Društvo| Istorija| Kultura| Na današnji dan| Obrazovanje

Danas nam je divan dan, divan dan, divan dan...

tasadebeli RSS / 01.05.2019. u 00:25

Takoreći, divandan.

(Od glagola divaniti.)

 

Od plesa veštica preko krađe drveta do ljubavnih poruka

Prvi maj se u Nemačkoj ne vezuje toliko za radnička prava koliko za vesele a ponekad i čudne običaje koji datiraju još iz paganskih vremena.

Frankfurt, Hajdelberg - Iako je za dobar deo sveta 1. maj pre svega Međunarodni praznik rada, za Nemce je taj dan uglavnom najmanje važan po radničkim demonstracijama u Čikagu i osvajanju radničkih radničkih prava.

Prvi dan maja se u Nemačkoj mnogo više obeležava u skladu sa drevnim običajima, koji potiču još i paganskih vremena, a kojima se pozdravlja dolazak „pravog" proleća i odlazak zime. Doduše, ove godine je čak i na jugu Nemačke uoči 1. maja povremeno padao sneg, a temperatura bila jednocifrena, ali to nije sprečilo Nemce da ispoštuju i neke naizgled bizarne i smešne običaje.

Prvomajska magija u Nemačkoj zapravo počinje 30. aprila, a najrasprostranjeniji običaj je da se plesanjem uđe u maj.

I dok u novija vremena klubovi organizuju velike žurke, najveći broj ljudi organizuje „tancovanje" u svojim kvartovima ili kao što se to radi u Nemačkoj od 13. veka, odlaze u prirodu, najčešće šumu, gde zapale vatru i bez obzira na to da li pada kiša plešu uz muziku sve do rano ujutru.

„Tako smo u dodiru sa prirodom i dočekujemo proleće. Uvek je baš uzbudljivo i zabavno, premda ćemo se ove godine, izgleda, poprilično smrzavati", kaže tridesetogodišnja Judit Miler, koja će sa prijateljima maj dočekati na vrh brda, koji se zove Kenigštul (Kraljeva stolica) sa kojeg puca jedan od najlepših pogleda na Hajdelberg na jugozapadu Nemačke.

I dok će u velikom delu Nemačke na trgovima i oko vatre na proplancima plesati i stari i mladi, na planini Harc u centralnom delu zemlje oko vatre okupiće se „veštice".

Žene premaskirane u veštice okupljaju se na Brokenu, najvišem vrhu ove planine, gde plesom oko velike vatre zapravo oponašaju verovanja iz drevnog germanskog folklora po kojem se prilikom smene zime i proleća zli duhovi okupljaju na vrhu te planine, dok žitelji pale veliku vatru kako bi ih oterali.

Ova takozvana Valpurgijska noć predstavlja i sećanje na Svetu Valpurgu, iako ova katolička misionarka i svetica nema veze sa vešticama, već se samo 1. maja, prema katoličkom verskom kalendaru, obeležava njen dan.

Međutim, od 17. veka pagansko verovanje da se u noći pred 1. maj okupljaju veštice povezano je sa imenom ove svetice, a ceo običaj, ne samo da je Gete opisao u „Faustu", već je i postao deo popularne kulture.
„Baš kao što je u Americi postala popularna Noć veštica tako je na Harcu nezaobilazna fešta u toku Valpurgijske noći", kaže Judit, koja je pre nekoliko godina bila jedna od oko 100.000 turista koji svake godine dolaze da učestvuju u ovoj tradiciji. „Mestašca na obroncima Harca budu u potpunosti u znaku ove svetkovine. Male i veće lutke veštice mogu se videti na stablima, krovovima kuća, u prozorima kuća, a gradom šetaju krezube veštice svih uzrasta. Od starih baka do malih devojčica. Kao neki veliki veštičji maskenbal."
Da je ovaj običaj postao zabava za široke narodne mase svedoči i to da one najmlađe mogu u jednoj od planinskih banja da polažu svojevrsni veštičji ispit u spremanju čarobnih napitaka i izgovaranju čarobnih reči, nakon čega mogu da dobiju i svojevrsnu vozačku dozvolu za metlu.

„Kada padne mrak i veštice zaigraju oko vatre, svi smo morali da obiđemo dva puta oko vatre kako bismo pročistili telo i duh", seća se Judit.

I dok većina Nemaca ovaj običaj vidi kao zabavu, kritičari obeležavanje Valpurgijske noći vide kao jednu od najvažnijih satanističkih praznika. Štaviše, teoretičari zavere smatraju da je i Međunarodni praznik rada povezan sa zlom, budući da je nemački filozof Adam Vajshaupt baš 1. maja 1776. osnovao tajno društvo Iluminati.

Ipak, malo ko se u Nemačkoj obazire na ovakve tvrdnje, a poznavaoci običaja navode da ako nekome smetaju veštice neka ode u nemačku pokrajinu Brandenburg gde za 1. maj lože „majsku vatru" na kojoj spaljuju drvene figure veštica kako bi oterali svako zlo.

Međutim, najrasprostranjeniji običaj jeste podizanje majskog drveta u centru mesta ili kvarta u gradu, pri čemu drvo mora da bude visoko bar 15 metara, da je ogoljeno od grana, ali ukrašeno na vrhu cvećem a sa strane oznakama i grbovima lokalnih zanatlija, znamenitih porodica i organizacija.

I dok uveče oko ovog drveta kreće fešta uz pivo i kobasice, a momci se takmiče ko će najbrže da se popne na vrh, u Bavarskoj postoji tradicija da meštani jednog mesta pokušaju da ukradu majsko drvo susednog mesta.
Ukoliko uspeju, stavljaju ga između dve zaprege, posedaju svi na ukradeno drvo i tako se voze do svog mesta uz piće i pesmu.

Bavarci još pamte kako su pre desetak godina domišljati lopovi unajmili helikopter i njima uspeli da ukradu majsko drvo koje je postavljeno na Cugšpice, najviši planinski vrh u Nemačkoj koji se nalazi na Alpima.
Doduše, možda najlepši aspekt prvomajskih tradicija u Nemaca jeste otkrivanje tajnih ljubavi. U Bavarskoj, Baden-Virtembergu, Rajnland-Pfalcu, ali i na severu Nemačke još od 16. veka postoji običaj da mladići u ovoj noći na kuću svojih odabranica kao izraz svoje ljubavi postavljaju mlada stabla breze, uobičajeno ukrašene i sa imenom voljene.

„Ne znam da li će me dočekati grana breze. Ne verujem. Možda se neki mladić pre usudi da mi pokaže svoje simpatije tako što će me označiti na nekoj ljubavnoj fotografiji objavljenoj na 'Instagramu'", kaže naša sagovornica, dodajući da je to novi prvomajski trend koji je tako njenu sestru prošle godine spojio sa sadašnjim momkom.

(Politika, autor: Nenad Radičević, 30.04.2016. - LINK)

 


On 1 May 1776 Johann Adam Weishaupt founded the "Illuminati" in the Electorate of Bavaria. He adopted the name of "Brother Spartacus" within the order. Even encyclopedia references vary on the goal of the order, such as New Advent saying the Order was not egalitarian or democratic internally, but sought to promote the doctrines of equality and freedom throughout society; while others like Collier's have said the aim was to combat religion and foster rationalism in its place. (LINK)

 

 

А ENCYCLOPÆDIA BRITANNICA kaže... (LINK)

Pa onda imademo i autorov kalendar...

Johann Adam Weishaupt (1748-1830) (LINK)

 

Meet the Man Who Started the Illuminati

How did a Bavarian professor end up creating a group that would be at the center of two centuries of conspiracy theories?


BY ISABEL HERNÁNDEZ (LINK)

 

THE 18TH-CENTURY GERMAN thinker Adam Weishaupt would have been stunned if he had known his ideas would one day fuel global conspiracy theories, and inspire best-selling novels and blockbuster films.

Until he was 36, the vast majority of his compatriots would have been equally stunned to discover that this outwardly respectable professor was a dangerous enemy of the state, whose secret society, the Illuminati, was seen to threaten the very fabric of society.

Born in 1748 in Ingolstadt, a city in the Electorate of Bavaria (now part of modern-day Germany), Weishaupt was a descendant of Jewish converts to Christianity. Orphaned at a young age, his scholarly uncle took care of his education, and enrolled him in a Jesuit school. After completing his studies, Weishaupt became a professor of natural and canon law at the University of Ingolstadt, married, and started a family. On the surface, it was a conventional enough career-until 1784 when the Bavarian state learned of his incendiary ideas.

A closer look at his upbringing, however, reveals that Weishaupt always had a restless mind. As a boy he was an avid reader, consuming books by the latest French Enlightenment philosophers in his uncle's library. Bavaria at that time was deeply conservative and Catholic. Weishaupt was not the only one who believed that the monarchy and the church were repressing freedom of thought.

Convinced that religious ideas were no longer an adequate belief system to govern modern societies, he decided to find another form of "illumination," a set of ideas and practices that could be applied to radically change the way European states were run.

Freemasonry was steadily expanding throughout Europe in this period, offering attractive alternatives to freethinkers. Weishaupt initially thought of joining a lodge. Disillusioned with many of the Freemasons' ideas, however, he became absorbed in books dealing with such esoteric themes as the Mysteries of the Seven Sages of Memphis and the Kabbala, and decided to found a new secret society of his own.
Society of Secrets

Weishaupt was not, he said, against religion itself, but rather the way in which it was practiced and imposed. His thinking, he wrote, offered freedom "from all religious prejudices; cultivates the social virtues; and animates them by a great, a feasible, and speedy prospect of universal happiness." To achieve this, it was necessary to create "a state of liberty and moral equality, freed from the obstacles which subordination, rank, and riches, continually throw in our way."

On the night of May 1, 1776, the first Illuminati met to found the order in a forest near Ingolstadt. Bathed in torchlight, there were five men. There they established the rules that were to govern the order. All future candidates for admission required the members' consent, a strong reputation with well-established familial and social connections, and wealth.

In the beginning, the order's membership had three levels: novices, minervals, and illuminated minervals. "Minerval" referred to the Roman goddess of wisdom, Minerva, reflecting the order's aim to spread true knowledge, or illumination, about how society, and the state, might be reshaped.

Over the following years, Weishaupt's secret order grew considerably in size and diversity, possibly numbering 600 members by 1782. They included important people in Bavarian public life, such as Baron Adolph von Knigge and the banker Mayer Amschel Rothschild, who provided funding. Although, at first, the Illuminati were limited to Weishaupt's students, the membership expanded to included noblemen, politicians, doctors, lawyers, and jurists, as well as intellectuals and some leading writers, including Johann Wolfgang von Goethe. By the end of 1784, the Illuminati had 2,000 to 3,000 members.

Baron von Knigge played a very considerable role in the society's organization and expansion. As a former Freemason, he was in favor of adopting rites similar to theirs. Members of the Illuminati were given a symbolic "secret" name taken from classical antiquity: Weishaupt was Spartacus, for example, and Knigge was Philo. The membership levels also became a more complex hierarchy. There were a total of 13 degrees of initiation, divided into three classes. The first culminated in the degree of illuminatus minor, the second illuminatus dirigens, and the third, that of king.

An Inside Job

Pressures both internal and external, however, would soon put an end to the order's expansion into the upper echelons of Bavarian power. Weishaupt and Knigge increasingly fought over the aims and procedures of the order, a conflict that, in the end, forced Knigge to leave the society. At the same time, another ex-member, Joseph Utzschneider, wrote a letter to the Grand Duchess of Bavaria, supposedly lifting the lid on this most secret of societies.

The revelations were a mix of truth and lies. According to Utzschneider, the Illuminati believed that suicide was legitimate, that its enemies should be poisoned, and that religion was an absurdity. He also suggested that the Illuminati were conspiring against Bavaria on behalf of Austria. Having been warned by his wife, the Duke-Elector of Bavaria issued an edict in June 1784 banning the creation of any kind of society not previously authorized by law.

The Illuminati initially thought that this general prohibition would not directly affect them. But just under a year later, in March 1785, the Bavarian sovereign passed a second edict, which expressly banned the order. In the course of carrying out arrests of members, Bavarian police found highly compromising documents, including a defense of suicide and atheism, a plan to create a female branch of the order, invisible ink recipes, and medical instructions for carrying out abortions. The evidence was used as the basis for accusing the order of conspiring against religion and the state. In August 1787, the duke-elector issued a third edict in which he confirmed that the order was prohibited, and imposed the death penalty for membership.

Weishaupt lost his post at the University of Ingolstadt and was banished. He lived the rest of his life in Gotha in Saxony where he taught philosophy at the University of Göttingen. The Bavarian state considered the Illuminati dismantled.


Their legacy, however, has endured and fuels many conspiracy theories. Weishaupt was accused-falsely-of helping to plot the French Revolution. The Illuminati have been fingered in recent events, such as the assassination of John F. Kennedy. Weishaupt's ideas have also influenced the realms of popular fiction, such as Dan Brown's Angels & Demons and Foucault's Pendulum by Italian novelist Umberto Eco. Although his group was disbanded, Weishaupt's lasting contribution may be the idea that secret societies linger behind the scenes, pulling the levers of power.

 

 

 

THE ASCENT TO ILLUMINATION

The Order of the Illuminati's complex, 13-grade structure was devised by Baron von Knigge, who applied the model used in the masonic lodges of which he had been a member.

 

 

 illuminati-symbols-bill-masonic-sign-all-seeing-eye-vector-one-dollar-pyramid-new-world-order-illuminati-symbols-bill-masonic-sign-109796492.jpg



The Christian Eye of Providence (as shown on the great seal of the U.S.A.), later a symbol of Freemasonry
IMAGE COURTESY LEEMAGE/PRISMA

First Class

Each novice was initiated in humanitarian philosophy until he became a minerval. He then received the order's statutes and could attend meetings.

1. Initiate
2. Novice
3. Minerval
4. Illuminatus Minor

Second Class

The various degrees in this class were inspired by Freemasonry. The illuminatus major supervised recruitment, and the illuminatus dirigens presided over the minervals' meetings.

5. Apprentice
6. Fellow
7. Master
8. Illuminatus Major
9. Illuminatus Dirigens

Third Class

The highest degree of philosophical illumination. Its members were priests who instructed lower-degree members. The lower orders of this class were themselves under the authority of a king.


10. Priest
11. Prince
12. Magus
13. King

 

Divandan je Radostan dan...




Komentari (103)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

shone shone 00:50 01.05.2019

Dobro bre Taso


Što ti često znaš da kažeš ,,bez zezanja sad ozbiljno,,

Kad si bre stigo da pročitaš tolike knjige i da kroz blogove baveći se širokom tematikom svega i svačega uspevaš da se setiš svih detalja i da citiraš,linkuješ etc. Pa prirodno je da počneš već da zaboravljaš i da te napušta volja za svim tim. Opet prateći tvoje blogove često se pitam što trošiš toliku energiju na ovaj način. Jesi li pokušao da napišeš i objaviš nešto konkretno što će ostati iza tebe da se ovi silni tekstovi, analize i zapažanja (kvalitetni u svakom slučaju) ne izgube gašenjem bloga ili sličnim situacijama.
Fascinantno u svakom slučaju.
tasadebeli tasadebeli 01:11 01.05.2019

Re: Dobro bre Taso

shone

Kad si bre stigo da pročitaš tolike knjige



Од тога, читања и ишчитавања по више пута зарад уочавања грешака, ја леба једем читав живот.

Не мислиш ваљда да живим од плате једног уче?

Својевремено сам чак и једном чувеном јуловцу (из партије тетка Мире) узео 40 марона за то, па сам се после свима хвалио како сам ја једини човек у Србији који је јуловцима избио неке паре из џепа током деведесетих. Оно јес да је његова књига била уско специјалистичка из области закречења крвних судова врата и да ништа нисам разумео шта је он писао. Но, битно ми је било да сам разликовао шта је предикат, шта субјекат, шта објекат итд. Онда ниједна књига није неразумљива.

baveći se širokom tematikom svega i svačega uspevaš da se setiš svih detalja i da citiraš,linkuješ etc


Много ме питаш. Не знам како. Али сам захвалан на томе што имам. Док га имам. То јест, што рекоше са оном ракијом и алцхајмером и паркинсоном, боље да проспем мало ракије, него да не знам где ми је ракија.

Opet prateći tvoje blogove često se pitam što trošiš toliku energiju na ovaj način.


Па и није мени то неки напор како се то теби чини. Ако мало боље погледаш, не пишем то све ја. Ја се само бавим пачворком на Блогу Б92. Једина моја улога је да се сетим где ћу га наћи, као што си већ приметио.

Jesi li pokušao da napišeš nešto konkretno što će ostati iza tebe


Само ускостручне теме. Лингвистика. Чак не ни образовање мада бих после 25 година рада у школској учионици и имао нешто паметно и ново да кажем. Али не сматрам себе стручњаком у тој области, па се и не лаћам тог посла. Дакле, само лингвистика када је у питању руку мојих дело. Али то није за Блог Б92.

Ово што ти видиш на Блогу Б92 за мене је пука забава.

da se ovi silni tekstovi, analize i zapažanja (kvalitetni u svakom slučaju) ne izgube gašenjem bloga ili sličnim situacijama.


После свега овога што ти рекох, јасно ти је да ја то не бих уопште ни сматрао неком великом штетом. То "губљење свега на Блогу Б92" (једина друштвена мрежа на којој сам регистрован и на којој учествујем; откако постој уопште друштвене мреже) не би ни мени било битно, а камоли некоме другом.

Fascinantno u svakom slučaju.


У сваком случају теби хвала јер читав овај твој коментар јесте један велики комплимент.

Тако га ја видим.
shone shone 01:19 01.05.2019

Re: Dobro bre Taso

Тако га ја видим.

Naravno
nepopustljiv nepopustljiv 06:12 01.05.2019

Re: Dobro bre Taso

shone

Što ti često znaš da kažeš ,,bez zezanja sad ozbiljno,,

Kad si bre stigo da pročitaš tolike knjige i da kroz blogove baveći se širokom tematikom svega i svačega uspevaš da se setiš svih detalja i da citiraš,linkuješ etc. Pa prirodno je da počneš već da zaboravljaš i da te napušta volja za svim tim. Opet prateći tvoje blogove često se pitam što trošiš toliku energiju na ovaj način. Jesi li pokušao da napišeš i objaviš nešto konkretno što će ostati iza tebe da se ovi silni tekstovi, analize i zapažanja (kvalitetni u svakom slučaju) ne izgube gašenjem bloga ili sličnim situacijama.
Fascinantno u svakom slučaju.

Ne može Tasa drugačije - to je jače od njega.
Najveća kazna za Tasu bi bila kada bi ga neko prisilio da nešto napiše koristeći subjekt i predikat.
Npr - ja spavam, on šeta, ti radiš ...
loader loader 08:16 01.05.2019

Re: Dobro bre Taso

Не мислиш ваљда да живим од плате једног уче?


tasadebeli tasadebeli 09:28 01.05.2019

Re: Dobro bre Taso

nepopustljiv
shone

Što ti često znaš da kažeš ,,bez zezanja sad ozbiljno,,

Kad si bre stigo da pročitaš tolike knjige i da kroz blogove baveći se širokom tematikom svega i svačega uspevaš da se setiš svih detalja i da citiraš,linkuješ etc. Pa prirodno je da počneš već da zaboravljaš i da te napušta volja za svim tim. Opet prateći tvoje blogove često se pitam što trošiš toliku energiju na ovaj način. Jesi li pokušao da napišeš i objaviš nešto konkretno što će ostati iza tebe da se ovi silni tekstovi, analize i zapažanja (kvalitetni u svakom slučaju) ne izgube gašenjem bloga ili sličnim situacijama.
Fascinantno u svakom slučaju.

Ne može Tasa drugačije - to je jače od njega.
Najveća kazna za Tasu bi bila kada bi ga neko prisilio da nešto napiše koristeći subjekt i predikat.
Npr - ja spavam, on šeta, ti radiš ...



Мислиш, САМО субјекат и предикат?

Па то је асоцијално!

И неасертивно. Врло неасертивно!



Assertive communication is the ability to express positive and negative ideas and feelings in an open, honest and direct way.

It recognises our rights whilst still respecting the rights of others.

It allows us to take responsibility for ourselves and our actions without judging or blaming other people.

And it allows us to constructively confront and find a mutually satisfying solution where conflict exists.



Неб' ти без овога, само са субјектом и предикатом и понеким објектићем (правим и неправим, да не кажем истинским и лажним, посредним) а без атрибута, прилошких одредби и апозиција издржао ни годину дана у некој српској школи. Ја ти кажем...

Такве, бре, може само војска да воли.

Зато те и банују на Блогу сваких месец дана.






Рецимо, замисли да на оном Наташином блогу кажеш само:

Београд је град.

Па одмах би био протеран из истога у Вражогрнце.

Него лепо кажеш:

Београд, наш главни град, поносито стоји на ушћу двеју река хиљадама година мамећи уздахе многих у земљи и ван земље.

То ти је, бато мој, асертивна комуникација. Разумеш?


shone shone 10:49 01.05.2019

Re: Dobro bre Taso

Рецимо, замисли да на оном Наташином блогу кажеш само:Београд је град.


M'da od silnih prideva i ukrasa nekad krene mučnina.
Tajna je u pravoj meri. Asociralo me na Švedski sto u restoranima. Bar ja kad vidim toliku hranu na jednom mestu uglavnom mi se ništa ne jede. Hiperprodukcija je pokvarila mnoge stvari,ljudi se teško snalaze u gužvama - bar naše starije generacije.
Odeš u parfimeriju,posle testera i probanja trećeg parfema svi ti mirišu isto kad se pomešaju.



Šta je to trebalo tim Šveđanima?
shone shone 10:53 01.05.2019

Re: Dobro bre Taso

Не мислиш ваљда да живим од плате једног уче?




Ne izazivaj inspekcijske organe, sad šljakaju i anonimne dojave.
alselone alselone 11:01 01.05.2019

Re: Dobro bre Taso

Од тога, читања и ишчитавања по више пута зарад уочавања грешака, ја леба једем читав живот.

Не мислиш ваљда да живим од плате једног уче?


Ево и ја да потврдим ово и да кажем да је Тасивоје и мени лекторисао докторат и да сам био потпуно задовољан сарадњом. Квалитетно, правовремено и са коректном ценом.
shone shone 11:41 01.05.2019

Re: Dobro bre Taso

Квалитетно, правовремено и са коректном ценом.


Bez PDVa? Keš na ruke?

Sad definitivno prijavljujemo poreskoj. Anonimus prijavi ovo,anonimno naravno.

PS u nadi da Tasa nije uzeo kintu i Anonimusu na doktoratu. Onda jbg.

tasadebeli tasadebeli 13:58 01.05.2019

Re: Dobro bre Taso

shone

PS u nadi da Tasa nije uzeo kintu i Anonimusu na doktoratu. Onda jbg.



Нисам још. Ал' доћи ће и он на ред. (линкић)



Кад сам могао јуловцима и љотићевцима, те овима Дражинима и Титинима и ондашњој тзв. демократској опозицији (све у истом тренутку када оно беше Историја дошла до свог Краја, па наставила даље, и иза свог краја! ), моћи ћу вала и њему...


Да узмем паре, наравно.



tasadebeli tasadebeli 14:56 01.05.2019

Re: Dobro bre Taso

alselone
Од тога, читања и ишчитавања по више пута зарад уочавања грешака, ја леба једем читав живот.

Не мислиш ваљда да живим од плате једног уче?


Ево и ја да потврдим ово и да кажем да је Тасивоје и мени лекторисао докторат и да сам био потпуно задовољан сарадњом. Квалитетно, правовремено и са коректном ценом.



Хвала, Алсе!

Било ми је задовољство и уживање, а не само посао.


П.С. - Око овог "правовремено"...

И дан-данас се смејем кад се сетим:


alselone

Ај отвори поруке

небилотизаповеђено. У коначном времену ове димензије, ако може.



alselone alselone 19:45 01.05.2019

Re: Dobro bre Taso

П.С. - Око овог "правовремено"...

И дан-данас се смејем кад се сетим:


Ja sam zaboravio, sećam se samo lepih stvari.
jadragoljub jadragoljub 00:55 01.05.2019

a

šta si hteo da kažeš ovim blogom?
anonymous anonymous 01:04 01.05.2019

Re: a

jadragoljub
šta si hteo da kažeš ovim blogom?


Ja sam dobro, a vi - kako ste ?

jadragoljub jadragoljub 01:09 01.05.2019

Re: a

anonymous
jadragoljub
šta si hteo da kažeš ovim blogom?


Ja sam dobro, a vi - kako ste ?


evo pokušavam da vidim kakve veze ima 1. maj sa iluminatima a neznam švapski. nekad se pitam el sam na srpskom ili jebemliga čijem blogu.
al stvarno otkud iskrsnuše ovija iluminati, što ne rozenkrojcevi? pa onija su nemci, nekakvi. o tevtoncima ne bi sag, drugom prilikom.
tasadebeli tasadebeli 01:12 01.05.2019

Re: a

jadragoljub
šta si hteo da kažeš ovim blogom?


Питај Чарлија. Он сигурно зна.

Ја не знам.
tasadebeli tasadebeli 01:17 01.05.2019

Re: a

jadragoljub

evo pokušavam da vidim kakve veze ima 1. maj sa iluminatima a neznam švapski.



Није швапски, него енглески. Мислим да сам до сада више пута на Блогу Б92 приметио да знаш енглески. Па тако ову твоју примедбу сматрам пуким подјебавањем.

Али 'ајде... Одговорићу ти озбиљно...

evo pokušavam da vidim kakve veze ima 1. maj sa iluminatima


On 1 May 1776 Johann Adam Weishaupt founded the "Illuminati"


Википедија... И сви ови остали окачени текстови. Чак и онај на српском из Политике.

teoretičari zavere smatraju da je i Međunarodni praznik rada povezan sa zlom, budući da je nemački filozof Adam Vajshaupt baš 1. maja 1776. osnovao tajno društvo Iluminati.


Српски разумеш? Знаш га?
jadragoljub jadragoljub 01:18 01.05.2019

Re: a

tasadebeli
jadragoljub
šta si hteo da kažeš ovim blogom?


Питај Чарлија. Он сигурно зна.

Ја не знам.

al ja te ne zajebavam, ozbiljno pitam.
tasadebeli tasadebeli 01:32 01.05.2019

Re: a

jadragoljub
tasadebeli
jadragoljub
šta si hteo da kažeš ovim blogom?


Питај Чарлија. Он сигурно зна.

Ја не знам.

al ja te ne zajebavam, ozbiljno pitam.



Ето, озбиљно сам ти и одговорио.

Изгледа да ипак стварно не знаш и не разумеш ни српски.

У шта сумњам. Пре ће бити да ниси ни прочитао онај уводни чланак из Политике.

Треба само да прочиташ онај део блога на српском језику да би добио одговор на своје питање. Ово на енглеском и не мораш...
jadragoljub jadragoljub 01:33 01.05.2019

Re: a

tasadebeli
jadragoljub
tasadebeli
jadragoljub
šta si hteo da kažeš ovim blogom?


Питај Чарлија. Он сигурно зна.

Ја не знам.

al ja te ne zajebavam, ozbiljno pitam.



Ето, озбиљно сам ти и одговорио.

(Изгледа да ипак стварно не знаш и не разумеш ни српски?)

samo niški.
tasadebeli tasadebeli 01:40 01.05.2019

Re: a

jadragoljub
tasadebeli
jadragoljub
tasadebeli
jadragoljub
šta si hteo da kažeš ovim blogom?


Питај Чарлија. Он сигурно зна.

Ја не знам.

al ja te ne zajebavam, ozbiljno pitam.



Ето, озбиљно сам ти и одговорио.

(Изгледа да ипак стварно не знаш и не разумеш ни српски?)

samo niški.



Е, јбг...

Ако је само нишки, онда ниш'!

Извини, чим ме у'вати емоција, што рече Радован Тхе Тхирд, одмах проговорим стране језике...




tasadebeli tasadebeli 01:45 01.05.2019

Re: a

anonymous
jadragoljub
šta si hteo da kažeš ovim blogom?


Ja sam dobro, a vi - kako ste ?




Ма пусти Драгуљчета.

Старо ти је то спадало и зајебавант.

Требало је само да видиш како добије инспирацију ако му неко дира другосрбијанске иконе и идоле...


EDIT: Еј, Драгољубе! Види тамо Филип окачио читав блог на енглеском језику о Асанжу.

И то на 1. мај.

(Одувек сам сумњао да је Фића неки субверзивни елемент у нашој малој заједници.)

'Оћемо заједно да одемо тамо на његов блог и да му држимо придику како не знамо више да ли је ово српски блог или чији ли је већ?
jadragoljub jadragoljub 10:05 01.05.2019

Re: a

aj sag, jes da je veče pametnije od sabajla, cepanm padeži a.
Није швапски, него енглески.

mogo bi se zakunem da je bilo nešto na švapski, mora da skrinšotujem kao slobodnoruki odsag. a ajd da nisam upravu.
daklem ja neznam engleski nisam ga nikad učio kroz bilo koji sistem,znači ni škola ni kursevi, nekad sam znao malo holandski, odprilike kao oni što žive 10 g. u švabiju, olandiju, švecku itd. pa umeju samo da kupe leba i ono što moraju da se ne izgube. ja moždak malo bolje al ne mnogo.
engleski razumem taman toliko da odgledam neki prost film odnosno da shvatim radnju i ponešto. ozbiljne tekstove ne, čim ne znaš osnovu nekog jezika, kao ja, nači gramatiku pisanje i te munje ne znaš ni jezik. ono što sam naučio je preko filmova i pomalo muzike. i da umem da koristim gugl prevodioca, ali to pomaže samo kod jednostavnnih tekstova, kod ovakvih i književnosti neme mogu da pofatam smisao zbog tog nepoznavanja. ovo se autujem da ne bih stvarao zabludu na blogu a i šre da znam engleski, nije mi potrebno da lažem u životu, ono sam što jesam.imam dosta dobar fond srpskih pa i hrvatskih reči stečen čitanjem. hrvatske reči zato što je nekako bilo više knjiga izdanih na hrvatskom nego na srpskom, to je najviše 10% a crnogorski ič ne razumem, jedan moj prijatelj kupio falkonera na crnogorski i to ni ja ni on nismo mogli da pročitamo, a falkoner mi je jedan od najomuljenijih pisaca , prvo sam pročitao snobove i ništa nisam razume a bio srpski prevod, kasnije pročita predgovor ili neku kritiku i postalo mi je jasno u kom pravcu ide, osnova je valjda bilo stanje svetsti kod njegovih junaka, odličan pisac za mene. hese nije toliko odličan jer se na kraju izgubi i nije jasan.
a znaš da su najbolji pisci najlakši za razumevanje jer jasno kažu svoje misli. a i tu sam laik jer mi fali fakultet da bih smeo da tvrdim da sam natprosečni običan čitalac, zato i volim selindžera, zbog one posve te običnom čitaocu koji čita zbogzato što voli književnost bez ikakvih pretenzija da bude kritičar ili mudrac. dobro tu samuvek koristio predgovore i pogovore i kritike kad ih je bilo, ozbiljne kritike ne baljezganaja pomodarska.
ovaj tekst je prestao da me interesuje onog momenta kad si hteo da povučeš paralelu između švapskih običaja i radničkog 1 maja, veze svezom nema.
a tek kad si počeo sa iluminatima na engleskom nije mi bilo ništa jasno, kake veze, sem datuma ima jedna organizacija sa istoriskim nasleđem naroda u ovom slučaju.
poznata mi je istorija iluninata ne baš tačna jer su tekstovi o njima uglavnom tendeciozna. pominje se i neki vlastodržac koji je smatrao da je to upereno protiv njegove vlasti pa ih je iz javnosti prebacio u zaveru, valjda zbog sujete što ga nisu primili, odprilke.
milim da na blogu im najvše 5-10 ljudi koji znaju engleski toliko da mogu sasvim da razumeju textove, to potome što su se javljali kod onog engleza, a malo njih možda i manje od 10.
ono što me izbacuje iz koloseka je ta, provinciska potreba da se ljudi prave učenim pa objavljuju čaršafe od tekstova na engleskom, kao ja sam super obrazovan pa hoću to i da pokažem. većina onih koji misle da znaju engleski se zavaravaju da mogu da čitaju razumeju sve finese tog jezika, to počinju tek kad počnu da sanjaju na njemu, sve dok ne stignu na taj nivo je diskutbilno.

nek probaju da pročitaju S. MOMA pa onda kritike da vide šta su razumeli a šta kaže kritika.o porukama i onom 'kaj je spisatelj teo da reče' i da li su oni uspeli to da razunneju .
ja čak ne smem ni da pomislim da sam ukapirao falkonera mada mi je najdraža njegova priča 'dok mrijeh na samrti' tusamtek počeo da shvatam 'stanje svesti' kolko sam uspeo diskutabilno je sa moje strane, a prevod je bio srpski.
hoću da kažem da bih radije čitao mileradov prevod nego , da sam kojim slučajem proveo ten jirova u italiji pa uobražavao da znam talijanski.
poznavnanje reči ne znači ozbiljno da može da se razume visoka književnost ili neke sociološke studije. to je tako i samo retki to mogu, ne procenjijem tebe ovim rečima.
90% 'znalaca' engleskog je na nivo draškovićevih baba i žaba.
iako sam razume polovinu ove priče o iluminatima jednostavno me odbilo mučenje sa pravim smislom razumevanja teksta , tojest pretpostavkama šta znače nepoznate mi reči u kontekstu rečenice. znači i sam smisao iste.

ja lično smatram provinciskim elitizmom ta potreba da se ubacuju citati ozbiljnih tekstova u ozbiljnim analizama, jer mi liči na ono ' vidi kako sam ja načitan'
al da se ne autujem dalje, ono što mi stvarno smeta je to nasilno povlačenje paralele između tradicije nemcova sa stvaranjem ideje iluminata. babe i žabe.
i ovo ne pišem da bih te zajebavao ili bilo šta negativno o tebi u zlonamernom smislu, jednostavno promašena paralela, po mom skromnom kritičarskom znanju.
ako si već hteo da upleteš narodni običaj, čikaški prvi maj i priču o tajnim društvima , jednostavno nisi uspeo , po meni.
tako da je moje iskreno pitanje šta si ustvari hteo ovim konceptom. kako si došo do paralele između narodnih običaja i tajnih društava, naročito o masonima, tu se tek ne zna ništa, čak ni to da li stvarno pstoje ili su podmetnuti raji iz političkih mahinacija radi skretanja pažnje javnosti sa onog bitnog, a toje manipulacija i obmana vlasti.
kao što ti i još neki na blogu kad pričaju o socijalizmu u srbiji i jugoslaviji svesno izbacujete one dobre strane a potencirate samo loše.
pričao golom otoku naprimer, je budlasta kad se ne napomene da je to bio obračun između dve struje, staljinističke i titoističke među komunistima već se težište prebacuje na one stvarne žrtve koje su nastradale zbog zavisti komšija i prijatelja pa ih cinkarili udbi. pa čak ni to da se taj obračun brzo završio da nije bio brutalno krvav u smislu ubijanja protivnika, ne kažem da nije bilo, i da je možda polovinu svog trajanja bio nastanjen pravim kriminalcima, u mom komšiluku je bilo par takvih kriminalaca koji su 'odležali' goli otok, a tek ne priznavanje da je čak bilo i hrvata i zlovenaca na golom otoku, manje jer su manje cinkarili komšije.
viš kako je glupo vuće paralele između dve , i laiku kakav sam ja, da bi tekst bio razumljiv i dobar.
a ti bolje od mene i mnogih znaš tehniku pisanja eseja, a ovo bi trebalo da bude baš to, ono treba pročitati bar deset puta i izvršiti korekturu tamo gde rečenice nisu jasno objasnila piščevu ideju.
ja mogu spunim pravom da izbacim neki svoj komentar jer me mrzi da ga isponova čitam ispravljam 'krivu drinu' tačkama i zarezima' za mene je ovde uglavnom na delu 'kafansko filozofiranje' sa ponekim ozbiljnim iznošenjem dobro promišljenih stavova.
zato i bežim u 'seljački niški' ( nisam imao od koga da učim gradski niški jer takvih više nema uniš, a ovija seljAci u jerjer su mi bili 'učitelji' i služi mi za sarkazam i ironiju a poviše za zezanje i zbunjivanje protivnika sdruge strane ove medijske platforme.
eto i ja umem da napišem čaršaf koji dosadi posle desetak rečenica i prosećan blozer izgubi koncentraciju i volju da to pročita do kraja. ovo mi ptvrđuje nezainteresovanosblogopopuluma, na moj ozbiljan pokušaj da razgovaram čitaj tekst na niko nije obrati pažnju i udostojio me odgovorom, bilo on negativan ili pozitiva,
ovo je ozbiljan ppokušaj amatera u pisanju da iskaže svoj stav, a dupe baš i nemam pa se ne uklapam u ono o dupetu i stavu.
ja nisam 'čovek od pera' što reče onaj genije.
ne znam koliko sam zbog zbog toga što me mrzi da radim korekturu, mada sam se delimično potrudio, verovatno neuspešno kako ja to već umem da radim.
ps
ovo s'vati kao ozbiljan odgovor.




jadragoljub jadragoljub 15:14 01.05.2019

Re: a

da se doeditujem, jebeš ga pravi pisac u par rečova i jednoj rečenici iztolkuje ono što ja numem u ceo tom od iljadu stranica, brez prored
Dž. D Selindžer
VISOKO PODIGNITE KROVNU GREDU TESARI-SIMOR:uvod
posveta
Ako je na ovom svetu ostao još neki neprofesionalni čitalac-ili neko ko čita čitanja radi-molim njega ili nju , s neizrecivom simpatijom i zahvalnošću, da posvetu ove knjige podeli na četiri dela, s mojom suprugom i mojom decom.

ja sebe u ovoj posveti pronalazim.
doedit dva o jeziku bez saznanja al sa predrasudama

to mora da živu masoni, iluminati rozenkrojceri, nema drugo objašnjenje za ovaj padeški trougao.
tasadebeli tasadebeli 17:03 01.05.2019

Re: a

jadragoljub

ovo s'vati kao ozbiljan odgovor.



Схватио баш тако.

Имаш доста тога овде. Да рашчланимо, па да кренемо редом? Слажеш се?

Енглески:
engleski razumem taman toliko da odgledam neki prost film odnosno da shvatim radnju i ponešto. ozbiljne tekstove ne,

al da se ne autujem dalje, ono što mi stvarno smeta je to nasilno povlačenje paralele između tradicije nemcova sa stvaranjem ideje iluminata. babe i žabe.


Нисам ни ја на много вишем нивоу од тебе. Ипак мислим да је овај енглески из увода у блог (Политика и Национална географија, Википедија и интернетски текстови) сасвим приимерен твом и мом знању. А убеђен сам да можеш да читаш и ону књигу коју сам линковао Анонимном. Ако могу ја, можеш и ти. Гарантовано.


Немачки:
mogo bi se zakunem da je bilo nešto na švapski, mora da skrinšotujem kao slobodnoruki odsag. a ajd da nisam upravu.



Можда ти се учинило зато што у оном клипу на почетку, Бандијера роса, има делова и на немачком. Група је из бившег ДДР. (Одакле ј е и Меркелка. ) Били врло популарни.

Чињенице:
ovaj tekst je prestao da me interesuje onog momenta kad si hteo da povučeš paralelu između švapskih običaja i radničkog 1 maja, veze svezom nema.


Нисам ја никакву паралелу повлачио. Само сам констатовао да се међународни празник рада по свом датуму обележавања поклапа са неким немачким прастарим (паганским) обичајима, као и са датумом оснивања илумината.

Нити сам било кога наводио да нешто закључује. Ко хоће сам да извлачи паралеле и закључке, нека извлачи, ко неће не мора. Понуђен к'о почашћен.

Ако погледаш категорије блога, међу њима ћеш наћи и НА ДАНАШЊИ ДАН.

То што ти налазиш да је увредљиво што све то повезује исти датум, то већ није мој проблем него твој.

Провинцијски елитизам:
ja lično smatram provinciskim elitizmom ta potreba da se ubacuju citati ozbiljnih tekstova u ozbiljnim analizama, jer mi liči na ono ' vidi kako sam ja načitan'


Ја мислим да смо сви ми овде на Блогу Б92 провинцијалци. Неко духом, неко географијом, неко образовањем, неко интелигенцијом, неко васпитањем, неко маштом, неко хумором, неко креативношћу као што већ рекох Шонету у првом коментару.

Али исто тако мислим и да је у томе сва драж живота, не само овог виртуелног на Блогу Б92, него живота уопште.

Можда је понеко од нас провинцијалаца и елитни, али је провинцијалац свакако.

Критика:
jednostavno promašena paralela, po mom skromnom kritičarskom znanju.
ako si već hteo da upleteš narodni običaj, čikaški prvi maj i priču o tajnim društvima , jednostavno nisi uspeo , po meni.


Схватам. Но добро, можда некоме и буде занимљиво и можда се још некоме свиди осим мени.

А ако се и не свиди, важно је да се мени свиђа.

Социјализам:
kao što ti i još neki na blogu kad pričaju o socijalizmu u srbiji i jugoslaviji svesno izbacujete one dobre strane a potencirate samo loše.



Не знам за те друге, али рекао бих да не читаш пажљиво оно што ја пишем овде о социјализму у Србији и "социјализму" у Југославији, а нарочито о "социјализму" после 1937. мада је тих назнака било и раније да ће на крају тако и да се заврши та балада. (ЛИНК)

Кад је Лапчевић ушао и сео, зачули су се поздрави и добацивања. Потом је настао жагор, који се постепено претворио у галаму. Док Лапчевић није подигао руку. Тада је у тишини, Жарко први проговорио.
— Морамо оно што је судборносно одмах да рашчистимо. У овом часу, од Балтика до Црног мора и преко Сибира до Далеког истока, свуда је огромна битка против совјетске Русије. То је битка за социјализам у светским размерама. Русија бије ту битку за цео свет, па и за нас. А зашто су неки од нас по страни? — упитао је, гледајући у Лапчевића.
— Нисмо по страни. Изјаснили смо се — казао је Лапчевић.
— Јесте. У новинама и на речима. А на делу?
— У каквој смо ситуацији? Сви чекају неки разлог да насрну. Румунија тражи део Баната до Вршца и Панчева. Аустрија Корушку и Штајерску. Италијани траже Далмацију. Бугари би хтели Македонију. Албанци се побунили, хоће Косово и Метохију. А у земљи су француске и енглеске трупе. Земља је опустошена. Саобраћај уништен. Превозе само француски и енглески камиони.
— Баш зато! — био је Жарко упоран. — Док се буржоазија није средила и ојачала. Да не дозволимо интервенцију против Русије и Мађарске. Јер шта вуку француски и енглески камиони? Материјал и трупе против револуције у Русији и Мађарској. Тако гуше и нашу револуцију. А овде је, понављам, буржоазија сада слаба.
— Они једва чекају да пренаглимо и чак нас подстичу. Шпијуни хушкају против Партијског већа. Хушкају да се залетимо. Свуда имају своје људе. И са Конгреса су имали детаљне извештаје сваког дана, одмах су знали све одлуке.
— Зато што се боје. Револуција се диже кад смо ми најјачи, а они најслабији.
— Да ли су заиста тако слаби? Зашто су баш они ширили гласине да ће Првог маја избити револуција? Да би нас сачекали топовима и митраљезима.
— Па да ли су се радници уплашили? Двеста хиљада је напустило посао. Да ли си видео поворку? Како су певали по оном пљуску!
— Потпуно по закључцима Партијског већа. А зашто је оно одлучило да се сукоби избегавају и да прослава буде мирна? Зато што је наш први задатак да организујемо Партију и синдикат и да их учврстимо. Дакле, да стварамо пролетаријат, а не да га изгубимо неком и то прераном револуцијом.
- То су слатке обланде Друге интернационале а унутра је горка социјалдемократска пилула. Унутра је издаја! — повикао је Жарко. — То су проповедали Роза Луксембург у Немачкој и бауеровци у Аустрији. Да ли верујеш да ће буржоазија сама предати власт? Кажи нам јасно: јеси ли још увек против бољшевика?
— Никад нисам крио своје уверење — одговорио је Лапчевић. — Кад си већ поменуо Розу Луксембург, коју су убили зато што је била велика вођа социјалиста, сматрам да је имала потпуно право кад је тврдила да су бољшевици завели диктатуру и укинули сваку демократију, уместо да грађанску демократију превазиђу пролетерском демократијом. Роза Луксембург је изричито казала, а ја се и са тим слажем: „Слобода само за присталице власти, само за чланове једне партије — могу они бити још колико бројни — није никаква слобода. Слобода је увек само слобода за онога који друкчије мисли.”


Бука је одједном заглушила Лапчевићеве речи.
— Ти си највећи противник револуције! — пробио се Жарков глас. — А то значи да си највећи противник пролетаријата и совјетске Русије!
— Зар у сељачкој земљи пролетерска револуција! Сиромашне и неуке земље нису зреле за социјализам. Зато покушавају да га силом уведу — рекао је Лапчевић. — А ја сам против прескакања природног развоја. Против проливања крви и сваког другог насилништва. Прави метод класне борбе сада су масовни штрајкови.
Скочили су и заглушујуће викали, изобличених лица.
— Ви сте издајници! Радници ће без вас и против вас! — све је надјачао Жарков глас.
— А ви сте дервиши револуције! — одговорио му је други глас.
— Треба вас све побити! — најзад је неко узвикнуо.



Волео бих да је жив мој деда, предратни социјалиста, марковићевац и лапчевићевац и секретар синдиката графичких радника који је радио у Ковници у Топчидеру и кога су 'апсили за сваки штрајк на Чукарици, не само у Ковници, па да ти каже како је ово све написано што сам цитирао истина од речи до речи.

Или макар да га видиш како као пензионер седи у дворишту, чита титоистичку Политику и на свакој страни узвикује:

"Мајку вам јебем комунистичку!!!"

Док га баба ућуткује:"Ћути, Бранко, ухапсиће те..."

Нису га дирали... Био је већ матор... А и изгубио је сина на Сремском фронту... Једног од мојих ујака. (ЛИНК)


Због свега тога ти и кажем да погрешно читаш то што ја пишем о српском социјализму и "социјализму" у Титославији.

Јер истину не треба више да прећуткујемо и гурамо под тепих. Довољно дуго смо то радили због неких "виших интереса" (од којих су користи имали најмње Срби).

Највише због тог прећуткивања истине, затварања очију пред стварношћу и гурања истине под тепих и јесмо данас у овим говнима у којима јесмо.

Голи оток:
pričao golom otoku naprimer, je budlasta kad se ne napomene da je to bio obračun između dve struje, staljinističke i titoističke među komunistima



То ме уопште не занима. То нека стаљинисти и титоисти рашчисте међусобно и нека нас остале при томе оставе на миру.

А ни једни ни други свакако нису комунисти. Ни стаљинисти ни титоисти.

Уводни текст и техника писања есеја:

a ti bolje od mene i mnogih znaš tehniku pisanja eseja, a ovo bi trebalo da bude baš to, ono treba pročitati bar deset puta i izvršiti korekturu tamo gde rečenice nisu jasno objasnila piščevu ideju.


Ако погледаш мало боље, у уводном тексту има свега четири моје реченице (са све оним у загради):

Takoreći, divandan.

(Od glagola divaniti.)

А ENCYCLOPÆDIA BRITANNICA kaže... (LINK)

Divandan je Radostan dan...


Остало нису моје реченице.

čaršaf koji dosadi posle desetak rečenica i prosećan blozer izgubi koncentraciju i volju da to pročita do kraja.


Драгољубе, ја не качим блогове да бих "освајао тржиште". Поготово не "тржиште" Блога Б92.

Нисам ти ја никакав пропагандиста и политикант у нечијој служби и са газдом који ми је дао тај задатак.

Зар ниси то још увек схватио?

Качим блогове за своју душу, пре свега...

ovo mi ptvrđuje nezainteresovanosblogopopuluma,


А као што видиш, неки су се овде на овом мом блогу, таквом какав је никакав, опет јавили. Међу њима и ти. И то међу првима.

Дакле, нешто те је ипак повукло да се јавиш. Ниси био баш незаинтересован, како ти кажеш.

Нишка платформа:
zato i bežim u 'seljački niški' ( nisam imao od koga da učim gradski niški jer takvih više nema uniš, a ovija seljAci u jerjer su mi bili 'učitelji' i služi mi za sarkazam i ironiju a poviše za zezanje i zbunjivanje protivnika sdruge strane ove medijske platforme.


За мене ни Ниш нити било које друго место у Србији нису "сељачки" (претпостављам да си ту племениту реч искористио у значењу "џиберски, шабански?" )

То што те ја зезам са твојим местом рођења и боравка - Нишем - па побогу и мој деда се родио у Ниш. И други деда у Крагујевцу. и прадеде у Кекенди, Тителу, Призрену и јопет Нишу.

Па сам и деду зезао за његов Ниш иако је од својих 92 године живота 75 провео у Београду. Нарочито сам га зајебавао помињући Ниш и "јужњаке" што је био стипса и није хтео баби да купи сладолед, па сам јој ја куповао када год идем код њих. (Баба се већ била тешко кретала, са штапом, није мрдала из дворишта на углу Гундулићевог венца и Павла Папа чак ни до Бајлонијеве пијаце.)

Па шта?

Можеш и ти мене да зезаш што сам се практично родио и читав живот живим на "црвеној радничкој Чукарици" на којој су жене до пре само 20 година водиле овакве разговоре уз кафицу:

"А много јој је добар муж био. Није ју уопште много тукао. Само мало. Понекад."

Вероватно суботом. Пре купања у кориту, а после кафане.

Подељена Србија:


И што се мене тиче, не видим ја овде никакве "стране" на овој платформи. Осим ако не мислиш на другосрбијанце и оне остале. Нас тзв. нижу расу која је дошла овде да им квари њихово лепо скровито тајно место на којем се осећају као у илегали. (ЛИНК)


Иначе, осим тога ја на Блогу Б92 не видим никакве "две стране". А ако и постоје, онда ја не желим да припадам ниједној од тих страна.

То ти је отприлике као и са стањем у Србији данас. Хебе ми се, друже, и за Вучића и за опозицију. Они раде свој пос'о, ја радим свој пос'о и довиђења, пријатно.

Разумеш?

Ми, Мајселф енд Ај:
nije mi potrebno da lažem u životu, ono sam što jesam

tu sam laik jer mi fali fakultet



Сад си ме разочарао. Озбиљно ти то кажем.

Па зар после толико година током којих се дописујемо на Блогу Б92 (својевремено и приватно) ти мислиш да ја људе у свом животу ценим по степену образовања?

Човече, најмудрији и најинтелигентнији човек којег сам ја у свом животу до сада упознао био је један сељак са 4 разреда основне школе из срца Шумадије!

Мудрији и интелигентнији од читаве данашње Српске академије наука и уметности, свих њих заједно на гомили. Само му бог није дао да се школује.

Преостала двојица које сам лично познавао и чију сам памет до сада у свом животу највише ценио и које сам поштовао и због људских квалитета, а не само због мудрости, имала су додуше факултет, али нису били академици. (ЛИНК)

На жалост, сва тројица су се упокојили, овај на линку чак и прерано. Али контам да су на неки начин живи све док их се ја сећам као такве какви су били.

Циљ блога:
tako da je moje iskreno pitanje šta si ustvari hteo ovim konceptom.



Па да мало продиванимо. На данашњи дан.

Изгледа да ми је то успело макар код тебе, а?

П.С. - Надам се да си из дужине и садржине овог мог чаршафа увидео да сам твој коментар схватио сасвим озбиљно?
tasadebeli tasadebeli 17:13 01.05.2019

Re: a

jadragoljub

to mora da živu masoni, iluminati rozenkrojceri, nema drugo objašnjenje za ovaj padeški trougao.



И Цинцари, и Цинцари! (ЛИНК)


П.С. - Сад, на оној ђачкој екскурзији о којој сам качио прошли блог, док сам ноћу дежурао по хотелу због клинаца к'о глува кучка, нашао сам у лобију хотела на полицама едицију "Културно наслеђе Ниша", углавном свеске обајвљиване од обележавања 1700 година Миланског едикта, па надаље.

Одлично!
nsarski nsarski 17:23 01.05.2019

Re: a

Ја мислим да смо сви ми овде на Блогу Б92 провинцијалци.


Nemoj samo ovaj formulaic unit ("провинцијалци” i palančani ) da koristiš suviše, jer mi to mnogo vuče na R. Konstantinovića koji je svoju čankolizačko-titoističku karijeru izgradio na "sablasnoj kadaverizaciji" (Krleža - Djalektički Antibarbarus) one jedva preostale srpske inteligencije koja je rafalno i kasapski ukinuta pobedom boljševika.

Ja verujem da je klica svega najboljeg u Srbiji potekla iz narečene "palanke" i "provincije", od normalnih i nedrogiranih klinaca i klinki. Grad je bolest. Prenaseljen grad je maligna bolest za naciju.
tasadebeli tasadebeli 17:39 01.05.2019

Re: a

nsarski

Nemoj samo ovaj formulaic unit ("провинцијалци” i palančani ) da koristiš suviše, jer mi to mnogo vuče na R. Konstantinovića koji je svoju čankolizačko-titoističku karijeru izgradio na "sablasnoj kadaverizaciji" (Krleža - Djalektički Antibarbarus) one jedva preostale srpske inteligencije koja je rafalno i kasapski ukinuta pobedom boljševika.



Ја се извињавам. Несрећно је то подударање значења.

Моји провинцијалци нису исто што и Константиновићеви паланачки филозофи јербо се ја никако не уклапам у ту екипу која тера косу на раздељак, такорећи природно, као Латинка Перовић.

Ja verujem da je klica svega najboljeg u Srbiji potekla iz narečene "palanke" i "provincije", od normalnih i nedrogiranih klinaca i klinki. Grad je bolest. Prenaseljen grad je maligna bolest za naciju.






Прочитај ако те не мрзи.





Одакле је човек кренуо и докле је стигао.

Сасвим леп, угледни, пример за ово што кажеш.
jadragoljub jadragoljub 18:09 01.05.2019

Re: a

Драгољубе, ја не качим блогове да бих "освајао тржиште". Поготово не "тржиште" Блога Б92.

kad bi se gađali tranvajima, ajde begaj nije vredno razgovora.
jadragoljub jadragoljub 18:16 01.05.2019

Re: a

mnogo vuče na R. Konstantinovića

profo, uz svo poštovanje tebe ko čoveka i antikomunistu, ne slažem se
verovo-neverova ja sam mnogo pre nego sam i čuo za konstantinvića, a čuo sam tek ovde na blogu, mada sam slušao treći program radija al ete promaklo me.
daklem nezavisno od njega posmatrajući prvo moju nišku čaršiju ugledao palnački mentalitet nišlija, kasnije to počeo da viđam i u višim sferama i komunističkih i prekomunističkih intelektualaca i ostalih čimbenika.
jebeš ga trebo sam dupišem t jebenu socijologiju onomad kad me drugari terali, al ja nisam, teo nešto drugo a ni treće mi nije uspelo što sam teo.
jadragoljub jadragoljub 18:24 01.05.2019

Re: a

Па зар после толико година током којих се дописујемо на Блогу Б92 (својевремено и приватно) ти мислиш да ја људе у свом животу ценим по степену образовања?

nisam mislio ni na tebe niti ikog na blogu, mislio sam na to kao svoj manjak u obrazovanj da bh išao kvde kao stručnjak već da nagllasim da su ovo samo moja razmišljanja koja možda proizilaze iz nedovoljno stručnog znanja.
drugo što sam ovaj blog naszvao esejom to je bilo u stilu da lič, mislim da sam rekao nešto kao esej, mrzi me da tražim,
ništa nije slučajno u ovom uradku, nemoj da praviš budale od nas.
samo
ljudi su tog prvog maja ginuli za osmočasovnu radni dan i dostojanstven život a ispada da su to bili iluminati, veštice masoni i da su to uradili da napakoste srbima , ma celom svetu.
to nisi reko ali iz svake tačke,slova, zareza to izbija. uostalom da sam upravu eno ti ga onaj nepomen dole koji baš potvrđuje ove moje reči.
nemojmo da zajebavamo ljude koji su se samo borili za pristojan život i priznavanje da su i oni čoveci koji zaslužuju bar malo pristojnog života.
nsarski nsarski 18:26 01.05.2019

Re: a

jadragoljub
mnogo vuče na R. Konstantinovića

profo, uz svo poštovanje tebe ko čoveka i antikomunistu, ne slažem se
verovo-neverova ja sam mnogo pre nego sam i čuo za konstantinvića, a čuo sam tek ovde na blogu, mada sam slušao treći program radija al ete promaklo me.
daklem nezavisno od njega posmatrajući prvo moju nišku čaršiju ugledao palnački mentalitet nišlija, kasnije to počeo da viđam i u višim sferama i komunističkih i prekomunističkih intelektualaca i ostalih čimbenika.

Dragoljupče, nemam pojma šta si ovde napisao. Hoćeš da kažeš da u Niš ima provincijalaca i palančana? Naravno, ima ih svugde, u Begeu najviše. Pokondirenih tikvi i ostalo, to nije ništa novo.
Zdrava pamet, međutim, dolazi iz centra, iz središta Srbije. Iz Idvora, iz Smiljana, iz Tršića. Naravno, ima ih i u Bg., ali Bg. nema nikakvu licencu na to.
I da budem baš sasvim patetičan: klinac/klinka koji dolazi u školu prešačeći par kilometara je, po mom mišljenju, mnogo više posvećen toj školi i učenju od onog koga u školu dovoze ćelavci džipom.
jadragoljub jadragoljub 18:30 01.05.2019

Re: a

jadragoljub
Па зар после толико година током којих се дописујемо на Блогу Б92 (својевремено и приватно) ти мислиш да ја људе у свом животу ценим по степену образовања?

nisam mislio ni na tebe niti ikog na blogu, mislio sam na to kao svoj manjak u obrazovanj da bh išao ovde kao stručnjak već da naglasim da su ovo samo moja razmišljanja koja možda proizilaze iz nedovoljno stručnog znanja.
drugo što sam ovaj blog nazvao esejom to je bilo u stilu da liči, mislim da sam rekao nešto kao esej, mrzi me da tražim,
ništa nije slučajno u ovom uradku, nemoj da praviš budale od nas.
samo
ljudi su tog prvog maja ginuli za osmočasovnu radni dan i dostojanstven život a ispada da su to bili iluminati, veštice masoni i da su to uradili da napakoste srbima , ma celom svetu.
to nisi reko ali iz svake tačke,slova, zareza to izbija. uostalom da sam upravu eno ti ga onaj nepomen dole koji baš potvrđuje ove moje reči.
nemojmo da zajebavamo ljude koji su se samo borili za pristojan život i priznavanje da su i oni čoveci koji zaslužuju bar malo pristojnog života.

milisav68 milisav68 19:16 01.05.2019

Re: a

Jebu palancani pa ne odmaraju.

To je Radovan najbolje objasnio - volim kad covek dodje iz sela u grad, i odmah se obogati...

Zato je palanka fuj i bljak, zato sto stalno podseca na korene, a preskocena na lestvici.
jadragoljub jadragoljub 20:28 01.05.2019

Re: a

Dragoljupče, nemam pojma šta si ovde napisao. Hoćeš da kažeš da u Niš ima provincijalaca i palančana? Naravno, ima ih svugde, u Begeu najviše. Pokondirenih tikvi i ostalo, to nije ništa novo.

stvarno se ne razumemo, ja ne tvrdim da pameti nema po provincijama raznim niševima i beogradima itd. ja sam hteo da ukažem, a to sam iskustveno saznao gledanjem i kontaktiranjem, da su vlast i institucije preuzeli provincijalni duhovi, ljudi takvog mentalnog sklopa a ne provincijalci po rođenju.
pa pogledaj sadašnju vlast, to je oličenje tog provincijskog malograđanskog šićardžijskog duha. to je ono što sam ja gledao celog života kako takvi ulaze u vlast i kroje nam i političku i kulturnu i naučnu sredinu.
o tome pričam a ne da u provinciji nema pametnih.
ako smo se razumeli dobro, ako ne žalim.
nsarski nsarski 20:59 01.05.2019

Re: a

pa pogledaj sadašnju vlast, to je oličenje tog provincijskog malograđanskog šićardžijskog duha.


Razumemo se. Današnja vlast je talog, najcrnji.
Bili Piton Bili Piton 21:58 01.05.2019

Re: a

jadragoljub
provincijalni duhovi, ljudi takvog mentalnog sklopa a ne provincijalci po rođenju.


jadragoljub
provincijalni duhovi, ljudi takvog mentalnog sklopa a ne provincijalci po rođenju.


jadragoljub
provincijalni duhovi, ljudi takvog mentalnog sklopa a ne provincijalci po rođenju.


jadragoljub
provincijalni duhovi, ljudi takvog mentalnog sklopa a ne provincijalci po rođenju.


jadragoljub
provincijalni duhovi, ljudi takvog mentalnog sklopa a ne provincijalci po rođenju.

tasadebeli tasadebeli 22:20 01.05.2019

Илуминације и лимунације*

Bili Piton
jadragoljub
provincijalni duhovi, ljudi takvog mentalnog sklopa a ne provincijalci po rođenju.


jadragoljub
provincijalni duhovi, ljudi takvog mentalnog sklopa a ne provincijalci po rođenju.


jadragoljub
provincijalni duhovi, ljudi takvog mentalnog sklopa a ne provincijalci po rođenju.


jadragoljub
provincijalni duhovi, ljudi takvog mentalnog sklopa a ne provincijalci po rođenju.


jadragoljub
provincijalni duhovi, ljudi takvog mentalnog sklopa a ne provincijalci po rođenju.




jadragoljub
ništa nije slučajno u ovom uradku, nemoj da praviš budale od nas.

jadragoljub
ništa nije slučajno u ovom uradku, nemoj da praviš budale od nas.


jadragoljub
ništa nije slučajno u ovom uradku, nemoj da praviš budale od nas.

jadragoljub
ništa nije slučajno u ovom uradku, nemoj da praviš budale od nas.

jadragoljub
ništa nije slučajno u ovom uradku, nemoj da praviš budale od nas.



* - Викизворник
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:48 01.05.2019

Re: a

tasadebeli
jadragoljub

evo pokušavam da vidim kakve veze ima 1. maj sa iluminatima a neznam švapski.



Није швапски, него енглески. Мислим да сам до сада више пута на Блогу Б92 приметио да знаш енглески. Па тако ову твоју примедбу сматрам пуким подјебавањем.

Али 'ајде... Одговорићу ти озбиљно...

evo pokušavam da vidim kakve veze ima 1. maj sa iluminatima


On 1 May 1776 Johann Adam Weishaupt founded the "Illuminati"


Википедија... И сви ови остали окачени текстови. Чак и онај на српском из Политике.

teoretičari zavere smatraju da je i Međunarodni praznik rada povezan sa zlom, budući da je nemački filozof Adam Vajshaupt baš 1. maja 1776. osnovao tajno društvo Iluminati.


Српски разумеш? Знаш га?


Razumem Srpski pa kako...
Ozbirom da sam Srbin, i poštujem običaje, za mene Adam Vajshaupt nje 1, Maja nego 13. Maja osnovao baš to društvo jerbo poštujem Pravoslavnijeh kalendar.
A 13. Maj je Đuro šta?
tasadebeli tasadebeli 01:47 02.05.2019

Re: a

uros_vozdovac
tasadebeli
jadragoljub

evo pokušavam da vidim kakve veze ima 1. maj sa iluminatima a neznam švapski.



Није швапски, него енглески. Мислим да сам до сада више пута на Блогу Б92 приметио да знаш енглески. Па тако ову твоју примедбу сматрам пуким подјебавањем.

Али 'ајде... Одговорићу ти озбиљно...

evo pokušavam da vidim kakve veze ima 1. maj sa iluminatima


On 1 May 1776 Johann Adam Weishaupt founded the "Illuminati"


Википедија... И сви ови остали окачени текстови. Чак и онај на српском из Политике.

teoretičari zavere smatraju da je i Međunarodni praznik rada povezan sa zlom, budući da je nemački filozof Adam Vajshaupt baš 1. maja 1776. osnovao tajno društvo Iluminati.


Српски разумеш? Знаш га?


Razumem Srpski pa kako...
Ozbirom da sam Srbin, i poštujem običaje, za mene Adam Vajshaupt nje 1, Maja nego 13. Maja osnovao baš to društvo jerbo poštujem Pravoslavnijeh kalendar.
A 13. Maj je Đuro šta?



Па ти ниси Драгољуб!

Aко ниси Драгољуб, који си ти онда?

Вас изгледа има више...

И чим вас човек види, не зна ко сте.




dragosevacsutra dragosevacsutra 12:11 02.05.2019

Re: a

daklem ja neznam engleski nisam ga nikad učio kroz bilo koji sistem,znači ni škola ni kursevi, nekad sam znao malo holandski,


dragoljupce - moze prevod ovog tvog komentara na srpski, idealno u dve, tri recenice?

hvala unapred

dragosevacsutra dragosevacsutra 12:22 02.05.2019

Re: a

I da budem baš sasvim patetičan: klinac/klinka koji dolazi u školu prešačeći par kilometara je, po mom mišljenju, mnogo više posvećen toj školi i učenju od onog koga u školu dovoze ćelavci džipom.


da ne pricamo da studenti iz 'provincije' u mnogo vecem procentu zavrsavaju studije u roku od 'beogradjana'




dragosevacsutra dragosevacsutra 12:24 02.05.2019

Re: a

A 13. Maj je Đuro šta?


falkensteiner u becicima

Черевићан Черевићан 00:56 01.05.2019

Prvomajske magije vab

Možda se neki mladić pre usudi da ženskoj pokaže svoje simpatije

данас нам је Празник рада
нека живи ..... Први мај!
ај' на ћевап ...a у Фрушку
биће тамо ......прца фрај,

п.с.
(певали смо ...ми у Селу
има томе и ....60 леета,
маторог ме уз прстопуц
походила свежина присета)
tasadebeli tasadebeli 01:30 01.05.2019

Re: Prvomajske magije vab

Черевићан

биће тамо ......прца фрај,



Што би у оваквим приликама и на овакве дане рекао мој Кум личко-мађарске генетике:

"Ајн, цвај, драј, биће пиће фрај!"

Али никада га нисам питао да ли му је у тој његовој врхунској поезији оно "биће" као глагол или "Биће" (по себи и за себе) као именица јербо бисмо онда отишли у хегеловштину и пропустили бисмо то фрај празнично пиће.

А ово о чему Ви певате, гос'н Чер, то су већ више сфере духа. Оне долазе после пића.



anonymous anonymous 01:43 01.05.2019

Kako to izgleda ...

tasadebeli tasadebeli 10:05 01.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

anonymous
...na delu.



Debata Piterson - Žižek

HRT o ...




Just Because You’re Paranoid, Doesn’t Mean They’re Not Out to Get You




Одслушао.

Мени, Анонимни, ово thinkers много личи на оно у нашим медијима аналитичари.


Знаш они што имају задатак да ИНФОРМАЦИЈУ која се преноси пучанству толико затрпају КОМЕНТАРИМА да више не знаш ни шта је информација. А избезумиш се од количине паламуђења у коментарима. (ЛИНК)


Са појавом интернета и друштвених мрежа добило се, кроз шатро демократски популизам, много на квантитету те појаве.


Али не и на квалитету. (ЛИНК)



Јесам ли ја теби препоручивао ову књигу?

Знам да сам је препоручивао пар пута генерално свим блогерима на Блогу Б92, али не знам да ли си је запазио?


Clare Birchall: Knowledge Goes Pop (ЛИНК)


NO BUSINESS LIKE KNOW BUSINESS

In this book, I turn to thinkers like Jacques Derrida and Jean-François Lyotard
because they provide a rigorous means of analysing how discourses and forms of
knowledge are marginalized by dominant forces in a way that exposes the selfauthorizing structure of all narratives and knowledges. Rather than accept and
propagate rules and criteria for distinguishing between knowledge and gossip,
or ‘real’ politics and theory, Derrida’s work looks towards a priori conditions
that precede such locally derived and enforced distinctions. Rather than being
judgmental itself, deconstruction seems to allow us to focus on, as Derrida writes,
‘judging what permits judgment, of what judgment itself authorizes’ (2002: 231).
This is why deconstruction will accompany me in a discussion of what it is
about knowledge per se that makes popular knowledges possible. This, in turn,
will enable me to think through the question of cultural analysis – of how we
should approach culture.







А није лоше ни одслушати овог Тoма Холанда овде. За боље сналажење у времену и цивилизацији у којој живимо.

Ти ионако кажеш да живимо у времену самртног ропца једне умируће цивилизације (јеедне од више њих на овом свету, да се разумемо) и да је само питање како ће се та цивилизација срушити. Уз много буке, крви и несреће или тихо и полако, мрвицу по мрвицу, без неког великог људског страдања.

А први император старог Рима је уједно означио и почетак умирања те цивилизације.


А ипак - ласкамо себи, у демократијама Запада, уколико пратимо своје корене само до Атине. Такође смо, по доброме и по лошем, наследници Римске републике. Да наслов није већ употребљен, назвао бих ову књигу Грађани - јер они су њени јунаци а трагедија пропасти Републике њихова је трагедија. И римском народу су, на крају, досадиле античке вредности, више су му се допадале удобности једноставног ропства и мира. Радије хлеба и игара него бескрајних истребљивачких ратова. Како су сами Римљани признали, у њиховој слободи се налазио зачетак њихове сопствене пропасти,а такво размишљање је довољно да надахне многа суморна моралисања за владавине Нерона или Домицијана. И у вековима који су уследили увек је имало узнемиравајуће дејство.


(Том Холанд:"Рубикон" )



Због тога ти и препоручам све ово.




jadragoljub jadragoljub 10:17 01.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

Ти ионако кажеш да живимо у времену самртног ропца једне умируће цивилизације (јеедне од више њих на овом свету, да се разумемо)

ja uopšte ne mislim da ova civilizacija umire, baš suprotno , ona nailazi na probleme ali još uvek pokušava da ih reši, to što je sa libertardim ustknula korak unazad u pokušaju da se vrati na 19. vek i stvaranje kapializma će je upravo razbuditi iz uljujkajućeg stanja samozadovoljstva ukoje je upalaposle pada svogoponenta u obliku staljinizma, koliko je sam kapitalizam, pod prinudom druge opcije stvorio socijalnu državu sad misli da može da se varti na staro, a znamo da se istorija ne vraća unazad. kao pokušaj srpskih mudraca da nas vrate u u doba stvaranja srpske države i njenih ekonomsko, socijano i političko doba. feudalizam kratko rečeno. iako je herbert u svojim DINAMA, feudalizam postavio kao najbolji društveni oblik uređenja države.
ja verujem da će nauka, i egzaktna i društvena da nađe rešenje.sami protesti u francuskoj mi daju nadu u to.
tasadebeli tasadebeli 10:49 01.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

jadragoljub

ja uopšte ne mislim da ova civilizacija umire, baš suprotno , ona nailazi na probleme ali još uvek pokušava da ih reši, to što je sa libertardim ustknula korak unazad u pokušaju da se vrati na 19. vek i stvaranje kapializma će je upravo razbuditi iz uljujkajućeg stanja samozadovoljstva ukoje je upalaposle pada svogoponenta u obliku staljinizma, koliko je sam kapitalizam, pod prinudom druge opcije stvorio socijalnu državu sad misli da može da se varti na staro, a znamo da se istorija ne vraća unazad.

ja verujem da će nauka, i egzaktna i društvena da nađe rešenje.sami protesti u francuskoj mi daju nadu u to.



Из твојих уста и веровања у божје уши!

И мени то изгледа као много сигурнија путања од неизвесности у ком облику би изгледало рушење те цивилизације. Уз прасак и ломљаву или мрвица по мрвица.


kao pokušaj srpskih mudraca da nas vrate u u doba stvaranja srpske države i njenih ekonomsko, socijano i političko doba. feudalizam kratko rečeno. iako je herbert u svojim DINAMA, feudalizam postavio kao najbolji društveni oblik uređenja države.



Ово нисам разумео.

Мислиш на модерну српску државу (последњих 200 година)?

Јербо смо нажалост, за разлику од многих у Ојропи који нам данас држе предавања како треба бити цивилизован и прогресиван, имали тај државни дисконтинуитет, па самим тим и културни дисконтинуитет. А сигурно знаш и сам да су култура, митологија и језик основна обележја у вековима у којима се калила и прекаљивала било која нација која припада нашем цивилизацијском кругу.

(Иначе, кој' ће мој Америчанима један Дејви Крокет у школским уџбеницима, на пример? Док истовремено Србима ти исти крокеташи поричу једног Обилића, на пример? Сто му даброва са Онтарија такође! )


Ако си под овим што ја нисам разумео мислио на модерну српску државу у последњих 200 година, онда се не слажем са тобом.

Па зар си заборавио да Су Срби у то време самих почетака модерне српске државе постали СЛОБОДНИ људи на СВОЈОЈ земљи? Нису само Турци оћерани после вишевековног ћерања, него је то истовремено била и социјална револуција. И то ти пише и у сваком школском уџбенику, а камоли у историјским научним радовима који се баве тим периодом српске историје.

Ушло то и у народну епску гусларску песму:

Ту кнезови нису ради кавзи,
Нит’ су ради Турци изјелице,
Ал’ је рада сиротиња раја,
Која глоба давати не може,
Ни трпити Турскога зулума;


И то у доба док су у цивилизованој и технолошки свакако надмоћнијој и државосистемски, кроз институције, много напреднијој Еуропи још увек постојали кметови, мужици, спахије, грофови и барони (са купљеним или рођењем стеченим титулама) иако је Француска револуција већ била протутњала не само Француском, него и читавом Европом.(Thanks to Napoleon.)

Ваљда смо зато ми Срби из свег срца тако заволели и пригрлили одмах и радничко самоуправљање 150 година касније? Подсетило нас је на наше старе који су извојевали ту Слободу... И имовинску и сваку другу. И створили модерну државу Србију. А? Шта ти мислиш о томе?

(Живео 1. мај, раднички празник! )





Е, сад... Шта се све затим догађало током потоњих 200 година са овим народом и где нестадоше оне слободе које ти поменух са почетка стварања модерне српске државе, то је већ за посебну причу и дискусију коју ионако и данас свакодневно водимо чак и на овом Блогу Б92.

Можда су зато ти "српски мудраци" хтели да се, можда не вратимо, али свакако да се присетимо тих почетака стварања МОДЕРНЕ (последњих 200 година) српске државе јер за Србе то јесте био излазак из феудализма, а не повратак у феудализам како ти то кажеш?
tasadebeli tasadebeli 11:12 01.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

jadragoljub



Драгољубе, знам да знаш енглески, мојне се фолираш са тим "нишким".

(За српски већ нисам сигуран да га знаш. )

Много бих волео да прочиташ ону књигу коју сам окачио Анонимном (имаш је на линку у ПДФ).

Заправо, бићу искрен.

Синоћ, тј. ноћас, док смо се препуцавали око илумината основаних на 1. мај (шта да му радиш, тако је било; то не пориче нико; ни Енциклопедија Британика и остале угледне публикације), ја сам све време размишљао како би ми било много драго да баш ти, од свих блогера овдашњих, прочиташ ту књигу.

jadragoljub jadragoljub 18:02 01.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

taso i ostali sličnog mišljenja
socijalističke i komunističke ideju su u srbiju donela baš ta seljačka deca koju su ovi slali na školovanje po jevropama. fakat.
jadragoljub jadragoljub 18:05 01.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

Мислиш на модерну српску државу

ne nego na postkomunističku tvorevinu , mada mislim da se praviš blesv i da dobro znaš našta sam mislio al aj da ne zaludiš druge.
tasadebeli tasadebeli 19:35 01.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

jadragoljub
Мислиш на модерну српску државу

ne nego na postkomunističku tvorevinu , mada mislim da se praviš blesv i da dobro znaš našta sam mislio al aj da ne zaludiš druge.




jadragoljub

Драгољубе, ја не качим блогове да бих "освајао тржиште". Поготово не "тржиште" Блога Б92.


kad bi se gađali tranvajima, ajde begaj nije vredno razgovora.






Толико о твоме васпитању и карактеру на моје сасвим уљудне и стрпљиве аргументоване одговоре које и нисам био дужан да ти дајем, али поштујем пре свега човека у теби. Па зарад међуљудске комуникације. Ако смо људи...

(Да не мислиш да сам се нешто правдао, само сам те поштовао као саговорника. Кажем поштовао, у перфекту.)

Знам ја да се ти овако понашаш на Блогу Б92 из осећаја лојалности и дуговања према некима са Блога Б92.

Само то није мој проблем нити сам дужан да трпим овакве твоје глупости зато што ти на тај начин враћаш неке старе дугове својим старим "другарима" са Блога Б92.

Лепо ја кажем да нема никавкве везе ко је одакле, којим акцентом говори и да ли има свих седам падежа на броју или не, до ког разреда школе је стигао, колико је видео света, колико књига прочитао или филмова гледао, да ли је имао детињство и живот уопште који су га учинили срећним и задовољним или несрећним и незадовољним човеком и слично.

Ови твоји овакви коментари имају везе са тиме каква је ко врста човека свако од нас појединачно. Ти, ја, било ко овде присутан на Блогу и ван Блога.

И хвала богу, нисмо сви исти. То је и нормално и за мене прихватљиво, али ме не обавезује ни на шта.

Зато је ваљда и потребно да се понеки пут и игноришемо међусобно као да онај други и не постоји или још боље, да се избегавамо у потпуности са жељом да се никада и не сусретнемо више на било који начин.

О било каквој даљој комуникацији ту нема ни говора.


П.С. -
taso nemo se ljutiš
ili osetiš uvređenim al ovo sam moro da otkačim



Ма не осећам се увређеним нити се љутим.

Мени је педесет пета година. Четрес сам одавно прошао.

А и нисам директор школе па да морам да будем члан Партије. Или припадник неке од острашћених сукобљених страна на овој платформи, како ти рече.

Једино сада после свега овога могу да осетим неко гађење, право да ти кажем.
jadragoljub jadragoljub 20:20 01.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

Толико о твоме васпитању и карактеру на моје сасвим уљудне и стрпљиве аргументоване одговоре које и нисам био дужан да ти дајем, али поштујем пре свега човека у теби. Па зарад међуљудске комуникације. Ако смо људи..

o čemu ti to. o tranvajima,,ajde begaj, nevina šala koju sam ukro od nekog sbloga.
(Да не мислиш да сам се нешто правдао, само сам те поштовао као саговорника. Кажем поштовао, у перфекту.)

stvarno ne znam na šta si se našo uvređenim sad.
Знам ја да се ти овако понашаш на Блогу Б92 из осећаја лојалности и дуговања према некима са Блога Б92.

kako se ponašam sve vreme vodim pristojan razgovor s tobom
тај начин враћаш неке старе дугове својим старим "другарима" са Блога Б92.

nikom ništa ne vraćam jer nikome na taj način nisam dužan niti bih pristao na tu vrstu duga. jesam nekim blogerima dužan ali ne ovakvu vrstu duga kakvu navodiš.
О било каквој даљој комуникацији ту нема ни говора.

okrj aliidalje ne razumem šta te uvredilo , ovaj vic o direktoru, to je samo dobar vic i naglasio sam da se ne odnosi na tebe. no kako oćeš. tvoj blog tvoje dvorište.
tasadebeli tasadebeli 20:34 01.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

jadragoljub



Clare Birchall: Knowledge Goes Pop (ЛИНК)


Читај, Драгољубе, читај...

Надокнађуј пропуштено градиво.

Мало више читај, мало мање јури вештице по Блогу Б92 (љотићевске или какве год) јер почињеш све више да личиш на оне што се на Блогу Б92 појављују по задатку који им је нека Служба одредила и добро су плаћени да овде пискарају своје коментаре.

Тебе ваљда не плаћа нико (осим тог осећаја лојалности и дуговања према старим "другарима" са Блога Б92 који поменух), па контам да ти онда преостаје и више времена за читање књига него овима који долазе на Блог Б92 и коментаришу јер им је то посао и за то су плаћени.


Тебе барем никакво паланачко искуство ни на шта не обавезује. (ЛИНК)




tasadebeli tasadebeli 02:01 02.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

jadragoljub

stvarno ne znam na šta si se našo uvređenim sad.

okrj aliidalje ne razumem šta te uvredilo ,



Па ти си се озбиљно наљутио прошли пут када сам се ја зезао.

Мислим да је то било на мом блогу о идеолошком непотизму у Србији, тј. о деци и потомцима чланова Титове Партије, службеника Титове Службе и официра Титове ЈНА и о привилегијама у односу на друге које су они стицали рођењем, као нека врста плавокрвних у нашем југословенском "социјализму" који је, је л' те, бринуо о човеку и о раднику као друштвеној авангарди.

Толико си се био наљутио да ниси својевољно долазио на Блог годину дана.

Сад је на мене ред да се наљутим.

На овом блогу о древном паганизму у савременом модерном руху, о Адаму Вајсхаупту и илуминатима основаним баш 1. маја, као за инат, мајку му.
nepopustljiv nepopustljiv 06:04 02.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

јер почињеш све више да личиш на оне што се на Блогу Б92 појављују по задатку који им је нека Служба одредила и добро су плаћени да овде пискарају своје коментаре.

To stvarno?
Ne mogu da verujem!
No, ako jeste tako, nikove na sunce - dosta je bilo anonimnosti!
gedza.73 gedza.73 08:03 02.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

jadragoljub
taso i ostali sličnog mišljenja
socijalističke i komunističke ideju su u srbiju donela baš ta seljačka deca koju su ovi slali na školovanje po jevropama. fakat.


Пада у очи, међутим, са колико одговорности данас тај сиромашни наш човек мора да пази на оно што рекне, или народски речено лане.
Он је „комунист“ када опсује и господа Бога, јер му се смркне пред очима кад нема хлеба и не налази рада, он је „комунист“ кад се се распилави уз чашу вина, једном после толко понижења и неправде и почне да трабуња како ће доћи дан т.ј. његових пет минута.
Он је „комунист“ и сноси све одговорности које могу да му се десе у данашњем друштву и поретку због тога, ма да даље од тог бусања у груди нити иде, нити сања.

Сасвим је други случај у нас када је реч о салонском комунизму који у нас влада.
Богаташка деца – одувек је главна црта богаташке деце била да воле да се играју мангупа – (већином им то успе доживотно) некажњено се у нас играју „комуниста“.
То је главна црта нашег варошког и литерарног марксизма.

Бива и то, али се и то ради само уз сигурну залеђину тата.
Напротив, наша богаташка деца ступање у истинске комунистичке организације, где се пати и где се страда, и где се од одговорности не бега, остављају обично другима, најчешће својим сиромашнијим и наивнијим, и поштенијим, друговима.

Наша богаташка деца обично задовољавају се улогом „напредних“ чланова друштва, или мецена правих комуниста, литерарних заштитника марксизма итд.

Осигурани у својим богаташким домовима – који су често стечени најпрљавијим услугама капитализму и силницима – са много веза и капиџика и протекција, они се обично играју комунизма у салонима.

Њима је слободно да брбљају што хоће, јер забога они се баве комунизмом као идејним појавама, они га помажу само на плану пројекција „напредних“ дискусија менталних пасија.
Онако исто као што су се играли мангупа, играју се комунизма под заштитом својих тата, тетака и стрина.

Други младићи, инфицирани у њиним домовима труну по затворима а они се несметано играју са својим играчкама.
Ништа то њима не смета, што на њиховим концима други играју са својим главама и животима.

То је наличје нашег салонског комунизма.

У њега се слива сав шљам који је гушио и пре наш народ који је у широким слојевима увек, већ три столећа, био сиромах.

Прави марксисти данас ћуте, или признају и сами да није време марксизма, плаховитији и необузданији међу њима налазе се на издржавању својих казни, раднички слојеви траже заклона у постепеном стишавању социјализма и обузети су, пре свега, тражењем реалних социјалних помоћи, пуни брига.

Па ко је тај ко нас на сва уста уверава да долазе оних „пет“ минута?

Богаташка деца.

Ко је тај ко је расуо безброј конаца, по деци, по гимназијама, по универзитетима, ко је тај ко спрема „комунисте“, ко их држи, управља, скупља?

Та деца.

Милош Црњански

tasadebeli tasadebeli 08:24 02.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

gedza.73

Милош Црњански



Сад си нахебао...

Кад те дежурни латинци, радомирци, дубравци и тандрчци на Блогу Б92 узму под своје на рибање.








Dva-tri lica jednog pisca i mnoga lica Srbije (ЛИНК)


Србија, брале!

У 21. веку...
jadragoljub jadragoljub 09:18 02.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

jadragoljub
taso i ostali sličnog mišljenja
socijalističke i komunističke ideju su u srbiju donela baš ta seljačka deca koju su ovi slali na školovanje po jevropama. fakat.

ja sam mislio na one među prvima koji su otpremili sa kraja19. i početka dvaestog, a ti su svoja nasledstva ppoklonil svojevoljno. primer vlasnika nolita.
toliko a pojasnim jer izgleda teško razumeš šta drugi misle već redovno učitavaš ono što ti želiš.
gedza.73 gedza.73 10:42 02.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

Dragoljub
oliko a pojasnim jer izgleda teško razumeš šta drugi misle već redovno učitavaš ono što ti želiš.

mislio sam da je Crnjanski relevantan izvor za naše prostore (taj iz devetnaestgo veka mi se posebno ne sviđa zbog ideje masovnog genocida naroda koji ne shvataju ideje komunizma onako kako su vođe napisale... a i daleko su bile pravednije ideje prvobitne hrišćanske zajednice kad smo već kod prošlosti) i pisao je u tom vremenu o ljudima koji su stvarali naš sistem.

Tasa
Сад си нахебао...

Кад те дежурни латинци, радомирци, дубравци и тандрчци на Блогу Б92 узму под своје на рибање.


što kaže naša poznata Barbara 'smatram vrlo licemernim' virtuelno prosipanje pameti. svi se kao zalažu za komunizam, jednakost al' na netu a kako to u praksi funkcioniše?

što ne naprave neko svoje ekskluzivno udruženje za pomoć svojim članovima pa se jedna grupa organizuje, kupi hektare zemljišta (nije skupo), iskrči (ORA), posadi jabuke i sav profit ravnomerno raspodeli (komunizam) pa dodeljuje stanove po rang listama, automobile svojim članovima.

Druga grupa može da napravi IT biro (jabuke su fizički teške a neizvestaan je što plasman što vremenske prilike) i na isti način da ispomaže svoje članove. Bez ograničenja, rasne, polne ili starosne diskriminacije.

Treća, koja se ne nalazi u prve dve, može da formira putujuću trupu koja bi em finansirala svoje istomišljenike em promovisala ideju zajedništva.
Četvrta isto to al' u industriji.

Ostatak može da se odrekne javnog prevoza (višestruka korist... manje gužve, zdraviji ljudi, manja zagađenost...) i primi po jedno dete iz unutrašnjosti kako bi besplatno studiralo na beogradskim fakultetima.

Posebnu organizaciju mogu da naprave kako bi svojim novcem zaštitili ljude koji su kupovali stanove po Beogradu od iseljavanja zbog nemogućnosti plaćanja rata pa bi im davali novac kako ne bi ostali na ulici.
Solidarnost, pravičnost, dela...

onda drugi vide kako to stvarno radi i krenu njihovim putem.
ovako se grupa dokopa vrha, zameni 'nevaljalu' elitu svojom koja je 'humana' i počne da bije one koji se bune pa kažu kako nije svima podjednako dobro. Neverne Tome. ne veruju tuđim očima.

'ja sam za mir u svetu'. pa i ja sam.


tasadebeli tasadebeli 10:57 02.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

gedza.73

svi se kao zalažu za komunizam, jednakost al' na netu a kako to u praksi funkcioniše?

'ja sam za mir u svetu'. pa i ja sam.



И ја сам.

Ма важно је да смо ми достојно обележили 1. мај, празник рада.

Барем ја то тако мислим.

А видим и гос'н Чер исто такође.



shone shone 11:14 02.05.2019

Re: Kako to izgleda ...


'ja sam za mir u svetu'. pa i ja sam.


4:11 počinje

vcucko vcucko 22:03 02.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

jadragoljub

to što je sa libertardim ustknula korak unazad u pokušaju da se vrati na 19. vek i stvaranje kapializma će je upravo razbuditi iz uljujkajućeg stanja samozadovoljstva ukoje je upalaposle pada svogoponenta u obliku staljinizma, koliko je sam kapitalizam, pod prinudom druge opcije stvorio socijalnu državu sad misli da može da se varti na staro, a znamo da se istorija ne vraća unazad.

Sve OK i potpisujem, samo ti (drugosrbijanski?) gen ne da mira pa moraš da ubaciš ovu faktografsku besmislicu.
Staljinizam je mogao da propadne samo dok je drug Josif Visarjonovič bio živ. A ne da nije propao, nego su u to vreme socijalizam i sovjetski blok bili jači nego ikad. Glupo je i raspravljati o tome, to je prosta činjenica.
Posle Kobe su došli nišči, koji su se likom i delom samo i jedino konstantno izvinjavali zapadnom bloku što je Koba za dvadeset godina od zaostale gomile mužika napravio velesilu po svakom osnovu, vojnom, naučno-tehnološkom, kulturnom, ama svakom. Pa su od svega napravili samo sivu, depresivnu, oduzetu od alkohola prilično beslovesnu gomilu (slika Brežnjevljeve Rusije).
Isto kao što se danas zapadni libtardi izvinjavaju pa celu stvar prebacuju na socijalu, predimenzioniranu priču o pravima manjinskih grupa, ukratko prave od kapitalizma ono što on nije i ne može da bude. Raj za sve, cvrc Milojka.

Staljinova Moskva, sredina 1920-ih


Brežnjevljeva Moskva, sredina 1970-ih
nsarski nsarski 22:09 02.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

Staljinova Moskva, sredina 1920-ih


Brežnjevljeva Moskva, sredina 1970-ih



Putinova Moskva zimus: Važno je imati kabriolet - Cold but cool!




tasadebeli tasadebeli 22:30 02.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

vcucko



nsarski



Шта да се ради, момци, тако му је то. То се зове историјска перспектива.



vcucko vcucko 22:40 02.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

nsarski
Staljinova Moskva, sredina 1920-ih


Brežnjevljeva Moskva, sredina 1970-ih



Putinova Moskva zimus: Važno je imati kabriolet - Cold but cool!





Da. Samo ovo na slici nije Moskva nego Omsk.

U pozadini je (arhitektonski) čuvena zgrada opere u Omsku.
nsarski nsarski 22:47 02.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

Da. Samo ovo na slici nije Moskva nego Omsk.

U pozadini je (arhitektonski) čuvena zgrada opere u Omsku.


Hvala. Ispravka prihvaćena (uz iskrenu zahvalnost ). Zaista, ja u Evropi nikad istočnije od Donjeg Milanovca nisam bio, pa nemam pojma. Slika mi se svidela pa sam je "napamet" postavio da se "rimuje" sa tvojim ilustracijama.
jadragoljub jadragoljub 00:34 03.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

Staljinizam je mogao da propadne samo dok je drug Josif Visarjonovič bio živ. A ne da nije propao, nego su u to vreme socijalizam i sovjetski blok bili jači nego ikad. Glupo je i raspravljati o tome, to je prosta činjenica.

dobro, nisam teo da te uvredim.
ja o drugu staljinu znam odprilike ništa. sem da ga lenjin nije hteo-video kao naslednika i da dve godine iz bolesničkog kreveta gledao kako ovaj preuzima vlast bez mogućnosti da ga spreči.
rat, hm, netki nitkovi kažu da hitler ne bi ušao tako duboko, ako bi i ušao da ovaj pre toga nije pobio pogulagazio ceo vojni vrh. pa onda kažu nitkovi da je rusija bila toliko oslabljena čistkama na polju cele industrije iz istih razloga. rat je dobio brutalnom upotrebom naroda, imao je dovoljan broj brigada da pusti da pogine i u ljudstvu bude jači od još uvek od hitlera. plus ogromna vojna pomoć amerikanaca koja mu je doturala sav potreban materijal za rat. al aj da se ne zajebavamo sa dugom staljinom i njegovim doprinosom ruskom narodu i njegovim naslednicima koji nisu znali kako da stvore nove nestaljinističke odnose u društvu koje vode. baš ti nešto ne verujem da problem alkoholizma nije postojao ni u njegovo doba, samo nije bilo fotografa koji su to slikali, pobilo ih i pogulagazilo. veći problem je bio što naslednici nisu hteli da vode staljinizam a nisu znali ni kako će dalje, ostalo nauka i prosvetiteljstvo je bilo lako jer je proizašlo iz pera onih koji su znali, ovi su samo sprovodili, kao istaljin na tom polju. kao i naši posle tita što nisu znali šta s'g?!
idalje nerazmem tvoj bes na pojam 'pad staljinizma' zar to nije univerzalna floskula za sve socijalističke zemlje u svetskim razmerama, ako nije niko me nije obavestio. pa eto i putinu se prebacuje, tedoh reći spočitava al ne htedoh, da je staljin u novom carevom ruhu. dok po meni čovek pokušava da zadrži zemlju od rasula da ne bi postala srbija od urala do japana.
ozbiljno kažem nemam pojma o komunizmu , jebalo mi s za njega sve do pojave miloševića, draškovića, šešelja i ostalih bitangi izrodamog.
e te bitange i još neke manje bitange više sulude budale su me naterale da se malo bolje osvrnem na period socijalizma, smem tako il smem da kažem titoizma, mislim ne znam koj izraz je trenutno u modi pa da ne pogrešim, a i stra me da me čarli ne tera da se izvinjavam grešeći.
daklem od jednog , aj da kažem čoveka gde će čarli opet da mi kaže da grešim i da se izvinim što sam sebe nazvao čovekom, daklem aktivnom ulogom pojedinih blogera sumnjivog i suludog antikomunizma, prosto rečeno vulgarnog, tako su mene kao čoveka okrenutog kapitalizmu, jer bo jelte , što je poznato iz mje masovno deljene biografi, koji je bolje poznavao zapadnu kapitalističku evropi i bio opijen njenom , u to doba, socijalnim državama, a izrazito slabo putovao i znao jugoslaviju, tačnije više se skitao po svet nego jugoslaviji,, bolje poznavao holandiju nego srbiju. daklem stvorili ste komunističkog monstruma kojeg sad pokušavate da uništite jer ste se pokajali što ste bili , mislim ove sumnjive prokapitalističke elemente na blogu, tako glupi pa stvorili ovakog monstruma koji vam remeti tako ugodno ćaskanje i krivljenje komunista za to što pišate, ko na levo ko nadesno, da ih krivite da vas nisu teli da učite istoriju iako ste je prespavali na času ili zaboravili ili , što je najgore nećete da priznate da su vas učili.
daklem vi, unutršnjospoljna srpska politika i libertarijansko uništavanje socijalnih država na zapadu ste me blago zaokrenuli ka komunizmu.
za to ste krivi vi , ne ja, prepozna će se blogeri kojima se obraćam.
daklem šta oću da kažem
čemu druže cucko tolika ljutnja pa makar i da sam pogrešno upotrebio pojam staljinizam i pad staljinizma, čemu?????

malo sam se editovao o svojoj biografiji, ništ značajno.
vcucko vcucko 07:03 03.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

jadragoljub

čemu druže cucko tolika ljutnja pa makar i da sam pogrešno upotrebio pojam staljinizam i pad staljinizma, čemu?????

malo sam se editovao o svojoj biografiji, ništ značajno.

Ne znam gde vidis bes i ljutnju samo faktografska ispravka.
Nije propao staljinizam nego ono sto su pijani ukrajinski gen sekovi nazvali realni socijalizam.
Ima tu jos mitologije npr ukupno stanovnistvo Nemacke koje je napalo SSSR bilo je 90 miliona prema 150 znaci nikakva posebna razlika.
Pre svega Na osnovu cega mene svrstavas u you neku recimo cetnicku ekipu nije mi jasno. Mene postenog prosvecenog staljinistu
tasadebeli tasadebeli 07:48 03.05.2019

Danas nam je divan dan, divan dan, divan..

vcucko

Pre svega Na osnovu cega mene svrstavas u you neku recimo cetnicku ekipu nije mi jasno. Mene postenog prosvecenog staljinistu




Не знам за Драгуљчета али што се мене тиче, на основу тога што ни из поклоњених пенала више нисте у стању да дате гол.

Да немате маторог и потрошеног Бамбија Тошића, не бисте ни плеј оф играли, него у борбу за опстанак.

Са таквим колабРирањем клуба ускоро ћете бити сврстани међу недићевце, па онда међу љотићевце па на крају, као и у свакој тржишној економији, у стечај и клуб на рабош.

Ееее, фрањевци, фрањевци...

А били сте некада "југословенско спортско друштво". И партизани.

Каква вам је, бре, оно дренажа на ЈНА?

Почећете да буђавите од толике влаге. (ЛИНК)


Пази, Чучко, играли смо у исти дан у исто време у Београду и једни и други. Упореди терене...








Шта сте ви то радили са својим тереном?

Заливали га намерно из цревета да гостима буде теже да играју као што су то радили некада Црногорци када су им у госте долазиле екипе из Србије?


Срамота, бре, за један Партизан.


П.С. - Остадосмо без Миладина на дуже време... (ЛИНК)
vcucko vcucko 08:05 03.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

tasadebeli

Заливали га намерно из цревета да гостима буде теже да играју као што су то радили некада Црногорци када су им у госте долазиле екипе из Србије?

To nije nikakav montenegrinski monopol, isto su redovno radili i na Kantridi. Jesu Rijeka i Kvarner na onim hidrološkim mapama teget do crne boje, kiše k'o u Sijetlu, ali recimo dve nedelje sija sunce, a na Kantridi blato do kolena. Pa kad se svi uvaljaju negde do 60. minuta, beli dresovi postanu tamno braon, onda sevne Kuletova (Kustudićeva) bomba i ćao gosti.

A mi, crno-beli? Pa rekoh već, ovo je sezona u kojoj je u toku udruženi zločinački poduhvat saveza, vlasti, mandolino monstr-udruženja sa podizvođačima i ubačenih elemenata u našoj upravi, sa ciljem uništenja FK i JSD Partizan. Ali nećemo se dati. Znaš ono, kad više ne budeš čuo puške sa Ljubinog groba i tako to.

Davno sam prestao da idem na utakmice, ali sad je vanredna situacija, opet sam se aktivirao. Sad za praznik sam bio u tazbini, na Drini, ali do kraja idem na sve. Više nije u pitanju ova naša katastrofa liga i tim, veće stvari su u igri. No pasaran!
tasadebeli tasadebeli 08:10 03.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

vcucko


Davno sam prestao da idem na utakmice, ali sad je vanredna situacija, opet sam se aktivirao. Sad za praznik sam bio u tazbini, na Drini, ali do kraja idem na sve. Više nije u pitanju ova naša katastrofa liga i tim, veće stvari su u igri. No pasaran!










jadragoljub jadragoljub 08:44 03.05.2019

Re: Kako to izgleda ...

Ne znam gde vidis bes i ljutnju samo faktografska ispravka.

pa nekako sam izgleda bio umoran, opravdanje mi da mi je ceo dan bio usran, muči me neka slabačka boles, pa sa i nadrndan ceo dan bio.
iznenađen sam bio jer znam da si prilično realan u sagledavanju problema komunizam-socijalizam- libertarijanski kapitalizam, malo mislim da zastranjuješ u pogledi imperijalizma ne priznavajući istoriske okolnosti već mereći današnjim moralnim shvatanjima zanemarujući shvatanje morala iz tog doba, al nisi usamljen pa i nije neka velika mana.
izvini za pogrešno učitavanje sa moje strane.
jadragoljub jadragoljub 08:47 03.05.2019

Re: Danas nam je divan dan, divan dan, divan..

Не знам за Драгуљчета али што се мене тиче, на основу тога што ни из поклоњених пенала више нисте у стању да дате гол

samo pokušavamo da objektivno sagledamo problem, koliko je čovek sposoban da bude objektivan, malo do teško. nesporazumi su posledica svako g dijaloga a naročito kad je pisan a jedna strana, moa, nije baš veša i voljna za pisanje.
Atomski mrav Atomski mrav 10:12 03.05.2019

Re: Danas nam je divan dan, divan dan, divan..

Taso, jel' to taj pošteni gazda Čukaričkog odlučio da ipak plati Kokezi za treće mesto?
gedza.73 gedza.73 10:22 03.05.2019

Re: <a href="#">Danas nam je divan dan</a>, <a href="#">divan dan</a>, divan..

jadragoljub
samo pokušavamo da objektivno sagledamo problem, koliko je čovek sposoban da bude objektivan, malo do teško

dobar si ti Dragoljube. zato se i trudim da te izvedem na pravi put.
eto gore sam kažeš kako su više poznavao zapadne kapitalističko socijalističke zemlje nego Titovu komunističko socijalističku Jugoslaviju.

one su se razlikovale u elementarnim osnovama i postulatima. zagarantovanost privatne svojina, zakonska zaštitna regulativa, smenjiva vlast, predsednik i vlada, pluralizam, sloboda štampe... naravno da nije idealno ali je daleko bolje nego politička podobnost. koja je kod nas dovela do čega je dovela.

u SFRJ nisi imao kapitaliste nego isključivo komuniste. Oni su stvarali sistem i privredno okruženje. od njih se stvorila nova 'elita' koja je nastavala sa upravljanjem državom. oni su napravili ovakav kapitalizam koji je komuniustičko partokratski feudalizam.

ne mogu ljudi koji biraju najposlušnije a na najspobnije, koji nam daju stanove i doživotne poslove da budu partizani komunisti internacionalsti pa kad nam ti isti ljudi sve to rasture zbog -navedi po želji- onda su nacionalisti, četnici i truli kapitalisti. to je ista ekipa. ista kumoravačka škola. treba vreme da se to iskoreni.

i ti kažeš ja bih se vratio unazad još jedan krug uzinat možda će da bude bolje. neće jer nigde nije bilo bolje.

kad je već spomenuta Rusija. Francuzi su blokirali puteve zbog cene goriva. Prvi zahtev je bio da se ne povećavaju cene. zamisli hipotetički, pošto Francuzi nemaju neka velike naftne zalihe a elektrika je još na drugom kraju štapa, da ubede svoje saveznike kako, poput Olbrajtove, nije u redu da Rusija sama raspolaže velikm naftnim bogatstvom i napadnu zajedničkim snagama RUsiju.

Mediji uvek mogu da pronađu uzrok i opravdaju napad.

onda Rusija krkne atomsku bombu. Na primer. i kad se dim slegne neko pronađe Dragoljuba koji je na blogu napisao kako podržava fransuke radnike i da je komunista po opredeljenju.

nemoguće? pogledaj štampu i izjave o Jevrejima pre WW2. pre samo jednog životnog veka.

taj idealizam svi ljudi ovog sveta su braća, igraju pod vedrim nebom, zalivaju drveće, hipi hepi ne radi. mi smo virus, paraziti, krvoločne životinje.

probaj nekad na većem skupu da gledaš kako ljudi jedu. misliš da bi vanzemaljcima izgledali kao sotisficiran, napredan vid života?
vcucko vcucko 11:04 03.05.2019

Re: <a href="#">Danas nam je divan dan</a>, <a href="#">divan dan</a>, divan..

gedza.73


kad je već spomenuta Rusija. Francuzi su blokirali puteve zbog cene goriva. Prvi zahtev je bio da se ne povećavaju cene. zamisli hipotetički, pošto Francuzi nemaju neka velike naftne zalihe a elektrika je još na drugom kraju štapa, da ubede svoje saveznike kako, poput Olbrajtove, nije u redu da Rusija sama raspolaže velikm naftnim bogatstvom i napadnu zajedničkim snagama RUsiju.


Napisah nedavno pa da ponovim.

Što se Vladimira Vladmiroviča tiče, Navaljni ili neki drugi klaun može po ulici da arlauče koliko hoće, za to ga zabole. Jedina situacija kad se zaista zamislio bili su oni protesti zbog promene penzionog sistema, da se kasnije (sa više godina života) ide u penziju. Tada je ustao običan narod sa konkretnim zahtevom i zakon je mislim vraćen Dumi, nisam siguran, nisam ispratio.

U svakom slučaju, pokušaj da se dirne u jednom ostvareno pravo je naišao na veoma burnu reakciju, kao da se dirnulo u osinjak. A postojeći zakon i uslovi iz njega su još uvek uglavnom sovjetski.

Da se razumemo, prvi ću da kažem da su penzije iz državnog fonda (one socijalističke) na duži rok verovatno nemoguće. A sa druge strane, većina će čak i životom da brani jednom stečena prava, iako možda i sami znaju da su to u neko dogledno vreme ćorava posla.

Jesmo mi virus i krvoločne zveri, ali su se odnosi u ljudskom društvu razvojem u toj meri zakomplikovali i zamrsili da je razrešenje često u domenu volšebnog i nadrealnog, ono može da ih reši samo neki zamišljeni supermozak i stoglava hidra. A možda i samo jaka šaka o sto, ko zna?
jadragoljub jadragoljub 11:25 03.05.2019

Re: <a href="#">Danas nam je divan dan</a>, <a href="#">divan dan</a>, divan..

zato se i trudim da te izvedem na pravi put.

ti baš sve bukvalno razumeš, nije da nisam znao to o nepotizmu i protekcionizmu al me mrzi da se raspravljam kad kažem da ima toga i na marsu i mesecu i jupiteru, pluton je onako onako.
moj moto je bio ne diram ja vas ne dirajte vi mene i oboje smo se držali toga.
ja sam živeo svoj život kako sam znao i mogo oni me nisu ometali, ja sam 76 iimao kosu preko leđa i dobio ličnu kartu, svi su padali u zanesvest a tek 77 kad mi je taista kosa osvanula i u pasoš vršili su masovni harakiri. zaustavljali me panduri da me drkaju zbog kose al kurac kad su je videli u l.k.
jedinu neprijatnost povodm kose sam imao kad sam drugi pasoš produžavao 87 odprilike kad su svi koji su teli imali kosat pasaport, al neki drkađija besne al mora da mi produži :)
pratio sam ja dešavanja i znam kako je teško išlo da se od 70 na ovamo oduzima zemlja i kuće, jedan ih je drkao 30 g nehtejući da im na lenjinovom bulevaru proda kuću da bi napravili most preko nišave, znači tip je izinat drkao ceo niš dok nisu naslednici to prodali razumevajući potrebu grada da tu prođe put i most.
možemo mi ovako do sutra ja iz svog iskustva ti iz druge treće ruke, a da ti kažem, i u amerikama ima zakon koji može da ti uzme zemlju ili parče potrebno da prođe aftoput ili nešto za opšte dobro.
u holandiji možeš da digneš kuću na tuđem zemljištu uz plaćanje kirije al može vlasnik da te iznenada odjebe i proda tu zemlju ako nađe dobrog kupca a ti moraš da pristaneš da je ti otkuppiš po toj ceni, nema povlastice.
mislim da počnem da se sag podsećam svih vrlo sličnih otimačina na zapadu ,
evo setih se i u grejt bitaniji je sve do skoro 60 bio obavezan otkup državi posle rata.
pade još jedan tvoj mit.
gedza.73 gedza.73 13:10 03.05.2019

Re: <a href="#">Danas nam je divan dan</a>, <a href="#">divan dan</a>, divan..

jadragoljub
pade još jedan tvoj mit.

mešaš državni opšti interes (levo desno od puta mislim da je državno tri metra, postavljanje bandera...), nacionalizaciju i prislino oduzimanje.

gledaj moj 'bukvalni' komentar sa još jedne strane.

SNS je došao na vlast i veliki broj članova DS-a je prešao u SNS.
Kolika je krivica Demokratske strnake i njeno ponašanje dok su bili na vlasti za dolazak SNS-a?
Prenesi sad to na svetski nivo, na levicu i desnicu. Kako da raspodeliš krivicu? levica palamudila o svetskoj pravdi, amazonskim šumama i kitovima dok je baš u periodu njihove vladavine razrušen BLiski Istok i od njihovih očeva uništen ceo svet kitova. ako je levičarskim idejama izazavan ceo imigrantski talas ka Zapadnoj Evropi u kojoj danas jačaju desničarske stranke ko je više kriv?

vcucko
Jesmo mi virus i krvoločne zveri, ali su se odnosi u ljudskom društvu razvojem u toj meri zakomplikovali i zamrsili da je razrešenje često u domenu volšebnog i nadrealnog, ono može da ih reši samo neki zamišljeni supermozak i stoglava hidra. A možda i samo jaka šaka o sto, ko zna?

u prošlom veku dva svetska rata i milion lokalnih, što tinjajućih što brutalnih.
plašim se pucanja novog čira.

a posle tih velikih ratova onima što preteknu krene bolje.

1984 je knjiga za neki formativni period i tamo ima scena gde liku stavljaju pacove na stomak a on, iako se zakleo da nikada neće izdati ljubav i svoju devojku, počinje da vrišti da pacove na stomak pod loncem stave njoj.
jadragoljub jadragoljub 14:09 03.05.2019

Re: <a href="#">Danas nam je divan dan</a>, <a href="#">divan dan</a>, divan..

spinuješ
tasadebeli tasadebeli 20:53 06.05.2019

Re: Danas nam je divan dan, divan dan, divan..

Atomski mrav
Taso, jel' to taj pošteni gazda Čukaričkog odlučio da ipak plati Kokezi za treće mesto?



Мислиш да је ипак платио?


Не делује ми тако уопште...







А на твом месту, не бих се баш ни тако олако фрљао етикетама о поштењу у Србији јербо знаш ону стару изреку:

"Војници о скраћењу, курве о поштењу."
Atomski mrav Atomski mrav 09:42 07.05.2019

Re: Danas nam je divan dan, divan dan, divan..

Pošten u smislu onoga što si napisao da je Čukarički jedini od klubova iz Super Lige namirio sva dugovanja. Ali, u pravu si, teško je u kupleraju ostati pošten.
tasadebeli tasadebeli 12:01 07.05.2019

Re: Danas nam je divan dan, divan dan, divan..

Atomski mrav
Pošten u smislu onoga što si napisao da je Čukarički jedini od klubova iz Super Lige namirio sva dugovanja. Ali, u pravu si, teško je u kupleraju ostati pošten.



И једно и друго што си рекао је тачно.
alselone alselone 07:21 01.05.2019

.

mlatisa mlatisa 07:46 01.05.2019

А камо Чикаго?

In October 1884, a convention held by the Federation of Organized Trades and Labor Unions unanimously set May 1, 1886, as the date by which the eight-hour work day would become standard.[18] As the chosen date approached, U.S. labor unions prepared for a general strike in support of the eight-hour day.[19]

On Saturday, May 1, thousands of workers went on strike and rallies were held throughout the United States, with the cry, "Eight-hour day with no cut in pay." Estimates of the number of striking workers across the U.S. range from 300,000[20] to half a million.[21] In New York City, the number of demonstrators was estimated at 10,000[22] and in Detroit at 11,000.[23] In Milwaukee, Wisconsin, some 10,000 workers turned out.[23] In Chicago, the movement's center, an estimated 30,000-to-40,000 workers had gone on strike[20] and there were perhaps twice as many people out on the streets participating in various demonstrations and marches,[24][25] as, for example, a march by 10,000 men employed in the Chicago lumber yards.[21] Though participants in these events added up to 80,000, it is disputed whether there was a march of that number down Michigan Avenue led by anarchist Albert Parsons, founder of the International Working People's Association [IWPA], his wife Lucy Parsons and their children.[20][26]


И након тога нешто што личи на "False flag operation"

On May 3, striking workers in Chicago met near the McCormick Harvesting Machine Company plant. Union molders at the plant had been locked out since early February and the predominantly Irish-American workers at McCormick had come under attack from Pinkerton guards during an earlier strike action in 1885. This event, along with the eight-hour militancy of McCormick workers, had gained the strikers some respect and notoriety around the city. By the time of the 1886 general strike, strikebreakers entering the McCormick plant were under protection from a garrison of 400 police officers. Although half of the replacement workers defected to the general strike on May 1, McCormick workers continued to harass strikebreakers as they crossed the picket lines.

Speaking to a rally outside the plant on May 3, August Spies advised the striking workers to "hold together, to stand by their union, or they would not succeed".[27] Well-planned and coordinated, the general strike to this point had remained largely nonviolent. When the end-of-the-workday bell sounded, however, a group of workers surged to the gates to confront the strikebreakers. Despite calls for calm by Spies, the police fired on the crowd. Two McCormick workers were killed (although some newspaper accounts said there were six fatalities).[28] Spies would later testify, "I was very indignant. I knew from experience of the past that this butchering of people was done for the express purpose of defeating the eight-hour movement."[27]

Outraged by this act of police violence, local anarchists quickly printed and distributed fliers calling for a rally the following day at Haymarket Square (also called the Haymarket), which was then a bustling commercial center near the corner of Randolph Street and Desplaines Street. Printed in German and English, the fliers claimed that the police had murdered the strikers on behalf of business interests and urged workers to seek justice. The first batch of fliers contain the words Workingmen Arm Yourselves and Appear in Full Force! When Spies saw the line, he said he would not speak at the rally unless the words were removed from the flier. All but a few hundred of the fliers were destroyed, and new fliers were printed without the offending words.[29] More than 20,000 copies of the revised flier were distributed.[30]

omega68 omega68 10:34 01.05.2019

Пун погодак

Brandenburg

Центар лужичких Срба.
gde za 1. maj lože „majsku vatru" na kojoj spaljuju drvene figure veštica kako bi oterali svako zlo.

Срби, германизовани
И да,уопште није случајно што је баш дан оснивања илумината узет за ,,међународни'' празник рада.Тај глобализам - међународни, интернационални, сви, сви, сви, пролетери СВИХ земаља уједините се ...говори у прилог томе.Једна религија, једна влада, један Цар, то је сан илумината који је требао да се оствари.Све је то из једног центра.
А ови што пале роштиље и ватре по природи - сигурно не славе празник рада већ оно родноверно које је остало у колективној свести
shone shone 10:57 01.05.2019

da se vratimo na temu

Za početak aperitiv.

Da se zagrejemo - valja se.


tasadebeli tasadebeli 11:17 01.05.2019

Re: da se vratimo na temu

shone
Za početak aperitiv.

Da se zagrejemo - valja se.






Само да ти кажем да мене мобилини телефон ујутро буди уз:







А већ сам и раније помињао на Блогу да, када ме зове неко од мени блиских људи, из мог телефона се чује:







Е, сад... Шта је све ту било, како се одвијало и развијало У Србији до данас, не бих овде о томе. Да не прљамо празнична одела. (ЛИНК)



Толико од мене у овом јављању.
shone shone 11:24 01.05.2019

Jadranski susreti VS igre bez granica

Šta uopšte i reći a što već nije rečeno negde i nekad u kontekstu globalnog ispiranja mozga i manipulacija koje su zahvaljujući modernim tehnologijama na vrhuncu civilizacijske raspoloživosti.
Nisam slučajno spomenuo sindrom švedskog stola.Hiperprodukcija je osmišljena da ti zamagli vid i čula i da te perfidno natera da odustaneš. Autocenzura, ta sjajno kreirana manipulacija.

Kad si počeo priču sa iluminatima i ostalim ... sve je to evolucija jednog istog procesa koji kroz vekove samo menja ruho. Na kraju se sve sažme (jbg ja volim sažimanja zbog jasnoće i animoziteta prema ,,švedskom stolu,,) na priču o ,,carevom novom odelu,,

Ključna reč bi bila gospodari i robovi a sve ostalo su dizajniranja kako da se filosophia takvog poretka drži u miru i da šljaka na ,,obostrano zadovoljstvo,,

Evo recimo biblijskih 10 božijih zapovesti i kako ih ko doživljava.
Teška manipulacija(bez želje da povredim vernike,samo moje viđenje stvari)

Мојсије је добио десет Божјих заповести на Синајској гори. Десет заповести Божјих гласе:

1. Ја сам Господ Бог твој; немој имати других богова осим Мене.
2. Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити.
3. Не узимај узалуд имена Господа Бога свог.
4. Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и обави све послове своје, а седми дан је одмор Господу Богу твоме.
5. Поштуј оца свога и матер своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи.
6. Не убиј.
7. Не чини прељубе.
8. Не укради.
9. Не сведочи лажно на ближњега свога.
10. Не пожели ништа што је туђе.



Kome je ovo Mojsije osmislio.
Kako da uđeš na kapiju džipem ako živiš biblijski?
Pritom nije gosn Mozes prvi u toj igri,bilo i pre njega al da ne širimo priču.



I gde je i šta je u svemu tomu praznik rada 1 maj?
Mali tanjirić na švedskom stolu.

Primetio sam da preferiraš Louisa



tasadebeli tasadebeli 11:45 01.05.2019

Re: Jadranski susreti VS igre bez granica

shone


Šta uopšte i reći a što već nije rečeno negde i nekad u kontekstu globalnog ispiranja mozga i manipulacija koje su zahvaljujući modernim tehnologijama na vrhuncu civilizacijske raspoloživosti.
Nisam slučajno spomenuo sindrom švedskog stola.Hiperprodukcija je osmišljena da ti zamagli vid i čula i da te perfidno natera da odustaneš. Autocenzura, ta sjajno kreirana manipulacija.





И ти се после још питаш откуд ови моји пачворци од блогова.


Па ко је још толико луд да смара и себе и друге нечим "новим"?






I gde je i šta je u svemu tomu praznik rada 1 maj?
Mali tanjirić na švedskom stolu.






Primetio sam da preferiraš Louisa




Па када ми је ћале био директор Просвета Промузике и кућа ми била пуна плоча, винила, синглица и ЛП. Па између осталих и комплет Сачма од неких 100 синглица које сам поред Дизнијевих звучних сликовница највише вртео на нашем тадашњем Супрафону увезеном из ЧССР.

(Ћале на сајму у Лајпцигу купио 2000 тих Супрафона баш те 1964. када сам се ја родио. Ови из Просвете хтели да се шлогирају мислећи да их никада неће продати. Али роба планула у року од две недеље, све их је матори испродавао по Београду, Србији и СФРЈ. Цинцарска трговачка крв и нос за тржиште вазда радили у њему из све снаге читавог живота. Чак и када је отишао у пензију.)









И то Сачма понајвише заједно са Елом!


Тек тада сам потпун, цео човек. Без Еле је бљутаво. Као непосољено јело, што рече ономад Абдулах Сидран.



jadragoljub jadragoljub 15:37 01.05.2019

taso nemo se ljutiš

ili osetiš uvređenim al ovo sam moro da otkačim
anonymous anonymous 18:39 01.05.2019

Lektira ...

Ceo sajt , a u vezi teme posebno ...

NOVI SOROS

tasadebeli tasadebeli 20:59 01.05.2019

Re: Lektira ...

anonymous
Ceo sajt , a u vezi teme posebno ...

NOVI SOROS







Свиђа ми се оно


REDISTRIBUTER DRŽAVNOG NOVCA



К'о Тахир Хасановић пред 5. октобар 2000.

После ће вероватно и на његовом сајту да пише "филантроп" као и ТаПиру.


“Tokom decenije duge političke karijere Tahir Hasanović je stekao ugled konstruktivnog, umerenog i liberalnog političara, željnog da popravlja mostove tamo gde bi drugi voleli da ih ruše. Bio je predsednik Saveza studenata Univerziteta u Beogradu, predsednik omladine Beograda i poslednji ‘ministar spoljnih poslova’ omladine bivše Jugoslavije 1989. godine. Takođe je bio član Predsedništva Centralnog komiteta Komunističke partije 1990. godine, iako je tada imao samo 30 godina. Tahir je bio jedan od osnivača stranke Nova demokratija, koja je prerasla u Liberalnu stranku, i kasnije njen prvi generalni sekretar. Vršio je bitnu funkciju predsednika Kadrovske komisije stranaka okupljenih u DOS (Demokratska opozicija Srbije) u vreme demokratske vlade premijera Zorana Đinđića. Po povlačenju s političke scene, Tahir danas vreme raspoređuje između porodice – supruge i dve kćerke, filantropskog rada i obaveza koje ima kao član Upravnog odbora u nekoliko srpskih i stranih preduzeća. Ulaže velike napore da Srbiju u svetu promoviše kao liberalnu i tolerantnu zemlju, zbog čega je često na putu.”




CANVAS, брале! Ето ти их и у Венецуели данас...
tasadebeli tasadebeli 21:48 01.05.2019

Звуци и слике 1. маја




На линку је филм.


Премијера била у јануару 2017.








Хаустор је истоимену песму објавио 1984. (ЛИНК)


На албуму "Трећи свијет".
mirelarado mirelarado 22:11 01.05.2019

Re: Звуци и слике 1. маја

tasadebeli
На линку је филм.


Премијера била у јануару 2017.








Хаустор је истоимену песму објавио 1984. (ЛИНК)


На албуму "Трећи свијет".


И Марко и Цвејић и Хаустор наслов (а и тематику филма и песме) дугују италијанском редитељу Елију Петрију. La classe operaia va in paradiso

Цео филм


Главне улоге маестрално су одиграли легендарни Ђан Марија Волонте и Маријанђела Мелато.

Музика, разуме се, Енио Мориконе:


tasadebeli tasadebeli 22:14 01.05.2019

Re: Звуци и слике 1. маја

mirelarado



Хвала, Мирела.


shone shone 23:04 01.05.2019

.

http://www.ludaksite.net/publ/strani_filmovi/crime/falling_down_1993/15-1-0-43259

http://filmovi.eu/online-sa-prevodom/the-man-from-earth-2007

https://www.popcornsrbija.com/american-gods-s01e01-2018

https://www.popcornsrbija.com/the-professor-and-the-madman-2019

https://www.popcornsrbija.com/the-inventor-out-for-blood-in-silicon-valley-2019

https://serijeonline.net/serije-online/boardwalk-empire-online/boardwalk-empire-sezona-1-sa-prevodom-hd-online-serijeonline

https://www.gledalica.com/sa-prevodom/true-detective-s01e01-video_609ea1732.html

https://www.gledalica.com/sa-prevodom/luther-s01e01-video_d93af2508.html



tasadebeli tasadebeli 01:35 02.05.2019

Re: .

shone
http://www.ludaksite.net/publ/strani_filmovi/crime/falling_down_1993/15-1-0-43259

http://filmovi.eu/online-sa-prevodom/the-man-from-earth-2007

https://www.popcornsrbija.com/american-gods-s01e01-2018

https://www.popcornsrbija.com/the-professor-and-the-madman-2019

https://www.popcornsrbija.com/the-inventor-out-for-blood-in-silicon-valley-2019

https://serijeonline.net/serije-online/boardwalk-empire-online/boardwalk-empire-sezona-1-sa-prevodom-hd-online-serijeonline

https://www.gledalica.com/sa-prevodom/true-detective-s01e01-video_609ea1732.html

https://www.gledalica.com/sa-prevodom/luther-s01e01-video_d93af2508.html










Хвала!


П.С. - Заскочило то, брате, да гуши и туши, па за бога не зна. А све к'о празна воденица. Меље ли меље, а само себе слуша, не чује ништа друго.

Таман да бегам на време.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana