Nostalgija

Bioskop Slavica iz drugog ugla

zilikaka RSS / 20.09.2020. u 19:07

Soba u prizemlju, na uglu. Zgrada sa kraja pedesetih. Trokrilni prozor, dobrim delom propo, duva kroz njega, pa se zimi dole stavi staro ćebe. Grejanje - mala TA peć.
Stan pripadao cimerkinoj babi koja je imala svoju veću sobu i svoju veću peć, al joj se nije bacalo u trošak, pa zime provodila kod rodbine (leta na moru, izdavala sobe, al nije to važno).
Osim te dve sobe, ostali deo stana nema mogućnost grejanja. Ne-ma. Ni kupatilo.
Kad se posle vikenda il još gore posle praznika vratiš, obično predveče sa torbama, u stanu je ladno kao na ulici.

 

 

Nismo imali ni neku grejalicu, bem li ga zašto, valjda se niko nije setio da nam kupi.
Onda uključiš peć i odeš 2 sata u bioskop Slavica. Kad se vratiš još je jednako ladno al malo pustiš da izduva ono što je skupila, pa se brzo smotaš u krevet i dobro pokriješ.

 

Ujutro bude druga pesma, prijatnih 15 stepeni.
...a ako se desi da još nešto moraš da uradiš za faks, pre spavanja, a bilo je i toga, sediš za stolom u kaputu i pišeš u kožnim rukavicama, jer nema šansi da držiš ruku na stolu a da se ne skočane prsti.

U sobi, recimo 3x4 metra, dva kreveta paralelno postavljena, starinska, od punog drveta sa masivnim uzglavljem, jedan orman, dva mala stola sa stolicama i po jedna daska iznad svakog kreveta na zidu - polica za ono što nije garderoba.

Moj radni sto dimenzija 80x60, sa plastificiranom pločom i rasklopivim nogama, u originalu namenjen kamperima i stolica iz nekadašnje kujne, kombinacija špera i drveta, pa je ja prefarbala u teget, da se slaže sa crvenim stolom.

Da,  bile su i dve bele hokle, koje su služile kao stočići kad se sedne, gde drugo nego na krevete, pa se između postave te hokle, za čaše, šoljice, pepeljare, al onda nema nešto prolaženja. Tu sediš gde si se zatekao.
Ako se desi da treba da crtaš nešto veće, onda ideš u kujnu za veliki astal prekriven mušemom, al rekoh da tamo nije bilo nikakvog grejanja, pa zimi gledaš da se odgovarajuće obučeš i praviš češće i duže pauze u sobi - da se ugreješ.

 ..da se razumemo, verovatno sam mogla naći bolji smeštaj al u tim godinama mnogo više znači ono stalno odsustvo babe nego bolji uslovi sa gazdaricom u drugoj sobi.

Spirino pominjanje bioskopa me podsetila na vreme provedeno u tom kraju i detalje studentskog života. Većina studenata tog vremena, a iz provincije, ima neku sličnu priču jer se stanovi skoro nisu izdavali a ako ih je bilo svakako nisu bili pristupačni za ogromnu većinu.
Tako mi došla ideja da ovo bude podsećanje na prošla vremena i uslove smeštaja, nekad i negde, koji iz današnje perspektive deluju nestvarno a tad smo ih sasvim normalno prihvatali.

 



Komentari (78)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

alselone alselone 19:24 20.09.2020

Prvu zimu pošto je u bombardovanju

srušen kamenički most, živeo sam u Kamenici, između pandurske škole i Instituta. Fantastična lokacija za život, samo da je bilo mosta, a pošto nije cena je bila 20 maraka mesečno za sobu.

Soba je bila u velikoj i staroj kući u kojoj je živeo jedan dekica samac, pa je kuću pretvorio u studentski dom. Sve sobe osim njegove je izdavao. U nekim je bilo i po 4 kreveta.

Mi smo ga zvali Bos. Bos je bio kritičan jer mu je bilo jako dosadno, pa je odlazak do kuhinje ako imaš puno da radiš bio jako rizičan je te Bos može zarobiti u priče koje nemaju kraja. Mada je bio sjajan tip, opušten, što je nama bilo važno, pametan i načitan pa ti razgovori nisu bili totalni promašah.

Uglavnom, setilo me ovo Zilino o zimi na tu priču. Bilo je ladno ko na motoru, katastrofa. Moja soba je bila relativno mala i imala je svoju pećku ali joj je bogme trebalo dosta da nagura. Ne sećam se da mi je nekad i negde bilo tako hladno.

Posle zime sam se ubrzo i preselio.
zilikaka zilikaka 20:29 20.09.2020

Re: Prvu zimu pošto je u bombardovanju

Soba je bila u velikoj i staroj kući u kojoj je živeo jedan dekica samac, pa je kuću pretvorio u studentski dom. Sve sobe osim njegove je izdavao. U nekim je bilo i po 4 kreveta.

A, videla sam ja gore, al to je ipak bilo drugo vreme, malo prviatnih stanova i slaba ponuda.
Pričala da sam iz revolta, a po malo i zbog društva, jer sam imala već ranije dogovorenu cimerku, kao brucoš napustila Mašinski u Beogradu i otišla u Novi Sad, jer ona nije uspela da upiše Arhitekturu u Bgd pa otišla u sasvim druge vode i to u Novom Sadu.
Kasno smo počele da tražimo stan, već bio septembar, i sve što je valjalo je otišlo. Solidni stanovi su se nalazili preko poznanika, ili naslediš nekog ili neko proglasi po okolini da izdaje nešto, pa ko naleti. Poslednja opcija su bili oglasi u Dnevniku.
Kreneš prvim jutarnjim busom, kupiš novine i čitaš. Onda do prve govornice i ugovaraš obilazak.
Nekako se roditelji u to nisu mešali. Valjda se podrazumevalo da ako si sposoban da odeš od kuće u drugi grad, umeš u njemu i stan da nađeš.
I tako mi stigle, otvorile novine, zovemo neke brojeve, negde se niko ne javlja, neki zauzeti i sećam se zapucamo da vidimo "stan" u Natošićevoj.
Spolja stara kuća, prizemna, prosečnog izgleda.
Sačeka nas čovek srednjih godina i mi očekujemo da ulazimo u kuću ali nas on vodi prema dvorištu. Tamo dužno postavljen objekat, očigledno adaptirana šupa, sve u nivou zemlje.
To što nam je pokazao se zvalo soba sa kupatilom i kuhinjom a bile su dve sobe na dva kraja, uske i dugačke, a između njih mala prostorija, recimo 2x2 u koju ulaziš, pa je isped neka zavesa iza koje se ispostavilo da se nalazi WC šolja, a ispred zavese, sa jedne i druge strane lavabo i jedan rešo na polici pričvršćenoj na zid.
Sa jedne i duge strane ulaz u po jednu sobu sa po prozorčićem.

Znači, dve sobe dele tu pogodnost kuhinje i kupatila, a kad smo pitali gde je se kupa, rekao da je to gore u kući, u njegovom delu, ali uz najavu. Nisam sigurna da kupanje nije podrazumevalo dodatno plaćanje.

Naravno da to nismo uzele ali verujem da neko jeste, jer nije imao izbora.

Tog puta našle sobu u Radničkoj kod neke žene u recimo trosobnom stanu, kojoj je prvi uslov bio da se petkom popodne ide kući, koristi jedna polica u frižideru i jede u svojoj sobi, i to samo doručak ili večera, a od kuvanja samo kafa ili čaj.
Posete potpuno zabranjene, kupanje dva puta nedeljno (to smo odmah pogodile da ćemo više platiti da bude svakog dana), stvari iz kupatila i uopšte nosiš u sobu, broj telefona ne smemo nikom da damo osim roditeljima.
Sećam se čak neke opaske po tom pitanju, da muž radi u nekoj specijalnoj službi, pa je njihov broj telefona tajna.
Kratko rečeno, odmah ti stavi do znanja da si apsolutno nepoželjan i da ne želi da te primeti u stanu ali joj eto trebaju pare pa će ti zbog toga ipak dozvoliti da obitavaš kod njih, ali u vidu senke ako može.

Sva sreća, pre nego što smo se i uselile iskrsne nešto neuporedivo bolje, preko poznanika, pa smo završile u potpuno novom dvosobnom stanu na Bulevaru kod Lutrije.
niccolo niccolo 21:37 20.09.2020

Beoslana

Da znaš da sam prekjuče pogledao katastar - vlasnik Slavičine zgrade je neko društvo Beoslana doo. To mi ne znači ništa, naročito što je vlasnik neko kiparsko društvo, pa sam zato pogledao registar stvarnih vlasnika. Kao stvarni vlasnik je naveden Fabris Peruško. Taj lik je 2018. imenovan od strane hrvatske vlade za poverenika Agrokora. Zanimljivo, a?
zilikaka zilikaka 21:50 20.09.2020

Re: Beoslana

Taj lik je 2018. imenovan od strane hrvatske vlade za poverenika Agrokora. Zanimljivo, a?

Vrlo. Ne mogu da pojmim otkud ta kombinacija a još manje zašto je to skroz zapušteno.
Šta će im kad im ne treba.
Черевићан Черевићан 22:58 20.09.2020

бррр... кад се сетим

ili, podset na studentske uslove grejanja

круг двојке Београд .....давне '60друге
Кеве Јевросиме..звона Светог Марка,
грејање телесно ........а у форми прца
и данас у присету.... Вера сустанарка,

(газдарица бака Мила TO није пречила)

zilikaka zilikaka 07:22 21.09.2020

Re: бррр... кад се сетим

газдарица бака Мила TO није пречила)


Razumna žena.
predatortz predatortz 08:35 21.09.2020

Srećnik

alselone


zilikaka


Čitajući ovo vaše, mogu da zaključim da sam bio pravi srećnik.
Preko drugara koji je radio u sarajevskom "IRIS-U", kojeg sam upoznao kada nam je održavao računare u školi, nađem smeštaj kod njegovih babe i dede.
Koševsko brdo, Jukićeva ulica. Jeste mi bilo malo dalje od faksa, ali ostalo je bilo san snova. Kućica zasebna, tik uz njihovu, kuhinjica, soba, kupatilo, ja sam u sobi. Cena - ispod svake cene! Uredno, prijatno, nameštaj star ali solidan, tiho...
Čika Rudi, Slovenac koji je penziju zaradio kao civilni majstor u JNA i teta Olgica, ljudi divni da se rečima opisati ne može.
Kada sam sa drugarom došao da ugovorimo stanovanje rekli su sledeće:

Normalno je da će mladom čoveku nekada doći društvo, devojka, da će neko tu i prespavati. Normalno je da se čuje i muzika, smeh, pesma. Imamo samo dva uslova - pod ovim krovom nikad nemoj da opsuješ boga, i nikad ne smeš da budeš gladan.



Ja mršav kao ruski hrt, teta Olgica me presreće i tera na ručak. Džaba moje vajkanje da sam jeo, da sam kupio bonove i da je u restoranu u Marindvoru klopa odlična i obimna...
Nećeš proći dok ne jedeš!
Onda su moji, pošto njih dvoje nisu hteli dodatnu lovu, svaki mesec kupovali kojekakve džidžabidže, ja im donosio, oni se ljutili, i tako u krug...
Tu sam bio sve do rata i ne bih ih menjao ni za apartman u najelitnijem hotelu.

Prva stvar koju sam uradio kada je rat završen da se raspitam kako su oni prošli.
Čika Rudi umro '93., teta Olgica leta '95.

Pokoj im duši!
zemljanin zemljanin 09:09 21.09.2020

Re: Srećnik

Na drugoj godini, trazio stan, oglas bez telefona, prekoputa SKC, ispod Beogradjanke. Obisao sve jazbine i supe koje se nudile pa rekoh 'ajde da svratim, verovatno je papreno ali mi je u prolazu. Soba 3x3, 1sprat, uz upotrebu kuhinje i kupatila. Cena oko 50DM, gazdarica u godinama, ponekad zeljna drustva ali u granicama. Nije mi dizala kiriju do diplome. Na kraju me je bilo sramota da joj placam kiriju jer je pakla Winstona bila skuplja

Vikendom obavezni rucak kod nje, posete dozvoljene, uivao sam tamo. A faks mi je na hodometu. Lepa vremena
predatortz predatortz 09:24 21.09.2020

Re: Srećnik

Lepa vremena


O čika Rudiju i teta Olgici i vremenu provedenom pod njihovim krovom bih mogao nadugačko i naširoko.
Oni, zapravo, nisu imali svoju decu. Teta Olgica je mom drugaru bila baba-tetka.
No, toliko ljubavi, toliko uzajamnog poštovanja, kao što ga je bilo među nih dvoje, malo gde sam posle sretao.
Iskreni vernici, katolici u čijoj kući je visila ikona Sv. Vasilija Ostroškog (ovo ima svoju priču i ja ne bih bio ja da ih nisam pitao otkud to), ljudi blage naravi i pošteni do srži.
Ljudi koji ti se zalepe za srce i koje pamtiš ceo život.
alselone alselone 09:30 21.09.2020

Re: Srećnik

Što ste prihvatili da živite kod nekih baba i deda cele studije, ako nije suviše lično pitanje, ma koliko oni bili sjajni?

Najbolji period života proveo sam u domu ili kada sam sa još par drugara rentirao ceo stan.
predatortz predatortz 09:42 21.09.2020

Re: Srećnik

alselone
Što ste prihvatili da živite kod nekih baba i deda cele studije, ako nije suviše lično pitanje, ma koliko oni bili sjajni?

Najbolji period života proveo sam u domu ili kada sam sa još par drugara rentirao ceo stan.


Na dom nikad nisam imao pravo, to se onomad vezalo uz prosek primanja roditelja a ne uz uspeh na faksu.

A odgovor na pitanje je veoma jednostavan - bilo mi lepo i prijatno kod njih. Ni za šta nisam bio uskraćen, rekoh da se radilo o zasebnoj celini, društvo mio je dolazilo, ja išao kod njih, išao po domskim žurkama... Živeo punim plućima.

Uzgred, bili mi juče u NS, često mi to tako dođemo bez nekog posebnog cilja i razloga. Provedem klince kroz Univerzitetski kampus, kao slučajno, da preprečimo do šetališta i Štranda.
Spopadoše me obojica!

Vidi sa tečom (on gradi zgrade kao i svi Bosanci i galensi u NS ) da ti učini cenu i pazari jednan stančić ovde. Mi hoćemo ovde da studiramo! Prodaj onaj stan što izdajemo, kupi ovde nešto, imaćeš iste pare do našeg faksa...


Scena 2:

Prolazimo kroz onaj podzemni prolaz, sve čisto, nema grafita, radnje picnute...
Kaže mlađi:
Sad bi nas u Beogradu dva miliona Cigana vuklo za rukav da kupimo gaće i čarape!


Elem, čini mi se da će vam se brzo brojno stanje povećati za dva Bosanca!
zemljanin zemljanin 09:45 21.09.2020

Re: Srećnik

i ja sam trazio stan ali ovo je bila ponuda koja se ne odbija. Taj stan nije bio ispod 100 kvadrata a ovo moje je bila tkz. 'soba za poslugu'. A raspored na faksu je bio razudjen na celi dan. Jednostavno nije mi se isplatilo da se vracam sa faksa a ova soba je bila na 10min pesaka. A stan u strogom centru BG nije bilo moguce naci za normalnu svotu. Dom nije bila opcija.
alselone alselone 09:46 21.09.2020

Re: Srećnik

Provedem klince kroz Univerzitetski kampus, kao slučajno, da preprečimo do šetališta i Štranda.


Taj deo je zaista lep i posebna je draž što su svi fakulteti na jednom mestu (osim medicine, razumljivo). Dodano, puno se ulaže u kampus, zaista je lepši svakog dana.


Elem, čini mi se da će vam se brzo brojno stanje povećati za dva Bosanca!


Što bi rekao Aca Lukas - kap kiše u okeanu.
alselone alselone 09:53 21.09.2020

Re: Srećnik

Kapiram i saobraćaj i sve, ali braćo, živeti u stanu od 60 kvadrata sa tri druga, ili kasnije u 55 sa jednim, ili u domu sa bagrom okolo, bemliga, nije samo fakultet bio na ceni tih dana.
floki floki 09:54 21.09.2020

Re: Srećnik

Elem, čini mi se da će vam se brzo brojno stanje povećati za dva Bosanca!


"та дођите, сви ваши смо ионако већ одавно овде"
predatortz predatortz 09:57 21.09.2020

Re: Srećnik

floki
Elem, čini mi se da će vam se brzo brojno stanje povećati za dva Bosanca!


"та дођите, сви ваши смо ионако већ одавно овде"






Als
Što bi rekao Aca Lukas - kap kiše u okeanu.




Počeo sam da obraćam pažnju na govor ljudi kad sam u NS. Liči mi da smo tu negde, na 50:50 %. Ili su naši malo dokoniji, pa više hajtaju ulicama.
zilikaka zilikaka 10:12 21.09.2020

Re: Srećnik

Na dom nikad nisam imao pravo, to se onomad vezalo uz prosek primanja roditelja a ne uz uspeh na faksu.

Tako je. Ni ja nikad nisam pokyšala jer sam bila debelo iznad nekog limita koji je važio tih godina. Osimm toga, pouzdano znam da je kolega iz Podgorice, oba roditelja bila u prosveti, doneo potvrdu o primanjima, uredno overenu, sa nekom smešnom i nemogućom svotom. Tamo se podrazumevalo da takve pitvrde izdaju bez problema. Kod nas niko nije hteo ili smeo ni jedan dinar da umanji. Sve kako jeste.
zilikaka zilikaka 10:21 21.09.2020

Re: Srećnik

živeti u stanu od 60 kvadrata sa tri druga, ili kasnije u 55 sa jednim, ili u domu sa bagrom okolo, bemliga, nije samo fakultet bio na ceni tih dana.

Imala ja to kao brucoš, u NS. Nas tri u dve sobe, zajednička kujna sa trpezarijom (nama bio dnevni boravak) i lepo kupatilo i predsoblhe. Milina.
Sve tri prva godina. Nas dve unapred dogovorene, odbegle od onog namćora iz Radničke, a treća rođaka vlasnika stana.
Prvo što nas je naučila je bio preferans i to se igralo cele te zime skoro svako veče, do pred jutro.
Obično se završavalo tako što ja, da se ne bih ubeđivala da mi je dosta, zabodem kartu u fotelju, da upadne, pa je onda sve tri tražimo i odustanemo. Sutra, pošto sam prva morala da ustanem, vratim sve na mesto.
zilikaka zilikaka 10:55 21.09.2020

Re: Srećnik

Elem, čini mi se da će vam se brzo brojno stanje povećati za dva Bosanca!

Nemamo brige, svakako će za 20 godina biti vatreni autonomaši.
floki floki 10:59 21.09.2020

Re: Srećnik

zilikaka
Elem, čini mi se da će vam se brzo brojno stanje povećati za dva Bosanca!

Nemamo brige, svakako će za 20 godina biti vatreni autonomaši.


мислиш да ће се угоје попут крмка чанка?

аутономаши су најгори талог у нас војвођана
predatortz predatortz 11:11 21.09.2020

Re: Srećnik

zilikaka
Elem, čini mi se da će vam se brzo brojno stanje povećati za dva Bosanca!

Nemamo brige, svakako će za 20 godina biti vatreni autonomaši.



Za dvadeset godina, možda. Tad već neću moći lepo da bijem.
nikvet pn nikvet pn 11:39 21.09.2020

Re: Srećnik

preferans


Док сам тражио стан по јазбинама и шупама града Београда илегалисао сам у Студењаку на орману, нас шест у соби. Донесем клопу и ајде сви, кад каже неки Владо од Фоче: Шта је то тако гадно црвено? Ајвар, ајде! Не ја. Док није пробао. Нађем собу на Коњарнику и дам у јуну услов за другу годину, али далеко од факса богаму; тражи даље.

На Неимару нађем, супер, пешке кроз Карађорђев парк до факса. Соба издвојен улаз, била ординација зубару у пензији. Он Сремац пргави антикомуниста, госпођа Софија из Сивца стварно добра душа. Сваке вечери играло се преферанса. Матори је добро играо и тешко је било кинту освојити. Долазила студентарија па и по две тројке каткад било. После пар година и она је научила, тврд играч зихераш. Кад је Тито умро он се веселио ми као плакали а госпођа Софија крстила од чуда и њему и нама. Четири године ту сам становао и после их обилазио, сјајни људи.

Последњу годину најзад се смиловали у општини да ми дају ниска примања и по основу успеха провео сам је у Студењаку у самици ко цар.

alselone alselone 11:54 21.09.2020

Re: Srećnik

Pošto sam oslušao petu godinu, kao svaki pravi muškarac odem u vojsku. Na taj isti fakultet.

A cimer sa kojim sam delio stan, taman odlusšao sve i vrati se kući da štreba i dolazio je samo po potrebi. E, to je tek bila milina, živiš kao student, sam u stanu, a ne moraš da spremaš i polažeš ispite.

Fantazija šest meseci. Dugačko ali za otadžbinu sve.

I to je za kraj bio najlepši period života, posle toga posao i obaveze i stres na blogu.
niccolo niccolo 12:15 21.09.2020

Re: Srećnik

Nego, da napravim digresiju, u čemu je fora sa Čvarkovim i Gajdobrom (u kontekstu noviog teksta Krika), ja ne pratim Državni posao pa ne kapiram zezanje?
alselone alselone 13:32 21.09.2020

Re: Srećnik

Nešto se ozbiljno i veoma zajebano desilo u Gajdobri, skoro svi akteri iz serije su nekako uključeni u to, ali na kraju su se svi zakleli da neće pričati ništa o tome do kraja života. Znamo samo jako jako male fragmente, bukvalno po jednu rečenicu, što ime nekad kao izleti.

Toliko su zakomplikovali i zabunili tu priču da je verujem nikad neće raspetljati.

A šta se pisalo u Kriku?
niccolo niccolo 13:43 21.09.2020

Re: Srećnik

Ima u Gajdobri neka čarapara ili tako neka napredna investicija, za koju smo dabome davali i podsticaje i šta već sve ide. Pa se transakcije vlasnika sa čaraparom (a vlasnik je neki jermenin valjda) proveravale od strane američkog min. fina ili FEDa, kako to već kod njih ide, zbog sumnje o pranju para. To je opet otkrivena gomila papira poput panamskih onomad, sad baš iz američkog min. fina/feda, pa je krik učestvovao kao jedna od istraživačkih ekipa...to sa Gajdobrom im je prva priča.
alselone alselone 15:07 21.09.2020

Re: Srećnik

Počeo sam da obraćam pažnju na govor ljudi kad sam u NS. Liči mi da smo tu negde, na 50:50 %.


Ovaj deo nisam razumeo.
predatortz predatortz 15:35 21.09.2020

Re: Srećnik

alselone
Počeo sam da obraćam pažnju na govor ljudi kad sam u NS. Liči mi da smo tu negde, na 50:50 %.


Ovaj deo nisam razumeo.


Ekavica vs ijekavica.
alselone alselone 19:32 21.09.2020

Re: Srećnik

Ekavica vs ijekavica.

Nije baš mada uzevši procene prirodnog priraštaja i migracije, možda i postane.

Zaista mi ne smeta ijekavica, daleko bilo, nego me zapravo fenomenološki zanima insistiranje u trećoj generaciji.
zilikaka zilikaka 19:41 21.09.2020

Re: Srećnik

nego me zapravo fenomenološki zanima insistiranje u trećoj generaciji.

Treća generacija je suprotnost prvoj.
Oni ne da neće govoriti ijekavicu nego će otezati gore neg moja pokojna baba. Kolko iz fazona i uzinat.
alselone alselone 19:54 21.09.2020

Re: Srećnik

Oni ne da neće govoriti ijekavicu nego će otezati gore neg moja pokojna baba. Kolko iz fazona i uzinat.


U pravu si u jednom broju slučajeva, što kaže mali Torbica, razvlačeći - Tata, ja ne znam šta je vodomar, ja znam samo šta je Manovar.

Ali u drugom broju slučajeva i neće, nego naprotiv. To mi je zanimljivo za pokušati razumeti.
shmoo shmoo 20:02 21.09.2020

Re: Srećnik

zilikaka
nego me zapravo fenomenološki zanima insistiranje u trećoj generaciji.

Treća generacija je suprotnost prvoj.
Oni ne da neće govoriti ijekavicu nego će otezati gore neg moja pokojna baba. Kolko iz fazona i uzinat.



Ево имам пример.

Моја колегиница из школе.

Најсмешнија ми је када каже:"Ми Војвођани." Отежући то, наравно.

А ови уназад неколико векова Војвођани у мојој школи попадају са столица од смеха када она то каже.

Колегиници иначе нико у породици и фамилији није испод 2 метра висине јербо су у ствари Личани. Па се доселили после '45. у Бачку.

Па онда тако и ти из фамилије моје колегинице ( "ми Војвођани" ) онако баш и изгледају к'о "ми Војвођани". Антрополошки гледано... Поверовао би им човек чим их види.

Ја не могу по изгледу никако да повежем фамилију те моје колегинице и моје стричеве и нине у једну антрополошку групацију са истим генима. "Војвођанским".

Можда зато што су моје чике и нине из Баната...

Тиса је чудо једно за генетику.

Па замислите само мог брашу из Санада крај Чоке са том мојом колегиницом на корзоу. Она њега да носи о руци к'о цегер, исто к'о Соса Гркиња свог мужа у Поп ћири и поп Спири...

Углавном, кад та моја колегиница каже "ми Војвођани", ја ћутим. Шта имам ја из Београда да се мешам у та породична питања из прека. Ипак сам ја ђак иришки.





predatortz predatortz 20:07 21.09.2020

Re: Srećnik

Zaista mi ne smeta ijekavica, daleko bilo, nego me zapravo fenomenološki zanima insistiranje u trećoj generaciji.


Nemam pojma, ja sam prva.

Kad govorim ekavicu, a govorim nekad u nekim poslovnim razgovorima, sam sebi zvučim izveštačeno.
Verujem da bi i ti imao taj slučaj da se od tebe očekuje da govoriš ijekavski.
Ja to gledam ovako - to su dva izgovora istog jezika. Sitne duše, oni koji ne znaju dovoljno o šarolikosti maternjeg jezika, pokondirene tikve, šupljoglavci i snobovi oko toga prave pitanje.
Ozbiljni i pismeni ljudi skoro nikada.
alselone alselone 20:08 21.09.2020

Re: Srećnik

Verujem da bi i ti imao taj slučaj da se od tebe očekuje da govoriš ijekavski.


Apsolutno da da.
Mislim, razumem potpuno i razloge. Meni je rekao komšija Bosanac - ako nisam u Zagrebu promenio izgovor (tamo je studirao i ostao da živi), tek neću ni ovde.

I ja to potpuno razumem i poštujem.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:00 21.09.2020

Re: Srećnik


Treća generacija je suprotnost prvoj.
Oni ne da neće govoriti ijekavicu nego će otezati gore neg moja pokojna baba. Kolko iz fazona i uzinat.

Poput onih iz Lovćenca:)

Atomski mrav Atomski mrav 12:22 22.09.2020

Re: Srećnik

Nego, da napravim digresiju, u čemu je fora sa Čvarkovim i Gajdobrom (u kontekstu noviog teksta Krika), ja ne pratim Državni posao pa ne kapiram zezanje?


Evo, ovde je uglavnom sve što se zna o "slučaju Gajdobra"... sem Čvarkova i Torbice, umešani su bili i njihov bivši direktor Marjanović, kao i misteriozni službenik Službe, Višekruna:




j_grandson j_grandson 19:25 21.09.2020

Da!

Čudo da je Tito dozvolio da se studenti smrzavaju.
Verovatno nije znao za problem, jer da je znao, sigurno bi sredio i taj problem - kao i sve ostalo.
zilikaka zilikaka 19:28 21.09.2020

Re: Da!

j_grandson
Čudo da je Tito dozvolio da se studenti smrzavaju.
Verovatno nije znao za problem, jer da je znao, sigurno bi sredio i taj problem - kao i sve ostalo.

Čarli, aj ne lupaj!
Ja sam bila osnovac kad je on umro.
A i nešto mi se čini da nemam živaca za glupe provokacije.
shmoo shmoo 19:37 21.09.2020

Re: Da!

j_grandson
Čudo da je Tito dozvolio da se studenti smrzavaju.
Verovatno nije znao za problem, jer da je znao, sigurno bi sredio i taj problem - kao i sve ostalo.



Опет о Титу?

Та немојте!






Ако баш и не можете да се суздржите, радите то у тишини да не узнемиравате цимерку у истој соби која мора рано ујутро на факултет или комшије који морају рано ујутро на посао.


Тако се то ради.

Зар ниси то, Чарли несрећо једна, научио још у студентским данима?





j_grandson j_grandson 19:59 21.09.2020

Re: Da!

zilikaka
j_grandson
Čudo da je Tito dozvolio da se studenti smrzavaju.
Verovatno nije znao za problem, jer da je znao, sigurno bi sredio i taj problem - kao i sve ostalo.

Čarli, aj ne lupaj!
Ja sam bila osnovac kad je on umro.
A i nešto mi se čini da nemam živaca za glupe provokacije.

Kakve provokacije, ne lupaj!
Aaa, da!
On je, u stvari, to bio sredio, a ovi posle njega pokvarili - pa se studenti smrzavali.
Jebote, pošto vidim da si mlađa, pa baš i ne znaš iz prve ruke kao je izgledalo.
No, svejedno - kraj 20. veka, a stuidenti se smrzavaju.
Užas!
j_grandson j_grandson 20:01 21.09.2020

Re: Da!

shmoo
j_grandson
Čudo da je Tito dozvolio da se studenti smrzavaju.
Verovatno nije znao za problem, jer da je znao, sigurno bi sredio i taj problem - kao i sve ostalo.



Опет о Титу?

Та немојте!






Ако баш и не можете да се суздржите, радите то у тишини да не узнемиравате цимерку у истој соби која мора рано ујутро на факултет или комшије који морају рано ујутро на посао.


Тако се то ради.

Зар ниси то, Чарли несрећо једна, научио још у студентским данима?



Šta je trebalo da naučim?
Kako da podnosim hladnoću ili šta?!
Eeee, ali ja se nisam smrzavao.
alselone alselone 20:03 21.09.2020

Re: Da!

Šta je trebalo da naučim?


Da se ne ponašaš kao seljačina ako si sakriven iza internet anonimnosti.
Bez obzira da li ljudi znaju ili ne kako se zoveš, treba ostati u granicama pristojnosti.

Na primer to bi bilo veoma vredno da si naučio Slađane.
j_grandson j_grandson 20:15 21.09.2020

Re: Da!

alselone
Šta je trebalo da naučim?


Da se ne ponašaš kao seljačina ako si sakriven iza internet anonimnosti.
Bez obzira da li ljudi znaju ili ne kako se zoveš, treba ostati u granicama pristojnosti.

Na primer to bi bilo veoma vredno da si naučio Slađane.

A možeš i da mi popušiš!
Nadam se da si do sada već naučio.
Pozdravite vašu mamu!
A šta tebe boli kurac ko sam ja i kako se zovem?
Ne bi bilo loše da se ne baviš mnome previše.
shmoo shmoo 20:35 21.09.2020

Re: Da!

j_grandson
shmoo
j_grandson
Čudo da je Tito dozvolio da se studenti smrzavaju.
Verovatno nije znao za problem, jer da je znao, sigurno bi sredio i taj problem - kao i sve ostalo.



Опет о Титу?

Та немојте!

Ако баш и не можете да се суздржите, радите то у тишини да не узнемиравате цимерку у истој соби која мора рано ујутро на факултет или комшије који морају рано ујутро на посао.


Тако се то ради.

Зар ниси то, Чарли несрећо једна, научио још у студентским данима?



Šta je trebalo da naučim?
Kako da podnosim hladnoću ili šta?!
Eeee, ali ja se nisam smrzavao.




Па кад ниси био пионир и омладинац за пример.

И никада ти нису дали да носиш штафету. Нити си био председник одељењске заједнице. Чак те ни за заменика нису бирали.

А стварно је крајње време да и ти признаш да се у време Тита живело много боље него данас.

Ено прича то и онај Босанац по интернету:


Кажу, није ваљао Тито. Е, а како смо онда живели! Да мени нана ценера и пош'ље ме у Гранап, а ја купим пола продавнице... Три киле брашна, двије литре уља, три киле шећера, свињску... овај, јагњећу главу, сухомеснато, сиреве, чоколаде, сапуне, хигијену, три флаше вина, шест пива, вињак,... Напуним зембиле и донесем нани кући. И вратим нани кусур од оног ценера.

Ето како се лијепо живело за време Тита.

А сада...

Поставили камере, мајку им јебем!



То је, бре, права југо/Титоносталгија.

А тек црвени Титов пасош!

Па сва врата су нам онда била отворена...







Џеј је мој исписник... Са ДорЧола. Узоран пионир и омладинац.

Основна школа ваљања на Бајлонијевој пијаци. Средња стручна за ваљање на Калишу.

Факултет у Болоњи где смо "гледали типове како то раде са живим мачићима".

Све са одличним успехом.

Ал' јебига, Чарли, ни нама двојици као и теби никада нису дали да носимо штафету.





alselone alselone 21:11 21.09.2020

Re: Da!

Ne bi bilo loše da se ne baviš mnome previše.


Slaki, ti voliš da ideš okolo i prozivaš ljude, pa ćeš malo da kusaš your own medicine, kad mi se tako prohte.
gedza.73 gedza.73 21:11 21.09.2020

Re: Da!

То је, бре, права носталгија.

Veći problem je mentalni sklop tih ljudi koji samo menjaju predmet obožavanja a u suštini između njih nema bitnih razlika. Neprekinuta linija međusobne patološke zavisnosti.
Kult ličnosti se javlja kada režim države - ili, ređe, pojedinca - koristi tehnike masovnih medija, propagandu, „veliku laž“, spektakl, umetnost, patriotizam i demonstracije organizovane od strane vlade i mitinge kako bi kreirala idealizovanu, herojsku sliku lidera, dostojnu obožavanja, često kroz neupitno laskanje i hvaljenje. Kult ličnosti sličan je apoteozi, izuzev toga što je ustanovljen na osnovu modernih tehnika socijalnog inženjeringa, obično od strane države ili partije u jednopartijskim državama i državama sa dominantnom partijom.
Često se viđa u totalitarnim i autoritarnim državama..









hoochie coochie man hoochie coochie man 21:18 21.09.2020

Re: Da!

Ja sam bila osnovac kad je on umro.

Blago tebi, ja sam do fakulteta morao da ga trpim, pa ti sad vidi kako mi je bilo.
Sve se nadaš danas će, sutra će, al nikako da crkne.
Trebalo je to izdržati:)

A bilo je stvarno sirotinjski. Čitam ova tvoja sećanja pa mislim, e moja Zili, trebala si mene da vidiš po tim "stanovima".

Čuj kupatilo. Nema ga, naravno, stan sa kupatilom se smatrao luksuzom, onaj "sa upotrebom kupatila" (odeš kod gazde u kuću jednom sedmično da se okupaš) se još i mogao nekako priuštiti, ali sa svojim kupatilom, e to je bilo baš retko.
Česma napolju i to ti je to, kad zaledi preko zime, ništa, ideš neumiven na fakultet.

Poredim ja to studiranje sa studiranje generacije moje dece, i čujem kad neko kaže, onda bilo bolje.

E moj sinovče, što bi rekao Brana....
zemljanin zemljanin 21:50 21.09.2020

Re: Da!

Neprekinuta linija međusobne patološke zavisnosti.

opet o Trampu, dokle vise bre
zilikaka zilikaka 22:03 21.09.2020

Re: Da!

Poredim ja to studiranje sa studiranje generacije moje dece, i čujem kad neko kaže, onda bilo bolje.

A, bre, ti ko da si studirao u vreme mog pokojnog oca. Tako su oni stanovalu, i putovali vozom ceo dan do kuće, i to ovi u Banatu. Oni dalji po dva dana.
U moje vreme se živelo u stanovima koji su solidni, nego kad si student, radije biraš slobodu nego komfor.
...a što se poređenja generacija tiče, moj otac je imao česmu u dvorištu i peć na liženje, al ogreva nije bilo. Moja TApeć je za to avion. Podmladak ima svoju stepenicu više, al to ima više veze sa tehnološkim razvojem nego društvenim uređenjem.
Al to odvajanje od kuće, snalaženje u novoj sredini u tim godinama, doživljaji sa gazdaricama...jeste posebno uskustvo koje se pamti celog života.
freehand freehand 22:52 21.09.2020

Re: Da!

zilikaka
Poredim ja to studiranje sa studiranje generacije moje dece, i čujem kad neko kaže, onda bilo bolje.

A, bre, ti ko da si studirao u vreme mog pokojnog oca. Tako su oni stanovalu, i putovali vozom ceo dan do kuće, i to ovi u Banatu. Oni dalji po dva dana.
U moje vreme se živelo u stanovima koji su solidni, nego kad si student, radije biraš slobodu nego komfor.
...a što se poređenja generacija tiče, moj otac je imao česmu u dvorištu i peć na liženje, al ogreva nije bilo. Moja TApeć je za to avion. Podmladak ima svoju stepenicu više, al to ima više veze sa tehnološkim razvojem nego društvenim uređenjem.
Al to odvajanje od kuće, snalaženje u novoj sredini u tim godinama, doživljaji sa gazdaricama...jeste posebno uskustvo koje se pamti celog života.

Pazi - sve isto ko u Beču, Berlinu, LOndonu, Parizu, Antverpenu tog vremena. Čak su i neke čobančiće i siročiće doveli sa Kozare i i Dalmacije da nešto nauče. To domaćin čovek nikad ne prašta.
shmoo shmoo 23:31 21.09.2020

Re: Da!

gedza.73

Veći problem je mentalni sklop tih ljudi koji samo menjaju predmet obožavanja a u suštini između njih nema bitnih razlika. Neprekinuta linija međusobne patološke zavisnosti.






Одличне слике као илустрација.

Ми смо народ којем никада није дозвољено да изађе из политичке инфантилности.

Додуше, многи се нису ни потрудили. Лепше им је овако. Линија мањег отпора.

Што ја да мислим када има ко ће да мисли уместо мене.


EDIT: Између Милошевића и Вучића недостаје ти нека слика са Ђинђићем.

А има их, није да их нема.





j_grandson j_grandson 06:13 22.09.2020

Re: Da!

shmoo

...

Ал' јебига, Чарли, ни нама двојици као и теби никада нису дали да носимо штафету.


Ma!
Nije problem sa tadašnjim klincima koji su nosili štafetu - jer oni i nisu znali za nešto drugo.
No, problem je sa tim klincima koji su izrasli u budalčine koji se Titom ponose.
hoochie coochie man hoochie coochie man 06:16 22.09.2020

Re: Da!

Podmladak ima svoju stepenicu više, al to ima više veze sa tehnološkim razvojem nego društvenim uređenjem.

U ovom slučaju je ta stepenica baš visoka, od česme u dvorištu, putovanja vozovima koji kasne po stotine minuta (uvek su u minutima izražavali kašnjenja, i to precizno, npr "voz kasni 138 minuta" ) do stanovanja u apsolutno komfornim uslovima sa neograničenom slobodom i koje uključuje putovanja po Evropi a i šire.

A u međuvremenu u se desila promena društvenog sistema.
Čudno da ta promena, a bila je baš drastična, nije uticala na standard studiranja, posebno što je to bila promena na gore, kažu.
j_grandson j_grandson 06:24 22.09.2020

Re: Da!

zilikaka
Poredim ja to studiranje sa studiranje generacije moje dece, i čujem kad neko kaže, onda bilo bolje.

A, bre, ti ko da si studirao u vreme mog pokojnog oca. Tako su oni stanovalu, i putovali vozom ceo dan do kuće, i to ovi u Banatu. Oni dalji po dva dana.
U moje vreme se živelo u stanovima koji su solidni, nego kad si student, radije biraš slobodu nego komfor.
...a što se poređenja generacija tiče, moj otac je imao česmu u dvorištu i peć na liženje, al ogreva nije bilo. Moja TApeć je za to avion. Podmladak ima svoju stepenicu više, al to ima više veze sa tehnološkim razvojem nego društvenim uređenjem.
Al to odvajanje od kuće, snalaženje u novoj sredini u tim godinama, doživljaji sa gazdaricama...jeste posebno uskustvo koje se pamti celog života.

Ajde, ne pričaj bez veze.
Pa tehnološki razvoj je u direktnoj vezi sa društvenim uređenjem.
Društveno uređenje (ako se uređenjem i može nazvati sprdnja od Tititnog uređenja) u kome su radnici 'samoupravljali' a Broz bio njihov delegat u jebavanju svetski poznatih glumica je uzrokovalo to da si ti sa tim veličanstvenim standardom birala da se smrzavaš.
alselone alselone 07:08 22.09.2020

Re: Da!

Ne gnjido!
Ja ne idem okolo i ne bavim se ljudima na način koji ti i još neke gnjide radite.
Mene boli kurac ko si ti.
Ja tebe i bilo koga drugoga procenjujem samo po tome što pišeš na ovom mestu.
A procenio sam te da si pička i gnjida - i zato ti odgovaram samo na postove gde provociraš mene - jer ja sa gnjidama nemam ništa u životu.
A ti sam znaš motiv zbog kojega me provociraš i čime.
I zato ti jebem milion puta mater!
Jer - to rade samo gnjide poput tebe.
I zato ću svaki puta da ti pozdravim mamu i ponudim te da mi popušiš kurac.
Jer - se to ne sme.


Dobro bre Slađane smiri se, šlogiraćeš se.
apacherosepeacock apacherosepeacock 09:23 22.09.2020

Re: Da!

freehand
Čak su i neke čobančiće i siročiće doveli sa Kozare i i Dalmacije da nešto nauče. To domaćin čovek nikad ne prašta.


..kao na primer ovog, još u vreme kraljevine.

Цвијетин Мијатовић — Мајо (Лопаре, код Тузле, 8. јануар 1913 — Београд, 15. новембар 1993), учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник СФР Југославије и СР Босне и Херцеговине, јунак социјалистичког рада и народни херој Југославије. У периоду од 15. маја 1980. до 15. маја 1981. године обављао је функцију председника Председништва СФРЈ.

Рођен је 8. јануара 1913. године у селу Лопаре, код Тузле. Потиче из сиромашне породице, његов отац Илија био је сеоски занатлија. Основну школу је завршио у родном месту, а гимназију у Тузли. Године 1932. уписао је Филозофски факултет у Београду.

Pazi čuda, postojale osnovne škole po selima, gimnazije po malim varošicama pa se čak siromašni seoski zanatlijski sinovi školovali u Beogradu na univerzitetima u to vreme, ccc..
..to čovek drug nikad ne prašta.



gedza.73 gedza.73 10:44 22.09.2020

Re: Da!

zemljanin
Neprekinuta linija međusobne patološke zavisnosti.

opet o Trampu, dokle vise bre

Trumpo ima da gilja da sastavi tri i po decenije na vlasti. A što se tiče situacije u USA jedino me zanima čija je politika manje zlo po Srbiju.
gedza.73 gedza.73 11:01 22.09.2020

Re: Da!

Одличне слике као илустрација.
Ми смо народ којем никада није дозвољено да изађе из политичке инфантилности

I jeste i nije. Jesi u pravu za period stroge političke indoktrinacije tokom jednopartijske diktature (u ustavu je stajalo 'diktatura'), jeste Milošević dobio po inerciji izbore na krilima socijalističkog samoupravljanja, antifašističke revolucije u kombinaciji sa srpstvom i švedskim standardom. Jeste tesnom većinom preovladalo 'saće EU da nam da milijarde, mi ništa ne moramo da radimo a i protiv smo EU' (Đinđić nije imao takvu podršku poput Tita, Miloševića ili Vučića) ali i dalje verujem da će se vremenom broj političkih debila koji umesto u sistemska rešenja i podelu vlasti veruju Vođama, tv dnevnicima i natpisima na tarabama smanjiti prirodnom selekcijom.

Meni su ipak najidiotskija i najinfatilnija kategorija (nezanemarljiva na blogu) koja je i dalje u nekom modu 'oteti od onih koji imaju i podeliti podobnim kockarima, lopovima i neradnicima' umesto 'oporezovati' i pomoći bolesne, socijalne slučajeve po jasno utvrđenim kriterijumima koji se u ekstazi i danas oduševljavaju švalerskim uspesima matorog pedofiličara i skakutanjem po Africi poput Palminog igranja kola u morskom plićaku pa im je to mera jednog stabilnog i prosperitetnog društva
gedza.73 gedza.73 11:36 22.09.2020

Re: Da!

apacherosepeacock
Pazi čuda, postojale osnovne škole po selima, gimnazije po malim varošicama pa se čak siromašni seoski zanatlijski sinovi školovali u Beogradu na univerzitetima u to vreme, ccc..
..to čovek drug nikad ne prašta

Što se tiče svemirskog programa nije Bravar išao u svemir.
U NASA je postojala grupa Serbo 7 'srpski Apolo 7' (neko se naljutio na blogu što se nisu nazvali jugoslovenski Apolo)

Tito je pitao Bormana da li se plašio na šta je on odgovorio da nije pošto je bio glavni 'vaš Milojko VUčelić'.


U toj srpskoj ekipi (o kojoj, kao uzorima u nauci, nije postojalo pitanje na takmičenjima iz astronomije ali kult vođe jeste) je bio sin predratnog oficira Galovića čiji je greh bila odanost porodici Karađorđević (škola, ako se ne varam da se zvala vazuplohovnih aparata ili univerzitetska nastava, je ustanovljena 1937. godine).

Drugi u Apolo programu je bio Dražin poručnik u štabu JuVO na Ravnoj gori Miloš Šurbatović.

Treći Danilo Bojić (zbog očeve pripadnosti JuVO nije odobrena specijalizacija u RImu emigrirao u SAD)


Milojko Mike Vučelić (deo porodice stradao u JAsenovcu) emigrirao pedesetih nezadovoljan sistemom u državi.

Slavoljub Vujić bio je zadužen za istraživanja, testiranje i procenu kvaliteta, Milisav Šurbatović projektovao je sistem za sletanje, a Pavle Dujić bavio se obradom podataka. Petar Galović učestvovao je u projektovanju sistema, a Danilo Bojić bio je glavni inženjer i projektant izlaza za slučaj opasnosti na svemirskom brodu.

Kao dokaz njihovog uspešnog rada postoji i neka vrsta plakete koju je napisao Majkl Kolins dok je kružio oko Zemljinog prirodnog satelita, a koju je poklonio timu po povratku na Zemlju. Na njoj piše: „Svemirski brod broj 107 pod nazivom Apolo 11 je najbolji svemirski brod koji je sagrađen i Bog ga blagoslovio“.



Da ne bude da je Tito Lightyear sam odleteo do kraja svemira i vratio se S one strane ojačan i tehnički poboljšan.
gedza.73 gedza.73 11:45 22.09.2020

Re: Da!

apacherosepeacock apacherosepeacock 11:55 22.09.2020

Re: Da!

Da ne bude da je Tito Lightyear sam odleteo do kraja svemira i vratio se S one strane ojačan i tehnički poboljšan.


A šta kao nije ? Dokle sa tim revizijama istorije, dokle majkumubožju?
hoochie coochie man hoochie coochie man 12:04 22.09.2020

Re: Da!

U Nasi je postojala grupa Serbo 7 'srpski Apolo 7' (neko se naljutio na blogu što se nisu nazvali jugoslovenski Apolo)

A jesu li njih pominjali kad su astronauti dolazili u njihovu zemlju?
Nešto se ne sećam.
Nema države koja se time ne bi ponosila, a ona nakaza to krila kao zmija noge.

Htedoh to da okačim tamo gde Titu dižu u nebesa, kao primio austronaute jebote, al zaključano.

apacherosepeacock apacherosepeacock 12:19 22.09.2020

Re: Da!

Htedoh to da okačim tamo gde Titu dižu u nebesa, kao primio austronaute jebote, al zaključano.


To iz poštovanja prema drugačijem misljenju, zaključano.
hoochie coochie man hoochie coochie man 12:27 22.09.2020

Re: Da!

apacherosepeacock
Htedoh to da okačim tamo gde Titu dižu u nebesa, kao primio austronaute jebote, al zaključano.


To iz poštovanja prema drugačijem misljenju, zaključano.

Preventivno, da neko ne dospe u iskušenje da se ogreši o njegovu svetost druga Titu :)

Mora da je lepo živeti u zabludi, i pri tom odbijati da se čuje išta što se u tu zabludu ne uklapa.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:59 22.09.2020

Re: Da!

hoochie coochie man
apacherosepeacock
Htedoh to da okačim tamo gde Titu dižu u nebesa, kao primio austronaute jebote, al zaključano.


To iz poštovanja prema drugačijem misljenju, zaključano.

Preventivno, da neko ne dospe u iskušenje da se ogreši o njegovu svetost druga Titu :)

Mora da je lepo živeti u zabludi, i pri tom odbijati da se čuje išta što se u tu zabludu ne uklapa.


A možda malo i nismo fer, gos'n drug freehand naslovio je topik sa 'Malo u sebi..'
Što ukazuje na intimni odnos prema 2 lika (sa slika), nekad i sad.

Doduše intima nije za javnost ali 100 ljudi 100..


j_grandson j_grandson 17:13 22.09.2020

Re: Da!

alselone
Ne gnjido!
Ja ne idem okolo i ne bavim se ljudima na način koji ti i još neke gnjide radite.
Mene boli kurac ko si ti.
Ja tebe i bilo koga drugoga procenjujem samo po tome što pišeš na ovom mestu.
A procenio sam te da si pička i gnjida - i zato ti odgovaram samo na postove gde provociraš mene - jer ja sa gnjidama nemam ništa u životu.
A ti sam znaš motiv zbog kojega me provociraš i čime.
I zato ti jebem milion puta mater!
Jer - to rade samo gnjide poput tebe.
I zato ću svaki puta da ti pozdravim mamu i ponudim te da mi popušiš kurac.
Jer - se to ne sme.


Dobro bre Slađane smiri se, šlogiraćeš se.

Ne brini ti za mene.
Kao što rekoh, a nije mi teško ni da ponovim - možeš da mi popušiš kurac i pozdraviš mamu.
j_grandson j_grandson 17:16 22.09.2020

Re: Da!

apacherosepeacock
freehand
Čak su i neke čobančiće i siročiće doveli sa Kozare i i Dalmacije da nešto nauče. To domaćin čovek nikad ne prašta.


..kao na primer ovog, još u vreme kraljevine.

Цвијетин Мијатовић — Мајо (Лопаре, код Тузле, 8. јануар 1913 — Београд, 15. новембар 1993), учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник СФР Југославије и СР Босне и Херцеговине, јунак социјалистичког рада и народни херој Југославије. У периоду од 15. маја 1980. до 15. маја 1981. године обављао је функцију председника Председништва СФРЈ.

Рођен је 8. јануара 1913. године у селу Лопаре, код Тузле. Потиче из сиромашне породице, његов отац Илија био је сеоски занатлија. Основну школу је завршио у родном месту, а гимназију у Тузли. Године 1932. уписао је Филозофски факултет у Београду.

Pazi čuda, postojale osnovne škole po selima, gimnazije po malim varošicama pa se čak siromašni seoski zanatlijski sinovi školovali u Beogradu na univerzitetima u to vreme, ccc..
..to čovek drug nikad ne prašta.




Budale komunjarske i Titini botovi.
Brane faraonski poredak.
Budalčine!
j_grandson j_grandson 17:21 22.09.2020

Re: Da!

gedza.73
apacherosepeacock
Pazi čuda, postojale osnovne škole po selima, gimnazije po malim varošicama pa se čak siromašni seoski zanatlijski sinovi školovali u Beogradu na univerzitetima u to vreme, ccc..
..to čovek drug nikad ne prašta

Što se tiče svemirskog programa nije Bravar išao u svemir.
U NASA je postojala grupa Serbo 7 'srpski Apolo 7' (neko se naljutio na blogu što se nisu nazvali jugoslovenski Apolo)

Tito je pitao Bormana da li se plašio na šta je on odgovorio da nije pošto je bio glavni 'vaš Milojko VUčelić'.


U toj srpskoj ekipi (o kojoj, kao uzorima u nauci, nije postojalo pitanje na takmičenjima iz astronomije ali kult vođe jeste) je bio sin predratnog oficira Galovića čiji je greh bila odanost porodici Karađorđević (škola, ako se ne varam da se zvala vazuplohovnih aparata ili univerzitetska nastava, je ustanovljena 1937. godine).

Drugi u Apolo programu je bio Dražin poručnik u štabu JuVO na Ravnoj gori Miloš Šurbatović.

Treći Danilo Bojić (zbog očeve pripadnosti JuVO nije odobrena specijalizacija u RImu emigrirao u SAD)


Milojko Mike Vučelić (deo porodice stradao u JAsenovcu) emigrirao pedesetih nezadovoljan sistemom u državi.

Slavoljub Vujić bio je zadužen za istraživanja, testiranje i procenu kvaliteta, Milisav Šurbatović projektovao je sistem za sletanje, a Pavle Dujić bavio se obradom podataka. Petar Galović učestvovao je u projektovanju sistema, a Danilo Bojić bio je glavni inženjer i projektant izlaza za slučaj opasnosti na svemirskom brodu.

Kao dokaz njihovog uspešnog rada postoji i neka vrsta plakete koju je napisao Majkl Kolins dok je kružio oko Zemljinog prirodnog satelita, a koju je poklonio timu po povratku na Zemlju. Na njoj piše: „Svemirski brod broj 107 pod nazivom Apolo 11 je najbolji svemirski brod koji je sagrađen i Bog ga blagoslovio“.



Da ne bude da je Tito Lightyear sam odleteo do kraja svemira i vratio se S one strane ojačan i tehnički poboljšan.

Biće ponovno Srba na sličnim projektima, ali Jugoslovena neće.
Fala kurcu!
j_grandson j_grandson 17:22 22.09.2020

Re: Da!

apacherosepeacock
Htedoh to da okačim tamo gde Titu dižu u nebesa, kao primio austronaute jebote, al zaključano.


To iz poštovanja prema drugačijem misljenju, zaključano.

Demokratski!
Titinski!
solo solo 06:46 22.09.2020

,




shmoo shmoo 07:59 22.09.2020

Re: ,

solo






А ја мислио ти о'шо!

Кад ево га опет! Чим се помене друг Тита.















П.С. - Окачио бих ово код Фрихенда, ал' комшија из прека закључ'о свој блог...








solo solo 13:21 22.09.2020

Re: ,

А ја мислио ти о'шо!



Nije dobro ništa naglo. Naglo prdneš pa se usereš.

Polako i natenane. Kad meni bude *urcu ćeif.

Na poternici stoji za Tita komunističkog vođu a za Dražu vođa bandi.

Švabe teško da su grešile.

Кад ево га опет! Чим се помене друг Тита.


Neee drug maršal. Kad se pomene Sladžan.
shmoo shmoo 17:26 22.09.2020

Re: ,

solo

Nije dobro ništa naglo. Naglo prdneš pa se usereš.




Јес, вала!

Не волим да причам о себи, али ево узмите мој случај!


Polako i natenane. Kad meni bude *urcu ćeif.










zilikaka zilikaka 22:00 22.09.2020

Dobro,

Jasno mi je da mmalo njih ovde ima iskustava sa podstanarskim sobama i da nisu time mogli da dopune priču. Od moje generacije ovde skoro svako ih pa ima, jer je to bio uobičajen model smeštaja za vreme studija pa sam imala pogrešnu procenu.
Opet, Drug Čarli je uspeo da po koji put sasvim bezazlenu temu prenese na polje gde je jak, uspešno zasere i obesmisli svaki dalji razgovor.
Moj propust je bio što nisam pratila na vreme šta se piše i nisam bila tu da reagujem. Sad je kasno.
Neću brisati komentare jer ilustruju destruktivnost i zlonamernost.
Mada, sigurna sam da neće izazvati njegov stid, jer toga nema.
A ponavljaće se ovo ovako kad god mu se dozvoli.

shmoo shmoo 22:10 22.09.2020

Re: Dobro,

zilikaka
Jasno mi je da mmalo njih ovde ima iskustava sa podstanarskim sobama i da nisu time mogli da dopune priču. Od moje generacije ovde skoro svako ih pa ima, jer je to bio uobičajen model smeštaja za vreme studija pa sam imala pogrešnu procenu.
Opet, Drug Čarli je uspeo da po koji put sasvim bezazlenu temu prenese na polje gde je jak, uspešno zasere i obesmisli svaki dalji razgovor.
Moj propust je bio što nisam pratila na vreme šta se piše i nisam bila tu da reagujem. Sad je kasno.
Neću brisati komentare jer ilustruju destruktivnost i zlonamernost.
Mada, sigurna sam da neće izazvati njegov stid, jer toga nema.
A ponavljaće se ovo ovako kad god mu se dozvoli.




Де, де, што си на крај срца... Колико пута је то само урађено другим ауторима на другим блоговима? (Треба ли опет да вас подсећам на сир и печурке итд?)

Ево, да те одљутим, у следећем коментару моја прича из неподстанарског угла... А верујем да ће сви ови који немају искуства са подстанарским собама у доба студирања такође да се пронађу.
zilikaka zilikaka 22:16 22.09.2020

Re: Dobro,


Де, де, што си на крај срца... Колико пута је то само урађено другим ауторима на другим блоговима? (Треба ли опет да вас подсећам на сир и печурке итд?)

Nemam ništa protiv sira, kuvanja, bašte, bušilica...sve su to teme gde možeš nešto novo da saznaš ili bar da realksirano popričaš sa drugima.
Ovo besmosleno jurenje veštica uvek i svuda je destruktivno. Izaziva sukobe a ništa se ne može rasplesti.
Shvataš razliku?
I da, pošto ne mogu da pratim redovno, iskljyčiću komentare. Ne bih da sutra zateknem novo krmačenje.
shmoo shmoo 22:19 22.09.2020

Коме је лакше?

На факултету сам се дружио с Весном.

Весна из Босне стигла у Бгд. да студира српски језик и књижевност и све време студија живела или у студентским домовима или у подстанарским собама (неке од њих биле сличне овој твојој из уводног текста).

Причајући тако једаред уз кафу, она мени каже:

"Ееее, благо вама из Београда... Имате свој стан код родитеља, чека вас оброк код куће, не морате о таквим стварима да мислите..."

Ја јој рекао да се слажем с њом и да нама то стварно јесте велика предност у односу на оне који дођу из других места да студирају.

Али има и једна мала зачкољица.

Обично ти који дођу из других места немају неки велики круг за дружење у граду у којем студирају, све се своди на пар њих, исто тако придошлих са стране (мислим, тако је све док се тај круг познаника не прошири домороцима) и онда су због своје ситуације и мотивисани много више од домаћих да уче и да што пре завршавају тај факултет и приде још немају гомиле и гомиле њих (од основне школе па надаље) који их зивкањем, позивима на излазак, журке итд. заправо само одвлаче од књиге.

Кажем ја Весни да замисли да студира у свом родном месту... Колико би заиста времена проводила учећи, над књигом. (Весна је касније и докторирала у Бгд. )

Она се мало замислила па ми рекла да сам у праву.

Шта ви мислите?

shmoo shmoo 22:22 22.09.2020

Re: Dobro,

zilikaka

Ovo besmosleno jurenje veštica uvek i svuda je destruktivno. Izaziva sukobe a ništa se ne može rasplesti.

Shvataš razliku?



Ма схватам.

И бунио сам се и сам против тога.

Зато мене сада на Блогу Б92 мрзе и "партизани" и "четници".

Но, бого мој... Није ми првина у животу.

Што би рекао мој матори:"Ја нисам ни са ким јер нико није са мном."

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana