Lingvistika

А када се то у ствари шишају мајмуни?

tasadebeli RSS / 19.05.2019. u 10:49

 

 

Мислим да сви знамо одговор на ово питање.

У лимбургу месецу.

И сви знамо шта значи тај језички израз.

Његово значење је „никада".

Оно што мене ту копка и шта ме је заинтригирало, јесте настанак оваквих језичких израза.

'Ајде да некако разумем и зашто мајмуни...

По ономе што нам каже синкретичка религија Новог доба звана Наука, знамо да је све и почело од мајмуна.

Али зашто баш „у лимбургу месецу"?

Зашто не у варбургу?

Или у месецу лихтенштајну? Лилијенталу? Лилипуту? Питсбургу? Стратфорду апон Ејвону? Шта год већ...

И схватам ја, а и апсолутно романтиЋно прихватам, да су ти изрази део културе једног народа јербо је језик основно оруђе те посебне националне културе.


„Фразе, речи и изрази - део културног наслеђа једног народа, одомаћени у говору већине људи са нашег поднебља, не морају, а често и нису део лексичког фонда језика. Међу бројним поштапалицама које, чини се, подједнако користе и старији и млађи, има и оних који представљају примере лоше употребе. Стручњаци за језик сматрају да су овакви изрази непосредан доказ стабилне везе језика и културе у најширем смислу и да их не треба избрисати са говорне мапе нашег подручја. Напротив, треба их неговати." (ЛИНК)

Али зашто се баш тако каже?

Како настају ти језички изрази?

У свему томе можемо да направимо и некакву поделу на старије и млађе фразе и језичке изразе јер један језик није никакав фриз фрејм у Времену, све је у сваком језику стално у покрету и у промени, нове речи и изрази се рађају, старе речи и изрази умиру (исто као и људи), па тако имамо читав низ оних старијих, већ одавно у говору уврежених, фраза, речи и израза од којих су неке помало и заборављене попут:

- Навалио као мутав на телефон.

- Смеје се као луд на брашно.

(Зашто би се психијатријски болесници смејали када виде брашно никада ми неће бити јасно.)

- Лупа као максим по дивизији.

(Претпостављам да је корен овога у балканским и Првом светском рату.)

- Кошта ме као Светог Петра кајгана.

(Нисам за ту кајгану нашао никакве трагове у теолошким списима.)

- Устао је на леву ногу.

- До подне мрзи себе, а од подне читав свет.

- Пребићу те к'о вола у купусу.

(Ово је вероватно из времена када су скоро сви Срби живели у породичним сеоским задругама, па морали да се отимају за купус са разноразним воловима.)

Варијација тог израза је и:

- Испресавијаћу те к'о Панта питу.

(Тај Панта мора да је био из рода Јовановића пошто ВИБ лепо каже да је „предак свих Јовановића на Балкану био најбркатији, најгрлатији и најјачи од свих." )

- Падају секире.

(Ту би добро дошла компаративна анализа са страним језицима. Рецимо, зашто нама падају секире, а Енглезима пси и мачке? Да није можда због династичких борби око престола?)

- Изводи бесне глисте.

(Покушавао сам годинама да разјарим и разбесним глисте у једној конзерви у којој их је држао мој деда, пецарош. Он би их ископавао обично у блату у тзв. „кубицима" насталим после изливања, па повлачења Дунава, одмах иза Панчевачког моста, чим га пређеш према Овча-Борча-Панчево дестинацији, па лево и десно од моста.
Није ми никада то успело. Да изнервирам глисте. Мора да су глисте баш зато и примамљиве за сомове што су тако смирене и сталожене, ко ће га знати... Мада, ни код сомова нисам приметио баш неку нервозу.)

- Је л' игра мечка?

(Ово знамо одакле је. Из времена пре појаве разних НВО и удружења за заштиту животиња када су такви призори на улицама обавезно привлачили грађанство у гомилама.)

- Обрао је бостан.

- Нашао се у необраном грожђу.

- Блене као теле у шарена врата.

- Фали му даска у глави.

- Уобразио се као прасе кад пишки.

- Вата зјале.

- Ради као црнац.

- Осуо дрвље и камење.

- Два лоша убише Милоша.

- Слажу се као рогови у врећи.

- Кад на врби роди грожђе.

- Не чачкај мечку.

- Глуп је као ноћ/нога.

- Пијан као летва.

- Рука руку мије.

- Обилази као киша око Крагујевца.

- Меша бабе и жабе.

- Пије као смук.

- Обрни-окрени.

- Држ' не дај.

- Ђене-ђене.

- Шућ-мућ. 

Итд, итд, итд.

Наравно ту се не могу занемарити ни касније настали жаргонски, и помало уличарски, изрази сличног типа као и онај од којег смо почели:

- Раширио се као поплава.

Старија варијанта овог израза из доба револуције која тече у којем поплаве нису постојале била је:

- Раширио се као народни херој.

- Наскочио као смрт на баку.

- Боли ме ћошак.

- Физички сам добро, а психички ме боли лево уво.

(Исто се каже, само са малим фонетским разликама, и у локалним месним некњижевним говорима српског језика националних мањина такође.)

Затим једна за уски круг посвећених и иницираних:

- Ево иде ндугу!!!

(У наркоманским круговима. Мисли се на полицајца. Или милиционера док је милиција била народна. А израз је настао по чувеном перкусионисти по имену Леон „Ндугу" Ченслер (RIP), који је осим у групи Сантана свирао, тј. лупао, и са многим другим музичарима. Претпостављам да су креатори овог језичког израза мислили на чињеницу да су полицајци и народни милицајци такође показивали свој перкусионистички таленат млатећи пендрецима около.)

- Јова Травар.

(Најпознатији и најконкурентнији дилер у крају.)

- Керови, опет касните.

(Графит на једном београдском зиду. Опет су у питању снаге реда, мира и безбедности, полицајци и милиционери. Вероватно зато што су вазда на нечијем трагу.)

- Које сте ви веверице!

(Упућује се лаковернима.)

- Ласице и сликари наивци.

(Стих из једне познате песме једне познате и међу омладином данас врло популарне домаће музичке групе.) 

 

Наравно, постоје ту и многобројне варијације на задату тему. (ЛИНК)

Малтене, колико говорника толико варијација.

Језик је врло демократска творевина што се тиче креативности. Ту свако може да покаже шта зна и уме.

А посебан проблем у свему томе имају и преводиоци јер при преношењу оваквих фраза и језичких израза морају да воде рачуна и о различитим културама које су у том процесу језичког контакта у контакту једна са другом.

Рецимо, сећам се да је преводилац познате сапунице из осамдесетих „Династија" заиста показао колико је вешт занатлија преводећи у титлу израз Shut up! који је Алексис упутила Кристл док се њих две чупају за косу поред базена, па смо у титлу читали: Не лај, бре!

А о преводилачким мукама можда понајбоље говори она чувена лингвистичка анегдота у којој је машина преводила са енглеског израз out of sight, out of mind (говорници српског би рекли далеко од очију, далеко од срца) на кинески језик, па га онда враћала на енглески језик са кинеског и на крају се добио израз invisible idiot.

Била ова анегдота истинита или не, тек ја памтим да смо се ми студенти Филолошког факултета у Београду у часовима доколице и уз кафу у тадашњем студентском клубу АКФ на самом факултету баш лепо забављали и смејали користећи те способности сопствене језичке креативности при буквалном превођењу српских фраза и израза на енглески језик. Неке од тих наших креација су ушле и у ширу употребу, па сте тако на ходницима факултета могли да чујете како користимо те наше језичке креације и у свакодневној међусобној комуникацији на факултету.

Рецимо:

- Two bad, Milosh dead. (Два лоша убише Милоша.) 

- Hold don't give! (Држ' не дај!)

- Don't lay devil. (Не лези враже.)


И слично...

До сада сам у свом истраживању једино дошао до тога да су код свих ових примера фраза и језичких израза у питању поређења (компарације) и метафоре (скраћена поређења?) као језичка стилска средства. Алегорије су нешто ређе јер се вероватно на самом почетку стварања таквог израза одмах одустаје пошто би се проширивањем метафоре изгубило на снази исказа. Па је тако алегорија ипак остављена да се њоме забављају пре свега „песници, месије, цареви и комунисти" што би рекао Милош Црњански, то јест политичари, верске вође, пророци и маркетиншки стручњаци.

(Заправо, све више наслућујем и да је у метафори и моделу кључ не само загонетке људског језика, већ и загонетке људских когнитивних способности.)

Мислим да је проучавање механизма овакве језичке креативности у производњи говорних чинова заиста један од примарних задатака науке о језику као искључиво (од свих живих бића за која знамо на овој планети) људској способности подареној нам од прадавних времена.

Када бисмо се мало више позабавили тим механизмом о којем вам причам, можда бисмо се онда макар малкице приближили одговорима на многобројна питања око мотивисаности и произвољности језичког знака о чему се расправе воде, још од старе Индије, Арапа, Платона,... па све до наших дана.

И при томе се од силног размишљања разбијају тикве хиљадама година. (ЛИНК)

 

Овај пост је иначе замишљен, између осталог, и као речник отвореног типа за фразе, идиоме, и остале језичке изразе тог типа и са таквим механизмом настанка. (ЛИНК)

 

Па ко год жели да се прикључи, изволите. Добро дошли.


Своје евентуалне прилоге речнику и истраживању и своје примедбе и сугестије можете слати као писма престоничком листу.

- Чак и ако та писма пишете из Киншасе.

Ипак ми живимо у добу модерних технологија.

- Техника народу!

и

- Електрификацијом у бољу будућност! 

 

 

 

 



Komentari (56)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

romi.daba romi.daba 11:12 19.05.2019

Kako se kaže kad je neko uhvaćen u laži?

Evo dokaza da gospodin Aleksandar Vučić nije prvi upotrebio izraz "NATO agresija" kako je tvrdio gospodin Vulin nedavno u sredstvima javnog informisanja.


Marke štampane 2000. godine se mogu naći u Muzeju pošte u Majke Jevrosime.
romi.daba romi.daba 11:20 19.05.2019

Вуна Кићо, ораси Тићо

Moj pradeda iz sela Jabučje kod Kragujevca je bio poznat pod imenom Kića. Njegovog brata su zvali Tića. Oni su bili seljaci i trgovali su i vunom i orasima.

Od njih je potekao izraz koji se i dan danas koristi u Srbiji: "Vuna Kićo!" kada se neko plaši da uradi nešto. Primetio sam da Srbi izvan Srbije ne znaju za taj izraz.

Ali u njihovo vreme s početka 20 veka ceo izraz je glasio "vuna Kićo, orasi Tićo".

Priča se u familiji da je Kića bio opasan i ohol seljak, tako da su ga se svi plašili. Ne dao ti bog da mu ne platiš za vunu i tako to.
shone shone 11:29 19.05.2019

Re: Вуна Кићо, ораси Тићо

У лимбургу месецу.

И сви знамо шта значи тај језички израз.

Његово значење је „никада".

Nije ni limburg što nekad bejaše.

shone shone 11:37 19.05.2019

Re: Вуна Кићо, ораси Тићо


Od njih je potekao izraz koji se i dan danas koristi: "Vuna Kićo!" kada se neko plaši da uradi nešto.


Али зашто се баш тако каже?
Како настају ти језички изрази?


Konsultovao sam vukajliju i evo šta kaže:

Vuna Kićo

Kad se neko uprpa. Nastalo tako što je mali Kića hteo da .ebe, ali kad je video vunu tamo gde je nije očekivao, od straha mu se presekla volja.
romi.daba romi.daba 11:45 19.05.2019

Re: Вуна Кићо, ораси Тићо

Ovo predanje je iz moje familije i mislim da je autentično. Ima tu još podataka koje ne bih javno pominjao.
Черевићан Черевићан 12:41 19.05.2019

него

док ....ватамо зјале

неко ново време стиже
потребно је едуковат' себе,
не би ли нас задесило
.........луд збуњеног јебе
tasadebeli tasadebeli 20:36 19.05.2019

Re: него

Черевићан
док ....ватамо зјале

неко ново време стиже
потребно је едуковат' себе,
не би ли нас задесило
.........луд збуњеног јебе





Заборавио сам на тај егземплар, гос'н Чер!



А и право да Вам кажем, кад већ поменусте тај глагол нашег језика, ударио сам аутоцензуру јер ми ономад модерација Блога Б92 избрисала један коментар на мом прошлом посту. Како сам схватио из неких коментара после брисања, тај мој коментар под називом "Сутра" обрисан је због скаредних слика. Вероватно на захтев дежурних бранитеља јавног морала, реда и поретка на Блогу Б92.

А ја качио слике са сајта на којем пише 664 Kamasutra Art stock pictures and photos

Из чега сам ја закључио, гос'н Чер, да оно што се у свету у који се заклињемо сматра уметношћу, код нас се сматра скаредношћу.

И сад ја више не знам (као што лепо каже овај ваш устиховани егземплар) ко је у свему томе испао прави буздован, а ко се то разуме у уметност к'о Марица у криви.

Углавном, све заједно на крају је испало... Ма јебало Мару како је испало.


(Јадна та Мара и јадна та Марица... Одувек сам се питао шта су оне толико скривиле да их свакодневно толико људи помиње у контексту ових фраза.)


Језик је чудо, гос'н Чер.



romi.daba romi.daba 16:29 20.05.2019

Re: него

Катастрофа Србије

Руси су у јесен год. 1809. својом офанзивом на Дунаву ослободили Србију турскога притиска у моравској долини и дали јој могућности да одахне у зиму те године. Њихова помоћ била је једина стварна, најбржа и најделотворнија. Разумљиво је стога што је највећи део наших људи био за то да се везе са њима што пре наставе и сви неспоразуми изгладе, а да се напусте све комбинације са Французима и Аустријанцима. На народној скупштини у Хасан-пашиној Паланци, држаној крајем новембра год. 1809., би решено да једна српска депутација оде у руски главни стан и изради све што може за Србију, а да код руске владе огласи за неважећа сва писма којима су се Срби нудили другима. Тако је Карађорђева акција у Аустрији и Француској била демантована, а приписивана је не толико његовој личној иницијативи, колико сугестијама других људи. У руском главном стану водило се рачуна о српскоме незадовољству и о потреби да им се помогне, и стога је, за нове борбе, у год. 1810., упућена у лето у Србију једна руска војска од 2500 људи. Она је са Србима оперисала, углавном, у Неготинској Крајини и повратила веру у људе. Када је Куршид-паша кренуо са југа нову турску офанзиву, уједињена српска и руска војска, која беше добила знатна појачања, однесе лепу победу код Варварина, 6. септембра год. 1810. После те победе пожурио је Карађорђе са нешто козака на Дрину, да и тамо сузбије Турке и рашчисти ситуацију. Пораз Турака код Лознице 5.—6. октобра учинио је и на тој страни крај њиховим агресивним тежњама. Само, мада је несумњив успех био ту, Карађорђе ипак нема вере да Срби сами могу одолети Турцима; лањски пораз на Морави беше ослабио његово старо поуздање, које, истина, није никад било чисто самопоуздање дуга рока. Он стога стално тражи руску војску за Србију као неку врсту јемства да је српска ствар везана за Русију.

Руско-српска сарадња и опасност да се руски гарнизони уведу у Србију и ту одрже, како су Срби тражили, определиле су бечку владу да у Београду оснује свој конзулат и да покуша одвојити Карађорђа од Руса. Та њихова одлука дошла је у незгодан час, баш пред варваринску битку, у време када је Србима руска помоћ против опаснога Куршид-паше била преко потребна. Шта ће им Аустрија сада, са конзулом без војске, и кад је очевидно да она хоће да брани Србе не од Турака него од Руса? Карађорђе стога, у договору са неколико старешина, одби ту понуду и оста потпуно веран Русији, мада ће ускоро сам цар Александар, да би разбио француско-аустриски савез, понудити Аустрији окупацију Влашке, Молдавске и Србије. Срби су, идући до краја у својој русофилској политици, а и да пресеку опасна аустриска роварења, молили Русе да у њихове градове уведу своје сталне гарнизоне. И, доиста, почетком год. 1811. уђоше руски војници у Београд, Шабац и Делиград.

То је све појачало унутарње врење у Србији. Долазак руске војске сматрала је Карађорђева опозиција као свој успех и једва је чекала да је поздрави. Карађорђева странка хтела је опет да учврсти своју власт пре доласка Руса. По савету својих пријатеља, а нарочито сплеткама склонога Младена Миловановића, Карађорђе је решио да своје главне противнике уведе у владу, у »попечитељства«, да их задржи у Београду и одвоји од народа. Како су они, као Јаков Ненадовић и Миленко Стојковић, имали под собом велике области са по три четири нахије, он је мислио да ће њихову моћ сломити најлакше тиме што ће их направити члановима владе без њихове нахиске снаге, а њихове области разделити у више јединица и на чело тих јединица дићи нове војводе-скоројевиће, истакнуте у ратовима и њему лично одане. Те нове војводе имале су бити у свему равне старима. Врховна власт остала би тако у Карађорђевој руци, без опасних такмаца, а подржавали би је ти нови нахиски господари, »Видим ја да сви ви почти, сваки в својем округу, почели сте бити деспотами«, говорио је Карађорђе старим великим војводама, тужећи се да му не штују власт. Новим уставом, донесеним у Београду, на скупштини од 8.—11. јануара год. 1811., знатно је појачана власт вождова. Од њега се тражило као најважније, и он је на то пристао: да чува савез са Русијом као српским покровитељем. Тражило се и да ништа не предузима ни у земљи ни ван ње без споразума са Саветом; али, то се дало лако изиграти погодним саставом Савета, који није долазио из неких слободнијих народних избора. После те скупштине, 29. јануара, дошао је руски гарнизон у Београд. Миленко Стојковић и Добрњац не хтедоше остати у влади, у којој су били добили места, и бише стога прогнани из земље; Србија са њима изгуби двојицу од њених најбољих војвода. Стојан Новаковић, приказујући тај сукоб, као извину за такав поступак наглашава његов национални значај: »Карађорђева борба има бар ту добру страну што се његовом централизацијом личне власти оснивала монархиска чврста власт, која је, око једног личног стожера, уједињавала све растурене области отаџбине. У тој личној власти јединство се боље видело него у аутономној поцепаности«. Колико се у оно време жалило што је ствар испала тако, види се најбоље по речима Вука Караџића, који каже ни мање ни више него да се Карађорђе, истина, опростио противника, »али тијем окрчи и Турцима пут, те лакше земљом обладају«.

Политичка спољна ситуација погоршала се за то време по Русе и Србе у великој мери. Пруска, дотле главни руски пријатељ међу силама, мада сатрвена, пређе на француску страну, а Аустрија се све ближе везала са Наполеоном, док најзад, 14. марта год. 1812., не склопи са њим савез уперен у првом реду против Русије.

https://sr.wikisource.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%88%D1%83%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%98%D0%B5_(%D0%92._%D0%8B%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B)_5.6
tasadebeli tasadebeli 19:33 20.05.2019

Re: него

romi.daba



Извини, друже, није мој ресор и не бих да ти се мешам у пос'о. Питам из чисте радозналости.

Какве везе ово

Катастрофа Србије



има са темом овог мог блога?

Је л' и то постало нека фраза у српском језику?

Ако и јесте, признајем да нисам приметио до сада.

А и не почиње на слово П испод кога си ово окачио...

Но добро, ако ти сматраш да је овај твој коментар неопходан на овом мом блогу, у реду.

Ионако на овом Блогу поваздан дрндамо вуну за ванпартијце и за организоване.

Мада се и не зовемо баш сви Кића и Мића.

Тако да овај твој коментар такав какав је, без икакве везе са темом, није ни први ни последњи на Блогу Б92.

Нека те и нека га.




deset_slukom deset_slukom 13:54 19.05.2019

Ono

kada nešto "napreduje kao albanska industrija".

Gotovo sam ubeđen da sam autor ove pomalo anahrone fore, koja je, eto, poslužila dok se Srbija, uz još nekoliko okolnih zemalja, nije upustila u trku kandidata da zameni Albaniju.

Bilo je to, verovatno, negde 1963. jer sam još imao učiteljicu, a predavala je dosta napredno štivo. Jednog je dana, naime, pričala o BRIGAMA, tj. o državama s kojima se graničila naša domovina. Osim što smo s ponosom prihvatili saznanje da je naša država veća od svih njih (osim Rumunije), saznali smo i da imamo jednog neuglednog, zaostalog, mušičavog suseda - Albaniju.

I tako, posle časova se nas petoro-šestoro vraćalo kućama i čavrljalo o raznim pametnim stvarima, kao i obično. Jedan od njih je rekao za sebe (ne sećam se detalja) da, valjda u nekom sportu, u nekom vežbanju, šta li, napreduje... i iz mene je izletelo to o albanskoj industriji. Klinci su popadali od smeha. Treba reći da je tadašnji smisao za humor bio poput ondašnjih viceva - naivan i priglup. Verovatno se danas ta provala ne bi primila, ali sam je tada, već sutradan, čuo u školskom dvorištu, onako, u prolazu. Čuo sam je i kasnije, mnogo puta.


nepopustljiv nepopustljiv 14:05 19.05.2019

Re: Ono

Dakle, od malena si se rugao drugima.
deset_slukom deset_slukom 14:17 19.05.2019

Re: Ono

nepopustljiv
Dakle, od malena si se rugao drugima.


Uvek, kad zasluže.
romi.daba romi.daba 14:38 19.05.2019

Re: Ono

deset_slukom
nepopustljiv
Dakle, od malena si se rugao drugima.


Uvek, kad zasluže.


Vuna Kićo! Orasi Tićo!
deset_slukom deset_slukom 15:22 19.05.2019

Re: Ono

romi.daba
Orasi


Kaže se - oraji.

Što se Čarlijeve uobičajeno neumesne primedbe o "izrugivanju" tiče, oduvek sam znao razliku između šale i poruge. Kao što sam napomenuo, ne sećam se tačno konteksta, ali svakako nije bilo izrugivanje.

Recimo, u razredu smo imali dečka koji je preležao dečiju paralizu i svi su ga, osim mene i možda još ponekog, zvali "ćopavi". E, to jeste izrugivanje i pokazatelj mere nedostatka elementarnog kućnog vaspitanja.
tasadebeli tasadebeli 21:30 19.05.2019

Re: Ono

deset_slukom

kada nešto "napreduje kao albanska industrija".



Да, и ја се сећам мноштва зезања на ту тему из оних времена.

Рецимо:

Како почиње албански тв дневник?
Добро вече, друже председниче!



(Јер једини председник, је л' те, у тој држави има ТВ.)


Друга су то времена била...


(Исти овакви били и неки моји претпостављени нижих чинова у ЈНА '83/'84. и то чак у Словенији, далеко врло далеко од албанске границе... )


romi.daba romi.daba 18:07 20.05.2019

Re: Ono

deset_slukom
romi.daba
Orasi


Kaže se - oraji.

Što se Čarlijeve uobičajeno neumesne primedbe o "izrugivanju" tiče, oduvek sam znao razliku između šale i poruge. Kao što sam napomenuo, ne sećam se tačno konteksta, ali svakako nije bilo izrugivanje.

Recimo, u razredu smo imali dečka koji je preležao dečiju paralizu i svi su ga, osim mene i možda još ponekog, zvali "ćopavi". E, to jeste izrugivanje i pokazatelj mere nedostatka elementarnog kućnog vaspitanja.


Ko još sluša Čarlija?
nepopustljiv nepopustljiv 19:08 20.05.2019

Re: Ono

romi.daba
deset_slukom
romi.daba
Orasi


Kaže se - oraji.

Što se Čarlijeve uobičajeno neumesne primedbe o "izrugivanju" tiče, oduvek sam znao razliku između šale i poruge. Kao što sam napomenuo, ne sećam se tačno konteksta, ali svakako nije bilo izrugivanje.

Recimo, u razredu smo imali dečka koji je preležao dečiju paralizu i svi su ga, osim mene i možda još ponekog, zvali "ćopavi". E, to jeste izrugivanje i pokazatelj mere nedostatka elementarnog kućnog vaspitanja.


Ko još sluša Čarlija?

Ko ne sluša?!
octopus octopus 16:39 19.05.2019

kupus i vo

Prebio ga ko vola u kupusu potiče od situacije kada vo zabasa u baštu, eventualno prethodno polomi ogradu i navali na kupus. Vlasnik kupusa, a najčešće i vola, " palijom" ga dobro isprebija i istera iz bašte.

Odrastao sam na selu i jedna od glavnih dečjih dužnosti je bila da čuvaju stoku prvenstveno da ista ne uleti u komšijsko imanje ali i u sopsveni kupus, obaveza koja nije naročito fizički zahtevna ali je dosadna.

Najgori posao po mnogima u dečjeg dobi je kupljenje džanarika, nešto je lakše kupljenje šljiva, ali kada deda proda rakiju pa tutne koju paru najesen ili u zimu sve se zaboravi.
tasadebeli tasadebeli 21:35 19.05.2019

Re: kupus i vo

octopus

Prebio ga ko vola u kupusu potiče od situacije kada vo zabasa u baštu, eventualno prethodno polomi ogradu i navali na kupus. Vlasnik kupusa, a najčešće i vola, " palijom" ga dobro isprebija i istera iz bašte.



Да, претпоставио сам...

А одакле онда варијације:

- Пребио га као мачку.

- Пребио га као пса.


И зашто се не помињу друге домаће животиње?

Пилићи, свиње и прасци, овце и козе,...?
nepopustljiv nepopustljiv 18:20 19.05.2019

M'da!

A o čemu je, u stvari, ovaj blog?!
Da Tasa vežba banovanje ili ... šta?
G.Cross G.Cross 18:29 19.05.2019

Re: M'da!

nepopustljiv
A o čemu je, u stvari, ovaj blog?!
Da Tasa vežba banovanje ili ... šta?


Nisu ni svi banovi isti.

Gradacija:

Ban
Kulin Ban
Jelacic Ban
Crven Ban
Tasin Ban
shone shone 18:33 19.05.2019

Re: M'da!

A o čemu je, u stvari, ovaj blog?!
Da Tasa vežba banovanje ili ... šta?


Jel neko popio Kinšasu?
Sumnjam.

Dade mi ideju Čaki na Tasinu temu.

Ko se puno proserava iz mase javiće se iz Kinšase.
shone shone 18:36 19.05.2019

Re: M'da!

Ban
Kulin Ban
Jelacic Ban
Crven Ban
Tasin Ban


Svi su banovi isti samo Tasin najviše boliiiiiii!
nepopustljiv nepopustljiv 19:40 19.05.2019

Re: M'da!

shone
Ban
Kulin Ban
Jelacic Ban
Crven Ban
Tasin Ban


Svi su banovi isti samo Tasin najviše boliiiiiii!

Banovao, ne banovao, vreme mu prolazi!
shone shone 20:38 19.05.2019

Re: M'da!

Banovao, ne banovao, vreme mu prolazi!


Čaki kome vreme ne prolazi - nažalost.

Bitno je samo kako i kojom brzinom.
G.Cross G.Cross 21:03 19.05.2019

Re: M'da!

shone
Banovao, ne banovao, vreme mu prolazi!


Čaki kome vreme ne prolazi - nažalost.

Bitno je samo kako i kojom brzinom.



Feeling like dead duck ?





P.S. kupih ovaj album u Rimu negde valjda 1980. Na putu do aerodroma drzao ga u kesi kao vrecu dijamanata jos ne verujuci da ga posedujem.
Danas je kao i sve moje ploce u vlasnistvu moje cerke koja se rodila 1981. godine.

Ja volim Spotify.
tasadebeli tasadebeli 21:04 19.05.2019

Re: M'da!

shone
Banovao, ne banovao, vreme mu prolazi!


Čaki kome vreme ne prolazi - nažalost.

Bitno je samo kako i kojom brzinom.



Је л' знате вас двојица ону причу Ђорђа Балашевића како изгледа телефонска наградна игра на једној војвођанској телевизији?


Водитељка: Хало! Добар дан!

Гледалац: ... (тишина)

Водитељка: Хало! Је л' се чујемо? Добар дан!

Гледалац: Добар дан.

Водитељка: 'Оћете нам рећи како се зовете?

Гледалац: 'Оћу.

(опет тишина...)

Водитељка: Па како се зовете?

Гледалац: Стевица.

Водитељка: Добро, Стевице, реците нам које поље отварате?

... (тишина)
... (тишина)
... (тишина)

Водитељка: Само брже мало, Стевице... Морамо ускоро да пређемо на рекламе...

... (тишина)
... (тишина)
... (тишина)

Водитељка: Жао ми је, Стевице, ваше време је истекло.

Глеадалац: Није моје време истекло. Твоје време је истекло, матер ти твоју!

(дезмонд туту)




Ипак сам ја ђак иришки...






shone shone 21:26 19.05.2019

Re: M'da!

Је л' знате вас двојица ону причу Ђорђа Балашевића како изгледа телефонска наградна игра на једној војвођанској телевизији?


Nije mi jasno, Čaki te nešto neosnovano napada,ja se sa njim osnovano ne slažem a ti me turaš u isti koš. Nije fer.

Bolje da gledam Krleta na kontraviziji.

I od kad ti voliš Balaševića?

shone shone 21:28 19.05.2019

Re: M'da!

P.S. kupih ovaj album u Rimu negde valjda 1980. Na putu do aerodroma drzao ga u kesi kao vrecu dijamanata jos ne verujuci da ga posedujem.
Danas je kao i sve moje ploce u vlasnistvu moje cerke koja se rodila 1981. godine.
.


Tvoja priča me podseti na sličnu situaciju, sad ću da ih izvrtim



tasadebeli tasadebeli 21:46 19.05.2019

Re: M'da!

shone

Nije mi jasno, Čaki te nešto neosnovano napada,ja se sa njim osnovano ne slažem a ti me turaš u isti koš. Nije fer.



Не нападам, него ја о Панти... Не оном који савија питу, него оном који тече.

Разговарали сте о истицању времена, зар не?

А ја ипак мислим да оно само протиче, али да не истиче. Никада. Никоме.

То исто мисли и Стевица, као што сте имали прилике да видите.


I od kad ti voliš Balaševića?



Текст песме је сав у фразама...


Ja Vas kanda znam sa reke pravili ste kerefeke... Sram vas bilo...
Skakali ste onaj "šraub" ko kad bucov čini raub... (Taman tako) Sve je vrilo...
Nosili ste ciklam kostim na tufnice...
A u kosi džidža-midže i pufnice...
Gledale vas opirače... Podgrejane krompirače...
S balonima pod njedrima i s faltama na bedrima...
Ko ste da ste najlepša ste, ej!
Kad krenete mokra s tuša... Uspravna ko majoruša...
Cigarom se muški guše a ženske se redom roguše...

Znam vas kanda iz plićaka, prešli ste u šes koraka pesak vreli?
Dokasko bi Dunav do Vas, iz ruke vam zob o ovas... Da ste teli...
Pesak vreo, voda ladna... Srce lupka...
Najgore je kad zapljusne ispod pupka...
Ja sam ipak, đak Iriški, poštivam kad dama piški...
Cvikere sam crne metno, da ne bude indiskretno...
Ko ste da ste najlepša ste, ej!
Lociran sam bio zgodno, malo odstrag i uzvodno...
Taman da Vam šacnem strukić... Oblo rame... Obli kukić...
Štrčala je samo punđa... Šta se pod tom punđom munđa?

Ja Vas, kanda, znam sa Štranda? Il od nekud pre? Tak e nema dve...
Mi smo, kanda, ista banda? Tiha voda što odranja bregove...
Sad nas dvoje moram spojiti... Vas osvojiti... Il usvojiti...
Nemojte mi šta prkositi da Vas ne bi mor o prositi...

Znam Vas kanda i sa splava, slamen šešir lokna plava... Izvanredno...
Neki Vas je dzindzov pogan požurivo niz tobogan... đubre jedno...
Imali ste formu sasvim vitke kruške... Feš u struku...
A duduške ko pupuške...
Vaša mi koleginica reče da ste knjeginjica...
Što sve ruglu izvrdava... Svojeglava i prgava...
Ko ste da ste najlepša ste, ej!
Jako malo fali leti da se čovek poremeti...
Nit se kerim nit važniram... Ne bi da Vas deranžiram...
Moro sam Vam ovo kasti... Ili kasti il popasti...

Što se tiče mog života, sama bruka i sramota... Bogo blagi...
Prodaćemo s krsta safir da bude za sekin štafir... Kobojagi...
Naš Vam salaš dođe kao grofovija...
čorda konja u galop se tu povija...
Hrastov krevet kao šajka... Jastuke mi vezla majka...
U šifonjer sve složeni dok se deran ne oženi...
Ko ste da ste najlepša ste, ej!
Gledam se u oku Vašem... I ko da Vam pasent pašem?
Andrak me je neki spop o... Uz vas bi se sebi dop o...
Sad je to već došlo dotle da pomišljam da vas otmem...
shone shone 22:00 19.05.2019

Re: M'da!


Ondak dobro.

tasadebeli tasadebeli 22:04 19.05.2019

Re: M'da!

G.Cross
nepopustljiv
A o čemu je, u stvari, ovaj blog?!
Da Tasa vežba banovanje ili ... šta?


Nisu ni svi banovi isti.

Gradacija:

Ban
Kulin Ban
Jelacic Ban
Crven Ban
Tasin Ban



И на самом врху топ листе Заје Бан.


Journeyman night-tripping on the light fantastic
Too late to stop for tea at Gerard's Cross
And hear the soft shoes on the footbridge shuffle
As the wheels turn biting on the midnight frost







tasadebeli tasadebeli 22:19 19.05.2019

Re: M'da!

shone

Ondak dobro.










romi.daba romi.daba 05:51 20.05.2019

Re: M'da!

nepopustljiv
A o čemu je, u stvari, ovaj blog?!
Da Tasa vežba banovanje ili ... šta?



пунктум
.
tasadebeli tasadebeli 07:18 20.05.2019

Re: M'da!

romi.daba
nepopustljiv
A o čemu je, u stvari, ovaj blog?!
Da Tasa vežba banovanje ili ... šta?



пунктум


.



- Вуна, Кићо?

- Вуна, Мићо.

- И ораси, Кићо?

- И ораси, Мићо.











П.С. - Сећаш се, друже, да је Одисеј рекао Полифему у пећини да се зове Нико?

Па када је Одисеј ојадио и ослепео јадног Полифема који је ионако имао само једно око и када је Полифем почео да зове у помоћ остале киклопе из комшилука који су одмах дотрчали и питали Полифема ко му је то урадио, јадни Полифем им је рекао:

"Нико!, Нико ми је то урадио!"

И остали киклопи комшије, куд ће шта ће, на такав Полифемов одговор окрену се и оду назад у своје пећине на спавање не помогавши свом комшији у невољи.

Ову поучну причу сам ти испричао јер хоћу да ти кажем да ове моје блогове, по сопственим признањима, нико и не чита.

Тако да, друже...

Опуштено.

На мојим блоговима су Сви Своји.

А код неких других аутора имаш те муње са Нашима и Њиховима, па онда мораш да водиш рачуна шта ћеш тамо да кажеш.



Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:10 20.05.2019

Re: M'da!

Mica jedna fašistička, kakva je on jedna neshvaćena umetnička dušica. Sada, pošto si se uvukao Krletu u guzu, ostaje samo još da okončaš ovu agoniju nepripadnosti i učlaniš se u SNS. Ionako su svi elementi tu i očita čežnja da, sa plejadom drugih umetnika, stvaraš za BIA-ju.


PS. Ko je razbio "Гецу Кона"?
romi.daba romi.daba 16:32 20.05.2019

Re: M'da!

Ko?
romi.daba romi.daba 16:38 20.05.2019

Re: M'da!

Otkud ti znaš da bi on svoju ličnost razvijao u SNSu i BIJi? Suditi samo po nekakvim tebi znanim nagoveštajima je jalov posao. Ovi u BIJi ionako samo smišljaju naslove po novinama Politika, Novosti, Kurir... itd. itd.

Ovaj blog je postao zaštićena zona gde se blogeri gložu na totalno infantilnom nivou. Uglavnom mislim na nezrele osobe muškog pola. Znam jer sam bio tamo. Ali mislim da sam malo odrastao u poslednje vreme. A bilo mi je i vreme.

Vuna tebi, orasi meni?
romi.daba romi.daba 16:49 20.05.2019

Re: M'da!

Taj Odisej je bio lukavac, ali valjda je to dozvoljeno fridomfajterima.

А код неких других аутора имаш те муње са Нашима и Њиховима, па онда мораш да водиш рачуна шта ћеш тамо да кажеш.


Ima nas raznih tako da je teško znati ko šta misli: neki ne komuniciraju, neki samo lepe neke pesmice. Ne znam šta je gore, ćutanje ili pesmica. Naročito me nerviraju pesmice kad je u pitanju politički angažovana tema. To je onda totalan trol.

Daj bre brate lepo me banuj da znam na čemu sam, poručujem ja njima.

A druga stvar je upravljanje vremenom, ko još ima vremena da se bakće ovde redovno. Svaka ti čast Taso. Ti si kao Nadal.
shone shone 16:59 20.05.2019

Re: M'da!


Odlete ti lisac u Kinšasu - bespotrebno


not2old2rock not2old2rock 17:44 20.05.2019

Re: M'da!



Evo, jedan se javio. Ajde jajare, nije teško.
nepopustljiv nepopustljiv 19:11 20.05.2019

Re: M'da!

Srđan Fuchs
Mica jedna fašistička, kakva je on jedna neshvaćena umetnička dušica. Sada, pošto si se uvukao Krletu u guzu, ostaje samo još da okončaš ovu agoniju nepripadnosti i učlaniš se u SNS. Ionako su svi elementi tu i očita čežnja da, sa plejadom drugih umetnika, stvaraš za BIA-ju.


PS. Ko je razbio "Гецу Кона"?

Na koga se boldovano odnosi?!
Zašto ne citiraš, kako bi se znalo na koga misliš - jebote, treba čitati sve komentare, shvatiti kontekst - i opet se ne zna sa sigurnošću kome kažeš da je fašista.
tasadebeli tasadebeli 20:04 20.05.2019

Re: M'da!

romi.daba


Naročito me nerviraju pesmice kad je u pitanju politički angažovana tema. To je onda totalan trol.




Овде морам да изразим своје неслагање!

Примера за то има много...



Kuga

Niki Bartuloviću


Svejedno rodiš li sina ili kćer
u slavu pokolenja.
Ukus se menja, ukus se menja:
ne menja se čovek i ker.

I nama je dosadno, zar ne,
i Kosovo, i jauk, itd., sve?
Ta to je bila samo šala.
Treba već nešto novo,
ko bi još spominjo ovo,
krv i sram i rat.
Večna su samo tamnica i vešala,
njih će ti rado nuditi i brat.

Što ti je žao našeg pokolenja?
Zar to nije vesela maskarada:
danas je ukus car, a sutra barikada,
Hristos, pa Neron, pa Lenjin.
Ukus se menja, ukus se menja:
samo su hulje sve isti.
Hiljade godina vuku nas za nos,
pesnici, mesije, carevi i komunisti.

Šta ti je žao našeg pokolenja
ukus se menja, ukus se menja.
Svejedno rodiš li sina ili kćer:
večno su isti čovek i ker.



Miloš Crnjanski (1893 - 1977)

(песма написана 192... и неке)



Нико Бартуловић (1890 -1943) ЛИНК



(У овом чланку на горњем линку Хрватског биографског лексикона Лексикографског завода Мирослав Крлежа из Загреба, чланку који је 1983. године написао извесни Мартин Камински, не помиње се како је Бартуловић умро, а и погрешно је наведена година његове смрти. Нико Бартуловић није умро 1943. него је убијен 1945.)


Posle kapitulacije Italije, zbog veza sa izbegličkom vladom i antifašizma Bartulović je 29.III 1944. dopao u nemački zatvor u kome je ostao do oslobođenja Splita, 26. X 1944.godine. Opet, po treći put, ovog puta po oslobođenju Niko Bartulović je uhapšen, smešten u splitski zatvor, potom je prebačen u zatvor u Kninu, i početkom 1945. godine sproveden u zadarski zatvor. Ovaj put Bartulović se našao u zatvoru po nalogu oslobodilaca, „narodne vlasti“. Kada su ga iz zadarskog zatvora poveli u Zagreb gde je trebalo da mu se sudi, na putu od Obrovca prema Topuskom, pogubljen je je po odluci nekog anonimnog suda, bez presude, a motivi i kriterijumi, kao i onaj ko je to učinio, očito su ostali nepoznanica. Ne samo što je fizički likvidiran na tom putu prema Zagrebu, pisac, urednik, prevodilac Ivana Cankara na češki, upravnik splitskog Narodnog kazališta potpuno je zaboravljen, njegove knjige nisu spominjane, iako ga je Crnjanski u jednom svom tekstu spomenuo uz Čehova, Strindberga, očekujući da Bartulović napiše „dramu modernog čoveka, modernih duša“. Niko Bartulović je pogubljen jer je uz Dragišu Vasića, Đuru Vilovića i Silvija Alfirevića a i mnoge druge predratne pisce svrstan u tabor četničkog pokreta, među pristalice fašističke, nacističke ideologije. Hrvat po nacionalnosti, sa izraženom jugoslovenskom, unitarističkom orijentacijom , pisac koji je pisao o dalmatinskom podneblju, poput Ćipika i Matavulja, a neke njegove priče pripadaju nesumljivo modernom proznom konceptu koji je bio karakterističan za dvadesete godine XX veka, Niko Bartulović ostaje i dalje kako za hrvatsku, tako i za srpsku, jugoslovensku književnu istoriju jedan iz „utuljene baštine“. Bez obzira na malobrojne radove koji su se bavili njegovom književnom zaostavštinom ili analizom političkih tekstova i angažmana dokazujući da njegov književni rad zaslužuje pažnju, da je nepravedno zanemaren i „izbrisan“, da su optužbe na račun njegovog književnog rada i vrednovanja proizišle iz logike ideološkog „prekog suda“, čini se da će to tako i ostati.



ЛИНКЛИНКЛИНК


Молим, обратитити пажњу како је Марко Ристић окарактерисао Ника Бартуловића:


Marko Ristić u svojoj Književnoj politici (1952) ovako je opisao N. Bartulovića:

“ Bartulović Niko, u doba Prvog svetskog rata kada je u Zagrebu bio jedan od urednika „Književnog juga“ bio je patriota, ali je njegov patriotizam, razvijajući se u pravcu nacionalizma do krajnjih reakcionarnih konsekvenca, u Drugom svetskom ratu degenerirao u svoju suprotnost, u svoju krvavu četničku negaciju“, a u Enciklopediji Jugoslaviej u prvom izdanju, u nepotpisanoj odrednici piše:“B, je pisac bez nekog naročitog dara; politički se formirao u sjeni predratne nacionalističke omladine, djeleći njene misli i predodžbe o problemima državnog i kulturnog ujedinjenja jugoslovenskih naroda. Pridružio se onom krilu te omladine koja se, posle sloma Austro- Ugarske, kao reakcionarna, antidemokratska i naročito antikomunistička grupacija, stavila u službu dinastičke politike. Počevši od drame Kuga (1919) B. se razvijao sve više udesno i konačno svršio u redovima četnika.“





Ваљда је Марко ипак на крају те баладе ипак некако, како-тако, стигао на то Косово. То јест, постао је амбасадор (југословенски! југословенски? ) у Паризу.




tasadebeli tasadebeli 20:13 20.05.2019

Капетан Добрица

Srđan Fuchs

Mica jedna fašistička,



Ма пусти то, Цицо...

Него, ја сам тебе одбановао и одблокирао.

А ти мене?








П.С. -


PS. Ko je razbio "Гецу Кона"?










tasadebeli tasadebeli 20:21 20.05.2019

Re: M'da!

shone

Odlete ti lisac u Kinšasu - bespotrebno





Ма јок!!!

Срки је мој друг!










А и сви остали киншасирани су се посебним авионским летом у организацији Владе Србије безбедно вратили у Србију.

Тако је тиме успешно окончан тај експеримент киншасирања под називом Уместо два прста дигните главу.

(Графит са зида Филолошког факултета у Београду из 1984/'85.)
shone shone 20:36 20.05.2019

Re: M'da!

Popio si novi nik od Freja pročitah negde - Tasa Kinšasa. Valjda je pretio nekome.

Pazi kad se rimuje.
tasadebeli tasadebeli 20:53 20.05.2019

Re: M'da!

shone
Popio si novi nik od Freja pročitah negde - Tasa Kinšasa. Valjda je pretio nekome.

Pazi kad se rimuje.



Још као сасма мали сањарио сам о томе и то ми је до сада остао неостварени животни сан да на Ибарској магистрали отворим кафанче под именом:

"Код Тасе на прасе"







Лепо вам ја кажем на овом мом блогу...

Језик је, бре, чудо!
tasadebeli tasadebeli 00:42 21.05.2019

Re: M'da!

nepopustljiv
Srđan Fuchs
Mica jedna fašistička, kakva je on jedna neshvaćena umetnička dušica. Sada, pošto si se uvukao Krletu u guzu, ostaje samo još da okončaš ovu agoniju nepripadnosti i učlaniš se u SNS. Ionako su svi elementi tu i očita čežnja da, sa plejadom drugih umetnika, stvaraš za BIA-ju.


PS. Ko je razbio "Гецу Кона"?

Na koga se boldovano odnosi?!
Zašto ne citiraš, kako bi se znalo na koga misliš - jebote, treba čitati sve komentare, shvatiti kontekst - i opet se ne zna sa sigurnošću kome kažeš da je fašista.




Па кад се фашисти и њихове Мице Мојсиловић увек крију у гомили. У цвећу и иза жбунова по парковима и баштама.

Мислиш да је њему лако да у тој гомили у зеленилу разазна ко је фашиста, ко комуниста, ко анархо панкераја, ко либерални православни талмудиста,...

Није то тако једноставно како се то теби чини.




shone shone 11:44 21.05.2019

Re: M'da!

Мислиш да је њему лако да у тој гомили у зеленилу разазна ко је фашиста, ко комуниста, ко анархо панкераја, ко либерални православни талмудиста,...


Nemoj tako jako, nije lako čoveku. Više je u autobusu sa raspevanim turistima nego u svom toplom domu.
Treba to izdržati.



shone shone 21:54 20.05.2019

Goodbye Game of Thrones!





tasadebeli tasadebeli 22:11 20.05.2019

Re: Goodbye Game of Thrones!

shone







Да, рече ми жена, она редовно прати тај ријалити, да је Денерис убивена начисто...

Е, па сад тек нећу да им гледам серију!

Ако сам још и могао да се предомислим, сад сигурно нећу!

Из ината!

Јербо немам више у шта да гледам!



tasadebeli tasadebeli 15:00 21.05.2019

Конклужн

Пролеће је. А ја на Блогу Б92.

















shone shone 20:08 21.05.2019

Re: Конклужн

Пролеће је. А ја на Блогу Б92.


A đe bi ti po ovom kijametu.

Jel može čovek sam sebe da banuje na blogu? Ono autokinšasa?

tasadebeli tasadebeli 21:33 21.05.2019

Re: Конклужн

shone
Пролеће је. А ја на Блогу Б92.


A đe bi ti po ovom kijametu.

Jel može čovek sam sebe da banuje na blogu? Ono autokinšasa?




Тренутно преиспитујем ту опцију.








shone shone 22:08 21.05.2019

Re: Конклужн



https://www.popcornsrbija.com/lo-and-behold-reveries-of-the-connected-world-2016
tasadebeli tasadebeli 00:03 22.05.2019

Re: Конклужн

shone


https://www.popcornsrbija.com/lo-and-behold-reveries-of-the-connected-world-2016



Глед'о. (ЛИНК)


Хвала на доброј намери.



Ово ми је био најтежи део за гледање. ЛИНК



Ови лицемерни малициозни јапајаисти и патолошки лажови ситносопственичког менталитета сакупљачке природе са Блога Б92 су маљи деца у односу на то какве све болесне сподобе и психопате гамижу тим простором.


П.С. - Бавим се ја том темом поваздан. Међуљудска комуникација Нашег Доба. Са лингвистиком као полазном тачком.


Па сам качио и подоста блогова о томе како то данас изгледа са свим овим сокоћалима чији робови постајемо све више и више из дана у дан. То јест, све мање служе те справе нама, све више ми служимо њима. (ЛИНК)


И при томе се ретко ко запита шта ћемо да радимо када се тај пир (гозба) заврши? (што би рекао Бодријар) (опет ЛИНК)



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana