и Оди Марфи, Дорис Деј, Белмондо и Урсула Андрес, Јул Бринер, Рита Хејворт и Џејн Фонда... У елитним биоскопима приказивали су се "Бони и Клајд", "Македонска крвава свадба", "Експрес пуковника Рајана", "Лигејин гроб", "Ко хоће да убије Џеси", а могао се видети и "Мост на реци Квај"...

MOST-NA-RECI-KVAJ-DVD_slika_O_3508257.jpg 

Завршавале су се припреме за отварање "Малог позоришта", приказивао "Крмећи кас" Александра Поповића и држале пробе његовог новог игроказа "Капе доле" (који ће убрзо бити забрањен јер је неко схватио да се наслов може прочитати и као јеретички повик "Ка Пе (КП) доле"). Александар Јоксимовић, после међународног успеха модне колекције Симонида чији су купци били јапанска принцеза, Клод Лелуш, Питер Јустинов и други, за септембар је припремао нову под називом Витраж, разиграних боја и прозрачну као стакло. У продаји је била «Кладањска вода», «провереног секси-деловања». 

На Бановом брду ресторан "Михајловац" најављивао је оркестар Радета Ресавца и певачице Милу и Дару, у "Стадиону" је свирао оркестар Вељковића - "Чамбе", а у "Ловачкој причи" на почетку Ибарске магистрале познати хармоникаш "Мали Илија". Знало се, и без посебних огласа, где ће те вечери свирати "Силуете", а где "Елипсе", "Златни дечаци" и "Црни бисери".

zlatni-decaci.jpg 

У новинама се најављивала вокално-инструментална група необичног назива "Стаза којом иду лавови". На игранци у школи "Раде Кончар", тада у Узун-Мирковој улици, свирао је ВИС "Луталице", а у непосредном комшилуку, на Звездином кошаркашком игралишту на Малом Калемегдану, као и сваке недеље, очекивало се око 2-3.000 младих жељних забаве и добре музике "Амигоса", познатих по интензивној свирци без пауза.

Код Коња и испред Саборне цркве седели су хипици, пушили и пили пиво. Понеки су већ прихватили ново откриће Тимоти Лирија: уместо да напорно радите за нови и лепши свет, довољно је да прогутате таблету и он ће сам доћи по вас...

Радивоје Кораћ, звани "Жућко" и тог послеподнева је испунио своју безмало редовну "квоту" кошева на једној утакмици - против репрезентације Пољске је постигао чак 34 поена, још мало па колико и остали део југословенске екипе... Чак је и фудбалска репрезентација успела да се квалификује у полуфинале Купа нација у Италији са великим изгледима да савлада чврсте Енглезе и најзад уђе у велико финале.
И у далекој Америци ствари су се кретале набоље. Роберт Кенеди, некадашњи министар правосуђа који је водио чак 60 великих правних спорова против јужњачких расистичких кнезова, доказани борац против монопола "Џенерал Електрик", 67 компанија и магната челика, заговорник нове Америке без рата у Вијетнаму и тенкова на југу сопствене земље, покушао је да приволи противкандидата Макартија на сарадњу за освајање председничке номинације. Убиство Џона Кенедија је већ отишло у историју, за убиство Мартина Лутера Кинга веровало се да је случај који се више неће поновити...

Једина опасност је претила из свемира.

asteroid.jpg 

Џиновски астероид са поетичним називом Икар - васионска луталица од 5 милиона тона стења и гвоздене руде претворио се у космички торпедо који је претио да налети на Земљу изазивајући свеопшту катастрофу или бар распад неког континента.

Те, 1968. године, свет је обишла једна фотографија која је касније проглашена и за фотографију године. На њој шеф сајгонске полиције пуца у слепоочницу младог, везаног Вијетконговца.

Saigon%252BExecution%252BMurder%252Bof%252Ba%252BVietcong%252Bby%252BSaigon%252BPolice%252BChief%252C%252B1968%252Bcolor.jpg 

На Сајгон су већ падале мине, Американци су се убрзано повлачили, а пред њиховим амбасадама широм света бучале су демонстрације. У Европи и Јапану студенти су подизали барикаде и заузимали факултете у знак протеста против окошталих универзитетских и политичких структура. У Француској већ је и сваки други радник штрајковао - укупно 8 милиона; сељаци су паркирали тракторе насред магистрала а на улицама Париза се певала нова песма: Не дамо ни марјаша за генерала... (Де Гола, наравно). 

 2638631.jpg

Али Београд је био изнад тога, веровало се. Све су то били проблеми неког другог, несавршеног света који њега нису могли да задесе.

Данас знамо да је било много разлога за забринутост. Разграђивање заједничке државе, формализовање слободе и права појединца које су, фактички, преузеле отуђене управљачке структуре, одсуство одговорности у располагању средствима чију цену плаћа друштво као целина, били су знаци системске болести југословенског друштва, наводи Јагош Ђуретић у књизи «Социјалистичка југоатлантида» и наставља:
То је «интуитивно осетила још 1968. године југословенска студентска младеж. Пропагандистичка бајка о успешној изградњи «Најбољег света међу свим световима» режиму се вратила као бумеранг. Запавши у безперспективност, студентска омладина је испољила своје велико разочарање јер се осетила превареном и покраденом у суочењу са стварношћу којом је била окружена. «Светла будућност», која је била првенствено њој намењена, све мање је била достижна и могућа. Једнакост свих људи пред законом, остварење дуго сањане социјалне правде, укидање експлоатације и успостављање вишег типа економске једнакости међу људима, право сваког грађанина да слободно изражава своје политичко уверење и да без ризика може јавно исказати свој критички суд о власти... биле су вредности које су «до јуче» мотивисале и испуњавале њихову душу надом, а сад се све то претворило у свесно режирану представу, у «Потемкинова села», у превару». Уз то, експлозивно незадовољство добрим делом било је подстакнуто и великим покретом незадовољних и разочараних студената широм Европе.

Југославија и млади у њој знали су шта се догађа у свету кроз штампу и пробране телевизијске вести. И београдски «Студент» је писао о демонстрацијама у Берлину, Варшави и Паризу. Самоуверење да се то «нас не тиче» подстакла је и вест о демонстрантима у Западном Берлину који самоуправљање и радничке савете истичу као своју тежњу, док их ситуационисти наводе као «једини некомпромитовани облик.» Њихови левичарски захтеви и терминологија код нас су били саставни делови партијских и друштвених програма, мада не и праксе.
Стеван Тонтић, пјесник, прозаист, есејист и антологичар који је на демонстрацијама у Сарајеву учествовао као студент филозофије и социологије с групом, како каже, помало анархистички расположених студената, сећа се тих дана: «На нас је доста утицала франкфуртска школа која је резвијала критичку теорију друштва, а узоре смо тражили у Маркузеу или Адорну. Посебно инспиративан био је Маркузе са жестоком критиком капиталистичког друштва што нас је подстицало на духовну и интелектуалну субверзију - каже Тонтић додајући како је тадашњу генерацију која је покренула демонстрације посебно иритирало богаћење и бахатост људи на власти који су народу пропагирали једнакост".

 90JansenBefrDenken500pxh.jpg

 Двонедељни магазин «Сусрет», гласило омладине Београда, озбиљно се бавио поп-културом и актуелним светским феноменима. У неколико бројева почетком 1968. године објављује аналитичке текстове о Руди Дучкеу и новим облицима студентских демонстрација у Западном Берлину, демонстрацијама у Пољској и опсежан текст саме «Декларације студентске омладине Пољске» са анализом стања и предлозима решења, затим текстове о «париском мају» и убиству црначког лидера и миротворца Кинга, полемику поводом Нове левице у САД и Европи, текстове раног Маркса, Маркузеов «О студентској опозицији» и шаље новинара у Берлин да интервјуише Дучкеа. Занимљив је интервју са познатим професором Правног факултета Радомиром Лукићем који тражи од омладине више борбености и притисака на власт, до демонстрација.

 

Деца горчине

Ретки дисхармонични тонови могли су се наћи у последњим бројевима Студента од 26. маја и у НИН-у са датумом 2. јун који се на киосцима појавио још у петак, 30. маја. Шта раде студенти? Спремају ли још нешто осим испита? - опрезно се питао аутор текста у Студенту и набрајао разлоге за бригу: незапосленост, социјалне разлике, опадање моралне одговорности, несигурност...

7d78bd752016a07311680fb955a7dbad.jpg

НИН је, под окриљем велике анкете о младом интелектуалцу данас, објавио писмо потписано са «апсолвент Филозофског факултета у Београду» под насловом НИ ЈА НЕ СВИРАМ У ДИПЛЕ - парафразом познатог одговора који је стари професор Ђурић упутио немачком окупатору за време рата. Други, можда још бољи наслов - ДЕЦА ГОРЧИНЕ остао је скривен у уводном делу текста. Анонимни апсолвент пише како је његов идол постао скојевац који није проглашен за народног хероја само зато што је својевољно, мимо плана и одлуке устаничке организације, пуцао на окупаторе. Био је храбар не само да пуца већ и да не послуша, да учини онако како је сам мислио да је најбоље, каже се у писму. Потом поставља седам питања за која ће се већ за дан или два испоставити да садрже суштинске захтеве студентске револуције у Београду:

1. зашто факултети служе само привилегованим?
2. зашто се не објављују студентске дискусије о неједнакостима у социјализму?
3. зашто се расправља о дугој коси и мини сукњама младих а ћути о ономе што она мисли о проблемима друштва?
4. зашто нико не покушава да објасни феномен Че Геваре међу младима јер он није случајно постао идол младих?
5. шта се мисли када се каже да млади треба да буду авангардни?
6. зашто се код нас све критикује анонимно?
7. када ће млади који заврше факултет имати посао или и они треба да иду у печалбу?

Новинар је текст завршио неверицом: нису ваљда једино студенти ти који имају шта да упитају?

Ово путање се показало пророчким: студентски захтеви су формулисани већ следећег дана, 3 јуна, у до тада невиђеној атмосфери пуној напетости и драматике. Шокираној југословенској јавности требало је времена да схвати да је усред самоуправне идиле одрасла генерација пуна горчине. Писмо анонимног апсолвента није било само мишљење ускраћеног појединца; недостајао је само повод па да се нагомилано незадовољство искаже, поставе права питања и дају први, непријатни, одговори...

 

 

 



Komentari (63)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

apostata apostata 13:46 31.05.2016

Dobar blog

kolega amika - svaka čast.
amika amika 16:25 31.05.2016

Re: Dobar blog

Dobar blog


Хвала apostata на препоруци. Прошла врмена имају своју горчину, али и шарм
Черевићан Черевићан 14:59 31.05.2016

дисхармоничних тонова маам

ДЕЦА ГОРЧИНЕ


горчина у младих
богме чуда ствара
а да чуда и успеју
треба имат' дара
amika amika 16:29 31.05.2016

Re: дисхармоничних тонова маам

треба имат' дара


То је време када је, после конгреса синдиката у Дому синдиката на тадашњем тргу Маркса и Енгелса (где је био паркинг за делегате) Милован Витезовић написао и објавио афоризам:

Одржан је конгрес мерцедеса на тргу Маркса и Енгелса
kosta.babic kosta.babic 16:34 31.05.2016

Deca gorčine

Odličan tekst.Analitičan uz opis stanja i događanja u to vreme.
amika amika 16:45 31.05.2016

Re: Deca gorčine

Odličan tekst.Analitičan uz opis stanja i događanja u to vreme.


Коста, само сам добро измонтирао резимеа различитих области истог времена. А та резимеа, то јесте био рад.
kosta.babic kosta.babic 18:42 31.05.2016

Re: Deca gorčine

amika
Odličan tekst.Analitičan uz opis stanja i događanja u to vreme.


Коста, само сам добро измонтирао резимеа различитих области истог времена. А та резимеа, то јесте био рад.

Dobar tekst je 90 posto dramaturgija(montaža) a tek 10 posto priča. kod tebe je dobro i jedno i drugo.Značajan trag o jednom vremenu naročito za mlađe čitaoce.
muaddib92 muaddib92 19:53 31.05.2016

Re: Deca gorčine

После је, у јунском испитном року, професор питао студента:
- Где смо стали, колега?
- Код подвожњака..

Памтим добро то пролеће пошто сам дочекао прву праву љубав, уписао гимназију а најесен смо се преселили у Бгд, објавио сам прву причу у 'Београдском гимназијалцу' и почео да читам горе поменути 'Сусрет'(имам сачуване неке исечке).

Тог пролећа су осим Битлса ('Мадона') биле популарне песме Тома Џонса - у оквиру путујећег фестивала Песма лета Боба Стефановић је на тераси хотела ''Божур' у Приштини певао 'Дилајлу'. Силуете су имале концерт у сали позоришта и носили по шиптарско кече као штос. После, новембра, није било штосова већ озбиљних демонстрација те су тенкови доведени из Скопља, али ми смо већ одселили па сам о томе слушао од другова.

Београдска јесен 1968 је била у знаку протеста против рата у Вијетнаму а ја сам доживео и другу праву љубав и слушао и куповао неке озбиљније плоче поред Битлса (Стонси, Крим).

И сећам се како сам задивљен у биоскопу 'Фонтана' гледао Гагу Николића како у истој сали пева и бива извиждан (наравно, филм је 'Када будем мртав и бео').
Другар из школске клупе је украо заставу САД коју су спремили да окаче поводом посете (плато између тадашње скупштине Србије и Клуза) а ја сам му држао страх. После ме је уписао у америчку читаоницу - обрадовао сам се слушању плоча али ме је ћале експресно исписао и, наравно, изрибао - али рибање је било узалудно, љубав за џез се усадила и остала.
amika amika 19:53 31.05.2016

Re: Deca gorčine

Dobar tekst je 90 posto dramaturgija(montaža) a tek 10 posto priča.


Тешко је то измерити. Зависи најпре од квлитета приче, ако је она слабачка, монтажа може да је дигне.
amika amika 20:15 31.05.2016

Re: Deca gorčine

После је, у јунском испитном року, професор питао студента:
- Где смо стали, колега?
- Код подвожњака.


Тај подвожњак је убрзо срушен, кажу да не би постао место ходочашћа првог правог и јавног сукоба милиције и студената.
krkar krkar 08:03 01.06.2016

Re: Deca gorčine

Тај подвожњак је убрзо срушен, кажу да не би постао место ходочашћа првог правог и јавног сукоба милиције и студената.


Istina živa. Da bi srušili taj podvožnjak zbog njegove uloge u 1968. morali su da se vrate u 1950. i donesu urbanistički plan Novog Beograda, pa u 1960. za detaljni plan izgradnje centra N.Bgd po kojem je pruga izmeštena na zapadniju trasu kroz Bežanijski tunel...

Kurve jedne pokvarene.

Izgleda da je zaista divno kad si budala. Nije ti ništa.

amika amika 08:49 01.06.2016

Re: Deca gorčine

Da bi srušili taj podvožnjak zbog njegove uloge u 1968. morali su da se vrate u 1950. i donesu urbanistički plan Novog Beograda, pa u 1960. za detaljni plan izgradnje centra N.Bgd po kojem je pruga izmeštena na zapadniju trasu kroz Bežanijski tunel...


Подвожњак је остао као спомен у књижевности, готово сваког ко је писао о 1968: од Жике Павловића преко Савића, Шејића, Пекића, Угринова, Јовичића, Јосића Вишњића, Селића, Димића и Вегела и у филмовима Како сам систематски уништаван од идиота и Варљиво лето, као и у документарцима Жилника, Милошевића и Ђурковића.

Више постоји него да је остао недирнут.
krkar krkar 09:08 01.06.2016

Re: Deca gorčine

Тај подвожњак је убрзо срушен, кажу да не би постао место ходочашћа


Sam sebi skačeš u usta.

Niko te nije pitao o Podvožnjaku u umetnosti nego što pišeš gluposti.
amika amika 09:55 01.06.2016

Re: Deca gorčine

Niko te nije pitao o Podvožnjaku u umetnosti nego što pišeš gluposti.


Опет жута минута. Уместо одличне приче о покушају прекрајања прошлости, ти се спушташ на основни ниво.
krkar krkar 10:19 01.06.2016

Re: Deca gorčine

Опет жута минута. Уместо одличне приче о покушају прекрајања прошлости, ти се спушташ на основни ниво.


Ma jok nego opet konfabuliraš.
amika amika 11:59 01.06.2016

Re: Deca gorčine


Ma jok
...

... него поштујем жуте минуте. После њих човек може само да се подигне.
emsiemsi emsiemsi 19:45 31.05.2016

Ауууу, јеботе !

За овај уводни текст ће ми требати најмање три дана --- уколико из коментара не схватим о чему је реч.
Успут --- волео бих да ми они који су то прочитали кажу (искрено) како им је пошло за руком.
amika amika 20:01 31.05.2016

Re: Ауууу, јеботе !

За овај уводни текст ће ми требати најмање три дана


Можеш ти то, видео сам. Зато имаш 7 дана за коментар. Почни, и јави где ти је досадио текст - препричаћу ти остало.
narcis narcis 12:42 01.06.2016

daklem supu niste imali

kolko sam ja svatijo 68. , imao sam 10 godine i jedino što se sećam je da mi je umro stric dragoljub,
daklem 68, su se komunistički omladinci digli da protestuju što komunistički starci nisu dovoljno komunisti po mišljenju komunističke omlatine
a sag se antikomunističi ološ njima ponosi i prekraja istoriju tvrdeći , jebemliga šta ustvari tvrde, to ni njima nije jasno, ustvari oće čisto kuminističku raspravu da pretvore u antikomunističku pobunu.
amika amika 14:51 01.06.2016

Re: daklem supu niste imali

daklem supu niste imali


Била је и супа и јело, али загорело.

komunistički omladinci digli da protestuju što komunistički starci nisu dovoljno komunisti po mišljenju komunističke omlatine


Добро си ово сконтао, тако је било код нас. Али `68. је у свету трајала пуних 400 дана.
narcis narcis 18:09 01.06.2016

Re: daklem supu niste imali

Добро си ово сконтао, тако је било код нас. Али `68. је у свету трајала пуних 400 дана.

da i onaj žan steko svecku slavu na računj jadnih prizjenskih studenata, mislim eto kako se iskorišćavaju naivni studenti
muaddib92 muaddib92 16:13 01.06.2016

Господо хришћанска

nego što pišeš gluposti

Ауууу, јеботе !


Чему безобразлук, чему простаклуци?
Код овог блогера сте гости, истресајте се на својим блоговима - ко их има
krkar krkar 18:53 01.06.2016

Re: Господо хришћанска

Чему безобразлук, чему простаклуци?
Код овог блогера сте гости, истресајте се на својим блоговима - ко их има


Pa ko je tebe zvao da vaspitavaš na tuđem blogu?
muaddib92 muaddib92 19:25 01.06.2016

Re: Господо хришћанска

Pa ko je tebe zvao da vaspitavaš na tuđem blogu?

Биће да је до кућног васпитања.
Али добро, очигледно је да Пера није на време отишао у полицију.
amika amika 21:58 01.06.2016

Re: Господо хришћанска

Чему безобразлук, чему простаклуци?
Код овог блогера сте гости, истресајте се на својим блоговима - ко их има


krkar
Pa ko je tebe zvao da vaspitavaš na tuđem blogu?


А ко је тебе звао да овде заводиш ред?

Човек није упознат са манипулацијама и одразима ликова који се овде догађају, па се чуди.
amika amika 22:00 01.06.2016

Re: Господо хришћанска

Биће да је до кућног васпитања


Кућно васпитање није криво, крива је потреба за спектаклом.
narcis narcis 22:20 01.06.2016

Re: Господо хришћанска

Човек није упознат са манипулацијама и одразима ликова који се овде догађају, па се чуди.

paz da nije, on je ovde duže od tebe.a bogme i od mene, celu godinu duže, tako da zna kakve su svađe ovde bile od samog početka,još dok je blog bio na drupalu, dakle u kamenom dobu bloga, kad su autori imali mogućnost da dopisuju i menjaju tuđe komentare.
amika amika 22:25 01.06.2016

Re: Господо хришћанска

on je ovde duže od tebe.a bogme i od mene,


Па досадило човеку, не воли репризе.
muaddib92 muaddib92 16:22 02.06.2016

Re: Господо хришћанска

dok je blog bio na drupalu, dakle u kamenom dobu bloga

Тачно је, још од тада пратим блогове, мада избегавам свађалачке, оне када се шљаге деле из сујете. А овај блог није провоцирао полемику већ подсећа на време од пре готово пола века, уф.

Па да, у то име, подсећању додам и једну од поп песама која је била хит те године:

muaddib92 muaddib92 16:35 02.06.2016

Re: Господо хришћанска

.. и још само једно подсећање. Судећи по аутобиографији, питање је да ли се и сам Клептон сећа када и како је ово снимио
Није ни чудо што су репликанти у Блејд ранеру тражили фотографије, макар и туђих живота

amika amika 16:58 02.06.2016

Re: Господо хришћанска

једну од поп песама која је била хит те године:


Моја љубимица је била Џони Мичел, управо се бори да повврати глас: Вудсток.
amika amika 17:00 02.06.2016

Re: Господо хришћанска

да ли се и сам Клептон сећа


А Клептон је чудо, слушам га често.
tess tess 20:41 01.06.2016

...

Baš dobar blog.
narcis narcis 22:21 01.06.2016

Re: ...

tess
Baš dobar blog.

zajebavaj ti samo zajebavaj
amika amika 22:31 01.06.2016

Re: ...

tess
Baš dobar blog.

narcis
zajebavaj ti samo zajebavaj


Не квари ми похвале, оне су овде ретке. Тес је у праву: текст не само да је добар,него је близу одличног.

narcis narcis 22:34 01.06.2016

Re: ...

amika
tess
Baš dobar blog.

narcis
zajebavaj ti samo zajebavaj


Не квари ми похвале, оне су овде ретке. Тес је у праву: текст не само да је добар,него је близу одличног.


e, šati kaem...
tess zajebava krkara ,lupa mu kontru, da ti prevedem
amika amika 22:38 01.06.2016

Re: ...

tess zajebava krkara


Не сме директно, па преко мене? Е, то овде не може јер морам да браним све госте који нису у жутој минути.
tess tess 04:56 02.06.2016

Re: ...

narcis
tess
Baš dobar blog.

zajebavaj ti samo zajebavaj

Samo ti zezaj. :)
narcis narcis 11:04 02.06.2016

Re: ...

tess
narcis
tess
Baš dobar blog.

zajebavaj ti samo zajebavaj

Samo ti zezaj. :)

pa šta ću kad mi taka metalna konstrukcija, svestimi
amika amika 12:48 02.06.2016

Re: ...

Samo ti zezaj. :)

pa šta ću kad mi taka metalna konstrukcija, svestimi


Рекох ти ја - човек зна оно што теби у зезању изммиче.
tess tess 15:30 02.06.2016

Re: ...

:)
amika amika 17:01 02.06.2016

Година 1968.

Te godine umiru Marcel Duchamp i John Steinbeck. Valerie Solanas ranjava Andya Warhola hicem iz pištolja. Philip K. Dick objavljuje roman Sanjaju li androidi električne ovce?, a Dragoslav Mihailović Kad su cvtetale tikve. U Britaniji je ukinuta pozorišna cenzura. Oskara za najbolji film osvaja Oliver! Carola Reeda. Kubrick snima Odiseju u svemiru 2001, Schaffner Planetu majmuna, Polanski Rozmarinu bebu, Saks Neobičan par, Vadim Barbarelu, Leone Bilo jednom na Divljem zapadu, Romero Noć živih mrtvaca, Herzog Znake života, Jodorowsky Fando i Lis, Aleksandar Petrović Biće skoro propast sveta, a Makavejev Nevinost bez zaštite. Na filmu debituju Malcolm McDowell, Timothy Dalton, Goldie Hawn i Barbra Streisand.

Iste godine mjuzikl Kosa je prvi put prikazan na Brodveju. Elvis Presley se, nakon sedam godina, vraća živim nastupima. Beatlesi objavljuju Beli album, rade muziku za animirani film Žuta podmornica i pokreću sopstvenu izdavačku kuću, Apple Records. David Gilmour zamenjuje Syda Baretta u Pink Floydu i grupa objavljuje A Saucerful Of Secrets. Rolling Stonesi objavljuju Beggars Banquet, Doorsi Waiting For The Sun, The Jimi Hendrix Experience Electric Ladyland, Cream Wheels Of Fire, Aretha Franklin Lady Soul, Johnny Cash At Folsom Prison, Big Brother & The Holding Company Cheap Thrills, The Velvet Underground White Light/White Heat, Jeff Beck Group Truth, Van MorissonAstral Weeks, a The Zombies Odessey And Oracle. Svoje prvence objavljuju George Harrison, Neil Young, Deep Purple, Creedence Clearwater Revival, T. Rex, Soft Machine, Fleetwood Mac, Jethro Tull, Steppenwolf, Joni Mitchell, Free, The Band, James Taylor, Randy Newman, Family, The Electric Flag, Dr. John, The Move, Blood, Sweat & Tears, Iron Butterfly, Status Quo, Steve Miller Band, Traffic, Three Dog Night, Spirit, Quicksilver Messenger Service, The United States of America, Blue Cheer i Taj Mahal. Sa radom prestaju Cream, The Yardbirds, Buffalo Springfield, The Zombies i The Righteous Brothers. Doo-wop pevač Frankie Lymon umire od prevelike doze heroina, a R&B pevač Little Willie John umire u zatvoru, u kome čeka suđenje za ubistvo, od srčanog udara. Osnovane su grupe Led Zeppelin, Black Sabbath, Yes, Rush, Can, Nazareth i Amon Düül II.

Te godine Grupa 220 objavljuje Naše dane, prvi LP u istoriji jugoslovenske rock muzike. U Ateljeu 212 postavljena je Kosa; beogradska postavka Kose je prva u jednoj socijalističkoj zemlji i četvrta u svetu. Indexi objavljuju hitove „Jutro će promijeniti sve“ i „Ako jednom budeš sama“, a Ivica Percl hit „Stari Pjer“. Debi izdanja objavljuju Džentlmeni, Daltoni, Uragani, splitski Delfini, Elektroni i Bele Vrane. Osnovani su sastavi Korni Grupa, Ambasadori, Porodična Manufaktura Crnog Hleba, Vojvođanski Bluz Bend i Dogovor Iz 1804. Solo karijere započinju Josipa Lisac, Jadranka Stojaković i Ibrica Jusić. Na koncertu Silueta u Sarajevu izbijaju neredi, a na konceru u Novom Sadu grupa se tuče sa publikom. Roboti nastupaju na Međunarodnom pop festivalu u Rimu zajedno sa grupama Pink Floyd, Ten Years After i Traffic.

http://balkanrock.com/60-godina-rock-n-rolla-top-10-iz-1968-godine/

2. The Rolling Stones – Sympathy For The Devil
„Stvar je u tome – tu se profesor preplašeno osvrnu oko sebe i pređe na šapat – što sam svemu tome prisustvovao i ja lično. Bio sam i na balkonu kod Pontija Pilata, i u vrtu sam bio kada je sa Kajafom razgovarao, i na kamenom sam platou bio, samo tajno, takoreći inkognito, tako da vas molim da to nikome ne pričate, i da to ostane među nama kao najveća tajna!… Pst…“ – Mikhail Bulgakov, Majstor i Margarita
amika amika 17:03 02.06.2016

Re: Година 1968.

muaddib92 muaddib92 20:02 02.06.2016

Re: Година 1968.

Сада је блог далеко комплетнији
Хвала и поздрав!
anfieldroad anfieldroad 20:22 02.06.2016

Re: Година 1968.



Sve se menja sem Stonesa...

Goran Vučković Goran Vučković 19:30 02.06.2016

US charts

U US je, koliko vidim, ovo žarilo i palilo prve tri nedelje juna:



A onda je vrh liste preuzeo ovaj lik:



I onda, negde u sred carevanja ovog šlagera američkim top listama, izvesna gospođa Vučković je rodila sina. Ona je, doduše, više bila u fazonu Mikija Jevremovića, Dionisisa Savopulosa i sličnih - i verovatno nikad nije ni čula za Herba Alperta.
amika amika 19:48 02.06.2016

Re: US charts

izvesna gospođa Vučković je rodila sina.


... и дала му име Горан. Честитам, то је данас постало ретко име.
Goran Vučković Goran Vučković 19:50 02.06.2016

Re: US charts

... и дала му име Горан. Честитам, то је данас постало ретко име.

Svedok vremena na malo drugačiji način
muaddib92 muaddib92 20:50 02.06.2016

Re: US charts

То је и моје име, срећом, пошто је алтернативно било Дубравко
Давних година, дактилографкиња (Ерцовка) би говорила: Зорана - к'о Горана, а Горана - к'о го*ана
Иначе, сетих се радњице ПГП на З.Венцу, била успут пошто сам ишао у тадашњу Другу бг гимназију. Мали је био џепарац, довољан углавном за једну сингл плочу месечно, а и избор оскудан. Ово сам слушао сјесени '68, данас је мало заборављено:

Goran Vučković Goran Vučković 20:53 02.06.2016

Re: US charts

То је и моје име, срећом, пошто је алтернативно било Дубравко

Ćuti, ne pitaj - gospođa Vučković je navijala za Florijana - srećom su se tu našli kumovi i uložili svoj autoritet
narcis narcis 21:10 02.06.2016

Re: US charts

Ово сам слушао сјесени '68, данас је мало заборављено:

сечам се. беше хит, сад дал га се сечам од тад, тешко, или касније вероватније.
велики хит
amika amika 22:55 02.06.2016

Re: US charts

То је и моје име


Два Горана - ако се јави и трећи назваћу блог Горан-блог.
muaddib92 muaddib92 16:54 03.06.2016

Re: US charts

narcis
Ово сам слушао сјесени '68, данас је мало заборављено:

сечам се. беше хит, сад дал га се сечам од тад, тешко, или касније вероватније.
велики хит

Могуће је од каснијих времена, осим ако ниси имао плочу - тешко да би се овај видео клип емитовао на првом, тада једином каналу ТВ Београд.

Другим речима, у медијима се о музици могло пронаћи понешто у Џубоксу, пар емисија недељно на радију и могла се купити увозна плоча у посебном одељењу књижаре Југословенска књига (приземље Албаније), које је после измештено поред Малог Мажестика и трајало подуже као тада култни Хајфи Центар. Лиценцне плоче су се куповале у Музичком магазину на Теразијама (сутерен), који је продавао и музичке инструменте и опрему.
Већ у првој половини 70-тих је било знатно боље и лакше, а почели су све чешће и да нам долазе и свирају уживо - али то је друга прича.
narcis narcis 19:45 03.06.2016

Re: US charts

тешко да би се овај видео клип емитовао на првом, тада једином каналу ТВ Београд.

ја гледо снимке са вудстока, јес под фирмом ево како се забавља декадентна капиталистичка омлатина, баш онај снимак кад се санкају по блату, па ондак ђо ко кера мелеон пута и још свашта нешто, па 74-5 снимак концерта емерсон лејк и палмера слике са изложбе, мисли да су и хендрикса пушћали онолико, билмези пун курац, никад ги нисам мирисао захваљујући мишелу и свима нам не треба лав, а о руменим подморницама да не причам.
пошто сам био бовијев фан док није снимио дај да одиграм из драгољубовог живота, даклем од истог сам имао све плоће осим танцујуће, па установио сам да су уредно штампали све његове плоче још ономад, тачно годину дана по изласку у ингланду.
а шта смо све слушали по разним флиперанама и осталим забавиштама, па ни ја ми неби веровао да нисам био присутан.
amika amika 20:44 03.06.2016

Re: US charts

па ондак ђо ко кера мелеон пута


Нарцисе, који ти је ово језик? Претерујеш брате, почећу и ја да језички брљам после тебе.
Ево, већ сам морао да исправљам коментар...

Ако ћеш тако писати, врати се на латиницу, њу читам сваки други-трећи ред.
amika amika 20:54 03.06.2016

Re: US charts

Сећам се тих простора, мада нисам био опседнут музиком.

Лиценцне плоче су се куповале у Музичком магазину на Теразијама (сутерен), који је продавао и музичке инструменте и опрему.


Ту сам ја куповао жице за гитару, али сам брзо одустао кад сам видео колико треба вежбе да заиста добро свираш.
muaddib92 muaddib92 20:59 03.06.2016

Re: US charts

Слажем се сасвим, уз напомену..
па 74-5 снимак концерта

.. да сам се стриктно држао задате теме, година о којој пишем је 1968, а на крају истог коментара сам додао:
Већ у првој половини 70-тих је било знатно боље


То знатно боље подразумева и Максиметар на ТВ и снимке са Вудстока 1969, и много више лиценцних плоча различитих жанрова и бољу куповну моћ (па су се куповале и ЛП плоче), и путовања у иностранство - моја колекција џез ЛП плоча је до средине 80-тих достигла преко 700 комада, што је ситно у односу на многе друге колекционаре, који су имали хиљаде..
Али оно најважније су били концерти, на којима сам уживо, тада већ и студент, гледао и слушао као богове најславнија имена светске џез сцене. О томе сам недавно коментарисао код Папета.
narcis narcis 01:24 04.06.2016

Re: US charts

Нарцисе, који ти је ово језик?

мој, решио сам дасе оцепим
да си чуо како французи најавлјују човека знао би ал ниси изгледа био на часу кад се изучавао
amika amika 11:15 04.06.2016

Re: US charts

мој, решио сам дасе оцепим


Година Прва, Дан први. Држава Нарцис, језик нарцисоидни. Поднеси захтев за ЕЗ и одмах удари санкције Русији и половини блогера одавде.
narcis narcis 20:07 04.06.2016

Re: US charts

amika
мој, решио сам дасе оцепим


Година Прва, Дан први. Држава Нарцис, језик нарцисоидни. Поднеси захтев за ЕЗ и одмах удари санкције Русији и половини блогера одавде.

ma sve ćuvi tužim u strazbur
amika amika 23:15 02.06.2016

Из давних дана - 1968.

muaddib92 muaddib92 17:14 03.06.2016

Re: Из давних дана - 1968.

Пошто се основна тема овог блога у суштини односила на липањска гибања, остала је непоменута у руска окупација Чехословачке и још понешто.
Међутим, позивам домаћина да припреми и тему о следећој, такође интересантној 1969.години - десили су се тада и Месец и Ми Лај и штошта, а као предложак постављам шлагер који ниси могао набавити ако немаш некога да ти донесе плочу - срећом нисмо морали ни да гледамо фризуру


amika amika 20:50 03.06.2016

Re: Из давних дана - 1968.

Пошто се основна тема овог блога у суштини односила на липањска гибања


Ово је био први наставак - иде 1968. у свету о чему се мало зна, па још један, о правим организаторима већине догађања 1968. године.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana