Životni stil

фингирањем дискурса

Черевићан RSS / 27.10.2019. u 01:42

(већ и само трајање нам указује да доживљено треба да преиначимо у приче)

било је прилика, пропутовало се Светом, подоста видело, тамо живело и доживело свега, од чега се понечег помало и стидим, а да би читалац могао да свари, много је тога од догађаја морало бити изостављено у списатељскими потсећањима.био сам млад жељан другачијости , међутим данас не успевам да осмислим убедљив одраз наше свакодневице и стварности у ком су апсурди и бизарности наше цивилизације болно очигледни , та ми гибања измичу па често умем да будем репетитиван док неки од састава ми постају крајње схематизовани, почесто и фингирани,упс.
људима је увек тешко да прихвате промене које су видљиве у њиховим животима, тешко је одустати од својих навика, помирити се да наши животи неумитно воде старењу и крају. отуда потреба за удобношћу, огромном инерцијом, конзервативизмом, жељом да се заустави време... одувек сам био радознао и питао се шта је иза наредног угла нашег тајанственог света. савремени човек је изгубио веру у њега јер чини се да је све рационално објашњиво, или да ће ускоро бити објашњено. живот не тече истом брзином. у детињству, тога се сви сећамо, дан је трајао читаву вечност.у старости пак , када нас мину све жеље, жудња и сујета, опет се у нама отвори поглед детета , а ево тога управо сам сведок јер пред полууснулим очима ми често ноћу бљесне сликовити фалусни период мога детињства бременит како стварношћу тако и умишљеношћу па све чешће себи сличим на ребусара који покушава сложити синегдоху фото слагалице али из које ми слике измичу, па се стога и криптомнезији препуштам, свестан да свако тумачење сна, одабирајући му своју стајну тачку, нужно мора да остави у тами бар један простор је, а све по препоруци Kума уролога који верује да сексуално задовољство

                                         prcfgkrg.jpg

помаже да брже заспите због ослобађања хормона окситоцина и пролактина, али и због тога што се на овај начин снижава стрес тако присутан зарад слуђености окружења нам код мојих исписника .него,често сам се током досадашњег трајања питао због чега са 18 година, када ми је филозофија осигравала мирно и поштовања достојно студирање, се предомислих зарад тренутних изазова телесних, жаргонски титулисаним љубавни практичар, које ми је омогућила летња теренска пракса на градилишту усмеривши ме директ међ' чупаво мећуножје локалне певаљке Кадивке у тадашњој крчединској кафани Коцифона, те се определих грађевини и мада ми је поразно то спознати, детаљи из тог ми периода живота се налазе прибележени у дневницима од тада, без смисла да преправљам странице му.
добро, било је шта је морало бити ,данас пак, не пишем текстове за једно читање него из чистог задовољства, за себе, с понудом sociumu, без уздржаности, не подешавајући ништа - ни за читање, ни за превођење (јер много тога се погуби у преводу на енглески и малтешки) . неки моји затурени састави тек сада откривају да је завичај мојих састава ћирилична реч ,поприлично скрајнута у нека бивша времена. од искона магија приповедања je израстала из обичних догађања и призора свакодневнице градeћи слојевито и богато разгранато прозно ткиво пружајући читаоцу својеврсни кључ за разумевање ових, понекад тајанством недорека прожетих присета немајући другог упоришта од оног које нуди сећање које опет вазда под велом неке измаглице попут изобличених сенки на зиду задивљује ме пре него и стижем да схватим шта се дешава јер као да немају почетка приморавајући ме да испољим читаву палету патолошких особина своје разуђене личности оформљујући их уз примену дозе сналажљивости која надомести неке ствари да дочарам целину толико битну пажљивом читаоцу.
елем, бити списатељ значи бити у позицији нерадничкој посебно ако је случај као мој да сам у стању исписати неколико својих дневних страница веома брзо па потом, до подне, у лаком трку, новосадском променадом крај Реке меркати пролазнице и присећати се времена када смо, има томе и 60 г (је боте), на локацији негдашњег градског шеталишта, или пре, ћаскалишта доконих шетача, ми пубертетлије легали у траву поред самог корачалишта са шаком под теменом главом окренути пролазницима, па женскама виркали под сукње у обрисе им ногу или још боље свиткање бутки кад баш наблизу пролазе, у ту нам недохватну висину, онако .....сербез, па потом ерективни и напуњених јаја се стуштасмо у врбак испод, ка дунаву, поседајући укруг и дркајући, уз индијанске покличе, тада у тренду ,са морама које обележавају тај узраст, укратко , сличећи чудачкој мезалијанси умишљајући тада још недокучивонам.



Komentari (34)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 01:44 27.10.2019

иди ….мидођи

наду погубисмо у свету заблуда
лутају покушаји преусмерит' себе
промене свако другачије схвата
и то је оно ………...што нас јебе
shone shone 22:04 30.10.2019

Re: иди ….мидођи

промене свако другачије схвата
и то је оно ………...што нас јебе



tasadebeli tasadebeli 08:50 27.10.2019

Сунце му жарко, гос'н Чер!

Увек морам, читајући Ваше текстове, да из својих ормана (романа?) у глави ископам онај мој стари Речник виших сфера!

О поистовећивању са лирским субјектом и да не причам!


не успевам да осмислим убедљив одраз наше свакодневице и стварности у ком су апсурди и бизарности наше цивилизације болно очигледни , та ми гибања измичу па често умем да будем репетитиван док неки од састава ми постају крајње схематизовани, почесто и фингирани,упс.


одувек сам био радознао и питао се шта је иза наредног угла нашег тајанственог света. савремени човек је изгубио веру у њега јер чини се да је све рационално објашњиво, или да ће ускоро бити објашњено

данас пак, не пишем текстове за једно читање него из чистог задовољства, за себе, с понудом sociumu, без уздржаности, не подешавајући ништа - ни за читање, ни за превођење (јер много тога се погуби у преводу

неки моји затурени састави тек сада откривају да је завичај мојих састава ћирилична реч ,поприлично скрајнута у нека бивша времена. од искона магија приповедања je израстала из обичних догађања и призора свакодневнице градeћи слојевито и богато разгранато прозно ткиво пружајући читаоцу својеврсни кључ за разумевање ових, понекад тајанством недорека прожетих присета немајући другог упоришта од оног које нуди сећање које опет вазда под велом неке измаглице попут изобличених сенки на зиду задивљује ме пре него и стижем да схватим шта се дешава јер као да немају почетка приморавајући ме да испољим читаву палету патолошких особина своје разуђене личности оформљујући их уз примену дозе сналажљивости која надомести неке ствари да дочарам целину толико битну пажљивом читаоцу.









Черевићан Черевићан 09:58 27.10.2019

Сунце жарко, не сијаш једнако

морам, читајући Ваше текстове, да из својих ормана (романа?) у глави ископам онај мој стари Речник виших сфера!

вокабулар блогокоментара бива свакодневан
ћаскање у друштву .........не тражи посебност,
писање за своју душу ..... изазов је креативан
отуд перу машта а речима ..........велебност

г tasоdebeli ...захвалан на зорњак коментару
gavros gavros 12:26 27.10.2019

Uz indijanske pokliče :))

Sastav oku legao gos'n Sveta uz nedeljnu ficuka u lokalnom pabu Pet Lampi. Živi bili i još nam dugo pisali...
Черевићан Черевићан 15:32 27.10.2019

угодности присета

индијанци, или ,судбинска повезаност човека и природе

Vinnetou,Old Shatterhand приде
и приче о њима актуелне биле,
каубоја играње у дединој башти
из присета ево никад да ишчилe

г gavros редовност Вам јављања усхићује
mirelarado mirelarado 16:03 27.10.2019

Снови и литература

Уживање је пловити по овим Вашим ониричким присетима и оштроумним промишљањима, гос'н Чер.
Черевићан Черевићан 18:04 27.10.2019

мооо..реморе

Уживање је пловити

Предак ми ко зна можда морнар био
па потомство изгледа водом заразио,
ја пак не понесен воода дометима
веслач јесам али ............присетима

гђо mirelarado на похвали благодаран
macak.tosa031 macak.tosa031 13:27 28.10.2019

M'da!

Ko o čemu, Čer o čupavom međunožju.
Ako!
Черевићан Черевићан 16:36 28.10.2019

у сриду

Ko o čemu,

маам средишта ......женског тела
није мог'о мимоићи грешног мене,
нек' не чуде онда присети на моје
активности женопрцне, повремене


ето ...таки сам, г macak.tosо ... али и захвалан да се ево блогодужисмо
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 00:29 29.10.2019

Re: у сриду

Nije bas lako pisati na ovakve teme a nikad ne biti vulgaran.

Dragi ste i onima koji mozda i jesu takvi ali i ljudima koji uopste nisu.

Vasom posebnoscu, iskrenim nastupom bez skrupula uspevate u svom naumu da obradujete sebe i nas vasim pisanijem i secanjima.

Najcesce kad procitam neki vas tekst imam osmeh na licu, opusten......

Eto.
Черевићан Черевићан 01:10 29.10.2019

маамом самообрадованости

posebnošću iskrenog nastupa bez skrupula

обавеза искрености краси мене грешног
дообро, (мало лажи на одмет тад није) ,
исказати баш све како беше ред би био
ал' и дозом недорека истина се открије


драга гђо jednarecfonmoi......ето ... и ХВАЛА на коментару
myredneckself myredneckself 02:21 29.10.2019

Re: маамом самообрадованости

Čerevićan
у тадашњој крчединској кафани Коцифона



Meni su uvek super ova vaša jednačenja suglasnika po zvučnosti, mislim, ne ona po jezičkim regulama već onako po naški, baš kako nam zvuči. Pretpostavljam da se kafana zvala Kod sifona, jesam li pogodila?!
I tako, skupljam takva jednačenja od vas...javljam se u ovaj sitni sat, jer sam večeras završavala i udešavala moj džem ocmokava.
macak.tosa031 macak.tosa031 06:12 29.10.2019

Re: у сриду

jednarecfonmoi
Nije bas lako pisati na ovakve teme a nikad ne biti vulgaran.

Dragi ste i onima koji mozda i jesu takvi ali i ljudima koji uopste nisu.

Vasom posebnoscu, iskrenim nastupom bez skrupula uspevate u svom naumu da obradujete sebe i nas vasim pisanijem i secanjima.

Najcesce kad procitam neki vas tekst imam osmeh na licu, opusten......

Eto.

M'da!
Черевићан Черевићан 10:08 29.10.2019

безгрешни погодак

tragom jednačenja suglasnika

пребогат је народни нам језик
сликовито јасних рекоплета ,
преводљивих на језике друге
малко теже и у том им штета

ХВАЛА на зорњакјавки...мммммм.... džem ocmokava... вредна гђо myredneckself ....наших Унука врх лебомаза ,
myredneckself myredneckself 12:37 29.10.2019

Re: безгрешни погодак

мммммм.... džem ocmokava.... наших Унука врх лебомаза

Meni je 'leba i pekmeza takođe vrh lebomaza, od detinjstva.

Za sve one koji vole zubima da puckaju semenke kad jedu džem od smokava:




Lebaipekmeza dobro dođe i kad te iznenade gosti. Red je da se sve što je zatečeno na stolu podeli. Na kraju ručka, ako staviš na sto par vrsta lepog domaćeg džema, hleba, eto surogata za kolače.
Ko im je kriv kad se ne najave.
If I Knew You Were Coming I'd Have Baked A Cake, kaže jedna stara, vesela pesma.

Черевићан Черевићан 16:09 29.10.2019

лиз

песма вели ...If I Knew You Were Coming I'd Have Baked A Cake


а биће и Ова ....ма највећма волем да олижем шерпењу ... (додуше још не компонована а текстом ,на коме се још ради, шећероубитачна)
tasadebeli tasadebeli 08:04 30.10.2019

Re: безгрешни погодак

myredneckself

Черевићан

мммммм.... džem ocmokava.... наших Унука врх лебомаза


Meni je 'leba i pekmeza takođe vrh lebomaza, od detinjstva.




Дај, бре, вас двоје...

Ако ме клинци буду у школи на часу гледали чудно док говорим или им нешто пишем по табли, нарочито сада када радимо гласовне промене, знаћу ко је крив.





Што би рек'о мој Кум из Кењаде кад се тамо у туђини и даљини присети свих оних наших заједнички изедених лебова и џемова (и с мас' са алеву паприку такође), цитирам га:

Нешто на 33 обртаја, а против убрзања?



macak.tosa031 macak.tosa031 08:38 30.10.2019

Re: безгрешни погодак

myredneckself
мммммм.... džem ocmokava.... наших Унука врх лебомаза

Meni je 'leba i pekmeza takođe vrh lebomaza, od detinjstva.

...

To je ništa naspram leba i masti.
myredneckself myredneckself 08:55 30.10.2019

Re: безгрешни погодак

tasa
Дај, бре, вас двоје...

Ако ме клинци буду у школи на часу гледали чудно док говорим или им нешто пишем по табли, нарочито сада када радимо гласовне промене, знаћу ко је крив.





Ništa se ne boj lebaipekmeza, Taso.

Nego, zamisli ti da se Čer i ja sladimo (pa to preti da pređe i na tebe) nekim nutelama i sličnim kerefekama i fejk lešnik proizvodima namenjenim za naše tržište, tj. za humanoidnu podvrstu koja, po njima, ništa ne zna, pogotovo ne zna šta je lepo, nego samo jede i oslobađa tela od fecesa, hmm...
Pa, ko bi bio kriv kad bi se ti pobrk'o u glavi i umesto glasovnih promena u našem jeziku, odjedared poč'o deci da predaješ, na primer, perifrastičnu konjugaciju aktivnu i pasivnu, ha, ko?!

Tako da ja mislim da je sasvim ok da nam se pridružiš, a ne da ja mislim i nedajbože nosi...ovaajj...fero fere tuli latum, svakakve moguće probleme na nejakim plećima.
myredneckself myredneckself 09:00 30.10.2019

Re: безгрешни погодак

macak.tosa031
myredneckself
мммммм.... džem ocmokava.... наших Унука врх лебомаза

Meni je 'leba i pekmeza takođe vrh lebomaza, od detinjstva.

...

To je ništa naspram leba i masti.


Zaboravio si alevu papriku i malo soli.
tasadebeli tasadebeli 10:38 30.10.2019

Re: безгрешни погодак

myredneckself

zamisli ti da se Čer i ja sladimo (pa to preti da pređe i na tebe) nekim nutelama i sličnim kerefekama i fejk lešnik proizvodima



Фуууууј!

(Сећаш се оне моје неутажене жудње за китникезом? Нисам га јео откако се моја баба упокојила...)


Tako da ja mislim da je sasvim ok da nam se pridružiš, a ne da ja mislim i nedajbože nosi...ovaajj...fero fere tuli latum, svakakve moguće probleme na nejakim plećima.




Да вам испричам нешто по том питању...

У наше две школе, женину и моју, људи после своје кућне славе обавезно доносе колаче. Ситне колаче. Да се почасте и колегинице и колеге у зборници.

И сви доносе оне куповне како ја кажем ситне колаче, индустријске, из Максија итд. ( - не волем!) Отужно презаслађени и ништа више. Испразни попут оних људи фолираната и демагога на какве сви ми налећемо у својим животима.

А када нас двоје после Аранђеловдана однесемо у наше две школске зборнице ове наше домаће ситне колаче (кажем, наше јербо је моја улога у томе да се у тим данима када се нешто такво спрема у кући не зовем Таса него Мултипрактик - извршилац послова рендања чоколаде, сецкања бадема и лешника, мешања смеса итд. За све паре!!! - све колегинице и колеге нам онда кажу:

"Ваши колачи су најлепши!!! И најукуснији!!!"

'Ајде! - мислим се ја тада у тим ситуацијама.

Оне њихове куповне колаче само фолирам да сам пробао када их донесу да не кажу да сам баксуз па одбијам славско послужење. Не могу, брате, не волем!




Черевићан Черевићан 14:56 30.10.2019

време лети кад гле их ,присети

кранцле, шапе, пишингери разни
укус усти за вазда..........остаде,
деценије богме отад прохујаше
но присете наЊи уму да ...осладе
macak.tosa031 macak.tosa031 17:10 30.10.2019

Re: безгрешни погодак

myredneckself
macak.tosa031
myredneckself
мммммм.... džem ocmokava.... наших Унука врх лебомаза

Meni je 'leba i pekmeza takođe vrh lebomaza, od detinjstva.

...

To je ništa naspram leba i masti.


Zaboravio si alevu papriku i malo soli.

Nisam!
Nego volim da ostavim prostora i drugima da se iskažu.
myredneckself myredneckself 18:54 30.10.2019

Re: безгрешни погодак

macak.tosa031
myredneckself
macak.tosa031
myredneckself
мммммм.... džem ocmokava.... наших Унука врх лебомаза

Meni je 'leba i pekmeza takođe vrh lebomaza, od detinjstva.

...

To je ništa naspram leba i masti.


Zaboravio si alevu papriku i malo soli.

Nisam!
Nego volim da ostavim prostora i drugima da se iskažu.


Mačak, pa ti si prvi žentlman bloga. Par ekselans!
myredneckself myredneckself 19:14 30.10.2019

Re: безгрешни погодак

tasa
Оне њихове куповне колаче само фолирам да сам пробао када их донесу да не кажу да сам баксуз па одбијам славско послужење. Не могу, брате, не волем!

Još kad ofarbaju i namoluju kolačiće s onim jestivim bojama; fil pinkrozle boje, nijansa razblažene grenadine, a piškota narandžasta. Kao od puno jaja je. Džuto je new orange! (džuto kaže jedna moja drugarica kad je nešto jestivo mnogo žuto, neprirodno žuto, žuto da boli)

Znam, ima toga i u Novom Sadu, kupuju ljudi. Valjda nemaju vremena...eh, da je njima i nama cerski na blogu, da im objasni u samo dva čaršava šta je vreme i sav taj Đez oko vremena. Pa, nek čitaju...
shone shone 21:46 30.10.2019

Re: безгрешни погодак

Не могу, брате, не волем!


B a l a š e v i ć ? - ovo je kraj svih krajeva.




tasadebeli tasadebeli 23:17 30.10.2019

Re: безгрешни погодак

Черевићан
кранцле, шапе, пишингери разни
укус усти за вазда..........остаде,
деценије богме отад прохујаше
но присете наЊи уму да ...осладе



myredneckself
tasa
Оне њихове куповне колаче само фолирам да сам пробао када их донесу да не кажу да сам баксуз па одбијам славско послужење. Не могу, брате, не волем!

Još kad ofarbaju i namoluju kolačiće s onim jestivim bojama; fil pinkrozle boje, nijansa razblažene grenadine, a piškota narandžasta. Kao od puno jaja je. Džuto je new orange! (džuto kaže jedna moja drugarica kad je nešto jestivo mnogo žuto, neprirodno žuto, žuto da boli)

Znam, ima toga i u Novom Sadu, kupuju ljudi. Valjda nemaju vremena...eh, da je njima i nama cerski na blogu, da im objasni u samo dva čaršava šta je vreme i sav taj Đez oko vremena. Pa, nek čitaju...



Већ испричах на Блогу...

Ми у школу између осталог носимо и штанглице краљице Марије. Рецепт који се преноси с коолена на колено питај бога откада.

Једна старија колегиница у школи се озбиљно наљутила и престала да разговара са мојом женом када је чула како ми зовемо тај колач јер је она тај колач називала штанглице краљице Наталије.

Дуго смо думали о чему је реч, а онда смо схватили да су наше две куће у некој врсти заслађеног колачарског грађанског рата произашлог као последица међудинастичких сукоба у Србији. Наша кућа је очигледно одувек била наклоњена Карађорђевићима, а у кући колегинице су генерацијама навијали за Обреновиће.

Дакле то вам је, драги моји, сада већ стогодишњи грађански рат међу Сербљима који тиња у оним свескама наших баба и прабаба на којима пише Poesie (што би рек'о Сремац), а у њима се налазе рецепти исписани финим старинским украсним рукописима наших деда и прадеда.

У инат Шонету:




shone shone 23:33 30.10.2019

Re: безгрешни погодак

У инат Шонету:


M'jok mene raduje.
tasadebeli tasadebeli 23:40 30.10.2019

Re: безгрешни погодак

shone
У инат Шонету:


M'jok mene raduje.






Е, без зезања, имамо и рецепт за домаће, у кући прављено, пиво из 1907.

Али не можемо никако да провалимо колика је то количина "квасца за динар и по" како пише у рецепту.
shone shone 23:51 30.10.2019

Re: безгрешни погодак

Али не можемо никако да провалимо колика је то количина "квасца за динар и по" како пише у рецепту.


Ništa lakše. Nađeš dinar iz 1907g izmeriš ga na apotekarsku vagu i na tu težinu dodaš još pola i to ti je težina kvasca u gramima.
Šta te buni
Черевићан Черевићан 01:31 31.10.2019

одокативно

ваге некад .......реткост беху
па искуством ........се вагало,
ил' варјачом или међ' прстима
ал' на крају... резултате дало

као што се и претпостављало


г shone ... хвала на блогодружењу
Time Bandit Time Bandit 07:31 31.10.2019

Bongu Svet

ако је случај као мој да сам у стању исписати неколико својих дневних страница веома брзо па потом, до подне, у лаком трку, новосадском променадом крај Реке меркати пролазнице


Jel to nova knjiga na vidiku?
Черевићан Черевићан 11:07 31.10.2019

ġurnata tajba

Jel to nova knjiga na vidiku?

подуго је ........приводим ја крају
(овде већ и врапци о том знају),
али радне вазда обавезе јаше
те укваре често планирање наше

г Time Bandit-у драг ми је контакт са Вама, ХВАЛА

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana