Literatura

ćevapi

jasnaz RSS / 09.10.2016. u 18:12
 
Ovo je samo jedna priča. Priča. Nema čak ni ilustraciju.
 

 

Ćevapi 

 

…a onda sam okrenuo novi list, drugi list, kako je već zgodnije reći, i u ugao sobe smestio fikus. Da, fikus. Cveće bez cveća. Učinilo mi se da odgovara atmosferi stana jednog boksera. Izveo sam ga na pivo do obližnjeg paba, stavio mu u ruke najnovije izdanje nekog žutog đubreta, pozvao i ortake da pristižu, jedan po jedan, i ta scena je skoro zaokružena. Pričaće o novom izazivaču. Da, da, moj junak je prvak u regionalnoj ligi: perolaka. Druga sezona. Bez dece. Žena je profesorka klavira. Zašto? Mislite da je primerenije, na primer… A ne, ne prihvatam! Ostaje klavir. Zašto bih mu uskratio ljubav koju je odabrao! Deca će doći. A i ne moraju; o tome ću odlučivati u drugoj glavi. Mislite da nisu potrebne? Glave? Pa tako je preglednije? Zbunjujete me. (A njemu se stalno jedu ti ćevapi!) Mislio sam da je za prozu bolje držati se izvesne matematike. Dok sam pisao poeziju, bilo je, kako bih rekao… slobodnije? Da, da, slobodnije: svakako lakše. Evo, na primer, likovi. Boksera vidim. Mogu da ga smestim u prostor, njegov prostor, čak i da osmislim to cveće, i neka reprodukcija bi mogla da se nazire (more, lađe), ormar sa trofejima, možda fotografija roditelja na izletu u Veneciji, uramljena; figurice od porcelana… Donekle mi se javlja romansa sa budućom ženom, i to je sve. Pročitao sam više biografija poznatih šampiona, odgledao Razjarenog bika, sa zaustavljanjem, ponavljanjem i zapisivanjem detalja, ali ne mogu da se odmaknem od opštih mesta. Vidim ga kako gubi taj sledeći meč, iz novinskih izveštaja zaključuje se da ga stižu godine, i? Zaplet? Nemam zaplet! Imam samo njegove suze, koje niko nije video. I ne znam kako da ih opišem niti kako se mogu upotrebiti. (A njemu su se i tada jeli ti ćevapi!)

Ženu sam ostavio kod kuće, trener se napio sa trenerom izazivača, drugari su otišli da ga sačekaju u pabu, decu još nema, novinari nisu zainteresovani, uvođenje ljubavnice nisam uspeo da opravdam, i? Suze sam video jedino ja. A monologe ste mi zabranili: suviše liče na poeziju? Tapkam u mestu, on stari, uskoro neće ni moći da se bori, deca će odrasti (evo i njih, kako ga noću bude i traže priču o šampionu), ljubavnica nema bitnu ulogu, žena može i da ode, slaba je motivacija za pad. A najgore je ako se samo odjavi. Šampion! Penzija? Eh… Ne znam; možda da promenim sport? Ne čujem vas! Kako to mislite, niste vi ništa rekli?! Pa sa kim, kog đavola, razgovaram sve vreme? Anđeo? Vaš kolega? Nemojte, molim vas, vi ste neozbiljni! Hoćete da kažete kako sam sam odlučio da se odreknem poezije? I da se na svoju ruku, bez vaših sitnih provokacija, rvem sa ovim rmpalijom već više od sto strana? I kako mi to zapravo Anđeo podmeće klipove? Ne bih li se vratio stihu! Ali ja stih volim! Proza mi je uvek bila nekako tajanstveno daleka; i ti nizovi reči koje treba staviti usaglasiti sa čitaočevom željom za klimaksom…

I ti njegovi ćevapi!

Umesto da skladam utešne rime o suzama borca u ringu. Ja sam pesnik, dođavola! Ma, nisam mislio do vas. Iako vam ne verujem. Anđeo!? I šta kažete: voli moje stihove? I profesorku klavira?

(A vi? Ćevape!?)

 

Tagovi



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vladimir petrovic vladimir petrovic 20:58 09.10.2016

Sic transit gloria mundi

Tužna priča.

P.S.
Kažu da pesnike najbolje razumeju drugi pesnici.
jasnaz jasnaz 21:19 09.10.2016

: Sic transit gloria mundi

vladimir petrovic


mirelarado mirelarado 21:07 09.10.2016

Priča je da se čita :)

A nevidljive suze najviše peku.


P.S. Kod mene ne radi muzički klip. :(
jasnaz jasnaz 21:14 09.10.2016

e da: Priča je da se čita :)

mirelarado



P.S. Kod mene ne radi muzički klip. :(


evo ga (u glavnom postu ne radi? ne znam zašto):

mirelarado mirelarado 21:54 09.10.2016

Re: e da: Priča je da se čita :)

evo ga (u glavnom postu ne radi? ne znam zašto):


Ovde radi. Thx.

I Avišaj:



jasnaz jasnaz 22:35 09.10.2016

: e da: Priča je da se čita :)

mirelarado


I Avišaj:





mlekac mlekac 21:37 09.10.2016

Pa dajte više čoveku

Te ćevape!
jasnaz jasnaz 22:15 09.10.2016

: Pa dajte više čoveku

mlekac
Te ćevape!


mikele9 mikele9 21:40 09.10.2016

Bokser

Doživevši zatočeništvo kao spas, nešto najbolje što mu se desilo u životu, Rubin „Uragan“ Karter je našao odgovor na životna pitanja u fijukanju vetra, daleko od iluzije uraganovog oka, odgovor koji nam Dilan šalje kroz stihove:

„The answer, my friend, Is blowin’ in the wind

The answer is blowin’ in the wind.“
jasnaz jasnaz 22:22 09.10.2016

: Bokser

mikele9
Dilan


jedna od meni najdražih:


mikele9 mikele9 22:47 09.10.2016

Re: : Bokser

I meni ali rado slušam i Knocin' on heaven's door i Mr tambourine man
mirelarado mirelarado 23:03 09.10.2016

Re: : Bokser

+

myredneckself myredneckself 01:30 10.10.2016

Re: : Bokser

jasnaz
I ti njegovi ćevapi!


Bio jedan bokser, uspešan, ali emotivno vrlo nestabilan, veliki Otelo novijeg doba. Nikad nije naučio da se savlađuje u životu.
Taj nije mogao da dočeka da mu žena ispeče običan stejk.
Besan k'o ris, lud, razbija, tuče...

myredneckself myredneckself 01:35 10.10.2016

Suze borca u (ringu) zatvoru

jasnaz jasnaz 09:22 10.10.2016

: u ringu


mrns

4krofnica 4krofnica 08:31 10.10.2016

no ćevapi, samo travke


ovaj delić priče/romana? ima dovoljno sadržaja da se zamisli i početak i kraj, zapravo više varijanti na temu :) i to je dobro, kako kaže osmo pravilo Kurtovih predloga za sastavljanje dobre priče:

Pružite vašim čitaocima što je više moguće informacija, što pre. Dovraga sa neizvesnošću. Čitaoci bi trebalo da imaju tako celovito shvatanje onoga šta, gde i zašto se događa radnja, da mogu sami da završe priču, za slučaj da bubašvabe pojedu par zadnjih stranica knjige.


(<8 pravila za pisanje dobre priče>)


mjuz: proza u cvatu




jasnaz jasnaz 09:03 10.10.2016

: no|no

4krofnica

proza u cvatu


žena koja uvek zna o čemu je zapravo reč i kojoj ne mogu na crtu sa mjuzom

JJ Beba JJ Beba 19:42 11.10.2016

Ja sam pesnik

biti pesnik je teško, jedan totalno drugačiji pogled, osećajnost...ali biti pesnikova žena to je nateže- treba sve to podnositi :)

biti pesnikinja?

ljubim

ja ne ćavepe
jasnaz jasnaz 22:58 11.10.2016

: Ja sam pesnik

JJ Beba

biti pesnikinja?



...za mene je pesnik svako ko ume da voli život:


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana