Istorija| Jubileji| Lingvistika| Muzika| Život

Pileće nogice, fil rouge i Mrsni Utorak

tasadebeli RSS / 25.08.2018. u 13:29


 

 

(Кеви и ћалету јер им поред свега осталог дугујем и за музику у мом животу. *) 

 

Ове године сам обележио један мали јубилеј у свом животу.

Навршило се 45 година од појаве једне ЛП плоче која је, по мени, имала велики утицај на потоњи развој онога што данас називамо музиком нашег доба. Наиме, 1973. године појавио се ЛП албум Др Џона под називом In The Right Place.

Малколм Џон Ребенак је рођен 21. новембра 1940. године у Њу Орлеансу у породици француског порекла чије досељење у град у делти Мисисипија сеже у рани 19. век. Отпочео је са својим музичким образовањем тек негде у тинејџерским годинама, али је захваљујући члановима своје уже и шире фамилије, а нарочито свом оцу који је држао продавницу музичких инструмената и плоча од најранијих година свога живота био већ у додиру са музиком Кинг Оливера и Сачма Армстронга. Такође захваљујући оцу, присуствује у музичким студијима снимањима плоча различитих музичара попут Литл Ричарда, Гитар Слима и сличних, а у пубертетским годинама упознаје се са Професором Лонгхејром и његовом музиком што је Ребенака обележило за читав живот.

"I was also fascinated that he was sitting out there in a turtleneck shirt with a beautiful gold chain with a watch hangin' on it, and an Army fatigue cap on his head. And I thought, Wow, I never seen nobody dressed like this guy. Just everything about the man was totally hip. And he had gloves on him, too, beautiful silk gloves. I'll never forget this."

Већ са 16 година Ребенака ангажује продуцент Ace Records и ту се музички развој ове необичне личности музичке сцене наставља уз музичаре попут Џејмса Букера и Ерла Кинга. Упоредо с тим, Ребенак похађа католичку Jesuit High School и свира гитару по ноћним клубовима Њу Орлеанса.

Ребенак са гитаре прелази на пиано 1960. године када му је у једном инциденту у неком од ноћних клубова, док је бранио свог певача и пијанисту из бенда, револверски метак тешко повредио један прст леве руке. Касније је захваљујући оперативним захватима Ребенак успео донекле да поврати тај прст у живот, али се више никада није вратио на гитару. Ипак је само један Ђанго Рајнхарт. А тај инцидент нам сасвим довољно говори у каквом се то окружењу у ноћним клубовима Њу Орлеанса, са проституткама, макроима, дилерима и врло високом стопом криминала у то време, развијао и као личност и као музичар будући Др Џон.

Половином шездесетих, тачније 1965. године, Ребенак прелази у Лос Анђелес. Зли језици кажу да је селидба уследила пошто је Ребенак одлежао, да не кажем одмардељао, две године у Форт Ворту, Тексас, због диловања и вођења једне јавне куће у Њу Орлеансу. Што би рекли у „Неки то воле вруће" - Пустили су нас раније, после само три године, са Шибојген музичког конзерваторијума због доброг владања.

Они склонији романтичнијим везијама приче о животу и каријери Доктора Џона не помињу тај детаљчић него, пак, тврде да је селидба уследила након што је тадашњи окружни тужилац у Њу Орлеансу Џим Гарисон, нама познат из једне друге историјске приче, позатварао многе ноћне клубове по Њу Орлеансу у жељи да се та поменута изузетно висока стопа криминала макар некако смањи, па је тако мноштво музичара у граду остало без посла. Прихватили ми једну или другу верзију, или обе, ово пресељење је била прекретница у животу и музичкој каријери Ребенака.

У Ел Еју Ребенак врло брзо постаје део неформалне групе школованих студијских класичних и џез музичара под називом The Wrecking Crew која је као подршка свирала на хиљадама студијских снимака веома познатих звезда музичке сцене тог доба. Тако Ребенак постаје један од пратећих музичара на студијским снимцима једног Френка Запе и Тhe Mothers of Invention, Canned Heat, Сони и Шер,...

Своје уметничко име које узима на почетку своје соло каријере Ребенак дугује вуду наслеђу свога родног Њу Орлеанса. Наиме, Ребенак се сетио како је у младости читао о извесном Доктору Џону, наводном принцу из Сенегала који је са Хаитија стигао у Њу Орлеанс половином 19. века.

"Rebennack was always fascinated with New Orleans voodoo, and in Los Angeles he developed the idea of the Dr. John persona for his old friend Ronnie Barron. He recalls reading about the original Doctor John in his youth, a purported Senegalese prince who came to New Orleans from Haiti, a medicinal and spiritual healer. The Doctor was a free man of color who lived on Bayou Road and claimed to have 15 wives and over 50 children. He maintained a fascination with reptiles and kept an assortment of snakes and lizards, along with embalmed scorpions and animal and human skulls. His specialization was healing, and as such, in selling gris-gris, voodoo amulets that protected the wearer from harm.

'Well, there was a guy the name of Dr. John, a hoodoo guy in New Orleans. He was competition to Marie Laveau . He was like her opposite. I actually got a clipping ... about how my great-great-great-grandpa Wayne was busted with this guy for runnin' a voodoo operation in a whorehouse in 1860. I decided I would produce the record with this as a concept.'

Отуд и назив и концепт првог соло албума Др Џона 1968. године под називом „Gris-Gris" који је био нека врста занимљивог експеримента у покушају мешања музичког и културног наслеђа Њу Орлеанса са психоделијом у музици касних шездесетих.

Врло брзо, 1969, уследио је други албум, „Babylon" , па 1970. „Remedies", па затим „The Sun, Moon & Herbs" из 1971. на којем су му гостовали и двојица вероватно најпознатијих љубитеља његове музике, Мик Џегер и Ерик Клептон. Пети по реду соло албум Др Џона био је „Dr. John's Gumbo" 1972. године. 

Иако музички критичари каријеру Др Џона деле на четири фазе, оно францускокајунско-црначко-креолско-домородачко музичко и културно наслеђе свога родног града које је носио у себи било је главно обележје читавог његовог полувековног постојања на музикој сцени. Отуд 2001. године и албум Др Џона „Creole Moon" као нека врста „personal interpretation of New Orleans" (as he says in the liner notes)".

Овај његов шести по реду албум из 1973. чији мали јубилеј, 45 година од појаве, и обележава ова моја дневничка белешка јесте био први од његових албума који је направио и комерцијални продор на музичко тржиште и учинио име Др Џона познато и ван уског круга људи, међу којима је одувек било и много светски познатих музичара различитих жанрова, правих звезда музичке сцене. Тај албум јесте био прекретница у каријери Др Џона. И ја имам утисак да је музика са тог албума итекако обележила, обликовала и усмерила модерну популарну музику нашег доба све до наших дана. Не знам како ви, али ја Др Џона чујем чак и Duft Punk и у многим другим извођачима који се и у овом данашњем времену налазе на топ листама.

А ако и нисам у праву, ако тај шести по реду албум Др Џона и није баш обележио модерну популарну музику нашег доба како то ја мислим, онда сам свакако у праву када кажем да је тај албум обележио мој живот и обликовао и усмерио мој музички укус.

 

Аудиографија: Жикица Симић - Неонска дуга, 29. јул 2018. године.)

 



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 13:31 25.08.2018

Тастер




_____________________________________________________________________________

* - На једном од постова претходних пар недеља неко баш помену како родитељи утичу и обликују музички укус своје деце...
kick68 kick68 17:21 25.08.2018

Re: Тастер

- На једном од постова претходних пар недеља неко баш помену како родитељи утичу и обликују музички укус своје деце...

Mislim da je to bila NG.
Isti slucaj i sa mnom. Nada Knezevic, Lola Novakovic, Senka i Bisera, Zafir, Djordje Marjanovic, Miki Jevremovic...Ivo Robic? Smucili mi se slageri do kraja zivota:)))
IKO IKO verzija iz moje ere:
tasadebeli tasadebeli 20:22 25.08.2018

Re: Тастер

kick68
- На једном од постова претходних пар недеља неко баш помену како родитељи утичу и обликују музички укус своје деце...

Mislim da je to bila NG.
Isti slucaj i sa mnom. Nada Knezevic, Lola Novakovic, Senka i Bisera, Zafir, Djordje Marjanovic, Miki Jevremovic...Ivo Robic? Smucili mi se slageri do kraja zivota:)))
IKO IKO verzija iz moje ere:


Вероватно је то било код Питона на оном посту посвећеном Арети Френклин.


Е, да! Нада Кнежевић!

Какав је то џез глас!

А тек Бисера! Моја жена када чује Бисеру, прекине то што ради у том тренутку, ма шта год то било, и одслуша обавезно песму до краја. Из поштовања.


А ја нисам био гадљив ни на Леа Мартина. Сваки пут када бих чуо како пева ову ствар, помислио бих:"Ма какав, бре, Џејмс Браун и Том Џонс заједно! Ово је певање!"
michiganac michiganac 01:50 26.08.2018

Re: Тастер

Taske, ne znam kako bih ti plasticnije mogao opisati, ali..


..ja cu povjerovati da je Srbadija prezivjela - onog trenutka kad negdje na potezu od Ex BG-luke pa do trga republike (inkluzivno sa NPozoristem) osvane jedan muz. konzervatorijum u cast cjelokupne serpske wind instrument-scene koja je vec dobrano potonula u zaborav.. Mislem na onaj trenutak kad dunavske (& crnomorske ditto) obale budu konacno bezbjedne za sve narodne pukove koji ih nastanjuju i korito bude ocisceno za prohodnost svih rijecnih tour-ladjica&kruzera, najvise ipak onih iz bogatog gornjeg podunavlja - da dojdu i ostave kintu toj balkanski egzoticno-cudnovatoj vocki od naroda (uslovno) juzno od Dunava i na kapijama Orijenta..

I ako smo vec u zadnjih par decenija "oznaceni i prokazeni" kao narod - recimo, ono nesto kao 'Evropejski Tzigani'- zasto onda da im i ne naplatimo tu nametnutu ulogu?




Doista mislim da bi jedan specijalizovani muz. konzervatorijum za duvacke instrumente - od (Dugiceve) frule, (Bokijevog) klarineta, (Trkuljinih) gajdi,... do sveprisutne trube - u nekom buducem umjetn. BG-kvartu (nezagadjenom od onakvih savamalskih, bezdusnih SNS-beton-frankestajna) na reprezentativnoj lokaciji na toj dorcolskoj padini mogao da postane prepoznatljiv na globalnoj mapi, makar utoliko kao "Balkan Berklee" u koji bi mogli pohrliti mladjahni nadareni wind-instrumentalisti, recimo iz najdaljih kutaka latino-amerike (jerbo su nam eto i slicna bratja po nedacama).. A odmah tu negdje iza ugla da je dzez-muzej sa zaostavstinom Mise Blama, zatim Francuska i Zorza Klemansoa ulice ('nomen est omen') do same revitalizovane dunavske obale i buduce marine kao prva autenticna BG-kapija i balkanska ver. nju-orleanske 'Bourbon Street'..


tasadebeli tasadebeli 08:01 26.08.2018

Re: Тастер

michiganac

Taske, ne znam kako bih ti plasticnije mogao opisati, ali..








Шта да ти кажем сем да си све у праву.



Ја бих још додао да бих у тај музконз са музејом ставио све инструменте (добро, добро, нека буду дудулајке на почасном месту, нека ти буде тај уступак мада ја носим исте капице као и Арт Блеки што је носио) и да би уз тај музконз требало да постоји и добротворни фонд (у који би, наравно, највише уплаћивали новац наши из дијаспоре јер чињеница је да они од свих нас најбоље и зарађују, па би требало највише и да дају) који би затим служио да се финансијски покрије евентуално дошколовавање наше надарене деце на Берклију (бубњаре не на Беркли, него на џез академију у Грацу, тамо се само добош ради и изучава три године, па тек онда иду на чинеле итд.) и осталим светски познатим музичким школама, а не да оволики наши клинци скупљају сами паре за своје школовање свирајући по Кнез Михајловој са отвореном кутијом од инструмента испред себе. (ЛИНК)



Да не запоставимо баш везу са светом. То јест, не бих се ја затварао само у свој тор. Јер треба да се мало спасемо и од ове депресије од граха и купуса. (ЛИНК)








____________________________________________________________________________


EDIT:

Заборавих да пожелим добро јутро свима. Хау инсенситив фром ми. (ЛИНК)
g.radicevic g.radicevic 13:52 25.08.2018

kako si uspeo..

da promeniš dr Jona u Dua Lipu
medžik

ja sam u to doba preferirao više hard varijantu R&R, pa se ovo može smatrati za trol

npr


EDIT: sad opet dr John, al naslov je ostao duži za pileće nogice
tasadebeli tasadebeli 14:23 25.08.2018

Re: kako si uspeo..

g.radicevic
da promeniš dr Jona u Dua Lipu
medžik

ja sam u to doba preferirao više hard varijantu R&R, pa se ovo može smatrati za trol

npr


EDIT: sad opet dr John, al naslov je ostao duži za pileće nogice



Без пилећих ногица нема ни црних паса, зар не?


А ни добре супице за недељни ручак!


EDIT (после дужег размишљања): Ху д фак из Дуа Липа!


(Шалим се, шалим се... Чуо сам ту њену... музику. Мислим, те њене... песме.

Мислим... Лепо је то...

Али не знам, брате, нека ми њуејџери што грицкају три, кад нису на дијети, травке за ручак у тањиру не замере, ипак ја преферирам буцмасте пре него те мршавице, па макар те мршавице за себе мислиле да вреде дупло, као две ове наше обичне, домаће... )
mirelarado mirelarado 14:42 25.08.2018

Re: kako si uspeo..

ja sam u to doba preferirao više hard varijantu R&R, pa se ovo može smatrati za trol


Ja sam slušala Džetro Tal, ali ova stvar i danas me radi.
c_h.arlie c_h.arlie 15:35 25.08.2018

Re: kako si uspeo..

mirelarado
ja sam u to doba preferirao više hard varijantu R&R, pa se ovo može smatrati za trol


Ja sam slušala Džetro Tal, ali ova stvar i danas me radi.

Normalno - nego kako !?
I u to ime


BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:03 26.08.2018

Re: kako si uspeo..

Džetro Tal


JETHRO TULL 14.OKTOBRA U BEOGRADU!



Harizmatični Ian Anderson i Jethro Tull nastupaju u Sava Centru 14.oktobra u okviru svoje ’’50th Anniversary Tour’’ regionalne turneje.

Ovaj kultni britanski rok bend, koji je snimio 30 albuma i prodao ih u 50 miliona primeraka, bio je na listi najtraženijih grupa kada su koncerti u pitanju.

’’Tokom pola veka odsvirali smo preko 3000 koncerata u 40 zemalja, starijim i mlađim fanovima koji su želeli da čuju rok, folk, džez i pesme inspirisane klasikom’’ izjavio je Anderson.

Jethro Tull danas nastupaju u sledećoj postavi:

- Ian Anderson – flauta, vokal, akustična gitara

- Florian Ophale – gitara

- John O’Harra – klavir, harmonika, vokal

- David Goodier – bas, vokal

- Scott Hammond – bubnjevi

Ulaznice za ovu istorijsku svirku u prodaji su od četvrtka, 24.maja po cenama: 1990,00 RSD, 2.800,00 RSD, 3.400,00 RSD i 3.990,00 RSD na blagajni Sava Centra i svim prodajnim mestima Eventima.
mirelarado mirelarado 08:03 26.08.2018

Re: kako si uspeo..

JETHRO TULL 14.OKTOBRA U BEOGRADU!


Hvala, Bebo, za ovu informaciju.
romi.daba romi.daba 19:52 26.08.2018

Re: kako si uspeo..

mirelarado
JETHRO TULL 14.OKTOBRA U BEOGRADU!


Hvala, Bebo, za ovu informaciju.


Zar nije bio na blogu nekad Ian Anderson.






Taso srećan ti nov početak!

Baš si mi otvorio apetit za pečenjem, moraću da dugo postim da bih ga zaslužio.
Na Svetoj Gori sam shvatio kako su masti i ulja supstance koje se ne jedu svaki dan, već samo za praznike. Zato ću da umočim malo hleba u suncokretovo ulje.

tasadebeli tasadebeli 20:12 26.08.2018

Re: kako si uspeo..

romi.daba

Baš si mi otvorio apetit za pečenjem, moraću da dugo postim da bih ga zaslužio. Na Svetoj Gori sam shvatio kako su masti i ulja supstance koje se ne jedu svaki dan, već samo za praznike. Zato ću da umočim malo hleba u suncokretovo ulje.



Замисли, молим те, лигње су тамо допуштене за време поста.

А кажу да лигње подижу холестерол скај хај.

Ирационалне, бре, и те религије...

Иначе, не фали ништа том парчету хлеба ни са маслиновим уљем. Па труцнеш мало соли озго. То сам научио од медитеранаца. То је ваљда њихово леба и мас'.


Otoci često postaju mjestima sabranosti ili smirenja, kajanja ili ispaštanja, izgona ili zatočenja: otud toliki samostani, zatvori i azili na njima, ustanove što ponekad dovode do krajnosti otočni položaj i sudbinu. I oni najsretniji, poput Atlantide, tonuli su u more zajedno s gradovima i lukama na njima. Zajednička je osobina većine otoka iščekivanje onog što će se dogoditi. I najmanji među njima čekaju barem brod koji treba pristati, vijesti koje donosi, prizor ili događaj. Otočani imaju više vremena za čekanje nego drugi: čekanje je obilježje njihova vremena. Nekoć se pokapalo mrtve na otocima za koje se vjerovalo da su izvan vremena. Slavna prošlost i taština koja iz nje proizlazi navodili su veće i jače otoke da se natječu s kontinentom, da se mjere s vlastitom epohom. Ne može se točno utvrditi kakvi su uzroci i posljedice takvih pojava na Mediteranu.




Добро ми ти дошао у ово моје блогодвориште.



mirelarado mirelarado 20:22 26.08.2018

Re: kako si uspeo..

Zar nije bio na blogu nekad Ian Anderson.


Moguće da jeste. Ne sećam se...
g.radicevic g.radicevic 20:28 26.08.2018

Re: kako si uspeo..

Moguće da jeste. Ne sećam se...


nekad davno
Dunja ili Beba ...
možda
maksa83 maksa83 14:44 25.08.2018

a slon je

У Ел Еју Ребенак врло брзо постаје део неформалне групе школованих студијских класичних и џез музичара под називом The Wrecking Crew

Da dodam da je jedini ženski član The Wrecking Crew bila ona baka što sam je kačio pre neki dan - Carol Kaye.

c_h.arlie c_h.arlie 15:32 25.08.2018

Re: a slon je

maksa83
У Ел Еју Ребенак врло брзо постаје део неформалне групе школованих студијских класичних и џез музичара под називом The Wrecking Crew

Da dodam da je jedini ženski član The Wrecking Crew bila ona baka što sam je kačio pre neki dan - Carol Kaye.


Ko o čemu, Maksa o ženama.

Usput - meni je Sindina verzija vrh ... šta da kažem.




g.radicevic g.radicevic 15:05 25.08.2018

Infekcija

А ако и нисам у праву, ако тај шести по реду албум Др Џона и није баш обележио модерну популарну музику нашег доба како то ја мислим, онда сам свакако у праву када кажем да је тај албум обележио мој живот и обликовао и усмерио мој музички укус.




jedan od..
tasadebeli tasadebeli 15:24 25.08.2018

Re: Infekcija

maksa83 maksa83 15:41 25.08.2018

Re: Infekcija

А како је дошло до тога? Сећате ли се? Је л' вас неко упутио, пуштао вам ту музику када сте је чули први пут, показао вам, указао...?

Ja sam sticajem okolnosti odras'o na klasičnom džezu, bluz i pentatoniku sam morao da otkrijem sam 15-20 godina kasnije (hoću da kažem, u kući je bilo tačno nula ploča Hendrixa ili bilo čega sličnog, čak nije bilo ni Stounsa koji su krali bluz ko blesavi, samo sve od Bitlsa).

Inače, pesma iz naslova tvog klipa je nastala (zapravo je ta izvedba lansirala i proslavila) tako što su se Dixie Cups ženske zezale na pauzi snimanje sa palicama i flašom od kokakole. Ostalo je istorija.

mirelarado mirelarado 16:20 25.08.2018

Re: Infekcija

А како је дошло до тога? Сећате ли се? Је л' вас неко упутио, пуштао вам ту музику када сте је чули први пут, показао вам, указао...?


Рок сам слушала под утицајем друштва, вршњака, као отклон од латино звука који су моји маторци претежно слушали (и играли :). А волим и сада то румба-самба-босанова...


tasadebeli tasadebeli 16:52 25.08.2018

Re: Infekcija

maksa83
А како је дошло до тога? Сећате ли се? Је л' вас неко упутио, пуштао вам ту музику када сте је чули први пут, показао вам, указао...?

Ja sam sticajem okolnosti odras'o na klasičnom džezu, bluz i pentatoniku sam morao da otkrijem sam 15-20 godina kasnije (hoću da kažem, u kući je bilo tačno nula ploča Hendrixa ili bilo čega sličnog, čak nije bilo ni Stounsa koji su krali bluz ko blesavi, samo sve od Bitlsa).

Inače, pesma iz naslova tvog klipa je nastala (zapravo je ta izvedba lansirala i proslavila) tako što su se Dixie Cups ženske zezale na pauzi snimanje sa palicama i flašom od kokakole. Ostalo je istorija.




Тако је, сви смо ми тек после накнадно истраживали и додавали на оно од чега смо пошли. Нисам ни ја одмах у почетку пролазио ништа другачије од тебе у мојој кући по питању музике, мада се затекао ту и понеки Алис Купер и Хендрикс и слично. Синглице, углавном. Као мустре за трговину.

Имао ту срећу као и Доктор Џон да ми је ћале био трговац инструментима и плочама - био је директор Просвета Промузика - а после је из пензије радио као комерцијалиста за једног приватника занатлију из Балканске улице, друга-трећа радња испод Народног фронта, која се, сећам се, звала "Симфонија" а власник Фрања Сејић, који је на својим машинама у самој радњи од које је пола била и радионица, правио у оно доба најбоље жице за гитару, вилоину итд. у Југославији, па их је матори продавао и у Словенији, Хрватској... А ја их за џепарац ваљао познаницима мојих година који су тада почињали на гитари или неким већ афирмисаним музичарима по Бгд. Отуд и познајем неке блузере из оних дана...

Ипак, за разлику од Др Џона, најпознатији музичар којег сам ја захваљујући матором упознао уживо са својих 7, 8, 10,... година био је Тома Здравковић.

Али су ипак на мене много већи утисак оставили неки ћалетови другари из тадашњег Биг Бенда Бубише Симића (Спаса бубњар, Миле "Слина", трубач,... са својим укусом за музику).

Зато ваљда и дан-данас обожавам џез биг бендове.

(Јбт, матори је у своје време слушао уживо Сачма у Београду... Причао ми како је на концерту Сачмо све време брисао марамицом крв са усана... Од дувања у трубу...)

Хоћу да кажем, код свих нас је то ишло постепено, па се искристалисало (хм,... боље презент - стално се кристалише) шта то баш волимо да слушамо. Обично сви ми слушамо све и свашта, не правимо питање када је до музике, али увек има оно што најчешће пуштамо сами себи.

А неко је морао да нам да тај почетни... прц, да простиш на изразу, који нас је усмерио...

Овај клип ми је најдражи на то певање Dixie Cups уз палице и флашу кока-коле. Због сличица са карневала. Ваљда зато што никада нисам био да видим уживо, па то вазда за мене има ону дозу егзотике која је потребна да би ме привукла. Јасно ти је шта бих изабрао када би ми неко понудио да бирам између Рија, Венеције и Њу Орлеанса.
docsumann docsumann 17:20 25.08.2018

Re: Infekcija

А како је дошло до тога? Сећате ли се? Је л' вас неко упутио, пуштао вам ту музику када сте је чули први пут, показао вам, указао...?


prva kaseta koju sam dobio na poklon (od ujaka), bila je Sgt. Peper's... od Bitlsa.
fora je bila u tome što sam (tada jako mali 8-9 godina) očekivao neko she loves you, yeah, yea izdanje, a ovo je bilo isuviše progresiv za moj muzički uzrast.
ipak, malo po malo, slušajući ga iznova i iznova, počeo mi se dopadati taj album...

inače, cijelog života sam kupio preporuke od znalaca koji se razumju u pojedine muzičke žanrove.
to i danas ba blogu radim...
g.radicevic g.radicevic 19:05 25.08.2018

Re: Infekcija

А како је дошло до тога? Сећате ли се? Је л' вас неко упутио, пуштао вам ту музику када сте је чули први пут, показао вам, указао...?


Pa recimo, jedan od krivaca je verovao ili ne Žika šarenica, koji je tada bio voditelj sjajne emisije na radio Vrnjačka Banja, od 8-10, onda se skala prebacivala na RBG 2 i ''niko kao ja'' Cece Lukić od 10-12, a subotom R.Kanjevac i D.Kremer ''to je samo R&R''. Onda sam negde u 7. dobio prvi gramofon, tako da se može reći da je krenulo iz kuće. Kasnije igranke u gimnaziji, i komšija DJ koji je bio glavni baja, sa svojom kolekcijom LP-ja.


što bi rekao Đole Balašević ''jbg naručim ploču i tako to krene''

P.S. Muziku i danas slušam sa vinila, i ponosim se svojim ''tanjirom''
tasadebeli tasadebeli 19:49 25.08.2018

Re: Infekcija

g.radicevic

Onda sam negde u 7. dobio prvi gramofon







Поменух, имао сам ту срећу да ми се матори бавио музикалијама, па је мој први грамофон био Супрафон из шездесетих које је матори и увезао у Југу после неког сајма у Лајпцигу на којем се тиме трговало и на којем је он био половином шездесетих. Па сам онда ја у оно време слушао и ово на линку.

То су биле неке сликовнице по Дизнијевим цртаћима у преводу на српски и са синјлицом, винилом, унутра са текстом (тако сам и научио да читам много пре поласка у школу) и са музиком из филма, али такође у препеву на српски. Сећам се да је Ђуза певао ону ствар о локомотиви по имену Кејси Џуниор.

Зато ме после и одушевило када сам у филму "Мртав 'ладан" чуо опет Ђузу и опет о возићу. Милорад Милинковић (Дебели), редитељ филма, и ја смо вршњаци.

Али било је ту међу мустрама које је матори доносио кући много и синглица и ЛП винила. Најразличитијих, од Силване Арменулић и неких плоча на којима се представљала народна традиционална музика свих народа од Триглава до Ђевђелије, па до Алиса Купера којег сам још онда запамтио и данас га већ по традицији слушам (чак качим и на Блог) сваког првог септембра када крећемо у школу.

Muziku i danas slušam sa vinila, i ponosim se svojim ''tanjirom''






(И ја исто. Са винила. Да крцка, мајку му...)


''jbg naručim ploču i tako to krene''



То ти причам све време.






П.С. - А на слушање Вибрација Слобе Коњовића сам ишао као да идем у цркву.
gedza.73 gedza.73 20:06 25.08.2018

Re: Infekcija

Је л' вас неко упутио, пуштао вам ту музику када сте је чули први пут, показао вам, указао...?

kao i sa hranom. pre ili kasnije otkriješ sa kojim dodacima najradije jedeš pljeskavicu.
ja nisam imao od koga. otac je malo koketirao sa Huliom Iglesijasom i još par izvođača latino orijentisanih (sad mu u kompu čuvam folder pod nazivom 'Dedini padavičari' sa narodnjacima).
Ostali ukućani klasična narodna muzika.

Možda filmovi? Prva kaseta sa ekskurzije u Dubrovniku je bila muzika iz 'Top Gun'.
Možda Blues brothers (nema veze sa blogom o Areti Frenklin), ma ko bi ga se danas setio... I Dragstor 202.
edit
i Vatrene ulice... Ratnici... Kosa...
Možda inicijalna kapisla...





tasadebeli tasadebeli 20:42 25.08.2018

Re: Infekcija

gedza.73


Možda filmovi? Prva kaseta sa ekskurzije u Dubrovniku je bila muzika iz 'Top Gun'.
Možda Blues brothers (nema veze sa blogom o Areti Frenklin), ma ko bi ga se danas setio... I Dragstor 202.
edit
i Vatrene ulice... Ratnici... Kosa...
Možda inicijalna kapisla...




Њујорк, Њујорк! Try Chevalier!








Па Неки то воле вруће!



А беше у Ратницима музика Иглса?



The Warriors: Last Subway Ride Home







Једног другара у друштву смо звали Лабуд (оно: "Лабуде, ђидо мова" итд.) зато што је много личио на главног лика из филма. Додуше, није био баш толико паметан... Само лепушкаст...

А сад смо још и оматорили... Нисам одавно срео Лабуда, не знам како му је сада...

gedza.73 gedza.73 08:14 26.08.2018

Re: Infekcija

i Gorštak. bio sam čini mi se šesti razred na nekom takmičenju pa me braća kod kojih sam bio (Paraćin ili Kostolac) vodili u bioskop.
Hajlender je, tada i u tom uzrastu, ostavio na mene bašbaš utisak.



i Treći kanal. Koji je prenosio MTV.


c_h.arlie c_h.arlie 16:03 25.08.2018

M'da !

I jedna moja omiljena

!

c_h.arlie c_h.arlie 16:08 25.08.2018

M'da 2 !

Moram još ovu da dodam, pa odoh da spavam !

c_h.arlie c_h.arlie 16:16 25.08.2018

M'da 3 !

A evo i ova verzija - pa ko god se naljutio !

tasadebeli tasadebeli 16:54 25.08.2018

Re: M'da 3 !

c_h.arlie
A evo i ova verzija - pa ko god se naljutio !




Опуштено, Чарли...

Имај само у виду да што већи број клипова, то се теже блог отвара.

(Мада нисам ја тај који треба да ти држи придике по том питању. )

Пробај мало и линкове...
c_h.arlie c_h.arlie 19:33 25.08.2018

Re: M'da 3 !

tasadebeli
c_h.arlie
A evo i ova verzija - pa ko god se naljutio !




Опуштено, Чарли...

Имај само у виду да што већи број клипова, то се теже блог отвара.

(Мада нисам ја тај који треба да ти држи придике по том питању. )

Пробај мало и линкове...

Ma.
Baš me briga - Taso, nemoj da si toliko uplašen od 'sila mraka i bezumlja'.

Usput - Džetro Tal sam počeo da slušam uz starijeg brata od tetke.
docsumann docsumann 17:05 25.08.2018

1973


sam bio premali za ozbiljnije slušanje muzike...ali kad bih se teleportovao u to vrijeme, potražio bih neki stariji album Stooges-a

tada su i Earth Wind & Fire (još uvijek) pravili odličnu muziku, prije nego što su ih pare, droge i dekadencija pretvorilie u nakićene cirkusante...

docsumann docsumann 18:14 25.08.2018

Re: 1973

kad spomenuh Studžse i '73.
te godine je izašao njihov treći album Raw Power.
za prvu pjesmu na albumu Searh & Destroy, Igi je naziv pokupio iz jednog novinskog članka o ratu u Vijetnamu...što je opet bila inspiracija Henri Rolinsu za impozantnu tetovažu na njegovim nabuženim leđima




EDIT: inače, Mr.Olimpija je za 3 sedmice. Fil Hit ima šansu da se po broju pobjeda izjednači sa Li Hejnijem i Roni Kolemanom (po 8 titula)

kakav savršen asocijativni niz
tasadebeli tasadebeli 19:25 25.08.2018

Re: 1973

docsumann

inače, cijelog života sam kupio preporuke od znalaca koji se razumju u pojedine muzičke žanrove.
to i danas ba blogu radim...



Да, исто је и са мном. Имао сам ту срећу да читам,, рецимо, неке Папетове текстове и ван Блога и у томе сам такође уживао. Спојио се посао и задовољство.

А сада, у овим годинама, када се не дружим, силом прилика, толико са музичарима и људима који познају добро музику као што сам то радио некада, поменути Жикица Симић ми је са својом радио емисијом постао као добар друг иако човека не познајем лично.


kakav savršen asocijativni niz


Што каже г.(ос'сн) Радичевић, налетим тако на неку плочу и тако то крене...
Черевићан Черевићан 19:26 25.08.2018

sol,sol,re,mi,do

родитељи утичу и обликују музички укус своје деце

учили су нас децу из Села
девојчице како да дирамо,
струмената - нота било ние
избор оста да qrcu свирамо
tasadebeli tasadebeli 19:56 25.08.2018

Re: sol,sol,re,mi,do

Черевићан
родитељи утичу и обликују музички укус своје деце

учили су нас децу из Села
девојчице како да дирамо,
струмената - нота било ние
избор оста да qrcu свирамо



И сада у овим годинама, гос'н Чер, ми се питамо ко је онда ту боље прошао у животу.





g.radicevic g.radicevic 20:40 25.08.2018

kad bolje razmislim

Ovo je presudno uticalo na moj muzički ukus

tj jedan tada mladi profesor hemije je doneo VHS Pompeii sa nekog putovanja, iii......
to je bila ''ljubav na prvi pogled'' i za ceo život
danas imam kolekciju svega što su ikad izdali na vinilu


g.radicevic g.radicevic 09:06 26.08.2018

dobro jutro

od ovoga noge same ''cupkaju''


i dobro je za cirkulaciju
mirelarado mirelarado 15:06 26.08.2018

Мрсном уторку претходи тмурни понедељак

Још један блуз класик, као створен за овај блог.

g.radicevic g.radicevic 15:16 26.08.2018

Re: Мрсном уторку претходи тмурни понедељак

Још један блуз класик, као створен за овај блог.


i jedan NEklasik, sa pretenzijom...



da bude

mirelarado mirelarado 16:09 26.08.2018

Re: Мрсном уторку претходи тмурни понедељак

g.radicevic
Још један блуз класик, као створен за овај блог.


i jedan NEklasik, sa pretenzijom...



da bude



Пеперси уху годе - увек. :)
g.radicevic g.radicevic 20:26 26.08.2018

sutra je ponedeljak

valja ga početi



kako treba
4krofnica 4krofnica 22:44 26.08.2018

Re: sutra je ponedeljak


auf, kakav glas, kakav raspon je imao ovaj čovek!
to me je podsetilo da prva muzika koja me je ozbiljno uzdrmala je zbog nečijeg vokala. sećam se dobro da sam bila sedmi razred, mesto dešavanja je kamena kuća u Sutivanu, neko mi je pružio kasetu Depeche Mode i svet nije bio isti. kad sam čula taj bariton, bila sam omađijana dugo, dugo... to je bilo moje prvo gubljenje u muzici. posle sam prešla na instrumente :)

kad sam kod instrumenata, evo jednog baritona, saksofon, sjajni Dana.




tasadebeli tasadebeli 23:54 26.08.2018

Re: sutra je ponedeljak

4krofnica

muzika koja me je ozbiljno uzdrmala






Знаш онај моменат када се стегне у грудима и очи засузе колико је нешто лепо, колико те дотиче.

(Иначе, ми сурове и длакаве мушкарчине не плачемо, поготово не на неку музику, филм, слику, глуму и тако те глупости... Него нам само повремено упадне понеки трун у око, кеве ми!)

Лаку ноћ, Крофнице!





(Овај ЛП албум се првобитно појавио у продаји само у Јапану и код нас, у Југославији. Имао сам 13-14 година када сам га купио у Култури у Маршала Тита, данас Краља Милана, онако на невиђено, не знајући ништа о извођачима радова на плочи. Тек касније је та плоча накнадно доштампавана и пуштана у продају и у другим земљама. И данас га је јако тешко наћи, чак и на интернет бувљацима. )
loader loader 10:28 28.08.2018

Srpski New Orleans

... А тај инцидент нам сасвим довољно говори у каквом се то окружењу у ноћним клубовима Њу Орлеанса, са проституткама, макроима, дилерима и врло високом стопом криминала у то време, развијао и као личност и као музичар будући Др Џон. .. ....


Htedoh reći, vidim srpsko-beogradske splavove u ovom (citiranom) osliku amerikanske zabave narečenih godina i u narečenim okolnostima, u (na) narečenoj reci ... Serbski tvorci zabave kasne ceo jedan vek, ali, ne paničimo - nema tog lošeg, kriminalnog ambijenta i te svemakro zabave koja se u rukama ovdašnjeg zabave, leba i igara željnog sveta ne mogu kvalitetno prekopirati.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana