Astronomija| Život

Vreme

mikele9 RSS / 04.09.2020. u 08:30

Šta je vreme do protok mog života! Pre mog rođenja vreme za mene nije postojalo kao što za mene neće postojati posle moje smrti. To me niti uzbuđuje niti uznemirava, činjenica kao činjenica i ništa drugo. Vreme tokom života mi, teklo je nekad sporo, nikad da prođe a bogami mnogo puta mi je prolazilo brzo kao da ga vozi Valentino Rosi! Klizilo je brže od peska iz šake raširenih prstiju. Kao mlad imao sam vremena za sve, bukvalno za sve! Da imam devojke, da sa društvom obilazim kafane, da studiram, da igram fudbal, da pecam, da skitam, putujem… Bilo me je svuda po Beogradu, na Novom Beogradu, Zvezdari, Dorćolu, Paliluli, Savskom Vencu, Vračaru, Avali u Čarapićevom brestu, sve sam stizao i mogao da postignem. Kako sam stario, vremena je bivalo sve manje a sada mi dan prođe očas. Kako god, dogurao sam do sedamdesetčetvrte godine. Moje vreme, vreme mog života je satkano od sećanja, ljubavi, događaja, iznenađenja, raznih situacija, ružnih i lepih, zaborava… Ne pada mi na pamet da krenem u potragu za izgubljenim vremenom kao Marcel, ako je nešto izgubljeno, da parafraziram Miljkovića, bilo je sklono gubljenju, Moja davnašnja odluka je da poživim do devedesešeste godine ali kako trenutno stoje stvari, odluka mi je sve sumnjivija!

Vremenom kao pojmom su se odvajkada bavili filosofi, fizičari, astronomi i ini naučnici. Evo malo iščupaka sa neta.

U fizici, vreme je jedna od osnovnih fizičkih veličina koja se određuje pomoću kretanja nebeskih tela. Kao kategorija koja se prirodno i spontano nametnula svesti i preneta kao veličina u fiziku, vreme je dobilo neočekivane i još do kraja nerazjašnjene aspekte.

U klasičnoj, Njutnovnoj fizici, vreme kao fenomen  je apsolutno, tj. njegov tok ne zavisi od stanja kretanja onog koji ga meri. S pojavom opšte i specijalne teorije relativnosti 1905. godine, uveden je pojam sopstvenog vremena, jer vreme, u zavisnosti od kretanja, po toj teoriji ne teče ravnomerno.

U filozofiji, vreme je dimenzija sleda bića jednog nakon drugog, bivanja stvari u promeni njihovog nastajanja I nestajanja. Jedna od posledica naučne revolucije iz XVII veka je i ideja o vremenu, koja je pobudila svest filozofa. Upravo je Imanuel Kant zaključio da je vreme jedan od oblika naše “intuicije”.

Po njegovom mišljenju, vreme ne predstavlja svojstvo spoljnih objekata, već samo subjektivnog uma, koji je svestan tih istih objekata. Filozofi takođe govore da smo mi već za nekoga prošlost u našoj jurnjavi za budućnošću, a opet smo tu vezani omčom prostora, svi na ovoj planeti.

Pošto je sekunda deo vremena, Međunarodni sistem mernih jedinica definisao je sekundu kao trajanje 9 192 631 770 perioda zračenja koje odgovara prelazu između 2 hiperfina nivoa osnovnog stanja atoma cezijuma 133.

Interesantno je šta se sve može dogoditi baš tokom te jedne jedine sekunde.

Po nekim istraživanjima, u jednoj sekundi 30 supernova se zapazi u univerzumu, stvori se 4 000 novih zvezda, četvoro ljudi se rodi, a dvoje umre…

Brajan Grin, američki teorijski fizičar, profesor na Kolumbija univerzitetu, ovako tumači vreme:  “Još niko nije pronašao konačnu, fundamentalnu definiciju vremena, ali nema sumnje da je deo uloge vremena u stvaranju kosmosa to da bude knjigovođa promena. Vidimo da vreme prolazi tako što uočavamo da  su stvari sada drugačije nego ranije. Kazaljka na vašem satu pokazuje neki drugi broj, Sunce je promenilo položaj na nebu, ugljen-dioksid išištao iz vaše flaše Koka-kole, još je raspršeniji – zbog svega toga jasno je da su se okolnosti promenile, a vreme stvara potencijal da se te promene realizuju.

Od svih civilizacija, može se reći da su Maje bile najopsednutije pojmom vremena. Kalendari Majinih sveštenika su se razlikovali od današnjih. Naučnici kažu da su čak i tačniji za jedan dan u deset hiljada godina od ovih današnjih.

I taka natamu.

Budite mi zdravi i veseli.



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 09:35 04.09.2020

vrijeme je

sjećanje na minule trenutke
ephemeris ephemeris 09:37 04.09.2020

Ogden Nash

“Middle age is when you've met so many people that every new person you meet reminds you of someone else.”
Черевићан Черевићан 09:56 04.09.2020

oblikоm naše “intuicije”

ili,sve sam stizao i mogao da postignem

но кад стариш..прича другачија
почесто тад .......нестаје гипкоће,
срце кад кад ..........изазове усни
ал' цврц јербо ....дупе усклокоће



angie01 angie01 11:16 04.09.2020

,

angie01 angie01 11:26 04.09.2020

Re: ,

kamilo_emericki kamilo_emericki 13:04 04.09.2020

Hvala

Budite mi zdravi i veseli.


Hvala Mikele
I mi tebi zelimo isto.
A vrijeme, ne obracaj paznju na njega, ni ono ne obraca paznju na tebe.

kamilo_emericki kamilo_emericki 13:05 04.09.2020

Re: Hvala

solo solo 13:16 04.09.2020

Šta je vreme do protok mog života!

Jer vreme je samo onaj deo večnosti koji kasni.

mikele9 RSS / 02.07.2009. u 19:46

http://blog.b92.net/text/10766/OGLEDALO-VREME-ADAM-RUHANI/

Pre 11 godina vremena. Kada si se uključio.


amika amika 18:50 04.09.2020

ВРЕМЕ – ПОКРЕТНА СЛИКА ВЕЧНОСТИ

Кажу да је још Платон схватио да су људи миљеници вечности јер им је она поклонила највећи дар: време, као своју покретну слику.
Данас би стари филозоф том добитку несумњиво додао и заборав - једину човекову замену за саму вечност. Јер, заиста, само оно што смо успели да заборавимо неће се променити, једино у њему све остаје неизмењено и заувек исто.
Бескрај великог заборава се додирује са самом вечношћу а његов тамни део нам олакшава да будемо доследни и да увек правимо исте грешке, уверени да управо чинимо нешто првородно и јединствено.
Из ИСТОЧНОГ РУКОПИСА
looping looping 12:07 05.09.2020

1

nask nask 16:43 05.09.2020

U fizici

Mikele, ako je za utehu, fizika nema pojma šta je vreme. Ima petnajst hiljada definicija, tumačenja ili interperetacija, ali u osnovi nema pojma.
mentol mentol 17:22 05.09.2020

Re: U fizici

nask

ali u osnovi nema pojma

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana