Etnicki cisto obrazovanje

Jasmina Tesanovic RSS / 24.06.2007. u 10:51

Hitan antifašistički otpor Srbije (HAOS) upozorava na uputstvo za upis na fakultete koje je objavilo republičko Ministarstvo prosvete i sporta. U uputstvu piše: “Pripadnici srpske nacionalne manjine iz susednih zemalja mogu se školovati u Srbiji pod istim uslovioma kao i građani Srbije”. “Susedne zemlje” su Mađarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija, Albanija, BiH, Slovenija, Hrvatska i Crna Gora. Kandidati/nje za akademce/akademkinje iz RS, Republike Srpske Krajine i Crne Gore mogu konkurisati za upis bez nostrifikacije dokumenata, a nacionalnu pripadnost “potvrđuju samo svojim iskazom”. Mogu se školovati o trošku svih građana/ki Srbije, ili, ako nisu na budžetskoj rang listi plaćati školarinu po istoj tarifi kao da su državljani/ke Srbije.
HAOS podseća građane/ke Srbije da je ovo novi pokušaj uvođenja “velike Srbije” na mala vrata, preko fakultetskih aula. Onima koji su upravo postali/le punoletni/e a dolaze ili iz suverenih država, ili iz preminulih srpskih tvorevina kao što je “RSK” nameće se iskazivanje srpske nacionalne svesti.  Zauzvrat, dobijaju beneficije na uštrb državljana/ki i poreskih obveznika/ca Srbije.
HAOS je i osnovan zato što njegovi/e članovi/ce nisu poverovali/e da su sintagme “Srbi na okup”, “Srbi svi i svuda” “matica Srbija” i “etničko čišćenje” zaboravljeni posle četiri izgubljena rata za “veliku Srbiju”.               
Između ostalih, članice HAOS-a su Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska unija, Žene u crnom, Beogradski centar za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Antifašistička akcija Novi Sad, DamaD iz Novog Pazara i desetine javnih ličnosti iz Srbije.   

U Beogradu, 24. jun 2007.



Komentari (106)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

okapoaniolz okapoaniolz 11:17 24.06.2007

nismo jedini, a i ne treba da budemo

malo proverite pa onda shvatite da ovkve uslove daje vecina drzava (osobito one ovde pomenute tj. madjarska, hrvatska...) koja ima autohtonu manjinu na prostoru neke druge drzave.
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 11:47 24.06.2007

Loš pokušaj

Veoma loš i opasan argument, argument tipa "gurni glavu u pesak".

U Hrvatskoj se masa okuplja na Tompsonovim koncertima, u Sloveniji izbacuju Rome iz sopstvenih kuća, u Iranu vešaju ljude na ulici... Stvarno mislite da to što neke države rade ovo ili ono može biti opravdanje za nas? Opravdanja tipa "ako mogu oni, zašto ne i mi?" su u najmanju ruku plitka i kod svakog ko ima iole mozga ne mogu da prođu.

Pored toga, a veoma važno, je l moguće da ste već zaboravili devedesete u Srbiji?

Možda za početak ovo možete da shvatite:
Ovo nije tekst o obrazovnom sistemu u Mađarskoj ili Hrvatskoj, nego o obrazovnom sistemu u Srbiji.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:15 24.06.2007

Re: Loš pokušaj

Možda za početak ovo možete da shvatite:
Ovo nije tekst o obrazovnom sistemu u Mađarskoj ili Hrvatskoj, nego o obrazovnom sistemu u Srbiji


jeleno bre, obrazovni sistem srbije ne bi trebao da lebdi kao unikum, nego da se unapredi, razvije i usaglasi sa obrazovnim sistemima razvijenih zemalja.

Rasejani Rasejani 12:22 24.06.2007

Jelena, vi o ovome slabo sta znate,

najverovatnije nista. Ovde vec nisu u pitanju misljenja osnovanog na osecanjima. Ovo je ozbiljna tema i potrebno je nesto i znati. Raspitajte se o Soft Power-u. Opste prihvaceno. Jelena Milic ce znati da vam objasni.
Atomski mrav Atomski mrav 12:23 24.06.2007

Čekaj, Rasejani...

... ako si ti već toliko pametan i upoznat sa "materijom", objasni i nama sa jeftinijim ulaznicama?!
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 12:24 24.06.2007

Re: Loš pokušaj

A kad sam ja rekla da treba da lebdi kao unikum, Vesno bre?
Pričamo o ovom jednom kriterijumu za upis.
Da li stvarno mislite da će upis po drugačijim, povlašćenim uslovima za Srbe (i to samo zato što su Srbi) unaprediti i razviti obrazovni sistem kod nas?
okapoaniolz okapoaniolz 12:26 24.06.2007

Re: Loš pokušaj

Jelena Krajšić
Veoma loš i opasan argument, argument tipa "gurni glavu u pesak".

U Hrvatskoj se masa okuplja na Tompsonovim koncertima, u Sloveniji izbacuju Rome iz sopstvenih kuća, u Iranu vešaju ljude na ulici... Stvarno mislite da to što neke države rade ovo ili ono može biti opravdanje za nas? Opravdanja tipa "ako mogu oni, zašto ne i mi?" su u najmanju ruku plitka i kod svakog ko ima iole mozga ne mogu da prođu.

Pored toga, a veoma važno, je l moguće da ste već zaboravili devedesete u Srbiji?

Možda za početak ovo možete da shvatite:
Ovo nije tekst o obrazovnom sistemu u Mađarskoj ili Hrvatskoj, nego o obrazovnom sistemu u Srbiji.

kada tako postavite stvar zasto onda mi hocemo da udjemo u eu kad u toj eu (slovenija) izbacuju rome iz sopstvenih kuca, a madjarska pomaze svoju nacionalnu manjinu u svim drzavama gde postoji. obrazovanje i thompson su stvarno dve povezane stvari (kako ne znam), irak je okupiran tako da realno nije drzava.
Srbija treba da bude matica srpskog naroda (sto ne znaci da nacionalne manjine koje zive u srbiji treba da imaju manja prava) i treba da se brine i pomaze svim srbima koji zive van njenih granica (posebno u obrazovanju i kulturi). Svak maticna drzava u svetu se brine za svoju manjinu u drugim drzavama, a po vama srbija bi srbe koji zive van srbije trebala da zaboravi.
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 12:27 24.06.2007

Re: Jelena, vi o ovome slabo sta znate,

Uuuu ovo je već jači argument: rekao mi Rasejani da slabo šta znam, najverovatnije ništa.
:)))
Rasejani Rasejani 12:33 24.06.2007

Ne bih preterivao

Soft Power je ozbiljno obradjen u teoriji (Joseph Nye je pionir). Koncept je opsteprihvacen, svi ga primenjuju kad god im se ucini korisnim i uputinim. To je jedan od legitimnih nacina da se trose sredstva iz budzeta.

Porez se trosi u skladu sa shvatanjem vecine... vecinu predstavalja parlament... C'est la Vie
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 12:43 24.06.2007

Re: Loš pokušaj

Ni ovo da Srbija treba da zaboravi Srbe koji žive van Srbije nisam nigde rekla.
Podmetanje.
Govorim da kriterijum za upis na fakultet i za uslove studiranja ne sme da bude nečija nacionalna pripadnost.
I ko kaže da mi želimo da uđemo u EU?
I ko smo to "mi"?
Da li je ovde neko spominjao Irak?
Razvodnjavanje.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:43 24.06.2007

Re: Loš pokušaj

jeleno izvinjotka, onda te nisam dobro razumela:)

Da li stvarno mislite da će upis po drugačijim, povlašćenim uslovima za Srbe (i to samo zato što su Srbi) unaprediti i razviti obrazovni sistem kod nas?


ovo je isto vazno pitanje, shto bi rekli od nacionalne vazhnosti, al ja to pojma nemam. meni je interesantan individualni pristup, sta jedan student dobija i pod kojim uslovima.

posto nemam teorijsko znanje o obrazovnom sistemu sada u srbiji, mogu da vozim samo licne primere, iskustveno dozivljene.

kada je moje dete prosle godine doslo u srbiju da se upise na faks, pored ciljanog koji prima uzhasno malo studenata, ode da se raspita i na filoloski faks za uslove. i tamo joj odmah rekose da uopste i ne proba da se upisuje, jer ne mozhe da prodje prijemni ispit iz srpskog jezika, jer je specifichan i da bi ga proshao morash u srbiji da zavrshish osnovnu i srednju. onda pile pita jel mozhe da polaze na tri druga jezika prijemni, jer je studiranje srpskog ne interesuje, kazhu, jok.

meni nish' nije bilo jasno. mislim, dodjesh sa diplomom shkole koja ima prohodnost na univerzitet u svakoj razvijenoj zemlji na planeti, bez prijemnog, a onda ti ovde zveknu zidinu. konkretno, na primer, zavrshish osnovnu i srednju na nemachkom, ili holandskom jeziku, a onda ne mozhesh da upishesh nemachki ili holanadski na bu jer ne znash sitna gramatichka crevca da odradish na prijemnom iz srpskog (da citiram dete- jebanje mrava).

hocu da kazem, dobra tema, ima josh kako shta da se razgovara.
Rasejani Rasejani 12:53 24.06.2007

jelena

ovo se ne da porediti sa isterivanjem Roma, koncertnima u Hrvatskoj ili iranskim vesanjima. Ova je pojava mnogo srodnija nacinu na koji je Hrvatska delila domovnice.
Ni to nije nelegitimno - niko nikoga nije primoravao ni na sta. samo je pokazana dobra volja.
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 13:01 24.06.2007

Re: jelena

ja nisam ni poredila, poredio je komentator kome sam odgovorila.
govorila sam upravo obrnuto: da to što neke države rade ne sme da bude opravdanje za nas.
ali vi očigledno vidite stvari onako kako vama odgovara, temu o kriterijumima za uslove studiranja kod nas pokušavate da zamenite temom o hrvatskim domovnicama.
ne bih da vam i dalje objašnjavam nešto što je jasno, tako da možemo ovde da stavimo tačku.
Rasejani Rasejani 13:06 24.06.2007

domovnice i tema ovog bloga

su srodne - kao sto rekoh - soft power.
U pravu ste za stavljanje tacke. Nije trebalo ni da se petljate. Ja sam uveren da postoji citav niz tema gde biste sigurno mnogo uspesnije pridoneli diskusiji.
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 13:14 24.06.2007

Re: domovnice i tema ovog bloga

a kažite molim vas gde mogu da preuzmem uverenje da je u redu da se petljam u pojedine teme?
kome konkretno da se obratim?
rasejanom?
:))) ooo, pa valjam se od smeha.
pošto tikvice?
Cyber Domacica Cyber Domacica 14:11 24.06.2007

Re: Loš pokušaj

Ja sam upisala Filoloski 1990. i tada su primali "na velika vrata sve iz srpskih zemalja", bez ikakvog kriterijuma. Smatram da to nije bilo u redu, i da je jako lose to raditi ponovo (da li su uopste prestajali?!) Cak su im i profesori na ispitima "gledali kroz prste", sto me je jos vise nerviralo. Kao da su radili po necijem nalogu!

Uveli su bili i polaganje srpskog jezika na prijemnom te godine. Ja sam besnela, ali sam kasnije slusajuci kako se govori po hodnicima, shvatila da je bitno za svakoga ko zeli da se bavi prevodjenjem da savlada dobro maternji jezik, odnosno savremeni srpski. Dolaze ljudi iz razlicitih sredina i ne primecuju da nepravilno govore ili pisu, jer tako svi rade "u njihovom selu".

Ne kazem nista lose o vasoj cerci, naprotiv, samo koristim vas komentar kao slagvort jer mislim da treba polagati srpski jezik na prijemnom, stavise uvesti ga kao obavezan predmet na svim katedrama Filoloskog.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:10 24.06.2007

Re: Loš pokušaj

problem je sto bar 80% ljudi u srbiji nema blagog pojma sta i zasto treba ili ne treba uci u EU, sta je to EU, sta su joj vrednosti/prednosti, sta su joj mane...? niko nema pojma.

u pravu si jelena ali problem je da clanice EU i USA (pa i australija, ne znam da li znate?) imaju problem sa nacionalizmom i rasizmom, i to u velikoj meri. onda kada se on prepozna i ne osudi, jer je na dejli bejsu i prilicno konstantan ali ne i agresivan (sto je jos gore po meni, jer kad je agresivan onda se vinovnici strpaju u zatvor i zabrani im se delovanje, a ovi sto su fini a mrze te...jezivo! e, to vam je dragi moj i EU!), kako mislis da ce iko ovde da se obazire na isti problem kod nas? jos ce da ti kazu kao i ovaj gore, pa imaju to i oni iz EU. a to je moram reci, jos veci problem. da ne govorim u USA gde crnac tesko postaje shef (nije nemoguce ali je tako).
Lahor Krtolica Lahor Krtolica 18:36 24.06.2007

Re: Loš pokušaj

Ja sam upisala Filoloski 1990. i tada su primali "na velika vrata sve iz srpskih zemalja", bez ikakvog kriterijuma.

Postovana Cyber Domacice mozete li elaborirati termine "primali na velika vrata" i "srpskih zemalja"?
Unaprijed zahvalan,
Lahor Krtolica
Cyber Domacica Cyber Domacica 21:14 24.06.2007

Re: Loš pokušaj

Pa u to vreme su delove Hrvatske i Bosne politicari nazivali "srpskim zemljama", pa sam to zato upotrebila... Licno nisam imala nameru da "svojatam" bilo sta ako ste to pomislili.
A sto se tice "velikih vrata", licno sam sretala devojke na fakultetu i slusala ih kako pricaju o tome da su u prvom krugu bile "ispod crte" na npr. katedri za engleski i koje su kasnije pozivali telefonom iz Beograda, sa fakulteta, da dodju i upisu se na neku drugu grupu gde je bilo mesta (tada se konkurisalo za svaku grupu posebno). One su prakticno otisle kuci jer nisu uspele da upisu fakutet, a onda su ih "jurili" po bivsoj YU da dodju u BG! E, to mislim da nije bilo pravedno, s obzirom da nisam srela nikoga iz BG npr. ko je licno bio pozvan telefonom, jer nije bio primljen u prvom krugu da dodje po svoj index!
nikola_bgd nikola_bgd 22:42 24.06.2007

Re: nismo jedini, a i ne treba da budemo

verovatno nismo jedini, ali ne znaci da su oni (druge drzave) u pravu. ovo nije nacionalna drzava vec gradjanska.
Ali ako zele nesto pozitivno da urade evo predloga: klinci bez roditeljskog staranja posle izlaska iz doma nemaju sansu za studiranje jer nema ko da im pomogne, postoji mala armija onih koji nisu imali dovoljno poena da udju na budzetsko finansiranje pa zbog ne mogucnosti da plate odustaju od studiranja, o cinjenici da na fakultetima imamo najmanji broj asistenata u odnosu na studente u srednjoj Evropi (zapadnu necu ni da pominjem).....
blejach blejach 23:03 24.06.2007

Re: Loš pokušaj

okapoaniolz
Jelena Krajšić
Veoma loš i opasan argument, argument tipa "gurni glavu u pesak".

Srbija treba da bude matica srpskog naroda (sto ne znaci da nacionalne manjine koje zive u srbiji treba da imaju manja prava) i treba da se brine i pomaze svim srbima koji zive van njenih granica (posebno u obrazovanju i kulturi). Svak maticna drzava u svetu se brine za svoju manjinu u drugim drzavama, a po vama srbija bi srbe koji zive van srbije trebala da zaboravi.


Srbija mora pre svega da se brine o gradjanima Srbije. Postoji budzetski deficit, mi i onako trosimo vise nego sto zaradjujemo.... uzimamo razne kredite.... a u isto vreme trosimo drzavni novac na skolovanje ljudi koji su ipak strani drzavljani. To nema smisla.

Jedan normalan ustupak matice prema dijaspori bi bio taj da Srbi iz susednih zemalja ne placaju istu cenu kao stranci (nasi fakulteti imaju razlicite tarife za strane i domace samofinansirajuce studente) ali nikako ne bi smeli da budu na budzetu i da se skoluju besplatno.
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 06:51 25.06.2007

Re: Loš pokušaj

Blejach, stavljaš da sam rekla nešto što nisam:
1) namerno?
2) nespretan si?
3) prispavalo ti se?
4) nešto četvrto?
ljubavnica majakovskog ljubavnica majakovskog 02:45 27.06.2007

Re: Loš pokušaj

a boga ti, kako su to govorili po njihovom selu? Hocete reci da su iz "srpskih zemalja" dolazili seljaci te se iz razonode upisivali na fakultete, a u Srbiji u kojoj izgleda nema sela, obrazovne ustanove i filoloski fakultet pohadjahu gradska djeca milozvucnih pravopisa?

Cyber domacice, nemate vi pojma sta znaci biti protjeran i doslovno puskom istjeran iz vlastite kuce pa doci na sigurno medju "svoje" koji te preziru, omalovazavaju i ismijavaju (pocevshi od "seljackog" nam govora) i pored svega imati volje i snage pohadjati fakultet.

najlakse je za svoje neuspjehe kriviti druge. Sta bi tebe bilo briga ako imas svoje ispite, predavanja, svoje ocjene kako se i zasto neko drugi upisao na fakultet, a to da nam se gledalo kroz prste, ni u kom slucaju nije tacno. Ja kao izbjeglica 1995 nisam osjetila blagodati nikakvih privilegija ni posteda na koje se pozivate. No, ja ne krivim vas, to je vec davno poznati simbol, strah od dosljaka..."dodjosha" kako nas Balasevic s blagim prezirom oslovljavashe.
blejach blejach 11:31 28.06.2007

Re: Loš pokušaj

Jelena, izvini, rekao bi da je ovo pod 2 i 3... :)

Pokusavao sam da odgovorim na ono sto je napisao okapoaniolz.... ne znam kako je ispalo ovako... oprosti...
telekomunista telekomunista 11:31 24.06.2007

ono sto je problem

U ovom uputstvu je najgora stvar sljedece:

"“Pripadnici srpske nacionalne manjine iz susednih zemalja mogu se školovati u Srbiji pod istim uslovioma kao i građani Srbije”. “Susedne zemlje” su Mađarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija, Albanija, BiH, Slovenija, Hrvatska i Crna Gora. "
Za Crnu Goru nisam siguran, ali za BIH pouzdano znam da su Srbi u BIH konstitutivan narod, a ne nacionalna manjina!!!
Sad da li se radi o nerazumijevanju ili namjeri ne znam.
Dalje kazu:
"Kandidati/nje za akademce/akademkinje iz RS, Republike Srpske Krajine i Crne Gore mogu konkurisati za upis bez nostrifikacije dokumenata, a nacionalnu pripadnost “potvrđuju samo svojim iskazom”
Dakle, sastavljac preporuke potencira razliku izmedju Srba iz RS (koji su konstitutivni i u RS i u BIH po Ustavima i RS i BIH) i Srba iz BIH (valjda misle na Federaciju BIH, u kojoj su, takodje Srbi konstitutivan narod!!!).
ljubavnica majakovskog ljubavnica majakovskog 02:07 29.06.2007

Re: ono sto je problem

a jel vas strah da nece biti mjesta za druge? e, boze svasta, kao da sad svi hrle u Srbiju ne bi li se obrazovali i prosvetili.

tako nam (srbima) svima i treba kad smo glupi sad bi se mozda radije mirili sa siptarom nego sa bosanskim ili hrvatskim srbinom jer ovi su stranci, a mi smo uljezi. ih, kako smo glup narod...pa nek nas onda i gazi svaka gnjida kad pozeli.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:38 24.06.2007

nije mi jasno

jasmina, meni ovo nije jasno

prvo, naslov - etnicki cisto obrazovanje - pomislila sam da je u pitanju sadrzaj, pa sam se presekla, pa videh da su u pitanju olaksice kod upisivanja, tj sito lakse propusta srpski opredeljene studenete, odnosno one koji su pripadnici srpske manjine

mada, sa stanovishta lakoce, najlakse se upisuju strani drzavljani, ne potpadaju ni pod kvote, pa je s tim u vezi bilo i muvaza, posebno na medicni i sta ja znam (pojavi se student, novopeceni drzavljanin makedonije na primer, a drzavljanin je samo u funkciji upisa)

drugo, ne znam kako je to regulisano u razvijenim zapadnoevopskim zemljama? da li na primer nemac koji zivi u holandiji ima neke beneficije ako hoce da studira u berlinu, na primer?

sticajem okolnosti znam samo za svedsku, gde na teret poreskih obveznika svedske moze da se upise na univerzitet svako, pa i student iz srbije, jer im je skolovanje besplatno. znam da su imali polemike na tu temu, da uvedu neke restrikcije, ali koliko znam odustali su, pa i dalje mogu da se upisuju studenti iz drugih zemalja, a skolarina ide na teret svedskih poreskih obveznika.

zbunila si me ovim tekstom, priznajem. nekako sam podrazumevala da svaka olaksica za ucenje je dobra. podrazumevala sam i da nacionalne olaksice za ucenje jesu standard u svetu, ali nisam sigurna u to. mada, ja umem svasta da podrazumevam pa se zayebem.

dakle, da svedem na pitanje moju nedoumicu: da li su nacionalne olaksice za upis na studije standard u razvijenim zemljama, iii nisu?

ja sam, sticajem okolnosti ukacila jednu drugu nepravdu. na primer, moje dete nije moglo da konkurise za budzetsko finansiranje iako je dobar djak ( i ima i srpsko drzavljanstvo), zato sto je srednju skolu zavrsila u inostranstvu (postoji kvota, ali je je nesto jedan koma nesto, pa je smesno i konkurisati za kintu, lepo mi objasnili), kao da je neko podrazumevao da ako si zavrsio skolu van srbije da si po difoltu bogat, pa ti nista nije da tresnes pare. i nema veze ako si isao u jaku skolu, nema veze ako si isao u brz razred i davao dve godine za godinu, nema veze ako je neko ukacio negde da si pametan i isfinansirao ti skolu, kriterijum je "gde".

Rasejani Rasejani 12:17 24.06.2007

Vesna, vidi se da ne pratite rad

Jasmine Tesanovic. Da pratite znali biste da ovo nije njen autorski tekst. Suvise je artikulisan.
Naslov je njeno autorstvo, to se vidi.

Iz ovog teksta moze sa sa sigurnoscu zakljuciti samoo jedno - Haos i Jasmina, iako ne zlonamerni, vole da se izjasnjavaju po pitanjima o kojima nemaju pojma.
Brinu se za poreske obveznike! Kao oni placaju porez!

Evo pitanja za Jasminu: Koliko ste poreza platili prosle godine u Srbiji?
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 12:53 24.06.2007

Re: Vesna, vidi se da ne pratite rad

bogami vam idu argumenti danas, rasejani.
pošto vam je paradajz?
Rasejani Rasejani 13:18 24.06.2007

JELENA

kazete:
pošto vam je paradajz?


Vi se podsmevate poljoprivrednicima? Mislite da su oni glupi? Da ne znaju?

Nel, Jelena, ja nisam poljoprivrednik, a i da jesam, po ovom pitanju bih bio u pravu za razliku od Vas i Tesanovicke koje ovom tematikom notorno ne vladate.

Btw. aktivista mora biti dosledan. Ne moze se boriti za prava zena, homoseksualaca, zrtava zlocina, a prezirati poljoprivrenike kao vi ili dusevno obolela lica sto cini Jasmina u svojoj prepisci sa Zoksterom.
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 13:31 24.06.2007

Re: JELENA

I dalje podmećete?
Ili vas mrzi da mislite?
Nema treće.
Lionsgate Lionsgate 19:57 24.06.2007

Re: JELENA

Jelena je iz tradicionalno poljoprivrednog kraja, Fjutoga... sledi da se ona ne podsmeva poljoprivrednicima. Cisto podmetanje...
nikson nikson 20:10 24.06.2007

Re: Vesna, vidi se da ne pratite rad

dobro pitanje, ajde recite koliko ste platili porez? pa da vidimo da li je u pitanju dokonluk ili stvarna briga...
Greshka Greshka 20:16 24.06.2007

Re: JELENA

A jelte, sta spada u poljoprivrednu granu ovog kraja, riba ili kupus? ;-)
Zverilla Zverilla 11:39 24.06.2007

mlacenje prazne slame

nekima bas smeta cim se pomene i s od srpskog.
pa sta ako ce imati mogucnost za obrazovanje pod istim uslovima kao i gradjani srbije?
skener skener 11:55 24.06.2007

Re: mlacenje prazne slame

ma nemoj!!! onda im ti plati skolarinu!!!
Zverilla Zverilla 14:18 24.06.2007

Re: mlacenje prazne slame

pa bilo bi lepo da je haos uradio analizu koliko to zaista kosta srbiju umesto sto naveliko kenjaju o velikoj srbiji na mala vrata. tada bi saopstenje jos i imalo neku vrednost
medjutim medjutim 14:59 25.06.2007

Re: mlacenje prazne slame

Zverilla
pa bilo bi lepo da je haos uradio analizu koliko to zaista kosta srbiju umesto sto naveliko kenjaju o velikoj srbiji na mala vrata. tada bi saopstenje jos i imalo neku vrednost


.. stvarno, 'oce neko da stavi na papir koliko nas kosta to sto ljudi iz drugih zemalja studiraju za dz, a koliki je dobitak koji mi imamo od toga (u smislu toga sto ce ti ljudi verovatno da ostanu ovde da rade, kao strucnjaci)

i zasto je uvoz strucnjaka losa stvar? Ionako stalno kukamo kako mnogo nasih diplomaca ode u inostranstvo.. na ovaj nacin se ublazava odliv strucnog kadra..

BTW, raspitajte se o tome kako su Bugari delili pasose svakome ko potpise da je Bugarin, i da makedonska nacija ne postoji.. a i oni su s tim usli u EU.. jel' treba da svi ostali privlace ljude ka sebi, a mi da se pravimo fini? Svakako je veca sansa da ce student srpske nacionalnosti po zavrsenom fakultetu da ostane ovde nego student Rumun iz Rumunije, ili student Madjar iz Madjarske.. Ili mozda gresim? I da li bi se HAOS pobunio da ministarstvo resi da dozvoli svima iz sveta da studiraju ovde za dz. a da ih ne pita da li su Srbi?

Inace mislim da treba donekle zastititi prava nasih studenata tako sto bi imali prednost u dobijanju mesta u domovima, i slicno (trenutno tu prednost nemaju). Sve preko toga treba da se ostavi konkurenciji.
Umetnica Umetnica 11:52 24.06.2007

Jebo nacionalne države

Meni je baš drago da Srbi svih pripizdina sveta imaju pravo na besplatno studiranje u Matici, ali zbog čega se smatra da je u redu da se to odvija preko džepa poreskih obveznika Srbije? To znači da moji keva i ćale rade ceo život, plaćaju rezpo, i onda to pokrije školovanje iz budžeta nekoga ko je završio kao vukovac u recimo Kninu, a ko i ne mora da nostrifikuje svoju diplomu srednje škole. Dovoljno je da se preziva na -ić i da ume da se prekrsti s tri prsta desnom rukom (tajni znak prepoznavanja Istinitog Srbina).

Kick ass. Mislim, taj rad sa nacionalnim državama...
ljubavnica majakovskog ljubavnica majakovskog 02:16 29.06.2007

Re: Jebo nacionalne države

eh, sad da je tako jednostavno i nije bas...
moze ko hoce iz 'pripizdina' (sramite se za ovakve atribute) da se upise, a ko koliko vrijedi i koliko ce trajati pokazace se kroz skolovanje i neke kriterije pri ispitima, zar ne. Pa ima koliko hocete Srbijanaca da se na razne nacine skoluju i upisuju na fakultete po srbiji (tatinih sinova i kceri, pa dezertera i dzabalebarosa, a porez i dalje tece) i sta ste se zakacili za te poreze...mnogo ste mi nesto savremeni, mogli biste u Evropu
Atomski mrav Atomski mrav 12:02 24.06.2007

Etnički čisto???

Ovo mi liči na post koji ste svojevremeno "okačili" na blog predviđajući nekakvu mobilizaciju... u vezi sa upisom ratnog rasporeda u vojne knjižice nakon odsluženja vojnog roka. Mislim, "Etnički čisto obrazovanje"? Ja pomislio da su doneli uredbu po kojoj samo Srbi mogu da studiraju u Srbiji... da se razumemo, ni meni se ne sviđa to što studenti iz susednih država studiraju na teret budžeta u Srbiji (tj. da su izjednačeni po pravima sa studentima iz Srbije), ali ako je dozvoljeno građanima Crne Gore da i dalje komotno studiraju u Srbiji nakon "razvoda" braka Srbije i Crne Gore, onda me ovo nikako ne čudi.
Doctor Wu Doctor Wu 12:08 24.06.2007

U Skotskoj

Sva skotska deca studiraju besplatno a svi Englezi placaju top-up fees (trenutno, £3K godisnje). Danas je znanje kapital i najbolja investicija u buducnost. Zivimo u vrlo kompetitivnom svetu i normalno je da svaka nacija u toj trci zeli da zauzme sto bolju poziciju (to vazi kako za Srbe tako i za Svedjane , Holandjane , Hrvate, Slovence, Albance).

Jedini problem u ovome sto se napisali vidim u tome sto se drzava petlja u proces izbora pojedinaca i nacina na koji oni treba da se skoluju (i kao i obicno to cini vrlo trapavo i pomalo glupavo). Umesto toga, trebalo bi pustiti trzistu, ekonomiji, da kroz sistem stipendija i takmicenja odabere sto bolje pojedince kao i sto bolje univerzitete koji ce vratiti sto veci Return on Investment. Mozda bi se firmama vise isplatilo da mlade i pametne Srpkinje/Srbe salje na univerzitete u Ameriku.
Queeria Queeria 12:42 24.06.2007

Mito

Ovo je veoma skupo potkupljivanje Srba iz okolnih zemalja da budu vezani za svoju maticu, nikako za zemlju u kojoj trenutno žive. Zašto ne bi Srbin/Srpkinja iz Hrvatske studirali na Zagrebačkom sveučilištu i tako stvarali poznanstva, prijateljstva i sarađivali sa građanima/kama zemlje u kojoj žive?

Ali ovo mi je jako interesantno: a nacionalnu pripadnost “potvrđuju samo svojim iskazom”!!! - zar postoji neki drugi način dokazivanja nacionalne pripadnosti?
Zverilla Zverilla 13:03 24.06.2007

Re: Mito

cekaj - da li njih neko TERA da dodju i studiraju u srbiji? ne!
imaju mogucnost da se upisu i to je to.
ljubavnica majakovskog ljubavnica majakovskog 02:22 29.06.2007

Re: Mito

u pravu si queeria, ali ja ne bih u zg, a znate zasto...zato sto ne smijem.

Zvuci vam smijesno i mislite da pretjerujem?
O, dokle cemo biti naivni....

p.s. to za nacionalnu pripadnost iskazom, to je dobra primjedba sto ste rekli
Urosh Urosh 12:49 24.06.2007

Ovo je uzas

uskoro ce, ako se ovako nastavi, svaka Srpkinja morati da ima muza.
Zvuci poznato?
Btw, da li se 10.ili 11.jula u Beogradu organizuje stajanje glede 12 godina genocida u Srebrenici?
Atomski mrav Atomski mrav 12:55 24.06.2007

Re: Ovo je uzas

Uroše, jel' to znači da 10. i 11. jula nemaš nikakve obaveze? Položio ispite? Ne ideš na Exit?
Urosh Urosh 13:35 24.06.2007

Re: Ovo je uzas

Atomski mrav
Uroše, jel' to znači da 10. i 11. jula nemaš nikakve obaveze? Položio ispite? Ne ideš na Exit?

Na EXIT ne idem sve dok u NS vlada fasisticka i zlocinacka organizacija aka SRS.
A 10.jula sigurno idem na stajanje, ako ga bude bilo.
Queeria Queeria 15:23 24.06.2007

Re: Ovo je uzas

A živiš u Srbiji u kojoj vlada fašista Koštunica?
Urosh Urosh 22:24 24.06.2007

Re: Ovo je uzas

Troll on:
Ja barem ne velicam fasiste, za razliku od tebe, kome je ikona Ceca Raznatovic, koja je devedestih pevala zlocincima u okupiranoj Hrvatskoj, tacnije, u Erdutu i Vukovaru.
Troll off!
ljubavnica majakovskog ljubavnica majakovskog 02:24 29.06.2007

Re: Ovo je uzas

uroshe, mjenjaj ime.
aurelije aurelije 12:56 24.06.2007

Jadno

Nekada se većina Tuzlaka školovala na BU, a sada će moći samo oni koji su setifikovani kao Srbi®. Ne znam ko će da obavi tu sertifikaciju, možda zavod za standarde. Biće ono merenje nosa, obim glave, gustina obrva... Ko prođe prođe...

Ako se potvrđuje potpisom to je zadiranje u intimu. I liči mi na onaj jadni bugarski trik kad Makedoncima dozvoljavaju besplatne studije samo da potpišu da su Bugari.

A mislim da je za Srbiju kao zemlju jednako dobro da školuje bilo koga iz susedsta ko razume jezik na kome se studije odvijaju na državnim fakultetima. Zašto neko iz Segedina ne bi studirao na srpskom ili mađarskom u Vojvodini? Zašto neko iz Tuzle ne bi studirao u Beogradu na svom jeziku (kako god da ga zove). Ta osoba će sigurno nositi pozitivna iskustva naše kulture, imaćemo prijatelja više. Ako posle studija ostane u zemlji imaćemo osobu više koja može svojim znanjem i radom da doprinese našem društvu. Nekada smo školovali i Kineze i Japance i razne Afrikance i braću Arape. Od toga nismo imali nikakve štete. Valjda sad možemo i susede, kao što će i oni nas, nadam se.
Sloven Sloven 13:22 24.06.2007

Diskriminacija

“Pripadnici srpske nacionalne manjine iz susednih zemalja mogu se školovati u Srbiji pod istim uslovioma kao i građani Srbije”


To znači da pripadnici nesrpske nacionalnosti iz istih zemalja ne mogu da se školuju pod istim uslovima kao srpske nacionalne manjine. To ništa drugo nije nego obična diskriminacija. Po čemu su Srpske nacionalne manjine povlaštenije od građana nesrpske nacionalnosti koji žive u susednim zemljama? Samo zato što su srpske nacionalnosti?
Mađari iz Vojvodine ne dobijaju iste uslove u Mađarskoj za školovanje kao građani Mađarske, jer su pre svega građani Srbije, o dvojnom državljanstvu da i ne govorim.


Zašto neko iz Segedina ne bi studirao na srpskom ili mađarskom u Vojvodini? Zašto neko iz Tuzle ne bi studirao u Beogradu na svom jeziku (kako god da ga zove). Ta osoba će sigurno nositi pozitivna iskustva naše kulture, imaćemo prijatelja više. Ako posle studija ostane u zemlji imaćemo osobu više koja može svojim znanjem i radom da doprinese našem društvu. Nekada smo školovali i Kineze i Japance i razne Afrikance i braću Arape. Od toga nismo imali nikakve štete. Valjda sad možemo i susede, kao što će i oni nas, nadam se.


Niko im ne brani da se školuju kod nas ali neka troškove njihovih studija snose države iz kojih dolaze ko što su to činili Kinezi, Japanci, razni Afrikanci i braća Arapi.
aurelije aurelije 14:51 24.06.2007

Re: Diskriminacija

Sloven
Niko im ne brani da se školuju kod nas ali neka troškove njihovih studija snose države iz kojih dolaze ko što su to činili Kinezi, Japanci, razni Afrikanci i braća Arapi.


O.K. to je pošteno. Može i neki drugi modalitet, tipa prebijanje cene studija, reciprocitet, delimično finansiranje države Srbije a delom njihove domovine... Samo da važi za sve bez diskriminisanja. Meni je Bosanac Bosanac, Slavonac, Slavonac i ne pada mi na pamet da ih filtriram.
Sloven Sloven 18:49 24.06.2007

Re: Diskriminacija

Neka im se odobre dozvola za rad, pa neka finansiraju sami svoje studije. Više će ceniti na taj način svoje diplome. Tako inače rade strani studenti u Holandiji kojima država iz koje dolaze daje delimičnu finansijsku podršku ili čak ni to.
Lala iz Banata Lala iz Banata 23:10 24.06.2007

Re: Diskriminacija

@Aurelije: "O.K. to je pošteno. Može i neki drugi modalitet, tipa prebijanje cene studija, reciprocitet, delimično finansiranje države Srbije a delom njihove domovine..."

Sa'ću da puknem od smeha! :))
Koliko su to braća iz Podgorice (Titograda), naprimer, finasirala (makar i delimično) studije Crnogoraca u Srbiji? A o BiH i Hrvatskoj (mahom Slavonija i Baranja) da i ne govorimo? Možete računati od WWII pa do sada.
A što se tiče poreza; ja ga plaćam punih 27 godina i od tih para se školuju i braća Srbi odasvuda, a ne samo iz Vojvodine u kojoj živim od rođenja i u kojoj radim.
Neko je Jelenu pitao koliko je platila porez prošle godine. Ja, eto, ne znam;: država uzme koliko hoće. Sa plate (iliti "ličnog dohotka".
Vidim da ima neke dece koja ne znaju da porez nije samo davanje državi na "ostvarenu dobit preko xx dinara".
Greshka Greshka 23:55 24.06.2007

Re: Diskriminacija

Ja, eto, ne znam;: država uzme koliko hoće. Sa plate (iliti "ličnog dohotka".


Pa ne moze da uzme bas koliko hoce..ako radite "na belo" uzme onoliko koliko je propisano.Bruto plata, minus porez koji je oko 12% i minus doprinosi za socijalno OS oko 17% i eto vam neto plate.Ako radite "na belo" znate svaki mesec tacno koliko je od vas odpalo na drzavu, a na kraju godine u svaku paru izvestaj koliki je bio vas doprinost drzavnim dzepovima.Pritom, dobijete i obrazlozenje da je ovo porez na licni dohodak i da se takav racuna do odredjene sume, ako ste pak zaradili extra i preko te sume neophodno je da dzepove dopunite jos malo.Naravno, duzni ste da to sami prijavite.Ako radite "na crno" i porez vam je crn, prijavljujete koliko hoceta pa i drzava uzima koliko hoce.
Nikad mi nije palo na pamet da razmisljam ko se skoluje od mog poreza.Bilo bi lepo da se bar moje dete skoluje od tog poreza, i da sam se ja skolovala od poreza mojih roditelja..a nece biti da je tako.Oni se skoluju od nasih neto plata, kao sto ce se i nasa deca skolovati od neto plata, a oporezivana suma ko zna gde zavrsava, o neoporezovanoj i da ne govorimo....opere se negde vec.
aurelije aurelije 13:00 25.06.2007

Re: Diskriminacija

Lala iz Banata
Sa'ću da puknem od smeha! :))
Koliko su to braća iz Podgorice (Titograda), naprimer, finasirala (makar i delimično) studije Crnogoraca u Srbiji? A o BiH i Hrvatskoj (mahom Slavonija i Baranja) da i ne govorimo? Možete računati od WWII pa do sada.


O svemu ovome treba uraditi studije. Jasno je da Crna Gora ne daje ni dinar za svoje studente u Srbiji, tačno je i to da gomila tih studenata ostaje u Srbiji, postaju profesori, asistenti, obrazovaniji sloj našeg društva (dobiju državljanstvo) i povećaju nivo obrazovanosti što je za Srbiju dobro. Jeste i da su doneli specifičnu kulturu i navike, ali veruj da kod studentske populacije ljudi iz Crne Gore te specifičnosti su najmanje izražene i oni se najlakše uklapaju u društvo. Isto je tako i sa ostalim nesrbijancima.

To je jedan nivo ovog problema. Država može da oceni da li joj odgovara da potpuno finansira ove kategorije, da li da delimično učestvuje ili da zahteva od njihove matične države potpuno finansiranje. A tu je i druga strana građani Srbije u drugim državama (jeste da je to mnogo asimetrično ali ima i toga). Ja bih najviše voleo da se dogovor postigne na nivou država da se konkretnog studenta to uopšte ne tiče. Da on ima spolja ista prava kao student iz Srbije a da se finansije prebijaju na međudržavnom nivou, a ne preko njegovih leđa. Da on uopšte ne mora da razmilšlja ko plaća školovanje kao što o tome ne misle ni njegovi drugovi iz Srbije (osim ako nisu samofinansirajući). Mislim da bi to bilo najpoštenije.

Drugi nivo je pitanje diskriminacije po nacionalnosti. Npr. zašto moja sestra Azra iz Mostara ne bi mogla da studira pod istim uslovima kao neka Milena iz istog mesta? Ili moja sestra Sanja koja je samo 50% Srpkinja? Možda je ona Jugoslovnka kao i ja pa za nju nema studiranja. Jedinu dozvoljenu "diskriminaciju" bih stavio kao diskriminaciju po jeziku. Ko god studira na zvaničnom jeziku fakulteta (srpski na svim, mađarski i šta ja znam koji sve na nekim) da ima ista prava kao Srbijac (ali u pozadini da se finansiranje rešava međudržavno kako sam i objasnio u prethodnom paragrafu), ko studira na engleskom da plaća kao i sada one dolarske iznose.

Naravno da se kvote za nesrbijance odrede po fakultetima, tako da ne konkrurišu Srbijancima i da se prime najbolji od njih. Uz ono predhodno dobili bismo sistem u kome ne bi bilo diskriminacije, u kome bismo stimulisali ljude da uče srpski jezik (na mom faksu imamo 2 Vijetnamca koji slušaju na srpskom) a to je za nas samo dobro, a finansiranje (bar ne potpuno) ne bi bilo iz našeg budžeta. Pri tom bi se ti ljudi ugodno osećali a ne diskirminisano. Niko ne bi mogao da kaže da se nije upisao zbog tamo nekog izvan Srbije, stvarale bi se dobre veze. Studenti srpskog jezika mogli bi da neku godinu studija odslušaju u Srbiji. Slično i za našu emigraciju od Turske do Amerike. Ti ljudi pomalo zaboravljaju jezik, ovako bi mogli da ga usavše. Velike zemlje se upinju iz petnih žila da promovišu svoju kulturu, otvaraju svoje kulturne centre po drugim zemljama, organizuju kurseve jezika, a eto nama bi došli na noge :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:51 24.06.2007

Nisam

znala da se Slovenija graniči sa Srbijom, dosta zanimljiva geografska informacija. Nego ja bih pitala, obzirom da se nacionalnost utvrdjuje samo davanjem iskaza osobe..šta da se radi ako se neko lažno predstavi kao Srbin? Ili će da naprave neki test srpstva? Neka tajna pitanja, na koje mogu da odgovore samo nosioci dovoljnog broja srpskih gena? Ja mislim da je to neophodno, da se ne bi Matici podvaljivali razni...mislim to bi bilo strašno...ili možda ovo ima za cilj da se (makar i iz materijalnih razloga) na taj način poveća broj Srba, makar na papiru, makar im i plaćali školovanje...dakle, šta ovima sve pada na pamet, to je čudo jedno...kako samo postižu...
yu1bcd yu1bcd 22:28 24.06.2007

Re: Nisam

Moja majka je rodjena u Srbiji, studiral ekonomiju u Beogradu, sahranjena sa crvenom zvezdom u Pancevu ali sumnjam da bi prosla genetske testove radi njenog oca Ceha i majke Slovenke. Ja se i dalje izjasnjavam i svercujem kao Jugoslovem mada me u dezeli birokrati najradje svrstavaju po rodjenju u Hrvata, a poznanici u Srbina Skolovao sam se besplatno u BiH i Srbiji pa sam i doneo nesto od tih kultura u dezelu.

Tanjučka Tanjučka 14:09 24.06.2007

Etnički čisto obrazovanje

Vrlo začuđujuća priča nastala uz pomoć Vaših misli i Vaše tastature .Osećam se dovoljno obaveštenom i upotrebljivom za razgovor o ovoj temi jer niz godina radim na jednom fantastičnim fakultetu ( BTW - državnom )
i naravno moram znati sve ono o čemu Vi pričate Vašu priču.Samo mi nije poznato šta ste njome hteli reći?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:21 24.06.2007

Tanjučka,

lepo piše da je Jasminina "priča" nastala na osnovu informacije da je Min. za prosvetu izdalo uputstvo za upis na fakult., koje sadrži citiranu rečenicu. Dakle, ako ste dovoljno obavešteni, možete za početak gore navedenu informaciju da potvrdite ili negirate.
Inače, na blog-prostoru, je bez pomoći misli i tastature užasno teško napisati bilo koju priču. Da ne kažem nemoguće.
dalmos dalmos 14:12 24.06.2007

Problem

Smatram da je svaka saradnja na relaciji matica-dijaspora potpuno legitimna i dobrodošla, a vaša reakcija me podseća na onu paranoju sa mobilizacijom.

Ovde je problematično to što se novac poreskih obveznika troši na školovanje stranih državljana, a da se oni pri tom ne obavezuju da će određeni vremenski period raditi u ovoj zemlji i na taj način vratiti u njih uložena sredstva.

Ustvari to bi bilo problematično da naši državljani nakon završenih studija imaju takvu obavezu, ovako, da li ćemo nekoga iškolovati pa ispratiti ili ćemo ga prvo ispratiti pa primiti kao stranca na školovanje, dođe mu na isto.

Meni ovakva praksa ima smisla, naročito na duže staze. Ono što mi smeta jeste to što su potpuno izjednačeni sa našim državljanima što svakako zaoštrava konkurenciju, i samim tim pojačava kvalitet, ali mislim da ugrožava naše studente.
johnny011 johnny011 14:24 24.06.2007

RSK

Kandidati/nje za akademce/akademkinje iz RS, Republike Srpske Krajine i Crne Gore mogu konkuris

Jasmina, možda ne bi bilo loše da ovde objavite integralni tekst tog uputstva Ministarstva prosvete, jer ako se u njemu zaista pominje "Republika Srpska Krajina" to je ozbiljan problem, zbog kojeg bi Republika Hrvatska morala da reaguje, a da onaj ko stoji iza ovog uputstva bude smenjen.

S druge strane, pošto u zvaničnim dokumentima ne postoje konstrukcije poput "kandidati/nje" jasno je da HAOS nije precizno citirao to uputstvo, što ostavlja prostor za sumnju da su i neki drugi delovi pisma pogrešno preneti.

O ostalom iz uputstva može se debatovati ovako ili onako, ali uvršćivanje "RSK" je izuzetno ozbiljno.

Vest koju sam sad video:

Boris Tadić prvi visoki funkcioner Srbije koji se izvinio građanima Hrvatske zbog zločina u proteklom ratu, prenela sinoć HRT. "Svim građanima Hrvatske i svim pripadnicima hrvatskog naroda koje su učinili nesrećnima pripadnici moga naroda, upućujem izvinjenje i preuzimam za to odgovornost", izjavio je predsednik Tadić u specijalnom intervjuu za emisiju "Nedjeljom u dva" Hrvatske televizije koji će biti u celini prikazan danas.
Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da je izvinjenje Borisa Tadića građanima Hrvatske najozbiljnije izvinjenje koje se do sada čulo na ovim prostorima.
IZVOR

Odlično!!
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 14:40 24.06.2007

super

Glavno da će Crnogorci i dalje da plaćaju školarine ko domaći studenti.
noboole noboole 16:38 24.06.2007

.

Zakljucak - uvodejenje velike srbije na mala vrat je bezveze. Znacajnije je to sto se isti uslovi omogucavaju za pripadnike samo srpskog naroda. Ukoliko se vec sprovodi ovakva ideja trebalo bi omoguciti istu stvar svima koji su poreklom iz Srbije, a nalaze se unaokolo.
kamichak kamichak 19:33 24.06.2007

...

samo jedna korekcija: diplome se nostrifikuju, sa pala, iz bijeljine i slicno.
[cak lakse nego sa harvarda - na harvardu su teze mlogo kratke,
dok se na palama neguje (na ovim prostorima tradicionalna) skribomanija.]
dakle, jedino nije tacno da ako je neko srbin po nacionalnosti, ne mora da nostrifikuje diplomu.
mora.
a posle toga - sky is the limit.
Brooklyn Brooklyn 20:02 24.06.2007

Re: ...

evo, ovako: onaj kome ja budem poslodavac, a ima hardvardsku diplomu, uopste mu necu traziti da je nostrifikuje :)
kamichak kamichak 20:07 24.06.2007

Re: ...

Brooklyn
evo, ovako: onaj kome ja budem poslodavac, a ima hardvardsku diplomu, uopste mu necu traziti da je nostrifikuje :)


ma naravno.
ali ako si pravnik, treba ti nasa diploma da bi polagala bar exam.
isto je sa svim licenciranim profesijama.
sentinel26 sentinel26 20:17 24.06.2007

Re: ...

Brooklyn
evo, ovako: onaj kome ja budem poslodavac, a ima hardvardsku diplomu, uopste mu necu traziti da je nostrifikuje :)

Čestitam!
To je pravi odgovor na ova i slična pitanja.
Meni nije uopšte jasno čemu služi ta nostrifikacija, osim otimanja novca i maltretiranja ljudi. Jedino za ljude koji hoće da rade u pravosudju bih to zadržao.
kamichak kamichak 20:21 24.06.2007

Re: ...

sentinel26
osim otimanja novca i maltretiranja ljudi.


ja platila 500 evra nostrifikaciju mastera.
Brooklyn Brooklyn 20:22 24.06.2007

Re: ...

e to je vec problem lobija. ali, po drugoj strani, licencirane profesije, zahvaljujuci tim lobijima imaju vecu platu, pa se mozda i isplati pain nostrifikovanja :)

i kad smo vec kod pravnika, mislim da je najbolje zavrsiti dodiplomske u srbiji, pa LLM u americi. ustedis godinu dana, a ne moras da nostrifikujes ni u jednoj drzavi za bar exam (mislim). meni je zanimljivo sto u americi, da bi studirao pravo moras da polazes test iz logike. tj. bilo bi mi zaljivo kako bi prosli srbijanski studenti prava, ako bi im se podelio isti test.
kamichak kamichak 20:29 24.06.2007

Re: ...

Brooklyn
e to je vec problem lobija. ali, po drugoj strani, licencirane profesije, zahvaljujuci tim lobijima imaju vecu platu, pa se mozda i isplati pain nostrifikovanja :)

i kad smo vec kod pravnika, mislim da je najbolje zavrsiti dodiplomske u srbiji, pa LLM u americi. ustedis godinu dana, a ne moras da nostrifikujes ni u jednoj drzavi za bar exam (mislim). meni je zanimljivo sto u americi, da bi studirao pravo moras da polazes test iz logike. tj. bilo bi mi zaljivo kako bi prosli srbijanski studenti prava, ako bi im se podelio isti test.


pa to je moja kombinacija.
apsurdno je sto meni u americi nisu trazili da nostrifikujem diplomu sa osnovnih studija da bi me primili na LL.M.;
ali su mi u srbiji trazili nostrifikaciju LL.M.-a.
sto se tice "ustede" - bolonja je svela i srpski master na godinu dana.
sentinel26 sentinel26 20:34 24.06.2007

Re: ...

kamichak
sentinel26
osim otimanja novca i maltretiranja ljudi.

ja platila 500 evra nostrifikaciju mastera.

Klasično otimanje novca je u pitanju. Pod pretpostavkom da je to nužno, realna cena koštanja ovoga posla ne prelazi 50-60 eura.
Brooklyn Brooklyn 20:37 24.06.2007

Re: ...

mislila sam usteda ako hoces da budes advokat u americi, umesto da studiras 4 god undergrad i 3 JD, studiras 4 godine pravo kod nas, i 2 god LLM u americi, i mozes da polazes bar u obe drzave. to ti je usteda od min $30 -50 K za tuition + ako zavrsis neki harvard law, nekih, koliko, $100 -120K, za tu dodatnu godinu sto ces pre poceti da radis. not bad, huh?

e, ako bas insistiras na srbiji, onda nostrifikacija itajrad :))))
kamichak kamichak 20:41 24.06.2007

Re: ...

Brooklyn
mislila sam usteda ako hoces da budes advokat u americi, umesto da studiras 4 god undergrad i 3 JD, studiras 4 godine pravo kod nas, i 2 god LLM u americi, i mozes da polazes bar u obe drzave. to ti je usteda od min $30 -50 K za tuition + ako zavrsis neki harvard law, nekih, koliko, $100 -120K, za tu dodatnu godinu sto ces pre poceti da radis. not bad, huh?

e, ako bas insistiras na srbiji, onda nostrifikacija itajrad :))))


znas sta je najjaca usteda:
tri godine studiras klasicne jezike ili tako nesto u UK,
godinu dana odradis conversion course,
i spremna si za training contract u bilo kojoj advokatskoj firmi.
englezi su oduvek pravo tretirali kao skill, do relativno skoro (kad se uzme koliko su stari ovdasnji univerziteti) pravo nije ni bilo akademska disciplina, nego lepo malo segrtujes uz nekog sudiju da ispeces zanat.
dakle, 4 godine i basta.

Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 20:55 24.06.2007

Priznavanje diplome

meni u bisvkoj JU uopste nisu hteli da priznaju diplomu u BG sa milanskog fakulteta
inace svuda prizanatu u svetu
ni za pare ni za dzabe
jel nije bilo dovoljno predmeta koji su zadovoljavali njihove kriterije

Lionsgate Lionsgate 21:24 24.06.2007

Re: ...

e to je vec problem lobija. ali, po drugoj strani, licencirane profesije, zahvaljujuci tim lobijima imaju vecu platu, pa se mozda i isplati pain nostrifikovanja :)


E sta ti je ekonomista... uopste ne razmislja o prakticnim stranama licenciranja vec samo o ekonomskom aspektu. Recimo da jedan inzenjer izucava pod drugacijim uslovima, propisima i standardima svoju struku nego sto se to izucava u zemlji u kojoj hoce da se uclani u strukovno udruzenje, sledi da je sasvim normalno da bi morao da polozi odredjene ispite tj da dokaze da je usao u standarde i propise nove drzave. Isto vredi i za vecinu ostalih zanimanja, lekare, profesore, farmaceute...
kamichak kamichak 21:31 24.06.2007

Re: ...

Lionsgate
[ bi morao da polozi odredjene ispite tj da dokaze da je usao u standarde i propise nove drzave. Isto vredi i za vecinu ostalih zanimanja, lekare, profesore, farmaceute...


jedna je stvar ako se od svih diplomiranih pravnika trazi da poloze nas pravosudni da bi se bavili praksom u nasoj zemlji - bez obzira na to gde su zavrsili fakultet;
a druga je stvar ako se onima koji su zavrsili faks napolju ne daje ni da probaju da poloze pravosudni dok im se ne nostrifikuje diploma.

ako je jedna profesija vec licencirana, odnosno ako se njome ne mozes baviti bez polozenog strucnog ispita,
onda ima manje razloga za nostrifikaciju
(koja se, btw, masno naplacuje i to ne od strane strucnog udruzenja nego od strane fakulteta i univerziteta,
i pritom ta nostrifikacija ide po automatizmu - ne podrazumeva nekakvo dodatno propitivanje).
Lionsgate Lionsgate 22:15 24.06.2007

Re: ...

Kamachak, kamichak... stvarno si k'o kamichak u cipeli.


a druga je stvar ako se onima koji su zavrsili faks napolju ne daje ni da probaju da poloze pravosudni dok im se ne nostrifikuje diploma.


Sto bi to bilo cudno ako se ono sto ovde vole da zovu "nastavni plan i program" i fond casova znatno razlikuje od onoga sto se predaje u referentnoj skoli u Srbiji. Secam se da su svojevremeno (u staroj, pocivsoj SFRJ) studenti koji su se prebacivali sa nekih drugih univerziteta na BU morali da polazu gomilu ispita koje su vec ispolagali jer im se razlikovao nastavni plan i fond... to bi mu bila ono sto vi zovete "nostrifikacija" 1. ili 2. godine studija. Na stranu sto je studije prava ponajcesce vezano sa politickim sistemom zemlje u kojoj se izucava...


ako je jedna profesija vec licencirana, odnosno ako se njome ne mozes baviti bez polozenog strucnog ispita,
onda ima manje razloga za nostrifikaciju


Eh da... ni nama u mnogim zemljama na Zapadu (USA, Canada, Australija...) ne dozvoljavaju da jednostavno nostrifikujemo diplome, nostrifikacija je cesto povezana sa polaganjem veceg broja ispita... i tek onda mozes da polazes ispit za ulazak u strukovno uduzenje. Naravno, pri tome ne mislim na pravnike...

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:18 24.06.2007

logika

u gimnaziji u srbji valjda se josh uvek uchi logika, kao predmet. shta je tu neobichno?

osim ako pod logikom ne mislish na granu filozofije (fromalna logika + matemati;ka logika) nego na zdravorazumsko misljenje, shto nema veze sa logikom.
Brooklyn Brooklyn 22:24 24.06.2007

Re: logika

mislim na ovo

veruj mi, nista slicno onome sto se radi u gimnaziji, ali mnogo zabavno :)
kamichak kamichak 22:25 24.06.2007

Re: ...

pazi, priznavanje polozenog ispita na drugoj instituciji nije isto sto i nostrifikacija diplome.
onda, studije prava u americi imaju samo 6 obaveznih predmeta, sve ostalo do odredjenog broja kredita kreira sam student. nastavni plan i program ne postoji u formi u kojoj postoji kod nas. pored toga, profesor kreira kurs, moguce je da isti covek svake trece godine izadje sa novim advanced kursom do kakvog se kod nas nikad ne stigne.
priznavanje strane diplome treba svesti na priznavanje strane institucije. ako beogradski univerzitet priznaje harvard nema sta da u svakom pojedinacnom slucaju preispituje plan i program na harvardu.
ako imamo potrebu da stitimo odredjenu profesiju, tu su strucni ispiti da proseju kukolj.
znam da je ovo moje misljenje za gro ljudi na BG univerzitetu "amerikansko", ali to ga ne cini manje ispravnim.
inace, imas apsurdne situacije da citavom gomilom disciplina koje se na beogradskom univerzitetu NE izucavaju, pa nemas s cim da ih uporedis (nemas lokalni nastavni plan i program). najbanalniji primer je neki jezik i knjizevnost koji se ne predaju na BU.
a onda, nostrifikacija magistratura i doktorata se, da budemo iskreni, svodi na prebrojavanje strana. mnoge doktorate nema ko da procita - ne znaju ljudi, ne bave se time.
itd, itd.
ko o cemu baba o ustipcima.
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 22:35 24.06.2007

Re: ...kamichak

inace, imas apsurdne situacije da citavom gomilom disciplina koje se na beogradskom univerzitetu NE izucavaju, pa nemas s cim da ih uporedis (nemas lokalni nastavni plan i program). najbanalniji primer je neki jezik i knjizevnost koji se ne predaju na BU.
a onda, nostrifikacija magistratura i doktorata se, da budemo iskreni, svodi na prebrojavanje strana. mnoge doktorate nema ko da procita - ne znaju ljudi, ne bave se time.
itd, itd.


to se meni tacno desilo

i ako priznaju harvard ili bilo sta drugo sta imaju da zalaze u ispite
to je meni jedino logicno
Lionsgate Lionsgate 23:29 24.06.2007

Re: ...



priznavanje strane diplome treba svesti na priznavanje strane institucije.


Recimo priznaje se Harvard, Stanford a ne priznaje se Washington State... mislis li na to? Logicnije bi bilo da ako se u USA priznaju svi univerziteti na njihovoj teritoriji da onda i mi to po automatizmu priznajemo, od Aljaske pa do Floride... jedini je problem sto eto, oni nece da priznaju nase pravne fakultete.


ko o cemu baba o ustipcima.


Nista ja nisam rekao ali hajde da kazem da si u pravu ...
Lionsgate Lionsgate 23:43 24.06.2007

Re: ...

I "oladi" malo sa pravima... :)

Imas dosta struka gde ti nije potrebna nostrifikacija diplome, uclanjenje u nasa strukovna udruzenja je jednostavno, uz diplomu odgovarajuceg fakulteta je dovoljno da si clan strukovnog uduzenja iz te zemlje i vrata u nasoj komori su ti sirom otvorena...
kamichak kamichak 00:01 25.06.2007

Re: ...

Lionsgate

jedini je problem sto eto, oni nece da priznaju nase pravne fakultete.


lepo ti kazem: meni je americki univerzitet priznao diplomu naseg pravnog bez ikakve nostrifikacije kada su me primali na magistarske. ali, da bih upisala doktorat na beogradskom pravnom, morala sam da nostrifikujem americku magistraturu.

isto vazi i za ostale fakultete, ne samo za pravni.
ne mogu da oladim sa pravima i da predjem na astrofiziku, kad ni prava nisi savladao :)
stevie stevie 00:24 25.06.2007

Re: logika

Brooklyn
mislim na ovoveruj mi, nista slicno onome sto se radi u gimnaziji, ali mnogo zabavno :)


nista slicno onome sto se radi u srpskim gimnazijama, ali se zato americki studenti ovakvom nacinu razmisljanja i testiranja uce od petog razreda (ela & math state exams). test slican ovome koji si linkovala se radi vec za specialized high schools (stuyvesant npr.)
klasicna logika je jedino treca sekcija, sve ostalo je reading comprehension, dok su za pisanje ubedljivi argumenti sa pokricem sve sto se trazi. zdrav razum i to the point, spram srpsko-ruskih tomova i tomova knjiga za bubanje.

mnogo, mnogo losih odluka i katastrofalne zakonske regulative u skolstvu su, uz monstruoznu politiku godinama unazad, ono sto je oteralo toliko strucnjaka iz srbije.

vezano za besmisao inicijative u jasmininoj temi, a apropo gradjanskog drustva, u nyc svako ko je resident ima pravo na nizu cenu studiranja na gradskim univerzitetima (cuny - nisu neki, ali ok za undergrad, dok neki imaju sasvim solidne grad departments). ista je politika drzave ny za residents koji studiraju na drzavnim univerzitetima (suny), od kojih je nekolicina odlicna.
privatne skole, ivy league, to je ipak neka druga prica, i to je tek tako daleko od srbije i srpskog skolskog sistema.
Lionsgate Lionsgate 09:16 25.06.2007

Re: ...

isto vazi i za ostale fakultete, ne samo za pravni.

Pa ne bih se slozio sa tobom, nekada je veliki % nastavnog osoblja u skolama zgrade na broju 73 (samo tri zgrade nizvodno Bulevarom od tvoje omiljene skole) postdiplomske studije zavrsavao negde na Zapadu. Recimo meni je predavalo nekoliko profesora koji su svoje titule stekli u Francuskoj, Nemackoj, UK i USA. Doduse, nedavno sam gledao sajt skole koju sam zavrsio i konstatovah da je na njoj trenutno 3 coveka koji su studirali i doktorate stekli van Srbije ( ako i Zagrebacko sveuciliste racunamo kao inostranstvo)... eh da, tu nije bilo problema oko "nostrifikovanja" zvanja, ipak to nisu Prava

Problem je sto je plejada mladjeg nastavnog osoblja sa akademskim titulama stecenim negde na Zapadu napustilo nase fakultete pocetkom i sredinom '90-tih tako da je BU (a i ostali univerziteti u Srbiji) sad totalno ociscen od 40-to godisnjaka i onih nesto starijih sa stranim titulama.

kamichak kamichak 09:25 25.06.2007

Re: ...

Lionsgate
nekada je veliki % nastavnog osoblja u skolama zgrade na broju 73 (samo tri zgrade nizvodno Bulevarom od tvoje omiljene skole) postdiplomske studije zavrsavao negde na Zapadu.
... eh da, tu nije bilo problema oko "nostrifikovanja" zvanja, ipak to nisu Prava


pa sad brkas teze. problem oko nostrifikovanja zvanja se niotkuda i sasvim tiho pojavio pocetkom 90-tih godina.
od 2000-2001. naovamo nisam cula da nekome nesto NIJE nostrifikovano, osim ako je rec o nekakvim opskurnim institucijama koje bude sumnju prima facie.
generacija koja je u akademskom smislu trebalo da dozivi svoj prime time tokom 90-tih je zaparlozena ili je otisla napolje, a sto se tice starijih i mladjih (cak i na tom pravnom) - pa, moze se reci da su retkost pojedinci koji nisu bili negde na istrazivackom grantu ili na nekom od degree programa. ne da je svima to pomoglo ...
Lionsgate Lionsgate 11:08 25.06.2007

Re: ...

Alo, alo... hajde da se dogovorimo o cemu pisemo :)

(koja se, btw, masno naplacuje i to ne od strane strucnog udruzenja nego od strane fakulteta i univerziteta,
i pritom ta nostrifikacija ide po automatizmu - ne podrazumeva nekakvo dodatno propitivanje).


U USA (Canadi, Australiji...) je clanstvo u profesionalnim udruzenjima a samim tim i rad u tim zemljama moguc samo ako se podneses brdo dokumentacije, medju njima diploma, plan, program i fond casova na maticnom fakultetu u Srbiji, to isto vazi i za upis postdiplomskih studija samo sto je kriterijum dobijanja clanstva u strukovnim organizacijama izgleda mnogo zapetljaniji i tezi... dakle, po dobijanju celokupne dokumentacije cinovnici iz tih asocijacija mucnu glavama i diplomcima iz Srbije (i svih ostalih zemalja koje nisu u anglosaksonskom i EU delu) dodele od recimo 4-10 ispita u zavisnosti od fakulteta i godina iskustva. Za to treba i mnogo vremena i novca... po polaganju tih ispita uradi se o onome sto se na ovom blogu prica kao o nostrifikaciji. Tek onda srecni diplomac stice pravo da polaze exam ili strucni ispit posle koga biva primljen u profesionalnu asocijaciju i pocinje da se bavi strukom za koju se skolovao. Ova procedura vazi za boranija fakultete, tehnicke i prirodne, Prava su naravno iznad tog nivoa..

E sad, ako se tako odnose prema nasim skolama sto ne bi vredeo reciprocitet, nostrifikovanje diploma uz novcanu nadoknadu, sto gospodja kamichak rece to je ipak samo formalnost - nema propitivanja, ipak cinovnici i profesori moraju biti placeni za vreme koje su izgubili na citanju belosvetske pravne dokumentacije...

U sustini sta je u svemu tome sporno?
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 20:35 24.06.2007

melodrama

HAOS podseća građane/ke Srbije da je ovo novi pokušaj uvođenja “velike Srbije” na mala vrata, preko fakultetskih aula.

Mislim da je ovo čisto preterivanje.
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 21:53 24.06.2007

etničko čišćenje mozga

...uputstvo za upis na fakultete koje je objavilo republičko Ministarstvo prosvete i sporta. U uputstvu piše: “Pripadnici srpske nacionalne manjine iz susednih zemalja mogu se školovati u Srbiji pod istim uslovioma kao i građani Srbije”

Da li da shvatimo ovo uputstvo Ministarstva kao pokušaj vrbovanja loših đaka iz Mađarske, Rumunije, Bugarske i ostalih susednih zemalja, da se izjasne kao Srbi? Mislim da bi ipak bolje bilo zabraniti, recimo, Srbima iz tih susednih zemalja da se izjašnjavaju kao Srbi. Jer, zaboga, to je očigledan
novi pokušaj uvođenja “velike Srbije” na mala vrata, preko fakultetskih aula.

Ipak mislim da bi daleko bolja stvar bila dozvoljavanje svim državljanima bivših SFRJ republika, bez obzira na nacionalnu pripadnost, upisa i školovanja pod istim uslovima koji važe za domaće studente.
I ta priča da su se prioritetno upisivali Srbi iz ex republika je maliciozna. Moj rođeni burazer iz dva puta nije uspeo da upiše željeni faks i niko ga nije, kao Jasmina kaže, "jurio i molio da dođe po index". Ja sam polagao prijemni za srednju školu i faks regularno kao i svi drugi, iako sam se vodio kao "Srbin iz RS". Niko mi nije poklonio niti jednu pišljivu ocenu (ni iz likovnog, muzičkog ect) čak sam češće bio žrtva glupe ljudske zlobe i ljudi kojima je bila "puna ona stvar tih prekodrinskih što se po prioritetu upisuju i školuju". Smarate, uopštavate i niste objektivni.
alexandar_zv alexandar_zv 23:19 24.06.2007

Upis

Ja upisujem ove godine fakultet, i iz Bosne sam (Srbin). Slažem se da mi iz Bosne treba da se upisujemo pod istim uslovima, i da ne treba da nostrifikujemo diplome. Nastavni plan je isti i u Republici Srpskoj i u Srbiji. I zašto bih ja onda trebao da nostrifikujem tu diplomu, ako sam učio isto kao i neko iz Srbije. U ostalom najbolje bi bilo da na državnim fakultetima traže poznavanje službenog jezika i da ocenjuju uspeh i znanje onih koji konkurišu na te fakultete. Stvarno je glupo što se o ovome raspravlja, u ostalom i mnogi iz Srbije studiraju bez nostrifikacije diploma i pod istim uslovima kao državljani Bosne i Hercegovine, na svim fakultetima u Republici Srpskoj. Koliko ja znam izmedju Bosne i Hercegovine i Srbije postoji neki sporazum u vezi sa tim uslovima studiranja, ali nisam upoznat.
tolerantan tolerantan 00:34 25.06.2007

Što više školiovanih Srba, to bolje !

Nekome ne valjaju nikakvi Srbi --- niti neškolovani, niti školovani !
aurelije aurelije 15:44 25.06.2007

Re: Što više školiovanih Srba, to bolje !

tolerantan
Nekome ne valjaju nikakvi Srbi --- niti neškolovani, niti školovani !


Što više školovanih građana Srbije i susednih nam zemalja, to bolje svima nama!!!
sabi sabi 12:36 26.06.2007

Kome smetaju mali Srbi?

Digresija, ali mislim da je pravo mesto da kazem nesto o onome sto je mene zabolelo. Mislim, ne bi trebalo da me iznenadi s obzirom od koga je doslo, ali ipak, to ne znaci da manje boli.

Sinoc je na RTSu bio Kljuc sa temom kao u naslovu mog komentara. Tema je bila pospesivanje nataliteta u Srba, beneficije za trudnice i porodilje, itd, gledala sam samo poslednjih 10-ak minuta, ali mi je naslov mnogo zasmetao, s obzirom da nisam Srpkinja. Zar ostala deca u Srbiji nisu vazna?

Umetnica Umetnica 16:12 26.06.2007

Re: Kome smetaju mali Srbi?

sabi
Tema je bila pospesivanje nataliteta u Srba, beneficije za trudnice i porodilje, itd, gledala sam samo poslednjih 10-ak minuta, ali mi je naslov mnogo zasmetao, s obzirom da nisam Srpkinja. Zar ostala deca u Srbiji nisu vazna?

Na RTS-u nisu.
Uostalom, zar onaj guz papir pod etiketom Ustav ne objašnjava lepo da je Srbija država svih Srba? Ostali (računajući i ateiste i pripadnike ne SPC religija) nek izvole da poljube igumana Koštunicu where the sun don't shines.
ljubavnica majakovskog ljubavnica majakovskog 02:32 27.06.2007

pa sta

pa sta i ako se zeli uvesti "velika Srbija na mala vrata" kako kazete? sta ima u tome lose na kraju ...Ako ,neka je, pa sta bi Republika Srpska trebela da bude, mada to vec i jeste...jedna Hrvatsko-bosnjacka pokrajina koja ce uskoro ako ne u Srbiji onda bas u BiH skolovati svoje studente kao pripadnike nac. manjine. Malo li je diskriminacija u Bosni pa sad i u Srbiji srbin mora biti stranac...

Ja zaista ne vidim sta je toliko lose u ovakvom (ipak ne zvanicnom) postupanju nase prosvete (pardon, tj vase jer sam srpkinja iz RS). I zasto povezujete prosvetne kompromise prema nazovi privilegovanoj grupi ne-srbijanskih srba sa etnickim obrazovanjem i kakav sad fasizam odjednom?

Bice da i Vi i vasi istomisljenici patite od nekog euro-kompleksa kojima su podlozne male drzave ojadjene krizom te ako svoj svome pomogne moze ocekivati da ga HAOS bombarduje. Ne bi to bilo evropski da se uopste ukazuje, a kamo li postupa sa simpatijama po pitanju nacije. Treba vas kosmopolite malo na Kosovo poslati pa da vidite kako ce se prema vama kao manjini postupati ... nemate vi pojma.

Kako vas nije sramota da govorite o srpskim krajevima van drzave Srbije kao "preminulim srpskim tvorevinama"? Ako nas vi sahranjujete, onda sta treba ocekivati od nasih komsija, nasih drevnih neprijatelja?
Brooklyn Brooklyn 03:58 27.06.2007

Re: pa sta

jese to jos uvek na obrazovnim ustanovama u rep. srpskoj uci ekavica?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana