Gastronauti| Ljubav| Nostalgija| Porodica| Životni stil

Popara kao vest

jednarecfonmoi RSS / 19.08.2020. u 12:40


Potpuno slucajno danas se na stolu nasla popara. Kupila sam sir, kajmak,puter i stari hleb je iseckan na kockice. Istovremeno moja dobra drugarica koja zivi u Nemackoj salje recept za neki veganski borsc. Lepo izgleda ali...danas se ovde jede popara i cujem izjave ukucana kako takav ukus nije bio tu sve jos od detinjstva. Odvaja se i deo u kutiju, ne za putnika namernika nego za blisku osobu koja cim je cula, zamolila za "svoj deo".Pricam telefonom sa kolegom kome je svet mali za sva njegova putovanja i kazem sta se jede danas.I on u cudu.Jos jedan poziv. Drugi kolega se odmah nadovezuje sa kacamakom i cicvarom koje nije jeo vekovima.
I onda pomislim, da sam rekla da sam napravila nesto gde ima limete, djumbira,avokada, humusa, to nije vest, to je postala svakodnevnica mnogima. Braunis umesto vanilica. 
Kod mene u kuci pre neki dan  konacno napravljen pilav, da sam odusevljena.Socan. Ne mogu da osudjujem u potpunosti zivot sa modernim sastojcima u ishrani, jer meni je deo detinjstva i secanje na mamu uvek Erl grej koji niko vise ne ume da napravi kao ona. Jer kako napravi caj sa uvek tacnom kolicinom ili limuna ili mleka, seretski se nasmeje i izjavi: "Jao,sto je dobar caj." 
Hrana na kojoj smo odrastali , spona izmedju sada i onda.Donese bar na tren mir dusi. Mozda je to neka nasa varijanta "komfort fud". Zaboravljena jela.


Tagovi



Komentari (88)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

solo solo 12:49 19.08.2020

Ako sam...


...išta mrzeo to je bila popara u svim izdanjima a najgora kad joj pride tepaju - ,,poparica,,

Bila je samo jedna gora stvar - riblje ulje.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 13:00 19.08.2020

Re: Ako sam...

Pa dobro.

A sta si obozavao da jedes u detinjstvu?
solo solo 13:08 19.08.2020

Re: Ako sam...

A sta si obozavao da jedes u detinjstvu?


Svašta ali ako treba da izdvojim - pečurke u svim oblicima.

p.s i kesten pire.
ephemeris ephemeris 13:25 19.08.2020

Re: Ako sam...


A, vi ste protiv Popare?

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 13:31 19.08.2020

Re: Ako sam...

:)
Черевићан Черевићан 14:02 19.08.2020

хе'б Га

no donese bar na tren mir duši

пасуљчина ...........сас буткице
(а исхрана у кафанском складу,
јер теренски ......ја сам случај)
келнерице .......нако успут даду,

пивкан Јелен (ко судбина худа)
ладан знојав.. да звецкају муда
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 14:46 19.08.2020

Re: хе'б Га

Obozavam corbast pasulj i umem da napravim ali vise ne smem.... Jedno od omiljenih jela.
j_grandson j_grandson 17:49 19.08.2020

Da.

Ja volim poparu.
No, koliko god da volim poparu, isto toliko ne volim ove 'nepismene' sastave sa osisanim slovima.
predatortz predatortz 20:43 19.08.2020

Wow!

Ostao sam bez daha! Pročitao sam u cugu, pa još jednom, pa još jednom!
Sad prepričavam svima koje srećem.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 20:56 19.08.2020

Re: Wow!

Iznenadio si me sa ovakvim komentarom.Ne znam sta bih ti drugo rekla. Ako si ti srecan sad sa ispisanim, okej, uzivaj.....
predatortz predatortz 20:59 19.08.2020

Re: Wow!

jednarecfonmoi
Iznenadio si me sa ovakvim komentarom.Ne znam sta bih ti drugo rekla. Ako si ti srecan sad sa ispisanim, okej, uzivaj.....


Ne sme čovek više ni da se oduševi...
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 21:09 19.08.2020

Re: Wow!

predatortz
jednarecfonmoi
Iznenadio si me sa ovakvim komentarom.Ne znam sta bih ti drugo rekla. Ako si ti srecan sad sa ispisanim, okej, uzivaj.....


Ne sme čovek više ni da se oduševi...



Sme. Evo ja sam odusevljena da si ti srecan.

To je to.

La fin.
49 41 49 41 20:46 19.08.2020

Da, izvines

Jos samo da zalijes odozgo 5 komada jaja i zapeces...
Ispade torta bez slaga.

Tako moja ujna nekada u BG, sada ce ona za mene projaru.
Krk, jaja, kajmak, sir...
Necu ti tu slankastu tortu kalorije, na kalorije; pa opet red kalorija
Speck faltnice oko stomaka.
principessa_etrusca principessa_etrusca 22:20 19.08.2020

Моја вест

Моја вест од прошлог викенда је сатараш, прсте да полижеш. Дивно летње јело, а нисам га јела годинама, можда и деценијама.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 22:33 19.08.2020

Re: Моја вест

principessa_etrusca
Моја вест од прошлог викенда је сатараш, прсте да полижеш. Дивно летње јело, а нисам га јела годинама, можда и деценијама.



Principesa:)))))))

j_grandson j_grandson 07:00 20.08.2020

Re: Моја вест

principessa_etrusca
Моја вест од прошлог викенда је сатараш, прсте да полижеш. Дивно летње јело, а нисам га јела годинама, можда и деценијама.

Eeee, sataraš se kod mene jede rutinski.
Mi najesen napunimo teglice satarašom (svežim), hermetizujemo teglice - i kada god hoćemo brzinski prilog, ubacimo teglicu ili dve u tiganj ... i očas posla gotovo.
solo solo 08:42 20.08.2020

Re: Моја вест

Eeee, sataraš se kod mene jede rutinski.
Mi najesen napunimo teglice satarašom (svežim)


Zašto ga svi zovu sataraš kad imamo lep domaći naziv bećar paprikaš ili bećarac?
Bećarac je samo mešano povrće kome se uglavnom dodaju jaja pre prženja.

Promenio bih naziv ovog bloga u ,,sirotinjska funkcionalnost,, ili recepti lenjih domaćica od kojih se pravi filozofija.

Jesi li ti Čaki jeo Damije?

Jelo Damije potiče iz istočne Bosne. Ostaci hleba bar od 3 dana potope se u vodu i odstoje par sati da dobro asosuju. Jede se malom kašikom u društvu. Uzmeš zalogaj natopljenog leba i pre nego progutaš kažeš po izboru: Da mi je mesa. Sledeća kašika: Da mi je čorbe. I tako dok ne pojedeš. Otuda i taj ,,turcizam,, Damije. Možeš da ga upakuješ u teglice samo pazi da se ne uHbuđa.


Za Čakija, teglice i pošarano društvo.



cassiopeia cassiopeia 08:43 20.08.2020

Re: Моја вест

principessa_etrusca
Моја вест од прошлог викенда је сатараш, прсте да полижеш. Дивно летње јело, а нисам га јела годинама, можда и деценијама.


Dragi su mi ti momenti kad kuvam nešto što me vraća u detinjstvo. Zato sam svojoj devojčici kuvala ta ista jela, da joj mirisi i toplina zajedničkog ručka ostanu kao lepe uspomene. I da jednog dana ona nekome to spremi i kaže "ovo me vraća u detinjstvo".
cassiopeia cassiopeia 08:45 20.08.2020

Re: Моја вест

Zašto ga svi zovu sataraš kad imamo lep domaći naziv bećar paprikaš ili bećarac?


Sataraš i bećarac nisu isto jelo. Bar u mom vilajetu.
solo solo 08:46 20.08.2020

Re: Моја вест

Sataraš i bećarac nisu isto jelo. Bar u mom vilajetu.


Ovisi od vilajeta

https://kuvarzapocetnike.blogspot.com/2010/09/becar-paprikas.html

cassiopeia cassiopeia 08:51 20.08.2020

Re: Моја вест

solo
Sataraš i bećarac nisu isto jelo. Bar u mom vilajetu.


Ovisi od vilajeta



I to što kažeš.
zaharaga zaharaga 09:01 20.08.2020

Re: Моја вест

j_grandson
principessa_etrusca
Моја вест од прошлог викенда је сатараш, прсте да полижеш. Дивно летње јело, а нисам га јела годинама, можда и деценијама.

Eeee, sataraš se kod mene jede rutinski.
Mi najesen napunimo teglice satarašom (svežim), hermetizujemo teglice - i kada god hoćemo brzinski prilog, ubacimo teglicu ili dve u tiganj ... i očas posla gotovo.


Recepat najlepse molimo!
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 09:02 20.08.2020

Re: Моја вест

cassiopeia
principessa_etrusca
Моја вест од прошлог викенда је сатараш, прсте да полижеш. Дивно летње јело, а нисам га јела годинама, можда и деценијама.


Dragi su mi ti momenti kad kuvam nešto što me vraća u detinjstvo. Zato sam svojoj devojčici kuvala ta ista jela, da joj mirisi i toplina zajedničkog ručka ostanu kao lepe uspomene. I da jednog dana ona nekome to spremi i kaže "ovo me vraća u detinjstvo".



Draga Casiopea, blog upravo o tome pise....



solo solo 09:07 20.08.2020

Re: Моја вест

Dragi su mi ti momenti kad kuvam nešto što me vraća u detinjstvo. Zato sam svojoj devojčici kuvala ta ista jela, da joj mirisi i toplina zajedničkog ručka ostanu kao lepe uspomene. I da jednog dana ona nekome to spremi i kaže "ovo me vraća u detinjstvo".



jednarecfonmoi jednarecfonmoi 09:09 20.08.2020

Re: Моја вест

Mene svako malo uhvati neka ceznja za slatkom od sljiva jer je moja baka to pravila. Zanimljivo da je ona umrla kad sam imala samo osam godina ali slatko od sljiva, ustipci i jos ponesto urezalo se u secanje.
Onda redovno neko pocne da mi prica kako zna da naoravi slatko od tresanja, dunja, cega god. A slatko od sljiva ostaje zeznuto sa negasenim krecom i vadjenjem kostica vise u secanju nego da znam da ga iko pravi kod kuce.
solo solo 09:17 20.08.2020

Re: Моја вест

Mene svako malo uhvati neka ceznja za slatkom od sljiva jer je moja baka to pravila. Zanimljivo da je ona umrla kad sam imala samo osam godina ali slatko od sljiva, ustipci i jos ponesto urezalo se u secanje.
Onda redovno neko pocne da mi prica kako zna da naoravi slatko od tresanja, dunja, cega god. A slatko od sljiva ostaje zeznuto sa negasenim krecom i vadjenjem kostica vise u secanju nego da znam da ga iko pravi kod kuce.



Kada su nestale domaćice kao civilizacijska pojava nestala je i ova tvoja priča. Ostala su sećanja i Fast food. Na kraju će izbledeti i sećanja.
Jbg.

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 09:23 20.08.2020

Re: Моја вест

Solo, pa jeste tako, ali imam utisak da u tragovima postoji jos zelja da se sacuva citav taj segment. Vidis sta pisu dame ovde danas,juce.
Upravo zato je dobar primer slatko od sljiva za ovo sto ti kazes.
solo solo 09:43 20.08.2020

Re: Моја вест

pa jeste tako, ali imam utisak da u tragovima postoji jos zelja da se sacuva citav taj segment. Vidis sta pisu dame ovde danas,juce.


Žene nemaju više vremena da se bave domaćinstvom, decom pa ni same sobom. Naše žene su posebno hendikepirane jer za razliku od žena sa ,,zapada,, nemaju ni dovoljno para da kompenzuju sve ono što su domaćice kao stub kuće i društva radile i značile. Ti rudimentarni pokušaji da se ,,vikendom,, setiš starih bakinih kolača doživljavam kao odlazak u muzej. Nije to - to.
No od kukanja nema selameta. Krenuli smo tim putem a već možemo da osetimo i naslutimo kuda to vodi.
Meni lično ova sećanja na prošla vremena izazivaju neku ,,žal,, ili nazovi kako god no svakako nisu nešto što me raduje jer me iznova vrati u realnost.
Ali vredi se nekad i prisetiti. Da se ne zaboravi.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 10:21 20.08.2020

Re: Моја вест



Ima istine u ovome sto pises Solo
49 41 49 41 12:11 20.08.2020

Re: Моја вест

jednarecfonmoi


Ima istine u ovome sto pises Solo

Raspad familije na globalnom nivou, kao osnovna celija drustva.
Majmunska spravica, mobilni (cell phones) jos vise doprinosi tome.
Koristim ga samo sa odredjenim ljudima, kad sam kod kuce; cim van kuce gasim sve.

Pohvala ludosti-od Erazma Roterdamskog iz 16. veka.
Primer iz sopstvene kuce.

Mama, jel mi mozes nesto spremiti za veceru?

Teksta kcerka majci iz svoje sobe na spratu.
Poslao sam je u p.m. i pitao dal je mogla da strci tih 12 stepenika, podigne dupe iz kreveta i sama to ucini.
solo solo 12:43 20.08.2020

Re: Моја вест

Teksta kcerka majci iz svoje sobe na spratu.
Poslao sam je u p.m. i pitao dal je mogla da strci tih 12 stepenika, podigne dupe iz kreveta i sama to ucini.




j_grandson j_grandson 14:08 20.08.2020

Re: Моја вест

solo
Eeee, sataraš se kod mene jede rutinski.
Mi najesen napunimo teglice satarašom (svežim)


Zašto ga svi zovu sataraš kad imamo lep domaći naziv bećar paprikaš ili bećarac?
Bećarac je samo mešano povrće kome se uglavnom dodaju jaja pre prženja.

Promenio bih naziv ovog bloga u ,,sirotinjska funkcionalnost,, ili recepti lenjih domaćica od kojih se pravi filozofija.

Jesi li ti Čaki jeo Damije?

Jelo Damije potiče iz istočne Bosne. Ostaci hleba bar od 3 dana potope se u vodu i odstoje par sati da dobro asosuju. Jede se malom kašikom u društvu. Uzmeš zalogaj natopljenog leba i pre nego progutaš kažeš po izboru: Da mi je mesa. Sledeća kašika: Da mi je čorbe. I tako dok ne pojedeš. Otuda i taj ,,turcizam,, Damije. Možeš da ga upakuješ u teglice samo pazi da se ne uHbuđa.


Za Čakija, teglice i pošarano društvo.




Što se mene tiče, ne osećam ushićenost ka mesu.
A mogu da pojedem i mesa.
Ali, čak i da je najmesnije meso, neću ga ni pogledati bez salate.
A samu salatu ću pojesti bez ikakvog mesa.
Mene žena, kada hoće da počasti, onda mi skuva, samo u blago posoljenoj vodi, prokelj (ja ga zovem zbog onih malih glavica - keljići), bez ikakvih začina sa Mauricijusa i slično.
Samo blago posoljena voda.
j_grandson j_grandson 14:10 20.08.2020

Re: Моја вест

jednarecfonmoi
Solo, pa jeste tako, ali imam utisak da u tragovima postoji jos zelja da se sacuva citav taj segment. Vidis sta pisu dame ovde danas,juce.
Upravo zato je dobar primer slatko od sljiva za ovo sto ti kazes.

Ko su te dame?!
Nikove na sunce, dosta je bilo anonimnosti!
solo solo 14:13 20.08.2020

Re: Моја вест

Nikove na sunce, dosta je bilo anonimnosti!


Ako ih ogoliš onda nisu dame. Neka ostanu dame, lepše je.
Ribozom Ribozom 15:54 20.08.2020

Re: Моја вест

Ja u poparu mecem przeni beli luk, zena ne vole tako. Kajmak nemamo, a kad ga imamo traje jedan dan. U sataras stavljamo i pirinac koji se brzo kuva, basmarti. Svi mi zarobljeni vana imamo problem da prezivimo bez domace hrane. Kupujemo u nekoj prodavnici zdrave hrane gde su cene astronomske, a opet nisu zeljenog kvaliteta.
j_grandson j_grandson 17:44 20.08.2020

Re: Моја вест

jednarecfonmoi


Ima istine u ovome sto pises Solo

Ma, Solo se zajebava.
nsarski nsarski 18:25 20.08.2020

Re: Моја вест

Svi mi zarobljeni vana imamo problem da prezivimo bez domace hrane


Dobro, a šta fali lokalnoj hrani? Mislim, imaju i oni neki ekvivalent dobrom mesu, ribi, povrću? (Izvini ne znam gde se geografski nalaziš).
Ja sam godinama živeo "vana", i da - neke naše hrane se ponekad sećao, ali sam lokalnu kreativno koristio. Nisam "imao problem da preživim".
Ribozom Ribozom 19:49 20.08.2020

Re: Моја вест

Definitivno nemaju (Norveska je u pitanju). Mislim moras da jedes lokalnu i 'kreativno je koristis', ali je ukus drugaciji. Recimo nema uopste da se kupi mladi sir, riba oslic, neka kasvetna kobasica ili zelena salata. Koliko god se trudili da nadjemo kvalitetnu govedinu, sarma nikad nema ukus kao u Srbiji. Slicno je i sa svinjetinom i piletinom. Ovcetina je ok, a volimo i ribu (losos i bakalar)
Upravo na tv-u ide prilog da su poceli seljaci da gaje kukuruz i da ce poceti da hrane zivotinje njime. Mozda je u tome caka.
j_grandson j_grandson 19:59 20.08.2020

Re: Моја вест

Ribozom
Definitivno nemaju (Norveska je u pitanju). Mislim moras da jedes lokalnu i 'kreativno je koristis', ali je ukus drugaciji. Recimo nema uopste da se kupi mladi sir, riba oslic, neka kasvetna kobasica ili zelena salata. Koliko god se trudili da nadjemo kvalitetnu govedinu, sarma nikad nema ukus kao u Srbiji. Slicno je i sa svinjetinom i piletinom. Ovcetina je ok, a volimo i ribu (losos i bakalar)
Upravo na tv-u ide prilog da su poceli seljaci da gaje kukuruz i da ce poceti da hrane zivotinje njime. Mozda je u tome caka.

Kada čitam ovo o klopi naših koji sada žive negde dalje, zapitam se kao su dotični domoroci uopšte i živi.
Pre iks godina išao ja da savetujem nekoliko godina u jednu zemlju.
Pitali me kada sam odlazio - kako ćeš ti tamo bez krmetine?
Jebote - mogao bih 100 godina bez krmetine - da se nisam kontrolisao, ugojio bih se 100, a ne samo 10 kila.
zilikaka zilikaka 22:42 20.08.2020

Re: Моја вест

Upravo na tv-u ide prilog da su poceli seljaci da gaje kukuruz

Taman sad lepo da pokose žito, a pred Božić mogu i kukuruz da beru.

solo solo 23:07 20.08.2020

Re: Моја вест

Pre iks godina išao ja da savetujem nekoliko godina u jednu zemlju



nsarski nsarski 23:14 20.08.2020

Re: Моја вест

solo
Pre iks godina išao ja da savetujem nekoliko godina u jednu zemlju





Uvek, ali uvek, ovi likovi oko Njega nose beležnice i olovke da uhvate i ovekoveče svaku Njegovu mudrost. Neverovatno i zabavno!
Šta li rade oni s tim beleškama uveče, recimo? Nije valjda da ih čuvaju?!
mariopan mariopan 11:37 21.08.2020

Re: Моја вест

Ribozom
Ja u poparu mecem przeni beli luk, zena ne vole tako. Kajmak nemamo, a kad ga imamo traje jedan dan. U sataras stavljamo i pirinac koji se brzo kuva, basmarti. Svi mi zarobljeni vana imamo problem da prezivimo bez domace hrane. Kupujemo u nekoj prodavnici zdrave hrane gde su cene astronomske, a opet nisu zeljenog kvaliteta.

Ja upravo sada, prvi put u životu, sama pravim kajmak, onaj najlepši, mlad.

U supermarketima se može kupiti ali mi cesto povuče miris od susednih đakonija i onda mi proradi živac, em platila em miriše na papriku u pavlaci koja je u posudi pored kajmaka.

Naši seljaci donose na pijacu sveže mleko, smešno mala cena, dve litre za jedan evro. Imam svog dobavljača a on čuva mušterije kao oči svoje, sve u frižideru donosi na pijacu i nikad se nije desilo da mleko miriše na nešto drugo.
Neopisiv je sladak miris kuvanog mleka, i kasnije, debljina kajmaka koji se može skinuti. Žut a debeo. Malo posolim pa u feižider, u hermetički zatvorenoj kutiji. Za nedelju dana imam skoro pola kile kajmaka....eeeee, onda kada obarim krompir pa na vruć krompir stavim kašiku kajmaka a on se topi....ili na kačamak.....ili na proju, već ispečenu, kao prilog.....ili na vruću lepinju...ili....
j_grandson j_grandson 12:47 21.08.2020

Re: Моја вест

mariopan
Ribozom
Ja u poparu mecem przeni beli luk, zena ne vole tako. Kajmak nemamo, a kad ga imamo traje jedan dan. U sataras stavljamo i pirinac koji se brzo kuva, basmarti. Svi mi zarobljeni vana imamo problem da prezivimo bez domace hrane. Kupujemo u nekoj prodavnici zdrave hrane gde su cene astronomske, a opet nisu zeljenog kvaliteta.

Ja upravo sada, prvi put u životu, sama pravim kajmak, onaj najlepši, mlad.

U supermarketima se može kupiti ali mi cesto povuče miris od susednih đakonija i onda mi proradi živac, em platila em miriše na papriku u pavlaci koja je u posudi pored kajmaka.

Naši seljaci donose na pijacu sveže mleko, smešno mala cena, dve litre za jedan evro. Imam svog dobavljača a on čuva mušterije kao oči svoje, sve u frižideru donosi na pijacu i nikad se nije desilo da mleko miriše na nešto drugo.
Neopisiv je sladak miris kuvanog mleka, i kasnije, debljina kajmaka koji se može skinuti. Žut a debeo. Malo posolim pa u feižider, u hermetički zatvorenoj kutiji. Za nedelju dana imam skoro pola kile kajmaka....eeeee, onda kada obarim krompir pa na vruć krompir stavim kašiku kajmaka a on se topi....ili na kačamak.....ili na proju, već ispečenu, kao prilog.....ili na vruću lepinju...ili....

Meni je to svejedno.
Šta ima veze ako se malo oseti na drugu hranu?

Ribozom Ribozom 18:18 21.08.2020

Re: Моја вест

Taman sad lepo da pokose žito, a pred Božić mogu i kukuruz da beru.


Nisu ga sad posejali, vec je narastao dva metra, skoro za branje. Beli, verovatno je otporniji na temperaturu.
Zapravo je najfascinatnije to sto za svaku kravu ima kamera i on konstatuje da je na osnovu reakcije video da krave mnogo vole da jedu kukuruz. Toliko je robotizovana stala da se setih alseonova i nasih programera kako bi automatizacija stala u Srbiji bio divan posao za njih.

Ribozom Ribozom 18:21 21.08.2020

Re: Моја вест

U supermarketima se može kupiti ali mi cesto povuče miris od susednih đakonija i onda mi proradi živac, em platila em miriše na papriku u pavlaci koja je u posudi pored kajmaka.


Pa ovo stvarno nema smisla, sad i paprika u pavlaci
milisav68 milisav68 20:01 21.08.2020

Re: Моја вест

Pa ovo stvarno nema smisla, sad i paprika u pavlaci

Jel se zezaš ili misliš ozbiljno?

Ljute male babure punjene pavlakom, uh!

Fabrički je pavlaka svuda, i unutra i okolo.

To otvara apetit (uz rakijicu) dok čekaš glavno jelo.
zilikaka zilikaka 20:05 21.08.2020

Re: Моја вест

Nisu ga sad posejali, vec je narastao dva metra, skoro za branje. Beli, verovatno je otporniji na temperaturu.

Ma zezam se, naravno, nego me setilo da je myž pričao kako je tamo video još zeleno žito u vreme kad se kod nas uveliko kosi. I rečeno mu da tamo žetva bude mnogo kasnije, pa po toj ligici računala kad će kukuruz.
mariopan mariopan 20:12 21.08.2020

Re: Моја вест

milisav68
Pa ovo stvarno nema smisla, sad i paprika u pavlaci

Jel se zezaš ili misliš ozbiljno?

Ljute male babure punjene pavlakom, uh!

Fabrički je pavlaka svuda, i unutra i okolo.

To otvara apetit (uz rakijicu) dok čekaš glavno jelo.


Ja ih obožavam, kao i mlad kajmak, ali sve zasebno sa svojim mirisima i ukusima.
Šta ću kad sam uvrnuta što se toga tiče.
milisav68 milisav68 20:19 21.08.2020

Re: Моја вест

Ja ih obožavam, kao i mlad kajmak, ali sve zasebno sa svojim mirisima i ukusima.

Ma to je ok, nego ne razumem kako može da povuče miris ako je fabrički upakovano.
mariopan mariopan 20:19 21.08.2020

Re: Моја вест

Ribozom
U supermarketima se može kupiti ali mi cesto povuče miris od susednih đakonija i onda mi proradi živac, em platila em miriše na papriku u pavlaci koja je u posudi pored kajmaka.


Pa ovo stvarno nema smisla, sad i paprika u pavlaci



Da znaš kako je dobra peške bi došao da je kupiš. E, to ne znam da pravim. Em ti treba ljutkasta paprika (mislim da je somborka) em je to sve potopljeno u pavlaku, pa ljuto a sveže, sve hrska ona paprika...mmmmm...e, to je prava hrana. Sve prirodno i domaće.
mariopan mariopan 20:27 21.08.2020

Re: Моја вест

milisav68
Ja ih obožavam, kao i mlad kajmak, ali sve zasebno sa svojim mirisima i ukusima.

Ma to je ok, nego ne razumem kako može da povuče miris ako je fabrički upakovano.

Nije fabrički upakovano. To je u otvorenim posudama i meri se na vagi, koliko ti želiš, a sve posude su zajedno u jednoj hladnoj vitrini gde su i sirevi svih vrsta i kajmak.
Recimo u Maksiju baš tako mere i te paprike i kajmak, sve je otklopljeno i zajedno. Stave ti koliko želiš u male plastične posude i u tome nosiš kući.

Edit

Koliko meni smeta kad se mirisi pomešaju samo jedan primer:

U Atini kupim alvu koja je bila u istoj hladnoj vitrini sa nekim suvomesnatim đakonijama....i vratila sam im, nije se mogla jesti. Naravno da su uvažili i odmah su premestili alvu u drugu vitrinu. Taj komad alve odakle seku deo za kupce veliki je i težak oko 2,5 kg, pa seku koliko ti želiš a drže na hladnom. Možes da zamisliš ukus sa šunkom? Ja ne mogu. A obožavam njihovu alvu.:(
milisav68 milisav68 20:34 21.08.2020

Re: Моја вест

Nije fabrički upakovano. To je u otvorenim posudama i meri se na vagi, koliko ti želiš, a sve posude su zajedno u jednoj hladnoj vitrini gde su i sirevi svih vrsta i kajmak.
Recimo u Maksiju baš tako mere i te paprike i kajmak, sve je otklopljeno i zajedno. Stave ti koliko želiš u male plastične posude i u tome nosiš kući.

A-ha, ma jeste to fabrički, nego to je takozvani refuz, gde se štedi na ambalaži (pa može da se spusti cena), i stiže u velikim kantama.

To kupujemo tamo gde smo "dobri" sa prodavcima, pa nam oni "prepuruče" šta da kupimo, pošto to zna i lepo da odstoji, pa zato "povuče" miris.
zilikaka zilikaka 21:07 21.08.2020

Re: Моја вест

Koliko meni smeta kad se mirisi pomešaju samo jedan primer:

Ma ne da smeta nego je osnovno da hrana ima svoj miris.
Čim se nešto poremeti oriđe te apetit. Nije se jednom desilo da zbog toga ostavim jelo.
Nego, sad si me podsetila studentskuh dana.
U moje vreme se u studentskoj menzi sjajno jelo. Imali smo novčane bonove a u ponudi bilo svega. Od roštilja, tvrdih sureva, pečurki na žaru, preko svega kyvanog, do minjona raznih vrsta.
I to sve bilo jako jeftino a sasvim dobrog kvaliteta. Pazi kad dođeš u sutuaciju da ti presedne vešalica il pohovani kačkavalj.
I kuvanajela bila solidna. Ali...
Sva jela su imala isti miris. Verovatno povuku jedno od drugog, il šta već.
Onda dođeš kući i sav srećan se najedeš graška il paradajz čorbe, al to bude sa svojim pravim mirisom, da ga osetiš.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 21:16 21.08.2020

Re: Моја вест

sve se slazem ovo za mirise.
pa jelo pocne od mirisa preko izgleda do ukusa. izvnite gospodo
pusaci al mene ubije kad pre prvog zalogaja osetim dim cigare blizu:/

a kad pricamo o tim neiim restoranima sa menzom,
mislim da sam gusila
ovde jednom o nekim palacinkama koje su postojale u inspekciii 27 marta pa dole u menzi. nigde tako nesto posle nisam jela. neki tecni evrokrem preliv koji su sami pravili a palacinke vazdusaste. i kostalo nedsto smesno.


j_grandson j_grandson 07:52 22.08.2020

Re: Моја вест

zilikaka
Koliko meni smeta kad se mirisi pomešaju samo jedan primer:

Ma ne da smeta nego je osnovno da hrana ima svoj miris.
Čim se nešto poremeti oriđe te apetit. Nije se jednom desilo da zbog toga ostavim jelo.
Nego, sad si me podsetila studentskuh dana.
U moje vreme se u studentskoj menzi sjajno jelo. Imali smo novčane bonove a u ponudi bilo svega. Od roštilja, tvrdih sureva, pečurki na žaru, preko svega kyvanog, do minjona raznih vrsta.
I to sve bilo jako jeftino a sasvim dobrog kvaliteta. Pazi kad dođeš u sutuaciju da ti presedne vešalica il pohovani kačkavalj.
I kuvanajela bila solidna. Ali...
Sva jela su imala isti miris. Verovatno povuku jedno od drugog, il šta već.
Onda dođeš kući i sav srećan se najedeš graška il paradajz čorbe, al to bude sa svojim pravim mirisom, da ga osetiš.

Meni to ne smeta!
Možda stoga što nisam prefinjen i istančan?
A možda i stoga što nisam kenjkav po pitanju hrane da mi 'svaka dlaka smeta'.
nikvet pn nikvet pn 20:50 22.08.2020

Re: Моја вест

Ta paprika u pavlaci je stvarno dobra stvar.

Imao sam prilike da vidim kako se to izvorno pravilo, odakle je to nastalo. Na kolibama po Južnom Kučaju osim sira bilo je i kiselog mleka ali kako ga održati? Svaka koliba imala je i malu baštu. Kad stigne prva paprika tad se kiseli mleko. Sipa se u cilindričnu čabricu specijalno namenjenu, ubaci pokoja jutrošnja paprika i pritisne drvenim pokllpcem pasent kao klip. Poklopac je perforiran. Do sutra ujutru siđe za prst-dva i istera surutku. Surutka se odlije svinjama,poklopac-klip podigne i sipa taze kiselo mleko i danas uzrela paprika. Tako danima-nedeljama do vrha i zadnja surutka ostaje kao čuvar. To zri 40 dana i ujesen vozi u selo.

Ukus? Nije normalno koliko je dobro. Nisam ni znao da to posoji jer nije se iznosilo na pijacu u prodaju nego samo za kućnu potrošnju.
milisav68 milisav68 11:07 23.08.2020

Re: Моја вест

nikvet pn

Ukus? Nije normalno koliko je dobro. Nisam ni znao da to posoji jer nije se iznosilo na pijacu u prodaju nego samo za kućnu potrošnju.

Bilo je po nekim lokalnim kafanama.Ja sam to prvi put video/probao pre jedno 30 godina u jednoj takvoj na periferiji Kraljeva, i pao na dupe :)


j_grandson j_grandson 18:59 20.08.2020

Da, da!

Nema to dok ga braća Madžari ne ožežu!

solo solo 22:45 20.08.2020

Re: Da, da!

Nema to dok ga braća Madžari ne ožežu!


Mačak preporučam štrukle po receptu druga Jože na kumrovački način.
Za Mačka i ostalo antikomunjarsko društvo.



Ako nisi biJo u Kumrovcu Čaki mali podsjetnik.


amika amika 22:28 20.08.2020

Заборављена ужина

Potpuno slucajno danas se na stolu nasla popara. Kupila sam sir, kajmak,puter i stari hleb je iseckan na kockice


Ја памтим ужине: хлеб, маст, со, алева паприка. Али штос је у томе што је онда хлеб излазио из пећи - фуруне у руке купца па је био толико врућ да га пребацујеш из руке у руку до куће, па се маст упије у хлеб. То је данас могуће једино ако сам печеш хлеб, и умеш то да квалитетно радиш.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 00:57 21.08.2020

Re: Заборављена ужина

Samo sam nacula negde za ttakve uzine. A taj vruc hleb koliko god vazio za non-non,, deluje ukusno i mora da je bio dozivljaj kad konacno se stigne kuci i otkine se koje toplo parce...
mariopan mariopan 12:25 21.08.2020

Re: Заборављена ужина

Moj prilog temi:

Da isprobam način stavljanja zimnice u tegle pomoću mašine za sudove za pasterizaciju, što pišu mlade domaćice da se može, napravila sam na taj način 4 tegle kompota od bresaka...i za sada se odlično drže.

Proveravam da li to stvarno može da zameni pasterizaciju na onaj starinski način, i za breskve vidim da može. Sad još planiram i od krušaka....pa možda i od dunja kad im bude vreme.

Nisam ljuštila breskve, zato što je boja koja je u ljusci predivna roze i to daje onoj tecnosti posebnu lepotu a ako m8 bude smetala ta ljuska mogu da je otklonim i kasnije, pre serviranja.

Recept je jako jednostavan i zdrav jer nema konzervansa.

Breskve se iseku na kriške i slažu se u tegle, posipati šećerom. Četiri supene kašike šećera ide u svaku teglu. Kada se popuni nalije se vodom i hermetički zatvori zatvaračima za tegle. Proveriti da li zaptivaju, okrenete naopako i ako ni kap vode ne iscuri to je odlično zatvoreno.

Tegle poređati u mašinu za sudove na najjači program, bez deterdženta i da poslednja voda bude vrela. Moja mašina tako i radi. Ostavila sam tegle unutra da su vrele sve dok se sasvim ne ohlade.

I kompot je za sada odličan, ne kvari se a držim ga na sobnoj temperaturi. To je proba, da vidim da li recept radi, ako ne radi da batalim pos'o.

Uživajte u jednostavno spremljenim poslasticama koje možete imati i bez mnogo muke.

Ti kompoti mogu biti podloga za druge slatke đakonije, voćne salate ili ukras na torti, i uvek pri ruci.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 14:06 21.08.2020

Re: Заборављена ужина

Da li je iko ovde pravio slatko od sljiva koje gore pomenuh? Ako jeste, pohvale unapred. I da nam opise koliko je zeznuto a znam da jeste.
mariopan mariopan 15:16 21.08.2020

Re: Заборављена ужина

jednarecfonmoi
Da li je iko ovde pravio slatko od sljiva koje gore pomenuh? Ako jeste, pohvale unapred. I da nam opise koliko je zeznuto a znam da jeste.

Nije mnogo zeznuto a nije ni mnogo posla. To radiš kad imaš vremena i volje a ne zato što moraš, pa zato i nije teško.

Kupiš čvršće šljive, ne smeju biti sasvim zrele i mekane. Na 1 kg šljiva ide 1250 grama šećera, otprilike.

Šljive se oljušte i pomoću drvceta (za ražnjiće) protera se koštica na drugu stranu i tako se izvadi da se ne pokvari oblik šljive. Spremiti čwtvrtine oraha onoliko koliko ima šljiva.

Razmutiti 200-300 grama kreča u 4-5 litara vode, sačekati da se voda izbistri a kreč slegne, pa ocediti samo tu vodu. U nju na nekoliko sati potopiti šljive, izvaditi, dobro isprati i ocediti u cediljki. Kad su dobro oceďene u svaku šljivu umetnuti četvrtinu oraha.

Ušpinovati šećer sa čašom vode i kad je već jako gust dodati šljive. Ne mešati
Na pola kuvanja dodati limun isečen na kolutove i možda malo limuntusa, štapić vanile ako neko voli. Kuva se uz lagano protresanje šerpe, skida se pena kao za svako slatko. Kada se dobije gustina sirupa isključiti šporet i slatko pokriti mokrom krpom na nekoliko sati.

Tada je moguće da voće pusti još malo soka i ako se to desi vraća se na kratko kuvanje, pa onda u tople tegle i gotovo je za upotrebu.

Nije nužno da kreč bude onaj u kamenu, "živi" kreč. On je donekle i opasan jer malo ko danas zna kako se njime rukuje i kako se "gasi", a isti efekat za čvrstinu voća se dobije i od kreča u prahu. To bi ti dao svako na prvom gradilištu ako ima otvoren džak, treba ti dve šake, ne više.

Ps
Nisam ga pravila odavno ali ako ti treba opis posla ja ti ga pišem pa ti odluči da li je mnogo ili malo posla. Ako ga ti napraviš napisi kako ti je uspelo?
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 16:57 21.08.2020

Re: Заборављена ужина

Mariopan:))))))


<3

Pa zaista HVALA za trud! Divno napisano i objasnjeno!

Ne verujem da cu se usuditi na poduhvat. Mada ko zna. Ovo sa krecom, mislim da ima nekad na pijaci. Jer znam za ovo i gradiliste ali u danasnje vreme da trazis tako nesto verovatno bi usao u pricu koju ne zelis

mariopan mariopan 18:56 21.08.2020

Re: Заборављена ужина

Nema na cemu

Probaj sa malom količinom ako baš volis to slatko?

Ja volim slatko od dunja i pravim ga svake godine samo za sebe, niko drugi ga ne jede. Lako se pravi i brzo se skuva jer dunje imaju želatina u sebi pa je začas gotovo. I kako je ružičasto i ukusno, naročito kad nema ničeg slatkog u kući....
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 20:06 21.08.2020

Re: Заборављена ужина



Za Mariopan - MARIopan a pesma je Parla mi d'amore MARIu, meni najlepsa verzija, Vice Vukov
mariopan mariopan 20:13 21.08.2020

Re: Заборављена ужина

jednarecfonmoi


Za Mariopan - MARIopan a pesma je Parla mi d'amore MARIu, meni najlepsa verzija, Vice Vukov

Hvala
j_grandson j_grandson 20:17 21.08.2020

Re: Заборављена ужина

jednarecfonmoi


Za Mariopan - MARIopan a pesma je Parla mi d'amore MARIu, meni najlepsa verzija, Vice Vukov

Bljak!
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 21:11 21.08.2020

Re: Заборављена ужина

j_grandson
jednarecfonmoi


Za Mariopan - MARIopan a pesma je Parla mi d'amore MARIu, meni najlepsa verzija, Vice Vukov

Bljak!

e stvarno si nekad da mi dodje da te izgolicam da cutis bre bre
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 07:43 22.08.2020

Re: Заборављена ужина

principessa_etrusca principessa_etrusca 07:47 22.08.2020

Re: Заборављена ужина

Ja volim slatko od dunja i pravim ga svake godine samo za sebe, niko drugi ga ne jede. Lako se pravi i brzo se skuva jer dunje imaju želatina u sebi pa je začas gotovo. I kako je ružičasto i ukusno, naročito kad nema ničeg slatkog u kući....

Ја умем да правим китникес (али га не правим: дуње се не налазе баш лако, а китникес, quince cheese, се већ ионако често налази изложен у витринама са сиревима).
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:29 22.08.2020

Re: Заборављена ужина

Za Mariopan - MARIopan a pesma je Parla mi d'amore MARIu, meni najlepsa verzija, Vice Vukov

Кад смо већ кренули down memory lane, када сам била клинка, код нас је живела једна Луција са Муртера, Луце, која је била онај тотални фан, куповала је све његове синглове, ишла на концерте и свугде лепила његове слике, па сам се и ја тада наслушала Вице Вукова.
emilia emilia 09:40 22.08.2020

Re: Заборављена ужина

Na festivalu "Pesma leta" te 1968. godine sudjelovali su Gabi Novak, Milan Subota, Ivica Šerfezi, Alenka Pintarič, Lola Novaković - Jovanović, Lado Leskovar, Arsen Dedić, Nada Knežević, Vice Vukov i Đorđe Marjanović. Festival je počeo u Srbiji, u Požarevcu 1. lipnja, a finale je bilo zakazano za 28. srpnja u Beogradu.

Glavni favoriti bili su Vukov i Marjanović, prvi s pjesmom „Darovi za svu djecu", drugi s pjesmom „Romanom". U Požarevcu najviše glasova publike dobio je Đorđe Marjanović, a s malom razlikom su iza njega ostali Vice i Lola Novaković. Do tada je sve bilo u redu, ali kada je narednih dana Vice pobijedio u Kotoru, Sarajevu, Mostaru, Herceg Novom, Makarskoj, Zagrebu, Opatiji i Portorožu te konačno stigao do finala u Beograd s osiguranim prvim mjestom, stvari su se počele mijenjati. U beogradskom NIN-u pojavio se tekst pod naslovom “Vicevi Vice Vukova", u kojem je novinar Džavid Husić objelodanio navodne nacionalističke ispade Vice Vukova:

U Dubrovniku je, delu publike koja mu je zviždala, rekao, pošto je rukom umirio gledalište i osmehnuo se: -Nemojte, ljudi, nismo u Beogradu.
-U Splitu je zaustavio jednog gledaoca koji mu je zviždao, i kad je ovaj rekao da je iz Beograda i da je zviždao kompoziciji, a ne pjevaču, Vukov mu je odbrusio: -Onda idi tamo, u svoju zemlju, pa zviždi!.
-U Subotici je Đorđu Marjanoviću opsovao „srpsku majku", a potpredsedniku opštinske skupštine dobacio: -Tako ti razgovaraj sa svojim zemljacima, a ne sa mnom.
-U Baškom Polju, u velikom i gostoljubivom vojnom odmaralištu, nije osvojio prvo mesto, pa je organizatorima prigovorio: -Pa da, prodali ste ulaznice Srbima, a naš hrvatski živalj stoji na žici.

Šibenik News
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 10:02 22.08.2020

Re: Заборављена ужина

Da se nadovezem na ove tekstove o Vice Vukovu.

Emilia, zaista nista o njemu ne znam, sem glasa...

A glas....isto me vodi kao i Princezu,u detinjstvo. Slusala sam ovu verziju sa kasetofona, mama je pustala. Lepa mi je prica za Luce..

inace, davno jednom u Londonu, sedela sam sa nekom prastarom italijankom i onda sam joj zapevala ovu pesmu. Ona je pocela da place. Rekla je da su to pevali italijani davno nekad kada su isli brodovima za Brazil i da je njoj pevala njena baka...

Ogradjujem se za svaki detalj koji se tice opstih podataka u ovoj kratkoj prici jer je davno bilo.

A reci pesme su tople i prijaju.
emilia emilia 10:19 22.08.2020

Re: Заборављена ужина

Emilia, zaista nista o njemu ne znam, sem glasa...


Progon i emigracija
Nakon što je 1967. na Krapinskom festivalu otpjevao pobjedničku pjesmu "Vužgi" i pri preuzimanju nagrade rekao da mu je "bila posebna čast odjenuti tu krasnu hrvatsku narodnu nošnju", postao je politički sumnjiv.[3] 1968. sudjeluje na putujućem festivalu "Pjesma ljeta", prilikom čega su mu organizatori iz beogradske Politike uručili bedž s natpisom na ekavici koji je morao nositi.[3] Vukov je zatražio da u svakoj republici nosi bedž na jeziku i pismu te republike, što je uzrokovalo daljnje neugodnosti.[3] Beogradske novine NIN od 13. listopada 1968. javno optužuju Vukova za šovinizam i nacionalizam,[4] nakon čega reagira republičko tužiteljstvo SR Hrvatske, podižući optužnicu koja je na sudu ipak propala. 1970. organizatori su na Krapinskom festivalu htjeli trobojnu hrvatsku vrpcu s narodne nošnje koju su nosili izvođači okrenuti naopako, kako bi pred Titom izgledala kao jugoslavenska, no Vice Vukov je takvu nošnju odbio.[1] Tijekom 1970. njegove se pjesme skidaju s programa Radija Sarajevo, kasnije i s ostalih radiopostaja u BiH, te su mu u toj republici zabranjeni nastupi. Pozivi za festivale pristižu sve rjeđe, zabranjena su mu gostovanja na televiziji, a već snimljene emisije se bunkeriraju. Progon poprima razmjere histerije, a Vukov se u tisku otvoreno naziva nepoželjnim pjevačem te se ignoriraju njegovi nastupi i uspjesi. U tom razdoblju postao je simbol Hrvatskog proljeća i masovnog pokreta, a bio je i član uredničkog vijeća Hrvatskog tjednika. 11. siječnja 1972. za velikog vala uhićenja proljećara tadašnja milicija mu pretresa stan.[3] U to vrijeme Vukov se nalazio na turneji po Australiji te se nakon supruginog upozorenja, u strahu od progona vlasti, ne vraća u Jugoslaviju, već odlazi u Pariz.[3] U isto vrijeme, sve njegove ploče bile su odmah povučene iz trgovina.[3]

Tijekom boravka u Parizu diplomirao je na Institutu za visoke međunarodne studije (Institut des Hautes Etudes Internationales) u okviru Sveučilišta prava, ekonomije i društvenih znanosti. 1976., nakon smirivanja situacije, odlučuje se vratiti u Zagreb. Tada je već njegova glazbena karijera okončana - razni festivali su mu zatvorili vrata, a bilo mu je zabranjeno javno nastupati. Vukov završava studij na Filozofskom fakultetu, diplomiravši talijanski jezik i filozofiju. Nakon završetka studija traži posao, ali zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljeću jako ga teško nalazi. 1978. uspijeva pronaći posao u Nakladnom zavodu Matice hrvatske. Nastupi i putovanja bili su mu onemogućeni sve do 1989. Te iste godine izlazi mu album s novim pjesmama, ali bez njegova imena na albumu, što je bio jasan znak njegova povratka. Tijekom 1990. održao je uzastopni niz od 14 rasprodanih koncerata u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski,[5] postavivši još nenadmašen rekord.[2]

Politička karijera u Republici Hrvatskoj
Početkom devedesetih, nakon raspada Jugoslavije i osamostaljenja Hrvatske, bio je blizak sa tadašnjim predsjednikom Tuđmanom. No, ubrzo se razilaze zbog drukčijih političkih stavova, nakon čega pristupa Hrvatskoj narodnoj stranci. Iz HNS-a odlazi 1997. nakon pristupanja Hrvatskih nezavisnih demokrata toj stranci. 1999. objavljuje knjigu "Pogled iza ogledala" u kojoj su prikupljeni svi njegovi novinski tekstovi. Iste godine postaje član Gradskog savjeta Socijaldemokratske Partije Hrvatske. 5. siječnja 2001. imenovan je za veleposlanika Republike Hrvatske u Švicarskoj. 2002. izlazi mu knjiga "Tvoja zemlja, uspomene na 1971." Na izborima 2003. na listi SDP-a ulazi u Hrvatski sabor kao nezavisni zastupnik.

17. studenog 2005. u zgradi Hrvatskog sabora spotiče se na stepenicama i pada, pri čemu zadobiva teške ozljede glave. Bio je hospitaliziran i podvrgnut operaciji, nakon koje je pao u komu. U studenom 2007. liječnici objavljuju kako povremeno dolazi svijesti i kako mu je zdravstveno stanje stabilno.[6] 24. rujna 2008. nakon 34 mjeseca borbe za život, preminuo je u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockfellerovoj ulici u Zagrebu, u 72. godini života.[7]

Bio je član Hrvatske glazbene unije i Hrvatskog helsinškog odbora te osnivač Lions kluba u Šibeniku. 1995. godine dodijeljen mu je Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića.[2]
zilikaka zilikaka 11:31 22.08.2020

Re: Заборављена ужина

Emilia, zaista nista o njemu ne znam, sem glasa...

Ja znam da je on bio ignorisan u kući, dok sam bila dete.
Otac je na njegovu pojavu gasio TV sa kratkom opaskom: "Ustaša".
Tako da mu ni glas nisam upamtila, niti jednu pesmu.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:47 22.08.2020

Re: Заборављена ужина

A glas....isto me vodi kao i Princezu,u detinjstvo. Slusala sam ovu verziju sa kasetofona, mama je pustala. Lepa mi je prica za Luce..

Мој тата је пуштао верзију Марија Ланце. :)


principessa_etrusca principessa_etrusca 11:50 22.08.2020

Re: Заборављена ужина

Tako da mu ni glas nisam upamtila, niti jednu pesmu.

Интересантно је да се ни ја не сећам ниједне песме, само његовог чистог тенора.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 11:57 22.08.2020

Italija

Kad smo vec otisle u tom pravcu, bilo bi mi bas drago da jos neko mozda zna ovog izvodjaca i ovu pesmu...

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 12:00 22.08.2020

Re: Заборављена ужина

principessa_etrusca
A glas....isto me vodi kao i Princezu,u detinjstvo. Slusala sam ovu verziju sa kasetofona, mama je pustala. Lepa mi je prica za Luce..

Мој тата је пуштао верзију Марија Ланце. :)





Znam i ovu verziju:), al meni ova VV se najvise svidja, stvar ukusa a mozda i secanja.
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:41 22.08.2020

Re: Заборављена ужина

Znam i ovu verziju:), al meni ova VV se najvise svidja, stvar ukusa a mozda i secanja.

Мени је ипак најдража верзија моје маме. :)
(Њен репертоар је еклектичан, али ипак највише француски. Пиаф, Трене, Азнавур,...)


mariopan mariopan 13:33 22.08.2020

Re: Заборављена ужина

principessa_etrusca
Tako da mu ni glas nisam upamtila, niti jednu pesmu.

Интересантно је да се ни ја не сећам ниједне песме, само његовог чистог тенора.

Ni ja se ne sećam, a sve ovo o njemu uopste nisam znala.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 13:45 22.08.2020

Re: Заборављена ужина

Znam ovo Princezo:))

E sad, ne vredi, bas si me "nasla" i bezobzira sto ce biti komentara i prevrtanja ocima, ja sam odrasla uz fr sansone. Ali kao sto kad slusam dzez najcesce je to Ela, tako sto se tice sansona to je Žulijet Greko. Nju obozavam. Ona sad ima 93 godine i zamalo da uspem da odem na koncert pre par godina, duga prica. Sad vise ne nastupa.

I ok, nek bude sad opet zgrazavanje i uzasavanje, ali njene pesme stvarno dobro pevam. Osecam to, blisko mi je.

Hvala tebi za inspiraciju i za ove mikro pricice iz doma tvog.

j_grandson j_grandson 14:03 22.08.2020

Re: Заборављена ужина

jednarecfonmoi
Znam ovo Princezo:))

E sad, ne vredi, bas si me "nasla" i bezobzira sto ce biti komentara i prevrtanja ocima, ja sam odrasla uz fr sansone. Ali kao sto kad slusam dzez najcesce je to Ela, tako sto se tice sansona to je Žulijet Greko. Nju obozavam. Ona sad ima 93 godine i zamalo da uspem da odem na koncert pre par godina, duga prica. Sad vise ne nastupa.

I ok, nek bude sad opet zgrazavanje i uzasavanje, ali njene pesme stvarno dobro pevam. Osecam to, blisko mi je.

Hvala tebi za inspiraciju i za ove mikro pricice iz doma tvog.


Njaoooo!
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:45 22.08.2020

Re: Заборављена ужина

mariopan
principessa_etrusca
Tako da mu ni glas nisam upamtila, niti jednu pesmu.

Интересантно је да се ни ја не сећам ниједне песме, само његовог чистог тенора.

Ni ja se ne sećam, a sve ovo o njemu uopste nisam znala.

Kakvo ste mi vi Srbi :)
Vice Vukov=hrvatski nacionalizam, to je bila azbuka.
Ali nije bio proustaški nego prohrvatski, kao i ceo maspok.

Zato se valjda ni sa sa tako slavnom prošlošću nije baš proslavio u politici, a ni slagao sa Tuđmanom.
Nije, za njihov ukus, bio dovoljno ustaša.
49 41 49 41 16:52 23.08.2020

Dolazi zima, duga i hladna

Najbolje da se pune u drvene kachice i to sjeniskim ili travnckim sirom pa se sve to zalije svezim mlekom i da odstoji najmanje 3 meseca.
Delikates.

https://secanja.com/paprike-punjene-sirom-za-zimu-recept/

p.s.
Biti umeren, da pupa ne raste.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana