Društvo| Gradjanske inicijative| Porodica| Region

Srbi u Kini

Snezana Radojicic RSS / 02.05.2017. u 05:38

WeChat grupa Pomoć Srbima jedna je od retkih grupa Srba u Kini u kojoj nema suvišne priče ni off topica. Svakog prvog u mesecu, njen osnivač Igor Stanković objavi početak nove humanitarne akcije. U objavi uvek stoji informacija o projektu za koji se tog meseca donira ili o porodici kojoj ćemo pomoći. Akcije traju od prvog do petog u mesecu, a prilozi se doniraju preko WeChat-a, koji je u Kini i sredstvo plaćanja. Svako od nas u grupi pošalje prilog u vidu ’Red pocket-a’, a Igor ga otvori i prebaci na svoj račun. Istovremeno, potvrdi prijem novca, tako da svi javno vide koliko je uplaćeno. Uplatilac može da ostane i anoniman ako želi, ili se vidi njegov nadimak na WeChat grupi. Prikupljen novac Igor prebacuje na svoj račun, a odatle, preko Pay Pal-a, organizaciji Srbi za Srbe. Svakog petog u mesecu, Igor javno objavi koliko je novca prikupljeno, spisak donatora, kao i potvrdu o slanju kompletnog iznosa preko PayPala.

Ideju da pokrene grupu za pomoć Srbima Igor je dobio od Rusa u Kini, a po svom dolasku u Peking. U jednoj WeChat grupi video je da Rusi prikupljaju pomoć za srpske porodice na Kosovu i Metohiji, a da se niko od Srba nije zauzeo za tu akciju. Tada je pomislio da bismo i mi koji radimo u Kini mogli da se sami organizujemo svakog meseca. Zbog osetljivosti cele priče oko rukovođenja tuđim novcem, Igor je zamislio da svakog meseca neko drugi organizuje akciju i sakuplja novac. Pošto je reč o ozbiljnoj akciji, vrlo brzo su ustanovljena i neka pravila. Ne volim pravila, ali u ovom slučaju, ona ne samo što preciziraju način rada grupe, već i sama za sebe dovoljno govore o ljudima u njoj. Tako prvo pravilo kaže: „Ne gušiti grupu bespotrebnim porukama. Grupa ima svoj cilj: sakupiti novac, poslati novac, dobiti izveštaj -- i radovati se.“

Grupa postoji šest meseci i trenutno broji oko sto članova, a svakog meseca se uključuje sve više nas. U jednoj od svojih objava, Igor Stanković je skromno progovorio i o svojim ličnim motivima za pokretanje i vođenje ovakve grupe. Napisao je:

„Grupu vodim i trudim se da budem dosledan, jer mi predstavlja veliko lično zadovoljstvo. Kao dete sam i sam primao socijalnu i humanitarnu pomoć i sada, kada sam sam stao na noge, veoma je lep osećaj da to mogu da uzvratim.“

Juče je bio prvi. I ranom zorom, na WeChat grupi Pomoć Srbima, osvanula je Igorova poruka za početak nove humanitarne akcije.

„Dragi članovi,

Ovog meseca zaokružujemo priču. Širom Balkana, gde živi naš narod, poslali smo značajna sredstva, i proneo se glas o ovoj interesantnoj i velikodušnoj grupi – Srbi u Kini. Naš doprinos nije samo u novcu – ljudima u zabačenim krajevima veoma mnogo znači saznanje da neko misli na njih. Često kažu: ’Posetite nas, i ako nemate šta da donesete.’ Hajde zato da nastavimo sa ovim plemenitim radom.

Ovog meseca skupljamo pomoć za....“

I uplate kreću. Bez mnogo reči i bilo čijeg busanja u grudi, prozivke ili negativnih komentara. 

Mogu samo da kažem da sam ponosna na svoje sunarodnike u Kini. Na sve te mlade ljude koji misle na svoje, tamo daleko u Srbiji. Kapa dole svima u grupi. I poziv svima koji se još nisu uključili da to učine.

(Koliko juče, prvog u mesecu i prvog dana nove akcije, sakupljeno je 7544 juana - što je oko 1000 evra -- za porodicu Gačić iz Republike Srpske, za koju sakupljamo ovog meseca.)

 

18301051_10210445762395158_2747487081098349169_n.jpg?oh=8be2f82cb1e9a0fe192252325b8c39ff&oe=59888E98&__gda__=1502322626_fb37ed39bf6269c8b60f25e1f11eb452 



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

emsiemsi emsiemsi 06:56 02.05.2017

Свака вам част !

Поносим се вама !
anonymous anonymous 07:36 02.05.2017

Re: Свака вам част !

emsiemsi
Поносим се вама !


И ја се придружујем.
И акцији и информацији о њој.


jedi-knight jedi-knight 11:55 02.05.2017

...

Ja sam Srbin u Kini i rado bih se prikljucio grupi.
Kada skeniram QR code na wechatu, izlazi mi Expired QR code.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 12:02 02.05.2017

Re: ...

jedi-knight
Ja sam Srbin u Kini i rado bih se prikljucio grupi.
Kada skeniram QR code na wechatu, izlazi mi Expired QR code.


Evo,apdejtovala sam, ovaj je bio od prošlog meseca.
jedi-knight jedi-knight 12:34 02.05.2017

Re: ...

Evo,apdejtovala sam, ovaj je bio od prošlog meseca.


srdjan.pajic srdjan.pajic 14:14 02.05.2017

Pre blogija!



Nas i Kineza, dve milijarde! A i Čarliju je svanulo.

Bravo za doznake, i ja bih se priključio, ali sam već angžovan sa ove strane, doduše mimo tih otadžbinskih organizacija.
emsiemsi emsiemsi 15:01 02.05.2017

Re: Pre blogija!

srdjan.pajic


Nas i Kineza, dve milijarde! A i Čarliju je svanulo.

Bravo za doznake, i ja bih se priključio, ali sam već angžovan za ove strane, doduše mimo tih otadžbinskih organizacija.

Моји фаворити су Американци и Руси, а не Кинези.
Када се оствари поменута синергија, свет има да процвета.
Успут --- што се тиче дознака, дон'т гив ап ! Само сипај !
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 16:06 02.05.2017

Re: Pre blogija!

srdjan.pajic


Nas i Kineza, dve milijarde! A i Čarliju je svanulo.

Bravo za doznake, i ja bih se priključio, ali sam već angžovan za ove strane, doduše mimo tih otadžbinskih organizacija.


Znam da jesi, Srki.

Planiram Pamir na leto, a tokom bicikliranja, imaću humanitarnu akciju za pomoć jednoj samohranoj baki sa dvoje maloletnih unučića. Sigurna sam da ćeš se, kao i uvek, uključiti. Treba da se sakupi dovoljno novca da se uradi struja i izolacija na kući, da se ne posmrzavaju ove zime.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:47 02.05.2017

<3


Pre par meseci, Dušan je sakupljao za lečenje devojčice u Srbiji i poslao njenim roditeljima sakupljen novac.

Jako se ponosim sa njima, tj. vama.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana