Jubileji| Ljubav| Muzika

KORNIJEVCI

angie01 RSS / 07.02.2019. u 22:19

 

 korni-grupa-bube-vokal-dado-topic-7-single-slika-108639306.jpg

Kornijevci su  cudo, koje je nastalo dok se jos nije pokvario ovaj svet, dok se Mi jos uvek pisalo zajedno i velikim slovom, u vreme kada su padale modre kise svu noc nad Mostarom i zurilo kuci, kako knjige i ploce ne bi bile same.

Bilo je to vreme, a ne nevreme, pa su i cuda bila moguca.

Kornijevce je cinilo dva tabora. Jedan je bio sastavljen od onih koji su proizvodili muziku, kojom su privukli brojne odane sledbenike, kao carobni Frulas iz bajke decu, koji su bili drugi deo te iste price u kojoj se precutno stvarao paralelni bezvremeni univerzum.

Ovi drugi, samovoljno pokoreni poklonici, pratili su nastupe, sa kojih su odlazili inficirani zvukom, koji ih je posle danima drzao u nekom opijenom stanju. Ploce su ocekivali s nestrpljanjem i pasionirano ih kupovali, slusajuci svaku pesmu ponovo i ponovo, sve dok se ona ne bi stopila sa vazduhom i tako udisla zajedno sa njim.

Ja sam im se prikljucila jos kao dete, jedne daleke godine na moru, u nekoj bas blesavoj fazi metamorfoze u kojoj sam zbog novog, jednodelnog, sarenog kupaceg kostima sa nekim smesnim plasticnim korpama, imala osecaj nekog nepostojeceg znacaja odraslosti, dok sam prakticno jos presvlacila lutke.

Jednog dana sam na rivi, dok smo svi porodicno setali, ugledala neobicnu grupu mladica, duge kose i u farmerkama zvoncaricama, kako pokusavaju da nekako savladaju buljuk devojaka koje su ih opkolile .

Cika i komesanje tog sarenog roja su dobili objasnjenje u plakatima, koji su bili nesto dalje nalepljani na zidu pored ulaza u stari deo grada, a na kojima su bili odstampani likovi momaka koje smo upravo sreli, sa najavom njihovog  koncerta za to vece.

Sledi svadja sa majkom da me pusti da odem sama na to, za mene do tada nepoznato i zato do neizdrza  privlacno desavnje, sa sve dokolenicama, a posle i nova tura rasprave, jer me je cekala posle koncerata, kako bi me odvela kuci, sto sam ja, kao i svaka klinka, dozivela kao veliko blamiranje.

Posle sam tek saznala, da je i ona bila prisutna i da je sedela iza mene, kako bi me pazila, trudeci se da je ne primetim, sto nije ni bilo moguce, s obzirom da sam potpuno hipnotisana gledala u binu, na kojoj se odvijala magicna predstava zvuka i energije, koji su se vulkanski izlivali u prostor, stvarajuci tako, verovatno prvi razlog globalnog zagrevanja, …Dado u svom najboljem izdanju jede mikrofon dok peva,  kako se to obicno metaforicki kaze za vanserijsko izvodjenje, “Prvo svetlo u kuci  broj 4”,…”ko je to tamo, ko je tamo…”…odjekuje u noc.

Korni grupa, prvi superbend u Jugoslaviji, kako su je zvali, je nastala  1968., tako sto je klavijaturista i kompozitor, Kornelije Bata Kovac, napustivsi sarajevske Indexe, sastavio bivse clanove grupe Elipse, bunjara Vladimira Furduja i basistu Bojana Hreljca i solo gitaristu iz Zlatnih decaka, Velibora Borka Kacla. Prva pevacica je bila Seka Kojadinovic.

Prvi nastup su imali u Domu omladine u Beogradu, na kome je pevao Kornelije, jer se Seka Kojadinovic nije pojavila, nezadovoljna repertoarom i tako zavrsila svoju karijeru u grupi.

Ni drugi pevac ovog rok sastava, Dusan Prelevic, koji je tada bio decko koji obecava u muzici, se nije dugo zadrzao u njoj, jer je na Zagrebacki festival, gde su nastupali, dosao u poslednjem trenutku i to zajedno sa maliganima i tim neodgovornim gestom zavrsio svoje angazovanje kao clan benda.

Posle Prelevica, mikrofon preuzima Dalibor Brun, Rijecanin, koji je bio frontmen u sastavu Uragani.

U grupu, 1969., posle Bruna, dolazi Dado Topic iz osjeckih Dinamita i ubrzo im se pridruzuje u njegov drug iz osnovvne skole, Josip Bocek kao solo gitarista.

Dadu Topica, koji odlazi u Zagreb, da bi osnovao legendarnu grupu Tajm, zamenjuje Zdravko Colic, jos uvek za siru publiku nepoznat, koji je do tada pevao u sarajevskim Ambasadorima, a njega opet 1972. nasledjuje Zlatko Pejakovic iz Osjeka, ostavivsi Zlatne akorde  bez pevaca.

Stvarali su avangardnu, eksperimentalnu, progresivnu muziku, sa psihodelicnim elementima i zvucima svih zanrova, kao sto je klaska ili jazz,  slozenog i snaznog, vrlo specificnog izraza obojenu autenticnom atmosferom, ( ponekad neuobicajeno dugih kompozicija),  koja nije bila deo mejnstrima, a koju su strastveno izvodili, prenoseci na publiku kovitlac emocija slican vetrovima pred oluju.

Korni grupa je bila aktivna sve do 1974. i za sobom ostavila bezbroj hitova, nagrada, velikih uspeha, inovativnih projekata, znacajnih nastupa u zemlji i inistranstvu,  kao na primer, 1972., kada su imali zapazen nastup na veoma popularnom i visoko rangiranom Montreux Jazz Festivalu.

Za film Mise Radivojevica, “Bube u glavi” iz 1970. rade muziku, iste godine, na Zagrebackom festivalu osvajaju prvo mesto sa kompozicijom, “Jedna zena”, a godinu dana kasnije, snimaju muzicku poemu na stihove Branka Copica,”!941.”

Jedan od najozbiljnijih abuma u jugoslovenskoj diskografiji, kako konceputualno, tako i muzicki,  snimljen je 1972. pod jednostavnim naslovom, Korni grupa.

Pod imenom The Cornelians- a i kako bi drugacije- grupa snima pred kraj 1973., veliki projekat  za strano trziste, sinfo rok album, Not An Ordinary Life, otpevanom na engelskom jeziku.

Na Opatijskom festivalu 1974., pobedili su sa pesmom, “ Moja generacija” i tako postali predstavnici Jugoslavije na pesmi Evrovizije u Brajtonu.

Za oprostaj, odrzana su dva koncerta u novosadskom studiju M  i delovi tog materijala urezani su u vinil prvog duplog albuma na ovim prostorima, pod nazivom, Mrtvo more.

Posle razlaza, okupljaju se jos jednom, 1987. i prikljucuju se velikom muzickom karavanu- Turneji YU-rok legendi, zajedno sa Indexima, grupom Tajm, Tockom, Langerom, Boncinom, Yu grupom, i drugim velikanima,  odrzavsi niz spektaluranih koncerata u gradovima tadasnje zemlje.

Mnogo godina kasnije, u drugom veku, u kome vladaju neke sasvim druge vrednosti, razmisljanja i nacini, ponovo se okupljaju preziveli clanovi ovog neverovatnog benda i uz pomoc prijatelja organizuju takozvani, povratnicki koncert za svoju pobliku, koji je verovatno i njihovo poslednje muziciranje uzivo.

Iako je bilo veoma hladno vece, nesto pre pocetka, prema dvorani su se slivale reke obozavalaca ove grupe, vecinom u najboljim godinama, koji  su jednom otrovani njihovim zvukom, ostali verni zaverenici jedne neponovljive magije svih ovih pedeset godina.

Na bini u Sava centru, 31. januara ove godine, pojavili su se: za klavirom, Kornelije Kovac, na solo gitari, Josip Bocek, na bas gitari, Pedja Milanovic, na klavijaturama, Aleksandar Miletic i na bubnjevima Ratko Ljubicic.

Pesme Korni grupe su pevali: Goran Sepa Gale iz Kerbera, Zoran Sandorov, Dusan Svilar, Dejan Cukic i Dado Topic. Prateci vokali, su momci iz eksperimentalne muske grupe, Kovaceve cerke Kristine.

Od prvih taktova, pa do kraja, poznati, unikatni energetsko muzicki oblak ispunio je svaki pedalj sale i  posle toliko godina, dise se ponovo onaj uzbudjenjem natopljen vazduh, koji izaziva damare u stomaku.

Nizu se poznati taktovi i stihovi u malo izmenjenim aranzmanima, muzicari sviraju uvezbano i ocigledno su na svom terenu, na onom iz koga crpe inspiraciju i kreativnost.

Pevaci, svako na svoj nacin doprinose izvodjenju, dajuci ono najbolje sto imaju i mogu.

Zoran Sandorov se ipak izdvojio, maestralnim izvodjenjem cuvene i vrlo komplikovane pesme “Put za istok”, uz par drugih, te mu se time oprasta, pomalo komican pokusaj da u jednom trenutku pevanjem lici na Zlatka Pejakovica.

Dejan Cukic, je preuzeo ulogu hronicara izmedju numera, kao sto to vec uobicajeno cini na raznim slicnim dogadjanjima, no isto tako uobicajeno za njega, pokazao je ponovo, nekako forsirano, da je na sceni u nekom hajper modu, sto je u ovom retkom, izuzetnom i emotivnom susretu, bilo nepotrebno i odudaralo je od opsteg raspolozenja.

Naravno da je najvise iscekivan bio Dado, cak par puta dozivan iz publike, koji je iako bolestan, oduvao svojom interpretacijom, uz koju je i prema publici i prema bendu, iskazao i skoro opipljivu privrzenost.

25.jpg 

Hed master, Kornelije, je potpuno povuceno, nenametljivo orkestrirao citavim dogadjajem, sedeci za svojim klavirom sa strane, dok je Josip Bocek, jos jednom pokazao, da je virtuoz na gitari i da ga njegovo izuzetno umece bezrezervno svrstava u prvu ligu muzicara.

Numere se nizu, konkurisuci u mrtvoj trci jedna drugoj, talas uzajamnog pripadanja se ljulja prema punoj sali i nazad prema bini i puni tom tajnom, lekovitom alhemijom neke skrivene dzepove,  kako bi, kada zatreba, mogla da se upotrebi kao infuzija za oporavak.

34.jpg 

Posle skoro tri sata trajanja ovog muzickog praznika, publika ustaje, nedozvoljavajuci izvodjacima da se povuku,  i bez ponovnog sedanja, zajedno sa omiljenim bendom i puno nostalgije, peva pesme odabrane za dva bisa.

Gusti aplauz koji se ne prekida i isto toliko osmeha umesto ordenja zahvalnosti i postovanja.

 

……………………………..

 

Albumi

 

-Korni grupa (1972.PGP RTB)

-Not An Ordinary Life (1974. Ricordi, Italy)

-Mrtvo more (1975.dupli album PGP RTB)

-1941. (1979. PGP RTB)

-Prvo svetlo neobicnog zivota (1996. Komuna, kompilacija)

 

Slinglovi

 

-Cigu-ligu/Covek i pas (Dusan Prelevic)

-Dzum ram/Sonata/Magicna ruka (Dalibor Brun)

-Pastir i cvet/Ako jednom budes sama (Dalibor Brun)

-Trla baba lan/Slika (Dado Topic)

-Bube/Neko spava pored mene (Dado Topic)

-Pusti da te diram/jedan gros (Dado Topic)

-Kukavica/Gospa Mica gazdarica/Pogledaj u nebo (Zdravko Colic)

-Oj doodle/Zivot (Zlatko Pejakovic)

-Pokloni svoj mi foto/Bez veze (Zlatko Pejakovic)

-Tri palme/Tri coveka u kafani (Zlatko Pejakovic)

-Kuda ides svete moj/Divlje jagode (Zlatko Pejakovic)

-Ivo Lola/Znam za kime zvono zvoni (Zlatko Pejakovic,Ditka Haberl)

-Etida/Jedna zena (Zlatko Pejakovic)

-Moja generacija/Zbogom ostaj detinjstvo (Zlatko Pejakovic)

-Miris/Prastanje (Zlatko Pejakovic)

 

Kompilacije

 

-Randevu sa muzikom (1977.Jugoton)

-Legende Yu roka (1987.dupli koncertni album Jugoton)

 

.Festivali

 

Beogradsko prolece:

-Zum-ram,1969.

-Pusti da te diram, 1971.

Zagrebacki festival:

-Jenda zena, 1970.

-Kosovka devojka, 1971.

Opatijski festival:

-Devojcice mala, 1969.

-Etida, 1973.

-Moja generacija, 1974. ( Pesma Evrovizije)

Splitski festival:

-Lipa mala, 1970.

Vas slager sezone:

-Kuda ides svete moj, 1974.

YU izbor za pesmu Evrovizije:

-Cigu ligu, Zagreb, 1969.

 

 

 

 

 



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

apostata apostata 22:43 07.02.2019

Super

Hvala Endži.
angie01 angie01 23:05 07.02.2019

Re: Super

ovako je pevao bolesni Dado, cije prisustvo je zbog zdrastvenih teskoca bilo pod znakom pitanja, ali srecom, nije mogao da odoli,...

G.Cross G.Cross 22:45 07.02.2019

Kuca br. 4



Hvala Andji.

Ja sam sto bi rekli neki ovde 100 posto Kornijevac. Izasao iz svojih teen godina uz Tata Ko i mama Spo i Put za Istok.

Slusao da ne pretaram hiljade puta sa zvucnicima svog gramofona na usima

Slusao ih prvi put u Domu kulture u Mostaru .

Dalibor i zdravko i pejakovic su odlicno pevaci ali za mene je Dado pevac korni grupe.

Zavidim ti sto si bila tamo.

srdjan.pajic srdjan.pajic 22:51 07.02.2019

Re: Kuca br. 4


(da rasteramo protočetnike sa bloga )
Bili Piton Bili Piton 23:15 07.02.2019

Re: Kuca br. 4

Kukavica i Gospa Mica jedan od mojih prvih singlova, iz "mandjadiskija"

angie01 angie01 23:15 07.02.2019

Re: Kuca br. 4

ja sam otpratila, posle onog prvog, sve njihove koncerte koji su mi se nasli na putu i kupila skoro sve ploce- znaci, odvrtanje na najjace do izbezumljenja, kao poziv,...pa tako dok ceo komsiluk ne poludi-ionako sam ih smarala vezbanjem skala na klaviru:)-

ali za mene je Dado pevac korni grupe.





Zavidim ti sto si bila tamo.


Strava je bilo!

za tebe, nova verzija-Put za istok, Zoran Sandorov,


angie01 angie01 23:19 07.02.2019

Re: Kuca br. 4

za brata Srkija, jedna od mojih omiljenih,Slika

angie01 angie01 23:21 07.02.2019

Re: Kuca br. 4

Kukavica i Gospa Mica


a sa druge strane,


G.Cross G.Cross 23:25 07.02.2019

Re: Kuca br. 4

angie01
za brata Srkija, jedna od mojih omiljenih,Slika




Doneo mi tata iz Italije Faradey elektricnu gitaru i prva pesma koju sam pokusao da sviram na njoj..

angie01 angie01 23:35 07.02.2019

Re: Kuca br. 4


Dado, Jedna zena,










Prelevic u Kornijevcima,

G.Cross G.Cross 00:07 08.02.2019

Re: Kuca br. 4

Da i Prele.

Govoris da je Dado bolestan.
Nadam se nista ozbiljno.

Ali gledaj sad...
Korni je znaci rodjen 1942. To jest pre 77 godina.
Dado je koliko znam 1946. godiste. Znaci 73 godine.

I super izgledaju i cepaju majstori.


Nek su zivi i zdravi. Ja se samo nadam da cu i ja tako u njihovim godinama.


Edit:
Proveo sam spletom okolnosti neko vreme vidjajuci Furdu dok je svirao sa Djoletom. Sta je sa njim, jel znas ?

angie01 angie01 00:35 08.02.2019

Re: Kuca br. 4

Furdu


nazalost on je preminuo 1915.




angie01 angie01 00:41 08.02.2019

Re: Kuca br. 4

preminuo je i Bojan Hreljac, prosle godine, u decembru,

G.Cross G.Cross 01:03 08.02.2019

Re: Kuca br. 4

angie01
Furdu


nazalost on je preminuo 1915.






Pokoj im dusi.
bene_geserit bene_geserit 08:41 08.02.2019

Re: Kuca br. 4

srdjan.pajic
(da rasteramo protočetnike sa bloga )

Šta se ti tu trpaš Pajiću? Ovo je žurka za ove od 6 banki.
ephemeris ephemeris 10:44 08.02.2019

Re: Kuca br. 4

bene_geserit
srdjan.pajic
(da rasteramo protočetnike sa bloga )

Šta se ti tu trpaš Pajiću? Ovo je žurka za ove od 6 banki.


A lepo piše: Zabranjeno za mlade.





A za mladoženje?
nikvet pn nikvet pn 11:03 08.02.2019

Re: Kuca br. 4

bene_geserit
Ovo je žurka za ove od 6 banki.


Јесте. Хвала Енџи.

Пре неки дан, појма немам о концерту, на радију у колима крене:



Растопим се, паркирам и одврнем, ко клинац. Музичком уреднику помислим све најлепше и вози Мишко даље.

Узгред, Енџи, ово је можда и боља верзија:



Корнелије својевремено дозволио обраду и похвалио.
Bili Piton Bili Piton 11:30 08.02.2019

Re: Kuca br. 4

G.Cross
Da i Prele.

Govoris da je Dado bolestan.
Nadam se nista ozbiljno.




To sve vreme i ja hoću da pitam. Ne izgleda dobro.

Preleta što se tiče, uvek ga je bio glas da je totalno nepodesan za saradnju, zato ništa od sebe nije ni napravio uprkos onolikom talentu.

I ovaj singl sam imao, kako je lep disko šlager...




angie01 angie01 11:40 08.02.2019

Re: Kuca br. 4

bene, evo tebi pesma koja je nastala, kada se rodila Aleksandra Kovac, sada vec poznata muzicarka,,...Ko-Kornelije, Spo- mama Spomenka.

angie01 angie01 11:56 08.02.2019

Re: Kuca br. 4

kako je lep disko šlager..


da, super je,...ja sam njega par puta slusala u Domu omladine u klubu,...

a evo i Seke Kojadinovic,


angie01 angie01 12:10 08.02.2019

Re: Kuca br. 4

Растопим се, паркирам и одврнем, ко клинац.


sad, ono objektivno, u odnosu na ovo sto se sada proizvodi u muzici, na zvuke Korni grupe, mozes samo da stanes mirno,

vidi ovo,...Dado otkida i to u nekim mnogo losijim uslovima za snimanje,


angie01 angie01 12:25 08.02.2019

Re: Kuca br. 4

A lepo piše: Zabranjeno za mlade.


evo publike sa koncerta- pa sareno, kao i na ostalim,



ispred nas sedeli neki bas klinci, uredno su pevali sve stvari, znaju reci, ko za ispit- lepo je znati, da ima dece naslednika:)
angie01 angie01 12:54 08.02.2019

Re: Kuca br. 4

To sve vreme i ja hoću da pitam. Ne izgleda dobro.


ne znam sta je tacno, kazu da je bio neki grip,...a bio je jezivo bled u odnosu na ostale, sto se ne vidi na fotkama- nadam se da je dobro, meni je on fejvorit,...bila sam i na koncertu Dado- Time after Time,...evo malo atmosfere,


Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 15:12 08.02.2019

Re: Kuca br. 4


sad, ono objektivno, u odnosu na ovo sto se sada proizvodi u muzici, na zvuke Korni grupe, mozes samo da stanes mirno,


Ma hajte molicu lepo! ;>

Nisu ubstartu bili bas toliko ono sto gore pises, ali ajde ukusi i memorije pamcenja, pa jos oko malo zestije limunadice...

No, to obaska, nego, nema pojma Kornelije sta su to stripovi, pa cak ni Žvrljotine, znao je šta su Dodole ; )

NB umal zaboravih kome pisem - elem, pregledaj ti jos jedared nazive tih singlova ; )

angie01 angie01 15:25 08.02.2019

Re: Kuca br. 4

Ma hajte molicu lepo! ;>


:)


nego, nema pojma Kornelije sta su to stripovi, pa cak ni Žvrljotine, znao je šta su Dodole ; )


kako nije znao:))),




elem, pregledaj ti jos jedared nazive tih singlova ; )


da i?...Kornelije u svom fazonu, dok su tada carovali slageri, on je bio inovator u muzici.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 16:08 08.02.2019

Re: Kuca br. 4

angie01
Ma hajte molicu lepo! ;>


:)


nego, nema pojma Kornelije sta su to stripovi, pa cak ni Žvrljotine, znao je šta su Dodole ; )


kako nije znao:))),




elem, pregledaj ti jos jedared nazive tih singlova ; )


da i?...Kornelije u svom fazonu, dok su tada carovali slageri, on je bio inovator u muzici.


Uh! Ajmo ponovo:

Pregledaj naslove singlova - koliko nejasno je to moglo da bude?

Ah, da znam gde je problem, trebao sam da dodam i fusnotu sa referencom za prevod ;>

Elem, Doodle su Žvrljotine, a Korni Grupa peva o Dodolama! ; )
angie01 angie01 18:02 08.02.2019

Re: Kuca br. 4

Ah, da znam gde je problem, trebao sam da dodam i fusnotu sa referencom za prevod ;>


problem je sto se iz nekog razloga podcenjivacki ponasas prema meni i to ti nije prvi put, ( secam se jednom, kada se krkar besmisleno obrusio na mene u vezi fontova, kojima se ja pola zivota profesionalno bavim,- pa valjda znam onda mnogo vise o materiji od nekog druge struke, a kamoli osnovne stvari,- i tvrdio uz uvrede nesto sto ne stoji, a ti si ga podrzao, opet iz meni nejasnih razloga, je covek naprosto nije bio u pravu i jos bio agresivan), sto verovatno znaci, da ti ja nisam bas po volji, sto je ok, legitimno, ali ne i nacin komunikacije koji mi nudis, jer sam ja prema tebi uvek pristojna i cesto ti lupam i preporuke.

no, nebitno, ovo je blog dobrih vibracija, prihvatam da ti se Korni grupa ne dopada, da ne mislis isto kao i ja i sve je ok.

Dodole je pesma o prizivanju kise, jer:),

Ako padne topla kisa
bice hleba bice vina
trava ce nam biti meka
softelectronics_e softelectronics_e 19:46 08.02.2019

Re: Kuca br. 4

angie01
Furdu


nazalost on je preminuo 1915.





?
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:03 08.02.2019

klasika

Stvarali su avangardnu, eksperimentalnu, progresivnu muziku, sa psihodelicnim elementima i zvucima svih zanrova, kao sto je klaska ili jazz, slozenog i snaznog, vrlo specificnog izraza obojenu autenticnom atmosferom, ( ponekad neuobicajeno dugih kompozicija), koja nije bila deo mejnstrima, a koju su strastveno izvodili, prenoseci na publiku kovitlac emocija slican vetrovima pred oluju.


Ej secam se kao mala, 5 godina plus/minus, neko je u kuci pustio Etidu, zvucala mi je magicno opijajuce ta psihodelija hehe.
angie01 angie01 12:21 08.02.2019

Re: klasika

zvucala mi je magicno opijajuce ta psihodelija hehe.


inficiras se i gotovo:),

evo Galeta u SC- svetlo u kuci br.4


tasadebeli tasadebeli 11:30 08.02.2019

Поклони свој/твој ми фото

Ja sam im se prikljucila jos kao dete, jedne daleke godine na moru, u nekoj bas blesavoj fazi metamorfoze u kojoj sam zbog novog, jednodelnog, sarenog kupaceg kostima sa nekim smesnim plasticnim korpama,



Извини, немој одмах да се љутиш, али морам да приметим да си била врло напредно дете за своје године.

А ја се, када сам био тих година колико си ти имала тада у овоме што причаш о Корни групи, сећам ових из клипа. (ЛИНК)

Заправо, сећам се како стојим на дубровачкој риви и дерем се и плачем на сав глас јербо су моја сестра и њена другарица Дубровчанка, тада обе бруцоши на факултету, отишле барком са двојицом од ових из клипа на Локрум, а мене нису повели.

Трауме из детињства...



angie01 angie01 12:43 08.02.2019

Re: Поклони свој/твој ми фото

ne znam sta si to (zajedljivo) 'teo, al nije ni bitno,...hvala za Dubrovnik i trubadure,...tu sam potrosila dobar deo mladosti i poznajem svaki kamen, cak sam jedno leto, kao studen radila u DU,...u kaficu Trubadur, trubadura Marka Breskovica, koji se nalazio na zavijutku puta od Sponze ka Porporelama, sam uredno odsedela dosta vremena, kao i na skalinama u ponoc, kada je tu svirao Ibrica Jusic, dok je njegov vucjak dremao pored njegovih nogu,...na blogu je na pocetku, bio jedan lik iz Dubrovnika i dogovorli smo se da zajedno napisemo blog o Dubrovniku, sto nikako nismo, pa se on posle izgubio,...tako da cu morati u nekom trenutku sama.



tasadebeli tasadebeli 13:41 08.02.2019

Re: Поклони свој/твој ми фото

angie01

ne znam sta si to (zajedljivo) 'teo, al nije ni bitno,..



Мислио сам на то што си већ у тим годинама слушала Корни групу, а не на онај једноделни костим са корпама...


u kaficu Trubadur, trubadura Marka Breskovica, koji se nalazio na zavijutku puta od Sponze ka Porporelama, sam uredno odsedela dosta vremena, kao i na skalinama u ponoc, kada je tu svirao Ibrica Jusic, dok je njegov vucjak dremao pored njegovih nogu,...



Да, све знам... У Трубадуру сам често седео...

(Како се звала она кафана у газде Марка што је имала добар та(р)тар бифтек? Заборавио сам...)

А видиш, мени остала слика негде с половине осамдесетих старе госпође Јусић како седи са још пар бака испред врата своје куће уз филџане и чека свога Ибрицу да се врати с неке турнеје... Ђело је тада већ увелико живео у Загребу. (Чујем да се он вратио у Дубровник негде с почетком распада Југославије и рата.)

И имао сам ту част да слушам Ибрицу у Сали хероја на Филолошком факултету такође половином осамдесетих. Тада је, пред концерт, његов кер скочио и оборио моју лепшу половину (била задужена за организацију културних дешавања на факсу), што ме и није чудило јер је она тада са својих 40 кила била лакша од тог Ибричиног пса.






Не нудим ти се за коаутора (немам ни права нити знања о Дубровнику за тако нешто), али бих баш волео да видим тај твој блог о древној Републици. Па ако при евентуалном писању помислиш да бих могао да ти асистирам за било шта при томе (јер сам и ја проводио много времена у Дубровнику, на Пељешцу, у Стону и на Мљету), на располагању сам ти.


П.С. - Прочитај ово што је писала моја професорка дубровачке књижевности са факса:





Везе Београда и Дубровника су старе и јаке... Није ни чудо што нас је онда тај град привлачио да у њему проводимо време. Ја сам тада упорно тврдио да је Дубровник најевропскији град у целој Југославији и да би му због тога, као и због његове историје, требало вратити статус града републике, државице у држави, нешто попут Монака, Сан Марина и сл.

Јер он такав какав је (био?) не припада ни Хрватима ни Србима, него припада пре свега себи, а тек онда припада и свима осталима подједнако.

И могу ти рећи да су се они прави, генерацијама уназад Дубровчани (не они "Дубровчани" што су дошли из Требиња или из неког другог херцеговачког града, па преда мном сукали рукаве да ми покажу како у њиховим венама тече "плава аристократска крв старих дубровачких госпара" ) увек слагали са мном када бисмо о томе причали - о Дубровнику као аутономном граду-републици у оквиру Југославије.




O liepa, o draga, o slatka slobodo,
dar u kôm sva blaga višnji nam Bog je dô,
uzroče istini od naše sve slave,
uresu jedini od ove Dubrave,
sva srebra, sva zlata, svi ljudcki životi
ne mogu bit plata tvôj čistoj lipoti!







(Клик на слик.)


Знаш ли, рецимо, да је стара поморска Република редовно слала годишњи приход који им је одредио цар Душан када им је поклонио Пељешац, Мљет, Конавле итд. Хиландару на Светој Гори и то је био један од најдуговечнијих прихода који су се редовно плаћали? Трајао је од 14. века све до пропасти Републике пред Наполеоном 1806.

Слали су приход Хиландару чак и после пропасти српске средњовековне државе пред Турцима.

Е, то су били људи од речи. С њима је вредело водити дипломатске преговоре и није било досадно и предвидљиво.

А не к'о ови данас...
angie01 angie01 14:12 08.02.2019

Re: Поклони свој/твој ми фото

Мислио сам на то што си већ у тим годинама слушала Корни групу,


lepo sam napisala, slucaj je tako hteo- i dopalo mi se.


Како се звала она кафана у газде Марка што је имала добар та(р)тар бифтек? Заборавио сам...)


ne znam na sta tacno mislis, nismo nikada jeli biftek na moru- u DU smo obicno sedeli u Oceanu- tu se jelo, pilo, sa sve glumcima, pevacima koji su dosli na Letnje Igre,...ili u kafani/kaficu kod velike Ornofrijeve cesme-tu je dve sezone bio izlozen moj portret kao popagandni materijal za slikare koji su tu leti radili portrete,(Eno Volic iz Mostara, mozda ga Cross poznavao),- imala sam i svoj primerak, negde se u silnim selidbama izgubio...na vratima od Pila, posle prvih zidina, portrete je radio i nas nekadasnji bloger, oibibio, takodje iz Mostara, sada zivi u Holandiji)




Јер он такав какав је (био?) не припада ни Хрватима ни Србима, него припада пре свега себи, а тек онда припада и свима осталима подједнако.


autenticni Dubrovcani su jako zatvoreni u nekom svom sistemu, ekstremno konzervativni i tesko prihvataju bilo koga sa strane.

Не нудим ти се за коаутора (немам ни права нити знања о Дубровнику за тако нешто), али бих баш волео да видим тај твој блог о древној Републици.

taj blog- ako se ikada odlucim da napisem, jer obicno pisem u jednom dahu, za sta treba odvojiti vreme, a DU je velika i ozbiljnija tema, doduse zavisi i od pristupa, sa koje strane bi se pisao, a ima ih stotine,....-moze samo da bude kao polazni impuls za sve druge, koji bi imali i hteli nesto o njemu da kazu, pa nekako dozivljavam, da bi to i bio neki zajednicki blog.


tasadebeli tasadebeli 14:30 08.02.2019

Re: Поклони свој/твој ми фото

angie01

ne znam na sta tacno mislis,



Ма кад уђеш на Врата од Пила, па са десне стране у висини половине Страдуна у попречним улицама... У близини српске православне цркве... Не вреди, заборавио сам му име...

Знам, и ја ретко једем месо на мору... Али овај бифтек је био најбољи од те врсте који сам икада у животу пробао...

autenticni Dubrovcani su jako zatvoreni u nekom svom sistemu, ekstremno konzervativni i tesko prihvataju bilo koga sa strane.


Јесте.

Мене су знали још из оног доба када сам плакао за барком која одлази на Локрум... (Дубровачки трубадури на Евровизији.) Па ваљда зато са тим нашим породичмним пријатељима никада нисам то осетио.

taj blog- ako se ikada odlucim da napisem, jer obicno pisem u jednom dahu, za sta treba odvojiti vreme, a DU je velika i ozbiljnija tema, doduse zavisi i od pristupa, sa koje strane bi se pisao, a ima ih stotine,....-


И то јесте. У праву си.

-moze samo da bude kao polazni impuls za sve druge, koji bi imali i hteli nesto o njemu da kazu, pa nekako dozivljavam, da bi to i bio neki zajednicki blog.



Bili Piton Bili Piton 14:40 08.02.2019

Re: Поклони свој/твој ми фото


O liepa, o draga, o slatka slobodo,
dar u kôm sva blaga višnji nam Bog je dô,
uzroče istini od naše sve slave,
uresu jedini od ove Dubrave,
sva srebra, sva zlata, svi ljudcki životi
ne mogu bit plata tvôj čistoj lipoti!



Zvučna čitanka "Ruke i jabuke" za peti razred osnovne. Čitala Helena Buljan, odlično.



tasadebeli tasadebeli 15:06 08.02.2019

Re: Поклони свој/твој ми фото

Bili Piton

O liepa, o draga, o slatka slobodo,
dar u kôm sva blaga višnji nam Bog je dô,
uzroče istini od naše sve slave,
uresu jedini od ove Dubrave,
sva srebra, sva zlata, svi ljudcki životi
ne mogu bit plata tvôj čistoj lipoti!



Zvučna čitanka "Ruke i jabuke" za peti razred osnovne. Čitala Helena Buljan, odlično.






Ех, знали су ти стари дубровачки госпари о чему говоре...
angie01 angie01 15:14 08.02.2019

Re: Поклони свој/твој ми фото

Ма кад уђеш на Врата од Пила, па са десне стране у висини половине Страдуна у попречним улицама.


sad tek ne znam na sta mislis, u ulici desno od Straduna, kada udjes na Pile, su bile filigrandzije i tako neke radnjice, a levo u ulici Prijeko, su bile kafane, taverne, cak i jedan buregdzija.

mi smo danju obicno sedeli u Jadranu, tu ispod tih suncobrana u hladu:)

tasadebeli tasadebeli 20:17 08.02.2019

Re: Поклони свој/твој ми фото

angie01

sad tek ne znam na sta mislis,



Даље, даље Страдуном...

Није важно, да не гушим. Ионако је ово све био трол. Надам се леп трол...
mikele9 mikele9 14:32 08.02.2019

Od

mladosti tvrdim da slučaj ne postoji! Elem, juče sam Ženi otpevao: Devojčice mala raširila si krila, poletela stazama velikih leptira a nisi ni znala kuda sve to vodi... ona je smejući se odgovorila: Ka slobodi!
mariopan mariopan 15:09 08.02.2019

Re: Od

Eh, Korni grupa.

Za moju dušu.
Hvala Anđo.
angie01 angie01 15:33 08.02.2019

Re: Od

the power of influence, dragi moj Mikele,...pozdrav za gospodju.
angie01 angie01 15:38 08.02.2019

Re: Od

Za moju dušu.


bas mi je drago, sto sam pogodila:)


Черевићан Черевићан 19:51 08.02.2019

žurka

za sve od 6 (i +) banki

присети ме почесто разнеже
овај глеГа чучно је посебно,
Kornijevci броје.....пола века
и шта рећи до......... чаробно
angie01 angie01 21:25 08.02.2019

Re: žurka

Kornijevci броје.....пола века


...i ponosni tata,


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana