Nauka| Reč i slika| Sport| Zdravlje| Život

Barefoot

jedi-knight RSS / 14.12.2016. u 21:08

455574-713efeccdc3c36e7357c994d7a82183c.jpg 

Već sam pisao o različitim aspektima "funkcionalnog treninga" i njegovim  pojavnim oblicima, od krosfita do pilatesa, joge i zbirki važbi kojima se taj "prefiks" dodeljuje iz marketinških razloga. "Funkcionalni trening" je previše primamljiv "artikal" da ne bi bio uvršten u jelovnik standardne teretane, a njegovi konzumanti ionako ne znaju ništa osim da treba da boli celo telo posle treninga i da sve puca od tegova, nestabilnih površina, guma, lopti, užadi, džakova, ketlbelova... Što te mišići više bole, to je trening funkcionalniji. Logično.

Ono što je, međutim, logično, nije uvek istinito. Recimo, logično je da neko neobrazovan i neupućen ne može da planira i programira transformacioni proces najsloženijeg biosistema, ali nije istinito. Ali necemo opet o tome; da se vratimo funkcionalnom treningu.

Trening koji poboljšava memoriju jeste funkcionalni trening; za poboljšanje efikasnosti memorije. Trening koji poboljšava sposobnost sviranja gitare, jeste funkcionalni trening za sviranje gitare itd. U kretanju, takođe, imamo defenisanje osnovnog pojma na koji je usmerena "funkcionalnost" nekog treninga, a to je poboljšanje, logično, efikasnosti kretanja.

Kretanje je, inače, veoma važna karakteristika ili funkcija živih bića. Biljke, na primer, ne mogu da se kreću, osim ako se rast ne smatra kretanjem, dok je nekim vrstama kretanje neophodno za opstanak. Lovcu se efikasnost kretanja ogleda sposobnosti da ulovi, plenu da utekne. Čovek, uglavnom, nema potrebu ni da lovi ni da beži, već se kreće iz potrebe da se kreće. Za svaki slučaj, imamo različite sportove, gde se parametri tog kretanja mere, bilo neposredno, bilo u odnosu na protivnika. Onaj ko se efikasnije kreće, pobeđuje.

Ta efikasnost može se posmatrati iz različitih uglova, ovde ću se zadržati na mehaničkoj efikasnosti.

Po zemlji se krećemo zahvaljujući kontaktu sa zemljom, a stopalo je, kod dvonožaca, jedini deo tela koji taj kontakt ima. Pored neposrednog kontakta sa podlogom, dakle interfejsa između čoveka i zemlje, stopalo ima ulogu da održava ravnotežu, ali i poravnatost ili centriranost zglobova. Svima je jasno da su ravni tabani problem, ali ne toliko za stopala, koliko za "centriranje trapa" odnosno tela. Spušten svod može izazvati čitav niz kompenzatornih podešavanja koji, ne samo da utiču na efikasnost kretanja, već mogu biti i faktor rizika za pojedine sindrome ili bolesti  lokomotornog sistema.

Stopala, takođe, ima svoju funkciju u održavanju stabilnosti trupa, verovali ili ne. Stopalo je deo "kora". Preko fascijalnih  meridijana povezano sa stabilizatorima kuka, lumbalnog dela kičme, pa i kolena i stopala. Njihova pravilna aktivacija omogućava refleksnu koaktivaciju mišića koji nas, tokom kretanja, čuvaju od povreda tako što pravovremeno aktiviraju zaštitni sistem. 

30da6392144983150951a5e58a601101.jpg

 

Ovo se ostvaruje preko složenog senzomotornog sistema, sistema proprioceptora koji reaguju na različite promene iz spoljne sredine i aktiviraju te sisteme zašite. Od pravovremenosti njegovog uključenja zavisi hoće li doći do, recimo, iskakanja skočnog zgloba, ili ne. Obuća značajno inhibira ili deaktivira veliki deo prorpioceptivnog sistema i sama je po sebi faktor rizika, posebno specifična sportska obuća kao što su npr kopačke ili košarkaške patike. na kompletan lokomotorni sistem. O štiklama da i ne govorim. Programirani smo da hodamo bosi, potrebno je da delom i vežbamo bosi ne bi li održavali taj fini sistem zaštite aktivnim i budnim.

Koliko često u programima vežbanja nailazite na specifične vežbe za aktivaciju stopala. Ovakve vežbe se, uglavnom, sprovode bosih nogu. Koliko često vežbate bosi? Nisu to klasične vežbe "za ravne tabane" koje smo svi, manje više, kao deca radili. To su specifične vežbe koje aktiviraju one sisteme zaštite o kojima sam pisao. Nije ovo mesto gde bi se trebalo baviti konkretnim vežbama, ( to znaju treneri, ili bi bar trebalo da znaju ) koliko se treba baviti pitanjem zbog čega je stopalo, uglavnom, zapostavljeno u programima vežbanja iako je poznato da je ključna karika u svakoj vrsti kretanja po zemlji. Nešto kao gume kod trkačkog automobila. Sjajne performanse, motor, vozač, sve je uzaludno ukoliko su gume loše. Koliko je stopalo opterećeno u svakom kretanju osetite svaki put kada ih masirate. Preopterećena su, zato i toliko prija kada ih istrljate, držite u hladnoj vodi, podignete na sto... Fascinirani smo guzicama, rebrastim trbušnjacima, širokim lepezama i loptastim bicepsima, ali ono što je zapravo bitno zanemarujemo.

Da podsetim, na zemlji, krećemo se zahvaljujući sili reakcije podloge, dakle, da bi se kretali po zemlji, moramo ostvariti kontakt sa istom; moramo imati oslonac. Kod osnovnih oblika kretanja, kao što su hodanje i trčanje, jedini deo tela koji ima kontakt sa podlogom je stopalo. Ukoliko je oslonac čvrst kada treba, gibak kada treba, pravovremeno aktivan i "budan", svako kretanje biće efikasnije i bezbednije, a što je veća snaga drugih mišića koji učestvuju u kretanju, to je izazov za stopalo veći. Što ste jači, što većom aktivnom silom delujete da zemlju, stopalo više trpi. Što veći otpor primenjujete u treningu, bilo da je u pitanju teg, sopstveno ili telo protivnika, to je izazov za stopalo veći. I kada pomerate nameštaj, nosite kese, decu, ranac, ženu preko praga...stopalo prvo i poslednje trpi.

Zato vodite računa o stopalima više nego o zadnjici, trbušnjacima, bicepsima ili pektoralisima. Hodajte bosi. Vežbajte bosi. Obuća ionako samo služi da zaštitu od hladnoće, oštrih predmeta i uparivanje sa tašnom, mašnom, kaišom ili satom.

Boso stopalo služi zdravlju.

 



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 21:30 14.12.2016

.

ja cesto plivam bos
jedi-knight jedi-knight 21:53 14.12.2016

Re: .

ja cesto plivam bos


Ja uvek
antioksidant antioksidant 21:57 14.12.2016

Re: .

koristim peraja ponekad. obicno kada se prejedem, pa mi.dodatna tezina u sredistu narusi plovnost
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:54 14.12.2016

Re: .

pa mi.dodatna tezina u sredistu narusi plovnost

То што се нагомила око средишта само поправља пловност.
antioksidant antioksidant 23:04 14.12.2016

Re: .

zavisi od specificne tezine
ovo srediste vuce u dubinu (pricam o situacijama pre apssobcije, neposredno po prejedanju)
wilma68 wilma68 22:26 14.12.2016

#samokažem


Tako jeste, dinamički gledano; ali, šta ako smo već narušene biomehanike u stopalima ( spušteni svodovi, čukljevi, degenerativne, zapaljenjske promene, pa i urođene promene - deformiteti, laksitet ) ?!
Onda nam je bosonogo vežbanje bolno,kontraproduktivno, moguće i štetno.
Potrebna nam je "podrška" i podražavanje idealnih, bosonogih odnosa u stopalu, pa naviše.
Proprioceptivne vežbe su zanemarene u klasičnom treningu, ja ih srećem u elementima joge, borilačkim veštinama.
Pitaš - zašto ?! Zato što ne deluju silno, moćno, ne pumpaju masu za tri dana ( sata il' minuta, svejedno je ), zato što nepodnošljivo liče na vežbe disanja, balansa i istezanja, koje svaki razuman čovek preskače, jer izgledaju tupavo i ničemu ne služe ( sarkazam, sarkazam ). Iznad svega, zato što zahtevaju kreativnost trenera ( a ja to najvolim !!! ) i poznavanje neurofiziologije i kineziologije ( Mordor, po difoltu ).

The last, but not the least - dugo i željno čekam neki tvoj literarni, a ne stručni blog.
jedi-knight jedi-knight 22:36 14.12.2016

Re: #samokažem

The last, but not the least - dugo i željno čekam neki tvoj literarni, a ne stručni blog.


Drago mi je
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:01 14.12.2016

леву патику ски-ни! десну патику ски-ни!

У војсци сам тренирао трчање (није важно, боље је било проводити време тако него се зезати с дрнчом). И тај неки капетан што нас је спремао за једно од тих војних такмичења имао је веома једноставан приступ, мало трчимо около по оближњем излетишту, мало спринт узбрдо, а на крају обавезно трчање бос по трави, десетак минута, веома лагано, таман док се смири пулс.
jedi-knight jedi-knight 23:04 14.12.2016

Re: леву патику ски-ни! десну патику ски-ни!

обавезно трчање бос по трави


Terapija.
NNN NNN 00:36 15.12.2016

Stopala, braćo, stopala, a ne zvona i...

Fascinirani smo guzicama
...
vodite računa o stopalima više nego o zadnjici

uros_vozdovac uros_vozdovac 00:42 15.12.2016

Re: Stopala, braćo, stopala, a ne zvona i...

NNN
Fascinirani smo guzicama
...
vodite računa o stopalima više nego o zadnjici


muka je što nemam peska, stopala imam hvala na pitanju - uvek...
docsumann docsumann 08:18 15.12.2016

za najbolji rezultat

ono kad je svega pola kg u pitanju do rekorda, i mrtvodizanje je najbolje raditi bos
adriana adriana 12:33 15.12.2016

Re: za najbolji rezultat

ono kad je svega pola kg u pitanju do rekorda, i mrtvodizanje je najbolje raditi bos


Bolje u borosanama, uradiš i list paralelno.
docsumann docsumann 12:51 15.12.2016

Re: za najbolji rezultat

adriana
ono kad je svega pola kg u pitanju do rekorda, i mrtvodizanje je najbolje raditi bos


Bolje u borosanama, uradiš i list paralelno.


fora je u tome da ti je oslonac što niže u donosu na šipku, tj da si što je moguće više uspravljen u početnoj poziciji

borosane daju suprotan efekat.
adriana adriana 13:03 15.12.2016

Re: za najbolji rezultat

Onda u antiborosanama. Obuješ ih naopako.
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:17 15.12.2016

Barefoot

Ako je sada na redu "Barefoot", pitam se da li sledeći put možemo očekivati "Bareback"?

Naravno, imam u vidu izraz bareback u značenju "jahanje konja bez sedla" ("the equestrian term bareback refers to the practice of riding a horse without a saddle. It therefore has the connotation of being wild, dangerous, and fun" ). Svaka (eventualna) asocijacija na sleng-termin "Bareback sex" je - posve slučajna.



Usput, pridružujem se ovome:


The last, but not the least - dugo i željno čekam neki tvoj literarni, a ne stručni blog.

jedi-knight jedi-knight 15:46 15.12.2016

Ban

Ljudi, banovan sam kod Strongmena, a bas bih mu se lepo uklopio u blog
Gde su moja prava da komentarisem
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:24 15.12.2016

Re: Ban

jedi-knight
Ljudi, banovan sam kod Strongmena, a bas bih mu se lepo uklopio u blog
Gde su moja prava da komentarisem

hehe :)

elem kad je Starija princeza dobila dijagnozu ravnih tabana, to leto joj savetovalo da što je moguće više trupka bosa po pesku, ma uopšte da hoda bosa. Pa smo kao odgovorni roditelji davali lični primer, što je meni i ženi bilo prvo iskustvo tog tipa. Ako nije baš vrela podloga i nije strašno ni neprijatno, navikne se čovek, pa i ne primećuje, srodiš se naprosto.

Sa druge strane imam neki utisak da jeste malo društveno neprihvatljivo, lovio sam neodobravajuće poglede okoline, i uopšte neku vrstu prećutnog neodobravanja okoline. Verovatno jer je te godine, a jedna jedina je - u pitanju Crna Gora.

Tamo stvarno nikad više.
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:25 15.12.2016

Re: Ban

uros_vozdovac
jedi-knight
Ljudi, banovan sam kod Strongmena, a bas bih mu se lepo uklopio u blog
Gde su moja prava da komentarisem

hehe :)

elem kad je Starija princeza dobila dijagnozu ravnih tabana, to leto joj savetovalo da što je moguće više trupka bosa po pesku, ma uopšte da hoda bosa. Pa smo kao odgovorni roditelji davali lični primer, što je meni i ženi bilo prvo iskustvo tog tipa. Ako nije baš vrela podloga i nije strašno ni neprijatno, navikne se čovek, pa i ne primećuje, srodiš se naprosto.

Sa druge strane imam neki utisak da jeste malo društveno neprihvatljivo, lovio sam neodobravajuće poglede okoline, i uopšte neku vrstu prećutnog neodobravanja okoline. Verovatno jer je te godine, a jedna jedina je, u pitanju, Crna Gora.

Tamo stvarno nikad više.

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 19:54 15.12.2016

Re: Ban

jedi-knight
Ljudi, banovan sam kod Strongmena, a bas bih mu se lepo uklopio u blog
Gde su moja prava da komentarisem


pa kad nisi dostojan :)

nego, ja obožavam da hodam bos, na letovanju sam uglavnom bos, ako baš mora onda u sandalama (dobro, takav pristup je olakšan time što kampujemo).

a tek na planini, posle nekog dužeg pešačenja, kad izuješ gojzerice pa hodaš bos po travi...još ako je trava vlažna, ihaj!



uros_vozdovac
Tamo stvarno nikad više.


zavisi gde ideš, nama je na Luštici par godina bilo mnogo dobro, a i Kotor je bio blizu a ja Kotor mnogo volim.
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:56 15.12.2016

Re: Ban

od svih destinacija gde sam u životu bio CG je je destinacija gde se nekako ne osećam da sam dobrodošao.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:18 15.12.2016

Re: Ban

uros_vozdovac
od svih destinacija gde sam u životu bio CG je je destinacija gde se nekako ne osećam da sam dobrodošao.


eto, još jedna potvrda onog da možda živimo jedni pored drugih ali da u stvari živimo u paralelnim univerzumima.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:35 15.12.2016

Re: Ban

Ljudi, banovan sam kod Strongmena

I ti?
Dal je tamo ostao ko živ?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:44 16.12.2016

Re: Ban

Ljudi, banovan sam kod Strongmena

opet?! pa šta si tražio tamo?

btw, ja uopšte ne mogu da hodam bosa, osim ako to nije po nekom ultra finom tepihu, i to ne previše. imam toliko tanku kožu, pa napravim žuljeve. hodanje po travi mi je mišn imposibl.
docsumann docsumann 13:42 17.12.2016

Re: Ban

btw, ja uopšte ne mogu da hodam bosa, osim ako to nije po nekom ultra finom tepihu, i to ne previše. imam toliko tanku kožu, pa napravim žuljeve. hodanje po travi mi je mišn imposibl.


počneš pomalo. dok ti ne očvrsne (odeblja) koža na tabanima.
sjećam se da smo ko klinci na kraju ljeta imali svoj sopstveni đon na nogama
riply riply 20:09 17.12.2016

Re: Ban

btw, ja uopšte ne mogu da hodam bosa, osim ako to nije po nekom ultra finom tepihu, i to ne previše. imam toliko tanku kožu, pa napravim žuljeve. hodanje po travi mi je mišn imposibl.

isto, sestro mila!
kao princeza na zrnu graška i kao da čitavo djetinjstvo nisam bosa išla, a jesam

Zato sada yogu radim bosa; ljeti svaki vikend hodam u plićaku po sitnom šljunku(po krupnom nemoguće od bolova) i kad mi okolnosti dozvole radim tzv vježebe uzemljenja koje se rade u tjelesnoj psihoterapiji.

probala sam i masažu refleksoterapije stopala, preporučujem, orgazmičko iskustvo
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:05 18.12.2016

Re: Ban

kao princeza na zrnu graška

mene mama i dan-danas često pita (za razne stvari) "šta je, smeta ti grašak?". :))))

da, sitan šljunak je ok, posle mi bride stopala.
počneš pomalo. dok ti ne očvrsne (odeblja) koža na tabanima.
sjećam se da smo ko klinci na kraju ljeta imali svoj sopstveni đon na nogama

mislim da bi moja pedikerka bila presrećna.
nikvet pn nikvet pn 09:58 16.12.2016

Кнајп

Boso stopalo služi zdravlju.


Монах Кнајп је у 19.веку дефинисао принципе хидротерапије, сматра се родоначелником. Између осталих имао је занимљив терапеутски поступак: бос ход по јутарњој росној трави.

Опробам и - прија. Пар минута непријатне хладовине одоздо доноси велику пријатност после. Разбуди боље од кафе. Ни по снегу пар минута није страшно, заиста вреди пробати. Једино што се ретко сетим. Срећа је да не радим седећи посао иначе бих свакако себи увео као јутарњу обавезу.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:53 16.12.2016

Re: Кнајп

Пар минута непријатне хладовине одоздо доноси велику пријатност после.

Ни по снегу пар минута није страшно

kad imaš jajnike to je posebno zgodno. posle toga obično slede antibiotici. mislim da ne treba preterivati. sećam se jednog fizijatra(?) koji je mojoj sestri (dok je bila mala) savetovao da hoda bosa kad god to vreme dozvoljava. pita njena mama "a šta ako u sred beograda nagazi na neugašen pikavac?" on joj odgovori "odlično, ima da zgrči stopalo". delovalo mi je kao terapija iz srednjeg vreka, a danas se sve više preporučuje hodanje bez cipela.
wilma68 wilma68 21:19 19.12.2016

Re: Кнајп

kad imaš jajnike to je posebno zgodno


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana