Potpuno slucajno danas se na stolu nasla popara. Kupila sam sir, kajmak,puter i stari hleb je iseckan na kockice. Istovremeno moja dobra drugarica koja zivi u Nemackoj salje recept za neki veganski borsc. Lepo izgleda ali...danas se ovde jede popara i cujem izjave ukucana kako takav ukus nije bio tu sve jos od detinjstva. Odvaja se i deo u kutiju, ne za putnika namernika nego za blisku osobu koja cim je cula, zamolila za "svoj deo".Pricam telefonom sa kolegom kome je svet mali za sva njegova putovanja i kazem sta se jede danas.I on u cudu.Jos jedan poziv. Drugi kolega se odmah nadovezuje sa kacamakom i cicvarom koje nije jeo vekovima.
I onda pomislim, da sam rekla da sam napravila nesto gde ima limete, djumbira,avokada, humusa, to nije vest, to je postala svakodnevnica mnogima. Braunis umesto vanilica.
Kod mene u kuci pre neki dan konacno napravljen pilav, da sam odusevljena.Socan. Ne mogu da osudjujem u potpunosti zivot sa modernim sastojcima u ishrani, jer meni je deo detinjstva i secanje na mamu uvek Erl grej koji niko vise ne ume da napravi kao ona. Jer kako napravi caj sa uvek tacnom kolicinom ili limuna ili mleka, seretski se nasmeje i izjavi: "Jao,sto je dobar caj."
Hrana na kojoj smo odrastali , spona izmedju sada i onda.Donese bar na tren mir dusi. Mozda je to neka nasa varijanta "komfort fud". Zaboravljena jela.