Gastronauti| Literatura| Muzika| Život

Kafka na žaru (recept)

pape92 RSS / 20.08.2019. u 12:31

kafka-franz.jpgUzmimo da na dan-dva poželelite da živite kao junak iz neke knjige, šta bi bilo najlakše? Svakako ne Čendlerov Marlou, ili, još strašnije, bilo koji lik iz dela Dostojevskog. Kafka takođe ne dolazi u obzir iz očiglednih razloga. Ima i lakših slučajeva, ali ono što je često zajedničko mnogim junacima romana, to je da žive sami. Taj preduslov mi se ispunio istovremeno sa završavanjem čitanja knjige pisca koga imam na umu kao idealnog za početnike u disciplini živimo kao junak iz knjige. Junaci dotičnog pisca ne samo da žive sami, oni žive mirnim, monotonim životom, čija rutina uljuljkuje čitaoca u iluziji da je sve na svom mestu, da su dani tek obični, uvek isti, u kojima junak nalazi mir i spokojnost predvidljive svakodnevnice. Po pravilu je opisan i deo dana u kome junak priprema sebi obrok. Nešto kao Mirni dani na Klišiju, ali bez seksa. A onda se u tu opipljivu i prepoznatljivu stvarnost uvuče neka pukotina, koja raste li raste kako roman odmiče. 

Ujedno je ovaj blog povratak korenima bloga: dnevnika uz bonus u vidu recepta.

 Kada sam se probudio, napolju je već uveliko bio dan. Pošto sam u kupatilu umio lice, stavio sam da se prokuva voda za kafu i proverio poruke na telefonu. Glava mi je polako postajala bistrija. Potvrdio sam porukom Katji, devojci koju sam pod bizarnim okolnostima upoznao pre nekoliko dana, dolazak na teniski teren u šest popodne. Imali smo zakazan meč u kome sebi nisam davao nikakve šanse, budući da je Katarina, kako joj je bilo puno ime, nosilac sportske teniske stipendije Univerziteta u Alabami, koji je ove godine imao bivšu studentkinju na Vimbldonu. Kar bo pa bo. Razmutio sam dva jaja, napravio prženice i pojeo ih slušajući vesti i vremensku prognozu sa radija. Na pomolu je bio skandal u vezi predloga premijera za evropskog komesara, otkriven je uzrok skorašnje železničke nesreće, pred obalom Libije se udavilo preko stotinu migranata. Slovenac koji je pao sa skutera u more negde u Dalmaciji i koga još traže je izgleda pao usled infarkta. Kao i obično, ni jedna jedina vest od koje bi ovaj dan izgledao bar malo veselije. Naprotiv, na poslednju vest sam se malo trgnuo, ali ipak se nije dogodilo ništa što bi imalo neposredan loš uticaj na moj život. Sve su to bili događaji koji su se negde daleko dešavali nepoznatim ljudima. Žao mi je zbog njih, ali ja tu u ovom trenutku, a bojim se ni u jednom drugom, nisam mogao ništa da učinim. Vremenska prognoza je pokazivala da će vreme biti prihvatljivo. Neće biti prevelike vrućine za meč koji me čeka u šest. Nije se čula ni uobičajena formulacija moguće padavine. Nikad ne kažu možda, uvek moguće.

Kad su se završile vesti i vremenska prognoza, isključio sam radio i raspremio posuđe od doručka. Ponekad volim da slušam muziku sa radija, ali sada mi nije prijala. Zatim sam seo za trpezarijski sto i razmišljajao ispijajući drugu kafu po redu. Jednostavno sam gledao krovove kuća i šumovit planinski pejsaž u pozadini i samo razmišljao. Najpre sam razmišljao o temi koja je u nekakvom priručniku čiji sam naslov upamtio još iz školskih dana nazvana Šta i kuda posle osnovne škole. Do odluke, koja se nije ticala direktno mene, nego ćerke, je ostalo još oko godinu dana, ali na pamet mi je neprekidno dolazila misao koliko ta odluka utiče na ostatak života. Većina mojih prijateljstava je započela u srednjoj školi, koju sam upisao nasumično, po preporuci drugara iz komšiluka. Kako bi moj život izgledao da sam umesto M. upoznao neku A? Ili da mi je najbolji prijatelj postao neko po imenu, na primer, Veljko. Doduše, onih nekoliko prijatelja koje sam još sačuvao nisu bili isključivo iz srednje škole, ali su se nekako nadovezali jedni na druge. Kar bo pa bo.

Zatim sam razmišljao o događaju od pre nekoliko dana, o smrti kojoj sam neposredno prisustvovao. Katja i ja smo sedam minuta, do dolaska ambulatnih kola, oživljavali čoveka koji se u hropcu srušio na osnovnoj liniji teniskog terena, baš kada je trebalo da udari forhend. Izdaleka je izgledalo kao da je iščašio nogu i srušio se. Kad smo prišli, začuli smo hropac. Čudan izraz: oživljavanje, ali se eto takav koristi. Skoro kao da osoba koja pristupa oživljavanju raspolaže čarobnim praškom, koji pospeš po umirućem, i osoba oživi. Moguće oživljavanje, to bi bilo tačno, kao što je prognoza moguće padavine uvek tačna. Zapravo je u pitanju energična masaža srčanog mišića, uz povremeno po potrebi davanje veštačkog disanja, metoda koja je daleko od toga da bi bila čarobna. Nekoliko dana potom smo se Katja i ja sreli na sahrani. Ni ona ni ja nismo poznavali pokojnika, ali očigledno postoji neka obaveza da se pojaviš na sahrani čoveka kome si poslednja osoba koju je video u životu. Razmišljao sam da li sam ja bio jedini koji je čuo njegove poslednje reči, verovatno jesam, na susednim terenima ne obraćaju pažnju, i koliko često su te reči potpuno banalne. Sa Katjom je na sahrani bila i njena majka, raspoložena za priču, i pošto je usled okolnosti znala da sam i sam nekakav teniser, rekla je da bi bilo fino da odigramo, Katja i ja, neku partijicu. Pogledavši još jednom snažnu devojku moje visine čeličnoplavih očiju, odgovorio sam da bi to verovatno bilo besmisleno obzirom da je moj najveći uspeh finale u igri parova na takmičenju našeg veoma malog teniskog kluba. Gluposti, rekla je majka, ženskama uvek dobro dođe da igraju sa muškarcima. Pa dobro, rekli smo, ja dodah još i čujemo se onda, a majka reče pa razmenite telefone (misleći naravno na brojeve). I tako me danas očekivao taj meč.

Pogledao sam na sat i shvatio da imam sasvim dovoljno vremena da odem do buvljaka. Bila je nedelja, jedini dan kada je buvljak otvoren. Mariborski buvljak je delimično pod tezgama, na kojima se prodaju kineski i turski tekstil, alati i slično, ali postoji i deo gde ljudi iznose polovnu robu. Tu se uglavnom zadržavam među starim pločama. Kolekcija ploča se može shvatiti kao završeno delo, ali je mnogo zanimljivije ako se tu i tamo dopunjuje. Vremenom, kako se prostor smanjuje, kriterijumi postaju sve oštriji, a neke ploče završe i na tavanu. Muziku sam najčešće slušao preko kompjutera spojenog na pristojan hifi, ali tu i tamo bi me uhvatila želja da poslušam nešto sa ploče. Posle oko sat vremena prebiranja po tezgama, izabrao sam ploču Dionne Warwicke, prvenstveno zbog pesme Alfie, i Emotional Rescue od Rolingstonsa. Potom sam svratio u prodavnicu da kupim hleb, i vratio se kući da pripremim sebi ručak. Potpuno sam smetnuo sa uma da ne raspolažem sastojcima za njega. Nije mi se ponovo izlazilo, pa sam zavirio u zamrzivač, gde sam pronašao kesu sa iseckanim spanaćem. U ostavi sam pronašao konzerve tunjevine, a u frižideru je ostalo još nekoliko jaja. Najpre sam pustio Stonse. Ploču sam kupio želeći da vratim onaj trenutak kada sam po prvi put čuo Emotional Rescue (to je bilo sa ploče), i kada nisam shvatio o kakvoj je dobroj stvari reč. U međuvremenu jesam, ali je nikada više nisam čuo sa ploče. Moglo bi se reći da je ovo bio moj način da se iskupim Rolingstonsima, ali zapravo sam samo jednostavno hteo da ponovo čujem Emotional Rescue, ali sa ploče. I tako sam, dok se sa albuma vrtela B1 stvar, istresao polovinu spanaća iz kese na malo ulja, narezao hleb koji je ostao od juče na kockice, drugi put od jutros razmutio dva jaja, pa njima namočio hleb. Spanać sam izdinstao, pa u tiganj ubacio i hleb. Na kraju sam još izručio tunjevinu iz konzerve. Bilo je nešto bosiljka na terasi, pa sam ga naseckao makazama preko već zgotovljenog obeda. Ispalo je u redu.

Posle ručka mi se prispavalo. Stefan Edberg je u jednom intervjuu krivio sebe što je pred finale Vimbldona otišao da spava (kakav čovek). Kaže da nije mogao da se rasani tokom čitavog prvog seta protiv Bekera, seta koji je izgubio 6-0. Budući da ionako nisam računao na bolji rezultat, prilegao sam i navio sat za slučaj da se uspavam. U polusnu sam ponovo prežvljavao događaj od pre nekoliko dana. Nikada ranije nisam video onog čoveka sa tenisa. Bio je nešto stariji od mene, ali u dobroj formi. Izašao sam da na pola sata malo udaram loptu u zid, a on mi je predložio da razmenimo koju na terenu, budući da je njegov partner otkazao u poslednji čas. Ulazeći na teren, video sam mladu plavokosu devojku kako na susednom terenu silovito razmenjuje forhende sa nekim mladićem koji joj je na jedvite jade parirao. I nas dvojca smo počeli sa laganim forhendima, padalo je veče.

U koliko sati se smrkava, bile su poslednje reči čoveka sa druge strane mreže.




Komentari (349)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nepopustljiv nepopustljiv 12:52 20.08.2019

Da!

Uzmimo da na dan-dva poželelite da živite kao junak iz neke knjige ...

Ja bih voleo da budem neki dečak iz neke od knjiga Branka Ćopića.
Ako to nije moguće, voleo bih da budem mačak Toša iz 'Doživljaji mačka Toše'.
pape92 pape92 12:59 20.08.2019

Re: Da!

Misliš da ponovo budeš neki dečak iz neke od knjiga Branka Ćopića. Ta deca su tako "smišljena", da mi se čini da nema ko da nije bio neko od njih.
st.jepan st.jepan 13:13 20.08.2019

Re: Da!


nepopustljiv
Uzmimo da na dan-dva poželelite da živite kao junak iz neke knjige ...

Ja bih voleo da budem neki dečak iz neke od knjiga Branka Ćopića.

A ja bih da budem onaj ja kojeg se amarkordično sećam, dakle ni otprilike onaj stvarni ondašnji ja.
Za tog stvarnog, ne bih dao ni pišljiva boba.
pape92 pape92 13:18 20.08.2019

Re: Da!

"Ne postoji tako nešto kao što je detinjstvo", ne mogu da se setim ko je to rekao. U smislu, detinjstvo dok ga preživljavamo nije "detinjstvo", to je naš život tada. Kad ga se kasnije prisećamo (ko zna koliko tačno), nazivamo ga detinjstvom, jer mora da postoji neko ime za to, ali deca iz svoje perspektive nemaju "detinjstvo" u smislu u kakvom ga mi odrasli shvatamo.
Bili Piton Bili Piton 23:37 20.08.2019

Re: Da!

Ja bih voleo da budem anonimni autor (ujedno i narator) "Mog tajnog života".
pape92 pape92 23:42 20.08.2019

Re: Da!

Ja bih voleo da budem anonimni autor (ujedno i narator) "Mog tajnog života".


Pretpostavljam da ti je poznat datum otkrića penicilina
Bili Piton Bili Piton 23:47 20.08.2019

Re: Da!

pape92
Ja bih voleo da budem anonimni autor (ujedno i narator) "Mog tajnog života".


Pretpostavljam da ti je poznat datum otkrića penicilina


Šalu na stranu, ne vidim načina da nešto poput Erotikona zaživi u današnjoj nakladi. Ni izbliza, toliko smo otišli u rikverc. A bilo je tu i ozbiljnih knjiga, ne samo jebačine.
pape92 pape92 23:52 20.08.2019

Re: Da!

nešto poput Erotikona zaživi u današnjoj nakladi


Nema šanse.

Bili Piton Bili Piton 00:04 21.08.2019

Re: Da!

Jao sad me podseti - kad je bila poslednja Mepltorpova izložba u Londri, pobunio se svet jer je bila izložena i slika devojčice od nekoliko godina koja tako nemarno sedi, zamišljeno gledajući u kameru, ali se lepo vidi da na sebi ispod haljine nema gaćice. I digla se kuka i motika, ju ju pedofilija, strava i užas, dok se nije javila neka novinarka koja ih je sve briljantno poklopila, parafraziraću je: Seksualni život Roberta Mepltorpa je, sudeći po stotinama drugih izloženih fotografija, toliko bogat, raznovrstan i neobuzdan da na mojoj listi mogućih pedofila on nikako ne bi figurirao kao favorit
angie01 angie01 00:13 21.08.2019

Re: Da!

Bili Piton Bili Piton 00:19 21.08.2019

Re: Da!

A ne, nije ta. Ova je direktnija (prvi put je vidim), ona o kojoj pričam je mnogo manje režirana i sasvim prirodna, devojčica prosto sedi na nekom zidiću i bleji.
angie01 angie01 00:21 21.08.2019

Re: Da!

devojčica prosto sedi na nekom zidiću i bleji.



Bili Piton Bili Piton 00:23 21.08.2019

Re: Da!

To.

Ono što je još interesantno je da je, kad se izložba preselila u Njujork, neka sasvim druga i potpuno drugačija slika izazvala sablazan, a ova ne.

angie01 angie01 09:12 21.08.2019

Re: Da!

Stvar je u tome da ima fotografija gole dece (svako od nas ima gomilu sopstvenih sa mora, oni malo mlađi možda čak i u koloru), i ima fotografija gole dece. Neke od njih možda i jesu umetnost, a u svakom slučaju treba priznati da jesu nešto što nije kretenska fotografija sa plaže iz 1972.
E, sad da li je obrazloženje koje je dao jedan nemački muzej opravdano, dok opet neki drugi muzeji imaše postavke pomenutih fotografija...oduvek je to bio tanak led. Evo tog obrazloženja


ja licno- bez uplitanja umetnosti i fotografije, uvek sam bila protiv gole dece na plazi,...znaci, od malena, kada dodjem na plazu a gola deca se motaju po pesku, a okolo svi u kostimima, mislim, zato? taj minijaturni odevni predmet na plazi u obliku gacica, prvo se nosi iz higijenskih razloga, narocito ako je dete u pitanju,...a posle kao odrasla, jos vise mi je islo na zivce to nepotrebno izlaganje intimnih delova dece, koja su pri tome nesvesna i pod tudjom brigom.

...ne znam zasto bi uopste neko imao ideju da slika malo dete bez gacica i da to proglasi umetnoscu, jer fakat i bez toga da se detetu vidi medjunozje, ta fotka je izuzetna, dok taj sporni detalj ipak vuce na neku drugu stranu...


predatortz predatortz 09:34 21.08.2019

Re: Da!

.ne znam zasto bi uopste neko imao ideju da slika malo dete bez gacica i da to proglasi umetnoscu, jer fakat i bez toga da se detetu vidi medjunozje, ta fotka je izuzetna, dok taj sporni detalj ipak vuce na neku drugu stranu...


E vala, Anđo, da se i nas dvoje u nečemu složimo!

alselone alselone 09:43 21.08.2019

Re: Da!

Jao sad me podseti - kad je bila poslednja Mepltorpova izložba u Londri, pobunio se svet jer je bila izložena i slika devojčice od nekoliko godina koja tako nemarno sedi, zamišljeno gledajući u kameru, ali se lepo vidi da na sebi ispod haljine nema gaćice. I digla se kuka i motika, ju ju pedofilija, strava i užas, dok se nije javila neka novinarka koja ih je sve briljantno poklopila, parafraziraću je: Seksualni život Roberta Mepltorpa je, sudeći po stotinama drugih izloženih fotografija, toliko bogat, raznovrstan i neobuzdan da na mojoj listi mogućih pedofila on nikako ne bi figurirao kao favorit


Ja bih rekao da su ga potpuno sa pravom napali a da je novinarki bilo bolje da je svoja usta začepila.
predatortz predatortz 09:45 21.08.2019

Re: Da!

Ja bih rekao da su ga potpuno sa pravom napali a da je novinarki bilo bolje da je svoja usta začepila.


maksa83 maksa83 09:51 21.08.2019

Re: Da!

..ne znam zasto bi uopste neko imao ideju da slika malo dete bez gacica i da to proglasi umetnoscu, jer fakat i bez toga da se detetu vidi medjunozje, ta fotka je izuzetna, dok taj sporni detalj ipak vuce na neku drugu stranu...

Pa ko bi onda o fotki pričao, ostala bi jet anadr anonimna umetnička crno bela fotka deteta.

Ista fora kao Serbian Film - stvar koja nikad nije trebala biti napravljena.
alselone alselone 09:51 21.08.2019

Re: Da!

predatortz



I taj roditelj koji je dozvolio da mu neki manijak tako slika ćerku sa golim međunoržjem u prvom planu zaslužio je u najmanju ruku da ga socijalne službe provuku kroz toplog zeca dva meseca, da na 20 sastanaka, uviđaja, izveštaja i drugih sranja treba da dokazuje da je normalan i podoban da dalje odgaja dete.

predatortz predatortz 10:04 21.08.2019

Re: Da!

alselone
predatortz



I taj roditelj koji je dozvolio da mu neki manijak tako slika ćerku sa golim međunoržjem u prvom planu zaslužio je u najmanju ruku da ga socijalne službe provuku kroz toplog zeca dva meseca, da na 20 sastanaka, uviđaja, izveštaja i drugih sranja treba da dokazuje da je normalan i podoban da dalje odgaja dete.



A tek to što su roditelji dozvolili da im dete hajta bez gaćica i bude potencijalni predmet napada manijaka koji ne mogu da obuzdaju svoje nagone!

Mislim, daleko sam od nekog puritanca, ali deca su deca bre!
Bili Piton Bili Piton 10:24 21.08.2019

Re: Da!

maksa83


Ista fora kao Serbian Film - stvar koja nikad nije trebala biti napravljena.


Interesantno, ja se to nikad nisam usudio - baš prava reč na pravom mestu - da pogledam. A imao sam čak i promo kopiju pre nego što je film uopšte i izašao. Primećujem da sam, što sam stariji, sve manje sklon stvarima koje idu u ekstrem, iz kojih god pobuda.

A Mepltorpovih fotki što se tiče, kao i njegovog čitavog opusa - svakako je bitan dokumentarista ekstremnosti, gde ima i ponešto zanimljivo, čak i duhovito (kao čovek u sintetičkom odelu gore) - ali u celini ne mogu da kažem da ga lično smatram posebno značajnim, ono što njega vizuelno zanima za mene je uvek bilo prilično jednosmerno.
maksa83 maksa83 10:38 21.08.2019

Re: Da!

Interesantno, ja se to nikad nisam usudio - baš prava reč na pravom mestu - da pogledam.

Ni ja, ispričano mi je ukratko o čemu se radi i zaključio sam da to stvarno ne moram da gledam.

Još uvek mislim da umetnost može sasvim lepo da opstaje bez grubih provokacija (što kaže današnja omladina - bez da je edgy), i da je ubacivanje takvih stvari attention whoring, podao način da budeš primećen, bezobzirno "izdizanje iznad mediokritetstva". Ako možeš bez toga onda si stvarno U, a ako ne možeš onda jebiga radi nešto drugo.
cmix909 cmix909 10:48 21.08.2019

Re: Da!

pape92
Pretpostavljam da ti je poznat datum otkrića penicilina


Kazanova se nekoliko puta izvlacio iz takvih situacija uz pomoc zive! Ne znam da li zbog obima ili mozda zbog prilicno pristojnog jezika, njegovi Memoari nemaju visoke tiraze. Atmosfera tog dela je zanosna i napola nestvarna -- uprkos nizu znamenitih licnosti na sceni. Sto se mene tice, oni ni ne spadaju u literaturu o kojoj je rec, ali za to ne garantujem, jer je ne poznajem. Od onoga sto je objavljeno na domacim jezicima, na prvom mestu je petotomno zagrebacko izdanje iz 1968. ilustovano i slobodnijim starim gravirama. Izostavljeni su fragmenti koji bi, procenjujem, ispunili stranice jos dve knjige. Nema, na primer, slika iz Rusije i Spanije. Ma in Ispagna son gia mille e tre..
pape92 pape92 14:54 21.08.2019

Re: Da!

Kazanova se nekoliko puta izvlacio iz takvih situacija uz pomoc zive!


Nisam čitao njegove memoare. Imam doduše par knjiga od De Sada, kojima plašim goste kad uzmu da razgledaju knjige na policama. Ali to je već drugi par rukava.

Naravoučenije iz tvog komentara moglo bi da glasi: ako znaš kako da uvučeš, moraš znati i kako ćeš da se izvučeš.
floki floki 15:20 21.08.2019

Re: Da!

maksa83

Još uvek mislim da umetnost može sasvim lepo da opstaje bez grubih provokacija (što kaže današnja omladina - bez da je edgy), i da je ubacivanje takvih stvari attention whoring, podao način da budeš primećen, bezobzirno "izdizanje iznad mediokritetstva". Ako možeš bez toga onda si stvarno U, a ako ne možeš onda jebiga radi nešto drugo.


nask nask 20:20 21.08.2019

Re: Da!

Jebeš umetnost koja ne provocira, pa čak i ako je grubo.
angie01 angie01 20:43 21.08.2019

Re: Da!

Jebeš umetnost koja ne provocira, pa čak i ako je grubo.


slazem se 100%,...s tim sto provokacija golotinjom malog deteta, visetruko ugrozava zakon, moral u najbazicnijem smislu, odgovornost prema nezasticenima i zavisnima, koji su pri tome nesvesni, pa je utoliko veca zloupotreba, jer su iskoriceni oni koji treba da se stite, jer su nesposobni da to sami cine.
nask nask 20:52 21.08.2019

Re: Da!

s tim sto provokacija golotinjom malog deteta, visetruko ugrozava zakon, moral u najbazicnijem smislu, odgovornost prema nezasticenima i zavisnima, koji su pri tome nesvesni, pa je utoliko veca zloupotreba, jer su iskoriceni oni koji treba da se stite.


Ajde.

Nije umetnost ali jeste malo peska u ...



Btw, sa jedno dvnaest, trinaest godina hteo sam da budem Kara Ben Nemsi.
maksa83 maksa83 21:59 21.08.2019

Re: Da!

Jebeš umetnost koja ne provocira, pa čak i ako je grubo.

Verovatno, da, a svakako svi imamo neke svoje crte. Moja crta je dečija pornografija i ta dečija erotika. Nađi neki drugi način da se istakneš. A ako ti (ne tebi, nask, nego tom nekom wannable umetniku) je to - to sredstvo kojim ćeš da se izdvojiš kao umetnik, onda si zapravo poprilična bulja od umetnika. Inteligentna provokacija zahteva duh, a svi znamo šta su tabui, i to da zabodeš neki tako težak tabu ne zahteva veliku mudros' ni kreativnost, samo egoističnu bezobzirnost. Ako je to kriterijum onda svako ko se skine i šora na sred ulice nije neizbaždarena budala nego umetnik koji izvodi performans. A zapravo nije nego ipak samo neizbaždarena budala.
angie01 angie01 22:00 21.08.2019

Re: Da!

sa jedno dvnaest, trinaest godina hteo sam da budem Kara Ben Nemsi


pa dobro, za te godine je to normalna zelja,


angie01 angie01 22:01 21.08.2019

Re: Da!

Verovatno, da, a svakako svi imamo neke svoje crte. Moja crta je dečija pornografija i ta dečija erotika. Nađi neki drugi način da se istakneš. A ako ti je to - to sredstvo kojim ćeš da se izdvojiš, onda si zapravo poprilična bulja od umetnika. Inteligentna provokacija zahteva duh, a svi znamo šta su tabui, i to da zabodeš neki tako težak tabu ne zahteva veliku mudros' ni kreativnost, samo egoističnu bezobzirnost.


i fakat, zloupotrebu.
nask nask 22:36 21.08.2019

Re: Da!

dečija pornografija

Pričamo li o umetnosti ili patologiji duha?
I gde je granica? I ko je određuje. Vidi ona gornja slika koju sam stavio, šta je na njoj? Za mene, moj (tada) trogodišnji sin koji sam sebe zatrpava peskom stopalima. Za nekog drugog dečija pornografija/erotika. Meni lično jedna od najlepših porodičnih fotki (mamu smo malo cenzurisali) gde smo svi goli i veseli. Za nekog drugog dovoljan dokaz da nam treba oduzeti decu i jedno trista puta korbačem po leđima.
maksa83 maksa83 22:51 21.08.2019

Re: Da!

Pričamo li o umetnosti ili patologiji duha?
I gde je granica? I ko je određuje.

Svako sebi.
Vidi ona gornja slika koju sam stavio, šta je na njoj? Za mene, moj (tada) trogodišnji sin koji sam sebe zatrpava peskom stopalima. Za nekog drugog dečija pornografija/erotika.

Ne, ne razumeš. To je tvoj sin, ok, slikaš svoje dete, tvoja stvar (mada ne bih to turao na javne Internete, ali opet - tvoja slika, tvoja stvar). Ovde pričamo o umetnicima koji bi da se afirmišu i izdvojje tako što će da krljaju po tabuima.

Da probam to da ti približim - da li bi ti - nask - dao to tvoje dete nekom umetniku da ga slika golog i kači po galerijama?
nask nask 23:33 21.08.2019

Re: Da!

Da probam to da ti približim - da li bi ti - nask - dao to tvoje dete nekom umetniku da ga slika golog i kači po galerijama?


Generalno, da. Mislim, dao bi da kači slike, a ne dete.
floki floki 10:22 22.08.2019

Re: Da!

Ovde pričamo o umetnicima koji bi da se afirmišu i izdvojje tako što će da krljaju po tabuima.


то су искомплексирани, паланачки, плиткоумни "уметници" и иста таква публика која прати њихов "рад"... мотика је за то, па у кукуруз
docsumann docsumann 10:39 22.08.2019

Re: Da!

floki
Ovde pričamo o umetnicima koji bi da se afirmišu i izdvojje tako što će da krljaju po tabuima.


то су искомплексирани, паланачки, плиткоумни "уметници" и иста таква публика која прати њихов "рад"... мотика је за то, па у кукуруз


tebra, zvučiš kao kakav komesar za kultunro vozdizanje omladine koji se prvi put susreće sa djelima kubista, konstrktivista i sličnih buržoaskih opsenarija poturenih za sablažnjivanje poštenog svijeta i podrivanje javnog morala


takav pristup umjetnosti smo već iskusili u nacističkoj njemačkoj i boljševičkoj rusiji

maksa83 maksa83 10:54 22.08.2019

Re: Da!

takav pristup umjetnosti smo već iskusili u nacističkoj njemačkoj i boljševičkoj rusiji

Ja bih rekao naprotiv, Rusija je uvek imala jaku (po meni zapravo najjaču, tj. najinteligentniju) supkulturu, verovatno logičan proizvod i ventil teskobe običnog sveta (tamošnje ne-elite, koja god bila u tom trenutku). Majakovski, Harms, ruski vicevi...

Npr. ovaj Soviet era alphabet:

floki floki 10:55 22.08.2019

Re: Da!

серем ти се ја, да простиш, у "уметност" где та умишљена будала не уме ништа друго да смисли него да слика голу децу... шта да да ти кажем, ако је то за тебе уметност, твој проблем

едит: срећа по ту публику да се ја не питам, пошто бих их са те "изложбе" камионом са све "уметником" послао на њиву у склопу неке психијатријске установе

а како ти звучим - савршено ме баш брига
docsumann docsumann 11:07 22.08.2019

Re: Da!

Ja bih rekao naprotiv, Rusija je uvek imala jaku (po meni zapravo najjaču, tj. najinteligentniju) supkulturu, verovatno logičan proizvod i ventil teskobe običnog sveta (tamošnje ne-elite, koja god bila u tom trenutku). Majakovski, Harms, ruski vicevi...


to je bilo na samom početku nove države, kad su na zamahu revolucije bujali novi avangardni pravci naročito u likovnoj umjetnosti suprematizam, futurizam, konstruktivizam...
no, brzo je došlo i do ideološko-birokratskog kontraudara, nakon što su mediokriteti zauzeli svoja mjesta u vlasti, a polupismeni apartčici počeli da sprovode u dijelo svoje zasmili o kulturi.

imao sam svojevremeno blog o tome.... Beликaя Утопия


PS Harms praktično nije ništa, sem nekih radova za djecu, objavio u SSSR-u.
njegova slava počinje 40-50 godina kasnije.
da ne napominjem kako je skončao od gladi u zatvorskoj bolnici
docsumann docsumann 11:07 22.08.2019

Re: Da!

а како ти звучим - савршено ме баш брига


ma, samo da se ne pitaš
floki floki 11:14 22.08.2019

Re: Da!

docsumann
а како ти звучим - савршено ме баш брига


ma, samo da se ne pitaš


није фрка, не пита ме нико...

надам се само да се ни болесни умови којима су слике голе деце уметност ништа не питају
maksa83 maksa83 11:19 22.08.2019

Re: Da!

PS Harms praktično nije ništa, sem nekih radova za djecu, objavio u SSSR-u.
njegova slava počinje 40-50 godina kasnije.
da ne napominjem kako je skončao od gladi u zatvorskoj bolnici

Pa naravno, state sponsored je uglavnom mejnstrim - u najboljem slučaju sejf i dosadno, u najgorem u službi propagande. Nije država proizvela ni sponzorisala ni blues ni r&r ni pank ni dadaizam ni Harmsa ni futurizam ni bilo kakvu avangardu. Establišment (bilo koji) koji je najčešće po pririodi stvar konzervativan (čuva sebe, kakav god bio) će sve što iskoči iz šina de zvekne u vugla, pa je tako i Tolstojeva Krojcerova Sonata bila prokazana, cenzurisana i zabranjivana i u carskoj Rusiji i u Americi jer po tadašnjim merilima udara u temelje porodičnih vrednosti.

Sve stvarno zanimljivo i uzbudljivo se događa ispod zemlje. A to funkcioniše jako dobro I bez child porna.
docsumann docsumann 11:24 22.08.2019

Re: Da!

надам се само да се ни болесни умови којима су слике голе деце уметност ништа не питају




Brojgel, Dionisova smrt


zaista misliš da Brojgel nije koristio dječje modele za slikanje obnaženih Kupidona?
docsumann docsumann 11:34 22.08.2019

Re: Da!

Sve stvarno zanimljivo i uzbudljivo se događa ispod zemlje. A to funkcioniše jako dobro I bez child porna.


dobro sad, mislim da je porn prejaka odrednica u pomenutom slučaju.

danas ima toliko opskurnije, sablažnjivije i moralno upitnije umjetnosti nego što je pomenuta fotografija.

floki floki 11:35 22.08.2019

Re: Da!

vidiš, ja na ovoj slici vidim toliko toga drugog da mi golo dete tu i ne smeta, slika bi bila sjajna i bez njega

no, kad neki sajko nema šta drugo da ponudi sem golog deteta i to fotografisanog, to je, kao i publika koja mu se divi, slučaj za psihijatra

toliko od mene
maksa83 maksa83 11:40 22.08.2019

Re: Da!

dobro sad, mislim da je porn prejaka odrednica u pomenutom slučaju.

Ok, ja to kad kažem imam na umu uglavnom Srpski Film (koji ne mogu da objasnim, otkud tu, kako se stvorio, zašto je neko mislio da je to dobra ideja na bilo koji način). To je za nekoliko redova veličine gora transgresija od slike devojčice tako da joj se vide genitalije, ali je zapravo ista sorta 'umetnosti', u mojoj knjizi. Hoću da kažem, zajebavaj se na taj način sa čim god hoćeš, osim sa decom.
4krofnica 4krofnica 11:42 22.08.2019

Re: Da!

zaista misliš da Brojgel nije koristio dječje modele za slikanje obnaženih Kupidona?


pitanje dečije golotinje je pipavo u smislu da li je seksualno, što ne treba ni da se postavi a opet nekome jeste.
da li je problem u fotografijama ili slikama, sa pravim modelima ili izmišljenim likovima. postoji gomila renesansnih slika koje prikazuju mitološke, religiozne slike sa golom decom, ne znam da li i to loži bolesnike.
baš sam danas videla zanimljiv članak o tome kako su restaurirali da Vinčijevu Bogorodicu na stenama i otkriveni su obrisi njegovih četkica koji prikazuju potpuno drugačiju prvobitnu zamisao kako je slika trebala da izgleda



docsumann docsumann 11:45 22.08.2019

Re: Da!


toliko od mene


de ideš, tek smo počeli

vidiš, ja na ovoj slici vidim toliko toga drugog da mi golo dete tu i ne smeta, slika bi bila sjajna i bez njega

no, kad neki sajko nema šta drugo da ponudi sem golog deteta i to fotografisanog, to je, kao i publika koja mu se divi, slučaj za psihijatra


dakle, došli smo do problematike koncepta, na kojem obično završi sva spika o umjetnosti, i koji osmišljava ili obesmišljava konkretnu (širu) sliku.

iako se sa ovim fotografijama susrećem prvi put (nisam upoznat sa opusom dotičnog umjetnika) skloniji sam tome da njegovu sliku vidim kao preispitivanje naše sopstvene moralne vizuire, nego propagiranje dječje erotike.


alselone alselone 11:51 22.08.2019

Re: Da!

iako se sa ovim fotografijama susrećem prvi put (nisam upoznat sa opusom dotičnog umjetnika) skloniji sam tome da njegovu sliku vidim kao preispitivanje naše sopstvene moralne vizuire, nego propagiranje dječje erotike.


To jedino ako hoćeš da ga razumeš i opravdaš. Inače je bedan pokušaj provokacije na samoj ivici pornografije jer se vide intimni delovi.
docsumann docsumann 12:04 22.08.2019

Re: Da!

Inače je bedan pokušaj provokacije na samoj ivici pornografije jer se vide intimni delovi.


pornografija je ipak nešto više od eksplicitnog prikazivanja genitalija.

u prottivnom bi i Mikelanđelov David bio pornografski uradak.


To jedino ako hoćeš da ga razumeš i opravdaš.


nemam ja šta da ga pravdam.
da razumjem, mogu da pokušam
floki floki 12:06 22.08.2019

Re: Da!

па немам ја ту више шта да додам, осим да не видим шта ту има да се "преиспитује"...



alselone alselone 12:06 22.08.2019

Re: Da!

pornografija je ipak nešto više od eksplicitnog prikazivanja genitalija.

u prottivnom bi i Mikelanđelov David bio pornografski uradak.


Nepotrebno banalizuješ poredeći sliku deteta sa vaginom u prvom planu, jer drugo i nije umetnost na toj fotografiji i vajarsko delo na kom je akcenat u svemu drugom osim u penisu.
4krofnica 4krofnica 12:12 22.08.2019

Re: Da!

provokacije na samoj ivici pornografije jer se vide intimni delovi.


nije sve provokacija gde se vide intimni delovi, ova je dobila Pulicera



sve je stvar konteksta, sa druge strane posmatrač procenjuje a meni se pomenuta fotografija isto ne dopada.

docsumann docsumann 12:20 22.08.2019

Re: Da!

alselone
pornografija je ipak nešto više od eksplicitnog prikazivanja genitalija.

u prottivnom bi i Mikelanđelov David bio pornografski uradak.


Nepotrebno banalizuješ poredeći sliku deteta sa vaginom u prvom planu, jer drugo i nije umetnost na toj fotografiji i vajarsko delo na kom je akcenat u svemu drugom osim u penisu.


vidiš, meni su u prvom planu djevojčicine oči, i cjelokupna facijalna ekspresija.
umjetnik ima prvao (kako god otrcano zvučalo) da bilježi svjet oko sebe i da ga interpretira na sebi svojstven način.
dječja golotinja postoji, bez obzira bila onba u dometu nekog pedofila ili ne.

naša povišena senzibiliziranost po tom pitanju, prositiče iz sve veće svjesti o tome koliko je pedofilija rasprostranjena, i prisutna, čak možda, i u našem komšiluku.
prije 80, 100, 150 godina, cijenim da su ljudi bili manje uzrujani po tom pitanju.
dakle, nešto svakidašnje, samo po sebi priirodno, odjednom je no-no, moralno upitno, neprihvatljivo.
konačno svjetlo na tu sliku bacamo mi, istraumirani brigom za našim sopstvenim djetetom, zgroženi porastom pedofilije, ili barem nejnom većom prisutniošću , zahvaljujući internetu, mobilnim apartima koji snimaju sve oko sebe.

mislim da je u tom smislu slika više nego kontoverzna (ne, ključno, na loš način), da provocira tačno gdje treba.

s druge strane, koga ona, sem našeg osjećaja za prihvatljivo, istinski povređuje?
da li je ta djevojčica pretrpjela konkretne traume zbog slike, da li je postala žrtva nekog pedofila koji je ukačio tu sliku u prolazu.

alselone alselone 12:20 22.08.2019

Re: Da!


nije sve provokacija gde se vide intimni delovi, ova je dobila Pulicera


Bože, nemojte banalizovati nepotrebno. Vidi se na slici gde je akcenat.
docsumann docsumann 12:21 22.08.2019

Re: Da!

sve je stvar konteksta, sa druge strane posmatrač procenjuje a meni se pomenuta fotografija isto ne dopada.


nije moja krigla piva, takođe.

ali poenta i jeste u razumjevanju onog što nam nije blisko.
docsumann docsumann 12:22 22.08.2019

Re: Da!

alselone

nije sve provokacija gde se vide intimni delovi, ova je dobila Pulicera


Bože, nemojte banalizovati nepotrebno. Vidi se na slici gde je akcenat.


alse, dopustićeš da neko to vidi na drugačiji način. inače slika ne bi ni postojala, nit bi bila izlagana.
alselone alselone 12:27 22.08.2019

Re: Da!

docsumann




Imao sam u srednjoj školi jednog druga kom je mama bila direktor velikog SPS preduzeća sa brat jedan od vođa Otpora u gradu. Čudna kombinacija.

Uglavnom, on je verovatno zbog toga imao čudnu želju da sve razume i opravdava, da uvek nalazi neku sredinu između dve suprotstavljene strane, pa čak i ako je jedna mnogo u krivu a druga malo, istina je po njemu uvek bila negde između.

Never slipt the difference, to je moj moto od kako mi je jedan dobar čovek poklonio tu knjigu.
alselone alselone 12:32 22.08.2019

Re: Da!


alse, dopustićeš da neko to vidi na drugačiji način. inače slika ne bi ni postojala, nit bi bila izlagana.


Ih, pozivanje na autoritete. Pa to što je izložena ne daje joj na kvalitetu nikako. Danas se izlaže sve i svja, pogotovo kada neko stekne ime. Toliko ima smešnih primera kada je izložena neka budalaština i ljudi su se ložili kao tetrebi samo zato što im je neko rekao da je to imetnost.
docsumann docsumann 12:35 22.08.2019

Re: Da!


imao sam i ja svakakvih drugova, samo ne znam kakve to ima veze sa ovom slikom
Atomski mrav Atomski mrav 12:37 22.08.2019

Re: Da!

alse, dopustićeš da neko to vidi na drugačiji način. inače slika ne bi ni postojala, nit bi bila izlagana.


Meni se čini da je fotografija devojčice napravljena sa namerom da bude provokacija - kako bi oni kojima smeta one kojima ne smeta zvali pedofilima a ovi kojima ne smeta one kojima smeta zvali puritancima, te da bi se digla dževa i stvorio publicitet za autora.

Fotografija iz Vijetnama nema fokus na (dečijoj) golotinji i nije nagrađena Pulicerovom nagradom jer se na njoj nalazi golo dete.
maksa83 maksa83 12:38 22.08.2019

Re: Da!

Toliko ima smešnih primera kada je izložena neka budalaština i ljudi su se ložili kao tetrebi samo zato što im je neko rekao da je to imetnost.

Mislim da ovo već treći put ovde pričam. Za vreme onih eks ju ratova neka ekipa beogradska je tako završila u Londonu radeći tzv. odd jobs (raznošenje pica, pranje kola, itd.), i nekako se u ekipi našao neki naš (mislim da je bio iz Bosne, ali to nije bitno za priču) umetnik koji se već pre toga jako afirmisao u Engleskoj, pravio je skulpture tako što je bronzom zalivao prave kosti mrtvih životinja, to je bio all the rage, prodavao to, galerije, izložbe, itd bogznakako. I kad se skupi ekipa kod njega da bleje i piju pivo on ih zamoli da kad im se piša odu u dvoršte gde su mu skulpture i zapišavaju njih pošto bronzi to daje savršenu nijansu patine. I tako oni zapišavali te njegove skulpture, i kad je došao dan velike izložbe pozove on i njih na otvaranje, i dođu i oni, ali dođu već debelo urađeni i pijani od koječega toliko da je jedan od njih mislio da opet treba da se piša po skulpturama. I tako on usred tog fensi haj sosajeti londonskog sveta koji je došao na otvaranje izvadi budalu i krene da zaliva neku tu skulpturu naočigled svih. Fensi londonski svet je mislio da je to deo performansa i počeo da aplaudira.
docsumann docsumann 12:39 22.08.2019

Re: Da!

alselone

alse, dopustićeš da neko to vidi na drugačiji način. inače slika ne bi ni postojala, nit bi bila izlagana.


Ih, pozivanje na autoritete. Pa to što je izložena ne daje joj na kvalitetu nikako. Danas se izlaže sve i svja, pogotovo kada neko stekne ime. Toliko ima smešnih primera kada je izložena neka budalaština i ljudi su se ložili kao tetrebi samo zato što im je neko rekao da je to imetnost.


umjetnost i jeste vrlo delikatna stvar za procjenjivanje, zato joj ne treba pristupati čizmom u facu.
a ni glorifikovati, jer drugi kažu fda tako treba.
mislim da sam porilično dobro izbrusio svoj objektiv kroz koji je posmatram i procjenjujem.

ako ti je promaklo, nigdje nisam spomenuo da mi se fotografija dopada, naprotiv.
alselone alselone 12:39 22.08.2019

Re: Da!

imao sam i ja svakakvih drugova, samo ne znam kakve to ima veze sa ovom slikom


Hteo sam reći da često formiraš pomirljiva mišljenja tamo gde im nema mesta. Ovaj slučaj, nacisti koji nisu baš tako loši ako ih ne diraš i tako dalje.
docsumann docsumann 12:40 22.08.2019

Re: Da!

Meni se čini da je fotografija devojčice napravljena sa namerom da bude provokacija - kako bi oni kojima smeta one kojima ne smeta zvali pedofilima a ovi kojima ne smeta one kojima smeta zvali puritancima, te da bi se digla dževa i stvorio publicitet za autora.


i meni.

koska bačena na pravo mjesto. i to je neka vrsta umjetnosti
Atomski mrav Atomski mrav 12:41 22.08.2019

Re: Da!

vidiš, meni su u prvom planu djevojčicine oči, i cjelokupna facijalna ekspresija.


Super, to je moglo da se postigne i bez dečije golotinje.
docsumann docsumann 12:43 22.08.2019

Re: Da!

alselone
imao sam i ja svakakvih drugova, samo ne znam kakve to ima veze sa ovom slikom


Hteo sam reći da često formiraš pomirljiva mišljenja tamo gde im nema mesta. Ovaj slučaj, nacisti koji nisu baš tako loši ako ih ne diraš i tako dalje.


ma jasno je meni šta si kanio kasti...al si ful'o.
vrlo sam decidiran u svojim stavovima.

nećeš od mene nikad čuti takav sud o nacistima

Atomski mrav Atomski mrav 12:43 22.08.2019

Re: Da!

i meni.

koska bačena na pravo mjesto. i to je neka vrsta umjetnos


There's no such thing as bad publicity. Ali ja ne bih provokaciju provokacije radi nazvao umetnošću.
docsumann docsumann 12:44 22.08.2019

Re: Da!

Atomski mrav
vidiš, meni su u prvom planu djevojčicine oči, i cjelokupna facijalna ekspresija.


Super, to je moglo da se postigne i bez dečije golotinje.


mislim da si odgpovor dao u svom predhodnom komentaru.

autor je ipak htio nešto više...
alselone alselone 12:44 22.08.2019

Re: Da!

nećeš od mene nikad čuti takav sud o nacistima

docsumann docsumann 12:44 22.08.2019

Re: Da!

Atomski mrav
i meni.

koska bačena na pravo mjesto. i to je neka vrsta umjetnos


There's no such thing as bad publicity. Ali ja ne bih provokaciju provokacije radi nazvao umetnošću.


provokacija zaogrnuta u art ruho
alselone alselone 12:45 22.08.2019

Re: Da!

i to je neka vrsta umjetnosti


Eh, pa sad je sve umetnost.
To pre može biti vrsta menadžemnta nego umetnosti.
Atomski mrav Atomski mrav 12:46 22.08.2019

Re: Da!

To pre može biti vrsta menadžemnta nego umetnosti.


docsumann docsumann 12:46 22.08.2019

Re: Da!

alselone
nećeš od mene nikad čuti takav sud o nacistima




pojasni!*


* copyright čarli
Atomski mrav Atomski mrav 12:47 22.08.2019

Re: Da!

provokacija zaogrnuta u art ruho


Vuk u ovčijoj koži.
nask nask 12:48 22.08.2019

Re: Da!

Ih, pozivanje na autoritete.


A da se pozovemo na subjekt sa slike:

"It is a very, very sweet picture, it captures childhood innocence. I can understand why people think I look startled. I have big eyes, and a mouth that naturally turns down, but I can't understand why people think it is pornographic. People are just plain scared of all the issues it raises - if it had been a small boy, maybe this furore would be justified; Robert wasn't interested in girls anyway."


vidiš, meni su u prvom planu djevojčicine oči, i cjelokupna facijalna ekspresija.


Sada mi krivo što to nisam odmah napisao, mislih krenuće da me zajebavaju lokalni mangupi. Palanački duh duboko u meni.

Btw, meni su neke od Mejpltorpovih fotografija teške za gledanje pogotovo one prilično eksplicitne sado/mazo, neke bolje da nisam video ali Rosinu pišu sam tek primetio kad je krenula rasprava.
docsumann docsumann 12:49 22.08.2019

Re: Da!

alselone
i to je neka vrsta umjetnosti


Eh, pa sad je sve umetnost.
To pre može biti vrsta menadžemnta nego umetnosti.


to bi se dalo reći i za Vorhola, Demijana Hirsta i još gomilu moderih umjetnika.

da li smo ustvari svjesni o čemu to pričamo kad priočamo o umjetnosti.

a vidim skupili se sve sami inžinjeri da istjeraju stvar na čistac - šta je to umjetnost
alselone alselone 12:50 22.08.2019

Re: Da!


pojasni!*


Imali smo izvesnih neslaganja na onom razgovoru o gradonačelniku HN i šta bi bilo da se cela država tako ponašala. Neki stavovi izneti sa tvoje strane u tom razgovoru išli su u pravcu koji sam rekao čak i posle prikazivanja dokumenata samog nacističkog vrha koji prikazuju šta su planirali sa ovim delom sveta.
docsumann docsumann 12:50 22.08.2019

Re: Da!

"It is a very, very sweet picture, it captures childhood innocence. I can understand why people think I look startled. I have big eyes, and a mouth that naturally turns down, but I can't understand why people think it is pornographic. People are just plain scared of all the issues it raises - if it had been a small boy, maybe this furore would be justified; Robert wasn't interested in girls anyway."


upravo!

nas užasavaju naše sopstvene aluzije
alselone alselone 12:51 22.08.2019

Re: Da!

a vidim skupili se sve sami inžinjeri da istjeraju stvar na čistac - šta je to umjetnost


Idemo sada na elitizam, samo odabrani mogu da znaju šta je istina?
Dobro, znam da se šališ
alselone alselone 12:53 22.08.2019

Re: Da!

People are just plain scared of all the issues it raises


Bulj šit. (ruski akcenat)
docsumann docsumann 12:53 22.08.2019

Re: Da!

alselone

pojasni!*


Imali smo izvesnih neslaganja na onom razgovoru o gradonačelniku HN i šta bi bilo da se cela država tako ponašala. Neki stavovi izneti sa tvoje strane u tom razgovoru išli su u pravcu koji sam rekao čak i posle prikazivanja dokumenata samog nacističkog vrha koji prikazuju šta su planirali sa ovim delom sveta.


o, pa ja i sad potpisujem sve što sam tad rnapisao.

a taj dio diskusije sam preskočio (koliko se sječam), jer je vukao u sferu hipotetičkih istorija, koliko god da je dokument validan.

nask nask 12:54 22.08.2019

Re: Da!

Idemo sada na elitizam, samo odabrani mogu da znaju šta je istina?
Dobro, znam da se šališ


A što bi se Docs šalio, zar nismo svi mi na ovom blogu "odabrani".
alselone alselone 12:55 22.08.2019

Re: Da!

a taj dio diskusije sam preskočio (koliko se sječam), jer je vukao u sferu hipotetičkih istorija, koliko god da je dokument validan.


Ček, ček, ceo tvoj opis tada se i bazirao na hipotetičkom mišljenju - "ako je radilo za HN, radilo bi i za celu državu".

A reći za valjani dokument da bi vodio ka hipotetičkoj istoriji je zapravo samo bežanje od razgovora jer se ne bi dobro završio po stav koji zastupaš.
alselone alselone 12:56 22.08.2019

Re: Da!

A što bi se Docs šalio, zar nismo svi mi na ovom blogu "odabrani".


A i to što kažeš. Sve go stručnjak ovde za sve teme.
Atomski mrav Atomski mrav 12:56 22.08.2019

Re: Da!

da li smo ustvari svjesni o čemu to pričamo kad priočamo o umjetnosti.

a vidim skupili se sve sami inžinjeri da istjeraju stvar na čistac - šta je to umjetnost


Molim, sledeći put kad budeš hteo da napišeš tekst o NFL-u, priseti se da nikad nisi igrao američki fudbal.
Atomski mrav Atomski mrav 12:58 22.08.2019

Re: Da!

nas užasavaju naše sopstvene aluzije

Aluzije možeš imati na Roršahove figure, fotografija o kojoj pričamo je eksplicitna.
maksa83 maksa83 12:59 22.08.2019

Re: Da!

Sada mi krivo što to nisam odmah napisao, mislih krenuće da me zajebavaju lokalni mangupi. Palanački duh duboko u meni.

Nenene, palanački duh je u nama ovde. (bez trunke ironije)

Tebe je možda razlabavio život u zemlji u kojoj okolo kola a država ne zna šta da radi sa how to uputstvom za pedofile na 1000 strana. (Ne brinite, ovo nije uputstvo, samo članak o tome, u kontekstu toga da su tamo pre desetak godina probali da oforme i pedofilsku stranku)

Inače, nigde nisam video toliko transgendera na ulici kao u zemljama Beneluxa. Ovo ne znači da su masovni i da idu okolo u velikim grupama, samo da ih prosto - ima u svakodnevnim situacijama na svakodnevnim mestima više nego u drugim zemljama u kojima sam bio. Da kažem odmah da ovo nije vrednosni sud (meni oni ne smetaju ni najmanje, dapače, voleo bih kada bi ova sredina imala više razumevanja za njihovu drugačijost i da je za njih i ovde tako sejf), samo da su tamo neke stvari očigledno društveno prihvatljivije ili barem manje neprihvatljive.
docsumann docsumann 13:00 22.08.2019

Re: Da!

Atomski mrav
da li smo ustvari svjesni o čemu to pričamo kad priočamo o umjetnosti.

a vidim skupili se sve sami inžinjeri da istjeraju stvar na čistac - šta je to umjetnost


Molim, sledeći put kad budeš hteo da napišeš tekst o NFL-u, priseti se da nikad nisi igrao američki fudbal.


bavio sam se sportom, i to prilično uspješno.
vjerujem da si primjetio da na američkim medijima bivši nfl igrači komentarišu i basket
maksa83 maksa83 13:01 22.08.2019

Re: Da!

A i to što kažeš. Sve go stručnjak ovde za sve teme.

Ovo me podseti, mogao bih da napišem neki teniski blog. Fuzbalski još bolje!
docsumann docsumann 13:02 22.08.2019

Re: Da!

Atomski mrav
nas užasavaju naše sopstvene aluzije

Aluzije možeš imati na Roršahove figure, fotografija o kojoj pričamo je eksplicitna.


e sad, ova golotinja je eksplicitna, a ova nije...kako nam se ćefne

golotinja je eksplicitna, fotografija (djelo) nije
maksa83 maksa83 13:03 22.08.2019

Re: Da!

Aluzije možeš imati na Roršahove figure, fotografija o kojoj pričamo je eksplicitna.

Ste videli vi poslednji uradak Biljane Srbljanović na tu temu? Trg Nikole Pašića je ... da ne lajem sad.

nask nask 13:06 22.08.2019

Re: Da!

nigde nisam video toliko transgendera na ulici kao u zemljama Beneluxa.

Tako sam i ja osamdesetih kada sam autostopirao po Evropi prvo primetio koliko u tim zemljama ima invalida na ulicama. Tek kasnije sam ukapirao da nije stvar u broju već
samo da su tamo neke stvari očigledno društveno prihvatljivije ili barem manje neprihvatljive.

+da im je omogućeno da vode normalan(iji) život.
Atomski mrav Atomski mrav 13:06 22.08.2019

Re: Da!

vjerujem da si primjetio da na američkim medijima bivši nfl igrači komentarišu i basket

Komentarišu i komentatori, nisu svi bivši sportisti. Kod nas na primer Gorčin Stojanović ima kolumnu o fudbalu. Zašto mi obični smrtnici ne bismo imali pravo da komentarišemo umetnost (ili nedostatak iste)?
docsumann docsumann 13:07 22.08.2019

Re: Da!

alselone
a taj dio diskusije sam preskočio (koliko se sječam), jer je vukao u sferu hipotetičkih istorija, koliko god da je dokument validan.


Ček, ček, ceo tvoj opis tada se i bazirao na hipotetičkom mišljenju - "ako je radilo za HN, radilo bi i za celu državu".

A reći za valjani dokument da bi vodio ka hipotetičkoj istoriji je zapravo samo bežanje od razgovora jer se ne bi dobro završio po stav koji zastupaš.


da ne otvaramo ponovo tu temu.

Miloš Janković je konkretnim činjenjem u WWII spasio Boku od stradanja (skoro pa 0 žrtava)

to je fakat.

da li bi došlo dao sprovođenja tog dokzumenta da su nacisti pobjedili, pitanje je otvoreno (ili zauvijek zatvoreno bez otvaranja).
čak i da bi ga sproveli, za taj dokument maltene niko nije znao od običnih ljudi po okupiranim područjima, tako da on nikako nije mogao biti reper po kojem je trebalo planirati i usmjeravati svoje djelovanje.

floki floki 13:08 22.08.2019

Re: Da!

е максо, ја сам се твом коментару ("реци не гмо ганџи" ) смејао данима, чак и жени препричавао :)))
Atomski mrav Atomski mrav 13:08 22.08.2019

Re: Da!

Ste videli vi poslednji uradak Biljane Srbljanović na tu temu? Trg Nikole Pašića je ... da ne lajem sad.


Aha, znači zato su ga raskopali, da ne sablazni više narod?
nask nask 13:10 22.08.2019

Re: Da!

Evo vam jedan eksplicitni Nasktorp

alselone alselone 13:10 22.08.2019

Re: Da!

Ste videli vi poslednji uradak Biljane Srbljanović na tu temu? Trg Nikole Pašića je


Ja sam misalio da to ona kaže za plan novog trga a ona to govori za stari trg? Znači laje za Vučića kako ga treba preorati?
maksa83 maksa83 13:11 22.08.2019

Re: Da!

+da im je omogućeno da vode normalan(iji) život.

To.

Jedna od osnovnih mera civilizovanosti društva je odnos tog društva prema članovima koji su na ovaj ili onaj način u gorem položaju od većine.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana