Zdravlje

Šta morate izbegavati

mikele9 RSS / 14.04.2021. u 15:45

Po svaku cenu, podrazumeva se! Milijarde saveta nas svakodnevno zasipa i zatrpava sa svih mogućih i nemogućih strana, elektronskim putem preko FB, Googla, pisanih medija, TV reklama... Svaki hiljaditi pokušam da pročitam ali vrlo brzo odustanem. Dosadno i glupavo do zla boga! I što je po meni najgore i najštetnije, svi ti saveti služe da maltretiraju ljude, žene i muškarce i ni po koju cenu ne dozvoljavaju sreću i radost! Čak šta više, nastoje da ih uguše i potpuno izbace iz naših života, dovodeći ljude u manijakalno stanje.

Zarad ovog teksta, podastirem vam nekoliko saveta iz raznih domena, medicine, kulinarstva, dijeta, održavanja telesne i mentalne kondicije... Da ne zaboravim, savete daju takozvani neproverivi stručnjaci, doktori, nobelovci, nutricionisti, fizikalni terapeuti i ini. Ne tvrdim da nisam probao neke od preporuka. Npr, razne gelove i masti zbog kolena i ramena. Džaba sestre i braćo, bačene pare i to velike a efekat nikakav. Možda nekome i pomogne ali meni jok! Pa onda tz suplementi, vitamin E, vitamin D, vitamin B-6, bevipleks... Reklama na TV promoviše Dekatril (vitamin D kao jedino sredstvo za jačanje imuniteta, čak se negde pominje da je učinkovit i protiv Corone, ej! A probiotici? Bez njih nam nema života!

A onda! Izbegavajte po cenu zdravlja beli šećer, so, mleko i mlečne proizvode, hleb, posebno od belog brašna, ako imate probleme sa srcem, nikako ne jedite grejpfrut i limetu, ni sokove od njih ne pijte, nikako crveno meso, samo u malim količinama piletinu ili bolje ćuretinu. Šargarepa NE! Može zelena salata, ponekad spanać i blitva ali po malo. Neprekidno merite sopstvenu težinu i krvni pritisak. Do izbezumljenja izbegavajte kafu, pijte samo strogo propisane čajeve i to barem šest vrsta na dan. Fizioterapeuti preporučuju vežbe od kojih vam samo može biti gore. Možete iščašiti vrat, povrediti kičmu, posebno ako ste u godinama u kojima sam ja.

Suma sumarum, bacanje para/novca na kojekakve nazovi lekove i bogaćenje farmako industrije, bez ikakvog efekta na vaše zdravlje, čak ga možete i pogoršati pijući sijaset propisanih sredstava. Zato nemojte disati, piti vodu, jesti pa šta vam bog da!



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 16:43 14.04.2021

Kupus

Kupus je d-best-baj kupovina.
Ništa kvalitetnije, a ništa jeftinije.

Eto, čisto da ne bude baš sve u top-šop svetu.

Ima toga.
Eno, mlada kopriva. Ima je po obodima civilizacije.
Brati samo vrhove, mlade, nežne.

A recepata... Hiljade.


angie01 angie01 17:06 14.04.2021

jedina preporuka koja radi:)

mariopan mariopan 17:28 14.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

angie01

Slažem se sa Anđom, najbolje je more i sunce. Ništa lepše.
zemljanin zemljanin 20:11 14.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

komarci su isuvise mali da bi se videli a ledjna peraja se ukinu fotoshopom ... iz iskustva
magnus magnus 20:19 14.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

mariopan
angie01

Slažem se sa Anđom, najbolje je more i sunce. Ništa lepše.

prvih 6-7 godina , poslje dođeš u situaciju da se rađe kući otuširaš nego ideš "umore" , ili odeš kad svrati neki bloger iz Srbije
Ribozom Ribozom 20:21 14.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Jedine savetima na blogu verujem. Nikad me nisu izneverili.
Kako se pravi strudla sa makom, tj. premaz od maka, posto strudlu znam. Ako moze neko iz severne pokrajine, posto mi iz juzne mak koristimo za druge stvari.
st.jepan st.jepan 21:57 14.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

angie01


Vidi ovo pa umri:



"Plaza otoka Frazer, Australija -

Iako na slici izgleda kao raj , ova plaza u stvarnosti vise lici na pakao na Zemlji.
Morski psi, otrovne meduze i jake struje vas cekaju u vodi, a ni na obali nije nista sigurnije, jer na njoj zive morski krokodili i otrovni pauci.

Pa cak i ako zelite da posmatrate plazu sa ’sigurne’
daljine, opet se morate paziti da vas ne ujede jedna od 18 vrsta zmija koje zive na ovom otoku, trecine su otrovnice, a jedna od njih se ubraja medju najotrovnije na svijetu .
Morate se isto paziti da vas ne napadne australijski divlji pas , poznatiji kao Dingo."
angie01 angie01 22:23 14.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Vidi ovo pa umri:




vidi ti ovo







...ja bila i nisam videla nista od toga sto ima na ovom tvom mestu-doduse, virila neka otrovnica iz krosnje palme, al se niko nije uznemirio, jer je palma bila bas visoka,...a dozivela sam i jato dzinovskih meduza, koje je nanela struja, a koje u nesmotrenom bliskom susretu mogu da ti ostave opekotinu kao od zaraca-sto sam nazalost iskusila.

prvo je Koh Samui, drugo Rajsko ostrvo-Tailand
st.jepan st.jepan 23:43 14.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

...ja bila i nisam videla nista od toga sto ima na ovom tvom mestu

Mom?
Jedino "must see" mesto koje je (samo ime kaže) odista moje:



Plaža mog detinjstva.
Pogađaš gde je?
Tačno, u Mimicama.
angie01 angie01 00:11 15.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Plaža mog detinjstva.


fantazija, izbrojala sam 6 tonova plave na prvi pogled:)



Mom?


ma dobro, ti si ga ponudio, sa peskom brasno tip 500 modelom.
mariopan mariopan 08:01 15.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

st.jepan
angie01


Vidi ovo pa umri:



"Plaza otoka Frazer, Australija -

Iako na slici izgleda kao raj , ova plaza u stvarnosti vise lici na pakao na Zemlji.
Morski psi, otrovne meduze i jake struje vas cekaju u vodi, a ni na obali nije nista sigurnije, jer na njoj zive morski krokodili i otrovni pauci.

Pa cak i ako zelite da posmatrate plazu sa ’sigurne’
daljine, opet se morate paziti da vas ne ujede jedna od 18 vrsta zmija koje zive na ovom otoku, trecine su otrovnice, a jedna od njih se ubraja medju najotrovnije na svijetu .
Morate se isto paziti da vas ne napadne australijski divlji pas , poznatiji kao Dingo."


Tako meni moj brat stalno šalje pozive da dođem u "raj na zemlji" i pokazuje slike prelepih plaža na Novoj Kaledoniji, a na plaži uslikana debela zmijurina u "robijaškom odelu" crveno crne boje, odokativno metar ipo dužine. Kažem hvala lepo a on me ubeđuje da ta zmija ne može da ujede ljude jer ima mala usta. Baš me ubedio.
mariopan mariopan 08:04 15.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Plaža mog detinjstva.
Pogađaš gde je?
Tačno, u Mimicama.

Pa ti imaš ne samo svoju plažu nego i cele Mimice? Aristokrato jedan.

Ja odande nikad ne bih otišla.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 09:40 15.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Plaža mog detinjstva.
Pogađaš gde je?
Tačno, u Mimicama.



Cela Uvala prelepa! A sad je tek tamo raj kad nema turista.

Nego, znas li imaju li Medići ikakve veze sa florentinskim Medicijima?
st.jepan st.jepan 10:51 15.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Aristokrato jedan

Plemstvo, al najsitnije (mletačko, seicentno). Katkad sam, u zezanju, St.jepan od Mimica.
imaju li Medići ikakve veze sa florentinskim Medicijima?

O, pa ti si poznavalac mimičkog kraja! Bio si u onom beogradskom dečjem odmaralištu?
A Medići, hm. Akcenat im na prvom slogu, ne na drugom.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 12:19 15.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)


Medići, hm. Akcenat im na prvom slogu, ne na drugom.


Pretpostavljao sam. Hvala.

O, pa ti si poznavalac mimičkog kraja! Bio si u onom beogradskom dečjem odmaralištu?


Nisam bas poznavalac, ali neke detalje sam upamtio. Znam za odmaraliste ali nisam bio tamo kao klinac. Mnogo godina kasnije sam posetio taj kraj - samo dva puta. Prelepo. Posebni mirisi.

Ne znam da li si video, Dezul napisao lep tekst o Komizi. U stvari bolje receno lep i pametan tekst:

Link: http://rs.n1info.com/kolumne/boris-dezulovic/moja-komiza/
st.jepan st.jepan 12:27 15.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Ne znam da li si video, Dezul napisao lep tekst o Komizi. U stvari bolje receno lep i pametan tekst:

Video. I s posebnim zanimanjem pročitao (baka mi Komiška).
angie01 angie01 13:40 15.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

http://rs.n1info.com/kolumne/boris-dezulovic/moja-komiza/

eh,boktemazo, kakve slike jednog nevinog vremena....neukaljanog vestackim pakovanjem.

...meni i ona stjepanova fotka mirise na borovinu i so izmora.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:28 15.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

...meni i ona stjepanova fotka mirise na borovinu i so izmora.


I meni bas!
zilikaka zilikaka 15:55 15.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Kako se pravi strudla sa makom, tj. premaz od maka, posto strudlu znam. Ako moze neko iz severne pokrajine, posto mi iz juzne mak koristimo za druge stvari.

Vidim da ni jedna od dve gospoje koje su komentarisale pre mene neće da ti odgovori, a sigurna sam da su obe bolje upućene, neka moje bude za početak. Mak mora da se samelje. Obavezno. Postoje mašinice za to a ne znam da li bi moglo i blenderom, al tad da ga obavezno prvo pomešaš sa šećerom i tako melješ, jer šećer upija "masnoću" iz maka i sprečava da se lepi.
Dakle, samleven mak, šećera kolko voliš, da bude lepo slatko i to preliješ vrelim mlekom i malo ukuvaš. Mleka taman toliko da posle kuvanja (koje traje kolko i puding il griz, okvirno), mora da ostane gusta kaša, ko blato.
Ako voliš, dodaš suvo grožđe (prethodno potopljeno u vodi) il može i bez toga.
Isto se radi i za rezance (nasuvo) sa makom. Sveže skuvan fil umešaš u još vruće rezance il premažeš preko testa za štrudlu pa je uviješ.
Sve osim mlevenja je trivijalno, mada se i mleveni mak može kupiti. Svakako pre svega proveri da li je dobar.
Ako ima gorkast ukus znači da je užegao i nije za upotrebu.

...nadam se da će ovo isprovocirati pomenute koleginice da dopune priču.
angie01 angie01 16:40 15.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Vidim da ni jedna od dve gospoje koje su komentarisale pre mene neće da ti odgovori,


ja ne pravim makovnjacu-generalno od slatkog samo par stvari i neki fenomenalni sladoled- recept sam ovde kacila za cass,...tako da sam ja tata za slano,...ne mesam se savetima za klopu, tamo gde ne mogu da iskustveno garantujem ishod:))

...vidim da si ti lepo objasnila,...
kick68 kick68 17:36 15.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Slažem se sa Anđom, najbolje je more i sunce. Ništa lepše.




Evo i ja se slažem i uzdišem.
mariopan mariopan 19:00 15.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

zilikaka
Kako se pravi strudla sa makom, tj. premaz od maka, posto strudlu znam. Ako moze neko iz severne pokrajine, posto mi iz juzne mak koristimo za druge stvari.

Vidim da ni jedna od dve gospoje koje su komentarisale pre mene neće da ti odgovori, a sigurna sam da su obe bolje upućene, neka moje bude za početak. Mak mora da se samelje. Obavezno. Postoje mašinice za to a ne znam da li bi moglo i blenderom, al tad da ga obavezno prvo pomešaš sa šećerom i tako melješ, jer šećer upija "masnoću" iz maka i sprečava da se lepi.
Dakle, samleven mak, šećera kolko voliš, da bude lepo slatko i to preliješ vrelim mlekom i malo ukuvaš. Mleka taman toliko da posle kuvanja (koje traje kolko i puding il griz, okvirno), mora da ostane gusta kaša, ko blato.
Ako voliš, dodaš suvo grožđe (prethodno potopljeno u vodi) il može i bez toga.
Isto se radi i za rezance (nasuvo) sa makom. Sveže skuvan fil umešaš u još vruće rezance il premažeš preko testa za štrudlu pa je uviješ.
Sve osim mlevenja je trivijalno, mada se i mleveni mak može kupiti. Svakako pre svega proveri da li je dobar.
Ako ima gorkast ukus znači da je užegao i nije za upotrebu.

...nadam se da će ovo isprovocirati pomenute koleginice da dopune priču.



Sve si dobro objasnila i opisala, a ja sam to pitanje čitala u šreh i razumela da pita kako se odozgo preko štrudli stavlja mak.
Pošto to ne radim ja sam to pitanje preskočila.

Ja sam probala u blenderu da ga meljem i nema šanse, samo ga je vreto u krug, ali ga je odlično samlela mašina za mlevenje kafe, ona električna, mlela sam ga bez šećera u tome. S tim da se povremeno zaustavi i skine sa stranica šta se zalepilo pa se ponovo malo melje, ne dugo jer napravi pastu. Ne stavljati puno maka odjednom u nju ali se brzo melje pa nije strasno tesko, uradi se posao.

I ja u kuvani mak dodam i kašiku masti i jednu kesicu vanil šećera.
Edit
I testo se sme rastanjiti oklagijom, ništa mu nece biti ako se posle ostave štrudle da ponovo porastu, kad su već nafilovane, zamotane i u plehu.

Mene je svekrva učila da samo rukama rastanjim testo da se ne ubiju mehurići ali nisu lepo i ravnomerno bile rastanjene i nisam sebe računala u majstore, zato što mi se nije svidelo kako izgledaju, makar da je ukus bio dobar.

Ovo sam isprobala i može da se radi i oklagijom, bude lepše i ravnomernije se zamota i naraste.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:02 15.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

zemljanin
komarci su isuvise mali da bi se videli a ledjna peraja se ukinu fotoshopom ... iz iskustva


A jel ima parazita?
principessa_etrusca principessa_etrusca 20:34 15.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Где сад зили маковњача кад нам требају beach bodies?

zilikaka zilikaka 21:00 15.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

testo se sme rastanjiti oklagijom, ništa mu nece biti ako se posle ostave štrudle da ponovo porastu, kad su već nafilovane, zamotane i u plehu.

Da, ja jedino tako i znam. Nikad čula za razvlačenje rukom.
A u nekim prilikama kad sobna temperatura nije sjajna posle umotavanja ih premažem mlekom i puterom, da ne presuše, pa na dmo rerne pleh vode i sve u rernu na najnižu temperaturu. Paziš da ne pregreje a voda stvori upravo ono što mu treba-brzo i lepo narastu. Jedino treba paziti da ne preteraš. Onda se previše opuste.
Ovo poslednje je moj izum- primena tehnike u praksi.
mariopan mariopan 22:17 15.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

zilikaka
testo se sme rastanjiti oklagijom, ništa mu nece biti ako se posle ostave štrudle da ponovo porastu, kad su već nafilovane, zamotane i u plehu.

Da, ja jedino tako i znam. Nikad čula za razvlačenje rukom.
A u nekim prilikama kad sobna temperatura nije sjajna posle umotavanja ih premažem mlekom i puterom, da ne presuše, pa na dmo rerne pleh vode i sve u rernu na najnižu temperaturu. Paziš da ne pregreje a voda stvori upravo ono što mu treba-brzo i lepo narastu. Jedino treba paziti da ne preteraš. Onda se previše opuste.
Ovo poslednje je moj izum- primena tehnike u praksi.


To ti je odllično da lepo narastu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:29 16.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

mariopan
zilikaka
testo se sme rastanjiti oklagijom, ništa mu nece biti ako se posle ostave štrudle da ponovo porastu, kad su već nafilovane, zamotane i u plehu.

Da, ja jedino tako i znam. Nikad čula za razvlačenje rukom.
A u nekim prilikama kad sobna temperatura nije sjajna posle umotavanja ih premažem mlekom i puterom, da ne presuše, pa na dmo rerne pleh vode i sve u rernu na najnižu temperaturu. Paziš da ne pregreje a voda stvori upravo ono što mu treba-brzo i lepo narastu. Jedino treba paziti da ne preteraš. Onda se previše opuste.
Ovo poslednje je moj izum- primena tehnike u praksi.


To ti je odllično da lepo narastu.


Ja mislim da je to testo u štrudli samo nepotrebno opterećenje koje oduzima dragocenu zapremnu koja bi inače bila popunjena makom. Da mene neko pita ja to ne bih nikad motao, nego lepo napravio kao kobasicu: spolja tanak sloj testa, a unutra samo solidni mak.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 07:06 16.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Da mene neko pita ja to ne bih nikad motao, nego lepo napravio kao kobasicu: spolja tanak sloj testa, a unutra samo solidni mak.


Ima (skoro) i to. Strudla sa makom od testa za Apfelstrudel. Doduse ima i unutra jos malo testa ali manje nego u originalnom receptu.
mariopan mariopan 07:34 16.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

srdjan.pajic
mariopan
zilikaka
testo se sme rastanjiti oklagijom, ništa mu nece biti ako se posle ostave štrudle da ponovo porastu, kad su već nafilovane, zamotane i u plehu.

Da, ja jedino tako i znam. Nikad čula za razvlačenje rukom.
A u nekim prilikama kad sobna temperatura nije sjajna posle umotavanja ih premažem mlekom i puterom, da ne presuše, pa na dmo rerne pleh vode i sve u rernu na najnižu temperaturu. Paziš da ne pregreje a voda stvori upravo ono što mu treba-brzo i lepo narastu. Jedino treba paziti da ne preteraš. Onda se previše opuste.
Ovo poslednje je moj izum- primena tehnike u praksi.


To ti je odllično da lepo narastu.


Ja mislim da je to testo u štrudli samo nepotrebno opterećenje koje oduzima dragocenu zapremnu koja bi inače bila popunjena makom. Da mene neko pita ja to ne bih nikad motao, nego lepo napravio kao kobasicu: spolja tanak sloj testa, a unutra samo solidni mak.

Znaš koliko puta su mi pojeli mak direktno iz šerpe dok se hladio? Navodno da probaju? Posle sam ga čuvala policijskim metodama, ne skidam oči sa njega dok ne zamotam testo.
mariopan mariopan 07:37 16.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Neues aus der Nachbarschaft
Da mene neko pita ja to ne bih nikad motao, nego lepo napravio kao kobasicu: spolja tanak sloj testa, a unutra samo solidni mak.


Ima (skoro) i to. Strudla sa makom od testa za Apfelstrudel. Doduse ima i unutra jos malo testa ali manje nego u originalnom receptu.

Svi volimo da ima dosta fila ali ja volim da ima i testa, bude baš ukusno zajedno. Sve okrajke ja pojedem.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 09:06 16.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Posle sam ga čuvala policijskim metodama, ne skidam oči sa njega dok ne zamotam testo.


Tako i moja keva :)
angie01 angie01 09:36 16.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Da mene neko pita ja to ne bih nikad motao, nego lepo napravio kao kobasicu: spolja tanak sloj testa, a unutra samo solidni mak.


pa imas verziju pite sa makom-sto nije makovnjaca, jer ona MORA sa kiselm testom- gde taj fil redjas izmedju tankih kora, (kao za baklavu), gde te kore fakticki sluze, samo da pridrze fil.

pa mozes da redjas da se seku kocke ovako


ili da uvijas u jufkicu, da lici na pravu,



mariopan mariopan 10:16 16.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

angie01
Da mene neko pita ja to ne bih nikad motao, nego lepo napravio kao kobasicu: spolja tanak sloj testa, a unutra samo solidni mak.


pa imas verziju pite sa makom-sto nije makovnjaca, jer ona MORA sa kiselm testom- gde taj fil redjas izmedju tankih kora, (kao za baklavu), gde te kore fakticki sluze, samo da pridrze fil.

pa mozes da redjas da se seku kocke ovako


ili da uvijas u jufkicu, da lici na pravu,





Di će ti duša da kačiš ove slike, mogu da vide, spremili kašičice a ono slika.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 11:24 16.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

jer ona MORA sa kiselm testom


Onda moj predlog otpada :)

Edit: Ipak, mozda nije sve izgubljeno: evo ga jedan proizvod bohemijsko-austrijskog prijateljstva:

angie01 angie01 11:44 16.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

evo ga jedan proizvod bohemijsko-austrijskog prijateljstva:


ovo deluje kao pogaca s makom:)))

Ausrijski kolac s makom se pravi bez brasna




evo ga RECEPT




Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 12:10 16.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

ovo deluje kao pogaca s makom:)))


Tako nekako, pogacice sa makom - Mohnzelten. Testo od krompira ali ima i drugih varijanti. Mislim da zadovoljava Pajiceve kriterijume.
angie01 angie01 15:12 16.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Mohnzelten


cini mi se da u tom testu ima i krompira.


Mislim da zadovoljava Pajiceve kriterijume.


dadadada:))),...ono, otvori pogacicu i nastavi da jede fil kasikicom.
Ribozom Ribozom 15:53 16.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

@zili

Hvala Zili, vec sam pomislio da sam nesto pogresno napisao pa me zato ignorisu.
Prosli put nisam samleo mak, pa sam samo ja jeo. Nadam se da cu uspeti da ga sameljem u blenderu, posto drugo nemam.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 16:00 16.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Prosli put nisam samleo mak, pa sam samo ja jeo


Meni se slicno desilo kad sam pravio lazanje bez besamel sosa :)
mikele9 mikele9 17:24 16.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Kad je reč o štrudlama...
mariopan mariopan 17:50 16.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

mikele9
Kad je reč o štrudlama...

,
haklberi_tom haklberi_tom 18:48 17.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

mariopan
angie01

Slažem se sa Anđom, najbolje je more i sunce. Ništa lepše.

Meni nije jasna ta opsednutost suncem i slanom vodom.
Sa plus 30 odeš da se čmariš na plus 40 jedva čekajući da se zavučeš u hladovinu.
Što se mene tiče, sva mora i okeani bi mogli da se isuše.
bene_geserit bene_geserit 04:22 18.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

Meni nije jasna ta opsednutost suncem i slanom vodom

Opet nemaš pojma Čarli, još gore nego ono "najbolje meso sa roštilja je piletina".
Evo upravo sam se vratio sa šetnje od 3 sata plažom. Niko te ne tera da ideš u sred dana, odeš lepo u 4-5 popodne pa do zalaska. Niko te ne tera da ležiš izvaljen na plaži kao tuljan, možeš i da plivaš, šetaš, igraš odbojku, šta god. Takođe ne moraš na more u sred leta, idi brate u septembru oktobru kad nema gužvi i manja je vrućina.
haklberi_tom haklberi_tom 07:59 18.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

bene_geserit
Meni nije jasna ta opsednutost suncem i slanom vodom

Opet nemaš pojma Čarli, još gore nego ono "najbolje meso sa roštilja je piletina".
Evo upravo sam se vratio sa šetnje od 3 sata plažom. Niko te ne tera da ideš u sred dana, odeš lepo u 4-5 popodne pa do zalaska. Niko te ne tera da ležiš izvaljen na plaži kao tuljan, možeš i da plivaš, šetaš, igraš odbojku, šta god. Takođe ne moraš na more u sred leta, idi brate u septembru oktobru kad nema gužvi i manja je vrućina.

Ni ti, opet, nemaš pojma!
Ne radi se o tebi koji živiš na moru, nego o onima koji sa toliko oduševljenja hrle tih (prosečnih) 10 dana na more.
A da ne pričam koliki broj takvih potom (ili pre) mesecima teško sastavlja kraj sa krajem.
No, svako ima svoju zanimaciju.
mariopan mariopan 09:13 18.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

haklberi_tom
mariopan
angie01

Slažem se sa Anđom, najbolje je more i sunce. Ništa lepše.

Meni nije jasna ta opsednutost suncem i slanom vodom.
Sa plus 30 odeš da se čmariš na plus 40 jedva čekajući da se zavučeš u hladovinu.
Što se mene tiče, sva mora i okeani bi mogli da se isuše.

Kad ne umeš.

Evo kako se to radi:
Odeš na more u Septembru, kada nema toliko turista, nema velike vrućine a more je toplo, grejalo se celog leta.
OndaK, ideš na plažu do deset sati otprilike, možda jedanaest. Kad na plaži osetiš da "mirišu čvarci" to je znak da si počeo da se topiš i hitno se sklanjaj sa sunca. Onda ideš na ručak pa u krevet sa nekom dobrom knjigom do četri, pet popodne, a ondaK opet na plažu.
Do sumraka. Uveče u šetnju po mestu gde si došao otprilike do ponoći.
Ako je istorijsko mesto ondaK ideš i to da vidiš, ne sediš samo na plaži.

I sama štenja plažom je divna, talasi tako smiruju u mirušu, čini čudo za zdravlje, mentalno i fizičko. Znaš li kako mirišu borovi kod Kraljičine plaže u Miločeru? Tu smo desetak godina letovali redovno, tog mirisa nema na svetu.

Prošle zime kada su moji vršnjaci (65+) bili u Srbiji zatvoreni u kuće i stanove a ja mogla da se šetam plažama oko Atine znaš li koliko njih bi se menjalo samnom? Verujem mnogo njih. Bilo je lekovito i samo videti talase i beskrajno more. I čamce kako se ljuljuškaju. Ne idu svi na more da pocrne i da se hvale bojom kad dođu kući.
mariopan mariopan 09:22 18.04.2021

Re: jedina preporuka koja radi:)

da ne pričam koliki broj takvih potom (ili pre) mesecima teško sastavlja kraj sa krajem.
No, svako ima svoju zanimaciju.

Ti što teško sastavljaju kraj sa krajem ne idu na more radi sebe nego verovatno radi zdravlja dece. Deca se na moru oporave od smoga koji udišu cele godine pa imaju astmu, bronhitis ili česte prehlade pa se to morem leči i prevenira. I to roditelji rade svesno, po svaku cenu, znaju da će morati da podmetnu leđa da se taj novac zaradi. Nije samo pomodarstvo u pitanju mada toga ima ihaj..
Черевићан Черевићан 19:46 14.04.2021

како старити

ili,Suma sumarum

терапија радна ....................најбоље нам чучне
мис'им физичкога ..............свег те испомера,
по могућству ваани .....ветар .....киша...... жега
бирцуз некад те певаљка да јој'с тутне мера

п.с.
(ово велим .........не лоше је знат'
за штампу и ТВ ни времена имат')
loader loader 17:21 16.04.2021

Re: како старити

Лепо је читати вашу ангажовану Блог-поетику, Мр Червићане.
Поздрав од мене.
mikele9 mikele9 17:31 16.04.2021

Re: како старити

терапија радна ....................најбоље нам чучне
мис'им физичкога ..............свег те испомера,
по могућству ваани .....ветар .....киша...... жега
бирцуз некад те певаљка да јој'с тутне мера

п.с.
(ово велим .........не лоше је знат'
за штампу и ТВ ни времена имат')

Teško je dati bilo kakav komentar za vaše sržno pesništvo dragi G. Čer!
Osim slaganja a propos štampe i TV.
Hvala vam.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 09:32 15.04.2021

Šta morate NE izbegavati?

Izbegavajte...


A sta ne izbegavati? Osim obaveza.
loader loader 17:22 16.04.2021

Re: Šta morate NE izbegavati?

Теже питање скоро нисам видео.
Може ли један дан за размишљање?

mikele9 mikele9 17:25 16.04.2021

Re: Šta morate NE izbegavati?

Може ли један дан за размишљање?

Naravno da može! Može i godinu dana
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 20:02 16.04.2021

Re: Šta morate NE izbegavati?

Може ли један дан за размишљање?



Sto kaze Mikele moze i godinu dana. Meni treba i vise vremena :) Ali uzdam se u dobre sugestije od blogerki i blogera.

haklberi_tom haklberi_tom 19:50 17.04.2021

M'da!

Za mariopan, gvozdena, vrapca, šmua, sola - i ostalo veselo društvo!



I jedna narodna!



Samo jedna je Josipa!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana