Društvo| Ljudska prava| Mediji| Politika

Tučom se teško stiže do rešenja - autor teksta: Timotije

loader RSS / 20.07.2020. u 11:16

Demostracije, tuče, a ni i oružana revolucija nisu delotvorne u državi koja ima jaku vojsku i policiju, i vladara koji je uzurpirao sve poluge vlasti. Neki u Srbiji, koji se predstavljaju kao analitičari društvenopoltičkog života i stanja svesti, ili kao pisci, ili ma koji drugi inetlektualci, nisu bili ratnici koji kroz sopstvenu praksu znaju da ne bi bila moguća Oktobarska revolucija, promena vlasti u Carskoj Rusiji, da se ona dva osnovna državna stuba – Vojska i Policija – nisu našli u totalanom rasulu zbog poraza tokom Prvog svetskog rata. Kao što ne bi bila moguća oružana revolicija i promena sistema vladavine u Jugoslaviji da se nije raspala država, kada je karaljevska porodica sa tovarom narodnog blaga pobegla i živela u Londonu dok je ovde besneo Građanski rat.

Protiv Fašista u Španiji tridesetih godina minulog veka ratovali su ne samo dobri ljudi, Španci, već i dobrovoljci iz Istočne i Zapadne Evrope, a iz Amerike i jedan od napoznatijih pisaca – Ernest Hemingvej. Franka su pomagali fačistička Nemačka i Italija, ali i zapadni kapitalisti, koji su inače podržavali Hitlera nadujući se da će ovaj pregaziti komunističku Rusiju, da bi potom pritrčali Britanija i Amerika radi podele plena o kome vekovima sanjaju. Oni koji makar minimalno poznaju Franka ne znaju da je Aleksandar Vučić mnogo gora ličnost. Dok je Franko između ostalog sprečavao raspad Španije, Vučić je njegovim ličnim izborima obezbedio većinu u skupštini, kako bi obezbedio lakšu predaju Kosmeta, a sve da bi mogao da uživa podršku Zapada. Celom tom poduhvatu treba dodati i besčasne radikale, koji nisu ušli u parlament, ali koji će direktno ili ispod žita podržavati sve njegove odluke, uključujući i predaju Kosova.

Ne navodite mlade ljude na uzaludno stradanje. Biće potrebno mnogo žrtava pre ne što delovi Policije i Vojske stanu na stranu građana, a to je građnanski rat u kome će blesavi radikali, četnici potražiti pomoć sa strane. Pristići će ne samo dobrovoljci iz Rusije, već i pripadnici fašisitičke desnice Evrope. A ako sada potpiše dogovor koji će zadovoljiti Albance na Kosmetu, mogu doći i pripadnici OVK da se bore portiv dela Srbije zdrave pameti! Jer naša policija i vojska izvodili su, po naređenju ovih koji i dalje vladaju, masakre tokom devedesetih nad pripadnicima drugih naroda. Takođe, vojska je ubila dva nevina mladića, pripadnika Garde u kasarni na Topčideru samo zato što su videli generala Mladića kako se krije u skrovištu “Karaš” izgrađenom za vreme Tita, u kome je trebalo da se skloni ondašnji Maršalat tj. Vrhovna komanda u slučaju rata. Mnogi od tih strarešina koji su streljali dva svoja vojnika ubijali su topovima i drugim oružjem u Hrvatskoj, BiH i na Kosmetu.

Zar niko ne ume da shvati da takvi ljudi, čije sa ruke krvave do lakata, neće dozvoliti da padne vlast koja je naređivala ubijanje inih. A oni koju pišu analize o društvu i politici treba da znaju da ni Milošević ne bi pao na izborima da nije bilo NATO bombardovanja, koje je zapravo završnica svih srpskih poraza tokom ratovanja 90-ih. Miloševićevo ludovanje je prethodnica ovog ludovanjapojedinca koji je uzurpirao državu za svoje lično zadovoljstvo. Tako je Milošević, zbog njemu neposlušnih lidera Srba u Krajini, poslao generala Mrkšića da prevari narod da se spakuje u povuče iz svojih staništa, “jer će doći do obračuna između Hrvatske i Srpske vojske”, većim delo stacionirane u BIH.

To su istine o kojima ne pišu analitičari, ne izveštavaju, jer oni koji su tada pisali likvidrani su. Kao Lepa Dada Vujasinović, Lepi Slavko Ćuruvija, novinar Panić… No, i premijer Đinđić je streljan od strane ovih koji sada vladaju, jer im je uhapsio lidera Miloševića, i zato što je Šešelj otišao u Hag zbog optužbi za činjenje zločina, ili podstrekivanje zločina, a koji je, dok je onamo odlazio, najavio pogubljenje Đinđića!

Neka znaju oni koji bi trebali da znaju - ako Akademija već stoji, očigedno, iza ovih koji sada razdiru Srbiju, kao što je stajala uz Miloševićevo ludovanje, onda bi podržala i demokratske procedure (za koje u međuvremenu može da ispadne kasno), procedure koje bi pokrenula najpre javnost, a zatim bi se pridružila i birokratija koja vlada Evropskom Unijom. 

Isto tako nisu hteli da se priključe Zahtevu akademske zajednice koja je tražila da predsednik Aleksandar Vučić podnese ostavku zbog višekratnog kršenja Ustava i Zakona, nego su ćutali kao da ni takva jedna inicijativa ne znači ništa više od zabavnih satiričnih emisija, ogovaranja na svim tribinama, niti masovnih višemesečnih mirnih demonstracija, a nedavno i demonstracija koje je obeležila tuča sa policijom i parapolicijom, i to u vreme pandemije jednog zaista opasnog virusa!!! To dokazuje da oni koji kontrolišu i objavljuju infomacije na trbinama, u novinama i po televizijama još uvek ne znaju da povedu protest koji će dovesti do smene štotočine koja bruka Srbiju. 

Pisao sam Danas-u, a i uredniku Portala tražeći da ostave Zahtev akademske zajednice, koji su objavili na prvoj stranici Portala, sve dok, Basara bi rekao, Srbima ne dođe iz dupeta u glavu, tj. Kada shvate Srbi da je to jedini način da bude opozvan sa vlasti Aleksandar Vučić. Znači, da bude prinuđen od strane Suda domaćeg ili Evropskog da podnese ostavku zbog kršenja Ustava i Zakona.

Tako funkcioniše demokratija. Ali to ne znaju baš svi oni koji se bave politikom ili preko stranaka ili preko analiza u medijima. Eto, desilo se da jedan Srbin to zna, a ime mu je Saša Radulović. Nije za čuđenje, jer je inženjer Radulović radio u SAD, Kanadi i Belgiji, no bio je i član Vlade kod Vučića. Kada je video kako nanose zlo Srbiji, napustio je i povikao “Dosta je bilo!”, što je naziv koji danas nosi njegova politička stranka, jedna ozbiljna stranka sa svim potrebnim znanjem. On je radeći na Zapadu imao vremena da precrta, pod uslovom da je to zbog mladosti uopšte bilo u njegovoj glavi, nekadašnji način vladanja, vladanja u vreme socijalizma, kao i da odbaci teret u vidu mentalne inercije kakva vlada kod većine analitičara i intelektualaca u Srbiji.

 Autor: Timotije

 



Komentari (404)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nask nask 12:27 20.07.2020

2

Nije izbrisan već dva sta. Stigla sloboda? Šta li je, neko spava na dužnosti? Ili nije više ni bitno?
klik23 klik23 14:44 20.07.2020

Re: 2

Malo je teško nahvatati smisao u pojedinim delovima,



ali se smisao valjda svodi na zaključak da precednik S. treba da bude oteran sa vlasti ovdašnjim pritiskom koji će podržati EU.
A i SANU.

Nema veze, razmišljanje je razmišljanje. Uostalom, post ima već tri preporuke, kako vidim. Znači, ima tu za svakoga.


Makar je dobro za komentare.

hoochie coochie man hoochie coochie man 15:41 20.07.2020

Re: 2


Makar je dobro za komentare.

Dušu dalo :)
loader loader 10:51 22.07.2020

Re: 2

Hops!
Napakova se 300 komentara.
...... ... ... prašina se diže
j_grandson j_grandson 13:07 20.07.2020

?

Šta je ovo?
Kakav je ovo bućkuriš?
mariopan mariopan 06:45 21.07.2020

Re: ?

j_grandson
Šta je ovo?
Kakav je ovo bućkuriš?

Čovek je izneo svoje mišljenje, sad mi možemo svoje.

Ja sam za dijalog, zašto da ne?

Ne možemo svakog sa čijim se mišljenjem ne slažemo jednostavno obrisati.
loader loader 20:29 21.07.2020

Re: ?

Ne možemo svakog sa čijim se mišljenjem ne slažemo...

Pa, malo ... to baš i nije u skladu sa opštim blogostavom o toleranciji, nenasilju, medijskim slobodama, slobodi govora, izjašnjavanja ...



No, strast često preovladava. Nema tu naopake namere, iako deluje tako.


j_grandson j_grandson 08:12 22.07.2020

Re: ?

mariopan
j_grandson
Šta je ovo?
Kakav je ovo bućkuriš?

Čovek je izneo svoje mišljenje, sad mi možemo svoje.

Ja sam za dijalog, zašto da ne?

Ne možemo svakog sa čijim se mišljenjem ne slažemo jednostavno obrisati.

Ko je pomenuo bilo koje i čije brisanje?
mariopan mariopan 09:07 22.07.2020

Re: ?

j_grandson
mariopan
j_grandson
Šta je ovo?
Kakav je ovo bućkuriš?

Čovek je izneo svoje mišljenje, sad mi možemo svoje.

Ja sam za dijalog, zašto da ne?

Ne možemo svakog sa čijim se mišljenjem ne slažemo jednostavno obrisati.

Ko je pomenuo bilo koje i čije brisanje?

Ne mislim na stvarno brisanje (ovde na blogu) nego na nipodaštavanje.

Ja sam za to da svako kaže šta misli pa da i mi isto tako kažemo šta mislimo o nekoj temi. Tako možemo da saslušamo druge a ne samo da ih odbacimo sa primedbom da je to glupost.
Ako ne slušamo druge kako ćemo znati da mi mislimo dobro?
Šta bi u tom slučaju nama bio korektor?

Korekcija sopstvenog mišljenja je moguća samo ako neko argumentima pokaže da nismo u pravu. Ako mu se u startu kačenjem "to je glupost" smanji prostor da objasni svoj stav ni mi nećemo imati priliku da čujemo njegove argumente koji bi mozda pokazali da mi nismo u pravu?

Ok, to je moje mišljenje, nije sveta krava da se ne može i o tome diskutovati, mada nije tema.

mariopan mariopan 09:08 22.07.2020

Re: ?

loader
Ne možemo svakog sa čijim se mišljenjem ne slažemo...

Pa, malo ... to baš i nije u skladu sa opštim blogostavom o toleranciji, nenasilju, medijskim slobodama, slobodi govora, izjašnjavanja ...



No, strast često preovladava. Nema tu naopake namere, iako deluje tako.



Znam da nema zle namere, prepoznajem nick mada ga toliko cesto menja da se ne snalazim najbolje.
loader loader 10:33 22.07.2020

Re: ?

prepoznajem nick mada ga toliko cesto menja da se ne snalazim najbolje.


Šta ga znam. Nikad nisam obraćao pažnju na nick. To je stvar interventne žandarmerije bloga, tj. specijalne kontraobaveštajne moderacija bloga.

Dakle, ništa nik. Mi ovde komuniciramo sa stavovima, odnosno onim što je generisan tekst. Privatni životi su za parove, informere i kuriroide. Tekst protiv teksta. I to je to.

Inače, mis Mariopan, vaš doprinos toleranciji na ovom blogu biće upisan u udžbenike mnogih NVO.




(nvo: neidentifikovani van.....i objekat )
mariopan mariopan 16:29 22.07.2020

Re: ?

loader
prepoznajem nick mada ga toliko cesto menja da se ne snalazim najbolje.


Šta ga znam. Nikad nisam obraćao pažnju na nick. To je stvar interventne žandarmerije bloga, tj. specijalne kontraobaveštajne moderacija bloga.

Dakle, ništa nik. Mi ovde komuniciramo sa stavovima, odnosno onim što je generisan tekst. Privatni životi su za parove, informere i kuriroide. Tekst protiv teksta. I to je to.

Inače, mis Mariopan, vaš doprinos toleranciji na ovom blogu biće upisan u udžbenike mnogih NVO.




(nvo: neidentifikovani van.....i objekat )



looping looping 13:11 20.07.2020

1

Tako funkcioniše demokratija.

Je li?
Ja mislio da to ima veze sa izborima.

timotije timotije 13:34 20.07.2020

Re: 1


Ja mislio da to ima veze sa izborima.



Ne mislim da su 21. juna bili demokratski, već namešteni izbori za potrebe narcisoidnog okupatora Srbije.
looping looping 13:49 20.07.2020

Re: 1

timotije

Ja mislio da to ima veze sa izborima.



Ne mislim da su 21. juna bili demokratski, već namešteni izbori za potrebe narcisoidnog okupatora Srbije.

Zato je potrebno demokratsko rušenje vlasti silom.
Kao u vreme nacista.
timotije timotije 13:52 20.07.2020

Re: 1

Zato je potrebno demokratsko rušenje vlasti silom.


Pa što čekate, što ne krenete da je rušite?!
looping looping 14:14 20.07.2020

Re: 1

timotije
Zato je potrebno demokratsko rušenje vlasti silom.


Pa što čekate, što ne krenete da je rušite?!

Evo, samo da se skupimo i da nađemo vođu, nekog Adolfa.
freehand freehand 14:15 20.07.2020

Re: 1

looping
timotije
Zato je potrebno demokratsko rušenje vlasti silom.


Pa što čekate, što ne krenete da je rušite?!

Evo, samo da se skupimo i da nađemo vođu, nekog Adolfa.

Misliš da skinemo Adolfa?
looping looping 14:19 20.07.2020

Re: 1

freehand
looping
timotije
Zato je potrebno demokratsko rušenje vlasti silom.


Pa što čekate, što ne krenete da je rušite?!

Evo, samo da se skupimo i da nađemo vođu, nekog Adolfa.

Misliš da skinemo Adolfa?

Mislim da se Adolf nije skidao paljenjem skupštine već je uzimao vlast paljenjem skupštine.
I tako je Nemačka od demokratske postala nacistička.
freehand freehand 14:26 20.07.2020

Re: 1

looping
freehand
looping
timotije
Zato je potrebno demokratsko rušenje vlasti silom.


Pa što čekate, što ne krenete da je rušite?!

Evo, samo da se skupimo i da nađemo vođu, nekog Adolfa.

Misliš da skinemo Adolfa?

Mislim da se Adolf nije skidao paljenjem skupštine već je uzimao vlast paljenjem skupštine.
I tako je Nemačka od demokratske postala nacistička.

Ako bar ti znaš šta pričaš i to je nešto
looping looping 14:29 20.07.2020

Re: 1

freehand
looping
freehand
looping
timotije
Zato je potrebno demokratsko rušenje vlasti silom.


Pa što čekate, što ne krenete da je rušite?!

Evo, samo da se skupimo i da nađemo vođu, nekog Adolfa.

Misliš da skinemo Adolfa?

Mislim da se Adolf nije skidao paljenjem skupštine već je uzimao vlast paljenjem skupštine.
I tako je Nemačka od demokratske postala nacistička.

Ako bar ti znaš šta pričaš i to je nešto

Jeste.
maksa83 maksa83 14:32 20.07.2020

Re: 1

Mislim da se Adolf nije skidao paljenjem skupštine već je uzimao vlast paljenjem skupštine.
I tako je Nemačka od demokratske postala nacistička.

Da li pojma nemaš ili izmišljaš za račun SNS narativa, nije bitno, kako god to što pričaš nema veze sa životom.

Četiri nedelje pre toga Adolf je ustoličen za Kancelara, a Naci partija je dobrano pre toga osvojila najviše glasova na saveznim izborima.

Dakle da rezimiramo Adolf i Nacisti su na vlast došli izborima i - ukinuli ih. u čemu je udela imalo fingirano paljenje Parlamenta. Kao i ovaj tvoj mentol uostalom koji je od izbora napravio Lukašenko stajl travestiju.

Lupinže, lupinže...
looping looping 15:05 20.07.2020

Re: 1

maksa83
Mislim da se Adolf nije skidao paljenjem skupštine već je uzimao vlast paljenjem skupštine.
I tako je Nemačka od demokratske postala nacistička.

Da li pojma nemaš ili izmišljaš za račun SNS narativa, nije bitno, kako god to što pričaš nema veze sa životom.

Četiri nedelje pre toga Adolf je ustoličen za Kancelara, a Naci partija je dobrano pre toga osvojila najviše glasova na saveznim izborima.

Dakle da rezimiramo Adolf i Nacisti su na vlast došli izborima i - ukinuli ih. u čemu je udela imalo fingirano paljenje Parlamenta. Kao i ovaj tvoj mentol uostalom koji je od izbora napravio Lukašenko stajl travestiju.

Lupinže, lupinže...

Uzmi čitaj malo vikipediju i takoto.
Evo da pomognem sa linkom.
Link.

Većina nemaca nije glasala za naciste.

Kao što ni većina građana srbije nije glasala za tvoje mentole što bi da smene vlast.
freehand freehand 15:09 20.07.2020

Re: 1

Dakle da rezimiramo Adolf i Nacisti su na vlast došli izborima i - ukinuli ih. u čemu je udela imalo fingirano paljenje Parlamenta. Kao i ovaj tvoj mentol uostalom koji je od izbora napravio Lukašenko stajl travestiju.

Neko spalio parlament, neko uhapsio Miškovića, jebiga.
maksa83 maksa83 15:29 20.07.2020

Re: 1

Evo da pomognem sa linkom.
Link.

Pomozi sebi tako što ćeš da ti da čitaš pre nego što odvališ. Hitler je uveliko bio Kancerlar kada je paljen Rajhstag, hteo je prvo lepo čovek legalno da ukine parlmentarizam i proglasi se za de facto Cara i vlada ukazima, ali mu nije izašlo u susret, i onda je moralo malo da pali.

Većina nemaca nije glasala za naciste.

Nisam to ni napisao, nego da su Nacisti dobili najviše glasova, što je činjenica.

Nije ni većina Srba glasala za Vučića, ako ćemo u tvoj iskaz da ubacimo matematiku.


Kao što ni većina građana srbije nije glasala za tvoje mentole što bi da smene vlast.


Aj bre Lupinže ne seri, ne postoji ovde nikakva vlast, postoji jedan čovek sa kriminalnim anturažom koji je uzurpirao Državu i ne jebe ni Ustav ni Zakone nego donosi odluke o svemu, od unutrašnjih i spoljnih političkih pitanja, preko toga kada ko kakosme da izlazi, ko će da bude gradonačelnik Kruševca, koliko para će da se da Zvezdi, pa do toga da li će da pohađa višu trenersku mada ni za to nema neophodne uslove.

Tvoji puleni su razjebali ono malo Države koja je ovde postojala.


freehand freehand 15:40 20.07.2020

Re: 1

maksa83
Evo da pomognem sa linkom.
Link.

Pomozi sebi tako što ćeš da ti da čitaš pre nego što odvališ. Hitler je uveliko bio Kancerlar kada je paljen Rajhstag, hteo je prvo lepo čovek legalno da ukine parlmentarizam i proglasi se za de facto Cara i vlada ukazima, ali mu nije izašlo u susret, i onda je moralo malo da pali.

Većina nemaca nije glasala za naciste.

Nisam to ni napisao, nego da su Nacisti dobili najviše glasova, što je činjenica.

Nije ni većina Srba glasala za Vučića, ako ćemo u tvoj iskaz da ubacimo matematiku.


Kao što ni većina građana srbije nije glasala za tvoje mentole što bi da smene vlast.


Aj bre Lupinže ne seri, ne postoji ovde nikakva vlast, postoji jedan čovek sa kriminalnim anturažom koji je uzurpirao Državu i ne jebe ni Ustav ni Zakone nego donosi odluke o svemu, od unutrašnjih i spoljnih političkih pitanja, preko toga kada ko kakosme da izlazi, ko će da bude gradonačelnik Kruševca, koliko para će da se da Zvezdi, pa do toga da li će da pohađa višu trenersku mada ni za to nema neophodne uslove.

Tvoji puleni su razjebali ono malo Države koja je ovde postojala.



Ne muči ga bre, rpcvrčaće.

Nego Lupinže, jel i ti sa nestrpljenjem očekuješ da se Abdulah Hoti obrati parlamentu Kosova sa izveštajem o pregovorima i najavom onoga što će se u Briselu događati da i mi u Srbiji saznamo nešto o tome šta se oko Kosova dešava?
looping looping 08:05 21.07.2020

Re: 1

maksa83
Evo da pomognem sa linkom.
Link.

Pomozi sebi tako što ćeš da ti da čitaš pre nego što odvališ. Hitler je uveliko bio Kancerlar kada je paljen Rajhstag, hteo je prvo lepo čovek legalno da ukine parlmentarizam i proglasi se za de facto Cara i vlada ukazima, ali mu nije izašlo u susret, i onda je moralo malo da pali.

Većina nemaca nije glasala za naciste.

Nisam to ni napisao, nego da su Nacisti dobili najviše glasova, što je činjenica.

Nije ni većina Srba glasala za Vučića, ako ćemo u tvoj iskaz da ubacimo matematiku.


Kao što ni većina građana srbije nije glasala za tvoje mentole što bi da smene vlast.


Aj bre Lupinže ne seri, ne postoji ovde nikakva vlast, postoji jedan čovek sa kriminalnim anturažom koji je uzurpirao Državu i ne jebe ni Ustav ni Zakone nego donosi odluke o svemu, od unutrašnjih i spoljnih političkih pitanja, preko toga kada ko kakosme da izlazi, ko će da bude gradonačelnik Kruševca, koliko para će da se da Zvezdi, pa do toga da li će da pohađa višu trenersku mada ni za to nema neophodne uslove.

Tvoji puleni su razjebali ono malo Države koja je ovde postojala.



OK.
Neka je istina sve što kažeš.
Jel' vlast treba da preuzme neko ko nije pobedio na izborima?

Vučić i SNS da se sklone a onda da se pokolju ovi iz "opozicije" (Nogo, Jeremić, Đilas... i ostali) i da se najjači od njih ustoliči. Baš lep scenario.
Naravno, i SPS i radikali da se ukinu.
Sve kako tebi odgovara.

Nek manjina napravi spisak ko sme a ko ne sme da bude na vlasti.

freehand freehand 08:07 21.07.2020

Re: 1

OK.
Neka je istina sve što kažeš.
Jel' vlast treba da preuzme neko ko nije pobedio na izborima?

To na čemu je Vučić "pobedio" nisu bili izbori. Sem u Vranju, tamo su Mađari pošteno otkinuli.
looping looping 08:13 21.07.2020

Re: 1


Ne muči ga bre, rpcvrčaće.

Nego Lupinže, jel i ti sa nestrpljenjem očekuješ da se Abdulah Hoti obrati parlamentu Kosova sa izveštajem o pregovorima i najavom onoga što će se u Briselu događati da i mi u Srbiji saznamo nešto o tome šta se oko Kosova dešava?

Kosovo je najmanje bitno, bitni su srbi na Kosovu kojih nema mnogo a i srba u Srbiji je sve manje.

A šta bi ti voleo da saznaš, da li smo izdali Kosovo ili nismo?
looping looping 08:29 21.07.2020

Re: 1

freehand
OK.
Neka je istina sve što kažeš.
Jel' vlast treba da preuzme neko ko nije pobedio na izborima?

To na čemu je Vučić "pobedio" nisu bili izbori. Sem u Vranju, tamo su Mađari pošteno otkinuli.

OK.

Umesto svakodnevnog pljuvanja Vučića, što očigledno nema efekta napraviti spisak zahteva za vlast (realnih zahteva):
1.
2.
3.
....

A ne kukati svakodnevno i juriti se sa milicijom.
mariopan mariopan 08:30 21.07.2020

Re: 1

Jel' vlast treba da preuzme neko ko nije pobedio na izborima?



Čekaj, zar smo imali izbore?

Gde, kad?

Bili razni kandidati, govorili svoje programe po svim medijima, mi ih slušali, videli, odlučili slobodno, glasali po svojoj volji?

Gde se to desilo?
j_grandson j_grandson 08:35 21.07.2020

Re: 1

looping
freehand
OK.
Neka je istina sve što kažeš.
Jel' vlast treba da preuzme neko ko nije pobedio na izborima?

To na čemu je Vučić "pobedio" nisu bili izbori. Sem u Vranju, tamo su Mađari pošteno otkinuli.

OK.

Umesto svakodnevnog pljuvanja Vučića, što očigledno nema efekta napraviti spisak zahteva za vlast (realnih zahteva):
1.
2.
3.
....

A ne kukati svakodnevno i juriti se sa milicijom.

Evo, ja nemam tri zahteva, nego samo jedan.
A to je - da ovi odu.
Ja ne bih obrazlagao. Kome je potrebno obrazloženje, tome mogu ovi i da ostanu.

Potom, kako nam bude.
looping looping 08:43 21.07.2020

Re: 1


Evo, ja nemam tri zahteva, nego samo jedan.
A to je - da ovi odu.
Ja ne bih obrazlagao. Kome je potrebno obrazloženje, tome mogu ovi i da ostanu.

Potom, kako nam bude.

Dobar, smisleni zahtev, ajd sad na protest.
timotije timotije 10:01 21.07.2020

Re: 1


Gde se to desilo?



Jedno je sigurno, u Srbiji se to nije desilo. Naprotiv.
loader loader 11:57 21.07.2020

Re: 1

pobedio na izborima?

Dosta smela izjava.
Izbora nije ni bilo. Zna se šta izbori sve podrazumevaju.
A ima i sledeća varijanta.
Svaka kriminalna ekipa na nekoj prostranoj livadi može da organizuje neku vrstu pozorišta u kome se izvodi predstava zvana "Izbori". Kriminalna ekipa se, naravno, sastoji od brojnih naoružanih ljudi koji su verni vrednostima klana. Ta ekipa prođe unaokolo i "zamoli" ljude da dođu i budu publika koja pljeska tokom i nakon predstave. Napune celu livadu. Kad se igrokaz završi publika pljeska neumorno, a kriminalci proglase da su oni od naroda legalno izabrani vlasnici tog istog naroda. Ko se usprotivi zapljesnu mu tu činjenicu u lice. Ako se drugi put pobuni, ne valja po njega ...


looping looping 12:32 21.07.2020

Re: 1

loader
pobedio na izborima?

Dosta smela izjava.
Izbora nije ni bilo. Zna se šta izbori sve podrazumevaju.
A ima i sledeća varijanta.
Svaka kriminalna ekipa na nekoj prostranoj livadi može da organizuje neku vrstu pozorišta u kome se izvodi predstava zvana "Izbori". Kriminalna ekipa se, naravno, sastoji od brojnih naoružanih ljudi koji su verni vrednostima klana. Ta ekipa prođe unaokolo i "zamoli" ljude da dođu i budu publika koja pljeska tokom i nakon predstave. Napune celu livadu. Kad se igrokaz završi publika pljeska neumorno, a kriminalci proglase da su oni od naroda legalno izabrani vlasnici tog istog naroda. Ko se usprotivi zapljesnu mu tu činjenicu u lice. Ako se drugi put pobuni, ne valja po njega ...



Jel' izašao na izbore neko ko nije glasao za sadašnju vlast ili ste se svi uplašili kriminalne ekipe?
loader loader 12:41 21.07.2020

Re: 1

Jel' izašao na izbore neko ko nije glasao za sadašnju vlast ili ste se svi uplašili kriminalne ekipe?

Koji svi? Ako mene lično pitate ja sam strah pregrmeo još krajem 80-ih, kad je ova stvar počela. Ili me pitate za sve? Ali, ti "svi" me nisu ovlastili da u njihovo ime kažem jesu li se uplašili. Čak i da znam, ne bih imao pravo da to kažem bez ovlašćenja. Uopšte uzev, malo je nesređeno pitanje. Možete li malo ciljanije? Recimo, ovo, "Jel' izašao na izbore neko ko nije glasao za sadašnju vlast" - malo je ... Mislite da li neko ko je izašao na izbore nije glasao za vlast? Očigledno da jeste, prema zvaničnim rezultatima izbora. Ili ste mislili na nešto drugo..?
j_grandson j_grandson 12:51 21.07.2020

Re: 1

looping
loader
pobedio na izborima?

Dosta smela izjava.
Izbora nije ni bilo. Zna se šta izbori sve podrazumevaju.
A ima i sledeća varijanta.
Svaka kriminalna ekipa na nekoj prostranoj livadi može da organizuje neku vrstu pozorišta u kome se izvodi predstava zvana "Izbori". Kriminalna ekipa se, naravno, sastoji od brojnih naoružanih ljudi koji su verni vrednostima klana. Ta ekipa prođe unaokolo i "zamoli" ljude da dođu i budu publika koja pljeska tokom i nakon predstave. Napune celu livadu. Kad se igrokaz završi publika pljeska neumorno, a kriminalci proglase da su oni od naroda legalno izabrani vlasnici tog istog naroda. Ko se usprotivi zapljesnu mu tu činjenicu u lice. Ako se drugi put pobuni, ne valja po njega ...



Jel' izašao na izbore neko ko nije glasao za sadašnju vlast ili ste se svi uplašili kriminalne ekipe?

Da.
Ovo što ti pišeš je zanimljiva taktika branioca lika i dela - za tebe još nisam u potpunosti siguran.
Pa da ti ja, i tebi sličnima, kažem šta mislim o izborima.
Jer - izbori nisu samo onaj jedan dan kada se ubacuju listići. Taj dan je u izbornom procesu najmanje važan.
Mnogo više su izbori ono što traje svaki dan tokom četiri godine - dakle, između ta dva dana kada se ubacuju listići.
A to što se dešavalo u tom periodu, i još uvek dešava, je katastrofalno - tako da ovo nisu, ali ni najmanje, izbori.
freehand freehand 12:53 21.07.2020

Re: 1

looping
freehand
OK.
Neka je istina sve što kažeš.
Jel' vlast treba da preuzme neko ko nije pobedio na izborima?

To na čemu je Vučić "pobedio" nisu bili izbori. Sem u Vranju, tamo su Mađari pošteno otkinuli.

OK.

Umesto svakodnevnog pljuvanja Vučića, što očigledno nema efekta napraviti spisak zahteva za vlast (realnih zahteva):
1.
2.
3.
....

A ne kukati svakodnevno i juriti se sa milicijom.

Smešan si.
looping looping 13:45 21.07.2020

Re: 1

Koji svi? Ako mene lično pitate ja sam strah pregrmeo još krajem 80-ih, kad je ova stvar počela. Ili me pitate za sve? Ali, ti "svi" me nisu ovlastili da u njihovo ime kažem jesu li se uplašili. Čak i da znam, ne bih imao pravo da to kažem bez ovlašćenja. Uopšte uzev, malo je nesređeno pitanje. Možete li malo ciljanije? Recimo, ovo, "Jel' izašao na izbore neko ko nije glasao za sadašnju vlast" - malo je ... Mislite da li neko ko je izašao na izbore nije glasao za vlast? Očigledno da jeste, prema zvaničnim rezultatima izbora. Ili ste mislili na nešto drugo..?

Znači ko je hteo - glasao je za neku opozicionu partiju. Nije se plašio.

Još samo da razumem kako su to ljudi neinformisani ko je kakav, kada glasaju.
Kako to ljudi ne znaju da im vođa ne valja?
Zato što svi gledaju RTS pa kada se oslobodi RTS neće više glasati za vođu?

Svako ko glasa za vođu ima svoju pećinu u kojoj živi i gleda samo RTS. I nema nikoga da tim ljudima kaže da Vučić ne valja.
Pa ti ljudi nisu glupi/ primitivni, oni su prirodni fenomen.

Ili je nešto drugo u pitanju.
g.radicevic g.radicevic 14:18 21.07.2020

Re: 1

Kako to ljudi ne znaju da im vođa ne valja?


Gebels je to još pre 80 godina objasnio

Svako ko glasa za vođu



ako nije sarkazam (ako jeste vođa bi trebalo biti pod navodnicima), ovo je razlog za zabrinutost,
minimum






hoochie coochie man hoochie coochie man 14:55 21.07.2020

Re: 1



Pa ti ljudi nisu glupi/ primitivni, oni su prirodni fenomen.

Jeste mali uzorak, ne može se na osnovu njega izvesti validan zaključak, ali može lični utisak.

Uzorak je okruženje, poznanici, komšije, i na osnovu tog uzorka lični utisak mi je da su Vučućevi glasači, jebiga brate, al glupi su.
vcucko vcucko 15:26 21.07.2020

Re: 1

looping

OK.
Neka je istina sve što kažeš.
Jel' vlast treba da preuzme neko ko nije pobedio na izborima?

Vučić i SNS da se sklone a onda da se pokolju ovi iz "opozicije" (Nogo, Jeremić, Đilas... i ostali) i da se najjači od njih ustoliči. Baš lep scenario.
Naravno, i SPS i radikali da se ukinu.
Sve kako tebi odgovara.

Nek manjina napravi spisak ko sme a ko ne sme da bude na vlasti.


Ja se ubih pričajući, ali izgleda ne vredi...

loader loader 10:36 22.07.2020

Re: 1

Ja se ubih pričajući, ali izgleda ne vredi...


Донт вори,
sve to služba beleži. I arhivira.
Neke tamo xxx godine, kad to neki istraživač otkrije biće prijatno iznenađen vašim pisanijama. Zato, mirno spavajte.


mlatisa mlatisa 13:26 20.07.2020

Еволуција одоздо

Demostracije, tuče, a ni i oružana revolucija nisu delotvorne u državi koja ima jaku vojsku i policiju, i vladara koji je uzurpirao sve poluge vlasti.


Колико сам ја схватио, он је сам организовао демонстрације, или бар тај насилни део, против самог себе. Заиста јединствен случај. Ако је тако, онда је питање шта човек уопште може тамо да тражи.

Са друге стране, ја сам више за еволутивни притисак одоздо. Имамо ми довољно устава, закона и других аката којима је уређен живот у Србији на начин који је прилично близак животу на "Западу". Једино је проблем што се они селектино (не) примењују. Мислим да треба инсистирати на поштовању прописа свуда и на сваком месту, и то је оно што ће Србију да унапреди значајно. То, истовремено, њих највише боли. Свако може да пронађе појаву којом је оштећен и да инсистира на законитости. У том случају, макар и не неуспео у тој намери, даје поруку другим компонентама власти, да морају да пазе на законитост у свом раду. Што у перспеткиви свима користи.

Знам да је овај приступ спор, али држава се гради вековима а не годинама.

Takođe, vojska je ubila dva nevina mladića, pripadnika Garde u kasarni na Topčideru samo zato što su videli generala Mladića kako se krije u skrovištu “Karaš” izgrađenom za vreme Tita,

Младић се поприлично слободно шетао у то доба по Београду (по много јавнијим местима него што је Караш). Младића су сакрили касније.
tetkino tetkino 13:47 20.07.2020

Re: Еволуција одоздо

Meni je ta priča o Mladiću kao razlogu ubistva (da li je ikad nepobitno dokazano da je ubistvo - izvinjavam se ne pratim već godinama ovu temu) oduvek bila čudna.

Da su rekli droga - oružje - trgovina ljudima - sve bi imalo više smisla od Mladića. Pa tada su svi znali da ga krije vojska, kasnije se on tek kao krio.


Glede teksta - ko je video pano Saše Radolovića - video je potpuno ludački sjaj u očima tog čoveka. Ajd što su ga tako slikali, ali neko je odlučio da baš ta fotografija bude zaštitni znak kampanje - užas
timotije timotije 14:00 20.07.2020

Re: Еволуција одоздо


Glede teksta - ko je video pano Saše Radolovića - video je potpuno ludački sjaj u očima tog čoveka. Ajd što su ga tako slikali, ali neko je odlučio da baš ta fotografija bude zaštitni znak kampanje - užas


Ko to nebi bio ako je ubeđen u ono što govori, dok Srbi ne slušaju nikoga drugog osim samog sebe.
Pa Arhimed je trćao go Sirakuzomm kada je otkrio Zakon o težini zapremine istisnute tečnosti iz kade u kojoj se kupao.
timotije timotije 14:03 20.07.2020

Re: Еволуција одоздо

Meni je ta priča o Mladiću kao razlogu ubistva (da li je ikad nepobitno dokazano da je ubistvo - izvinjavam se ne pratim već godinama ovu temu) oduvek bila čudna.


Proverite se, možda zato što više žalite Mladića od dva mladića.
nsarski nsarski 16:11 20.07.2020

Re: Еволуција одоздо

Pa Arhimed je trćao go Atinom kada je otkrio Zakon o zapremini-težini istisnute tečnosti iz kade u kojoj se kupao.


Arhimed je trčao ulicama Sirakuze (Sicilija).
freehand freehand 16:14 20.07.2020

Re: Еволуција одоздо

nsarski
Pa Arhimed je trćao go Atinom kada je otkrio Zakon o zapremini-težini istisnute tečnosti iz kade u kojoj se kupao.


Arhimed je trčao ulicama Sirakuze (Sicilija).

Dobro de... Arhimed, Pitagora - bitno da je Atina.
nsarski nsarski 16:20 20.07.2020

Re: Еволуција одоздо

freehand
nsarski
Pa Arhimed je trćao go Atinom kada je otkrio Zakon o zapremini-težini istisnute tečnosti iz kade u kojoj se kupao.


Arhimed je trčao ulicama Sirakuze (Sicilija).

Dobro de... Arhimed, Pitagora - bitno da je Atina.


Arhimed, koji je otkrio zakon o težini istisnute tečnosti, je živeo i radio u Sirakuzi.

Arhimedovo kupatilo

Naš autor se malo zaneo.
timotije timotije 17:03 20.07.2020

Re: Еволуција одоздо


Arhimedovo kupatilo

Naš autor se malo zaneo.



Evo prilike da me podsetite, da li je bila neka kada ili bure?
freehand freehand 17:28 20.07.2020

Re: Еволуција одоздо

nsarski
freehand
nsarski
Pa Arhimed je trćao go Atinom kada je otkrio Zakon o zapremini-težini istisnute tečnosti iz kade u kojoj se kupao.


Arhimed je trčao ulicama Sirakuze (Sicilija).

Dobro de... Arhimed, Pitagora - bitno da je Atina.


Arhimed, koji je otkrio zakon o težini istisnute tečnosti, je živeo i radio u Sirakuzi.

Arhimedovo kupatilo

Naš autor se malo zaneo.

Naravno Profo. Koliko znam ni Pitagora nikad nije kročio u Atinu. To im je zajedničko.
A autor ima nedoumice i oko Arhimeda i Diogena, od kojih jedan nije imao bure a drugi kadu
mlatisa mlatisa 17:36 20.07.2020

Re: Еволуција одоздо

Arhimed, koji je otkrio zakon o težini istisnute tečnosti, je živeo i radio u Sirakuzi.



Ево пригодног Јутјубета из Розенкранца и Гилденстерн су мртви



Занимљив филм.
nsarski nsarski 17:45 20.07.2020

Re: Еволуција одоздо

timotije

Arhimedovo kupatilo

Naš autor se malo zaneo.



Evo prilike da me podsetite, da li je bila neka kada ili bure?


Ah, priliku neću propustiti, nego moram sada da završim nešto u gradu pa ću odgovoriti kada se vratim.
docsumann docsumann 18:48 20.07.2020

Re: Еволуција одоздо

Занимљив филм.


genijalan.

loader loader 22:27 20.07.2020

Re: Еволуција одоздо

Sve su ređi takvi filmovi.
Na žalost.


timotije timotije 13:53 21.07.2020

Re: Еволуција одоздо

Са друге стране, ја сам више за еволутивни притисак одоздо. Имамо ми довољно устава, закона и других аката којима је уређен живот у Србији на начин који је прилично близак животу на "Западу". Једино је проблем што се они селектино (не) примењују. Мислим да треба инсистирати на поштовању прописа свуда и на сваком месту, и то је оно што ће Србију да унапреди значајно. То, истовремено, њих највише боли. Свако може да пронађе појаву којом је оштећен и да инсистира на законитости. У том случају, макар и не неуспео у тој намери, даје поруку другим компонентама власти, да морају да пазе на законитост у свом раду. Што у перспеткиви свима користи.


Upravo je to poruka moga posta. Sa svakim nasiljem proćićemo kako smo prošli devedesetih godina. Kada su Milošević, Mira, Šešelj i ostali oko njih verovali da mogu silom da postignu da oni budu poštovani lideri u Srbiji, a samimi tim i u svetu. To je nakaradno razmišljanje sa nekoliko patologija. A dovoljna je jedna, da su to šarlatani, autoriarne ličnosti, koji su verovali u sve što je pisalo u našim udžbenicima istorije, jer nisu mogli sami da zaključe: da u svim ratovima na kraju odlučuju velike sile, naročito o granicama bilo koje države. Proći će najbolje oni koji imaju njihovu podršku.To su znali Knjaz Miloš i Josip Broz. Zapazite da i po izgledu spadaju, kao i Ataturk, u isti psihosociološki tip ličnosti
timotije timotije 13:56 21.07.2020

Re: Еволуција одоздо


Младић се поприлично слободно шетао у то доба по Београду (по много јавнијим местима него што је Караш). Младића су сакрили касније.


"Mladić se šetao po Beogradu", no ne i dva streljana vojnika.
mariopan mariopan 09:14 22.07.2020

Re: Еволуција одоздо

timotije
Meni je ta priča o Mladiću kao razlogu ubistva (da li je ikad nepobitno dokazano da je ubistvo - izvinjavam se ne pratim već godinama ovu temu) oduvek bila čudna.


Proverite se, možda zato što više žalite Mladića od dva mladića.


Nije tačno, podmećeš "žaljenje Mladića" jer ne prihvataš da je zavera mnogo dublja. Progutao si ono što ti je servirala vlast.

Nikad nisam poverovala u tu priču. Nadam se samo da će se jednom otkriti istina i da će na robiju da odu svi umešani, kako ubice tako i oni koji su to ubistvo zataškavali.
loader loader 10:37 22.07.2020

Re: Еволуција одоздо

Progutao si ono što ti je servirala vlast.


Sad slede soda-voda i neko belo vino, jeftinije (bolje razara tvar).


timotije timotije 10:40 22.07.2020

Re: Еволуција одоздо


Nije tačno, podmećeš "žaljenje Mladića" jer ne prihvataš da je zavera mnogo dublja. Progutao si ono što ti je servirala vlast.

Nikad nisam poverovala u tu priču. Nadam se samo da će se jednom otkriti istina i da će na robiju da odu svi umešani, kako ubice tako i oni koji su to ubistvo zataškavali.



Ne poštujem nijednu vlast, ni onu za vreme Josipa Broza. Mislim na Srbiju, odnosono SFRJ. Inače, poštujem i volim vlast koju je praktikovao Hos(z)e Muhika. Kao i onu vlast koju je nudio Mr. Berni Sanders da bude uspostavljena u SAD. Što sam takvu nadređensot i sam praktikovao kada sam radio kao inženjer i rukovodilac.
vcucko vcucko 11:58 22.07.2020

Re: Еволуција одоздо

timotije

Ne poštujem nijednu vlast, ni onu za vreme Josipa Broza. Mislim na Srbiju, odnosono SFRJ. Inače, poštujem i volim vlast koju je praktikovao Hos(z)e Muhika. Kao i onu vlast koju je nudio Mr. Berni Sanders da bude uspostavljena u SAD. Što sam takvu nadređensot i sam praktikovao kada sam radio kao inženjer i rukovodilac.

Znaš li da je Jose Mujica u mladosti bio jedan od vođa Tupamarosa?
Ono, prava gerila, vatreno i hladno oružje, teror. Napadi na vojsku i policiju i vice versa.
Bio je i u apsu zbog toga.
timotije timotije 12:25 22.07.2020

Re: Еволуција одоздо

Re: Еволуција одоздо
timotije

Ne poštujem nijednu vlast, ni onu za vreme Josipa Broza. Mislim na Srbiju, odnosono SFRJ. Inače, poštujem i volim vlast koju je praktikovao Hos(z)e Muhika. Kao i onu vlast koju je nudio Mr. Berni Sanders da bude uspostavljena u SAD. Što sam takvu nadređensot i sam praktikovao kada sam radio kao inženjer i rukovodilac.

Znaš li da je Jose Mujica u mladosti bio jedan od vođa Tupamarosa?
Ono, prava gerila, vatreno i hladno oružje, teror. Napadi na vojsku i policiju i vice versa.
Bio je i u apsu zbog toga.


Naravno da znam, jer sam i sam bio u stalnoj borbi sa tupavom birokratrijom koja je uništavala Jugoslaviju. Kao i devedesetih u borbi protiv poludelih radikalnih Radikala, na čelu sa Miloševićem.
j_grandson j_grandson 14:45 22.07.2020

Re: Еволуција одоздо

timotije
Re: Еволуција одоздо
timotije

Ne poštujem nijednu vlast, ni onu za vreme Josipa Broza. Mislim na Srbiju, odnosono SFRJ. Inače, poštujem i volim vlast koju je praktikovao Hos(z)e Muhika. Kao i onu vlast koju je nudio Mr. Berni Sanders da bude uspostavljena u SAD. Što sam takvu nadređensot i sam praktikovao kada sam radio kao inženjer i rukovodilac.

Znaš li da je Jose Mujica u mladosti bio jedan od vođa Tupamarosa?
Ono, prava gerila, vatreno i hladno oružje, teror. Napadi na vojsku i policiju i vice versa.
Bio je i u apsu zbog toga.


Naravno da znam, jer sam i sam bio u stalnoj borbi sa tupavom birokratrijom koja je uništavala Jugoslaviju. Kao i devedesetih u borbi protiv poludelih radikalnih Radikala, na čelu sa Miloševićem.

Sreća pa u krepaloj SFRJ nije bilo birokratije.
No, što bi komunjare rekle - ja kao čovek i komunista i bla, bla, bla, ...
I dalje se čudom čudim da iko može da hvali nakaradu od prethodne države u kojoj se najveći sin voleo više od mame i tate.
docsumann docsumann 16:01 22.07.2020

Re: Еволуција одоздо

I dalje se čudom čudim da iko može da hvali nakaradu od prethodne države u kojoj se najveći sin voleo više od mame i tate.


ti ovo ponavljaš iz bloga u blog kao da je neko stvarno volio Broza više od tate i mame.
još će neko od mlađih blogera i da povjeruje u to.
j_grandson j_grandson 19:10 22.07.2020

Re: Еволуција одоздо

docsumann
I dalje se čudom čudim da iko može da hvali nakaradu od prethodne države u kojoj se najveći sin voleo više od mame i tate.


ti ovo ponavljaš iz bloga u blog kao da je neko stvarno volio Broza više od tate i mame.
još će neko od mlađih blogera i da povjeruje u to.

I drugi ponavljaju iz bloga u blog budalaštine o toj krepaloj državi, pa da mlađi blogeri ne bi poverovali u te splačine - da dodam i ja nešto drugačiji pogled na to vreme.
Kada se setim naricanja za krepalim maršalom, nije daleko od primisli da su ga neki voleli makar duplo više od mama i tata.
solo solo 19:25 22.07.2020

Re: Еволуција одоздо

još će neko od mlađih blogera i da povjeruje u to.


I drugi ponavljaju iz bloga u blog budalaštine o toj krepaloj državi, pa da mlađi blogeri ne bi poverovali u te splačine - da dodam i ja nešto drugačiji pogled na to vreme.




Pa ovde je Tasa najmlađi bloger (duhom) , man'te sprdnju
Na Titaniku smo.





timotije timotije 03:55 23.07.2020

Re: Еволуција одоздо

oader
10:33 22.07.2020
Re: ?
prepoznajem nick mada ga toliko cesto menja da se ne snalazim najbolje.


Šta ga znam. Nikad nisam obraćao pažnju na nick. To je stvar interventne žandarmerije bloga, tj. specijalne kontraobaveštajne moderacija bloga.

Dakle, ništa nik. Mi ovde komuniciramo sa stavovima, odnosno onim što je generisan tekst. Privatni životi su za parove, informere i kuriroide. Tekst protiv teksta. I to je to.

Inače, mis Mariopan, vaš doprinos toleranciji na ovom blogu biće upisan u udžbenike mnogih NVO.




(nvo: neidentifikovani van.....i objekat )


Vladari američkog kapitalizma, neko je napisao da ih je oko hiljadu, bili su ubeđeni da će poznata grupa umova, mirotvoraca svojim proglasom sa osvrtom na aktuelne probleme da potvrdi da je kapitalizam najbolji sistem. Filip Noel Baker, prvi predsednik komiteta za razoružanje UN-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Eva i Linus Pauling, nosioci Nobelove nagrade za hemiju i mir, Aurelio Pecei, predsednik Rimskog kluba, i dr Ivan Supek sastali su se u Dubrovniku. Nakon jednonedeljne diskusije o razoružanju, ekologiji, ljudskim pravima, solidarnosti u privredi i lokalnim sukobima sastavili su deklaraciju koja je bila prihvaćena na sednici na velikoj konferenciji 4. jula. 1976. u Filadelfiji, a povodom dvestote godišnjice nezavisnosti SAD. Na konferenciji su predloženi temelji pokreta Svetskog jedinstva i humanistička načela, a koja se u celini oslanjaju na Isusove ideje i poruke. Evo kako glase::
I. Očuvati život i uvažavati dosadašnji napredak.
II. Zaštititi prirodu od propasti.
III. Afirmisati ljudsku jednakost i slobodu.
IV. Proširiti učešćće i solidarnost na sve ljude.
V. Tražiti istinu.
VI. Primenjivati istraživanja i usmeriti razvoj prema opštoj blagodeti.
VII. Gajiti lepotu i umetnost.
VIII. Prenositi humanistička načela u legalne norme.
IX. Praktikovati svetski sporazum, saradnju i mir.
X. Biti dobar.
No, kada su vladari našim životima dobili usvojeni dokument, koji je potpisao i njihov ekonomista dr Milton Fridman, platili su troškove i sakrili ga od javnosti. Ovo sam čuo od dr Supeka, koji je vodio poslednju sednicu, u intervjuu na HRT-u dve godine pre njegove smrti 2007. No, nigde ne mogu da nađem pisani dokument, čak ni na internetu.
Visokoobrazovani, novinari-analitičari i velika većina rukovodećih kadrova u samoupravnim preduzećima reći će vam da je problem bila radnička klasa, da radnici
nisu hteli da rade, da su suviše primitivni za samoupravljanje. A nikako da se zapitaju kako su to u nekim gradovima Srbije koji važe za sociološki zaostalije sredine, kao što su Vranje i Pirot, radile najuspešnije, najprofitabilnije fabrike, kao „Simpo“, „Jumko“, „Koštana“, „Alfa“, „1. maj“ i „Tigar“.
Dokumentarni film snimljen u fabrici „1. maj“ u kome se vide zdravi radni uslovi i beksprekorno čist i uređen radnički restoran, pa prekrasan park sa cvećem, travnjakom, jezercetom u kome plove labudovi, sa klupama za odmor posle ukusnog obroka, prikazivan je učenicima u SAD kao primer odličnih uslova za rad i lep život svih zapošljenih u visokoprofitabalnoj fabrici tekstila.
Radio sam teške fizičke poslove, sa završenom srednjom školom bio sam rukovodilac, po diplomiranju na Rudarskom fakultetu u Beogradu bio - samostalni inženjer, pa rukovodilac u tri najveća proizvodna sistema - „Trepči“, Rudnicima i železari „Skopje“ i najvećem sistemu za proizvodnju građevinskih materijala na Balkanu „Šar“, pa mi je bilo lako da zaključim, što i danas tvrdim, da su jedini problem u samoupravnom kao u bilo kom sistemu pre svega rukovodioci u preduzećima, kao i političari koji su imali vlast u tim opštinama, gradovima, državi. Nikada nisu bili krivi radnici, nisu ni mogli da budu, jer je vlast uvek jača od radnika bez obzira na samoupravljanje. Tek kada je državna vlast bila u problemu mogle su da budu izvedene oružane „narodne“ revolucije, u Rusiji tokom Prvog, a u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata.

nsarski nsarski 04:09 23.07.2020

Re: Еволуција одоздо

No, kada su vladari našim životima dobili usvojeni dokument, koji je potpisao i njihov ekonomista dr Milton Fridman, platili su troškove i sakrili ga od javnosti.

E, ako je Fridman ovo aminovao, onda je sasvim jasno kako smo dovde dospeli. Da te pitam ozbiljno: ti nas sve vreme zajebavaš?
timotije timotije 17:28 24.07.2020

Re: Еволуција одоздо

Re: Еволуција одоздо
No, kada su vladari našim životima dobili usvojeni dokument, koji je potpisao i njihov ekonomista dr Milton Fridman, platili su troškove i sakrili ga od javnosti.

E, ako je Fridman ovo aminovao, onda je sasvim jasno kako smo dovde dospeli. Da te pitam ozbiljno: ti nas sve vreme zajebavaš?



Šta bi drugo Fridman kada nije mogao Vas da pita.
timotije timotije 00:02 25.07.2020

Re: Еволуција одоздо

Da te pitam ozbiljno: ti nas sve vreme zajebavaš?


Ne sve, samo one sa naduvenim Egom koji ne žele da poveruju da to oni nisu prvi pročitali na svom "Menadžeru ili glupaku", kako je glasio naslov na jednoj od mnogih knjižica sa upusutvima za upotrebu raćunara koje su štampane 1968.

Lice sa povređenim Egom veruje u Deset božjih zapovesti napisanih pre hiljadama godina a od strane izmišljenih Bogova. No ne može da poveruju u Deset temelja pokreta Svetskoj jedinstva i humanosti koji su napisane od strane Istinitih LJudi-Bogova!
Koa što ovde Srbi ne mogu da poveruju da "Svi političari nisu isti."

Zato Vi vređate tražeći pomoć od Vama odanih čitalaca, da Vas podrže i odbace priloženo, jer je to za Vas "Zajebancija".

Čoveče, Oladi!

P.S. Pripremite svoj Ego, jer ćete biti iznenađivani još mnogo puta.
nsarski nsarski 00:24 25.07.2020

Re: Еволуција одоздо

timotije
Da te pitam ozbiljno: ti nas sve vreme zajebavaš?


Ne sve, samo one sa naduvenim Egom koji ne žele da poveruju da to oni nisu prvi pročitali na svom "Menadžeru ili glupaku", kako je glasio naslov na jednoj od mnogih knjižica sa upusutvima za upotrebu raćunara koje su štampane 1968.

Lice sa povređenim Egom veruje u Deset božjih zapovesti napisanih pre hiljadama godina a od strane izmišljenih Bogova. No ne može da poveruju u Deset temelja pokreta Svetskoj jedinstva i humanosti koji su napisane od strane Istinitih LJudi-Bogova!
Koa što ovde Srbi ne mogu da poveruju da "Svi političari nisu isti."

Zato Vi vređate tražeći pomoć od Vama odanih čitalaca, da Vas podrže i odbace priloženo, jer je to za Vas "Zajebancija".

Čoveče, Oladi!

P.S. Pripremite svoj Ego, jer ćete biti iznenađivani još mnogo puta.


Ti si kanda ljut, šta li?
timotije timotije 04:57 25.07.2020

Re: Еволуција одоздо

Ti si kanda ljut, šta li?



Sada više nisam.
solo solo 09:08 25.07.2020

Re: Еволуција одоздо

Koa što ovde Srbi ne mogu da poveruju da "Svi političari nisu isti."


I nisu isti samo rade isto na različite načine.
Šta tu ima da se ,,poveruje,, - gledamo stalno uživo!
j_grandson j_grandson 09:28 25.07.2020

Re: Еволуција одоздо

timotije
Da te pitam ozbiljno: ti nas sve vreme zajebavaš?


Ne sve, samo one sa naduvenim Egom koji ne žele da poveruju da to oni nisu prvi pročitali na svom "Menadžeru ili glupaku", kako je glasio naslov na jednoj od mnogih knjižica sa upusutvima za upotrebu raćunara koje su štampane 1968.

Lice sa povređenim Egom veruje u Deset božjih zapovesti napisanih pre hiljadama godina a od strane izmišljenih Bogova. No ne može da poveruju u Deset temelja pokreta Svetskoj jedinstva i humanosti koji su napisane od strane Istinitih LJudi-Bogova!
Koa što ovde Srbi ne mogu da poveruju da "Svi političari nisu isti."

Zato Vi vređate tražeći pomoć od Vama odanih čitalaca, da Vas podrže i odbace priloženo, jer je to za Vas "Zajebancija".

Čoveče, Oladi!

P.S. Pripremite svoj Ego, jer ćete biti iznenađivani još mnogo puta.

Izvini, ali ja ipak verujem da se ti zajebavaš, odnosno, da nas zajebavaš.
Jer to što ti pišeš može da se piše samo ako se zajebavaš.
timotije timotije 10:56 25.07.2020

Re: Еволуција одоздо


Izvini, ali ja ipak verujem da se ti zajebavaš, odnsosno, da nas zajebavaš.
Jer to što ti pišeš može da se piše samo ako se zajebavaš.



Izvini, ali to samo znači da te tvoj um toliko te plitko služi.
shmoo shmoo 13:31 20.07.2020

Један друштвени дијалог у демократији



Jesu li, apstraktno govoreći, nasilje i lukavstvo zlo? Da, ali sve dok ljudi ne postanu anđelima valja nam ih itekako koristiti pri vladanju. Nešto je dobro ili zlo prema načinu na koji to koristimo, i zavisno o rezultatu koji dobijemo; cilj opravdava sredstva: i ako me sada upitate zašto ja, kao republikanac, dajem svuda prednost apsolutnoj vladavini, reći ću vam - kao svedok koii se u svojoj domovini nagledao prevrtljivosti i kukavnosti svetine, njena urođena nagnuća ropstvu, njene, isto tako, nesposobnosti da shvati i poštuje uslove slobodna života - da je ona u mojim očima slepa sila koja se, pre ili kasnije, raspada ukoliko nije čvrsto pridržana u rukama jednog jedinog čoveka; odgovaram da narod, prepušten sam sebi, može sebe samo da uništi; da nikada neće znati ni upravljati, ni suditi, ni ratovati. Reći ću vam da je Grčka doživela svoje zvezdane trenutke upravo za pomračenja slobode; i da se bez despotizma rimskoga plemstva i, kasnije; bez despotizma careva, nikada ne bi razvila blistava evropska civilizacija. Hoću li potražiti primere u ovodobnim državama? Toliko su razvidni i brojni da ću spomenuti samo one koji mi prvi padnu na pamet.



Podeliću, u tri ili ĉetiri kategorije, štampu koja su privržena mojoj vlasti. Na prvo mesto staviću određeni broj novina čiji će ton biti otvoreno služben i koje će u svim sukobima braniti do kraja moju stranu. Ali, te novine, želim vam odmah reći, neće dakako imati i najvećeg uticaja na javnost. Na drugom mjestu nalaziće se duga falanga poluslužbenih novina, a ĉija je uloga u tome da uz moju vlast privuku celo mnoštvo mlitavaca i ravnodušnih ljudi koji, bez grižnje savesti, prihvataju sve što postoji, ali dalje od toga svoga politiĉkog kreda ne idu. Ali, upravo u kategoriji što sledi nalaziće se štampa koja će predstavljati najmoćnije poluge moje vlasti.Tu potpuno išĉezava, naizgled naravno, razlika izmežu službenoga i poluslužbenoga tona, jer te novine - o kojima vam želim govoriti - biće sve istim sponama vezane uz moju vlast, lancem vidljivim u sluĉaju jednih, nevidljivim u sluĉaju drugih. I ne pokušavam vam kazati koliko će ih biti na broju, jer imaću privrženu štampu u svakom delu javnoga mnenja, u svakoj stranci; imaću aristokratske novine u aristokratskoj stranci, republikanske u republikanskoj stranci, revolucionarno među revolucionarima, anarhistiĉke novine, ako ustreba, među anarhistima. Moja će štampa, kao bog Višnu, imati stotinu ruku, i te će se ruke ispružiti ka svim mogućim strujama javnoga mnenja celom zemljom. Biće na mojoj strani, a da i ne znaju. Oni koji budu verovali da govore svojim jezikom, govoriće mojim; oni koji budu verovali da pomažu svoju stranku, pomagaće moju; oni koji budu išli pod svojim stegom, ići će pod mojim.


freehand freehand 13:47 20.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

shmoo


Jesu li, apstraktno govoreći, nasilje i lukavstvo zlo? Da, ali sve dok ljudi ne postanu anđelima valja nam ih itekako koristiti pri vladanju. Nešto je dobro ili zlo prema načinu na koji to koristimo, i zavisno o rezultatu koji dobijemo; cilj opravdava sredstva: i ako me sada upitate zašto ja, kao republikanac, dajem svuda prednost apsolutnoj vladavini, reći ću vam - kao svedok koii se u svojoj domovini nagledao prevrtljivosti i kukavnosti svetine, njena urođena nagnuća ropstvu, njene, isto tako, nesposobnosti da shvati i poštuje uslove slobodna života - da je ona u mojim očima slepa sila koja se, pre ili kasnije, raspada ukoliko nije čvrsto pridržana u rukama jednog jedinog čoveka; odgovaram da narod, prepušten sam sebi, može sebe samo da uništi; da nikada neće znati ni upravljati, ni suditi, ni ratovati. Reći ću vam da je Grčka doživela svoje zvezdane trenutke upravo za pomračenja slobode; i da se bez despotizma rimskoga plemstva i, kasnije; bez despotizma careva, nikada ne bi razvila blistava evropska civilizacija. Hoću li potražiti primere u ovodobnim državama? Toliko su razvidni i brojni da ću spomenuti samo one koji mi prvi padnu na pamet.



Podeliću, u tri ili ĉetiri kategorije, štampu koja su privržena mojoj vlasti. Na prvo mesto staviću određeni broj novina čiji će ton biti otvoreno služben i koje će u svim sukobima braniti do kraja moju stranu. Ali, te novine, želim vam odmah reći, neće dakako imati i najvećeg uticaja na javnost. Na drugom mjestu nalaziće se duga falanga poluslužbenih novina, a ĉija je uloga u tome da uz moju vlast privuku celo mnoštvo mlitavaca i ravnodušnih ljudi koji, bez grižnje savesti, prihvataju sve što postoji, ali dalje od toga svoga politiĉkog kreda ne idu. Ali, upravo u kategoriji što sledi nalaziće se štampa koja će predstavljati najmoćnije poluge moje vlasti.Tu potpuno išĉezava, naizgled naravno, razlika izmežu službenoga i poluslužbenoga tona, jer te novine - o kojima vam želim govoriti - biće sve istim sponama vezane uz moju vlast, lancem vidljivim u sluĉaju jednih, nevidljivim u sluĉaju drugih. I ne pokušavam vam kazati koliko će ih biti na broju, jer imaću privrženu štampu u svakom delu javnoga mnenja, u svakoj stranci; imaću aristokratske novine u aristokratskoj stranci, republikanske u republikanskoj stranci, revolucionarno među revolucionarima, anarhistiĉke novine, ako ustreba, među anarhistima. Moja će štampa, kao bog Višnu, imati stotinu ruku, i te će se ruke ispružiti ka svim mogućim strujama javnoga mnenja celom zemljom. Biće na mojoj strani, a da i ne znaju. Oni koji budu verovali da govore svojim jezikom, govoriće mojim; oni koji budu verovali da pomažu svoju stranku, pomagaće moju; oni koji budu išli pod svojim stegom, ići će pod mojim.



Protokoli sionskih mudraca
timotije timotije 13:50 20.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

da je ona u mojim očima slepa sila koja se, pre ili kasnije, raspada ukoliko nije čvrsto pridržana u rukama jednog jedinog čoveka;


Ne mislite valjda da naš vladar radi da sačuva državu?! Ja mislim njemu država služi da hrani svoju patologiju egonaraciste.
klik23 klik23 15:08 20.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

Ne mislite valjda da naš vladar radi da sačuva državu?!

Mislimo.
timotije timotije 15:26 20.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

Ne mislite valjda da naš vladar radi da sačuva državu?!

Mislimo.



A da li na tome ispravno radi, jer rezultati su naopaki?
timotije timotije 15:26 20.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

Ne mislite valjda da naš vladar radi da sačuva državu?!

Mislimo.



A da li na tome ispravno radi, jer rezultati su naopaki?
shmoo shmoo 17:43 20.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

freehand

Protokoli sionskih mudraca



Не, нису.

Пише тамо на линку (цитати су уједно и линкови):



Moris Žoli, Dijalog u paklu između Makijavelija i Monteskjea










Продаје се и данас у књижарама Делфи, Вулкан, Лагуна итд.


( Мислим да "Протоколе сионских мудраца" не можеш да нађеш по књижарама. Забрањено.

Мориса Жолија можеш. Није забрањено.)


А овде на овом линку каже да су "Протоколи сионских мудраца" заправо плагијат овог дела Мориса Жолија:


Popularnosti ovog pamfleta nije naškodila ni činjenica da je ova knjižica u suštini plagijat političke satire iz 1864. godine „Dijalog Makijavelija i Monteskjea u paklu“ Morisa Žolija.



Дакле, "Протоколи сионских мудраца" су плагијат Жолијеве политичке сатире из 1864.


Тим плагијатом Сергеја Нилуса из 1905. бавио се и Данило Киш у својој "Књига краљева и будала."


А занимљиво је да су се на овом линкованом списку књига које "svojim sadržajem prema grubim procenama posredno su usmrtile oko 60 miliona ljudi" поред "Протокола сионских мудраца" нашли су се и Хитлеров Мајн кампф, али и Марксов "Манифест комунистичке партије" као и и Макијавелијев "Владалац".


Што рече ономад Зоран Ђинђић окупљеним студентима одмах после 5. октобра 2000:


"А шта фали Макијавелију?"






shmoo shmoo 23:44 20.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

timotije
da je ona u mojim očima slepa sila koja se, pre ili kasnije, raspada ukoliko nije čvrsto pridržana u rukama jednog jedinog čoveka;


Ne mislite valjda da naš vladar radi da sačuva državu?! Ja mislim njemu država služi da hrani svoju patologiju egonaraciste.



То не кажем ја него Морис Жоли кроз уста Никола Макијавелија.

Некако је пригодно уз ово о чему сте писали.


freehand freehand 07:45 21.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

Не, нису.

Пише тамо на линку (цитати су уједно и линкови):


Ajd sad ponovo "Enciklopediju mrtvih" u šake, :)
Inače, delo koje navodiš bilo je pisano kao opis vladavine Napoleona trećeg, na koga Aleksandar Vučić apsolutno liči po svojim moralnim osobinama i političkom načinu.
shmoo shmoo 08:57 21.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

freehand

Ajd sad ponovo "Enciklopediju mrtvih" u šake, :)






Нека, фала! Немам више апетита.

Киш јесте добар, али толико баш добар и није да бих му се враћао.

Шалим се, Књигу краљева и будала сам заиста давно читао и заборавио баш све детаље. Једино сам одатле запамтио да је Киш написао да су Протоколи сионских мудраца фалсификат руске царске Охране. Па сам то запамћено одатле повезао са оном тврдњом из текста о књигама убицама са сајта Б92 да су Протоколи сионских мудраца у ствари плагијат Дијалога у паклу између Макијавелија и Монтескјеа Мориса Жолија.

Наравно, не треба сметнути с ума да Књига краљева и будала ипак спада у књижевност, а не у науку. И то у постмодернистичку књижевност.

(Сада улазим у поље које много слабије познајем од језика, у књижевну теорију, па је могуће и да грешим.)


Postmodernistička djela, u odnosu na modernistička, postaju jednostavnija, pristupačnija širem čitateljstvu, ali u njima pronalazimo i mnogo intertekstualnosti, alternativne sadašnjosti i povijesti te, po prvi puta u povijesti književnosti – intermedijalnost. Intertekstualnost označava odnos dvaju ili više tekstova. Intertekstualnost utječe tako da se tumači i oblikuje onaj tekst unutar koje se nalazi neki drugi tekst. Oni tekstovi koji se nalaze unutar drugih tekstova zovu se intertekst. Intertekst označava skupinu tekstova prema kojem se jedan tekst nalazi u nekom odnosu. Predstavlja inspiraciju za novi tekst ili model prema kojem se drugi tekst oblikuje. Tekst čija je osnova podsjećanje na druge, ranije nastale tekstove, naziva se metatekst.





ЛИНК



Или, рецимо, ово:


O postmoderni je moguće misliti (i pisati) na više načina (sa više stanovišta, iz više uglova). To nije omogućeno samo različitim načinima (filozofskog i drugo) mišljenja i izražavanja — koji su do sada standardizovani — već je uslovljeno (čak i pospešuje se) i samim karakteristikama postmoderne. Njene karakteristike su toliko raznovrsne, dinamične i fluidne, toliko su u nastajanju (i nestajanju), pa i u međusobnom suprostavljanju, sve do isključivanja — da je postmodernu veoma teško (ako ne i nemoguće) okarakterisati (definisati) precizno, jednoznačno ili bar višeznačno; u svakom slučaju: celovito i smisaono.




ЛИНК





Па тако и Кишова Књига краљева и будала вероватно има све ове одлике књижевности постмодернизма.




Inače, delo koje navodiš bilo je pisano kao opis vladavine Napoleona trećeg, na koga Aleksandar Vučić apsolutno liči po svojim moralnim osobinama i političkom načinu.




Наравно, тако је, Слажем се.

Вероватно си видео дводелни документарни филм "Vladalac", politička biografija Aleksandra Vučića. Има га на Јућубету. (Помињем га због Макијаелија,)

Него, ја и даље мсилим да је Вучић мањи део проблема.

Много већи део проблема су, чини ми се, весићи што би рекао Басара у оној својој колумни у Данасу под насловом "Шмекерај". Они су нам у политичком (боље рећи политикантском интересном систему) већ 30 година. Они су нам та непроменљива већ деценијама,, а вучићи се мењају.

И овај Вучић је као и сви његови претходници на том положају само онај видљиви одраз једног друштва у којем главну реч воде ти весићи са својим (не)моралним склопом личности и егоцентричним перципирањем себе, света око себе и себе у том свету. (Не долазим ја на власт да учиним нешто добро овом друштву, него да учиним добро само и искључиво себи.)

Тек када се будемо решили свих тих весића, када будемо изградили некакав филтер кроз који они неће моћи да пролазе и да долазе до положаја које заузимају већ деценијама у овом друштву - можда би добар филтер за њих била њихова (не)способност и (не)квалификованост да се баве тиме чиме се баве деценијама у српском друштву? нису нам више потребни такви селфмејд аутодидакти, керамичари, чукаџије и ваздуплохови, треба их се решити што пре - моћи ћемо онда и свим вучићима да кажемо неко коначно збогом, дабогда не вратили се никада више у Србију из тих својих уругваја у који ћете да побегнете као што су и они Милошевићеви ономад бежали у Русију.



freehand freehand 12:51 21.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

Него, ја и даље мсилим да је Вучић мањи део проблема.

Много већи део проблема су, чини ми се, весићи што би рекао Басара у оној својој колумни у Данасу под насловом "Шмекерај". Они су нам у политичком (боље рећи политикантском интересном систему) већ 30 година. Они су нам та непроменљива већ деценијама,, а вучићи се мењају.

И овај Вучић је као и сви његови претходници на том положају само онај видљиви одраз једног друштва у којем главну реч воде ти весићи са својим (не)моралним склопом личности и егоцентричним перципирањем себе, света око себе и себе у том свету. (Не долазим ја на власт да учиним нешто добро овом друштву, него да учиним добро само и искључиво себи.)

Тек када се будемо решили свих тих весића

Prvo, "Vesića" kao metafore za srednjje hijerarhijske birokrate koje upravljaju delom društvenih procesa nećeš se rešiti nikad, jer su oni stub države. Svake, bez obzira na tip uređenja.
Sad dolazimo do toga od čega zavisi njihovo postupanje i stepen njihove važnosti i uticaja: a to, eto, zavisi upravo od Vučića, odnosno da li je na vrhu hijerarhijske piramide beskrupulozna baraba, bez ikakvog znanja i morala kao što je Vučić, ili je na tom mestu neko ko je izabrani funkcioner koji poštuje i brani Ustav i institucije. Pa tako i narečeni Vesić, ovog puta ne kao metafora već kao živo govno, predznak nosi u zavisnosti od toga "za koga" radi. pa je Vesić koji radi u Đinđićevom timu jedno a u Vučićevom timu drugo. Pa je tako i Ivica Dačić bio pristojan ministar policije u vladi Mirka Cvetkovića i katastrofa u vladi PPV-a Aleksandra Vučića.
Vesići će uvek da plivaju, ali je pitanje hoće li se držati zakona u svom delovanju i hoće li snositi odgovornost ako se kontra zakona ponašaju.
A ovo što sada u Srbiji imamo je razobručeni mekomudi fašizam. Mekomudi zato što ne smeju protiv velikih koji su im omogućili da na vlast dođu i na njoj opstaju, inače bismo odavno ovde imali sve odlike nacizma, uključujući konc logore za političke protivnikje i njihove masovne egzekucije. Valjda nema nikoga ko sumnja u sposobnost i spremnost ovih nitkova i hulja na tako nešto. Samo ih strah od jačih u tome sprečava.
timotije timotije 13:04 21.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

Prvo, "Vesića" kao metafore za srednjje hijerarhijske birokrate koje upravljaju delom društvenih procesa nećeš se rešiti nikad, jer su oni stub države. Svake, bez obzira na tip uređenja.
Sad dolazimo do toga od čega zavisi njihovo postupanje i stepen njihove važnosti i uticaja: a to, eto, zavisi upravo od Vučića, odnosno da li je na vrhu hijerarhijske piramide beskrupulozna baraba, bez ikakvog znanja i morala kao što je Vučić, ili je na tom mestu neko ko je izabrani funkcioner koji poštuje i brani Ustav i institucije. Pa tako i narečeni Vesić, ovog puta ne kao metafora već kao živo govno, predznak nosi u zavisnosti od toga "za koga" radi. pa je Vesić koji radi u Đinđićevom timu jedno a u Vučićevom timu drugo. Pa je tako i Ivica Dačić bio pristojan ministar policije u vladi Mirka Cvetkovića i katastrofa u vladi PPV-a Aleksandra Vučića.
Vesići će uvek da plivaju, ali je pitanje hoće li se držati zakona u svom delovanju i hoće li snositi odgovornost ako se kontra zakona ponašaju.
A ovo što sada u Srbiji imamo je razobručeni mekomudi fašizam. Mekomudi zato što ne smeju protiv velikih koji su im omogućili da na vlast dođu i na njoj opstaju, inače bismo odavno ovde imali sve odlike nacizma, uključujući konc logore za političke protivnikje i njihove masovne egzekucije. Valjda nema nikoga ko sumnja u sposobnost i spremnost ovih nitkova i hulja na tako nešto. Samo ih strah od jačih u tome sprečava.


Bravo! i Hvala!
loader loader 13:27 21.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

freehand

Sad dolazimo do toga od čega zavisi njihovo postupanje i stepen njihove važnosti i uticaja: a to, eto, zavisi upravo od Vučića, odnosno da li je na vrhu hijerarhijske piramide beskrupulozna baraba, bez ikakvog znanja i morala kao što je Vučić, ili je na tom mestu neko ko je izabrani funkcioner koji poštuje i brani Ustav i institucije. Pa tako i narečeni Vesić, ovog puta ne kao metafora već kao živo govno, predznak nosi u zavisnosti od toga "za koga" radi. pa je Vesić koji radi u Đinđićevom timu jedno a u Vučićevom timu drugo. Pa je tako i Ivica Dačić bio pristojan ministar policije u vladi Mirka Cvetkovića i katastrofa u vladi PPV-a Aleksandra Vučića.


Da. Potpuno tako.
To nerazumevanje da je sps (važi i za Vesića) jedno u zajedničkom kontekstu sa žutim preduzećem, a sasvim drugo u kontekstu sa radikalima nekada, sns danas - jeste jedan od faktora koji muti pogled kod ogromne većine. Iščita se ime stranke ili pojedinca i tu staje svako dalje nijansiranje. Tako uglavnom ispada da je ds bio loš zato što ga je iskvarila koalicija sa sps, u čemu ima delića istine, a prava istina je da je ds u tom periodu učinio boljim sps. Jedna od tema koje su bile veoma česte u mojim polemikama sa apriori osuđivačima ds. Što je problematično još više ako se zna da u času formiranja te koalicije 2008. nije bilo drugačije matematičke mogućnosti, odnosno, ds nije tada prihvatio politiku sps, nego je prihvatio tu matematiku. Sve se obično svede na brzinsku konstataciju da je ds izdao početne ideje, da je bilo lopovluka,... To pojednostavljenje će i dalje biti, ne mislim na ds, nego generalno, veliki kamen spoticanja u prepoznavanju političke scene Srbije.
freehand freehand 13:28 21.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

ds nije tada prihvatio politiku sps, nego je prihvatio tu matematiku.

I SPS je prihvatio politiku DS a bogami i ono što mu je sugerisano od Amerikanaca i Britanaca.
freehand freehand 13:34 21.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

To pojednostavljenje će i dalje biti, ne mislim na ds, nego generalno, veliki kamen spoticanja u prepoznavanju političke scene Srbije.

I još ovo: insistiranje na nekakvim čistim, idealnim formama, na iodbijanju "manjeg zla", traženju "novih lica" i naročito slogan SJB "Da ovi odu a da se oni ne vrate" koji izgovara Vučićev ministar koji bi da se vrati, pri tom i sam jedno od stotine potrošenih "novih lica" - u apsolutnom je neskladu sa pretpostavkom da te idiotske fraze izgovaraju i ponavljaju zdrava odrasla lica sa punom mentalnom sposobnošću.
Čitava galerija morona - od Vučića kao novog lica i suprotnosti "manjem zlu", preko Radulovića, Belog, Jankovića sve do nesrećnog Sergeja Trifunovića kao slike i prilike otelotvorenja tih zahteva svedoče ovom što govorim.
timotije timotije 14:21 21.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

Један друштвени дијалог у демократији
freehand

Sad dolazimo do toga od čega zavisi njihovo postupanje i stepen njihove važnosti i uticaja: a to, eto, zavisi upravo od Vučića, odnosno da li je na vrhu hijerarhijske piramide beskrupulozna baraba, bez ikakvog znanja i morala kao što je Vučić, ili je na tom mestu neko ko je izabrani funkcioner koji poštuje i brani Ustav i institucije. Pa tako i narečeni Vesić, ovog puta ne kao metafora već kao živo govno, predznak nosi u zavisnosti od toga "za koga" radi. pa je Vesić koji radi u Đinđićevom timu jedno a u Vučićevom timu drugo. Pa je tako i Ivica Dačić bio pristojan ministar policije u vladi Mirka Cvetkovića i katastrofa u vladi PPV-a Aleksandra Vučića.


Da. Potpuno tako.
To nerazumevanje da je sps (važi i za Vesića) jedno u zajedničkom kontekstu sa žutim preduzećem, a sasvim drugo u kontekstu sa radikalima nekada, sns danas - jeste jedan od faktora koji muti pogled kod ogromne većine. Iščita se ime stranke ili pojedinca i tu staje svako dalje nijansiranje. Tako uglavnom ispada da je ds bio loš zato što ga je iskvarila koalicija sa sps, u čemu ima delića istine, a prava istina je da je ds u tom periodu učinio boljim sps. Jedna od tema koje su bile veoma česte u mojim polemikama sa apriori osuđivačima ds. Što je problematično još više ako se zna da u času formiranja te koalicije 2008. nije bilo drugačije matematičke mogućnosti, odnosno, ds nije tada prihvatio politiku sps, nego je prihvatio tu matematiku. Sve se obično svede na brzinsku konstataciju da je ds izdao početne ideje, da je bilo lopovluka,... To pojednostavljenje će i dalje biti, ne mislim na ds, nego generalno, veliki kamen spoticanja u prepoznavanju političke scene Srbije.


Udružene umne glave koji znaju - jedan teperamentan i umoran od tuđe gluposti i drugi strpljivi Gospodin odgovriše na politički problem koji imaju Srbi, a da to ne znaju oni koji stalno pišu i govore društveno političke analize, a da zato budu i plaćeni!
loader loader 15:49 21.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

freehand
I SPS je prihvatio politiku DS a bogami i ono što mu je sugerisano od Amerikanaca i Britanaca.

Naravno (da se nadovežem(o) na prethodne komentare). U tome i jeste razlog činjenice da su sa ds bili bolji, ili je makar jedno od njihovih lica, tj. jedna njihova ne toliko loša strana došla do izražaja. Uostalom, sps-ovci su stare tehnokrate i dugogodišnji politički maheri koji kad se stave u pravi smer kretanja mogu da budu korisni (ne samo za neku za koaliciju, već za opštu stvar). Njihov osnovni gen, da uvek budu u vlasti ili na vlasti ipak u nekom smislu može da posluži. Sada na žalost upakovan sa sns ide suprotno, na veliku opštu štetu.
A ovo o sugerisanju kauboja i Енглеза stoji. Stoji i kad se radi o formiranju sns, kao i koalicije sns-sps, za šta je prethodno valjalo indukovati poraz Borisa Tadića na predsedničkim izborima i Tomi grobaru navući svečano odelo, pa je bilo ono: "... ali se zna ko će biti premijer". Takođe, ds nije samo nekakav deklarativni proevropski i demokratski projekat, već ipak jedna struktura koja bez obzira na brojne mane, funkcioniše u skladu sa svojim imenom. Za razliku od evropske sns, u suštini i dalje radikalske, ds je zadržala prvobitna svojstva i kadra je da brže ili sporije okreće društvo ka demokratizaciji. Usputne mane (koje su neizbežne) i cilj puta koji se ostvaruje nisu isti materijali i nisu za istovremeni boravak na kantaru.

I još ovo: insistiranje na nekakvim čistim, idealnim formama, na iodbijanju "manjeg zla", traženju "novih lica" i naročito ...

I to je bilo predmet sporenja, diskusije, tema, u mom poslednjem postu. Veći je pritisak i pokud na opoziciju (uslovno rečeno na pravu opoziciju), nego na režim. Režim kritikuju samo oponenti, a opoziciju tuku dvostruko - prvo, režim, koji je satanizuje, drugo, opozicioni front, koji je kritikuje, nipodaštava i rastura po svim šavovima (naravno, bez nuđenja ikakvih rešenja). U takvoj situaciji je i ovo malo što od opozicije možemo videti neviđen uspeh.
Da preskočimo sve ostalo i postavimo (ne)pitanje - Da li živimo u eri sns radikala, ili u eri belih listića?!


freehand freehand 15:55 21.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

I to je bilo predmet sporenja, diskusije, tema, u mom poslednjem postu. Veći je pritisak i pokud na opoziciju (uslovno rečeno na pravu opoziciju), nego na režim. Režim kritikuju samo oponenti, a opoziciju tuku dvostruko - prvo, režim, koji je satanizuje, drugo, opozicioni front, koji je kritikuje, nipodaštava i rastura po svim šavovima (naravno, bez nuđenja ikakvih rešenja). U takvoj situaciji je i ovo malo što od opozicije možemo videti neviđen uspeh.
Da preskočimo sve ostalo i postavimo (ne)pitanje - Da li živimo u eri sns radikala, ili u eri belih listića?!

Živimo u eri sumraka pameti i obraza.
loader loader 15:59 21.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

Sergeja Trifunovića


To je možda najbolji pokazatelj koliki je diletantizam proizveden stalnim panjkanjem opozicije od strane samih opozicionih simpatizera (da, tražilo se idealno), gde se pod teretom tog negiranja neprestano otvaraju pukotine, što i jeste razlog da se likovi bez ikakvog političkog potencijala u nekom času ukažu kao simpatični, kao osveženje, kao novo lice... U politici ne biva novo lice. Tu se vodi životinjska borba i za ideale i i protiv oponenata u samoj stranci, i sa protivnicima iz drugih stranaka. Ali jedan diletantski kriticizam je stvari toliko razvodnio da se razni privremeni likovi lako utiskuju, slikaju i prave utisak da će se "konačno dogoditi ono". E, pa, tako ne može. Istrčiš iz stana u svojih 40 godina, prošutiraš malo loptu sa klincima ispred zgrade, a onda zapucaš pravo na vrata Barselone i kažeš - evo, ja ću da igram. Ne biva. Novi likovi se grade, godinama. Inače su klovnovi za jednu rođendansku zabavu.
freehand freehand 16:02 21.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

Istrčiš iz stana u svojih 40 godina, prošutiraš malo loptu sa klincima ispred zgrade, a onda zapucaš pravo na vrata Barselone i kažeš - evo, ja ću da igram.

Ne. Uhvati te za ruku Srbijanka Turajlić i kaže "Ti si sad centarfor."
A Sergej Trifunović je samo prirodni kraj političke entropije ideje onog negdašnjeg GSS i Latinkine dece.
shmoo shmoo 16:26 21.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

freehand

Prvo, "Vesića" kao metafore za srednjje hijerarhijske birokrate koje upravljaju delom društvenih procesa nećeš se rešiti nikad, jer su oni stub države.



Онда нам је тај стуб климав до рушења. И то је оно што је најопасније за овај народ. Иначе, постадоше Срби европски Курди.

Знам да их се не можеш решити, тих весића међу Србима, неспретан је то израз.

Али се зато могу контролисати да не дивљају овако.

А то не зависи од некаквог Вучића него од система. И институција система.

Јер ће ти весићи остати ту где јесу и после Вучића исто као што су остали и после Ђинђића или било ког другог.

Ради се о томе да им се онемогући останак на тим позицијама само зато што су променили странку и претрчали у ону која је добила изборе.


Pa tako i narečeni Vesić, ovog puta ne kao metafora već kao živo govno, predznak nosi u zavisnosti od toga "za koga" radi. pa je Vesić koji radi u Đinđićevom timu jedno a u Vučićevom timu drugo.




Богами, мој је утисак да је то исто говно и под Ђинђићем и под Вучићем.

Јер, понављам, не зависи то од неког Ђинђића и неког Вучића него од система и његових институција.

Имена су ту небитна.


A ovo što sada u Srbiji imamo je razobručeni mekomudi fašizam. Mekomudi zato što ne smeju protiv velikih koji su im omogućili da na vlast dođu i na njoj opstaju, inače bismo odavno ovde imali sve odlike nacizma, uključujući konc logore za političke protivnikje i njihove masovne egzekucije. Valjda nema nikoga ko sumnja u sposobnost i spremnost ovih nitkova i hulja na tako nešto. Samo ih strah od jačih u tome sprečava.



Нацизам, фашизам,... како год, али тоталитаризам сасавим сигурно.

Оно дебилно инфантилно веровање у једног Вођу спаситеља државе, народа и друштва.

Зато нам и није потребан опет неки нови Ђинђић или неки нови Вучић него је потребна промена система.

Система и институција чије ће деловање у друштву зависити од способности оних у тим институцијама, а не од њихове партијске припадности.

Те партијске припадности оних у институцијама смо се наглеdали током свих ових деценија и видели смо да то није добар модел.

Уосталом, то си ти и сам рекао, само на други начин.

loader loader 16:44 21.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

freehand
Ne. Uhvati te za ruku Srbijanka Turajlić i kaže "Ti si sad centarfor."


Uhvati za ruku i kaže - Ti si sad precednik Srbije.



A on razmišlja dubokoumno,
po televizijama raspreda kako nikada nije razmišljao o nekakvoj vlasti,
i, onda, uz grimasu odgovornog, kaže:
Za kaj pa ne!




I ispalimo mi leteću petardu.


loader loader 16:46 21.07.2020

Re: Један друштвени дијалог у демократији

Оно дебилно инфантилно веровање у једног Вођу спаситеља државе, народа и друштва.



Vođa veruje u to.
Čemu dalja priča?!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana