Ljubav| Moj grad| Nostalgija

Napolje

angie01 RSS / 17.11.2021. u 19:16

 Klikeri%20srce%20Pixabay.jpg
 
 
 

U “moje vreme” rec napolje je bila najvrednija rec nas klinaca. Iako obicna i u svom znacneju je mogla da pokrije razne stvari, od beznacajnih i mlakih, do dramaticnih i agresivnih u nasoj upotrebi je bila beskrajno velika, magicna i skupa, jer je u sebi nosila citav spektar svakodnevnih teznji i nadanja i oznacavala je sve sto je bilo ko od nas  jedino zeleo i o cemu je mislio od trenutka ustajanja iz kreveta.

To je bilo tako i nije se menjalo time kako je proticao dan, isto je bilo i ponedeljkom, utorkom,… i svim ostalim danima u nedilji, isto  i u januaru, kao i u junu i decembru, nista se nije menjalo promenom vremena i  godisnjih doba.

Nasa, skoro sveta rec u vremenu bezazlenosti  i cednosti, oznacavala je izlazak iz nasih domova i ulazak u rajsku teritoriju, koju je predstvljao spoljni prostor naseg kraja, dvorista, ulice, parkovi, skrivena mesta i budzaci izmedju i oko nasih zgrada i kuca.

Na prvi pogled se moze uciniti da nije neka bogzna kakva stvar u pitanju, ali je za ostvarivanje tog izlaska u zeljeno blazenstvo, bila potrebna dozvola roditelja, za koju su opet bili vezani razni uslovi, svakom od nas iz raznih razloga, cesto vrlo komplikovano ostvarivi, sto je odrzavalo svakodnevnu tenziju pri ostvarivanju cilja- izlaska napolje.

Ono sto je trebalo ispuniti se manje/vise svodilo na zavrsavanje domaceg zadatka, ucenje, pomaganje u nekim kucnim poslovima i obavezama, kako je to vec gde bilo organizovano, sto u vecini slucajeva, iako se radilo o mahom dobroj i poslusnoj deci, nije bas bilo u fokusu, da se tako izrazim.

U mom slucaju, jer sam sa ucenjem i svim ostalim obavezama bila prilicno agilna, a bez streberaja, prosto nije postojala opcija u mojoj kuci da nesto nije u redu na raznim poljima aktivnosti koje sam imala u skoli, oko i van nje, glavni problem je bio da pojedem obrok- sto je u to vreme, za razliku od sada, za mene bio dramatican poduhvat, jer nisam volela da jedem.( Gledamo se neprijateljski onaj cuspajz od kelja u tanjiru i ja, ko najveci neprijatelji evr, nije bilo sanse da ja kasiku sa tim kasatim cudnim zelenilom stavim u usta, a ne da savladam celu porciju).

Skruseno priznajem da sam cesto pribegavala prevarama najgore vrste, iako lepo vaspitana i odgovorna, izmisljala sam razne nacine da predstavim da sam svoj uslov ispunila, kojima ne bih bas mogla da se pohvalim, ali me je samomotivisalo i samopravdalo to sto je suvise velika stvar bila u igri.

Najvise me je blam od secanja na praznjenja tanjira sa ruckom ili vecerom u wc solju, sto nije bilo bas lako izvesti. Trebalo je prvo neprimetno odneti tanjir do klonje, a posle povlacenja vode i uklanjanja tragova akcije, vratiti se bez nezgodnih susreta a sa praznim tanjirom u rukama. Al eto, nekako se to odradjivalo uz prilicnu nelagodu i strah,  koje je ubrzo zamenjivalo euforicno osecanje  osvajanja cilja..

“Idem napolje” je najcesce izgovarana recenica i mogla je naprosto biti snimljena na nekom aparatu na ulaznim vratima, koji bi se aktivirao pritiskom na dugme,… kako bi se samo obogatio onaj ko bi inovirao takvu spravicu.

Svakodnevni scenario je podrzumevao, da se povremeno baci pogled kroz prozor i proveri, da l je neko vec uspeo da osvoji slobodu i onda krene u pregovore sa Nadleznim organom. Naravno, pristajalo se bez pogovora da se obavi sve trazeno. Cesto smo dolazili jedni kod drugih, da asistiramo u otapanju strogosti u dobrovoljnost necijih roditelja. “Tetka Cico, pustite Milicu samo pola sata, necemo dugo, evo tu smo ispred zgrade… i moja mama je rekla da mogu samo malo-ka oglavni adut”…i te fore, a posle bi bilo, Miliceee, dolazi kuci, je smo li rekli samo pola sata.

A onda, izlazak na vrata, najveci dnevni domet, bez obzira sta je sve u tom danu bilo ranije, neki kontrolni-recimo iz mate, odgovaranje kod nastavnice ostrokondje, vezbe u muzickoj, sta god, ti koraci sa druge strane ulaznih vrata doma su bili dnevna pobeda svih prepreka i muka.

I onda-uranjanje u beskraj radostii zadovoljstva.

Mi smo bili ona genercija lako mentalno ometena dobrotom i ljubavlju, nevina i naivna, koja je bila poslusna i skromna i znala za stid i odgovornost i sta je vaspitanje i postovanje . Ono sto je najvaznije, mi smo se voleli.

Ta ljubav je bila cista i iskrena, neiskvarena i podrazumevala je bezuslovnu uzajamnu  podrsku i lojalnost. Sve smo radili zajdeno i sve delili.

Razmenjivali majce, onu jednu iz Londona, svakog dana je nosio ponosno neko drugi, farmerke iz Italije su menjale vlasnika, kako je ko negde treblo da se pokaze, krug biciklom, spust rolsuama, liz sladoleda,  griz tek ispecene krofne, kockica cokolade, menjali smo ploce, knjige, ne mogu da prebrojim koliko “mojijh” naslova  cuci na tudjim policama, al ne marim.

I konacno, u prostoru Napolje, pocinjao je pravi zivot.

Tu je sve bilo nase, nasa klupa, drvo, zbun, kamen, ograda, ulicna macka,…sve.

Igrali bi zmurke, skolice, skakli preko lastisa i naravno igrali  klikere. Imali smo skoro idealno utaban teren u jednom delu  izmedju zgrad i iskopanu rosu tako pravilnu, kao da je bila iscrtana sestarom i tu su se svakodnevno fulali staklenci, plastenc i imetalci. Jednom sam se vratila kuci sa punim dzepovima klikera koji su zveckali pri svakom mom koraku, prasnjavih ruku al ponosnog srca.

Posle nam je tetka Dana iz prizemlja prekopala rosu jedne noci, jer joj je smetala decija galama-I dan dans joj to niko nije oprostio, iako zena vec davno nije medju zivima, a mi svi vec dugo u nekim drugim zivotima u nekim drugim dvoristima, toliko je ta mala rupa u zemlji, iskopana  necijom zaostalom plasticnom decijom lopaticom bila vazna.

Kasnije smo montirali kos na neku banderu koja je tu stajala i igrali neumorno basket u mesovitim timovima, loptom koju smo zajedno kupil od skupljene sice iz uglova postave ispod pocepanih  dzepova. Tu se gubilo i dobijalo, izgaralo na terenu, gurkalo i galamilo, al smo posle, kada padne mrak, zajdno odlazili na Balvan City, kako smo bili krstili naslagne drvene pragove u nekom cosku naseg carstva i tu svirali gitaru i prevali-"When the moon is in the seventh house, and Jupiter aligns with Mars, then peace will guide the planets, and love will steer the stars." Naravno da je onaj sa gitarom bio glavni baja.

Tu su zaiskrile prve simpatije, radjale prve ljubavi, desili se prvi nespretni poljupcii stidljivi zagrljaji, posle bi osvanuli grafiti sa inicajlima ”zaljubljenih” u srcu na nekoj zgradi, na koje smo se mi klinci smejuljili, ne znajuci, da ce uskoro i nasi negde osvanuti.

Jednom smo organizovali nas festival,najozbiljnije moguce, svako je spremio pesmu, otpevao najbolje sto je umeo, pa smo glasali i pobednik je dobio kartonsku medalju na kanapu, nevesto ispisanu rukom. Al ju je ponosno nosio celog dana.

Ponekad smo na nekom skrivenom mestu, jer nam je to bilo zabranjeo, palili vatru, koju smo posle opcinjeni preskakali iz zaleta. Tako sam zaradila svoje prve opekotine na nozi, jer onako mala, nisam dobro procenila doskok, upala nogom u sred plamena, koji mi je zhvatio soknu  i napravio opekotine do mesa. Vise sam se uspanicila od grdnje koja mi je predstojala i zabrane izlaska, nego sto sam brinulao ne bas jednostavnoj povredi i bolu koji sam osecala. I danas imam te oziljke da me podsecaju, kao i fleku na listu od limfnog  klobuka koji se napravio, kada sam ne znajuci da je motor upravo prakiran, prislonila nogu na vreo auspuh, u uobicajenoj pozociji za paljenje. pokusavajuc da startujem pedalu.

Ah, bilo je tu jos raznih ludosti, pentranja po drvecu, ljuljanja na ljuljaskama stojecki bez ruku-kako sam samo mucki aterirala sa potresom mozga kao krajnjim razultatom-spustanje niz padinu na kraju ulice na rolsuama, tako sto te neko prvo zalaufa vukuci te biciklom dok se drzis za paktreger na zadnjem tocku, pa se onda pre nizbrdice pustis- noge bride od brzine, a ti odrzavas balans i ujedno pazis da ne naidje autobus da te pomete sa puta. Srecom, moji nikada nisu saznali za tu opsnu nesmotrenu znaimaciju.

Pa letnja kartanja pod drvetom u slicice za album, zvake i ki-ki bombone u ekipi promenljivog sastava, u odnosu na to, ko trenutno nije bio na moru ili kod babe. Ti odsutni su obavezno slali razlgednice i pisma, izvrljana cveticima, zvezdicama i slicnim kreativnim dodacima, koji su bili prethodnica smajlija na porukama telefona. Eh, tada tvoji drugari nisu bili stalno dostupni, pa su raspusti delovali beskrajno dugo i svi smo nestrpljivo ocekivali trenutak ponovnog okupljanja.

Nista fejsbuk, instagram, selfi, pucenja, sms, viber, sve se desevalo uzivo, zgrljaji, dodiri, prica oci u oci,…zamisli.

 I jos nas nije bilo briga, da l se neko zove  Agim, Davor, Mirsad ili Milan, niti smo primecivali da tu ima neke razlike, koja bi trebala da nas se tice,  odredi prema nosiocu-ime ko ime i svakako im ne gine nadimak, Aki, Daxi, Sadi i Miki i jos da budu srecni sto nije neka zahebancija. Bio neki Dule, ko od brega odvaljen a zvali ga Beba-imao je stariju sestru, pa kada se rodio, ona mu tepala, bebo, bebo i tako ostalo i onda  ide Rambo Dule ulicom i cujes, e Bebo dodji da se igramo-pa gde ces ludje. U stvari ima, to sto smo mi, neuprljani besmislenim ideologijama i mrznjom, zajedno  danju gledali bele paperjaste tragove aviona kako se na nebu ukrstaju, a nocu, kad pokrov potamni, razaznavali sazvezdja.

 

Jedno vreme, valjda pod uticajem filmova, smo se podelili u bande, svaka je imala ime, znak i obelezja i svoje skroviste, pa smo izmisljali neke nase, navodno specijalne tajne i akcije, no to nije dugo trajalo, taman do prvog raspusta i zbijanja redova.

Zime su bile fantazija-jer su naprosto bile takve, da je padao sneg. Sankalo se, klizalo-na uglacanom parcetu leda, grudvalo do izbezumljenja i morktih promrzlih nogu. Posle se kompletna obleka susila na peci u  kuhinji, a noge grejale u lavoru sa toplom vodom,…zvocanje included…al je brate vredelo,…i sutra ce.

A svakako cemo se skupiti u jednom od ulaza, kao uvek kada zahladni i tu brbljati dok nas ne pozovu da se vratimo kuci. Eh, cega su se ti haustori sve naslusali…i  komsije u prizemlju.

I tako, u tom nasem Napolju se vrteo svet, od Robina Huda i strela od kuvane vrbe u tobolcu na ramenu,Vinetua i Kit Krsona, do ozbiljnih prica i poveravanja sa obavezno pogresnim zakljucima, namestanja otpalog lanca na biciklu i vezbanja horok ubacivanja za sutrasnji okrsaj, grickanja semenki na balvanima dok se pored nogu zute  maslaci  iznikli izmedju pukotina na asfaltu.  Smeh i graja i po neke tuge u stalnom vrtlogu, sve dok se jednog dana nije zaustavio nepoznati auto  i odvezao nasu drugaricu u bioskop.

I polako, skoro neprimetno, od razdraganog bucnog roja, otkidala se jedna po jedna tackica i udaljavala se kroz vreme, dok nije postala potpuno nevidljiva.

 

 

DRUGE SE PESME ČUJU

Nešto se desilo

sa našim životom,

i kuda da krenemo sada

kad snovi se gube.

Leteli smo visoko

ali smo pali potom,

i ostali smo tako

zatečeni životom.

Druge se pesme čuju

i svi pevaju o tom,

kako smo i mi negde nestali

sa svojim jedinim životom.

Nešto se desilo

sa našim životom,

na ljubav ne misli niko.

l kada misll - laže.

Izgubili smo jasnu metu

svi smo nekome krivi,

i divimo se novom svetu

u kome se od ljubavi ne živi.

Druge se pesme čuju

I sve pevaju o tom,

kako smo i mi negde nestali

sa svojim jedinim životom.

DUŠKO TRIFUNOVIĆ



Komentari (594)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 19:46 17.11.2021

vani

mi smo govorili - vani
angie01 angie01 20:08 17.11.2021

Re: vani

ista meta-isto rastojanje
razmisljam razmisljam 20:27 17.11.2021

Re: vani

docsumann
mi smo govorili - vani


Моји клинци су говорили идем у напоље.
docsumann docsumann 20:28 17.11.2021

Re: vani

ista meta-isto rastojanje


mi smo govorili odstojanje

angie01 angie01 20:29 17.11.2021

Re: vani

Моји клинци су говорили идем у напоље.


logicno!
angie01 angie01 20:32 17.11.2021

Re: vani

mi smo govorili odstojanje


dobro da mozes da uocis razliku:),...procitala sam pre neki dan neki tekst, koji je namerno pisan i cirilicnim i latinicnim slovima naizmenicno i na kraju pise- je l da da niste primetili- stvarno nisam.
gvozden1 gvozden1 20:42 17.11.2021

Re: vani

docsumann
mi smo govorili - vani

A bjelaši?
:)
docsumann docsumann 20:48 17.11.2021

Re: vani

gvozden1
docsumann
mi smo govorili - vani

A bjelaši?
:)


ma da, blejaši. šta češ vani nego da blejiš.
solo solo 21:45 17.11.2021

Re: vani

mi smo govorili - vani


Jel se ovo radi o kontracepciji?

Hopa, do hopa.
Prvi,drugi treći na rupu.
Sa izbijom al' bez jake zateze.
Ah ti klikeri.

freehand freehand 21:53 17.11.2021

Re: vani

docsumann
ista meta-isto rastojanje


mi smo govorili odstojanje


Moj mungos je gologuz (do četvrte godine nije podnosio gaće i bacao ih kad god nije pod prismotrom) je kad krenem nekud trčao i vikao TATA IDEM I JA SAMNOM!
angie01 angie01 22:48 17.11.2021

Re: vani

macak_tosa macak_tosa 08:24 18.11.2021

Re: vani

docsumann
gvozden1
docsumann
mi smo govorili - vani

A bjelaši?
:)


ma da, blejaši. šta češ vani nego da blejiš.

Kada sam bio mali, mama je insistirala da popodne malo oddžonjam.
Meni je to bila takva kazna, da je to bio užas.
Bio sam jako nemiran, tako da sam često bežao kroz prozor, ostavljajući ga odškrinutog - kako bih mogao da nakon nekoga vremena uđem kroz isti nazad, te potom izađem iz sobe sve trljajući oči praveći se da sam spavao.
zilikaka zilikaka 21:12 17.11.2021

Koliko sećanja

I ja imam "uspomenu" na to vreme, dan danas se vidi na listu desne noge trag pegle.
Pegla bila sklonjena da se hladi uz sam prozor al se od dole čula galama društva i ja đipila od stola da vidim šta propuštam i kako da zbrzam ručak. I zalepila se.
Inače, samo u mom ulazu nas je bilo oko 15, sve jedno drugom do ušiju, a u svakom sledećem slično.
I napolju budeš ceo dan, ako imaš sreće.
Naravno da je bilo i komšija namćora koji nas teraju jer im smeta galama al i onih gde zvonimo da nam daju da pijemo vode. Poređamo se nas onoliko i kad se vrata otvore svi u glas: "Moolim voode". I šta će, poje nas redom, jer ako za te potrebe odemo kući, mnogima neće dozvoliti da se vrate.


mirelarado mirelarado 21:14 17.11.2021

Re: Koliko sećanja

Naravno da je bilo i komšija namćora koji nas teraju jer im smeta galama


Nas je vaza neka baba polivala lavorima vode s terase.
angie01 angie01 21:33 17.11.2021

Re: Koliko sećanja

Inače, samo u mom ulazu nas je bilo oko 15, sve jedno drugom do ušiju, a u svakom sledećem slično.


ozbiljna ekipa.


Naravno da je bilo i komšija namćora koji nas teraju jer im smeta galama


Nas je vaza neka baba polivala lavorima vode s terase.


to je izgleda bilo pravilno rasporedjeno-mora u svakoj zgradi bar jedna.
docsumann docsumann 21:55 17.11.2021

Re: Koliko sećanja

zilikaka
I ja imam "uspomenu" na to vreme, dan danas se vidi na listu desne noge trag pegle.
Pegla bila sklonjena da se hladi uz sam prozor al se od dole čula galama društva i ja đipila od stola da vidim šta propuštam i kako da zbrzam ručak. I zalepila se.
Inače, samo u mom ulazu nas je bilo oko 15, sve jedno drugom do ušiju, a u svakom sledećem slično.
I napolju budeš ceo dan, ako imaš sreće.
Naravno da je bilo i komšija namćora koji nas teraju jer im smeta galama al i onih gde zvonimo da nam daju da pijemo vode. Poređamo se nas onoliko i kad se vrata otvore svi u glas: "Moolim voode". I šta će, poje nas redom, jer ako za te potrebe odemo kući, mnogima neće dozvoliti da se vrate.




dobro podsjećanje!

vodosnadbjevanje je ključni logistički problem kod višečasovnog (uglavnom aktivnog) boravka vani
angie01 angie01 22:21 17.11.2021

Re: Koliko sećanja

vodosnadbjevanje je ključni logistički problem kod višečasovnog (uglavnom aktivnog) boravka vani


zato im sada presusilo
zilikaka zilikaka 22:54 17.11.2021

Re: Koliko sećanja

angie01
vodosnadbjevanje je ključni logistički problem kod višečasovnog (uglavnom aktivnog) boravka vani


zato im sada presusilo

Ma to bila i ostala ista voda. Lepa, malo žuta, malo smrducka, al kad si žedan slatko se napiješ, ne pitaš ništa.
Tad sam naučila i šta sve može da se jede napolju. Bilo neko drvo, imalo plodove neke bobice slične biberu al lepe slatke. Nisi mogao da se najedeš al bila dobra zabava.
Još se žvakao neki kiseljak, lišće koje su stavljali kao živu ogradu, i naravno premija, cvet bagrema, ako ga nađeš.
angie01 angie01 23:04 17.11.2021

Re: Koliko sećanja

Tad sam naučila i šta sve može da se jede napolju.

sljivcige-broj jedan:)...rogac, gloginje, drenjine, sipurak,...dud na putu za Belu crkvu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:23 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

ja imam "uspomenu" na to vreme, dan danas se vidi na listu desne noge trag pegle.
Pegla bila sklonjena da se hladi uz sam prozor al se od dole čula galama društva i ja đipila od stola da vidim šta propuštam i kako da zbrzam ručak. I zalepila se.



Moja manja klinka (inače, zove se Agata, i ja sam joj dao ime, Agata Rouz, svi je zovemo Rozi) u subotu pade sa ljuljaške i slomi desnicu ruku. Obe koske, tačno na pola puta između zgloba na šaci i lakta. Malo se drala, onda smo joj utrapili telefon da gleda Hari Potera i prestala je da se dere. U bolnici su je uspavali, ruku namestili, gledala još Potera i evo je sad piči, nijedan dan obdaništa nije izgubila, iako gips dobija tek sutra, do tada nosi neku udlagu. Usput je već nekoliko puta pala sa tako slomljenom rukom, uglavnom u obdaništu, ali šta da radimo, dete puno života, to što privremeno nema jednu ruku uopšte ne smatra za hendikep, sem kad krene da pada pa ne može tom dominantnom rukom da se uhvati nizašta. I danas je sebe javno proglasila za levičarku.

Kako je pala, niko ne zna, i to je odličan primer bad parentinga, znamo samo da se igrala u dvorištu kod komšinice, klinke od 4 godine, i ni tamo ih naravno niko nije pazio, a ta druga mala ne može da da konzistentnu izjavu oko toga šta se tačno desilo, a nije ni važno.

Jedino mi je, pored njem, malo žao i što gips, pa posle neku protezu, neće skinuti do januara, kad joj kreće škola skijanja, pa ćemo to morati da otkažemo. Najverovatnije.




angie01 angie01 00:38 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Obe koske, tačno na pola puta između zgloba na šaci i lakta.

a bratemili,...bice to ok, samo da malo odvrnete motor u dupetu na manji obrtaj,...Rozi
predatortz predatortz 11:26 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

U bolnici su je uspavali, ruku namestili, gledala još Potera i evo je sad piči, nijedan dan obdaništa nije izgubila, iako gips dobija tek sutra,


Jbte, nisam znao da živiš u Maliju!

Jeste, jebeno je to sa gipsom, ne može to odmah...

Žao mi zbog klinke, ja je razumem jer sam u detinjstvu lomio sve što se lomiti moglo, ali su mi gips stavljali odmah, bez čekanja i udlaga.

I moj stariji je lomio ruku, dva puta, oba na utakmmici, pa te kao ćale razumem.

Da to lepo zaraste, a klinka da bude vesela i nemirna kao i pre toga.


angie01 angie01 13:32 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Pajke brate, sinoc sam bila malo na telefonu, malo u nekim razgovorima, pa nisam bila dovoljno skoncentrisana, a jutros sam ustala sa Rozi u glavi- nemoj da se ljutis, ali tako malo dete se ne pusta samo, bez nadzora da negde ide, jer kao sto vidis, drugi nece paziti kao sto biste pazili vi.
pecaros pecaros 14:21 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

zilikaka
Bilo neko drvo, imalo plodove neke bobice slične biberu al lepe slatke. Nisi mogao da se najedeš al bila dobra zabava.


To se zvalo židomeđ, iliti "jevrejska višnja". Tih drva je bilo najviše u onom parku kod doma JNA.
pecaros pecaros 15:08 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

srdjan.pajic

Kako je pala, niko ne zna, i to je odličan primer bad parentinga, znamo samo da se igrala u dvorištu kod komšinice, klinke od 4 godine, i ni tamo ih naravno niko nije pazio, a ta druga mala ne može da da konzistentnu izjavu oko toga šta se tačno desilo, a nije ni važno.


Ne bih to nazvao lošim roditeljstvom, deca moraju da upoznaju spoljni svet, a ne možeš im stalno visiti za vratom. Ali, definitivno, "napolju" nije bezopasna stvar.

U moru lepih stvari, poput traume mi ostaje sećanje na jednu "igru" pikada. Po nekakvom Marfijevom zakonu, "ako pikado može da završi u nečijem oku, on će..."

Uh...

Naravno, nismo imali ove moderne fabričke strelice, pravili smo ih od parčeta štapa na čijem je jednom kraju bio rep od papira, a od napred uglavljen ekser. Bio sam još klinac i posmatrač igre u kojoj su učestvovali oni od čak desetak godina.

Da ne opisujem scenu, čuo sam da je dečko kasnije oslepeo i na drugo oko, mada mi je i danas nejasno da li se povreda jednog može tako odraziti i na drugo?
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:43 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

predatortz
U bolnici su je uspavali, ruku namestili, gledala još Potera i evo je sad piči, nijedan dan obdaništa nije izgubila, iako gips dobija tek sutra,


Jbte, nisam znao da živiš u Maliju!

Jeste, jebeno je to sa gipsom, ne može to odmah...

Žao mi zbog klinke, ja je razumem jer sam u detinjstvu lomio sve što se lomiti moglo, ali su mi gips stavljali odmah, bez čekanja i udlaga.

I moj stariji je lomio ruku, dva puta, oba na utakmmici, pa te kao ćale razumem.

Da to lepo zaraste, a klinka da bude vesela i nemirna kao i pre toga.




Hvala predatore!

To za gips su mi ovako objasnili - kad nameste koske to onda otekne i ne može odma u gips, nego prvo nekoliko dana nosi tu neku kao udlagu, a onda joj, kad spadne otok, stave ruku u gips. Drugo što sam naučio je da kad je prelom u podlaktici, to iz nekog razloga običn ne boli (samo malo tu i tamo) kao na drugim mestima, pa je ova to dosta dobro podnela. Jedino to nameštanje boli, ali to rade pod sedativom. Glavna jebada je bila što je mala, pa u hitnoj pomoći gde smo je odveli nisu hteli da pipnu prelom, samo su ga osigurali, i onda nas poslali u dečiju bolnicu u susednom gradu da je tamo 'oprave.

Ovo nam je prva veća povreda kod dece, pa smo bili taj dan istraumirani, sigurno više od klinke. Sad se samo štrecam kad ova mala sa tom rukom padne negde dok se jurca sa decom iz komšiluka i u obdaništu, jedva čekam taj gips, da malo danem dušom.

...

Ja sam kao klinac (1. srednje) slomio samo ključnu kost, a to nije išlo u gips, nego neki prokleti zavoj oko ramena i lopatica i preko te kosti, i onda mučenje dva meseca sa time, nisam mogao da spavam koliko je neudobno.



srdjan.pajic srdjan.pajic 15:51 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

angie01
Pajke brate, sinoc sam bila malo na telefonu, malo u nekim razgovorima, pa nisam bila dovoljno skoncentrisana, a jutros sam ustala sa Rozi u glavi- nemoj da se ljutis, ali tako malo dete se ne pusta samo, bez nadzora da negde ide, jer kao sto vidis, drugi nece paziti kao sto biste pazili vi.


Pa kažem ja, bad parenting, ali sam za svakli slučaj odma okrivio komšiju, i saću da ga predam advokatima.

Zezam se, to su nam prve komšije, kuća do naše, četvoro dece, i pre godinu dana smo napravili prolaz kroz ogradu tako da klinci mogu lako da cirkulišu između, da ne moraju da izlaze na ulicu, bar ovi manji. Tako da su se u tom trenutku zadesili kod njih, a i mi imamo ljuljašku, na granu od drveta okačenu, ima bar 5 metara u njoj, to kad ispadneš letiš u drugo dvorište, i ova je mogla uredno i kod nas da se sjebe.

Sad imamo još jednog klinca, isto godište ko Rozi, u kući na drugoj strani dvorišta, ali tu imam neku usranu žičanu ogradu, zategnutu, pa nisam još smislio kako da je prevaziđemo da može i kod njih da se prelazi nesmetano. Mogao bih da stavim projektni zahtev na blog...


nsarski nsarski 16:16 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Jeste, jebeno je to sa gipsom, ne može to odmah...


E, a pazi sada, slušaj ovo. Moja ćerka pre par godina išla u Ruandu da gleda gorile. I tako jedne večeri šetala ulicama Kigalija, i, jbt, propadne joj noga u slivnik za kišnicu. I tako joj naprsne neka kost na stopalu. A upala joj noga u slivnik na ulici jer je bilo slabo osvetljeno - ako neko zna detaljnije o rasveti u Kigaliju, mogli bi to da raspravimo. Mislim, ipak je u pitanju civilizovana zemlje.
Sad ne znam, ali neko će svakako znati, koja bi to kost mogla da bude. Ta koja je naprsla. U svakom slučaju, odveli je u bolnicu da je pregledaju i kažu da treba da se stavi gips.
Ako neko zna o gipsu za imobilizaciju, mogao bi da napiše par eseja ovde, kad već o tome pričamo.

I odmah oni njoj stavili gips i sve je u redu.
Ali, sada! Treba da joj daju nešto da se pomaže prilikom hodanja dok ima gips. Oni nemaju tamo gotove štake, nego dozvali nekog lokalnog stolara da joj napravi štake na licu mesta. Ej, stolara!
Došao stolar u sred noći, uzeo meru i posle nekog vremena napravio štake. Malo su grube, ali mogu da se upotrebe.
Ali, za par dana je imala let kući, nazad za Njujork. A svi znate kako su Ameri na tim letovima osetljivi i sve ispituju. I moju ćerku detaljno ispitali, te kakve su ti to štake, te ko ih je pravio, te šta će ti taj gips i da li je pravi, i uopšte pametna pitanja. Ona im odgovarala šta je znala, ali oni nisu verovali i rekli joj da ne može u avion sa štakama i gipsom. Mora da se to ukloni.
Nemam pojma, možda ima onih terorista što kao nose štake, a unutra kalašnjikov. Zajebi radnju, ne sme da se rizikuje.
I tako ona ode u Njujork sa slomljenim stopalom, bez gipsa, bez ičega. Tamo je pravo sa aerodroma otišla u bolnicu gde su je pregledali, snimili, stavili joj onu "čizmu" koju je kasnije nosila neko kraće vreme.
Ali, najvažnije da se stvar dobro zavržila, ona profesionalno zbrinuta, a Amerika odbila još jedan teroristički napad pomoću štaka.
Ako je neko čuo, ili zna, teroriste sa štakama, bilo bi dobro da nam to ovde napiše i istakne bitne delove da bi znali kako da se ponašamo u slučaju da neko hoće da ide u avion sa štakama. To se posebno odnosi na skijaše i one koji se vraćaju sa zimovanja, jer tamo dolazi do preloma ili uganuća, a u tim situacijama je često potrebno fiksirati nogu. Ili ruku. To već zavisi šta ste polomili. Zaista, bilo bi dobro da znamo šta se češće lomi na skijanju - ruke ili noge?
Sve ovo su stvari, i nezgode, koje se mogu desiti van četiri zida. Čak i u Africi. Tamo i nema mnogo zidova, koliko znam. Mada, ne tvrdim jer nikada nisam bio u Africi. Sigurno ima ovde ljudi koji su bili/živeli u Africi, pa bi mogli o tome da nam koju reč napišu. Jedva čekam takav blog.
Predo, potpuno te razumem.
gvozden1 gvozden1 17:07 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Pa kažem ja, bad parenting

Normalno :)

Ma vidi se da si ti sjajan ćale, a takve stvari se dešavaju.

Da je dobro, nije, da je bolje bez toga jeste, al proći će, biće joj to sećanje, ne baš neprijatno.

Tebi će biti neprijatno sećanje, al ti nisi bitan. :)

Da li će posle smeti na led? :)

Pozdravlja je deda Gvozden, preneo joj ti ili nepreneo.
angie01 angie01 18:06 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Pa kažem ja, bad parenting, ali sam za svakli slučaj odma okrivio komšiju, i saću da ga predam advokatima.


naravno da ne mislim to-nego upravoto sto sam rekla, tako mala deca su u stvarnoj opasnosti, ako ih niko ne nadgleda- da ti ne nabrajam sad razne slucajeve, kojih ne zelim ni da se secam), jer naprosto nisu dovoljno svesni gde su granice,...to sa prolazima na dvoristu je super stvar i lepo da imate takve komsije, narocito je super za decu,jeri maju drustvo odmah pored sebe, al je ujedno i triki, ako nisu nekome stalno na oku, dok dovoljno ne porastu-...taj dvostruki prelom glavne ruke je dosta veliki demidz, a samo je trenutak nepaznje dovoljan,..a pazi, jos ne znas ni sta se stvarno desilo, sto nije nebitno, jer jedino sa tim saznanjem, mozes da sprecis evetualno ponavljanje iste stvari, nije slucajno sto ih u vrticima uvek neko pazi i kada spavaju...ne zameri.
pecaros pecaros 18:16 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

angie01
ne zameri.


Meni ponekad usfali ta nekakva reč što bi popravila utisak. Nadam se da Srki nije moj post razumeo kao nekakvu kletvu.
angie01 angie01 18:26 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Meni ponekad usfali ta nekakva reč što bi popravila utisak. Nadam se da Srki nije moj post razumeo kao nekakvu kletvu


Pajke nije takav lik, da pogresno razume,...niti sam ja dodala to sto si kopirao, da bih popravila utisak, iskreno sam rekla sve do te molbe, a i ona je tako recena,...pa nije Pajke cale od juce i naravno da mu je vise stalo da sve bude ok od svih nas,...razlika izmedju tebe i mene i nasih komentara je, sto si ti komentarisao kao sto to rade muskarci, a ja kao sto to rade keve kvocke/kobci.
pecaros pecaros 18:59 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

angie01
Pajke


Znači, nije Srki? Pa on je neki mnogo veći izdajnik...

Izvinjavam se, nikad se neću uklopiti ovde.
angie01 angie01 19:34 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Znači, nije Srki?


ja navikla na Pajke-onaj drugi Srdjan mi je Srks, pa da ne mesam:).


Izvinjavam se, nikad se neću uklopiti ovde.


sto bre- sasvim si dobar.
zilikaka zilikaka 20:32 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

pecaros
zilikaka
Bilo neko drvo, imalo plodove neke bobice slične biberu al lepe slatke. Nisi mogao da se najedeš al bila dobra zabava.


To se zvalo židomeđ, iliti "jevrejska višnja". Tih drva je bilo najviše u onom parku kod doma JNA.

Ne znam za tamo, odrastala sam u drugom kraju, nego sam zapamtila da je to drvo bilo jako za penjanje al imalo oštru koru, mžeš da se pocepaš i odereš ako ne paziš.
I uopšte, iz detinjstva se sećam tih srvari, koje drvo je kakvo za pentranje. Najbolji bio orah.
mirelarado mirelarado 20:35 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

I uopšte, iz detinjstva se sećam tih srvari, koje drvo je kakvo za pentranje. Najbolji bio orah.


Meni stari dud u babinom dvorištu.
pecaros pecaros 20:54 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

zilikaka
nego sam zapamtila da je to drvo bilo jako za penjanje al imalo oštru koru, mžeš da se pocepaš i odereš ako ne paziš.
I uopšte, iz detinjstva se sećam tih srvari, koje drvo je kakvo za pentranje. Najbolji bio orah.


Ako se dobro sećam, ova drva u parku bi bila ozbiljan izazov za svakog penjača. Sva sreća, ukus tih bobica je bio takav da se, uglavnom, svodio na ono dečije "uh al' smo se najeli židomeđa", ali je desetak zrna uvek bilo dovoljno. Neobičan ukus, slatkast, ali da ne preterujemo.

Elem, grane ovih drva iz parka su se dovoljno nisko nadvijale, pa nismo imali potrebe da se pentramo.
zilikaka zilikaka 20:57 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

mirelarado
I uopšte, iz detinjstva se sećam tih srvari, koje drvo je kakvo za pentranje. Najbolji bio orah.


Meni stari dud u babinom dvorištu.

Uh, dud ima rapavu koru a kolko se sećam i lako se lomi pod težinom, što je prilično nezgodno.
Vißnja je recimo odlična, tu si smeo da se osloniš i na sasvim tanku granu koja se povije al se ne lomi. To mi iskustvo od branja.
Ne bih da se hvalim, al ovakvo tehničko sagledavanje problemaa id malih nogu mi je pomoglo da nikad nisam pala a imala sam ozbiljan fond sati provedenih na drvetu.
To mi valjda atavizam, od dalekih predaka.
freehand freehand 21:01 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

I uopšte, iz detinjstva se sećam tih srvari, koje drvo je kakvo za pentranje. Najbolji bio orah.

Zavisi kako gledaš. Na primer, istovremeno najbolja i najgora je trešnja. jer trešnjevo drvo je tvrdo, može top da se napravi, a i nagrada je najveća kad se na trešnju, tuđu uspentraš krajem maja.
Ali se zato grane na trešnji ne lome nego se cepaju u korenu, pa onda nekad i nečuješ da krcne pod nogom nego se samo jednostavno otcepi od stabla i nerećnik koji nije pazio nađe sjeban na tlu a da i nije svestan šta mu se dogodilo.
Meni je Narodna bašta, veliki park u gradu praktično bio dvorište. Obzirom da u tom smislu, penjačkom i pentračkom imam neke prečice u glavi do davnih nam predaka na evolucijskoj lestvici nema drveta u tom parku na koje se nisam popeo. I ako neko drvo volim - to je hrast. Zbog lepote, zbog stabla, zbog krošnje.
A dud je zezanje, to je za malu decu da se popnu i jedu dudinje.
zilikaka zilikaka 21:03 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Elem, grane ovih drva iz parka su se dovoljno nisko nadvijale, pa nismo imali potrebe da se pentramo.

To kad ima puno drva a malo dece. Kad je obrnuto (a mi imali 2-3 u blizini, onda se ono dole brzo počisti pa nema druge nego pentranje. Najteže bilo dočepati se prvih grana al za to su nam služili stariji drugari, da nas podignu, a dalje idemo sami. Uopšte, u tim uslovima smo se ponašali krajnje prirodno, ko i sve životinje..
zilikaka zilikaka 21:06 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

ako neko drvo volim - to je hrast. Zbog lepote, zbog stabla, zbog krošnje.

Moram da priznam da to nisam probala. Jednostavno, ne znam da je igde u mojoj varoši postojao.
Zaista, i danas ga nema, bar se ne sećam da sam ga skoro igde videla
A trešnja...da, tvrda i nepouzdana. Ja imala sreću što su dve baš velike bile kod dede u dvorištu pa nije moralo da se mnogo rizikuje da bi se lepo najeo.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:10 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

pecaros
angie01
ne zameri.


Meni ponekad usfali ta nekakva reč što bi popravila utisak. Nadam se da Srki nije moj post razumeo kao nekakvu kletvu.



Ma jok, bre, nema nikakve zamereke nikome, a evo i predator me odobrovoljio lepim željama, i pored toga što smo na krv i nož oko drugih tema, "onih", da ih ne načinjem sad. Ta rodteljska solidarnost je super stvar, i iznad svega, a imanje dece često nije trivijalno, pa je i čoveku lakše kad naiđe na nekog sapatnika u tom poslu. Ma, samo da su nam živa i zdrava, ruka, noga manje više, to će da zaraste. A naši živci neće, pa dobro, nije ni to sasvim nepodnošljivo. I ovu malu bacam odma na džudo ili akido, da nauči da pada ako ništa drugo.

Inače, ta mala je neko baksuz dete, pričao sam ovde kad je sa 6 dana života zaglavila na intenzivnoj nezi, jer je dovatio neki neznani virus, bogtepita odakle. Ko nije video kako se bebi od 6 dana iglom vadi likvor iz kičme, taj je srećan čovek.

Onda su na prvom pregledu posle toga, recimo da je imala nekoliko nedelja, otkrili da ima displaziju kukova. Pa je 6 meseci nosila one neke razne pojaseve Pavlikove, svaki put kad odemo oni nam daju krući, skoro da je došla do operacije i gipsa, kad se to nekako ispravilo. Tad kad nisam svisnuo kao roditelj, mislim da nikad neću. Pogotovu što je taj gen od mene nasledila, i ja sam se rodio takav kljakav kao i ona i to su samo delimično ispravili kod mene. I evo je sad, pade i slomi ruku. A ova starija - ništa, prolazi za sada kroz detinjsvo bez problema, sem ako na klizanjuskijanjubaletu nešto i ona ne odvali.
freehand freehand 21:11 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

zilikaka
ako neko drvo volim - to je hrast. Zbog lepote, zbog stabla, zbog krošnje.

Moram da priznam da to nisam probala. Jednostavno, ne znam da je igde u mojoj varoši postojao.
Zaista, i danas ga nema, bar se ne sećam da sam ga skoro igde videla
A trešnja...da, tvrda i nepouzdana. Ja imala sreću što su dve baš velike bile kod dede u dvorištu pa nije moralo da se mnogo rizikuje da bi se lepo najeo.

U parku o kome govorim postoji 4 gorostasa. prečnik stabla 1-1,5m, visina preko 20 metara, ogromne krošnje. Kad se popnem - osećaj kao u Avataru na onom svetom stablu.
angie01 angie01 21:12 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Uh, dud ima rapavu koru


dud je zaheban, jer ako ti padne neka dudinja na majcu ili pantalone-mozes ladno da ih bacis, jer nema tog venisakoji vadi fleku od duda.


i, a i nagrada je najveća kad se na trešnju, tuđu uspentraš krajem maja.


saglasna:).

I ako neko drvo volim - to je hrast.


isto,...ostao mi iz detinstva misticno drvo i najvise sam volela njegovo lisce i zireve,...isto mi je list jasmina bio drag,...a od orahovog lista smo pravili onu riblju kost, izvlaceci naizmenicno delove izmedju zila.
zilikaka zilikaka 21:15 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

od orahovog lista smo pravili onu riblju kost, izvlaceci naizmenicno delove izmedju zila.

Jao, bio je i neki list koji se nešto presavije pa staviš na usne i praviš sviraljku. Neki to umeli, ja nikad nisam
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:21 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Osim toga, ja i dalje mislim da je helikopterisanje oko dece stvar modernih vremena i uglavnom preterivanje. Bre, ja se sećam kad me je ćale, a imao sam tada 4 godine, možda 5, izveo na ulicu našu u Krnjači, i predao na "staranje" drugoj deci, i starijoj i mlađoj. I sećam se da prvo što smo uradili je bilo da se popnemo na neko drvo u šumici koja je postojala u našoj faveli. Ne pamtim više lica ni imena te dece, ni muke da to uradim jer nisam bio vičan penjanju na drvo do tada, ali sliku sa jedne od grana i pogled preko ograde tamo prema Kotežu u daljini i dalje pamtim.

Nije prošlo mnogo, a već smo čitave dane provodili na tom drvetu usred tog nekog voćnjaka koji više nepostoji, sad je tamo neka nova zgradurina uz sam Zrenjaninac. Pa smo i skakali sa istog, glumili Tarzane, kraljeve majmuna, ili samo majmune. Kako tad ništa nisam polomio ostaće misterija.
zilikaka zilikaka 21:23 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Ta rodteljska solidarnost je super stvar, i iznad svega, a imanje dece često nije trivijalno, pa je i čoveku lakše kad naiđe na nekog sapatnika u tom poslu

Ćuti, svi smo manje više nešto slično prošli. Moj je sa nepune dve upao u šaht za vodovod u parku. Majmuni u sred dana smakli poklopac da nešto urade pa otišli na pauzu, valjda. Moglo je biti fatalno, da je pao samo malo dalje, al prošao samo sa oderotinama.
I sve se desilo u trenutku, on trčao samo koji metar ispred, po poznatom terenu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:25 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

zilikaka
Ta rodteljska solidarnost je super stvar, i iznad svega, a imanje dece često nije trivijalno, pa je i čoveku lakše kad naiđe na nekog sapatnika u tom poslu

Ćuti, svi smo manje više nešto slično prošli. Moj je sa nepune dve upao u šaht za vodovod u parku. Majmuni u sred dana smakli poklopac da nešto urade pa otišli na pauzu, valjda. Moglo je biti fatalno, da je pao samo malo dalje, al prošao samo sa oderotinama.
I sve se desilo u trenutku, on trčao samo koji metar ispred, po poznatom terenu.


Ušas, evo presekao sam se kao da je moje dete upalo.
zilikaka zilikaka 21:25 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

ja se sećam kad me je ćale, a imao sam tada 4 godine, možda 5, izveo na ulicu našu u Krnjači, i predao na "staranje" drugoj deci,

Da, i kod nas je tako išlo, ne sećam se da su ičiji roditelji bili napolju.
zilikaka zilikaka 21:27 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Ušas, evo presekao sam se kao da je moje dete upalo.

Pa to ti kažem, dešava se i kad je pod nadzorom.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:29 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

zilikaka
Ušas, evo presekao sam se kao da je moje dete upalo.

Pa to ti kažem, dešava se i kad je pod nadzorom.



A sad - osvrćem se preko ramena da mi social services ne oduzmu dete zbog nekompetencije.
angie01 angie01 21:55 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Osim toga, ja i dalje mislim da je helikopterisanje oko dece stvar modernih vremena i uglavnom preterivanje.


Rozi je bas mala...a ti kako hoces.

U Kanadi sam videla kako izgleda kada se postuje zakon, koji neces verovati, isti postoji i u Srbiji- recimo do 12 godina, dete ne smes da pustis da ide samo nekud ili da ostane samo kod kuce,...jedino sto kod nas to niko ne sisa i svi rade onako kako su i njihovi roditelji pre...pri cemu je socijalna sluzba neupotrebljiva-za razliku od Kanade, gde reaguju odmah- ai kada se konacno odluce da nesto rade, to je na stetu, a ne u korist stranke.

jedino sto je isto na terenu- vespitacie u vrticima i tamo i ovde sede u sobi gde deca spavaju.

pecaros pecaros 22:03 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

zilikaka

To kad ima puno drva a malo dece. Kad je obrnuto (a mi imali 2-3 u blizini, onda se ono dole brzo počisti pa nema druge nego pentranje. Najteže bilo dočepati se prvih grana al za to su nam služili stariji drugari, da nas podignu, a dalje idemo sami. Uopšte, u tim uslovima smo se ponašali krajnje prirodno, ko i sve životinje..


Paj sad - baš me zaintrigiralo da saznam o kojem drvetu je reč, preko nekih mađarskih lokalizama i latinskog naziva, dospeo sam do somborske ćirilice.

Elem, Omaha Indijanci, Somborci, Subotičani i Zrenjaninci su grickali te bobice.

Židomeđ iliti bodjoš




angie01 angie01 22:20 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Ko nije video kako se bebi od 6 dana iglom vadi likvor iz kičme, taj je srećan čovek.


ne pitaj...ovaj mladji rodjen sa kilo i sesto, ko ocerupano pile- jer je doktorka zatajila, da ne pricam sad,...posle sam cula da nisam jedina nastradala s njom-jedino on i jos jedan malisa zajedno u inkubatoru i jos ima mesta, a iz svih delova tela vire neke cevcice,...jedva smo ostali zivi i on i ja-kada sredjujem papire i naidjem na te izvestaje, odmah mi pozli,...to su bili lihvori, krvi, skeneri, pickematerine,...dva meseca nista nije bilo sigurno,...eno ga danas, momak, krupniji i visi od onog starijeg.
angie01 angie01 22:34 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Jao, bio je i neki list koji se nešto presavije pa staviš na usne i praviš sviraljku.


ja mislim da to nije orahov list- taj u koji se duva-nego neki tanji i manji.
crossover crossover 22:51 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

angie01
Jao, bio je i neki list koji se nešto presavije pa staviš na usne i praviš sviraljku.


ja mislim da to nije orahov list- taj u koji se duva-nego neki tanji i manji.


Bagremov.
zilikaka zilikaka 22:54 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

crossover
angie01
Jao, bio je i neki list koji se nešto presavije pa staviš na usne i praviš sviraljku.


ja mislim da to nije orahov list- taj u koji se duva-nego neki tanji i manji.


Bagremov.

Može biti. Orahov nije sigurno. Em velik, em debeo, em se ne savija.
freehand freehand 23:01 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

crossover
angie01
Jao, bio je i neki list koji se nešto presavije pa staviš na usne i praviš sviraljku.


ja mislim da to nije orahov list- taj u koji se duva-nego neki tanji i manji.


Bagremov.

Jebem li ga, mi smo toradili sa travom. Ona najobičnija obična trava koja kad baš bogato naraste krajem maja ili početkom juna, ona što na nju možeš da se posečeš ako ne paziš - e nju između dva palca postavljenih jedan uz drugi sa sklopljenim šakama.
Opet, sova se imitira drugačije- palčevi spojeni ali šake sklopljene jedna u drugu sa tim da se prilikom duvanja prstima jedne otvara "instrument".
Skoro ko Pikac sistem al i ne baš.
Najveštiji su umeli da proizvedu pravi pravcati huk sove, ako ne vidiš kad to čini misliš da je sova baš tu, odmah kraj tebe.
angie01 angie01 23:22 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Skoro ko Pikac sistem al i ne baš.


gde je sad onaj doksov smaili?
nikvet pn nikvet pn 23:26 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Багремов лист, да, тип свирао коло.

Иначе за пењање победник чини ми се - јасен. Висок, прав, гранат, жилав. Ту је и брест. И јавор. На ораху је преглатка кора, клизава. Све четири врсте храста (бељик, храстица, цер и клен) су добре али кора је љута за руке. Букви је дуг дебљак па заморно на стиску колена до крошње. Топола је гад, крта ко и трешња. А дивљи кестен је тек стакло. Попео се другар до врха па пукло, нанизао све до доле, страшно. Он устаје смеје се, спасла га гомила лишћа. Шљива и вишња су ок али мале. Четинари су лепи и лаки али од смоле ето грдње код куће. Врба и липа баш су добре. А пао сам једино са - кајсије...
zilikaka zilikaka 23:29 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Elem, Omaha Indijanci, Somborci, Subotičani i Zrenjaninci su grickali te bobice.

Židomeđ iliti bodjoš

Jeste, pogledala slike, to je.
angie01 angie01 23:31 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

svira se na jasenu i bukvi- verovatno mozei na drugim,...evo kaze Free, da moze i na travi.

mirelarado mirelarado 23:32 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

А пао сам једино са - кајсије...


Ja s kruške. U stvari nisam pala, nego nespretno skočila i kolenom rascopala bradu.
zilikaka zilikaka 23:36 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

А пао сам једино са - кајсије...

Kajsija, onih ogromnih, bilo nekoliko kod dede ali mi nikad nisu dali da se penjem jer se lako lomi. Umela da prerodi i sama pukne pod teretom.
Jednom sam tako lepe pare zaradila kad je otišla grana sa možda stotinak kila joß ne sasvim zrelih. Inače ih bilo previše, delili ih i pekli rakiju kad pretekne od pekmeza, a ove nedozrele niko nije hteo. Moj poso bio da ih oberem i pred lokalnu radnju sa kućnim kantarom, po bagatelnoj ceni. Nama klincima bilo zanimljivo da trgujemo a od zarađenog kupovali slatkiše. Jela cela ulica.:)
A višnje...imali neku kalemljenu, nekoliko komada, krupan slatkast plod a narasla ozbiljna drva, u red sa trešnjom. E, to mi godinama bio poso da oberem iznutra i gore, gde se ne dohvati sa merdevina. Zato se dobro sećam.
...i niko baš nije brinuo o mogućem padanju. Po sistemu, valjda zna šta radi.
kamilo_emericki kamilo_emericki 23:38 18.11.2021

Re: Koliko sećanja

Ja sam se volio penjati na jednu vrstu vrbe koje raste pored potoka u grmovima do prečnika desetak cantimetara i raste obično 7-8 metara.
Penješ se do vrha, zaljuljaš se i tako preskačeš potok hvatajući se za drugu takvu vrbu na drugoj strani potoka.
Kada promašiš u hvatanju prizemljenje je bolno a eventualnu povredu ne smiješ ni prijaviti jer rizikuješ jio i batine. Srećom, nikad ništa polomio, samo masnice i modrice.
gvozden1 gvozden1 23:59 18.11.2021

Re: Koliko sećanja


Иначе за пењање победник чини ми се - јасен. Висок, прав, гранат, жилав. Ту је и брест. И јавор. На ораху је преглатка кора, клизава. Све четири врсте храста (бељик, храстица, цер и клен) су добре али кора је љута за руке. Букви је дуг дебљак па заморно на стиску колена до крошње. Топола је гад, крта ко и трешња. А дивљи кестен је тек стакло. Попео се другар до врха па пукло, нанизао све до доле, страшно. Он устаје смеје се, спасла га гомила лишћа. Шљива и вишња су ок али мале. Четинари су лепи и лаки али од смоле ето грдње код куће. Врба и липа баш су добре. А пао сам једино са - кајсије...


Ma penje se na ono drvo na kome ima gnezdo, kakvo god da je drvo i čije god da je gnezdo.

Mora postojati neki razlog da se penješ, da na drvetu ima nešto ili da ti neko kaže, e ovde ne možeš da se popenješ.

Moraš da kreneš, ako ne uspeš onda smisliš nešto zbog čega nisi uspeo danas.
bene_geserit bene_geserit 03:53 19.11.2021

Re: Koliko sećanja

pri cemu je socijalna sluzba neupotrebljiva-za razliku od Kanade, gde reaguju odmah- ai kada se konacno odluce da nesto rade, to je na stetu, a ne u korist stranke

Najbolje što socijalne službe mogu da urade za to je da ne urade ništa, kako kanadske tako i srpske.
Ne trebaju Srbiji "bolje" socijalne službe da maltretiraju ljude već sistem koji će u bajbokanu da baci one što su ostavili otvoren šaht.
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:50 19.11.2021

Re: Koliko sećanja

Da li će posle smeti na led? :)

Pozdravlja je deda Gvozden, preneo joj ti ili nepreneo.


Pa pošto ni pre nije smela, mislim da smo sa ledom završili... više me ovo skijanje brine, ako ne bude mogla, onda ćemo morati neku bebisiterku da jurimo da je pazi dok smo mi na planini. Ili da se delimo kao prethodnih godina, žena vodi stariju na skindžu a ja glumim bebisterku. Pa se sledeći vikend menjamo. Teže od toga je ova što sad u svemu imitira svoju stariju sestru i biće baš teško objasniti joj zašto sestra ide na skijanje, a ona jadna ne može. Život je baš surov kad imaš 3 ili 4 godine.


macak_tosa macak_tosa 08:15 19.11.2021

Re: Koliko sećanja

mirelarado
А пао сам једино са - кајсије...


Ja s kruške. U stvari nisam pala, nego nespretno skočila i kolenom rascopala bradu.

Da li je od tada uzrečica - šta ti je, kao da si sa kruške pao/pala?
angie01 angie01 09:41 19.11.2021

Re: Koliko sećanja

Ne trebaju Srbiji "bolje" socijalne službe da maltretiraju ljude već sistem koji će u bajbokanu da baci one što su ostavili otvoren šaht.


je l ti uopste znas, sta je nadleznost socijalnih sluzbi, pa onda smatras da ne trebaju "bolje" Srbiji, kaoito,kolikoje dece na razlicite nacine ugrozeno, bez bilo kakve nade...pa brate ne da trebaju bolje, nego sasvim drugacije od ove kakva je sada,...a to za otvoren saht, neogradjene skele i slicne specije,takojde je potreban sistem koji funkcionise, a ne Kolumbijski haos.
angie01 angie01 09:57 19.11.2021

Re: Koliko sećanja

i biće baš teško objasniti joj zašto sestra ide na skijanje, a ona jadna ne može.


Ajao,...
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:07 19.11.2021

Re: Koliko sećanja

Rozi je bas mala...a ti kako hoces.



Endži, valjda je jasno da sam se živ pojeo što nisam bio pored te ljuljaške, da sprečim da padne (ova starija je letela sa ljuljaške par puta dok sam ja stajao iza nje i gurao ljuljašku, srećom ništa nije slomila). I ne rade one (Rozi i Klara, ta Rozina drugarica) neke opasne stvari, pa da moraš da ih stalno držiš na oku. A i kad bih to hteo, ne znam kako bih to izveo, mislim, to je onda 24/7 posao, a mi ovde nemamo dokone babe i dede na raspolaganju da non stop drže oko na deci i non stop ih smaraju nemoj ovo nemoj ono. Sad jedino da decu zaključavam u sobama kad moram nešto da obavim pa ne mogu da držim oko na njima. A i mislim, statistički gledano, jedna slomljena ruka u 8+4=12 dete-godina, dvoje dece, da ne računam ovu komšijsku koji mi non stop vise po kuči i dvorištu, mi smo, bre, super roditelji! Ne bih ja tu ništa značajno menjao.

Ja sam sasvim srećan što smo kuću kupili u mirnom kraju sa vrlo malo saobraćaja pa deca mogu tako da cirkulišu okolo da ne moram da se štrecam da će neko da ih zgazi ili maltretira. Ranije smo živeli na boljem mestu, ono, na 5 minuta pešaka od najlepšeg dela grada, ali mi je prometna ulica bila ispred kuće i jedva sam dočekao selidbu.

Usput, juče je dobila gips roze boje, nije ni zucnula kod ortopeda, i eno je piči sa tom plastičnom rukom ko da se sa njom rodila. Da vidiš kako jede i radi sve druge stvari sa levom, malte ne ko da se rodila levoruka.








angie01 angie01 20:09 19.11.2021

Re: Koliko sećanja

valjda je jasno da sam se živ pojeo što nisam bio pored te ljuljaške,

naravno i sama sam tako nesto napisala,...sve sto sam rekla mozda zvuci dramaticnije ovako napisano, nego da smo pricali negde uzivo,...a posledica je licnog iskustva-vise onog kada sam ja bila tako mala i pravila razna sranja u onom trentku, kada OCI nisu bile na meni...

Usput, juče je dobila gips roze boje, nije ni zucnula kod ortopeda, i eno je piči sa tom plastičnom rukom ko da se sa njom rodila. Da vidiš kako jede i radi sve druge stvari sa levom, malte ne ko da se rodila levoruka.

Черевићан Черевићан 21:41 17.11.2021

Nešto se desilo

ili, izgubljena jasna meta

унутри и нисмо били
вазда ........по сокаку,
целe данe ....ајчисмо
често ......и по мраку,

гледам данас Унука
у .....мобилни гњура,
улицaма.... возилом
јебеш..... така тура
angie01 angie01 22:49 17.11.2021

Re: Nešto se desilo

гледам данас Унука
у .....мобилни гњура,
улицaма.... возилом
јебеш..... така тура



solo solo 22:01 17.11.2021

.





............


https://mediasfera.rs/2018/08/05/nostalgija-ovo-su-najpopularnije-decije-igre-bivse-jugoslavije/
shmoo shmoo 00:37 18.11.2021

Пардон(п)Ст!

solo

............
https://mediasfera.rs/2018/08/05/nostalgija-ovo-su-najpopularnije-decije-igre-bivse-jugoslavije/



Не бих да кварим парти, али...

Али зашто "бивше Југославије"?

Какве везе имају дечје игре са државама, садашњим, бившим, будућим,...?

Зар није примереније да напишу на пример:

Најпопуларније дечје игре у време када није било мобилних телефона, друштвених мрежа, игрица на екранчићима...

А ТВ се у кући преко дана укључивао само за школски програм, па онда тек увече пред Дневник.

И већ око 11-пола 12 увече на екрану ТВ ишло оно







И онда током ноћи и већег дела дана снег на ТВ екрану. Чак и лети.

Ово, дечје игре у бившој Југославији баш је без везе.

Поготово у том дечјем свету.

Другим речима, панталоне и гаће стигну на крпљење ма како год да се држава звала.

Само ако имаш чиме да правиш те рупе на панталонама и гаћама.






shmoo shmoo 00:51 18.11.2021

Није Плава птица ал' је ластавица




solo solo 17:06 18.11.2021

Re: Пардон(п)Ст!

Али зашто "бивше Југославије"?


Poenta su igre,ovo Jugoslavije novinarska sloboda, može i da se preskoči.

U suštini nije bitno.

Најпопуларније дечје игре у време када није било мобилних телефона, друштвених мрежа, игрица на екранчићима...


Recimo to je poenta.
nsarski nsarski 17:13 18.11.2021

Re: Пардон(п)Ст!

Poenta su igre,ovo Jugoslavije novinarska sloboda, može i da se preskoči.

U suštini nije bitno.


Slatke su te tvoje reči! Ipak, ne slažem se.
Ja bih rekao da je poenta ta da su dečije igre i zabave bile bolje u crknutoj Jugoslaviji nego u ovoj...ovoj...državi, čije ni ime ne treba izgovarati.

Ukratko, današnjoj deci nedostaje Jugoslavija da bi bila potpuno srećna.
solo solo 17:23 18.11.2021

Re: nsarski

Ja bih rekao da je poenta ta da su dečije igre i zabave bile bolje u crknutoj Jugoslaviji nego u ovoj...ovoj...državi, čije ni ime ne treba izgovarati.


Istine radi to je prvi tekst koji sam izguglao gde su nabrojane igrice u predkompjuterskoj eri gde džojstik i tastatura nisu bili presudni za zabavu.

Isto tako me nimalo ne štreca bilo čija ostrašćenost po bilo kom osnovu.

Ako baš treba onda je poenta ,,živi i pusti druge da žive,, pa gde se i kada sretnemo a i nije neophodno.

Hu kerz.

p.s
Većina će na izborima koje očekujemo opet odlučiti koje igre sa sve pratećim kolovođama im se sviđaju.

Demokratski.
nsarski nsarski 17:39 18.11.2021

Re: nsarski

Isto tako me nimalo ne štreca bilo čija ostrašćenost po bilo kom osnovu.

Ma, ni mene. Mislim da si ti potpuno u pravu po tim pitanjima.

Slažemo se i u globalu i u detaljima.
angie01 angie01 17:52 18.11.2021

Re: nsarski

Isto tako me nimalo ne štreca bilo čija ostrašćenost po bilo kom osnovu.


izvini, nisam shvatila- tebi je ovaj tekst ostrascen?
solo solo 18:05 18.11.2021

Re: nsarski

izvini, nisam shvatila- tebi je ovaj tekst ostrascen?


Nisi.

Tema je ok. Pojedini komentari odišu (meni) ostrašćenošću ali ništa novo i zabrinjavajuće.
angie01 angie01 18:09 18.11.2021

Re: nsarski

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 19:09 18.11.2021

Re: nsarski

izvini, nisam shvatila- tebi je ovaj tekst ostrascen?



Kakvi ostrascen. Odlican tekst! Plus fini neki komentari.
angie01 angie01 19:48 18.11.2021

Re: nsarski

Kakvi ostrascen. Odlican tekst! Plus fini neki komentari.


Hvala ti-i meni se cini, barem mi je bila takva namera, jer je sve suvise zaprljano i gusi, od vazduha, pa nadalje, gde god se okrenes, naletis na nesto ruzno i mi se na to navikavamo kao da je normalno,...a gde ces nezaprljanije od detinjstva...kad ono, i to nekome smeta,...ne znam gde su odrastali i kako, kad imaju primedbe.


angie01 angie01 20:01 18.11.2021

Re:

nsarski nsarski 20:04 18.11.2021

Re: nsarski

Neues aus der Nachbarschaft
izvini, nisam shvatila- tebi je ovaj tekst ostrascen?



Kakvi ostrascen. Odlican tekst! Plus fini neki komentari.


Da, i meni se sviđa. Nego, jedno sam hteo da podelim sa čitaocima.

Dakle, na Neimaru je živeo slikar Ilija Pandurović, poznat je on, bio član ULUS-a, ali ne kao pribogu što je supruga Tome Nikolića, nego ono pravo, kad su se u to Udruženje puštali samo zaslužni građani. Davno je to bilo.
Pišem o njemu zato što je on davno pokojni (umro 2013) pa možemo da pominjemo imena slobodno. E, taj zaslužni slikar je živeo u ulici Franca Rozmana br. 22, odmah iznad Južnog bulevara. Na vrhu zgrade je imao atelje - dodelila država zaslužnom slikaru.
Enihau, on je uglavnom slikao golubove (valjda je hteo da imitira Teslu) koje je skupljao. Međutim, on je u svoj atelje nekako dovlačio i devojčice iz osnovne škole u koju sam ja išao. Mi klinci smo bili malo podozrivi prema toj raboti, ali niko se nije preterano žalio, čak su se hvalile da su kod njega probale da piju liker a on ih je slikao. Umetnik, šta ćeš, ima maštu.
E, jednom je Ilija otišao u Australiju da tamo priredi izložbu. Proveo više od pola godine i vratio se pun utisaka. Bio je razočaran tom zemljom. Mnogo!

Pričao je, iznerviran, da mali Australijanac kad hoće da praćkom gađa vrapce - on ne može da ih gađa jer vrabaca tamo nema! Čuj, nema vrabaca. Kaže on da Australijanac traži vrapce po drveću da ih gađa kao i svako normalno dete, ali njih nema, i onda nesrećni Australijanac mora da gađa papagaje. Ali to nije isto!
Gde su papagaji, a gde vrapci, hej!
I zato se vratio na Neimar i čuburske kafane da tu uživa.
U svakom slučaju, on je mnogim mojim vršnjacima i vršnjakinjama učinio detinjstvo srećnijim.
A kad smo kod kafana, evo jednog priloga o njima, o boemima, tim nenadmašnim kafanskim filozofima.

Na oko 14min i 44 sec. se pojavljuje Ilija koji nam priča i o svom detinjstvu, koje je bilo mnogo siromašnije jer se dešavalo tokom rata. I pričao je o igranju fudbala s krpenjačama, i još svašta.

Nešto od priče može da se pročita OVDE

a video je ovde. Razgolićeni grad - Beogradske kafane.


Eto, tu se vidi Ilija (14:44), nalik na Deda Mraza, koga su deca volela jer im je davao liker da piju i slikao ih. To su bila vremena.
gvozden1 gvozden1 20:10 18.11.2021

Re: nsarski

ne znam gde su odrastali i kako, kad imaju primedbe

A primedbe ima - nsarski.
Stvarno, ko zna gde i kako je odrastao, u nekoj divljini, garant.

Ovaj naslov jeste glup, stvarno nema veze s mozgom, i upućuje na prisutan "narativ", dok je bilo Tita - a vidi sad.

Ali nije tvoj naslov, a kliknuo sam na linak i vidim, nije ta priča, korektan sajt.

Ali naslov je glup.

Nego, kako je odrasti u divljini, iz prve ruke.

To napolje, to je bila kazna, ne kazna kao kažnjavanje nego kazna kao ne voliš.
Napolju su se čuvale ovce, kupile šljive, držalo stručje, prostirala užad*, a u kući toga nije bilo.

A igre, klisa, krme, care care gospodare, jelečkinje brakačkinje, sve za šta rekviziti ili ne trebaju ili ih napraviš sam za tren oka.

Za klis tri komada drveta (klis, maška i koba), za krmu motka i kamen, ostali ništa.

*dečiji, poželjan i obavezan rad, prilikom okopavanja kukuruza, odnosno žetve.

angie01 angie01 20:50 18.11.2021

Re:

pravo da ti velim, ne mogu da ulazim u motive i razmisljanja besmislenih zlonamernosti, niti me je briga- svako onako kakav je...niti vidim neke veze izmedju mog teksta i razbarusenog slikara, koji daje deci liker, kao ni to, kakve veze imaju sa temom kafane- mozda Mlava, gde nam je ona keva, kada bi ostajao neko sam kod kuce, sipala u donetu serpicu klope za bar petoro, a za cenu jedne porcije i jos nam uvaljivala tople lepinje...sada su je zbrisali sa lica zemlje, kao i mnoge druge "aktivne spomenike" grada...jer ga mrze, onaj autenticni, pa prave neki svoj, a ovaj ruse.

ne kapiram ni sto ti smeta naslov- nema boljeg za ono sto pise ispod njega i jos sam ga objasnila u uvodu,...jos vidim da je prijavljen za brisanje doksov komentar u kome je upotrebio rec vani-pa stvarno bolesno...je l ima kraja budalastinama te vrste.

isto tako, to sto ti vidis Tita u svemu-nije moj problem, rekoh vec jednom, da ga vi mrzitelji ne pominjete, ne bi toliko bio ziv na ovom blogu, jer ga niko drugi nikada nije uvodio u pricu.

moje detinstvo, kao i dobar deo zivota jeste bio u Jugoslaviji i ne vidim sto bih se toga odricala, gadila i stidela, dapace....narocito sa ovakvom promenom u totalno posrnuce...ne bih da nastavljam u tom smeru, ne razumem, kako vam nije dosta aligatora i dinosaurusa, a pri tome danas, upravo sada se sve raspada.

inace, devojka koja je prva sa nepoznatim otisla u bioskop, lepotica iz kraja, Nada Indijanka, duge crne sjajne kose i garavih sevajucih ociju, koja je nadimak dobila, jer je podsecala na lepu sestru Vinetua iz filma, je prosle zime iznenada preminula,...poslao mi je drugar iz nekadasnjeg dvorista jednu njenu sliku iz davnih dana, na kojoj sija u punom sjaju-i takvu cu je cuvati u secanju.
nask nask 21:12 18.11.2021

Re: nsarski

To napolje, to je bila kazna, ne kazna kao kažnjavanje nego kazna kao ne voliš.
Napolju su se čuvale ovce, kupile šljive, držalo stručje, prostirala užad*, a u kući toga nije bilo.

Burazera (stariji 4,5 godine) i mene kaznila keva zabranom da nedelju dana ne smemo napolje, ja bio negde 7-godina, i to je po njenom priznanju bila jedna od najvećih grešaka u njenom životu. Burazer je bio jedan od onih koji nije mogao da duže od tri sekunde sedi mirno, da je klinac u današnje doba bio bi već od svoje sedme godine na ritalinu.

Za moje sestre i braću od strica koji je ostao na (planinskom) imanju je bilo onako kako Huči napominje.
gvozden1 gvozden1 21:15 18.11.2021

Re:

ne kapiram ni sto ti smeta naslov- nema boljeg za ono sto pise ispod njega i jos sam ga objasnila u uvodu,.

I Tasa je objasnio, nema to nikakve veze sa Jugoslavom, niti bilo kojim političkim konstruktom.
To su deca i dečije igre, vidim, prva slika ispod naslova je dete igra školice, jel to samo u Jugoslaviji bilo?

jos vidim da je prijavljen za brisanje doksov komentar u kome je upotrebio rec vani


Pa red je da ga brišeš ako je prijavljen :)

Ma ja greškom kliknuo, hteo citiraj pa omšio, ne paranoiši bez veze.
gvozden1 gvozden1 21:17 18.11.2021

Re: nsarski

Za moje sestre i braću od strica koji je ostao na (planinskom) imanju je bilo onako kako Huči napominje.

Jel i to bila Jugoslavija? :)
angie01 angie01 21:32 18.11.2021

Re: nsarski

i mene kaznila keva zabranom da nedelju dana ne smemo napolje,


:)))),dadada,...sa takvim kaznama, na kraju ispadne, da ne znas koga si kaznio.




gvozden1 gvozden1 21:34 18.11.2021

Re: nsarski

angie01
i mene kaznila keva zabranom da nedelju dana ne smemo napolje,


:)))),dadada,...sa takvim kaznama, na kraju ispadne, da ne znas koga si kaznio.





Na slici se igra krme?

Ko me slik'o jbt :)
angie01 angie01 21:39 18.11.2021

Re:

I Tasa je objasnio, nema to nikakve veze sa Jugoslavom,


o cemu ti pricas?,...o naslovu teksta ispod linka koji je postavio Solo?

pa kakve veze ima sto stoji Jugoslavija, je l to neka smetnja, neistina, pa tako se zvala zemlja u kojoj si i ti odrastao i skolovao se.

Ma ja greškom kliknuo, hteo citiraj pa omšio, ne paranoiši bez veze.


pa sto nisi rekao,ako si pogresio...je l to onaj isti problem, kao sa babom-koji je btw=izraz koji se koristi i u Srbiji,...pa po vama ne bi trebalo niko da govori,niti koristi ni jedan drugi jezik-pa ni svoj, ako srbomer pokaze da nije dovoljno srpska rec:),...hebote kakav trip.
angie01 angie01 21:40 18.11.2021

Re: nsarski

Ko me slik'o jbt :)

eto, da ne kazes posle...
freehand freehand 21:44 18.11.2021

Re: nsarski

angie01
Ko me slik'o jbt :)

eto, da ne kazes posle...

Evo ja znam ko je mene slikao, al to je najmanje važno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana