Društvo| Život| Životni stil

Slacker serenity

Milan Novković RSS / 24.08.2018. u 22:50

Ovo je blog o prevodu naslova ovog bloga na Srpski, umetničkom prevodu, naravno, inženjerski bih mogao pokušati i sam, ili prevodu neuhvatljive klasifikacije, pa udevanju ne prevoda, nego značenja, koje ume da se izmigolji čim pomislimo da smo ga naterali da nas gleda u oči, u ono zajedničko maglovitoj realnosti oko nas koje nas prati, the zajedničko, ne danima, nedeljama ili godinama, nego decenijama, ili celog života.

Pa udevanje značenja i ne baš ni u sve zajedničko u tom egzistencijalnom, za koje ne znamo da li je samo mehur oko naših pojedinačnih života kojeg ne umemo da se otresemo, ili su prostor-vreme prosto takvi kakvi jesu, dok se mnogi od nas, još prostije, na pojedinačan način krećemo u njemu, njima, prostor-vremenu.

SomePlace.19540.jpg 

Dakle, slacker serenity u i oko onoga što nam se čini kao tegoba celog života.

Da bih pomogao samom sebi da prevedem naslov, prvo, a što često radim, potežem za asocijacijama koje su me do njega dovele, i uopšte do toga da napišem blog, pošto ja tako većinu radim, asocijativno, brzo i nepromišljeno, iz zezanja, „zezanja", pošto ni zezanje nije ono što nam se čini na prvi pogled, a kako krenemo da zaranjamo ili izranjamo iz egzistencijalnog, na bilo koji način, najčešće skoro ništa nije onakvo kakvo izgleda na prvi pogled.

Pre asocijacija evo par tehnikalija, za blogere kojima je serene egzistencija iznad dobrog poznavanja Engleskog jezika:

    - slacker - šaljiv prevod prvo: to je osoba koja daje prioritete formama nerada, a kojoj se život i sastoji samo od nerada. Nešto ozbiljnije: to je inteligentna osoba koja ili ništa ne radi, ili, ako nešto mora da uradi, to odlaže do poslednjeg trenutka, i sve to u produhovljeno, iskreno opuštenom maniru - ispravljajte me ako grešim u definicijama. Tranzijentna, neočekivana komičnost: Google nema stabilan prevod na srpski za ovu reč. Nestabilan Google prevod bi bio, da uvedemo i nemačku „školu" mišljenja: „zabušant".

    - serenity - ovde Google ima prevod, „spokojstvo", iako bih ja, glumeći „umetnika", dodao da se radi o specijalnoj, vazdušastoj formi spokojstva, gde je vreme zamrznuto, a Dekarta smo odavno zamenili „formom": „ne mislim, dakle postojim".

Asocijacije koje su mene dovele do bloga:

    - Big Lebowski - znam, i mnogim čitaocima će on prvi pasti na pamet, a ja sam ga se slučajno setio ranije danas na Spirinom blogu. Ako niste odgledali film, morate. Lična trivija vezana za ovaj film: odnos film-Fejs stranica je meni, odoka, najveći u ovom slučaju, ni boljeg filma, ni lošije Fejs stranice. Al to je bilo davno, nisam išao tamo godinama. A kad sam već ođe, ovde, kako god, pade mi na pamet, upravo sada, i koja slučajnost, baš se uklapa u blog, i par gde je ovaj odnos najmanji, jko dobra stranica uz velikog glumca, ali isto od pre više godina utisak, a i zaboravio sam koja je od više stranica u pitanju, neka bude: Harry Dean Stanton: Appreciation of 'Nothing'. (poslastica za sebe je krenuti za Harry Dean Stanton asocijacijama, virtuelnim I filmografskim, ko, možda, nije znao.

    - Learnt helplessness - naučena bespomoćnost, mračna fora, možda bi oni koji žive u Srbiji ili sličnom i nemaju niti žele više od 0% optimizma trebali da preskoče opis/definiciju, često i osnovni ili jedini uzrok kliničke depresije. Na prosto jeziv način se gura među ljude kao pojava koja je karakteristična za životinje. Radi se o pojavi u ponašanju, i namerno skraćujem i ublažavam opis, gde smo izgubili svaku nadu u određenim tipovima situacija, pošto smo u njima često bili na bolan način, pa više ništa ne pokušavamo u sličnim situacijama čak i kad imamo šanse da ih pobedimo. Na ovo ponašanje mi skreće pažnju jedan od sve ređih primera političara koji su značajna javna imena, a imaju moralni profil koji je za vanredno poštovanje - bivši britanski političar (Škot, Vučkov „komšija" (čitaj Glazgov) Craig Murray, i jedan isto od retkih separatista iz političkih vrhova čiji separatistički sentiment ja poštujem, pošto su, po mom instinktu, ti pri vrhu obično sebični i gramzivi i retko im je na pameti boljitak naroda koji bi da vode). Njega su u „learnt helplessness" i kliničku depresiju, kao onomad senior diplomatu koji je krenuo da insistira na istini, oterali razni, od političko/bogataške vrhuške do svega što danas vidimo u MSM i oko politike i MSM-a. Iako je kritična masa običnog naroda koji razume današnju korumpiranu i krvoločnu političko-oligarhijsko-MSM vrhušku danas prešla kritičnu granicu, ko hoće da sazna neke stvari iz iskrenog, nekorumpiranog i uglavnom obaveštenog izvora može da proba njegov blog/site. Od skidanja sa Killari vradžbina do svega o Assangeu (oni su pajtosi, možda stignem kod Spire o tome, na godišnjem sam, a u tranzitu) - npr on je preuzeo Klinton emailove onomad od „nezadovoljnog" demokrate u Vašingtonu i dao ih Assangeu (to su oni mailovi što su ih ruski hakeri „ukrali" - dobro, znam da oni što još uvek metabolišu verbalni „pussy grabbing" kriminal iz muških svlačionica nemaju sad vremena da čitaju Craiga, ali ...), nudio se da svedoči pred Muellerom i pajtosima ali je, naravno, ignorisan, iako, saterana u ćošak, ili tako lukavo predstavljena, Trumpova ekipa plasira pretnje o potencijalnom Assangeovom svedočenju pred kongresom)

    - Ode Aretha - opet, zakasnio kod Bilija zbog godišnjeg, i ne zbog jednog od prva tri, četiri ili pet glasova, nije to smisao univerzuma i egzistencije, nego zbog njenog života - krenula Principeza na tu temu ali je završila pre nego što je počela, pa je, ....eeee da nam je Urbani sad ovde, ... čitanje o njenom životu a must, the MUST (malo ‘t', ipak, ima ih raznih), must it as you like ... i kako ti upečatljivi nexusi u univerzumu i egzistenciji idu (ne sexusi i plexusi, oni sa prepumpanim testosteronom neka se smire ovom prilikom) ide i moja pseudo-asocijacija (a Aretinom životu morate sami) gde je istih dana ...

    - Parker Solar Probe - lansirana ka Suncu kao najbrži objekat što je ova zemaljska civilizacija ikad napravila, 192 Km u sekundu, od Prigrevice do Beograda (zavisi gde ko živi) za tačno jedan sekund, ko da su imali ovu razdaljinu na umu, do Sunca nekoliko nedelja (setite se, i svetlosti je potrebno malo više od 8 minuta), i nesumljivo će young turks bloga za života švrljati malo po solarnom sistemu. Paradigm shifting event, nešto kao otkrivanje novih formi druženja, posle samozadovoljavanja, ili silazak seljaka sa planine u grad, sasvim očekivano uglavnom neprimetan u medijima

    - All you need is love - dobro, to znamo, al čuvamo za posle, moramo pre toga da vidimo ko je kriv i zašto, i zaokružimo te „argumente" tako što „dokažemo" da smo, ipak, mi u pravu.

    - Teme tipa „What Makes Life Worth Living" - Od uvek simpatične brkate nemačke bratije tipa „ništa", ala Niče, Šopenhauer (dobro, de, on nije imao brkove, al računaju se i zulufi) ... do, daj nemoj ljubav opet, sreće, šta god da dotična Frau svako malo ima na umu ...

... gde sam ono stao?! Tu negde oko nexusa, ako me pamćenje dobro služi ...

Atačmenti



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 23:23 24.08.2018

Lenji Gaša RuleZ! ;)

Ih bre, šta se toliko mučiš oko prevoda, to se ne prevodi rečima nego slikom!

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 23:27 24.08.2018

Re: Lenji Gaša RuleZ! ;)



freehand freehand 23:29 24.08.2018

Re: Lenji Gaša RuleZ! ;)

Dont Fear The Reaper
Ih bre, šta se toliko mučiš oko prevoda, to se ne prevodi rečima nego slikom!


Franken je Bog. Novković je onako.
Milan Novković Milan Novković 23:33 24.08.2018

Re: Lenji Gaša RuleZ! ;)

Dont Fear The Reaper
Ih bre, šta se toliko mučiš oko prevoda, to se ne prevodi rečima nego slikom!


Ih, umem ja i više da se mučim (upravo sam primetio da mi je većina bloga odsečena zbog smajlija u njemu, pa ga evo u celini celosto, al bez smajlija
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 23:33 24.08.2018

Re: Lenji Gaša RuleZ! ;)

Franken je Bog. Novković je onako.


maksa83 maksa83 00:28 25.08.2018

Teme tipa „What Makes Life Worth Living"

Iznišao je Go 1.11.

Milan Novković Milan Novković 07:12 25.08.2018

Re: Teme tipa „What Makes Life Worth Living"

maksa83
Iznišao je Go 1.11.


Going lands, doing things je dobra stvar
alselone alselone 07:18 25.08.2018

Re: Teme tipa „What Makes Life Worth Living"

„What Makes Life Worth Living"


Uzo sam Wii od druga, derem sve ukucane u Mario Kart.
Milan Novković Milan Novković 07:23 25.08.2018

Re: Teme tipa „What Makes Life Worth Living"

alselone
„What Makes Life Worth Living"


Uzo sam Wii od druga, derem sve ukucane u Mario Kart.

Sad il nikad, još godinu-dve i sin će ti postati previše opasan, onda ide ćerka, ... i ti polako pređeš na čitanje filozofije, gde, iznenadićeš se, tvoja žena već zna previše
alselone alselone 08:18 25.08.2018

Re: Teme tipa „What Makes Life Worth Living"

i sin će ti postati previše opasan,

Sa svime se slazem a za ovo imam odlican primer od malopre.

Pre godinu, godinu i po sam mu instalirao neki software da prati aktivnosti na racunaru i zastiti ga od losih sadrzaja, virusa, malvera itd. itsl. Odlican softver, cak je dovoljno pametan da selektivno propusta YT, neke kanale pusta a neke blokira.

E, sad, pricamo malopre za doruckom. Kaze

- jao sto me nervira ono kada hocu da otvorim neki sajt pa iskoci ona plava poruka "site has been blocked for your own safety".
I ja mu tu objasnim ponovo zasto je to, ali me prekine
- ma znam, nego me nervira kada mi blokira nesto sto nije opasno. Na primer ima jedan super crtani, nisam ga bas dugo gledao posto je blokiran. Ali mi je onda palo nesto na pamet. Odem na one sajtove gde se skidaju mp4 videos, pa iskopiram link tog crtanog, i skinem ga kod mene na kompjuter i onda gledam.

Ja -

Obezvrijedio im logiku ladno. Uhakovo softver.
maksa83 maksa83 19:32 25.08.2018

Re: Teme tipa „What Makes Life Worth Living"

Going lands, doing things je dobra stvar

Posle svih ovih godina ja sam postao mnogo manje što biste vi tu rekli - impressionable (tražim dobru srpsku reč za ovo, ali nemam), međutim - kad naučiš ovaj Go (što nije nikakav problem, jezik nije mindfuck kao Haskell ili ekstranabudžen svim najmodernnijim pištoljima i noževima kao Rust, skroz je prost, glavna ideja mu je bukvalno stara 40 godina) imaš osećaj kao da si dobio neku supermoć. (Koju doduše ima još desetine ili stotine hiljada drugih). Stekao sam novo poštovanje za Google kao alatničare.
Milan Novković Milan Novković 19:50 25.08.2018

Re: Teme tipa „What Makes Life Worth Living"

maksa83
Going lands, doing things je dobra stvar

Posle svih ovih godina ja sam postao mnogo manje što biste vi tu rekli - impressionable (tražim dobru srpsku reč za ovo, ali nemam), međutim - kad naučiš ovaj Go (što nije nikakav problem, jezik nije mindfuck kao Haskell ili ekstranabudžen svim najmodernnijim pištoljima i noževima kao Rust, skroz je prost, glavna ideja mu je bukvalno stara 40 godina) imaš osećaj kao da si dobio neku supermoć. (Koju doduše ima još desetine ili stotine hiljada drugih). Stekao sam novo poštovanje za Google kao alatničare.

Google "razvaljuje". Meni u IoT sistemu Android phone skoro UVEK, bez treniranja, iz speech recognition modula da ispravno ono što kažem, iako imam jak akcenat, a ako mi to ne ponudi na prvom mestu onda na drugom, i pošto je app gramatika ipak jako uska ja imam perfektan speech recognition u IoT sistemu - ako kažem "da li bili biste bili ljubazni da upalite svetlo" upali mi se svetlo.

I sve što sam ja probao im je cool i efikasno, ima manica, od html/js debugiranja (ajd ti ne koristiš Chrome, a možda i koristiš za neki razvoj) mene amatera na tu temu, do interakcija sa mapama, čudesima (ja sam malo toga probao i nisam ekspert, ali sve što sam probao mi mnogo pomaže).

U jednom trenutku će i tvoje Golandlovanje postati cluster neurona u novo-rođenoj Internet svesti, šta god da si napisao, samo ako si se uvezao, a i to bilo kako
maksa83 maksa83 06:27 26.08.2018

Re: Teme tipa „What Makes Life Worth Living"

U jednom trenutku će i tvoje Golandlovanje postati cluster neurona u novo-rođenoj Internet svesti, šta god da si napisao, samo ako si se uvezao, a i to bilo kako

Odvoj 50 min. života za ovo, tip je prosto genije. (Stuff is what the stuff is brotha'!)

(ne daj da te zbuni security u naslovu, nije dosadno (da me ne čuje Pleki)

docsumann docsumann 07:33 26.08.2018

Re: Teme tipa „What Makes Life Worth Living"

zašto na prvu to čitam kao UNISEX security?

zbog duge? a napolju kiša...
Milan Novković Milan Novković 10:35 26.08.2018

Re: Teme tipa „What Makes Life Worth Living"

maksa83
U jednom trenutku će i tvoje Golandlovanje postati cluster neurona u novo-rođenoj Internet svesti, šta god da si napisao, samo ako si se uvezao, a i to bilo kako

Odvoj 50 min. života za ovo, tip je prosto genije. (Stuff is what the stuff is brotha'!)

(ne daj da te zbuni security u naslovu, nije dosadno (da me ne čuje Pleki)


Odgledao, cool!

Interesantno je, npr, da ovo što on priča većina zna. Možda većina većine ne ume, baš, to znanje da artikuliše.

Ali, kontraintuitivno većini intuitivnih intuicija, većina, u dubini duše, razume i vanredan potencijal jednog obrasca. Pogodi kojeg?!

"Valjda neće"

Da nije tako:

- Ne bi baš olako dobio priliku da koristiš teško TLS oružje on the first date.

- "I fuck on the first date" t-shirts ne bi postojale pošto te roditelji ne bi puštali da izlaziš sam do 39. rođendana, žene do 40. pošto ima tada plodnost spada na još uvek previsokih, ali bolno prihvaćenih 25%.

- Pajić još ne bi puštao prve brkove i u pećini pa po glečerima bi bio vezan za brkatu babu, a ne buduću ženu. Mama bu mi spremala tople obroke za pećinarenje

Fora fore je što se znanja ne produblju indukcijom.

Problem problema dedukcije je što uglanom ne znaš odakle dolazi pa najčešće ništa ne moežš da modeliraš u "laboratorijskim" uslovima.

Zezanje na stranu, u pravu je on, ali je i evolucija, podarivši nam iracionalnost, radoznalost i brzo, produženo ili repetitivno zatvaranje očiju znala šta radi.

Jedini "moderni" manifesto u tehnologiji koji će još malo pa preostati, u većinskoj većini, je idolopoklonstvo organizacionoj fenomenologiji, gde nove osobine sistema izranjaju iz kompleksnosti i ne mogu da se dekonstruišu.

Naravno, neki od nas su rođeni da trčkaraju po minskim poljima, to je najefikasniji način, sviđalo se to nama ili ne, i mogli mi ili ne da udenemo i poneki algoritmić u to trčkaranje ono ide i u budućnost.

Gde postaviti granicu razuma i nerazuma, a kreativci su i jedan i drugi, je ona suza u kiši pitanje, neodgovorljivo zato što je previše različito i fludidno u previše, beskonačno mnogo domena.
blogovatelj blogovatelj 03:21 25.08.2018

Serenity, slacker...

Serenity bih preveo kao bezbrižnost.
A slacker? Vrdalama?
Milan Novković Milan Novković 07:14 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

blogovatelj
Serenity bih preveo kao bezbrižnost.
A slacker? Vrdalama?

Vrdalamin bezbrižni svet - like it
principessa_etrusca principessa_etrusca 07:42 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

Безбрижност звучи добро у контексту (као и релаксираност), па бих за ‘serene slacker’ рекла ‘безбрижна ленштина’ или ‘опуштени лењивац’, док је ‘slacker serenity’ неминовно мало рогобатније као ‘нерадничка или лењивачка опуштеност’. (Ово пишем и из искуства, знам такве.)

(La Serenissima наравно није била релаксирана/опуштена, можда ни безбрижна, па ни спокојна као мирно море. Мислим да је ипак уобичајени превод ‘најсветлија’.)
nsarski nsarski 07:53 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

Milan Novković
blogovatelj
Serenity bih preveo kao bezbrižnost.
A slacker? Vrdalama?

Vrdalamin bezbrižni svet - like it

Kad u Belizeu stupis na ostrvo Caye Caulker, prvo sto te saceka na ulazu je ovaj natpis.



I taj natpis se posle na mnogo mesta ponavlja u raznim verzijama.



U Planet Earth pise da je tamo atmosfera "komatozna". I zaista jeste - malo je nedostajalo da predjem u Budiste. Ali, povratak u "veliki prljavi grad" te resetuje nazad na same old, same old.
mirelarado mirelarado 09:46 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

(La Serenissima наравно није била релаксирана/опуштена, можда ни безбрижна, па ни спокојна као мирно море. Мислим да је ипак уобичајени превод ‘најсветлија’.)


Пресветла, преузвишена. И дуждеви (млетачки и ђеновљански) били су serenissimo doge, па су ту титулу присвојили и војводе, кнежеви, принчеви у осталим италијанским градовима - државицама. Све сами пресветли Медичијеви, Сфорце... Једино се Млетачка република, у доба највеће моћи, и сама окитила том титулом.

Италијани и данас много воле титуле, чим стекнеш факултетску диплому, обраћају ти се са "dottore". Посланици имају титулу "onorevole" (часни, уважени) и буде стварно комично кад се развије политичко препуцавање и крену да пљуште увреде, па "onorevole" постане гњида, уштва, лажов, лопов...

Serenity - безбрижност, а може и ведрина (ведар дух, ведро расположење, као небо без облака).
Milan Novković Milan Novković 09:48 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

nsarski
Milan Novković
blogovatelj
Serenity bih preveo kao bezbrižnost.
A slacker? Vrdalama?

Vrdalamin bezbrižni svet - like it

Kad u Belizeu stupis na ostrvo Caye Caulker, prvo sto te saceka na ulazu je ovaj natpis.



I taj natpis se posle na mnogo mesta ponavlja u raznim verzijama.



U Planet Earth pise da je tamo atmosfera "komatozna". I zaista jeste - malo je nedostajalo da predjem u Budiste. Ali, povratak u "veliki prljavi grad" te resetuje nazad na same old, same old.

Želeti nekom dobro je vrlina.

A mi smo "dizajnirani" tako da nam vrlina donosi i naglašeno ... well being, kako bih to rekao - naglašeno ispunjen život.
c_h.arlie c_h.arlie 12:07 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

mirelarado
(La Serenissima наравно није била релаксирана/опуштена, можда ни безбрижна, па ни спокојна као мирно море. Мислим да је ипак уобичајени превод ‘најсветлија’.)


Пресветла, преузвишена. И дуждеви (млетачки и ђеновљански) били су serenissimo doge, па су ту титулу присвојили и војводе, кнежеви, принчеви у осталим италијанским градовима - државицама. Све сами пресветли Медичијеви, Сфорце... Једино се Млетачка република, у доба највеће моћи, и сама окитила том титулом.

Италијани и данас много воле титуле, чим стекнеш факултетску диплому, обраћају ти се са "dottore". Посланици имају титулу "onorevole" (часни, уважени) и буде стварно комично кад се развије политичко препуцавање и крену да пљуште увреде, па "onorevole" постане гњида, уштва, лажов, лопов...

Serenity - безбрижност, а може и ведрина (ведар дух, ведро расположење, као небо без облака).

Ooooo - super !
Mogao bih, nadalje, nekima na blogu da se obraćam sa onorevole.
docsumann docsumann 12:19 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

Италијани и данас много воле титуле, чим стекнеш факултетску диплому, обраћају ти се са "dottore". Посланици имају титулу "onorevole" (часни, уважени) и буде стварно комично кад се развије политичко препуцавање и крену да пљуште увреде, па "onorevole" постане гњида, уштва, лажов, лопов..


u crnogorkom parlamentu se to omalovažavanje ispoljava tako što u obraćanju osobi s kojom diskutuješ nepretano ponavljaš gospodine / gospođo.
tj. svaku rečenicu, ili pak nastavkak rečenice počinješ sa gospodine Markoviću (npr.), pa opet Gospodine Markoviću, znate li vi gospodine Markoviću da ...
ono, repeticijom do besmisla
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:51 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

Једино се Млетачка република, у доба највеће моћи, и сама окитила том титулом.

И ја сам мислила да се једино Венеција китила том титулом, али се њом данас кити и Сан Марино (Serenissima Repubblica di San Marino).

А принчеви Грималди из Монака су редом Son Altesse sérénissime.
mirelarado mirelarado 14:28 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

И ја сам мислила да се једино Венеција китила том титулом, али се њом данас кити и Сан Марино (Serenissima Repubblica di San Marino).


У праву си, увек заборавим Сан Марино! Мени су смехотресни, највећа знаменитост им је кићени државни печат и виза које ти лупе кад улазиш на њихову територију.


nsarski nsarski 17:12 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

Milan Novković
blogovatelj
Serenity bih preveo kao bezbrižnost.
A slacker? Vrdalama?

Vrdalamin bezbrižni svet - like it


My two cents.
Slacker serenity=spokoj džabalebaroša.



(Da je ovo dobar prevod, imam potvrdu sa viših instanci. Kome se ne dopada, neka zove blogera N. Krstića.)
nsarski nsarski 17:13 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

Мени су смехотресни, највећа знаменитост им је кићени државни печат и виза које ти лупе кад улазиш на њихову територију.


Tamo se ide liftom?
mirelarado mirelarado 17:22 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

Tamo se ide liftom?


Uspinjačom, ali ne vredi truda, nema bogznašta da se vidi.

nsarski nsarski 17:30 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

mirelarado
Tamo se ide liftom?


Uspinjačom, ali ne vredi truda, nema bogznašta da se vidi.



Kako ne vredi?! Imaš odličan pogled na...na...na okolinu San Marina. Još kupiš sladoled i razglednicu, i imaš pečat da si bio izložen tim divotama. Što bi rekli Bitlsi- who could ask for more!

Jbg, Mirela, ne budi surova, moraju i oni od nečega da žive.

P.S. Kladim se da je u njihovom Ministarstvu za Turizam zaposleno pola države. Druga polovina pravi sladoled i štampa razglednice. Dobro, pet likova održavaju uspinjaču. Težak je život San Marinjanina.
mirelarado mirelarado 17:40 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

nsarski
mirelarado
Tamo se ide liftom?


Uspinjačom, ali ne vredi truda, nema bogznašta da se vidi.



Kako ne vredi?! Imaš odličan pogled na...na...na okolinu San Marina. Još kupiš sladoled i razglednicu, i imaš pečat da si bio izložen tim divotama. Što bi rekli Bitlsi- who could ask for more!

Jbg, Mirela, ne budi surova, moraju i oni od nečega da žive.


A ako ti to nije dovoljno, pazariš i magnetić za frižider i bog da te vidi.
maksa83 maksa83 17:42 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

(Da je ovo dobar prevod, imam potvrdu sa viših instanci. Kome se ne dopada, neka zove blogera N. Krstića.)

Imam witz za tebe, kažu da je savremeni turski ali meni liči na ruski.

Zatvorenik u zatvorskoj biblioteci, traži tu-i-tu knjigu. Zatvorski bibliotekar: nemamo ovde tu knjigu, ali imamo ovde tog pisca.
nsarski nsarski 17:43 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

A ako ti to nije dovoljno, pazariš i magnetić za frižider i bog da te vidi


To prave Kinezi. Njih ništa ne mrzi.
nsarski nsarski 17:43 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

maksa83
(Da je ovo dobar prevod, imam potvrdu sa viših instanci. Kome se ne dopada, neka zove blogera N. Krstića.)

Imam witz za tebe, kažu da je savremeni turski ali meni liči na ruski.

Zatvorenik u zatvorskoj biblioteci, traži tu-i-tu knjigu. Zatvorski bibliotekar: nemamo ovde tu knjigu, ali imamo ovde tog pisca.

Sjajno!!!

P.S. I Katar ima svog državnog pesnika koji se nekoć zeznuo i napisao pesmu koja nije mnogo pohvalna za dinastiju Emira i porodice Al Tani. I dobio 20 godina robije.
Tru stori.
mirelarado mirelarado 17:59 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

nsarski
A ako ti to nije dovoljno, pazariš i magnetić za frižider i bog da te vidi


To prave Kinezi. Njih ništa ne mrzi.


E, da. Kad smo već kod Milančetove teme, meni se čini da su džabalebaroši, lenje gaše, zgubidani, dangube i zabušanti samo naizgled vedri, bezbrižni i spokojni. Izbegavanje posla, hvatanje krivine iziskuje više truda i strateškog planiranja nego da se posao uradi pa da se onda planduje. Kao oni đaci što ulože silan trud praveći puškice (danas pripremajući bubice i druga tehnička pomagala) da bi dobili nezasluženu ocenu, umesto da nešto novo nauče i saznaju.
c_h.arlie c_h.arlie 19:11 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

mirelarado
nsarski
A ako ti to nije dovoljno, pazariš i magnetić za frižider i bog da te vidi


To prave Kinezi. Njih ništa ne mrzi.


E, da. Kad smo već kod Milančetove teme, meni se čini da su džabalebaroši, lenje gaše, zgubidani, dangube i zabušanti samo naizgled vedri, bezbrižni i spokojni. Izbegavanje posla, hvatanje krivine iziskuje više truda i strateškog planiranja nego da se posao uradi pa da se onda planduje. Kao oni đaci što ulože silan trud praveći puškice (danas pripremajući bubice i druga tehnička pomagala) da bi dobili nezasluženu ocenu, umesto da nešto novo nauče i saznaju.

Da.
Milan Novković Milan Novković 19:33 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

mirelarado
nsarski
A ako ti to nije dovoljno, pazariš i magnetić za frižider i bog da te vidi


To prave Kinezi. Njih ništa ne mrzi.


E, da. Kad smo već kod Milančetove teme, meni se čini da su džabalebaroši, lenje gaše, zgubidani, dangube i zabušanti samo naizgled vedri, bezbrižni i spokojni. Izbegavanje posla, hvatanje krivine iziskuje više truda i strateškog planiranja nego da se posao uradi pa da se onda planduje. Kao oni đaci što ulože silan trud praveći puškice (danas pripremajući bubice i druga tehnička pomagala) da bi dobili nezasluženu ocenu, umesto da nešto novo nauče i saznaju.

Ponekad je to razlog lažne bezbrižnosti, a ponekad odsustvo kreativnost, pa osećaj zavisnosti od drugih, suzbijena sloboda.

Moj prijatelj, sada u večnim lovištima, je ostavio sina kojeg spominjem zato što se sećam kako je onomad, po završenoj biohemiji, i rukama i nogama tražio posao i našao ga u nekoj zabiti, na livadi, u laboratorijama daleko od roditeljskog Londona punog "života". On je imao koncept ispunjenog života gde, iako je odrastao u metropoli, uključuje kreativan rad i slobodu kretanja vikendima, praznicima i za vreme godišnjih.

I to zvuči kao "prava stvar". A on je mogao i u Londonu da slično zarađuje, na dosadnijim poslovima, i da ima londonski "krug dvojke" gde ima oko 20,000 više devojaka nego mladića.

Jedan moj drugi drug i partner je putovao 1:45 na posao u jednom smeru samo da ne bi živeo u Londonu nego na selu.

Mi smo ove godine opet kolima na godišnji da bi švrljali po Evropi, to često radimo, najčešće završimo na nekoliko dana u Italiji i ove godine u Dolomitima (prošli put u Aosta dolini pa smo mlatili po okolnim planinama).

I to je danas skoro pa "činjenica" da priorda u svojoj veličanstvenosti zbližava i značajno različite ljude, kako spoznaju koliko su, u stvari, majušni, i koliko je naduvan njihov svakodnevni, subjektivni, lažni "izalazak" iz nekog mehura u kome se oni osećaju zarobljeno.

Pa je moje pitanje donekle i o slacker serenity koji nas sve mimoilazi, tj zamislimo kako vredno radimo kad se od nas očekuje da vredno radimo, u fer-plej maniru, ali jurcamo mimo toga kao da nas je neko drugi navio.

Pa imamo puno ljudi koji imaju nekreativne poslove, ali grad im je magned, zvučan poslodavac je magnet, titula, ...

EDIT: Ovde smo "mlatili" ove godine:

mirelarado mirelarado 20:28 25.08.2018

Re: Serenity, slacker...

Ovde smo "mlatili" ove godine:



Auuu, divno!
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:44 26.08.2018

Re: Serenity, slacker...

Ова нестварно лепа Миланова слика ме је подсетила на иконичне фотографије Луиђи Гирија.

mirelarado mirelarado 10:05 26.08.2018

Re: Serenity, slacker...

principessa_etrusca
Ова нестварно лепа Миланова слика ме је подсетила на иконичне фотографије Луиђи Гирија.



Гири - стварно је био велики уметник, понекад мислим да је фотографска реинкарнација Де Кирика. :)


principessa_etrusca principessa_etrusca 10:38 26.08.2018

Re: Serenity, slacker...

Заиста сјајан уметник!

Волим његове геометријске, добро си рекла, декириковске фотографије, a драга ми је и серија са људима у пејзажу.



Замишљам како је направио ову са лоптицом тик изнад линије хоризонта.





principessa_etrusca principessa_etrusca 10:55 26.08.2018

Re: Serenity, slacker...

Сада је у току Гиријева путујућа ретроспектива са насловом "Мапа и територија", истим као и Уелбекова књига издата 2010. (коју иначе топло препоручујем). Уелбеков јунак је фотограф, па не знам да ли се ради о неком наклону или случајности. (А и банкар Гринспен је своју књигу из 2013. назвао баш тако, The Map and the Territory: Risk, Human Nature, and the Future of Forecasting.)

mirelarado mirelarado 16:32 26.08.2018

Re: Serenity, slacker...

Milan Novković
Pa je moje pitanje donekle i o slacker serenity koji nas sve mimoilazi, tj zamislimo kako vredno radimo kad se od nas očekuje da vredno radimo, u fer-plej maniru, ali jurcamo mimo toga kao da nas je neko drugi navio.



Ha! Sad znam zašto mi ovaj izraz na engleskom pomalo rogobatno zvuči, ima taj blago negativni prizvuk, zbog džabalebaroša i danguba. Italijani imaju mnogo lepši izraz za bezbrižnu dokolicu, oni jednostavno kažu, mediteranski opušteno, dolce far niente = slatki nerad, što automatski kazuje da je plandovanje svakom milo i drago. :)

Koristi se i u engleskom.

Detaljnije objašnjenje.
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:15 26.08.2018

Re: Serenity, slacker...

Italijani imaju mnogo lepši izraz za bezbrižnu dokolicu, oni jednostavno kažu, mediteranski opušteno, dolce far niente = slatki nerad, što automatski kazuje da je plandovanje svakom milo i drago. :)

Доколица је мила и потребна и онима који иначе напорно раде и израз dolce far niente описује уживање у пријатним и опуштеним тренуцима "празног хода". Он не говори о (немарном) односу према (незавршеном) послу, па није случајно да је ушао у енглески јер, колико је мени познато, енглеског еквивалента нема.

Slacker има негативан призвук јер описује некога ко дангуби, развлачи се, одуговлачи са послом који треба урадити, ко избегава посао, "хвата кривине", све ради у последњи час итд.
mirelarado mirelarado 17:24 26.08.2018

Re: Serenity, slacker...

principessa_etrusca
Italijani imaju mnogo lepši izraz za bezbrižnu dokolicu, oni jednostavno kažu, mediteranski opušteno, dolce far niente = slatki nerad, što automatski kazuje da je plandovanje svakom milo i drago. :)

Доколица је мила и потребна и онима који иначе напорно раде и израз dolce far niente описује уживање у пријатним и опуштеним тренуцима "празног хода". Он не говори о (немарном) односу према (незавршеном) послу, па није случајно да је ушао у енглески јер, колико је мени познато, енглеског еквивалента нема.

Slacker има негативан призвук јер описује некога ко дангуби, развлачи се, одуговлачи са послом који треба урадити, ко избегава посао, "хвата кривине", све ради у последњи час итд.


Да, управо тако. Зато и мислим да је dolce far niente подеснији израз за ово на шта Новковић указује у уводном тексту.
Milan Novković Milan Novković 08:59 27.08.2018

Re: Serenity, slacker...

docsumann
Италијани и данас много воле титуле, чим стекнеш факултетску диплому, обраћају ти се са "dottore". Посланици имају титулу "onorevole" (часни, уважени) и буде стварно комично кад се развије политичко препуцавање и крену да пљуште увреде, па "onorevole" постане гњида, уштва, лажов, лопов..


u crnogorkom parlamentu se to omalovažavanje ispoljava tako što u obraćanju osobi s kojom diskutuješ nepretano ponavljaš gospodine / gospođo.
tj. svaku rečenicu, ili pak nastavkak rečenice počinješ sa gospodine Markoviću (npr.), pa opet Gospodine Markoviću, znate li vi gospodine Markoviću da ...
ono, repeticijom do besmisla

Znači kad čujem Gospodine Novkoviću u Crnoj Gori odmah da ih izazivam na lomljenje ruke
Milan Novković Milan Novković 09:30 27.08.2018

Re: Serenity, slacker...

principessa_etrusca
...А и банкар Гринспен је своју књигу из 2013. назвао баш тако, The Map and the Territory: Risk, Human Nature, and the Future of Forecasting.)

On nešto sporije kapira, al dobro, imao je super-quants protiv sebe (nisam pročitao knjigu, napamet pričam)
nsarski nsarski 15:04 27.08.2018

Re: Serenity, slacker...

On nešto sporije kapira, al dobro...


Mislis, kada je sjebo finansije planete, onda se zgranuo kako su bankari gramzivi. Desava se:

nsarski nsarski 16:07 27.08.2018

Re: Serenity, slacker...

A propos turizma, jedna anegdota od juce.
Zaustave me juce na ulici momak i devojka, dreamy eyes, ranac na ledjima, zeljni avantura, i pitaju gde je Glavna Zeleznicka stanica. Imaju na Guglu, ali ne znaju kako tamo da dodju. Hteli bi da putuju dalje.

Hm, nisam znao kako da im objasnim da je taj njihov Gugl zastareo, da u Bg. sada ima vise zeleznickih stanica i sve zavisi u kom pravcu se putuje, ali da nemam pojma gde su one i kako se tamo stize. Rekao sam da ne znam.

Mozda kad sagrade zicaru - tada ce biti lakse. A i Gugl da se uzme u pamet.
zilikaka zilikaka 20:57 27.08.2018

Re: Serenity, slacker...

A i Gugl da se uzme u pamet.


Pronašli čoveka u šumi na Divčibarima svog upetljanog u lance, danima samog bez hrane i vode i totalno iznemoglog.
Dolaze panduri i počinje odmah istraga:

- Od kad si ovde?
- Kako su te tu dovezli?
- Da li te je neko oteo?
- Da nije neka trgovina ljudima?

...ovaj mučenik ćuti ko zaliven

- Čoveče, čega se poslednjeg sećaš?

- Ringišpila u Mionici

principessa_etrusca principessa_etrusca 08:06 25.08.2018

Well spotted

Ode Aretha - opet, zakasnio kod Bilija zbog godišnjeg, i ne zbog jednog od prva tri, četiri ili pet glasova, nije to smisao univerzuma i egzistencije, nego zbog njenog života - krenula Principeza na tu temu ali je završila pre nego što je počela, pa je, ...

Добро запажање и да признам да сам овде крива (as charged) и више. Свесно сам хтела да избегнем неки лакомислени коментар, рецимо на податак да је Арита родила двоје деце до својих 14 година или да се борила са зависностима итд. Не кажем да је наше блогерско друштванце judgemental, таман посла, али има нас и таквих.
c_h.arlie c_h.arlie 08:41 25.08.2018

M'da !

Ma nema to - kada Milan napiše blog, tu trava ne raste.

Usput - Milane, tvoje trave su bolje nego Doksumanove.
Usput 2 - odoh na pijac po paradjz.
Milan Novković Milan Novković 09:04 25.08.2018

Re: M'da !

c_h.arlie
...Usput - Milane, tvoje trave su bolje nego Doksumanove...

Nažalost, naše pojedinačne trave su još uvek suviše uske i specifične da bi se poredile - rešeni deo ljudske jednačine je još uvek relativno mali.

Ali, vreme radi za nas, i naučićemo da mešamo trave jednog dana
Черевићан Черевићан 10:14 25.08.2018

nexus

....nešto kao

оно кад назрем
к'о спокој за мене,
обично је трен
међ' ногама жене

Milan Novković Milan Novković 19:42 25.08.2018

Re: nexus

Черевићан
....nešto kao

оно кад назрем
к'о спокој за мене,
обично је трен
међ' ногама жене


Posle napete jurnjave po sred ulice

romi.daba romi.daba 10:25 25.08.2018

The Guardian 9 avgust 1995



Panthera Serbus: HABITAT: Everywhere possible.
Diet: Everyone

Panthera Croatis: HABITAT: Constantnly expanding:
Diet: Serbs

jinks jinks 10:27 25.08.2018

...

myredneckself myredneckself 22:13 25.08.2018

Re: ...

Milan
- slacker - ...osoba koja ili ništa ne radi, ili, ako nešto mora da uradi, to odlaže do poslednjeg trenutka, i sve to u produhovljeno, iskreno opuštenom maniru - ispravljajte me ako grešim u definicijama.

Milane, ovo je ortodoksna prokrastinacija (iskustveno, iz prve ruke) u koju sam se ja potopila do guše danas ceo dan popodne, pa terala kera do sumraka, i putovala, plivala i ronila po svetu znanom i neznanom sve s Google Map View, i majstorski odugovlačila početak jednog kućnog posla, koji baš moju ruku ište.
(šta majstorski, ovo ja podižem na umetnički nivo!)
Sve mi je ostalo netaknuto u postojećem haosu, jer nemam ni zericu motivacije za taj pos'o. I tako, što možeš danas, ostavi za sutra, opet to mene čeka.
U međuvremenu, nije sve tako crno - imam malu grižu savesti zato što sam popodne mogla svašta, evo i sada bih još mogla svašta uraditi umesto što sam došla ovde kod tebe da blogujem...
blogovatelj blogovatelj 01:06 26.08.2018

Re: ...

putovala, plivala i ronila po svetu znanom i neznanom sve s Google Map View


Ja sam sinoć bio na Zelenortskim Ostrvima.
myredneckself myredneckself 08:06 26.08.2018

Re: ...

blogovatelj
putovala, plivala i ronila po svetu znanom i neznanom sve s Google Map View


Ja sam sinoć bio na Zelenortskim Ostrvima.


Ihh, samo da si se javio, bila sam blizu.
Baš volim te male zemlje pune ljubavi. A tek njihovu muziku...

Milan Novković Milan Novković 10:47 26.08.2018

Re: ...

myredneckself
Milan
- slacker - ...osoba koja ili ništa ne radi, ili, ako nešto mora da uradi, to odlaže do poslednjeg trenutka, i sve to u produhovljeno, iskreno opuštenom maniru - ispravljajte me ako grešim u definicijama.

Milane, ovo je ortodoksna prokrastinacija (iskustveno, iz prve ruke) u koju sam se ja potopila do guše danas ceo dan popodne, pa terala kera do sumraka, i putovala, plivala i ronila po svetu znanom i neznanom sve s Google Map View, i majstorski odugovlačila početak jednog kućnog posla, koji baš moju ruku ište.
(šta majstorski, ovo ja podižem na umetnički nivo!)
Sve mi je ostalo netaknuto u postojećem haosu, jer nemam ni zericu motivacije za taj pos'o. I tako, što možeš danas, ostavi za sutra, opet to mene čeka.
U međuvremenu, nije sve tako crno - imam malu grižu savesti zato što sam popodne mogla svašta, evo i sada bih još mogla svašta uraditi umesto što sam došla ovde kod tebe da blogujem...


I misliš dakle postojiš, i ne misliš datke postojiš, istovremeno - slacker serenity podignut na kvantni nivo
Milan Novković Milan Novković 10:52 26.08.2018

Re: ...

blogovatelj
putovala, plivala i ronila po svetu znanom i neznanom sve s Google Map View


Ja sam sinoć bio na Zelenortskim Ostrvima.

Ne sećam se više da li je "pustiti mozak na otavu" naše regionalno jezičko bogatstvo (uže-seljačko) ili šire, ali sećam se da je kod jednog prevoda kod Krstića došlo do toga da prevodioci, mi blogeri, ne nismo baš najbolje kapirali po čemo pesnik, ili junak gazi.

Ovo mi je sad asocijacija pošto se pokazalo da si ti vanredno talentovan za prevođenje, ne tom prilikom nego ranije.

Ja rado puštam mozak na otavu
myredneckself myredneckself 19:48 26.08.2018

Re: ...

Milan Novković
myredneckself
Milan
- slacker - ...osoba koja ili ništa ne radi, ili, ako nešto mora da uradi, to odlaže do poslednjeg trenutka, i sve to u produhovljeno, iskreno opuštenom maniru - ispravljajte me ako grešim u definicijama.

Milane, ovo je ortodoksna prokrastinacija (iskustveno, iz prve ruke) u koju sam se ja potopila do guše danas ceo dan popodne, pa terala kera do sumraka, i putovala, plivala i ronila po svetu znanom i neznanom sve s Google Map View, i majstorski odugovlačila početak jednog kućnog posla, koji baš moju ruku ište.
(šta majstorski, ovo ja podižem na umetnički nivo!)
Sve mi je ostalo netaknuto u postojećem haosu, jer nemam ni zericu motivacije za taj pos'o. I tako, što možeš danas, ostavi za sutra, opet to mene čeka.
U međuvremenu, nije sve tako crno - imam malu grižu savesti zato što sam popodne mogla svašta, evo i sada bih još mogla svašta uraditi umesto što sam došla ovde kod tebe da blogujem...


I misliš dakle postojiš, i ne misliš datke postojiš, istovremeno - slacker serenity podignut na kvantni nivo


I to nije kraj znanja, ergo, ni kvantne fizike.
blogovatelj blogovatelj 03:18 27.08.2018

Re: ...

Baš volim te male zemlje pune ljubavi. A tek njihovu muziku...


Ne znam odakle sam pokupio ovu pesmu. Moguće sa nekog bloga. Ali sam bukvalno otkinuo potpuno na nju. Takva smirenost melodije kroz celu stvar, a ritam i udaraljke divljaju.

blogovatelj blogovatelj 03:26 27.08.2018

Re: ...

Ihh, samo da si se javio, bila sam blizu.


Volim i preko Tjuba da otputujem...
A onda razmišljam o ljudima sa snimaka, o njihovim životima... Gde spavaju, šta im deca jedu, kakvi su im tanjiri u kućama...

Milan Novković Milan Novković 08:07 27.08.2018

Re: ...

blogovatelj
Baš volim te male zemlje pune ljubavi. A tek njihovu muziku...


Ne znam odakle sam pokupio ovu pesmu. Moguće sa nekog bloga. Ali sam bukvalno otkinuo potpuno na nju. Takva smirenost melodije kroz celu stvar, a ritam i udaraljke divljaju.


Odslušao, pročitao Wiki article - nisam ništa znao o zemlji, ali ako deklarišeš sledeći jezik kao Mandinka znaću šta radiš, taman je dobar intro into tonal languages
Milan Novković Milan Novković 08:56 27.08.2018

Re: ...

myredneckself
...I to nije kraj znanja, ergo, ni kvantne fizike.

Pomeramo slacker-serenity granice na svim frontovima
blogovatelj blogovatelj 08:56 27.08.2018

Re: ...

nisam ništa znao o zemlji,


Jedino što sam znao je da je Gambija "crv" u Senegalu i da je takvog oblika zahvaljujući nekom mirovnom sporazumu između Francuza i Engleza. Francuzi su morali da im daju ulaz u snegalsku reku i valjda po deset milja sa obe strane reke, a onda Englezi da idu u zvodno u dubinu, pa dokle stignu, jer je reka u to vreme bila neistražena.
Tako je Senegal bio francuska kolonija, a Gambija postala engleska.
Kada sam to pročitao, pala mi je na pamet analogija sa južnoameričkim kontinentom. Svuda španske kolonije, a uzvodno uz Amazon i pritoke mu išli Portugalci. Špancima bilo preopasno, radili su posao tamo gde je zicer, a Portugalce pustili da se akaju tamo gde su pirane i pitoni.
Pretpostavka mi je i da je nekadašnji Zair sličnom igrom sudbine pao u ruke Belgijancima. Oni koji su jači krali su tamo gde je lagano i gde je bilo mnogo više para, a slabijima su ostavljali koske. Ali eto, Portugalcima se zalomilo da je Amazon imao mnogo pritoka, pa su dobro prošli.
myredneckself myredneckself 00:51 28.08.2018

Re: ...

Milan Novković
myredneckself
...I to nije kraj znanja, ergo, ni kvantne fizike.

Pomeramo slacker-serenity granice na svim frontovima

Da, pomeramo, i evoluiramo i praktično i teoretski.
Teorije dorađujemo u hodu, a biramo i držimo se one koja nam u praksi najviše odgovara.

E ljudi moji... Milane, sto godina ćemo živeti.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana