Gost autor

Otac Franjo i sin mu Miroslav...

Filip Mladenović RSS / 02.02.2021. u 00:47

Susret u Beogradu, 2019.
Susret u Beogradu, 2019.
Povodom smrti Miroslava Tuđmana, sina Franje Tuđmana, kolega Domagoj Margetić objavio je svoja tužna i ružna sećanja, pogotovo na sramnu ulogu oca i sina u dilovima sa Miloševićem, Karadžićem i Mladićem uoči i tokom krvavog komadanja Bosne i Hercegovine:

"Miroslava Tuđmana, pamtit ću iz devedesetih po nekoliko crtica. Prva je priča o pomirenju oca i sina - Franje i Miroslava. Naime, sasvim sam slučajno sudjelovao u toj epizodi o kojoj nitko nikad nije javno govorio, a kako stvari stoje jedan sam od rijetkih preživjelih iz te priče. Naime, kako sam tad radio u Uredu Predsjednika, a smatralo se da sam "neopasan" u to rano vrijeme "demokratskih promjena", bio sam zadužen za prenošenje poruka Dragi Kastratoviću, alijas Dragi Toviću, nekadašnjem novinaru VUS-a, proljećaru i suradniku generala Rukavine i Savke Dabčević Kučar. Kastratović je potom, prenosio poruke Miroslavu i u privatnim susretima s Tuđmanom mlađim pokušavao stvoriti uvjete za pomirenje Franje i Mira. S vremenom se to i dogodilo, a njih dvojica prije tih prvih razgovora koje je organizirao pokojni Kastratović, godinama nisu razgovarali. Iako su to kasnije skrivali i Franjo i Miroslav. Kastratović je kasnije poštujući diskreciju, intimu i nekadašnje prijateljstvo sa Tuđmanom mlađim i proljećarsko poznanstvo i uvažavanje sa Tuđmanom starijim, izbjegao tu epizodu opisati u svojoj knjizi "Proljeće moderne Hrvatske".

Druga crtica po kojoj ću se sjećati Miroslava jesu tajni pregovori sa Radovanom Karadžićem, Aleksom Buhom i Momčilom Krajišnikom, o humanom preseljenju stanovništva i razmjeni teritorija. Ukratko o etničkom čišćenju i podjeli teritorija u Bosni i Hercegovini. Ti su se susreti organizirali na više lokacija kroz duži vremenski period, u Beču, Grazu, Ljubljani, Trstu, Budimpešti, Zurichu, pa i u Zagrebu, ali i u Zemunu, kao i u Dubici. Na sastancima je Miroslav, o čemu se vrlo malo ili nikako govorilo, govori, pisalo ili piše, bio osobni izaslanik svog oca, uz ostale sudionike s hrvatske strane Matu Granića, Nikicu Valentića, Ivića Pašalića, Miomira Žužula, te Hrvoja Šarinića i po potrebi i druge sudionike (u više je navrata sa srpske strane sudjelovao Ratko Mladić, a sa hrvatske Ante Roso, koji su se međusobno poznavali i dogovarali vojne elemente planova koje su dogovarali timovi iz Hrvatske i RS). Svojevremeno sam, uz prijetnje da ću biti kazneno gonjen zbog objave državne i vojne tajne, te zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti Hrvatske, objavio zapisnike nekih od tih sastanaka o "humanom preseljenju" i "zamjeni teritorija", kako su te susrete od milja nazivali Tuđman i Karadžić. Miroslav Tuđman bio je ključni igrač tih tajnih razgovora i dogovora.

Treća je crtica prigodom posjeta američkog predsjednika Billa Clintona Zagrebu. Iako se nije radilo o službenom posjetu američkog predsjednika, jer je Clinton tek usput vojnim zrakoplovom kratko sletio u međunarodnom prostoru Zračne Luke Pleso, dakle nije došao u Hrvatsku, Franjo Tuđman je inzistirao da se sve pretvori u odglumljeni državnički posjet, pa je za tu prigodu montiran i salon u međunarodnom prostoru Zračne luke, jer Clinton nipošto nije želio formalno stupiti na tlo Hrvatske. Prilikom pozdravljanja s poredanim hrvatskim dužnosnicima, s kojima je Clintona upoznavao Franjo Tuđman, došli su i do Miroslava. Clinton se okrenuo svom suradniku i pitao: "Tko je ovo?", primijetivši iznimnu fizičku sličnost s predsjednikom Tuđmanom. "Predsjednikov sin i šef glavne obavještajne službe", odgovorio je Clintonov suradnik, na što se američki predsjednik našalio pitanjem: "Zar smo u Libiji?".

Konačno, tu je i crtica u trenucima moje smjene u Uredu Predsjednika nakon operacije "Oluja". Kako sam tad inzistirao kod predsjednika Tuđmana da se istraže zločini, te da se pokrenu ozbiljne istrage oko korupcije i organiziranog kriminala, a predsjedniku sam predlagao da napusti poziciju šefa HDZ-a, te da vlast u Zagrebu prepusti opoziciji, krenula je ozbiljna hajka na mene, koja je završila smjenom. Nakon formalnog izglasavanja smjene, pozvan sam u Miroslavov kabinet. Tad me Miroslav vrlo detaljno upozorio što će biti sa mnom ako nastavim otkrivati vojne i državne tajne (čitaj dokaze o zločinima, kriminalu i korupciji). "Manji je problem da nestanete, nego ostanete i lajete", rekao mi je taj fini uglađeni profesor Filozofskog fakulteta tom prilikom.

To su, nekako, najznačajnija moja sjećanja na Miroslava Tuđmana. Crtice kroz koje ću ga prosuđivati dok sam živ, kao i njegovu ulogu od devedesetih do danas. Za godinu i pol, eto, istječe rok od dvadeset i pet godina obveze čuvanja službene tajne, o čemu sam izjavu morao potpisati 1997. godine u lipnju, upravo u kabinetu Miroslava Tuđmana, pod Mirekovom prijetnjom da ću "nestati".

Mnogo toga sam u međuvremenu pisao i objavio. Dosta toga i nisam. Između ostalog i zbog toga se svih ovih godina u medijima i politici vodi kampanja diskreditacije mene kao novinara. Jer me tako nastoje unaprijed diskreditirati kao svjedoka vremena. Kao svjedoka procesa koji su se ovdje događali. Čekam da istekne rok, pa da vlast nema opravdanje za moje zatvaranje. A kad dođe vrijeme, mnogima neće biti ni milo ni drago. Ni na ljevici. Niti na desnici.

I za kraj, ne mislim da o mrtvima uvijek treba govoriti sve najbolje. O mrtvima uvijek treba prema zaslugama."

Atačmenti



Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 01:44 02.02.2021

свежином вести

ili,kad dođe vrijeme, mnogima neće biti ni milo ni dragо

лако није братее..........новинаром бити
(што бременит вестима ........чупавим),
чека време ...............да спознаје гласну
Закон кад дозволи ка јавности пут им






nsarski nsarski 08:46 02.02.2021

Re: свежином вести

Brate Filipe,
ako si već hteo o Hrvatima da pišeš, mnogo ti je zgodnija jučerašnja vest o Vedrani Rudan i njenom cijepljenju ovde u Beogradu, te konzekquentnom oduševlijeniju iskazanom u njenom blogodejstvovanju. Videti njen blog Evropljanka u Beogradu. Jedino što je malecku grešku napravila i nazvala Vlaha Bukovca hrvatskim slikarom. A on je Hrvat koliko je i Dioklecijan Hrvat, podrijetlom iz Splita. Inače svi znaju da je Zagorac.
Eto, pokrio bi time i Srbe i Hrvate u dobrom svjetlu i time doprineo širenju bratstva i jedinstva.

A ti se, naprotiv, uhvatio nekog udbaškog zlotvora koji je juče odapnuo, kao da si se potresao nedaj bože. Kao da ti je kolega bio.

Ja mislim da si ti sve ovo napisao ne bi li se pred nama kurčio da si neki veliki pajtaš sa tim Domagojem, hrvatskim piskaralom koji te prezire. A ti uobrazio da je on neko i nešto tamo, samo da bi samom sebi dao na važnosti. To je, Filipe, kaplarska logika. Ali, neka ti bude.

Nego, šta bi od onolike hvale novog gradonačelnika Banje Luke? (Videti hvalospev Bosno moja).
Ne vidim da si bio oduševljen njegovim prisustvom na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji. Umesto da ga uzmeš pod ruku, pokažeš mu duh Beograda i, što da ne, i odvedeš na neki svingerski provod, ti ćutiš i ignorišeš ga. A tolike nade si u njega polagao!

Valjda zato si sada pobegao tom Hrvatu Domagoju u utješni zagrljaj. Ah, težak je život vas svingera!
predatortz predatortz 09:55 02.02.2021

Re: свежином вести

Nego, šta bi od onolike hvale novog gradonačelnika Banje Luke? (Videti hvalospev Bosno moja).
Ne vidim da si bio oduševljen njegovim prisustvom na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji. Umesto da ga uzmeš pod ruku, pokažeš mu duh Beograda i, što da ne, i odvedeš na neki svingerski provod, ti ćutiš i ignorišeš ga. A tolike nade si u njega polagao!


Pa, nemoj profo... To je jedini put da je naš Fića ubo nekoga ko ima potencijal. Mladog Draška, koji je rekao da peder Banjalukom šetat'neće, da ne priznaje odluke Tribunala u Hagu, pa Senadu Šatrograđaninu u sred Sarajeva rekao ono što ja godinama tvrdim - da u Sarajevu nema ničega što bi predstavljalo njegov/moj identitet, da je sve to proterano ili skrajnuto. Reče dečko i da je Beograd, a ne Sarajevo njegov glavni grad, pa još da je istinski mrzitelj Bosne onaj koji ne može da izgovori Republika Srpska, već koristi verzalnu skraćenicu RS, pa još na engleskom AR ES.

Taj dan sam bio ponosan na našeg Filipa. Reko, progled'o, Bog te jebo!


apacherosepeacock apacherosepeacock 13:29 02.02.2021

Re: свежином вести

o Vedrani Rudan i njenom cijepljenju ovde u Beogradu, te konzekquentnom oduševlijeniju iskazanom u njenom blogodejstvovanju. Videti njen blog Evropljanka u Beogradu.


'Doduše, rekla nam je onako usput, već je cijepljeno četiristo tisuća ljudi, može se i birati cjepivo. Kinesko, rusko, Pfizer i još neko, zaboravila sam mu ime.

Šutjeli smo. Što je ovo? U Srbiji švedski stol krcat cjepiva?'



Baš juče o tome pričam sa drugaricom iz Francuske. Srbija se bolje drži od Evrope kud i kamo.
docsumann docsumann 13:34 02.02.2021

Re: свежином вести


koliko smo podjeljeno društvo kad se pitanje vakcinisanja, odfnosno lična odluka o tome da li ćete se vakcinisati ili ne, stavlja u kontekst podrške Vučiću.

društvo je manihejski podijeljeno na dobro i zlo. i tu nema dijaloga, kao što ga i ne može biti sa silovateljima djece, satanistima, bebožderima...
nikvet pn nikvet pn 14:04 02.02.2021

Re: свежином вести

docsumann

društvo je manihejski podijeljeno na dobro i zlo. i tu nema dijaloga,


Е ту је квака.

Ово наше друштво није тако подељено. Линија демаркације добра и зла уместо да се чува и истиче овде се упорно утире, брише, замагљује и релативизира. Дијалог зла и добра наметнут је као неизбежан. Управо та безобалност, разливеност, преплетање добра и зла може бити занимљиво за роман-серију-филм али у практичном животу је заморно и токсично.


docsumann docsumann 14:34 02.02.2021

Re: свежином вести

Ово наше друштво није тако подељено. Линија демаркације добра и зла уместо да се чува и истиче овде се упорно утире, брише, замагљује и релативизира


možda se nismo razumjeli.
to moje se odnosilo na to da mi onog drugačijeg mišljenja po pitanju AV, vidimo kao orka, kao stvorenje potpuno zlo i naopako, s kojim je kulturološko-civilizacijski nemoguće uspostavit kontakt, jer oni jedu malu djecu i siluju kućne ljubimce.
dakle, nisam ulazio na to ko je stvarno nosi crni a ko bijeli šešir u kaubojcu, u kojem smo svi indijanci, već kako doživljavamo onog drugog.

zato toliko šuma i psovki u etru.
predatortz predatortz 09:34 02.02.2021

Mali Domagoj?

Mali Domagoj, osnivač ustaške "Hrvatske mladeži"?
A, ćuj stari, zakaj bi nas zanimali unutarustaški sukobi?
I tko je razoćarani ustašica, što nam ima reći...
magnus magnus 19:16 02.02.2021

Re: Mali Domagoj?

predatortz
Mali Domagoj, osnivač ustaške "Hrvatske mladeži"?
A, ćuj stari, zakaj bi nas zanimali unutarustaški sukobi?
I tko je razoćarani ustašica, što nam ima reći...
moguće da je već tad radio za nekog odavde ili za neki suprostavljeni dio hrvatskog paraobavjštajnog podzemlja ,
bangyahead bangyahead 17:04 03.02.2021

Re: Mali Domagoj?

odakle ti ovo da je Doma U? za Mira, osnivač moderne kontraobaveštajne hrvatske službe, uz pomoć Mosada, nakon vaše briljantne operacije Labrador, kada ste nam razneli Palmotićevu i Mirogoj. sedeo sam na nekoj radionici sa starim Mosadovcima, koji su se čudili kako su im Tuđmani uvalili negaciju holokausta. ako, barem se čuo srpski glas na tom seminaru...
magnus magnus 23:30 05.02.2021

Re: Mali Domagoj?

Mali Domagoj, osnivač ustaške "Hrvatske mladeži"?
4
bangyahead bangyahead 17:36 06.02.2021

Re: Mali Domagoj?

magnus
Mali Domagoj, osnivač ustaške "Hrvatske mladeži"?
4


4. лик је дерле неко. О чему причате? Дај дер да формулишемо, јер су ме неки људи око домагојка нападали на неким форумима као српског пропагандисту.

ово је Дома -

bangyahead bangyahead 17:38 06.02.2021

Re: Mali Domagoj?

Одакле Предојевићу инфо, осим ако не пропагандише против браће Хрвата... Оно, СНС хардкор.
gvozden1 gvozden1 09:36 02.02.2021

......

Čovek juče umro (sad proverih) a ti danas našao da pljuješ po njemu.
To je ogavno Filipe.
Druga država, druga nacija, čovek iz drugog, trećeg ešalona, ni po čemu, osim po ocu, naročito bitan, a ti se iživljavaš nad lešom.
Koga briga za korupciju u Hrvatskoj?

Valjalo bi, stvarno bi bilo dobro, da se ovde sjate Hrvati da te ispljuju.
Zaslužio si.
docsumann docsumann 09:56 02.02.2021

Re: ......

Valjalo bi, stvarno bi bilo dobro, da se ovde sjate Hrvati da te ispljuju.


svako ima pravo da komentariše pojave i ličnosti u bilo kojoj zemlji, na način na koji sam to želi.
ono na šta nemao pravo je da se mješamo u tamnošnji izborni proces.

koliko smo samo puta ovdje komentarisali dešavanja u USA, Trampa, Klintonove, Buša, Bajdena...isto bi trebalo da važi i za naše zapadne susjede.

gvozden1 gvozden1 10:09 02.02.2021

Re: ......


svako ima pravo da komentariše pojave i ličnosti u bilo kojoj zemlji, na način na koji sam to želi.
ono na šta nemao pravo je da se mješamo u tamnošnji izborni proces.

Ne radi se o pravu, ima ga svakako, o ukusu, pristojnosti se radi, a ovde toga nema.

Šta je to toliko bitno Miroslav Tuđman radio, bitno za Srbe, Srbiju, a da je to od njega zavisilo, da bi Srbi imali dovoljno razloga i opravdanja da seire nad njegovom smrću.

Smrt treba poštovati, samo neki ogromni razlozi mogu opravdati nepoštovanje.

Sećam se Praljka i njegovog čina, i ma kako se moglo naći tih razloga u njegovom slučaju, očiglednijih od ovog Tuđmana, smetale su sve one montaže, šegačenja.

Naravno, sve zavisi od pojedinačnih kriterijuma, od pogleda.


docsumann docsumann 10:20 02.02.2021

Re: ......

Šta je to toliko bitno Miroslav Tuđman radio, bitno za Srbe, Srbiju


a zar je to jedini kriterijum kad mi možemo pričati o Hrvatima?

Smrt treba poštovati, samo neki ogromni razlozi mogu opravdati nepoštovanje


osnovni red se zna. al, ne vidim da je ovdje bilo nekih posebnih blaćenja ličnosti pokojnika, ili nečega što bi moglo biti podvedeno pod nedolično ponašanje.
fakti se ne mogu (i ne trebaju) maskirati lažnim pijetetom i formalnim skrupulama.

to za Praljka je druga priča. oko toga se slažem. ružno


oću reći, mislim da jhe tvoj kritika druga Filipa pretjerana.
predatortz predatortz 10:32 02.02.2021

Re: ......

Ne radi se o pravu, ima ga svakako, o ukusu, pristojnosti se radi, a ovde toga nema.


Radi se i o tome čiji ćeš stav/kritiku preneti. Domagoj Margetić je tokom ratnih zbivanja bio visoki funkcioner HDZ, faktički Tuđmanov Ivica Dačić. Vodio je Omladinu HDZ, u koju se učlanio kada nije slavno prošao sa pro-ustaškom Hrvatskom mladeži na izborima.
On je bio sledbenik, a u neku ruku kreator (bio je u timu ljudi koji su se pitali), Tuđmanove ratne politike.

Mislim da ima mnogo pozvanijih Hrvata da kritikuju Franju, Miroslava, HDZ i hrvatsku politiku.

Zašto nama Filip potura bivšeg(?) ekstremistu, Tuđmanovog saučesnika, to samo Filip zna.
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:05 02.02.2021

Re: ......

Domagoj Margetić je jedan od retkih svedoka-insajdera, koji ima morala i hrabrosti da JAVNO iznosi detalje onoga što se znalo od samog početka režiranih ratova tokom devedesetih:

1. Da su ti ratovi bili dogovoreni i vodjeni od strane 2 zločinačka i anticivilizacijska režima, Slobinog i Franjinog.

2. Da ti režirani ratovi nisu bili stvar sukoba nacija i vera, već samo dimna zavesa, paravan za masovnu i masivnu pljačku državne i društvene svojine.

Ili kako je to lapidarno objasnio onaj hrvatski general: "Ko je jamio, jamio!"
gvozden1 gvozden1 11:12 02.02.2021

Re: ......

a zar je to jedini kriterijum kad mi možemo pričati o Hrvatima

Možda ne baš jedini, ali osnovni je svakako.

Drugi su, svoji su, neka rade šta god im pada na pamet, nije to nešto što bi druge trebalo preterano da interesuje, a kad urade nešto što se tiče nas, e onda bogami, artiljerija.

Listajući kanale naletim povremeno na njihove, u tom kratkom vremenu što se zadržim vidim po nekad da imaju kvalitetne zajebancije na račun svojih vlasti, ali ipak brzo prebacim.

Imam utisak voajerisanja, gledanja preko plota, ne prija to.

Komšije, ne baš nama naklonjene, treba ih se pripaziti, ali i razumeti da su svoji u svojoj kući.
gvozden1 gvozden1 11:19 02.02.2021

Re: ......


Zašto nama Filip potura bivšeg(?) ekstremistu, Tuđmanovog saučesnika, to samo Filip zna.

Znam i ja, i ti, i svi znaju.

Zato što je površan do besmisla.

predatortz predatortz 11:22 02.02.2021

Re: ......

Filip Mladenović
Domagoj Margetić je jedan od retkih svedoka-insajdera, koji ima morala i hrabrosti da JAVNO iznosi detalje onoga što se znalo od samog početka režiranih ratova tokom devedesetih:

1. Da su ti ratovi bili dogovoreni i vodjeni od strane 2 zločinačka i anticivilizacijska režima, Slobinog i Franjinog.

2. Da ti režirani ratovi nisu bili stvar sukoba nacija i vera, već samo dimna zavesa, paravan za masovnu i masivnu pljačku državne i društvene svojine.

Ili kako je to lapidarno objasnio onaj hrvatski general: "Ko je jamio, jamio!"


Izrekao si niz gluposti.
Prvo, učesnik ne može imati morala kada opisuje kriminalne radnje u koje je i sam bio upleten. Da je imao moral, ne bi u tome ni bio, a svima nam je poznato da te u rat teraju da nosiš pušku, a da nikog nikad nisu terali da bude visoki funkcioner.

Drugo, od kad postoje ratovi, postoje i pljače, zločini, silovanja. To su propratne pojave svakog rata, bilo gde da se on vodi, i bilo ko da ga vodi. Da nije tako, Josip Broz i njegova svita bi sazidali sebi kuće, ne bi uzimali tuđe. Pa bi se drug Josip mogao voziti u jednom, a ne sto jednom automobilu. Mogao bi odmor provesti u nekoj državnoj vili, bez privatizovanja celog ostrva.
No, sve to ne znači da ratovi, pored nabrojanog, nemaju i ideološke, nacionalne, verske, i razne druge karaktere.
docsumann docsumann 12:12 02.02.2021

Re: ......

a zar je to jedini kriterijum kad mi možemo pričati o Hrvatima

Možda ne baš jedini, ali osnovni je svakako.


može biti da nam je samo generalno bitniji (u prosjeku), al osnovni nije nikako.
jer bi to značilo da nam se svi razgovori o Hrvatima baziraju na toj temi.
ok, mo0žda u nacionalističkim krugovima to i jeste tako, al za one koji se tu ne pronalaze, svaki kriterijum (razlog) je jednako legitiman.

Listajući kanale naletim povremeno na njihove, u tom kratkom vremenu što se zadržim vidim po nekad da imaju kvalitetne zajebancije na račun svojih vlasti, ali ipak brzo prebacim.

Imam utisak voajerisanja, gledanja preko plota, ne prija to.


eh što ti je (pod)savjest. s vremena na vrijeme odgledam na HRT ili 5. Dan ili Nedeljom u 2, i to bez ikakve neugodnosti i osjećaja krivice
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:14 02.02.2021

Re: ......

Glavni problem režiranih ratova tokom devedesetih je u tome što pljačke, silovanja, etnička čišćenja... nisu bile propratne pojave već suština režije.

Upravo o tome govori i već 2 decenije piše i objašnjava Domagoj Margetić u svojim knjigama i publikovanim tekstovima.

A kada sredinom naredne 2022. godine istekne njegova potpisana obaveza skrivanja državnih i vojnih tajni Republike Hrvatske, tek će onda uslediti "crni biseri" saradnje Slobe i Franje!!!
docsumann docsumann 12:25 02.02.2021

Re: ......

Prvo, učesnik ne može imati morala kada opisuje kriminalne radnje u koje je i sam bio upleten. Da je imao moral, ne bi u tome ni bio, a svima nam je poznato da te u rat teraju da nosiš pušku, a da nikog nikad nisu terali da bude visoki funkcioner.


ti ga optuži, osudi i strijelja, pa sad neka priča ako ima šta.

ovo je toliko isključivo, i s predubjeđenjem, da prosto vrišti na prekida svakog dijkloga.
s ovim pristupom možeš svako sučeljavanje i/ili svje4dočenje obesmislit i prije nego što do njega dođe.
svakome se može napakovati krivica, u CV formi, koja ga onda automatski isključuje iz svakog dijaloga. šta ima mi takve da slušamo. šta ima s njim da pričamo.

nije čovjek karton za sjedanje, da ga prelomimo preko koljena i savijemo pod mišku, kad ustanemo s ladne tribine i krenemo kući.

kao što je Sveto Marović dragopcjen svjedok (još ne i saradnik) o nepočimstvima Mila Đukanovića iz prve ruke, krucijalno je važno da se tom čovjeku da prtilika da o svemu tome i priča (bez osjećaja straha, pritiska i ugroženosti). tako je i ovaj čovjek u posjedu nekih bitnih činjenica i detalja iz najdelikatnijeg razdoblja novije nam povijesti.

predatortz predatortz 12:39 02.02.2021

Re: ......

kao što je Sveto Marović dragopcjen svjedok (još ne i saradnik) o nepočimstvima Mila Đukanovića iz prve ruke,


Tačno!
I to može da bude na sudu, za neku olakšicu ili koju godinu manje.
Ništa preko toga.
Generalno, ne volim one koji su bili jurišnici u ekipi A, pa su opet jurišnici za ekipu B, koja je dijametralno suprotna od ekipe A.
Ne verujem takvim ljudima.
To bi bilo, Bože mi oprosti, kao da ja sad postanem aktivista Žena u crnom.
gvozden1 gvozden1 12:43 02.02.2021

Re: ......

al za one koji se tu ne pronalaze, svaki kriterijum (razlog) je jednako legitiman.

Ako pričaš o Hrvatima, množina, nacija, šta bi drugo osim nacionalizma i mogao da bude okvir, tako da ovo "nacionalistički krugovi i oni koji se tu ne pronalaze" je dosta upita podela.

bez ikakve neugodnosti i osjećaja krivice

Razumem, razni ljudi razni pristupi.
Nekoga nešto zanima, nekoga ne, a neki treći osećaju potrebu da se od toga odmaknu (onoliko koliko se može, a najbolje bi bilo još dalje)
gvozden1 gvozden1 12:45 02.02.2021

Re: ......

kao što je Sveto Marović dragopcjen svjedok

Ili Bagzi, Legija, Čume i ta elita.
Kao svedoci dragoceni, kao ljudi otpad.
docsumann docsumann 12:50 02.02.2021

Re: ......

Tačno!
I to može da bude na sudu, za neku olakšicu ili koju godinu manje.
Ništa preko toga.


why not?

već smo ga imali (preko satelita) slušati i gledati u jednoj TV emisiji u CG (mislim na A1). tu je tek natuknuo da postoji veliki ledeni breg, koji sad pluta u pravnom vakumu, nije mu ni vrh zagrebao.

za dalju proceduru bilo bi važno, a i poželjno, da ga za početak Srbija izruči Crnoj Gori.

al Sveto je već osuđen, pa možda nije dobar primjer. tu se piojavljuju specifična prava i ograničenja veuana sa osuđenike.

no, bez obzira, da recimo nije osuđen, itekako bi ga valjalo zvati u neku TV emisju.
ne treba nikoga ušutkavati, pa ni ideološke i/ili ratne neprijatelje, a pogotove ne ljude koji su u turbulentnim vremenima bili pri centrima nekontrolisane moći. mislim, bar ne kontrolisanim od domaćih institucija.


docsumann docsumann 12:53 02.02.2021

Re: ......

gvozden1
kao što je Sveto Marović dragopcjen svjedok

Ili Bagzi, Legija, Čume i ta elita.
Kao svedoci dragoceni, kao ljudi otpad.



kolko znam Domagoj nit je optužen, a kmoli osuđen za privredni kriminal, visoku korupciju i mafijaško udruživanje.
te stvari diskvalifikuju Sveta kao osobu od moralnog integriteta, a ne naš politički sud o njemu.
gvozden1 gvozden1 12:55 02.02.2021

Re: ......

ne treba nikoga ušutkavati

Ne treba, ali ne treba ni te koji su okrenuli ćurak, pa ni Sveta, a posebno ne ovog Domagoja, proglašava ti nekim prosvetiteljem, što Filip radi.
gvozden1 gvozden1 12:56 02.02.2021

Re: ......


kolko znam Domagoj nit je optužen, a kmoli osuđen za privredni kriminal, visoku korupciju i mafijaško udruživanje.

Pa Doks, ne treba nam valjda sudska presuda da o nekome formiramo stav.
docsumann docsumann 13:02 02.02.2021

Re: ......

gvozden1
ne treba nikoga ušutkavati

Ne treba, ali ne treba ni te koji su okrenuli ćurak, pa ni Sveta, a posebno ne ovog Domagoja, proglašava ti nekim prosvetiteljem, što Filip radi.


to svakako.

samo što nisam primjetio da ba (bar na ovom posdtu) Filip tako predstavlja.
docsumann docsumann 13:04 02.02.2021

Re: ......

gvozden1

kolko znam Domagoj nit je optužen, a kmoli osuđen za privredni kriminal, visoku korupciju i mafijaško udruživanje.

Pa Doks, ne treba nam valjda sudska presuda da o nekome formiramo stav.


ne, naravno.

al je gvozdeni pominjao Legiju kao hipotetičnog gosta u TV emisiji, pa sam podcrtao razliku u nivou diskvalifikacije.
gvozden1 gvozden1 13:04 02.02.2021

Re: ......


samo što nisam primjetio da ba (bar na ovom posdtu) Filip tako predstavlja.

Filip, ej, Filip!

Ko njega ne zna :)
gvozden1 gvozden1 13:08 02.02.2021

Re: ......


al je gvozde ni pominjao Legiju kao hipotetičnog gosta u TV emisiji, pa sam podcrtao razliku u nivou diskvalifikacije.

Možda sam to ispustio.
Gostovanje da, to ne treba dopustiti Bagziju, ali može Svetu, može i Domagoju, a najbolje je da to vodi neko, dakle ne Filip, ko mu neće dati da se raskokodače o svojim zaslugama.
Svedok si, saradnik si, ali si saradnik i sa njima bio.
Pa ako na to pristane ok, ako ne, putuj.
docsumann docsumann 13:27 02.02.2021

Re: ......

Svedok si, saradnik si, ali si saradnik i sa njima bio.


a ja se baš založih da upravo ta prelomljavanja preko koljena (u klasifikovanju nečije podobnosti) izbjegavamo.

Domagoj nije zločinac, ni ratni, ni kriminalni.
nema hipoteku pravosnažno osuđene osobe. nema čak ni "hipoteku" optuženog.

pa nama medijski prostor pruža gostoprimstvo mnogo većim zlikovcima, i to ne samo u emisiji tipa Crni Biseri.

normalno je i da ti se dotični ne dopada, po raznoraznim kriterijumima, al nemoj bre da ga, silu na sramotu, ćeramo, samo zato što je Filipov brat po javnoj riječi
nsarski nsarski 16:24 02.02.2021

Re: ......

Filip Mladenović
Glavni problem režiranih ratova tokom devedesetih je u tome što pljačke, silovanja, etnička čišćenja... nisu bile propratne pojave već suština režije.

Upravo o tome govori i već 2 decenije piše i objašnjava Domagoj Margetić u svojim knjigama i publikovanim tekstovima.

A kada sredinom naredne 2022. godine istekne njegova potpisana obaveza skrivanja državnih i vojnih tajni Republike Hrvatske, tek će onda uslediti "crni biseri" saradnje Slobe i Franje!!!


Sto mu gromova, Filipe, ti si zaista zalutao u bespućima povjesne zbiljnosti!
Prvo, navodno pišeš o Franji Sr. i Franji Jr. koji je juče preminuo (to tvoj naslov kaže da je tema), pa se onda nekako umetne u prvi plan taj neki Domagoj, za koga, iskreno, ja jedva da sam čuo i nemam pojma zašto je važan, te sada kažeš da on zna tajne koje će uzdrmati svet, ili svijet. Ono što si nam do sada otkrio o tim tajnama već i vrapci znaju - ne vidim ničeg spektakularnog u tome.
I najzad, tu se ističeš ti, kao prijatelj Domagoju, toliki prijatelj da na sebi nosiš majicu sa naslovom njegove stare knjige. Pa vi ste, bre, braća nerazdvojna, božju ti majku! Ti ispade glavni junak svog bloga.

Nego, u prethodnom blogu si pisao o onoj studentici Turkinji, sada o ovom Hrvatu, pa sam ti predložio da odbaciš malo hejt prema Srbima i napišeš o uspešnom vakcinisanju kod nas na kojem nam i dobronamerni Hrvati čestitaju. Pa, reko', eto ti vakcine u Srbiji, eto Rudanke - imaš super temu.
Ali ti, jok!
Tvrdoglav si, Filipe.

P.S. Najnovija vest - READ ALL ABOUT IT!!!

Phelipe, uprvo saznajemo da su Dragana Bujoševića ponovo izabrali za direktora RTS za narednih 5 godina! Eto, šta se događa kad odustaneš od borbe i dozvoliš neprijatelju da vršlja kako mu se prohte.
Filip Mladenović Filip Mladenović 16:52 02.02.2021

Re: ......

"...A onda, gle! – iz kričave se, zagušljive krčme, Krležine, hrvatske, odjednom začuo jedan trijezan glas. Glas glavnog urednika Globusa koji da se ispričava u ime Globusa zbog skandaloznih tekstova. U Globusu! 30 godina nakon marljivog prekapanja po utrobi glumice, histerična predstava opće, lažne krivnje ovom je isprikom konačno zaokružena. Jer od koga to oprost zapravo traži glodur Globusa? Od one koja ga više ne čuje? I zašto to nije učinio prije dvije, četiri, deset godina…? Eh, da, nije bilo oportuno, nije se uklapalo u zadanu patriotsku matricu mržnje i zaslužene kazne, a opet, nikada nije prekasno, zar ne? Osim ako si mrtav.

Idealna žrtva iz devedesetih, uspješna glumica i samosvojna žena, ostala je to do same smrti, onako kao što je i Hrvatska i njena tobože kulturna elita koja ju je lagano i temeljito ubijala, ostala ista. Da bi posao tolikih bolnih uboda hrvatske medijske, političke i kulturne provincije dovršio jedan obični komarac svojim smrtonosnim ubodom. Perverzni su stoga iskazi sućuti ministrice kulture ili premijera o „velikoj glumici i nenadoknadivom gubitku“. Mučne su te poruke slijednika partije koja je i danas proizvođač etničke mržnje i „unutrašnjih neprijatelja“, a čiji su prethodnici stvorili čvrste temelje da se svim sredstvima kazne, prognaju, izoliraju oni koji nisu pristajali na tezu da je pripadnost naciji jedina vrijednost koja poništava sve druge, slobodan um naročito. Zato je kozmopolitizam Mire Furlan, preziranje etniciteta kao neke odrednice ljudskosti, i bio pogonsko gorivo za opću, „patriotsku“ mržnju i njen grubi izgon.

Ja pak i sada vidim čudesnu Helenu, Euripidovu, u njenoj kazališnoj izvedbi, davne 1990., njen odlazak brodom s čarobne punte Marjana u Splitu. U mrak. Morem kojega je toliko voljela."

Heni Erceg o Miri Furlan
gvozden1 gvozden1 18:07 02.02.2021

Re: ......

eto Rudanke - imaš super temu

A koji je to fazon sa vakcinisanjem stranih državljana?

Razumeo bih neke specifične situacije, stranci koji duže borave ovde po nekom poslu, ili tako nešto, ali Rudanka?

Sistem, e, ajd da skoknem iz Zagreba u Beograd da se vakcinišem, mi skroz nelogično.

Ima li kakvo racionalno objašnjenje za to?
apacherosepeacock apacherosepeacock 18:20 02.02.2021

Re: ......

A koji je to fazon sa vakcinisanjem stranih državljana?


Ma baba* joj (sigurno bila) Srpkinja..
(*kao i svima koji kažu neku lepu reč odande)
nsarski nsarski 18:24 02.02.2021

Re: ......

gvozden1
eto Rudanke - imaš super temu

A koji je to fazon sa vakcinisanjem stranih državljana?

Razumeo bih neke specifične situacije, stranci koji duže borave ovde po nekom poslu, ili tako nešto, ali Rudanka?

Sistem, e, ajd da skoknem iz Zagreba u Beograd da se vakcinišem, mi skroz nelogično.

Ima li kakvo racionalno objašnjenje za to?


Ima. Stvar je jednostavna. Njene drame se igraju po beogradskim pozorištima (ja sam čak gledao predstavu "Kurva" u pozorištu Slavija, ona prisustvovala). Pa, uprkos tome što nije državljanin ima pravo da se vakciniše ovde jer je ona deo umetničkog "ansambla". (Pretpostavljan da bi s istim rezonom mogao da se ovde vakciniše i Handke, ali nisam se raspitivao). Istina, nije mi jasno na osnovu čega je dovela i svog muža, ali valjda i za to ima objašnjenje.
gvozden1 gvozden1 18:26 02.02.2021

Re: ......

apacherosepeacock
A koji je to fazon sa vakcinisanjem stranih državljana?


Ma baba* joj (sigurno bila) Srpkinja..
(*kao i svima koji kažu neku lepu reč odande)

E ako je to onda smo stvarno nisko pali.
To čak ni od Vučića nisam očekivao.

A ne znam šta bi drugo bilo.

Hajd možda se neko seti nekog valjanog razloga.

Nego, ovih dana sam te se često sećao :)

Pročitam, Velja Nevolja, i setim te se.
Samo jedno J vas razlikuje, on je Belivuk.
gvozden1 gvozden1 18:30 02.02.2021

Re: ......

Pretpostavljan da bi s istim rezonom mogao da se ovde vakciniše i Handke

Pa onda ok, to je taj nivo :)

Šalim se.

U redu, to je možda formalni razlog, ali i ne drži baš vodu.
Pored silnih ograničenja u svemu i svačemu, ograničiti vakcinaciju na svoje građane, u uslovima kad vakcine nema, bi bilo samo normalno.



apacherosepeacock apacherosepeacock 18:32 02.02.2021

Re: ......

Samo jedno J vas razlikuje, on je Belivuk.


Ne smem ni da pitam ko je taj - ono 'nevolja' (zlo)sluti. :)
gvozden1 gvozden1 18:41 02.02.2021

Re: ......

apacherosepeacock
Samo jedno J vas razlikuje, on je Belivuk.


Ne smem ni da pitam ko je taj - ono 'nevolja' (zlo)sluti. :)

Taj.
magnus magnus 19:10 02.02.2021

Re: ......

Druga država, druga nacija, čovek iz drugog, trećeg ešalona, ni po čemu, osim po ocu, naročito bitan, a ti se iživljavaš nad lešom.
Koga briga za korupciju u Hrvatskoj?

Miro je bio Nešto kao Franjin Ranković
Davie Davie 00:35 03.02.2021

Re: ......

nsarski
Filip Mladenović
Glavni problem režiranih ratova tokom devedesetih je u tome što pljačke, silovanja, etnička čišćenja... nisu bile propratne pojave već suština režije.

Upravo o tome govori i već 2 decenije piše i objašnjava Domagoj Margetić u svojim knjigama i publikovanim tekstovima.

A kada sredinom naredne 2022. godine istekne njegova potpisana obaveza skrivanja državnih i vojnih tajni Republike Hrvatske, tek će onda uslediti "crni biseri" saradnje Slobe i Franje!!!


Sto mu gromova, Filipe, ti si zaista zalutao u bespućima povjesne zbiljnosti!
Prvo, navodno pišeš o Franji Sr. i Franji Jr. koji je juče preminuo (to tvoj naslov kaže da je tema), pa se onda nekako umetne u prvi plan taj neki Domagoj, za koga, iskreno, ja jedva da sam čuo i nemam pojma zašto je važan, te sada kažeš da on zna tajne koje će uzdrmati svet, ili svijet. Ono što si nam do sada otkrio o tim tajnama već i vrapci znaju - ne vidim ničeg spektakularnog u tome.
I najzad, tu se ističeš ti, kao prijatelj Domagoju, toliki prijatelj da na sebi nosiš majicu sa naslovom njegove stare knjige. Pa vi ste, bre, braća nerazdvojna, božju ti majku! Ti ispade glavni junak svog bloga.


Razgovori na 30+ godisnjicama mature izgledaju stereotipno, uglavnom se prica o stvarima koje se nikad nisu dogodile ili su se dogodile totalno drugacije, ne zbog samopg laganja nego zbog ogromne vremenske rupe (za pojedinca). A najbolje je kad se u raspravu oko jedne tako lazno iskonstruisane stvarnosti ukljuce i drugi, da je svojim odusevlejenjem potvrde, srecan i onaj koji je umislio da je to istina, srecni i oni koji su se sa elanom trudili da potvrde tu anegdotu.

Tako i ovo novinarsko prisecanje na period od pre 30 godina.
docsumann docsumann 13:50 03.02.2021

Re: ......


mentol mentol 17:23 03.02.2021

Re: ......

docsumann
s vremena na vrijeme odgledam na HRT ili 5. Dan ili Nedeljom u 2, i to bez ikakve neugodnosti i osjećaja krivice

Ja sam voleo pogledati i "treći format" (bila je neka simpatična voditeljica, ne znam da li se još emituje) i vrtlaricu (takođe...)
i naravno, "na rubu znanosti"
docsumann docsumann 17:58 03.02.2021

Re: ......

i naravno, "na rubu znanosti"


to sam baš dosta gledao u vrijeme kad sam stigao na blog.
magnus magnus 19:19 02.02.2021

teme i dileme

čudo , filipe kad se več bakčeš sa "jugoslavenštinom" kako nisi obratio pažnju na smrt ugledne Londonske psihoanalitičarke rialde šebek ( marija iz žikine dinastije) . Usput nekidan je umrla i dr Irena Milić od Kovida, psihoanalitičarka i psihoanalitički trener , jedna od najlucidnijih srpskih psihoanalitičkih umova
kamilo_emericki kamilo_emericki 21:50 02.02.2021

Ubuduće

Filipe prije nego počneš pisati blog provjeri kod zastupnika slobode misli i izražavanja da li ti lično možeš birati temu i pisati šta misliš da je ispravno.
Možda bi bilo bolje da oni napišu šta misle da treba a ti samo staviš potpis ispod.
O trouglu otac, sin i klovn Domagoj teško je izabrati ko je najgori, ne zbog toga što su Hrvati već zbog njihovog života i djela, ali nisam došao ovdje zbog oca, sina i Domagoja već zbog ovog teksta:


AUTORI Bele knjige navode:

"Aforizmi su postali veoma popularan, moglo bi se reći sve popularniji, oblik izražavanja (slanja) aktualnih političkih poruka.

Broj autora tih aforizama nije velik - većinu ih piše nekolicina satiričara. Uz neka poznata, odranije afirmirana imena (Duško Radović, Milovan Vitezović, Brana Crnčević), u prvi je plan izbilo nekoliko autora iz tzv. omladinske štampe (Vladimir Jovićević Jov, Filip Mladenović, Aleksandar Baljak, Petar Lazić, Iva Mažuranić, Zoran Spasović, Mirko Mlakar i dr.), koji aforizme objavljuju u više omladinskih listova, a svoje im je stranice otvorila i 'Politika ekspres', donekle i 'Politika', a ponekad i 'Književna reč' (A. Baljak).


Da li si ti ovaj Filip Mladenović od kojeg su drhtale "komunističke" vlasti?
Filip Mladenović Filip Mladenović 03:28 03.02.2021

Re: Ubuduće

Da.
bene_geserit bene_geserit 04:00 05.02.2021

Re: Ubuduće

Meni su Filipovi aforizmi uvek delovali onako Alan-Fordovski.
kamilo_emericki kamilo_emericki 09:24 04.02.2021

Bivî bloger Elis

Pomenuti otac i sin i pratilac im Domagoj su poznati po ratu koji je razorio Jugoslaviju. O djelu tog rata, bosanskom, ima interesantan tekst bivšeg blogera ovdašnjeg Elisa na portalu: poskok.info
EKSKLUZIVNA ANALIZA, ELIS BEKTAŠ: Sve o slučaju Mahmuljin i odredu El-Mudžahedin
Link
shmoo shmoo 09:00 05.02.2021

Re: Bivî bloger Elis

kamilo_emericki
Pomenuti otac i sin i pratilac im Domagoj su poznati po ratu koji je razorio Jugoslaviju. O djelu tog rata, bosanskom, ima interesantan tekst bivšeg blogera ovdašnjeg Elisa na portalu: poskok.info
EKSKLUZIVNA ANALIZA, ELIS BEKTAŠ: Sve o slučaju Mahmuljin i odredu El-Mudžahedin
Link



Која је преузета са портала Преокрет где је бивши блогер ваљда отишао на позајмицу са Блога Б92 до краја сезоне? (ЛИНК)

(Примећујем да је Елис одласком на позајмицу променио и стил свога писања.)



ANTONIJE KOVAČEVIĆ: Zašto nam treba PREOKRET?

By ANTONIJE KOVACEVIC 10th December 2019


“Usamljenost rađa misao, misao rađa nezadovoljstvo, nezadovoljstvo pobunu.” Meša Selimović

Ko? Šta? Preokret. Regionalni internet portal.

Od koga? Od čega? Preokret od onoga na šta smo navikli, iako nam ne prija. Štaviše – izjeda nas, tišti i uznemirava. Preokret od načina razmišljanja u kome se konstatuju posledice a ne analiziraju uzroci, ne traže i ne nude rešenja.

Kome? Čemu? Portal je namenjen Vama u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori (a i šire) koji ne mislite da je sve gotovo, koji niste potonuli u depresiju i pomirili se sa neminovnim – sa onim što volimo da nazivamo sudbinom i što olako prepuštamo višoj sili da njime upravlja.

S kime? S onima koji ne leleču nad sudbinom, već pokušavaju da promisle puteve u bolje sutra (Ako ne za nas, onda bar za našu decu). S pametnima koji su svoju pamet spremni da podele sa drugima, u cilju opšteg dobra i prosperiteta. S obrazovanima koji ne traće vreme na sterilne polemike i konstatacije činjeničnog stanja, već pozivaju na akciju. S maštovitima koji svojom maštom inspirišu druge.

Čime? Slovima, rečima, rečenicama, mislima, idejama…(dopuni niz)

O kome? O čemu? O svemu što je suštinski važno. O onome o čemu, zatrpani gomilom suvišnih informacija, ne stižemo da mislimo.

+++++++++++++++

Koristeći svih sedam padeža bavićemo se temama koje smatramo suštinskim po fizički opstanak, mentalno zdravlje i miroljubivu koegzistenciju građana na ovim prostorima.

Pokušaćemo da čitaocima dešifrujemo poruke koje im šalju vladajuće elite, da ih ogolimo i demistifikujemo, ne bi li građani stekli pravu sliku sveta u kome žive i zauzeli prema njemu stav koji je lišen propagandom nametnutih emocija i standarda ponašanja.

Takođe, trudićemo se da, uz podršku najumnijih ljudi regiona, upremo prstom na ključne probleme sa kojima se naša osiromašena i devastirana društva nalaze, kao i na moguće pravce delovanja koji bi mogli dovesti do njihovog rešavanja.

“Ljudi su dorasli da se obračunavaju s drugim ljudima, ali ne s problemima.”, govorio je veliki Tin Ujević.

Preokret će, bez patetike i nostalgije, ukazivati na pozitivne primere suživota naroda na ovim prostorima, i boriti se da oni nikada više u istoriji ne budu poprišta krvavih sukoba zbog kojih se danas nalazimo na dnu evropske civilizacijske lestvice, a naša deca u kolonama napuštaju zemlju.

“Strah životu kalja obraz često. Ko na brdo, ak i malo, stoji, više vidi no onaj pod brdom.” – pisao je Njegoš.

Mi se nadamo da ćemo u vašim životima ponekad zaličiti na ovo njegovo “brdo”. I da Vam penjanje uz njega neće biti naporno.

P.S. Ako Vam je sve potaman, med i mleko teku potocima, onda nemate puno razloga da se zadržavate na Preokretu. Vama je potreban maser, sauna i pedikir, a ne portal. Ili bar ne ovakav.

Vaš Antonije Kovačević, glavni i odgovorni urednik





Занимљиво, овај Антоније Ковачевић је и југословенски и српски новинар за разлику од нашег домаћина овде који је само југословенски новинар. (ЛИНК)


И мењао је клубове, то јест новине, за које је играо чешће него што неки мењају гаће и чарапе.


Ако вам је добро, онда ништа.

magnus magnus 23:17 05.02.2021

Re: Bivî Beograđanii

Pomenuti otac i sin
jel hapšenje Velje Nevolje i navijača Partizana zadnji pokušaj uništavanja antifašističke ostavštine druga generala ,skojevaca i doktora nauka sa 6 razreda osnovne i par partiskih kurseva Franje Tuđmana . Neko Fiipe kako si zaboravio naglasit da je Miroslav rođeni Beograđanin ( sad dal krugodvojkaš jebemliga ) i po tvojoj mentalnoj matrici Srbijanac
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:19 06.02.2021

Re: Bivî Beograđanii

Sada treba proveriti da li su Belovuk & CO one fantomke iz Savamale 2016. godine!?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana