Eksperimenti u blogovanju

Korak po korak

zilikaka RSS / 06.09.2019. u 16:56
Pa da vidimo šta će ispasti.
,giphy.gif

Evo, ja ću prva.
 
- Izdinstati glavicu luka.
 


Komentari (726)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

marco_de.manccini marco_de.manccini 16:58 06.09.2019

инжињеру, будимо прецизни

белог или црног?
zilikaka zilikaka 17:00 06.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

marco_de.manccini
белог или црног?

Crnog, naravno. Kad si ti čuo za recept koji drugačije počinje?
mariopan mariopan 17:02 06.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

marco_de.manccini
белог или црног?

Crnog bre, belog dodaš kasnije i manje, ne celu glavicu.....ondak paziš da ne zagori jer oće

Kuvamo?
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:15 06.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

Crnog, naravno. Kad si ti čuo za recept koji drugačije počinje?

Ко чуо, правио!

Саћу зинат да направим поново, само да одем да купим сушени парадајз (јел се тако зове онај скврчени, али не сасвим суви парадајз?) и орахе. Требаће и неки протеин да се само после баци преко, може димљени лосос.
zilikaka zilikaka 17:20 06.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

онај скврчени, али не сасвим суви парадајз


Mi to bacamo pilićima.

marco_de.manccini marco_de.manccini 17:33 06.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

: )
freehand freehand 18:15 06.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

Bili Piton Bili Piton 18:16 06.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

"Sun-dried tomatoes".
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:16 06.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

"Sun-dried tomatoes"

: ) Ма знам и ја тако, него сам хтео на ћирилици.

Сунцем-скврчен парадајз?
nsarski nsarski 19:21 06.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

marco_de.manccini
"Sun-dried tomatoes"

: ) Ма знам и ја тако, него сам хтео на ћирилици.

Сунцем-скврчен парадајз?


Možda sušeni paradajz? Da ti otvori apetit. Nemoj tako pežorativno da se izražavaš o sušenom paradajzu. Ljudi suše smokve, suše hobotnice, suše sljive, grožđe, razno voće, zašto ne bi i paradajz?
Majkumu, to je odlična stvar kad se pravi pasta, ili bilo šta što zahteva ukusan paradajz. Ovi vansezonski izgledaju kao na slici, i imaju ukus kao slika.
alselone alselone 19:26 06.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

suše hobotnice


marco_de.manccini marco_de.manccini 19:32 06.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

Možda sušeni paradajz? Da ti otvori apetit. Nemoj tako pežorativno da se izražavaš o sušenom paradajzu.

Ја пежоративно? Ја парадајз обожавам у сваком агрегатном стању, а поготову у том сунцем-скврченом стању и потом потопљеном у маслиновом уљу. Ја данас правим пасту с таквим парадајзом, на излазу сам ка вратима да купим баш такав.
nsarski nsarski 19:38 06.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

marco_de.manccini
Možda sušeni paradajz? Da ti otvori apetit. Nemoj tako pežorativno da se izražavaš o sušenom paradajzu.

Ја пежоративно? Ја парадајз обожавам у сваком агрегатном стању, а поготову у том сунцем-скврченом стању и потом потопљеном у маслиновом уљу. Ја данас правим пасту с таквим парадајзом, на излазу сам ка вратима да купим баш такав.


My man!
zilikaka zilikaka 19:42 06.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

Ја парадајз обожавам у сваком агрегатном стању,

I ja. Al najviše klot, bez išta, da jedem ko voćku.
Umem da preteram sa njim kad dodajem u jela pa se načne rasprava da li je moj gulaš gulaš il je perkelt.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:08 06.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

Каже ћера мени сада: "Тата, направи ми нешто вегетаријанско да једем." "Може, мало лигњица, рибица, пирејице и киное с поврћем." "Може, и мало сланинице."

Veggie, in Bachko-Banatian way.
apacherosepeacock apacherosepeacock 06:38 07.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

marco_de.manccini
Možda sušeni paradajz? Da ti otvori apetit. Nemoj tako pežorativno da se izražavaš o sušenom paradajzu.

Ја пежоративно? Ја парадајз обожавам у сваком агрегатном стању, а поготову у том сунцем-скврченом стању и потом потопљеном у маслиновом уљу. Ја данас правим пасту с таквим парадајзом, на излазу сам ка вратима да купим баш такав.


Isto. S tim sto na pastu sa susenim paradajzom (u maslinovom ulju) meni ide i crveni pesto sos pa preko svega naravno rendani sitno ili krupno parmidjano.
cassiopeia cassiopeia 09:36 07.09.2019

Auu

Dvesta i kusur komentara od juče predveče.

Zili, domaćica si - samo tak'a
Ne znam odakle da krenem. Bar sam 16 replika imala u glavi dok sam čitala komentare, al' mi nešto mrsko. Razvlačim se od jutra. Ručak imam od juče, čekam šljive za brzinski slatkiš.
Već sam ovde pričala po kom principu organizujem kuvanje za predstojeću nedelju. Subotom plan šta se kuva, onda pijaca i ako je moguće, kuva se ono što može da se podgreje i jede dva dana.
Što se luka tiče, glasam za praziluk.
cassiopeia cassiopeia 09:41 07.09.2019

Re: Auu

Da se nastavim.

Slanina je, iz godinu u godinu, sve lošija. To ove što ih ima na pijaci. Često budu žilave.

Slanina mora biti kao puter. Jedino gde je još nalazim je u selu, kod proverenih domaćina, a nađe se i kod lokalnog mesara.

To kad staviš na tiganj, širi se ludački miris, samo je zagreješ, ništa prženje, ona postane prozirna i turiš koje jaje preko i sit si do kasnog popodneva.
cassiopeia cassiopeia 09:46 07.09.2019

Re: Auu

U mojoj kući, srećom, svi vole čorbe i to mi je super rešenje. Pravim ih sa dosta što raznovrsnijeg povrća, meso po želji i začinim ih dobro (vuku na indijsku kuhinju...kumin, korijander, kurkuma, đumbir, ljute paprike, kari) i svi sretni.

Za utorak i sredu je u planu minestrone. Kažu nema jednog recepta, već svaka kuća po svome. Tako ću i ja. Imam neki sitan pasulj od tetke, pa će biti letnji pasulj sa povrćem i nekom testeninom. Bez glutena ofkors
cassiopeia cassiopeia 09:48 07.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

alselone
suše hobotnice




Nikako da probam te sušene.

A sušen paradajz je spakovan u teglice. Sušili na suncu onaj šljivar što nema puno semenki.
shone shone 09:50 07.09.2019

Re: Auu

Dvesta i kusur komentara od juče predveče.

Zili, domaćica si - samo tak'a


Maaaalo je to komentara.
Idemo na 666 komentara ako bog da i sreća junačka i na 700.
Sad ču da probudim mog druga Tasu da vežemo kecelje pa da kuhamo one oprobane recepte.



Čuj španski trajvan . Ajde.
nepopustljiv nepopustljiv 09:54 07.09.2019

Re: Auu

cassiopeia
Dvesta i kusur komentara od juče predveče.

Zili, domaćica si - samo tak'a
Ne znam odakle da krenem. Bar sam 16 replika imala u glavi dok sam čitala komentare, al' mi nešto mrsko. Razvlačim se od jutra. Ručak imam od juče, čekam šljive za brzinski slatkiš.
Već sam ovde pričala po kom principu organizujem kuvanje za predstojeću nedelju. Subotom plan šta se kuva, onda pijaca i ako je moguće, kuva se ono što može da se podgreje i jede dva dana.
Što se luka tiče, glasam za praziluk.

Onda kuvaj pasulj!
Pasulj mogu da jedem podgrejavan 8 puta.
alselone alselone 09:59 07.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

Nikako da probam te sušene.

Ni ja, ali pošto obožavam hobotnice siguran sam da bi mi se svidelo.


Kod morske hrane je prava stvar to što je sve izvorno. Ne može da se natovi hemikalijama, ubije antibioticima i onda servira nagojeno za 3 meseca.

Ali, eto je business idea - budemo farmeri hobotnica.
predatortz predatortz 10:02 07.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

Kod morske hrane je prava stvar to što je sve izvorno. Ne može da se natovi hemikalijama, ubije antibioticima i onda servira nagojeno za 3 meseca.


Okeanolozi ne misle tako.
maksa83 maksa83 11:47 07.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

Ni ja, ali pošto obožavam hobotnice siguran sam da bi mi se svidelo.


Kod morske hrane je prava stvar to što je sve izvorno. Ne može da se natovi hemikalijama, ubije antibioticima i onda servira nagojeno za 3 meseca.

Ali, eto je business idea - budemo farmeri hobotnica.

U može itekako, riba se već uveliko gaji u torovima k'o brojleri i hrani koječim, a baš oko hobotnica je trenutno debata je l' to ok tako gajiti ili nije.

A vidi ovo: China's fish farms.
alselone alselone 11:56 07.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

predatortz

Okeanolozi ne misle tako.



maksa83
Ni ja, ali pošto obožavam hobotnice siguran sam da bi mi se svidelo.


Kod morske hrane je prava stvar to što je sve izvorno. Ne može da se natovi hemikalijama, ubije antibioticima i onda servira nagojeno za 3 meseca.

Ali, eto je business idea - budemo farmeri hobotnica.

U može itekako, riba se već uveliko gaji u torovima k'o brojleri i hrani koječim, a baš oko hobotnica je trenutno debata je l' to ok tako gajiti ili nije.

A vidi ovo: China's fish farms.


Kme!
angie01 angie01 13:19 07.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

Što se luka tiče, glasam za praziluk.

Slanina mora biti kao puter.

U mojoj kući, srećom, svi vole čorbe i to mi je super rešenje


i ja.

praziluk mi sve osladi, a nevidljivo,...slaninu dobijam od brata, al koliko god da donese, brzo je zduvamo- slanine i sira, naseckanog luka i dobar lebac,...znaci, beskonacno....

corbe su prava stvar-uvek,...trenutno nam je hut, brokoli i karfiol corba,...sto se zacina tice, kako sam raspolozena, tako improvizujem.
angie01 angie01 13:28 07.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

U može itekako, riba se već uveliko gaji u torovima k'o brojleri i hrani koječim,


doduse ni salmon vise nije ko sto je nekada bio, i onaj iz zagadjenog mora-kazu, sve vise, a i onaj iz uzgajalista koji je pun antibiotika i kojecega,...


...pre dve nedelje sam pravila musule na buzar- pise, organske iz uzgajalista,...ne znam sta da kazem, nemaju onaj pesak unutra, niti kojekavku prljavstinu na skoljki umotanu u masnocu,...al brate, sve iste velicine, sredjnje male, a unutra nesto neubedljivo u odnosu na one iz mora,...hebovasvise organik proizvodnja,...to je nekada sve bila ona prirodna varijanta...
myredneckself myredneckself 14:50 07.09.2019

Re: инжињеру, будимо прецизни

maksa83
Ni ja, ali pošto obožavam hobotnice siguran sam da bi mi se svidelo.


Kod morske hrane je prava stvar to što je sve izvorno. Ne može da se natovi hemikalijama, ubije antibioticima i onda servira nagojeno za 3 meseca.

Ali, eto je business idea - budemo farmeri hobotnica.

U može itekako, riba se već uveliko gaji u torovima k'o brojleri i hrani koječim, a baš oko hobotnica je trenutno debata je l' to ok tako gajiti ili nije.

A vidi ovo: China's fish farms.

Ima farmi školjki, riba, hobotnica...i bliže nama, videla ja u Hrvatskoj. Brancini i orade debeli ko prasići.



Ribe na vodenim farmama provode cijeli svoj život u stisnutim i prljavim ograđenim prostorima i mnoge boluju od infekcija parazitima, bolesti i ozljeda koje ih oslabljuju. Uvjeti na nekim farmama su toliko zastrašujući da 40 posto riba može umrijeti prije nego ih farmeri uspiju ubiti i zapakirati za hranu. Ukratko, riblje farme donose patnju i ekološku devastaciju gdje god se pojave.
link
zilikaka zilikaka 17:01 06.09.2019

Samo da dodam

Kome nije do kuvanja, il nije gladan, ima opravdano, al za đumbir banujem!
mariopan mariopan 17:04 06.09.2019

Re: Samo da dodam

zilikaka
Kome nije do kuvanja, il nije gladan, ima opravdano, al za đumbir banujem!

A za ren?

Meni prija ovih dana, fino narendana jabuka, rena iz teglice koliko voliš i pavlaka, to mi dođe ko neki sos uz meso ali ladan. Milina.
zilikaka zilikaka 17:19 06.09.2019

Re: Samo da dodam

fino narendana jabuka, rena iz teglice koliko voliš i pavlaka, to mi dođe ko neki sos uz meso ali ladan. Milina.
Ih, milina, ko za slavu, nego ne ide mi na crni luk.
mora nešto drugo. makar za čorbu, dok se ne razgibamo.
bocvena bocvena 17:30 06.09.2019

Re: Samo da dodam

na crni luk uvek ide mleveno meso i paradajz, jer su sva deca bolonjeze deca:)

letos seli u grčku piceriju i sad ide klasika - kaprićoza, peperoni i sl., kad klinac ushićeno uzviknu - pica bolonjeze!!!! stvarno stavili na testo mleveno meso u paradajz sosu, pa se još razvlači neki kačkavalj. o užasa, ali taj bi jeo i bolonjeze sladoled.
zilikaka zilikaka 17:42 06.09.2019

Re: Samo da dodam

na crni luk uvek ide mleveno meso i paradajz

Doobro. Dodala si taj paradajz i odmah me sprečila da pravim punjene paprike, recimo.
Eto, oda da dodamo malo rednane šangarepe u taj sos, i malo tucane paprike. JA to tako.
Ako ima još neko nešto, slobodno nek se privati posla.
A pošto ne ostaje drugo, posle načinjemo novu glavicu luka.
Možda doguramo do nekog pravog jela.
bocvena bocvena 17:42 06.09.2019

Re: Samo da dodam

ćerka i muž šporetu ne prilaze, oni su teški intelektualci. sin i ja smo jeftina radna snaga. ja sam ona brkata iz menze što svaki dan sprema nešto čorbasto, da studenti ne dobiju zatvor. a mali je jutjub samouki šef. taj sprema čiken alfredo po receptu nekog čiče iz severne dakote i u bolonjez sos stavlja san marzano paradajz, paradajz sos iz maksija, 2 kašike paradajza iz tube...da ima i ove markove zombi paradajze...i njih bi turio. uparuje majKinu dušicu i jagnjetinu, ljubi ga majka.

samo da ne uči:)



maksa83 maksa83 17:44 06.09.2019

Re: Samo da dodam

na crni luk uvek ide mleveno meso i paradajz, jer su sva deca bolonjeze deca:)

I sitno seckana šargarepa, ne brini - ne osete je, ako je siiitno secakna + daje dodatni šmek + masu. Originalni bolonjeze recept kaže da ide i celer (al' ne ono veliko belo što mi zovemo celer nego one zelene dizviniš drške od celera), al' ja to za sad preskočim. E da, mora i crno vino u jednoj fazi, onoj kad je počelo da se lepi za tiganj, time ga "odlepiš".

Ja periodično kupim oko kilo i po ml. junetine i onda spucam popodne pored šporeta (najčešće nedelja) i napravim tzv. "koncentrat", to raspodelim po onim manjim kesicama za zamrz (tako da je otpr. 1 kesica = 1 osoba) i potrpam to u narečeni zamrz, bude ih nešto preko 20, i onda kad se ne zna šta će uvek ima toga, na 1 to po osobi se doda otpr. 2dl tomatela po osobii pjesma. Dodatna prednos' ove metode je što su te kesice "amorfne" i onda možeš da ih zavučeš po slobodnim ćoškovima i rupama između stvari u zamrzu.

Koja sam tetka jebote...

maksa83 maksa83 17:45 06.09.2019

Re: Samo da dodam

a mali je jutjub samouki šef.

Daj malog da razmenimo jućub kanale.
bocvena bocvena 17:49 06.09.2019

Re: Samo da dodam

nisam vam ja pristalica šargarepe u bolonjezu (iako je u dve trećine jela koja spremam upravo taj raspored - luk, šargarepa, celer, deglaziranje). meni moj ateizam zabranjuje šaNgarepu u bolonjezu:)

makso, i tetka i teča si:)

EDIT: zili, mlevenu papriku (maDZarsku) stavljamo i na zamrznuti pomfrit:)
maksa83 maksa83 17:52 06.09.2019

Re: Samo da dodam

nisam vam ja pristalica šargarepe u bolonjezu

Nene, moraš da pustiš, sve okej, što kaže Leonard Koen - I've been where you're hanging and I think I can see how you're pinned - i ja sam bio škkbrepričajuovižabarikakvašargarepa surevnjiv. Samo bitno da je siiiitttno.
bocvena bocvena 17:56 06.09.2019

Re: Samo da dodam

ja to rendam, je l dosta sitno?

to je početak svakog bućkuriša koji pravim, pa u zavisnosti od mesa postane čorba, paprikaš ili gulaš.
maksa83 maksa83 18:01 06.09.2019

Re: Samo da dodam

ja to rendam, je l dosta sitno?

Ako rendaš onda ima neku dužinu i dimenziju, kad seckaš siiitttno onda se "izgubi" u svemu ostalom, ovi nemaju pojma da je unutra šargarepa, a seku se na te špagete. Da vide da stavljam šargarepu bila bi Pobuna na brodu Bounty, vezali bi me za katarku pre nego što me vezanih ruku sa daske isprate sa terase.
bocvena bocvena 18:02 06.09.2019

Re: Samo da dodam

dobro, dobro, hasan seckati sledeći put!

Goran Vučković Goran Vučković 18:12 06.09.2019

Re: Samo da dodam

al za đumbir banujem!

Korijander? (ja lično ne volem, ali čisto radoznao...)
bocvena bocvena 18:14 06.09.2019

Re: Samo da dodam

kad sam već tu, da se ispovedim...gledam MKR Novi Zeland:) kuvarski rijaliti gde se takmiče po dvoje amatera i traje sto godina. inače nemam strpljenja za kuvarske kanale više, ali ovi novozelanđani (i australijanci) su super! divni ljudi, nema drkadzija, žirija koji se dernja, uvek neki maor ili gej, braća i sestre, mlado, staro...ko bosanci pre rata:) na početku svi izgledaju baš amaterski, samo što ne ispadnu, a onda do kraja prave neke baš teške kombinacije i tehnike...i pikopiko!

hahah, taj pikopiko zemljanin da mi pošalje, da me želja mine!


Bili Piton Bili Piton 18:19 06.09.2019

Re: Samo da dodam

bocvena
na crni luk uvek ide mleveno meso i paradajz, jer su sva deca bolonjeze deca:)



Moja bolja polovina uvek koristi meso za ćevape umesto običnog mlevenog mesa. I to se zove cievappi bolognese.
nsarski nsarski 18:21 06.09.2019

Re: Samo da dodam

I sitno seckana šargarepa, ne brini - ne osete je, ako je siiitno secakna + daje dodatni šmek + masu. Originalni bolonjeze recept kaže da ide i celer (al' ne ono veliko belo što mi zovemo celer nego one zelene dizviniš drške od celera), al' ja to za sad preskočim. E da, mora i crno vino u jednoj fazi, onoj kad je počelo da se lepi za tiganj, time ga "odlepiš".


Pošto Brajović ignoriše, evo njegovog kanoničnog recepta kojeg se religiozno pridržavam. Bolje nema. I uvek ispadne savršeno.

BOLOGNESE
5 porcija sosa
1. Šargarepa (g) 130
2. Crni luk (g) 130
3. Beli luk (g) 15
4. Celer stabljika (g) 12
5. Maslinovo ulje (ml) 30+20
6. Puter (g) 30+20
7. Mleveno meso juneće (g) 400
8. Mleveno meso svinjsko (g) 200
9. Paradajz pasta (g) 160
10. Mleko (ml) 150
11. Belo vino (ml) 150
12. Timijan (g) 1
13. So (g) 6
14. Biber (g) 1
15. Voda koja se dodaje skroz na kraju (ml) 100
16. Špageti za služenje 1 porcije (g) 125

Mešavina junećeg i svinjskog mlevenog mesa daje nam mogućnost da lakše dobijemo karamelizaciju (slatkoću) tokom njegovog dinstanja, jer svinjsko meso ima dovoljno masti da nju olakša. Zato treba paziti da teletinu uzmemo od plećke, a svinjetinu da bude masnija. Posna mesa ne nose ukuse.
Bolonjeze se ne može spremati na brzinu. Za ovaj sos strpljenje je neophodno. Najpre sitno iseckane šaragarepu, beli i crni luk i zelenu stabljiku celera ukuvati (crni luk, šargarepa i karamelizovano meso daje sosu slatkoću), da se povrće samo „oznoji“ na umerenoj vatri. Za to nam je neophodan sud debelog dna, jer gledamo da se povrće samo skuva u sopstvenoj pari, a ne izdinsta i karamelizuje (to bi dalo druge, prejake ukuse). Zato i krećemo sa spremanjem povrća na izdašnom maslinovom ulju plus puteru, kako bismo izbegli „nagoravanje“ povrća. Povrće spremamo 10-15 minuta najmanje.
Kada je povrće gotovo, dodamo mleveno meso i skroz stišamo vatru. Masnoća iz svinjetine treba da se otopi i padne na dno tiganja, da se u njoj meso karamelizuje, a ne da se skuva. U ovoj fazi teba dodati još onih 20g putera i 20ml maslinovog ulja, kako bismo bili sigurni da na dnu posude ima dovoljno masnoće da se na njoj meso uprži po ivicama do karamelizovanja. (Ne dodaje se nikakva voda, obratite na to pažnju!) Dobro bi bilo da meso „pucketa“ u sudu, tada je izvesno gotovo za sledeći korak. Ovo će potrajati sat-sat i po vremena.
Dodati paradajz pastu, da se dobro uprži, bar 15 minuta. Zatim se doda mleko, kojim podignemo ukuse sa dna posude. Mleku redukujemo kao što se vino redukuje. Dodamo timijan, so, biber. Sledeći korak je da se doda vino, poklopi sud i najtišom vatrom redukujemo vino. Ovo mora da traje bar 30 minuta.
Kada je vino redukovano sos je gotov. Samo ukoliko nam joj sos pregust, razblaži se vodom.
Dakle, ključ za ovo jelo jeste: 1) povrće mora da se odmereno uprži, da ne dobije jake ukuse; 2) meso mora da se ukaramelizuje; 3) svaka faza zahteva svoje vreme, nema „silovanja“ i brze pripreme jela.

To je bio Braja. Moj komentar:

Pridržavajte se ovog kanona i svi ljubitelji bolonjeze sosa će vas voleti.

Za Maksimusa: celer nije višak i dekoracija, zaista ima ulogu. Sve je savršeno upakovano, kao DOS u ranim danima. Da, i vino treba da je belo. Crveno ga suviše oboji. I ima drugi šmek. Treba i mleko u jednom trenutku. Da "odlepi" ukuse sa dna, takođe.


bocvena bocvena 18:22 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Moja bolja polovina uvek koristi meso za ćevape umesto običnog mlevenog mesa. I to se zove cievappi bolognese.


meni to zvuči kao dobra ideja! sve mi je dobra ideja kad drugi kuvaju:)

EDIT: zahrkala sam na pola ovog šarskijevog recepta. sad još i braja kad dosoli... odoh u grad da popijem čašu vina da proslavim početak nove školske godine. a sutra ću da razmišljam kako što brže i jednostavnije da preturim tri obroka i dve uzine za četvoro, a da me ne uhvati egzistencijalna teskoba:)
nsarski nsarski 18:24 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Goran Vučković
al za đumbir banujem!

Korijander? (ja lično ne volem, ali čisto radoznao...)


Korijander. Neko obožava (ja, na primer), neko mrzi. Savršeno ide sa nekim stvarima, ali je bljak za druge. Ja korijander jedem kao koza (to i Rusi i Kinezi rade) uz roštilj. Guacamole, na primer, ne može bez korijandera. Ali, za ribu je peršun, isključivo.
mariopan mariopan 18:25 06.09.2019

Re: Samo da dodam

zilikaka
na crni luk uvek ide mleveno meso i paradajz

Doobro. Dodala si taj paradajz i odmah me sprečila da pravim punjene paprike, recimo.
Eto, oda da dodamo malo rednane šangarepe u taj sos, i malo tucane paprike. JA to tako.
Ako ima još neko nešto, slobodno nek se privati posla.
A pošto ne ostaje drugo, posle načinjemo novu glavicu luka.
Možda doguramo do nekog pravog jela.


Ne, ne, ne...na taj luk i malo belog kad se proprži ja bih bacila narendanu šaNgarepu, da ulje dobije crvenkastu boju pa ondaK na kocke pilećeg mesa, pa na kockice sav onaj zeleniš za supu + celer+ paškanat, može i šaka mladog smrznutog graška i kukuruza šećerca.......e sve to naliti vodom pa skuvati čorbicu.

Začiniti sa pola limuna umućeno sa jajetom ali to samo umešati, da ne vri da se ne "prevrne" + malo bibera i pavlake ko voli.

Čorbice na ovu vrućinu bolje prijaju?
Bili Piton Bili Piton 18:27 06.09.2019

Re: Samo da dodam

bocvena
Moja bolja polovina uvek koristi meso za ćevape umesto običnog mlevenog mesa. I to se zove cievappi bolognese.


meni to zvuči kao dobra ideja! sve mi je dobra ideja kad drugi kuvaju:)


Fckn divine.
mariopan mariopan 18:35 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Šarski

Odličan ti ovaj recept od Brajovića, znam jer i ja ga tako kuvam.
Bili Piton Bili Piton 18:40 06.09.2019

Re: Samo da dodam

maksa83


Koja sam tetka jebote...



Teta Vegeta.
alselone alselone 18:41 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Brajini recepti su najjaci!

So - 6 grama. Ali 6! Ne 5, ne 10, ne prstohvat, nego baš 6!
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:20 06.09.2019

Re: Samo da dodam

alselone
Brajini recepti su najjaci!

So - 6 grama. Ali 6! Ne 5, ne 10, ne prstohvat, nego baš 6!


Jel se sećaš kad su se ovde podžapali Krkar (isto veliki majstor u kulinarstvu) i Braja, baš oko te preciznosti i upotrebe Naučnog Metoda u spremanju hrane? Braja kuva kao robot, a krkar sve od oka, ko Obeliks. I ja verujem i jednom i drugom, i dobro su se džapali, i nisam tad moga da izaberem stranu (mada lično naginjem ka krkarovom pristupu, bez merenja i odoka, čak i većinu jela koje spremam regularno ni ne probam, znam da je dobro (sem ponekad, kad nije).

A jel ima neki razlog zašto je kuvanje počelo sa prženim lukom?

Ja bih, na primer, sipao vodu u šerpu i u malo soli u njoj krenuo da kuvam kolutove praziluka. Pa da vidimo gde će to da nas odvede (znam gde će - u moj omoljeni master recept za krem čorbu od karfiola, ali nema veze, zili je ovde gazdarica, nači, luk se dinsta i nema levodesno.
floki floki 19:27 06.09.2019

Re: Samo da dodam

mislim da je brajović turio beli luk u karbonaru a krkar trgnuo penu pa mu rekao da je mogao i džem od kajsije da umeša unutra
mirelarado mirelarado 19:58 06.09.2019

Re: Samo da dodam

zilikaka
Kome nije do kuvanja, il nije gladan, ima opravdano, al za đumbir banujem!


Može kurkuma?
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:59 06.09.2019

Re: Samo da dodam

floki
mislim da je brajović turio beli luk u karbonaru a krkar trgnuo penu pa mu rekao da je mogao i džem od kajsije da umeša unutra

, e, jeste, tako je počelo, sad se i ja sećam.
Koji je to okršaj titana na blogu bio.
Bili Piton Bili Piton 20:01 06.09.2019

Re: Samo da dodam

srdjan.pajic

Jel se sećaš kad su se ovde podžapali Krkar (isto veliki majstor u kulinarstvu)


E jbt ali on je sve znao (naravno uvek najbolje), od kuvanja do pilotiranja džambo džetom. I nije kapirao koliko to ume da ide na živce. Zanimljiv lik svakako ali socijalna inteligencija - zirou.
alselone alselone 20:07 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Jel se sećaš kad su se ovde podžapali Krkar (isto veliki majstor u kulinarstvu) i Braja, baš oko te preciznosti i upotrebe Naučnog Metoda u spremanju hrane?


Sećam se, vidim da se i drugi sećaju. Po mom mišljenju obojica kuvaju vanredno. Kod Krkara sam imao priliku da jedem đakonije i to što on ima u kući to je nivo iznad. Recimo ovako:

1. nivo - znaš da kuvaš i spremaš lepo
2. nivo - znaš gde ima dobre klope i tamo je kupiš
3. nivo - znaš gde ima odličnih sastojaka koji su za prodaju, tamo ih kupiš i spremiš lepo

E, onda ide Krx nivo - izbunariš sastojke koji ne mogu da se kupe u slobodnoj prodaji nego preko nekih svojih drugova, sa putovanja, iz PM, doneseš savršene domaće sastojke i onda ih spremaš.

A Braja je matematičko naučni princip - hoću da naučim kako se pravi, recimo karbonara, pravim je 20 dana svaki dan po 10 puta za redom i variram u gram sastojke i kada nabodem, nabo sam za sva vremena.

I ima razlog zašto je to tako. Braja kuva restoranski, on želi da ima ono što malo restorana ima a to je odlično i PONOVLJIVO jelo. Svidelo ti se jednom i znaš da kad god dođešu taj restoran da ćeš dobiti isto. Kao narkoman koji traži prvi fix. I dobiješ ga kod Braje. A Krki je fora odavde

srdjan.pajic srdjan.pajic 20:08 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Bili Piton
srdjan.pajic

Jel se sećaš kad su se ovde podžapali Krkar (isto veliki majstor u kulinarstvu)


E jbt ali on je sve znao (naravno uvek najbolje), od kuvanja do pilotiranja džambo džetom. I nije kapirao koliko to ume da ide na živce. Zanimljiv lik svakako ali socijalna inteligencija - zirou.


Krkar stvarno puno zna, mada to smem da tvrdim bar za ovih par oblasti koje ja poznajem iznad nivoa wikipedije i gugla, ali ono što ne zna, pošteno kaže da ne zna. Sećam se da je jednom napisao kod Snežane na blogu da se u bicikle ič ne razume. I sećam se kako sam se iznenadio da ima nešto što on ne zna. A da je drkoš, to je neupitno. Žao mi je što ga ne poznajem uživo, i što ga nema više ovde (Tasa bi iskočio kroz prozor od voza).



zilikaka zilikaka 20:19 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Korijander? (ja lično ne volem, ali čisto radoznao...)

Ne padam u nesvest za njim al poješću ako ima.

Može kurkuma?


Ma može sve, al đumbir...
zilikaka zilikaka 20:25 06.09.2019

Re: Samo da dodam

ali ono što ne zna, pošteno kaže da ne zna.

khm, khm, ovaaaj...
Jesmo dobri, al nema koliko puta sam mu rekla da takve treba gurnuti sa krova rezervoara, onih veeelikih, kad se petljaju tamo gde im mesto nije.
Al pošto čovek ne može da se brani, hajde da prekinemo.
mirelarado mirelarado 20:59 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Goran Vučković
al za đumbir banujem!

Korijander? (ja lično ne volem, ali čisto radoznao...)


S korijanderom pravim marokansku čorbu od leblebija. Tu važi Zilin početak - dinstani crni luk, kod mene u maslinovom ulju, dodaju se leblebije, pa paradajz pire, voda, suva ljuta papričica, začini razni po volji, kad se ukuva, malo se umuti štapnim mikserom, da dobije na gustini, ali i da ostane dovoljno celih leblebija za žvaćkanje. Na kraju se doda veza seckanog korijandera. Nacediš malo limuna u tanjir čorbe i - uživancija.


freehand freehand 21:43 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Ali, za ribu je peršun, isključivo.

Au, profo... Svaka riba ima svoju travku, ali sa bosiljkom iz maslinovog ulja nikad ni kod jedne pogrešiti nećeš. Nego, kad čujem za korijander - prvo mi na pamet padnu Rušdijeva "Deca ponoći". On toliko u toj knjiz merači sa indijskom kujnom, turšijama od voća i povrća, začinima i čudima među kojima, po sećanju, korijander prednjači da ja godinama merkam priliku da nekako napravim neku od tih čudesnih slatkastih turšija koje su njegove strine i tetke pravile iako siguran da nema šanse da bez veštog vodiča na tim kulinarskim bogazama napravim išta jestivo i pozitivnog pomena vredno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:55 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Umro drug Mugabe.
angie01 angie01 21:57 06.09.2019

Re: Samo da dodam

ali ono što ne zna, pošteno kaže da ne zna.


...pa sad,...
maksa83 maksa83 21:57 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Umro drug Mugabe.

Što bi rekao Krkar - "od revolucionara ostao još samo Raif Dizdarević".
nsarski nsarski 22:01 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Au, profo... Svaka riba ima svoju travku, ali sa bosiljkom iz maslinovog ulja nikad ni kod jedne pogrešiti nećeš.


Pratim, pratim, ali sveto "trojstvo" za riblju marinadu, od Dubrovnika do Vršca, je beli luk, peršun, maslinovo ulje, limun.
Ruzmarin je dobar za morsku ribu, i da grančica da de se premazuje ulje po gradeli.
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:07 06.09.2019

Re: Samo da dodam

je beli luk, peršun, maslinovo ulje, limun.

Ах, зашто тај лимун у рибу, само упропасти већ постигнуту перфекцију прва три састојка.

Као кад би Микеланђело на крају, кад је већ скоцкао Давида, одлучио да му дода панама шешир.
nsarski nsarski 22:10 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Ах, зашто тај лимун у рибу, само упропасти већ постигнуту перфекцију прва три састојка.


Kako kaže u kuvaru Dika Marjanović Radica



"ribu treba poprskati limunom, da meso bude tečno", tj. da bude čvrsto.
freehand freehand 22:11 06.09.2019

Re: Samo da dodam

nsarski
Au, profo... Svaka riba ima svoju travku, ali sa bosiljkom iz maslinovog ulja nikad ni kod jedne pogrešiti nećeš.


Pratim, pratim, ali sveto "trojstvo" za riblju marinadu, od Dubrovnika do Vršca, je beli luk, peršun, maslinovo ulje, limun.
Ruzmarin je dobar za morsku ribu, i da grančica da de se premazuje ulje po gradeli.

Dobro, beli luk je samopodrazumevajući, meni i u karbonari. Poplašenoj slaninicom. ruzmarin na štuku, ali bosiljak - O BA VE ZNO.
I da iskoristim momenat, da ne tražim gore ko je pravio ona Krkar-Brajović poređenja: pravi kuvar kuva na nos i na nepce. Nikakvi grami, nikakve stroge merne jedinice. Zna se šta od sastojaka u jelo ide, a na meštru je da u zasvisnosti od vrste i kakvoće sastojaka sve zgotovi najbolje za taj dan. Kulinarstvo nije industrija.
Ja od recepata najviše volim onaj iz magične Sarojanove knjige "Tata ti si lud". Nekad je ljuto, nekad je slatko, nekad je slano. Nekad je super, nekad je srednje, nekad je odvratno. A glad i smeh su najbolji začlni.
maksa83 maksa83 22:24 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Ja od recepata najviše volim onaj iz magične Sarojanove knjige "Tata ti si lud". Nekad je ljuto, nekad je slatko, nekad je slano. Nekad je super, nekad je srednje, nekad je odvratno. A glad i

Sećam se da sam svaki put kad sam čitao tu scenu ogladneo.
angie01 angie01 22:45 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Kulinarstvo nije industrija.


ne volim naucni pristup kuvanju,...svako ko kuva je pored znanja i prakse, usao u neki svoj fazon i obicno kreira svojim umjecem i ukusima koje je razvio,...pri tome to merenje sastojaka je iluzorno, jer tokom vremena se stekne neki osecaj koliko cega treba otprilike,...meni je tu Dzejmi Oliver najveci car, jer dok kuva sve nesto ubacuje, lomi rukama, nabacije preko, kao da se igra,...a jasno je da tacno zna sta radi-istancanim osecajem.
zilikaka zilikaka 22:51 06.09.2019

Re: Samo da dodam

ne volim naucni pristup kuvanju,..

Jeste, al mi svi pričamo o okolokućnom kuvanju, gde možeš kako hoćeš. Ako ti je to poso i ako neko plaća da bi jeo tvoje mejstorije, onda stvarno moraš da uvedeš standard.
freehand freehand 22:57 06.09.2019

Re: Samo da dodam

zilikaka
ne volim naucni pristup kuvanju,..

Jeste, al mi svi pričamo o okolokućnom kuvanju, gde možeš kako hoćeš. Ako ti je to poso i ako neko plaća da bi jeo tvoje mejstorije, onda stvarno moraš da uvedeš standard.

Standard je talenat, znanje i ukus. Nema drugog standarda u restoranu. Gledao sam sjajnog šefa kuhinje kako gega naokolo sa pravim, profi kuvarom (knjigom) povazdan u ruci. I uvek rukom u kutiju sa začinom a onda prstohvat toga u tiganj, lončić ili šerpu u zavisnbosti od toga što sprema, onda pomiriše i li proba kašičicom pa dodaje koliko nedostaje. Ništa grami-tri listića-2cm. A u knjizi koju je nosio recepti u kojima piše šta su sastojci i kojim se redom stavljaju. Nikad količina. Eventualno odnosi poput ako ovoliko ovoga onda onoliko onoga.
angie01 angie01 22:58 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Ako ti je to poso i ako neko plaća da bi jeo tvoje mejstorije, onda stvarno moraš da uvedeš standard.


standard je jedno, a naucni pristup nesto drugo.

svi sto drze restorane, za svako jelo su ustanovili neki standard i ako su ozbiljni, trude se da gosti ne dozive iznenadjenja, nego da dobiju ono sto su ocekivali...sto se pak desi, kada se promeni kuvar:).
angie01 angie01 23:05 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Eventualno odnosi poput ako ovoliko ovoga onda onoliko onoga.


to svakako vec ima u malom prstu....a po svom istancanom ukusu.
zilikaka zilikaka 23:06 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Standard je talenat, znanje i ukus

Jes, al ako sve definišeš do sitni crevaca, možeš i tesara da uzmeš da ti vodi kujnu.
freehand freehand 23:09 06.09.2019

Re: Samo da dodam

zilikaka
Standard je talenat, znanje i ukus

Jes, al ako sve definišeš do sitni crevaca, možeš i tesara da uzmeš da ti vodi kujnu.

To ti uzmi da ti radi postrojenje, kod vas je to još strožije definisano. U hiljaditu, nema greške. Šta bi moglo da se desi?
maksa83 maksa83 23:10 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Jes, al ako sve definišeš do sitni crevaca, možeš i tesara da uzmeš da ti vodi kujnu.

Eventualno narodnu.
mirelarado mirelarado 23:10 06.09.2019

Re: Samo da dodam

zilikaka
Standard je talenat, znanje i ukus

Jes, al ako sve definišeš do sitni crevaca, možeš i tesara da uzmeš da ti vodi kujnu.


Meni se dopada gif koji si stavila kao ilustraciju teksta. Kuvanje u tandemu (gde se ipak zna ko kosi a ko vodu nosi) zabavno je već u startu, a daje odličan rezultat.
zilikaka zilikaka 23:15 06.09.2019

Re: Samo da dodam

To ti uzmi da ti radi postrojenje, kod vas je to još strožije definisano. U hiljaditu, nema greške. Šta bi moglo da se desi?

Dobro, eto, ako ikad navratiš kod mene na valov, obećavam da ću mikrometar skloniti.

Al za šubler me ne pitaj.
freehand freehand 23:17 06.09.2019

Re: Samo da dodam

mirelarado
zilikaka
Standard je talenat, znanje i ukus

Jes, al ako sve definišeš do sitni crevaca, možeš i tesara da uzmeš da ti vodi kujnu.


Meni se dopada gif koji si stavila kao ilustraciju teksta. Kuvanje u tandemu (gde se ipak zna ko kosi a ko vodu nosi) zabavno je već u startu, a daje odličan rezultat.

Gif je kraćen tik ispred onog ADULTS ONLY, A Bog i maksa su mi svedoci da mi suze na oči grunu ko slapovi Krke kad samo pomislim za šta je Vučko banovan među onom sLinuks-zilotskom bratijom, a ovi mašinski elementi truju blogersku omladinu ovim pimp-maj-varjača sadržajima usred bela dana?!
angie01 angie01 23:17 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Jes, al ako sve definišeš do sitni crevaca, možeš i tesara da uzmeš da ti vodi kujnu.


zvuci blesavo, al veruj mi da nije tako.

..ja cak znam vrlo konkretan primer, gde od istih sastojaka i po istom receptu dve osobe naprave isto jelo tako, da kada otklopis lonac u kome se ono sprema, znas ko je kuvao:).
zilikaka zilikaka 23:18 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Meni se dopada gif koji si stavila kao ilustraciju teksta. Kuvanje u tandemu (gde se ipak zna ko kosi a ko vodu nosi) zabavno je već u startu, a daje odličan rezultat.


Hvala, hvala, trudila sam se.
Mislim da će moderacija to imati u vidu kad bude pravila listu kandidata za VIP.
Tebe pa mene.
mirelarado mirelarado 23:20 06.09.2019

Re: Samo da dodam

strožije definisano


Tebi se to j baš osladilo, Free. :) Kaže se strože.
zilikaka zilikaka 23:22 06.09.2019

Re: Samo da dodam

a ovi mašinski elementi truju blogersku omladinu ovim pimp-maj-varjača sadržajima usred bela dana?!


Komšija, ko što rekoh, petak je, valja se podsetiti davno zaboravljenog.
razmisljam razmisljam 23:23 06.09.2019

Re: Samo da dodam

zilikaka

Komšija, ko što rekoh, petak je, valja se podsetiti davno zaboravljenog.


Петком?
А је л' не иде то подсећање суботом након редовног недељног бањања?

Н.З. Е, да.
Мирела, како иде множина од дана у недељи?
Нарочито сам заинтересована за четвртак и петак. Остали дани су ми мање-више јасни.
freehand freehand 23:24 06.09.2019

Re: Samo da dodam

mirelarado
strožije definisano


Tebi se to j baš osladilo, Free. :) Kaže se strože.

Mogli ste oklagijom da me peglate i onom varjačom da me omekšavate do sutra - ne bih to znao. Ali red je da se nešto i nauči danas.
Hvala Mirela, neću ovo zaboraviti. Gnjaviću Tasu da te na tim njihovim tajnim sastancima Duboke moderacije Bloga b92 obavezno poura za VIP. Zaslužila si.
mirelarado mirelarado 23:25 06.09.2019

Re: Samo da dodam

zilikaka
a ovi mašinski elementi truju blogersku omladinu ovim pimp-maj-varjača sadržajima usred bela dana?!


Komšija, ko što rekoh, petak je, valja se podsetiti davno zaboravljenog.




Ijuuu, stvarno, hanky spanky, bogtemazo!
zilikaka zilikaka 23:29 06.09.2019

Re: Samo da dodam

razmisljam
zilikaka

Komšija, ko što rekoh, petak je, valja se podsetiti davno zaboravljenog.


Петком?
А је л' не иде то подсећање суботом након редовног недељног бањања?

Ne znam, mi tad sečemo nokte.
shone shone 23:30 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Mislim da će moderacija to imati u vidu kad bude pravila listu kandidata za VIP.
Tebe pa mene.


Taso budi laf u srcu pa se odrekni oduzete autorske i ustupi blogokolegici da ubrzamo stvari. Valja se.

tasadebeli + zilikaka = zilikaka

zilikaka zilikaka 23:31 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Мирела, како иде множина од дана у недељи?
Нарочито сам заинтересована за четвртак и петак.

Pa petkovima, booože!
zilikaka zilikaka 23:36 06.09.2019

Re: Samo da dodam

shone
Mislim da će moderacija to imati u vidu kad bude pravila listu kandidata za VIP.
Tebe pa mene.


Taso budi laf u srcu pa se odrekni oduzete autorske i ustupi blogokolegici da ubrzamo stvari. Valja se.

tasadebeli + zilikaka = zilikaka


A, pa ti ne znaš da je to sređeno?

Ovo je zapravo slavljenički post.
mirelarado mirelarado 23:40 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Нарочито сам заинтересована за четвртак и петак.


Mislim da su četvrci i peci. Malo rogobatno zvuči, ali je takvo pravilo.
shone shone 23:42 06.09.2019

Re: Samo da dodam

Ovo je zapravo slavljenički post.

A, pa ti ne znaš da je to sređeno?

Ovo je zapravo slavljenički post.


Učinilo mi se da su im ,,strožIji,, kriterijumi
razmisljam razmisljam 23:43 06.09.2019

Re: Samo da dodam

mirelarado

Mislim da su četvrci i peci. Malo rogobatno zvuči, ali je takvo pravilo.


Хвала ти.
И мени личило да је тако, али због тог наглашеног ушипаратељства нисам 'тела да прихватим чињенично стање.
Али, кад је већ правило...
freehand freehand 23:46 06.09.2019

Re: Samo da dodam

mirelarado
Нарочито сам заинтересована за четвртак и петак.


Mislim da su četvrci i peci. Malo rogobatno zvuči, ali je takvo pravilo.

Kod nas su bili četvrtaci i petaci... Vidiš ti šta se desi dok pređeš reku, silna se slova negde pogube a negde dodaju?!
razmisljam razmisljam 23:51 06.09.2019

Re: Samo da dodam

freehand

Kod nas su bili četvrtaci i petaci... Vidiš ti šta se desi dok pređeš reku, silna se slova negde pogube a negde dodaju?!


Код нас су четвртаци и петаци ђаци четвртог и петог разреда.
А код вас с оне ( погрешне ) стране реке?
mirelarado mirelarado 23:51 06.09.2019

Re: Samo da dodam

freehand
mirelarado
Нарочито сам заинтересована за четвртак и петак.


Mislim da su četvrci i peci. Malo rogobatno zvuči, ali je takvo pravilo.

Kod nas su bili četvrtaci i petaci... Vidiš ti šta se desi dok pređeš reku, silna se slova negde pogube a negde dodaju?!


Oduvek ste vi ispreka bili bolji đaci. :)

Arhiva