Život

Krvopije

Jelica Greganović RSS / 15.07.2020. u 19:06

 

140603110146-grande-avenue-mosquito.jpg 

Prirodu volim i trudim se da je razumem, čak i kada je krakata, dlakava, krastava, ljigava, bode, spotiče, ima višak očiju ili manjak nogu. Shvatam da je priroda lanac oko vrata planete i da svaka alka te ogrlice ima svoju svrhu i potrebnost, da je sve povezano, da jedno bez drugog ne može.

Dakle, percipiram svim svojim snagama skromnim al nikad nisam i teško da ću razumeti čemu komarci služe. Koliko mi moje iskustvo govori, njihova namena je pijenje tudje krvi i to bi bilo sve. Pre i posle nema nikakve koristi od njih za ostatak planetarnog življa, ma kojoj sorti pripadalo. Sve što za njima ostaje je nepodnošljivi svrabež i niži nivo krvostaja.

 Dosadu da ne pominjem, sumnjam da išta može da bude tako napasno i dosadno kao komarac, kog prati zvuk grdji od zubarske burgije, tanji model. To kad se navrze, kad krene u oči da se zaleće, kad zujom učini noć dnom pakla, a spavanje gurne u domen mašte, lepo čoveku dodje da mu natoči naprstak krvi, uruči mu slamčicu i poželi prijatan obrok. Poseban problem smo sami sebi oni kojima narodska mudrost dijagnosticira slatku krv. Da l mi je slatka krv stvarno ne bih smela da tvrdim, al kakva god da je komarci su me žderali i obožavali otkad za sebe znam. Kako im dodje sezona hranjenja, tako ja izgledam kao nosilac nepoznatog oblika boginja, koji se drapa kao najbolji čovekov prijatelj nepelcovan protiv spoljnih i unutrašnjih parazita.

Dodatna muka mog života je bila što sam dobar deo života bila stambeno locirana u raju za komarce, pored Dunava, tačno tamo gde gadovi dosežu veličinu ždralova, gde prosto ujedaju dovodeći sebe u opasnost da puknu od prežderavanja, a srećnom dobitniku po ujedu uručuju zlatnu plaketu  dobrovoljnog davaoca krvi i zidarski sendvič. U odnosu na njih su vampiri bili čisti amateri na dijeti.

Njihovi seoski rodjaci su bili mnogo sitnije konstitucije i glasovnih sposobnosti, ali su grizli kao da im je poslednje. Mada, iskreno rečeno, njihova populacija je, u tom području bila prilično ugrožena, jer većina seoskog življa ima repove. Oni koji bi izvukli živu glavu i pripljeskavanje su bili besni do izbezumljenja. Zbog toga smo sestra i ja, raspuštene u selu, predveče bile mazane komovicom, što da nam ublaži postojeće ujede, što da spreči nove. Ovo drugo je više pomagalo da badnjevački komarci postanu hronični alkoholičari, mada bi neupućeni tako doživeli i nas dve, koje smo u san odlazile u rakijskim isparenjima. Tako čvrsto kao tada nikad u životu spavala nisam, snova se ne sećam ali su sigurno bili dupli.

Ipak, komarska apokalipsa mi se desila na ljupkom i vrlo najdivnijem ostrvu Šipan. U jednom trenutku, osamdesetih godina prošlog veka, bilo je jako popularno da se tamo ide, jer je kao pusto, voda je kristalna, ima jedna baba usred ostrva koja pravi palačinke svima koji uspeju da je pronadju, mada nije rečeno i da će po mrakači naći put do mesta sa kog su krenuli, jeste da vode koja nije slana mahom nema, ali tamo idu samo oni koji znaju šta je stvarno dobro. Tim povodima sam i ja tamo trajektizovana sa društvom, koje mi je garantovalo nezaboravan provod u nedrima kamenjara, makije, pripekom i...turističkom radnicom od juče, koja je jednu od svojih ostava, uguravanjem dva kreveta i tri memljiva dušeka, pretvorila u navodni apartman. Tu se uguralo nas sedmoro, pauci su morali da napuste teren zbog nedostatka prostora. Fakat je da nikada to naturalno letovanje nikad zaboravila nisam, jer pranje kose u moru zbog već pomenutog nedostatka slatke vode grdjeg no u pustinji Gobi, guštera veličine Komodskih varana, nedostatka svežih namirnica ravnog sedmoj godini afričke gladi, sve to teško su mogli da napusti moju memoriju do dana današnjeg. Da ne pominjem onu gastronomsku babu-palačinkaru, koju smo tri noći uzaludno tražili, dovodeći se u opasnost da se nikad više ne vratimo na polaznu tačku ili bar ne izgrebani kao da smo sa čoporom divljih mačaka spavali, izubijani od padanja po  stazama od kojih su i koze davno odustale. Ipak, sve to sam mogla nekako da podnesem, ali činjenicu da su me svake noći ostrvski komarci koristili kao menzu, e to je bilo suviše. Pri čemu nikog drugog u takozvanoj sobi ni pipnuli nisu, samo mene. Izgledala sam kao žaba vrlo krastača, da ne pominjem konstantno drpanje, zbog kog su malobrojni žitelji ostrva počeli sumnjičavo da me gledaju i naširoko zaobilaze. Bili su to dani, da budem preciznija noći, kada sam sanjala smrad i dušegupku koju za sobom ostavljali aviončići, koji su zaprašivali novobeogradski i zemunski kej. Bili su to nezaboravni trenuci, kako za komarce, tako i za ljudske primerke živeće pored reka. Zbog ošuntavanja naroda, i opasnosti da počnu da nam niču neplanirane izrasline i ekstremiteti, vlasti su se, jedne godine, odlučile za prirodniji pristup, pazarile su ruske ribice koje se hrane larvama komaraca. Odahnuli smo. Sve dok se, tog leta nisu pojavili komarci veličine i efikasnosti borbenih aviona. Ispostavilo se da su kupljene premlade, bebe-ribice, tako male da su ih druge, autohtone ribe pojele dok su larve i njihovi roditelji aplaudirali. Hodali smo obučeni u mreže protiv komaraca, bilo je prekasno za zaprašivanje.

Ali, teško da ću moći slikovitije od Nebojše od Zrenjanina da vam objasnim efekte nekadašnjih zaprašivanja. Njegov sastav već danima viralno zasmejava sve koji su ga pročitali. Naravno nepotpisan. Nebojša od mene ima zahvalnost za smeh do suza i preporuku da ga pratite na FB:

»Prskanje komaraca prethodnog vikenda dalo je odredjene rezultate, tako da sada komaraca ima još više, plus su još bešnje. Podjebali su ih nekim jeftinim sranjem, pa su podigli i one mamurne, koji nisu imali u planu da izadju ovog vikenda. Sad ujedaju kao terijeri.

Kad sam bio klinac, preleti onaj avion, sav u rupama, obarali ga i Nemci i Rusi, i lovci iz okolnih sela jer im tera divljač, u njemu budženi motor od lade samare, pa kad pusti onaj »trag« iz krila, druže, ono je bio neki bugarski suzavac, pomešan sa wc sanitarom i zaplenjenim švapskim, bojnim otrovom. Mi deca odma vatamo maglu brzinom Bolta, jer ako ti to padne na glavu, odmašćuje kosu, ubiva vaške i perut i izvlači ti pramenove. Ovi manje iskusni, koji pogledaju gore, imaju kokošije slepilo do kraja raspusta. Posle par dana otpadnu ti trepavice i počneš da nalaziš obrve u tanjiru. Ovaj majstor se spusti u brišući let, dva metra iznad bandera, jasno ga vidimo da je izbacio lakat, colja zrenjaninsko pivo i čujemo ga da peva hitove Radeta Jorovića. On nadleće, za par sekundi padaju komarci, muve, zolje, izvrću se miševi, pacovi, živina, sitna stoka i ostala nejač. U povratku pusti još jedan mlaz da očisti kerove i mačke od krpelja i buva. Tako dva puta u toku leta, i odma je utamanio i viruse, to nam je istovremeno bila vakcinacija protiv gripa. Lepre, kuge, šuge i crvenog vetra. Posle toga, par dana oporavljamo pluća i ostale delove tela, vrapci se navarili, istripovali da su belorepi orlovi, napadaju koze i mačke iz vazduha, golubovi mjauču dok lete, deca svetle u mraku, baba se dva dana mačuje sa saobraćajnim znakom ispred kuće.

Tako da... Jes bilo malo zajebano, al nema komaraca, jebiga!«

 



Komentari (91)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 20:04 15.07.2020

Tako i ja

Pri čemu nikog drugog u takozvanoj sobi ni pipnuli nisu, samo mene.

Obično samo mene ne grizu a ostale k'o ludi
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:05 15.07.2020

Re: Tako i ja

Blago tebi...
nsarski nsarski 21:58 15.07.2020

Re: Tako i ja

niccolo
Pri čemu nikog drugog u takozvanoj sobi ni pipnuli nisu, samo mene.

Obično samo mene ne grizu a ostale k'o ludi


Ni mene. Slabo i retko me ujedaju komarci.
Ipak, razumem one koji pate i šaljem im muzičku želju.

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:16 16.07.2020

Re: Tako i ja

Hvala, Učitelju
g.radicevic g.radicevic 20:08 15.07.2020

nekad bilo...

Tako da... Jes bilo malo zajebano, al nema komaraca, jebiga!«

onda se namnožile ove NVO za zaštitu prava komaraca, buba, latinoafrkanaca, afromeksikanaca i ostaliG ugroženiG....
plus češanje mu dođe ko neka vrsta organskog autana



Jelica Greganović Jelica Greganović 20:26 15.07.2020

Re: nekad bilo...

Kakav organski Autan, čim se počešeš, oni još grdje navale, valjda zamirišeš na donje slojeve kože. Crklidabogda.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 22:00 15.07.2020

Isto

sam mamac za komarce, od 10-oto u sobi, samo će mene izujedati. Kao i pauci, koji me takođe obožavaju.

E sad, pošto sam ja takva, za komarice super-neodoljiva, a muvala sam se po tropima i malaričnim podnebljima, kampovala u džunglama i tako to, primenjujem nekoliko metoda koje su se do sad pokazale zaista delotvornima: dugi rukavi i nogavice, šešir i, ako treba, mrežica (a trebalo u Sibiru, recimo, gde su komarci doslovno kao rode i lete u rojevima oko tvoje glave); napolju pomaže da se okružim onim spiralama, a ja sednem u sred toga, iako se zagušim, ali deluje da ostanu na distanci; svuda nosim mrežicu za krevet, kad negde spavam u hostelima, a u šatoru ni u ludilu ne otvaram unutrašnji sloj; čak prskam u šatoru Raidom pre spavanja.

Inače, od svih zaštita, meni se najboljom pokazala ona narukvica, ali kratko traje a skupo je ako je original.


Foto: zaštita od krvopija na Bajkalsom jezeru, Sibir


Jelica Greganović Jelica Greganović 09:18 16.07.2020

Re: Isto

Snežana, ja samo kad pomislim sa kakvim si se sve modelima komaraca sretala, lepo me strava vati. Ja sam razmisljala da one Raid kartončiće počnem da jedem kao keksiće. Bar uveče.
cydonia cydonia 09:28 16.07.2020

Re: Isto

Inače, od svih zaštita, meni se najboljom pokazala ona narukvica

Ja koristim sprej, i zaista deluje 100% a nije skup i sad imaju one koji nemaju nikakav miris. Minus je da si lepljiv (nesto kao osecaj od kreme za suncanje) i da ne deluje "na daljinu", ako zaboravis nesto da namazes eto njih odmah bas na tom parcencetu nezasticene koze. Preporujem tropical-strength, sto je sigurno sigurno je
Sad ima i sprej koji se prska na odecu a ne na kozu, nisam jos probala, mozda je to prijatnije resenje.
bene_geserit bene_geserit 22:21 15.07.2020

Jes vala

Ja sam baš prošlog leta imao katastrofa iskustvo sa komarcima, otišli mi na letnju kamp turu (ovaj put Big Sur oko nedelju dana i pošto smo hteli da obiđemo Monterej, to je odmah ispod Bay Area-a, mi dodamo još 3 dana u nekom kampu koji nismo baš proverili šta pišu ljudi a bio je jedini gde je bilo mesta).

Dođemo mi u kamp, kad ono žive duše nema, vrlo sumnjivo. A kamp super u šumi, sve ogromni redvudi, priroda super.
Pošto smo se čekirali, kupili drva i sl. odemo na kamp mesto unutar šume a drveće visoko nebu pod oblake. Izađemo iz kola i krenemo da stavljamo šatore.
U tom trenutku rojevi gladnih komaraca (što iz nekog razloga žive između kore drveta i stabla, a gladnih jer je kamp prazan) se sjate po nama, bukvalno ko oblak oko svakog od nas.
Dok smo mi shvatili šta se dešava, ispregovarali da ne ostajemo, skupili stvari i spakovali se u kola, možda jedno 20 minuta ne više, nahranili smo toliko komaraca da smo bili svi u pečatima, i navatali se toliko straha da kad gledamo rivjue za kamp mesta ako neko pomene reč komarci u bilo kom kontekstu odmah eliminišemo ne samo taj kamp nego ceo okrug kao opciju.

Posle smo videli da ih ne zaprašuju uopšte da ne "remete prirodu" pizdaimmaterinazelenotalibanska.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:53 16.07.2020

Re: Jes vala

Bene, ja zaboraviti ne mogu plac u Surduku 2, gde je moja Roditeljica pazarila plac, uprkos imanju onolike zemlje po Šumadiji. Došli mi da vidimo placa i sve je bilo ok dok nije pao sumračak...kad su jurnuli rojevi komaraca ukrštenih sa kondorima iz obližnje, rečne trske, živote...jedva smo u auto sa decom pobegli. Da ne pominjem da to u oči kidiše. Taj plac sad prodajem, povoljno, ako neko želi...trsku su posekli, reka je još tu.
j_grandson j_grandson 10:53 16.07.2020

Re: Jes vala

Jelica Greganović
Bene, ja zaboraviti ne mogu plac u Surduku 2, gde je moja Roditeljica pazarila plac, uprkos imanju onolike zemlje po Šumadiji. Došli mi da vidimo placa i sve je bilo ok dok nije pao sumračak...kad su jurnuli rojevi komaraca ukrštenih sa kondorima iz obližnje, rečne trske, živote...jedva smo u auto sa decom pobegli. Da ne pominjem da to u oči kidiše. Taj plac sad prodajem, povoljno, ako neko želi...trsku su posekli, reka je još tu.

Pošto?
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:15 16.07.2020

Re: Jes vala

Inbox
j_grandson j_grandson 18:40 16.07.2020

Re: Jes vala

Jelica Greganović
Inbox

Prazno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:44 17.07.2020

Re: Jes vala

Ja sam baš prošlog leta imao katastrofa iskustvo sa komarcima, otišli mi na letnju kamp turu (ovaj put Big Sur oko nedelju dana i pošto smo hteli da obiđemo Monterej, to je odmah ispod Bay Area-a, mi dodamo još 3 dana u nekom kampu koji nismo baš proverili šta pišu ljudi a bio je jedini gde je bilo mesta).


Ladan me znoj oblio dok sam čitao.

Ovde kod nas u Koloradu, kad sam emigrirao pre dvaes godina, komaraca skoro uopšte nije bilo. Ali poslednjih godina ih ima sve više, nije baš da ubijaju ali je neprijatno tih sat dva predveče, ovde u podnožju planina. No, nikad nisam video da ih prskaju, jedino onomad one jedne godine kad je navalio Zapadni Nil, onda su turali nešto u stajaće vode (jezera i rezervoare, ovde bara nema toliko, zbog suše) da pobiju te larve. Posle su to prestali, ali sam svake godine viđao one zamke za komarce gde valjda samo prate da li ima west nile virusa, i ako ima, onda to saopšte, i kažu da se prskamo sami kad izlazimo napolje.

Pričao sam Snežani, koja planira da bicikla do Aljaske, to je pakao, kao rode, ne možeš brisačima da ih skineš sa šoferšajbne. Ali nisu ni komarci, nego losovi, koje komarci tako krvnički izujedaju, za oči, da su poluludi od besa, nedajbože da im se nađeš na putu kad su u takvom stanju. No, ima neki valjda window kad može da se prođe, ali mora da se bicikla brzo.
pecaros pecaros 22:22 15.07.2020

...

Dok sam ja bio mali Zrenjaninac nisu se zaprašivali komarci. Živeo sam u močvarnom kraju blizu Bagljaša koji je, većim delom, takođe bio baruština puna palacki, na našu opštu radost. Da li zbog kasnije izgradnje kanala u blizini grada ne znam, ali se ta silna voda vremenom povukla, i tek su ponegde, u nekim baštama, ostali omanji tršćaci da podsete na prošlost.

Neko će reći - ako nas nisu zaprašivali, mora da su nas komarci načisto urnisali u takvom, za njih idealnom okolišu? Ali, ne - komaraca gotovo da nije ni bilo. Zapravo, u mom sećanju komarci nisu ostavili nikakav trag. Možda ih je bilo koliko za pelcer, koji se kasnijih godina lepo primio.

Mislim da je tajna u uništenju prirodnih neprijatelja komaraca. Nad žabama je učinjen genocid kada su Talijani krenuli sa otkupom. Ne znam kako su nestale laste, tek su, u ono vreme, poput štipaljki na kanapu za veš, u stotinama zaposedale žice između bandera na ulici.

A najveći neprijatelji komaraca su, mislim, bili drugi insekti. Konkretno, larva vilinog konjica najvolije da jede larve komaraca. A vilinih konjica je bilo na sve strane, kao i miliona drugih insekata, svih đuture pobijenih u ciglo godinu-dve, sredinom šezdesetih. Pretpostavljam da je tada naš seljak otkrio blagodeti insekticida i herbicida, a fabrikant se dosetio da je otpadne vode najlakše pustiti u reku i kanal. Insekti su nestali, komarci ostali.

Kada je, pre desetak godina, neki lovac na leptire napisao blog u kojem se pohvalio kakve je sve leptire i gde pronašao, opisao sam mu svoje sećanje na neveliku cvetnu baštu u kojoj su se, za sunčanih dana, u svakom momentu mogle videti desetine vrsta leptira, vilinih konjica, bumbara i još koječega, otpisao mi je da je ta slika plod moje mašte i nostalgije za detinjstvom.

Leptir kao kolibri. Svakodnevni gost u tom dvorištu, nikad ga kasnije nisam video.

nsarski nsarski 22:46 15.07.2020

Re: ...

Leptir kao kolibri. Svakodnevni gost u tom dvorištu, nikad ga kasnije nisam video.


Kod mene navraća s proleća, povremeno, u dvorište. Ovaj loš snimak je napravljen pre par godina.


Veličina se može proceniti nasuprot veličine glave. Nije u pitanju leptir već moth (moljac, leptirica ?).

Hummingbird hawk moth.

alselone alselone 22:49 15.07.2020

Re: ...

Na srpskom je ljiljak. Kod mene dolazi redovno na lavandu.
pecaros pecaros 23:03 15.07.2020

Re: ...

nsarski

moljac, leptirica ?


Wikipedija kaže noćni leptir, vrsta ljiljaka.

Da budem iskren, moja sadašnja bašta je sve samo ne cvetna. Ali, makar zbog voćki koje cvetaju mogao bi da navrati neki leptir. Osim (a i to retko) ponekog kupusara, ništa. Pre par godina se pojavio lastin rep, ako se tad nisam šlogirao...


nsarski nsarski 23:06 15.07.2020

Re: ...

alselone
Na srpskom je ljiljak. Kod mene dolazi redovno na lavandu.


Da, sećam se da si o tome nedavno pisao.
alselone alselone 09:21 16.07.2020

Re: ...

Da, sećam se da si o tome nedavno pisao.


Skoro sam otkrio da telefon može da snima slowmo:
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:54 16.07.2020

Re: ...

Znam te leptir-kolibrije, ovde u Šumadiji ih nema, ali na moru, Dalmaciji i Grčkoj sam ih redovno, svakodnevno vidjala.
j_grandson j_grandson 18:21 16.07.2020

Re: Krvopija...

Jelica Greganović
maliperice, probaš li sa teorijama zavere, čipovanjem, Bilom Gejcom, 5G mrežom...brišem. Da ne bude da nisam rekla. Ovo je moj blog, ja biram o čemu ću da pišem. Ako ti se ne svidja, mogu da ti vratim pretplatu za ovaj mesec.

Nema to, bez komande ne može!
A šta ako su komarci zaista povezani sa pobrojanim?!
Черевићан Черевићан 23:42 15.07.2020

»trag« iz krila

Prirodu volim i trudim se da je razumem

складност флоре.... са фауном
Природа извага требамо знати,
но.... искрена глобална бојазан
да ће мо јој... људи.... доакати,

равнотежу .......силом нарушити
то и нама ..............крај ће бити,
па кад због тог осетимо жмарце
покушајмо ......разумет' комарце,

упс

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:56 16.07.2020

Re: »trag« iz krila

Ja, gazda Čer, mislim da ništa ne bi narušilo ravnotežu kad bi komarci nestali iz prirodnog lanca. Za šta su oni korisni uopšte?
Atomski mrav Atomski mrav 12:13 16.07.2020

Re: »trag« iz krila

Ja, gazda Čer, mislim da ništa ne bi narušilo ravnotežu kad bi komarci nestali iz prirodnog lanca. Za šta su oni korisni uopšte?


Pretpostavljam da bi neke 'tice, žabe ili drugi insekti mogli da ih izedu...
nikvet pn nikvet pn 13:20 16.07.2020

Re: »trag« iz krila

Jelica Greganović
Za šta su oni korisni uopšte?


Њихове ларве су храна отприлике као планктон у морској води. Сви их једу навелико и тек мали број излети да обнови врсту. У природној природи адулти су реткост, у загађеној не баш. Отпорне без предатора излете масовно и ето. Онда удри прскај па погине још предатора; зачарани круг.

Черевићан Черевићан 13:59 16.07.2020

па'сад

Za šta su oni korisni uopšte?

Планета је гђо Јело у бризи ....паничној
да сачува баланс - жељу ......своју пусту,
комарца са мишом слепим ...удружила*
да прореди људску по Њу штетну врсту


*др Ивана Будински (истраживач сарадник на Институту за биолошка истраживања “Синиша Станковић”, Београд) указује како 1 слепи миш може да поједе и до 3.000 комараца за једну ноћ смањујући тако здравствене ризике људи те обарајући трошкове на име сузбијања комараца .у тај колоплет се одскора спонтано умешала Природа активирајући вирус короне у стрмоглавом шишмишу (а што пак иде на руку четвртом стиху строфоклепами горњега).
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:21 16.07.2020

Re: па'сад

Šišmiši su korisni, to sporno nije, al komarci...
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:46 16.07.2020

Re: »trag« iz krila

nikvet pn
Jelica Greganović
Za šta su oni korisni uopšte?


Њихове ларве су храна отприлике као планктон у морској води. Сви их једу навелико и тек мали број излети да обнови врсту. У природној природи адулти су реткост, у загађеној не баш. Отпорне без предатора излете масовно и ето. Онда удри прскај па погине још предатора; зачарани круг.



I akvarijumske ribice ih obožavajiu. Ja kupujem one neke smrznute, pa odledim kockicu i ubacim u akvarijum, tu odma nastane tuča! Ima i suve (freeze dried), i to jako vole, ali ove presne su im omiljene.

Jedino što imam neku alergiju na te larve, pogotovu one suve, to sam odavno primetio, oće da me svrbe ruke, a ako nedajbože slučajno pipnem lice ili protljam oko, a zaboravio sam da operem ruke, kuku i majko.

edit: zaboravih: komarci su jedna od glavnih hrana za slepe miševe, a miševi su, znamo, extra korisni, jer jedu komarce (usput i oprašuju), tako da su i komarci onda posredno izuzetno korisni.

j_grandson j_grandson 19:06 16.07.2020

Re: »trag« iz krila

srdjan.pajic
nikvet pn
Jelica Greganović
Za šta su oni korisni uopšte?


Њихове ларве су храна отприлике као планктон у морској води. Сви их једу навелико и тек мали број излети да обнови врсту. У природној природи адулти су реткост, у загађеној не баш. Отпорне без предатора излете масовно и ето. Онда удри прскај па погине још предатора; зачарани круг.



I akvarijumske ribice ih obožavajiu. Ja kupujem one neke smrznute, pa odledim kockicu i ubacim u akvarijum, tu odma nastane tuča! Ima i suve (freeze dried), i to jako vole, ali ove presne su im omiljene.

Jedino što imam neku alergiju na te larve, pogotovu one suve, to sam odavno primetio, oće da me svrbe ruke, a ako nedajbože slučajno pipnem lice ili protljam oko, a zaboravio sam da operem ruke, kuku i majko.

edit: zaboravih: komarci su jedna od glavnih hrana za slepe miševe, a miševi su, znamo, extra korisni, jer jedu komarce (usput i oprašuju), tako da su i komarci onda posredno izuzetno korisni.


Evo i jedno kolce sa severa Srbije - da rastera komarce!


Jelica Greganović Jelica Greganović 11:22 17.07.2020

Re: »trag« iz krila

Verujem da tice i žabe mogu da prežive i sa drugim izborom hrane. Od ovih skotova sigurno ne zavisi opstanak tih vrsta.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:23 17.07.2020

Re: »trag« iz krila

Ja mislim da su komarci najkorisniji u mrtvom obliku.
pecaros pecaros 13:58 17.07.2020

Re: »trag« iz krila

Jelica Greganović
Ja mislim da su komarci najkorisniji u mrtvom obliku.


Polazna ideja i jeste bila - pobiti štetočine. Sada su na redu, valjda, i one tek beskorisne vrste. Dok ne ostanemo sami, jer otrovi ne biraju previše. Lično ne bih plakao da nema komaraca, ali je fakat da ih toliko ima upravo zbog pogrešnih intervencija od strane ljudi.

Polako sazreva ideja očuvanja prirode, makar bile u pitanju i štetočine. Primer kobre u Indiji. U stanju su da godinama žive u temeljima i zidovima trošnih kuća, a da domaćini i ne znaju za njih. Objektivno su korisne, jer tamane miševe i pacove... dok neko iz kuće smrtno ne nastrada. Tada, umesto da ih satru motkama, ljudi pozovu majstora za zmije, ovaj ih na'vata i - pusti negde u džungli. Kobre su (takođe) ugrožena vrsta.



Jelica Greganović Jelica Greganović 15:01 20.07.2020

Re: »trag« iz krila

Potrebnost kobri razumem i njihovu specifičnost, zenice povodom, al to i dalje ne opravdava postojanje komaraca.
pecaros pecaros 15:55 20.07.2020

Re: »trag« iz krila

Jelica Greganović
Potrebnost kobri razumem i njihovu specifičnost, zenice povodom, al to i dalje ne opravdava postojanje komaraca.


Meni je su to primeri iste tehnologije, koje dovode do istog rezultata. Neke kobre se pretežno hrane drugim zmijama, pri čemu su ove druge češći uzrok smrti od ugriza. Jedino da ih sve pobiješ, a usput i tigrove. Ali bi se, verovatno, konačno desilo da opstane i namnoži se neki mali otrovnjak koji viri iza svake grančice.

Kod nas su rokali DDT dok nisu otkrili da će pobiti sve što mrda, da ni ljudi nisu pošteđeni - osim komaraca. Sad koriste nešto drugo, pa ćemo makar mi (i komarci) preteći.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:12 20.07.2020

Re: »trag« iz krila

Ja mislim da će komarci preteći, za nas ne bih smela da tvrdim.
Atomski mrav Atomski mrav 12:13 16.07.2020

Najnovija vest

shmoo shmoo 15:17 16.07.2020

А ово?



KAO U HORORU: NAJEZDA slepih miševa, pogledajte OVAJ PRIZOR iznad Arene! (ЛИНК)



Зар не би требало да ти слепи мишеви једу комарце?


А ми после, наравно, да једемо те дебеле утовљене слепе мишеве?











Needs to be played in the house Loud


pecaros pecaros 15:41 16.07.2020

Re: А ово?

shmoo

Зар не би требало да ти слепи мишеви једу комарце?


Verovatno su upravo to i radili.
shmoo shmoo 18:16 16.07.2020

Re: А ово?

pecaros
shmoo

Зар не би требало да ти слепи мишеви једу комарце?


Verovatno su upravo to i radili.




Хвала им.


П.С. - Неки ме убеђују да оно на снимку изнад Арене и нису слепи мишеви него галебови... Савски...




И мени оно нешто много бучно за слепи мишОви.

Чак онај један од двојице чији се гласови чују на снимку и каже:"Е, али ово није океан, ово је Београд!"


pecaros pecaros 19:24 16.07.2020

Re: А ово?

shmoo

П.С. - Неки ме убеђују да оно на снимку изнад Арене и нису слепи мишеви него галебови... Савски...

И мени оно нешто много бучно за слепи мишОви.


Zvuk mi bio isključen... trebalo bi da ovi emituju samo ultrazvuk od kojeg bismo, je li, slabo šta čuli.
shmoo shmoo 20:27 16.07.2020

Re: А ово?

pecaros
shmoo

П.С. - Неки ме убеђују да оно на снимку изнад Арене и нису слепи мишеви него галебови... Савски...

И мени оно нешто много бучно за слепи мишОви.


Zvuk mi bio isključen... trebalo bi da ovi emituju samo ultrazvuk od kojeg bismo, je li, slabo šta čuli.



Требало би да је тако.

А тај снимак се шири по нету са све теоријама завера о слепим мишевима јер је Арена привремена ковид болница. Уз сујеверје онолико.

Очекујем ускоро снимак комараца са објашњењем да су то кинески мини дронови са малим вакцинама за корону који те само боцну и готов си. Чипован.


Иначе, озбиљно, има једно поприлично велико јато неких птица (ич се не разумем у то) на Ади које памтим откако сам се родио како се подигну са Аде, огромно јато, направе круг отприлике до висине Храма Светог Ђорђа на Брду, па поред димњака старе фабрике шећера и назад на Аду. И то на јесен раде скоро свакодневно. Огромно јато, баш импресиван призор.

Последњих година новосаграђене зграде на Бановом брду су им пресекле ту вишедеценијску руту и чак и када полете са Аде, призор није толико упечатљив јер се јато разбије између високих зграда.

А некада су те сцене заиста биле као из Хичкоковог филма. "Птице". Понеки пут и застрашујуће изгледају онако у јату. Срећом, не нападају људе.

А што не посадимо по обалама река ово против комараца?









А да, не можемо... Због пецароша.

freehand freehand 20:44 16.07.2020

Re: А ово?

pecaros
shmoo

П.С. - Неки ме убеђују да оно на снимку изнад Арене и нису слепи мишеви него галебови... Савски...

И мени оно нешто много бучно за слепи мишОви.


Zvuk mi bio isključen... trebalo bi da ovi emituju samo ultrazvuk od kojeg bismo, je li, slabo šta čuli.

Čuju se slepi miševi kako pište itekako. Njima ultrazvuk služi za orijentaciju, ne za komunikaciju.
shmoo shmoo 20:47 16.07.2020

Re: А ово?

freehand
pecaros
shmoo

П.С. - Неки ме убеђују да оно на снимку изнад Арене и нису слепи мишеви него галебови... Савски...

И мени оно нешто много бучно за слепи мишОви.


Zvuk mi bio isključen... trebalo bi da ovi emituju samo ultrazvuk od kojeg bismo, je li, slabo šta čuli.

Čuju se slepi miševi kako pište itekako. Njima ultrazvuk služi za orijentaciju, ne za komunikaciju.



Да, знам. Кажу да је на том принципу направљен сонар. И радар, ваљда. (Опет да се оградим, ни у то се ич не разумем.)

И знам да умеју да пиште слепи мишеви.

Али ови на снимку су ми онда стварно неки чудни... Некако ми није то тај звук.


EDIT: А кад погледаш на Инстаграму на профилу поред снимка пише


abukavac
#belgrade #seagulls


Па сад... Откуд знам.

А лете онако прилично у нереду (тако барем изгледа) као да су слепи мишеви који мењају правац у последњем тренутку када им се ултразвук одбије од неке препреке врати.

Зато снимак и збуњује.

freehand freehand 20:53 16.07.2020

Re: А ово?

Али ови на снимку су ми онда стварно неки чудни... Некако ми није то тај звук.

Ne znam koji su leteći stvorovi u pitanju na ovom snimku, puštaju glasove zaista slične galebovima, ali slepi miševi sasvim sigurno nisu. Šišmiši lete brzo, ne krstare ili ja bar nisam video da to čine a gledao sam ih mnogo puta, a vrlo se retko mogu videti na osvetljenom nebu i na osvetljenim prostorima. Samo u munjevitom proletanju.
shmoo shmoo 20:54 16.07.2020

Re: А ово?

freehand
Али ови на снимку су ми онда стварно неки чудни... Некако ми није то тај звук.

Ne znam koji su leteći stvorovi u pitanju na ovom snimku, puštaju glasove zaista slične galebovima, ali slepi miševi sasvim sigurno nisu. Šišmiši lete brzo, ne krstare ili ja bar nisam video da to čine a gledao sam ih mnogo puta, a vrlo se retko mogu videti na osvetljenom nebu i na osvetljenim prostorima. Samo u munjevitom proletanju.




Да, да... То сам баш горе едитовао.

Извини.

Него што се снимак шири по нету са онаквим бомбастичним насловима.

Па онда људи још свашта упут додају и измаштају.

freehand freehand 21:02 16.07.2020

Re: А ово?

А лете онако прилично у нереду (тако барем изгледа) као да су слепи мишеви који мењају правац у последњем тренутку када им се ултразвук одбије од неке препреке врати.

Зато снимак и збуњује.

Taj "nered" za njih je red, ovi galebovi (ako su galebovi) odlično znaju šta i zašto rade. Mene čudi samo njihov broj i to što noću lete, koliko znam galeb nije noćna pitaca.

Inače, to štogledaš da leti sa Ade verovatno su vrane, to je njihovo ponašanje.
Na primer, u Temišvaru, u samom centru kod katedrale ima ih na hiljade i desetine hiljada. Onda se dižu uz strahovitu buku, odlaze, dolaze, deru se i zezaju i onda kao po kokmandi svaka u svoje gnezdo i utihnu. I tako svake večeri u isto vreme. Prirodnjaci sigurno znaju razlog takvog ponašanja, naše je da gledamo i divimo se harpu i njegovim postignućima.
nsarski nsarski 21:07 16.07.2020

Re: А ово?

И то на јесен раде скоро свакодневно. Огромно јато, баш импресиван призор.

Ovako?

freehand freehand 21:10 16.07.2020

Re: А ово?

nsarski
И то на јесен раде скоро свакодневно. Огромно јато, баш импресиван призор.

Ovako?


Ovako?

shmoo shmoo 21:41 16.07.2020

Re: А ово?

freehand

Inače, to štogledaš da leti sa Ade verovatno su vrane,



Вероватно, него не смем да кажем јербо сам једаред, још док је Албицила посећивао Блог, фазане заменио за паунове па се, што рече тада неко, наш орнитолог вероватно
намах онесвестио.

Од тада кажем само - птице. Довољно, не бих да преузимам одговорност за даље. А знам да су птице јербо птице лете за разлику од нас осталих, а нису баш авиони, балони, дронови,...









shmoo shmoo 21:42 16.07.2020

Re: А ово?

nsarski
И то на јесен раде скоро свакодневно. Огромно јато, баш импресиван призор.

Ovako?





Е, то! Баш Тако!
nsarski nsarski 21:58 16.07.2020

Re: А ово?

shmoo
nsarski
И то на јесен раде скоро свакодневно. Огромно јато, баш импресиван призор.

Ovako?





Е, то! Баш Тако!


Ovo se zove predvečernji murmuring (murmuration). Postoji i izraz swarms, ali to se odnosi i na jato riba, insekata, itd. Ove ptice na slici se zovu starlings, što je naziv familije raznih sitnih ptica. Od baš sasvim malih, do malo većih, ali ne velikih kao vrane, na primer.

Starling
Njih ima na desetine raznih vrsta. Ne znam koje žive kod nas.
Nekada prave spektakularne figure na nebu (i, da, obično se tako pojavlju pred veče).



freehand freehand 22:01 16.07.2020

Re: А ово?

Ovo se zove predvečernji murmuring (murmuration). Postoji i izraz swarms, ali to se odnosi i na jato riba, insekata, itd. Ove ptice na slici se zovu starlings, što je naziv familije raznih sitnih ptica. Od baš sasvim malih, do malo većih, ali ne velikih kao vrane, na primer.

Mislim da kod nas ovako lete čvorci

Edit:
nsarski nsarski 22:06 16.07.2020

Re: А ово?

freehand
Ovo se zove predvečernji murmuring (murmuration). Postoji i izraz swarms, ali to se odnosi i na jato riba, insekata, itd. Ove ptice na slici se zovu starlings, što je naziv familije raznih sitnih ptica. Od baš sasvim malih, do malo većih, ali ne velikih kao vrane, na primer.

Mislim da kod nas ovako lete čvorci


Najverovatnije. Engleski naziv za čvorka je common starling. Biće da je to pravi odgovor.
g.radicevic g.radicevic 08:46 17.07.2020

Re: А ово?

Ovako?


ovo ko Van Helsing






Jelica Greganović Jelica Greganović 11:25 17.07.2020

Re: А ово?

E, ja imam tu mesoždernu biljku, ne baš tu sa zubima, nego neku sa lončićima koji vise, i u koje ulaze bube. Hranim je svako jutro.
nikvet pn nikvet pn 12:01 17.07.2020

Re: А ово?

mesoždernu biljku, ne baš tu sa zubima, nego neku sa lončićima koji vise


Капнеш кап крви у лончић да их намамиш па биљка дизрасте ко чаробни пасуљ
shmoo shmoo 14:42 17.07.2020

Re: А ово?

Jelica Greganović
E, ja imam tu mesoždernu biljku, ne baš tu sa zubima, nego neku sa lončićima koji vise, i u koje ulaze bube. Hranim je svako jutro.




Био бих ти неизмерно захвалан када би ми дала пелцер те твоје биљке јер онда коначно не бих морао да слушам моју лепшу половину која, после бесомучног ударања папучом по некој буби током чега је растави на атоме, дође до мене и каже најслађим могућим гласићем:


"Молим те да уклониш онај леш из купатила/кухиње/собе."


И поред тог слатког гласића моје најдраже, ја се ипак сваки пут начисто испресецам када ми то каже.






shmoo shmoo 14:58 17.07.2020

Re: А ово?

nikvet pn
mesoždernu biljku, ne baš tu sa zubima, nego neku sa lončićima koji vise


Капнеш кап крви у лончић да их намамиш па биљка дизрасте ко чаробни пасуљ




Чије крви?

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:02 20.07.2020

Re: А ово?

To murmurejšovanje ptica neodoljivo podseća na riblja jata, koja se bave istom vrstom umetnosti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:15 20.07.2020

Re: А ово?



Ovo imam.
Ribozom Ribozom 16:43 16.07.2020

kod mene

komaraca, muva i ost. insekta nema. Tako da ako zakacis neku malariju, zika virus, polne i venericne bolesti moze samo na nacin koji se ne bi svideo supruzniku.
Lokalci misle da 'muholovke' sluze za cesanje ledja, za mrezice da je neki modni ili dekorativni detalj, a za komovicu da je alkoholno pice.
Inace, o problemu komaraca saznamo tek kada bukiramo hotel okruzen romanticnom trskom, pa nam je redovni ritual promena sobe, sprata ili hotela na odmoru.

Vic:
-Trgovacki putnik: Dobar dan, ja prodajem aparate za ubijanje komaraca, efikasni 100%...
-Potencijalni kupac: A kako radi taj aparat?
-Trgovacki putnik: Uhvatite komarca, stavite u aparat, a on mu isece glavu...
-Potencijalni kupac: Pa kad ga uhvatim, mogu odmah da ga pljesnem i da ga sam ubijem.
-Trgovacki putnik : Moze i tako...

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:24 16.07.2020

Stanje stvari

Još na prošlom blogu sam obećala da se ubuduće neće od mog bloga praviti poligon za čupetanja i priče koje sa temom nemaju veze. Zbog toga su ovde takvi komentari obrisani. Ovo je moj blog i pišem o čemu hoću, kome se ne svidja, ne mora da čita, a mogu nezadovoljnima i da vratim pretplatu za ovaj mesec.
j_grandson j_grandson 18:31 16.07.2020

Re: Stanje stvari

Jelica Greganović
Još na prošlom blogu sam obećala da se ubuduće neće od mog bloga praviti poligon za čupetanja i priče koje sa temom nemaju veze. Zbog toga su ovde takvi komentari obrisani. Ovo je moj blog i pišem o čemu hoću, kome se ne svidja, ne mora da čita, a mogu nezadovoljnima i da vratim pretplatu za ovaj mesec.

Meni povraćaj pretplate nije potreban.
Uvek sam sirotinju pomagao.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:32 16.07.2020

Re: Stanje stvari

Odlično. I humano.
shmoo shmoo 20:41 16.07.2020

Re: Stanje stvari


Jelica Greganović

i priče koje sa temom nemaju veze.



Не бих да те једим.

За чупетања те разумем. К'о да нема довољно негативе у RL, па сад још да се и овде пунимо истом енергијом.

Али за ово цитирано... Био је у праву неко када ти је на прошлом твом блогу рекао да очигледно дуго ниси долазила на Блог.

Овде је већ дуго, врло дуго, тако на сваком блогу. Прича се о свему и свачему, само не о теми.

Тако да... Вероватно ти то што ти рекох и није нека утеха, али тако је.

А зашто је тако?

Шта га знам.

Може бити да је у питању нека врста глобалног ADHD синдрома који је заразио све без обзира на узраст.

Jelica Greganović Jelica Greganović 11:27 17.07.2020

Re: Stanje stvari

Jeste da me dugo nije bilo, svraćala sam povremeno, ali to i dalje ne znači da će kod mene da priča ko šta i kako god hoće. Kome se to ne svidja, mož drugde da se animira, ovde neće.
kosta.babic kosta.babic 12:17 17.07.2020

Re:jelica

Jelica Greganović
Još na prošlom blogu sam obećala da se ubuduće neće od mog bloga praviti poligon za čupetanja i priče koje sa temom nemaju veze. Zbog toga su ovde takvi komentari obrisani. Ovo je moj blog i pišem o čemu hoću, kome se ne svidja, ne mora da čita, a mogu nezadovoljnima i da vratim pretplatu za ovaj mesec.

Jednom urednik uvek urednik
j_grandson j_grandson 12:34 17.07.2020

Re: Stanje stvari

Jelica Greganović
Jeste da me dugo nije bilo, svraćala sam povremeno, ali to i dalje ne znači da će kod mene da priča ko šta i kako god hoće. Kome se to ne svidja, mož drugde da se animira, ovde neće.

Samo strogo, nema zajebancije!
j_grandson j_grandson 13:25 17.07.2020

Re: Stanje stvari

maliperica
j_grandson
Jelica Greganović
Jeste da me dugo nije bilo, svraćala sam povremeno, ali to i dalje ne znači da će kod mene da priča ko šta i kako god hoće. Kome se to ne svidja, mož drugde da se animira, ovde neće.

Samo strogo, nema zajebancije!

Ljupko lice zaraženo Vučićevim virusom.

Ko?
Ja?
Bog te u šumu okrenuo!

shmoo shmoo 14:31 17.07.2020

Re: Stanje stvari

Jelica Greganović
Jeste da me dugo nije bilo, svraćala sam povremeno, ali to i dalje ne znači da će kod mene da priča ko šta i kako god hoće. Kome se to ne svidja, mož drugde da se animira, ovde neće.



Наравно, ти у својој кући одређујеш правила понашања. То није уопште спорно.

Него, и ја сам исти такав став својевремено имао као и ти, па ми је блогерска елита (ма шта год то значило) непрекидно спочитавала да сам анахрон, досадан, да не капирам да је Блог Б92 твитеризован, како су ми они говорили, да је постао једно велико зезање људи који се дуго, веома дуго, познају, зезање које служи за убијање времена у доколици уместо да се седне негде и да се зезају на исти тај начин само уживо, да су моја настојања наивна и смешна и слично.

Додуше, осим тога спочитавано ми је и да сам "зајахао Блог Б92" јер сам по мишљењу те исте блогерске елите превише често качио своје ауторске текстове, али то не би требало да било кога данас спутава у његовим ауторским блогерским активностима на Блогу Б92.

Па тако ја у ствари хтедох само да ти кажем шта сам научио из тог свог искуства на Блогу Б92, а уједно и да ти предочим и каква је реална ситуација данас када ти после свог дуготрајног одсуства качиш ових дана своје текстове на Блогу Б92.

Ништа друго. Само то сам хтео да ти кажем.

Ево, ако могу да ти помогнем у твојим напорима, кад већ мени није успело на Блогу Б92... Мада... Не верујем да ту уопште има помоћи.







j_grandson j_grandson 14:48 17.07.2020

Re: Stanje stvari

shmoo
Jelica Greganović
Jeste da me dugo nije bilo, svraćala sam povremeno, ali to i dalje ne znači da će kod mene da priča ko šta i kako god hoće. Kome se to ne svidja, mož drugde da se animira, ovde neće.



Наравно, ти у својој кући одређујеш правила понашања. То није уопште спорно.
...


To jeste sporno.
Ne samo da je sporno, nego je i nesporno - da metodologija koja stalno nešto strogira i ukalupljuje nikada ne donosi dobro.
shmoo shmoo 14:56 17.07.2020

Re: Stanje stvari

j_grandson
shmoo
Jelica Greganović
Jeste da me dugo nije bilo, svraćala sam povremeno, ali to i dalje ne znači da će kod mene da priča ko šta i kako god hoće. Kome se to ne svidja, mož drugde da se animira, ovde neće.



Наравно, ти у својој кући одређујеш правила понашања. То није уопште спорно.
...


To jeste sporno.
Ne samo da je sporno, nego je i nesporno - da metodologija koja stalno nešto strogira i ukalupljuje nikada ne donosi dobro.




Ни то није спорно што ти кажеш.

Али...

Прво, то није мој проблем.

(Одавно више није мој проблем.)

А као друго, мислим да не треба више тупити зубе (пардон, тастатуру) по том питању. И превише је добило пажње. Од мене му је, вала, доста.

Мислим, том питању:


metodologija koja stalno nešto strogira i ukalupljuje



Има ваљда неко и ко је плаћен да се о томе брине на Блогу Б92.


Што бих ја вазда волонтирао бавећи се тиме.




srdjan.pajic srdjan.pajic 17:36 17.07.2020

Re: Stanje stvari

j_grandson
shmoo
Jelica Greganović
Jeste da me dugo nije bilo, svraćala sam povremeno, ali to i dalje ne znači da će kod mene da priča ko šta i kako god hoće. Kome se to ne svidja, mož drugde da se animira, ovde neće.



Наравно, ти у својој кући одређујеш правила понашања. То није уопште спорно.
...


To jeste sporno.
Ne samo da je sporno, nego je i nesporno - da metodologija koja stalno nešto strogira i ukalupljuje nikada ne donosi dobro.


Dobro, čarli, to što smo mi navikli da se na svakom blogu raspištoljimo, a bogami i usvinjimo ako tema to zahteva, ne znači da je to ok. Ako Jelica to ne voli, red je da ispoštujemo. Ja to ne doživljavam kao ti, dakle kao komunjarsku cenzuru koja miriše na Goli otok, mada ni četnicima te stvari sa konc logorima nisu bile strane. Stvarno nije problem da pričamo o komarcima, ili ako nas to ne interesuje, da oladimo malo od blogovanja dok ne izađe nešto novo što nam odgovara. Na primer, Č vs P, dakle SO vs A, to smo tek načeli kao temu, i već došli do interesantnih viđenja i važnih kompromisa, uz veliko međusobno uvažavanje neistomišljenika, i sigurno će biti mesta da se u to udubimo nekom drugom prilikom i načinimo dalje pomake u pravcu... dobro, u nekom već pravcu kojim smo krenuli.

Usput, moje mačke sa velikom strašću jedu sve te leteće insekte, kao i pauke, stonoge, onda one neke bube sa štipaljkom (što po predanju ulaze u uši), jedino ih još nisam video da ližu mrave, a držali su se i podalje od moje biljke mesožderke. Sad bi neki zlobnik rekao da bi možda za promenu trebalo da nahranim mačke, ali nije to, kunem se, jedu bolje nego deca u Africi, Crnci u getou, Čiroki u rezervatu, nego je to valjda neki lovački instinkt: sve što mrda, leti, migolji i sluzavi je plen. I mi, vlasnici, bismo isto bili plen, samo da smo manji. Da, i ono što pliva, to pogotovu, da vidiš samo kako ovi moji kreteni pecaju u akvarijumu, sve sreća što ne vole vodu, nego to rade kroz staklo, ili samo u snovima, kad zadremaju na poklopcu.




j_grandson j_grandson 17:59 17.07.2020

Re: Stanje stvari

srdjan.pajic
j_grandson
shmoo
Jelica Greganović
Jeste da me dugo nije bilo, svraćala sam povremeno, ali to i dalje ne znači da će kod mene da priča ko šta i kako god hoće. Kome se to ne svidja, mož drugde da se animira, ovde neće.



Наравно, ти у својој кући одређујеш правила понашања. То није уопште спорно.
...


To jeste sporno.
Ne samo da je sporno, nego je i nesporno - da metodologija koja stalno nešto strogira i ukalupljuje nikada ne donosi dobro.


Dobro, čarli, to što smo mi navikli da se na svakom blogu raspištoljimo, a bogami i usvinjimo ako tema to zahteva, ne znači da je to ok. Ako Jelica to ne voli, red je da ispoštujemo. Ja to ne doživljavam kao ti, dakle kao komunjarsku cenzuru koja miriše na Goli otok, mada ni četnicima te stvari sa konc logorima nisu bile strane. Stvarno nije problem da pričamo o komarcima, ili ako nas to ne interesuje, da oladimo malo od blogovanja dok ne izađe nešto novo što nam odgovara. Na primer, Č vs P, dakle SO vs A, to smo tek načeli kao temu, i već došli do interesantnih viđenja i važnih kompromisa, uz veliko međusobno uvažavanje neistomišljenika, i sigurno će biti mesta da se u to udubimo nekom drugom prilikom i načinimo dalje pomake u pravcu... dobro, u nekom već pravcu kojim smo krenuli.

Usput, moje mačke sa velikom strašću jedu sve te leteće insekte, kao i pauke, stonoge, onda one neke bube sa štipaljkom (što po predanju ulaze u uši), jedino ih još nisam video da ližu mrave, a držali su se i podalje od moje biljke mesožderke. Sad bi neki zlobnik rekao da bi možda za promenu trebalo da nahranim mačke, ali nije to, kunem se, jedu bolje nego deca u Africi, Crnci u getou, Čiroki u rezervatu, nego je to valjda neki lovački instinkt: sve što mrda, leti, migolji i sluzavi je plen. I mi, vlasnici, bismo isto bili plen, samo da smo manji. Da, i ono što pliva, to pogotovu, da vidiš samo kako ovi moji kreteni pecaju u akvarijumu, sve sreća što ne vole vodu, nego to rade kroz staklo, ili samo u snovima, kad zadremaju na poklopcu.





Kada već pominješ mačke - skoro da su mi mačori počeli ozbiljno da nedostaju.
Istina - ima jedan Žuća (doduše, žuto-beli) koji nas poprilično redovno obilazi.
No, pre neko jutro mu se pridružio i jedan reponja, ali bukvalno, velikog čekinjastog repa.
No, sada samo pronašao drugu zanimaciju.
Instalirao sam 'bazenčić' za vrapce, tj. jednu tepsiju sličnu tepsiji za burek, prečnika nešto više od pola metra - i da vidiš kako uživaju.


Jelica Greganović Jelica Greganović 15:04 20.07.2020

Re: Stanje stvari

shmoo, hvala na ponudi i informacijama, ako mi je uspevalo deset godina i kusur, i sad ću valjda nekako...
shmoo shmoo 15:54 20.07.2020

Re: Stanje stvari

Jelica Greganović
shmoo, hvala na ponudi i informacijama, ako mi je uspevalo deset godina i kusur, i sad ću valjda nekako...



Навијам за тебе.



И то дупло јер мени то није успело.


milisav68 milisav68 18:38 16.07.2020

Pecaroška krema



Ako kršim neko pravilo o reklamiranju - briši.

Provereno radi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:28 17.07.2020

Re: Pecaroška krema

Ma briga me za reklamirna pravila, a de to ima da se kupi?
milisav68 milisav68 19:17 17.07.2020

Re: Pecaroška krema

Jelica Greganović
Ma briga me za reklamirna pravila, a de to ima da se kupi?

U prodavnicama ribolovačke opreme, a ima i preko oglasa, pošto je mađarski prouzvod.Zove se - Szuku krema, a interno - pecaroška.Meni to preopručili neki prijatelji pecaroši, i stvarno je dobra.Namažeš malo po rukama i nogama, i 4-5 sati će da te zaobilaze.

E, a za lampu, nemoj da im praviš diskoteku, nego semafor.

Nešto ovako:



Samo moraš da pogasiš sva svetla po kući, i da jedino to svetli.I onda se oni zalete, i samo puca.

Na dnu ima rotirajući deo koji skuplja leševe, pa se samo isprazni u kantu za đubre.

Svetlo je inače ljubičasto (kao neko noćno svetlo), ne znam zašto na slici ispada ovako.
alselone alselone 18:44 16.07.2020

Komarci, poenta

Evo neko ko je odrastao uz trsku i šaš, uz Dunav i kanale.

Komarci navale predveče, bude tu jedno dva sata horora. Ali oni odu da spavaju posle 9 i onda se može izaći napolje ponovo.

Pecali smo toliko puta noću, kampovali pored vode, bivali po vikendicama, i ništa strašno.

Izjutra ih nema, tek ih nema kada je sunce, predveče polude, noćom spavaju.
pecaros pecaros 19:48 16.07.2020

Re: Komarci, poenta

alselone
predveče polude,


Kad hoću da ilustrujem ovo, pitam sagovornika "jesi l' kad trč'o i mot'o pecaljke?". Pokolj.

Bude to kada Dunav dobro naraste, pa se nakon opadanja izlegu sva jajašca skrivena u priobalju. Tada bruji predveče kao pred bombardovanje. A bude i suvih leta kada se može u majici.
g.radicevic g.radicevic 08:54 17.07.2020

Re: Komarci, poenta

Komarci navale predveče, bude tu jedno dva sata horora. Ali oni odu da spavaju posle 9 i onda se može izaći napolje ponovo.


ovi sad neki hibridi
il' im se pokvario sat

prošli vikend, kad sam bio kući, me čopio za taban
'nači horor
nema čime nisam mazao, al svejedno nema spavanja bato
ono, jedva čekaš da svane






Jelica Greganović Jelica Greganović 11:34 17.07.2020

Mi smo onomad

pazarili neku spravu protiv komaraca, okrugla, plastična kutija, gore ima proreze, uključi se u struju i svetli plavo. Ispostavilo se da komarci jurišaju na nju, ali da ih ona ne ubija, nego udju unutra, provedu se kao u diskoteci i čekaju da otvoriš kutiju da se razlete posle noćnog provoda.
kosta.babic kosta.babic 12:22 17.07.2020

Re: Mi smo onomad

Jelica Greganović
pazarili neku spravu protiv komaraca, okrugla, plastična kutija, gore ima proreze, uključi se u struju i svetli plavo. Ispostavilo se da komarci jurišaju na nju, ali da ih ona ne ubija, nego udju unutra, provedu se kao u diskoteci i čekaju da otvoriš kutiju da se razlete posle noćnog provoda.

Isti probllem imamo protiv buva sa našom mačkom i kučkom protiv krpelja.Samo humano i protiv gamadi.Evropa to očekuje od nas.
mariopan mariopan 08:13 20.07.2020

Re: Mi smo onomad

Jelica Greganović
pazarili neku spravu protiv komaraca, okrugla, plastična kutija, gore ima proreze, uključi se u struju i svetli plavo. Ispostavilo se da komarci jurišaju na nju, ali da ih ona ne ubija, nego udju unutra, provedu se kao u diskoteci i čekaju da otvoriš kutiju da se razlete posle noćnog provoda.

Moja kutija radi. Čuješ samo "cak" kada naleti na žicu o ona ga spali. Posle njima na daću stiže sva mnogobrojna rodbina i prijatelji pa ona fiočica bude puna.
nikvet pn nikvet pn 09:03 20.07.2020

Re: Mi smo onomad


Тај пржун за комарце изашао је још осамдесетих, изгледао је као мали тв црно-бели. Два конобара Босанчероса на раду у Словенији по фајронту га позајме (ујутру врате) и ноћу закаче на мотку преко Соче. Однекуд довукли струју па комарци, муве, мољци, лептирице јурнули ко блесави. Пастрмке дошле на гозбу и напуниле мрежу.
albicilla albicilla 14:00 17.07.2020

ma daj,

komarce trpim, posebno kad ujedaju nekog pored mene. zato mravca i ekipu kada mi kao hunska horda u stan provale, e njega bas ne podnosim.
shmoo shmoo 14:21 17.07.2020

Re: ma daj,

albicilla
komarce trpim, posebno kad ujedaju nekog pored mene. zato mravca i ekipu kada mi kao hunska horda u stan provale, e njega bas ne podnosim.




Да ли сам Вас ја то помињањем призвао?

Не сећам се када сам последњи пут видео нешто што сте Ви написали на Блогу Б92. Ни као ауторски текст ни као коментар.

Али драго ми је што је призивање успело.

mariopan mariopan 10:05 19.07.2020

Re: ma daj,



Svojevremeno sam uredno na sve prozore stavila mrežice, ulazna vrata drzala zatvorena i nije bilo nijednog u kući.

I dođe mi sestra iz BG u goste na dva dana, dugo se nismo videle, i dovede i kuče, naravno, ni njega dugo nisam videla i radosti je bilo onoliko.....ali mali je svaki čas utrčavao u kuću da proveri da nije sestra otišla i ostavila ga meni. Ma zna on mene od rođenja i voli me nadam se bar koliko i ja njega ali za svaki slučaj je proveravao da nije ostavljen, i zato mu ostavim ulazna vrata otvorena.

I on je lepo pozvao u goste ove krvopije kojih sad ne mogu da se otresem. Malecni su, gotovo se ne vide, ali pecaju krvnički i toliko brzo odlete da mogu samo da se nadam da će prirodno da odumru, od starosti.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana