Gost autor| Istorija| Muzika

Jugoslavija 1961-1976

Srđan Mitrović RSS / 13.05.2008. u 17:46

zdravko_colic_poster.jpgili Sve šta treba da znate o Evroviziji 6. U prošlom postu ste mogli pročitati o grupi za istoriju, o čuvenim imenima na festivalu, o najupornijima i onima "nikad više", o proširenjima i odustajanjima. Sledi šesti deo teksta Željka Jankova o Evroviziji.

Jedina istočnoevropska zemlja koja je nastupala na «Evroviziji» od ranih šezdesetih godina je bila Jugoslavija. Svoj prvi nastup Jugosloveni su imali 1961. godine u Kanu a pesma sa kojom su debitovali je delo Jožeta Privseka, na tekst Miroslava Antića, «Neke davne zvezde». Za interpretatora je odabrana Novosađanka Ljiljana Petrović koja je tih godina bila jedno od prvih imena jugoslovenske zabavne muzike. Vrlo dobar nastup je rezultirao sasvim solidnim osmim mestom (u konkurenciji 16 izvodjača), a već sledeće godine Jugoslavija šalje u Luksemburg prvo ime svoje šlager muzike, Lolu Novaković sa «Ne pali svetla u sumrak», jos jednom melodijom Jožeta Privseka. Po mišljenju kritičara «Pesme Evrovizije», ova numera spada među najbolje iz SFRJ na tom takmičenju, a tekst Dragutina Britvića gde se govori o dve cigarete koje dogorevaju u noći, kao aluzija na dvoje ljubavnika, jednim od najkvalitetnijih u istoriji ove smotre. Lola je nastup završila na 4. mestu što će sve do 1983. godine biti i najbolji jugoslovenski plasman.

Nakon nje red je došao na jednu od vodećih zvezda hrvatske muzičke scene, Vice Vukova, koji je u dva navrata (1963.) sa pesmom «Brodovi» i 1965. sa numerom «Čeznja» zauzeo skromne plasmane. Jugoslavija je najlošiji rezultat ostvarila 1964. kada ju je zastupao pevač iz Bosne i Hercegovine, Sabahudin Kurt. Kompozicija «Život je sklopio krug» na tekst čuvenog Stevana Raičkovića se vratila iz Kopenhagena bez ijednog boda.
Melodije na slovenačkom jeziku «Brez besed» u izvođenju Berte Ambroz 1966. i «Vse roze sveta» koju je interpretirao Lado Leskovar su se na kraju našle na solidnom 7. odnosno 8. mestu.



Kao jedini pravi takmaci Cliffu Richardu na «Evroviziji '68» u Londonu su pominjani Dubrovački Trubaduri. Zbog tadašnjih strogih pravila o zabrani nastupa grupa, oni su se pojavili pod imenima flautiste i pevača Luci Kapursa i Hame Hajdarhodžića, dok su Đelo Jusić i ostali članovi sastava «izigravali» prateće vokale. Obučeni u renesansne kostime naišli su na vrlo topao prijem publike, dok je i pored osvojenog «samo» sedmog mesta njihova pesma «Jedan dan» postala najveći jugoslovenski hit sa «Eurosonga» tokom šezdesetih godina. Naredne sezone sastav 4 M koji je takođe morao da zbog procedure promeni ime u Ivan i M's nije ponovio uspeh Trubadura pa kompozicija «Pozdrav svijetu» gde se na desetak jezika kaže «dobar dan» podelila 13. mesto sa predstavnicom Italije.
Na nacionalnom izboru 1970. godine u konkurenciji: Josipe Lisac, Bisere Veletanlić, Radojke Šverko, Ljupke Dimitrovske, Marjane Deržaj, Bobe Stefanovica, Zafira Hadžimanova, Miše Kovača, Krunoslava Slabinca, pobedila je malo poznata studentkinja iz Ljubljane, Eva Srsen i bledunjava pesmica «Pridi, dala ti bom cvet». Dobivši 4 boda od britanskog žirija, mlada Slovenka se na kraju našla na pretposlednoj poziciji.

Sledećih godina Jugosloveni šalju sve odreda vodeća imena estrade, ali retko ko od njih će uspeti da ostvari značajniji rezultat. Jedino se Tereza Kesovija sa numerom Nikice Kalogjere «Muzika i ti» nije vratila u zemlju pognute glave osvojivši 9. mesto 1972. godine u Edinburgu. Ostali izvođači: Krunoslav Slabinac (1971.) sa pesmom «Tvoj dječak je tužan» i Zdravko Čolić (1973.) sa «Gori vatra» su zauzeli vise nego skromno 14. tj. 15. mesto. To ipak nije smetalo da Montenova kompozicija «Gori vatra» postane jedan od najvećih hitova u to vreme, a Zdravko Čoliž, pevač koga po popularnosti godinama niko nije mogao da dostigne.

1974. i 1975. godine red je došao da jugoslovensku muziku zastupaju sastavi. Tako je u Brajton sa dosta nade otišla Korni grupa sa antiratnom pesmom Kornelija Kovača «Moja generacija». Pitanje je da li je ova kompozicija bila suviše avangardna za «Evroviziju», tek Kornijevci, predvođeni Zlatkom Pejakovićem kao vokalnim solistom, nisu uspeli da se plasiraju bolje od 12. pozicije. Ipak i ova pesma važi za jednu od najpoznatijih i najslušanijih koje je Jugoslavija ikad poslala na ovu smotru.

Naredne godine je sastav «Pepel in kri» stigao u Stokholm sa numerom Tadeja Hrusovara, «Dan ljubezni». Poslednji jugoslovenski predstavnici iz Slovenije stigli su samo do 13. mesta. Međutim i «Dan ljubezni» je doživeo veliku slavu u zemlji i ostao zaštitni znak Ditke Haberl i ostalih članova popularnog ljubljanskog benda.

Ambasadori su jos od 1972. godine ređali hitove a vrhunac karijere doživeli 1975. sa patriotskom pesmom «Zemljo moja». Na nacionalnom izboru u Opatiji izborili su vizu za nastup u Hagu 1976. sa numerom «Ne mogu skriti svoju bol». Na kraju takmičenja na tabeli se videlo da su Jugosloveni poslednji. To u stvari nije bio ispravan rezultat, jer je tokom saopstavanja glasova francuski žiri jednostavno propustio da dodeli 4 boda, a kasnije se ispostavilo da su ti poeni bili namenjeni upravo jugoslovenskoj pesmi, čime bi se Ambasadori popeli za jedno mesto iznad. Kako do kraja prenosa ovaj incident nije bio ispravljen, jugoslovenska radio-televizija je ljuta ovakvim tretmanom odlučila da napusti takmičenje za «Pesmu Evrovizije» da bi mu se vratila tek 4 godine kasnije. Ovaj drugi period učešća SFRJ će biti i neuporedivo uspešniji.

 

U SUTRAŠNJEM POSTU: JUGOSLAVIJA 1981 - 1992, EX-YU NA EVROSONGU

ARHIVA:

1. SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O EVROVIZIJI

2. OD KLIFA RIČARDA DO DANE INTERNACIONAL

3. OD PLAKARA DO KUĆE

4. OD JEZIKA DO VODITELJA

5. OD ABBE DO PROŠIRENJA

 



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Radovan Nastić Radovan Nastić 14:36 14.05.2008

U donjem gradu

ce u petak biti neka pred-Eurosong festa...

Vec su postavili grandioznu binu....

ma ja te cekam na DZULI :):)

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:06 14.05.2008

Re: U donjem gradu

biće kič zabavno. dolaze bivši pobednici tipa Dana internacional, ruslana + željko i marija š...
malo piva i sedne se ta zidić tvrđave i uživancija....
dunjica dunjica 17:26 14.05.2008

Hvala, Srđane,

na informativnom pregledu i, prije svega, podsjećanju! Ah, toliko toga je bilo...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:18 14.05.2008

Re: Hvala, Srđane,

nema na čemu. sva zasluga pripada željku.
Dejan I. Dejan I. 18:41 14.05.2008

Re: Hvala, Srđane,

Stvarno odličan tekst sa puno za mene novih informacija. Ja sam jedan od vernih fanova onog "drugog perioda" učešća SFRJ na Eurosongu. Kao najbolju pesmu iz "prvog perioda" izdvojio bih pesmu Tereze Kesovije "Muzika i ti".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana