Gost autor

BORBA doktora Borka...

Filip Mladenović RSS / 04.10.2018. u 10:34


SVEDOK i UZBUNJIVAČ
SVEDOK i UZBUNJIVAČ
"Viši sud u Beogradu presudio je u korist uzbunjivača Borka Josifovskog, bivšeg direktora beogradske Hitne pomoći, koji je još 2005. godine ukazao na saradnju lekara Hitne pomoći i pogrebnika i utvrdio da mu je davanjem otkaza i nečinjenjem po njegovim prijavama naneta šteta.

Viši sud je utvrdio da je pet državnih organa preduzelo štetne radnje prema Josifovskom i stavilo ga u nepovoljniji položaj zbog izvršenog uzbunjivanja. U pitanju su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu.

"Sud je utvrdio je da je nečinjenjem državnih organa tužiocu naneta šteta, dovodeći ga u neprekidno stanje neizvesnosti i neodgovaranja u kojoj postoji nedostatak informacija ili čak namerno skrivanje. Ovakvim stavom navedenih državnih organa, tuženi su povredili pravo tužioca na slobodu misli i izražavanja koje je zagarantovano Ustavom RS kao jedno od ljudskih prava i čl. 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda", navodi se u saopštenju.

Sud je istom presudom obavezao tužene da o svom trošku objave presudu u dnevnom listu "Politika", u roku od 8 dana od prijema presude. Svojom tužbom, Josifovski nije zahtevao odštetu niti neku drugu satisfakciju.

Viši sud je analizom dokaza utvrdio da je dr Borko Josifovski 2005. godine ukazao Ministarstviu zdravlja na nepravilnosti u radu beogradskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i trgovinu zaposlenih sa privatnim pogrebnim preduzećima. Rešenjem Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć u oktobru 2006. godine zaposlenom M.Z, raspoređenom na radnom mestu lekara opšte medicine na terenu u zdravstvenoj službi zavoda, umanjena je oktobarska zarada u visini od 10 posto zbog nepotpune i neadekvatno popunjene medicinske dokumentacije.

Presudom Vrhovnog suda Srbije od 16.10.2008. godine uvažena je tužba i poništeno rešenje Ministarstva zdravlja iz septembra 2006. godine kojim je Borko Josifovski razrešen dužnosti direktora Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd uz obrazloženje da je "narušio ugled navedene ustanove, a iznošenjem neproverenih informacija o nesavesnom radu svojih kolega izazvao uznemirenje javnog mnjenja".

"Dalje je utvrđeno da je presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu od 29. 06. 2010. godine dr Borko Josifovski oglašen krivim za izvršenje krivičnog dela klevete iz člana 171 stav 2 u vezi stava 1 KZ i osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 80.000 dinara", navodi se u saopštenju.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu od 02.12. 2010. odbijena je optužba prema okrivljenom Borku Josifovskom za krivično delo zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Lekari Hitne pomoći primali novac od pogrebnih preduzeća

Viši sud je, kako je saopšteno, izvršio i uvid u spise Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i spise predmeta Agencije za borbu protiv korupcije, kojoj je tužilac 14.11. 2009. podneo predstavku u pogledu nezakonitog korišćenja novca u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

"Tužilac je saslušan u svojstvu stranke i izjavio da je kao direktor Gradskog zavoda za hitnu medinsku pomoć analizom dostupne dokumentacije i po prijavama koje je dobio od pacijenata, uočio da pojedini dispečeri pozive prvog stepena hitnosti, a to su umirući pacijenti, usmeravaju na određene lekare, bez obzira koliko su udaljeni od mesta gde treba intervenisati. U tim situacijama lekari su stizali na intervenciju po dužem proteku vremena od onog koji je uobičajen za ostale lekarske ekipe Hitne pomoći i konstatovali smrtni slučaj mnogo češće nego druge lekarske ekipe i da nisu vršili reanimaciju", navodi se u saopštenju.

Nakon odlaska ekipe hitne pomoći na adrese porodice koja je zvala Hitnu pomoć radi intervencije teško bolesnog ukućanina, koji je u međuvremenu preminuo, dolazili su predstavnici uvek istih privatnih pogrebnika nudeći svoje usluge porodici preminulog. Adrese porodica pokojnika su saznavali od lekara Hitne pomoći, koji su od pogrebnika zauzvrat primali novčanu naknadu, dodaje se.

Josifovski je o svojim saznanjima obavestio Ministarstvo zdravlja, tadašnjeg ministra Tomicu Milosavljevića 2005. godine i Inspekciju Ministarstva zdravlja.

Josifovski razrešen dužnosti, izložen pretnjama

U septembru 2006. dr Borko Josifovski je razrešen dužnosti, rešenjem Ministarstva zdravlja, sa obrazloženjem da je istupanjima u sredstvima javnog informisanja narušio ugled Gradskog zavoda za hitnu medinsku pomoć, a iznošenjem neproverenih informacija o nesavesnom radu svojih kolega izazvao uznemirenje javnog mnjenja.

Ministarstvo zdravlja je poslalo inspekciju neposredno nakon smene dr Josifovskog. Potom je Ministarstvo zdravlja donelo odluku o hitnim merama koje treba primeniti, dva lekara su zbog grešaka u radu kažnjena oduzimanjem 10 odsto od plate, a Josifovski je radeći u Hitnoj pomoći nakon smene bio izložen anonimnim pretnjama smrću, kao i njegovi članovi porodice, bio je ostavljen na nemilost onima koje je prozivao za kriminalna dela, zbog čega je prihvatio predlog direktora da napusti Hitnu pomoć, navodi se u saopštenju Višeg suda.

Bio je na neplaćenom odsustvu godinu dana i za to vreme se priključio Humanitarnoj organizaciji koja je radila na ratnom području u Sudanu, a po povratku u zemlju, u Hitnoj pomoći je raspoređen da daje medicinske savete putem telefona pacijentima koji se javljaju za savete.

"Nakon mesec dana, usmeno mu je 16.10.2008. godine saopšteno da su se stekli uslovi za prestanak radnog odnosa, zbog čega je bio prinuđen da vodi radni spor pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu radi poništaja rešenja Gradskog zavoda za hitnu medinsku pomoć od 11. 11. 2008. godine kojim mu je otkazan ugovor o radu, Apelacionim sudom u Beogradu i Vrhovnim kasacionim sudom", navodi sud.

Podnosio je krivične prijave Prvom osnovnom javnom tužilaštvu i Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, jer se nije mirio sa zatvaranjem slučaja Hitne pomoći, koji je vezan za spregu lekara sa privatnim pogrebnim preduzećima.

Podneo je dve prijave Agenciji za borbu protiv korupcije i nekoliko prijava Upravi za borbu protiv korupcije, ali su državni organi ignorisali podnete prijave i nije sprovođena adekvatna istraga da li je postupanjem zaposlenih u Hitnoj pomoći učinjeno krivično delo - teško delo protiv zdravlja ljudi.

"Sud je utvrdio je da je ovakvim nečinjenjem državnih organa tužiocu, naneta šteta, dovodeći ga u neprekidno stanje neizvesnosti i neodgovaranja u kojoj postoji nedostatak informacija ili čak namerno skrivanje. Ovakvim stavom navedenih državnih organa, tuženi su povredili pravo tužioca na slobodu misli i izražavanja koje je zagarantovano Ustavom RS kao jedno od ljudskih prava i čl. 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda", navodi Viši sud.

Izvor: N1

P.S. "Borba protiv korupcije je pitanje časti i morala. U osnovi te borbe je sučeljavanje dobra i zla. To se dešava impulsivno jer se u suštini nikada i ne postavlja pitanje da li treba ili ne treba tako nešto učiniti. Bunt protiv kriminala i korupcije postoji ili ne postoji u čoveku. Samim tim neki su se opredelili da budu nasuprot zakonu. To je ujedno i egzistencijalno pitanje!", rekao je dr Borko Josifovski za "Nedeljnik" 30. 9. 2017. godine.

Atačmenti



Komentari (89)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 10:50 04.10.2018

Poštovanje!

Borba vredna poštovanja. Iskreno se divim ovom hrabrom i moralnom čoveku. Znao je u šta se upušta, ali su ga etika njegove profesije i ljudsko dostojanstvo obavezivali da ne odustane.

Ovakve ljude će Srbija zaboraviti, a Mitrovići će se keziti i glumiti elitu još ko zna koliko.

No, sve je to na nama.
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:28 04.10.2018

Re: Poštovanje!

predatortz
Borba vredna poštovanja. Iskreno se divim ovom hrabrom i moralnom čoveku. Znao je u šta se upušta, ali su ga etika njegove profesije i ljudsko dostojanstvo obavezivali da ne odustane.

Ovakve ljude će Srbija zaboraviti, a Mitrovići će se keziti i glumiti elitu još ko zna koliko.

No, sve je to na nama.


Svojevremeno sam pisao i o svetlom primeru doktorke Bojane Bokorov iz Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici kod Novog Sada. O šikaniranju, pretnjama, otkazu i svim drugim oblicima osporavanja njenih pokušaja da dokaže da se na Institutu za onkologiju trguje listama čekanja pacijenata, da se daje prednost pacijentima iz susednih zemalja, dok građani Srbije umiru čekajući da dođu na red za lečenje!
maksa83 maksa83 11:04 04.10.2018

kap u moru


Tvrdim da ne postoji mesto u Srbiji u kome pogrebnici nemaju "svoje ljude" u lokalnim bolnicama i amb. hitne pomoći. To nisu nužo lekari, često budu i samo medicinski tehničari koji ožalošćenima daju vizit kartu i "toplo preporuče tog-i-tog" pošto jave gde treba šta se desilo.
predatortz predatortz 11:21 04.10.2018

Re: kap u moru

maksa83

Tvrdim da ne postoji mesto u Srbiji u kome pogrebnici nemaju "svoje ljude" u lokalnim bolnicama i amb. hitne pomoći. To nisu nužo lekari, često budu i samo medicinski tehničari koji ožalošćenima daju vizit kartu i "toplo preporuče tog-i-tog" pošto jave gde treba šta se desilo.


Ma, to čovek i da proguta. Ljigavo jeste, ali porodici ostaje mogućnost da odbije i na tome se završava.

Mene brine onaj deo u kom se kaže da su doktori puštali da povređeni umru. Ako je taj deo tačan, onda ti lekari treba da završe po kineskom receptu - upucani u potiljak, pred razdraganom masom na stadionu.
maksa83 maksa83 11:51 04.10.2018

Re: kap u moru

Mene brine onaj deo u kom se kaže da su doktori puštali da povređeni umru. Ako je taj deo tačan, onda ti lekari treba da završe po kineskom receptu - upucani u potiljak, pred razdraganom masom na stadionu.

Znam da je to ovde nepopularno mišljejne (ti preki sudovi itakoto), ali se veliki deo mene slaže sa ovim.

(Delić mene koji se ne slaže kaže "a šta ako nekom smeste?". Tj. institucionalizovanom srpskom prekom sudstvu bih verovao koliko i sprskom aktuelnom sudstvu, znači ne baš preterano.)

angie01 angie01 12:55 04.10.2018

Re: kap u moru

Svojom tužbom, Josifovski nije zahtevao odštetu niti neku drugu satisfakciju.

pod hitno da mu se nadje advokat,...za ovih deset godina nepravednog sikaniranja, otkaza,...svega,...ima pravo na odstetu, za koju moze da kupi par stanova u BGD-u- ne radi se tu toliko o materijalnom obestecenju, koliko o zadovoljenju pravde, licnoj satisfakciji za uzas kroz koji je prosao i on i njegova porodica,...od cega zive svih ovih godina?...koje su zdravstvene posledice ovog maltretmana?

Srbija, zemlja u kojoj je ovo moguce,...u kojoj se decenijama kradu bebe i ni jedna vlast nije pokazala volju da resi taj morbidni zlocinacki projekat, osudi odgovorne, obesteti roditelje, decu,...ne znam kako se resava onaj emotivni deo, rendan sve ove godine na ostro sitno rendo...mamicuvamgovnarskupokvarenusvima.
aureus aureus 14:26 04.10.2018

Re: kap u moru

maksa83
Mene brine onaj deo u kom se kaže da su doktori puštali da povređeni umru. Ako je taj deo tačan, onda ti lekari treba da završe po kineskom receptu - upucani u potiljak, pred razdraganom masom na stadionu.

Znam da je to ovde nepopularno mišljejne (ti preki sudovi itakoto), ali se veliki deo mene slaže sa ovim.

Вас двојица бисте све то одвели у Лисичји поток, узели митраљез и така-така-така-така?

Аааа...не у Лисичјем потоку већ на стадиону.
maksa83 maksa83 14:43 04.10.2018

Re: kap u moru

Вас двојица бисте све то одвели у Лисичји поток, узели митраљез и така-така-така-така?

Ne kaže se taka nego takva.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 15:00 04.10.2018

Re: kap u moru

Вас двојица бисте све то одвели у Лисичји поток, узели митраљез и така-така-така-така?


Mhua da, kako je pobegao na Kosmaj, maksa se potpuno po(Tro)kinezio ;>


Аааа...не у Лисичјем потоку већ на стадиону.


Jeste, nemoj Lisičji potok, tama mi žive drugari, nego ako već mora neka lisica, eno im Jarak ☻
maksa83 maksa83 15:03 04.10.2018

Re: kap u moru

Mhua da, od kako je pobegao na Kosmaj, maksa se potpuno po(Tro)kinezio ;>

Ne nego ću da se rasipam kao Kim Džong Un i ova raspikuća aureus koji streljaju PA topom.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 15:07 04.10.2018

Re: kap u moru

maksa83
Mhua da, od kako je pobegao na Kosmaj, maksa se potpuno po(Tro)kinezio ;>

Ne nego ću da se rasipam kao Kim Džong Un i ova raspikuća aureus koji streljaju PA topom.


Pa jes, kinezi to lepo na stadion, pa polegnu, a onda lepo tenkovima preko - ni zrnceta municije da potroše. Doduše, ne znam ja šta sve vi tamo u Ralji radite, ako još nisu pristigli tenkovi, ima valjda neka drljača za posuditi?
aureus aureus 15:16 04.10.2018

Re: kap u moru

maksa83
Mhua da, od kako je pobegao na Kosmaj, maksa se potpuno po(Tro)kinezio ;>

Ne nego ću da se rasipam kao Kim Džong Un i ova raspikuća aureus koji streljaju PA topom.

Који је зврднов овај Макса.
Брине за трошкове, а и не зна да кинеска власт сваки метак наплати породицама упуцаних.

Стога, Максо, ако си већ одлучио да у кинеском маниру јавно убијаш људе, можеш слободно и топом.
aureus aureus 15:27 04.10.2018

Re: kap u moru

Dont Fear The Reaper

Mhua da, kako je pobegao na Kosmaj, maksa se potpuno po(Tro)kinezio ;☻

А што је отишао на Космај?

Да он тамо случајно не разговара са сељацима и изводи чисте војне вјежбе под фирмом лова на фазане?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 15:34 04.10.2018

Re: kap u moru

А што је отишао на Космај?


Ma ne treba sve što ja rečem (napišem) uzimati zaozbiljski

Да он тамо случајно не разговара са сељацима и изводи чисте војне вјежбе под фирмом лова на фазане?


Hmmm, da! To za onog maksu "Kosmajca" možda i ne bi bilo daleko od istine (osim dela o razgovaranju ☻)

https://twitter.com/maksa/status/1045779179873161216
maksa83 maksa83 15:48 04.10.2018

Re: kap u moru

Doduše, ne znam ja šta sve vi tamo u Ralji radite, ako još nisu pristigli tenkovi, ima valjda neka drljača za posuditi?

Drljača je jedan jedini - Bora, a u Ralji se to rešava u lovu, pošto je tu odmah pored lovište.
maksa83 maksa83 15:48 04.10.2018

Re: kap u moru

Стога, Максо, ако си већ одлучио да у кинеском маниру јавно убијаш људе, можеш слободно и топом.

Hvala aureuse, ne možeš da pojmiš koliko mi ova tvoja podrška znači.
maksa83 maksa83 15:54 04.10.2018

Re: kap u moru

Hmmm, da! To za onog maksu "Kosmajca" možda i ne bi bilo daleko od istine (osim dela o razgovaranju ☻)

Ralja je centar slobodnog sveta.






Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 16:01 04.10.2018

Re: kap u moru

Drljača je jedan jedini - Bora,


A kako je pre nekog vremena ovde utvrđeno i Ralja je jedna jedina‼
maksa83 maksa83 16:04 04.10.2018

Re: kap u moru

Dont Fear The Reaper
Drljača je jedan jedini - Bora,


A kako je pre nekog vremena ovde utvrđeno i Ralja je jedna jedina‼

Moj omiljeni tviteraš (pored onih mladih advokata koji nisu normalni) je Bora Drljača.

Genije za tviter. Genije. Bora Drljača.

Nije lažni nalog, to je stvarno on.
gedza.73 gedza.73 16:05 04.10.2018

Re: kap u moru

angie01
Srbija, zemlja u kojoj je ovo moguce,

Pa jel' podneše tužbu protiv onog momka što je ofarbao i uredio gradsko bus stajalište?
Zato Dana 'gdegodvidizgodnomestotušupunadogradi' zidala gde je i kako stigla.

Ili onaj momak sa naplatne rampe što je nagrabusio zbog otkrivanja duplih naplata putnih kartica.
Pravni fakultet u Kragujevcu?

u kojoj se decenijama kradu bebe i ni jedna vlast nije pokazala volju da resi taj morbidni zlocinacki projekat, osudi odgovorne

Gotovo sve u nekom trenutku mogu da razumem. Ali da ukradeš majci dete, prodaš ga, uzmeš novac i potrošiš na letovanje?

za drugove lovce.



i kontra

maksa83 maksa83 16:09 04.10.2018

Re: kap u moru

Zato Dana 'gdegodvidizgodnomestotušupunadogradi' zidala gde je i kako stigla.

Oni (SPO) nisu baš bili neki veliki neimari, više su se bavili otimanjem i prepisivanjem postojećeg na sebe, ali na baš baš velikoj skali. Niži i srednji ešeloni SPO funkcionera za koje nikad nisi čuo su uhvatili po 3-4 gajbe u Beogradu, a ovi ostali boktepita. SPO vladavina Beogradom ti je bila jedna demo-verzija SNS vladavine Srbijom.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 16:10 04.10.2018

Re: kap u moru

Genije za tviter. Genije. Bora Drljača.

Nije lažni nalog, to je stvarno on.


Genija za vožnju! :)
gedza.73 gedza.73 16:17 04.10.2018

Re: kap u moru

Oni (SPO) nisu baš bili neki veliki neimari, više su se bavili otimanjem i prepisivanjem postojećeg na sebe

i lagano se izvukli. A momak nagrabusio zbog dve kantice boje.

nikvet pn nikvet pn 16:47 04.10.2018

Re: kap u moru

maksa83

Tvrdim da ne postoji mesto u Srbiji u kome pogrebnici nemaju "svoje ljude" u lokalnim bolnicama


Мајка држала гробарску радњу а ћерка докторка радила као хирург у суседном граду. Затекнем их на кафи у радњи па кажем: Што не узмеш кевине визитке па изделиш по одељењу, јбг, никад се не зна? Гробарка се кисело насмеје а докторка озбиљно наљути.

После ми рекла како јој је то кева одавно набацила а она је отерала у три лепе. Сад је хирург у Данској.
predatortz predatortz 17:03 04.10.2018

Re: kap u moru

Вас двојица бисте све то одвели у Лисичји поток, узели митраљез и така-така-така-така?

Аааа...не у Лисичјем потоку већ на стадиону


Na stadionu su manji troškovi. Razdraganom narodu ne moraš obezbediti poseban prevoz, sve pokriva busplus.
maksa83 maksa83 17:34 04.10.2018

Re: kap u moru

Na stadionu su manji troškovi. Razdraganom narodu ne moraš obezbediti poseban prevoz, sve pokriva busplus.

+ imaš i kamere i osvetljenje.
aureus aureus 18:53 04.10.2018

Re: kap u moru

maksa83
Стога, Максо, ако си већ одлучио да у кинеском маниру јавно убијаш људе, можеш слободно и топом.

Hvala aureuse, ne možeš da pojmiš koliko mi ova tvoja podrška znači.

Нема на чему.
Видио сам да се велики дио тебе слаже са вјероватно цијелим Предатортзом, а био сам у прилици да припомогнем, и ето...

Остало је нејасно колико је велики тај велики дио тебе; ради ли се ту о простој или двотрећинској већини.

За више информација видјети - Попара: Лисичји поток и разлика између просте и двотрећинске већине.
nsarski nsarski 18:54 04.10.2018

Re: kap u moru

Ralja je centar slobodnog sveta.

Ralja, moj komšiluk! Sloboda!

Došo Švaba sve do Ralje,
al od Ralje nema dalje!

aureus aureus 18:57 04.10.2018

Re: kap u moru

maksa83
Niži i srednji ešeloni SPO funkcionera za koje nikad nisi čuo su uhvatili po 3-4 gajbe u Beogradu, a ovi ostali boktepita.

Шта све нису били спремни да учине ти људи, само да би поништили комунистичко насљеђе.
alselone alselone 19:59 04.10.2018

Re: kap u moru

Mene brine onaj deo u kom se kaže da su doktori puštali da povređeni umru.


Ne čudi me uopšte. Hitna pomoć obožava da pita godište pacijenta kada ih pozoveš, pa ako se radi o bakama i dekama, kažu kako nemaju slobodna vozila.
spinoza spinoza 20:33 04.10.2018

Re: kap u moru

maksa83
Стога, Максо, ако си већ одлучио да у кинеском маниру јавно убијаш људе, можеш слободно и топом.

Hvala aureuse, ne možeš da pojmiš koliko mi ova tvoja podrška znači.

Врло сте детињасти и неекономични са ресурсима, брзоплети - скуп топ, скупе гранате, па време док се покупе остаци, ... плус јако импулсивно уништаванје квалитетних ресурса - најјефтиније радне снаге

angie01 angie01 22:33 04.10.2018

Re: kap u moru

Oni (SPO) nisu baš bili neki veliki neimari,


khm, khm,...pa oni su jedni od inovatora gradjevinske mafije u bgdu- tako sto je recimo, pokojni brat danin, dok je radio u opstini Savski venac- bio tamo neki nacelnik za zemljiste, gradjevinu, stanove,....da nekom investitoru- koji je dobio u semi kredit od banke, ostalo plate kupci stanova u izgradnji- i izvrsiocima radova neku parcelu na divlje, ograde je, pa gradiliste cuva obezbedjenje, odmah pocne gradjnja, u medjuvremenu se spremi projekat, recimo trospratnica, tri ulaza i za to se budzi dozvola, a na kraju bude dvanaestospratnica, sa deset ulaza, sve se opere, gradjevinska, upotrebna, legalizacija, i onda se visak stanova podeli svim dobrociniteljima, kolika je cija zasluga bila.
maksa83 maksa83 22:48 04.10.2018

Re: kap u moru

Hvala aureuse, ne možeš da pojmiš koliko mi ova tvoja podrška znači.
Нема на чему.

O ima, ima, dobio sam nešto za dž. od advokata.

Doduše vredi sve pare...
principessa_etrusca principessa_etrusca 04:45 05.10.2018

Re: kap u moru

angie01
Svojom tužbom, Josifovski nije zahtevao odštetu niti neku drugu satisfakciju.

pod hitno da mu se nadje advokat,...za ovih deset godina nepravednog sikaniranja, otkaza,...svega,...ima pravo na odstetu, za koju moze da kupi par stanova u BGD-u- ne radi se tu toliko o materijalnom obestecenju, koliko o zadovoljenju pravde, licnoj satisfakciji za uzas kroz koji je prosao i on i njegova porodica,...od cega zive svih ovih godina?...koje su zdravstvene posledice ovog maltretmana?

Srbija, zemlja u kojoj je ovo moguce,...u kojoj se decenijama kradu bebe i ni jedna vlast nije pokazala volju da resi taj morbidni zlocinacki projekat, osudi odgovorne, obesteti roditelje, decu,...ne znam kako se resava onaj emotivni deo, rendan sve ove godine na ostro sitno rendo...mamicuvamgovnarskupokvarenusvima.

Пошто живимо у цивилизацији у којој све има монетарну вредност (надокнада за кашњење авиона, надокнада за неуспелу операцију, надокнада за разним поступцима изазване душевне болове), судска одлука која је овде тема неминовно представља у очима многих непотпуну, па и неважну победу, баш зато што недостаје елемент материјалне сатисфакције.
Чак и ако је Др Јосифовски сам незаинтересован за новац, требало је захтевати надокнаду због осталих страна у спору и због шире јавности.
gedza.73 gedza.73 07:47 05.10.2018

Re: kap u moru

angie01
pa oni su jedni od inovatora gradjevinske mafije u bgdu

Više sam i ja mislio na taj njihov sistem od same Dane sa šlemom, vanglom, mistrijom i cipelama na štiklicu dok Vuk umorno stoji naslonjen na mešalicu punu maltera.
veselica veselica 09:52 05.10.2018

Re: kap u moru

Чак и ако је Др Јосифовски сам незаинтересован за новац, требало је захтевати надокнаду због осталих страна у спору и због шире јавности.




Jer ogromna većina će samo tako da shvati važnost presude.
adviser adviser 11:50 09.10.2018

Re: kap u moru

maksa83

Tvrdim da ne postoji mesto u Srbiji u kome pogrebnici nemaju "svoje ljude" u lokalnim bolnicama i amb. hitne pomoći. To nisu nužo lekari, često budu i samo medicinski tehničari koji ožalošćenima daju vizit kartu i "toplo preporuče tog-i-tog" pošto jave gde treba šta se desilo.

Da.
Moje iskustvo ... oktobra 2000. umre mi otac u jednoj našoj bolnici - kako se ono kolokvijalno kaže - na rukama ... no, ne samo kolokvijalno, nego i stvarno.
U jednom trenutku sam ga pitao da li mu je bolje, on me samo pogledao u oči - i toga trena umro.
Jedna fenomenalna, energična, medicinska sestra, uvukla je nosilo sa tatom u prostoriju za reanimaciju.
Moja rođena sestra, koja se poprilično razume u medicinu, me je pogledala - i samo odmahnula glavom.
Nakon nekoliko minuta, pozovu nas unutra.
--- da preskočim šta sam rekao lekaru i lekarki, naravno, sve lagano, koja je nekakav šef ---
Tata je već bio sklonjen iza nekog paravana.
U tom trenutku, iza paravana se pojavi neki 'moljac' noseći tatin sat u ruci, 'Helvetiu' koju je nosio od kada ja znam za njega - i ta gnjida pita kome da da sat.

Ja ga pogledam, opet lagano - i pitam ko je on i za koga radi?
Ne čekajući odgovor pitam ga da li on misli da je u redu da baš on, nekakav moljac, treba da skine sat sa ruke našega oca.
On me pogleda zbunjeno, pa pogleda u doktore.
Da mu malo olakšam, rekoh mu da hitno vrati tati sat na ruku - i da se gubi, kako mu se ne bi nešto dogodilo - i pri tome se okrenem doktorima i rekoh da ovo poslednje važi i za njih - ali da se oni ne gube dok mi ne objasne ko je ovaj moljac.
Naravno, sve mi je bilo jasno i bez njihovog odgovora, jer sam u prizemlju bolnice, na jednom ćošku video prostoriju i tablu privatnog pogrebnika - jebote.
Toliko o sprezi.
Onda sam rekao sestri da skine tatin sat i ostavi sebi za uspomenu - jer su tata i sestra bili jako vezani.
anonymous anonymous 17:52 04.10.2018

Ako je on ....

...onda - međutim.

"Borba protiv korupcije je pitanje časti i morala."

Hmmm, da....

Kad je pojedinac u pitanju to je tačno tako.

I treba da bude. Za svaku pohvalu.

I čin i tekst o njemu.

A šta kad je narod/nacija u pitanju ?


Da li je i onda za pohvalu otpor nasilju, agresiji, ....da li je borba za pravdu, pravo i sve druge vrednosti kojima su nas vaspitavali - isto tako za pohvalu.

Naravno da nije.

Za većinu onih koji će navodno to isto , kad je pojedinac u pitanju , hvaliti.

Ne zbog toga da bi pohvalili čin pojedinca, nego da bi dobili još jednu priliku da opljunu po Srbiji.


Kažu oni/e - kradu se bebe.

A organima se ne trguje ?


anonymous anonymous 01:11 05.10.2018

Re: Ako je on ....




....Šta dodati ... ?




Može li se i on banovati ?
veselica veselica 09:39 05.10.2018

Re: Ako je on ....

Re: Ako je on ....


Radila s Ćirjakovićem, retko ali retko pametan i obrazovan novinar, još jedan selebreti kojeg znam a na očaj pančeva.

edit

tonca of, da budem precizna; greota bi bila da ga neko pomeša.
freehand freehand 19:04 04.10.2018

Ispravno bi bilo

... da se taj točak pravde, posle pravosnažne sudske presude odvrti untarag. Pa se ond avidi ko je u tužilaštvima, policiji, agencijama i ministarstvima kočio, muljao, vrteo unazad, štitio kriminalce i proganjao uzbunjivača.
Ne mora metak, može po godina dve u mardelji plus nadoknada troškova naplaćena iz imovine.
aureus aureus 19:08 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

freehand

Ne ora metak, može po godina dve u mardelji plus nadoknada troškova naplaćena iz imovine.

Ови горе кажу да мора метак, и то на стадиону, пред људима.
Под камерама и свјетлима рефлектора.
freehand freehand 19:13 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

aureus
freehand

Ne ora metak, može po godina dve u mardelji plus nadoknada troškova naplaćena iz imovine.

Ови горе кажу да мора метак, и то на стадиону, пред људима.
Под камерама и свјетлима рефлектора.

Pa nisam ja reko da je metak loš nego da ne mora baš, ovako javno da se promoviše.
Bez šale - revolucinarna pravda podrazumeva ili revoluciju ili diktaturu, a jedan od te dvojice gadljiv je na prvo a drugi na drugo. Prema tome da izigravamo finoću.


I ozbiljno govoreći sad bi valjalo istražiti ko je sve, imenom i prezimenom, ometao pravdu i činio prekršaje i krivična dela.
Ovo nije zezamje, u pitanju sudska presuda.
Ali tebi bar ne moram to da objašnjavam, ako sam dobro skapirao čime se baviš.
aureus aureus 19:32 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

freehand

Pa nisam ja reko da je metak loš nego da ne mora baš, ovako javno da se promoviše.
Bez šale - revolucinarna pravda podrazumeva ili revoluciju ili diktaturu, a jedan od te dvojice gadljiv je na prvo a drugi na drugo. Prema tome da izigravamo finoću.

У Европи више нема смртне казне, осим у Бјелорусији и Русији која 20 година, због мораторијума, није погубила никога.
Протоколи Савјета Европе и којекакве европске повеље о праву човјека су изричито против смртне казне, чије се одсуство сматра једном од тзв. темељних европских вриједности. (Ово је одговор за оне који воле да питају: "Шта су вам више те европске вриједности?" Ево једне - нема смртне казне.)
Видјећемо хоће ли Србија остати на томе путу или ће је Макса и Предатортз прешалтати на норме далеке Азије.
freehand

I ozbiljno govoreći sad bi valjalo istražiti ko je sve, imenom i prezimenom, ometao pravdu i činio prekršaje i krivična dela.

Тако је.

freehand freehand 19:35 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

У Европи више нема смртне казне, осим у Бјелорусији и Русији која 20 година, због мораторијума, није погубила никога.
Протоколи Савјета Европе и којекакве европске повеље о праву човјека су изричито против смртне казне, чије се одсуство сматра једном од тзв. темељних европских вриједности. (Ово је одговор за оне који воле да питају: "Шта су вам више те европске вриједности?" Ево једне - нема смртне казне.)
Видјећемо хоће ли Србија остати на томе путу или ће је Макса и Предатортз прешалтати на норме далеке Азије.

Preozbiljan si, ovde si zapeo ko Frihend. A i, bajdvej, nagann i jendek nekad zvuče kao bašbaš dobro rešenje, što i naša empirija sa aktuelnim političkim trenutkom kao belodanim dokazom potvrđuje.
aureus aureus 19:49 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

freehand
A i, bajdvej, nagann i jendek nekad zvuče kao bašbaš dobro rešenje, što i naša empirija sa aktuelnim političkim trenutkom kao belodanim dokazom potvrđuje.

Само да се Србија искобеља некако и ослободи овог јарма без оружја.
Мада овакви режими ријетко лете без бар неке гужве.
freehand freehand 19:53 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

aureus
freehand
A i, bajdvej, nagann i jendek nekad zvuče kao bašbaš dobro rešenje, što i naša empirija sa aktuelnim političkim trenutkom kao belodanim dokazom potvrđuje.

Само да се Србија искобеља некако и ослободи овог јарма без оружја.
Мада овакви режими ријетко лете без бар неке гужве.

"Gde su oni a gde sam ja?" - kaže Ivica Dačić o liderima DOS komentarišući peti oktobar na njegovo punoletstvo.
predatortz predatortz 20:00 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

freehand
aureus
freehand

Ne ora metak, može po godina dve u mardelji plus nadoknada troškova naplaćena iz imovine.

Ови горе кажу да мора метак, и то на стадиону, пред људима.
Под камерама и свјетлима рефлектора.

Pa nisam ja reko da je metak loš nego da ne mora baš, ovako javno da se promoviše.
Bez šale - revolucinarna pravda podrazumeva ili revoluciju ili diktaturu, a jedan od te dvojice gadljiv je na prvo a drugi na drugo. Prema tome da izigravamo finoću.


I ozbiljno govoreći sad bi valjalo istražiti ko je sve, imenom i prezimenom, ometao pravdu i činio prekršaje i krivična dela.
Ovo nije zezamje, u pitanju sudska presuda.
Ali tebi bar ne moram to da objašnjavam, ako sam dobro skapirao čime se baviš.


Sve je to ok, ali po meni prioritet je istražiti da li su lekari svesno i namerno uskraćivali pomoć pacijentima, puštajući ih da umru, kako bi ostvarili proviziju od pogrebnika.

Ako jesu, treba ih suditi za to, i to na zakonski maksimum.

Mada, po meni, ono javno streljanje, koje je prilično divljački čin, slažem se, za takve ne bi bila preterana sankcija.

freehand freehand 20:03 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

Mada, po meni, ono javno streljanje, koje je prilično divljački čin, slažem se, za takve ne bi bila preterana sankcija.

A posle se ljutiš kad ti se Apostata obrati sa "druže"
predatortz predatortz 20:09 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

freehand
Mada, po meni, ono javno streljanje, koje je prilično divljački čin, slažem se, za takve ne bi bila preterana sankcija.

A posle se ljutiš kad ti se Apostata obrati sa "druže"


Nikad nisam tvrdio da su komunisti ama baš sve pogrešno radili.
Recimo, školstvo, zdravstvo i još neke stvari u SFRJ su prilično korektno davali šanse svim građanima ( i građankama, da udovoljim domaćinu).
I primena krivičnog zakona, izuzevši ideološke odredbe, bila je bilja od ovoga što imamo danas.
freehand freehand 20:11 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

predatortz
freehand
Mada, po meni, ono javno streljanje, koje je prilično divljački čin, slažem se, za takve ne bi bila preterana sankcija.

A posle se ljutiš kad ti se Apostata obrati sa "druže"


Nikad nisam tvrdio da su komunisti ama baš sve pogrešno radili.
Recimo, školstvo, zdravstvo i još neke stvari u SFRJ su prilično korektno davali šanse svim građanima ( i građankama, da udovoljim domaćinu).
I primena krivičnog zakona, izuzevši ideološke odredbe, bila je bilja od ovoga što imamo danas.

Ma ne pričamo o tome, ovde je reč o jendeku i revolucionarnoj pravdi.
predatortz predatortz 20:18 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

Ma ne pričamo o tome, ovde je reč o jendeku i revolucionarnoj pravdi.


Shvati to moje pominjanje javnog streljanja kao čin gnušanja prema osobama koje su u stanju da puste nekoga da umre da bi oni dobili 300 €.
Naravno da ne bih voleo da se u Srbiji dešavaju javne egzekucije, ali eto ima i takvih ljudi da me nagone ka tome da razunem takav običaj kod braće Kineza.
freehand freehand 20:25 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

predatortz
Ma ne pričamo o tome, ovde je reč o jendeku i revolucionarnoj pravdi.


Shvati to moje pominjanje javnog streljanja kao čin gnušanja prema osobama koje su u stanju da puste nekoga da umre da bi oni dobili 300 €.
Naravno da ne bih voleo da se u Srbiji dešavaju javne egzekucije, ali eto ima i takvih ljudi da me nagone ka tome da razunem takav običaj kod braće Kineza.

Ne pravdaj se, delimo osećaj.
Ali - kao i uvek - te pojavne stvari manje su bitne i opasne po društvo od spremnosti sistema da sve zataška, razvodni i gurne pod tepih gde najebe onaj što je na problem pokazao. sposbnost bagre da se organizuje i bude eikasna u sklanjanju fokusa sa sebe je epska, i srazmerna spremnosti građana da žmure i bave se svojim psolom uz "svi su isti" i "nije to moj posao".
Ovde su se čoveku usrali u žuivot u tri različite koalicije i vlasti, a sudiju koji je ovo presudio treba postaviti za ministra pravde.
nsarski nsarski 20:34 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

Naravno da ne bih voleo da se u Srbiji dešavaju javne egzekucije, ali eto ima i takvih ljudi da me nagone ka tome da razunem takav običaj kod braće Kineza.


"Ja sam protiv smrtne kazne, ali kada Ivana Ivaniča budu vešali poći ću da gledam." (M. Bulgakov).
freehand freehand 20:37 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

nsarski
Naravno da ne bih voleo da se u Srbiji dešavaju javne egzekucije, ali eto ima i takvih ljudi da me nagone ka tome da razunem takav običaj kod braće Kineza.


"Ja sam protiv smrtne kazne, ali kada Ivana Ivaniča budu vešali poći ću da gledam." (M. Bulgakov).

A može i Anuška da se spotakne i prospe zejtin
aureus aureus 20:38 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

nsarski

"Ja sam protiv smrtne kazne, ali kada Ivana Ivaniča budu vešali poći ću da gledam." (M. Bulgakov).

Жижек је ЗА смртну казну, али уз одређене услове које је немогуће задовољити.
nsarski nsarski 20:47 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

A može i Anuška da se spotakne i prospe zejtin


U Meksiku nema smrtne kazne, ali ima mnogo slučajeva da osuđeni zatvorenik "pokuša da pobegne", i onda bude ubijen.
Takav je zakon - čuvari zatvora su po zakoni dužni da pucaju u zatvorenika koji pokušava da pobegne.
freehand freehand 20:53 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

nsarski
A može i Anuška da se spotakne i prospe zejtin


U Meksiku nema smrtne kazne, ali ima mnogo slučajeva da osuđeni zatvorenik "pokuša da pobegne", i onda bude ubijen.
Takav je zakon - čuvari zatvora su po zakoni dužni da pucaju u zatvorenika koji pokušava da pobegne.

Pa da, svi primeri navode na neophodnost postojanja izvesne sile koja je spremna da završi prljav posao i greh na sebe primi. Pojavni oblici su razni - od Volanda do meksičkog zatvorskog čuvara.

maksa83 maksa83 22:36 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

(Ово је одговор за оне који воле да питају: "Шта су вам више те европске вриједности?" Ево једне - нема смртне казне.)

Šta, čak ni Bugarina da rokneš?

Pa realno koj ćemo mi u toj EU nije mi jasno.
maksa83 maksa83 22:45 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

Nikad nisam tvrdio da su komunisti ama baš sve pogrešno radili.
Recimo, školstvo, zdravstvo i još neke stvari u SFRJ su prilično korektno davali šanse svim građanima ( i građankama, da udovoljim domaćinu).

Školski TV program, drugovi i drugarice, školski TV program u Titinoj SFRJ je bio ... ne znam kako da se izrazim, šta je to bilo za ovaj školski program.

O pa gle, sad ni ne postoji školski program.
freehand freehand 22:50 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

maksa83
Nikad nisam tvrdio da su komunisti ama baš sve pogrešno radili.
Recimo, školstvo, zdravstvo i još neke stvari u SFRJ su prilično korektno davali šanse svim građanima ( i građankama, da udovoljim domaćinu).

Školski TV program, drugovi i drugarice, školski TV program u Titinoj SFRJ je bio ... ne znam kako da se izrazim, šta je to bilo za ovaj školski program.

O pa gle, sad ni ne postoji školski program.

I dokumentarni. Ok, i muzički. A vala i filmski. I dramski. Sportski? Neuporedivo.
Al pajz sad - i informativni?!
Šta reći nego - uf...
maksa83 maksa83 22:50 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

U Meksiku nema smrtne kazne, ali ima mnogo slučajeva da osuđeni zatvorenik "pokuša da pobegne", i onda bude ubijen.

Meksiko je jedna mučena zemlja u permanentnom nezvaničnom građanskom ratu.

Jesi video šta je najnovija fora? Krađa beMzina direktno iz pajplajnova. Kažu da Zetasima to sad donosi isto prihoda koliko i droga, s tim da je manje rizično pošto ga ne preturaju preko američke granice nego pod prisilom prodaju lokalnom stanovništvu u oš-kupit-ciglu fazonu.
spinoza spinoza 23:09 04.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

maksa83
...Jesi video šta je najnovija fora? Krađa beMzina direktno iz pajplajnova. Kažu da Zetasima to sad donosi isto prihoda koliko i droga, s tim da je manje rizično pošto ga ne preturaju preko američke granice nego pod prisilom prodaju lokalnom stanovništvu u oš-kupit-ciglu fazonu.

Nači vreme je da našoj non-geek braći i sestrama objasnimo "Visitor" design-pattern (dobro, on mi je prvi pao na pamet, možda ima i boljih):

"Visitor is a behavioral design pattern that lets you define a new operation without changing the classes of the objects on which it operates."


principessa_etrusca principessa_etrusca 05:04 05.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

Протоколи Савјета Европе и којекакве европске повеље о праву човјека су изричито против смртне казне, чије се одсуство сматра једном од тзв. темељних европских вриједности. (Ово је одговор за оне који воле да питају: "Шта су вам више те европске вриједности?" Ево једне - нема смртне казне.)
Видјећемо хоће ли Србија остати на томе путу или ће је Макса и Предатортз прешалтати на норме далеке Азије.

Мислим да ће европска законодавства неминовно да еволуирају у правцу инкорпорирања елемената шеријатског права да би се избегло постојање два паралелна правна система за две групе грађана. (Сада у Британији постоје “судови” који решавају разводе и породичне спорове и њихове одлуке су признате.)

Не верујем да ће скоро бити бичевања, али “never say never”.
gedza.73 gedza.73 08:07 05.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

Recimo, školstvo, zdravstvo i još neke stvari u SFRJ su prilično korektno davali šanse svim građanima ( i građankama, da udovoljim domaćinu).

Prosto je neverovatno (napisano ne sporim) da sa takvim svim tim mi smo napravili jedno veliko 'ništa' u svim oblastima.
Zdravstvo koje je prodavalo bebe, školstvo koje nije izrodilo ništa epohalno na lokalnom a kamoli svetskom nivou, ekonomija dečji legolend...
mora da je postojalo neko nestegnuto šrafče koje je vremenom razbilo zupčanike.

Koliko god da je danas opšti haos u svim oblastima ja ne bih vraćao nas u prošlost.
Ono je bilo statično, zatvoreno u balon, dogmatski kontrolisano od vrha partije... Živimo u vremenu u kome učimo na teži način preskočeno gradivo.
Moramo da prođemo i ovu fazu.

negde i knjigama starosavnim postoji deo koji pojšanjava zašto se ljudi osećaju pogubljeni kad iz totalitarnih društava pređu u slobodna, zašto ih neizvesnost i nesigurnost ponovo gura u zagrljaj autokrata koji se brinu o svakom deliću života pojedinca, zašto bi vrlo brzo ličnu slobodu zamenili za poslušnost.

Zamisli danas OUR 'Softver' koji pravi program za državno preduzeće 'Samoupravljač' sa zborom radnih ljudi, političkim rukovodstvom i dajalap internetom.

Samo pomislim koliko genijalnih pojedinaca nije moglo da dođe do izražaja, nije moglo (niti smelo) da se izdigne iz sredine u kojoj su svi morali da budu slični.
blogovatelj blogovatelj 08:56 05.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

Jesi video šta je najnovija fora? Krađa beMzina direktno iz pajplajnova.


Pričala mi je koleginica podrijetlom iz Nigerijeda je to sasvim uobičajena stvar u njenom zavičaju. Pa se ponekad desi da oni koji buše cevke planu i budu sprženi.
maksa83 maksa83 09:52 05.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

Zdravstvo koje je prodavalo bebe, školstvo koje nije izrodilo ništa epohalno na lokalnom a kamoli svetskom nivou, ekonomija dečji legolend...

Minimum ovo podvučeno nije tačno.

Moramo da prođemo i ovu fazu.

Noup. Ovo je to. Srbija Milana Stojadinovića Reloaded, naš - srpski, srbijanski globalni maksimum, ili barem superstabilno stanje. D šit ejnt gona fiks itself, što bi rekao agresor, i biće sve gore.

Ajmo sad nešto vedrije.

Kako biste voleli da budete sahranjeni?
maksa83 maksa83 09:55 05.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

Pa se ponekad desi da oni koji buše cevke planu i budu sprženi.

E, kod Zetasa je dnevnica za bušenje $40, ozbiljna operacija, uvek u dosluhu sa zaposlenim državne naftne firme koja drži pajplajnove (imaš čoveka tamo koji ti dojavi gde-kad-šta), a kazna za vatru ili eksploziju (ako preživiš) ili te posle sa robom uhvate fuerzas armadas je ... sporo zaustavljanje životnih funkcija.
gedza.73 gedza.73 11:16 05.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

Minimum ovo podvučeno nije tačno.

ti ljudi bi uspeli bilo gde. Čak bi možda u drugačije naparavljenom sistemu bili poštovaniji, uspešniji i cenjeniji zbog svog znanja.
Epp koji se vrti neko vreme o uspešnim Srbima meni je zanimljiv jer su oni uspešni zbog ličnog intelekta, linčnog truda i upornosti.
Nije Tesla Tesla zato što je Jugoslavija bila monarhija ili republika.
(a i 'mi' nismo Tesla... Ili Pupin)

Ovo je to. Srbija Milana Stojadinovića Reloaded, naš - srpski, srbijanski globalni maksimum, ili barem superstabilno stanje

Ne želim da verujem u ovo.

Pisac koji se obesio pre I svetskog rata je napisao knjigu (nešto u stilu MIrJam) gde je skoro istovetan odnos države prema zanatlijama i činovnicima (ima deo o Begoradu gde se kaže kako svi smrknuti idu ulicom, niko nije nasmejan i svi su opterećeni svojim brigama).
Drugi piše deceniju ranije o nerazumevanju koje vlada između seljaka i seoskog učitelja (da se ne pominju konji kao prevozno sredstvo mislio bi da je dijalog od pre par adana o suši, lošoj godini i teškom a necenjenom trudu)

MIlan Stojadinović bi bio prelazna faza.

Može se varati neko i povremeno, ne svako i uvek.
Tri dinara hleb, švedski standar i predsednik Supermen... Proći će i to.

Mi učimo da prohodamo. Ova priča (korupcije je bilo i u doba kralja i u doba Tita) bi teško mogla javno da se iznese i da se javno diskutuje o njoj, da novinari pričaju, da se ovaj čovek konačno pojavi u javnosti u vreme 'uređenog' sistema.
Sve bi se završilo na nekom zatvorenom političkom sastanku gde ljudi sa podvaljcima odluče kako da zataškaju celu priču i predaju novinarima napisan komentar.

Kako biste voleli da budete sahranjeni?

Vatra nikako. Ne volim mikrotalasne, još manje rerne.
Indijanske sahrane na platformama nisu loše ali ne bih baš voleo da me razvlače po livadama.

U zemlji je najpriličnije. vratiš svoj deo duga (u platnu, ništa čamovina). I na sahrani da se ljudi nasmeju, sete lepih stvari.

Pričao mi lik, grobar, da imaju na otprilike hiljadu zahteva dvoje, troje sa lux opremom (od interneta do nekog kvadrata više).
aureus aureus 14:19 05.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

maksa83
(Ово је одговор за оне који воле да питају: "Шта су вам више те европске вриједности?" Ево једне - нема смртне казне.)

Šta, čak ni Bugarina da rokneš?

Pa realno koj ćemo mi u toj EU nije mi jasno.

А ко каже да ће Србија завршити у ЕУ?
freehand freehand 15:14 05.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

Minimum ovo podvučeno nije tačno.

Ne sedaj na taj ringišpil...
vcucko vcucko 23:25 05.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

gedza.73

Samo pomislim koliko genijalnih pojedinaca nije moglo da dođe do izražaja, nije moglo (niti smelo) da se izdigne iz sredine u kojoj su svi morali da budu slični.

Apsolutno. Zato ja svako malo pa Čabarabdić i Kjajević Majko ovo-ono. Ali ima i druga strana medalje.

Kad to pomisliš, pomisli i da je uvek mnogo više bilo i biće pojedinaca sa druge strane, khm, genijalnosti. Koji bi u bilo kom drugom sistemu i realnosti morali dobro da oribaju ulicu, da bi taj dan imali da jedu. I to ako bi imali sreće da tog dana ima tog posla za njih.
Pa stoga opet nešto ponavljam: demokratija sucks, precenjena kategorija.

Plus kontradiktorna per se. Svodi se na to da ti tvoji genijalci moraju nekako da obrlate ove sve-samo-ne-genijalne da glasaju za to, da oni (genijalci) bubreguju u loju, a da ovi drugi (ne-genijalci) lepo oližu ulicu, onako da blista.

Što je opet mnogo lakše urediti, ako imaš 300 godina manje-više nesmetanog razvoja kapitalizma, plus kolonije i svašta nešto. Samo je problem što je stanovništva takvih zemalja koliko? Milijarda? Ovih drugih je koliko? 6-7 milijardi?

I tako to...
freehand freehand 07:28 06.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

Koji bi u bilo kom drugom sistemu i realnosti morali dobro da oribaju ulicu, da bi taj dan imali da jedu. I to ako bi imali sreće da tog dana ima tog posla za njih.
Pa stoga opet nešto ponavljam: demokratija sucks, precenjena kategorija.

A šta su ti "sa druge strane genijalnosti" radili u sistemu o kome govoriš? Pa isto to, sem što je sistem bio projektovan da rade svakog dana, imaju socijalno, zdravstveno, krov nad glavom i svakog dana hranu na stolu, i da im se deca školuju i dobiju šansu u životu jednaku "genijalcima" čiji su roditelji takođe "genijalci".

Inače je ozbiljan bulšit da ti "genijalci" nisu imali šansu i da nisu ostvarivali fantastične uspehe na svim poljima.
Jedini je problem što taj sistem nije dozvoljavao raslojavanje kakvo danas gledamo i nije omogućavao stvaranje stotina miliona i milijardi sa jedne i apsolutnu bedu sa druge strane. Solidarnost je bila ugrađena u sistem nasuprot principu u kome sa jedne strane podstičeš pohlepu a sa druge samilost pojedinca.
gedza.73 gedza.73 08:27 06.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

vcucko
demokratija sucks, precenjena kategorija

jeste. Ali ako treba da biram između jedne partije, jednog doživotnog vođe podignutog na nivo nedodirljivog boga i kakve takve slobode delanja, izjašnjavanja, kritičkog učestvovanja u javnom životu onda nemam baš i nemam neku dilemu. Kao Egipćani smo bili sa faraonom i onim megalomanskim betonskim skalamerijama.

Svodi se na to da ti tvoji genijalci moraju nekako da obrlate ove sve-samo-ne-genijalne da glasaju za to, da oni (genijalci) bubreguju u loju, a da ovi drugi (ne-genijalci) lepo oližu ulicu, onako da blista.

Kao što reče da ima i obrnuto. Ljudi koji su genijalci u bilo kojoj oblasti moraju biti povučeni ka dnu da se oni sa dna ne bi osećali povređeno.
Zašto bi se ja osećao ugroženo što sam seljak a drugi je matematičar svetskog ranga?
Pupin je bio dete sa sela pa je zahvaljujući svojoj genijalnosti bio na 'ti' sa američkim predsednikom. Kod nas je poslušni krvavi ubica bio na 'jebisimater' sa Maršalom sve dok ga Maršal ne čuje pa nabije ili u bajbok ili mu preseče crevo od kočnica.
(naravno da ovde može da se doda 'Glava šećera' i DOmanovićeva priča o čekaonici ispred vrata, beše, neškolovanog ministra policija... kakav je taj čovek bio vizionar)

A nekako u takvom sistemu šljam sa dna uvek ispliva na vrh da rukovodi i genijalcima i onima sa dna koji nisu imali toliko 'sreće'.
Uglavnom su deca visoko partijskih funkcionera dolazila na bitna rukovodeća mesta.
Gde je tu razlika u odnosu na Kostiće, Miškoviće, Hamoviće, Arkane, Jeremiće i njima slične?

Neke moje komšije su imale skoro pa identičan život. Nekada sirotinja (poput mojih), nadnica, imanje koje su kupovali na muku. Jedan je uspeo da rasproda sve, stalno se žalio na nekoga i zlu sreću, drugi su krvnički zapinjali (i dalje) pa dogurali do nekog nivoa koji više nije na dnu.

Iskreno da ti kažem za ovog što je uspeo generacijski trud i rad da rasproda me zabole dupe i da li će da pere ulice i da li će imati šta da jede. Ovu drugu porodicu poštujem. Potšujem njihov znoj, njihovu želju i njihov skok u neizvesnost od nule.

Normalno je da će lik A iz priče da se oduševljava sistemom koji će da ga tetoše, baci poneku kosku i tapše po glavi kad ne kevće i ne grize vlasnika za nogavicu.
Nisam ja izmislio foru o statistici, sarmi, kupusu i mesu. Nisam ja naturio floskulu o jugoslvoneskom privrednom čudu (u stvarnosti Dafiment i Jugoskandik) koji samo što nije prestigao Japan a u stvarnosti bio u rangu sa Bugarima i Mađarima pod Sovjetima.

Kad se sistem zarola onda imaš ljude koji žele da rade i oni koji su genijalci, tada ima posla i za čistače ulica a i za vlasnike. Lako je sistemu da od genijalca napravi mediokriteta, posao je odraditi obrnuto.

Sloboda, zakoni, oporezivanje, smenjiva vlast.


EDIT
SFRJ sa tadašnjim uređenjem je imala stopu nezaposlenosti mlađih od 25 godina čak 59 % sredinom osamdesetih kao posledicu doživotnog posla bez posledica (pogledati pod 'bolovanje') dok je sedamdesetih (zvanični verovatno frizirani podaci) stopa bila oko 16 % uz ogroman odliv stanovništva ka zapadnim zemljama.

Uz nepostojanje bilo kkvog ozbiljnijeg vida infrastrukture van gradova izgleda da je taj sistem na duže staze od svih napravio jednake siromahe. A i neke koji su se obogatili poslušnošću ne znanjem.

ukratko multiplikacija


jednake šanse za sve, za neke ipak jednakije
vcucko vcucko 13:13 06.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

freehand

A šta su ti "sa druge strane genijalnosti" radili u sistemu o kome govoriš? Pa isto to, sem što je sistem bio projektovan da rade svakog dana, imaju socijalno, zdravstveno, krov nad glavom i svakog dana hranu na stolu, i da im se deca školuju i dobiju šansu u životu jednaku "genijalcima" čiji su roditelji takođe "genijalci".


Bili su zaposleni, kao i mnogi drugi, a šta su radili je pitanje. Budi realan, gde je u razvijenom kapitalizmu na platnom spisku bilo 200, kod nas bi bilo bar 1000. Glavno je bilo zaposliti narod u smislu da svako ima platu, zdravstveno i socijalno, profit je bio u drugom planu.

freehand

Inače je ozbiljan bulšit da ti "genijalci" nisu imali šansu i da nisu ostvarivali fantastične uspehe na svim poljima.
Jedini je problem što taj sistem nije dozvoljavao raslojavanje kakvo danas gledamo i nije omogućavao stvaranje stotina miliona i milijardi sa jedne i apsolutnu bedu sa druge strane. Solidarnost je bila ugrađena u sistem nasuprot principu u kome sa jedne strane podstičeš pohlepu a sa druge samilost pojedinca.


Pa ja to i kažem, ne vidim zašto padaš u vatru?! Potpuno istu stvar smo napisali.
Kakva-takva socijalna jednakost održavana je upravo tako: ne dozvoliti da neko previše odskoči, ali ni da neko baš propadne. S tim da je ovih prvih uvek manje.
Samo ukazujem na apsurdnost parlamentarnog kapitalizma u odnosu na to: oni koji bi i inače odskočili treba da u političkoj utakmici ubede ove dole, da oni (ti prvi) treba da imaju i troše te milone i milijarde, a ovi dole da prebrojavaju sitniš od danas do sutra. I da to tako treba i da je u interesu tih dole. Ali da ih ovi prvi ipak neće pustiti da crknu, organizovaće narodne kuhinje.

Siže: tražili ste kapitalizam i stranke (većinom sanjali o tome za sve vreme SFRJ, za kojom paradoksalno sada žalite), sad gledajte. I uživajte. Možda ne ti lično, ali većina.

aureus aureus 13:19 06.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

vcucko

Siže: tražili ste kapitalizam i stranke (većinom sanjali o tome za sve vreme SFRJ, za kojom paradoksalno sada žalite), sad gledajte. I uživajte. Možda ne ti lično, ali većina.

Nisu se baš pretrgli od traženja.
Nego je komunizam puk'o na izvoru (SSSR), pa je onda vodostaj opao i u SFRJ.
vcucko vcucko 13:31 06.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

gedza.73

Sloboda, zakoni, oporezivanje, smenjiva vlast.

Ponavljam: to ima cca milijarda ljudi na lopti. Ostalih 6-7 milijardi ima nešto od toga, ali fali bar jedno. A neki bogme nemaju ništa.
To je kao kad misica kaže da hoće mir u svetu
gedza.73 gedza.73 15:40 06.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

Ostalih 6-7 milijardi ima nešto od toga, ali fali bar jedno. A neki bogme nemaju ništa.

LJudi su egoistični. Ne vidim da smo se mi pretrgli da nešto promenimo.
Najbaže postavljeno pomislim kako se osećao mladić kome grupa huligana pod zaštitom države seče kravatu ( a često je sa kravatom odlazila i glava) jer se ne uklapa u 'novo' društvo.



Sećam se promotivnog materijala gde na jednoj fotografiji stoji dečkić, crnac, samo sa patrlkom od ruke. Na drugoj stoji fotografija mačete, cena od pet dolara kojom je povreda naneta.

Svaka država koja ima namensku vojnu industriju ne prodaje slatkiše.
Čak i oni iz tih 6-7 milijardi koji nekako uđu u jednu milijardu retko se sete odakle su došli i retko čine nešto da promene.

Ima žena, visoko pozicionirani vojni oficir u američkim (ili beše NATO snagama) rodom iz Like (njeni otišli u Ameriku ko zna kada).
Ratuje za jednu milijardu protiv nas koji smo u onih sedam.

Nekima bilo lepo pod Titom, nekima pod Miloševićem, nekima pod Vučićem... Ko od tih kojima je 'lepo' u tom trenutku razmišlja o onima kojima je ružno.

Svako misli da ako je dobio sendvič zato što je miran i poslušan da svi imaju sendvič. I kako ne vide da predcednik radi za sve nas. pa neće on valjda da odnese ove fabrike u grob.

i takkooo.
freehand freehand 16:13 06.10.2018

Re: Ispravno bi bilo

Pa ja to i kažem, ne vidim zašto padaš u vatru?!

Ko pada u vatru? Utisak te vara. Pričamo.


Bili su zaposleni, kao i mnogi drugi, a šta su radili je pitanje. Budi realan, gde je u razvijenom kapitalizmu na platnom spisku bilo 200, kod nas bi bilo bar 1000. Glavno je bilo zaposliti narod u smislu da svako ima platu, zdravstveno i socijalno, profit je bio u drugom planu.

Pa i nije pitanje. Ulice su bile čiste, kontejneri pražnjeni, fizički poslovi odrađeni a nisu ih radili arhitekte, inženjeri, magistri i doktori matematike i fizike kao danas kad smo progledali.
Nema spora da je taj sistem imao gomilu kontra smerova, prauznih hodovoa, da je bio neefikasan. ali - o tome odlično govoriš u drugom delu, uz grešku od bar jedne decimale - koji sistem je savršen? Ovaj u kome je raspodela društvenog bogatstva takva da jedan odsto poseduje i troši 90%? I pri tom je priroda tog sistema sve ogoljenija. Sa gušenjem alternativne varijante više nema potrebe za smokvinim listom od srednje klase i velfer stejtom.
Filip Mladenović Filip Mladenović 19:31 04.10.2018

Dva oca i dva ubijena sina...

U julu 2014. „mini-kantrimenom“ je na Brankovom mostu ubijen Luka Jovanović (21), a njegov otac Bojan Jovanović i dalje vodi borbu da otkrije punu i pravu istinu o ovom zločinu.

U Banjaluci je David Dragičević nestao 18. marta 2018, a njegovo telo je nađeno 24. marta na ušću rečice Crkvene u Vrbas, kod tvrđave Kastel.

Na Trgu Krajine se svako veče od 26. marta 2018. održavaju skupovi građana pod nazivom "Pravda za Davida".

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Otac Davor Dragičević i dalje vodi ljutu borbu da otkrije punu i pravu istinu o ovom zločinu.

Sutra je tim povodom veliki protest na trgu Krajina!
aureus aureus 20:26 04.10.2018

Re: Dva oca i dva ubijena sina...

Filip Mladenović

Sutra je tim povodom veliki protest na trgu Krajina!

Сутра може бити гужве у Бањалуци.
СНСД је заказао предизборни митинг у парку Младена Стојановића, а у пола пет послеподне почиње финале фудбалског турнира за дјецу од осам до дванаест година на Тргу Крајине (које се ваљда први пут организује баш на тој локацији.)
Екипи ТВ БН, која све вријеме прати свакодневне протесте, није дозвољено да сутра постави камере на уздигнуту платформу одакле је пратила претходна већа окупљања овим поводом, а из МУП-а РС се тврди да постоје информације да на протесте планирају доћи "проблематични елементи из Федерације".
Отац убијеног Давида Драгичевића је најавио да ће сутра на протесту објавити неке (нове) информације о смрти свог сина о којима до сада није јавно говорио. А говорио је доста, и поименце прозвао бројне људе које држи за одговорне за смрт свога дјетета.
Опозиција у РС је одустала од свог митинга који је требало да се одржи на тврђави Кастел.
anonymous anonymous 20:45 04.10.2018

Re: Dva oca i dva ubijena sina...

aureus
Filip Mladenović

Sutra je tim povodom veliki protest na trgu Krajina!

Сутра може бити гужве у Бањалуци.


Ako nam to i nije bilo jasno u pogledu Miloševića, sada je sasvim jasno da target nije Dodik, već Republika Srpska.

Pa - navalite!
predatortz predatortz 20:48 04.10.2018

Re: Dva oca i dva ubijena sina...

Екипи ТВ БН, која све вријеме прати свакодневне протесте, није дозвољено да сутра постави камере на уздигнуту платформу одакле је пратила претходна већа окупљања овим поводом,


Pazi, ja sam garantovani glas za SDS, ali bih BN-u zabranio postojanje.
Najveći udarac koji možeš naneti jednom narodu je da ga zaglupiš. BN je mašinerija za štancanje kretena, ono što oni zovu programom je neprijemčivo zdravom umu. Ja, tvrdolinijaš izvornih SDS ideja i ciljeva, dođem u situaciju da budem poljuljan u stavovima čiji su reprezenti BN i onaj idiot Mektić.
predatortz predatortz 20:50 04.10.2018

Re: Dva oca i dva ubijena sina...

anonymous
aureus
Filip Mladenović

Sutra je tim povodom veliki protest na trgu Krajina!

Сутра може бити гужве у Бањалуци.


Ako nam to i nije bilo jasno u pogledu Miloševića, sada je sasvim jasno da target nije Dodik, već Republika Srpska.

Pa - navalite!


S tim što bi to Lukač hladnokrvno pobio, bez da trepne.
Poznajem čoveka.
Avanturistima ne bih savetovao da probaju, ali ako vole...
veselica veselica 09:41 05.10.2018

Re: Dva oca i dva ubijena sina...

Filipe, da te nema, trebalo bi te izmisliti.


aureus aureus 13:39 05.10.2018

Re: Dva oca i dva ubijena sina...

predatortz

S tim što bi to Lukač hladnokrvno pobio, bez da trepne.
Poznajem čoveka.

Збиља личи на таквог...хладнокрвног човјека.

Ко зна на шта је спреман само да не изгуби позицију и допадне правди.
aureus aureus 14:15 05.10.2018

Re: Dva oca i dva ubijena sina...

anonymous
aureus
Filip Mladenović

Sutra je tim povodom veliki protest na trgu Krajina!

Сутра може бити гужве у Бањалуци.


Ako nam to i nije bilo jasno u pogledu Miloševića, sada je sasvim jasno da target nije Dodik, već Republika Srpska.

Pa - navalite!

Оштроуман си, Анонимусе, као и увијек.

Сигуран сам да си и сам примјетио колико је нелогичности око смрти 21-годишњег момка, који је до своје смрти био практично непознат.
Прво је полицијски врх одржао конференцију за штампу, без тужиоца, али са вјештаком, на којој је речено да је Давид Драгичевић имао задесну смрт, а врло брзо након тога су објавили да истражују пљачку коју је Давор наводнно извршио прије него што је случајно доспио у рјечицу у којој је заиста тешко утопити се.
Онда имаш ситуацију да предсједник РС Додик иде на сахрану момку који се сам утопио, иако је момак, као што рекох, до тада био непознат, а још по конструкцији полиције лоповчић, коме је још надодано да је био наркоман па и да је сам диловао дрогу.
У емисији код оног несрећника М. Марића Додик је изјавио како му је ујак Давида Драгичевића признао да је Давид био не само на марихуани већ и на тежим дрогама.
Но, тај "ујак" је кум једног од полицијских инспектора. Давид нема ујака.
Какав је то председник било чега који иде на сахране ситним и њему непознатим лоповчићима и наркоманима и коме може било ко доћи, лажно се представити и нешто напричати, што ће предсједник без провјере и без одговорности испричати на телевизији?

И каква је то полиција која на конференцији каже да ће "доказати да је у питању задесна смрт" (шта би Фројд рекао на ово?) а после пар мјесеци призна да је Давид ипак убијен, што је Давидов отац тврдио све вријеме?

Сад се води поступак против вјештака и још неких лица, изгледа да је власт спремна да низ воду пусти један број важних људи у полицији, али не и оне најважније.

И мада је Давор, отац убијеног Давида, у неколико наврата већ показао да је у праву, помало нервозни Додик је стигао да на неком митингу каже: "Мисли да је неки фрајер, изнио кревет на трг и прави галаму. Осмог (дан после избора) неће бити на том тргу." (На ово је Давор поручио - шта чекају осми? Све вријеме сам ту.)

Примјетно је да се власт због овог случаја много мање бави омиљеним темама: Изетбеговићем, бошњачким унитаризмом, али зато се контролом штете бави Додик (човјек који је оца убијеног момка назвао "фрајером" ) и повремено прича шале како ће без посла остати свако ко не гласа за власт.
predatortz predatortz 15:31 05.10.2018

Re: Dva oca i dva ubijena sina...

Malo mešaš Davora (oca) i pokojnog Davida, čija smrt ostavlja dosta prostora za razne sumnje.

Naime, preciznosti radi, MUP nije izašao sa informacijom da je Davor izvršio pljačku. Rekli su, pa nemušto porekli, da je to uradio David, neposredno pred smrt koju su proglasili zadesnom, pa i to porekli.

aureus aureus 15:52 05.10.2018

Re: Dva oca i dva ubijena sina...

predatortz
Malo mešaš Davora (oca) i pokojnog Davida, čija smrt ostavlja dosta prostora za razne sumnje.

Naime, preciznosti radi, MUP nije izašao sa informacijom da je Davor izvršio pljačku. Rekli su, pa nemušto porekli, da je to uradio David, neposredno pred smrt koju su proglasili zadesnom, pa i to porekli.


Нехотице. Слична имена.
Већ сам се у куцању једном исправио, али видим да је остало на једном мјесту.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana