Istorija| Na današnji dan

Dan kada je počelo odbrojavanje

apostata RSS / 12.03.2021. u 23:10

149986_original.jpg

 

Na novinama je datum 12. mart, ali to o čemu one pišu dogodilo se zapravo jedanaestog, a moglo je (no o tome u novinama nije pisalo) da se završi i 10. marta ... no ti datumi ustvari nisu ni bitni (osim kao povod ovog bloga), jer sve što je dovelo SSSR do 11. marta 1985. počelo se dešavati mnogo, mnogo prije, a ovo je bio samo početak završnog čina.

Onaj koji je pobijedio u 'igri prestola' kasnije će govoriti da je sve prošlo k'o po maslu, međutim nije tako bilo.

Da je išlo' sve k'o po maslu' stvar bi bila gotova već 10. marta, ali nije se moglo, moralo se čekati još tu jednu noć i kada je 1988. na XIX Partijskoj konferenciji te probleme uvezi izbora  pomenuo J.K. Ligačev, odmah je poslije nje ekspresno smjenjen sa mjesta drugog čovjeka partije.

Aktuelni gensek takve stvari nije praštao, ni manje stvari nije praštao, a kamo li tako nešto. Nije dugo trebalo, a njegova zlopamtljivost i osvetoljubivost vrlo brzo su postanu legendarne.

Jednom je tako, na samom početku svog mandata, prolazio Kutuzovskim prospektom pored kuće L.I. Brežnjeva, a tamo se na zidu nalazila mramorna polica sa svakodnevno mijenjanim cvijećem. Direktno iz auta je nazvao načelnika 9-te uprave KGB-a generala J.S. Plehanova (obezbjeđenje visokih državnih funkcionera) i naredio mu da se sa zida doma sa brojem 26. skine ta polica.

I kada je riječ o Brežnjevu to je bilo ništa, to je bio tek početak - ’88. on je provukao incijativu za izmjenu naziva svega što je nosilo Brežnjevljevo ime, a ’89. svog prethodnika lišio je posmrtno i ordena Pobjeda.

Nije ništa bolje, ako ne i gore, prošao i njegov direktni prethodnik, K.U. Černjenko, no zato za razliku od njih J.V. Andropov nije bio takve sudbine, njega on nije dirao, a i kako bi, da nije bilo tog čovjeka on bi te ’85. najvjerovatnije još uvijek sjedio u kancelariji sekretara Stavropoljskog krajkoma.

E a taj Stavropoljski kraj nije nimalo nebitan fakt u biografiji posljednjeg sovjetskog genseka. Za tadašnjeg prosječnog građanina taj dio SSSR-a asocirao se sa poljoprivredom i sa fantastičnim banjama. Sovjetski rukovodioci bili su više-manje stari ljudi i usluge banjskog liječenja bile su im i te kako potrebne.

Svi oni nekada ređe, nekada češće dolazili su tamo na terapije, a domaćin im je naravno bio tadašnji gazda Stavropolja, tako da su ga svi oni veoma dobro znali. Posebno dobre odnose naš 1. sekretar Stavropoljskog krajkoma uspostavio je sa trojicom članova Politbiroa – predsjednikom KGB-a J.V. Andropovim, sekretarom CK za ideologiju M.A. Suslovim i sekretarom CK za poljoprivredu F.D. Kulakovim. Prva dvojica bila su i rodom iz Stavropoljskog kraja, a treći je nekada takođe bio stavropoljski gazda. No od te trojice iznimno prisan odnos  imao je sa Andropovim, s kojim je od kraja 60-tih nekoliko  puta provodio odmor.

Prelomni momenat bila je iznenadna smrt 1978. veoma perspektivnog Kulakova. Jurij Vladimirovič uz pomoć Mihaila Andrjeviča  zdušno je  prionuo da na to mjesto dođe njihov zajednički stavropoljski prijatelj.

Nije da je sve išlo glatko. Njihovom pulenu protukandidat je bio F.T. Margun 1. sekretar Poltavskog obkoma, doktor poljoprivrednih nauka, nosilac ordena Heroj socijalističkog rada, veteran VOV-a i tvorac  tzv. metode besplužne obrade zemlje, koja se u Ukrajini izuzetno dobro pokazala.

Bez obzira na izuzetno jakog kandidata Andropov i Suslov su ipak uspjeli - novi sekretar CK za poljoprivredu postao je njihov izabranik.

L.I. Brežnjava u suštini dugo nije ni trebalo nagovarati – ’mladića’ iz Stavropolja poznavao je i on. Posljednji put su se sreli te godine na željezničkoj stanici grada Mineralne vode, a sa Brežnjevom su tada bili i Andropov i K.U. Černjenko, sekretar CK i načelnik Opšteg odjela CK KPSS.

Kasnije je taj događaj dobilo naziv  ’susret 4 genseka’. 

Nakon toga stvari su krenule ubrzanim tokom. Čovjek koji je svoju karijeru počeo kao pomoćnik kombajnera, samo godinu dana kasnije 1979. postaje kandidat za člana Politbiroa, a iduće 1980. on će biti izabran i za punopravnog člana.

Za sve ovo trebalo mu je 22 mjeseca od momenta kako je doselio u Moskvu.

Bez Andropova i Suslova (kome je u međuvremenu u Stavropolju podigao muzej) i novostečenog simpatizera ministra odbrane D.F. Ustinova, tako nešto teško da bi bilo moguće.

Jer npr. gore pomenuti Černjenko postao je kandidat za člana tek nakon 12 godina robovskog rada na mjestu načelnika Opšteg odjela CK, a Ivan Vasiljevič Kapitonov je tako 18 godina upravljao iznimno važnim Odjelom organizaciono-partijskog rada CK (kadrovi) i nikada nije postao ni kandidat . Nikada to nije postao ni K.V. Rusakov, a bio je sekretar CK zadužen za kontakte sa svim partijama soc. država i dugogodišnji pomočnik Brežnjeva.

No pored mentora bilo je i mnogo sreće – Politbiro je tako 1980. odredio da on predvodi delegaciju u posjeti S. Koreji, a Kim Il Sung revoltiran time što mu SSSR šalje delegaciju na čijem čelu nije član Politbiroa unaprijed odbije da je primi. Na kraju je morao da na njezinom čelu pođe V.V. Grišin, Prvi sekretar moskovskog gradskog komiteta KPSS.

Kada se vratio nazad, od dugog puta avionom sav ispaćen javno je predložio stavropoljskog srećkovića prevesti u članove – mlad je, dobro podnosi avion, neka brate on leti.

Andropov je to naravno jedva dočekao i iskoristio kao još jedan argument u svakodnevnom masiranju Brežnjeva.   

No to članstvo vrlo lako je to moglo biti i njegov plafon ... i bilo bi samo da je Brežnjev poživio još nekih 3-4 sedmice. Negdje u tome roku, odnosno početkom decembra ’82, trebao je biti održan Plenum CK na kojem bi Brežnjev dao ostavku i svoj položaj predao 1. sekretaru CK Komunističke partije Ukrajine V.V. Ščerbickom, a ovaj prema najmlađem sekretaru CK sigurno ne bi imao milosti, zbog propasti, na njegovu incijativu provedenih, reformi sovjetskog agrokompleksa.

Takve stvari su uvijek do tada bile test – ili si prošao ili si pao.

Međutim taj plenum nije održan - Brežnjev je umro 10. novembra.

Novi gensek postao je Andropov. Koliko je Jurij Vladimirovič uradio na poravljanju rejtinga i položaja svog mezimca vidi se po ’banalnim’ stvarima kao što su npr. fotografije najviših rukovodilaca SSSR-a na sahrani Brežnjeva. Na tim fotografijama on se nalazi na posljednjem mjestu u redu članova Politbiroa, dok na fotografijama sa Andropovljevog pogreba on je prvi sa desne strane do novog generalnog sekretara Černjenka.

Andropov mu je npr. dao da vodi zasjedanja Sekreterijata CK, a znalo se desiti da vodi čak i sjednice Politbiroa.

S tom praksom novi gensek Černjenko mislio je prekinuti i u tome ga je podržao stari član Politbiroa i  Predsjednik Savjeta ministara SSSR-a N.A. Tihonov. Pod pritiskom Ustinova Černjenko ga je ipak ostavio, mada taj njegov položaj nije bio zvanično zaveden kroz papire.

Međutim problem je bio kompleksniji i bio je u tome što je to bio posao koji je po tradiciji obavljao nezvanični drugi čovjek partije ili neformalni Drugi sekretar, a taj Drugi sekretar je opet po tradiciji bio i onaj koji je odgovoran za ideologiju.

E to sa ideologijom Černjenko ipak nije mogao progutati, pa je stavropoljcu zabranio da se useli u kabinet Suslova, a osim toga dao je naređenje da se izvrši tiha provjera njegovog stavropoljskog perioda.

Černjenko je naravno znao da je je Andropov tog novopečenog neformalnog 2. sekretara CK htio da vidi kao svog nasljednika i znao je da je Ustinov njegovom emisaru, nekada zamjeniku, a sada Predsjedniku KGB-a i kandidatu za člana Politbiroa, V.M. Čebrikovu, dao obećanje da će podržati  Andropovljevog kandidata.

No znao je vrlo dobro i to i da je Ustinov kasnije, nakon razgovora sa njim i dvojicom najstarijih i najuglednijih članova Politbiroa N.A. Tihonovim i A.A. Gromikom (ministrom vanjskih poslova i prvim zamjenikom Tihonova u Sovjetu ministara), ipak pristao da novi gensek postane Černjenko, a bez njegovog pristanka izvesti tako nešto ne bi bilo nimalo lako.

A Ustinov je opet na ovo pristao iz dva razloga, prvi je to što je Tihonov kategorički odbio da se saglasi sa Andropovljevim izborom, a drugi je opasnost da na to mjesto sjedne Gromiko, koji je opet, zbog svog karaktera, bio neprihvatljiv za Ustinova.

No da se mi vratimo na našeg neformalnog Drugog sekretara. Taj položaj kao startna pozicija bio je jako dobar, ali mogao je i nemati nekog značaja i to je postalo naročito aktuelno nakon smrti posljednjeg od trojice njegovih nekadašnjih mentora.

Ustinov umire u decembru 1984,  sa njim on gubi jaku podršku u Politbirou, a ona će mu i te kako biti potrebna.

Istina Andropov ga nije ostavio sasvim praznih ruku.

Jurij Vladimirovič izvršio je nekoliko važnih promjena u aparatu CK – sekretar  CK za ekonomska pitanja postao je N.I. Rižkov, na mjesto načelnika Odjela organizaciono-partijskog rada postavljen je J.K. Ligačov, a važnu poziciju načelnika Odjela nauke i kulture dobio je nekadašnji rektor Akademije društvenih nauka, V.A. Medvedev.

Takođe je promjenjen i predsjednik KGB-a J.V. Fedorčuk (kojeg je na to mjesto imenovao Brežnjev, da se nađe njegovom nesuđenom nasljedniku Ščerbickom ) i na njegovo mjesto je stavljen već pomenuti Andropovu vjerni Čebrikov, a osim toga za predsjednika Sovjeta ministara RSFSR postavljen je I.V. Vorotnikov, koji je po brzini dobijanja statusa kandidata za člana Politbiroa , a zatim i prelaska u njegove punokrvne članove, zeznuo čak i stavropoljskog rekordera – Vorotnikov je naime sve to obavio u jednoj  jedinoj 1983. godini.

 Naravno sve je to bilo fino i sve je to bilo bez sumnje korisno (npr. uloga Ligačova u njegovom izboru biće gigantska), ali pored svega toga trebalo je i u samom Politbirou imati nešto istinski veliko i moćno, nešto što je moglo prelomiti situaciju.

I to istinski veliko i moćno našao je u posljednjem mastodontu Politbiroa, u Gromiku. Ovaj je u toku Černjenkova mandata odustao od namjere da juriša na poziciju njegovog nasljednika. Shvatio je da bi njegov izbor, kao izbor još jednog starca, mogao izazvati ne samo nezadovoljstvo u javnosti, nego i u samoj partiji.

I tačno je to da je za posljednjih 5 godina jedan za drugim umrlo je 8 članova i kandidata za člana Politbiroa (A.N. Kosigin, Suslov, Brežnjev, T.J. Kiseljev, A.J.Peljše, Š.R. Rašidov, Andropov,Ustinov) i sada će kao deveti uskoro još otići i smrtno bolesni Černjenko.

No bez obzira na tu ’petoljetku raskošnih sahrana’ ta priča o ’starcima’ je ustvari nategnuta i isforsirana floskula – Brežnjev je umro sa 75, Andropov sa 69, a Černjenko je u momentu smrti imao 73. Ispisnik posljednjeg je bio tada aktuelni predsjednik SAD Ronald Regan i za njega niko nije govorio da je starac.

Drugo je pitanje to što su posljednji sovjetski rukovodioci i pored mogućnosti prvoklasne medicinske njege, izgledali kao polumrtvaci, ali to pitanje bi trebalo postaviti prvenstveno i njihovim doktorima i njihovom načelništvu.

Pregovore između Gromika i drugog čovjeka partije vodili su posrednici: Gromikov sin i direktor Instituta Afrike An.A. Gromiko s jedne strane, a sa druge trojica Andropovljevih momaka - direktor IMEMO (Institut svjetske ekonomije i međunarodnih odnosa) A.N. Jakovljev, direktor Instituta istoka  E.M. Primakov i načelnik PGU (Prva glavna uprava KGB-a – obavještajni odjel) general-pukovnik V.A. Krjučkov.

Datum konačnog dogovora po svemu sudeći je treći mart, a mjesto gdje je on sklopljen je jedna obična klupa u parku ispred zgrade CK na Starom trgu. Te klupe danas tamo nema, uklonjena je kada je na tom mjestu napravljen spomenik ’Herojima Plevne’.

Dogovoreno je sljedeće: Gromiko će podržati njegovu kandidaturu, a za uzvrat će dobiti mjesto Predsjednika Prezidijuma Vrhovnog Sovjeta SSSR-a i svog čovjeka na mjestu ministra vanjskih poslova - ili njegovog tadašnjeg zamjenika G.M. Kornijenka ili dugogodišnjeg ambasadora SSSR-a u SAD A.F. Dobrinjina.

Gromiko će naravno jednim dijelom biti prevaren, u julu njegovo ministarsko mjesto dobiće E.A. Ševarnadze, do tada Prvi sekretar CK KP Gruzije. Na mjestu Predsjednika Prezidijuma istina provešće tri godine i poslije jedne burne svađe sa tadašnjim Generalnim sekretarom otići će u penziju.

Već godinu dana kasnije zažalio je za svojim izborom, čak je na samom kraju života , po memoarima Vorotnikova, praktički priznao da je pojeo govno, a ko zna šta bi tek rekao da je sve 'odgledao' do kraja i da je vidio kako je njegovom zaslugom izabran čovjek, koji će sahraniti državu čije je interese beskompromisno branio i kojoj je služio skoro 50 godina.

I tako dođosmo opet do nedelje 10.03.1985.

Konstantin Ustinovič Černjenko umro je tog dana u 19h i 20m.

Jevgenij Ivanovič Čazov (još je živ), načelnik 4. glavne uprave Ministarstva zdravlja SSSR-a i čovjek koji je bio zadužen za zdravlje članova Politbiroa od 1967. godine, piše u jednoj od svojih nekoliko iznimno zanimljivih knjiga, da je neformalni drugi sekretar CK pokazivao ubjedljivo najveće interesovanje za zdravlje Černjenka.

Da li zbog toga ili zato što su se njih dvojica poznavali još od 1971. sa odmora u Kislovodsku ili možda zato što se ipak radilo o neformalnom drugom čovjeku partije, Čazov je prvi poziv poslije Černjenkove smrti uputio upravo njemu.

Slično je postupio i prije dvije i po godine kada je umro Brežnjev, tada je prvi telefon koji je zazvonio bio Andropovljev telefon.

I to je bilo to – igra prestola ušla je u završnu fazu. Prvoobavješteni je odmah počeo telefonirati članovima Politbiroa .., no ne svima.

Politbiro je brojao tada 10 članova, a pored njih sjednicama Politbiroa mogli su prisustvovati i u raspravama učestvovati i kandidati za člana Politbiroa (njih je tada bilo pet, s tim što je jedan bio i sekretar CK), kao i sekretari CK, kojih je takođe bilo 5 (s tim što su funkciju sekretara CK obavljali i neki članovi Politbiroa).

No pravo glasa imali su samo članovi Politbiroa.

Osim toga postojala je i jedna veoma caka – odluke Politbiroa (ne samo o ovome, nego o svemu) punovažne su i obavezujuće bez obzira na to koliko je članova Politbiroa bilo prisutno sjednici. To pravilo važi još od Lenjinovog vremena, kada je zbog građanskog rata i strane intervencije uvijek jedan broj članova Politbiroa bio odsutan.

Po tom pitanju 10.03.1985. bio je skoro pa idealan dan.

Četiri člana bila su odsutna – G.V. Romanov (donedavno Prvi sekretar lenjingradskog obkoma, a od 1983. sekretar CK zadužen za vojno-industrijski kompleks), Ščerbicki, D.A. Kunajev (Prvi sekretar CK Komunističke partije Kazahstana) i Vorotnikov.

Prva tri bili su protivnici izbora čovjeka iz Stavropolja, Dinmuhameda Ahmetoviča Kunajeva npr. niko nikada nije čuo da je izgovorio njegovo ime i prezime, uvijek je o njemu govorio u stilu onaj 'mladić', nikada mu nije ni telefonirao, a kamo li da mu je ušao u kancelariju.

E ali za razliku od njih Vorotnikov je bio siguran i bio je na njegovoj strani.

Od onih 5 koji su bili u Moskvi protiv njega su bili Grišin i Tihonov. Sa Gromikom je imao dogovor, kao i sa G.A. Alijevim (prvi zamjenik predsjednika Sovjeta ministara SSSR-a), dugogodišnjim kolegom i prijateljem pokojnog Andropova, a  posljednjeg ćlana Politbiroa ,M.S. Solomonceva (glava Komiteta partijske kontrole) ako bude trebalo preubijediće Gromiko.

Ovih 5 uredno su obavješteni i o smrti Černjenka i o predlogu (koji je naravno potekao od prvoobavještenog), a sa kojim su se odmah složili i Gromiko i Alijev, da se sjednica Politbiroa održi istog dana u 22h.

Znači samo dva sata i 40 minuta od smrti Černjenka. To je bio apsolutni rekord i nešto što do tada nikada nije praktikovano.

E ali šta je bilo sa onima koji nisu bili u Moskvi?

Romanov je bio na odmoru u Palangi, u Litvaniji. O smrti Černjenka obavješten je u 22h. Helikopterom je bio prebačen na Klajpedski aerodrom. No tamo su se potrudili ubijediti ga da ne leti zbog neočišćene piste i izuzetno lošeg vremena . Morao je upotrijebiti sav svoj autoritet da ih ubijedi u suprotno. Prilikom poletanja metri su falili da ih vjetar baci u more, uspjeli su se izvući samo zahvaljujući vještini pilota.

U Moskvu je stigao pred samu sjednicu.

Kasnije se ustanovilo da aerodromska pista u Klajpedi nije očišćena po naređenju iz Moskve, zbog navodne bojazni da zbog vremena može doći do nesreće prilikom poletanja.

Kunajev je obavješten u 23h. Njegov let iz Alma-Ate trajao je 4 sata. U zdanje CK je ušao negdje oko 6 sati ujutro.

Ščerbicki je bio u SAD gdje je otišao u dvonedeljnu službenu posjetu. 10.03. nalazio se u San Francisku. O smrti Čenjenka saznao je tek sljedeći dan (po moskovskom vremenu) i to iz vijesti. Sa njim u delegaciji je bio stari Andropovski kadar G.A. Arbatov, direktor Instituta SAD i Kanade, koji je o smrti saznao ekspresno brzo od svog kolege, prvog zamjenika načelnika Međunarodnog odjela CK A.S. Černajeva, ali o toj novosti nije obavjestio Ščerbickog.

Iz SF nije bilo letova za Moskvu, pa se Romanov obratio za pomoć Amerikancima. Dobio je avion, ali ne odmah i na putu do Nju Jorka pratili su ga lovci USAF. Na aerodrom u Nju Jorku sletio je u 15h i 30m 11.03. (po moskovskom vremenu), tamo ga je trebao čekati sovjetski avion, no zbog tehničkih problema on još nije ni poletio sa Kube.

Ubrzo se ispostavilo se da to više nije ni bitno – ambasador SSSR-a Dobrinjin i predstavnik SSSR-a u UN O.A. Trojanovski, koji su ga na aerodromu dočekali, obavjestili su ga da sjednica Politbiroa završila i da je novi gensek izabran novi .

Mnogo kasnije će načelnik Opšteg odjela V.I. Boldin priznati da je zadržavanje njegovog leta iz Nju Jorka bila briljantno izvedena operacija Čebrikovih momaka.

S Vorotnikovim stvari su bile drugačije. 10.03. on se nalazio na pregovorima u Titogradu. Za smrt Černjenka javljeno mu je u 19h i 40m. U Moskvu je doletio negdje oko pola šest ujutro.

Krnja sjednica Politbiroa počela je tačno na vrijeme. Stenogram sa te sjednice još nije pronađen, tako da se ona može rekonstruisati samo iz memoara ili intervjua učesnika.

Drugi čovjek partije nije sjeo na do tada uobičajeno mjesto, na sredinu vrha stola, nego nekako sa strane. Prvo se toplim riječima oprostio od pokojnika, a zatim bez ikakvog uvoda postavio pitanje kada će biti sazvan Plenum CK?

Plenum je ono tijelo koje svojim potvrđivanjem predloga Politbiroa zapravo bira genseka.

Nije čekao odgovor nego je sam predložio da to bude sutra. Neki su se usprotivili toj brzini, ali na kraju je većina to prihvatila. Kada je umro Brežnjev Plenum je održan na treći dan od njegove smrti , a u slučaju Andropova tek na četvrti dan.

Poslije toga se diskutovalo o raznim pitanjima, a među njima je bio i sastav komisije za sahranu i tu je odmah izniklo pitanje predsjednika i to pitanje postavio je zna se ko.

E nakon toga je nastao muk, jer po tradiciji predsjednik te komisije je i novi Generalni sekretar. Prvi se oglasio Romanov, koji je je predložio Grišina (71 g.). Taj predlog je po nekim svjedočenjima poklopio ili Čebrikov, napravivši aluziju je na nedavni slučaj korupcije u Moskvi, gdje Grišin bio glava Moskovskog komiteta partije ili Gromiko sa dosjetkom kako je dosta bilo nošenja mrtvačkih  sanduka.

Zatim je Grišin predložio Romanova (62 g.), ali odmah je dodao i da Grigorij Vasiljevič istina ima nezgodno prezime, e na to je onda ustao Gromiko i rekao kako je očito da osim neformalnog Drugog sekretara ozbiljan kandidat ne postoji.

Po nekim verzijama poslije toga je stvar bila gotova i predlog novog  genseka je utvrđen, a u drugim verzijama se opet tvrdi da to nije bilo sve. Ove posljednje je mnogo vjerovatnije, jer da je ono prvo tačno tada se ne bi sazivala i druga sjednica Politbiroa 11.03. u 14h.

Noć je bila više nego besana.

O održavanju vanrednog Plenuma obavješteni su svi članovi CK, a onda je Ligačov posebno zvao svakog od njih i sa svakim obavio razgovor i tamo gdje je to trebalo razgovor je prerastao u ’prijateljsko ubjeđivanje’.  

No takvi slučajevi bili su u manjini, jer je on kao načelnik Odjela organizaciono-partijskog rada u nekih nepunih dvije godine obavio gigantski posao smjenivši više od 70% sekretara obkoma, krajkoma, rajkoma i gradskih komiteta.

Ligačov je čak oformio i posebnu grupu od nekih dvadesetak sekretara koji su trebali odigrati ulogu ’jurišnika’ u slučaju da stvari pođu onako kako ne treba. Ta grupa je u toku prijepodneva održala sastanak u njegovom kabinetu.

I sjednica u 14h 11.03. počela je na vrijeme i na njoj je pitanje novog Generalnog sekretara bilo brzo rješeno. Prvi je ustao Gromiko i opet je ponovio svoj predlog od prošle sjednice, niko od prisutnih nije imao na to ništa da replicira. Predlog je izglasan jednoglasno.

Ostalo je još da to potvrdi Plenum.

Njegova sjednica je zakazana za 17h. Prisustvo na Plenumu bilo je skoro stopostotno, za to se pobrinula armija koja ih je urgentno dopremala vojnim avionima. Isto se to dogodilo i '57. kada je trebalo spašavati Hruščeva i kada je Plenum odbio da ga smjeni, na predlog trojke Molotov-Maljenkov-Kaganovič.

Predlog Politbiroa pred članove Plenuma iznjeo je Gromiko, koji se podobro uživio i tom prilikom čak i rekao:“… ovaj čovjek ima lijep osmijeh, ali i željezne zube.

Plenum je glasao u 18h i 11m i jednoglasno potvrdio predlog politbiroa. Od smrti Černjenka nije nije prošlo ni 24h.

Novi Generalni sekretar CK KPSS postao je Mihail Sergejevič Gorbačov.

Odbrojavanje je počelo.

1483190_800.jpg
 

 

Tagovi



Komentari (309)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stemajz stemajz 00:27 13.03.2021

ставропољски крај

је дао још једног великог преваранта, солжењицина...

него, ако буде наставака, хоће ли ићи назад на почетак краја,односно долазак хрушчова?
apostata apostata 10:07 13.03.2021

Re: ставропољски крај

је дао још једног великог преваранта, солжењицина...

Da.
Stavropoljski kraj je dao po svim mogućim anketama (domaćim i stranim) dva od tri danas najomraženija i najprezrenija čovjeka Rusije.
него, ако буде наставака, хоће ли ићи назад на почетак краја,односно долазак хрушчова?

Bojim se da ja to nisam kadar stemajz. To je posao za cijeli život.
Pa i ovo je (da budem pošten) samo grebanje po površini.
Gdje metastaziranje KGB-a, gdje kompromitovanje Ščerbickog,Romanova i Grišina, gdje ... ma uostalom ko če sve to nabrajti.
Milan Novković Milan Novković 17:32 13.03.2021

Re: ставропољски крај

apostata
је дао још једног великог преваранта, солжењицина...

Da.
Stavropoljski kraj je dao po svim mogućim anketama (domaćim i stranim) dva od tri danas najomraženija i najprezrenija čovjeka Rusije.
него, ако буде наставака, хоће ли ићи назад на почетак краја,односно долазак хрушчова?

Bojim se da ja to nisam kadar stemajz. To je posao za cijeli život.
Pa i ovo je (da budem pošten) samo grebanje po površini.
Gdje metastaziranje KGB-a, gdje kompromitovanje Ščerbickog,Romanova i Grišina, gdje ... ma uostalom ko če sve to nabrajti.

Hej, nemoj da se foliraš i samo ulepšavaš avatare sada, sad kad si se "probio" moraš da pišeš, znaš kako to ide kod Rusa - čim si vanredno dobar, pravac Sibir (puno pameti, talenta i sirovina tamo, pa si produktivniji kad si na licu mesta
Черевићан Черевићан 00:38 13.03.2021

осмех, а тек зуби

ili,odbrojavanje je počelo

партијски кадрови
потрошна су роба,
многим дат' прилику
да'с у том опроба
apostata apostata 10:09 13.03.2021

Re: осмех, а тек зуби

Черевићан
ili,odbrojavanje je počelo

партијски кадрови
потрошна су роба,
многим дат' прилику
да'с у том опроба

Čer ovo je mislim prvi stih kojim ste komentarisali neki moj blog, možda griješim, ne znam - u svakom slučaju hvala.
shmoo shmoo 00:48 13.03.2021

Непоменик*






Примећујем, Апостата, да си током читавог текста попут Динмухамеда Ахметовича Кунајева избегавао да поменеш име овог формидабл омладинца и да си то учинио тек на крају текста.

Хвала за текст, изузетно занимљиво. Ми ни тада, пре 35 година, овде нисмо знали много о томе, а данас тек знамо још мање како је све то текло. Приметили смо само да се после Брежњева смењују као на траци све до Непоменика.

Ми смо се већ тада бавили неким својим домаћим бригама овде.

Нпр. ја исто тако врло мало знам и о оном пуцању тенкова на руску Думу (1991. беше?) јер су тада оне наше бриге из 1985. почеле да прелазе у сурову стварност.

И баш зато што ми овде заправо о свему томе тако мало знамо (у просеку гледано), овај текст ти је баш вредан.


______________________________________________________________


* - "Iz straha čak ni ime nisu smeli da mu izgovore da ga ne bi dozvali, već su ga nazivali eufemizmima – nepomenik, kamenik, pogan, onaj iz gore, divjina, ala, zver…"







tess1 tess1 07:39 13.03.2021

Re: Непоменик*

- "Iz straha čak ni ime nisu smeli da mu izgovore da ga ne bi dozvali, već su ga nazivali eufemizmima – nepomenik, kamenik, pogan, onaj iz gore, divjina, ala, zver…"

Dobar citat, al tek šta se dobro krije iza njega.. blago znatiželjnim dušama.
apostata apostata 10:11 13.03.2021

Re: Непоменик*

shmoo





Примећујем, Апостата, да си током читавог текста попут Динмухамеда Ахметовича Кунајева избегавао да поменеш име овог формидабл омладинца и да си то учинио тек на крају текста.

Хвала за текст, изузетно занимљиво. Ми ни тада, пре 35 година, овде нисмо знали много о томе, а данас тек знамо још мање како је све то текло. Приметили смо само да се после Брежњева смењују као на траци све до Непоменика.

Ми смо се већ тада бавили неким својим домаћим бригама овде.

Нпр. ја исто тако врло мало знам и о оном пуцању тенкова на руску Думу (1991. беше?) јер су тада оне наше бриге из 1985. почеле да прелазе у сурову стварност.

И баш зато што ми овде заправо о свему томе тако мало знамо (у просеку гледано), овај текст ти је баш вредан.


______________________________________________________________


* - "Iz straha čak ni ime nisu smeli da mu izgovore da ga ne bi dozvali, već su ga nazivali eufemizmima – nepomenik, kamenik, pogan, onaj iz gore, divjina, ala, zver…"










Ali nije bilo od početka namjerno, nego sam to zapazio tokom pisanja i onda rekoh sebi 'hajde da pokušam do kraja'.
Mogu ti reći da nije bilo lako i ima mjesta gdje vidim da je nategnuto.
shmoo shmoo 10:23 13.03.2021

Re: Непоменик*

apostata

Ali nije bilo od početka namjerno, nego sam to zapazio tokom pisanja i onda rekoh sebi 'hajde da pokušam do kraja'.






Што би се рекло, срце говори оно што глава и неће.


Mogu ti reći da nije bilo lako i ima mjesta gdje vidim da je nategnuto.



Нисам ја то приметио. Баш се некако лепо уклопило.




EDIT: Ако будеш имао времена и воље, макар само за мене као што си за мене писао она три сјајна блога о образовању, напиши нешто о оним тенковима који пуцају на Думу 1991.

Баш бих волео да чујем о томе од некога ко је добро упућен јер стварно скоро ништа не знам сем онога што се те '91. пробијало кроз наше локалне вести којих је било исто оволико као што их има разних и сада у овој инфодемији током пандемије.

tess1 tess1 07:28 13.03.2021

I onda je došao Apostata

Prije dan-dva spominjem ćutljivog poznanika koji je nakon života u Rusiji i Sibiru a na moje pitanje - kako je tamo?, odgovorio - sve je veće.

Hm, od danas, nakon ovog bloga, možemo reći - i sve je duže.

Saznali smo. :)
apostata apostata 10:13 13.03.2021

Re: I onda je došao Apostata

tess1
Prije dan-dva spominjem ćutljivog poznanika koji je nakon života u Rusiji i Sibiru a na moje pitanje - kako je tamo?, odgovorio - sve je veće.

Hm, od danas, nakon ovog bloga, možemo reći - i sve je duže.

Saznali smo. :)



Večina mojih blogova su takvi - šta mogu slavenski sam opširan.
milisav68 milisav68 10:45 13.03.2021

Re: I onda je došao Apostata

apostata
tess1
Prije dan-dva spominjem ćutljivog poznanika koji je nakon života u Rusiji i Sibiru a na moje pitanje - kako je tamo?, odgovorio - sve je veće.

Hm, od danas, nakon ovog bloga, možemo reći - i sve je duže.

Saznali smo. :)



Večina mojih blogova su takvi - šta mogu slavenski sam opširan.

Ko Rat i Mir.

Stvarno, mnogo "likova", moram još jednom da pročitam da utvrdim gradivo.

U svakom slučaju, piši o Rusiji, mnogo malo znamo o njoj iznutra.

tess1 tess1 10:54 13.03.2021

Re: I onda je došao Apostata

Večina mojih blogova su takvi - šta mogu slavenski sam opširan.

Ma nije to mana u mojim prelijepim slavenskim očima, biti posvećen baš tako kao ti. :)
shmoo shmoo 10:54 13.03.2021

Re: I onda je došao Apostata

milisav68

Ko Rat i Mir.

Stvarno, mnogo "likova", moram još jednom da pročitam da utvrdim gradivo.



Када сам то читао први пут у гимназији, за домаћу лектиру, читао сам само делове о Рату, а моја лепша половина је у то исто време читала само делове о Миру.

После, када смо се упознали као студенти, она мени причала о Миру, ја њој о Рату, па смо тако натерали једно друго да прочитамо тог Толстоја у целини целости.

Али и дан-данас се догоди да она мене пита, рецимо, ко је Денисов, а да ја њу питам ко је Марија Болконска јербо не можемо да се сетимо.

Али зато Платона Каратајева обоје знамо напамет још од гимназијских дана.





U svakom slučaju, piši o Rusiji, mnogo malo znamo o njoj iznutra.







apostata apostata 10:56 13.03.2021

Re: I onda je došao Apostata

shmoo
milisav68

Ko Rat i Mir.



Када сам то читао први пут у гимназији, за домаћу лектиру, читао сам само делове о Рату, а моја лепша половина је у то исто време читала само делове о Миру.

После, када смо се упозналио као студенти, она мени причала о Миру, ја њој о Рату, па смо тако натерали једно друго да прочитамо тог Толстоја у целини целости.

Али и дан-данас се догоди да она мене пита, рецимо, ко је Денисов, а да ја њу питам ко је Марија Болконска јербо не можемо да се сетимо.

Али зато Платона Каратајева обоје знамо напамет још од гимназијских дана.





Koja simbioza - vi izgleda nikada niste bili dvoje, vi ste od početka jedno.
apostata apostata 10:58 13.03.2021

Re: I onda je došao Apostata

tess1
Večina mojih blogova su takvi - šta mogu slavenski sam opširan.

Ma nije to mana u mojim prelijepim slavenskim očima, biti posvećen baš tako kao ti. :)

apostata apostata 10:59 13.03.2021

Re: I onda je došao Apostata

U svakom slučaju, piši o Rusiji, mnogo malo znamo o njoj iznutra.

Vrijeme je problem - malo ga je slobodnog.
A da ti pravo kažem nedavno sam skontao i da ga imam sve manje.
shmoo shmoo 11:00 13.03.2021

Re: I onda je došao Apostata

apostata

Koja simbioza - vi izgleda nikada niste bili dvoje, vi ste od početka jedno.






Имамо обичај да замишљамо сцену... Када се моја лепша половина родила (април), Бог се наднео над њен креветац у породилишту и запитао се:"Шта да радим с овом?"

И онда се родио ја (октобар исте те године).

Да не тролујемо даље. Мало шале није на одмет.

alselone alselone 07:49 13.03.2021

Tekstčina!

apostata apostata 10:13 13.03.2021

Re: Tekstčina!

alselone

Hvala alse.
gvozden1 gvozden1 19:21 13.03.2021

Re: Tekstčina!

alselone

Kao da se neki žal provlači ispod :)
Svakako, lepo napisano, nema spora.

Sad, da li je toliki sistem zavisio od jednog čoveka, da li bi, da je umesto Gorbačova došao neko drugi, taj sistem opstao, teško je reći.
Ali teško i poverovati.

Preveliki je to mehanizam bio da bi jedan čovek mogao da ga sruši ili očuva, biće da su razlozi nešto dublji.

apostata apostata 23:17 13.03.2021

Re: Tekstčina!

gvozden1
alselone

Kao da se neki žal provlači ispod :)

Dobro si primjetio.
Bijes i mržnju sam izgleda uspio sakriti.
Svakako, lepo napisano, nema spora.

Blagodarim.
Sad, da li je toliki sistem zavisio od jednog čoveka, da li bi, da je umesto Gorbačova došao neko drugi, taj sistem opstao, teško je reći.
Ali teško i poverovati.

Nećemo ŠBBKBB.
Najviše što se može reći je to da bi, na osnovu onoga što se zna o npr. Romanovu ili Ščerbickom, ovakav scenario skoro bio nemoguć.
Preveliki je to mehanizam bio da bi jedan čovek mogao da ga sruši ili očuva, biće da su razlozi nešto dublji.

Naravno da nije i ako se ta teza može izvući iz teksta, onda sam Boga mi grdno ofalio.

I naravno da je sve dublje.
Ogroman broj ljudi je tu u pitanju.

Npr. ima li ovde na blogu neko ko je čuo (osim stemajza) za Džermena Mihajloviča Gvišijanija?
Sin generala NKVD-a (ime dobio od prvih slova Dzeržinskog i Menžinskog)osnivač i član Rimskog kluba i jedan od osnivača Međunarodnog instituta primjenjene sistemske analize u Austriji i direktor njegove kasnije otvorene Moskovske filijale?

Onda jel' neko čuo za Jevgenija Petroviča Pitovranova, generala KGB,prijatelja i pokrovitelj Ota Vilhemoviča Kuusinena a kasnije savjetnika Andropova i Primakova i pored toga predsjednika Trgovačko-industrijske palate SSSR?

Pa onda sam Kuusinen?
Ala šta tu tek sve ima!

Ili npr. šta se ovde zna o časopisu 'Problemi mira i socijalizma' (koji je izdavan u Pragu) i ko je tamo sve od kasnijih perestrojčika stažirao?

Itd .......

To je more houči, more!
alselone alselone 23:33 13.03.2021

Re: Tekstčina!

Kao da se neki žal provlači ispod :)

Provlači se i kod mene.
Ne zbog same propasti komunizma nego zbog načina na koji se sve izdešavalo i posledica koje je imalo i po nas ali i po ekonomiju i ustrojstvo sveta.

Ja se trudim da ne budem šablonizovan i da na kompleksne stvari gledam kompleksno.

Iako o samoj ideji komunizma mislim dosta lošeg, propast SSSRa na odigrani način donela je mnogo štete celom svetu.

Na kraju krajeva - oni su na svojoj koži i svojim načinom života održavali naš kapitalizam pod maskama dobrog lika.
jinks jinks 08:09 13.03.2021

...

Sovjetski rukovodioci bili su više-manje stari ljudi i usluge banjskog liječenja bile su im i te kako potrebne.
...
Posebno dobre odnose naš 1. sekretar Stavropoljskog krajkoma uspostavio je sa trojicom članova Politbiroa – predsjednikom KGB-a J.V. Andropovim, sekretarom CK za ideologiju M.A. Suslovim i sekretarom CK za poljoprivredu F.D. Kulakovim. Prva dvojica bila su i rodom iz Stavropoljskog kraja, a treći je nekada takođe bio stavropoljski gazda.
...
L.I. Brežnjava u suštini dugo nije ni trebalo nagovarati – ’mladića’ iz Stavropolja poznavao je i on. Posljednji put su se sreli te godine na željezničkoj stanici grada Mineralne vode, a sa Brežnjevom su tada bili i Andropov i K.U. Černjenko, sekretar CK i načelnik Opšteg odjela CK KPSS.


Postoji izgleda i ova ključna "slučajna" sličnost između njihovog i našeg zadnjeg genseka. Naime, dok su u svoje vreme (a dok je naš budući gensek u praksi pokazivao kako loš pravnik začudo ne može da postane ništa drugo do i loš bankar ili loš direktor fabrike za proizvodnju industrijskog gasa) drugi bistrili politiku, navijali za Zvezdu, ili brinuli o budućnosti radničke klase, i bili poznati ponekad i po nekim dobrim stvarima i delima - naš zadnji gensek je u svojoj, tada mladjoj generaciji bio poznat po svoj prilici samo po jednom.

Da se svake godine (kao još uvek totalno nepoznat i nebitan lik), dan pred rođendane nacrta pred vratima glavnijih ili manje glavnijih pripadnika stare garde (stariji Stambolić, Ljubičić, Marković, kao i gomile drugih nepoznatijih) sa ulizičkim osmehom na licu i sa poklonom u ruci.

I, ostalo je istorija.

apostata apostata 10:25 13.03.2021

Re: ...

jinks
Sovjetski rukovodioci bili su više-manje stari ljudi i usluge banjskog liječenja bile su im i te kako potrebne.
...
Posebno dobre odnose naš 1. sekretar Stavropoljskog krajkoma uspostavio je sa trojicom članova Politbiroa – predsjednikom KGB-a J.V. Andropovim, sekretarom CK za ideologiju M.A. Suslovim i sekretarom CK za poljoprivredu F.D. Kulakovim. Prva dvojica bila su i rodom iz Stavropoljskog kraja, a treći je nekada takođe bio stavropoljski gazda.
...
L.I. Brežnjava u suštini dugo nije ni trebalo nagovarati – ’mladića’ iz Stavropolja poznavao je i on. Posljednji put su se sreli te godine na željezničkoj stanici grada Mineralne vode, a sa Brežnjevom su tada bili i Andropov i K.U. Černjenko, sekretar CK i načelnik Opšteg odjela CK KPSS.


Postoji izgleda i ova ključna "slučajna" sličnost između njihovog i našeg zadnjeg genseka. Naime, dok su u svoje vreme (a dok je naš budući gensek u praksi pokazivao kako loš pravnik začudo ne može da postane ništa drugo do i loš bankar ili loš direktor fabrike za proizvodnju industrijskog gasa) drugi bistrili politiku, navijali za Zvezdu, ili brinuli o budućnosti radničke klase, i bili poznati ponekad i po nekim dobrim stvarima i delima - naš zadnji gensek je u svojoj, tada mladjoj generaciji bio poznat po svoj prilici samo po jednom.

Da se svake godine (kao još uvek totalno nepoznat i nebitan lik), dan pred rođendane nacrta pred vratima glavnijih ili manje glavnijih pripadnika stare garde (stariji Stambolić, Ljubičić, Marković, kao i gomile drugih nepoznatijih) sa ulizičkim osmehom na licu i sa poklonom u ruci.

I, ostalo je istorija.


Da, postoje slićnosti.
Tamo (a vjerujem i ovdje kod nas) bila je evidentna 'incestna' samoproizvodnja elite, koja je naravno dovela do njezine degeneracije i truljenja.

Bilo je tamo naravno u to vrijeme pravih ljudi, ali su jednostavno počišćeni i uklonjeni.

stemajz stemajz 10:33 13.03.2021

Re: ...

управо то је и постао један од највећих проблема - номенклатура ("проклета каста", како рече стаљин) је врло брзо кренула да кочи вертикалну мобилност у друштву (која је и победила хитлера и изградила супер силу) и остављала само хоризонталну мобилност унутар свог слоја...

apostata apostata 10:54 13.03.2021

Re: ...

stemajz
управо то је и постао један од највећих проблема - номенклатура ("проклета каста", како рече стаљин) је врло брзо кренула да кочи вертикалну мобилност у друштву (која је и победила хитлера и изградила супер силу) и остављала само хоризонталну мобилност унутар свог слоја...

Fursov se vidim i dalje pažljivo čita i sluša.
stemajz stemajz 11:02 13.03.2021

Re: ...

о да :)
мада његове закључке филтрирам мало...
али је енциклопедија на две ноге

има још пар њих од тих историчара које волим да погледам

иначе овако дељагин, хазин причају о економији ок, марцинкевич о енергетици, бивши шпијун безруков је исто скроз добар и тако...

за мене аматера, више него довољно

само ми криво што није прошло да врате вучетићев споменик дзержинском на љубјанки...



apostata apostata 11:21 13.03.2021

Re: ...

stemajz
о да :)
мада његове закључке филтрирам мало...
али је енциклопедија на две ноге

има још пар њих од тих историчара које волим да погледам

иначе овако дељагин, хазин причају о економији ок, марцинкевич о енергетици, бивши шпијун безруков је исто скроз добар и тако...

за мене аматера, више него довољно

Pogledaj Spicina, Jevgenija Jurjeviča (istoričar, savjetnik rektora MPGU) i video snimke, a možeš i naravno čituckat i knjige.

само ми криво што није прошло да врате вучетићев споменик дзержинском на љубјанки...

Biće i to ako Bog da.



stemajz stemajz 11:27 13.03.2021

Re: ...

спицин ми је један од омиљених, поготово кад попизди :)))

недавно сам гледао кад се са неким либтардским маторим јеврејином око стаљина поџапао :)))

онај шишкин је добар исто, онако мирнији

vcucko vcucko 19:09 13.03.2021

Re: ...

jinks

Naime, dok su u svoje vreme (a dok je naš budući gensek u praksi pokazivao kako loš pravnik začudo ne može da postane ništa drugo do i loš bankar ili loš direktor fabrike za proizvodnju industrijskog gasa) drugi bistrili politiku, navijali za Zvezdu, ili brinuli o budućnosti radničke klase, i bili poznati ponekad i po nekim dobrim stvarima i delima - naš zadnji gensek je u svojoj, tada mladjoj generaciji bio poznat ...

Na stranu i Zvezda, nego...

Naš poslednji gensek (mada i to je upitno, i ovi posle njega su ništa drugo nego gensekovi, samo se tako ne zovu) je sjajan primer za jednu (moju) definiciju. Naime, fudbalom vedre i oblače, generalno, loši ljudi. Ali ljudi koji fudbal ne vole, koje fudbal ne zanima, ništa o njemu ne znaju i na njega ne reaguju, su još gori. Oni su baš loši ljudi

Neka se niko ne nađe uvređen, ali ovo je neko moje zapažanje, crtica u beskraju
jinks jinks 19:32 13.03.2021

Re: ...

Za koga li je navijao Mihail Sergejevič.
maksa83 maksa83 21:16 13.03.2021

Re: ...

Ali ljudi koji fudbal ne vole, koje fudbal ne zanima, ništa o njemu ne znaju i na njega ne reaguju, su još gori. Oni su baš loši ljudi

Samo da kažem da si ovim recimo potkačio mog drugara koji je - kada je video na šta liči - svojim sopstvenim parama sredio jedan sprat u Tiršovoj, a jedno leto kad je bila jeziva žega kupio dva erkondišna i svojeručno ih odneo u porodilište. Tip koji brine i o svojoj široj porodici i zadužio je baš nemali broj ljudi koji mu nisu nikakav rod. Ja - kog stvarno svečano boli vreća puna kuraca za tu celu fudbalsku šabanijadu - sam mu objašnjavao šta je Zlatan Ibrahimović.

Hoću da kažem, koliko je retardirano proglasiti za loše ljude sve koji ne dele tvoju opsesiju nekom stvarno efemernom gladijatorskom budalaštinom dodatno kod nas prezasićenom najgorim ološem u svim njenim sferama.

Bukvalno sam zgađen.
predatortz predatortz 21:26 13.03.2021

Re: ...

Ja - kog stvarno svečano boli vreća puna kuraca za tu celu fudbalsku šabanijadu - sam mu objašnjavao šta je Zlatan Ibrahimović.


Evo da se i ja autujem kao loš čovek:

Uvek me je blago boleo qratz koji će od 22 džibera koji trče po livadi proterati loptu među dve vrljike.
gvozden1 gvozden1 21:34 13.03.2021

Re: ...

Bukvalno sam zgađen

Đe s bre Makso, čoveče?
Kako ide drvodeljstvo?

Kad sam pročitao ovo o fudbalu, tebe sam se setio :)

I mene je malo štrecnulo kad sam ovo pročitao, al posle mislim, ko zna što je ovako napisao, ne verujem da ovako misli.

Niko tako ne može da misli, može da tera neki inat.

Čuj, fudbal!
Ebo ih fudbal.
A i Zlatan Ibrahimović
A i Nada Topčagić.
stemajz stemajz 22:11 13.03.2021

Re: ...

+1
ја одгледам годишње 5мин фудбала, максимално
и сморим се
ко год да игра
јбг, не разумем игру, споро ми, досадно
shmoo shmoo 22:15 13.03.2021

Re: ...

gvozden1

maksa83

Bukvalno sam zgađen


I mene je malo štrecnulo kad sam ovo pročitao, al posle mislim, ko zna što je ovako napisao, ne verujem da ovako misli.

Niko tako ne može da misli, može da tera neki inat.




Немојте бити тако строги према нама добровољним паћеницима.

Мислите да ми својевољно одлазимо сваког викенда да се смрзавамо и киснемо на некој бљузгавици да бисмо гледали 22 човека како трче по ливади покушавајући да утерају лопту између два дирека?



Upravo to, na neki način, određuje opsednutog (i služi da objasni zašto tako malo njih prepoznaju sebe kao takve. Jedan momak koji je u prošloj sezoni išao da gleda rezervni tim Vimbldona protiv rezervnog tima Lutona, sasvim sam, jednog ledenog januarskog popodneva – ne zato da se pokaže kao pravi muškarac ili iz neke vrste samoironične momačke drskosti, već zato što je bio istinski zainteresovan – nedavno mi je uporno tvrdio da nipošto nije ekscentrik.) (ЛИНК)



Из исте те књиге:


Ova knjiga je takođe delom istraživanje nekih značenja koja fudbal izgleda da ima za mnoge od nas. Postalo mi je sasvim jasno da moja odanost odaje nešto o mom sopstvenom karakteru i ličnoj istoriji, ali način na koji se u toj igri uživa izgleda da, nudi sve vrste informacija o našem društvu i kulturi. (Imam prijatelje koji će to smatrati pretencioznom besmislicom koja služi sama sebi, nekom vrstom očajničkog opravdanja koje se može očekivati od čoveka koji je veoma veliki deo svog slobodnog vremena proveo mizerno se tresući na hladnoći. Oni su posebno protiv te ideje, jer ja pokazujem tendenciju da precenjujem metaforičku vrednost fudbala, pa ga stoga uvodim u razgovore gde on jednostavno ne pripada. Sada prihvatam da fudbal nema nikakve veze sa Foklandskom krizom, aferom oko Ruždija, ratom u Zalivu, rađanjem dece, ozonskim omotačem, porezima, itd., itd., i želim da iskoristim ovu priliku da se izvinim svima koji su morali da slušaju moje patetično nategnute analogije.)



Ја сам то одавно препознао код себе али никако себи нисам хтео да признам (како рече Хорнби, тако је са свим опседнутима).

Све док ми Шарски једаред на Блогу није овим клипом помогао да схватим и прихватим самог себе. (И хвала му на томе.)

После тога је престало да ми буде важно да ме и други прихвате таквог какав сам са том мојом страшћу.

Уосталом, зар ниси ти, Максо, испричао причу о оцу Љубомира Љубојевића који је говорио да свако од нас има своје занимације?

Чучко, ја те разумем.

Можда се не слажем с тобом, али те барем разумем.





shmoo shmoo 22:21 13.03.2021

Re: ...

stemajz
+1
ја одгледам годишње 5мин фудбала, максимално
и сморим се
ко год да игра
јбг, не разумем игру, споро ми, досадно



Што такође говори нешто о теби исто као и ово што написах у одбрану Чучка говори о Чучку и о мени, зар не?

gvozden1 gvozden1 22:29 13.03.2021

Re: ...

Немојте бити тако строги према нама добровољним паћеницима.


Samo vi uživajte, ne vidim da vam neko brani.

Kad je bila ona frka oko tog Zlatana što je pustio neku pesmu Nade Topčagić, pijem kafu kod sestre, a na TV, N1, novaS, tako nešto, i priča Nada Topčagić!
I to priča bre, pola sata priča na "ozbiljnoj, profesionalnoj, kulturnoj" televiziji.
Nada Topčagić.

To je to, to je fudbal.
maksa83 maksa83 22:29 13.03.2021

Re: ...

Уосталом, зар ниси ти, Максо, испричао причу о оцу Љубомира Љубојевића који је говорио да свако од нас има своје занимације?

Svaka bena ima svoje veselje, ali pok. Ljubojević nikad nije rekao da ko ne voli karanfile ne treba da živi. Nemam ja problem sa tuđim opsesijama (bog zna da imam svoje, i to preko nekoliko) ali se nikad ne bih setio da ljude koje ništa od toga ne zanima proglasim za ni manje ni više nego - zle.
predatortz predatortz 22:30 13.03.2021

Re: ...

споро ми, досадно


E baš to!
Zbog toga i ne mogu da gledam, dok recimo košarku volim.

maksa83 maksa83 22:35 13.03.2021

Re: ...

Kako ide drvodeljstvo?

Evo čamim u gradu i ložim se, čekam da otvorim sezonu, puno planova + žal za abrihterom koji mogu da kupim ali nemam gde soproštenjem da ga stavim.

A i Zlatan Ibrahimović

Sa Zlatanom imam specijalnu vezu, sjebali smo nogu na isti način. Samo njegova vredi oko 300 mil. USD.

Meni je on inače faca. Da budeš onako lud - potpišeš za LA Galaxy a onda platiš celu stranu u LA Times na kojoj piše samo:

Dear Los Angeles,

You're welcome.

Zlatan Ibrahimović



Lujka.
vcucko vcucko 22:42 13.03.2021

Re: ...

shmoo

Чучко, ја те разумем.

Можда се не слажем с тобом, али те барем разумем.

Nekako nisam imao pojma zašto sam to napisao. Dok nisam pročitao reagovanja, želje i pozdrave. Onda mi se javilo. Samo.

Jbt, neki bi ubili zbog dve rečenice. Da se ne boje pržuna, ladno.
A na rečima sve puca od tolerancije, gospodstva i jevropejstva.
Ma ko bi rekao da je čovek koji se ne razume u fudbal sredio sprat bolnice. Eto da sam juče umro ne bih znao da je to moguće, dobro mi otvori oči
Klub inženjera i tehničara...

Da ostanem u temi bloga: Apostata, moj dobri istoričaru i društvenjače, ne brini. Jednom će se sve to juče zvati. A ovuda će proći Talant, redov iz Mahačkale, u punoj ratnoj opremi i u ulozi inkasanta. Na putu za Eštoril.

Sa sve fudbalskom loptom u ruksaku



stemajz stemajz 22:45 13.03.2021

Re: ...

немам ја ама баш ништа против фудбала, ко воли, широко му поље
играо баскет годинама, нешто и рукомет, то сам волео и да гледам
водио и ћеру овде да гледамо кад је србија играла против немачке, да навија дете за своје

само и то све мање

и ја сам бена са својим весељем:

данас чистио мој ћуп у ком сам киселио купус рибанац (супер ћуп швабе имају)

слушао александра дугина о филозофији монархизма

и слушао о новом нуклеарном реактору у руса, "брест-300", опасна справа, требало би да ће моћи да ради и на уранијум-238 и још и да рециклира постојећи нуклеарни отпад, практично да ради у затвореном кругу док не потроши радијацију толико да је више ни нема...
то зову четвртом генерацијом реактора, добро звучи скроз

брест-300

иначе су руси успели већ да покрену свој други тип реактора, бн-800 да ради на тај отпад, тзв mox - линак
gvozden1 gvozden1 22:48 13.03.2021

Re: ...

Meni je on inače faca. Da budeš onako lud - potpišeš za LA Galaxy a onda platiš celu stranu u LA Times na kojoj piše samo:

Dear Los Angeles,

You're welcome.

Zlatan Ibrahimović



Lujka.

:)
Zanimnjivo.
Kad znaš takve detalje zanimnjivo.

Ja sam znao da je on neki dobar fudbaler, i pročitao sam da su ga neki majmuni nešto vređali u Beogardu (jedan, kažu, ali izgleda da je u toj mafiji sve isplanirano i na komandu pa i vređanje) a ovo sa Nadom, e to sam, ne baš svojom voljom, ali ispratio.

Nego, da ne šaramo mnogo ovaj apostatin blog :)
predatortz predatortz 22:58 13.03.2021

Re: ...

Nego, da ne šaramo mnogo ovaj apostatin blog :)


Tako je.

Mlada me izbor poslednjeg genseka SSSR zanima koliko i srpski fudbal.
A braći Rusima želim što i nama - da se oslobode govana i zaostavštine iz tog perioda i vrate snagu svoje države i svog naroda.
vcucko vcucko 23:03 13.03.2021

Re: ...

predatortz
споро ми, досадно


E baš to!
Zbog toga i ne mogu da gledam, dok recimo košarku volim.


Ja dan danas pamtim nekoliko najlepših vaterpolo utakmica ikad. Završile su rezultatima: Mađarska - SAD 3:2 (Svetski kup u Rijeci '79.), SAD - Jugoslavija 4:4 (za zlato na OI u LA '84.) ili Jadran - Partizan 1:3 (finale LEN kupa u Splitu 90- i neke).

Danas kad su produžili utakmice i skratili napade pa su rezultati 17:14 i slično, to jedva mogu da gledam. Do-sad-no.

Odbrana je sastavni i ključni deo igre, dobra odbrana je atraktivna i čak interesantnija od napada. Meni je košarkaška utakmica koja završi rezultatom 63:56 ono pravo, znači da je pobednik pružio maksimum ili tu negde. Rezultat 133:126 kao u NBA je silovanje.
shmoo shmoo 01:46 14.03.2021

Re: ...

gvozden1, maksa83, predatortz, stemajz

Samo vi uživajte, ne vidim da vam neko brani.

Svaka bena ima svoje veselje

немам ја ама баш ништа против фудбала, ко воли, широко му поље



Е сад стварно звучите к'о они ликови што кажу:

"Немам ја ништа против црнаца, нисам ја расиста, али не бих никада седео поред црнца у аутобусу нити бих баш волео да ми се ћерка уда за неког црнца."

Ма пусти, Чучко, џаба сам се мучио с оноликим коментаром.

Праве се глуви к'о да они не знају шта је то страст према нечему, било чему, па се у томе мало занесу и омакне им се свашта.




П.С. - Овај Гарбиџ Чеф (што би рекао Реган у оним старим епизодама Спитинг Имиџа) на насловној страници Тајма из 1985. мора да је навијао за ЦСКА, а не за Спартак, а?






tess1 tess1 06:49 14.03.2021

Re: ...

Čuj, fudbal!
Ebo ih fudbal.
A i Zlatan Ibrahimović
A i Nada Topčagić.

Razigrano. :)

Moj brat je za koronu rekao "ono što zatvori stadione, nije za podcijeniti". Vjerovatno da sam ja pogledala više utakmica, barem onih u finalu SP, od njega, npr 6:0, u moju korist 6, on je 0.
maksa83 maksa83 06:57 14.03.2021

Re: ...

Праве се глуви к'о да они не знају шта је то страст према нечему, било чему, па се у томе мало занесу и омакне им се свашта.

Ma zna vcucko da ja njega volim i cenim kao jednog od retkih kongruentnih ljudi ovde, ne znam što non stop bogoradi da ću da ga streljam.
haklberi_tom haklberi_tom 07:57 14.03.2021

Re: ...

maksa83
Kako ide drvodeljstvo?

Evo čamim u gradu i ložim se, čekam da otvorim sezonu, puno planova + žal za abrihterom koji mogu da kupim ali nemam gde soproštenjem da ga stavim.


Sa abrihterom moraš da budeš veoma oprezan.
Jer - pokazuje tendenciju da abrihtuje jagodice prstiju.
docsumann docsumann 09:08 14.03.2021

Re: ...

haklberi_tom
maksa83
Kako ide drvodeljstvo?

Evo čamim u gradu i ložim se, čekam da otvorim sezonu, puno planova + žal za abrihterom koji mogu da kupim ali nemam gde soproštenjem da ga stavim.


Sa abrihterom moraš da budeš veoma oprezan.
Jer - pokazuje tendenciju da abrihtuje jagodice prstiju.


što je ok ako skidaš na gitari stvari od Sabata Crnog
shmoo shmoo 10:49 14.03.2021

Re: ...

maksa83
Праве се глуви к'о да они не знају шта је то страст према нечему, било чему, па се у томе мало занесу и омакне им се свашта.

Ma zna vcucko da ja njega volim i cenim kao jednog od retkih kongruentnih ljudi ovde, ne znam što non stop bogoradi da ću da ga streljam.






Ма добро, и ово моје је био неуспели покушај... Хм... Шале? Да се мало разонодимо?

Извињавам се свим учесницима на мом неуспеху.

Беспотребни трол.

vcucko vcucko 14:44 14.03.2021

Re: ...

shmoo
gvozden1, maksa83, predatortz, stemajz

Samo vi uživajte, ne vidim da vam neko brani.

Svaka bena ima svoje veselje

немам ја ама баш ништа против фудбала, ко воли, широко му поље



Е сад стварно звучите к'о они ликови што кажу:

"Немам ја ништа против црнаца, нисам ја расиста, али не бих никада седео поред црнца у аутобусу нити бих баш волео да ми се ћерка уда за неког црнца."

Ма пусти, Чучко, џаба сам се мучио с оноликим коментаром.

Праве се глуви к'о да они не знају шта је то страст према нечему, било чему, па се у томе мало занесу и омакне им се свашта.

П.С. - Овај Гарбиџ Чеф (што би рекао Реган у оним старим епизодама Спитинг Имиџа) на насловној страници Тајма из 1985. мора да је навијао за ЦСКА, а не за Спартак, а

Ti južnjaci su dosta teritorijalno nastrojeni.
Moj tip je Kubanj iz Krasnodara (pošto je jel'te FK Krasnodar novija igračka jednog od tajkuna; to je kao što fetivi Đenovezi navijaju za Đenovu, a Sampdoriju preziru i prepuštaju je doseljenicima sa juga).
vcucko vcucko 14:50 14.03.2021

Re: ...

maksa83
Праве се глуви к'о да они не знају шта је то страст према нечему, било чему, па се у томе мало занесу и омакне им се свашта.

Ma zna vcucko da ja njega volim i cenim kao jednog od retkih kongruentnih ljudi ovde, ne znam što non stop bogoradi da ću da ga streljam.

Ni po jada streljanje, naviklo se. Nego me brine ona mala britvica, za one koje voliš i ceniš

Aman bre, daj malo na za.ebanciju, što ste toliko ozbiljni.
U doba kuge je nastao Dekameron, nije valjda korona grđa od crne smrti?!

srdjan.pajic srdjan.pajic 20:41 14.03.2021

Re: ...

слушао александра дугина о филозофији монархизма

и слушао о новом нуклеарном реактору у руса, "брест-300", опасна справа, требало би да ће моћи да ради и на уранијум-238 и још и да рециклира постојећи нуклеарни отпад, практично да ради у затвореном кругу док не потроши радијацију толико да је више ни нема...
то зову четвртом генерацијом реактора, добро звучи скроз

брест-300

иначе су руси успели већ да покрену свој други тип реактора, бн-800 да ради на тај отпад, тзв mox - линак


Floki, a jel se saznalo na kraju šta je prouzrokovalo ono ispuštanje radioaktivnog materijala u atmorsferu što su zabeležili i prijavili Šveđani ili Danci, prošle godine valjda?

A ti brider reaktori postoje već ~60 godina, nego su ih davno batalili jer se ispostavilo da uranijima ima dovoljno i da je dovoljno jeftin za eksploataciju i preradu, a i predstavljali su popriličan rizik (oće deksplodiraju, a pošto su puni plutonijuma to bog otac posle ne može da očisti). E, sad, za ove olovne kažu da su bezbedniji od onih starih, na tečni natrijum, zato sad valjda petljaju sa njima (ne samo Rusi).

Usput, kad pomenu MoX gorivo i bridere, da podsetim na stari film Silkwood.


stemajz stemajz 20:57 14.03.2021

Re: ...

немам појма, право да ти кажем
сећам се да, кад је била експлозија нека на северу негде па погинуло пар људи, то су ваљда нешто са оним буревестником петљали али ту тешко информације цуре, или буду засуте шумом...

наравно да не петљају само руси око ових са оловом, пиче и остали и кажу да супер и сарађују, иду једни код других, амери и французи и руси

наравно да постоје ти бридери одавно, мени је најбоља фора да се постојећи нуклеарни отпад (кога има на стотине тона по свету, довољно да га ложиш ко зна колико година) рециклира до те мере да више не буде проблем за природу - а при томе још правиш струју
и са оловом је супер фора са пасивном сигурношћу
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:14 14.03.2021

Re: ...

наравно да постоје ти бридери одавно, мени је најбоља фора да се постојећи нуклеарни отпад (кога има на стотине тона по свету, довољно да га ложиш ко зна колико година) рециклира до те мере да више не буде проблем за природу - а при томе још правиш струју


A, pa ne nije to baš skroz tako: jeste da se smanjuje zapremina otpada jer bolje sagoriš fisioni materijal, ali ukupna radioaktivnost ostaje ista, jer su produkti fisije isti. Tako da sada umesto da moraš da hendluješ veće količine blago radioaktivnog otpada, ti moraš da se bakćeš sa malim količinama visokoradioaktivnog otpada (ovaj prvi lepo naliješ u one tankove i ostaviš kod Čečena ili Indijanca na rezervatu, a ove druge moraš mnogo ozbiljnije da obradiš i odlažeš duboko pod zemljom ili morem. Izguglaj samo produkte fisije pa ćeš videti kakva sve sranja tu ostaju i to se ne menja za time kako do fisioniog materiala dođeš. Posebna je priča što je proizvodnja MoX goriva dosta komplikovanija i industrijski zahtevnija, i verovatno opasnija po okolinu, od proizvodnje ovih standardnih goriva za konvencionalne reaktore.

Oću reći, nisu brideri neka nova tehnologija koja odjednom nuklereanu energiju čini zelenom i neopasnom po okolinu. Ali ovo sa korišćenjem tečnog olova kao rashladne tekućine je stvarno super fora, bar ovako laički gledano, po pitanju sigurnosti.


dragosevacsutra dragosevacsutra 23:18 14.03.2021

Re: ...

Ali ljudi koji fudbal ne vole, koje fudbal ne zanima, ništa o njemu ne znaju i na njega ne reaguju, su još gori. Oni su baš loši ljudi


ja se jednom zatekao u Banjoj Luci i setao pored Borika, i eto ga stadion Borca. Bila nedelja, ja ajde da privirim ide tekma vidim pet minuta do kraja, usao, zanimljivo. Nisam ni ukapirao ko igra.

E sutra na poslu, nazad u BG kazem kolegi da sam usetao na tekmu Borca, a ovaj u sekundi - 'jebote ladno si gledao Leotar u Banja Luci'...

stemajz stemajz 23:26 14.03.2021

Re: ...

могуће да ја нисам скроз пазио на часу и погрешно скапирао, недавно сам се мало за то заинтересовао
знам дасу помињали нешто око смањења радијације и да би након неких 200г од тог што остане на крају (а мало јако по запремини) то све било безопасно

руси тамо праве и ту фору са затвореним циклусом, да се практично у истој електрани одмах и рециклира отпад иправи нова тура горива од њега, то раде за тај брест

и још имају форе како да онда праве хидроген као нуспроизвод, доста јефтино,то ваљда са швабама раде, фирма линде,па онда аута на хидроген имају више смисла...

северни ток је пројектован да могу да упуцају у њега до 20% хидрогена ваљда
vcucko vcucko 00:00 15.03.2021

Re: ...

srdjan.pajic
наравно да постоје ти бридери одавно, мени је најбоља фора да се постојећи нуклеарни отпад (кога има на стотине тона по свету, довољно да га ложиш ко зна колико година) рециклира до те мере да више не буде проблем за природу - а при томе још правиш струју


A, pa ne nije to baš skroz tako: jeste da se smanjuje zapremina otpada jer bolje sagoriš fisioni materijal, ali ukupna radioaktivnost ostaje ista, jer su produkti fisije isti. Tako da sada umesto da moraš da hendluješ veće količine blago radioaktivnog otpada, ti moraš da se bakćeš sa malim količinama visokoradioaktivnog otpada (ovaj prvi lepo naliješ u one tankove i ostaviš kod Čečena ili Indijanca na rezervatu, a ove druge moraš mnogo ozbiljnije da obradiš i odlažeš duboko pod zemljom ili morem. Izguglaj samo produkte fisije pa ćeš videti kakva sve sranja tu ostaju i to se ne menja za time kako do fisioniog materiala dođeš. Posebna je priča što je proizvodnja MoX goriva dosta komplikovanija i industrijski zahtevnija, i verovatno opasnija po okolinu, od proizvodnje ovih standardnih goriva za konvencionalne reaktore.

Oću reći, nisu brideri neka nova tehnologija koja odjednom nuklereanu energiju čini zelenom i neopasnom po okolinu. Ali ovo sa korišćenjem tečnog olova kao rashladne tekućine je stvarno super fora, bar ovako laički gledano, po pitanju sigurnosti.



Je li, a što to onaj vaš Musk ne spakuje u raketlu pa pošalje putem onog Pionira, ili kako se već zove ono što putuje već godinama i treba da napusti Sunčev sistem. Bem li ga kako se zoe i kuda putuje, znam samo da postoji tako nešto.

On bi ispao džek, rešio bi problem, a vanzemljaci ako nađu - ako su toliko napredni da nam priđu blizu znaće već i šta s tim.
A možda je to kod njih ko kod nas recimo crni kavijar pa eto duplog dobitka
kamilo_emericki kamilo_emericki 00:12 15.03.2021

Re: ...

srdjan.pajic




Šta misliš o eksperimentu ove grupe ljudi koji će provesti u pećini 40 dana bez kontakta sa spoljnim svijetom i dnevnom svjetlosti?
Link
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:14 15.03.2021

Re: ...

могуће да ја нисам скроз пазио на часу и погрешно скапирао, недавно сам се мало за то заинтересовао
знам дасу помињали нешто око смањења радијације и да би након неких 200г од тог што остане на крају (а мало јако по запремини) то све било безопасно


Naravno, moguće da sam i ja u krivu, sećanje ume da vara, mene je ovo mnogo više zanimalo pre jedno 20 godina, sad samo bacim pogled. Sad sam prelistao malo i za taj brest.

A jesi video da ti olovni reaktori proizvode polonijum kao nusprodukt, što baš zgodno dođe da se tamane špijuni, libtardi i ostali nakot kome Car nije mio.

nsarski nsarski 00:30 15.03.2021

Re: ...

Šta misliš o eksperimentu ove grupe ljudi koji će provesti u pećini 40 dana bez kontakta sa spoljnim svijetom i dnevnom svjetlosti?
Link


Nedavno je bilo 50 godina od kad je Milutin Veljković proveo 15 meseci pod zemljom u pećini Samar, dugoj dva kilometra.



Svet nije počeo juče, my dear Watson. Ili, "nema ničeg novog pod suncem, osim istorije koju ne znaš" - H. Truman.

Godinu i 100 dana zazidan sam u pećini - pola veka od Ginisovog rekorda kod Svrljiga
maksa83 maksa83 00:35 15.03.2021

Re: ...

Nedavno je bilo 50 godina od kad je Milutin Veljković proveo 15 meseci pod zemljom u pećini Samar, dugoj dva kilometra.

To je muž čuvene Milerke koja je predavala fiziku u VI beogradskoj. Ko je sa njom imao posla kaže da ovaj nije dovoljno daleko i duboko pobegao.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:48 15.03.2021

Re: ...

kamilo_emericki
srdjan.pajic




Šta misliš o eksperimentu ove grupe ljudi koji će provesti u pećini 40 dana bez kontakta sa spoljnim svijetom i dnevnom svjetlosti?
Link


Ne znam šta da mislim, možda da im ne daju hranu, pa da vidimo šta će biti? . Pa, bio je onaj naš Milutin Veljković godinu dana u pećini, i ništa, mislim, ne sećam se da se nešto značajno sa njim desilo (lud bio lud ostao).

Vidim u ovom tekstu da je ideja da im se uskrati informacija o tekućem vremenu, i da to, pretpostavlja se, izaziva nekakve poremećaje i senzacije. Ali mislim da sam negde pročitao da su ljudi i to testirali (kad su proučavali cirkadijski ritam) i da se čovek uglavnom navikne i na to odsustvo prirodne svetlosti, mada se ne sećam na šta se onda sinhronišu ti naši biološki satovi.

Moje lično iskustvo je prilično skromno, najduže sam proveo ~100 sati pod zemljom, u Pećini nad Vražjim Firovima, na Pešteru, i sem što izađeš štrokav i smrdljiv ko lav, i sve što imaš od odeće ti je manjeviše mokro, jedino ti boje deluju drugačije, mnogo intenzivnije nego pod normalnim okolnostima. Ali to brzo prođe.

U pećini dok smo bili smo imali prost ritam, ustanemo kad ustanemo, klopamo, spakujemo se i krenemo u istraživanje dokle god možemo, znači dok ne popadamo od umora, onda opet klopamo, spavanje i sledeći dan/noć ponovo. Imali smo satove ali ih nismo koristili manjeviše nizašta sem da izmerimo koliko smo dugo bili u podzemlju, i da izlazak naciljamo tako da bude dan da možemo da se osušimo. Uglavnom, da nismo ostali bez hrane i da smo imalo malo više suvog veša čini mi se da bismo mogli da ostanemo dole mnogo duže, bez većih problema.


srdjan.pajic srdjan.pajic 00:59 15.03.2021

Re: ...

Nego ovde kod nas pao sneg kao kad smo bili deca. Najavili su preko metar, isprepadali narod, ispraznili prodavnice (to su mahom ovi metiljavi hipsteri iz Kalifornije). Sada smo tu na oko 15", mada i dalje veje ko blesavo. Decu ne mogu da uteram u kuću, prte sneg u dvorištu ko uz Igman.
tess1 tess1 04:06 15.03.2021

Re: ...

ja se jednom zatekao u Banjoj Luci i setao pored Borika, i eto ga stadion Borca. Bila nedelja, ja ajde da privirim ide tekma vidim pet minuta do kraja, usao, zanimljivo. Nisam ni ukapirao ko igra.

E sutra na poslu, nazad u BG kazem kolegi da sam usetao na tekmu Borca, a ovaj u sekundi - 'jebote ladno si gledao Leotar u Banja Luci'...

Hehe, ovo je dobro. :)
jinks jinks 09:10 15.03.2021

Re: ...

To je muž čuvene Milerke koja je predavala fiziku u VI beogradskoj. Ko je sa njom imao posla kaže da ovaj nije dovoljno daleko i duboko pobegao.


Milerka je krajnje korektna žena. Bila je na proslavi godišnjice mature pre koju godinu, ništa se nije promenila. U VI-oj generalno nije bilo bauk profesora.
stemajz stemajz 09:21 15.03.2021

Re: ...

srdjan.pajic
могуће да ја нисам скроз пазио на часу и погрешно скапирао, недавно сам се мало за то заинтересовао
знам дасу помињали нешто око смањења радијације и да би након неких 200г од тог што остане на крају (а мало јако по запремини) то све било безопасно


Naravno, moguće da sam i ja u krivu, sećanje ume da vara, mene je ovo mnogo više zanimalo pre jedno 20 godina, sad samo bacim pogled. Sad sam prelistao malo i za taj brest.

A jesi video da ti olovni reaktori proizvode polonijum kao nusprodukt, što baš zgodno dođe da se tamane špijuni, libtardi i ostali nakot kome Car nije mio.



ево овде има мало о целом пројекту око бреста: линак

а ово друго: видиш, да мало мућнеш либтардском главом, видео би да ни литвињенко ни скрпаљ (оба случаја на британској територији) нису имали никакав судски епилог на британском суду - зато што је све то обична медијска хајка да се руси оцрне, ништа ново

да то дође до суда, онда би сваки нормалнији адвокад одбране те њихове "високовероватне" доказе разбуцао као говна по ливади, па би имали велики проблем... овако, остаје у домену оних медија где ти идеш по своје мишљење

литвињенка је могуће да је отровао березовски, кад су се поџапали, или пак британци
скрипаља су отровали британци јер им је медијска хајка требала, или пак амери
niccolo niccolo 10:54 15.03.2021

Re: ...

maksa83
Nedavno je bilo 50 godina od kad je Milutin Veljković proveo 15 meseci pod zemljom u pećini Samar, dugoj dva kilometra.

To je muž čuvene Milerke koja je predavala fiziku u VI beogradskoj. Ko je sa njom imao posla kaže da ovaj nije dovoljno daleko i duboko pobegao.

Eto vidiš, lepo ljudi kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji žena...
Milan Novković Milan Novković 12:18 15.03.2021

Re: ...

stemajz
srdjan.pajic
могуће да ја нисам скроз пазио на часу и погрешно скапирао, недавно сам се мало за то заинтересовао
знам дасу помињали нешто око смањења радијације и да би након неких 200г од тог што остане на крају (а мало јако по запремини) то све било безопасно


Naravno, moguće da sam i ja u krivu, sećanje ume da vara, mene je ovo mnogo više zanimalo pre jedno 20 godina, sad samo bacim pogled. Sad sam prelistao malo i za taj brest.

A jesi video da ti olovni reaktori proizvode polonijum kao nusprodukt, što baš zgodno dođe da se tamane špijuni, libtardi i ostali nakot kome Car nije mio.



ево овде има мало о целом пројекту око бреста: линак

а ово друго: видиш, да мало мућнеш либтардском главом, видео би да ни литвињенко ни скрпаљ (оба случаја на британској територији) нису имали никакав судски епилог на британском суду - зато што је све то обична медијска хајка да се руси оцрне, ништа ново

да то дође до суда, онда би сваки нормалнији адвокад одбране те њихове "високовероватне" доказе разбуцао као говна по ливади, па би имали велики проблем... овако, остаје у домену оних медија где ти идеш по своје мишљење

литвињенка је могуће да је отровао березовски, кад су се поџапали, или пак британци
скрипаља су отровали британци јер им је медијска хајка требала, или пак амери

Litvinjenko je bio treća liga, Rusima potpuno nebitan, a previše znao o Berezovskom i raznim igrama.

Skipalj je Rusima bio potpuno nebitan, njemu su problemi sa britancima počeli kad Rusi više nisu marili ni da se vrati u Rusiju, pa dobio od njih garancije, i saopštio svojim hendlerima - tad je od jedne muve postao britancima dve muve, plus, ma koliko manje bitan i ono malo što je znao o britanskim službama nije moglo nazad - to u stvari nikad nije moglo, zar ne, pa to plakanje za majčicom Rusijom i rad na povratku pokazuje koliko je iskočio iz svoje lige u neznanju i naivnosti.
stemajz stemajz 12:27 15.03.2021

Re: ...

ja sam i negde načuo da je skripalj petljao nešto sa onim piscem trećerazrednih scenarija, christoph steele, pa je onda morao biti sklonjen negde za svaki slučaj...

no, nebitno, možeš nagađati šta hoćeš...
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:38 15.03.2021

Re: ...

литвињенка је могуће да је отровао березовски, кад су се поџапали, или пак британци
скрипаља су отровали британци јер им је медијска хајка требала, или пак амери


Dobro, to je već stara priča koju su pokušali da proture ruski (Vladini) mediji, nećemo valjda sad tome da pridajemo neki značaj i da verujemo u te gluposti.

A ne znam kakav epilog na britanskom sudu može da se očekuje kad su počinioci ubistva (na najsuroviji mogući način, o čemu se svi detalji znaju) nedostupni organima gonjenja, šta, da im sude u odsustvu? Ja pretpostavljam da ti likovi koje je Putin poslao na zadatak neće nikad iz Rusije izaći.
stemajz stemajz 16:35 15.03.2021

Re: ...

хехе, мојне си наиван
лако може да се суди људима у одсуству, па тражиш званично од руса да учествују у процесу, захтеваш доказе...

па ако успеш да осудиш, онда притискаш потерницама, интерполом...

исход може да буде и као да ниси судио, нека и буде такав, но онда можеш увек да бомбардујеш доказима и судским одлукама,идеш на неки међународни суд... много озбиљнија прича

а зашто то не раде? па фрка јер на суду ништа не могу да докажу

а по тим медијима где се ти напајаш мудростима, ништа им не треба од свега тога, могу да серу како год хоће и увек има ко та њихова срања гута

треба им повод, направе га
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:00 15.03.2021

Re: ...

srdjan.pajic
литвињенка је могуће да је отровао березовски, кад су се поџапали, или пак британци
скрипаља су отровали британци јер им је медијска хајка требала, или пак амери


Dobro, to je već stara priča koju su pokušali da proture ruski (Vladini) mediji, nećemo valjda sad tome da pridajemo neki značaj i da verujemo u te gluposti.

Зашто мислиш да је Русима могло да одговара да Литвињенково умирање буде тако споро и јавно?

Многи од оних који мисле да су Литвињенка убили Руси, на то питање дају одговор да су Руси тим спорим и јавним умирањем хтели да пошаљу поруку како пролазе "издајници", а исто наводно важи и за Скрипаља.

Ако би то заиста био случај, шта мислиш, зашто су они који диригују енглеским медијима, тако здушно ставили те медије на располагање ФСБ-у и потрудили се да њихова наводна порука буде пренесена?

A ne znam kakav epilog na britanskom sudu može da se očekuje kad su počinioci ubistva (na najsuroviji mogući način, o čemu se svi detalji znaju) nedostupni organima gonjenja, šta, da im sude u odsustvu? Ja pretpostavljam da ti likovi koje je Putin poslao na zadatak neće nikad iz Rusije izaći.

Не знају се сви детаљи, пре свега се не зна ко су починиоци и за чији рачун су убиства почињена.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:34 15.03.2021

Re: ...

хехе, мојне си наиван
лако може да се суди људима у одсуству, па тражиш званично од руса да учествују у процесу, захтеваш доказе...



Pa tražili su zvanično od Putuna da se ovi osumnjičeni kgbovci izruče, da bi bili saslušani, ali je Putin rekao njet, uostalom nisu oni džabe posle počinjenog zločina momentalno pobegli u Rusiju. A i Putin je i inače poznat po tome da se jako obazire na međunarodno pravo, sudove, zajednicu, itd (zato mu je, recimo, bilo jako teško da otme deo susedne zemlje).
stemajz stemajz 17:50 15.03.2021

Re: ...

чекај, јесу дигли оптужницу, судски захтев? јок
што нису наставили суђење у одсуству?

превише шупље, дечак

а што се поштовања међународних закина тиче, русија је за твоје разбојнике мајка тереза

да нису твоји гадови направили државни удар у украјини и довели нацоше на власт, не би крим ни одлучио да се врати кући без испаљеног метка дечаче
твоји бомбардују твоју бившу земљу док ти ликукеш, јадо
freehand freehand 17:52 15.03.2021

Re: ...

da se jako obazire na međunarodno pravo, sudove, zajednicu, itd (zato mu je, recimo, bilo jako teško da otme deo susedne zemlje).

Usraću se...
Redimo da je zaista Rusija htela da napravi to što joj pripisuješ, i da je prvo izmislila Narodni front za oslobođenje Velike Britanije i neke crveno-plavo-bele šlemove i poslala ih na ulice - jel bi onda jedno malo oslobodilačko bombardovanje bilo oke?

gvozden1 gvozden1 18:32 15.03.2021

Re: ...


Pa tražili su zvanično od Putuna da se ovi osumnjičeni kgbovci izruče


Tražili su jer su znali da ih neće izručiti.
Neće, jer niko ne izručuje tako, neko kaže dajte mi tog i tog, a ovaj odmah apsi i šalje.

Zato su i tražili da mi mogli da pišu po novinama, eto vidite da su krivi, da nisu izručili bi ih.

Baš plitko, ali očigledno radi posao.

A suđenje u odsustvu je toliko uobičajena i česta stvar, da je upravo nepokretanje postupka veoma jasan znak kakve dokaze imaju.

Nego Srki, sve ovo je i deci jasno, pa te ozbiljno pitam, jesu li tebe stvarno uspeli da navataju na tu plitku priču, il se zezaš ovde, malo provociraš?
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:59 16.03.2021

Re: ...

Drugovi, ovo malo liči na: što je više kleveta i laži Putin nam je miliji i (čiča) Draži, ovo da uključim i hučija koji je postao i stručnjak za međunarodno pravo.

Oko tog slučaja ubistva na najsuroviji mogući način se sve zna, dokazi su jasni, i dostupni javnosti, sa sve snimcima ovih kvrgavih kgbovaca koji su došli i otrovali čoveka, njegovim iskazima na samrti, tragovima polonijuma koji su ovi prosipali kako su im se ruke tresle, šoljica čaja u koju su ga sipali, kako su ga uneli, kuda su zbrisali, prethodnim neuspelim pokušajima da ga otruju, itd, zna se čak i iz kog tačno reaktora u Rusiji taj polonijum vodi poreklo i kad je proizveden. Ne zna se samo sa 100-% sigurnošću da li je to Putin lično naredio, ili neko od njegovih posilnih, mada ja mislim da je i to jasno, da takve stvarii na taj način bez njega ne mogu da se organizuju i obave.

Ne znam zašto nema suđenja, a ni kome bi tačno trebalo da se sudi sem ovim neposrednim izvršiocima za kojima je raspisana interpolova poternica i traženo izručenje, mogu samo da zamislim koliko biste ovde drečali da ni to nije urađeno. Nije suđeno ni ovim našim ratnim zločincima u odsustvu nego ih se gonilo 10 godina dok ih službe koje su ih čuvale konačno nisu izručile.
principessa_etrusca principessa_etrusca 04:10 16.03.2021

Re: ...

Oko tog slučaja ubistva na najsuroviji mogući način se sve zna, dokazi su jasni, i dostupni javnosti, sa sve snimcima ovih kvrgavih kgbovaca koji su došli i otrovali čoveka, njegovim iskazima na samrti, tragovima polonijuma koji su ovi prosipali kako su im se ruke tresle, šoljica čaja u koju su ga sipali, kako su ga uneli, kuda su zbrisali, prethodnim neuspelim pokušajima da ga otruju, itd, zna se čak i iz kog tačno reaktora u Rusiji taj polonijum vodi poreklo i kad je proizveden. Ne zna se samo sa 100-% sigurnošću da li je to Putin lično naredio, ili neko od njegovih posilnih, mada ja mislim da je i to jasno, da takve stvarii na taj način bez njega ne mogu da se organizuju i obave.

Да ли ти заиста мислиш да су Руси баш толики ПР дунстери да изаберу баш тај начин спорог убиства које је из недеље у недељу на свим телевизијама и насловним страницама, на страну што би то значило да је изабран супер компликован и рискантан метод, поред толиких могућих пречица?

А што се порекла полонијума тиче, Русија је претходно прошла кроз ону ужасну Јељцинову деценију када не да је могао да се набави полонијум из ког хоћеш реактора, него скоро па је модератор реактора био на продају.
benedykt benedykt 09:57 16.03.2021

Re: ...

principessa_etrusca

Да ли ти заиста мислиш да су Руси баш толики ПР дунстери да изаберу баш тај начин спорог убиства које је из недеље у недељу на свим телевизијама и насловним страницама, на страну што би то значило да је изабран супер компликован и рискантан метод, поред толиких могућих пречица?.

Tačan odgovor da, nađeni su pri tome čak i tragovi polonijuma na avionskim sedištima u avionu sa kojim su došli, odnosno sve se tačno zna. Inače je Litvinjenko trebao da umre isto veče i da sve ostane neprimećeno, ali je nekim neverovatnim čudom preživeo pa se sve razotkrilo. Ima ta priča i svoju predistoriju u smislu a zašto je tačno ubijen, koja je tek monstruozna, kao što ima i bukvalno bizarni nastavak kako je jedan od dvojice ubica tj Andrej Lugovoj završio kao poslanik partije Žirinovskog u Dumi, pa još dobio i orden od Putina. Inače razlog zašto je ubijen Litvinjenko je što je trpao nos pa još i objavio knjigu, koja će inače istog časa biti zabranjena u Rusiji, o čuvenom slučaju Šećera iz Rjazanja. Naime to je jedna od najmontruoznijih priča u Rusiji, gde je konkurencija zaista žestoka. U septembru 1999. su podmetane bombe sa heksogenom u neke sirotinjske zgrade u Rusiji, pa je tako poginulo nekoliko stotina ljudi a preko hiljadu je povređeno, plus je od samih zgrada ostalo jedno veliko ništa sa kraterom u sredini.
Elem, jedno veče u Rjazanju tog septembra primete stanari jedne zgrade u predgrađu neke ljude kako unose neke džakove u podrum. Brzo pozovu policiju, oni dođu na lice mesta i istog momenta narede evakuaciju zgrade jer se ispostavi da je eksploziv dole i da je tajmer namešten na pet ujutro, tj isto kao i u ostalim zgradama gde su bile ekplozije. Objavi se na svim medijima da je policija uspešno sprečila akciju terorista i to kaže lično ministar policije Rušailo, a pri tome se i potvrdi laboratorijski da je bio heksogen. Policija u Rjazanju zatvori ceo grad, naprave foto-robote troje osumnjičenih i krenu da traže po gradu. Dan ili dva posle na telefonskoj centrali nahvataju poziv gde neko priča sa nekim drugim i gde je jasno da su to počinioci koji se spremaju da pobegnu iz grada. Nađu oni lokaciju sa koga je poziv otišao u samom Rjazanju, spreme se za hapšenje i pođu da proveravaju koje onaj drugi sagovornik. Na svoje čudo ukapiraju da je to centrala FSB-a (tj KGB-a po starom) u Moskvi tj Lubjanka. Tog časa izađe prvi čovek FSB-a Patrušev (eno ga i danas desna ruka Putinova) i kaže kako je cela akcija bila samo proba koju je FSB uspešno izveo, kako nikakvog eksploziva nije ni bilo, već da su operativci FSB-a postavili šećer u džakovima proveravajući budnost građana!!??! Lokalna policija u međuvremenu ne znajući uhapsi ono troje u tom stanu, oni pokažu legitimacije, budu malo zadržani, dođe poziv odozgo i puste ih.
Te eksplozije po Rusiji tada su bile povod za početak 2. Čečenskog rata, a tadašnji premijer Vladimir Vladimirovič Putin od nepoznatog političara sa bukvalno 2% podrške, zahvaljujući tom ratu a sa malo medija i mačo spina postane ubedljivo najpopularniji čovek u celoj Rusiji. Jeljcin mu preda presto za Novu godinu i on lagano dobije izbore par meseci posle toga. Ostalo je istorija. Svi koji su se petljali i trpali nos oko Šećera iz Rjazanja su pobijeni, tipa poslanik u Dumi Juri Šekočihin koji je otrovan sa nečim par godine posle toga i to tako da se bukvalno raspao u pet dana, kao što je isto tako par njih imalo ”sreće” pa dobilo samo metak u čelo, a Litvinjenko pobegne u London pa dobije na kraju balade čaj sa polonijumom.
benedykt benedykt 10:23 16.03.2021

Re: ...

stemajz

скрипаља су отровали британци јер им је медијска хајка требала, или пак амери

Aha kako da ne, samo još ostaje da se objasni a šta su tačno tražila dva operativca GRU-a taj dan u predgrađu Solsberija, pa ih kamere na bukvalno par stotina metara od kuće Skripalja. Dakle zašto su pukovnik GRU tj bivši pripadnik Specnaza Anatolij Čepiga i major GRU vojni lekar Aleksandar Miškin išli u Solzberi po nekom buđavom vremenu, zašto su se gle čuda vratil dan kasnije pošto su Skripaljevi otrovani. Kako je moguće da Vladimir Vladimirovič Putin nije prepoznao ljude kojima je koliko par godina pre toga lično uručio ordene, nego je rekao da su njih dvojica samo najobičniji turisti koji su išli eto tako u Solzberi. Zašto su pri tome imali lažne pasoše na imena Boširov i Petrov?! Itd itd itd, morao bih deset komentara da napišem samo da bih objasnio makar najbitnije stvari oko cele priče, pošto je na primer postojao i treći član njihove ekipe koji bio u Londonu kao logistička podrška, pa se u međuvremenu ispostavilo da je taj isti čovek najverovatnije snimljen kako u garaži u Sofiji prilazi kolima trgovca oružjem Emanuila Gebreva. Gebreva, njegovog sina i direktora u njegovoj firmi neko taj dan otrovao Novičokom i to tako što su im stavili otrov na kvake na njihovim kolima. Naravoučenije jedan, ne veruj u lošu propagandu. Naravoučenije dva, prvo dobro proveri neke stvari.
stemajz stemajz 11:00 16.03.2021

Re: ...

брате, ово је толики спам булштом, да је то смехотрес :)

то што британци кажу да су нашли трагове у авиону, веруј, нема проблема :)

мени је ово много занимљивије:

Sir Robert Owen, presiding over the inquest into Mr Litvinenko's death, has written to Justice Secretary Chris Grayling after previously ruling he could not hear evidence linked to the alleged involvement of the Russian government in public.
The ruling was published after the coroner accepted an application by the Foreign Office to keep certain information under wraps.

...


June 2013
A inquest into Mr Litvinenko's death is delayed as the coroner decides a public inquiry would be preferable, as it would be able to hear some evidence in secret.

July 2013
UK government ministers rule out a public inquiry into Mr Litvinenko's death, saying an inquest would be an effective investigation into his death.

Jan 2014
Marina Litvinenko takes up a case in the High Court to force the UK government to hold a public inquiry into her husband's death.

11 Feb
The High Court says the Home Office had been wrong to rule out a public inquiry before the outcome of an inquest.


кога занима око рјазања, без да чита ово горе прежвакавање као "истину", може мало да прочита овде, на енглеском је, па нека сам доноси закључке


а за чепигу/баширова... нека си ти нама жив и здрав, закачен на "истине" које сервира bellingcat...


од мене ти је доста, умишљена триперчино
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:09 16.03.2021

Re: ...

Да ли ти заиста мислиш да су Руси баш толики ПР дунстери да изаберу баш тај начин спорог убиства које је из недеље у недељу на свим телевизијама и насловним страницама, на страну што би то значило да је изабран супер компликован и рискантан метод, поред толиких могућих пречица?


A ja se pitam zašto se tu bira trovanje kao metod za uklanjanje političkih protivnika a ne stari dobri isprobani metodi?

Zar nije jednostavnija likvidacija na licu (odabranog) mesta ili otmica/nestanak netragom i slično?

Gledam i kako je Kim Džong Un naredio likvidaciju starijeg polubrata, plan, izvršenje, mesto (nije smeo na kineskoj teritoriji, gde je polubrat živeo, da ga ubije već kad je ovaj otputovao u susednu zemlju), takođe otrov, od koga je umro u roku od sat vremena.


benedykt benedykt 11:44 16.03.2021

Re: ...

stemajz
брате, ово је толики спам булштом, да је то смехотрес :)

то што британци кажу да су нашли трагове у авиону, веруј, нема проблема :)

мени је ово много занимљивије:

[i]Sir Robert Owen, presiding over the inquest into Mr Litvinenko's death, has written to Justice Secretary Chris Grayling after previously ruling he could not hear evidence linked to the alleged involvement of the Russian government in public.
The ruling was published after the coroner accepted an application by the Foreign Office to keep certain information under wraps.

...


кога занима око рјазања, без да чита ово горе прежвакавање као "истину", може мало да прочита овде, на енглеском је, па нека сам доноси закључке


а за чепигу/баширова... нека си ти нама жив и здрав, закачен на "истине" које сервира bellingcat...


од мене ти је доста, умишљена триперчино

Pazi tvoj problem što ti je srcu draža tzv željena istina, a svi dokazi za Litvinjenka su nađeni i to nije nikakva tajna, a ti slobodno sebe ubedi da ima ta neka grandiozna zavera i da su svi materijalni dokazi u suštini podmetnuti. To je jedan.
Što se tiče Šećera iz Rjazanja i tu slobodno veruj u neke gluposti i kvazi-analize na nekakvom no-name internet blogu, mislim tvoj privatni problem jer ako treba mogu da ti dam adrese pedeset blogova gde likovi ”dokazuju” da je Zemlja ravna ploča. Inače tipična propaganda gde kao po običaju sve bude neka neverovatna i potpuno nelogična varijanta, a da se pri tome ubaci nekakav fantazmagorični narativ u koji samo malo dete i naravno veliko dete zvano putriJota može da poveruje. Pazi, barem sam se nagledao ovakvih ”amaterskih” i malo manje ”amaterskih” pokušaja, jer šta god da se slično desi a čekisti odmah izađu sa stotinu i pedeset najluđih teorija zašto ne treba slediti očiglednu logiku i priložene dokaze. Inače ako nisi znao imaš i stari snimak sa NTV-a iz emisije koja je napravljena par meseci posle u kojoj se Patrušev preznojava i muca, odgovarajući potpuno nepovezano kada ga besni stanari te iste zgrade u Rjazanju pitaju ovakva nekakva pitanja... Dakle, zašto je FSB uopšte u tom trenutku, kada bukvalno cela zemlja drhti od novog napada, pravio bilo kakvu vežbu takve vrste?! Da li se bilo gde na ovom svetu pa i u Rusiji održala vežba a da niko od nadležnih institucija nije bio unapred obavešten o njoj. Kako je moguće da Patrušev pusti svog sopstvenog ministra tj Rušaila da se javno blamira i priča o terorističkoj akciji koja je sprečena?! Zašto Patrušev izlazi tek dva dana posle cele priče i to tek onda kada su lokalna policija i FSB presreli poziv ka Lubjanci?! Zašto oni pokušavaju uopšte da pobegnu iz Rjazanja ako je sve kao ahaha vežba?! To ti je dva.
Što se tiče Čepige i Miškina znaš li odgovor na pitanje šta su ti ljudi tražili tamo i kako je moguće da Vladimir Vladimirovič Putin nema pojma da su to ista ona dvojica operativaca GRU koje je odlikovao. Zašto se i dalje čeka odgovor na zvanični upit od pre dve godine o tome da li su to zaista oni tj da li uopšte postoje pukovnik Čepiga i major Miškin ili ne. Dima Peskov obećao u septembru 2018. i od tada ništa.
Tako da ti slobodno prepisuj idiotarije i jeftinu propagandu i veruj kako gle čuda uvek neko Rusima truje i ubija one koji nisu u dobrim odnosima sa vlašću. Potpuno neverovatno, a ja mogu sad da ti nabrojim par desetina takvih slučajeva.
benedykt benedykt 11:58 16.03.2021

Re: ...

apacherosepeacock



A ja se pitam zašto se tu bira trovanje kao metod za uklanjanje političkih protivnika a ne stari dobri isprobani metodi?

Zar nije jednostavnija likvidacija na licu (odabranog) mesta ili otmica/nestanak netragom i slično?




Zaštitni znak službe još od vremena SSSR-a i KGB-a, a inače na svako neuspešno trovanje ide deset onih za koje niko nema nikakav dokaz, tj umrli ljudi eto tako odjednom. Tipa ona dvojica iz ruske antidoping agencije Rusada Vjačeslav Sinjaejev i Nikita Kamajev, kojima je baš nekako slučajno stalo srce u razmaku od tri nedelje. Treći njihov drugar Grigorij Rodčenkov je bio dovoljno pametan da brže bolje i to samo dve nedelje pre toga zbriše sa jednim koferom u Ameriku, pa je tako i pukla cela bruka tj saznalo se kako se tačno muljalo u Sočiju. Eno ga negde u programu zaštićenih svedoka. Nažalost, propagadna mašinerija koja sve to pokriva je bukvalno svetski šampion u laganju i spinovanju.
kamilo_emericki kamilo_emericki 11:59 16.03.2021

Re: ...

а за чепигу/баширова.

U vrijeme kad je ova afera bila svakodnevno prisutna u javnosti jedan bicši funkcioner, potpisan sa puno funkcija koje se mogu sve prevesti kao špijun, je rekao da mu afera Skripalj liči i na neuspjeli pokušaj izvlačenja dvostrukog špijuna.
Ni prvi ni zadnji takav slučaj u njihovoj veseloj špijunskoj zajednici.
Najsmješnije u svim tim trovačkim aferama je da najotrovniji otrov kad je u rukama najvećih političko-špijunskih ubica uopšte ne djeluje i da još nikoga nisu uspjeli ubiti sa njim.
Samo se javno izblamiraju.
benedykt benedykt 12:06 16.03.2021

Re: ...

kamilo_emericki
а за чепигу/баширова.

U vrijeme kad je ova afera bila svakodnevno prisutna u javnosti jedan bicši funkcioner, potpisan sa puno funkcija koje se mogu sve prevesti kao špijun, je rekao da mu afera Skripalj liči i na neuspjeli pokušaj izvlačenja dvostrukog špijuna.
Ni prvi ni zadnji takav slučaj u njihovoj veseloj špijunskoj zajednici.
Najsmješnije u svim tim trovačkim aferama je da najotrovniji otrov kad je u rukama najvećih političko-špijunskih ubica uopšte ne djeluje i da još nikoga nisu uspjeli ubiti sa njim.
Samo se javno izblamiraju.

Bez ljutnje ali Novičok ne deluje tek tako tj hop i nema te u dve sekunde i u tome je caka. Dakle, da bi delovao mora da ošteti preko osamdeset procenata holinesteraze, pa ga je jako teško dozirati. Pod dva, lista blamova ruskih službi i to onih koje nikakve veze nemaju sa trovanjima je podugačka, i opšte poznata u samoj Rusiji. U prevodu odavno su predmet sprdnje, jer šalju Western Unionom pare sa adresom pošiljaoca koje je sedište GRU, ili im nalaze u džepovima račune za taksi na relaciji Sedište GRU-Aerodrom Šeremetjevo. Morali ljudi da pravdaju troškove za taksi pa tražili račun, a u WU im bilo glupo da napišu pogrešnu adresu, jer možda potreba ako se pare ne uruče...
Milan Novković Milan Novković 14:32 16.03.2021

Re: ...

srdjan.pajic
Drugovi, ovo malo liči na: što je više kleveta i laži Putin nam je miliji i (čiča) Draži, ovo da uključim i hučija koji je postao i stručnjak za međunarodno pravo.

Oko tog slučaja ubistva na najsuroviji mogući način se sve zna, dokazi su jasni, i dostupni javnosti, sa sve snimcima ovih kvrgavih kgbovaca koji su došli i otrovali čoveka, njegovim iskazima na samrti, tragovima polonijuma koji su ovi prosipali kako su im se ruke tresle, šoljica čaja u koju su ga sipali, kako su ga uneli, kuda su zbrisali, prethodnim neuspelim pokušajima da ga otruju, itd, zna se čak i iz kog tačno reaktora u Rusiji taj polonijum vodi poreklo i kad je proizveden. Ne zna se samo sa 100-% sigurnošću da li je to Putin lično naredio, ili neko od njegovih posilnih, mada ja mislim da je i to jasno, da takve stvarii na taj način bez njega ne mogu da se organizuju i obave.

Ne znam zašto nema suđenja, a ni kome bi tačno trebalo da se sudi sem ovim neposrednim izvršiocima za kojima je raspisana interpolova poternica i traženo izručenje, mogu samo da zamislim koliko biste ovde drečali da ni to nije urađeno. Nije suđeno ni ovim našim ratnim zločincima u odsustvu nego ih se gonilo 10 godina dok ih službe koje su ih čuvale konačno nisu izručile.

Srki, nedaj se, 100% ili ništa, i taknuto-maknuto, nema zezanja

Interesantnija je stvar, esi vido, metamaterijal koji pocepaš ozbiljno čekićem u glavu na jednom mestu a on to onda razvodnji po celom telu i ne izleda kao (baš) toliko pocepan tamo gde si ga zveknuo, ili nimalo.

Ok, niej EM topic, al ovi metamaterijali su da zineš od čuda gde god se okreneš.

Pošto vidim da ti je istina draga oko Litvinjenka - njega je stvarno, možda, koknuo Berezovski (tako, tako je, valjda, i Litvinjenkov otac pričao, osim, naravno, ako mu Putin nije dao 100 marke mesečno da tako priča).

I to sve možda u igri u kojoj je i Berezovski bio niži igrač, a on je bio vanredno pametan, pa čak i prominenti drug član "Familije" oko Jelcinove ćerke (za Berezovskog su i ovde čak neke sudije (oko tužakanja sa Abramovičem) rekle da laže čim zine i da mu se ništa ne može verovati. (iza tih tvojih 100% donekle stoji i jedna od tadašnjih desnih ruku Berezovskog, kojem je, kaže ta ruka, Litvinjenko sve to "objasnio" verbalno onako raspadnut pre nego što je otišao u večna lovišta)

Kako je pukao finansijski priča se da je i Berezovski hteo najzad u majčicu Rusiju - to je stvarno nono, baš njet želja, vrlo naivno i fascinanto je da je i on (ajd Skipalj) poverovao da je to moguće kad se jednom uhvati u kolo sa UK i US agencijama.

Kad su rekli kako je to putinova izmišljotina njegova devojka, berezovskovljeva, je rekla da je to tačno, ali možda je i njoj Putin dao 100 marke mesečno da tako priča.

Tako, dobre su šanse, verovatne, da mu je Berezovski kumovao, al samo nagađamo, a ako te interesuje istina (a znam da si gladan istine) imaš jednog vašeg autora:

Wayne Madsen - on je možda malo wierdo, al onog trrenutka kad mu vaš i naš dvojac od agencija zalepi konspiratosku nalepnicu dobija pluseve od naš što nam je istina draža od Sokrata, pa tako i od tebe pogotovo, nadam se. Ovj link o njemu je cool štivo osim ako imaš pametnija posla, tipa kuvaš nešto ili pažljivo slušaš šta ti žena objašnjava.

A evo ti onda članka, brzo ćeš se pogubiti u njemu, i ja sam (pošto nam se na blogu mota prosto "vrhunski" stručnjak za geo-politiku, kopiranje T-shirts i paradigme, koji na ovu temu može da ti napiše ne 10 komentara (preskroman je) nego 100, i to u par minuta ako zatreba, moram da priznam da, iako sam znao kako i gde da tražim članak, otprilike, morao sam da guglujem da ga nađem (30 sekundi posla), pa prelistam, pošto sam sve zaboravio, pre nego što sam zaključio da me više ne interesuje toliko, i neka ga u zaboravu)

Who was behind the polonium poisoning of former KGB agent Alexander Litvinenko? (moram da te upozorim i da je vlasnik ovog sajta dedica koji se stvarno frlja ponekad, ali ovde je samo preneo tuđi članak autora kojeg nas grupica sa bloga što te nije zapratila na CNNu i danas čita ponekad)

Ipak, having said all this, i da ponovim po treći put, meni je i dalje Berezovski glavni na ovaj (trećerazredni) mlaznjak, i tog Berezovskog su kanije ispoštovali tako što je on dostojanstvenije otišao u večna lovišta, suicided u urednim uslovima, ... možda


freehand freehand 15:17 16.03.2021

Re: ...

benedykt
kamilo_emericki
а за чепигу/баширова.

U vrijeme kad je ova afera bila svakodnevno prisutna u javnosti jedan bicši funkcioner, potpisan sa puno funkcija koje se mogu sve prevesti kao špijun, je rekao da mu afera Skripalj liči i na neuspjeli pokušaj izvlačenja dvostrukog špijuna.
Ni prvi ni zadnji takav slučaj u njihovoj veseloj špijunskoj zajednici.
Najsmješnije u svim tim trovačkim aferama je da najotrovniji otrov kad je u rukama najvećih političko-špijunskih ubica uopšte ne djeluje i da još nikoga nisu uspjeli ubiti sa njim.
Samo se javno izblamiraju.

Bez ljutnje ali Novičok ne deluje tek tako tj hop i nema te u dve sekunde i u tome je caka. Dakle, da bi delovao mora da ošteti preko osamdeset procenata holinesteraze, pa ga je jako teško dozirati. Pod dva, lista blamova ruskih službi i to onih koje nikakve veze nemaju sa trovanjima je podugačka, i opšte poznata u samoj Rusiji. U prevodu odavno su predmet sprdnje, jer šalju Western Unionom pare sa adresom pošiljaoca koje je sedište GRU, ili im nalaze u džepovima račune za taksi na relaciji Sedište GRU-Aerodrom Šeremetjevo. Morali ljudi da pravdaju troškove za taksi pa tražili račun, a u WU im bilo glupo da napišu pogrešnu adresu, jer možda potreba ako se pare ne uruče...


Eto, na primer, ni Milošević, ni Sadam, ni Gadafi nisu hteli da jedu pečurke. Ali je svaki dobio svoju bonu. Demorkatski i kao pojedinac.
Kao Aljende, kao Menderes, kao Mosadek.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:08 16.03.2021

Re: ...

Да ли ти заиста мислиш да су Руси баш толики ПР дунстери да изаберу баш тај начин спорог убиства које је из недеље у недељу на свим телевизијама и насловним страницама, на страну што би то значило да је изабран супер компликован и рискантан метод, поред толиких могућих пречица?


Ne znam da li su dunsteri za PR, ili je to prosto bila demonstracija PR-a mafijaške zločinačke organizacije koja vlada tom zemljom duže od bar nekoliko perioda poluraspada polonijuma, meni se čini da je u pitanju ovo drugo.

Uostalom, ako su Putinu ruke čiste, što ne izruče ove mangalije koje su snimljene tokom izvođenja zločina, a za njima se vukao radioaktivni trag gde god su prošli, ili ako neće, što se sami ne bace na posao i istraže odakle ovima polonijum, ko im je pomogao da nabave, gde je čuvan, kako im je dostavljen, kako su ga izneli iz zemlje, itd, pa ih onda i malo pritegnu da priznaju ko im je izdao naređenje, da li taj Berezovski ili neka druga babaroga koja nije bila u Putinovom džepu, i da to onda lepo i transparentno objave, podele sve nalaze sa kolegama iz Skotland Jarda ili ko je već nadležan za raspetljavanje ubistava špijuna i stranih plaćenika po inostranstvu na naročito surov način.
zilikaka zilikaka 16:40 16.03.2021

Re: ...

Uostalom, ako su Putinu ruke čiste, što ne izruče ove mangalije koje su snimljene tokom izvođenja zločina, a za njima se vukao radioaktivni trag gde god su prošli,

Dočim bi Ameri svoje državljane, taman osumnjičene za kafansko ubistvo zbog ženske, naočigled svih, naravno odmah izručili kome treba.
stemajz stemajz 17:10 16.03.2021

Re: ...

а зашто да изруче било кога без пресуде званичног суда?
тек тако, јер је неко рекао да су то они урадили?

јбт, од ових либтардских мозгова не можеш жив остати, само суд своје партије признају
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:13 16.03.2021

Re: ...

Ne znam da li su dunsteri za PR, ili je to prosto bila demonstracija PR-a mafijaške zločinačke organizacije koja vlada tom zemljom duže od bar nekoliko perioda poluraspada polonijuma, meni se čini da je u pitanju ovo drugo.


Тајне службе убијају, то није спорно.

Ако је циљ сама елиминација, службама је на располагању сијасет много једноставнијих и дискретнијих начина који би евентуално били забележени у штампи на неколико редака или не би уопште.

Ако је циљ публицитет, онда се то ради баш на начин како је убијен Литвињенко. Питање је само коме је такав и толики публицитет одговарао, а коме није, и то уопште није морала да буде нека друга служба јер је руски полонијум био доступан буквално свакоме, као на пијаци, мафијашима, слободним стрелцима итд.

А сејање полонијума и остављање трагова је толико аљкаво и толико аматерско, да је логично претпоставити да је било намерно.



Суши бар у Пикадилију где су остали трагови полонијума.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:06 16.03.2021

Re: ...

stemajz
а зашто да изруче било кога без пресуде званичног суда?
тек тако, јер је неко рекао да су то они урадили?

јбт, од ових либтардских мозгова не можеш жив остати, само суд своје партије признају


Pa da bi bili saslušani i da bi im se posle sudilo. I nije "tek tako", već sam te podsetio da postoji obilje dokaza da su to ovi uradili. Ne znam zašto taj tvoj sputnjik mozak ima poteškoće sa time. Naravno, možeš ti sad da vrištiš da je to sve namešteno od strane podlih britanskih službi samo da se naudi Caru, ali koje tačno dokaze ti imaš za to?

srdjan.pajic srdjan.pajic 18:10 16.03.2021

Re: ...

zilikaka
Uostalom, ako su Putinu ruke čiste, što ne izruče ove mangalije koje su snimljene tokom izvođenja zločina, a za njima se vukao radioaktivni trag gde god su prošli,

Dočim bi Ameri svoje državljane, taman osumnjičene za kafansko ubistvo zbog ženske, naočigled svih, naravno odmah izručili kome treba.


Ne pričamo sad o Amerima, nego o ovih podlim ubicama iz Rusije i njihovom gnusnom delu (evo, reci sama, jesi li čula ikad za nešto bolesnije od toga da čoveku sipaš polonijum u čaj, i to, pazi, u 21. veku), kao i potonjem prikrivanju počinilaca, njihovoj zaštiti od strane države i negonjenju.

kamilo_emericki kamilo_emericki 18:48 16.03.2021

Re: ...

zilikaka
Uostalom, ako su Putinu ruke čiste, što ne izruče ove mangalije koje su snimljene tokom izvođenja zločina, a za njima se vukao radioaktivni trag gde god su prošli,

Dočim bi Ameri svoje državljane, taman osumnjičene za kafansko ubistvo zbog ženske, naočigled svih, naravno odmah izručili kome treba.

Ameri ne dozvoljavaju da se njihovim državljanima sudi ni pred međunarodnim sudom kojeg su oni suosnivači.
Samo oni koji imaju slabu kičmu izručuju svoje državljane drugima.
stemajz stemajz 18:54 16.03.2021

Re: ...

ево га би би си тајмлајн, делови:


4 December
Nine British police officers travel to Moscow to pursue their investigation into Mr Litvinenko's death.



5 December
Russia's prosecutor general, Yuri Chaika, says he will not extradite suspects in the poisoning of Mr Litvinenko to Britain.

Mr Chaika says any trial of a Russian citizen must take place in Russia and that it would be "impossible" for British officers to arrest Russians in their home country.

јел ово неког чуди? било која нормална држава не изручује своје држављане
кад амери буду изручивали своје ратне злочинце што убијају децу по другим земљама, јави се, до тада се покриј ушима и ћути


31 January
The Home Office confirms Russian detectives investigating Mr Litvinenko's death have asked for permission to come to the UK.

и, јесу ли британци дозволили руским пандурима да дођу у британију?
колико видим, руси јесу британцима, види горе


22 May
Mr Lugovoi should be charged with the murder of Mr Litvinenko, the director of public prosecutions recommends.

Sir Ken Macdonald says that Mr Lugovoi, who denies involvement in the death, should face trial.

зашто се стало на овоме? "требало би" и то је то? где је наставак суђења у одсуству? ништа, тајац
зашто је одбијен захтев литвињенкове жене да се то ради јавно?


5 July
Russia officially refuses a UK extradition request for Mr Lugovoi.

The Russian Prosecutor General's Office says the constitution did not allow for the extradition of its citizens.

као што рекох, ово је нормално, своје држављане испоручују само окупиране колоније

британци су могли да одраде суђење у одсуству и да траже да осуђени издржава казну у својој земљи (што сигурно не би било први пут да неко направи срање у једној земљи а казну за то служи у својој), пошто је изручење немогуће

но, онда не може "кадија те тужи, кадија ти суди", него све остаје у либтардском медијском домену, па има сомова великих који се пецају

кад су ти докази тако јаки и све очигледно, што није одрађено суђење?
зашто је остало на "public inquiry" уместо "trial"?

што се годинама вуче до овога:

A public inquiry into Mr Litvinenko's death is announced by UK Home Secretary Theresa May. It is due to conclude by the end of 2015.

и, јесу довели то крају 2015?

едит:

кога занима, овде је званични документ - линак

па кад бациш поглед на закључак, где овај тврди како је сигуран за гомилу ствари, што брате није тужио?
шта му уопште дође "public inquiry"?

мислим, мени је јасно да пајића не можеш убедити јер је он верујући либтард, то је узалудна работа


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana