Društvo| Istorija| Politika| Putovanja| Religija

Božićna poslanica za Badnje veče *

tasadebeli RSS / 03.01.2019. u 12:59

Једна мала лична исповест-путопис у подножју Историје која тече и која није дошла до свог Краја нити ће икада доћи...

Јер...

Краја и нема... Има само Сеоба... 

 

mount-athos-peninsula.jpg

 

 

Или о томе како свака батина има два краја.

У пролеће 2010. године, одмах после Ускрса, скуписмо се нас четворица некако и отиснусмо се на једно путовање. Необична је то екипа била. Различита по годиштима, много различита, а опет током путовања ниједан једини пут није дошло до неког неспоразума у договарањима шта ћемо и како ћемо.

Путовали смо аутомобилом од Београда до Уранополија. Један од нас је поседник и британског пасоша поред српског, па смо тај његов британски пасош увек стављали на врх гомиле при прелажењу међудржавних граница. Занимљиво је било гледати како вам тај британски пасош отвара сва државна врата на Балкану јер смо границе прелазили брзо, без задржавања и икаквих проблема, пошто би се све пограничне власти, српске, македонске, грчке, само мало тргнуле када би виделе тај британски пасош, заиграло би им лево око к'о да имају тикове, као да виде нешто чега се треба плашити боже ме прости, и без икаквих питања не отварајући наше пасоше само нам показивали руком да продужимо даље.

На том путовању било је такође још неких занимљивих догађаја, али они нису тема овог текста.

Преспавали смо у Уранополију, одакле креће трајект за Свету Гору. Ујутро смо потврдили у локалној канцеларији монашке републике своје визе (тзв. дијамонтирионе) за Свету Гору које смо обезбедили још у Београду и трајектом се пребацили до луке Јовањица (коју је најстарији од нас упорно звао Ивањица :-) ), а затим и манастирским аутобусом до Хиландара.


hilandar.jpg

 

Током нашег једнонедељног боравка у Хиландару уклопили смо се у живот манастира, помагали братији у манастирским пословима, присуствовали службама, одлазили у лаганим шетњама уз разговор неколико пута до грчког зилотског манастира Есфигмен (којем на улазу пише „Православље или смрт" ), 2-3 километра од Хиландара, попели се до крста Светог Андреје као и на пирг краља Милутина и посетили пар пута скит Светог Василија у којем је један једини монах из Хиландара живео сам, обнављао полусрушени скит својим рукама, камен по камен, и којем су храну доносили из Хиландара.

(Скит је, на прилику приближно, исто што и манастир, само не поседује своја имања него се издржава од манастира којем припада. Скит Светог Василија припада Хиландару.)

У Есфигмену, који је трн у оку и грчким властима и грчкој Цркви, разговарали смо са монасима, а један од њих који је пре личио на неког пирата са Кариба који више времена проводи у теретанама него на испосника који своје време проводи у молитвама и посту, на савршеном енглеском језику нас је прво испитивао колико је повећан број умрлих од канцера у Србији после бомбардовања 1999. јер он има пријатеља лекара на ВМА који му се жалио на то, а онда нас је изненада запитао шта ми мислимо, када ће почети Трећи светски рат.

Затечени питањем, прво смо ћутали, да бих му ја после кратке паузе одговорио, како год сам знао и умео, да је Трећи светски рат одавно започео и да се води у главама људи. На то су и он и остали присутни само климнули главама, па се разговор наставио у неком другом правцу.

 

esfigmen-ban.jpg

 

После тих недељу дана проведених у Хиландару где смо се уклопили у живот манастира помажући манастирској братији и радницима који су радили на обнови Хиландара после великог пожара 2004. да не испадне  да смо за џабе јели њихов лебац јер нисмо ми никакви туристи који су дошли да се сликају па да слике показују фамилији и пријатељима, наумили смо да одемо до јединог градића на Светој Гори и административног центра монашке републике која траје, ево, преко хиљаду година.

Света Гора је, званично, под јурисдикцијом Васељенске патријаршије, али откада постоји, баштини аутономију, има своју владу која се састоји од по једног представника сваког од 20 манастира на Светој Гори и та влада аутономне монашке републике доноси одлуке које су значајне за живот читаве светогорске монашке заједнице.

Преко хиландараца смо уговорили да боравимо у светоандрејском скиту у Кареји.

Светоандрејски скит су управо тог пролећа од Руса, чији је број монаха био опао испод границе која дозвољава преузимање скита или манастира, преузели Грци. Светоандрејски скит је, иначе, огроман. Као мали град. Рекоше нам да је у доба Лењинове револуције у Русији у скиту боравило и преко 1000 руских монаха не рачунајући многобројне мирјане избегле из отаџбине због грађанског рата који се тада водио под фирмом револуције.

Током вишедневног боравка у Кареји, обишли смо и некадашњи румунски манастир који је током времена постао грчки и некадашњи грузијски манастир који је током времена постао грчки,...
Наиме, данас од 20 манастира на Светој Гори 17 припадају Грцима, а само за три може да се сматра да припадају другим православним народима: Свети Пантелејмон који припада Русима, Зограф који је званично бугарски манастир и наш Хиландар.

Некада није било тако... На Светој Гори су постојали и манастири других народа, православних хришћана, али се током Историје која тече и не зауставља се никада и нема свој Крај, стање ствари довело до овог односа: 17 грчких манастира, 1 руски, 1 бугарски и 1 српски манастир.


У Кареји смо обишли и Испосницу Светог Саве. (ЛИНК)

 

7-61.jpg

tipikarnica.jpg

tipikarnica(1).jpg

 

У Испосници иначе борави само један наш монах који брине о њој и редовно одржава службу која се махом састоји од читања псалтира. Наишли смо баш у тренутку када је требало да почне служба, па смо нас четворица, заједно са тим нашим монахом, учествовали у обреду. Током обреда стигла је у испосницу и група од десетак Срба из Швајцарске са својим парохом које је он довео на Свету Гору на ходочашће.

Да бисте схватили следећу сцену која и јесте тема овог мог блога, морам за оне који то не знају да направим мали увод..

Наиме, поменух већ како су баш тог пролећа Грци преузели од Руса Светоандрејски скит, онај у коме смо ми боравили у Кареји. Аргумент је био да је број руских монаха опао испод границе која им даје право да скит задрже у свом поседу.

Пошто ту неке ствари око броја монаха нису биле баш рашћишћене, Прот Свете Горе (она поменута влада аутономне монашке републике која се састоји од по једног представника сваког од 20 манастира на Светој Гори, дакле и Грка) донео је био одлуку да Светоандрејски скит ипак остане до даљњег руски.
Међутим, васељенски патријарх Вартоломеј је, по тврдњама светогораца, ту одлуку Прота Свете Горе у бесу исцепао не признајући је и тиме заправо нарушио хиљадугодишњу аутономију ове монашке републике коју чак ни разни освајачи, од крсташа и Латинског краљевства на рушевинама Византије, до Турака и Немаца у Другом светском рату, нису нарушавали тако осионо и бахато.

Многи на Светој Гори су у том тренутку били с правом љути на васељенског патријарха Вартоломеја.

Елем, после службе у Испосници Светог Саве повео се разговор баш на ту тему. У једном тренутку видели смо како онај наш монах у Испосници Светог Саве претећи подиже прст у вис и каже:
„Нека, нека! Послаће њима Путин подморнице!"

У том моменту се један од оне тројице мојих другара с којима сам пошао на ово путовање, поседник британског пасоша, нагнуо ка мом увету и прошапутао:

„Профо брате, зар не би требало да је овај пацифиста?"

„Па... Требало би, брате... Требало би да буде..."

 

Nova ukrajinska crkva od Vaseljenske dobija dekret 6. januara

Vaseljenski patrijarh Vartolomej planira da preda Tomos (dekret) o autokefalnosti poglavaru ukrajinske novouspostavljene (pravoslavne) crkve, izjavio je večeras za TASS portparol Vaseljenskog patrijarha.

"Patrijaršija pozdravlja uspeh saveta ujedinjenja u Ukrajini. Patrijarh Vartolomej je pozvao mitropolita Epifanija (u Istanbul) 6. januara da mu preda Tomos o autokefalnosti. U telefonskom razgovoru patrijarh je čestitao Epifaniju na izboru", kazao je portparol Vaseljenskog patrijarh.

Sveštenici kanonski priznate pravoslavne Moskovske patrijaršije nastaviće da obavljaju službu u Ukrajini i nakon što je u Kijevu ranije danas proglašena autokefalna Ukrajinska pravoslavna crkva, izjavio je prethodno ovoj agenciji portparol ruskog patrijarha Kirila.

"Ruska pravoslavna crkva moli se za sveobuhvatnu konsolidaciju Ukrajinske pravoslavne crkve (koja je u kanonskoj vezi s Moskovskom patrijaršijom) na čelu sa mitropolitom Onufrijem", dodao je portparol patrijarha.

On je upozorio da će posle stvaranja autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve u toj zemlji ojačati podele medju vernicima i porasti broj šizmatskih verskih grupa.

Na današnjem saboru predstavnika nove ukrajinske crkve, kome je prisustvovao i predsednik Ukrajine Petro Porošenko, za poglavara crkve izabran je mitropolit Epifanij."

(ЛИНК - Блиц)

 

 

_______________________________________________________________________________ 

 


* - Земље које прослављају Божић 7. јануара и који је због тога тамо државни празник су: Белорусија, Египат, Етиопија, Грузија, Казахстан, Македонија, Мочдавија, Црна Гора, Србија, Русија и Украјина.

 


 

 

 



Komentari (168)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 13:00 03.01.2019

Новогодишњи и Божићни празници су...

... право време за гледање филмова.



tasadebeli tasadebeli 13:25 03.01.2019

Тривија која то није

Заједно са нама су током тих недељу дана у Хиландару боравили и тројица Шкотланђана. На службама у манастирској цркви су седели у делу предвиђеном за оне који не припадају вери, одмах на улазу.

А дошли су ту са све опремом, великим маказама за живу ограду, секирама и слично, и понудили се хиландарцима да очисте стазе зарасле у разне биљке и грмље које су од Хиландара водиле према Зографу (око 15 км) и у осталим правцима.

Дружили смо се са њима тројицом током тих дана и на крају се растали од њих као од добрих људи каквих има, верујем у то, свугде на овом свету много више од оних који поваздан мисле и желе зло другима.

Једну ноћ је са нама у Хиландару преспавала и велика група руских поклоника који су кренули пешице од Зографа па даље, по читавом полуострву, од манастира до манастира, све до планине Атос и њеног врха.

Осим нас таквих, у Хиландару је још у том тренутку боравило неколико тзв. послушника (припремни стадијум ка замонашењу), око 40 монаха и око 40 радника грађевинаца који су радили на обнови манастира после пожара и који су у Хиландар долазили из Србије у сменама на по 2-3 месеца, а од којих се неколико њих током година проведених у Хиландару и замонашило.

Све у свему, било нас је око 120 душа на службама у манастирској цркви и на оброцима у манастирској трпезарији.

Моје место у трпезарији је било преко пута фреске на којој је приказан Свети Јован Лествичник.




softelectronics_e softelectronics_e 13:27 03.01.2019

Da.

Neka živi srpski i svi bratski pravoslavni narodi!
niccolo niccolo 13:58 03.01.2019

Da, fascinantna je

„Нека, нека! Послаће њима Путин подморнице!"

ta opsednutost Srba kako će Rusi ovo ili ono. Pored sveg Turskog toka i bavljenja u Siriji, ovaj će da šalje ne znam šta u Tursku da bi se petljao u crkvena pitanja...i to bivši agent komunističke obaveštajne službe...
Atomski mrav Atomski mrav 14:02 03.01.2019

Re: Da, fascinantna je

ta opsednutost Srba kako će Rusi ovo ili ono



tasadebeli tasadebeli 14:34 03.01.2019

Re: Da, fascinantna je

niccolo
„Нека, нека! Послаће њима Путин подморнице!"

ta opsednutost Srba kako će Rusi ovo ili ono. Pored sveg Turskog toka i bavljenja u Siriji, ovaj će da šalje ne znam šta u Tursku da bi se petljao u crkvena pitanja...i to bivši agent komunističke obaveštajne službe...



А чиме је онда опседнут васељенски патријарх Вартоломеј?

Пошто би и он требало, по дифолту, да буде пацифиста као и тај наш монах у Испосници Светога Саве, али очигледно ни један ни други то нису.

Само, неупоредиво је мања штета када то није један обичан монах (који је у међувремену, како чујем, и уклоњен из Испоснице Светог Саве) него када пацифиста није васељенски патријарх чија се и реч много даље чује и моћ много даље осети.

А као што видимо по потезима које вуче, васељенски (каква горда титула) патријарх Вартоломеј очигледно није пацифиста него класични ратнохушкач.

Па се зато може с правом поставити и питање које је то Службе агент тај васељенски патријарх Вартоломеј ако тако поступа у датој ситуацији?

И, сходно томе као последње али не и најмање важно, мене онда још и занима да ли ће се СПЦ приклонити једном таквом ратнохушкачу какав очигледно јесте васељенски патријарх Вартоломеј?

Ова његова одлука о признавању аутокефалности украјинске цркве је само наставак онога што је он показао још пре 8 година цепањем (у бесу, осионо и бахато) одлуке прота, владе, аутономне монашке републике чију аутономност током 1000 година нико није нарушавао тако како је он нарушава тим својим чином.

Шта је следећи корак васељенског патријарха из Цариграда, да не кажем Истанбула?

Вартоломеј као православни папа?

(Са све спаљивањем јеретика у православљу који њега неће признавати за свог црквеног поглавара?)




niccolo niccolo 18:38 03.01.2019

Re: Da, fascinantna je

А чиме је онда опседнут васељенски патријарх Вартоломеј?

Pojma nemam, on je mnogo manje fascinantan od opsednutih Srba. Možda su ga kakvi đav'li opseli, trolovi, leprikoni, gremilni, čuda...
antioksidant antioksidant 19:03 03.01.2019

Re: Da, fascinantna je

niccolo
„Нека, нека! Послаће њима Путин подморнице!"

ta opsednutost Srba kako će Rusi ovo ili ono. Pored sveg Turskog toka i bavljenja u Siriji, ovaj će da šalje ne znam šta u Tursku da bi se petljao u crkvena pitanja...i to bivši agent komunističke obaveštajne službe...

Bivsi?
Bili Piton Bili Piton 19:06 03.01.2019

Re: Da, fascinantna je

antioksidant
niccolo
„Нека, нека! Послаће њима Путин подморнице!"

ta opsednutost Srba kako će Rusi ovo ili ono. Pored sveg Turskog toka i bavljenja u Siriji, ovaj će da šalje ne znam šta u Tursku da bi se petljao u crkvena pitanja...i to bivši agent komunističke obaveštajne službe...

Bivsi?



niccolo niccolo 19:07 03.01.2019

Re: Da, fascinantna je

Bivsi?

Hvataš me na tehnikalije
softelectronics_e softelectronics_e 20:16 03.01.2019

Re: Da, fascinantna je

antioksidant
niccolo
„Нека, нека! Послаће њима Путин подморнице!"

ta opsednutost Srba kako će Rusi ovo ili ono. Pored sveg Turskog toka i bavljenja u Siriji, ovaj će da šalje ne znam šta u Tursku da bi se petljao u crkvena pitanja...i to bivši agent komunističke obaveštajne službe...

Bivsi?

Ma dobro, šta ste se navrzli na toga Putina?
Možda je bolji bio Jeljcin?

Znam, znam - mešao se u izbore u Americi.
Brezobraznik jedan.
tasadebeli tasadebeli 21:14 03.01.2019

Re: Da, fascinantna je

niccolo

Pojma nemam, on je mnogo manje fascinantan od opsednutih Srba.



Па добро, свако од нас има права на своје фасцинације.

Ја сам о својој фасцинацији написао и окачио блог.

Што ти не напишеш и не окачиш блог о опседнутим Србима?
Bili Piton Bili Piton 21:18 03.01.2019

Re: Da, fascinantna je

softelectronics_e

Ma dobro, šta ste se navrzli na toga Putina?


Pa fotogeničan je od malih nogu.



niccolo niccolo 21:24 03.01.2019

Re: Da, fascinantna je

Ја сам о својој фасцинацији написао и окачио блог.

I ja je komentarišem, ne razumem u čemu je sad problem - kad ljudi ne pričaju o temi, zašto niko ne priča o temi, kada pričaju o temi, šta vi imate kod mene da pričate o temi, pišite svoje blogove...
tasadebeli tasadebeli 22:08 03.01.2019

Re: Da, fascinantna je

niccolo
Ја сам о својој фасцинацији написао и окачио блог.

I ja je komentarišem,


Не, не коментаришеш ти моју фасцинацију него мало више говориш овде о својој фасцинацији. А моју фасцинацију која и јесте тема блога си некако својом фасцинацијом турио у страну.

Мене су још од првог основне научили да се то зове замена теза.


Ево да пробам и ја мало. Што само ти то да радиш...



ne razumem u čemu je sad problem - kad ljudi ne pričaju o temi, zašto niko ne priča o temi, kada pričaju o temi, šta vi imate kod mene da pričate o temi,



Е, да! Тако је, Николо, тако је! У праву си, ту се слажем са тобом.






П.С. - Јеси чуо за онај предлог најпознатијег нашег етнолога да се народне пословице, изреке и мудрости обавезно свакога дана тумаче у школама на једном часу макар 10 минута. Свакога дана по једна, па редом, једну по једну...

Одлична идеја.
niccolo niccolo 22:52 03.01.2019

Re: Da, fascinantna je

А моју фасцинацију која и јесте тема блога си некако својом фасцинацијом турио у страну.

Ok, Mr Hajd, moja greška očigledno:

Да бисте схватили следећу сцену која и јесте тема овог мог блога

...

Елем, после службе у Испосници Светог Саве повео се разговор баш на ту тему. У једном тренутку видели смо како онај наш монах у Испосници Светог Саве претећи подиже прст у вис и каже:
„Нека, нека! Послаће њима Путин подморнице!"
tasadebeli tasadebeli 23:18 03.01.2019

Re: Da, fascinantna je

niccolo

Ok, Mr Hajd, moja greška očigledno:



Ма све у реду, Докторе, можда ја нисам довљно јасно назначио ту везу између понашања двојице пацифиста и свештених лица православне васељене:

монах у Испосници Светог Саве 2010. на Светој Гори = васељенски патријарх Вартоломеј.

Са, наравно, као што то већ рекох и последицама понашања обојице пацифиста, последицама између којих се никако не може ставити знак једнакости.
omega68 omega68 11:50 08.01.2019

Re: Da, fascinantna je

Pojma nemam, on je mnogo manje fascinantan od opsednutih Srba. Možda su ga kakvi đav'li opseli, trolovi, leprikoni, gremilni, čuda...


Evo šta žulja pojedine stručnjake ''opšte blogovske prakse'' i - vlo verovatno -korisnike grantova određenih fondacija da se brinu o tačnosti srbskog kalendara.Crno na belo :

Процурели документи показују британске намере у медијском простору православних народа који "превише нагињу Русији, а не Грчкој"
Неолибералне глобалистичке режиме одликује игнорисање вредности попут истине, искрене намере и транспарентности. Последица је да јавно мњење постаје жртва институционализоване системске преваре. Еталон таквог система је Британија, држава бестидних инсинуација, подлих намера, скривених циљева и двосмисленог говора.

Реакцију на вредносно (и законски) неприхватљиву праксу британске власти изазвала је хакерска мрежа „Анонимус“, која је разобличила да је влада (Терезе Меј и Дејвида Камерона) користила буџетска средства за мрже дезинформисања у ЕУ, САД, Канади, али и у земљи (против опозиције и посебно шефа опозиције Џеремија Корбина). Због прања пропаганде кроз медије и стручну јавност прва на удару нашла се невладина организација Иницијатива интегритета (Integrity Initiative).

Иницијатива интегритета у свом приручнику помиње организовано деловање у Србији:

1) мeђу три главна достигнућа прве фазе манипулације јавном сфером (укључујући „блаћењем“ оних које сматрају неподобним и спречавањем њиховог именовања на јавне положаје), која подразумева стварање кластера у различитим државама, наводи се „утишавање гласова за Кремљ на српској ТВ“;

2) истиче се управљање дистрибуцијом комуникација за систем кластера (новинара, научника и јавних радника за брзу реакцију у јавности) против „малигног мешања Русије“ у Грчкој, Србији, Црној Гори, Босни, Литванији и САД, што обухвата куповину новина, разрађивање дебатних догађаја и образовање осматрачнице медија и у том контексту координација „интеграције кластера у Србији и Црној Гори“;

3) православље се наводи као оружје Русијe и проблематизује зато што „црногорски и други балкански православни верници нагињу Србији и Русији, а не Грчкој“.

ФАСАДА МАЛИГНИТЕТА
Иницијатива интегритетa је покренута у јесен 2015. године од стране организације под називом Институт за државну вештину (Institute for Statecraft) у сарадњи са Слободним универзитетом Брисела. Прокламовани циљ био је „скретање пажње политичара, креатора политике, људи од утицаја на мњење и других заинтересованих на претњу коју Русија представља за демократске институције Британије, Европе и Северне Америке“. Проблем је што су обмањујуће пропагандне кампање, прикривене кроз међународну мрежу политичара, новинара, научника, истраживача и војних лица, финансирали, између осталих, британска Канцеларија за иностранство и Комонвелт, НАТО, Фејсбук и организације заговорници англоамеричког хегемонизма и неоимперијализма.

Mрежа око Иницијативе интегритета под надзором је Института за државну вештину, аналитичког центра са седиштем у Шкотској, од којег добија финансије. Директор овог „Института“, иако формално није функционер обавештајног система, често ангажује британске тајне службе и шаље своје агенте на седнице одбора Доњег дома парламента како би пласирао дискурсе посланицима. Кружоци образовани за политичку и финансијску манипулацију спроводе мисије британске обавештајне врхушке и уплићу се у унутрашње послове суверених држава. Док у Британији скандал добија на замаху, европски политичари ћуте о активности Иницијативе интегритета у њиховим земљама.
Интернет домен Иницијативе интегритета (integrityinitiative.net) регистрован је 22. јуна 2015. године. До краја новембра те године добија 46.639 фунти од приватне инвестиционе фирме са седиштем у Хјустону (FW Investments Partnership), британске Канцеларије за иностранство и Комонвелт, америчког аналитичке организације Центар за поморску анализу и католичке међународне развојне добротворне институције за Енглеску и Велс (CAFOD). До новембра 2016. добила је 87.250 фунти на име наменских фондова за безбедност Уједињеног Краљевства, НАТО и за истраживачке програме у Русији и Украјини, као и 33.441 фунти од донаторске организације Далвертон траст и кроз програме Канцеларије за иностранство и Комонвелт.

За 2017. годину „Иницијатива“ је добила 307.000 (око 330.000 евра) од приватних донатора, 124.567 фунти од Канцеларије за иностранство и Комонвелт, који је одобрио и зајам од 250.000 фунти за 2017/18. Откривена документација показује да је нешто више од месец дана пре зајма за фискалну 2017/18 годину шеф „Иницијативе“ (Крис Донели) о томе разговарао у Секретаријату одбране, те изгледа како је зајам само формално каналисан преко цивилног секретаријата. У том контексту, занимљива је уплата 45.000 фунти за пропагандне активности у Европи и САД од Фондације Смит Ричардсон, која је међу финансијерима и родитељске организације Иницијативе интегритета – Штаба НАТО јавне дипломатије.

Канцеларија за иностранство и Комонвелт је признала да је финансирала „Иницијативу“. Та Канцеларија је, поред дипломатске службе, задужена за Тајну службу (бивша МИ6) и Штаб владиних комуникација (GCHQ). Осим шефа дипломатије, ингеренције у обавештајно-безбедносном систему имају Секретар одбране, задужен за војну обавештајну службу, и Унутрашњи секретар, надлежан за Општу службу безбедности (МИ5) и Здружени центар за анализу тероризма. У финанирање Иницијативе интегритета, дакле, био је укључен цео британски спољнообавештајни систем.

БОРБА ЗА СРЕДСТВА
Британска влада је признала да су Канцеларија за иностранство и Комонвелт, Армија и Секретаријат одбране финансирали и Институт за државну вештину. Ова организација је била иза пропаганде шиканирања шефа опозиционе Лабуристичке партије и лидера опозиције у Доњем дому, иначе анти-интервенционистички оријентисаног политичара.

Многи истраживачи сматрају да је операција Иницијативе интегритета координирана од стране британског војнообавештајног етаблишмента. У том смислу се указује да је на почетку пројекта, 2015. године, шеф „Иницијативе“ (Донели) „постављен за пуковника војне обавештајне службе“. На то указује и чињеница да Иницијатива интегритета тврди да се “супротставља руским дезинформацијама и малигном утицају” а да су главни играчи који је подржавају носиоци надувавања фаме о руској претњи, зарад чега добијају већа средства за мешетарење по свету, укључујући у Србији.
Иницијатива је, на пример, спровела успешну кампању против именовања Педра Бањоса за директора шпанске националне безбедности, пласирајући тезу да је он „за Кремљ“, што показује да се британски обавештајни естаблишмент не либи да мешетари у државама са којима су европски и НАТО партнери. Експонирање ове организације је, чини се, загребало површину нечега што делује као напредна и онлајн верзија оперативне акције CIA-е Птица ругалица (Operation Mockingbird).

Институт за државну вештину је добротворна организација са седиштем у месту Фифе у Шкотској, на локацији где се налази “празна, полу-напуштена, делимично срушена зграда.” „Институт“, међутим, има канцеларију у Лондону, у објекту који припада организацији посвећеној „унапређењу културе и филантропије“ (Булдог траст). У тим просторијама новинари су затекли Сајмона Брејси Лејна, младића у двадесетим годинама, који је 2016. године био организатор теренске кампање Бернија Сандерса за председничку номинацију Демократа у САД. Сандерсово прећуткивање крађе гласова Хилари Клинтон и прихватање ње као кандидата, иако се испоставила као крадљивац гласова и пара, подгрева сумњу да је Лејн у тој кампањи деловао у оквиру операције британског војнообавештајног утицаја.
ОЗРАЧИТИ МАЛИГНИТЕТ
Британци су, након година империјализма, остали са системом у коме политички представници не служе народу, него као покриће режиму. Британска влада једнако је отуђена од народа, па не чуди њено бешчашће у светској политици. Британски народ, слуђен вековима експлоатације других, на своју жалост не схвата шта им мисли и спрема владајућа номенклатура и њихови луткари из британске дубоке државе.

Изгледа, шире посматрано, да је афера о „руском утицају“ на америчке изборе, на чему су посебно инсистирале Демократе, била у циљу скретања пажње. Право мешање у америчке изборе, додуше преко ЦИА и тајновитог Демократског националног конгреса, било је од стране британске тајне службе и/или војне обавештајне службе. Председник Путин је на конференцији за штампу после сусрета са Трампом поменуо Била Браудера, перача новца који је учествовао у завери клинтоновске мафије тражењем прљавштине о Трампу од британских обавештајаца. Бивши припадник МИ6 Кристофер Стил је, како спекулишу аналитичари, ангажовао Сергеја Скрипаља, издајника из редова ГРУ, да сачини досије. Коначно, из Британије је у априлу 2016. године пласиран дискурс о „руском мешању“ (подметањем Трамповом саветнику Џорџу Пападопулосу).
Имајући у виду малигни британски утицај, у Србији би требало посветити пажњу и извести на светло дана све који су укључени у кластере и манипулације овог глобалног тумора. Они су опасни зато што су администрација и јавни простор пуни неолибералних залуђеника, што нашу политику спречава да разликује пријатељско и непријатељско спољно деловање. Стабилност не значи ћутке трпљење малигног утицаја, већ јасне и транспарентне односе у којима ће се разликовати намере и интереси у јавном простору.



Др Мирослав Стевановић је ванредни професор на Правном факултету Универзитета Мегатренд и на Академији за националну безбедност у Београду. Екслузивно за Нови Стандард.


Sad će mnogi evroatlanski zaluđeni bloger da kaže - evo ga onaj omega68 pronašao teorije zavere, CIA snajka, Vatikan...
I biće u pravu
Черевићан Черевићан 16:00 03.01.2019

Атоса маам

отиснусмо се на једно путовање

г Тасо чачнусте ми присет
пре ... 37 протеклих година,
Хиландара доживех и лично ...
те ме опет ево обузе милина,

утисака што ми тада недорек сагласи...
(Споменица ено .... зид собе ми краси)
tasadebeli tasadebeli 17:26 03.01.2019

Re: Атоса маам

Черевићан
отиснусмо се на једно путовање

г Тасо чачнусте ми присет
пре ... 37 протеклих година,
Хиландара доживех и лично ...
те ме опет ево обузе милина,

утисака што ми тада недорек сагласи...
(Споменица ено .... зид собе ми краси)



Драго ми је, гос'н Чер.

Хвала Вам на овом стихованом јављању овде у мом блогодворишту.
tasadebeli tasadebeli 17:53 03.01.2019

У случају да је неко уопште и приметио...

Мада сумњам јер је читава ствар потпуно небитна за тему овог поста.

Као што већ рекох на мом претходном посту, све старо сам оставио у старој 2018. години и ушао потпуно нов у 2019. годину.

Чак сам и нокте на ногама исекао.

Од сада код мене нешто сасвим другачије.

Па сам у том мом новом духу и новом руху на Блогу Б92 двојицу коментатора већ бановао а њихове коментаре избрисао.

Надам се да ће се на томе и завршити то показивање мога новога духа и мога новога руха на Блогу Б92 за наступајуће модно лето 2019.

Орао ипак мора да остане орао, имао једну или две главе... Небитно.



tasadebeli tasadebeli 17:55 03.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

Идемо даље...

Дакле!

Васељенски патријарх Вартоломеј и признавање аутокефалности украјинске цркве на Бадњи дан који још увек обележавају неке православне цркве по јулијанском календару, па између осталих и Српска православна црква и Руска правпславна црква.

Изволите?

(Уколико неко на Блогу Б92 уопште и жели нешто да каже по том питању.)
G.Cross G.Cross 19:03 03.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

tasadebeli
Идемо даље...

Дакле!

Васељенски патријарх Вартоломеј и признавање аутокефалности украјинске цркве на Бадњи дан који још увек обележавају неке православне цркве по јулијанском календару, па између осталих и Српска православна црква и Руска правпславна црква.

Изволите?

(Уколико неко на Блогу Б92 уопште и жели нешто да каже по том питању.)



Taso, jel ti to tvrdis da znas sta je bolje za pravoslavlje od Vaseljenskog Patrijarha?



Gordost, oholost

Ohol čovek je onaj čovek koji se odnosi potcenjivački prema ljudima, a prema hrišćanskom učenju i prema samom bogu. Ohol čovek je prepotentan čovek, pun sebe, smatra da sve najbolje zna, i da sve najbolje ume da uradi.[6] Oholost predstavlja precenjivanje svojih mogućnosti i stvaranje osjećaja nadmoćnosti u odnosu na druge osobe.[
freehand freehand 20:33 03.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

Па сам у том мом новом духу и новом руху на Блогу Б92 двојицу коментатора већ бановао а њихове коментаре избрисао.

Dabre, a ono pre si se samo šalio
tasadebeli tasadebeli 21:16 03.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

G.Cross

Taso, jel ti to tvrdis da znas sta je bolje za pravoslavlje od Vaseljenskog Patrijarha?


Не.

Могу само да тврдим да знам боље од васељенског патријарха шта је за мене боље.
tasadebeli tasadebeli 21:17 03.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

freehand
Па сам у том мом новом духу и новом руху на Блогу Б92 двојицу коментатора већ бановао а њихове коментаре избрисао.

Dabre, a ono pre si se samo šalio



Пробали смо за филм, куме. И ти ћеш то исто да радиш, само сутра.

Само мораш прво себи да створиш услове за то.

Рецимо, напиши блог о Израелу као наци држави.
freehand freehand 21:29 03.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

tasadebeli
freehand
Па сам у том мом новом духу и новом руху на Блогу Б92 двојицу коментатора већ бановао а њихове коментаре избрисао.

Dabre, a ono pre si se samo šalio



Пробали смо за филм, куме. И ти ћеш т исто да радиш, само сутра.

Само мораш прво себи да створиш услове за то.

Рецимо, напиши блог о Израелу као наци држави.

Kakve to veze ima sa onolikim vrištanjem i skičanjem o ugrožavanju slobode i prava na mišljenje pa onda kaka na sve što se skičalo i vrištalo godinama?
I kakve to, naročito ima veze sa mojim stavovima o Izraelu kao naci državi i sa tim da li ću, kad i šta ja da pišem?

јер нисмо ми никакви туристи који су дошли да се сликају па да слике показују фамилији и пријатељима

Nego mi je ovo malo zaparalo uši... Šta ste to vi, za razliku od običnih turista na Svetoj gori koji su došli samo da se slikaju i posle kurče šetnjama svetogorskim stazama i branjem paradajza u manstirskim povrtnjacima?
Zamonašili se na sedam dana?
G.Cross G.Cross 21:30 03.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

tasadebeli
G.Cross

Taso, jel ti to tvrdis da znas sta je bolje za pravoslavlje od Vaseljenskog Patrijarha?


Не.

Могу само да тврдим да знам боље од васељенског патријарха шта је за мене боље.



Khmmm mislis na sendvice ili na neke moralne kategorije ili jednostavno turski receno Inat.
tasadebeli tasadebeli 21:39 03.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

freehand

Kakve to veze ima sa onolikim vrištanjem i skičanjem o ugrožavanju slobode i prava na mišljenje pa onda kaka na sve što se skičalo i vrištalo godinama?



Рекох већ, нова година у новом духу и у новом руху.

G.Cross

Khmmm mislis na sendvice ili na neke moralne kategorije ili jednostavno turski receno Inat.


Какве сендвиче?

А о моралу на Блогу Б92 све најлепше. Исто као и о Покојнику.





Е, добро, лепо смо се поиграли...

'Ајде сада обојица лепо мало о Вартоломеју и признавању аутокефалности украјинске цркве на дан 6. јануара 2019. године да не бих и са вама поступио исто као и са оном двојицом што се жале на "плачипичкасте љотићевце", па би још и да се мало ценкамо и погађамо око тога ко ће шта да обрише к'о да смо на некој пијаци. Или, саклони ме боже, за столовима испред Храма.
freehand freehand 21:43 03.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

А о моралу на Блогу Б92 све најлепше. Исто као и о Покојнику.

Novi Tasa, novi Moral. Ralno isti krasni, al eto - nek se priča. Kako je pobratimu glavu išjeka.
Nego, znači li ovaj salto mortale (kobajagi) da više neće bti priče i kmečanja o brisanju i banovanju?
G.Cross G.Cross 21:49 03.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

tasadebeli
freehand

Kakve to veze ima sa onolikim vrištanjem i skičanjem o ugrožavanju slobode i prava na mišljenje pa onda kaka na sve što se skičalo i vrištalo godinama?



Рекох већ, нова година у новом духу и у новом руху.

G.Cross

Khmmm mislis na sendvice ili na neke moralne kategorije ili jednostavno turski receno Inat.


Какве сендвиче?

А о моралу на Блогу Б92 све најлепше. Исто као и о Покојнику.





Е, добро, лепо смо се поиграли...

'Ајде сада обојица лепо мало о Вартоломеју и признавању аутокефалности украјинске цркве на дан 6. јануара 2019. године да не бих и са вама поступио исто као и са оном двојицом што се жале на "плачипичкасте љотићевце".



Odovoricu ti na ovo kod Srkija na Blogu pa me banuj.

Kad bi imao prijatelja na ovom blogu ( a izgleda da sam ja tome najblizi) preporucio bi ti da malo oladis.
Have break.
Ozbiljno.



tasadebeli tasadebeli 21:53 03.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

G.Cross

Kad bi imao prijatelja na ovom blogu



Хвала, не треба. Немам апетита.


a izgleda da sam ja tome najblizi



Знаш како је, и мајмун се учи на грешкама, па што не бих и ја. Нема љутиш.


preporucio bi ti da malo oladis.
Have break.
Ozbiljno.



Је л' ово добронамерни савет или претња?

Питам јербо прошли пут када си ме исто овако добронамерно саветовао (додуше, у том тренутку си се представљао као Корисничко име 1, но сам си признао да ти је то такође један од никова на Блогу), био сам после тога банован на месец дана са Блога Б92.


Odovoricu ti na ovo kod Srkija na Blogu pa me banuj.



ОК, Кросе, ионако ти је ово:

"Три!"

Путуј, игумане, не брини за манастир!
tasadebeli tasadebeli 23:28 03.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

freehand
А о моралу на Блогу Б92 све најлепше. Исто као и о Покојнику.

Novi Tasa, novi Moral. Ralno isti krasni, al eto - nek se priča. Kako je pobratimu glavu išjeka.
Nego, znači li ovaj salto mortale (kobajagi) da više neće bti priče i kmečanja o brisanju i banovanju?



ОК.

Три!

Зезам се, зезам се...

Неб' ја тебе.

Зар си заборавио оне моје постове за Дан младости?

А ја се толико трудио...


П.С. - Кад већ поменух те моје блогове за Дан младости, да искористим прилику и да пренесем поздраве и од Елојице.


puno lepih trenutaka na kopernikusovom blogu ,,92,,

Samo neka je veselo



http://www.vestinet.rs/pogledi/fil-batler-vreme-je-da-konacno-saznate-zasto-je-sfrj-morala-da-bude-unistena

Pozdrav i dobro zdravlje

freehand freehand 19:39 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

Зар си заборавио оне моје постове за Дан младости?

Kako bih?n To spada u sam vrh rang-liste bulštova objavljenih na ovom mestu.
A svakako suvereno na prvom mestu po tome kolikoih je sam autor pominjao i linkovao.
да пренесем поздраве и од Елојице.

To beše onaj tvoj proteže što se ne zove isto kad se probudi i pre no što zaspi a glava mu je prenaseljena ko Vulinova?
Bili Piton Bili Piton 19:53 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

freehand

To beše onaj tvoj proteže što se ne zove isto kad se probudi i pre no što zaspi a glava mu je prenaseljena ko Vulinova?


Ako mi dozvoliš - ju što je ovo fino za otpočinjanje komentara - Elojica je ovde jednom linkovao nervni slom Lepe Lukić u rijalitiju, tad jednom mi se vilica ukočila od smejanja i promukao sam.

Ništa na ovom svetu nije zabadava
tasadebeli tasadebeli 20:10 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

freehand

Kako bih?n To spada u sam vrh rang-liste bulštova objavljenih na ovom mestu.






Хвала ти.

То заиста није мали успех.

Сад сам спреман и квалификован да будем сматрач српске политичке сцене.

EDIT: Ето мени идеје за нови блог на Блогу Б92!

Наслов већ имам!

Све србљановићке српског свемира и сви сматрачи српског солилоквија


(Смем да користим неке делове твојих постова на Блогу Б92? Имам твоју дозволу?

Питам због ауторских права...)
tasadebeli tasadebeli 21:16 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

Bili Piton


Ništa na ovom svetu nije zabadava



Да, Били, у праву си.

Ево, на пример, ја сам код једног дела блогопучанства приметио мени потпуно необјашњиву реакцију да се испод текстова који их уопште и не дотичу ипак јављају у виду најглупљих могућих коментара које могу да сроче, а који немају никакве везе ни са основним текстом постављеног блога ни са мозгом.

Па се сада питам зашто до тога долази.

Мора да је нека неуроза у питању.

Можда се код њих неуроза јавља поводом самих тема тих блогова?

Не знам.

Али не видим шта би друго могло бити.

Нека нелагодност им се ваљда јави, шта ли већ, па одатле и мотивација за коментарисање које нема никакве ближе везе ни са темом ни са мозгом, али ти људи ипак морају, нешто их тера, неки неиздрж, да се јаве иако их наводно тема не занима и немају шта ни да кажу.

Некако испада да ти блогери ипак нису баш равнодушни према ономе што је написано у основном тексту чим се испод тога јављају?

А сад, да ли то што пишу у коментарима има смисла и разума. боже мој. Ко на то још уопште и обраћа пажњу.

Не знам...

Знам за себе да ти кажем да када немам ништа да напишем у коментару испод неког текста јер ме текст уопште и не дотиче, онда се уопште и не јављам испод тог текста. Рачунам, боље и тако него да лупетам глупости.

А ови наши блогодругари из тог поменутог дела блогопучанства раде управо супротно.

Наводно их тема уопште и не дотиче, али их то не спречава да напишу гомиле бесмислица које немају никакве везе са темом испод текста са том темом.

Па ме тај њихов поступак наводи на помисао да мора да су у питању некакве неурозе. Код појединих можда и психозе пошто у то улажу баш много страсти.

То ми је баш занимљива појава. А не знам одговор на то питање које ти постављам.

Ево овде нађох један стручни текст на тему неуроза и психоза који може бити користан за почетак у тражењу одговора на ово што мени није јасно.

Мора да су ипак нешто неурозни ти људи... А код појединаца је, богами, и психоза изгледа у питању.

Шта ти мислиш?

Реци ми...

Ти си паметан човек и ниси из Билоксија.

Сигурно знаш, доконао си до сада већ или макар наслутио, шта је узрок тој појави на Блогу Б92 која мени није јасна.
Bili Piton Bili Piton 21:41 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

tasadebeli


Шта ти мислиш? Реци ми...


Pa, u najkraćim crtama, ja imam svoje objašnjenje zašto je tako, ali to je samo moje objašnjenje i kao takvo nije merodavno.

A ako me pitaš kako bih ja izašao na kraj sa problemom s kojim se susrećeš, pa evo šta ja mislim da bi bilo zlatno pravilo: proredi pa će poskupeti (to je najtačnije značenje engleskog idioma less is more).
freehand freehand 21:48 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

(Смем да користим неке делове твојих постова на Блогу Б92? Имам твоју дозволу?

Питам због ауторских права...)

Naravski. I to smatrač smatraj bonusom, iako nisi pitao.



Знам за себе да ти кажем да када немам ништа да напишем у коментару испод неког текста јер ме текст уопште и не дотиче, онда се уопште и не јављам испод тог текста. Рачунам, боље и тако него да лупетам глупости.

Ja ću da svedočim da je ovo istina uz pomoć linkova i skrinšotova.

I da to naročito važi kad nekoliko puta kažeš da te ni domaćin ni njegovi blogovi nisu dostojni i da ti na pamet ne pada da se tamo ikad pojaviš.
Sad bih ovde još jednog valjajujeg smajlija al je nekako ipak preterano toliko podvlačiti takav bulšit.
tasadebeli tasadebeli 21:52 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

Bili Piton

Pa, u najkraćim crtama, ja imam svoje objašnjenje zašto je tako, ali to je samo moje objašnjenje i kao takvo nije merodavno.


Па реци, не буди себичан. Свако искуство и мишљење добро дође у тражењу одговора на ово питање.

A ako me pitaš kako bih ja izašao na kraj sa problemom s kojim se susrećeš, pa evo šta ja mislim da bi bilo zlatno pravilo: proredi pa će poskupeti (to je najtačnije značenje engleskog idioma less is more).



Не бих ја то назвао проблемом.

Радозналост и жеља за учењем не могу да се називају проблемом, зар не?

А што се тиче златног правила?

Па да, у праву си. Слажем се с тобом. Најозбиљније ти кажем, не зезам се.

Тог принципа (и енглеске фразе less is more) се придржавам и у својој професији јербо сам одавно схватио да знање није у квантитету информација него у квалитету информација.

А та енглеска фраза је свакако применљива и ван школе.
freehand freehand 21:54 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

(to je najtačnije značenje engleskog idioma less is more).

Ako je manje -više onda je ništa -sve?
(Maznuo sam, nije original)
Bili Piton Bili Piton 21:57 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

tasadebeli
Свако искуство и мишљење добро дође у тражењу одговора на ово питање.


Ništa što ti već nije rečeno milijardu puta - pozvaću se na Mirelu opet, o rečima koje ne smeju da se pretvore u vodopad jer onda zaguše. Sećaš se, nadam se. Kvantitetom devalviraš kvalitet, verovatno je vreme da stvoriš veštačku inflaciju.
tasadebeli tasadebeli 22:16 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

freehand

Ja ću da svedočim ...uz pomoć linkova i skrinšotova.



Да, то је била једна од првих ствари које сам научио на Блогу Б92 да си ти колекционар истих горе поменутих које онда вадиш по потреби.

Од тада откада сам то чуо, ја скриншот у стручној литератури преводим на српски језик као "злу не требало".

Ево ти још један за скриншотовање (злу не требало) за нашу обичну домаћу пустињску лисицу која нам је запала у заједничку породичну имовину.

(Ма види јој само окице! К'о дуМГићи! А тек ушкицееее!)







П.С. - Ако си онам', онам', за брда она можда и банован (да не кажем протеран к'о Израиљци из Египта), код мене овде ти се, вала, то неће десити ма шта год ти написао.
zilikaka zilikaka 22:17 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

Ništa što ti već nije rečeno milijardu puta


tasadebeli tasadebeli 22:18 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

Bili Piton

verovatno je vreme da stvoriš veštačku inflaciju.



Зар то нисам већ урадио?

Следећа фаза је, ваљда, спирала дефлације?


EDIT: Сад ме подсети Гаврос тамо код Докса...

Ако качим текстове гостију аутора, то ми се онда ваљда не рачуна као моја домаћа валута?
tasadebeli tasadebeli 22:20 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

zilikaka
Ništa što ti već nije rečeno milijardu puta





Ни ти не бришеш редовно прашину и прљавштину на филтерима у аспиратору па си упалила кућу?

Е, Зили, Зили...

Па каква си ти то домаћица?
zilikaka zilikaka 22:23 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

Ни ти не бришеш редовно прашину на филтерима у аспиратору па си упалила кућу?

Е, Зили, Зили...

Ma jok, to Bili nikako da savlada osnove protivpožarne zaštite.
Umetnici...
freehand freehand 22:23 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

Да, то је била једна од првих ствари које сам научио на Блогу Б92 да си ти колекционар истих горе поменутих које онда вадиш по потреби.

Од тада откада сам то чуо, ја скриншот у стручној литератури преводим на српски језик као "злу не требало".

Takoe. Ti, u stvari, nisi ni hteo da pričaš o tome kako zli i nevaspitani blogeri troluju blogove i komentarima šenluče mimo teme - hej, pa i ti to radiš često i rado?! - nego si hteo o tome kako ja imam nekakvu kolekciju iz koje vaim po potrebi.
O je.
Majstorski. Skoro.
Bili Piton Bili Piton 22:30 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

zilikaka

Ma jok, to Bili nikako da savlada osnove protivpožarne zaštite.
Umetnici...


Situacija je obično ovakva


tasadebeli tasadebeli 22:34 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

zilikaka
Ни ти не бришеш редовно прашину на филтерима у аспиратору па си упалила кућу?

Е, Зили, Зили...

Ma jok, to Bili nikako da savlada osnove protivpožarne zaštite.
Umetnici...



Ма пусти, знаш их какви су.




tasadebeli tasadebeli 22:37 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

freehand

Majstorski. Skoro.



tasadebeli tasadebeli 23:00 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

Bili Piton
zilikaka

Ma jok, to Bili nikako da savlada osnove protivpožarne zaštite.
Umetnici...


Situacija je obično ovakva




Чекај, чекај, Били!

Бавећи се мојом маленкошћу и грешкама и греховима које она производи (инфлација, мој смисао за хумор који вређа преосетљиве, ако га имаш ти, имам га и ја, итд.), пренебрегли смо оно најважније у мом питању.

Зашто се сви ти људи јављају испод мојих ауторских текстова и коментара?

Ако мене има превише, па су презасићени, ако их то о чему пишем уопште и не дотиче, ако их нервирам, ако су преосетљиви, зашто се онда уопште и јављају испод мојих блоговских писанија и шкработина?

Ево, нпр, ја сам убеђен да један број људи који се овде јавио коментарима уопште и не занима какве ће бити последице признавања аутокефалности украјинске цркве и како ће се то одразити на Српску православну цркву и њене вернике, а ипак су се јавили овде испод овог текста и писали гомиле бесмислица у коментарима.

К'о онај мој брудер комунист Земљанин којег уопште и не занимају, по његовим тврдњама, цркквена питања и питања вере, али ми се зато код Воје Стојковића ономад окачио на врат као да му је питање мог веровања у Бога, што је иначе лична и приватна ствар свакога од нас, питање његовог живота или смрти.

Шта их то тера? Какав их то неиздрж ухвати, па морају да куцкају иако их се све то, наводно, не дотиче?

Сад си ме подсетио и на Пајића и Блоговатеља, "вечити близанци" Блога Б92 као Звезда и Партизан у српском фудбалу, који по њиховим речима "уопште и не читају моје текстове и коментаре, углавном их прескачу", али су се зато врло редовно јављали да ме пљуну чак понеки пут и тамо где мене уопште и нема.

Није ми то баш јасно... Тај њихов порив.

Превише буљења у ове телевизијске ријалитије и таблоиде? Или тако нешто...

Рекох ти већ, када ме неки текст нити интересује нити дотиче на било који начин, ја се онда ту и не јављам. Текстове неких аутора на Блогу Б92 (да не наводим сада имена да се људи не увреде) одавно уопште и не отварам јер ме не интересује оно о чему пишу (нека ми не замере, ни њих не интересује, рецимо, лингвистика, филозофија медија и теорија комуникације, па ни ја њима на томе не замерам).

Па када то мерим тако по себи и свом односу према другим блогерима и блоговима на Блогу Б92, заиста ми није јасно зашто се неки људи јаве уопште испод мојих текстова ако су њима презасићени, ако су им ти моји текстови досадни, ако их нервирам,... Шта год већ.

Зашто уопште онда и отварају те моје текстове? Па, када их већ и отворе, зашто коментаришу ако мисле да су булшит?

Не разумем ја то, Били, никако не разумем.

А то је, у ствари, и било моје питање за тебе.

П.С. - И на крају ове моје исповести (не замери што те удавих), додаћу само да никада нисам био непријатан и нисам се подсмевао људима код којих сам иза њихових речи у коментару осетио добру намеру (неки од њих су присутн и на овом мом блогу).

Али према онима другима иза чијих речи сам осетио другачије намере, свакако јесам био и непријатан и нељубазан и подсмевао им се, па понеки пут их чак и сасвим отворено вређао узвраћајући на исти начин на који су они са мном комуницирали. Али само узвраћајући, не и започињући први тај примитивни ниво коминикације.
Bili Piton Bili Piton 23:14 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

tasadebeli

Не разумем ја то, Били, ниако не разумем.

А то је, у ствари, и било моје питање за тебе.



Ja vidim da se ti ovde zapravo obraćaš drugima mnogo više nego meni, i to je ok, i ja to često radim (samo suptilnije), tako da nemam poriv da ti baš ja odgovorim.

Ali evo još jedne besplatne opaske - razmišljanje o impotenciji je čini još gorom - a voleo bih da to sam primeniš na ovo o čemu pričamo.
tasadebeli tasadebeli 23:18 04.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

Bili Piton
tasadebeli

Не разумем ја то, Били, ниако не разумем.

А то је, у ствари, и било моје питање за тебе.



Ja vidim da se ti ovde zapravo obraćaš drugima mnogo više nego meni, i to je ok, i ja to često radim (samo suptilnije), tako da nemam poriv da ti baš ja odgovorim.

Ali evo još jedne besplatne opaske - razmišljanje o impotenciji je čini još gorom - a voleo bih da to sam primeniš na ovo o čemu pričamo.



Грешиш, баш теби сам се обраћао, нисам питао никога другог. Да сам хтео да читам шта други мисле о том питању, онда бих њих и питао директно као и тебе.

Но, добро.

Ако је импотенција, нека буде импотенција.

Вишак те енергије може онда корисно да се употреби за нешто друго.

У сваком злу има макар зрнце доброг, зар не?
alselone alselone 07:31 05.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

Ево, нпр, ја сам убеђен да један број људи који се овде јавио коментарима уопште и не занима какве ће бити последице признавања аутокефалности украјинске цркве и како ће се то одразити на Српску православну цркву и њене вернике, а ипак су се јавили овде испод овог текста и писали гомиле бесмислица у коментарима.


Pa ovo ti je blogovska priča od kad je sveta i veka.
Ljudi dolaze ovde da se druže, da pričaju sa ljudima koje znaju dugi niz godina i to o temama koje njih zanimaju, dolaze da se svađaju, da isprazne bes, jed, smor, dosadu, i tako dalje. Najmanje dolaze kako bi otvorili blog i onda diskutovali o temi. To rade ako se pogodi sve ono prethodno - tema je ona koja njih zanima i od autora koji njih zanima. I tu nemoj tražiti ništa loše.

E, sad, pored toga, postoje još neki razlozi što kod tebe nema kvalitetne i dugačke diskusije. Neki ljudi su ti već skretali pažnju na to, ali čini se da si to tumačio na način da imaju nešto protiv tebe. Nadam se da znaš da ja nemam pa moje komentare shvati dobronamerno.

1. Često pišeš o temama koje zanimaju mali broj ljudi za diskusiju. Teme su korektne i važne, ali ovo nije takvo mesto.

2. Teme obrađuješ na neblogovski način. Često su ti obrade tema kao studije. Ne izvučeš suštinu u par pasusa i što je još važnije i što zapravo pospešuje raspravu - ne daš lični pečat i mišljenje nego kopiraš par strana nekih tekstova iz novina i drugih mesta po internet u i zasoliš sa par videa od po sat vremena. Realno - nema teoretske šanse da to neko proanalizira. Moj savet - razloži, svari i reci šta ti kao Tasa misliš. Jer, koga to zanima, već je pročitao, koga ne zanima, nema šanse da čita toliko. Možda bi pročitao par pasusa nečijeg mišljenja, jer je to uvek zanimljivo, ali par strana suvoparnih copy paste, nema šanse.

3. Oblanda u oblandi oblande. Kao što je Srđan F. u svom šatrovačko-šmekerskom rečniku (nadam se da se neće ljutiti) došao do nivoa da ga više niko ne razume šta priča, tako si i ti sa oblandama došao do nivoa da te niko ne razume.

4. Spam blogovi. Isto kao i Srki, nekad se nešto naljutiš, popizdiš i postaviš neki spam blog koji ima jedan video i jednu rečenicu koji apsolutno ništa ne znače, samo ti vidiš u njima neku poentu jer si nekom baš uterao kitu time. Lepo ti reče Bili - Less is more. Moj savet - napiši kada imaš nešto da kažeš. Kada vidim novi blog nsarskog ili Milana (evo neću dalje nabrajati da slučajno nekog ne zaboravim a ima još mnogo odličnih autora), znam da su izabrali temu koja je zanimljiva i da su se posvetili tome da napišu dobar članak. Posvetili je ključna reč.

softelectronics_e softelectronics_e 09:07 05.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

tasadebeli
Bili Piton
zilikaka

Ma jok, to Bili nikako da savlada osnove protivpožarne zaštite.
Umetnici...


Situacija je obično ovakva




Чекај, чекај, Били!

Бавећи се мојом маленкошћу и грешкама и греховима које она производи (инфлација, мој смисао за хумор који вређа преосетљиве, ако га имаш ти, имам га и ја, итд.), пренебрегли смо оно најважније у мом питању.

Зашто се сви ти људи јављају испод мојих ауторских текстова и коментара?

...

Taso - odgovor na ovo je ekstremno prost - čudi me da ga nisi odavno spoznao.
I odgovor se nalazi u dva fenomena ... prvi je da im je dosadno. Drugi je da se javljaju tamo gde mogu da efikasnije premeravaju čiji je veći.
A ponekada je odgovor u konjukcija oba.
tasadebeli tasadebeli 10:42 05.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

alselone

moje komentare shvati dobronamerno.



Наравно, иначе ти не бих писао овај одговор.

1. Često pišeš o temama koje zanimaju mali broj ljudi za diskusiju. Teme su korektne i važne, ali ovo nije takvo mesto.



Да, сасвим могуће и слажем се. Моја грешка је, очигледно, у покушају да наметнем неку тему. Што је узалудна работа када се узме у обзир први пасус твог коментара у којем кажеш зашто људи долазе на Блог Б92.

2. Teme obrađuješ na neblogovski način. Često su ti obrade tema kao studije. Ne izvučeš suštinu u par pasusa


Приметио сам да у томе нисам једини. Има још доста њих који тако пишу.

А увек ме изнова изненади чињеница да образованим људима каква јесте велика већина блогера на Блогу Б92 потешкоћу представља читање текста ако је дужи од 140 карактера (је л' тако беше на твитеру?).

Зато и јесам стекао тај утисак да је на Блогу Б92 узело маха оно што смо сви назвали твитеризацијом Блога Б92 који је, по мени, тиме само изгубио на квалитету. И чиме, да изнесем овде и свој лични став према томе јер кажеш да га ретко када износим , моје интересовање за читање и учешће на Блогу Б92 пропорционално опадало са повећањем те појаве.

Мислим, лепо је то, људи се друже, дођу да се ишћакулају као са комшијом преко тарабе и јасно ми је то. (Отуд вероватно и твитеризација.)

А моја грешјка је што Блог уопште нисам тако схватио. Мислим, ако хоћу такву комуникацију, имам заиста комшије с којима ћу преко тарабе да се тако ишћакулам уживо, о било чему. К'о Енглези о времену уз чај.

Тако да мени Блог није потребан за ту врсту комуникације, то већ имам у RL.

А мислио сам да се Блог зове блог јер није твитер којег и иначе, као и фејсбук, избегавам у широком луку јер ми није потребна та врста комуникације на нету.

i što je još važnije i što zapravo pospešuje raspravu - ne daš lični pečat i mišljenje


То је сасвим намерно и свесно да не бих ограничавао изношење туђих мишљења.

А мој лични печат о било којој теми о којој сам писао се може уочити ако се ти текстови прочитају, а не улази се у коментарисање тих текстова из унапред припремљених позиција и ставова о томе ко је и шта је аутор тих текстова.

Не знам да ли се то види, али мени туђа различита мишљења не сметају, смета ми НАЧИН на који то људи раде. Ако је то вулгарно, примитивно, ако подсећа на некакав ријалити, онда тек почињем да се буним.

Али до тога вероватно долази због онога што си навео у првом пасусу, па тако онда испада да је и сва та моја побуна против примитивизма и некаквог фарма/парови модела Блога Б92 такође узалудна работа.

3. Oblanda u oblandi oblande.


Па... Мислио сам да би текстови на Блогу требало да буду макар мали интелектуални изазов за читање. Тако сам то схватио читајући блогове других ево већ 10 година. Сасвим је могуће да сам то погрешно према себи мерио. А до тога долази опет због онога што си написао у првом пасусу.

4. Spam blogovi.


То је резултат оне побуне против примитивизма и ријалитизма Блога Б92 из тачке 2.

У праву си за такве моје блогове. Када сада прелистам, од скоро 90 ауторских блогова окачених за ево сада ускоро још мало па три године како имам ауторску опцију, барем једна четвртина су такви као што кажеш. А опет тачно за сваки знам и разлог зашто је настао.

znam da su izabrali temu koja je zanimljiva i da su se posvetili tome da napišu dobar članak. Posvetili je ključna reč.


Да, и ја волим да читам и Новковића и Шарског јер то јесу квалитетни текстови и за мене су увек подстицајни пошто то и тражим од онога што читам.

Али ово сада што си рекао о посвећивању ти је контрадикторно са оним што си рекао у првом пасусу.

Чему онда посвећивање (и енергије и времена) уколико људи на Блог долазе због онога што си навео у првом пасусу? Онда је и то посвећивање такође узалудна работа као и ово моје што сам радио.

Све у свему, Алсе, хвала теби на овој анализи.

Помогао си ми да схватим у чему грешим када је у питању Блог Б92.

Поновићу још једном оно што сам више пута и рекао - једина друштвена мрежа на којој сам икада учествовао ако не рачунамо неке лингвистичке форуме где је комуникација сходно тематској опредељености и интересовањима учесника ипак сасвим другачија од овога овде.

Очигледно је моје поимање овог места на нету и онога шта би требало то место да буде много другачије од поимања осталих блогера (нисам сигуран да ли је у питању већина на Блогу Б92, али свакако то јесу они који су овде најфреквентнији никови) и из тог мог неразумевања како и зашто остали блогери желе да Блог Б92 буде баш такав како га ти блогери поимају онда и долази до неразумевања и моје неприлагођености таквом комуникационом интернетском окружењу.

Па онда, на крају и да закључим да не кажеш да опет нисам изнео своје мишљење ( ), преостају само две могућности. Или ћу се прилагодити таквом Блогу Б92 каквим смо га овде окарактерисали или ћу престати да учествујем јер не умем и не могу да се томе прилагођавам.

Трећег путића нема.

Хвала ти још једном и на добронамерности и на рационалном тумачењу овога о чему смо се овде дописивали.

Литература

Први пасус твог коментара:


Pa ovo ti je blogovska priča od kad je sveta i veka.
Ljudi dolaze ovde da se druže, da pričaju sa ljudima koje znaju dugi niz godina i to o temama koje njih zanimaju, dolaze da se svađaju, da isprazne bes, jed, smor, dosadu, i tako dalje. Najmanje dolaze kako bi otvorili blog i onda diskutovali o temi. To rade ako se pogodi sve ono prethodno - tema je ona koja njih zanima i od autora koji njih zanima. I tu nemoj tražiti ništa loše.

softelectronics_e softelectronics_e 10:58 05.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

tasadebeli

...

Приметио сам да у томе нисам једини. Има још доста њих који тако пишу.

А увек ме изнова изненади чињеница да образованим људима каква јесте велика већина блогера на Блогу Б92 потешкоћу представља читање текста ако је дужи од 140 карактера (је л' тако беше на твитеру?).
...

Meni je tih 140 karaktera i više nego dovoljno kada imam šta da kažem.

Kada pišem rekreativno - onda mogu i 5 puta više od navedenog.
Naravno - ovo nije recept ni za koga drugoga.
Meni ne smeta kako god neko piše - ili ne piše ... kratko, dugo, opšerno, sažeto ... i nikada nisam imao ambiciju da nekoga 'preumnjujem'.
tasadebeli tasadebeli 11:05 05.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

softelectronics_e

i nikada nisam imao ambiciju da nekoga 'preumnjujem'.



Не знам за друге и не могу да говорим у њихово име, али зато ти у своје име кажем, Чарли, да се у мом случају не ради ни о каквом преумњивању других него о оној простој једноставној сума сумарум истини да се погрешан човек нашао у погрешно време на погрешном месту са погрешним људима.

Нисам схватио да то старо правило које сам одавно научио на улици важи и за моје виртуално постојање на Блогу Б92.
alselone alselone 11:10 05.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

Али ово сада што си рекао о посвећивању ти је контрадикторно са оним што си рекао у првом пасусу.

Чему онда посвећивање (и енергије и времена) уколико људи на Блог долазе због онога што си навео у првом пасусу? Онда је и то посвећивање такође узалудна работа као и ово моје што сам радио.


MIslim da ne. Lični stav i pečat su nešto što probudi diskusiju. OK, ne može svako pisati o fizici i astronomiji, što je mnogima veoma zanimljivo, ali može o mnogim drugim temama. Ljudi će i na tim blogovima skrenuti u bočne teme, ali će im makar biti lepo. :) Makar će oko tih bočnih komentara biti mnogo kvalitetnih o temi.

Znas i sam kako se navode izvori kada se piše esej na neku temu. U jednom pasusu se da objašnjenje šta su autori hteli da kažu, navede se izvor i koga zanima neka tamo nastavi čitanje.
tasadebeli tasadebeli 11:33 05.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

alselone

Znas i sam kako se navode izvori kada se piše esej na neku temu. U jednom pasusu se da objašnjenje šta su autori hteli da kažu, navede se izvor i koga zanima neka tamo nastavi čitanje.


Да знам, најчешће сам тако и радио.

(Нпр, али није тај једини, само је један од првих.)

Само знаш и сам да се линкови овде ретко отварају. То је оно што ти кажеш о блоговима као некаквим студијама који су процесу твитеризације Блога Б92 превише захтевни за учеснике.

OK, ne može svako pisati o fizici i astronomiji, što je mnogima veoma zanimljivo,


И то је тачно. И то и јесте био основни разлог мог премишљања и недоумице да ли уопште да се прихватим ауторске опције на Блогу Б92 коју ми је госпођа Дозет понудила пре скоро три године. Па је превагнуло код мене то што су ми већ тада, док нисам имао ауторску опцију, многи говорили да су ми коментари дугачки као ауторски текстови. И онда сам помислио, зашто само да коментаришем ако могу да напишем и основни текст као аутор.

Додао бих још нешто, да не буде да сам баш толико глуп и неосетљив.

Приметио сам да има овде још аутора чији су текстови такође незанимљиви, предугачки, захтевни или само закукуљени и замумуљени ради изазова читања, али испод таквих текстова ипак не примећујем такав одијум најфреквентнијих блогера на Блогу Б92 као што то видим испод својих текстова.

Мислим да одређену улогу у том односу најфреквентнијих блогера према мојим ауторским текстовима, и уопште мојим јављањима на Блогу Б92, ма о чему год и на коју год тему ја писао, уназад већ 4-5 година, не само откако сам аутор, има и нешто друго, нешто што нисмо поменули.

Али ја бих то и оставио тако, непоменуто.

Није то ни толико битно.

Вероватно је и то само један од фактора моје неприлагођености Блогу Б92 која се огледала у ономе што рекох Чарлију: погрешан човек на погрешном месту у погрешно време са погрешним људима.
alselone alselone 11:40 05.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

Приметио сам да има овде још аутора чији су текстови такође незанимљиви, предугачки, захтевни или само закукуљени и замумуљени ради изазова читања, али испод таквих текстова ипак не примећујем такав одијум најфреквентнијих блогера на Блогу Б92 као што то видим испод својих текстова.

Мислим да одређену улогу у том односу најфреквентнијих блогера према мојим ауторским текстовима, и уопште мојим јављањима на Блогу Б92, ма о чему год и на коју год тему ја писао, уназад већ 4-5 година, не само откако сам аутор, има и нешто друго, нешто што нисмо поменули.

Али ја бих то и оставио тако, непоменуто.


Jeste, to je tačno. Imaš nešto što tera druge ljude da diskutuju sa tobom, da se svađaju i raspravljaju do u nedogled. Eto, ne moraš kao neki drugi da ideš od komentara do komentara i zapišavaš ih glupostima ne bi li posle 90 postotnog ignorisanja koje dobijaš dobio makar neki "nosi se i mani me se čoveče" komentar, što bi bio ekvivalent vezivanja viršle oko vrata da bi se makar ker igrao sa tobom.

Ne bih dalje nastavljao. Živ mi ostaj.
tasadebeli tasadebeli 11:53 05.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

alselone

Jeste, to je tačno. Imaš nešto što tera druge ljude da diskutuju sa tobom, da se svađaju i raspravljaju do u nedogled.



Мени је жао што је то тако изгледало и тако на крају испало. Није ми намера уопште била да се свађам. Намера ми је била да подстичем и себе и друге на размишљање. Мислио сам да се кроз такве дискусије и расправе (са потребном дозом пристојности, а без непотребног вулгарног агресивног ријалити примитивизма иако се не слажемо у мишљењима) обострано постиже некакав напредак. И да је то оно што доприноси квалитету Блога Б92.

Изгледа да је такав мој приступ и схватање Блога Б92 ипак било превише напорно за друге учеснике на Блогу Б92. (Твој први пасус.)

Жао ми је што је тако испало на крају.

Теши ме чињеница што је, ето, овај мој блог испод горњег наслова макар у свом првом делу, оној личној исповести-путопису ипак некима био лепо подсећање на доживљај који су и сами проживели (гос'н Чер) или је био уживање у читању утисака из прве руке за неке који то нису још увек проживели (Гаврос) што може само да их подстакне да се и одваже на један такав пут.

(Што, наравно, не значи да ми није драго и због доприноса овде који су дали Апостата, Реднек, Хучи, Врабац и Чучко поводом другог дела уводног текста, чланка из Блица.)

Ето, није овај мој последњи по реду блог био баш сасвим бескористан.

Ne bih dalje nastavljao. Živ mi ostaj.



Слажем се.

Све најбоље желим теби и твојима!
softelectronics_e softelectronics_e 13:03 05.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

tasadebeli
softelectronics_e

i nikada nisam imao ambiciju da nekoga 'preumnjujem'.



Не знам за друге и не могу да говорим у њихово име, али зато ти у своје име кажем, Чарли, да се у мом случају не ради ни о каквом преумњивању других него о оној простој једноставној сума сумарум истини да се погрешан човек нашао у погрешно време на погрешном месту са погрешним људима.

Нисам схватио да то старо правило које сам одавно научио на улици важи и за моје виртуално постојање на Блогу Б92.

Ovo o preumnjenju se nije odnosilo na tebe.

Da sažmem --- nikada se ne pravdaj lošijima od sebe.
Boljima od sebe, ionako, nije ni potrebno da se pravda(š)(mo).
tasadebeli tasadebeli 16:43 05.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

softelectronics_e

Ovo o preumnjenju se nije odnosilo na tebe.



Знам, Чарли, само разговарамо.

Јес да је шатро пред сведоцима, али ионако нас нико и не чита, па к'о да је мејлом. Или у четири ока.

Da sažmem --- nikada se ne pravdaj lošijima od sebe.
Boljima od sebe, ionako, nije ni potrebno da se pravda(š)(mo).


Алс није никако гори од мене. Напротив.

Па ја разговор са њим (као и са тобом) и нисам схватио као неко правдање.

Само разговарамо, кажем ти.
zemljanin zemljanin 16:55 06.01.2019

Re: У случају да је неко уопште и приметио...

Васељенски патријарх Вартоломеј и признавање аутокефалности украјинске цркве на Бадњи дан који још увек обележавају неке православне цркве по јулијанском календару, па између осталих и Српска православна црква и Руска правпславна црква.

smatram to potezom koji je nepozeljan u ovom trenutku i samim tim sam (ja) protiv ... sve to sa aspekta posledica
vrabac_onaj vrabac_onaj 19:12 03.01.2019

Није екуменизам све што лети

Васељенски патријарх Вартоломеј и признавање аутокефалности украјинске цркве на Бадњи дан који још увек обележавају неке православне цркве по јулијанском календару, па између осталих и Српска православна црква и Руска правпславна црква.


Ај да почнем од овога, пошто кажеш да је пост о томе.
Мене од Вартоломеја ово ништа не чуди, одавно је јасно да је човек доказана дилеја, ни многи Грци о њему немају боље мишљење.

Него, видех пре неки дан, додуше само летимично сам прелетео јер нисам имао времена, да си се нешто силно наљутио по питању промене календара.
Сада имам времена, па бих да те питам зашто?
Елем, за мене знаш да нисам никакав другосрбијанац а још да кажем, пошто то можда није јасно, да себе сматрам православним и да о оваквом екуменизму* какав се форсира од стране римског бискупа немам ништа боље мишљење од тебе. Међутим, ја сам дубоко уверен да би све православне цркве које то нису до сада урадиле требало да промене календар тј. ускладе се са реалношћу у Васељени и здравим разумом.
И уопште ми није јасно шта ту тебе толико сврби?

* - екуменизам сам по себи није ништа лоше, сама Црква Христова је по својој природи екуменска од самог почетка. Господ ју је таквом основао, а Павле једном за свагда као такву учврстио.

P.S.
...до грчког зилотског манастира Есфигмен (којем на улазу пише „Православље или смрт" )


На тај есфигменски маркетиншки слоган је најбољи коментар дао Атанасије Јевтић:

"Православље или смрт?! Па молим вас, какво је то православље? Ту нема ни П од православља!"

vcucko vcucko 19:23 03.01.2019

Re: Није екуменизам све што лети

vrabac_onaj

ја сам дубоко уверен да би све православне цркве које то нису до сада урадиле требало да промене календар тј. ускладе се са реалношћу у Васељени и здравим разумом.
И уопште ми није јасно шта ту тебе толико сврби?

Sve sve, ali definiši realnost u Vaseljeni
vrabac_onaj vrabac_onaj 19:34 03.01.2019

Re: Није екуменизам све што лети

vcucko

Sve sve, ali definiši realnost u Vaseljeni


Ма мислио сам више на локалне прилике у овом нашем кутку Васељене. Знаш, има ту неких трица и кучина, неких бројки, растојања, временских периода итд.
Ма смарање живо, веруј ми, али ето из неког разлога се по тим глупостима као нешто одређује трајање једне земаљске године.
tasadebeli tasadebeli 21:24 03.01.2019

Re: Није екуменизам све што лети

vrabac_onaj

Него, видех пре неки дан, додуше само летимично сам прелетео јер нисам имао времена, да си се нешто силно наљутио по питању промене календара.



Е па вероватно зато што је летимично, ниси видео да се тамо уопште нисам наљутио. Погершна је то интерпретација мога наступа тамо.

Сада имам времена, па бих да те питам зашто?



Јој, Врабац, не замери. Не могу да понављам све оно што тамо написах. Тамо има преко 250 коментара од којих су барем 20-30 моји.

И уопште ми није јасно шта ту тебе толико сврби?


Не свиђа ми се куда води тај пут, поготово не на овакав начин како то у православном свету демонстрира васељенски патријарх Вартоломеј који би да буде православни папа међу антипапистима.
vrabac_onaj vrabac_onaj 21:57 03.01.2019

Re: Није екуменизам све што лети

tasadebeli



Јој, Врабац, не замери. Не могу да понављам све оно што тамо написах. Тамо има преко 250 коментара од којих су барем 20-30 моји.

И уопште ми није јасно шта ту тебе толико сврби?


Не свиђа ми се куда води тај пут, поготово не на овакав начин како то у православном свету демонстрира васељенски патријарх Вартоломеј који би да буде православни папа међу антипапистима.


Ево погледах поново али и даље ми није јасно.

Једино што ја могу да закључим је: "Ето баш нећу, мрским Вилотићима уз инат и ни због чега другог!"
Па јеботе, не постаје се Вилотић тако што користиш исти метар као и они да премериш авлију.
tasadebeli tasadebeli 22:01 03.01.2019

Re: Није екуменизам све што лети

vrabac_onaj

Па јеботе, не постаје се Вилотић тако што користиш исти метар као и они да премериш авлију.



А јеси ти сигуран да је код Вилотића метар у питању?
vrabac_onaj vrabac_onaj 22:09 03.01.2019

Re: Није екуменизам све што лети

tasadebeli
vrabac_onaj

Па јеботе, не постаје се Вилотић тако што користиш исти метар као и они да премериш авлију.



А јеси ти сигуран да је код Вилотића метар у питању?


Мене не занима шта и како раде Вилотићи, капираш?

Мене само занима да што прецизније измерим авлију. А ко због тога постане Вилотић и треба да постане. И онако је у том случају већ Вилотић у души.
vcucko vcucko 22:30 03.01.2019

Re: Није екуменизам све што лети

vrabac_onaj
vcucko

Sve sve, ali definiši realnost u Vaseljeni


Ма мислио сам више на локалне прилике у овом нашем кутку Васељене. Знаш, има ту неких трица и кучина, неких бројки, растојања, временских периода итд.
Ма смарање живо, веруј ми, али ето из неког разлога се по тим глупостима као нешто одређује трајање једне земаљске године.

I u tim relacijama, vaseljensko-ljudskim, jedan dan razlike na svakih par vekova je od upravo neprocenjive važnosti. Sve može i ovako i onako, ali to mora tako. Da se prispodobi najmanje netačnoj meri.
Inače žizn nema smisla.
I sve to nikako nema dnevno-političku pozadinu.
Na vrbi svirala...
vrabac_onaj vrabac_onaj 22:40 03.01.2019

Re: Није екуменизам све што лети

vcucko
Sve može i ovako i onako, ali to mora tako. Da se prispodobi najmanje netačnoj meri.


Pa da.
Tako radimo već hiljadama godina a intenzivno nekoliko stotina (moderna fizika). Trudimo se da pravimo što manje greške pri merenju i da nam teorije sa što manjom nepreciznošću objašnjavaju rezultate merenja. Što se nauke i tehnike tiče takav pristup je dao više nego solidne rezultate.
Ne vidim u čemu je problem?

I sve to nikako nema dnevno-političku pozadinu.
Na vrbi svirala...


Dnevno politička pozadina može da se učita ili da se ne učita.
Ponoviću još jednom, ko zbog toga postane Vilotić, već je bio Vilotić u duši.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:48 03.01.2019

Re: Није екуменизам све што лети

Trudimo se da pravimo što manje greške pri merenju


Da, s tim što crkveni, julijanski, stari, naš kalendar više i ne služi da si nijime meri vreme, i oni što ga koriste i insistiraju na njemu znaju da je netačan, znači, nije preciznost razlog za koriščenje ili menjanje, nešto drugo je u pitanju, a da li je to drugo dovoljno jako ili nije... e to nije tako lako prelomiti.
A i pitanje je da li iko ima moći da to uradi, jer šta ako vladike glasaju za promenu, a vernici nastave da teraju po svome, ovako kako bi Tasa uradio?
Puče crkva na tri polovine očas posla.

vrabac_onaj vrabac_onaj 23:01 03.01.2019

Re: Није екуменизам све што лети

hoochie coochie man
Trudimo se da pravimo što manje greške pri merenju


Da, s tim što crkveni, julijanski, stari, naš kalendar više i ne služi da si nijime meri vreme, i oni što ga koriste i insistiraju na njemu znaju da je netačan, znači, nije preciznost razlog za koriščenje ili menjanje, nešto drugo je u pitanju, a da li je to drugo dovoljno jako ili nije... e to nije tako lako prelomiti.
A i pitanje je da li iko ima moći da to uradi, jer šta ako vladike glasaju za promenu, a vernici nastave da teraju po svome, ovako kako bi Tasa uradio?
Puče crkva na tri polovine očas posla.


Ма не, лако је преломити. Овакво инаћење је суштој супротности са самим хришћанством а нарочито није у духу православља. Па ту негде дођемо и до оне Атанасијеве опаске коју сам горе цитирао.

Ово је много лепа песма, а има и један леп коментар при врху на јутјуб страници:
"Помилуј нас Боже. Спаси нас најпре од самих себе".



Толико од мене на ову тему, остајте ми с Богом браћо Христу (наравно и остали заинтересовани ).
Одјављујем се или што би окупатор рекао: OVER & OUT
vcucko vcucko 01:00 05.01.2019

Re: Није екуменизам све што лети

vrabac_onaj
vcucko
Sve može i ovako i onako, ali to mora tako. Da se prispodobi najmanje netačnoj meri.


Pa da.
Tako radimo već hiljadama godina a intenzivno nekoliko stotina (moderna fizika). Trudimo se da pravimo što manje greške pri merenju i da nam teorije sa što manjom nepreciznošću objašnjavaju rezultate merenja. Što se nauke i tehnike tiče takav pristup je dao više nego solidne rezultate.
Ne vidim u čemu je problem?


Hm, ako sam dobro razumeo, upravo si se očitovao kao fizičar. Ili bar žrec prirodnih nauka uopšte, svejedno. U tom slučaju pročitaj nastavak ovog upisa. Ako nisi, onda da prostiš zanemari.
Sad ide ono "a, ti si fizičar; a, nisi fizičar

Elem.

Kao takav (fizičar, prirodni učenjak... IT-jevac), u nekom idealnom svetu, svoje bitisanje opravdao bi na sledeći način. Kad te neko ko nije takav (fizičar, prirodni učenjak... IT-jevac) ukratko kad te biće višeg reda priupita može li i kako da se uradi neka tehnička radnja ti lepo, nedvosmisleno i razgovetno odgovoriš: može, na ovaj ili onaj način; ne može, iz ovih ili onih razloga. Pri tome, naravno, stojiš skupljenih peta i gledaš pravo, ne zveraš okolo kao jebivetar neki


I to je to, kraj. Jer sa strane stoji Šekil O'Nil u odori duha iz boce i britkom sabljom vrši dekapitaciju ako kreneš dalje. Npr. da razglabaš šta ili još gore zašto treba da se uradi. A ako nedobog udariš u crkvEne teme, nastupa Denis Rodman pa ti vidi.

Šta bi rekao da ja krenem da prozivam ovuda oko periodnog sistema elemenata ili programiranja bilo bi, s pravom, vidi ovu vucibatinu

Dixi et salvavi animam meam
vrabac_onaj vrabac_onaj 02:56 06.01.2019

Re: Није екуменизам све што лети

vcucko

Kao takav (fizičar, prirodni učenjak... IT-jevac),


Погодио си и то вишеструско, физичар(теоријски) по образовању а од програмирања храним лебом гладна уста.

Šta bi rekao da ja krenem da prozivam ovuda oko periodnog sistema elemenata ili programiranja bilo bi, s pravom, vidi ovu vucibatinu


Овде си се мало зајебао. Елем, ја сам верник СПЦ и то не декларативни већ активно учествујем у литургијском животу локалне заједнице.
Сад, мени је јасно да си ти као западни Србин био нажалост превише изложен праксама које примењује римски бискуп и клика око њега, али брате у Христу опусти се, сад си међу својима. Овде може да се каже, да се оспорава па и да се побуни. Црква није у тамо неком удаљеном граду одакле се примају директиве, она је тамо где смо ми. И сваки глас може и треба да се чује.
vcucko vcucko 11:36 06.01.2019

Re: Није екуменизам све што лети

vrabac_onaj
vcucko

Kao takav (fizičar, prirodni učenjak... IT-jevac),


Погодио си и то вишеструско, физичар(теоријски) по образовању а од програмирања храним лебом гладна уста.

Šta bi rekao da ja krenem da prozivam ovuda oko periodnog sistema elemenata ili programiranja bilo bi, s pravom, vidi ovu vucibatinu


Овде си се мало зајебао. Елем, ја сам верник СПЦ и то не декларативни већ активно учествујем у литургијском животу локалне заједнице.
Сад, мени је јасно да си ти као западни Србин био нажалост превише изложен праксама које примењује римски бискуп и клика око њега, али брате у Христу опусти се, сад си међу својима. Овде може да се каже, да се оспорава па и да се побуни. Црква није у тамо неком удаљеном граду одакле се примају директиве, она је тамо где смо ми. И сваки глас може и треба да се чује.

Dobar i čestit Badnji dan.

Nisam se zajebao, toliko znam da pročitam, da si u materiji i, što bi se reklo, u strukturama Nisam na to mislio. Nego, kad prirodnjaci krenu o iracionalnom i duhovnom, moram malo da ih... valja se
Bolje nego da dočekam da mi oni izrade životni algoritam, na principima strujnog kola i najpribližnije merne jedinice, koga ću morati da se pridržavam pod pretnjom smrtne kazne

Nego, ovo:
Овде може да се каже, да се оспорава па и да се побуни. Црква није у тамо неком удаљеном граду одакле се примају директиве, она је тамо где смо ми. И сваки глас може и треба да се чује.
je lepo sročeno i u suštini dobronamerno, ako smem da primetim. Ali isto tako smem i da iskažem stanovitu rezervu. Posao Crkve je, mislim da ćemo se složiti, da ljude prispodobi (koliko može) nečem višnjem. A ne da nešto višnje prispodobi ljudima i njihovim željama i pozdravima. Pošto na taj način dobiješ, kako god okreneš, protestantsku sektu.

Ima tu još materijala, ali ima i dana. što kažu, više nego kobasica sem toga ovaj danas je Badnji. Svako dobro
tasadebeli tasadebeli 11:58 06.01.2019

Re: Није екуменизам све што лети

vrabac_onaj

Овде си се мало зајебао. Елем, ја сам верник СПЦ и то не декларативни већ активно учествујем у литургијском животу локалне заједнице.


Благо теби, Врабац, када можеш то тако поуздано и са сигурношћу да тврдиш. Завидим ти. Озбиљно ти то кажем.

Откад знам за себе, када ме питају да ли сам верник, одговарам им да не знам.

(То моје вероватно долази отуд што, у ствари, све нешто мислим да и није до мене да то кажем, него да треба други да кажу гледајући оно што виде на мени и у мени. Некако све мислим да то и није ствар неке моје личне одлуке у неком тренутку, него да је то процес који траје читав живот. Сад, шта га знам... Вероватно грешим у томе. Али не могу против себе.)
softelectronics_e softelectronics_e 14:54 06.01.2019

Re: Није екуменизам све што лети

vcucko
vrabac_onaj
vcucko

Kao takav (fizičar, prirodni učenjak... IT-jevac),


Погодио си и то вишеструско, физичар(теоријски) по образовању а од програмирања храним лебом гладна уста.

Šta bi rekao da ja krenem da prozivam ovuda oko periodnog sistema elemenata ili programiranja bilo bi, s pravom, vidi ovu vucibatinu


Овде си се мало зајебао. Елем, ја сам верник СПЦ и то не декларативни већ активно учествујем у литургијском животу локалне заједнице.
Сад, мени је јасно да си ти као западни Србин био нажалост превише изложен праксама које примењује римски бискуп и клика око њега, али брате у Христу опусти се, сад си међу својима. Овде може да се каже, да се оспорава па и да се побуни. Црква није у тамо неком удаљеном граду одакле се примају директиве, она је тамо где смо ми. И сваки глас може и треба да се чује.

Dobar i čestit Badnji dan.

Nisam se zajebao, toliko znam da pročitam, da si u materiji i, što bi se reklo, u strukturama Nisam na to mislio. Nego, kad prirodnjaci krenu o iracionalnom i duhovnom, moram malo da ih... valja se
Bolje nego da dočekam da mi oni izrade životni algoritam, na principima strujnog kola i najpribližnije merne jedinice, koga ću morati da se pridržavam pod pretnjom smrtne kazne

Nego, ovo:
Овде може да се каже, да се оспорава па и да се побуни. Црква није у тамо неком удаљеном граду одакле се примају директиве, она је тамо где смо ми. И сваки глас може и треба да се чује.
je lepo sročeno i u suštini dobronamerno, ako smem da primetim. Ali isto tako smem i da iskažem stanovitu rezervu. Posao Crkve je, mislim da ćemo se složiti, da ljude prispodobi (koliko može) nečem višnjem. A ne da nešto višnje prispodobi ljudima i njihovim željama i pozdravima. Pošto na taj način dobiješ, kako god okreneš, protestantsku sektu.

Ima tu još materijala, ali ima i dana. što kažu, više nego kobasica sem toga ovaj danas je Badnji. Svako dobro

Ma.
Posao Crkve je ektremno prost, odnosno, da budem precizniji - jednostavan.
A to je da zagovara - ljubav.
I ništa više.
Sve ostalo, tj. svi obredi su ikonografija, odnosno dekor.
Nema tu ništa mistično.
softelectronics_e softelectronics_e 14:55 06.01.2019

Re: Није екуменизам све што лети

tasadebeli
vrabac_onaj

Овде си се мало зајебао. Елем, ја сам верник СПЦ и то не декларативни већ активно учествујем у литургијском животу локалне заједнице.


Благо теби, Врабац, када можеш то тако поуздано и са сигурношћу да тврдиш. Завидим ти. Озбиљно ти то кажем.

Откад знам за себе, када ме питају да ли сам верник, одговарам им да не знам.

(То моје вероватно долази отуд што, у ствари, све нешто мислим да и није до мене да то кажем, него да треба други да кажу гледајући оно што виде на мени и у мени. Некако све мислим да то и није ствар неке моје личне одлуке у неком тренутку, него да је то процес који траје читав живот. Сад, шта га знам... Вероватно грешим у томе. Али не могу против себе.)

Saznaćeš kada dođe vreme.
tasadebeli tasadebeli 15:28 06.01.2019

Re: Није екуменизам све што лети

softelectronics_e
tasadebeli
vrabac_onaj

Овде си се мало зајебао. Елем, ја сам верник СПЦ и то не декларативни већ активно учествујем у литургијском животу локалне заједнице.


Благо теби, Врабац, када можеш то тако поуздано и са сигурношћу да тврдиш. Завидим ти. Озбиљно ти то кажем.

Откад знам за себе, када ме питају да ли сам верник, одговарам им да не знам.

(То моје вероватно долази отуд што, у ствари, све нешто мислим да и није до мене да то кажем, него да треба други да кажу гледајући оно што виде на мени и у мени. Некако све мислим да то и није ствар неке моје личне одлуке у неком тренутку, него да је то процес који траје читав живот. Сад, шта га знам... Вероватно грешим у томе. Али не могу против себе.)

Saznaćeš kada dođe vreme.



Па то и тако и ја баш некако мислим да ће ићи. Надам се. Да бих веровао.
tasadebeli tasadebeli 15:35 06.01.2019

Re: Није екуменизам све што лети

softelectronics_e

Ma.
Posao Crkve je ektremno prost, odnosno, da budem precizniji - jednostavan.
A to je da zagovara - ljubav.
I ništa više.
Sve ostalo, tj. svi obredi su ikonografija, odnosno dekor.
Nema tu ništa mistično.



Да, тако и ја то видим.

Свештеници, монаси, владике, патријарси,... јесу Црква. Али Црква су и верници такође. Све је то тело Цркве. И нема ту никакве мистике. Јер су све то пре свега људи. Никаква наднаравна бића. Пре свега људи, па тек онда све остало. Људи као и сви ми, рођени као и сви ми и умреће као и сви ми јербо су са овога света, а не са некогх другог света.

А какви су људи, то све зависи од тога шта мисле, чине и говоре током свог живота на овоме свету.

Нисмо бирали ни земљу где ћемо се родити ни народ у коме ћемо се родити ни време у којем ћемо се родити, али бирамо једно – да ли ћемо бити људи или нељуди.

Кад се човек роди, цео свет се радује, а само он плаче. Али треба да живи тако да, кад умре, цео свет плаче а само он се радује.


Баш зато и јесу главни јунаци ове моје приповести-личне исповести-путописа два црквена лица која иронично називам пацифистима: монах из Испоснице Светог Саве у Кареји на Светој Гори и васељенски патријарх Вартоломеј.
G.Cross G.Cross 20:04 03.01.2019

Eh ... Selektivno informisanje je lose...

Земље које прослављају Божић 7. јануара и који је због тога тамо државни празник су: Белорусија, Египат, Етиопија, Грузија, Казахстан, Македонија, Мочдавија, Црна Гора, Србија, Русија и Украјина.



Ja sad vidim da ti namerno izbegavas cinjenice da bi najedijo naseg Jevrejskog drugara. Jel se secas ? To je onaj kojeg si banovao.
Naime Izrael tri puta slavi Bozic. To bi trebalo da si ukljucio u svoju listu.

Israel

Christmas is celebrated three times in Israel
- on Dec 25, on Jan 7, and again by Armenian
Orthodox followers on Jan 18


tasadebeli tasadebeli 21:27 03.01.2019

Re: Eh ... Selektivno informisanje je lose...

G.Cross

Ja sad vidim da ti namerno izbegavas cinjenice da bi najedijo naseg Jevrejskog drugara. Jel se secas ?


Не.

To je onaj kojeg si banovao.


Их, колико њих сам ја бановао у свом животу за вјеки вјеков. Ко би их се свихА сетио.

Naime Izrael tri puta slavi Bozic. To bi trebalo da si ukljucio u svoju listu.


Шта је то "Израел"?
G.Cross G.Cross 21:35 03.01.2019

Re: Eh ... Selektivno informisanje je lose...



Шта је то "Израел"?


Pa dobro to pitanje bih ostavio tebi i Izraleskoj tajnoj sluzbi.
I Srkiju kad ga odbanujes. Ako ikada.

Ali zaboravio si jos jednu moltietnicku drzavu na tvojoj listi onih koji proslavljaju Bpzic po starom kalendaru.


Kosovo Public Holidays 2019


1 Jan Tue New Year's Day
2 Jan Wed New Year Holiday
7 Jan Mon Orthodox Christmas Day
17 Feb Sun Independence Day
18 Feb Mon Independence Day Holiday
9 Apr Tue Constitution Day
22 Apr Mon Catholic Easter Monday
29 Apr Mon Orthodox Easter Monday
1 May Wed Labour Day
9 May Thu Europe Day
4 Jun Tue Eid al-Fitr
11 Aug Sun Eid al-Adha
12 Aug Mon Eid al-Adha Holiday
28 Nov Thu Flag Day
25 Dec Wed Catholic Christmas Day
tasadebeli tasadebeli 21:45 03.01.2019

Re: Eh ... Selektivno informisanje je lose...

G.Cross

Pa dobro to pitanje bih ostavio tebi i Izraleskoj tajnoj sluzbi.
I Srkiju kad ga odbanujes. Ako ikada.



Не верујем да до тога може да дође... Икада.






Ali zaboravio si jos jednu moltietnicku drzavu na tvojoj listi onih koji proslavljaju Bpzic po starom kalendaru.



Кросе, знаш онај виц о каубоју када се ожени?

Па стави новопечену своју женицу на коња и он узјаше, па крену кући на ранч негде у прерији. И коњ се спотакне.

Каубој каже:"Један!"

Иду даље, коњ се опет спотакне.

Каубој каже:"Два!"

Наставе даље, коњ се опет сптакне.

Каубој каже:"Три!"

Сиђе с коња, скине жену, узме пушку и убије коња.

"Јеси нормалан, човече, како ћемо сада да стигнемо до ранча," пита га запањена фришка млада.

Каубој на те њене речи само мирно и сталожено каже:"Један!"

Дакле, Кросе, ја теби овде сада кажем:"Два!"
nsarski nsarski 21:59 03.01.2019

Re: Eh ... Selektivno informisanje je lose...

Кросе, знаш онај виц о каубоју када се ожени?


Mislim da originalna verzija ovoga potiče iz jedne pripovetke* B. Travena (poznat po Blago Siera Madre), kada se Meksikanac oženi razmaženom lepoticom, sedne na trem čisteći pištolj, i od svog omiljenog konja tri puta naruči da mu donese kafu. Dalje ide isto...

---------------------------------------------------------

*Mislim da je naslov pripovetke Ukroćena goropad, ili nešto slično, pozajmljeno od Šekspira.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:59 03.01.2019

Re: Eh ... Selektivno informisanje je lose...

Дакле, Кросе, ја теби овде сада кажем:"Два!"

да не бих и са вама поступио исто као и са оном двојицом


Taso, kako hoćeš, tvoja radnja tvoj dućan, ako si rešio da okreneš ploču, rokaj.
Samo.....
Neke načelne stvari, kakva je odnos prema poštovanju prava drugih i na drastično različito mišljenje, poštovanje prava da se to kaže, omogućavanje ljudima da kažu..i takve stvari, nije nešto što je lako tek jednom odlukom promeniti.

Ja nekako verujem da si ti istinski bliže tome nego ovome što sad pokušavaš, ili slušaj ili ukidam, pa se bojim da se uskoro ne pokaješ zbog toga.
A kajanje zna da bude zaebana stvar.

Možda bi bilo loše da o tome razmiliš još jednom...
cassiopeia cassiopeia 22:41 03.01.2019

Re: Eh ... Selektivno informisanje je lose...

Možda bi bilo loše da o tome razmiliš još jednom...


Bilo bi loše.
tasadebeli tasadebeli 22:42 03.01.2019

Re: Eh ... Selektivno informisanje je lose...

hoochie coochie man

Taso, kako hoćeš, tvoja radnja tvoj dućan, ako si rešio da okreneš ploču, rokaj.


Да знаш и да хоћу.





Neke načelne stvari, kakva je odnos prema poštovanju prava drugih i na drastično različito mišljenje, poštovanje prava da se to kaže, omogućavanje ljudima da kažu..i takve stvari, nije nešto što je lako tek jednom odlukom promeniti.

Ja nekako verujem da si ti istinski bliže tome nego ovome što sad pokušavaš, ili slušaj ili ukidam,



Овде се не ради о укидању поштовања права других да кажу шта мисле иако имају драстично различито мишљење.

Овде се ради о укидању права на безобразлук и неваспитање исказано кроз многе године коментарисања, троловања, увреда, обраћања са некаквих свезнајућих интелектуаних висина простој пучини која је стока једна грдна.

(Уосталом, и теби се тако често они изабрани и политички изузетни обраћају, па знаш на шта мислим.)

После седам година стрпљења за тако нешто, овакве одлуке се не доносе одједном и напречац.

Знаш већ ону причу о седам мршавих крава и седам дебелих крава?

Или мува, свеједно.


pa se bojim da se uskoro ne pokaješ zbog toga.
A kajanje zna da bude zaebana stvar.

Možda bi bilo loše da o tome razmiliš još jednom...



Хучи, ти стварно мислиш да бих ја могао да се кајем због једног Фукса, Хромог Дабе или Кроса... Кога год већ са Блога Б92?

Свашта и теби пада на памет.

И ти си, бре, нешто сав омлитавио и омекшао од ономад на Неретви...


Размислио сам.



tasadebeli tasadebeli 22:48 03.01.2019

Re: Eh ... Selektivno informisanje je lose...

cassiopeia
Možda bi bilo loše da o tome razmiliš još jednom...


Bilo bi loše.






Хвала ти, другарице, знао сам да ћеш ме ти разумети.

Као што сам ја разумео Хучија.



hoochie coochie man hoochie coochie man 22:52 03.01.2019

Re: Eh ... Selektivno informisanje je lose...

Уосталом, и теби се тако често они изабрани и политички изузетни обраћају, па знаш на шта мислим.


Pa da, o tome pričam, to treba otrpeti, jer tad se i "poznaju junaci"
Хучи, ти стварно мислиш да бих ја могао да се кајем због једног Фукса, Хромог Дабе или Кроса... Кога год већ са Блога Б92?


Ma ne zbog njih, zbog sebe, zbog ogledala.
Bilo bi loše

:)
Sad sam tek video grešku :)
Neka je.
tasadebeli tasadebeli 22:55 03.01.2019

Re: Eh ... Selektivno informisanje je lose...

nsarski
Кросе, знаш онај виц о каубоју када се ожени?


Mislim da originalna verzija ovoga potiče iz jedne pripovetke B. Travena (poznat po Blago Siera Madre), kada se Meksikanac oženi razmaženom lepoticom, sedne na trem čisteći pištolj, i od svog omiljenog konja tri puta naruči da mu donese kafu. Dalje ide isto...



Ово моје је шпагети вестерн, копродукција Авала филма (са све Ратком Дражевићем и Титовим Напријед на челу колоне ) рађена у сарадњи са Ћинећитом.



tasadebeli tasadebeli 22:58 03.01.2019

Re: Eh ... Selektivno informisanje je lose...

hoochie coochie man

Ma ne zbog njih, zbog sebe, zbog ogledala.



И ту сам погледао.

И баш ми се допало оно што видим.

Sad sam tek video grešku :)
Neka je.


Нека је.
softelectronics_e softelectronics_e 08:52 04.01.2019

Re: Eh ... Selektivno informisanje je lose...

tasadebeli

...


Овде се не ради о укидању поштовања права других да кажу шта мисле иако имају драстично различито мишљење.

Овде се ради о укидању права на безобразлук и неваспитање исказано кроз многе године коментарисања, троловања, увреда, обраћања са некаквих свезнајућих интелектуаних висина простој пучини која је стока једна грдна.

(Уосталом, и теби се тако често они изабрани и политички изузетни обраћају, па знаш на шта мислим.)

После седам година стрпљења за тако нешто, овакве одлуке се не доносе одједном и напречац.
...


Taso, što bi rekao Bili Piton - boli te kiton ... za samozvane intelektualne blogovske veličine.

Hoćemo staroga Tasu, ovaj nam se manje dopada.
tasadebeli tasadebeli 04:16 05.01.2019

Re: Eh ... Selektivno informisanje je lose...

softelectronics_e

Hoćemo staroga Tasu, ovaj nam se manje dopada.



Ау, извини Чарли, тек сада видим ову твоју примедбу.

Па знаш шта, тешко да ће то моћи...

Не видим ниједан једини ваљани разлог зашто бих ја у својој близини трпео разноразне ликове попут некаквих wish to be Јевреја који су Јевреји таман онолико колико је моја жена Немица или Хрватица само њој никада није пало на памет да поред српског пасоша тражи немачки или хрватски пасош због тога, ма колико год у Србији било тешко живети. Мислим, више сам ја Јеврејин од таквих ликова, али то сада није важно па да не објашњавам зашто то тврдим.

И не видим зашто бих трпео неког лика који је, поред горе наведенога, на Блогу Б92 самог себе још прогласио и портпаролом зизјуласовштине у Српској православној цркви скичећи успут на сав глас о антисемитизму и љотићевштини у Срба сваки, ама баш сваки, пут када се неко не слаже са његовим мишљењем о било чему, од похованих тиквица преко фудбала и српске националне културе до глобалне политике и религије.

Као што не видим ниједан разлог зашто бих у својој близини трпео ликове који од пролећа до јесени, па онда од јесени до пролећа у следећем циклусу, пролазе кроз духовне трансформације од Гебелса преко Далај Ламе и Душка Дугоушка до Латинке Перовић (алијас Радомир Константиновић) и назад.

Зашто бих такве ликове трпео у свом непосредном окружењу ако већ имам могућност да бирам своје друштво?

Мислим, ако смо већ на јавној сцени Србије оставили лудару откључану, што каже Балашевић, са свим оним агресивним примитивизмом и вулгарношћу који су на та врата покуљали онда напоље, зашто бих ја последице несмотрености чувара те лударе морао да трпим и у свом непосредном окружењу које ипак могу да бирам?

Неће то више да може, Чарли друже...
freehand freehand 09:11 05.01.2019

Re: Eh ... Selektivno informisanje je lose...

ашто бих ја последице несмотрености чувара те лударе морао да трпим и у свом непосредном окружењу које ипак могу да бирам?

Nateraćeš me da ponovo čitam tvoje goste na blogu i tvoje komentare na tim blogovima. slutim da ću se opet smoriti kad otkrijem ko je davao šifru za internet i još se bezrezervno slagao sa svojim današnjim dušmanima.
"Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj" u stvari je katastrofalan princip koji valja u širokom luku izbegavati.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana