Gradjanske inicijative| Kultura| Ljudska prava| Umetnost| Zdravlje

Vežba iz biopolitike

Nebojša Milikić RSS / 08.12.2019. u 13:02

Pođe lepo čovek da se vakciniše od gripa, radi to godinama jer teško podnosi zimske viruse. Kad tamo, nema vakcine. Kako, zašto? Pa, neočekivano veliki odziv, nestalo. I šta sad? Pa ništa, javiti se za dan dva. Prođu dan, dva, prođe pet, ponovo u ambulantu, jel stigla vakcina? Nije. Kad će? Ne zna se. Zove čovek nadležne, svi kažu nemaju oni veze, nije njihova odgovornost, da se dopis pošalje pa će neko odgovoriti. Sedne čovek i napiše žalbu zaštitniku ili savetniku pacijenata, sa sve objašnejnjem gde se i kako majao do tada i zašto traži zaštitu i podršku:

„... molim za zvanično objašnjenje jer nameravam da se žalim medijima i eventualno pokrenem postupak obeštećenja u slučaju razboljevanja - po dve nedelje ne mogu da se oporavim od virusne prehlade i dobio sam upalu pluća prošli put.”

Zvoni telefon isti dan. Ljubazan zaštitinik ili već ko je, naglašava da to nije njegova odgovornost/nadležnost ali ajde, i da mu je lakše da ovako odgovori telefonom nego da se dopisuje, čita u telefon obaveštenje sa sajta ministarstva: veliki neočekivan odziv, biće vakcine za nedelju-dve. A kako, zašto? Ma je li toliki problem da se nabavi par hiljada vakcina, hladni su dani, gužve u prevozu, idelano za širenje virusa, pita čovek za problem ne-odgovornog i ne-nadležnog službenika. Eto kaže ovaj, šta možemo, to piše na sajtu.

I sačeka čovek, prođe još ta nedelja, prođoše i dve. Zove ambulantu jedan dan, drugi, treći – i dalje nema i ne zna se kad će stići. Od prijatelja saznaje da u susednom kraju grada nema vakcine ni za doktorku, i tamo se potrošilo neočekivano brzo.

I čoveku prekipi, i uzme za svaki slučaj da dotera neke pesmice što je pisao nezadovoljan vlastima, a onda sroči sledeće pismo zaštitniku vlade od pacijenata:"Dobar dan, i dalje nema vakcine... mislim da bi bio osnovni red da mi odgovorite pisanim putem. U redu je što ste to pokušali telefonom, ali ja na osnovu poziva i razgovora nemam dokaz da sam intervenisao i tražio zaštitu od ovakvog ponašanja i delovanja Vlade i nadležnog ministarstva. Ovo je dakle treća nedelja da nema vakcine, i može se smatrati, da je na delu plansko-ili-ne, ugrožavanje zdravlja stanovništva, uz uzgredno otimanje novca građana da bi se priložio u kase privatnih kilinka i apoteka. Ovo je pretpostavljam protiv svih konvencija o ljudskim pravima kojih je Srbija potpisnik, to ćemo još proveriti. Poseban je skandal da službenici koje sam kontaktirao i čiji je posao zaštita pacijenata, u suštini štite vladu i ovakvu njenu politiku. Sramota! Molim vas odgovorite mi pismeno na ovaj dopis."
I naravno, ništa jedan, ništa drugi dan. Trećeg dana prekipe čoveku, sao i napisao ovakvo pismo:
"Vidite, pokušao sam da dobijem od vas ono zbog čega vaša služba postoji: adekvatne informacije, podršku, zaštitu od samovolje vlasti i neodgovornosti institucija čiji rad ste nadležni da pratite. Kako nisam uspeo i kako mi ne odgovarate, ja sam odlučio da pošaljem medijima ovu pesmicu... nisam bio siguran koliko je problematika u pesmi karakteristična i relevantna isključivo za ovu vlast, eli eto, ova vlast me je dovela u poziciju da nemam kud nego da je objavim: 

 

Poslednje učlanjenje

 

Žena reče:
Predsedniče vlade, struje nemam,
veš mašina stade,
dajte neki kilovat za ove mlade...
„Evo kilovata tri, al' da se učlane u stranku,
a sa njima i ti."

A i čovek zakuka:
Posla mi nema sin nijedan,
i ja sa njima gladan i žedan,
može li makar jedan?
„Evo jednog zaposlenja smesta,
a evo i tri slike predsednika,
što ćete je nositi na mitinge
u obližnja mesta."

Nemamo za knjige deci,
čak ni za operaciju,
požali se neko,
„Evo vam knjige dogradonačelnika,
sad imaju zanimaciju,
a ponesite i ovu zastavicu
na sledeće otvaranje il' prezentaciju"

Sin mi je stradao na poslu!
„A što nije kupio zaštitnu opremu?
Što pazio nije nego vikendom puši i pije?
Nego, evo ti stan da ostaneš nam fan,
Evo, i pop kaže: „Daće Bog -
zaposlićeš opet nekog svog!"

Onaj vaš je napadao ovu ženu!!
„Ama ne znate vi prirodu njenu,
nek bude srećna sa tim,
šta bi joj falillo s njim?"

Zašto uništavate ovo javno preduzeće?
dovodite svoje a nestručne ljude
i plate im dajete od svih nas veće!
Odoše svi oni što nešto znaju,
u strane, konkurentske firme,
za akcije nam više ni pet para ne daju!
„Al' tako će se prodati brže,
evo ga investitor,
eno za džep se trže!
A i te plate,
nisu baš tolike da znate,
nakon što se članarina tj. reket plati.
Pa mora i stranka neku vajdu
od javnog preduzeća imati!
I da,
nek se i ovo zna,
ako neka novina počne da se žali
sredićemo im tiraž mali,
ako neka TV počne da zvoca,
skupljaće pretplatu s konopca i koca!
I ako budete mnogo kukali,
svaku unutrašnju mukicu i muku
prevešćemo u međunarodnu svađicu i bruku..."
...
Ni ja nemam posao trenutno,
kisnem na ulici, sva sam nešto mokra,
a osećam da imam svrhu,
posao bitni,
baš za vas na vrhu...
„Može, dođi sutra u centralu u pet,
da te za člansku lično Stefke fotka"
Ma eto me sve u šest!!
(a to je bila govnjiva motka)

Kad, zvoni telefon: "Ovde glavna sestra doma zdravlja. Vi ste tražili vakcinu?" Da. "Molim vas idite do svog lekara da vam da nalog i dođite onda kod nas, nabavili smo nekoliko vakcina sa pedijatrije, biće sve u redu..." Ali... ništa, u redu ako je sve u redu. Ode čovek kod svog lekara kod kog godinama ide i sve je uvek bilo ok, kad odjednom neka neuobičajena ljubazanost i predusretljivost, sve nešto kao da smo u privatnoj klinici. Čeka čoveka potrebni nalog, već ispunjen, zvali već nadležni odakle treba i urgirali! Samo još pregled. I na pregledu čoveku postaje jasno da je ceo sistem nekako uzbunjen i u mini vanrednom stanju. I pogleda malo bolje i vide da iza sve te ljubaznosti i gotovosti tinja kao neki opšti strah, vladaju nekakva jezovita nestabilnost i nesigurnost.

I ode u dom zdravlja i potraži glavnu sestru koja beše na sastanku ali čim se predstavi sekretarici direktora koja ga je pitala koga čeka u hodniku, ova ostavi sve, i odvede ga lično i žurno kod jedne druge glavne sestre. I ova mu kaže ja sam vas ono zvala telefonom, hajdete sa mnom, I on je uzgred upita da l' je moralo sa pedijatrije, a ona kaže ne, to je greška, to je iz, pa reče nešto što se slično zove. Ali čovek bi ipak pristao, i da je bilo sa pedijatrije. A evo stigao je i u samu ambulantu sa retkom vakcinom. Ispred čekaše grupica penzionera i čitaše od dosade plakat koji poziva na vakcinaciju. Uvede ga sestra sa telefona (jeste-nije pedijatrija) i sve tri sestre tamo zatečene mu se obradovaše, i povede ga jedna u sobicu za davanje vakcine i stvarno stručna sestra, ništa nije bolelo. I izađe čovek, a čika koji je bio na redu pogleda ga, mrdnu glavom ka ostalima i reče "Eto vidite". I reče čovek za svaki slučaj sestri sa ne-pedijatrije da se on nije žalio samo zbog sebe, mada jeste svakako i zbog sebe, i da nije u redu to što... jer... ali... itd.

Vrati se čovek kući vakcinisan. I sad konačno može na ostale preglede koje odlaže preko svake mere, i u pun prevoz i u zagušljive čekaonice. I sve bi bilo u redu, vakcina se lepo primila, nema svraba ni otoka, ali svrbi i otiče ona pesma. I misli se čovek, glupo je, stvarno su se polomili da mi učine, šta sad, dešava se, i stvarno je nestala vakcina zbog neočekivano velikog odziva, tako je to kad ljudi veruju reklamama za vakcinisanje.

A nije ni lako celu šemu nabavke ponovo pokrenuti. Uvek se tu neko ugradi, može da ispadne da je vakcina plaćena skuplje nego što je trebalo (1000 dinara traže nestrpljivim građanima u apoteci pa onda još i vakcinacija). Vakcina je Sanofi a liferuje Torlak. Sve je znači pod kontrolom privatnog kapitala a taj nažalost ne zna za urgenciju van one koja se tiče profita. I gle, baš ovih dana vlada prebacila 60.000.000 din iz budžeta RHMSZ na potrebe kulturne promocije. Kako se zove ta kultura, jel ima u njoj mesta za protestnu poeziju? I gde se taj čovek u stvari registrovao? I od čega se vakcinisao? Sve u svemu, pustite vi to, može čovek i od govnjive motke da se inficira.

 



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

denovo denovo 13:44 08.12.2019

-


,
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 13:55 08.12.2019

Re: -

au, jos jedan savetnik i zastitinik vlade... malo ste pomesali loncice tranzicije u centralnim i perifernim kapitalistickim zemljama... u perifernim ta tzv. tranzicija dovodi do neminovnog pada nivoa javnih sluzbi a onda se to koristi kao opravdanje za srozavanje njihovog nivoa i u centralnim...
denovo denovo 14:01 08.12.2019

Re: -

.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 14:45 08.12.2019

Re: -

evo, avanzovalo se u savetnika i zastitinika vlade u Vasingotnu (sala, sala, bez lose namere, hoce se reci da ove izjave mogu opusteno da se potpisu i sa takve funkcije)... da, Bugarska i Rumunija spadaju u kapitalisticku periferiju, barem najveci deo zemlje i stanovnistva, a ako ti nasi hirurzi rade privatno - to sto mali procenat stanovnistva ekskluzivno ima mogucnost da plati operacije je tipicna karakteristika periferije... ako rade u drzavnim bolnicama, to je verovatno zato sto su vlade npr. Rumunije bile primorane da daju vece plate medicinskom osoblju jer bi jednostavno svi bili usisani u centralne kapitalisticke ekonomije... u kojima naravno uvek i ima visak para - i ne bilo kad se vekovima usisavaju iz cele globalne periferije (nije sve samo u tome naravno ali glavni strukturni problem jeste to)...
denovo denovo 15:22 08.12.2019

Re: -

.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 15:35 08.12.2019

Re: -

denovo

Tvoja priča bi trebala da izgleda mnogo kraće i drugačije.

Pođe lepo čovek da se vakciniše od gripa, radi to godinama jer teško podnosi zimske viruse. Kad tamo, nema vakcine.
Nema kako i zašto - svi znamo kako i zašto - okrene se čovek da ne gubi vreme i ode u privatnu ordinaciju, plati 1500din i primi vakcinu. Kao u Austriji recimo.


A ako je dokon i ima vremena,onda piše pesmice,dopise ministarstvu zdravlja,traži refundaciju (od uloženih minimalnih sredstava koje mu uplaćuje gazda kapitalista u budžet) i pita kako i zašto.

Može i na blogu - zabave radi.


izvini sto ti kvarim pricu i resenje ali nisam trenutno bio u prilici da odvojim 1500 dinara za vakcinu... a nisam se ni zabrinuo ni bunio samo zbog sebe, nego zbog neodgovornosti vlasti prema vecem delu stanovnistva koje ni trenutno ni trajno ne moze da odvaja toliko novca za vakcinu ili bilo koju drugu uslugu koja je uobicajeno pokrivena sistemom zdravstvene zastite...
Bili Piton Bili Piton 15:36 08.12.2019

Re: -

denovo


Nema para i to je začarani krug.


WOW. I onda se iz tog začaranog kruga odjednom nadje para za svinjariju kakva je, primera radi, gondola. Ili novogodišnji koncert nekog dilbera pred skupštinom, za to ima para.

Ima para ali se troše na gluposti, jednostavno i prosto. A zašto je tako, pa zato što je - da podjemo od vrha - predsednik zemlje sociopata, premijerka notorna glupača a zamenik gradonačelnika ni manje ni više nego goli izmet. A ti, kao njihov vodeći apologeta ovde na blogu, pronadji medju njima svoje mesto i upotpuni sliku.
denovo denovo 15:57 08.12.2019

Re: -

,
milisav68 milisav68 16:16 08.12.2019

Re: -

Ponoviću istine radi zbog takvih poput tebe koji su uzjašili blog a pritom pune budžete po belom svetu gde uredno plaćaju vakcinacije i sve ostalo (samo bi u Srbiji trebalo da bude džabe po modelu Josipa Bravara - naviklo to jbg)

Ma ni kod njega bilo džabe, nego bila žvaka na koju su se pecali somovi.


Bili Piton Bili Piton 19:49 08.12.2019

Re: -

denovo


Gde kod vas. Kod engleske kraljice? Acton ili Shepherd's Bush?


Ovaj komentar je izraz teškog ljudskog očaja, ispod časti mi je da ti odgovaram.
Bili Piton Bili Piton 20:53 08.12.2019

Re: -

denovo
Nit je denovo /:)/ pretio batinama, pretio je zakonom, a i ta pretnja je bez veze.


Nikome ja nisam pretio niti sam iz te priče.


Jesi i to ne prvi put. I prošli put je bilo isto, skoro pa istim rečima. Ne umeš to da upakuješ čak ni tako da bar ne bude dosadno za čitanje.

Upravo uživam u ćevapu, ne pitam tebe ni za kakvu dozvolu, ni u vezi sa svojim jelovnikom ni u vezi s onim šta i kako pišem na blogu, nadam se da smo se razumeli jednom za svagda. U slučaju da to i dalje ne shvataš, ovo je bio kulturni odjeb.
denovo denovo 23:16 08.12.2019

Re: -

.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 00:10 09.12.2019

Re: -

denovo
Vrabac u steni je relativno skoro reagovao isto na jednu bezobraznu prozivku.
'sine kod O.K. korala za sat vremena, evo ti broj telefona ako se zagubiš ili zakasniš'
Bilo je skoro tragikomično kako je taj drugi bloger splasnuo i povuk'o se iz diskusije


Misliš da ,,sociopata,, ,,notorna glupača,,i ,,goli izmet,, treba da reaguju na ovakvu bezobraznu prozivku pa da zakazuju Biliju obračun kod O.K. ćevapa?

Ne bih voleo da živim u zemlji u kojoj bi se za navedeno obračunavalo na taj način.

Nije valjda da je Srbija baš dotle spala?

Splasnuću potpuno.


nisan nazalost ispratio ovu ruznu raspravu ali vidim da se smiruje situacija sto pozdravljam, za sat vremena izbrisacu sve poruke koje nisu u vezi sa blogom, nadam se da cu to uraditi tacno a ko se nadje uskracen za nesto neka pise pa cemo ispraviti po potrebi...
nsarski nsarski 21:43 10.12.2019

San Francisco street scene

Nebojša Milikić
au, jos jedan savetnik i zastitinik vlade... malo ste pomesali loncice tranzicije u centralnim i perifernim kapitalistickim zemljama... u perifernim ta tzv. tranzicija dovodi do neminovnog pada nivoa javnih sluzbi a onda se to koristi kao opravdanje za srozavanje njihovog nivoa i u centralnim...


Kad već govorimo o biopolitici...

Bili Piton Bili Piton 14:58 08.12.2019

Dobar blog Nebojša

Bilo bi nategnuto reći da sam ga sa uživanjem pročitao imajući u vidu čega se dotakao ali da, dobar.
denovo denovo 15:41 08.12.2019

.

.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 15:50 08.12.2019

Re: Ostrvo

denovo

PANIKA U VELIKOJ BRITANIJI: Moguća epidemija gripa, nestaje vakcina u apotekama!

"Dejli telegraf" navodi da je u apotekama sve manje vakcina protiv gripa dok rastu strahovanja da će krenuti epidemija ukoliko virus nastavi da se širi sadašnim tempom.

Navodi se da je nakon izveštaja o nedostatku vakcina u Kumbriji, list kontaktirao apoteke u četiri druga regiona Engleske i nijedna od apoteka nije imala vakcine, a nove količine očekivane su u toku jučerašnjeg dana.


https://www.srbijadanas.com/vesti/svet/panika-u-velikoj-britaniji-moguca-epidemija-gripa-nestaje-vakcina-u-apotekama-2018-01-13


ako si vec govornik americke ili briselske jasno je da si i govornik britanske konzervativne vlade, ne moras to da dokazujes... vidi tamo medju clancima za koje ste dobili nalog da se javljate i trolujete ovako pametnim komentarima, onaj o akcijama uvazenog clanstva Doma lordova u farmacetutskom biznisu... kad se novinar pita kako oni mogu sa tih pozicija da odlucuju o tome da li ce se neki lek naci na listi koju pokriva NHS... i svega ti, skini tu fotku Joker-a sa profila, stvarno je neukusno kriti se iza nje a hvaliti vlade koje spustaju nivo zdravstvene zastite...
denovo denovo 16:16 08.12.2019

,

,
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 16:28 08.12.2019

Re: Ostrvo

denovo
vidi tamo medju clancima za koje ste dobili nalog da se javljate i trolujete ovako pametnim komentarima


I dalje smatraš sebe ozbiljnimi i kompetentnim sagovornikom?
Možda ti živiš u svetu ,,naloga,, pa ih zato i spominješ kao vrhunac argumentacije. Žao mi je ako sam pokvario predizbornu propagandnu priču.
Moraćeš to malo bolje i sofisticiranije da pokušaš.



e sad si konacno i govornik ovdasnje vlade, pohvalno je sto su zaposlili jos nekog ali smesno je sto ne dozvoljavaju da se novajlija licno istakne nego mora da papagajise floskule velikasa, te "spinovali ste", te "napadate nas jadne", te "vodite kampanju zbog izbora", dakle oportuna pekmezenja i persiflaze tipa Vucic+ Mali+Stefanovic, 3u1... inace, na izborima ne ucestvujem odavno...
denovo denovo 16:39 08.12.2019

.

.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 16:59 08.12.2019

Re: Ostrvo

denovo
e sad si konacno i govornik ovdasnje vlade,


Pusti mene - ja sam nebitan.

Čiji si ti govornik? Ti imaš autorsku opciju pa možeš da pišeš šta oćeš, i da banuješ,cenzurišeš,brišeš....

Ti si dobio od pređašnjih 2008 a eto i zadržao si kod sadašnjih tu privilegiju da imaš autorsku opciju. Interesantno al' za veverice.


I preskočio si - šta je sa tranzicijom?


da, pozvan sam odavno da pisem na blogu kao sto i pise u prvom postu... a ti si clan od pre desetak dana koliko vidim? Pa kako bas sad pred izbore?!? Kako to moze biti "nebitno"? Naravno da mogu da pisem i brisem, sta je tu cudno, nisam ja smislio pravila, ali evo, gostuj ovde ako hoces, bas da vidimo sta vlada priprema u kampanji. "Tranzcija" je imperijalni ideologem, hiljadu puta je vec raspravljeno cemu i kome i zasto sluzi; i sta sad, da idemo svi ponovo u prvi razred zato sto vam to nisu objasnili na botovskom kursu?
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 18:00 08.12.2019

Re: Ostrvo

denovo
Tranzcija" je imperijalni ideologem, hiljadu puta je vec raspravljeno cemu i kome i zasto sluzi; i sta sad, da idemo svi ponovo u prvi razred zato sto vam to nisu objasnili na botovskom kursu?


I priča o vakcinaciji je ispričana i raspravljena pa eto ponavljaš se.

Kursevi su možda deo tvog profesionalnog interesovanja, ja nikada nisam bio ,,kursadžija,, i to mi je sve strano a kao što vidiš i nije u mom vokabularu.
Vidi se dobro na blogu ko upotrebljava te floskule dnevnopolitičkih ljigavljenja kao što je bot,plaćenici,kursevi,komunjare,ljotićevci etc.
Provaljena priča.


dve nedelje si na blogu i sve znas i vidis, samo eto ne znas i ne vidis da svojim komentarima azurno zastupas ideje svih neoliberalnih vlada sveta... i da se za to sasvim uobicajeno najme i obucavaju i placaju botovi... ima i dobrovoljaca doduse, ali ne pojavljuju se tek tako neposredno pred izbore kao dobrovoljni potparoli vlade...
denovo denovo 18:08 08.12.2019

.

,
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 18:37 08.12.2019

Re: Ostrvo

denovo


Toliko o nečemu što nazivate botovima i botovanju.


sve sto si naveo kao primere nije karakteristicno za botove i botovanje, dok je za botove SNSa i njihovo botovanje vrlo karakteristicno to sto si pisao i zagovarao ovde, a pritom si usvojio i taj nepodnosljivi samosazaljivi stil, stvarno previse da ti se ne bi intenzivno skretala paznja...
denovo denovo 11:49 09.12.2019

.

,
highshalfbooze highshalfbooze 16:43 08.12.2019

Sram te bilo

Uzeo si od dece vakcinu, svestan da je nema više.
A Žanku si vređao što je radila da bi kupila insulin.
mlatisa mlatisa 17:14 08.12.2019

Питања

- У којој мери друге земље вакцинишу становништво?
- Колико је набављено вакцина прошле године?
- Колико имамо становника који спадају у ризичне категорије?
- Колико је утрошено вакцина прошле године?
- Да ли је заиста купљено 300 000 вакцина ове године?
- По којој цени су купљене?
- Да ли су оне заиста завршиле у домовима здравља или у приватним апотекама?
- Ко и када одлучује о набавци нове туре вакцина?
- Који су критеријуми за набавку нове туре вакцина?
- Које су законске обавезе Министарства здравља у вези набавке вакцина?
- На основу чега је аутору блога дата вакцина и да ли су тиме прекршена правила?
- У којој мери су ризичне категорије вакцинисане?


Претпостављам да је ѕа ово потребно 7 новинар/дана. Али изгледа да новинари имају преча посла.

BTW
Било би занимљиво да постоји нека платформа типа: Рент-а-новинар + микрофинансирање. Онда би се нешто овако могло истражити јер "јавност има право да буде информисана"
nask nask 18:26 08.12.2019

Re: Питања

U NL: svi stariji od 60 godina, cela lista oboljenja (srce, pluća, diabetes, bubrezi, smanjen imunitet), svi zaposleni u zdravstvu i ove godine svi zaposleni u školstvu dobijaju besplatnu vakcinu. Zavisno od zdravstvenog osiguranja može biti da je vakcina pokrivena. Ukupno 6 miliona vakcina na populaciju od gotovo 18 miliona. Cena je inače 17 eura, čije su vakcine nisam tražio.
kamilo_emericki kamilo_emericki 19:40 08.12.2019

Re: Питања

nask
U NL: svi stariji od 60 godina, cela lista oboljenja (srce, pluća, diabetes, bubrezi, smanjen imunitet), svi zaposleni u zdravstvu i ove godine svi zaposleni u školstvu dobijaju besplatnu vakcinu. Zavisno od zdravstvenog osiguranja može biti da je vakcina pokrivena. Ukupno 6 miliona vakcina na populaciju od gotovo 18 miliona. Cena je inače 17 eura, čije su vakcine nisam tražio.

U Francuskoj besplatnu vakcinu dobijaju svi stariji od 65 godina, lista oboljenja je slicna holandskoj, grupacije zaposlenih koje dobijaju besplatnu vakcinu se odredjuju svake godine posebno, zavisno od procijene virusa i rizika. Neka privatna, neobavezna, osiguranja podsticu svoje pretplatnike da se vakcinisu i istu placaju.
Cijena vakcine u apotekama je izmedju 15 i 20 eura. Ne znam preciznu cijenu.
Черевићан Черевићан 17:36 08.12.2019

боц боц

jer... ništa,nije u redu ako je sve u redu

зарад реда неред је потребан
јер тако се ......мотивише воља ,
Одговорних (поводом вакцине)
да ће Помоћ бити знатно боља,

старом појединцу и...... вирусном клинцу
a_jovicic a_jovicic 05:33 10.12.2019

Post-antivakserski trend

Daleko bilo da branim ovu vlast ... a ne mislim ni da nam se država nešto popravila u odnosu na prošle godine ... ali ove godine je u celom regionu primetno znatno povećanje interesovanja za vakcinu protiv sezonskog gripa.

U Hrvatskoj je takodje pomama ... skoro identično kao i ovde i nikom nije jasno šta se ove godine dešava. Niti je bila neka intenzivna medijska kampanja, niti je očekivani soj opasniji nego prethodne godine ... a čak je i cena viša (pošto ove godine vakcina ima jedan soj gripa više) a ljudi navalili da kupuju vakcinu k'o bombone. Izgleda da su se ljudi konačno izlečili od antivakcinalne histerije koja je vladala još od one pandemije 2009. i počeli da bivaju odgovorniji prema svom zdravlju.

Čak su i privatne apoteke kasnile sa distribucijom a nema indicija da su se "državne zalihe" prelile u privatne kanale.

Ono što mi kao zainteresovane individue teško shvatamo je da procedura naručivanja i uvoza vakcina nije trivijalna te da se ne može očekivati da tržište reaguje onom brzinom kojom bi reagovalo da je u pitanju ... čokolada. A glavobolja naručioca je kao u onoj priči ... "ko uzme kajaće se, ko ne uzme kajaće se" ...

Ako država naruči previše doza a narod bude nezainteresovan (ili ga razne "Jovane" naplaše da su vakcine djavolja rabota za istrebljivanje SrBskog naroda), propašće viškovi a onda će krenuti napisi da se neko "ugradio" da se nabave nepotrebne vakcine, da "farmakomafija" divlja po Srbiji, da svi plaćamo njihov nemar. Ako pak naruči premalo ... opet dobijaju packe ... ali "packe" su u najgorem slučaju političke. Onaj bačeni višak smo mi svakako platili tako da niko od njih neće biti u (finansijskom) gubitku.

Sa druge strane, ako veledrogerije za potrebe privatnih distributera naruče previše, a interesovanje bude mlako, to neće da plati država (tj. svi njeni gradjani) nego privatnik koji je naručivao. To zna da košta pa ni jednom preduzetniku nije u interesu da se previše kocka sa ovakvim vakcinama koje su sezonska roba i još imaju "pipav" proces transporta i skladištenja.

Evo i par napisa koji su ukazivali na ovako čudan tok sezone vakcinacije ...

"Batut" | 15.10.2019 | Vакcinа prоtiv gripа dоstupnа nа svim vакcinаlnim punкtоvimа

Nа svim vакcinаlnim punкtоvimа u Rеpublici Srbiјi dоstupnа је vакcinа prоtiv gripа. Nа оsnоvu plаnа pоtrеbа, а shоdnо intеrеsоvаnju stаnоvništvа, zа sеzоnu 2019/2020. оbеzbеđеnо је 290.400 dоzа vакcinе prоtiv gripа, štо је 50.000 dоzа višе u оdnоsu nа prеthоdnu sеzоnu.

RTS/Blic | 16.11.2019 | NESTAŠICA Vakcine protiv gripa "planule", zalihe će se preraspoređivati

"Dom zdravlja u Kruševcu je već treće nedelje vakcinacije ostao bez vakcine, dok domovi zdravlja u Braničevskom i Podunavskom okrugu trenutno imanju manje od 200 doza.

- Kada je distribucija 70 posto, to je već velika, dobra uspešnost ali ovo je 90 posto, tako da su naši stanovnici zaštićeni - kaže Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, piše RTS.

- Sada se radi preraspodela u odnosu na sve raspoložive količine i sigurno da će se u narednom period učiniti svi napori da se pokuša i nabavi i dodatna količina vakcina - kaže Kisić.

Ove godine obezbeđeno je gotovo 300.000 vakcina, 50.000 više nego prošle godine."


Novi list | 25.11.2019 | POTROŠENE ZALIHE U Rijeci i PGŽ-u nestalo cjepiva protiv gripe

"Zalihe cjepiva protiv gripe u cijeloj su zemlji pri kraju, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zbog pojačanog će interesa građana nabaviti dodatnih 3.500 doza. Cjepivo je, doznaje se u HZJZ-u, planulo u Splitsko-dalmatinskoj, Karlovačkoj i Primorsko-goranskoj županiji te u Gradu Zagrebu, i to nakon što je prošli tjedan županijama raspoređena nova pošiljka cjepiva od ukupno 6.000 doza."

Slobodna Dalmacija | 05.12.2019 | Nestašica cjepiva protiv gripe: u samo nekoliko sati 'planulo' 1900 doza, nova tura u Split stiže tek za 14 dana

"- Svih 1900 doza cjepiva, koje su naknadno naručene, iskorišteno je u samo nekoliko sati. Gotovo polovicu doza, njih 900, dostavili smo našim ispostavama po županiji, 300 smo ostavili kod nas na Higijenskom, a preostalih 700 smo podijelili liječnicima obiteljske medicine koji će pozivati svoje pacijente na cijepljenje - kaže dr. Diana Nonković, šefica Epidemiološke službe na Higijenskom.

Budući da očito postoji puno veći broj građana koji se namjeravaju zaštititi od virusa, jer 1900 pristiglih doza nije bilo dovoljno, u regionalnu ustanovu će za otprilike dva tjedna stići još jedna pošiljka četverovalentnog cjepiva.

- Naručili smo još 1500 doza i čim nam te doze budu isporučen,e izvijestit ćemo javnost o tome, pa će se moći doći cijepiti svi oni koji to žele a nisu još uspjeli - dodaje dr. Nonković."


U Makedoniji i Crnoj Gori vakcina je stigla čak i kasnije nego kod nas (u medijima su spominjali kašnjenje u proizvodnji Sanofi Pastera)
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 11:22 10.12.2019

Re: Post-antivakserski trend

u redu, korektno objasnjenje... ostaju dva problema, zasto ministarstvo obavestava da ce vakcina stici za nedelju-dve a ne stize... ili, alternativno, zasto ne ponudi nadoknadu za vakcinu kupljenu u apoteci ili dobijenu u privatnoj klinici, kad ih tamo ima... sve je to logicnije i prihvatljivije od situacije u kojoj se ljudi kojima je vakcina potrebna nedeljama na neki nacin ometaju ili sprecavaju u svakodnevnom planiranju i funkcionisanju...
a_jovicic a_jovicic 23:46 10.12.2019

Re: Post-antivakserski trend

Nebojša Milikić
u redu, korektno objasnjenje... ostaju dva problema, zasto ministarstvo obavestava da ce vakcina stici za nedelju-dve a ne stize... ili, alternativno, zasto ne ponudi nadoknadu za vakcinu kupljenu u apoteci ili dobijenu u privatnoj klinici, kad ih tamo ima... sve je to logicnije i prihvatljivije od situacije u kojoj se ljudi kojima je vakcina potrebna nedeljama na neki nacin ometaju ili sprecavaju u svakodnevnom planiranju i funkcionisanju...

Političari mogu da obećaju svašta ... samo što nam je društvo daleko od uredjenja Švedske pa da to može i da se ispoštuje.

Vidim da je pre par dana "Batut" najavio da bi sledeća tura trebalo da pristigne sredinom decembra ...

RTS | 06.12.2019 | Još nema gripa u Srbiji, nove količine vakcina od sredine decembra

"Istakla je da se nove količine mogu očekivati na vakcinalnim punktovima sredinom decembra. Danas se otvara tender za nabavku novih doza i sasvim je izvesno da će ponovo biti nabavljena ista vakcina."

(inače, njihove informacije bi trebalo da su pouzdanije od ministrovih izjava ili saopštenja nekog iz ministarstva zdravlja)

Nisam čak siguran ni da vakcine više ima u privatnim apotekama ... a i ako ima ... pa državna birokratija bi pre oko (ako može tudje ... al' baš ako ne može tudje onda i svoje ako treba) dala neko nešto da refundira (videti opet švedsko uredjenje)

istrajan05 istrajan05 09:58 11.12.2019

Re: Post-antivakserski trend

a_jovicic
Nebojša Milikić
u redu, korektno objasnjenje... ostaju dva problema, zasto ministarstvo obavestava da ce vakcina stici za nedelju-dve a ne stize... ili, alternativno, zasto ne ponudi nadoknadu za vakcinu kupljenu u apoteci ili dobijenu u privatnoj klinici, kad ih tamo ima... sve je to logicnije i prihvatljivije od situacije u kojoj se ljudi kojima je vakcina potrebna nedeljama na neki nacin ometaju ili sprecavaju u svakodnevnom planiranju i funkcionisanju...

Političari mogu da obećaju svašta ... samo što nam je društvo daleko od uredjenja Švedske pa da to može i da se ispoštuje.

Vidim da je pre par dana "Batut" najavio da bi sledeća tura trebalo da pristigne sredinom decembra ...

RTS | 06.12.2019 | Još nema gripa u Srbiji, nove količine vakcina od sredine decembra

"Istakla je da se nove količine mogu očekivati na vakcinalnim punktovima sredinom decembra. Danas se otvara tender za nabavku novih doza i sasvim je izvesno da će ponovo biti nabavljena ista vakcina."

(inače, njihove informacije bi trebalo da su pouzdanije od ministrovih izjava ili saopštenja nekog iz ministarstva zdravlja)

Nisam čak siguran ni da vakcine više ima u privatnim apotekama ... a i ako ima ... pa državna birokratija bi pre oko (ako može tudje ... al' baš ako ne može tudje onda i svoje ako treba) dala neko nešto da refundira (videti opet švedsko uredjenje)


Vidim da si prilično informisan o ovome - pa, da li je 'Torlak' sada privatna fimra ili ne ... pošto sam jutros 'ofrlje' video na TV da nešto izjavljuju.
a_jovicic a_jovicic 10:18 11.12.2019

Re: Post-antivakserski trend

istrajan05
Vidim da si prilično informisan o ovome - pa, da li je 'Torlak' sada privatna fimra ili ne ... pošto sam jutros 'ofrlje' video na TV da nešto izjavljuju.

Eh ... "Torlak" je posebna priča ... i to tužna

Najbolju "dijagnozu" mu je postavio prof. Radovanović

Danas | 26.09.2019 | Sejanje straha od vakcina

... Obično se počinje lamentom nad Institutom „Torlak“, uz naivno čuđenje zašto ta ustanova ne zadovoljava sve domaće potrebe za vakcinama. Za otrežnjenje su dovoljna dva argumenta. Prvo, sav taj patriotski nadahnuti svet treba da objasni zašto (skoro) najzaostalija evropska zemlja ne proizvodi lambordžini ili boing i dokle ćemo da čekamo na slanje naše ekspedicije na Mars. Drugo, nazadovanje je očekivani prirodni smer kretanja ustanova doživljavanih kao partijski plen, uz zapostavljanje znanja i profesionalne čestitosti.

Tako će biti sve dok birači ne shvate da svaka vlast koja od svojih poslušnih ignoranata pravi direktore bestidno radi protiv narodnih interesa, sebično se opredeljujući za mafijašku politiku grupne koristi.

Za poslednjih više od četvrt veka „Torlak“ su vodili ginekolog (JUL), hirurg (DS) i, sada, fizijatar (SNS), a mada rezultat nije baš bio slobodan pad, uočljivo je batrganje, uz napor da se, bez najurenih i zbog ponižavanja pobeglih najboljih stručnjaka, povrati makar deo nekada rutinske proizvodnje. Nacionalna je sramota što, uprkos zamašnoj međunarodnoj pomoći i domaćim ulaganjima, već 16 dugih godina nemamo vakcinu protiv gripa.

Svake jeseni stižu i odlažu se obećanja da će ona biti na raspolaganju naredne sezone, a ta vakcina se od, recimo, konjugovane vakcine protiv pneumokoka ili neke petovalentne vakcine razlikuje koliko i domaći lovac od ruskog MIG-29 ili američkog F-16 ...
a_jovicic a_jovicic 11:43 11.12.2019

Re: Post-antivakserski trend

... ah sad videh vest sa RTS-a

RTS | 10.12.2019 | "Torlak" proizveo vakcinu protiv gripa

Lepo ... Dobro je da se prave novi kapaciteti za proizvodnju vakcina ... samo da ne krene monopolsko istiskivanje inostranih proizvoda ... pošto ...

U specijalnoj laboratoriji u "Torlaku" u ovom trenutku može da se proizvede 150.000 vakcina. Međutim, iz godine u godinu taj broj će se povećavati do maksimalnih pola miliona doza.

... a samo ove godine je naručeno ...

"Nа svim vакcinаlnim punкtоvimа u Rеpublici Srbiјi dоstupnа је vакcinа prоtiv gripа. Nа оsnоvu plаnа pоtrеbа, а shоdnо intеrеsоvаnju stаnоvništvа, zа sеzоnu 2019/2020. оbеzbеđеnо је 290.400 dоzа vакcinе prоtiv gripа, štо је 50.000 dоzа višе u оdnоsu nа prеthоdnu sеzоnu."

290400 < 150000

... i naravno ... oni jesu napravili vakcinu ali ona još uvek nije sertifikovana ...

"Ova iz "Torlaka", koja je na proveri u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, trovalentna je, sadrži dva tipa A i jedan tip B virusa.

Kada stigne odobrenje Agencije, sledi registracija, a sledeće jeseni počeće imunizacija, ne francuskom, već domaćom vakcinom, koja je namenjena populaciji od 18 do 65 godina."


... a ni namenjena starijima od 65 godina (kojima je vakcina protiv gripa i najpotrebnija)
nikvet pn nikvet pn 12:00 11.12.2019

Re: Post-antivakserski trend

svaka vlast koja od svojih poslušnih ignoranata pravi direktore


Иста прича као и Торлак:

Stočarsko veterinarski centar za reprodukciju i veštačko osemenjavanje „Krnjača“

Без стручног са политичким знањем на челу Центар је у слободном паду.

Отерани стручњаци су отворили своје фирме и одвукли клијенте. Уместо домаће производње генетског материјала баве се увозом и препродајом.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana