Društvo| Zabava| Životni stil

Veliki Džo

mariopan RSS / 29.03.2021. u 16:37

Frenki je već neko vreme u stomaku imao onaj osećaj da nešto ide nizbrdo ali on nije mogao da dokuči šta, da bi mogao na vreme da se uhvati za nešto da ga bujica ne odnese. Veliki Džo se već neko vreme čudno ponašao, Frenki je već pomislio da je bolestan ali nije smeo ni da ga pita, jer biti bolestan u zverinjaku u kom su živeli i radili znači da svaka, jača ili slabija zver može da te rastrgne.  Zato je jutros rano bio u njegovom stanu i slušao priču od koje mu se digla kosa na glavi.
 
Džo je već neko vreme bio zaljubljen, nije bio bolestan. Zato niko nije mogao da ga dozove sa ružičastog oblaka da  donese odluku da li nekoga koga uhvate sa prstima u pekmezu treba samo olešiti, polomiti mu rebra, polomiti ruku, nogu ili ga uzidati u nekom podrumu?  Zaljubio se u  neku glumicu,  za koju se kasnije ispostavilo da nije glumica, samo na nju liči, a ona je odlazeći od njega ponela i nešto što nije smela. Da je smeo da se smeje Frenki bi umro od smeha. Veliki Džo je bio veliki i u visinu i širinu,  star i smešan, sa tom drhtavom bradom i podvaljkom koji se tresao, ali mu je bio Gazda i ako on padne Frenki je znao da će kao kula od karata popadati i svi oni oko njega, a to mu nije bilo smešno. 
 
Naime, Velikog Džoa su još zvali i "Bankar". Kod njega se slivala sva gotovina koju bi  skupili za nedelju dana od "posla",  droge, kocke, prostitucije, reketa i zelenašenja....to je bio novac pravog Šefa čije ime niko nije izgovarao. Po taj novac bi jednom nedeljno došli njima nepoznati ljudi uvek drugačijim vozilom i odnosili negde gde se pretvarao u suvo zlato,  što su bolje upućeni zvali "legalni tokovi novca". I Frenki je imao akcije u nekoj građevinskoj firmi čije ime ne bi znao da ponovi, zato je mogao da nosi skupa odela, kravate i cipele a da ga niko ne pita odakle mu.
Taj novac je nestao kada je devojka odlučila da više ne voli Džoa. Džo mu je pokazao komplet kofera iz koga je nedostajao najveći i  pokazao rukom preko grla  za devojku, a novac,  ako vrati, možda će mu Šef oprostiti? I ako je nešto potrošila on će to da nadoknadi samo ne može sve.
 
Koliko je uzela, pitao je Frenki. Mnogo, odgovorio je Džo, i po njegovim izbuljenim očima i znojnom čelu Frenki je znao da je to MNOGO.
 
 Za vozača i prljav posao dao mu je Životinju. Životinja je imao jednu dobru osobinu, nije govorio ako ne mora, a kada mora bilo bi to u par reči. Obično je služio za prljave poslove i  kao čep na vratima Džoovog apartmana pored koga ni muva nije mogla da proleti.
Kako je onda otišla, pitao je Frenk? Otputovala, reče Životinja i to je sve što su saznali.
 Ali posao ne bi trebalo da im bude težak, Džo je imao njenu sliku i adresu iz susednog grada. Kada je nađu za nju   će se pobrinuti  ŽivotInja 
 
A za novac ne sme niko da zna, Frenk mora da ga donese.
U njen grad su stigli rano, našli zgradu u kojoj živi i parkirali u sporednoj ulici. Frenki je kupio cveće u cvećari i zazvonio na vrata zgrade koja su se odmah otvorila da izađe neki dedica. Popeo se stepenicama na prvi sprat do vrata gde ga je jedna razjarena furija dočekala urlanjem da je on "već četvrti sa cvećem ove nedelje i ako još nekog vidi zvaće policiju.I da u toj zgradi oduvek žive samo mirni penzioneri, nema nikakve devojke niti je ikad bilo",
 
Jedva je spasao glavu od mirne penzionerke i seo u kafić prekoputa da da'ne dušom i popije kafu i razmisli.
Pomislio je da je devojka mozda iz tog kraja i zato se setila te adrese,  makar da je slagala za broj i zgradu? Izvadio je sliku i pokazao mrzovoljnoj konobarici.  Ona mu je  odbrusila da tu radi tek jedan dan i da nikog ne zna. Imala je desetak muštdrija i svi su joj se nabacivali, počevši od dede iz zgrade prekoputa do učenika gimnazije,   pa neka i on odjebe. Dao joj je ono cveće a ona ga zafrljačila u kantu za đubre.
 
Prišao je kiosku da kupi cigare i  prodavačici pokazao sliku. Ona je pogledala sliku sa zanimanjem, rekla da joj je odnekud poznata i tu su Frenkijeve nade porasle...ali nije mogla da se seti odakle je zna. Već je krenuo kada ga je pozvala i pokazala negde niz ulicu, gore. Pratio je njenu ruku pogledom i video veliki natpis BIOSKOP. Na bilbordu iznad bioskopa bila je slika te devojke i njemu je srce zaigralo.
Ispred bioskopa se na tabli  nalazio plakat sa slikom lepe plavokose glumice i obaveštenje:
MATINE
TAKMIČENJE ZA DVOJNICU ČUVENE GLUMICE ANE ROSTOVE
 
Kupio je kartu i sačekao da se skupi narod pa da uđe. Kada je ušao u dupke punu salu bio je zaprepašćen koliko naroda nema taj dan nikakvog drugog posla? Masa domaćica, penzionerki, devojaka i kibicera je burnim aplauzom pozdravila konferansijea koji im je uzvratio pozdrav i obavestio ih da su ovo finalistkinje takmičenja koja od njih  više liči na slavnu glumicu. Da bude zanimljivije glasaće i publika a na kraju će videti i pravu zvezdu, čuvenu glumicu. Tada se prolomio zaglušujući aplauz.
 
Frenki je seo u četvrti red, ni blizu ni daleko, da može da vidi dobro sve devojke a da, koliko je moguće,  bude nevidljiv. Nije morao da brine, masa je kao hipnotisana gledala na binu gde se u sjaju reflektora pojavila prva takmičarka, prišla mikrofonu i izgovorila:
"Ja sam Ana Rostova" 
Frenki samo što nije pao sa stolice, bila je to ta devojka koju je tražio. Nije mogao da veruje da ima toliko sreće. Ta sreća se topila sa svakom sledećom devojkom koje su ličile kao jaje jajetu i sve izgovarale istu rečenicu "ja sam Ana Rostova" a onda bi stale u vrstu na bini i izgledale kao lutke u izlogu. 
Bile su sve iste. 
Izvadio je telefon i napravio nekoliko fotografija svih devojaka na bini. 
Konferansije je tada rekao publici da glasaju. Posle glasanja devojke će otkriti kako se stvarno zovu, šta rade i kako su došle na ideju da se prijave za dvojnice. A onda će se svima predstaviti prava Ana Rostova što su izgleda čekali svi u sali jer je nastao vrisak i aplauz koji se dugo nije stišao.
 
Najzad je izašao i žiri. Trii tetke su objavile da imaju pobednicu i sada svaka devojka može da se predstavi.
Izasla je prva, trgovkinja koja reče da su je zaustavljali na ulici da traže autogram, druga isto, ubedili je tata i mama, treća...tek četvrta je privukla Frenkijevu punu pažnju. Ona reče da se u nju zaljubio moćan muškarac verujući da je ona prava glumica i dok mu ona nije rekla istinu on nije znao   da je prevaren. Sve druge više nije slušao, znao je da je to ona prava.Na kraju se pojavila i prava Ana Rostova i najmanje je ličila na onaj bilbord napolju ali to više nije bilo važno. 
 
Kada su se publika i devojke izmešale mogao je da priđe bliže i tada je video da neke od njih imaju perike i da sve imaju mnogo šminke. 
Pazio je da mu ne umakne u gužvi ili se pomeša sa ostalim devojkama. Sustigao je u sledećoj ulici i uhvatio je čvrsto pod ruku."Poslao me Džo" rekao je tiho i gledao kako boja njenog lica bledi ispod šminke. Tako je znao da je to ona prava.
Došli su do njenog skromnog stana u prizemlju neke zgrade.Odmah je na podu primetio veliki kofer. Navukao je zavese i rekao joj da sedne na šta se ona samo srušila na stolicu.
"Džo je rekao da nestaneš. To može da uradi Životinja samo on to radi krvavo a ja ne volim nered... ili hoćeš da ja to uradim, možeš da biraš?"
Izvadio je pištolj i čekao da ona progovori. Otvorio je kofer i video krupne novčanice. Izvadio je svežanj dva i mahnuo njima u vazduhu."Za ovoliko ljude uzidamo u podrume ili u delovima bacamo u reku....šta misliš kad uzmeš ovoliko (šutnuo je kofer) da će tebi da se desi? Šta si mislila glupačo?"
Ona je samo ćutala, lice joj je postalo još bleđe. 
Ćutao je par trenutaka i razmišljao a onda joj je rekao: "Treba da nestaneš. Imaš petlju i sviđa mi se tvoj rezon da ako je kazna ista za ovoliko, (mahnuo je novcem u ruci)  i ovoliko (kucnuo je cipelom o kofer)  onda vredi rizikovati pa uzeti što više. Nestani. Dade joj ona dva svežnja:  "Uzmi ovaj novac, ovde imas dovoljno za put i gubi se iz grada, ofarbaj kosu, skini šminku jer naći će te, isto kao što sam tec ja našao. Nestani odmah". 
Znao je da će ga poslušati, takvu boju lica nije video ni na sahranama. Pokušao je da digne kofer ali je bio pretežak.  "Kako si ga donela dovde" upitao je a ona mu  reče da joj je pomogao taksista. Toga se nije setio ali tada mu je sinula ideja. 
Uzeo je onaj kofer pa, iako ga je više vukao nego nosio,  nije mu više bio toliko težak  do taksija. Na autobuskoj stanici je bilo lakše, imali su kolica za prtljag. Tu je u radnji sa torbama koje se prodaju putnicima ako im zatrebaju kupio dve veće torbe.  U toaletu je zaglavio vrata i premestio sav novac u te torbe a njih smestio u kasetu na stanici.
Prazan kofer je izneo na ulicu i stao nedaleko od njega da zapali cigaretu. Prsti su mu drhtali. Nije skidao pogled sa kofera.Nije ni dopušio cigaretu a kofer je pokupila jedna lepo obučena starija gospođa i unela ga u prvi gradski autobus. Sada je mogao da ode,
Taksi ga je dovezao do kola gde je Životinja čekao.
Kada ga je Veliki Džo video bez kofera samo se srušio u fotelju. Frenki je rekao da je našao devojku na šta se njegovo lice promenilo u nadi, a onda mu se srozalo kada mu je pokazao fotografije svih devojaka na bini. Zaista, nemoguće je ubiti svih deset?  Frenki je uživao. Došlo je vreme da se i one male životinje u zverinjaku nasite.
 
Onda, da  mu doda još malo muke,  reče da nema šanse da veliki Šef ne sazna. Znaće sigurno, jer i ona trojica koju je već slao "sa cvećem" će sigurno progovoriti. Na to je Džo samo ćutao. 
 
Izlazeći iz njegovog apartmana prošao je pored Životinje i pozdravio ga. Prošao je desetak koraka pa se setio nečega i vratio se. Onaj kofer je bio tako težak da ga ona sitna devojka ni slučajno nije mogla nositi. Kako je onda iznela sav taj novac?
Životinjo, da li je dama, kada je "otputovala" nosila nešto?
Nije.
Ništa?
Torbicu.
Samo torbicu?
Da......ja sam nosio dva kofera.
Šta si nosio?
DVA KOFERA
 
Frenki poče da se smeje. Smejao se sve vreme dok je nestajao u ulici i nikad ga više nisu videli u tom gradu.
Velikog Džoa su našli u bazenu, kažu srčani udar, hoće to da se desi od ljubavi. 
 
 


Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 17:41 29.03.2021

дешавања од љубави

nose* skupa odela, kravate i cipele a da ih niko ne pita odakle im

причица мамљива недореци мааме
заврзлама мајсторска ....баш плени,
људи од акције ...радње осмишљају
други за њих раде они* беспослени

гђо mariopan
mariopan mariopan 17:44 29.03.2021

Re: дешавања од љубави

Hvala g. Čer
Dosadno mi je pa se ovako i sama zabavim.
zilikaka zilikaka 21:03 29.03.2021

3

Lepo ti ovo radiš. Mogla bi da razmisliš o serijalu kratkih priča.
mirelarado mirelarado 21:15 29.03.2021

Re: 3

zilikaka
Lepo ti ovo radiš. Mogla bi da razmisliš o serijalu kratkih priča.


Meni se čini da bi ovo bio i odličan scenario za triler.
mariopan mariopan 22:33 29.03.2021

Re: 3

Ne znam baš da li ja to umem, probam pa sta ispadne.
Samo se igram, nemam pojma da li valja, to ćete vi da kažete a ja se zabavljam dok smišljam, pa onda pomislim sto da ne da podelim sa vama da malo promenimo temu?
mariopan mariopan 22:35 29.03.2021

Re: 3

mirelarado
zilikaka
Lepo ti ovo radiš. Mogla bi da razmisliš o serijalu kratkih priča.


Meni se čini da bi ovo bio i odličan scenario za triler.

Čekaj prvo da naučim da pišem, ovo je samo vezba.
alselone alselone 10:09 30.03.2021

Gledam ova američka imena pa se setih

fore od pre par nedelja.

Pričam sa ćerkom pošto je došla iz vrtića. Kaže kako imaju novog drugara. Smorila se jako pre toga pošto ih je jako malo išlo u vrtić tokom zime pa joj je bilo dosadno.

I pitam je kakav je nov drug, ona kaže da se zove Mihajlo (ili tako neko baš srpsko ime), ima crnu kosu, voli ne znam šta da jede itd. I dobro, ja zaboravio za to.

Kad dolazim po nju posle par nedelja, kad dolazi Mihajlo - crnče!

Haha, koji smo mi matori debili, ja bih to prvo rekao da me je neko pitao kakav je.
mariopan mariopan 12:45 30.03.2021

Re: Gledam ova američka imena pa se setih

Haha, koji smo mi matori debili, ja bih to prvo rekao da me je neko pitao kakav je.



Prirodno, deca to ne vide kao bitno, uopšte, njima je važnije sve ostalo. Klinci su pametniji od nas.:)

Ja se malo zaigrala sa maštom. Gledam neke američke filmove, recimo baš sinoć, jedan čovek spašava Predsednika SAD i Belu kuću, i pored sve sile vojske, tajnih službi, foka, helikoptera, tenkova i svih čuda taj jedan čovek rešava sve.......sve mi nekako isto, nerealno i nemoguće, onda sam malo eksperimentisala kako bi nešto moglo da bude šbbkbb.
milisav68 milisav68 18:22 30.03.2021

Re: Gledam ova američka imena pa se setih

sve mi nekako isto, nerealno i nemoguće, onda sam malo eksperimentisala kako bi nešto moglo da bude šbbkbb.



Samo ti eksperimentiši.
mariopan mariopan 19:19 30.03.2021

Re: Gledam ova američka imena pa se setih

milisav68
sve mi nekako isto, nerealno i nemoguće, onda sam malo eksperimentisala kako bi nešto moglo da bude šbbkbb.



Samo ti eksperimentiši.


Hvala na čitanju.
Ribozom Ribozom 21:15 30.03.2021

o-dli-cno

Velikog Džoa su našli u bazenu, kažu srčani udar, hoće to da se desi od ljubavi.


Sad pisci krimi romana udaraju glavom zid 'kako se ja toga nisam setio'.

mariopan mariopan 21:26 30.03.2021

Re: o-dli-cno

Ribozom
Velikog Džoa su našli u bazenu, kažu srčani udar, hoće to da se desi od ljubavi.


Sad pisci krimi romana udaraju glavom zid 'kako se ja toga nisam setio'.



Ni mafija se nije setila. Sve čisto i uredno, čak i okupano, baš kako Frenki voli,
Bez opasnosti da bude "opravdano odsutan" ako ga za to ukebaju?

Nadam se da ne čitaju moje dokono pisanije?
solo solo 07:39 31.03.2021

član biblioteke B92


Blog se raspisao,sve pršti i žviždi od narativa i poezije.

Fali mi nešto poput ninove nagrade, recimo svakih 6 meseci blogerska nagrada B92 za najbolji narativ.
A mi ostali članovi biblioteke. Besplatno EJ!

Taso vidi to oko žirija.

Izvinjajem se na sugestiju.


apacherosepeacock apacherosepeacock 09:00 31.03.2021

Gledam ova američka imena pa se setih

Veliki Džo



Hey Joe, where you goin' with that gun of your hand?
mariopan mariopan 11:05 31.03.2021

Re: član biblioteke B92

solo

Blog se raspisao,sve pršti i žviždi od narativa i poezije.

Fali mi nešto poput ninove nagrade, recimo svakih 6 meseci blogerska nagrada B92 za najbolji narativ.
A mi ostali članovi biblioteke. Besplatno EJ!

Taso vidi to oko žirija.

Izvinjajem se na sugestiju.



Polaaako, ništa žiri

Ako se Tasa profesionalno pozabavi ovim tekstom ima salatu da napravi od mene, mlade i zelene "spisateljke" pa da ugasim brže nego što sam počela......nego prvo ajte vi što ste nežni i što ovo čitate jer nemate druga posla, što vam je dosadno kao i meni.
Na blogu je inače izbor tema: rat i mir, kovid i boce, siromaštvo, anksioznost.....sve teme za raspolozenje.

Sad ozbiljno:



Sutra imamo otvaranje izložbe u našem muzeju. Naše udruženje likovnih amatera i atelje koji nas okuplja ima redovnu prolećnu izložbu. Ljudi kojima to nije struka izlažu svoje slike i skulpture. Naš grad je poznat po tome da nas amatere podržava i tu se može videti da se negde među nama kriju i pravi talenti samo im treba malo ohrabrenja da izađu u javnost i pokažu šta rade kad ništa ne rade.

Pošto je kovid nećemo imati ono svečano otvaranje kako je nekad bilo, da peva hor i da sala bude puna ljudi pa ne možeš da prođeš nego ćemo kao jsenas u malim grupama da vidimo slike a onda na otvorenom da čujemo koga je žiri izdvojio i pohvalio....lokalna televizija sve to lepo isprati.

To mi je prilika da se vidim sa mojim slikarkama i slikarima i da se malo družim, da promenim temu. Nije nas ovaj kovid baš toliko samleo da nemamo volje da i dalje radimo ono što smo i pre samo smo način prilagodili i teramo dalje.

Edit

Izložba se ne otvara sutra nego u petak, sad mi javili.
mariopan mariopan 11:09 31.03.2021

Re: Gledam ova američka imena pa se setih

apacherosepeacock
Veliki Džo



Hey Joe, where you goin' with that gun of your hand?

haklberi_tom haklberi_tom 19:02 31.03.2021

Re: član biblioteke B92

solo

Blog se raspisao,sve pršti i žviždi od narativa i poezije.

Fali mi nešto poput ninove nagrade, recimo svakih 6 meseci blogerska nagrada B92 za najbolji narativ.
A mi ostali članovi biblioteke. Besplatno EJ!

Taso vidi to oko žirija.

Izvinjajem se na sugestiju.



Molim da me se izuzme iz takmičenja za tu nagradu!
zilikaka zilikaka 21:56 31.03.2021

Re: član biblioteke B92

Molim da me se izuzme iz takmičenja za tu nagradu!

Šteta...
solo solo 10:06 01.04.2021

Re: apacherosepeacock

Hey Joe, where you goin' with that gun of your hand?



OtpJevano. Sanela ti si?



razmisljam razmisljam 16:37 01.04.2021

ОооГлично!

- што'но би рекли моји клинци док су још били клинци.
Уживала сам читајући и морам ти рећи да једва чекам још.
Велики сам обожавалац свих врста крими прича, а ова твоја ме баш разгалила.
mariopan mariopan 20:14 01.04.2021

Re: ОооГлично!

razmisljam
- што'но би рекли моји клинци док су још били клинци.
Уживала сам читајући и морам ти рећи да једва чекам још.
Велики сам обожавалац свих врста крими прича, а ова твоја ме баш разгалила.



Drago mi je da te priča oraspoložila, to je i bio cilj. I sebe sam oraspolozila smišljajući i zamišljajući likove tako da sam i sebi ucinila zabavnim bar jedan dan.

pegavi_utorak pegavi_utorak 20:45 01.04.2021

Re: ОооГлично!

Nastavi sa eksperimentisanjem. Pratim.
mariopan mariopan 11:45 02.04.2021

Re: ОооГлично!

pegavi_utorak
Nastavi sa eksperimentisanjem. Pratim.

Hvala na ohrabrenju
kick68 kick68 16:59 03.04.2021

Starim ja...

i secam se fazona koji su kruzili kad smo bili deca. A ovo
Džo je već neko vreme bio zaljubljen, nije bio bolestan.

me podseti na jedan od njih:

Zaljubio se Dzo crnac, milioner, u neku plavusu, muva je i obecava kule i gradove, a ona izvoljeva:

-Hocu da mi kupis mercedes.
-No problem. Dzo voli, Dzo pati, Dzo ce i da plati.
-Hocu da mi kupis ogromnu kucu sa bazenom.
-No problem. Dzo voli, Dzo pati, Dzo ce i da plati.
-Hocu da ti bude 40 cm.
-No problem. Dzo voli, Dzo pati, Dzo ce i da skrati.

Disklejmer: Nije mi namera bila da sirim rasne predrasude.

Lepa prica:)

mariopan mariopan 10:44 04.04.2021

Re: Starim ja...

kick68
i secam se fazona koji su kruzili kad smo bili deca. A ovo
Džo je već neko vreme bio zaljubljen, nije bio bolestan.

me podseti na jedan od njih:

Zaljubio se Dzo crnac, milioner, u neku plavusu, muva je i obecava kule i gradove, a ona izvoljeva:

-Hocu da mi kupis mercedes.
-No problem. Dzo voli, Dzo pati, Dzo ce i da plati.
-Hocu da mi kupis ogromnu kucu sa bazenom.
-No problem. Dzo voli, Dzo pati, Dzo ce i da plati.
-Hocu da ti bude 40 cm.
-No problem. Dzo voli, Dzo pati, Dzo ce i da skrati.

Disklejmer: Nije mi namera bila da sirim rasne predrasude.

Lepa prica:)



Dobar.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana