Budućnost| Istorija| Kultura| Moj grad| Region

Moj Beograd

natasa_tasic_10 RSS / 28.04.2019. u 22:32

 

 spomenik-knezu-mihailu-obrenovicu-belgrade-attractions-centar.jpg

Neverovatna stvar koja se desi oko praznika, letnjih i zimskih raspusta je da je Beograd prazan.

Nema gužvi, parkiraš se gde kog hoćeš, GSP prevoz prazan, jedna milina.

U kafićima čujem beogradski akcenat i uživam, zavaljena u stolicu dok  slusam zvuke moga grada.

Ne pričam sa stavom uobražene beograđanke, nego se pitam, kada bi se svaki grad iu Srbiji razvijao, svako selo, kada bismo svi imali infrastrukturu i kanalizaciju, koju npr.većina beogradskih naselja nema, uključujući levu obalu Dunava koja nema ni muzičku školu ni gimnaziju ni srednju tehničkiu školu, ukolko izuzmeno poljoprivrednu,  svima bi bilo lepo.

Ne bismo imali gužve, nervozu, bahaćenje i nepoštovanje svega onoga što su nam ostavili naši preci u amanet. Da napredujemo i razvijamo svako svoj grad i svoje selo.

 

Često sam šetala ulicama moga grada, onako u ravnim cipelama da ne bih lomila noge po kaldrmisanim ulicama, a sada neke štikle nabadaju kaldrmu koja je izgubila svoju draž jer su je popločali tako da možeš u dvanaestici ići i ne lomiti je nikako. Pa kako onda da se probudi u tebi onaj stari duh, kada su nanulamam klepetale žene i devojke, kao je sve ravno.

 

Beogradska košava je nešto drugo. Ona lomi, savija, nosi, donosi i odnosi neke nove stihove koji prozuje kroz njene razbarušene krošnje.

Kada bi se svaki grad razvjao, i kada bi svako selo imalo mogućnost da se živi u njemu, ne bismo imali nezadovoljne i tužne ljude koji pate za svojim zavičajem, bake i deke, koje svoju decu i unučad viđaju par puta godišnje, ne bismo imali grad koji upija sve i koji postaje sve ono što nije,a što mu je nametnuto.

Još uvek bismo se nalazili kod sata na Železničkoj stanici, sedeli bismo na Kališu u hladovini, imali bismo kanalizaciju npr.u Krnjači gde je nemamo i gde se plašimo poplavljivanja, pili bismo tursku kafu  na Dorćolu sa sve rahatlukom serviranoj na karirarim stolnjacima i živeli bismo život kao i svi.

 

Beograd je bio i bice ceo moj svet, grad iz koga nikada nisam želela da odem i gde želim da jednoga dana kada vreme dodje počivam, ali Beograd nije Srbija.

 

Postoje predivi gradovi u Vojvodini i u predivnoj Šumadiji. Postoje seoca, koja pričaju priče o danima kada su deca trčala i preskakala plotove, o ovcama i kozicama, postoje šljivici gde se neko prvi put poljubio, postoje najlepša mesta u Srbiji koja ožive samo za vreme praznika.

Hristos voskrese, dragi moji. Neka nam svako selo, svaki zavičaj bude živ. Neka nam se sela napune decom i neka seoske škole zvone od njihovog smeha i graje. Neka nam putevi do zavičaja budu popločani srećom, a Beograd neka i dalje širi svoje ruke, za sve, i neka odmara tih par dana i meseci, jer njegove ulice crpe snagu, koja mu je neophodna da bi opstao i onda kada nas ne bude bilo.

Vratimo život u Šumadiju, u Vojvodinu, na jug i na Kosovo.

Neka ste živi i zdravi svi na mnogaja ljeta. Neka deca napune napokon mesta koja sada samo šapuću kroz pukotine u zidovima o danima kojih više nema i neka ih sreća svuda prati.



Komentari (407)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hoochie coochie man hoochie coochie man 22:50 28.04.2019

Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Neka nam svako selo, svaki zavičaj bude živ. Neka nam se sela napune decom i neka seoske škole zvone od njihovog smeha i graje.
.

Ali da tamo bude neko drugi a ne ja ili moja deca, mi ćemo u grad.

To je rečenica koja se nikad ne izgovara ali se uvek podrazumeva.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 22:55 28.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Da imam neko imanje, nesto, otisla bih. Ali imam samo ovaj grad koji obozavam
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:03 28.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Da imam neko imanje, nesto, otisla bih. Ali imam smao ovaj grad koji obozavam


A kad bi shvatila šta stvarno znači život u selu, brzo bi se vratila i iz sve snage se trudila da ti deca ne zaglave tamo.

Nije selo romantika kako možda izgleda iz dorćolske persprktive, to ti pričam ja koji u selu i od sela živi, koje mu je zavičaj i koje voli.
Posebno ne bi bilo ako bi se u dorćoslke kafane vratili karirani stolnjaci a u sela mobe i posela, tek to bi bila katastrofa.

Trend seljenja iz sela u gradove, iz manjih gradova u veće, je star koliko sela i gradovi, a sigurno da to nije bez razloga.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:04 28.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

kako si ti iskompleksiran lik.


E ako mi ti to kažeš onda treba da se zabrinem :)
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:08 28.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Ja uopste nisam sa Dorcola niti sam iz kruga dvojke.
Radila sam deset godina na Ubu i putovala Beograd Ub, i vidjala sam porodice koje su prodavala ogromna imanja, za kupovinu garsonjere u Mirjevu.
Ja sam i napisala, da imam samo Beograd, a da kada bi se ulagalo i kada bi se podsticao seljak, bilo bi nam svima prelepo.
Ne bi bile prazne kuce i pusta Sumadija, i ziveli bismo svi bolje
angie01 angie01 23:13 28.04.2019

Re:

Bili Piton Bili Piton 23:14 28.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Ja sam trenutno tu, i koliko god da ovaj put nisam cupkao od nestrpljenja da dodjem (a dočekala me i ona brijuća košava prošle nedelje, jedva smo sleteli) Beograd je, čak i ovako mutiran i demoliran nešto što se prosto ne može ne voleti, posebno ako je neko tu i rodjen.

hoochie coochie man hoochie coochie man 23:18 28.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

a da kada bi se ulagalo i kada bi se podsticao seljak, bilo bi nam svima prelepo.


Ne bi, i to nije moj stav, to je empirija.
Tamo gde žive lepo seljaka je mnogo manje nego kod nas, što je seljaka više život svima je lošiji.

Lako je to proveriti, izgugla se par podataka o "poljoprivrednim" zemljama kakve su Holandija ili Švajcarska, udeo seljaka u populaciji, u gdp, u izvozu...i vidi se gde je ko.
Ili kontra, pogleda se gde je seljaka više pa se vidi koje su to zemlje, teći svet, a u Evropi bivši istočni lager.

Znam ja kako ovo što pišem zvuči, ali isto tako znam i da je tačno i pored toga što odudara od mantri o kao uvažavanju i poštovanju sela i seljaka.

I možda ne bih ni reagovao da nisam pročitao ono o graji u škoslkim dvrištima.
Meni je dece u seoskim školama često žao, jer znam da su, ni kriva ni dužna, sticajem životnih okolnosti ozbiljno hendikepirana u odnosu na svoje vršnjake koji su samo imali sreću da se rode u gradovima.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:24 28.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Bili svaki put kada odemo da nastupamo negde, jedva cekam da se vratim ovde.
Ne mozes da ga ne volis. Ovaj grad je najlepsi grad na svetu i zelim da ostane takav. Sa dusom. Grad koji spaja nespojivo. Moj grad. Moja lepota. Moj Beograd
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:26 28.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Ja sam lepo rekla da sam putovala 10 godina i radila kao prosvetni radnik. Zato sam i napisala to
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:29 28.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Putovala sam i radila 70 km od Beograda i predavala i uporedo nastupala i pevala.
nsarski nsarski 23:29 28.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

kada bi se ulagalo i kada bi se podsticao seljak, bilo bi nam svima prelepo.
Ne bi bile prazne kuce i pusta Sumadija, i ziveli bismo svi bolje


Nije to tako prosto, Nataša. U nekim našim idealnim snovima sve lepo izgleda, ali stvarnost je daleko drugačija.
Evo, na primer, ja (a šta drugo?). Sticajem okolnosti, ja imam lepu kuću i manji voćnjak na 45km od Beograda, ispod Kosmaja. To mi je pra-pra-dedovina na kojoj je moja porodica davno izgradila lepu kuću u sred sela. Treba mi oko 45 minuta da do tamo stignem automobilom.
Kad sam se doseljavao ovamo iz USA, mislio sam da se nastanim tamo, u tišini, svežem vazduhu, da gajim elementarno povrće za lične potrebe, kupujem mlečne proizvode i jaja i piliće od lokalnih seljaka i da živim lepo i zdravo. Plan super.
Ubrzo sam shvatio da to selo nije 45 kilometara daleko od Beograda, ono je 200 godina daleko od civilizacije. I to je istinski problem. Bilo bi potrebno da dramatično promenim način života kako bi uopšte normalno živeo svakodnevni život.
I, eto, ta kuća tamo stoji, nema stanare već 25 godina, a ja sam tam bio samo jednom tokom poslednjih 5 godina, tek da vidim da se nije srušila. Nikoga iz moje najbliže porodice (braća, deca) ta "kuća u selu" ne zanima. U krugu poluprečnika 400m od moje kuće ima nekih 7-8 drugih kuća i sve su prazne, bez stanovnika. Neke su se srušile, a neke se još pomalo drže. U tom selu više ne možeš da kupiš litar mleka (o siru i kajmaku da ne pričam) jer nema ni jedne krave.
Možda je to sudbina takvih mesta. Prirodno iščezavanje.
U Chesapeake zalivu (onom na vrhu kojeg se nalazi Vašington, videti mapu dole) ima mnogo ostrva koja su nekada bila naseljena ribarima, uzgajivačima školjki, itd. Oni su se postepeno iseljavali i sada su to napuštena mesta u kojima ne živi niko. U poslednje vreme se piše o poslednjoj kući na ostrvu koje se zove Holland Island. Kad se ona sruši, tamo neće biti nikakvih tragova da su ljudi tu ikada živeli. Evo te kuće:



Ona se nalazi na oko 100km (71 milju) od Vašingtona.



Plašim se da slična sudbina čeka mnoga sela u Srbiji.
angie01 angie01 23:30 28.04.2019

Re:

sto je dobra fotka, Bili.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:31 28.04.2019

Re:

hoochie coochie man hoochie coochie man 23:34 28.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost


Ma da se razumemo, svakome je lepa scena razigrane dece u seskom školskom dvorištu, ali samo površno, na nivou egzotike.

A kad se sustimo na konkretan nivo, na to šta znači i kakav je dan deteta u seoskoj školi, kakvo mu je okruženje, i u školi i van nje, kakve teme dominiraju u razgovorima, kakva obrazovna struktura ga okružuje, navike, koje vrednosti se poštuju, koja muzika se sluša, koje serije se prate...sve to što formira ličnost, da li je soska ili gradska škola bolji izbor?
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:36 28.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Verujem sve, ali mozda moze nesto da se uradi.
Npr.u Austriji ljudi zive od poljoprivrede i stocarstva. Tamo je to uredjeno.
Kako to ne moze i kod nas. Nemoguce je da ne moze. Pa ne moze da se samo BG razvija a da sve ostalo stagnira.
Ja ovaj grad volim, stvarno ga volim, i to mnogo, ali moja ljubav nije slepa, i nicija ne sme biti slepa.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:39 28.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Moji djaci su naucili sve. Organizovala sam im odlaske na predstave, dovodila sam im umetnike. Sve sam uradila sto je do mene. Nazalost morala sam da prestanem sa pedagogijom, jer je moje dete na nasu radost raslo, i njoj je trebala majka, zato sam presla na drugi posao, koji nije u Bg, ali sam vise uz nju.
Sa svim mojim djacima sam u kontaktu i sada.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:40 28.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Ja ovaj grad voli, stvarno ga volim, i to mnogo


I mi ga volimo, zato i dolazimo da živimo tu :)
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:42 28.04.2019

Re:

Kako je ovo dobra pesma.
Bili Piton Bili Piton 23:44 28.04.2019

Re:

angie01
sto je dobra fotka, Bili.


Autor je Mirko Ristanović Petković, zaboravio sam da ga potpišem.
Atomski mrav Atomski mrav 23:50 28.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Beograd je, čak i ovako mutiran i demoliran nešto što se prosto ne može ne voleti, posebno ako je neko tu i rodjen.


Hm, ne znam... meni je, kao čoveku iz provincije, Beograd uvek bio sinonim za stres. Otprilike kao kad Ljubiša Samardžić u ulozi milicionera prati Slavka Štimca za Beograd u filmu "Specijalno vaspitanje" pa komentariše "Ko će se ovde snaći? Pa ovde ne znaš ko pije a ko plaća!"... Pogotovo ako moram da vozim kroz Beograd. U decembru sam se bio zaglavio u Takovskoj ulici, o toj saobraćajnoj gužvi je bilo i u novinama i na televiziji. I gledam tako oko sebe i shvatim da je to što kod mene izaziva stres Beograđanima postala rutina. Ljudi strpljivo sede u kolima, snalaze se na razne načine, ali nema neke nervoze. Možda bi se to promenilo ako bih stanovao u Beogradu... doduše, bio sam jednom na kratko (3 meseca i frtalj) nastanjen u BG, vojna pošta 4795 i tada sam malčice prokrstario gradom, od Konjarnika do Bežanijske kose, od Karaburme od Vračara... no to je i dalje nedovoljno za neko upoznavanje.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:54 28.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Ja sada radim u NS i putujem tamo iz Bg. Skroz je drugacije, mirno, sve je polako, lepo...mozes da ga prepesacis. Ovde je drugacije, ovaj grad zivi 24 sata. Nikada ne spava
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:07 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Ljudi strpljivo sede u kolima, snalaze se na razne načine, ali nema neke nervoze.


Ma ima i njih nervoznih :)
Baš u u toj novogodišnjoj gužvi žena i ja vučemo neke torbetine, kola ostavio u garaži na Obilićevom vencu, pa da ne vučemo sve to gore, (sa donje strane ulazimo) ona me sačeka ispred da izađem sa kolima i da to ubacimo.

Kolona ka Zelenom Vencu se pomera pola metra na sat, ja stanem otvorim gepek i ubacim to za deset sekundi, ali za tih deset sekundi krene sirena što sam stao.
Nema on gde da ide i da ja nisam stao, i kad sam krenuo pomerio sam se dva metra i opet stao, kolona ispred, ali on svira :)

Ali korektnija je vožna po Bg od mita koji o njoj vlada po provncijama.
Jeste malo žustrije, malo se hrabrije ulazi u traku, ali uglavnom je korektno, puste često da se uključiš iz sporedne ulice, prave masto da se prestrojiš...
A kad se zaglaviš u gužvi, pa šta češ, tu si gde si.
Atomski mrav Atomski mrav 00:18 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

E u toj gužvi nije bilo nijedne sirene. A u Novom Sadu, dok smo čekali u jednosmernoj ulici da se pomeri kamion sa kranom koji je kačio novogodišnju rasvetu, neko je legao na sirenu posle 10 sekundi. Pa čekaj, derane, još nemamo ona leteća kola što će Kinezu da prave kod nas za dve, najviše dve i po godine...
Bili Piton Bili Piton 00:18 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

hoochie coochie man
ali on svira


Znam da sam dosadan više s tim ali u Londonu kad neko zatrubi cela ulica se osvrne da vidi šta se to desilo pa je neko prinudjen da trubi.

Doduše tamo stvarno treba imati živce od titanijuma da bi se učestvovalo u saobraćaju jer je on mrtvački spor u bilo koje doba dana sem noću.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:27 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

E u toj gužvi nije bilo nijedne sirene.


Mora da je ovaj moj bio baš baš nervozan pa ga moje stajanje dodatno frustriralo :)
Meni bilo i simpatično kako čovek ne kapira da ga ja uopšte nisam usporio, ali kad odu živci sve ti smeta.
Doduše tamo stvarno treba imati živce od titanijuma da bi se učestvovalo u saobraćaju jer je on mrtvački spor u bilo koje doba dana sem noću.


Tako se i Beogradu piše, ako je verovati ovom arhitekti Bakiću koga večeras gledam u Utisku.
Atomski mrav Atomski mrav 00:27 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Uostalom, zar nije "davanje zvučnih signala zabranjeno u naseljenom mestu"? Davno sam polagao vozački...
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:29 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Uostalom, zar nije "davanje zvučnih signala zabranjeno u naseljenom mestu"? Davno sam polagao vozački...


Ja mislim da jeste?
Bili Piton Bili Piton 00:34 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

hoochie coochie man


Tako se i Beogradu piše, ako je verovati ovom arhitekti Bakiću koga večeras gledam u Utisku.


Več je tako, nedelju dana sam skoro tu i svaki dan je neki kolaps. Onaj dan kad je bila utakmica je bilo strašno, dva i po sata s kraja na kraj grada, jedva.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:42 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

dva i po sata s kraja na kraj grada, jedva.


Jbt, ovo strašno zvuči!
Dva ipo sata, ej!
Ja iz Valjeva do centra Beograda uglavnom ne potrošim dva sata, a u istom gradu voziš dva ipo.

U pravu je Nataša, živelo moje selo :)
Bili Piton Bili Piton 00:50 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

hoochie coochie man
dva i po sata s kraja na kraj grada, jedva.


Jbt, ovo strašno zvuči!


Neću da bedačim ali ono se noću pali i gasi

Obična gomila prosečno svarljivih stambenih kućerina tamo gde joj mesto nikako nije a pritom tako nestvarno izranja iz celine da pogledom nikako ne možeš da je izbegneš, to već sad izgleda kao čir, a kad i ako podignu kulu Beograd biće to bukvalno kao čir na vrh nosa.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 07:59 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Npr.u Austriji ljudi zive od poljoprivrede i stocarstva. Tamo je to uredjeno.
Kako to ne moze i kod nas. Nemoguce je da ne moze.


Odgovor na ovo je:

Ubrzo sam shvatio da to selo nije 45 kilometara daleko od Beograda, ono je 200 godina daleko od civilizacije. I to je istinski problem.


Pogresna je slika da u 'uredjenim' zemljama vecina 'seljaka' zivi od poljoprivrede, stocarstva ili sl. Vecina tih 'seljaka' ili rade u lokalnoj industriji (reciklaza smeca, mala pogoni za proizvodnju obuce, hrane, gradjevinskog materijala, etc., turizam, IT usluge) ili u obliznjim gradovima. U takvim zemljama postoji trend da ljudi ostaju na selu i manjim gradovima ili da cak neki iz vecih mesta idu u manja zbog boljih uslova zivota. Ali toga kod nas nece biti dok je selo na 45 km od BG civilizacijski 200 godina daleko u proslosti. A osnovno je da postoji normalan prevoz i da lokalni preduzetnici mogu normalno da se razvijaju. U Srbiji prvo je devastirano do neprepoznatljivosti (a i ranije je bilo lose), a umesto drugog imamo lokalne bizMismene i kabadahije. U sustini situacija uporediva sa nekim pseudofeudalnim drustvom. Jedino globalno resenje je ulazak u EU (sto se cini kao sve dalja mogucnost. Ali i to je samo sansa. Dobar primer su Ceska ili Poljska a los Hrvatska ili Rumunija.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 08:03 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Jao mnogo losi primeri su ova poslednja dva.
Nama je selo stvarno 200 godina udaljeno od svega.
Prvo gde da se plasira proizvod, drugo sta bre ima da se uvozi beli luk i paprika kada mi imamo i jedno i drugo. E i maline uvoze
alselone alselone 08:09 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Ubrzo sam shvatio da to selo nije 45 kilometara daleko od Beograda, ono je 200 godina daleko od civilizacije. I to je istinski problem.



Ma da, tako nije samo sa selima, jednako je i sa malim gradovima.

Juče bili kod ženinih u Somboru za Uskrs. I posle obilnog uskršnjeg doručka ja zakucao na sat vremena pa pošto sam se probudio odlučim da prošetam malo. I Sombor je zaista divan mali grad. Zelen, lep, uređen, čist, prosto je uživanje šetati. Tako ja opalim jednu dužu rutu od 2 sata, prođem sve nekadašnje (one livade, one reke one) staze i puteljke i sit se nauživan.

I tako dok sam šetao razmiljšam kako bi bilo lepo kupiti ovde kuću i možda kancelariju, nekretnine nisu skupe, pogotovo ako si malo dalje od centra što je svakako plus, sve je lepo, živi se polako i mirno, čisto i uredno, zeleno, pa onda kada klinci odu u školu dalje mi polagano tu, malo pijaca, malo kuvamo na kanalu, malo pecanje, malo šetnja šorom i tako dalje.

Držalo me jedno 10 minuta. Možda 11, ne duže.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 08:16 29.04.2019

Re:

Angie prelepe su slike
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 08:19 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Znas sta Bili, kopaju ko da traze blago cara Radovana.
Meni nedostaje Zeleznicka stanica. Nije mi jasno kako nije moglo to zdanje da ostane tu .
Koliko ima secanja.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 08:23 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Ma da, tako nije samo sa selima, jednako je i sa malim gradovima.


Tacno. A Sombor kao i Osijek mogu biti odlicni gradici sa fantasticnim gornjim Podunavljem u blizini. Idealno za posmatranje ptica, bicikliranje, voznje camcima... Cesi i Slovenci su uspeli da postignu da u takvim mestima obezbede fine uslove za zivot.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 08:30 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Ima prelepih mesta u Vojvodini koja su puna zivota.
Prosle nedelje sam bila u Mokrinu. Razvijaju seoski turizam i odlicno im ide.
Nadji "Mokrin House"
alselone alselone 08:39 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Prosle nedelje sam bila u Mokrinu. Razvijaju seoski turizam i odlicno im ide.
Nadji "Mokrin House"


To je izolovan slučaj. Takvih izolovanih mesta ima svugde, ali to ne znači da se u Mokrinu može živeti ako nisi vlasnik Mokrin Hausa i par hipstera IT-jevaca koji tu obitavaju.

Napotiv, u Srbiji postoje dva grada u kojima je solidno živeti, to su Beograd i Novi Sad, pored toga još jedno pešes u kojima je podnošljivo živeti, Niš, Kragujevac, Kraljevo, Subotica, Čačak, Sombor još pokoji na ivici i ostalo je plač majke božije. Nema posla, nema infrastrukture, nema para kod građana ako i uložiš niko neće trošiti kod tebe, nema zdravstvene zažtite (ubrzano se prazne i veći gradovi od lekara i medicinskog osoblja), nema sportskih ili kulturnih dešavanja, nema dobrih škola ili uopšte nema škola, nema državne administracije pa mora da se putuje, nema pouzdanog interneta, nema lepih restorana... Sve je to lepo o čemu ti pričaš ali nije baš realno.
alselone alselone 08:43 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Cesi i Slovenci su uspeli da postignu da u takvim mestima obezbede fine uslove za zivot.


Svaka im čast na tome. To nije lak zadatak i prvi korak ka tome je infrastruktura. A tu se kod nas najviše krade.

Evo recimo taj Sombor. On je na 90 km prugom. To je 45 minuta brzim vozom. Znači, komotno da živiš tamo i radiš u Novom Sadu. Kad sedneš na voz, otvoriš laptop, naručiš kafu, dok stigneš u kancelariju sredio si mejlove, sredio kalendar i počeo nešto korisno da radiš. U povratku dremneš 45 minuta i dođeš odmoran kući.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 08:46 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Pazi. Ni u Bg nema.kanalizacije, skola, infrastrukture.
Leva strana Dunava je odsecena skroz.
Nema apsolutno kulturnih sadrzaja nikakvih.
Na levoj strani nema ni kanalizacije. Ima septickih jama i kisna kanalizacija. A zgradurine nicu na sve strane. Neplanski
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 08:49 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Pa u Norveskoj je tako. Ljudi putuju i rade.
Samo je ovde tesko jer nemamo dobre vozove ni puteve. Nemaml ni prugubkakvu treba da imamo
alselone alselone 08:50 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Nataša, bilo bi zgodno da naučiš kako radi citiranje na blogu. Tako bi bilo jasnije kome i na šta odgovaraš.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:54 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost
Nataša, bilo bi zgodno da naučiš kako radi citiranje na blogu. Tako bi bilo jasnije kome i na šta odgovaraš.

:)))))))

Професор у теби нема мира...
Atomski mrav Atomski mrav 09:00 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

pored toga još jedno pešes u kojima je podnošljivo živeti, Niš, Kragujevac, Kraljevo, Subotica, Čačak,


Nisam siguran za Niš, služio sam tamo vojsku 2005. godine i imao sam samo jednog starešinu profesionalnog vojnika - ostali su se "aktivirali" nakon što su završili škole za rezervne (pod)oficire... jer je taj posao u vojsci, sa kakvom - takvom platom koja se nije isplaćivala na vreme bio bolji od alternativa koje su tada bile na raspolaganju tim ljudima. Nisam siguran da je sad išta bolje, možda za one sa mafijskom knjižicom SNS-a. Dragoljub može to da potvrdi ili opovrgne.
Ribozom Ribozom 09:03 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

natasa_tasic_10
Pa u Norveskoj je tako. Ljudi putuju i rade.
Samo je ovde tesko jer nemamo dobre vozove ni puteve. Nemaml ni prugubkakvu treba da imamo


I mi smo trenutno u Srbiji. Beograd je najlepsi u aprilu. Posetili smo i rodbinu u unutrasnjosti i oziveli mastariju o povratku, puni utisaka, uglavno lepih. Ja moram na dijetu, kad se vratim kuci.
nepopustljiv nepopustljiv 09:05 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Ribozom
natasa_tasic_10
Pa u Norveskoj je tako. Ljudi putuju i rade.
Samo je ovde tesko jer nemamo dobre vozove ni puteve. Nemaml ni prugubkakvu treba da imamo


I mi smo trenutno u Srbiji. Beograd je najlepsi u aprilu. Posetili smo i rodbinu u unutrasnjosti i oziveli mastariju o povratku, puni utisaka, uglavno lepih. Ja moram na dijetu, kad se vratim kuci.

Velkam bek!
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 09:05 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Jao nikako to da savladam , to citiranje.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 09:07 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Svaka im čast na tome. To nije lak zadatak i prvi korak ka tome je infrastruktura. A tu se kod nas najviše krade.


Sto je tesko za razumeti. Znamo da problem nije u 'ljudskom kapitalu', a i ove zemlje imaju korumpirane politicare. Ali ipak su izgleda ti politicari nesto svesniji od nasih pa su shvatili da ce i oni imati vise ako vecina bolje zivi. Pitanje koliko je to 'nesto svesniji'. Koliko neki korumpirani politicar mora da bude 'nesto svesniji' pa da u Srbiji bude kao u Ceskoj a ne kao u Albaniji (koja je stvarno losija cak i od Srbije)?

Mislim da je deo resenja u tome da obicni ljudi stvarno kod sebe prvo stvore predstavu da je moguce ziveti i raditi kao sto si opisao sa Somborom i Novim Sadom. Imam utisak da kod obicnih ljudi postoji ili depresivni i samoubilacki stava 'To kod nas ne moze da bude' ili 'Ja sam sledeci Robert de Niro, samo cekam da me otkriju'. Oba stava su cementirajuca. I onda kad na takve kolektivne stavove dodas one korumpirane politicare dodjes do stanja postepenog ali neprekidnog propadanja. Unapred se izvinjavam na negativistickom tonu.

Ja sam mislim da je ovo dole moguce ali tek sa mozda nekim ljudima kao sto su ovi likovi iz Lokalnog i Gradjanskog fronta.

Evo recimo taj Sombor. On je na 90 km prugom. To je 45 minuta brzim vozom. Znači, komotno da živiš tamo i radiš u Novom Sadu. Kad sedneš na voz, otvoriš laptop, naručiš kafu, dok stigneš u kancelariju sredio si mejlove, sredio kalendar i počeo nešto korisno da radiš. U povratku dremneš 45 minuta i dođeš odmoran kući.



Atomski mrav Atomski mrav 09:14 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Pa u Norveskoj je tako. Ljudi putuju i rade.
Samo je ovde tesko jer nemamo dobre vozove ni puteve


Tako je. U norveškom postoji glagol å pendle koji je pandan engleskom to commute i imenica pendler = commuter. Gle čuda, mi u srpskom nemamo takvu reč? E sad, daleko od toga da je putovanje na posao i u Norveškoj baš bez muka. Kolege se žale na gužve u vozovima (dakle, nema ništa od toga da uključiš laptop i sređuješ mailove dok srkućeš kaficu), kašnjenja i otkazivanja polazaka. Čini mi se da su prigradski autobusi bolja varijanta ali to znači da živiš ne dalje od 20-ak km od Osla. Opet, u odnosu na Srbiju sve to deluje kao 1st world issues...
Atomski mrav Atomski mrav 09:18 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Jao nikako to da savladam , to citiranje.


Prosto k'o pasulj. Obeležiš deo teksta koji želiš da citiraš i klikneš na opciju "Citiraj" u dnu komentara (pored opcije "Odgovori". Ako želiš da citiraš ceo komentar (nije baš pregledno ako je komentar poduži), onda samo klikneš na opciju "Citiraj" ispod tog komentara.
gedza.73 gedza.73 09:21 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Neues aus der Nachbarschaft
Vecina tih 'seljaka' ili rade u lokalnoj industriji (reciklaza smeca, mala pogoni za proizvodnju obuce, hrane, gradjevinskog materijala, etc., turizam, IT usluge) ili u obliznjim gradovima. U takvim zemljama postoji trend da ljudi ostaju na selu i manjim gradovima ili da cak neki iz vecih mesta idu u manja zbog boljih uslova zivota. Ali toga kod nas nece biti dok je selo na 45 km od BG civilizacijski 200 godina daleko u proslosti. A osnovno je da postoji normalan prevoz i da lokalni preduzetnici mogu normalno da se razvijaju. U Srbiji prvo je devastirano do neprepoznatljivosti (a i ranije je bilo lose), a umesto drugog imamo lokalne bizMismene i kabadahije. U sustini situacija uporediva sa nekim pseudofeudalnim drustvom


ovo je baš ono što ja uporno pokušavam, vrlo dosadno i u čaršavima, da napišem (objasnim).

mi smo raznim, što formalnim što neformalnim, zabranama uništili takav vid privatne inicijative, stvorili statično politički podobno zavisno i nepreduzimljivo društvo.

sela su gašena zbog neizgradnje bilo kakve infrastrukture, na lokalu su gospodarili partijski poslušnici (to je samo mutiralo kroz vreme do ovoga danas), većina ljudi postali apatični, čekaju Mesiju koji bi im podario bolji život iz prošlosti...

po meni je to prelomna tačka. pošten radnik samoupravljač Vs. krvopija gazda lopov. kupljen 'proleter' koji mora da glasa za vlast i partijske delegate koji reaguju u najboljem slučaju na zvonce u najgorem na pripremljene referate kako ne bi ostao bez ičega i samostalan a nezavisan (finansijski i politički) čovek koji glasa opredeljujući se za svoju dobrobit i dobrobit svoje lokalne zajednice birajući predstavnike koji će najbolje zastupati njegove interese (to lančano povlači sve ostalo od zadovoljnih radnika preko uređenog okruženja do socijalnog života) što bi onemogućilo centralizovanu vlast (nije idealno ali je na duže staze možda najbolja privredna i politička opcija)

Beograd, razumem taj lokalpatriotski navijački stav, je grad koji je samo geografski u Evropi ali arhitekturom, kulturom stanonvištva (poštovanje za časne izuzetke kojih nije malo ali su ostali skrajnuti iza svojih kapija) više podseća na neke latinoameričke favele.

Grad koji je razvijen tako da nema lako pristupne obilaznice (niti su izgrađene u periodima kad i u većim, ne glavnim, evropskim gradovima) da na periferiji ne postoje parkinzi na kojima možeš ostaviti auto a onda se metroom prebaciti do centra je... pa zahvaljujući arhitektama obično selo samo sa malo više ljudi.


Jedino globalno resenje je ulazak u EU (sto se cini kao sve dalja mogucnost. Ali i to je samo sansa

mi smo pet decenija učeni i vaspitavani da Evropa i kapitalistički sistem u njoj ne valja. tek smo od dvehiljadite godine krenuli tamo gde smo nekada stali i to sa poslednje pol pozicije sa lošim gumama, motorom pred generalnom, mehaničarem koji je prvi put seo za volan i još gorom ekipom u pit stopu.

a ovo danas su baš praktični rezultati i proizvod jednog dugogodišnjeg eksperimenta koji je napravio ovu državu ovakvom kakva je danas.

s tim što, čitajući komentare što po novinama što ovde, naše poimanje političke i radne kulture je pravac koji vodi u daleko gore budućnosti od Hrvatske i Rumunije.
vcucko vcucko 09:32 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

hoochie coochie man

Ili kontra, pogleda se gde je seljaka više pa se vidi koje su to zemlje, teći svet, a u Evropi bivši istočni lager.

U RF u principu nema seljaka. Ono nešto po Kavkazu, ali to je druga stvar.
Mislim na seljake sa njivom i okućnicom, što naslednici dele na četvrtine, šesnaestine... mikrone. Što kažu braća Bugari njama. To je ukinuo još drug Koba, svaka mu dala.
Nema ni dijalekata, svaki ruski jezik je isti, u Kalinjingradu, Maskvi i Vladivostoku. Možda se ovi iz Pitera malo kurobecaju, ništa što par vaspitnih šmarčića ne bi moglo da reši
Samim tim nema ni opasnosti da se dvojica ppčkaraju oko kamena međaša pa iz toga da se izrodi rat. Ili braća da se sude do groba.
Postoje poljoprivredna gazdinstva, još kakva, preduzimljivi proizvođači i ljudi koji rade u njima za platu. Više nego dovoljno.
I postoje kategorije naselja. Derevna, poselok, selo, gorodok, gorod pa tako sve do Maskve i Pitera.
Jer jed je jed, a red je red.

apacherosepeacock apacherosepeacock 09:59 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Neues aus der Nachbarschaft
Vecina tih 'seljaka' ili rade u lokalnoj industriji (reciklaza smeca, mala pogoni za proizvodnju obuce, hrane, gradjevinskog materijala, etc., turizam, IT usluge) ili u obliznjim gradovima. U takvim zemljama postoji trend da ljudi ostaju na selu i manjim gradovima ili da cak neki iz vecih mesta idu u manja zbog boljih uslova zivota. Ali toga kod nas nece biti dok je selo na 45 km od BG civilizacijski 200 godina daleko u proslosti. A osnovno je da postoji normalan prevoz i da lokalni preduzetnici mogu normalno da se razvijaju. U Srbiji prvo je devastirano do neprepoznatljivosti (a i ranije je bilo lose), a umesto drugog imamo lokalne bizMismene i kabadahije. U sustini situacija uporediva sa nekim pseudofeudalnim drustvom



gedza.73
ovo je baš ono što ja uporno pokušavam, vrlo dosadno i u čaršavima, da napišem (objasnim).

mi smo raznim, što formalnim što neformalnim, zabranama uništili takav vid privatne inicijative, stvorili statično politički podobno zavisno i nepreduzimljivo društvo.


Nepovoljne istorijske okolnosti, sta's, pogledati samo danasnje drzave (recimo samo Slovene) koje su bile pod Nemcima i ove juzne koje su bile pod Turcima. A zajednicki imenitelj im u jednoj fazi razvoja u 20 veku - socijalizam (kao drugaciji pristup i drustveno uredjenje). Pa se razlikuju prilicno.

Sto svakako nije ni 100 postotno opravdanje niti treba da bude, tek se svest o zajednickom dobru i neki rad i disciplina ne izgradjuju kod stanovnistva preko noci.

Jedina losa stvar je ta sto nekako imam(o) cesto utisak da (ta 'svest') jos nije ni formirana kod vecine.

Za pocetak, bez odlicne infrastrukture sve ostalo mozes slobodno da okacis macki o rep.


alselone alselone 10:16 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Професор у теби нема мира...



Ali moderan! Vidiš kako po američki biram reči "bilo bi zgodno" itd.
nikvet pn nikvet pn 10:18 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

alselone
u Srbiji postoje dva grada u kojima je solidno živeti, to su Beograd i Novi Sad, pored toga još jedno pešes u kojima je podnošljivo živeti, Niš, Kragujevac, Kraljevo, Subotica, Čačak, Sombor još pokoji na ivici i ostalo je plač majke božije.


Дође пар драгих колега из dva grada u kojima je solidno živeti код мене у plač majke božije. Прво запажање: Гле колики паркинг! Може шлепер да приђе до ординације! Онда унутра: Ау колико простора!

До куће је лежерних 7 минута, има и пар семафора(!). Испред куће може четири возила, у дворишту три, гаража. Седимо на тераси; е ајмо сад у планину, нема ни пола сата. Осталих садржаја итекако има. Квалитет хране неупоредиво бољи, стреса нема, друштвени живот ихај... Негде се то зове suburbia.

Узвратна посета у dva grada u kojima je solidno živet ми је право мучење. Поштујем што они пословно бар три пута боље пролазе (искрено ме жале) као што они прихватају да се у plač majke božije бар три пута квалитетније живи (искрено их жалим).
alselone alselone 10:26 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Дође пар драгих колега из dva grada u kojima je solidno živeti код мене у plač majke božije. Прво запажање: Гле колики паркинг! Може шлепер да приђе до ординације! Онда унутра: Ау колико простора!

До куће је лежерних 7 минута, има и пар семафора(!). Испред куће може четири возила, у дворишту три, гаража. Седимо на тераси; е ајмо сад у планину, нема ни пола сата. Осталих садржаја итекако има. Квалитет хране неупоредиво бољи, стреса нема, друштвени живот ихај... Негде се то зове suburbia.

Узвратна посета у dva grada u kojima je solidno živet ми је право мучење. Поштујем што они пословно бар три пута боље пролазе (искрено ме жале) као што они прихватају да се у plač majke božije бар три пута квалитетније живи (искрено их жалим).


Izvini ako je zvučalo bezobrazno sa moje strane, upošte nisam ništa loše mislio o vama nego o državi koja je upropastila male gradove. A to upropašćavanje se vidi po onome o čemu sam pisao.
gedza.73 gedza.73 10:27 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

apacherosepeacock
Nepovoljne istorijske okolnosti, sta's, pogledati samo danasnje drzave (recimo samo Slovene) koje su bile pod Nemcima i ove juzne koje su bile pod Turcima.

ovde nisam siguran šta da mislim. ima i toga.
ali ljudi sa ovih porstora koji su otišli nakon onog rata ili sedamdesetih su postali dobri radnici a neki i dobri privrednici.
možda je ipak pitanje sistema i okruženja.

nikvet pn
е ајмо сад у планину, нема ни пола сата.

juče čujem priču da neko iz mog kraja u tvom kraju gradi (ili učestvuje u gradnji) mini hidroelektranu. 'jaka' firma. sa logistikom, ozbiljnim okretom novca.
angažuju lokalnog preduzetnika, otprilike nivo kako od dvadesetog stići do prvog, da im nešto odradi oko hidroelektrane.

Sigurno bi finansijski dobro prošao.

Kažu da ih je odbio rečima
- te male hidroelektrane su protiv mojih uverenja

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 10:32 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Upropastili prirodu sa MNE.
nikvet pn nikvet pn 10:36 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost


Нисам ни мислио да си нешто лоше мислио

Имала је ЕУ тих проблема са провинцијом и егзодусом. Думали па некако решили. Прво и основно је инфраструктура. То допушта капиталу да јефтиније инвестира у мале погоне којечега. Друго, још важније - субвенције пољопривреди. Прескупу домаћу производњу амортизују системом субвенција да произвођач оствари реалан приход, да земља ради и да запосли; да не сиђу баш сви у град.

То овде баш никога није занимало.
apacherosepeacock apacherosepeacock 10:39 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

ovde nisam siguran šta da mislim. ima i toga.
ali ljudi sa ovih porstora koji su otišli nakon onog rata ili sedamdesetih su postali dobri radnici a neki i dobri privrednici.
možda je ipak pitanje sistema i okruženja.


Pa naravno, to sam i htela da kazem.
nikvet pn nikvet pn 10:41 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

gedza.73
neko iz mog kraja u tvom kraju gradi (ili učestvuje u gradnji) mini hidroelektranu.
Kažu da ih je odbio rečima
- te male hidroelektrane su protiv mojih uverenja


Хехе
alselone alselone 10:46 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

То овде баш никога није занимало.

Znam, sve mi je jasno. Meni se "srce cepa" kada odem u SO ili kada odem u Kremna. Pricao sam sa Kremna da su mi rekli u apoteci da nemaju čepiće protiv temperature za bebe jer nemaju ni jednu bebu u selu. E, to su sela u Srbiji nažalost. Proplanci, zelenilo i potoci u jedno ali živi ti bez lekova...
alselone alselone 10:47 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Poenta je NIk da si ti našao sebi meru i svoj mikro svet u kom živiš lepo i u provinciji. I to je super. Ali to si ti uradio i svaka ti čast. Dočim malo drugih pogotovo mladih može sebi da napravi iole održivo okruženje. To je poenta.
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:00 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

као што они прихватају да се у plač majke božije бар три пута квалитетније живи (искрено их жалим).


Bila sam vise puta, sticajem okolnosti, u Paracinu. Na onoj vasoj Grzi (vikend naselje samo par kilometara od Paracina) moze da se zivi bez problema..

Setala ja tuda, uzivanje, razgledala kuce, i naidjem na kucu nekog povratnika, nemacke registracije, skroz (tada) na kraju vikend naselja, malo izolovaniji plac pored potoka u zelenilu i mala zaravan gde je kuca tipa meksicke sa onim lukovima na sirokom tremu sve i u zivim bojama ofarbana kako Meksikanci rade.

Ispred kuce bazen a malo iza tenisko igraliste, nista fensi ali radi posao, a pored bazena sibirski haski pazljivo motri sta radimo (trazimo) na njegovom terenu.

Usli smo malo na to imanje iako je rampa bila spustena jer se sa putica nije dobro videla ta kuca i imanje. Ok. vratili smo se na glavnu stazu jer nije red da ulazimo nepozvani na tudje imanje, naravno.

Ali ta lepota od kuce (vrlo originalno nista preveliko) i ukusno uredjeno imanje je stvarno bilo impresivno za zaviriti malo.

I drugi delovi varosi Paracin su takodje lepi, tamo gde su kuce koje nisu sabijene jedna do druge vec okruzene bastama i sve imaju lepo negovano cvece i zelenilo, je bas lepo za zivot.
anonymous anonymous 12:39 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

gedza.73

...mi smo pet decenija učeni i vaspitavani da Evropa i kapitalistički sistem u njoj ne valja. tek smo od dvehiljadite godine krenuli tamo gde smo nekada stali ...

...da bismo potrošili još dvadeset godina kako bi smo konačno shvatili da je sve što smo učili bilo ...ispravno.

anonymous anonymous 12:43 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

hoochie coochie man
kako si ti iskompleksiran lik.


E ako mi ti to kažeš onda treba da se zabrinem :)


Nego , šta.

Angie je carica ...

...za ofrlje zaključivanje.


anonymous anonymous 12:51 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

hoochie coochie man

Meni je dece u seoskim školama često žao, jer znam da su, ni kriva ni dužna, sticajem životnih okolnosti ozbiljno hendikepirana u odnosu na svoje vršnjake koji su samo imali sreću da se rode u gradovima.


Ne bih se složio.
Iz mog iskustva u radu sa decom ( Tasa bi modao a se uključi) , seoska deca su bistrija, samostalnija, ozbiljnija,vaspitanija, snalažljivija imaju više empatije za druge i kolektiv, dok su gradska - razmaženija, bahatija, bezobraznija, naarcisoidnija, samoživa i bezosećajna.

Svaka generalizacija je pogrešna, ali moj utisak je takav - o današnjoj generaciji dece.

U svakom slučaju nema mesta "žaljenju "
anonymous anonymous 12:53 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

hoochie coochie man

Ma da se razumemo, svakome je lepa scena razigrane dece u seskom školskom dvorištu, ali samo površno, na nivou egzotike.

A kad se sustimo na konkretan nivo, na to šta znači i kakav je dan deteta u seoskoj školi, kakvo mu je okruženje, i u školi i van nje, kakve teme dominiraju u razgovorima, kakva obrazovna struktura ga okružuje, navike, koje vrednosti se poštuju, koja muzika se sluša, koje serije se prate...sve to što formira ličnost, da li je soska ili gradska škola bolji izbor?


Teško je dati odgovor, iako se čini da se nameće...
anonymous anonymous 12:56 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

hoochie coochie man

Posebno ne bi bilo ako bi se u dorćoslke kafane vratili karirani stolnjaci a u sela mobe i posela, tek to bi bila katastrofa.

Trend seljenja iz sela u gradove, iz manjih gradova u veće, je star koliko sela i gradovi, a sigurno da to nije bez razloga.


Ovo tek ne razumem.

Šta je bilo sporno u mobama,poselima i ...seoskim skupštinama ?
nikvet pn nikvet pn 13:42 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

apacherosepeacock
sticajem okolnosti, u Paracinu. Na onoj vasoj Grzi


фалафала, идући пут добродошла

А оно што се Алсу омакло само добрим вином може се опрати
gedza.73 gedza.73 15:22 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

anonymous
...da bismo potrošili još dvadeset godina kako bi smo konačno shvatili da je sve što smo učili bilo ...ispravno.


ovi Severnokorejanci nisu potrošili ni jednu jedinu











ne valja ni jedno ni drugo. samo je jedno malo bolje od drugog. u tome se slažu migrantski putevi. bežanje kroz puščanu vatru, bodljikavu žicu, kroz tunele iz jednog sistema u drugi.
dragosevacsutra dragosevacsutra 16:16 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

služio sam tamo vojsku 2005.


dete...

tasadebeli tasadebeli 16:17 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

anonymous
hoochie coochie man

Posebno ne bi bilo ako bi se u dorćoslke kafane vratili karirani stolnjaci a u sela mobe i posela, tek to bi bila katastrofa.

Trend seljenja iz sela u gradove, iz manjih gradova u veće, je star koliko sela i gradovi, a sigurno da to nije bez razloga.


Ovo tek ne razumem.

Šta je bilo sporno u mobama,poselima i ...seoskim skupštinama ?



Историја је код нас покушала да замени индивидуалистички патријархализам (где је свако домаћинство, односно породична задруга, производило скоро све што им треба) колективистичким тоталитаризмом (где смо сви изненада морали да се ослањамо на непоуздане 'друге'). Нисам ни на који начин заговорник било какве романтичне прошлости, посебно не породичне задруге као врло неефикасног и немодерног начина уређивања друштва, али једна ствар коју је задруга имала је била стабилност и заштита појединца, члана те задруге. Он је на њу могао да рачуна.

У нашем посттурском националном експерименту – да, овде мислим на наше слављене вождове, књажеве и краљеве – та стабилност се изгубила и замењена је небирократским ауторитарним системом који је био мешавина бечке бирократије и турске самовоље. Народ је, и даље, био извор прихода за елиту и ништа више. Народ и даље није имао утицај на дешавања; народу су и даље неочекиване одлуке падале са неба; народ и даље није разумео компликована бирократска правила која су се стално мењала; народу су и даље давана најбесмисленија објашњења за поступке његових владара. Укратко, народ је и даље живео у фарси.

Није ништа боље искуство ни нашег колективистичког експеримента након ослобођења од Немаца, упркос лепим речима и жељама његових идеалистичких твораца и још више идеалистичких следбеника. Ако ми на овом месту сада поменете идеалну Титову Југославију, наш некадашњи црвени пасош и доживотни посао за све, све што могу да кажем је да не постоји ништа што се не може решити довољно великим кредитом. Фарса се у тој Југославији још и појачала, због притиска да се помире мед и млеко званичне пропаганде са корупцијом и некомпетенцијом 'на терену'.

Перманентни сукоб између идеалног и реалног, стабилности и нестабилности, логике и ирационалности, знања и простаклука, одговорности и самовоље, поверења и изневеравања тог поверења, општег добра и личне користи, закона и безакоња и – више него било шта друго – свакодневног искуства да лоши момци на крају, дугорочно, увек победе, с временом су учвршћивали и распиривали наш надреално-фарсични ментални калуп.






И да, у праву си. Генерализације, када су људи у питању, никакда и никако нису добре.

Па тако не ваљају ни када су у питању градска деца и сеоска деца. Кад си ме већ позвао да се укључим.
tasadebeli tasadebeli 16:19 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Bili Piton
Ja sam trenutno tu, i koliko god da ovaj put nisam cupkao od nestrpljenja da dodjem (a dočekala me i ona brijuća košava prošle nedelje, jedva smo sleteli) Beograd je, čak i ovako mutiran i demoliran nešto što se prosto ne može ne voleti, posebno ako je neko tu i rodjen.








nsarski nsarski 16:43 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Генерализације, када су људи у питању, никакда и никако нису добре


To generalize is to be an idiot -

William Blake

hoochie coochie man hoochie coochie man 17:14 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Iz mog iskustva u radu sa decom ( Tasa bi modao a se uključi) , seoska deca su bistrija, samostalnija, ozbiljnija,vaspitanija, snalažljivija imaju više empatije za druge i kolektiv, dok su gradska - razmaženija, bahatija, bezobraznija, naarcisoidnija, samoživa i bezosećajna.


Može se o tome.
Naravno da nije jedno samo crno a drugo samo belo, na obe strane ima i prednosti i mana, ali više je mana roditi se u selu.

Logično je da seoska deca budu možda spretnija, možda da lakše improvizuju, ozbiljnija, ali na minus strani je ono o čemu sam pričao, život i odrastanje u okruženju sa manje obrazovanja, okruženju gde je nastavni kadar manje kvalitetan (logično je da dobar nastavnik ne bude u nekoj zabiti, a da tamo ide onaj ko ne može da nađe bolje mesto) raste i formira se u okruženju gde swe lakše primaju parovi i zadruge (naravno da toga ima i u gradovima ali tu je ipak više onih koji takve stvari ne smatraju vrednim), raste u uslovima gde mu je broj a time i izbor društva nametnut, ne može da bira društvo prema svojim afinitetima nego ima to što ima, daleko mu je teže da ide na treninge, probe...mnogo toga je na minus strani.
Ovo tek ne razumem.

Šta je bilo sporno u mobama,poselima i ...seoskim skupštinama ?


Osnovno što je sporno mobama je njihova užasno slaba produktivnost.
Mobe podrazumevaju ručni rad, a tako se više ni za vodu ne može zaraditi.
Mobe su funkcionisale u periodu kad je poljoprivredna proizvodnja uglavnom bila naturalna, kad je domaćinstvo najviše svojih proizvoda samo trošilo (žetva pšenice je najčećša slika mobe, ali retko ko je imao pšenice za prodaju)
Novca je tada trebalo vrlo malo pa je mogao tako da se organizuje život, sada kad je novac neophodan mora se raditi na način koji obezbeđuje zaradu, a to su nešto veće površine i mehanizacija, a to isključuje mobe.

Na drugoj strani, ako bi se ručno (mobama) proizvodilo, proizvodi bi bili ušasno skupi, pa se ili ne bi mogli prodati, ili bi kupci (grad) plaćao mnogo skupu hranu.
Zato kažem da bi svima bilo gore ako bi se vratile.

Posela su možda ok, ali ona podrazumevaju mnogo ljudi koji žive u selima, a to onda znači još nerazvijenije društvo, još slabiju privredu jer su razvoj društva, jaka privreda, u obrnutoj srazmeri sa brojem onih koji se bave poljoprivredom.
To je zakonitost, i uopšte nije mudro ignorisati je ili nedajbože svesno raditi protiv je.
To se neminovno obija oglavu onome ko tako postupa.
A ovde se, na žalost, često može čuti demagogija kako je šansa Srbije u poljoprivredi.
Ako druge nemamo daj da se razilazimo što pre.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:30 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

I drugi delovi varosi Paracin su takodje lepi, tamo gde su kuce koje nisu sabijene jedna do druge vec okruzene bastama i sve imaju lepo negovano cvece i zelenilo, je bas lepo za zivot.

Писао сам о томе, када сам путовао тим крајевима. Прелепо.
Српска провинција је неретко сређенија од великих градова.
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:49 29.04.2019

Re:

angie01
sto je dobra fotka, Bili.


Autor je Mirko Ristanović Petković, zaboravio sam da ga potpišem.

Fenomenalna!
michiganac michiganac 18:59 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

субвенције пољопривреди.


Naravno, nijedna jaka i stabilna nac. poljoprivreda (uzimajuci u obzir i nastupajuce klimatske promjene) danas nije moguca i internac. konkurentna bez znacajnog, stalnog priliva subvencija iza kojih stoji jaka drzava koja crpi vecinske prihode iz drugih, profitabilnijih grana privrede.

U slucaju jedne Srbije mnogo toga sutra ce zavisti i od tog na koji dok ce prikaciti svoju barku. "Veliki vodja" cini sve veci otklon od EU, pa ako sutra uboga Srbija postane nesto kao 'kineski satelit' za ocekivati je svakako da subvencije poteknu s te strane (premda cijenim da je ovo odrzivo i u slucaju da pristupi EU). Evo recimo, vjerujem da bi mogao (makar) taj zapadni dio Srbije, Pester, (inkluzivno sa sjeverom CG, ali i istokom BH), itd. iznova da vaskrsnu, nakon sto se ovaj autoput odozdole protegne do BG i/ili u slucaju da "dalekoistocna bratja" investiraju i u Luku Bar (prosire kapacitete za pristup vecih tankera). Uz neophodnu pratecu infrastukturu, oformis opet neki vid lokal-seoskih zadruga, obnovis stocne fondove, "posijes/posejes" adekvatno hladnjace i sl..

Kinezi su se posljednjih decenija zestoko navukli na mlijecne produkte ino-provenijencije (svojim bas i ne vjeruju). Uporedo sa rastom svijesti o ekonom.politickoj snazi, Jangcejci danas izrazavaju zarku zelju i sami da porastu - jaca, dakle, i svijest o njegovanju i 'kultu tijela'.

Sutra nekoj od ovdasnjih, eksponiranih, ali izraubovnih NBA-vedeta pred kraj karijere sredis jos veteransku gazhu na 2 god. u NBL-u (Misko je npr. tamo otpremio bRadulju) i pripustis ga u EPP na nekoj od tamosnjih nac. televizija gdje za nekim astalom mezi kajmak, sir i prsutu. Jedan OdBrdaOdvaljeni Pekovic iz Pljevalja je npr. mogao da bude idealno lice.. et voilà! (korpulentni Dinarac bi se, bez iole sumnje, mnogostruko dao unovciti)


Enivej, simptomaticno mi je i koliko danas BBall-penzosi, nakon sto okace patike o klin, ulazu upravo u poljoprivredu (Milicic, Krstic, Keselj, ..), doduse najvise u plantaze i vocnjake.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:04 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

alselone
Ubrzo sam shvatio da to selo nije 45 kilometara daleko od Beograda, ono je 200 godina daleko od civilizacije. I to je istinski problem.



Ma da, tako nije samo sa selima, jednako je i sa malim gradovima.

Juče bili kod ženinih u Somboru za Uskrs. I posle obilnog uskršnjeg doručka ja zakucao na sat vremena pa pošto sam se probudio odlučim da prošetam malo. I Sombor je zaista divan mali grad. Zelen, lep, uređen, čist, prosto je uživanje šetati. Tako ja opalim jednu dužu rutu od 2 sata, prođem sve nekadašnje (one livade, one reke one) staze i puteljke i sit se nauživan.

I tako dok sam šetao razmiljšam kako bi bilo lepo kupiti ovde kuću i možda kancelariju, nekretnine nisu skupe, pogotovo ako si malo dalje od centra što je svakako plus, sve je lepo, živi se polako i mirno, čisto i uredno, zeleno, pa onda kada klinci odu u školu dalje mi polagano tu, malo pijaca, malo kuvamo na kanalu, malo pecanje, malo šetnja šorom i tako dalje.

Držalo me jedno 10 minuta. Možda 11, ne duže.


To kao ovde neki naši rođaci iz Kanzasa, sveževenčani, religiozni, čestiti i vredni, znači na sve spremni, uzeli iskušenje od Hrista i vratili se na farmu u Ajovi, koju je iza sebe ostavio pradeda (to je onaj što je bio u D-day, i posle ga slali da zaustavi Titove partizane da ne uzmu Trst i pola italije, inače hemijski inženjer po struci, pominjao sam ga na blogu). Ima tu i pristojna kuća, i okućnica, i kvadratna milja najplodnije zemlje (sekcija, kako oni to mere), to se izdaje pod rentu i tako čak pristojne pare zarade.

Uglavnom, naši mladenci su izdržali oko 6 meseci, do prve zime, kad se spustio minus iz Minesote i Kanade, i zavejalo, pobegoše glavom bez obzira sa prvim zracima prolećnog sunca, osta farma prazna, kao što je bila pre toga dok je deda boravio u domu za stare. Kao i sve farme okolo, i gradić obližnji koji je odumro još dobrih dvaes godina ranije, pa je ova naša snajka na kraju volontirala u kafiću skroz u drugom srezu samo da bi videla živog čoveka i imala sa kim da popriča.

Ne kažem, lepo je tamo, priroda, kukuruz, krave, i ja bio par puta, ali ne bih mogao tamo da živim.





predatortz predatortz 19:17 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Ja sam i napisala, da imam samo Beograd, a da kada bi se ulagalo i kada bi se podsticao seljak, bilo bi nam svima prelepo.


Na šta podsticao seljak? Na to da ne dolazi u Beograd?
Gadna bre ta seoska deca!
Dođu, pozavršavaju fakultete u roku, zaposle se...
Milan Novković Milan Novković 22:08 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

alselone
...Nema posla, nema infrastrukture, nema para kod građana ako i uložiš niko neće trošiti kod tebe, nema zdravstvene zažtite (ubrzano se prazne i veći gradovi od lekara i medicinskog osoblja), nema sportskih ili kulturnih dešavanja, nema dobrih škola ili uopšte nema škola, nema državne administracije pa mora da se putuje, nema pouzdanog interneta, nema lepih restorana... Sve je to lepo o čemu ti pričaš ali nije baš realno.

Tehnologija menja sve, SVE. Treba vremena malo, naravno.

Prvo, realnost se inako polako virtuelizuje, a onaj hard-core deo ima dva dela:

1. Energiju, to je još jedini pravi problem za full off-grid experience.

2. Mobilnost - dronovi umesto kola samo što nisu počeli da silaze sa proizvodnih traka - za 15 godina može da se desi da 15-20 Km bude bliže nego danas 2 Km, ako gledaš gracke saobraćaje - dovede te gde si teo da dođeš, istovari, i odleti da se parkira sam negde gde može, nači realna vremana, režije, sve će se skratiti, AI i autonomnosti stupiti na scenu.

A ostalo:

- Materijali piče. Na kraju će oni doneti i energiju, recimo, computing, elektronika nisu još spremni da kontrolišu, recimo neutronsku fuziju u manjim prostorima, ali za 10-15 godina hoće, ali materijali fale, neutroni su ubojiti, a aneutronske fuzije su, ipak nešto dalje u budućnosti. Samo, kao što rekoh, piče i materijali i lateralna razmišljanja, ljudi su neverovatno kreativne živuljke.

- Robotika je skoro pa tu, opet su materijali i energija quantum-leap materijal, hrana je zezanje kad imaš eneriguju, ideš off-grid pa u 3D, pod zemlju, meso će dolaziti iz laboratorija, neće se više ubijati životinje, ...

- Voda i "kanalizacija" gradivo za zabavište, to već odavno postoji za off-grid igranje.

Ponavljam gradivo: energija, dronovi, materijali, roboti, AI.

Konceptualno je interesantna fora sindikalizam. Ovo su ljudi odavno mogli da imaju, prosto imaju glitch u socijalnoj tranziciji, šačica lukavih bagova - kad se dogovori 20-30 familija "ajmo off-grid tamo" imaš tone economies of scale. Prvi primer i ne treba mnogo više - ne treba ti više 20-30 dronova, 20-30 bazena, al maleckih, al ni oni nisu potrebni, 30 kuća nakrcaš oko sub-tropskog centra sa bazenima i bazenčićima, vodopadima, multi-nivo, naravno, toboganima, palmama (esam rekao da sve psotaje lako sa energijom?!

Dok će roboti, 3D printeri i AI sve to automatski uraditi, kad imaš energije (nju uporno zaboravljam

A sindikalizam - onda tako praviš i vile u udaljenim i lepim lokacijama, tj ne treba ti 30 kod Zemljanina, nego 3, 3 na Fijiju, 3 kod Srkija P, itd.

Sindikalizam, je, ako se ne varam, najmoćniji pozitivni obrazac koji mi pada na pamet, a koji se skoro uopšte ne koristi ...

... mi ljudi biramo da se svađamo i štancujemo mrtav kapital.
Bili Piton Bili Piton 22:40 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Neues aus der Nachbarschaft
Jedino globalno resenje je ulazak u EU (sto se cini kao sve dalja mogucnost. Ali i to je samo sansa. Dobar primer su Ceska ili Poljska a los Hrvatska ili Rumunija.


Ono malo Rumuna što znam po Londonu, svi se šutiraju u dupe od sreće što su sad kao pušteni s lanca. Velika većina ih tu radi da zaradi s namerom da se jednog dana vrati u (sunčanu!) Rumuniju. Dva zaključka tu izvodim - prvo, ne bi se oni menjali za "ono pre" pa da ih vrazi gone i drugo, imaju ideju da se jednog dana vrate i odgovarala bi im pravno sredjena matična zemlja. Ne mislim da su oni, dakle, loš primer - njima je kul.
martin_krpan martin_krpan 22:51 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

natasa_tasic_10
Verujem sve, ali mozda moze nesto da se uradi.
Npr.u Austriji ljudi zive od poljoprivrede i stocarstva. Tamo je to uredjeno.
Kako to ne moze i kod nas. Nemoguce je da ne moze. Pa ne moze da se samo BG razvija a da sve ostalo stagnira.
Ja ovaj grad volim, stvarno ga volim, i to mnogo, ali moja ljubav nije slepa, i nicija ne sme biti slepa.


Srbija se razvojno nalazi u predindustrijskom periodu. To je otprilike početak dvadesetog vijeka u zapadnoj Evropi. Predindustrijska društva su većinom tradicionalna društva, dok su industrijska društva vremenom izgradila moderne socijalne strukture. Zapadna razvijena društva se danas nalaze u postindustrijskom vremenu, a u tom društvu radna snaga je sposobna da rad i kapital zamijeni znanjem i informacijama.

O čemu se sad radi? Radi se o tome da su znanje i informisanost u postindustrijskim društvima stavila prirodu na najviši mogući nivo. Najprogresivnija društva poput Švedske, Holandije, Njemačke,... grade samoodržive sisteme, a mnogo mladih ljudi se vraća na selo gradeći pametne kuće.

Šta bi sada Srbija mogla da uradi da je pametna? Pa mogla bi da preskoči zakašnelu industrijalizaciju i da uštedi 100 godina razvoja, i da odmah uskoči u postindustrijsko društvo. Uslov bi bio naravno znanje i informisanost srpskog življa, kao i zatvaranje Željezara, Kolubara, Vinči, Majdanpeka, itd,... Naravno, to je samo u teoriji moguće. Suština je ta, da u svome zadnjem izvještaju, Europska komisija stavlja Srbiju na najgoru poziciju što se ekologije tiče, jer 8 od 9 regiona nema nikakve zakone, nema nikakvu svijest o potrebi razmišljanja o ekologiji. Piše nešto i za ogroman broj (divljih) deponija što nema više svugdje ni u afričkim društvima. Ovo kako sada izgleda, u Srbiji je provjereno crkla maca i u gradu i na selu.

hoochie coochie man hoochie coochie man 23:00 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Uslov bi bio naravno znanje i informisanost srpskog življa, kao i zatvaranje Željezara, Kolubara, Vinči, Majdanpeka, itd,.


A od čega da živi?
Od pametnih kuća po selima.

Ono kad bi da opleteš po Srbiji a ne znaš kako.
predatortz predatortz 23:03 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost


Ono kad bi da opleteš po Srbiji a ne znaš kako.


Ih, k'o da je njemu važno kako!
martin_krpan martin_krpan 23:07 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

hoochie coochie man
Uslov bi bio naravno znanje i informisanost srpskog življa, kao i zatvaranje Željezara, Kolubara, Vinči, Majdanpeka, itd,.


A od čega da živi?
Od pametnih kuća po selima.

Ono kad bi da opleteš po Srbiji a ne znaš kako.


A od čega da živi?


Pa da mu Krkobabići uplaćuju mjesečno hiljadu eura! A onda da hranu naručuje online iz Luksemburga.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:11 29.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

martin_krpan
hoochie coochie man
Uslov bi bio naravno znanje i informisanost srpskog življa, kao i zatvaranje Željezara, Kolubara, Vinči, Majdanpeka, itd,.


A od čega da živi?
Od pametnih kuća po selima.

Ono kad bi da opleteš po Srbiji a ne znaš kako.


A od čega da živi?


Pa da mu Krkobabići uplaćuju mjesečno hiljadu eura! A onda da hranu naručuje online iz Luksemburga.


Šta li si ti sad hteo da kažeš?

To je ona situacija kad lupiš pa posle kreneš da se vadiš.

I šta kažeš, pozatvarati sve i bog ima da nas vidi, ima odmah da skočimo na ekološkoj lestvici i da budemo srećni?
deset_slukom deset_slukom 05:40 30.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

gedza.73

ali ljudi sa ovih porstora koji su otišli nakon onog rata ili sedamdesetih su postali dobri radnici a neki i dobri privrednici.
možda je ipak pitanje sistema i okruženja.


Ovo je argument koji se često navodi kada se treba čuditi zašto ne uspevamo, iako smo, eto, dobri radnici.

Švabo kaže "uradi ovo!", naš čovek uradi. "Dobro je, ali brže!", ovaj uradi brže...
Kada se vrati, on je i dalje dobar radnik, ali nema ko da mu kaže šta da radi. Ima i ovde preduzetništva, ali je sve u povoju. Tamo rade porodične firme sa viševekovnom tradicijom, ovde država zatire klice preduzetništva, više svojim nečinjenjem nego činjenjem.

I ovi radnici u pelenama su dobri radnici. Ali, oni od toga imaju samo neku crkavicu da prežive, a država malo više socijalnog mira. Eto, država subvencioniše to, a ne preduzetništvo.

Kada bude moglo da naš čovek smisli neki, recimo, elektronski gedžet, da ovde proizvede sto hiljada komada mesečno, i, najteže - da ih proda, onda ćemo biti uspešno društvo.

Ali, ne - ne treba nama tržište. Nećemo u EU, daleko im lepa kuća. Prodavaćemo Rusima jabuke, ako ih ne vrate zbog gljivica.

gedza.73 gedza.73 09:29 30.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Tamo rade porodične firme sa viševekovnom tradicijom, ovde država zatire klice preduzetništva, više svojim nečinjenjem nego činjenjem.

kod nas je sistemom dovedeno u svest da je 'gazda' lopov i da je on radniku neprijatelj, da je državni i doživotni posao sveti gral proletera.
da li ti onda očekuješ da politički, državni vrh sastavljen od takvih ljudi učini nešto po pitanju preduzetništva? od prve, druge generacije povlašćene 'crvene' elite?

ako je privatna svojina bez izuzetka i krivima i pravima nacionalizovana i podeljena svekolikoj radničkoj klasi zašto je uvek bila na ivici gubitka, u relativnom siromaštvu i zašto je na kraju krajeva samoupravljanje propalo?
pri tom si uništio industrijalce, zadužbine, građanski sloj, kakvo takvo slobodno tržište i samostalne veze sa tim istim Zapadom kome tek danas stremimo šta si očekivao?
Bogove koji se na kraju predstave umešaju i podele svima sedmicu na lotou?
pa neeemaaaa.



što se tiče 'porodičnih firmi sa viešgodišnjom tradicijom' delom jesi u pravu. takva preduzeća su danas industrijski giganti ali ima ogroman broj preduzeća koji je nastajao šezdesetih, sedamdesetih godina (dosta njih su propadali na njihova mesta dolazila druga, razvijala neke prethodne tehnologije...).

ovde na blogu je bilo komentara kako treba subvecionisati Zastavu jer se kroz porez novac vraća u državnu kasu a radnici kupuju veš mašine i televizore pa je to zamajac našeg razvoja.
Usput Fiat iz Torina (IMT - Ferguson, Zastava - Fiat) je u širem krugu angažavao mali milion preduzetnika koji su radili za fabriku.
jedno drugo porodično preduzeće nastalo sedamdesete sa malim radovima danas je industrija na evropskom nivou, sarađuje sa nekim najpoznatijim evropskim brendovima a ujedno i sa preduzećima iz svog okruženja.
kako i čime da stignemo a znam bar nekoliko desetina takvih porodičnih firmi, te ljude i njihove priče

Kada bude moglo da naš čovek smisli neki, recimo, elektronski gedžet, da ovde proizvede sto hiljada komada mesečno, i, najteže - da ih proda, onda ćemo biti uspešno društvo.

Nordeus? e sad zamisli vlasnika Nordeusa u sistemu gde su 'se svi osećali bezbedno, zaštićeno, imali besplatnu zaštitu i crveni pasoš'.

il' bi bio poštar ili bi u SAD imao svoju firmu koja bi zapošljavala stotinak radnika. iz takvih preduzeća se razvijaju nova i zato ja tvrdim da kasnimo pe'šes decenija za Evropom.

I ovi radnici u pelenama su dobri radnici. Ali, oni od toga imaju samo neku crkavicu da prežive, a država malo više socijalnog mira. Eto, država subvencioniše to, a ne preduzetništvo.

meni je čudno da ima baš puno ljudi (ne bi Milošević za dažbe imao toliko glasova) koji virtuelno podržavaju jedan sistem a da se ne skupe, stave imovinu pod hipoteku, izaberu najboljeg menadžera među sobom, najbolje tehnologe, uzmu subvecionisani kredit i samoupravno nastave proizvodnju u svojoj fabrici.

nego uzmu otpremnine iz preduzeća kog 'su oni gradili sa svojih deset prstiju' potroše na izolaciju, ivericu nameštaj a polse kukaju kako deca nemaju gde da im rade.

Huči piše pametno. čini mi se da je evropski prosek oko pet posto u poljoprivredi kod nas verovatno id epreko dvadeset. mala poljoprivreda je više socijalna kategorija, samozaposlenje za par članova porodice.
Neues aus der Nachbarschaft takođe.
Ali, ne - ne treba nama tržište. Nećemo u EU, daleko im lepa kuća. Prodavaćemo Rusima jabuke, ako ih ne vrate zbog gljivica.

i oko ovog smo se već raspravljali na blogu. nisu bile problem gljivice (gljivice u jabukama ) nego prepakovana italijanska i poljska jabuka.
naši hladnjačari su kupovali jabuke u EU pa reizvozili za Rusiju (EDIT vidi pod 'šećer, kvote, Makedonija-Srbija-via Trst, sankcije EU). Rusi su nekoliko puta pokušavali izokola da upozore... u međuvremenu su kupili sadnice, opravili svoju poljoprivredu pa će se srpsko voće izvoziti na svaku treću godinu kad mraz upropasti njihove zasade.

mi plaćamo naše greške. nismo imali razvijene proizvode, preduzetništvo... zakonom su bili zabranjeni kapitalistički odnosi... sad jurimo Evropu koja je i sama u velikim problemima... a ujedno kukamo kako bi nešto što nije u praksi... ali je zamišljeno... pa bi možda radilo da su ljudi drugačiji...

u kapitalizmu imaš opciju samoupravljanja u akcionarskim društvima, socijalne kategorije a u komunizmu nemaš oporezovane bogataše niti privatnike industrijalce.
zemljanin zemljanin 09:42 30.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

gedza.73

ovako hulis u susret najradosnijem radnickom prazniku

PS.vec 30 godina imate mogucnost da razvijate privatni biznis ali jos uvek kukate za socijalizmom
nepopustljiv nepopustljiv 09:59 30.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

gedza.73
Tamo rade porodične firme sa viševekovnom tradicijom, ovde država zatire klice preduzetništva, više svojim nečinjenjem nego činjenjem.

kod nas je sistemom dovedeno u svest da je 'gazda' lopov i da je on radniku neprijatelj, da je državni i doživotni posao sveti gral proletera.
da li ti onda očekuješ da politički, državni vrh sastavljen od takvih ljudi učini nešto po pitanju preduzetništva? od prve, druge generacije povlašćene 'crvene' elite?

ako je privatna svojina bez izuzetka i krivima i pravima nacionalizovana i podeljena svekolikoj radničkoj klasi zašto je uvek bila na ivici gubitka, u relativnom siromaštvu i zašto je na kraju krajeva samoupravljanje propalo?
pri tom si uništio industrijalce, zadužbine, građanski sloj, kakvo takvo slobodno tržište i samostalne veze sa tim istim Zapadom kome tek danas stremimo šta si očekivao?
Bogove koji se na kraju predstave umešaju i podele svima sedmicu na lotou?
pa neeemaaaa.



što se tiče 'porodičnih firmi sa viešgodišnjom tradicijom' delom jesi u pravu. takva preduzeća su danas industrijski giganti ali ima ogroman broj preduzeća koji je nastajao šezdesetih, sedamdesetih godina (dosta njih su propadali na njihova mesta dolazila druga, razvijala neke prethodne tehnologije...).

ovde na blogu je bilo komentara kako treba subvecionisati Zastavu jer se kroz porez novac vraća u državnu kasu a radnici kupuju veš mašine i televizore pa je to zamajac našeg razvoja.
Usput Fiat iz Torina (IMT - Ferguson, Zastava - Fiat) je u širem krugu angažavao mali milion preduzetnika koji su radili za fabriku.
jedno drugo porodično preduzeće nastalo sedamdesete sa malim radovima danas je industrija na evropskom nivou, sarađuje sa nekim najpoznatijim evropskim brendovima a ujedno i sa preduzećima iz svog okruženja.
kako i čime da stignemo a znam bar nekoliko desetina takvih porodičnih firmi, te ljude i njihove priče

Kada bude moglo da naš čovek smisli neki, recimo, elektronski gedžet, da ovde proizvede sto hiljada komada mesečno, i, najteže - da ih proda, onda ćemo biti uspešno društvo.

Nordeus? e sad zamisli vlasnika Nordeusa u sistemu gde su 'se svi osećali bezbedno, zaštićeno, imali besplatnu zaštitu i crveni pasoš'.

il' bi bio poštar ili bi u SAD imao svoju firmu koja bi zapošljavala stotinak radnika. iz takvih preduzeća se razvijaju nova i zato ja tvrdim da kasnimo pe'šes decenija za Evropom.

I ovi radnici u pelenama su dobri radnici. Ali, oni od toga imaju samo neku crkavicu da prežive, a država malo više socijalnog mira. Eto, država subvencioniše to, a ne preduzetništvo.

meni je čudno da ima baš puno ljudi (ne bi Milošević za dažbe imao toliko glasova) virtuelno podržavaju jedan sistem a da se ne skupe, stave imovinu pod hipoteku, izaberu najboljeg menadžera među sobom, najbolje tehnoiloge, uzmu subvecionisani kredit i samoupravno nastave proizvodnju u svojoj fabrici.

nego uzmu otpremnine iz preduzeća koje 'su oni gradili sa svojih deset prstiju' potroše na izolaciju, ivericu nameštaj a polse kukaju kako deca nemaju gde da im rade.

Huči piše pametno. čini mi se da je evropski prosek oko pet posto u poljoprivredi kod nas verovatno id epreko dvadeset. mala poljoprivreda je više socijalna kategorija, samozaposlenje za par članova porodice.
Neues aus der Nachbarschaft takođe.
Ali, ne - ne treba nama tržište. Nećemo u EU, daleko im lepa kuća. Prodavaćemo Rusima jabuke, ako ih ne vrate zbog gljivica.

i oko ovog smo se već raspravljali na blogu. nisu bile problem gljivice nego prepakovana italijanska i poljska jabuka.
naši hladnjačari su kupovali jabuke u EU pa reizvozili za Rusiju. Rusi su nekoliko puta pokušavali izokola da upozore... u međuvremenu su kupili sadnice, opravili svoju poljoprivredu pa će se srpsko voće izvoziti na svaku treću godinu kad mraz upropasti njihove zasade.

mi plaćamo naše greške. nismo imali razvijene proizvode, preduzetništvo... zakonom su bili zabranjeni kapitalistički odnosi... sad jurimo Evropu koja je i sama u velikim problemima... a ujedno kukamo kako bi nešto što nije u praksi ali je zamišljeno pa bi možda radilo da su ljudi drugačiji...

u kapitalizmu imaš opciju samoupravljanja u akcionarskim društvima, socijalne kategorije a u komunizmu nemaš oporezovane bogataše niti privatnike industrijalce.

Joj Gedžo - pa kako ti ne dosadi da dokazuješ da je voda mokra!?
Eeeee, ali, oni su imali dragog (im) druga Titu i bla, bla, bla, ...

Jebo ih Tito!
gedza.73 gedza.73 10:03 30.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

zemljanin
vec 30 godina imate mogucnost da razvijate privatni biznis ali jos uvek kukate za socijalizmom

ja verujem, ubeđen sam, da bi radnička prava i socijalističko uređenje ovde bili daleko bolji da nismo imali sovjestsko posleratno ustrojstvo koje je koketiralo sa Vođinim hedonizmom. da bi Beograd izgledao uređeniji, da bi Srbija bila ravnomernije razvijena.


PS.vec 30 godina imate mogucnost da razvijate privatni biznis ali jos uvek kukate za socijalizmom

pogledaj po gradovima i kafićima fizionomiju ljudi koji voze skupe automobile. nabildovani, tetovirani, ćelavi sa blajhanim plavušama.

poenta je u procentu. kojih ima više. s jedne strane imaš, k'o što rekoh, Državni posao fizički i psihički neopterećen sa lako otvorenim putem u dozvoljene minuse, odložena plaćanja i kredite a sa druge nesigurno preduzetništvo sa usponima i padovima, stalnim ulaganjem.
Nisam siguran ali mislim da u Srbiji na Birou za zapošljavanje ima ljudi koji su doslednim stavom 'nikad robom bolje grobom' skupili dovoljno godina za penziju.

šta privatnik ima što bi činovniku trebalo? koja je veza između njih dvoje koja bi dovela do razmene novca?

ja nemam ništa protiv socijalizma. imam problem kad je on izvitoperen.
tasadebeli tasadebeli 11:26 30.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

aureus aureus 11:35 30.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

hoochie coochie man

A ovde se, na žalost, često može čuti demagogija kako je šansa Srbije u poljoprivredi.

Obična demagogija ili čisto neznanje, a i jedno i drugo je opasno.

Kako si već fino iznio, čak i u razvijenim zemljama gdje priličan postotak živi u vangradskim sredinama, samo mali dio se zaista bavi poljoprovredom na način da iz nje ostvaruje sve svoje prihode, ili dovoljno prihoda da od nje može živjeti.
1,5-3,0 procenta maksimalno. Još koji procenat eventualno bude u nekoj kombinaciji (ono - nešto proizvodim, ali ipak imam posao u gradu). Ostali koji žive van gradova, žive da pobjegnu od buke i koječega što ne valja u gradu - ali im je život vezan za grad. Oni se ne računaju u poljoprivredno stanovništvo.

Nema zemlje koja je svoj razvoj zasnivala na poljoprivredi i koja se obogatila od poljoprivrede. Eventualno se možda neka izvukla iz teškog siromaštva i došla do neke prihvatljive situacije, ali samo ako su razni parametri zadovoljeni: malo ljudi a dosta kvalitetne zemlje, sjajna organizacija, uzgoj kultura koje imaju siguran plasman i dobru cijenu, itd.

Iako vlada mit - Danska ipak nije Danska zahvaljujući kravama koje se trude (da daju dosta mlijeka) i siru. Niti je Holandija prosperitetna zemlja zahvaljujući seljacima. Ne može 17 miliona ljudi koji su se sabili na površinu koja je šesdesetak posto površine Srbije da živi od poljoprivrede ma koji hokus-pokus primjenjivali.

Poljoprivreda je subvencionisana djelatnost, a subvencije na jednoj strani možeš davati samo ako imaš pare na nekoj drugoj strani, to može biti zarada od industrije ili neke usluge. Dakle, da bi se uopšte davale dobre subvencije poljoprivredi (bez kojih je teško biti konkurentan cijenom na svjetskom tržištu) mora prvo dobro da se napuni budžet kroz druge grane ekonomije.
Zemlja koja nema jake druge grane ekonomije (koje onda posredno vuku i poljoprivredu) nema šta da mantra o šansama da se podigne kroz poljoprivredu.
Zemlje koje pokušavaju da od poljoprivrede žive pripadaju trećem svijetu, to si isto rekao.

Posebno pitanje je i površina poljoprivrednih imanja koja je u Srbiji u prosjeku mala. Ako imaš malo zemlje ne možeš se ni prehraniti kako valja a ne da razmišljaš o još nečemu. One legende o prosperitetnom seljaku u Srbiji koji je dobro živio prije 100 godina na 2-3 hektara zemlje ne treba ni komentarisati. Ako je neko i živio dobro to je bio neki seljak kapitalac, većina sigurno ne. Naročito ne sa sedmoro djece.

U Srbiji inače po poslednjem popisu čak 40 posto stanovništva živi u vangradskim sredinama a u regionu južne i istočne Srbije kao i u regionu Šumadije i zapadne Srbije pola stanovništva živi u vangradskim sredinama.
To samo po sebi ne bi bio toliki problem - i u Sloveniji je apsolutno isti odnos - da postoje uslovi da se kvalitetno živi na taj način i sa tim omjerom u distribuciji stanovništva. Na žalost, to nije slučaj, a kvalitetne saobraćajnice nisu jedino što fali.
deset_slukom deset_slukom 14:22 30.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

gedza.73

ako je privatna svojina bez izuzetka i krivima i pravima nacionalizovana i podeljena svekolikoj radničkoj klasi zašto je uvek bila na ivici gubitka, u relativnom siromaštvu i zašto je na kraju krajeva samoupravljanje propalo?
pri tom si uništio industrijalce, zadužbine, građanski sloj, kakvo takvo slobodno tržište i samostalne veze sa tim istim Zapadom kome tek danas stremimo šta si očekivao?
Bogove koji se na kraju predstave umešaju i podele svima sedmicu na lotou?
pa neeemaaaa.



što se tiče 'porodičnih firmi sa viešgodišnjom tradicijom' delom jesi u pravu.


Ko o čemu, ti o komunistima, raspravljaš sa imaginarnim protivnikom.

Ali, 'ajde - bez ostatka se slažem da bi bolje bilo da smo, umesto samoupravnog socijalizma, imali kapitalizam zapadnoevropskog tipa. Problem je što ga nismo imali ni pre rata. Pre rata smo imali siromašnu, korumpiranu, razvaljenu agrarnu državu, sa izvesnim zamecima industrije. "Uništeni industrijalci" - dobro zvuči za neku salonsku raspravu, ali su to mahom bili vlasnici mlinova, ciglana, kudeljara - to je realnost. Jeste, bilo je i nešto avio-industrije.

Nisi dobro citirao ono što sam napisao, samim tim nisi ni razumeo... napisao sam "Tamo rade porodične firme sa viševekovnom tradicijom". Smisao je potpuno drugačiji - ukazuje na znanje, kvalitet, ugled, osvojena svetska tržišta. To se ne stiče "višegodišnjom" tradicijom. I nisu to obavezno industrijski giganti, već specifično orijentisane proizvodnje dimenzionirane prema potrebama tržišta.

Kada uđeš u neku naučnu laboratoriju bilo gde u svetu, koliko u njoj vidiš stvari proizvedenih u Srbiji?

Počev od kantara i mikroskopa pa do najmodernijih elektronskih uređaja, sve je to proizvedeno u firmama lociranim u okolini starih univerzitetskih centara sa kojima su često vršnjaci.

Isto je sa hiljadama malih proizvođača luksuzne, kvalitetne, prehrambene robe, usto lepo upakovane, za svačiji ukus.

Čime god da se bavimo trebaju nam specijalni alati, instrumenti i mašine, domaćinstva su nam puna kojekakve tehnike - i ništa se od toga ne pravi u Srbiji. A sve to treba i nama, pa kupujemo od drugih. U poslednje vreme od Kineza, jer je jeftino. Mi ni tako (masovno, jeftino i nekvalitetno) ne možemo da radimo, jer nemamo tržište, niti smo preduzimljivi kao Kinezi... sad mi pade na pamet - pa oni su još u komunizmu? Do juče je to bio onaj najcrnji komunizam, danas su najpreduzimljiviji na svetu!?

Naravno da i kod nas ima izuzetaka, ali gde smo mi od sveta:

gedza.73
Nordeus?


Treba nam još hiljadu Nordeusa.
gedza.73 gedza.73 16:15 30.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Ko o čemu, ti o komunistima,

pedeset godina su jedini držali vlast u Srbiji.
Mogao bih na primer o koaliciji liberalno zemljoradničke stranke koja je bila na vlasti u prvoj polovini šezdesetih, ili Demokratskoj stranci koja je forimrala vladu sedamdesetih, predsedniku Republike M.P. iz pedeset pete, ili M.S. iz sedamdeset treće.

al' neemmma!!! zabranjeno. Jedan doživotni vladar, jedna stranka.

mene nerviraju kukumavke kako je bilo dobro, kako se lepo živelo, danas ništa ne valja... pa ko vam brani da vam bude bolje?
(ne ti nego uopšte). mrdneš dupetom, učiš, menjaš poslove, stvaraj tradiciju...

Problem je što ga nismo imali ni pre rata. Pre rata smo imali siromašnu, korumpiranu, razvaljenu agrarnu državu, sa izvesnim zamecima industrije. "Uništeni industrijalci" - dobro zvuči za neku salonsku raspravu, ali su to mahom bili vlasnici mlinova, ciglana, kudeljara - to je realnost. Jeste, bilo je i nešto avio-industrije.

Evropska industrija je uhvatila zamah nakon rata. od kraja pedesetih pa na ovamo. tu smo šansu propustili.

osim toga pogledaj spisak nacionalizovanih fabrika. Na primer fabrika Rudi Čajavec. Crvena Zastava. Brodogradilišta. Trajal. Krušik, Jelovica, TOza Marković, Goša, IMR, Rade Končar. Mašinsika industrija Niš, Stefanović Kragujevac...

Smisao je potpuno drugačiji - ukazuje na znanje, kvalitet, ugled, osvojena svetska tržišta.

jedno lično pitanje. Sa koliko si osnivača takvih preduzeća ili nihovih naslkednika imao kontakt? pričao si sa njima pa si došao do ovakvih saznanja?

Kada uđeš u neku naučnu laboratoriju bilo gde u svetu, koliko u njoj vidiš stvari proizvedenih u Srbiji?

aj da pogledamo sa kontra strane. u koliko naučnih instituta, laboratorija u svetu nađeš srpske naučnike? zašto su ti pametni ljudi cenjeni u svetu a nisu ovde. da li je malkice udela imala političko moralna podobnost?

ne možemo da radimo, jer nemamo tržište, niti smo preduzimljivi kao Kinezi... sad mi pade na pamet - pa oni su još u komunizmu? Do juče je to bio onaj najcrnji komunizam, danas su najpreduzimljiviji na svetu!?

baš da vidim Srbe da rade, jedu i izgaraju na poslu kao Kinezi jedno tri, četiri decenije. Kina nema baš komunističku privredu. Na 'hop' svi rade 'hop' bez mnogo pitanja. Severna Koreja je bolji primer kako izgleda praktična primena.

Treba nam još hiljadu Nordeusa.

treba. Slušao sam momka koji je vlasnik Nordeusa. nama trebaju hiljade ljudi koji razmišljaju kao on. ne poltički stavovi i prodavci magle. Mladi ljudi poput njega.


principessa_etrusca principessa_etrusca 16:28 30.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

Tako je. U norveškom postoji glagol å pendle koji je pandan engleskom to commute i imenica pendler = commuter. Gle čuda, mi u srpskom nemamo takvu reč?

Ствар је у саобраћајној инфраструктури. Ми немамо густину железничке мреже и возове (а сада немамо ни железничку станицу у центру Београда), немамо метро, ни довољно места за паркирање ни за Београђане, а поготово за “комјутере”. Увелико су многи тротоари због кола непроходни за пешаке, а у шпицу се чека по сат времена да се пређе Сава.
У тим условима ретко ко ће се одважити да се пресели у Панчево, а камоли Гроцку или Пиносаву.
deset_slukom deset_slukom 17:10 30.04.2019

Re: Selo hvali al u gradu živi-narodna mudrost

gedza.73

Evropska industrija je uhvatila zamah nakon rata. od kraja pedesetih pa na ovamo. tu smo šansu propustili.


Evropska industrija je uhvatila zamah u devetnaestom veku. Nakon rata je nastavila tamo gde je stala pre njega. Mi smo nastavili od ništa.

gedza.73

Smisao je potpuno drugačiji - ukazuje na znanje, kvalitet, ugled, osvojena svetska tržišta.

jedno lično pitanje. Sa koliko si osnivača takvih preduzeća ili nihovih naslkednika imao kontakt? pričao si sa njima pa si došao do ovakvih saznanja?


Ćit'o.

A i bio sam u Nemačkoj, ukupno oko pola godine. Dovoljno da se upoznam sa radnom etikom i odgovornošću običnih zaposlenih, onih od kojih bi se očekivalo 'vatanje krivine čim gazda ne vidi. Što se preduzetništva tiče, da ne poveruješ da se u podrumu oveće kuće može smestiti mali, moderno opremljen industrijski pogon. Verujem da takvih, nevidljivih, ima na stotine hiljada.

gedza.73

Kada uđeš u neku naučnu laboratoriju bilo gde u svetu, koliko u njoj vidiš stvari proizvedenih u Srbiji?

aj da pogledamo sa kontra strane. u koliko naučnih instituta, laboratorija u svetu nađeš srpske naučnike? zašto su ti pametni ljudi cenjeni u svetu a nisu ovde. da li je malkice udela imala političko moralna podobnost?


Neću da gledam sa kontra strane, jer je to ordinarno skretanje sa teme. Kakve veze ima gde rade srpski naučnici? Ako nisi razumeo - reč je o našoj (nas, u Srbiji) nesposobnosti da pratimo svetske tehnološke trendove, osim kao korisnici, tj. kupci.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana