Sport

Ljudi, Vimbldon!

NNN RSS / 11.07.2022. u 00:43
Upravo je završen 135. Vimbldon, uz jubilarnu stogodišnjicu ovog Centralnog terena (na kome Novak nije uzgubio još od finala 2013. od Marija, tj. jedina dva poraza u međuvremenu iz 2016. i 2017. je doživeo na Terenu br. 1!) i za početak izvinjenje s moje strane što nije bilo uobičajenog bloga da isprati ovo veliko i ostala druga sportska dešavanja. Kao (tanko) opravdanje je što sam prvu nedelju turnira bio na moru, duduše čak sam bio nosio laptop zbog nekih sitnijih obaveza, ali mi se nije dalo da sedim za računarom i kuckam ni minut više od onoga što sam morao. Što se druge nedelje tiče, isto sam bio u nekoj gužvi, ali sam od četvrtfinala već imao nešto lufta "ali da sad ne baksuziram kad već dobro ide"... 
Wimbledon-2022_IBM-1920x720%20%281%29.jpg ...a ovaj Vimbldon je već podigao neobično veliku prašinu još mnogo pre nego što je i počeo, 
pre svega zato što su organizatori turnira odlučili da poslušaju preporuke svoje vlade (a kad se jebena politika umeša u sport, to je po pravilu na štetu samog sporta, a i zdravog razuma generalno) i da ne dozvole učešće sportistima iz Rusije i Belorusije! Ovo je verovatno bio najveći udar na Putinovu agresiju na Ukrajinu još od izbacivanja Rusije sa učešća na pesmi Evrovizije (i unapred poznate pobede Ukrajine) :P
Mislim koliko su Englezi principijelni u nastojanjima da se pomogne Ukrajini videlo se tako što je na početku ovog suludog rata u prenosima Premijer Lige dominirala plavo-žuta boja zastave Ukrajine (sat koji meri vreme i kapitenske trake), ali istovremeno nisu dozvolili ulaz ukrajinskim izbeglicama :P 

Nemam komentar koliko je ovakva odluka suluda i u suštoj suprotnosti sa (zdravim razumom) onim "otvoreno" prvenstvo u tenisu i da ne koristim neke teže kvalifikacije, jer očihgledno predstavlja neki vid diskriminacije na osnovu državljanstva (a znamo kako je nama bilo 90-ih, pa čak ni tada sporistima iz Jugoslavije u pojedinačnoj konkurenciji nije bilo zabranjeno učešće).
Konkretno sportisti koje su ove sankcije najviše pogodile su: Medvedev već godinama uopšte nije rezident Rusije, živi u Monte Karlu. Beloruskinje Azarenka i Sabalenka koje su rezidenti Floride (Vika već više od 10 godina!), a posebno mi je interesantan slučaj Andreja Rubljova (koji je stvarno Rus koji živi u Moskvi) i samo nekoliko dana pre napada Rusije na Ukrajinu je sa svojim veoma dobrim prijateljom ("starijim bratom") Denisom Molčanovim iz Ukrajine u kokurenciji dublova uzeo turnir u Marseju! Ali valjda je jedan od glavnih ciljeva bio da se napravi veći razdor među susednim i bratskim narodima, nego da se pokaže da kroz sport mogu da funkcionišu dobro i uspešno.
A jedna loša odluka nikad ne dolazi sama, pa su u moru osuda velikog dela teniske javnosti, ovu odluku osudile i glavne zvanične teniske organizacije ATP i WTA i odlučile da "odseku sebi kurac" (tj. pre svega ATP) i ne dodeljuju bodova koje igrači osvoje na ovogodišnjem Vimbldonu! 
Ovo naravno najviše pogađa one koji ostvare dobar rezultat (čitaj Đokovića, mada on ovde nije ni došao zbog poena, nego zbog trofeja i dela teniske istorije). Ova odluka je dovela i do toga da se dvojica Rusa (jedan sa nemačkim državljanstvom) učvrste na čelu ATP liste.
 
Održan je žreb i bio je dosta neobičan, jer je po prvi put na Vimbldonu 3. na listi (Đoković) bio postavljen za 1. nosioca (jer je 1. na listi Medvedevu zabranjeno da učestvuje, a 2. na listi Zverev se oporavlja od povrede iz polufinala Rolan Garosa). I sama "raspodela kvaliteta" je bila vrlo neobična, jer je glavnina kvalitetnijih igrača na travi završila u Nadalovoj polovini.
...i taman kada je turnir, sa sve tim nakaradnim odlukama i čudnim žrebom trebalo da počne - opet je krenulo naopako, prvo je Čilić objavio da se povlači zbog kovida, a dan-dva pre toga je sparingovao sa Đokovićem! A ubrzo za tim je i Beretini (2. favorit po kladionicama) objavio isto (a on je sparingovao sa Nadalom!). "Objektivni" ostrvski mediji su fokus, naravno, stavili na Đokovića (koji srećom nije imao nikakve posledce). 
I tu opet dolazimo do jedne krajnje neobičnosti, već je neobično što su od 2003. samo 4 tenisera osvajala Vimbldom, i sada imao situaciju da Federer zbog povrede ne učestvuje, kao i Raonić, Anderson se pre par meseci penzionisao, a Berdih pre nekoliko meseci isto (Rodik pre nekoliko godina, a Filipusis još dosta pre toga) i uz ranije finalista Čilića i Beretinija koji su se povukli - na turniru imamo samo trojicu tenisera koji su uopšte igrali finale ovde (Đoković, Nadal i Mari)! 
Da bude još čudnije, jedini ozbiljan iz Đokovićeve polovine - Hurkač ispada u čudom meču u 1. kolu, a iz Nadalove slično ispadaju (prošlogodišnji polufinalista) Šapovalov, prethodni polufinalista Bautista Agut se isto povlači zbog kovida, Ože-Aliasim takođe ispada, a u 3. kolu i Cicipas od Kirjosa - koji bukvalno ostaje najozbiljniji konkurent legendarnom dvojcu (a navodno je Novak posle tog meča prošle nedelje poslao Kirjosu poruku tipa "vidimo se sledeće nedelje u finalu").
 
U 2. nedelji imamo neobičan meč četvrtfinala Đokovića i Sinera gde se Novak vraća od 0:2 u setovima (7. put u karijeri) i to tako što je u 1. setu ispustio brejk prednosti od mladog Talijana koji je "kasno izašao iz svlačionice", ali je počeo dobro da igra, izdominirao u 2. setu, a onda je Novak "počeo novi meč" i rasturio protivnika. U istoj fazi se Nadal povredio protiv Frica i ipak u maratonu u super taj-brejku pobedio, ali i odustao do polufinala sa Kirjosom i time ga poslao direktno u njegovo prvo GS finale, a da budem iskren, ja sam ga već godinama očekivao kao potencijalnog protivnika u finalu Vimbldona i sam sam se čudio i pitao se otkud mu iznova stalno pridajem značaj i dajem kredit. 
Novak je u polufionalu imao za protivnika Britanca Norija, od majke Velšanke i oca Škota, rođenog u Južnoafričkoj republilci, živeo (i imao državljanstvo) na Novom Zelandu, sa devojkom Amerikankom, uz sudiju Irca i englesku publiku (dakle dobar deo Komonvelta ;)) Ponovo je Novak loše počeo i izgubio 1. set (inače u istoriji tenisa, uz neki pristojan broj mečeva niko nema 50% uspešnosti posle izgubljenog 1. seta!), ali je, kao i u četvrtfinalu, lagano i ubedljivo pobedio protivnika (samo je u prethodnom meču morao da govori sebi ispred ogledala, a u polufinalu je stavio kačket ;))
 
Pre finala mali osvrt i na ženski deo turnira, par crtica: Serena se vratila, ali neuspešno, Švjontek je prekinula svoj niz pobeda (pobedila je Alizi Korne), u finale je ušla druga nositeljka i prva finalistkinja "iz arapskog sveta" Ons Žaber, a turnir je osvojila RUSKINJA! Doduše ova Moskovljanka već 4 godine nastupa pod zastavom Kazahstana, što nekog baćušku na čelu ruskog teniskog saveza nije omelo da "prisvoji" trofej (vidi se da smo braća :P), a na njegovu bruku Ribakina je i "otišla iz Rusije" jer tu nije imala dovoljno dobre uslove, pa je odabrala Kazahstan. 
 
Od rekorda Novak je ovde postao prvi teniser koji je stigao u 32 Gren Slem finala (od toga na tri GS turnira ima 8+, a mislim da niko drugi nema 8+ ni na dva, čisto još jedan pokazatelj svestranosti!).
 
Pre ovog finala sa Kirjosom Novak je samo dva puta igrao s njim i to početkom 2017. u razmaku od desetak dana i oba je Australijanac grčkog porekla dobio sa 2:0 doduše Đoković je tada vukao povredu lakta. 
Ali iako nisu mnogo igrali međusobno u prošlosti, imali su vrlo burnu "istoriju" međusobnih odnosa, jer Kirjos nije propuštao priliku da "pecne" Đokovića, a nekada to nije bilo samo bezazleno peckanje, nego je često i prevazilazilo granice dobrog ukusa i uopšte sportskog ponašanja, međutim početkom ove godine kada je Novak trpeo torturu u Australiji, Nik je bio jedan od onih (vrlo retkih!) koji je, po svom običaju bez dlake na jeziku, najotvorenije stao u Novakovu zaštitu! 
 
Dan pred finale, u Orangi parku, gde teniseri treniraju, se dogodio jedan zanimljiv (i lep) susret dvojce finalista, kada je Novak video Nika, dobacio mu je da mu je trebalo 5 godina da kaže neku lepu reč o njemu, na šta mu je Australijanac uzvratio da je bio uz njega kada mu je bilo najteže i Novak se složio i rekao da mu je vrlo zahvalan na tome, pa je Kirjos pitao da li su sada prijatelji, a Đoković je prodložio da izađu na večeru posle finala i da pobednik časti, a Kirjos se složio i predložio neki "luđi" izlazak :)
djokovic-kyrgios-wimbledon-2022-embrace.jpg I ovaj meč je krenuo slično kao i ti prethodni (i prethodna dva Novakova), Kirjos je uzeo set, uz standardno odličan servis, ali i dominaciju u dužim poenima, što nam se nikako nije svidelo! 
Ipak u 2. setu Novak se dodatno stabilizovao i ako postoji nekakva "prelomna tačka" to je bilo kod 1:1 i 30:30 na Novakov servis kada je Srbin dobio dugačku razmenu od preko 20 udaraca u veoma važnom trenutku ("statstičar" Kreg o' Šonesi, nekada član Novakovog štaba, kaže da je do tada bilo 7:1 za Kirjosa u dužim razmenama, a od tada 19:3 za Novaka!). U sledećem gemu je Novak napravio brejk (konačno prvi u njihovom 6. međusobnom setu!) i došao do mogućnosti da servira za izjednačenje u setovima, ali nije bilo glatko jer je sticajem okolnosti Novak morao da spasava 3 vezane brejk-lopte (servis ga je poslužio), pa još jednu, ali možda nije postojao slađi način da se dođe do seta! 
U 3. setu je Novak još više podigao svoj nivo igre, praktično je ionako minimalan broj neiznuđenih grešaka još više smanjio i ceo set pritiskao Nika na servisu, a uspeo da ga brejkne tek pred kraj seta i to posle 40:0! 
4. set je bio prilično izjednačen i bez brejk-prilika, a onda je po najlepšoj praksi iz legendarnog finala 2019. protiv Federera, Novak ubedljivo uzeo taj-brejk i po 7. put prigrlio vimbldonski trofej koji je kao mali toliko želeo i izjednačio se sa svojim idolom iz detinjstva Samprasom zbog koga je i poželeo da igra tenis! 
Pobedu na 21. Gren Slemu je ispratio standardnim isprobavanjem da li vimbldonska trava i dalje ima najlepši ukus, a i pobednički govor, iako je u istoj situaciji po sedmi put (i četvrti uzastopni) je bio zabavan. Po prvi put je ceremnoji prisustvovala i Novakova ćerka Tara, a sin Stefan je bio hit ovogodišnjeg turnira + što je Novaku i Jeleni na dan finala (i Tesllin rođendan) bila godišnjica, pa je uspeo u potpunosti da "privatizuje" ovaj Vimbldon :) 
 
Ostaje nada da će sport pobediti politiku i da nećemo dugo morati da čekamo da se najbolji teniser u istoriji pojavi na Gren Slemu, pa da možda već na sledećem (sledeća dva?) vidimo obojicu ili čak svu trojicu najvećih kako pišu nove zlatne stranice i obaraju nove teniske i sportske rekorde i da uživamo dok traje!



Komentari (80)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 01:31 11.07.2022

остаје нада

da uživamo i dalje

Лоптица Жута ....намамила многе
(Ноле показао да са њом баш уме),
но да би и даље ......успео потрајат'
одлуке ИЛТФ-e...... мора да разуме
NNN NNN 09:23 11.07.2022

Re: остаје нада

Gosn Čer za vas kao dragog gosta, a i prvog u komentarima (uvek budnog)

Kod nas ide jagoda (ili višnja) na šlag na torti, a na vrhu vimbldonskog trofeja je ananas,
jer je u to vreme, kada je dizajniran trofej, smatrano da je ananas mogućnost i odlika imućnih :)
Черевићан Черевићан 10:52 11.07.2022

circulus in probando

хвала ....хвала

ананас је плод ......(пре)цењен
и глобално врло ноблес дође,
али мени ....(сеоском детету)
фрушкогорско укусније грожђе
softelectronics_e softelectronics_e 06:38 11.07.2022

Da, da!

Jedan je Nolo!
NNN NNN 09:25 11.07.2022

Re: Da, da!

I prvi u istoriji koji je posle osvajanja Gren Slem turnira izgubio bodove (i sada je pao na 7. mesto)!
...dakle samo neki rekordi
solo solo 07:51 11.07.2022

Ljudi, Vimbldon!


NI MIRIS NI UKUS !



Bat 'ebi ga

NNN NNN 09:34 11.07.2022

Re: Ljudi, Vimbldon!

Ovaj Vimblodon je podigao nagradni fond za učesnike na rekordnih nešto preko 40 miliona funti (£40,350,000)!
Osvajači u singlu su dobili po 2 miliona!
... i sve je to super, a verovatno bi bilo još bolje da sami organizatori ne prihoduju višestruko više!
Pretpostavljam da su okvirno dobri oko minimum 100 miliona!
Već duže vreme oni koji "prave" te pare teniseri traže da se pravednije raspoređuje zarada (50:50 bi pretpostavljam bilo idealno), a u konkretnom ovogodišnjem turniru gde su uvedene zabrane teniserima iz Rusije i Belorusije, a sve pod opravdanjem rata, i zbog "podrške" Ukrajini od strane britanske vlade, mislim da bi neuporedivo veću korist Ukrajina imala (nezavisno od zabrane) da su neki deo zarade uplatili za žrtve sa ukrajinske strane, bar "tričavih" 10 miliona, organizatori to ne bi ni osetili, a nekome kome je potrebna pomoć bi značilo.

solo solo 07:59 11.07.2022

Pozdrav za Tasu


shmoo shmoo 08:57 11.07.2022

Re: Pozdrav za Tasu

solo




Што за мене?

Сутрашњица припада некима другима... Не мени.

Поздрави њих.






Colin_bgd Colin_bgd 08:24 11.07.2022

Tata Kupi Mi Auto...

Ali valjda je jedan od glavnih ciljeva bio da se napravi veći razdor među susednim i bratskim narodima, nego da se pokaže da kroz sport mogu da funkcionišu dobro i uspešno.

Koji je ovo bullshit... Znaci, razdor medju bratskim narodima pravi neki tamo teniski turnir, a ne umobolnik koji sravnjuje sa zemljom ukrajinske gradove i carpet-bombarduje ukrajinske civile i decu...
shmoo shmoo 08:59 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

Colin_bgd
Ali valjda je jedan od glavnih ciljeva bio da se napravi veći razdor među susednim i bratskim narodima, nego da se pokaže da kroz sport mogu da funkcionišu dobro i uspešno.

Koji je ovo bullshit... Znaci, razdor medju bratskim narodima pravi neki tamo teniski turnir, a ne umobolnik koji sravnjuje sa zemljom ukrajinske gradove i carpet-bombarduje ukrajinske civile i decu...



А умоболници са друге стране који ратују са тим умоболником којег ти помињеш до последњег Украјинца?

Њих не помињеш? Те умоболнике са друге стране?






NNN NNN 09:39 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

Colin_bgd
Ali valjda je jedan od glavnih ciljeva bio da se napravi veći razdor među susednim i bratskim narodima, nego da se pokaže da kroz sport mogu da funkcionišu dobro i uspešno.

Koji je ovo bullshit... Znaci, razdor medju bratskim narodima pravi neki tamo teniski turnir, a ne umobolnik koji sravnjuje sa zemljom ukrajinske gradove i carpet-bombarduje ukrajinske civile i decu...
Imamo sam ideju da ćeš možda da se javiš, jer si veći Britanac od Borisa Džosona i Tonija Blera

Razdor među bratskim narodima pravi neki tamo umobolnik Putin, a teniski turnir je trebalo da bude kap razuma u moru ludila i pokazatelj da Rusi i Ukrajinci mogu da funkcionišu uspešno zajedno (a ne da "radi u korist" umobolnika koji potencira taj razdor, pa da je i sam turnir na strani razdora i razlika), da se ne raspisujem, funkcionalno pismeni bi trebalo da su to uspeli da shvate brzo iz napisanog.
shmoo shmoo 10:07 11.07.2022

Словени анте портас

NNN

teniski turnir je trebalo da bude kap razuma u moru ludila i pokazatelj da Rusi i Ukrajinci mogu da funkcionišu uspešno zajedno



Тачно.

Ето, на пример, рођена Московљанка освојила женски Вимблдон, а Србин освојио мушки Вимблдон.

Диван пример заједничког удруженог деловања братских народа.

Colin_bgd Colin_bgd 10:29 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

NNN
Colin_bgd
Ali valjda je jedan od glavnih ciljeva bio da se napravi veći razdor među susednim i bratskim narodima, nego da se pokaže da kroz sport mogu da funkcionišu dobro i uspešno.

Koji je ovo bullshit... Znaci, razdor medju bratskim narodima pravi neki tamo teniski turnir, a ne umobolnik koji sravnjuje sa zemljom ukrajinske gradove i carpet-bombarduje ukrajinske civile i decu...
Imamo sam ideju da ćeš možda da se javiš, jer si veći Britanac od Borisa Džosona i Tonija Blera

Razdor među bratskim narodima pravi neki tamo umobolnik Putin, a teniski turnir je trebalo da bude kap razuma u moru ludila i pokazatelj da Rusi i Ukrajinci mogu da funkcionišu uspešno zajedno (a ne da "radi u korist" umobolnika koji potencira taj razdor, pa da je i sam turnir na strani razdora i razlika), da se ne raspisujem, funkcionalno pismeni bi trebalo da su to uspeli da shvate brzo iz napisanog.

Glupo ti je sad da se vadis na moju funkcionalnu nepismenost, bullshit ti ostaje bullshit...
nikvet pn nikvet pn 10:45 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

Colin_bgd
umobolnik koji sravnjuje sa zemljom ukrajinske gradove i carpet-bombarduje ukrajinske civile i decu...


Мислио си ирачке, авганистанске, либијске, српске...?
Colin_bgd Colin_bgd 10:50 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

nikvet pn
Colin_bgd
umobolnik koji sravnjuje sa zemljom ukrajinske gradove i carpet-bombarduje ukrajinske civile i decu...


Мислио си ирачке, авганистанске, либијске, српске...?

Ne, mislio sam na ukrajinske... Lepo pise...

Gde je na spisku Sirija?
shmoo shmoo 11:25 11.07.2022

Тасо, купи ми ауто, бицикл и ромобил!

Colin_bgd
nikvet pn
Colin_bgd
umobolnik koji sravnjuje sa zemljom ukrajinske gradove i carpet-bombarduje ukrajinske civile i decu...


Мислио си ирачке, авганистанске, либијске, српске...?

Ne, mislio sam na ukrajinske... Lepo pise...

Gde je na spisku Sirija?



Али да им волани буду европоцентрирани, то јест европоцентрични, молићу лепо.

Ово за тебе није нацизам?

Или макар култур фашизам?

На Би-Би-Сију.





NNN NNN 11:25 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

carpet-bombarduje ukrajinske civile i decu
E da, ovo mi promaklo,
ali ludaci su i 1999. ubijali civile u Nišu isto zabranjenim kasetnim bombama, ali npr. američkim sportistima nije bilo zabranjeno učešće na tada predstojećem Rolan Garosu, čak je ga je i osvojio onaj za koga sam tada navijao - Andre Agasi.
Colin_bgd Colin_bgd 11:34 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

NNN
carpet-bombarduje ukrajinske civile i decu
E da, ovo mi promaklo,
ali ludaci su i 1999. ubijali civile u Nišu isto zabranjenim kasetnim bombama, ali npr. američkim sportistima nije bilo zabranjeno učešće na tada predstojećem Rolan Garosu, čak je ga je i osvojio onaj za koga sam tada navijao - Andre Agasi.

Koji je nas grad 1999. godine izgledao kao Mariupol, ili Alepo, na primer...

Zbog cega je Milosevic, te hiljadudevetstodevedesetdevete godine slepo slusao Kremljin i ratovao protiv NATO-a do poslednjeg Srbina? Zar mu (nam) nije bilo bolje da kapitulira pred jacim, i spase narod? Ta opcija se zdusno, kako vidim, predlaze ukrajincima danas...
NNN NNN 11:49 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

Sad gledam koliko je bio lud Rolan Garos 1999.
pomenuti Agasi je ovom titulom kompletirao karijerni Gren Slem (tj. sva 4 osvojena) i postao je prvi posle Rod Lejvera kome je to uspelo (ovo sam imao u glavi)! ali ostalno mi je onteresantno:
Pobedio je Medvedeva, Andreja, Ukrajinca, uvek neka muka na njih...
To mu Agasiju ujedno bio 4 GS i 4. različiti! (e to se zove ekfikasnost, i Šarapova je to uradila, a npr. Đokoviću je trebalo 12 GS titula da kompletira karijerni slem, a Federeru čak 14. doduše Đoković je kompletirao dupli sa 19. titulom, pa se malo popravio )

U ženskoj konkurenciji je slavila Štefi Graf i to joj je biio poslednji 22. GS trofej
pobedivši Martinu Hingis koja je i u dublu u paru a Kurnjikovim izgubila i to od sestara Vilijams kojima je to bila prva titula na Gren Slemu, a osvojili su ih ukupno 14 u dublu i 7 + 23 u singlu!!!
Kod muških dublova su isto svoju prvu titulu u dublu osvojili Indijci Paes i Bupati, a sve ukupno su imali (8 dubl + 9 miks i 4 dubl + 8 miks) pobedivši Ivaniševića i nekog nepoznatog Amerikanca Taranga koji nikada osim ovoga u kraijeri nije video GS dalje od 3. runde, a Ivanišević se proslavio pod stare dane kada je konačno uzeo Vimbldon 2001. iz svog 4. finala.
shmoo shmoo 11:56 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

Colin_bgd
NNN
carpet-bombarduje ukrajinske civile i decu
E da, ovo mi promaklo,
ali ludaci su i 1999. ubijali civile u Nišu isto zabranjenim kasetnim bombama, ali npr. američkim sportistima nije bilo zabranjeno učešće na tada predstojećem Rolan Garosu, čak je ga je i osvojio onaj za koga sam tada navijao - Andre Agasi.

Koji je nas grad 1999. godine izgledao kao Mariupol, ili Alepo, na primer...

Zbog cega je Milosevic, te hiljadudevetstodevedesetdevete godine slepo slusao Kremljin i ratovao protiv NATO-a do poslednjeg Srbina? Zar mu (nam) nije bilo bolje da kapitulira pred jacim, i spase narod? Ta opcija se zdusno, kako vidim, predlaze ukrajincima danas...



Ко то предлаже ту опцију Украјинцима данас? Да продужавају овај сукоб што више чиме и број жртава расте?

Руси?

Или НАТО?

Ко Украјинце снабдева оружјем и осталим потрепштинама да би овај сукоб што дуже трајао? Ко лицемерно пружа моралну подршку Украјинцима док гину јер се "Украјинци боре за праве демократске и европске вредности, а против зла са Истока"?

Зашто Зеленски не уради са Русима то што ти мислиш да је требало и Милошевић да уради са НАТО?

Зашто Зеленски не испуни руске услове у преговорима и спасе животе својих сународника и избегне даљу вишемилионску емиграцију из Украјине?

Зашто је украјинска војска од 2014. до 2022. године побила 14 и по хиљада људи у Донбасу (од којих 79 деце) у својим бомбардовањима, а све после уговора потписаног у Минску?

Иначе, слажем се са тобом за то што кажеш за Милошевића. Требало је да пристане.

Не би нам полупали земљу.

(Само је велико питање онда да ли би тај Милошевић и пао 5. октобра 2000. Не верујем. Да је пристао на НАТО услове био би још популарнији у Србији и то би трајало све док га неко не би убио због продаје Косова и Метохије.)

Али који Кремљ је то Милошевић слушао 1999?

Бориса Јељцина?

Нешто ти не пију воду ови покушаји мешања баба и жаба.

NNN NNN 11:58 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

Colin_bgd
NNN
carpet-bombarduje ukrajinske civile i decu
E da, ovo mi promaklo,
ali ludaci su i 1999. ubijali civile u Nišu isto zabranjenim kasetnim bombama, ali npr. američkim sportistima nije bilo zabranjeno učešće na tada predstojećem Rolan Garosu, čak je ga je i osvojio onaj za koga sam tada navijao - Andre Agasi.

Koji je nas grad 1999. godine izgledao kao Mariupol, ili Alepo, na primer...

Zbog cega je Milosevic, te hiljadudevetstodevedesetdevete godine slepo slusao Kremljin i ratovao protiv NATO-a do poslednjeg Srbina? Zar mu (nam) nije bilo bolje da kapitulira pred jacim, i spase narod? Ta opcija se zdusno, kako vidim, predlaze ukrajincima danas...
Naravno da bi nam bilo bolje, a najbolje bi nam bilo da nismo uopšte ni ratovali (kao ni Ukrajinci i Rusi).
Ni jedan naš grad 1999. nije uništen u potpunosti kao Marijupolj ili Alepo (falabogu, zar treba da se poredimo sa takvim ekstremima)
sreća pa Ukrajince niko ne ohrabruje da ratuju do posldnjeg
(ovo me podseća na šešeljemo "ratovaćemo do poslednjeg Srbina"

NNN NNN 12:04 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

Само је велико питање онда да ли би тај Милошевић и пао 5. октобра 2000. Не верујем.
Pao bi k'o kruška, već je na lokalnim izborima krajem 1996. izgubio u svim najvećim gradovima u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Subotica, Čačak, Kraljevo... otprilike u svim većim osim u Kruševcu i Leskovcu ako se dobro sećam).
shmoo shmoo 12:16 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

И још нешто поводом мешања баба и жаба.

Те 1999. године 19 земаља НАТО је ратовало против једне земље која је имала 7 милиона становника и којој се нико није усуђивао да помогне чак и ако је то хтео. И тај рат је трајао 3 месеца.

А сада ЈЕДНА Русија од 130 милиона становника ратује против ЈЕДНЕ Украјине од 45 милиона становника.

И једни и други имају помоћ са разних страна.

И за сада ово траје 4 месеца.

А цивилне жртве рата уопште нису сразмерне броју становника Србије и Украјине.

Србија је 1999. од 7 милиона становника за три месеца имала око 2500 погинулих цивила мада се још увек не зна тачан број и око 6000 повређених.

Не рачунају се ту постратне жртве канцера (20 000 људи годишње у Србији умре од канцера годинама уназад) због осиромашеног уранијума.

Украјина од 45 милиона становника за 4 месеца рата има 4889 погинулих и 6263 повређена цивила (последњи подаци OHCHR објављени 4. јула ове године - ЛИНК)


Ред би био да се престане са тим спиновањима на основу мешања баба и жаба само зато што се тако френетично навија за НАТО.

shmoo shmoo 12:23 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

NNN
Само је велико питање онда да ли би тај Милошевић и пао 5. октобра 2000. Не верујем.
Pao bi k'o kruška, već je na lokalnim izborima krajem 1996. izgubio u svim najvećim gradovima u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Subotica, Čačak, Kraljevo... otprilike u svim većim osim u Kruševcu i Leskovcu ako se dobro sećam).



А замисли да је склопио договор са НАТО па Запад у својим медијима почео опет да га назива "фактором мира на Балкану"? (као данас Вучића )

Нисам сигуран да би то онда баш тако лако ишло.

Мислим... Сада ово ти и ја причамо са оним шта би било да је било, а у ствари ко зна шта би онда било

Боље да се онда уместо тог потенцијала (шта би било да је било) данас држимо перфекта:

Било је то што је било. Те 1999.

Да ли је могло другачије?

Могло је. Не би нам људи гинули, не би нам нанели онолику штету.

И исто то сада важи и за Украјину.

Могло је другачије.

Само, када причамо о томе треба да се држимо чињеница... Ко је практично гурнуо Украјинце у овај рат својом реториком и извођењем "демократских" револуција на Мајдану, ко им је дозволио да екстремни наоружани десничари постану саставни део украјинске војске и још је обучавао те наоружане нацисте у својим камповима (као некада ОВК у Албанији да би их убацивали на Косово или Хрвате пред Олују), ко то подстиче Украјинце да и даље продужавају овај сукоб, ко им сада дотура оружје и новце, ко их тапше по рамену и навија за њих из далека...

То Колин некако увек прескочи да каже.



EDIT: Нама 1999. на жалост нико није ништа дотурао, ни оружје ни било шта нити нас тапшао по рамену када нас је напало 19 земаља. чланица НАТО.

Само су се Руси досетили када је све већ било готово да покажу да су велика сила тиме што су упали на приштински аеродром из Босне.

А не би ни то урадили да су се питали Јељцин и Козирјев, него их генерали притисли.

niccolo niccolo 12:31 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

мада се још увек не зна тачан број


Jbg…

Edit: odličan turnir, onoliko koliko sam stigao da gledam
milisav68 milisav68 12:32 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

Лех Валенса: Популацију Русије требало би смањити на 50 милиона. Русију треба распарчати и организовати устанак народа како би се обезбедила безбедност у свету
shmoo shmoo 12:34 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

niccolo
мада се још увек не зна тачан број


Jbg…




Јбг.

Узимају се као неке цифре оног Фонда за хуманитарно право,. али ја њима не верујем.


Edit: odličan turnir, onoliko koliko sam stigao da gledam



У праву си. То јест, не знам да ли је турнир био одличан, не пратим тенис, не ради ме.

Али си у праву утолико што си подсетио да је ово блог о тенису.

Извини, NNN, нећу више.

shmoo shmoo 12:37 11.07.2022

Solidarność

milisav68
Лех Валенса: Популацију Русије требало би смањити на 50 милиона. Русију треба распарчати и организовати устанак народа како би се обезбедила безбедност у свету



А је л' случајно што је папа Пољак? Случајно, је л' да?









П.С. - Нећу, нећу више... Обећавам.


NNN NNN 12:46 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

odličan turnir, onoliko koliko sam stigao da gledam
Pa da, posebno kada se zna koliko je bio osakaćen neigranjem nekih igrača (Federer, Medvedev, Beretini, Čilić, Rubljov, Raonić...)
Ja prve nedelje u Grčkoj nisam imao gde da gledam, valjda su prenosili na nekog egzoričnom kanalu koji nisam ni imao, a nadao sam se da će bar da bude "bratoubilački" Kirjos - Cicipas (koji je opravda sva očekivanja!) na nekoj od televizija koju sam imao, ali ništa ni od toga.
Posle sam ovde odgledao poslednje nedelje Đokovića, i kad god je igrao na svom visokom nivou - bio je potpuno nedodirljiv.
Očekivano zanimljiv meč je bio i Nadal - Fric i Amerikancu se već po drugi put dešava da ga pobedi igrač (ali kakav) sa puknutim trbušnim mišićem u 5 setova (Đoković AO 2021.). 3 četvrtfinala su se igrala u 5 setova.
Ostaje mala praznina što nije bilo 2. polufinala Kirjos - Nadal, jer ako je Nik nekoga napadao (a da nije Đoković), onda je to bio Nadal, a ni Španac mu nije ostajao dužan
Realno meni je u fokusu Kirjos od kada je ovde 2014. izbacio upravo Nadala i stigao do četvrtfinala, ko bi rekao da ćemo morati da čekamo 8 godina da bi napravio korak (dva) dalje!
Valjda će i sledeće godine da bude dobar turnir i da Đoković ponovo odbrani titulu



NNN NNN 12:50 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

Извини, NNN, нећу више.
Hvala.
I meni teško pada ne samo rat nego i konverzacija o istom
Mislim ne vidim kako je na rat moglo da utiče to što npr. nije igrala Azarenka koja već više od 10 godina živi u Americi ili to što je Kirjos od jutros 45 na ATP listi umesto što bio bio 16.

niccolo niccolo 13:01 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

Šta kažu statističari (i prijatelji tenisa u jugoslaviji), oće da ispadne iz deset ako ne igra na uso?
NNN NNN 13:15 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

Igraće
mada mi AO verovatniji, vidim da je ukinuto cancel-ovanje Đokovića i da sada zvanični nalog AO slavi ovaj njegov uspeh (a za vreme AO ga nijednom nisu pomenuli!) :)
Mislim i US Open ga slavi, ali nije do njih odluka o igranju, a oni ga nisu ni bili ignorisali, kao AO pre pola godine.

Ako ne igra bi pao za 1200 bodova, a što je još gore ne bi imao mogućnost da zaradi 2000 (+ 1000 u Sinsinatiju), a drugi bi mogli da osvajaju poene (inače da se ništa ne promeni, a samo Đoković da izgubi 1200, pretekao bi ga samo Rubljov - opet Rus profitira )

Volim da posmatram Vimbldon kao "odskočnu dasku" kao npr. 2018. kada se vratio na velika vrata na vrh.
noboole noboole 13:32 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

shmoo
И још нешто поводом мешања баба и жаба.

....

Не рачунају се ту постратне жртве канцера (20 000 људи годишње у Србији умре од канцера годинама уназад) због осиромашеног уранијума.

...


Ред би био да се престане са тим спиновањима на основу мешања баба и жаба само зато што се тако френетично навија за НАТО.



Ako ih ne racunamo, zasto ih pominjemo? Zasto ih ne bi racunali, ako znamo _konkretno_ za koliko je smrtnih slucajeva zasluzan osiromaseni uranijum?

Nota bene (tj obelodanjivanje sopstvene pristrasnosti): Ovo naricanje o osiromasenom uranijumu mi je uvek bilo vrlo sumnjivo sa obzirom na to kako je koriscen (tj kao nesto sto povecava probojnost municije zbog velike atomske tezine). Koliko sam uspeo da procitam ni strucnjaci nisu usaglaseni povodom te price. Do istine je, naravno, tesko doci, jer je ovo idealna propaganda i zakrpa za neke druge, malo jezivije, istine.


EDIT: Izvinjavam se autoru na ovoj ekskurziji u Zemlju trolova (za njih znamo da se uvek na kraju pojave i pojedu svaki blog).




trala.la trala.la 17:15 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

Не рачунају се ту постратне жртве канцера (20 000 људи годишње у Србији умре од канцера годинама уназад) због осиромашеног уранијума.


Jesi li siguran da je to zbog osiromašenog uranijuma? Naši epidemiolozi, čini mi se, kažu da to nije tačno. Mislim, nije meni teško da krivim NATO za sve i svašta, ali zamajavanjem se stvari ne popravljaju. Čak štaviše, unatoč, dapače. Dabome. :)
shmoo shmoo 18:56 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

noboole

Ovo naricanje o osiromasenom uranijumu mi je uvek bilo vrlo sumnjivo



trala.la

Jesi li siguran da je to zbog osiromašenog uranijuma?



Нисам сигуран.

Видим само да се број оболелих и умрлих од рака у Србији сваке године повећава иако нам број становника опада.


(табеле 3 и 4, страна 22 - ЛИНК)







И видим још шта тврде струка, наука, парламенти и медији не само Србије него и у земљама НАТО чији су војници после 1999. боравили на КиМ.


Па пошто не видим ниједно логично, прецизније речено не видим ниједно друго сувисло објашњење толико увећаног броја оболелих и умрлих од рака у Србији у последњих 20 и кусур година, онда сам решио да верујем у оно што каже струка и наука.

Она изјава бившег амбасадора САД у Србији Кајла Скота да је до повећаног броја оболелих и умрлих од рака у Србији после 1999. дошло зато што су Срби генетски предодређени да оболе од канцера је толико дебилна и лицемерна да ипак не може да се рачуна као неко логично и сувисло објашњење. (ЛИНК)

Мислим...

Ако већ тој струци и науци верујем када каже да је вакцина прротив ковида ефикасна (у шта такође нисам сигуран него им верујем на реч), зашто им онда не бих веровао и за ово што кажу за последице запрашивања Србије осиромашеним уранијумом?

И то не кажу струка и наука само у Србији.

softelectronics_e softelectronics_e 18:58 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

trala.la
Не рачунају се ту постратне жртве канцера (20 000 људи годишње у Србији умре од канцера годинама уназад) због осиромашеног уранијума.


Jesi li siguran da je to zbog osiromašenog uranijuma? Naši epidemiolozi, čini mi se, kažu da to nije tačno. Mislim, nije meni teško da krivim NATO za sve i svašta, ali zamajavanjem se stvari ne popravljaju. Čak štaviše, unatoč, dapače. Dabome. :)

Kažu stručnjaci da je to od Putina?
gedza.73 gedza.73 19:59 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

shmoo
Ако већ тој струци и науци верујем

Svakog dana u Srbiji se popuši 73 miliona cigareta! Što dalje dovodi do zastrašujuće posledice koja broji najmanje 16 hiljada smrti u Srbiji godišnje. Svakoga dana, Beograd od svojih sugrađana na poklon dobije šest tona opušaka, a jedan opušak zagadi do deset litara vode. Po broju moždanih i srčanih udara prvi su Rusi, a drugi Srbi. Ključni razlog su cigarete. Od sto ljudi koji dobijaju rak pluća, od 95 do 98 su pušači. U Srbiji se svake godine registruje novih 4300 obolelih od raka pluća.

Na Svetski dan borbe protiv pušenja statistika je takva da rak pluća u Srbiji svakog dana uzme 13 života, a 90 odsto obolelih su pušači i zabrinjavajuće je da njihov broj raste, s čime su se složili i predstavnici Udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim plućima".

Svetski dan bez duvanskog dima u Srbiji se obeležava sa poražavajućom statistikom. Puši trećina stanovništva, a od bolesti koje su posledica udisanja duvanskog dima godišnje umre više od 15 hiljada ljudi. Ministarstvo zdravlja priprema izmene zakona kojim će se regulisati upotreba duvanskih poizvoda i potpuna zabrana duvanskog dima u zatvorenom prostoru


shmoo shmoo 20:28 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

gedza.73



Е добро онда ако су цигарете у питању.

А ја мислио да је од осиромашеног уранијума којим нас је НАТО приводио себи, демократским променама и Западу.







EDIT: Заборавих да ти кажем да српска дуванска индустрија више не постоји.

Углавном је све прешло у власништво Бритиш-Америкен Тобако.

А они су под заклетвом пред демократским америчким Конгресом изјавили да цигарете нису штетне и не изазивају зависност. (ЛИНК)

И зато сада сарајевску Дрину или Марлборо за наше тржиште који се некада правио од правог квалитетног херцеговачког дувана праве од неких што смрди као пачија говна са гомилом адитива када запалиш цигарету.


Јбг, Геџо... А ти баш верујеш у тај западни свет и његов систем вредности, а? (ЛИНК)



bene_geserit bene_geserit 21:00 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

ne umobolnik koji sravnjuje sa zemljom ukrajinske gradove i carpet-bombarduje ukrajinske civile i decu

Broj civilnih žrtava u Ukrajini se ne zna trenutno ali je sasvim sigurno za red veličine manji od civila stradalih u npr. Iraku, a verovatno i u Libiji, Siriji, Jemenu (samo u novijoj istoriji, da se ne vraćamo baš do Vijetnama i Koreje).
A bombardovanje sravnjuje gradove, tačno, kad se setim slika Faludže ...
Pa me zanima, jel si proglasio negde Obamu, Klintona, Buša, Blera i ostalu ekipu za umobolnike ? Čisto konzistencije radi ...
shmoo shmoo 21:39 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

bene_geserit
ne umobolnik koji sravnjuje sa zemljom ukrajinske gradove i carpet-bombarduje ukrajinske civile i decu

Broj civilnih žrtava u Ukrajini se ne zna trenutno ali je sasvim sigurno za red veličine manji od civila stradalih u npr. Iraku, a verovatno i u Libiji, Siriji, Jemenu (samo u novijoj istoriji, da se ne vraćamo baš do Vijetnama i Koreje).
A bombardovanje sravnjuje gradove, tačno, kad se setim slika Faludže ...
Pa me zanima, jel si proglasio negde Obamu, Klintona, Buša, Blera i ostalu ekipu za umobolnike ? Čisto konzistencije radi ...



No one knows with certainty how many people have been killed and wounded in Iraq since the 2003 United States invasion. However, we know that between 184,382 and 207,156 civilians have died from direct war related violence caused by the U.S., its allies, the Iraqi military and police, and opposition forces from the time of the invasion through October 2019. The violent deaths of Iraqi civilians have occurred through aerial bombing, shelling, gunshots, suicide attacks, and fires started by bombing. Many civilians have also been injured. (ЛИНК)

trala.la trala.la 21:42 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

Видим само да се број оболелих и умрлих од рака у Србији сваке године повећава иако нам број становника опада.


Pa, aj' kad sam se već upetljao, da pokušam da istaknem par stvari. Broj stanovnika opada, ali su i ti stanovnici sve stariji.

Ako podeliš posmatrani statistički period na 3 manje-više ista dela, videćeš da je porast broja obolelih sličan u sva tri slučaja. Štaviše, reklo bi se da u poslednjoj trećini čak taj rast manji nego u ranije dve trećine (u apsolutnim brojevima, a još i više procentualno).

Dakle, gde vidiš neki veliki rast broja obolelih? Očekivao bih baš primetnu razliku u brojkama, kao što je to slučaj, npr, u broju zvanično preminulih od kovida i ukupnom broju preminulih u istom periodu.

И видим још шта тврде струка, наука, парламенти и медији не само Србије него и у земљама НАТО чији су војници после 1999. боравили на КиМ.


Može li se reći da vidiš uglavnom ono što se prenosi u našoj štampi? Podsetiću te da žute štampe ima svuda, a da bi se ovo možda moglo braniti nekim statističkim brojkama, koje nisam do sada video. Ne s tvoje strane, nego inače.

Па пошто не видим ниједно логично, прецизније речено не видим ниједно друго сувисло објашњење толико увећаног броја оболелих и умрлих од рака у Србији у последњих 20 и кусур година, онда сам решио да верујем у оно што каже струка и наука.


Pa, ja sam lepo pitao, koja nauka? Nisu li epidemiolozi najbolje upoznati sa brojkama? A oni, čini mi se, tvrde suprotno.

Evo ti nekoliko ideja. Sećaš li se da su gađali i trafo stanice? E, pa Radovanović (epidemiolog) je isticao upravo piralen kao mnogo verovatniji uzrok kancerogenih obolenja.

Ili: Alarmantno: Srbija prva u Evropi po umiranju od zagađenog vazduha – opasnost i u kući

Она изјава бившег амбасадора САД у Србији Кајла Скота да је до повећаног броја оболелих и умрлих од рака у Србији после 1999. дошло зато што су Срби генетски предодређени да оболе од канцера је толико дебилна и лицемерна да ипак не може да се рачуна као неко логично и сувисло објашњење. (ЛИНК)

Мислим...


Nemam nijedan razlog da izjavu tog tipa uzimam za ozbiljno (ako je zaista to izjavio, mrzi me sad da tražim). Jbg, videli smo u slučaju kovida da treba biti prilično oprezan sa poklanjanjem poverenja raznoraznim budalama, a ako je stvarno to izjavio, kako drugačije da ga posmatram?

Ако већ тој струци и науци верујем када каже да је вакцина прротив ковида ефикасна (у шта такође нисам сигуран него им верујем на реч), зашто им онда не бих веровао и за ово што кажу за последице запрашивања Србије осиромашеним уранијумом?

И то не кажу струка и наука само у Србији.


Kad si već okačio Čikarića, možda će te zanimamti i ovo: Polemika - Da li nas osiromašeni uranijum i dalje ubija ili je to samo "plod mašte"?
trala.la trala.la 21:50 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

Kažu stručnjaci da je to od Putina?


E, Čarli, Čarli... da se meni priviđa Putin, otišao bih da mi to neko pogleda, dok još ima nade.
bene_geserit bene_geserit 22:39 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

Лех Валенса: Популацију Русије требало би смањити на 50 милиона. Русију треба распарчати и организовати устанак народа како би се обезбедила безбедност у свету

shmoo shmoo 23:14 11.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

trala.la

Pa, aj' kad sam se već upetljao, da pokušam da istaknem par stvari.



Рекох већ, нисам сигуран.

Повећани број видим од оних скоро 15 хиљада 1991. до садашњих 22 хиљаде људи. А Србија има барем пола милиона становника мање него 1991.

Сећам се трафо станица. И верујем да епидемиолог Радовановић зна шта говори.

Nemam nijedan razlog da izjavu tog tipa uzimam za ozbiljno


Ни ја њега и његове изјаве не узимам за озбиљно.

Слутио сам да је Кајл Скот једна тешка будалетина.

Али нисам очекивао баш толико лицемерје.

Može li se reći da vidiš uglavnom ono što se prenosi u našoj štampi? Podsetiću te da žute štampe ima svuda,


Има. И може се рећи.

Али и даље не контам ту статистику. Нелогично ми је. Видим само да је број оболелих и умрлих од канцера у Србији сваке године био све већи и већи, а нигде не видим да је био мањи него претходне године. Дакле, расте тај број. А број становника се смањује.

Не могу то никако да повежем, али претпостављам да то што си поделио на три статистичка периода може то да објасни.

Једино заиста нигде, ни у једној години, нисам видео да је тај број мањи него раније.

Зашто је број оболелих са 7056 у 1995. скочио на 17223 у 1996? Зашто је са 18841 у 1998. скочило на 26342 у 2014?

Зашто од 2014. сваке године тај број иде и преко 20 хиљада преминулих од рака и стално расте, а не смањује се баш ниједне године у том периоду?

То ми је необјашњиво.

И другима у Европи стари становништво, не само нама.

И другима је ваздух загађен.

А нисам чуо нигде неко објашњење за то.

Нити сам чуо објашњење за смрт од канцера 384 италијанска војника који су боравили на Косову и Метохији 1999. Превелики је то број да би било случајно...

И на све те бројке као врхунац дође још да је Србија по стопи смртности од малигних обољења у Европи друга, иза Мађарске.

Хвала за линкове.

predatortz predatortz 07:14 12.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

milisav68
Лех Валенса: Популацију Русије требало би смањити на 50 милиона. Русију треба распарчати и организовати устанак народа како би се обезбедила безбедност у свету


Ni Hitler nije bio ovoliko otvoren u bolesnim težnjama.

Nema druge, potreban je novi zid. Idealno bi bilo da opet bude u Berlinu!


softelectronics_e softelectronics_e 07:18 12.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

trala.la
Kažu stručnjaci da je to od Putina?


E, Čarli, Čarli... da se meni priviđa Putin, otišao bih da mi to neko pogleda, dok još ima nade.

Ne priviđa se meni.
Nego vama koji ste puni razumevanja za akcije braće Amera i pridružene kalakurcije.
vcucko vcucko 22:05 12.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

Colin_bgd

Zbog cega je Milosevic, te hiljadudevetstodevedesetdevete godine slepo slusao Kremljin i ratovao protiv NATO-a do poslednjeg Srbina? Zar mu (nam) nije bilo bolje da kapitulira pred jacim, i spase narod? Ta opcija se zdusno, kako vidim, predlaze ukrajincima danas...

Kremljin


Pa kapitulirao je. Sloba '99. Kad su mu Ahtisari i Černomirdin predočili da će Beograd izgledati kao Marijupolj danas.
Da je nastavio da se tuče, verovatno bi ga smatrao ludakom jer bi se osećao lično ugroženim. Između ostalog.

Zašto onda danas ne smatraš komedijaša ludakom?
trala.la trala.la 22:42 12.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

softelectronics_e
trala.la
Kažu stručnjaci da je to od Putina?


E, Čarli, Čarli... da se meni priviđa Putin, otišao bih da mi to neko pogleda, dok još ima nade.

Ne priviđa se meni.
Nego vama koji ste puni razumevanja za akcije braće Amera i pridružene kalakurcije.


Dakle, nije samo Putin, nego sad (u)čita(va)š i misli. Opasne su to frekvencije.
bene_geserit bene_geserit 04:07 13.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

Pa kapitulirao je. Sloba '99. Kad su mu Ahtisari i Černomirdin predočili da će Beograd izgledati kao Marijupolj danas.
Da je nastavio da se tuče, verovatno bi ga smatrao ludakom jer bi se osećao lično ugroženim. Između ostalog.

Zašto onda danas ne smatraš komedijaša ludakom?

Kad se podvuče crta ...
- Ukrajinci će da shvate da bi mnogo bolje bilo da su se odmah predali (tačnije znaju oni to od početka ali ih niko ne pita)
- Zelenski će da ode u svoju vilu na Floridi ili gde već, odradio čovek posao (i svakako nije ludak, ne gine po Ukrajini njegovo pleme nego neki kogaboliqrac Sloveni)
- Rusi su pokazali ovim državama što su nastale komunjarskim deljenjem ruskog carstva (npr. Kazahstan) kako će da prođu ako probaju da odu ispod njihovog kišobrana
- Poljaci neće da dobiju teritoriju Galicije, ali će da prošire svoj uticaj tamo
- Ameri će da dobiju novu podelu sveta koju su želeli i odvojene Ruse od Švaba
- Kinezi će da dobiju konkurenta manje na globalnom tržištu (Nemačka privreda sa skupom energijom umesto jeftine ruske)
Svi osim Ukrajinaca i Nemaca će zapravo da dobiju šta su želeli.
softelectronics_e softelectronics_e 07:31 13.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

trala.la
softelectronics_e
trala.la
Kažu stručnjaci da je to od Putina?


E, Čarli, Čarli... da se meni priviđa Putin, otišao bih da mi to neko pogleda, dok još ima nade.

Ne priviđa se meni.
Nego vama koji ste puni razumevanja za akcije braće Amera i pridružene kalakurcije.


Dakle, nije samo Putin, nego sad (u)čita(va)š i misli. Opasne su to frekvencije.

Čekaj!
Ti meni kažeš nešto, na šta ja tebi kažem nešto.
Ti nakon toga kažeš meni da ti učitavam misli.
Jebote!
A ti meni, pre nego ja tebi, ne učitavaš!?
Logika ti je baš jača strana.
Što tebi to malo ne pogledaju?
I drugo - šta su to frekvencije?
Colin_bgd Colin_bgd 07:58 13.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

vcucko
Colin_bgd

Zbog cega je Milosevic, te hiljadudevetstodevedesetdevete godine slepo slusao Kremljin i ratovao protiv NATO-a do poslednjeg Srbina? Zar mu (nam) nije bilo bolje da kapitulira pred jacim, i spase narod? Ta opcija se zdusno, kako vidim, predlaze ukrajincima danas...

Kremljin


Pa kapitulirao je. Sloba '99. Kad su mu Ahtisari i Černomirdin predočili da će Beograd izgledati kao Marijupolj danas.
Da je nastavio da se tuče, verovatno bi ga smatrao ludakom jer bi se osećao lično ugroženim. Između ostalog.

Zašto onda danas ne smatraš komedijaša ludakom?

Mislim, nije lako zonglirati dva (actually, nekoliko) jezika u isto vreme, credimi...

A drugo, to sto ti, igrom slucaja, nemas pojma kako je zaista i detaljno funkcionirala Miloseviceva vlast u Beogradu od 1987 do 2000, a ja, isto igrom slucaja, imam (na zalost... tesko je to breme...) direktnog pojma kako jeste, to zaista nije moja krivica...

ps. Nije Sloba kapitulirao zbog toga sto si ti napisao, nego zbog neceg, sasvim, sasvim drugog... Postoje zvanicna dokumenta, zapisi, svedocenja, transkripti razgovora... Ima sve to u Beogradu dokumentovano, samo se treba minimalno potruditi, ali znam, lakse je napamet... Stoga, molim, nastavi si lupetarati dalje, slobodno...
shmoo shmoo 11:39 13.07.2022

Осма седница, четврти пут?

Colin_bgd

Miloseviceva vlast u Beogradu od 1987 do 2000



Од 2000. до 2012. "наши".

Извлачим онда закључак да Вучић пада са власти у Србији 2024?

У праву је Филип Младеновић за те дванаестогодишње циклусе на власти у Србији... Колико хороскопских знакова, толико година на власти.

То нам је наслеђе из СФРЈ:

1) 1944 - 1956
2) 1956 - 1968
3) 1968 - 1980

Једино је Милошевић те 1987. мало пожурио, сјебао правило смењивања властодржаца у Србији у том ритму злочина.

Нико није Милошевића очекивао баш толико рано.






shmoo shmoo 11:48 13.07.2022

Re: Осма седница, четврти пут?

Јебига.






vcucko vcucko 16:54 13.07.2022

Re: Осма седница, четврти пут?

shmoo

То нам је наслеђе из СФРЈ:

1) 1944 - 1956
2) 1956 - 1968
3) 1968 - 1980

Једино је Милошевић те 1987. мало пожурио, сјебао правило смењивања властодржаца у Србији у том ритму злочина.

Нико није Милошевића очекивао баш толико рано.

Tako izgleda, ali u stvari je kasnio. Mnogo je okasnio, kao martovski zec.
Jer je, jel'te, jedan od glavnih parola bila nešto kao "narod se pita, ko će nama umesto Tita".
Znači u odnosu na nameru, došao je sa sedam godina zakašnjenja.
U stvari u tom kontekstu maj '80. se morao dočekati spremno i zategnuto kao struna. U tadašnjem svetu, u kome se Brežnjev dernjao na Kartera, a svet stajao mirno pred Miškom koji leti u nebo, nešto se i moglo ućariti. Ovako, u nevreme, sa tragikomičnim predsedništvom i već okoštalim državama koje nevoljno čine SFRJ, sa razularenim Reganom i đavoljim izaslanikom Vojtilom, još smo dobro i prošli.
Jbg...
shmoo shmoo 23:39 13.07.2022

Re: Осма седница, четврти пут?

vcucko

Znači u odnosu na nameru, došao je sa sedam godina zakašnjenja.
U stvari u tom kontekstu maj '80. se morao dočekati spremno i zategnuto kao struna.



Спремно и затегнуто као струна на челу колоне са Николом Љубичићем, Дражом Марковићем, Петром Стамболићем званим Пера Коњ, Петром Грачанином, Добривојем Видићем, Душаном Чкребићем, односно Живаном Берисављевићем и осталом екипом у САП Војводина, те Аземом Власијем као председником омладине и осталом екипом у САП Косово и Метохија?

'Ајде, Чучко, буди мало реалнији у својим захтевима и очекивањима.

Још смо добро ми и прошли када погледаш сва ова набројана имена.

Знаш да је чика Душко Радовић био задрти гробар?

Исто као и ти и овај Колин (видим му Драгана Манцеа на аватару).

Али не заборави да је ипак Дуле Савић био први фудбалер у СФРЈ којем је читав стадион скандирао и име и презиме.

Kad već moramo i možemo bez Tita, mogli bi smo i bez svakog drugog. ko misli drukčije, neka kaže.






vcucko vcucko 15:17 14.07.2022

Re: Осма седница, четврти пут?

shmoo

Али не заборави да је ипак Дуле Савић био први фудбалер у СФРЈ којем је читав стадион скандирао и име и презиме.

Možda. Ali ja sam dobio ime po Vladimiru (Vladici) Kovačeviću.
Recimo da je to meni bitniji podatak

A to da smo dobro i prošli s kim i kad smo krenuli, isto sam i napisao.
shmoo shmoo 20:39 14.07.2022

Re: Осма седница, четврти пут?

vcucko
shmoo

Али не заборави да је ипак Дуле Савић био први фудбалер у СФРЈ којем је читав стадион скандирао и име и презиме.

Možda. Ali ja sam dobio ime po Vladimiru (Vladici) Kovačeviću.
Recimo da je to meni bitniji podatak








A to da smo dobro i prošli s kim i kad smo krenuli, isto sam i napisao.



Да, ту смо се сложили.


trala.la trala.la 09:48 16.07.2022

Re: Tata Kupi Mi Auto...

softelectronics_e
trala.la
softelectronics_e
trala.la
Kažu stručnjaci da je to od Putina?


E, Čarli, Čarli... da se meni priviđa Putin, otišao bih da mi to neko pogleda, dok još ima nade.

Ne priviđa se meni.
Nego vama koji ste puni razumevanja za akcije braće Amera i pridružene kalakurcije.


Dakle, nije samo Putin, nego sad (u)čita(va)š i misli. Opasne su to frekvencije.

Čekaj!
Ti meni kažeš nešto, na šta ja tebi kažem nešto.
Ti nakon toga kažeš meni da ti učitavam misli.
Jebote!
A ti meni, pre nego ja tebi, ne učitavaš!?
Logika ti je baš jača strana.
Što tebi to malo ne pogledaju?
I drugo - šta su to frekvencije?


Izvini Čarli, mislio sam da meni odgovaraš kad si pomenuo Putina. A ti si, u stvari, samo omašio poruku na koju odgovaraš. Te, da si, zatim, još jednom omašio misleći da znaš šta ja o nečemu mislim, npr. o Amerima. Ok, dešava se, pogreši čovek.

Nekog neiskustnog, bojim se, ovo bi moglo navesti da pomisli da učestalo omašuješ (teme).
bene_geserit bene_geserit 22:08 11.07.2022

Ovo je sportski blog a ne politički

Tako da bolje da se vratimo na sportske teme.

Meni recimo deluje da Novak nije bio baš sjajan u ovom finalu, više onako taman dobar i pre svega konzistentan koliko je bilo neophodno da se Kirgios samouništi (tu pre svega mislim na nedostatak koncentracije za bilo kakve duže razmene u poslednja 2 seta a i ono kad od 40:0 i par zicera on sve to napuca u mrežu u ključnom gemu 3. seta).

Ako Novak ne bude išao u SAD (pošto ovi naši retardi ovde još uvek smaraju sa kovid vakcinacijom) i opet ne bude azijske turneje (vidim da Kinezi opet nešto zatvaraju zbog kovida) ili i Kinezu budu tražili obaveznu vakcinu, Novaku ostaje samo pariski masters i ovi manji turniri po Evropi da održi formu i spremi se za Tour Finals. Za koji se srećom plasirao kao slem pobednik (pod uslovom da je u prvih 20 na atp listi, za što je verovatno dovoljno već ovih ~2000 bodova koje ima i da US Open ne osvoji neko ko je van prvih 7 a ispred Novaka).
Ne bi bilo loše ni da Tour Finals se zainati da osvoji ove godine, da konačno stigne i taj (jedan od poslednjih) Federerov rekord.
posebno kada se zna koliko je bio osakaćen neigranjem nekih igrača (Federer, Medvedev, Beretini, Čilić, Rubljov, Raonić...)

Jeste vala, a ni Samprasa nije bilo. Mislim Federer je već u penziji a i Raonić manje više, kojim povodom o njima?
A i ovi Rusi svi zajedno nisu u životu videli četvrtfinale Vimbldona (OK, Kačanov prošle godine), jeste falili su, ali su male šanse da bi išta uradili na turniru.
bene_geserit bene_geserit 22:41 11.07.2022

Re: Ovo je sportski blog a ne politički

bene_geserit bene_geserit 22:45 11.07.2022

Re: Ovo je sportski blog a ne politički

bene_geserit bene_geserit 23:04 11.07.2022

Re: Ovo je sportski blog a ne politički

NNN NNN 23:56 11.07.2022

Re: Ovo je sportski blog a ne politički

Federer, Medvedev, Beretini, Čilić, Rubljov, Raonić...
Pa Federer kada se operisao prosle prošlog Vimbldona je to ciljano uradio da bi se vratio na ovaj (nažalost još pre par meseci je bilo sigurno da neće da igra), ali je i onako kljakav prošle godine lagano stigao do četvrtfinala (i lagano ispao). A Raonić je opet dugo povređen, već skoro godinu i po nije igrao na nekom ozbiljnom nivou, pomenuo sam ga više što je neko ko je ovde omirisao finale i više puta igrao u drugoj nedelji, mislim da je zdrav bi i sada lagano dobijao neke npr. Norije i Garine koji su stigli daleko ovde ove godine (ali i meni Miloš deluje kao uljez ovde ).
Čilić je takođe bivši finalista ovde i mislio sam da je mator za neki ozbiljniji tenis na GS, a on je na svom najneomiljenijem GS pre mesec dana stigao do polufinala (doduše uz srećan žreb, ali svejedno), mislim da je bio zdrav bi se najozbiljnije pokrljao sa Nadalom, čini mi se u 3. kolu, a Beretini je bio 2. favorit, kao prošlogodišnji finalista, a osvojio je i dva turnira na travi ove godine (ima 15 pobeda u poslednjih 16 mečeva na travi).
Od Rusa je najviše nedostajao Zverev od koga očekujem da gura do završnice. Od Medvedeva i Rubljova očekujem da napreduju na travi.
Lično sam očekivao Hurkača u polufinalu protiv Đokovića, ali trava je pokazala da je "klizava" i Beretinija u reprizi finala od prošle godine, a priželjkivao sam Nadala, čisto da mu Novak pokaže kako stvari stoje.

Po meni je finale bilo dosta kvalitetno, ali ne i posebno lepo, jer ovde uvek se dosta osvaja servisom, a to nije preterano lepo kada ima puno neuzvraćenih servisa.
Kirjos ima odličan servis i servirao je u gornjim granicama svojih velikih mogućnosti, a u prvom setu je čak i dominirao u dugim razmenama, i osvoajao skoro sve čak i na svoj drugi servis (14:4 je imao odnos vinera i neiznuđenih grešaka), u 2. setu je Novak podigao nivo igre i počeo da dobija duže razmene, a u 3. setu je Novak bio "hirurški" precizan, imao je 14:2 odnos vinera i grešaka, onda u 4. se možda malo umorio i počeo malčice više da greši (ali i dalje uz odličan odnos 17:6 vinera i grešaka). U 4. setu je Nik više rizikovao na 2. servisu, ali mu je i to dobro išlo. Generalno je bio visok nivo tenisa od posebno od strane Novaka uvek kada je moglo da se igra, imao sam utisak da je mirnoćom i preciznošću uspeo da dosta dobro zauzda Kirjosa i kontroliše najveći deo meča, što sigurno nije ni malo lako.
Što se mene lično tiče najbolje Novakovo finale kada je u pitanju nivo tenisa je bilo 2014.
(a najnekvalitetnije je bilo 2018, ali je svejedno bilo baš kako treba).


bene_geserit bene_geserit 01:01 12.07.2022

Re: Ovo je sportski blog a ne politički

trava je pokazala da je "klizava"

Trava je uvek nezgodna za prognozu (osim kad je Novak u pitanju).
Na ovom turniru meni je pre svega bilo žao što Čilić nije učestvovao, nekako je niodakle našao formu zadnjih meseci a trava mu je možda i najdraža podloga.
emilia emilia 04:12 12.07.2022

Najlepši deo

emilia emilia 04:44 12.07.2022

Za to vreme Rafa Ride

Sport
Tennis
RAF RIDE Rafael Nadal speeds through water on jet ski on holiday in Formentera after withdrawing from Wimbledon injured.

emilia emilia 04:50 12.07.2022

Kad sam bio mali, Nick

Nick Kyrgios made a hilarious joke about his younger self after posting a throwback photo to celebrate reaching the Wimbledon final.

bene_geserit bene_geserit 05:10 12.07.2022

Re: Kad sam bio mali, Nick

Skoro kao "kad sam bio mali, Jokić" slike.
vcucko vcucko 17:10 13.07.2022

Re: Ovo je sportski blog a ne politički

bene_geserit

(OK, Kačanov prošle godine), jeste falili su, ali su male šanse da bi išta uradili na turniru.

Haćanov.

Aman bog, ljudi, u formativnom periodu niste znali engleski, možda nešto nabadali u školi, def niste razmišljali na njemu.

To "kh" ne služi ničemu van anglosaksonskog jezičkog kruga.
Hačanov, kao što je bio Harlamov. Ili Habenski. I još mnogo drugih.
docsumann docsumann 08:33 13.07.2022

armwrestling trol

ostao sam dužan izvještaj sa armwrestling meča vijeka, kako su ga najavljivali, a od čijeg je najavljivanog spektakla isporučena samo Levanova totalna dominacija

vcucko vcucko 17:04 13.07.2022

Re: armwrestling trol

docsumann
ostao sam dužan izvještaj sa armwrestling meča vijeka, kako su ga najavljivali, a od čijeg je najavljivanog spektakla isporučena samo Levanova totalna dominacija


Znači brat Švili je uzeo kamion.
A koji od njih je izbacio Stalonea?
NNN NNN 21:56 14.07.2022

Odbojkašice

(ako volim neki ženski kolektivni sport to je odbojka)

Naše odbojkašice na završnom turniru Svetske lige u četvrtfinalu pobedile favorizovane Amerikanke!
Još ako se zna da su naše celu svetsku ligu igrale u podmađenom sastvau, a da su olimpijske šampionke bile ubedljivo prve...
U polufinalu (u subotu 14h) igramo protiv Brazila, a drugi par je Turska - Italija.
softelectronics_e softelectronics_e 05:53 15.07.2022

Re: Odbojkašice

NNN
(ako volim neki ženski kolektivni sport to je odbojka)

Naše odbojkašice na završnom turniru Svetske lige u četvrtfinalu pobedile favorizovane Amerikanke!
Još ako se zna da su naše celu svetsku ligu igrale u podmađenom sastvau, a da su olimpijske šampionke bile ubedljivo prve...
U polufinalu (u subotu 14h) igramo protiv Brazila, a drugi par je Turska - Italija.

Da.
A ja nisam hteo da gledam ... kao, razbiće nas.
Ne znam zašto je Bjanka Buša ispala iz prve postave.
Još se sećam one njene fenomenalne odbrane jednom rukom koja nam je obezbedila zlato.
Eee, da.
Žensku odbojku volim više nego mušku.
U muškoj bude uglavnom bam-bam ... i gotov poen.
A u ženskoj poen zna da potraje.
bene_geserit bene_geserit 06:27 15.07.2022

Re: Odbojkašice

Žensku odbojku volim više nego mušku.

Još ako slađane odbojkašice noše kratke šorčiće ... Naravno bolje da potraje nego da bude bam bam i gotovo. Čekaj šta je bila tema Čarli, sex ili nešto drugo, zaboravih.
softelectronics_e softelectronics_e 07:34 15.07.2022

Re: Odbojkašice

bene_geserit
Žensku odbojku volim više nego mušku.

Još ako slađane odbojkašice noše kratke šorčiće ... Naravno bolje da potraje nego da bude bam bam i gotovo. Čekaj šta je bila tema Čarli, sex ili nešto drugo, zaboravih.

Aj ne seri!
NNN NNN 20:04 15.07.2022

Re: Odbojkašice

U muškoj bude uglavnom bam-bam ... i gotov poen.
A u ženskoj poen zna da potraje.
Saglasan.
NNN NNN 14:59 16.07.2022

Re: Odbojkašice

odbojkašice
nisu se plasirale u finale :(
Prvi set dobile nerealno lako, u 3. vodile do pola seta 6 razlike, na kraju ispustile vođstvo i set i to je odredilo ishod.
Ali sve u svemu veliki uspeh za podmlađenu reprezentaciju Srbije, koja je uz to igrala i bez najbolje odbojkašice sveta sve ukupno u poslednjih godina Tijane Bošković.
NNN NNN 14:56 16.07.2022

Vratimo se tenisu

Sutra će dve naše teniserke (posle dugo vremena) igrati u finalima:
Olga Danilović će igrati za titulu na turniru u Lozani protiv Petre Martić,
dok se Aleksandra Krunić igrati u finalu turnira u Budimpešti (još čeka portivnicu).

Interesantno je da je Olga u polufinalu pobedila Potapovu koji je dobila za svoju (nadajmo se od sutra ne i) jedinu titulu (još 2018.).
Aleksandra je (konačno) u uzlaznoj formi, vraća se u prvih 100.

Možemo posle dugo vremena imati 2 u prvih 100 (a 2008. smo imali prve dve!).
U ženskom tenisu smo konstantno nazadovli u poslednjih nekoiko godina, vreme je da krenemo na bolje.
U muškom tenisu imamo petoricu među prvih 100 već par godina, čak su neko vreme sva petorica bila u prvih 50!
vcucko vcucko 01:30 17.07.2022

Re: Vratimo se tenisu

NNN

Možemo posle dugo vremena imati 2 u prvih 100 (a 2008. smo imali prve dve!).

Beše te godine su igrale u polufinalu RG?

Retki su mečevi kao taj, bukvalno su preko mreže sevale i lopte i mržnja. Onako, tipično srpski

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana