Astrologija

OBRAZ ( uz OBRAZ) MINISTARSTVA PROSVETE

angie01 RSS / 18.06.2019. u 21:35

 Protest-ministarstvo-prosvete-osnovne-skole-osnovna-skola-foto-n1-2-.jpg
 Da je nase skolstvo potpuno devastirano i nefukncionalno, zastarelo i zapusteno, nije na zalost nikakva novost, iako je upravo Ministar prosvete u svom tradicionalno bahatom nastupu na televiziji izjavio da je evropska komisija dala najvece ocene neznamtacnocemu.

Umesto neophodnih reformi i uredjenju ovog vaznog resora za jedno drustvo,  imamo insistiranje na potpuno besmislenom modelu polagnja male mature, oko koje se svake godine na ovaj ili onaj nacin dize tenzija, desavaju neki propusti, uzburkava javnost, a svakako se djaci i njihovi roditelji drze u nepotrebnom stresu vezanom za upis u sredjnje skole i dalje skolovanje.

Ove godine su ponovo provaljeni neki od testova, sto je prouzrokovalo nezadovoljstvo medju roditeljima, djacima, javnost negoduje, komentarise, preti se ponistavanjem, odlaganjem,…sve u svemu opsti circus.

Deca su se nezadovoljna organizovala i okupila da protestuju ispred  resornog Ministarstva trazeci da se ponisti maturski ispit i da za upis u srednje skole, bude vazeci njihov postignut uspeh tokom skolovanja, traze i ostavku Ministra, koji nije zeleo da im se obrati, niti da primi i razgovara sa njihovim delegatima, jer tako to radi napredna vlast,  dolazi policija, RTS  je na zadatku, snimatelji pokusavaju da snime lica djaka, nezadovoljstvo raste,… navodno traje istraga, ko je i kako dosao do dobro cuvanih testova, Bia, Cia,…kao da se desilo nesto neverovatno neobicno  u zemlji Srbiji.

U istoj onoj Srbiji u kojima visoki funkcioneri imaju lazne diplome i doktorate, u kojoj kupovina  sertifikata, koji dokazuje  zavrseno visoko obrazovanje, nije nikakav problem, u kojoj su korupcija, lazi, prevare, kriminal i slicne rabote  uspostavljeni nacin zivota i funkcionisanja, ispadose najveci problem osnovci i regularnost polaganja male mature, koja fakticki samo vestacki pokriva sve ono sto u njihovom osmogodisnjem skolovanju nije uradjeno kako treba- jer se deca za te ispite dodatno spremaju na privatnim placenim casovima, pa pokazani rezultati svakako nisu pokazatelji naucenog u skoli.

Iz ministarstva javljaju, da se roditelji ne nadaju ukudanju mature, jer ona sluzi da bi se ispravile nejednakosti u ocenjivanju u kriterijumima u raznim skola sirom Srbije, te da su procenti odlicnih i djaka sa Vukovom diplomom nerealni, i da se na ovaj nacin anulira ta nepravda .

Vrlo zanimljivo razmisljanje,  kojim ministarstvo prosvete prakticno priznaje da su skole lose, neuskladjene, da nije uspostavljen potreban sistem, da se ne postuju pravilnici o ocenjivanju, da prosvetne inspeksije ne rade svoj posao, o gradivu, nacinu njegove prezentacije i kadrovima, da i ne govorimo, kao ni o kvalitetu udzbenika, cija proizvodjnja se svodi na unosni biznis, a ne na upotrebnu vrednost.

Obaska sto pokazano znanje za bilo koji ispit, kome prethodi odgovarajuca priprema, koja je obavljena u privatnoj reziji, ne moze da bude vezano za bilo sta drugo, sem za trud ulozen tokom tih priprema.

Pokazatelj naucenog u nekoj skoli, bi mogao da bude eventualno neki iznenadni test, ako je to uopste potrebno, jer  cemu onda sluzi skolovanje i ocenjivanje tokom njega.

Ono sto ovu celu ujdurmu cini jos besmislenijom, je cinjenica da ima dovoljno mesta u srednjim skolama i zasto bi uopste postojala prepreka da se bilo ko upise u zeljenu skolu, jer svakako da niko nece odabrati onu, koju bi tesko zavrsio i obicno su te zelje oko izbora skole realne.

Ako se pak u retkim slucajevima dogodi greska, pa nije problem da se u nekom roku obavi prebacivanje u neku skolu koja vise odgovara, kao sto se i sada prebacuju deca u one skole za koje nisu ispunila date uslove u bodovanju, pa nisu uspela da ih upisu u prvom krugu. Uostalom, to sto je neko u osnovnoj skoli bio manje zainteresovan za ucenje,  ne znaci da ce tako biti i u srednjoj, te se stvari prosto menjaju, deca postaju zrelija, svesnija i nema razloga da, uslovno receno, budu gubitnici sa 15 godina,  zbog pravila upisa u srednje skole, koja ionako ne znace nista.

Sto se tice trenutne problematike oko provaljenih testova, pa gospodo, kako ste ih ucili, tako su i naucili.

E, da,…a gde su nastavnici i profesori da se pridruze, predvode decu koja strajkuju ispred Ministarstva.

 



Komentari (322)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nurudin nurudin 21:43 18.06.2019

Godinama...

Godinama se u školi forsira snalažljivost, a ne znanje i kompetentnost. Svi prepisuju – učenici zadatke, nastavnici pripreme, planove, izveštaje. Nerad je na ceni; ko god od učenika ili nastavnika radi biva okarakterisan kao štreber ili budala (kurva, peder, raspuštenica, jalovica, asocijalan, uvrnut – ovo se odnosi na nastavnike). Ocene se pišu po želji roditelja, učenika, nastavnika, direktora. Sve može, samo ako se dogovorimo – možemo i da ne radimo a da primamo platu. Za direktora se imenuju najveći neradnici, najveći manipulatori i ljige u etičkom i estetičkom smislu, ljudi van vrline i bez širine; posvećeni jedino očuvanju fotelje – u 80 % škola u Srbiji. Svako može da bude direktor, SVAKO. Entuzijasti koji pokušavaju da postave i održe ma kakve kriterije, u društvu kome je mera strana, i daju ma kakvo značenje, da ne kažem smisao, prođu gore nego golootočani. Bitna je samo forma. Jasne selekcije nema. Konkursi se na svim nivoima raspisuju proforme radi, fali obično samo fizički opis kandidata. Niko ni za šta nije odgovoran. I svi ćute. I sad smo odjednom u čudu oko mature?! Meni je sve prethodno mnogo veći incident od provaljenih testova. I deset ministra da se smene ništa se u ovakvom sistemu neće promeniti. U „Hamletu” su svi na kraju mrtvi, ne samo Klaudije. Ostao je jedino plemeniti Horacije da ispriča priču. Dakle, kad razrešimo sve prethodno, onda ćemo lako sa maturskim ispitom.
angie01 angie01 21:49 18.06.2019

Re: Godinama...

Meni je sve prethodno mnogo veći incident od provaljenih testova


e, hvala ti na ovome- jer mi je to jedan od podvucenih utisaka celog ovog cirkusa.
nepopustljiv nepopustljiv 05:36 19.06.2019

Re: Godinama...

nurudin
Godinama se u školi forsira snalažljivost, a ne znanje i kompetentnost. Svi prepisuju – učenici zadatke, nastavnici pripreme, planove, izveštaje. Nerad je na ceni; ko god od učenika ili nastavnika radi biva okarakterisan kao štreber ili budala (kurva, peder, raspuštenica, jalovica, asocijalan, uvrnut – ovo se odnosi na nastavnike). Ocene se pišu po želji roditelja, učenika, nastavnika, direktora.
...

Kada bi se mene pitalo, prvo što bih ukinuo su te kojekakve pripreme, izveštaji - i slične splačine. Pretpostavljam da im barem pola vremena ode na te bulšitizme.
Učitelji treba da budu Učitelji, a ne mastiljari.
O ostalim - etičkim i neetičkim pitanjima - džaba govora.
To nisu pitanja koje mogu da reše prosvetari - to su nadpitanja koja sežu u srž (opstanka) naroda.
Nije u problemu (toliko) narod koji ne poštuje (previše) pisane zakone - nego je u problemu onaj narod koji ne poštuje nepisane zakone.
A biti pošten, između ostaloga, je nepisano pravilo, starije od svakog zakona.
shone shone 07:30 19.06.2019

Re: I svi ćute.

I svi ćute. I svi ćute. I svi ćute. I svi ćute.


Ovo je ključna reč. Ovo je suština svih problema.

Ne ćute svi samo je beznačajno malo onih koji imaju hrabrosti i integriteta da progovore. Iskustvo nas uči da takvi najčešće najebu pa podgrevaju još veći strah kod onih koji bi možda i progovorili.

Ne poštujem ljudski strah ali mu se ne rugam.
Svako treba da se izbori sa svojim strahovima.
Do tada tako je kako je.
,,A nikako je,,

jadragoljub jadragoljub 18:25 21.06.2019

Re: Godinama...

neko u osnovnoj skoli bio manje zainteresovan za ucenje,  ne znaci da ce tako biti i u srednjoj, te se stvari prosto menjaju, deca postaju zrelija, svesnija i nema razloga da, uslovno receno, budu gubitnici sa 15 godina,  zbog pravila upisa u srednje skole, koja ionako ne znace nista.

meni uopšte nije jasno kakav stav ti ovde zastupaš. ako nema nikakvo klasificiranje kako onda vršiti upis, ko prvi stigne ili kako.
al baš me interesuje KAKO?
angie01 angie01 19:54 21.06.2019

Re: Godinama...

meni uopšte nije jasno kakav stav ti ovde zastupaš. ako nema nikakvo klasificiranje kako onda vršiti upis, ko prvi stigne ili kako.
al baš me interesuje KAKO?


i to sam napisala- al ne citas:)

pa isto onako kako si se ti upisivao- izabarao si skolu koja te je zanimala i upisao si se.

niko nece izabrati nesto za sta nema kapacitet da zavrsi, ako se bas zahebe, prebacice se- kao sto se to radilo u moje vreme- u celoj gimnaziji, se dvoje djaka prebacilo posle prvog tromesecja, jer im je delovalo tesko....a sada se isto tako prebacuju u zeljenu skolu, oni koji po ovom bodovanju nisu odmah uspeli da se upisu.

sada ima vise skola, a manje djaka- ne vidim zasto se uopste pravi ta frka sa upisom, kada mesta ima dovoljno.
jadragoljub jadragoljub 21:06 21.06.2019

Re: Godinama...

pa isto onako kako si se ti upisivao- izabarao si skolu koja te je zanimala i upisao si se.

ja sam polagao prijemni, prvo u trgovačku pa nisam položio, posle u umetničku i položio.

znači u moje doba se polagao prijemni ispit,
drugo kako to zamišljš upišeš, i sad škola ima x mesta upiše xx đaka? šta sad?
ili što se desilo da je prijemni u umetničku polagao daltonista, istinita priča pričala mi psihologinja koja je tad radila, jedva dete ubedili da ne može da upiše školu kad ne vidi sve boje. il misliš da su trebali da ga prime.
sa druge strane bespredmetno je pričati o umetničkim školama i muzičkim, glumačkim i štatijaznam onima gde mora da se proveravaju sposobnosti.
pa po niš se priča o budalama koje dođuna prijemni za dif i skoče u bazen a ne umeju da plivaju.


uostalom , ovo nask može da potvrdi, u holandiju tako nije bilo prijemnog na fakulteti i jedna klinka pukla što nije primljena na medecinu a primljeni neki koji su imali slabije ocene od nje. i napravi se frka ovo ono i vratili ispite ponovo.

ono što si pisala da kao nije važno što nije hteo u osnovnu možda će da počne u srednju da uči, pa dal je pravednoi prema onima koji su učili u osnovnu a ovaj im uzeo mesto.

mislim ja sam taj koji nije ništa učio u osnovnu, bio dovoljan, ponavljao, bežao da bi išo na jahanje, i šta da sam teo da upišem gimnaziju i daimam ista prava ko oni što se iskidali od učenje u osnovnu.
tačno je da sam ja u umetničku bio vrlodobar, skoro odličan, al to veze smozgom nema, to je ipak nešto vezano za talenat i da sam našo sredinu gde pripadam. specifična sredina za specifične idiote.
ali mi pričamo o prosečnim ljudima. nije isto.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:24 21.06.2019

Re: Godinama...

pa isto onako kako si se ti upisivao- izabarao si skolu koja te je zanimala i upisao si se.


Ovo je pogrešno u samoj biti.
Upisivanje po sopstvenoj želji, po sistemu ajd da probam šta me košta, je u osnovi pogrešan.
Jer i pokušaj košta, nema džabe, pa ako se o državnim školama radi, znači o državnom trošku, neophodna je neka selekcija. I to selekcija koju sprovodi država.
A ako neko za svoje pare hoće da pokušava, u privatnim šlkolama npr, neka pokušava do mile volje.
alselone alselone 21:28 21.06.2019

Re: Godinama...

HCM, Predo, antikomunisti i četnici dragi, vi imate decu, vidite u kakve škole idu, na šta te škole liče, kako se prema nastavi odnose predavači, kako izgleda izbog koji im se nudi, koliko je sve to ozbiljno a sećate se kako je izgledalo u vaše vreme.

Znam da će mi biti teško da čitam al sam tražim - objasnite mi kako to objašnjavate sebi?
predatortz predatortz 21:57 21.06.2019

Re: Godinama...

HCM, Predo, antikomunisti i četnici dragi, vi imate decu, vidite u kakve škole idu, na šta te škole liče, kako se prema nastavi odnose predavači, kako izgleda izbog koji im se nudi, koliko je sve to ozbiljno a sećate se kako je izgledalo u vaše vreme.


Moji su još u osnovnoj. Pošteno da ti kažem, ne vidim veliku razliku u odnosu na vreme kad sam ja išao. Nije se tu nešto drastično menjalo ni na bolje, ni na gore.
Šta je bolje danas, ako nije nastava? Škola u koju idu moja deca je uređenija od one koju sam pohađao, nema šuge i žutice koje su u moje vreme bile prateće pojave našeg školovanja. Manje je ideološkog smaranja klinaca a imaš i mogućnost da se najebeš nane nanine ako se neko drzne da političi pred decom.

Uzgred, nevezano za temu, ja nisam nikakav četnik, niti mislim da četnici danas postoje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:58 21.06.2019

Re: Godinama...

HCM, Predo, antikomunisti i četnici dragi, vi imate decu, vidite u kakve škole idu, na šta te škole liče, kako se prema nastavi odnose predavači, kako izgleda izbog koji im se nudi, koliko je sve to ozbiljno a sećate se kako je izgledalo u vaše vreme.

Znam da će mi biti teško da čitam al sam tražim - objasnite mi kako to objašnjavate sebi?


Ne vidim ja nigde da "antikomunisti i četnici dragi" hvale stanje u školama, naprotiv.
Ali stvara se utisak da je onda bilo super jer je danas loše.
Pa nije tako, nije onda bilo super, čak i neka je bolje od ovoga danas.

Da li je ovo danas posledica komunizma, ili posledica kojekakvih belosvetskih "prava" i zabrana (ne smeš đaka da isključiš sa časa, ne smeš da ga kazniš, ne smeš da ga isključiš iz škole, ili smeš ali samo ako ubije nastavnika ili tako nešto..), to je već posebna priča.

Ali zamišljam ono školstvo sa ONOiDSZ, sa marksizmom, sa završetkom nastave u osnovnoj školi tako što se deca postroje u kolonu, stave pesnicu na slepočnicu, isto to uradi i učiteljica i vikne im, "Za domovinu s Titom" a deca uglas "Napred!" (pošto me upita sećam li se kako je bilo u moje vreme setih se baš toga) obaveznim krajem udžbenika, stručnih, fakutetskih, u kome se objašnjava primena konkretne nauke u ratnim uslovima, i ostale ideološke budalaštine, i pitam se kome se to školstvo dopada.

Ko bi taj užas vratio zato što su postojale dve dobre zbirke zadataka?
Da li je bilo i dobrih strana?
Da, ali postoji li išta na ovome svetu što nema ni jednu pozitivnu stranu?

Školstvo je loše, sa svakom reformom sve gore, ali ima i do nastavnika nešto, nije sve do sistema.
Dele petice i šakom i kapom, prevrneš kamen, tri vukovca ispod njega ispadnu.
A taj cunami petica i vukovaca samo ubijaju volju stvarnim vukovcima i pravim petičarima. Ravna ih sa prosekom i time im ubija volju.

A te petice daju nastavnici, ne sistem.
Gledam onu gospoju predsednicu nekog sindikata, ona samo o platama priča.
Mi smo najvažniji dajte nam pare.

Kakva reforma može da promeni njenu glavu?


alselone alselone 22:01 21.06.2019

Re: Godinama...

Dobro sam pretpostavio.

Hvala u svakom slučaju na izdvojenom vremenu odgovoriti mi.
predatortz predatortz 22:06 21.06.2019

Re: Godinama...

alselone
Dobro sam pretpostavio.

Hvala u svakom slučaju na izdvojenom vremenu odgovoriti mi.


Šta si dobro pretpostavio?
Tvrdiš da lažem da je u mojoj osnovnoj školi bilo žutice i šuge?
Na osnovu čega?
freehand freehand 22:08 21.06.2019

Re: Godinama...

nema šuge i žutice koje su u moje vreme bile prateće pojave našeg školovanja.

Tebra, u koju si ti školu išao?
predatortz predatortz 22:12 21.06.2019

Re: Godinama...

freehand
nema šuge i žutice koje su u moje vreme bile prateće pojave našeg školovanja.

Tebra, u koju si ti školu išao?


OŠ Franjo Rezač, jedna od većih tuzlanskih gradskih škola. Pohađalo je dosta rudarske dece, dosta sirotinje, a i nas dece činovnika, prosvetara, lekara... koji smo teritorijalno gravitirali toj školi.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:12 21.06.2019

Re: Godinama...

alselone
Dobro sam pretpostavio.

Hvala u svakom slučaju na izdvojenom vremenu odgovoriti mi.


Ima li nešto što nije tačno od ovoga što sam napisao?
I kad već pomenu decu, da li bi ti voleo da tvoja deca uče u onom sitemu?

Nije dobro, siguran sam, stvari posmatrati selektivno pa zbog nekih zbirki ceo sistem proglašavati dobrim.

Moja ćere su pozavršavale škole, (recimo da je tako) u uslovima sa milion mana, ali ako bih ja odlučivao, i ako bih imao izbor samo između onoga u kome sam ja učio, i onoga u kome su one, i pored svih mana njihovog vremena ipak bi se za njega odlučio.

Moja osnvna škola je bre bila čista ideologija, komunistička naravno.
Kome to može da odgovara?
alselone alselone 22:13 21.06.2019

Re: Godinama...

Šta si dobro pretpostavio?


Da ćete naći neku priču nategnutu kao praćka. Ti si našao žuticu i šugu. Tako je bilo za tebe a HCM je piruetom eskivirao da prizna očigledno i namestio sam sebi temu kojoj se onda posvetio.

Samo sam hteo malo da se šalim, nisam zaista hteo da pričamo ozbiljno o školstvu nekada i danas, stvar je u principu očigledna i samoobjašnjiva svakome ko želi, ko ne želi njemu ni plavo nebo nije aksiom.
jadragoljub jadragoljub 22:14 21.06.2019

Re: Godinama...

Ali zamišljam ono školstvo sa ONOiDSZ, sa marksizmom, sa završetkom nastave u osnovnoj školi tako što se deca postroje u kolonu, stave pesnicu na slepočnicu, isto to uradi i učiteljica i vikne im, "Za domovinu s Titom" a deca uglas "Napred!" (pošto me upita sećam li se kako je bilo u moje vreme setih se baš toga)

to bilo u osnovnu, srednju gde, ja se ne sećam, il smo mi na jug totalno van sveta bili.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:17 21.06.2019

Re: Godinama...

HCM je piruetom eskivirao da prizna očigledno


:)

Dobo je što onaj drugi komentar napisah pre ovog tvog.
Dakle, vrlo konkretno, ovo je ipak, ukupno posmatrano, bolje od onoga.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:19 21.06.2019

Re: Godinama...

to bilo u osnovnu, srednju gde, ja se ne sećam, il smo mi na jug totalno van sveta bili.


Osnovna.
Prva četiri razreda.
Hoćeš mesto i ime učitaljice?

Ili bolje ne, žena je umrla, ne možemo da je pitamo, a tebi je lakše da kažeš ne verujem ti, i budeš u pravu, boli te.
predatortz predatortz 22:22 21.06.2019

Re: Godinama...

Da ćete naći neku priču nategnutu kao praćka. Ti si našao žuticu i šugu. Tako je bilo za tebe a HCM je piruetom eskivirao da prizna očigledno i namestio sam sebi temu kojoj se onda posvetio.


Šta je čovek slagao?
Jesu, postrojavali su nas da trčimo i nosimo nekakvu paliju koja se zvals "pionirska štafeta". O istoriji svog naroda pre WWII nismo morali puno da znamo, ali smo morali da znamo kako su se zvali Titov konj i pas. Već sa petnaest su nas učili kako se ubija, vodili na strelišta da pucamo iz vojničke puške. Ja sam generacija uskraćena za sociologiju, nikad je ni na jednom nivou obrazovanja nisam učio, učio sam marksizam.
Sve su to činjenice. Ako ti se to dopada, slobodno praktikuj sa svojom decom. Sve ok, stvar izbora, sve dok ne namećeš mojoj.
zilikaka zilikaka 22:26 21.06.2019

Re: Godinama...

Škola u koju idu moja deca je uređenija od one koju sam pohađao, nema šuge i žutice koje su u moje vreme bile prateće pojave našeg školovanja.

Ne znam, ti si menjao sredinu pa eto imaš takvo iskustvo. Kodmene bilo skroz obrnuto, u istom gradu.
Moje dete imalo daleko lišije uslove nego ja nekad. Nije ista škola al i ona moja sad daleko lošija. Sve oronulo i zapušteno.
Mi smo imali uslove da nam je samo bazen falio.
Učionice, kabineti, sala, svla"ionice, tereni za razne sportove...
Mom detetu sam ja rešavala problem grejanja u školi (sličnom frkom kao ovde na blogu), imali po jedan toalet na nji oko stotinu muških u smeni, sala za fizičko adaptirana velika šupa...
Iskreno, bilo mi mučno da to gledam!al šta češ, nema (para za) bolje.
alselone alselone 22:30 21.06.2019

Re: Godinama...

Ako ti se to dopada, slobodno praktikuj sa svojom decom. Sve ok, stvar izbora, sve dok ne namećeš mojoj.

Glupo ti je ovo, znaš i sam.

OK, bilo je ideologije, to je nesporno, ali je, pa idemo redom:

- posvećenost nastavnika bila bolja
- matematika bila bolja
- srpskohrvatski bio bolji
- fizičko bilo neuporedivo bolje
- muzičko bilo bolje
- bezbednost bila veća (neuporedivo, neuporedivo)
- hrana u menzi bila zdravija
- put do škole bio bezbedniji

i tako dalje i tako dalje.

Ali da, morao si da kažeš lepu reč o titu, pa je bolje onda ovo danas gde

- učiteljice se slikaju gole za socijalne mreže, lakiraju nokte na času i zanemaruju decu
- gde se roditelji bune i napadaju nastavnike zbog loših ocena a ne svoju decu
- gde se teški predmeti otaljavaju a od lakih se pravi nauka
- gde se deca tuku i maltretiraju na časovima i u dvorištu
- gde se za ručak jede parče pice
- gde se deca voze do škole i kupe iz škole jer je put pun ludaka u kolima, na motorima i na nogama

i tako dalje i tako dalje.


Ali, da, Tito, učilo se ime kera i bilo je bolesti (pričamo o vremenu od pre 50 godina, pa majku mu, napravi proporciju, normalno da danas nema bolesti, ali verujem da zapravo i nismo daleko. Pre 50 godina u Tuzli bilo šuge a danas u Beogradu nema, znači tada je bilo gore )
jadragoljub jadragoljub 22:42 21.06.2019

Re: Godinama...

Ali, da, Tito, učilo se ime kera i bilo je bolesti (pričamo o vremenu od pre 50 godin

nije bilo ni šuge ni vaške, to se pojavilo oko 80ih, možda koju godinu ranije, ustvari posle 78 kad ja više nisam imao veze sa školstvom.
Pre 50 godina u Tuzli bilo šuge a danas u Beogradu nema, znači tada je bilo gore )

ja ne verujem da je to bilo kao epidemija, verovatno neki izolovani slučajevi.
predatortz predatortz 22:42 21.06.2019

Re: Godinama...

posvećenost nastavnika bila bolja


A današnji nastavnici, naročito oni mog godišta, su obrazovani kad i u kom školskom sistemu?
Biće da nisu baš puno naučili ako je kvalitet nastave toliko srozan.

Što se ostalog tiče, svašta si udrobio. Mrzi me da sad pojedinačno odgovaram.
Ja ne vidim da sam nešto više znao nego što moja deca znaju danas, a bio sam prilično dobsr đak. Dioloma "Ognjen Prica", ekvivalent ovdašnjoj Vukovoj, izmakla mi zbog četvorke iz geografije u sedmom.
Ponoviću:
Mislim da kvalitet nastave nije ni drastično bolji, ni gori u odnosu na vreme kad sam ja bio uzrasta mojih sinova (taj nivo pratim, propitujem ih, pa mi je blizak).
Samo, lagano postajemo seratori i tvrdimo kako je sve bilo bolje u naše vreme, kako smo mi sve znali a oni nemaju pojma. Radimo sve ono što su naši roditelji radili nama.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:47 21.06.2019

Re: Godinama...

matematika bila bolja
- srpskohrvatski bio bolji


Kako meriš ovo?
Prilično je to paušalno.
- fizičko bilo neuporedivo bolje
- muzičko bilo bolje


E ovo tek...
Svakakvih primera ima sigurno, ali generalno...?
Teško je poverovati da su ondašnje škole bile opremljenije salama, spravama, opremom...
bezbednost bila veća (neuporedivo, neuporedivo)
- hrana u menzi bila zdravija
- put do škole bio bezbedniji


Ovo, a i onaj spisak dole, je stvar vremena i nema mnogo veze sa školstvom.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:51 21.06.2019

Re: Godinama...

Ja ne vidim da sam nešto više znao nego što moja deca znaju danas


Ma daj...mnogo smo manje znali, i to mi se čini normalnim.
Nije to posledica nekog sadašnjeg savršenog školstva, nego stvar napretka civilizacije.
Ali kako bilo da bilo današnji, recimo, osmak je za ondašnjeg osmaka enciklopedija znanja.
Ako ništa drugo, pa ima gugl jbg.
angie01 angie01 22:52 21.06.2019

Re: Godinama...

ja sam polagao prijemni, prvo u trgovačku pa nisam položio, posle u umetničku i položio.


aj, lebati, polagao si za trgovacku prijemni-u tvoje vreme,...to bi bilo recimo 1972....pa tada se nije polagala mala matura, a trgovacke skole su bile dostupne, kao i sve druge, ko god je zeleo da upise- svi su birali po afinitetima i zelji da uce vise, ili manje,....umetnicke skole su nesto drugo, naravno da tu treba da postoji prijemni, jer kandidati moraju da imaju odgovarajuce talente.

drugo kako to zamišljš upišeš, i sad škola ima x mesta upiše xx đaka? šta sad?


dragoljube, citaj komentare, pa onda odgovaraj danas ima vise skola i vise mesta, a manje djaka- to isto je juce na N1 rekla zena iz unije prosvetnih radnika i isto kaze, kako te matura nisu uopste potrebne.

pa po niš se priča o budalama koje dođuna prijemni za dif i skoče u bazen a ne umeju da plivaju.


sad si vec sve pomesao- dif je fax.

ono što si pisala da kao nije važno što nije hteo u osnovnu možda će da počne u srednju da uči, pa dal je pravednoi prema onima koji su učili u osnovnu a ovaj im uzeo mesto.


osnovna skola je obavezno, bazicno obrazovanje, a srednja vec ima veze sa nekim buducim zanimanjem, i naravno da je normalno da svako ima pravo da se upise gde mu u odnosu na to sta bi dalje u zivotu radio najvise odgovara, narocito sto IMA DOVOLJNO MESTA.

je l si barem procitao da se svi ionako prebace posle tromesecja, ako nisu odmah upali- cemu onda ceo ovaj cirkus?!!
predatortz predatortz 22:56 21.06.2019

Re: Godinama...

Ma daj...mnogo smo manje znali, i to mi se čini normalnim.


Imao sam u vidu fundamentalne stvari - matematiku, fiziku, srpski...
Tvrdim da moja deca nisu ništa lošija od mene, a išao sam na takmičenja iz tih predmeta. Idu i oni, doduše iz informatike.
zilikaka zilikaka 22:57 21.06.2019

Re: Godinama...

Radimo sve ono što su naši roditelji radili nama.

Pa to nam poso.
Iskreno, teško je zaključiti koliko si znao u određenom uzrastu jer je proces učenja doživotan. Skupljaš okolo informacije i dopunjuješ svoj fond.
Zato ja pokušavam da se držim merljivih stvari.
Recimo, nekad se iz naše gimnazije, usmerenje matematika, izlazilo da na faksu staješ ravnopravno u vrstu sa Matematičkom u bg il Jovinom u ns.
Sa ovima drugima imali iste knjige, zadatke, prolazili prijemne rutinski. Bila ozbiljna škola sa ozbiljnim profesorima.
Sad deca iz lokalne gimnazije teško upisuju a još teže se posle snalaze na mestima gde je matematika važna i jaka.
Ako nešto hoćeš, moraš privatno da organizuješ, paralelno sa školom.
...al zato im petica ne manjka.
angie01 angie01 23:01 21.06.2019

Re: Godinama...

Ovo je pogrešno u samoj biti.
Upisivanje po sopstvenoj želji, po sistemu ajd da probam šta me košta, je u osnovi pogrešan.
Jer i pokušaj košta, nema džabe, pa ako se o državnim školama radi, znači o državnom trošku, neophodna je neka selekcija. I to selekcija koju sprovodi država.


ma hajde- a sto bi bila greska, jer je drzavna skola- pa roditelji SVE dece placaju tu skolu i plate nastavnika- selekcija je vec obavljena tako sto se sama deca i opredeljuju za nesto sto mogu da savladaju, a potrebno im je za dalje skolovanje ili vec profesiju, koja se tim skolovanjem stice.

ako vec ima dovoljno mesta- u cemu je onda problem?

ako se deca po ovom sistemu ionako prebacuju pose nekog vremena tamo gde zele, cemu onda ovo besmisleno smaranje.
predatortz predatortz 23:08 21.06.2019

Re: Godinama...

Bila ozbiljna škola sa ozbiljnim profesorima.


Aman! Mi smo sad profesori! Naša generacija. Ako je nivo srozan do nas je. A, ako je do nas, onda iz škola nismo izašli baš tako potkovani kako mislimo da jesmo.

Uzgred, ja sam u gimnaziji, jedinoj u gradu, imao par izuzetnih profesora, ali i gomilu osrednjih. Da, polagali smo lako prijemne, završavali neki i pre od ovih iz Matematičke, ali tako je i danas. Danas klinci iz gimnazije u Zvorniku (uzimam za primer jer znam stanje stvari) lako upisuju ono što žele u Bg i sve lešće u NS. Bez velikih drama.
angie01 angie01 23:11 21.06.2019

Re: Godinama...

- posvećenost nastavnika bila bolja
- matematika bila bolja
- srpskohrvatski bio bolji
- fizičko bilo neuporedivo bolje
- muzičko bilo bolje
- bezbednost bila veća (neuporedivo, neuporedivo)
- hrana u menzi bila zdravija
- put do škole bio bezbedniji


nema tu puno price- ta skola je bila ozbiljno organizovana i nije mogao svako da predaje, nastavnici su bili zainteresovani da deca nauce, a ne da deklamuju za ocenu, skola je bila uvazavana i postovana, sto se posle se na fakultetima dokazivalo, a cije opet diplome iz tog perioda, bez problema dobijaju verifikacije u stranim zemljama, za razliku od perioda posle- sa nekim izuzecima, sto znaci da univeriztetska zajednica prati kvalitet i upoznata je sa stanjem obrazovanja kroz razne periode.
zilikaka zilikaka 23:13 21.06.2019

Re: Godinama...

srednja vec ima veze sa nekim buducim zanimanjem, i naravno da je normalno da svako ima pravo da se upise gde mu u odnosu na to sta bi dalje u zivotu radio najvise odgovara, narocito sto IMA DOVOLJNO MESTA.

Pa ima mesta za sve negde al ne i za svakog gde želi.
I ja mislim da je selekcija neophodna. U protivnom, imaćeš da mnoge devojke upišu ekonomsku il medicinsku, a ni jedna za krojačicu, a mnogima je procentni račun nešto što nikad neče savladati.
Ta selidba posle je tek ludilo jer ti formiraš odeljenja na početku i šta posle?
Neko će pitati kako polovina ima kečeve, šta rade profesori, ili će i oni sami gledati da održe broj učenika zbog punog fonda naredne godine.
...a imaćeš škole za zanate, koje nisu popularne i koje češ morati da ugasiš jer nemaš djaka.
Život je surov i obično se ne prilagođava klinačkim željama.
jadragoljub jadragoljub 23:13 21.06.2019

Re: Godinama...

aj, lebati, polagao si za trgovacku prijemni-u tvoje vreme,...to bi bilo recimo 1972....pa tada se nije polagala mala matura, a trgovacke skole su bile dostupne, kao i sve druge, ko god je zeleo da upise- svi su birali po afinitetima i zelji da uce vise, ili manje,....umetnicke skole su nesto drugo, naravno da tu treba da postoji prijemni, jer kandidati moraju da imaju odgovarajuce talente.

šta oćeš da kažeš da lažem-?

74 sam ja polagao prijemni u trgovačku, a za svaku drugu, gimnaziju i ostalo se isto polagao prijemni
.
tolko od mene.
alselone alselone 23:14 21.06.2019

Re: Godinama...

nema tu puno price- ta skola je bila ozbiljno organizovana i nije mogao svako da predaje, nastavnici su bili zainteresovani da deca nauce, a ne da deklamuju za ocenu, skola je bila uvazavana i postovana, sto se posle se na fakultetima dokazivalo, a cije opet diplome iz tog perioda, bez problema dobijaju verifikacije u stranim zemljama, za razliku od perioda posle- sa nekim izuzecima, sto znaci da univeriztetska zajednica prati kvalitet i upoznata je sa stanjem obrazovanja kroz razne periode.


Tako je.

Škola je bila institucija od poštovanja, učitelji i nastavnici profesije od poštovanja, samo učenje i znanje je bilo pojam od poštovanja i školovanje je bio proces od poštovanja.

To je danas sve devastirano i potpuno suprotno.
angie01 angie01 23:22 21.06.2019

Re: Godinama...

Aman! Mi smo sad profesori! Naša generacija. Ako je nivo srozan do nas je


aman- do negativne selekcije je- kao i u svemu sto je drzavno, decineje partijsko zaposljavanja novih vlasti, koji guraju samo svoje- ova najnovija drzi godinama zabranu zaposljavanja u drzavnim firmama, da ne bi bilo konkursa i uslova za to neko radno mesto ali se zato mesta popunjavaju njihovim kadrovima, koji samo dodju sa ceduljicom preporuke.
angie01 angie01 23:24 21.06.2019

Re: Godinama...

šta oćeš da kažeš da lažem-?


sedamdesetih se NIJE polagao prijemni ni za gimnazije, a kamo li za trgovacku- samo za skole gde je trebalo pokazati neki talenat.

sad, jedino da je Nis bio van sistema, pa tamo jeste.
zilikaka zilikaka 23:25 21.06.2019

Re: Godinama...

Aman! Mi smo sad profesori! Naša generacija

Jeste. Eto, od nas 27, nekoliko nije završilo faks, možda četvoro, sticajem okolnosti, ali , pajz sad, samo jedna osoba je ostala u prosveti, i to kao stvar drugog izbora. ostalima nije padalo na pamet, meni prvoj, mada sam prosvetarsko dete i mada sam par godina i to radila. To nikad nije kod nas nije bio pristojno plaćen posao. Zato smo i stigli gde jesmo.

Ovo naročito važi za manje sredine.

tasadebeli tasadebeli 23:26 21.06.2019

Re: Godinama...

alselone
nema tu puno price- ta skola je bila ozbiljno organizovana i nije mogao svako da predaje, nastavnici su bili zainteresovani da deca nauce, a ne da deklamuju za ocenu, skola je bila uvazavana i postovana, sto se posle se na fakultetima dokazivalo, a cije opet diplome iz tog perioda, bez problema dobijaju verifikacije u stranim zemljama, za razliku od perioda posle- sa nekim izuzecima, sto znaci da univeriztetska zajednica prati kvalitet i upoznata je sa stanjem obrazovanja kroz razne periode.


Tako je.

Škola je bila institucija od poštovanja, učitelji i nastavnici profesije od poštovanja, samo učenje i znanje je bilo pojam od poštovanja i školovanje je bio proces od poštovanja.

To je danas sve devastirano i potpuno suprotno.



Само да додам на ово ваше да сам се ја осећао деведесетих када ми се плата у школи кретала 5-50 дојче марака много више као господин професор него данас када ми је плата 500 еврића.

Још увек се у друштву и у државним институцијама, и поред свих тадашњих девастирања претходног система вредности, одржавао какав-такав однос поштовања према образовању и људима који раде у том систему.

А онда се и тај однос поштовања, кроз институционално разарње читавог система образовања разноразним, најчешће наметнутим, потезима маскираним под фирмом "реформе образовања" у последњих 20 година у потпуности изгубио.

Па се тако данас осећам као припадник струке коју читаво друштво и државни систем сматра непотребним баластом којем је потребно додатно му се медијски подсмевати и иживљавати се над њим не би ли на тај начин било свима утувљено у главу да је школа само непотребно трошење новца.

(Када сте последњи пут гледали неки домаћи филм у којем школски професори нису представљени као последње будале којима се сви подсмевају?)
predatortz predatortz 23:28 21.06.2019

Re: Godinama...

To nikad nije ukod nas nije bio pristojno plaćen posao. Zato smo i stigli gde jesmo.


Moj otac je bio profesor u vreme koje svi hvalite. Ako je država toliko cenila obrazovanje, zašto je imao bednu platu?
jadragoljub jadragoljub 23:29 21.06.2019

Re: Godinama...

angie01
šta oćeš da kažeš da lažem-?


sedamdesetih se NIJE polagao prijemni ni za gimnazije, a kamo li za trgovacku- samo za skole gde je trebalo pokazati neki talenat.

sad, jedino da je Nis bio van sistema, pa tamo jeste.

ja ti kažem da lažeš, ja sam polagao prijemni i polagao se sve dok nije izašla prva generacija koja je učila po šuvaru, tad su ukinuti prijemni.
ako neznaš nemoj da lupaš gluposti.
angie01 angie01 23:33 21.06.2019

Re: Godinama...

a mnogima je procentni račun nešto što nikad neče savladati


pa taj kome je to tesko, ne ide mu, nece to ni da izabere.


a ni jedna za krojačicu,


neko ko ne zeli da bude krojacia- to nece ni biti.


.a imaćeš škole za zanate, koje nisu popularne i koje češ morati da ugasiš jer nemaš djaka.


to kaze i AV:)- svi hocete diplome, a ko ce da bude varioc:)


Ta selidba posle je tek ludilo jer ti formiraš odeljenja na početku i šta posle?


to se desava svake godine- i svi na to i racunaju i deca i skole.


kave radnici su se uvek nekako profilisali- i bilo ih je dovoljno,...sada stavrno ne znam ko se i kako za ta zanimanja opredeljuje- silom, ne verujem da to moze da se sprovede.

znam da se uredno dovoljnodece upisuje za profile radnika u stamparijama i oni brzo nadju posao.

isto tako se lako pune profili za kozmeticarke, frizerke,...
alselone alselone 23:35 21.06.2019

Re: Godinama...

Само да додам на ово ваше да сам се ја осећао деведесетих када ми се плата у школи кретала 5-50 дојче марака много више као господин професор него данас када ми је плата 500 еврића.

Још увек се у друштву и у државним институцијама, и поред свих тадашњих девастирања претходног система вредности, одржавао какав-такав однос поштовања према образовању и људима који раде у том систему.

А онда се и тај однос поштовања, кроз институционално разарње читавог система образовања разноразним, најчешће наметнутим, потезима маскираним под фирмом "реформе образовања" у последњих 20 година у потпуности изгубио.

Па се тако данас осећам као припадник струке коју читаво друштво и државни систем сматра непотребним баластом којем је потребно додатно му се медијски подсмевати и иживљавати се над њим не би ли на тај начин било свима утувљено у главу да је школа само непотребно трошење новца.


Sa svime se slažem, koliko znam direktno a koliko indirektno.

A ako krenemo da pričamo o visokom obrazovanju, zvanju profesora univerziteta, asistentu itsl, tu tek ima materijala. To nam je naša borba razorila sa privatnim fakultetima, Bolonjom i lažnim diplomama a onda su došli SNSovci i popišali se na tu gomilu ničega.
angie01 angie01 23:37 21.06.2019

Re: Godinama...

ja ti kažem da lažeš, ja sam polagao prijemni i polagao se sve dok nije izašla prva generacija koja je učila po šuvaru, tad su ukinuti prijemni.
ako neznaš nemoj da lupaš gluposti.


dragoljube- oladi, ja tebe ne vredjam i ti nemoj tako sa mnom da razgovaras- sedamdesetih nije postojala mala matura, niti su se polagali prijemni, u srednjim skolama, sem u onima za koje su bile potrebni neki talenti- ako je kod vas u Nis bilo drugacije, van celog sistem, eto ...
zilikaka zilikaka 23:37 21.06.2019

Re: Godinama...

Da, uvođenjem mnogih pravila je dozvoljeno da se srozate potpuno. Roditelj i učenil imaju mna sve pprava, da se petljaju u ocenjivanje, u nastavu....
. Zamislimo samo da odeš u opštinu i tražiš građevinsku dozvolu, al baš i nemaš uslova da je dobiješ. E, al onda udariš na službenika, pakako onne gleda tvoje interese, pa potežeš više instance koje po pravilu štite tebe, ne mareći za suštinu...i očeas posla obesmisliš i srozaš instituciju
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:38 21.06.2019

Re: Godinama...

ako vec ima dovoljno mesta- u cemu je onda problem?


Za šta ima dovoljno mesta?
Za ko šta poželi?
Pa nema.

Ograničen je broj mesta za na primer medicinskog tehničara, i ne može se dopustiti da neko ko je to poželeo ipak pokuša iako po rezultatima iz osnovne baš i ne obećava, jer će tako uzeti mesto nekome sa više šanse.

To što on voli ne obavezuje državu da mu želju i ispuni.
Jbg, momak, (curice) zaebao si se, nisi se potrudio dovoljno, ili si glup, ili nešto treće, uglavnom ovde za tebe nema mesta, probaj sprat niže, ili još niže, naćićeš nešto, ili neka ti tata plati pa se igraj, ali ovde je za vrednije, pametnije..žao nam je, ćao.
tasadebeli tasadebeli 23:39 21.06.2019

Re: Godinama...

predatortz
To nikad nije ukod nas nije bio pristojno plaćen posao. Zato smo i stigli gde jesmo.


Moj otac je bio profesor u vreme koje svi hvalite. Ako je država toliko cenila obrazovanje, zašto je imao bednu platu?



Није ствар у плати, Предо... Ено, видиш то и из мог коментара.

Ствар је у односу према школи и стицању знања и људима који се тиме баве.

Не кажем, добрим делом смо за то криви и ми по школама. Али нисмо само ми.

И иначе тај посао ни у једној земљи света није баш много плаћен јербо је то баласт за државну касу коју обично свака власт сматра наметнутим. Радо би га се ослободила, али не може јер социјала ради своје.

И тако је вазда било.

Када је Ђура Јакшић био у милости власти, поставили би га да буде чиновник у неком министарству у Београду.

Чим би написао нешто морално-политички неподобно, послали би га да буде сеоски уча негде у Србији. То се сматрало казном. Зато замало да га, сиромашка, сахране у гробницу за бескућнике к'о Моцарта јербо Ђурина многобројна и гладна породица није имала пара да га сахрани. Да не беше Чика Јове Змаја и студентарије Велике школе, Ђура би прошао као и Моцарт.


П.С. - Моја жена је почела да ради по београдским школам,а као професор 1987. Тада јој је плата била око 1000 немачких марака. У исто време у братској нам и социјалистичкој републици Словенији професорка енглеског имала 2000 марака.

Ја мислим да је због тога дошло до грађанског рата и распада те бивше нам домовине.

Шта ти мислиш?


EDIT: Јбт, док нисам отишао у ЈНА са 18 година, после гимназије, а пре факса, мислио сам да је цела Југа као Кнез Михајлова.

А онда су ми у смб данима неки од најбољих другара, поред Сарајлија, били неки ликови из Цазинске крајине који би ме водили код својих амиџа и даиџа, када год бисмо се затекли у Љубљани чекајући воз за Илирску Бистрицу, који су радили по Љубљани (исто као и гастербајтери у Немачкој) оне послове које Словенци нису хтели да раде, било их набијено по 15 у смрдљивој соби у некој старој аустроугарској згради иза железничке станице и словеначка, љубљанска, народна милиција им није дозвољавала викендима да мрдну даље од бифеа на железничкој станици у Љубљани у којем би се бесомучно опијали од муке, туге и сиротиње.

Причамо о 1983/84.
jadragoljub jadragoljub 23:42 21.06.2019

Re: Godinama...

angie01
ja ti kažem da lažeš, ja sam polagao prijemni i polagao se sve dok nije izašla prva generacija koja je učila po šuvaru, tad su ukinuti prijemni.
ako neznaš nemoj da lupaš gluposti.


dragoljube- oladi, ja tebe ne vredjam i ti nemoj tako sa mnom da razgovaras- sedamdesetih nije postojala mala matura, niti su se polagali prijemni, u srednjim skolama, sem u onima za koje su bile potrebni neki talenti- ako je kod vas u Nis bilo drugacije, van celog sistem, eto ...

ja ti kažem da sereš, ja sam 74e polagao prijemni, ti tad izgleda nisi bila ni rođena a znađš bolje od menbe. gde si ti bila 74e godine - gde.
i što bi ja tebe lagao da sam polagao prijemmni u trgovačku, aj kaži daj mi neki razlog.
tasadebeli tasadebeli 23:42 21.06.2019

Re: Godinama...

alselone

A ako krenemo da pričamo o visokom obrazovanju, zvanju profesora univerziteta, asistentu itsl, tu tek ima materijala. To nam je naša borba razorila sa privatnim fakultetima, Bolonjom i lažnim diplomama a onda su došli SNSovci i popišali se na tu gomilu ničega.



Да, чујем то од многих. И гледам ову студентарију у свом ближем окружењу.

Мене та Болоња више подсећа на оно америчко школовање колеџ нивоа него на универзитетско образовање европског типа.
angie01 angie01 23:55 21.06.2019

Re: Godinama...

Roditelj i učenil imaju mna sve pprava, da se petljaju u ocenjivanje, u nastavu....


u skolama u koje su moja deca isla- nisam primetila da su roditelji mogli da se petljaju u ocenjivanje.

bilo je onih koji su se snalazili na razne nacine, ispod zita sto se kaze- trazili veze i nacine,... onih koji su se bunili, cesto s pravom zbog losih profana i njihovog ocenjivanja, jer sada svako fura neki svoj fazon i za predavanje i za ocenjivanje- oni svi pravilnici nemaju veze sa realnoscu- hocu reci, nema nikakvog sistema, niti je bilo koga briga.
angie01 angie01 00:11 22.06.2019

Re: Godinama...

ja ti kažem da sereš, ja sam 74e polagao prijemni, ti tad izgleda nisi bila ni rođena a znađš bolje od menbe. gde si ti bila 74e godine - gde.


sve vreme si agresivan, prvo nabedjujes neke domacice iz vukojebine koje se mesaju u skolstvo- sto je prvo netacno i blesavo samo po sebi, a nije ni pristojno, pri tome neobicno je da tako govori neko ko bi mogao da ispunjava te uslove.

drugo, sve vreme ti pristojno odgovaram i objasnjavam ono sto sam napisala, ali ti uporno napadas tvrdeci da ja zastupam nesto sto nisam nikada rekla niti tako mislim, kao na primer, da deca treba manje da uce.

trece, vrlo si uporan u insistiranju na konfuznim i pausalno optuzujucim komentarima, koji bas nemaju puno veze sa stanjem na terenu i ocigledno je da nisi bas upoznat sa onim kako stvari stoje.

a za ovo poslednje- ako si ti polagao 74. prijemni za trgovacku skolu, onda je nis imao neki drugi sistem, jer se tada nisu polagali prijemni ni za gimnaziju, deca su se upisivala po afinitetu i uspehu u osnovnoj skoli.

...i slobodno me zaobidji, tako pricaj sa nekim kome je to normalno, meni nije.





angie01 angie01 00:24 22.06.2019

Re: Godinama...

Ograničen je broj mesta za na primer medicinskog tehničara, i ne može se dopustiti da neko ko je to poželeo ipak pokuša iako po rezultatima iz osnovne baš i ne obećava, jer će tako uzeti mesto nekome sa više šanse.


pa vidi- nikada to nije tako drasticno razlicito od mogucnosti,...znaci deca i biraju u odnosu na svoj uspeh i volju da se dalje angazuju i uce,....a moj komentar se odnosi na malu maturu, koja ne pokazuje nista- sem privatnog angazovanja oko spremanja iste,...znaci, pustite decu da se prijave skole sa uspehom iz osnovne- vecina ce se odmah upisati u zeljene skole, oni koji to nisu uspeli, se svake godne ipak prebace u te zeljene skole- sto znaci da ima mesta i za njih, da nema, to ne bi bilo moguce.

neki koji bas ne uspeju, a to je vrlo mali procenat- upise nesto slicno i to je to- hocu reci, da je potpuno nepotreban ovaj haos koji se svake godine pravi, a vrlo je potrebno da se skolstvo dovede u red.
shone shone 06:50 22.06.2019

Re: Godinama...

Pre 50 godina u Tuzli bilo šuge a danas u Beogradu nema, znači tada je bilo gore


Odkuda ti ideja da u Beogradu danas nema šuge ,vaški i ko zna čega sve?

Tada nije bilo profesionalnih salona za trebljenje vaški.Trebile mame i babe.
Danas ima.
Šta misliš da trebe i koliko ako su otvorili salone?


Head Clean u Beogradu i Novom Sadu
Obaveštavamo cenjene klijente da je salon Head Clean, posle Beograda, počeo sa radom i u Novom Sadu,

Specijalizovani salon za uklanjanje vaški i gnjida
Salon BeoVaškica je specijalizovani salon za negu i higijenu glave.
Uspešno usklanjamo i eliminišemo Vaške i Gnjide iz Vaše kose.
Radimo pregled Vlasista tj glave, kose i zatim biramo najbolji tretman za Vas.
Koristimo savremene biljne preparate uz pomoć kojih s lakoćom rešavamo Vaš problem.




U ,,ono,, vreme se pralo domaćim sapunom bez mirisa ali se pralo redovno. Znao se red.
Danas skupi parfemi na oznojeno i prljavo telo teško da mogu da sakriju sav jad i bedu ,,civilizacijskog pomaka,,

freehand freehand 07:47 22.06.2019

Re: Godinama...

Odkuda ti ideja da u Beogradu danas nema šuge ,vaški i ko zna čega sve?

Tada nije bilo profesionalnih salona za trebljenje vaški.Trebile mame i babe.
Danas ima.
Šta misliš da trebe i koliko ako su otvorili salone?

To htedoh da kažem, pa sam sinoć odustao, da ne bih morao da pominjem da tada u školama nije bilo side, jebiga. Samo kao metaforu i pokažem kud vodi to izvlačenje zaključaka uz ideološku zaslepljenost.

Inače, znam da se iz istorije učilo o konju Aleksandra makedonskog i onom kaligulinom, krilatom Jabučilu i Šarcu Kraljevića Marka. Ja koji sam bio ozbiljan štreber nikad nisam čuo da je igde pomenut konj druga Tita.
Za razliku od vučjaka Luksa koji je pominjan - i to više kao usputna fusnota da priču učini zanimljivom - u lekciji o bici na Sutjesci.

Pitao bih tu Predatorza o zlikovačkom nepraštajućem osvetničkom režimu koji detetu narodnog neprijatelja dozvoli da bude profesor u školi, no da ne palim vatru.

Elem - u to vreme straha i terora u školama nije bilo epidemija malih i drugih boginja. Jer se antivakseraj teško zapati u takvim diktatorskim sistemima.
alselone alselone 07:59 22.06.2019

Re: Godinama...

Мене та Болоња више подсећа на оно америчко школовање колеџ нивоа него на универзитетско образовање европског типа.


Mene ni na to ne podseća. Koledž školovanje nije loše, naprotiv, osim kada u kapitalizmu platiš 6 miliona da ti ubace dete, pa onda još po 100,000 godišnje, pa dok je glavna faca trener lokalnog ragbi tima, dok si u SFRJ verovatno morao i na osnovama elektrotehnike da učiš o titovom konju.



predatortz predatortz 08:43 22.06.2019

Re: Godinama...

Pitao bih tu Predatorza o zlikovačkom nepraštajućem osvetničkom režimu koji detetu narodnog neprijatelja dozvoli da bude profesor u školi, no da ne palim vatru.


Odlično pitanje, ali za drugu raspravu.
Zanimljivo je koliko su ljudi bolesni, pa impliciraju da deca treba da snose odgovornost za grehe svojih roditelja i čude se što to nije tako bilo nego je režim bio milosrdan prema tim "izrodima".
Bolesno ti i pitanje i razmišljanje, Free.
Veoma bolesno!

Inače, nije da se režim nije trudio da mom ocu oteža i život i školovanje. Npr, nikad nije mogao ostvariti pravo na dom i stipendiju iako je bio izuzetan đak, a posle i student.
Dakle, tebi za utehu, bilo je onih koji razmišljaju poput tebe - gazi decu protivnika, nema veze što smo ih ubili.
tasadebeli tasadebeli 09:09 22.06.2019

Re: Godinama...

shone


Odkuda ti ideja da u Beogradu danas nema šuge ,vaški i ko zna čega sve?

Tada nije bilo profesionalnih salona za trebljenje vaški.Trebile mame i babe.
Danas ima.
Šta misliš da trebe i koliko ako su otvorili salone?



Има, има...

Ово моје теткино и течино три пута до сада имало вашке у обданишту и предшколском. (У кругу двојке, јбт!)

Са' ће видимо каква ће ситуација да буде по том питању када теткино и течино крене у први разред основне од септембра овде на Бановом брдету.

Не верујем да ће да буде много другачија иако ми нисмо у кругу двојке.


U ,,ono,, vreme se pralo domaćim sapunom bez mirisa ali se pralo redovno. Znao se red.
Danas skupi parfemi na oznojeno i prljavo telo teško da mogu da sakriju sav jad i bedu ,,civilizacijskog pomaka,,






Мој шурак, отац теткиног и течиног, у оно време на Чубури у дворишту са квартирима имао најбољег другара из детињства Мујка. Па удри кликере с њим итд, све главица уз главицу (размењивали и жваке које су већ жвакали итд.)

И вазда шурака ташта крвнички рибала, требила од вашки, прали сви у кући косе оним шампонима за вашке итд.

После то ташти прешло у навику, па кад је шурак престао да се игра са Мујком и одселили се одатле, ташта наставила крвнички да риба све кучиће које смо држали тако фамилијарно. Зато сваки наш кер био вазда истраумиран, чим види моју ташту, побегне под кревет.

А и ми остали у фамилији смо је избегавали ако је угледамо да носи сапун и рибаћу четку у рукама.

А моја учитељица у Панчићкој нам редовно прегледала руке, нокте, уши, врат,... Па онда сваки пут када дође до мог другара из клупе, каже:"Аууу, Перо! Па опет ти расту кромпири из ушију!"
milisav68 milisav68 09:31 22.06.2019

Re: Godinama...

- posvećenost nastavnika bila bolja
- matematika bila bolja
- srpskohrvatski bio bolji
- fizičko bilo neuporedivo bolje
- muzičko bilo bolje

Pa nije, sve je zavisilo od slučaja do slučaja, s tim što se onda to potiskivalo iz medija, a danas se skandali forsiraju.

Meni konkretno su neke predmete predavali nastavnici kreteni (kojima uopšte nije bilo mesto u školi) a neke druge predmete su predavali stvarno odlični nastavnici.

Što se tiče fizičkog, danas su deca tromija, jer uglavnom sede kod kuće i bleje u TV, komp ili telefon, i generalno se slabo druže napolju, pa se nastavnici boje da bilo šta ozbiljnije radi.
- bezbednost bila veća (neuporedivo, neuporedivo)
- hrana u menzi bila zdravija
- put do škole bio bezbedniji

Bilo je manje automobila, koji su bili bučniji i sporoji.

Moj drug je u menzi fasovo Salmonelu, ali se to zataškalo.

A hrana je danas generalno zatrovana, i to je svetski trend, nije naš izum.

Inače nas je EU naterala da smanjimo kriterijume za bezbednost hrane i vode.

Kao i tzv "dečja prava", gde nasilniku ne možeš ništa, pa je normalno da je postalo nebezbednije, i da je vršnjačko nasilje u punom zamahu.

Što kaže Stef - sve što je bilo dobro je uništeno, a sve što nije valjalo je zadržano i unapređeno.

Dopuna:

Ono što me danas izluđuje što nema organizovanih sistematskih pregleda, nego je to prepušteno roditeljima.
alselone alselone 09:41 22.06.2019

Re: Godinama...

Pa nije, sve je zavisilo od slučaja do slučaja,


Pa jeste i tada je to bilo pravilo a danas su izuzeci.
angie01 angie01 09:45 22.06.2019

Re: Godinama...

Pa nije, sve je zavisilo od slučaja do slučaja, s tim što se onda to potiskivalo iz medija, a danas se skandali forsiraju.


uopste ne kapiram, zasto bilo ko forsira pricu sa nekim smesnim obrazlozenjem o stvarima koje su tacno opservirane od strane autoriteta i onih koji se bave i prate materiju- ako vec nemaju licno iskustvo, koje apsolutno dokazuje opstu konstataciju-a to je, da je skolstvo u Srbiji potpuno devastirano.

u poredjenju sa onim kako je bilo nekada u YU- nema govora koje je bilo bolje, svrsishodnije i smislenije-sto dokazuju i rezultati.

kakve sada to veze vise ima sa navijanjem za neku ideologiju i po svaku cenu doakzivati da je sve ono nekada bilo uzasno od strane nacionalisticki nastrojenog pucanstva, kada je to prosto kontraproduktivno za bilo kakvu ideju popravka stvari na bolje, sto bi valjda i bio neki normalan ( patriJotski:) cilj.
angie01 angie01 09:54 22.06.2019

Re: Godinama...

Nekada su oni, koji nisu kod kuce imali uslove da budu vaspitavani, usmeravani, taj neki hint dobijali u skoli, jer je drustvo u celini imalo stav i ideju, koje stvari i na koji nacin bi trebalo da su postavljene i koja su ocekivanja, bila je postavljena ta konstrukcija u kojoj je skola imala postovanje i autoritet.

danas deca koja u svom okruzenju nemaju prilike da se upoznaju sa negativnim ponasanjima i vrednosnim sistemom- sve to nauce u skoli, jer sada ona tako funkcionise,...sa sve organizovanom ponudom poroka, koji se nudi upravo u tom ambijentu.

o tome kako se nekada pristupalo predavanju i brizi da li su djaci razumeli, usvojili i kako su se dobijale ocene- da i ne govorim.

ja sam samo u osnovnoj skoli bila clan nekih silnih sekcija, koje su kvalitetno radile, ucestvovale na takmicenjima i osvajale nagrade, negovala se i podsticala kreativnost, talenti,...moja deca nisu u skoli imala ni jednu sekciju koja je radila, iako su postojale na papiru.
tasadebeli tasadebeli 09:55 22.06.2019

Re: Godinama...

alselone
Мене та Болоња више подсећа на оно америчко школовање колеџ нивоа него на универзитетско образовање европског типа.


Mene ni na to ne podseća. Koledž školovanje nije loše, naprotiv, osim kada u kapitalizmu platiš 6 miliona da ti ubace dete, pa onda još po 100,000 godišnje, pa dok je glavna faca trener lokalnog ragbi tima, dok si u SFRJ verovatno morao i na osnovama elektrotehnike da učiš o titovom konju.




Верујем ти јер ти ипак то боље познајеш од мене.

Него ја то упоређујем са својим студијама.

За сваки испит сам на почетку шк. године добијао списак литературе коју сам читао током школске године.

За општу лингвистику, шестосеместрални испит (!), списак литературе бројао преко 300 библиографских јединица и проширивао се током те три године што сам сматрао сасвим нормалним.

(Рецимо, Јасмина Московљевић се баш била вратила из Стејтса после неких постдипломских и специјалистичких студија са свим могућим новим сазнањима о рефлексијама на рад Чомског, дубинским падежима и сличним муњама; а професорка Весна Половина се баш тада некако ухватила за у том тренутку крик врискова у лингвистици и данас још увек актуелни, прагматизам у лингвистици; па смо преко њих две тај списак литературе вазда проширивали.)

И онда удри у читање.

Окапам данима у Народној библиотеци или у Универзитетској или на САНУ и читам.

Целе књиге.

А видим ови данас болоњци добију , на пример, овако:

1) Фишер: Социолингвистика, стране 125-155;
2) Чомски: Граматика и ум, стране 97-120;
3) Бугарски: Језик и лингвистика, стране 220-230;

етц.

Па полажу испите у деловима, збирају бодове за сваку годину,...

Ипак ми то данас изгледа некако више као средњошколско учење за испит него као академско образовање.

Сигурно их уписују и за неоправдане изостанке? К'о у средњој школи..


П.С. - Алсе, ово ме занима.

Када сам ја студирао, човек је могао да упише ванредно (и да плати) ако то жели у било ком добу живота неке студије и да их студира радећи истовремено свој посао.

Како то данас извести?

Ја бих, рецимо, баш желео да студирам сада, под старе дане, социологију и психологију.

Како то да изведем а да не морам да дам отказ у школи него да радим, спремам се за испите код куће и полажем их?

Постоји ли у овој болоњи могућност за тако нешто.

Јер, брате, ја сам ти од оних што никада не престају да уче и то воле...


Или нам је знање ипак данас постало роба као и свака друга која се продаје на тржишту?


(Клинци на Филолошком у Бгд. написали графит код улаза:

"Знање није роба" )
jadragoljub jadragoljub 09:58 22.06.2019

Re: Godinama...

...i slobodno me zaobidji, tako pricaj sa nekim kome je to normalno, meni nije.

šta bre da te zaobiđem.. praviš lažova od mene i budalu, ja ne znam dal sam olagao ispit il nisam, ti znaš a nisi ni bila rođena tad.
i još malopre sam razgovarao i sa drigarom iz umetničke i on mi pričao kako se spremao za ispite ako ga ne prime u umetničku.
kaži mi odakle ti znaš da sedamdesetih se nisu polagali prijemni ispiti za srednje škole, odakle ti ta informacija, jer lično iskustvo nemaš a zajebavaš mene koji sam to prošo.
to je vrlo bezobrazno od tebe.
šta im ja od toga da lažem ovde da sam polagao , čak dva prijemna,jedan u trgovačku srugi u umetničku.
edit
ti brkaš maču maturu i prijemni ispit,
mala matura se nije polagala, al je svaka škola imala svoje sopstvene prijemne ispite gde se polagala matematika i srpski.
milisav68 milisav68 10:00 22.06.2019

Re: Godinama...

alselone
Pa jeste i tada je to bilo pravilo a danas su izuzeci.

Ma ok, samo se onda zapitaj kako smo stigli dovde sa tim boljim obrazovanjem.
alselone alselone 10:00 22.06.2019

Re: Godinama...

Сигурно их уписују и за неоправдане изостанке? К'о у средњој школи..


Tako je, i to tako moraš. Kod mene na ispitu prisustvo nosi 5 bodova. Znači ako samo dolaziš svaki termin na čas i kucaš u telefon tri sata, imaš pola ocene više. Katastrofa.

Како то данас извести?

Ја бих, рецимо, баш желео да студирам сада, под старе дане, социологију и психологију.

Како то да изведем а да не морам да дам отказ у школи него да радим, спремам се за испите код куће и полажем их?

Постоји ли у овој болоњи могућност за тако нешто


Takvo vanredno studiranje više ne postoji (koliko ja znam, barem kod nas). Praktično ako radiš nemaš mogućnost i da studiraš jer je tempo takav, radi se cele godine, smanjen je tzv. kampanjski rad, prisustvo je obavezno, veliki deo ispita se polaže preko kolokvijuma cele godine itd.
alselone alselone 10:02 22.06.2019

Re: Godinama...

Ma ok, samo se onda zapitaj kako smo stigli dovde sa tim boljim obrazovanjem.


Jao brate vi uvek imate istu priču, ko je kod koga učio i za koje vreme, uvek u fazonu "lako je bilo njima sa kraljevom omladinom". Evo sad ti, pa onda Predo gde su učili nastavnici matematike, u carskoj rusiji itd.

Fora je banalna, ne bih odgovarao, jasno je i tebi al imaš lako poentiranje pa da iskoristiš.
tasadebeli tasadebeli 10:04 22.06.2019

Re: Godinama...

alselone

Takvo vanredno studiranje više ne postoji (koliko ja znam, barem kod nas). Praktično ako radiš nemaš mogućnost i da studiraš jer je tempo takav, radi se cele godine, smanjen je tzv. kampanjski rad, prisustvo je obavezno, veliki deo ispita se polaže preko kolokvijuma cele godine itd.





А моја Баба Рада, предавала ми биологију у Панчићкој, поред своје биологије из младости завршила жена још два факса под старе дане док је мени предавала и у то доба. Географију јербо је волела да путује и историју (мислим).

Волела жена да учи и то је радила читав живот.


EDIT:


Tako je, i to tako moraš. Kod mene na ispitu prisustvo nosi 5 bodova. Znači ako samo dolaziš svaki termin na čas i kucaš u telefon tri sata, imaš pola ocene više. Katastrofa.



Сунце му жарко!

Па ви сте у горем положају од нас у основним школама!

Код нас барем можеш да му одузмеш телефон ако куцка на часу.











И после се ми чудимо како то ови косооки и остали имају боље резултате на ПИСА тестовима од нас.

А дечица нам тако паметна кад се роде!

Само после оглупаве током живота, јебеш му матер...
angie01 angie01 10:14 22.06.2019

Re: Godinama...

praviš lažova od mene i budalu, ja ne znam dal sam olagao ispit il nisam, ti znaš a nisi ni bila rođena tad.


je l ti razumes da ja ne zelim da mi se prostacki obracas, jer ja sa tobom pricam pristojno i normalno mi je da onda bude i obratno.

drugo, otkud ti znas da ja tada nisam bila rodjena i kakve to veze uopste ima sa cinjenicom da nikada nije bilo prijemnog ispita za upis u srednje skole- sem za one za koje su bili potrebni odgovarajuci talenti,...nego su se deca upisila po uspehu u osnovnoj skoli i po afinitetima- pa je normalno bilo da oni bolji ucenici upisuju gimnaziju, ekonosmu, medicinsku,...i sl, a oni slabiji su se rasporedjivali po skolama koje su davale neke diplome za neke zavrsne struke.

nema ni sada drugacijeg prijemnog- sem za skole za koje bi trebalo da pokazes specijalni talenat- nego su izmislili malu maturu, ciji rezultati se sabiraju sa uspehom iz osnovne, pa se po tim bodovima prave spiskovi, ko gde ima prolaznost u odnosu na odabira skole.

a ti sada tvrdis kako si polagao prijemni za trgovacku skolu, kada tih prijemnih nije ni bilo- ali ok, recimo da u Nisu jeste- sta je taj prijemni podrazumevao?...za umetnicku mi je jasno, jer je svuda bilo slicno,...al evo reci mi molim te, sta si morao da polazes, da bi te primili u trgovacku skolu?
tasadebeli tasadebeli 10:16 22.06.2019

Re: Godinama...

alselone

radi se cele godine, smanjen je tzv. kampanjski rad,




Па мораш признати да тешко може било ко да кампањски ишчита 300-500 библиографских јединица (одатле се учи за испит, нема уџбеника) него читаш током свих 6 семестара.

Или, ако је двосеместрални испит, а имаш 50 књига на списку... Мора се читати целе године. То није кампањски рад.

Мислим, ако неко хоће стварно да студира нешто и да се тиме бави. И зна да другачије и не може да заврши тај факс.
milisav68 milisav68 10:23 22.06.2019

Re: Godinama...

Fora je banalna, ne bih odgovarao, jasno je i tebi al imaš lako poentiranje pa da iskoristiš.

Slažemo se da se ne slažemo.
angie01 angie01 10:32 22.06.2019

Re: Godinama...

Мислим, ако неко хоће стварно да студира нешто и да се тиме бави. И зна да другачије и не може да заврши тај факс.


meni je uvek delovalo da je vanredno studiranje teze- jer sve moras sam, da tako kazem,...kada si redovan, ides na predavanja, vezbe, tu si sa kolegama, upoznas profesore, asistente, u toku si, dajete jedni drugima info, literaturu, ucite zajedno, pisete one seminarske koji pomazu na lestvici- evo, ja cu se u ponedeljak videti sa ostalo dvoje, moje crne trojke sa prvog faxa, sa kojom sam ucila skoro sve ispite, brinuli smo jedni za druge, vukli se, podrzavali kada je neko demoralisan- bas mi je taj drugar priznao , pre par godina u Torontu, jer sad tamo zivi, da nije bilo nas dve, mozda bi i odustao, jer nije bilo lako, a poprilicno obimno i raznovrsno-40 ispita sa diplomskim, sto je mnogo vise od proseka na drugim fakultetima.

a kada si vanredan, ti pored svih svojih drugih obaveza, zbog koji si se tako i upisao, sve te stavri moras sam i da se informises sta kako, a bez kolega, profana, asistenata, da se sam drzis u fokusu, ucis i ne odustajes, a bez svih onih sitnica, koje ti mnogo pomazu, kada si redovan i stalno prisutan.

ja sam oba puta imala odlicnu ekipu- i danas se druzimo i volimo- i potpisujem da je to bila jedna od pomocnih poluga za uspesno zavrsavanje.
tasadebeli tasadebeli 10:46 22.06.2019

Re: Godinama...

angie01

meni je uvek delovalo da je vanredno studiranje teze- jer sve moras sam, da tako kazem,...kada si redovan, ides na predavanja, vezbe, tu si sa kolegama, upoznas profesore, asistente, u toku si, dajete jedni drugima info, literaturu, ucite zajedno, pisete one seminarske koji pomazu na lestvici-



Тако је!


Кад си редован, некако си "умрежен", па ти онда информације (најчешће техничке природе, термини предавања, рокови итд, али и оне друге) буду лакше и брже доступне.

Али мене то ванредно студирање данас, у мојим годинама, интересује највише зато што бих да задовољим неке своје страсти, а да се при томе не одрекнем редовног посла.

А видим, Алс ми каже, да је то данас практично немогуће извести.

Јбг, Анђо, стварно ми се не иде на оне универзитете за треће доба да учим кукичање које ме никада није ни занимало.

Ја бих оно што ме занима...


EDIT: А шта би фалило да отворе и ту могућност?

Могу само да имају финансијску добит од таквих као ја који би им то и плаћали.

Што се мене тиче, могу и да ограниче употребну вредност те дипломе која би се евентуално добијала после студирања и дипломирања у тим годинама.

А што се тиче информисања око таквог ванредног студирања... За разлику од времена када сам ја био млађахни студент, данас постоји интернет, па би се све те техничке информације (испити, консултације итд.) тако добијале и не бих био за то никако ускраћен и у заостатку за редовним студентима.
alselone alselone 11:51 22.06.2019

Re: Godinama...

Па ви сте у горем положају од нас у основним школама!

Код нас барем можеш да му одузмеш телефон ако куцка на часу.


Pa da, katastrofa. Ja sam, evo, pet godina u nastavi, nije puno ali sam ispratio jedan akreditacioni ciklus, odgodine je sledeći, i po meni kvalitet opada, kriterijumi opadaju, klinci su sve opušteniji i neozbiljniji. A pričamo o trećoj i petoj godini, na te dve godine imam predmete, znači to bi trebali biti ljudi koji su već prešli dosta na faksu, tu su jer žele time da se bave.

A to sa prisustvom opet zavisi i od koncepta predmeta. Na petoj sam od prošle godine rekao da dolasci nisu obavezni, pa opet svi dolaze jer im je zanimljiv predmet. A na trećoj ću odgodine, jebeš dolaske ako drndaju telefon. A pošto imaju pravo na tih pet bodova ako dolaze, evo neka im svima, dolazili nedolazili, pa ćemo se lako "obračunati" na drugačiji način. Ja ispite držim usmeno i samo usmeno tako da mogu zaista videti koliko ko zna, dolazio, nedolazio.
alselone alselone 11:54 22.06.2019

Re: Godinama...

Па мораш признати да тешко може било ко да кампањски ишчита 300-500 библиографских јединица (одатле се учи за испит, нема уџбеника) него читаш током свих 6 семестара.

Или, ако је двосеместрални испит, а имаш 50 књига на списку... Мора се читати целе године. То није кампањски рад.


Dobro, to jeste za vas (ali generalno inženjerstvo, tehnologija, PMF, to je dosta moglo kampanjski). I sada se to promenilo da se radi ceo semestar što je u principu dobro. Promenili su se koncepti predmeta, što je negde dobro a negde nije, ali taj režim u kom se konstantno radi, konstantno dobija "feedback" od nastavnika, konstantno unapređuje i onda na kraju samo formalizuje kroz ocenu nije loš.

alselone alselone 11:55 22.06.2019

Re: Godinama...

Slažemo se da se ne slažemo.


Naravno.
alselone alselone 11:57 22.06.2019

Re: Godinama...

EDIT: А шта би фалило да отворе и ту могућност?


To nije baš tako lako (pričam za tehniku i tehnologiju). Koncept predmeta se promenio, predmeti su osmišljeni danas tako da se radi ceo semestar, da se proba, vidi, čačka, uči, testira, validira, zajedno sa profesorom i asistentima, i tako se zaradi recimo 50, 60 bodova, i onda se na ispitu kroz teoriju zaradi ono do kraja. Tako su napisani silabusi, tako su pripremljena predavanja, vežbe.

Književnost bi moglo, filozofija, sociologija verovatno, možda jezici, ali ovaj spektar teško.
angie01 angie01 13:34 22.06.2019

Re: Godinama...

A pošto imaju pravo na tih pet bodova ako dolaze, evo neka im svima, dolazili nedolazili, pa ćemo se lako "obračunati" na drugačiji način. Ja ispite držim usmeno i samo usmeno tako da mogu zaista videti koliko ko zna, dolazio, nedolazio.



angie01 angie01 13:39 22.06.2019

Re: Godinama...

А шта би фалило да отворе и ту могућност?


ja bih taso na tvom mestu, otisla na filozofski i raspitala se za mogucnosti.
alselone alselone 13:53 22.06.2019

Re: Godinama...

angie01



Sad baš nešto razmišljam. Tih 5 bodova je osmišljeno verovatno kao formalizacija onog starog stava da profesori vole oni koji redovno dolaze i aktivni su, pa im malo progledaju kroz prste. Pa sada da ne bi bilo više tih nepisanih pravila, probaju se formalizovati bodovi i doprinosi.

Bolonja u svojoj ideji i konceptu nije veoma promašen sistem. Teoriju obrazovanja ne znam, pa neću mnogo da sudim, ali bih samo rekao da sm kod nas naišao više puta na pogrešne implementacije. -

Često se u "Bolonji" mogu sresti "te neke" male stvari koje prepoznajem kao formalizaciju nekadašnjih profesorskih praksi. Samo što su te prakse bile proizvoljne i zavisile od dobrog raspoloženja onog ko sudi a ovde bi trebale da budu jednake za sve.
angie01 angie01 14:51 22.06.2019

Re: Godinama...

Bolonja u svojoj ideji i konceptu nije veoma promašen sistem. Teoriju obrazovanja ne znam, pa neću mnogo da sudim, ali bih samo rekao da sm kod nas naišao više puta na pogrešne implementacije. -


uvek sve zavisi od toga kako stvari izgledaju u realizaciji- pa i one najbolje, ako se sistematski ne implementiraju i ako se improvizuje od slucaja do slucaja sa onim sto je osmisljeno da ima odredjenu funkciju- onda naravno da nema ni adekvatnog ishoda.

Bolonja je uvedena, kako bi se univerzitet priblizio evropskim, pa neko ko recimo studira hemiju dve godine u NS, moze bez problema da nastavi trecu u nekoj drugoj zemlji....sto je sustinski ok, jer bi trebalo da postoje neki standardi, sta sve podrzaumeva fakultetska diploma bilo kog profila, a ne da se to razlikuje od zavisnosti gde se ona dobila.


. Samo što su te prakse bile proizvoljne i zavisile od dobrog raspoloženja onog ko sudi a ovde bi trebale da budu jednake za sve.

nepopustljiv nepopustljiv 16:12 22.06.2019

Re: Godinama...

freehand
Odkuda ti ideja da u Beogradu danas nema šuge ,vaški i ko zna čega sve?

Tada nije bilo profesionalnih salona za trebljenje vaški.Trebile mame i babe.
Danas ima.
Šta misliš da trebe i koliko ako su otvorili salone?

To htedoh da kažem, pa sam sinoć odustao, da ne bih morao da pominjem da tada u školama nije bilo side, jebiga. Samo kao metaforu i pokažem kud vodi to izvlačenje zaključaka uz ideološku zaslepljenost.
...

Korektan zaključak!
Eeee, sada ne bi bilo loše da pokušaš da ga upotrebiš!

Usput ... Titov pas se zvao Luks, a konja je imao onoliko ... kako Faraonu i dolikuje ... od Putka, do Malog. Možda čak i više nego engleska kraljica.
Ma kakva kraljica - to je za Faraona druga Titu bilo sića.
freehand freehand 16:34 22.06.2019

Re: Godinama...

Odlično pitanje, ali za drugu raspravu.
Zanimljivo je koliko su ljudi bolesni, pa impliciraju da deca treba da snose odgovornost za grehe svojih roditelja i čude se što to nije tako bilo nego je režim bio milosrdan prema tim "izrodima".
Bolesno ti i pitanje i razmišljanje, Free.
Veoma bolesno!

Korišćenje bolesti kao opisa ili argumenta u raspravi nije samo težak prostakluk nego i beda karaktera. No to je opšte mesto.
NIKAD nisam ni pomislio da bi ikoga trebalo kaštigovati zbog bilo čega pšto su radili njegovi preci. čak ni krunisane glave, kamoli obični insani.
Ovo što sam pomenuo je nešto na čemu TI insistriaš, na sopstvenim precima, njihovoj sudbini kroz to gledaš i ocenjuješ i ljude, i države i sisteme.
Zato to pominjem, kao paradigmu onoga što nekolicina blogera ovde uporno i u beskrajnoj pantljičari protura.
Možda je "veoma bolesno", boles ne bira. Što se "izroda" tiče - tu ste specijalisti, tu ne mogu da se mešam. Reč "izrod" baš nekako pripada tom specifičnom majndsetu i odgovarajućem vokabularu.

Inače - ne, nasuprot: mislim da deca NIKAD ne mogu da odgovaraju za grehe svojih predaka (čak ni ako su sinovi i kćeri pukovnika i generala udbe, nećeš verovati); i da, mislim da je tvoj otac morao dobiti sve što i svako drugo dete u toj državi.
Kao i ti što si dobio.
freehand freehand 16:36 22.06.2019

Re: Godinama...

Eeee, sada ne bi bilo loše da pokušaš da ga upotrebiš!

Ok. Ti si ideološki zaslepljena zadribalda koja zna tri stvari: komunjarizam je najgori; tunjavi ima juga; tunjavi ima mačke.
Tako da skripta ipak nije opcija koju treba zaboraviti.
alselone alselone 16:45 22.06.2019

Re: Godinama...

Bolonja je uvedena, kako bi se univerzitet priblizio evropskim, pa neko ko recimo studira hemiju dve godine u NS, moze bez problema da nastavi trecu u nekoj drugoj zemlji....sto je sustinski ok, jer bi trebalo da postoje neki standardi, sta sve podrzaumeva fakultetska diploma bilo kog profila, a ne da se to razlikuje od zavisnosti gde se ona dobila.


To jeste jedan od glavnih proklamovanih ciljeva a ima još jedan a to je da se smanji jaz između svršenog studenta i radnika spremnog za zaposlenje, da se uči manje teorije, radi više prakse, da se češće dodaju novi predmeti i usaglašavaju postojeći kako bi pratili stanje tehnologija, potrebe tržišta itsl.

Stara garda to u principu ne voli jer se pravi od inženjera tehničar, tj. koristilac tuđe opreme i znanja a manje osoba spremna da projektuje novu opremu i znanja, ali štaš, takav je svet u kom živimo - treba nam brzo, prilagodljivo, jednostavno.
predatortz predatortz 17:03 22.06.2019

Re: Godinama...

NIKAD nisam ni pomislio da bi ikoga trebalo kaštigovati zbog bilo čega pšto su radili njegovi preci. čak ni krunisane glave, kamoli obični insani.


Ne, samo si se, naivan, zapitao kako su to dozvolili. Tebi za utehu, bilo je takvih jada koji su pokušavali da ne dozvole.

A sad, zaobilazi me sa svojim smaranjem.
freehand freehand 19:04 22.06.2019

Re: Godinama...

predatortz
NIKAD nisam ni pomislio da bi ikoga trebalo kaštigovati zbog bilo čega pšto su radili njegovi preci. čak ni krunisane glave, kamoli obični insani.


Ne, samo si se, naivan, zapitao kako su to dozvolili. Tebi za utehu, bilo je takvih jada koji su pokušavali da ne dozvole.

A sad, zaobilazi me sa svojim smaranjem.

- Pretrnuo, stao mirno, samo klima glavom dok mu zubi cvokoću -

Samo, ne ide to baš tako.
nepopustljiv nepopustljiv 19:59 22.06.2019

Re: Godinama...

freehand
Eeee, sada ne bi bilo loše da pokušaš da ga upotrebiš!

Ok. Ti si ideološki zaslepljena zadribalda koja zna tri stvari: komunjarizam je najgori; tunjavi ima juga; tunjavi ima mačke.
Tako da skripta ipak nije opcija koju treba zaboraviti.

Strašno!
Izvini se!

Usput --- ponekada posmatram (vas) ljude koji sa uživajućom mržnjom ispaljuju uvrede drugima. I mogu reći da sam došao do zanimljivog zaključka - da to rade veoma inspirativno, uživajući.
Eeeee, izgleda da je i tunjavi preverio. Dobro obavešteni izvori kažu da su ga sreli negde u zoni studentskog parka kako šeta psa.
Gde ide ovaj svet?!
tasadebeli tasadebeli 20:05 22.06.2019

Re: Godinama...

alselone

Književnost bi moglo, filozofija, sociologija verovatno, možda jezici, ali ovaj spektar teško.



Да, у праву си. То ми није пало на памет...


angie01

ja bih taso na tvom mestu, otisla na filozofski i raspitala se za mogucnosti



И то што кажеш. У праву си. Можда је то код друштвењака ипак могуће, што каже Алс.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:19 22.06.2019

Re: Godinama...

Ne, samo si se, naivan, zapitao kako su to dozvolili. Tebi za utehu, bilo je takvih jada koji su pokušavali da ne dozvole.


Bilo je primera kad nisu dozvoljavali.

I sad se postavlja pitanje, da li sistem obeležava to što je bilo onih kojima je dopušteno i pored nepodobnih roditelja, ili to što je bilo onih kojima nije dopušteno jer su deca nepodobnih.

Ako je postojao i jedan jedini primer da su deca ispaštala jer im roditelji nisu podržavali neku ideologiju, to je sasvim dovoljno da se sistem okarakteriše kao štetan, loš, nakaradan, a u slučaju komuinističkog sistema postojalo je mnogo više od jednog takvog primera.

U suprotnom to ne važi, tj. nije dovolajn jedan ili nekoloiko primera koji su pozitivni da bi se sistem označio plusom.

To se često previđa i kaže, evo, znam slučaj gde dete nepodobnog nije trpelo sankcije, i time se želi reći, sistemje bio ok.

Pa nije bio ok, to što je postojao i takav slučaj ništa ne znači jer je postojao i drugačiji.
Kad neko jednom ubije, ne pere ga to što neki drugi put nije, on je ubica, ili kad jednom ukrade on je lopov iako sto drugih puta nije ukrao.

Da li je posojao makar jedan primer kažnajvanja dece zbog roditelja?
Postoji li iko ko sme da tvrdi da toga nije bilo?
Ne, ne postoji takav, jer svi znaju da toga jeste bilo.
Pa kakav je taj sistem bio?

Meni je neshvatljivo da neko brani diktaturu prebirajući po nekim sitnicama koje se mogu snmatrati dobrim, a pri tom zanemarujući vozove lošeg.
zilikaka zilikaka 22:05 22.06.2019

Re: Godinama...

Da li je posojao makar jedan primer kažnajvanja dece zbog roditelja?
Postoji li iko ko sme da tvrdi da toga nije bilo?
Ne, ne postoji takav, jer svi znaju da toga jeste bilo.
Pa kakav je taj sistem bio?

Meni je neshvatljivo da neko brani diktaturu prebirajući po nekim sitnicama koje se mogu snmatrati dobrim, a pri tom zanemarujući vozove lošeg.


Jeste, postojao je. Čak je taj sistem išao korak dalje pa pravio segregaciju po nekim neprihvatljivim kriterijumima.
evo, recimo, ni moj otac, ni brat mu, nisu mogli da dobilu ni dom niti bilo kakve uobičajene studentske posvastice jer im je otac bio privatnik u ono vreme.
Da budemo jasni, sve je to bila sirotinja. Deda imao kamion, prevozio šta treba i izdržavao porodicu.
Ništa nije značilo što je deda imao i boračkog staža. Takav neko je po definiciji bio nepodoban.
E, ali nisam se zato uhvatila komentara. To je manje važno.
KAda je sistem prerastao tu boljku, zapatio je novu, po meni mnogo goru i opasniju - nepotizam.

Tako je postalo normalno da po firmama sad radi i treća generacija jedne porodice i da se radno mesto smatra porodičnom tekovinom.

Repovi se vuku do danas i kad zagrebeš, nema baš previše onih kojima to stvarno smeta.
angie01 angie01 22:18 22.06.2019

Re: Godinama...

Meni je neshvatljivo da neko brani diktaturu prebirajući po nekim sitnicama koje se mogu snmatrati dobrim, a pri tom zanemarujući vozove lošeg.


koji ste smaraci, okolo/naokolo, sve jedno te isto, filovano, zalivano- o cemu to pricate, ne znam sta hocete da dokazete-narocito u sada u periodu najgoreg moguceg jednoumalja i torture sopstevnog naroda, a navodno ste patriJotski nastrojeni, apsolutno na svaku temu, vi branite i velicate neki retrogradni diskurs, a napadate sve sto to nije i jos ste zajedljivi-nase drustvo je potpuno potonulo od takvih vrednosti, izgubilo je kompas, moral, eticki balans.

samo mrznja sovinizam i fasizam, sa nekim smrduskanjem oko krivice nekog uredjenja od pre vise decenija u zemlji koja je jedino bila ozbiljno postavljena i priznata u svetu.

toliko ste zagadili sve, da je opasno po zivot nositi majcu sa natpisom protiv fasizma,

EKSKLUZIVNA ISPOVEST MLADIĆA KOGA SU IZBOLI NOŽEM ZBOG MAJICE

ovo je posledica tog vaseg proseravnja, zahvaljivanja maldicu posle uzasnog ucinka devedesetih, hvaljenja sramotne opsade Sarajeva u kome su snajperima gadjani civili, zene deca,....

hoochie coochie man hoochie coochie man 22:26 22.06.2019

Re: Godinama...

Repovi se vuku do danas i kad zagrebeš,


Naravno, to često ističem.
o cemu to pricate


O tome da su se komunisti svetili deci zbog njihovih roditelja koji nisu voleli komuniste.
Jel ti sad jasnije?

Ili ti tvrdiš da toga nije bilo?
Ne smeš, čak ni ti ne smeš da to porekneš, ali zato te tvoje komunjare uvek braniš tako što pitaš, a kakvi su ovi, a kakvi su ovi?

Zaboli me sad kakvi su ovi, kad o njima budemo razgovarali reći ću ti kakvi su, sad pričam o bandi komunističkoj koji su se preko dece svetila svojim ideološkim protivnicima.
I ti tu bagru braniš, ali čak ni ti ne smeš otvoreno nego nekome učitavaš da veliča nekoga.
Koga sam veličao kad sam rekao da su komunisti bili bagra?
angie01 angie01 22:36 22.06.2019

Re: Godinama...

ali zato te tvoje komunjare uvek braniš tako što pitaš, a kakvi su ovi, a kakvi su ovi?


ajde, lebati ne lupetaj- ja sa komunistima nema nista, niti sam bila clan, niti su bili moji- samo su stradali, sto sam vec vise puta rekla na slicna ucitavanja, ali ne vredi, mora da se spinuje i lazno optuzije.

ali ovo u nedogled proseravanje na apsoluno svaku temu- sustinski braneci ovaj sada sitem i uzas, nekim nebulozama od pre vise decenija, je potpuna smaracina i vredjanje inteligenicije.

nema teme na koju se ne skupite kao roj i zvrnadte jedno te isto o komunistima, titicima i slicno.


Zaboli me sad kakvi su ovi, kad o njima budemo razgovarali reći ću ti kakvi su,


o ovima sada i pricamo- nego vi uvek uvedete tu pricu o strasnim komunistima, pokrivajuci ovo sto se sada desava, a sto je jedino i bitno.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:45 22.06.2019

Re: Godinama...

niti su bili moji- samo su stradali,


Znao sam da ćeš ovo da kažeš.
Tipično komunističko razmišljanje, pozivanje na pravovernost predaka, a ja upravo to osuđujem.
Baš me briga šta su bili tvoji, čitam i komentarišem ono što ti pišeš ovde, a tvoje pisanje je pohvala komunizmu, i to ostaje to sve da su ti svi preci nosili kokarde.
sustinski braneci ovaj sada sitem i uzas,


Opet isto!
Gde čitaš odbranu ovog režima, leba ti?
Koje slovo iz mojih komentara se na njih odnosi?
Ni jedno jedino.
nema teme na koju se ne skupite kao roj i zvrnadte jedno te isto o komunistima, titicima i slicno.


Pogledaj kako je sve počelo, ko je krenuo a odama komunistima i njihovom sistemu, najpre školstva, a onda i svega ostalog.
Znači ode mogu, kritika ne može, i ti tu ne vidiš komunističku pamet?

I usuđuješ se da pomeneš reč učitavanje.
Ti!
Koja iz nekog samo tebi znanog razloga pominješ Mladića, čak i to da mu se ja zahvaljujem.
...................................

Ma i ja se bez veze nerviram, pokušavam tebi da razjanim nešto
angie01 angie01 22:57 22.06.2019

Re: Godinama...

Tipično komunističko razmišljanje, pozivanje na pravovernost predaka, a ja upravo to osuđujem.
Baš me briga šta su bili tvoji, čitam i komentarišem ono što ti pišeš ovde, a tvoje pisanje je pohvala komunizmu, i to ostaje to sve da su ti svi preci nosili kokarde.


sta reci na ovoliku gomilu gluposti.

ti govoris o komunistima, a ne ja- ovde je par nas uporedjivalo kvalitet skolstva u vreme yu i ovog sada, a ne sisteme koji vladaju drzavom.

hoochie coochie man hoochie coochie man 23:13 22.06.2019

Re: Godinama...

ti govoris o komunistima, a ne ja-


A ti o tome šta su ti bili preci sa namerom da time nešto dokažeš.
E to je komunizam, kad partija prebira po precima i po tome procenjuje podobnost.
Pa ako su preci komunisti sve je ok, ako nisu sumnjivo je.
To isto ti radiš, smaraš da ako istakneš da ti preci nisu bili komunisti onda i ti dobijaš neki kredit.

Ne Endži, apsolutno je nebitno šta su bili tvoji, ti za sebe, oni za sebe.
Oni su možda bili antikomunisti, ali to oni, ti si komunista.
Ako ti je to važno (meni nije ili ne bi bilo) tvoja politička uverenja su izdaja tvoje porodične političke tradicije.
ti govoris o komunistima, a ne ja- ovde je par nas uporedjivalo kvalitet skolstva u vreme yu i ovog sada, a ne sisteme koji vladaju drzavom.


A ne pročita onaj komentar gde se primer nečijeg oca koji je bio četničko dete a ipak se zapsolio u školi, uzima kao dokaz pravednosti komunizma kao sistema, ne pročita ga?
Baš me čudi.

Ma ne bre, zezam se, ne ćudi me uopšte, to je taj manir, kad se komunizam brani to se smatra normalnim, kad ga neko napadne, e onda su tu i Mladić, i ubice, noževi, klinac palac....

Samo malo razmišljanja, samo malo, i stvari postaju jasne.

E sad, em je malo relativna mera, em je razmišljanje tu skoro bilo zabranjeno, a "repovi se vuku i danas"

Al šta da se radi, nekome ide nekome ne ide, uvek je tako bilo.
angie01 angie01 23:29 22.06.2019

Re: Godinama...



ti si komunista.


pa sad, izvini, ali na koncentrisanost tvoje sive mase, koja prilicno sludjeno donosi zakljucke, ja ne mogu da uticem, pa je besmisleno da se upustam u takvu budalastu raspravu, jer se obicno u tom slucaju, ne razlikuju strane.


ono sto sam htela, vec sam ionako rekla.
freehand freehand 08:59 23.06.2019

Re: Godinama...

Jeste, postojao je. Čak je taj sistem išao korak dalje pa pravio segregaciju po nekim neprihvatljivim kriterijumima.
evo, recimo, ni moj otac, ni brat mu, nisu mogli da dobilu ni dom niti bilo kakve uobičajene studentske posvastice jer im je otac bio privatnik u ono vreme.
Da budemo jasni, sve je to bila sirotinja. Deda imao kamion, prevozio šta treba i izdržavao porodicu.

Znaš li da sistem takve "segregcije" pravi i danas, pa je uslov za stipendije i druge beneficije da tata/mama nemaju privatnu radnju/firmu?
Da ne pričamo o tome kakve se segregacije sprovode u bankama na liniji zaposleni u rivatnom/zapoosleni u javnom sektoru?
KAda je sistem prerastao tu boljku, zapatio je novu, po meni mnogo goru i opasniju - nepotizam.

Potražiš koren reči "nepotizam", iznenadićeš se da nije srpski. I reč je o pojavi karakterističnoj za svaki sistem u svakoj civilizaciji - pokušaj da se sopstvenom potomstvu obezbedi sigurnost na dostupan način. E sad: da li je nepotizam u socijalističkoj Jugoslaviji imao te razmere o kojima govoriš, da bi postao karakteristika tog sistema? Ne bih rekao. Čak - ni blizu. Mnogo je grđih stvari u tom sistemu - kao i svakom drugom, uostalom - bilo.
zilikaka zilikaka 10:57 23.06.2019

Re: Godinama...

Znaš li da sistem takve "segregcije" pravi i danas, pa je uslov za stipendije i druge beneficije da tata/mama nemaju privatnu radnju/firmu

Nisam znala, al je to nptorni bezobrazluk.
Prvo, zato što deci treba pružiti šansu bez obzira na roditelje. Drugo, imati radnju il firmu ni slučajno ne znači ležati na parama. To znamo svi, pa i oni koji su to propisali.
Što se nepotizma tiče, naravno da znam da nije ovdašnji izum i naročito nije nastao zbog socijalizma. Jedino što bi takav sistem koji teži da svima da jednaku šansu morao od toga da bude operisan. Al vidimo da nije.
I da, on je nejduže opstao i najbolje se primio.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana