Gradjanske inicijative

INICIJATIVA UPRAVNIKA JEDNE STAMBENE ZAJEDNICE u Beogradu

Filip Mladenović RSS / 14.11.2022. u 00:37

"INFOSTAN" RAČUN
"INFOSTAN" RAČUN
Tzv. ANALITIKA INTERVENCIJA
Tzv. ANALITIKA INTERVENCIJA
Javno preduzeće „Gradsko stambeno" ima sklopljene Ugovore o održavanju sa skoro 14 000 stambenih zgrada širom Beograda. Medjutim, malo ko je od stanarki i stanara tih zgrada zadovoljan uslugama „Gradskog stambenog", imajući pre svega u vidu novac koji mu svakog meseca uplaćuju preko „INFOSTAN" računa. Npr. za stan površine oko 40m2 u zgradi bez lifta mesečni troškovi održavanja su oko 360 dinara, za stan površine oko 70m2 u zgradi sa liftom oko 800 dinara, a za stan površine oko 100 m2, takodje u zgradi sa liftom, oko 1 500 dinara.

Dve najbolnije tačke beogradskog zgradarstva (slično je i širom Srbije) jesu održavanje liftova i sredjivanje fasada. I upravo u odnosu JP „Gradsko stambeno" prema ova 2 najčešća problema nameće se imperativ promene!

Jedan od članova Ugovora o održavanju zgrade, koje upravnici Stambenih zajednica sklapaju sa JP „Gradsko stambeno", doslovce glasi:

„Jednom godišnje Javno preduzeće je dužno dostaviti Skupštini zgrade Izveštaj o stanju raspoloživih sredstava ulaza i/ili omogućiti uvid u finansijsku, tehničku i drugu dokumentaciju koja se odnosi na stambenu zgradu..."

Na žalost, JP „Gradsko stambeno" uopšte ne poštuje ovu odredbu sklopljenog Ugovora. Maksimalno što jedan upravnik Stambene zajednice može izvući od „Gradskog stambenog" je tzv. ANALITIKA intervencija na ulazu tokom jedne godine (opis radova i datum), ali bez navodjenja cene tih izvršenih radova!

A kada se nešto mora popraviti u zgradi, JP „Gradsko stambeno" često angažuje tzv. podizvodjače (npr. privatnu firmu „Rastošnica" za odgušivanje kanalizacije) i „ugradjuje" se 15% od cene obavljenih radova.

Jedan od upravnika Stambene zajednice, koji je više puta, ali bezuspešno, pokušavao da sazna podatke od „Gradskog stambenog" na osnovu navedene odredbe sklopljenog Ugovora, pre 2 godine je uputio Inicijativu za promenu načina rada i odnosa „Gradskog stambenog" prema onima koji finansiraju njegov rad, dakle prema stanarkama i stanarima skoro 14 000 zgrada u Beogradu. Medjutim, tadašnje gradsko rukovodstvo, kao i tadašnji menadžment JP „Gradsko stambeno" potpuno su ignorisali njegovu Inicijativu.

Zato je protekle sedmice ponovo poslao Inicijativu, ovog puta novom gradskom rukovodstvu i novom menedžmentu JP „Gradsko stambeno":

INICIJATIVA SZ Generala Ždanova 25 (Pohorska 25), Novi Beograd

Predsedniku Skupštine grada Beograda Nikoli Nikodijeviću
Zameniku predsednika Skupštine grada Igoru Jovanoviću
Gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću
Zamenici gradonačelnika Vesni Vidović
Pomoćniku gradonačelnika Miroslavu Čučkoviću
V.D direktoru JP "Gradsko stambeno" Aleksandru Jakšiću

INICIJATIVA SZ u vezi sa JP „GRADSKO STAMBENO"

Stambena zajednica Generala Ždanova 25 (Pohorska 25), iz Novog Beograda, predlaže Skupštini grada Beograda, kao osnivaču JP „GRADSKO STAMBENO", unapredjenje transparentnosti i efikasnosti rada ovog javnog preduzeća u smislu uvodjenja eUprave.

JP „GRADSKO STAMBENO" ima sklopljene Ugovore o održavanju zgrada sa velikim brojem Stambenih zajednica. Medjutim, JP „GRADSKO STAMBENO" ne ispunjava odredbe sklopljenih Ugovora kada je reč o redovnom podnošenju Izveštaja o stanju raspoloživih sredstava niti omogućava uvid u finansijsku, tehničku i drugu dokumentaciju koja se odnosi na stambenu zgradu, što je u suprotnosti sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

Naša Stambena zajednica je tokom proteklog perioda više puta pokušavala da od JP „GRADSKO STAMBENO" dobije tražene Izveštaje za prethodne godine, ali uzalud. Čak smo podneli Žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja, ali ni to nije pomoglo u ostvarivanju našeg zakonskog i ugovornog prava.

Više puta smo upućivali zahteve prethodnom direktoru Petru Andrijaševiću, članovima prethodnog Nadzornog odbora Milanu Rakiću, Slavici Sunturlić i Bojani Gležnić, kao i portparolu JP „GRADSKO STAMBENO" Igoru Ćurčiću. Medjutim, odgovora nema pa nema.

Zato predlažemo da JP „GRADSKO STAMBENO" u duhu eUprave na svom sajtu omogući upravnicima Stambenih zajednica, sa kojima ima sklopljene ugovore, elektronski pristup svim relevantnim informacijama, kako o raspoloživom stanju, tj. rashodima i prihodima, tako i finansijskoj, tehničkoj i drugoj važnoj dokumentaciji.

Svaka Stambena zajednica imala bi svoju pristupnu šifru, kako bi se sprečili neovlašćeni uvidi u podatke i moguće zloupotrebe.

Uvodjenjem eUprave unapredila bi se komunikacija JP „GRADSKO STAMBENO" sa upravnicima stambenih zgrada širom Beograda. Takodje, upravnici Stambenih zajednica mogli bi efikasnije i kvalitetnije da usmeravaju raspoloživa sredstva u najpotrebnije radove na tekućem i investicionom održavanju zgrada. I najzad, brzim i lakim pristupom znatno bi se poboljšao rad JP „GRADSKO STAMBENO", što je u interesu i mnogobrojnih korisnika usluga i osnivača ovog javnog preduzeća.

U Beogradu, 9. novembra 2022.                                         Milija Bjekić, Upravnik SZ

P.S. Jedan od motiva ove Inicijative je i dobijena Analitika intervencija JP "Gradsko stambeno tokom 2015. i 2016. godine, iz koje je Upravnik SZ zaključio da su navodno obavljeni, evidentirani i naplaćeni radovi za nešto što uopšte ne postoji u toj stambenoj zgradi: lift i video nadzor (videti sliku).

Inače, svakog meseca stanarke i stanari ove Stambene zajednice preko "INFOSTAN" računa uplate na račun JP "Gradsko stambeno" oko 400 evra u dinarskoj protivvrednosti, odnosno skoro 5 000 evra tokom jedne kalendarske godine. Drugim rečima, tokom prethodne 3 godine upravnikovanja Milije Bjekića, na račun JP "Gradsko stambeno" uplaćeno je oko 15 000 evra, ali se ne može saznati gde je i zašto je otišao taj novac dobijen od stanarki i stanara za održavanje zgrade na osnovu sklopljenog Ugovora!

SAJT SZ: https://pohorska25.wordpress.com/

 

Atačmenti



Komentari (122)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 01:24 14.11.2022

ex pacto

naplaćeni radovi za nešto što uopšte ne postoji u toj stambenoj zgradi

колективно све одјебеш обезбедиш личну кућу
нема туђег мувања с'парама... има да ти сване,
потом уживаш у чарима јој........ док не кљокне
па крпиш о личној лови и кајеш се .....натенане
zoja444 zoja444 06:52 14.11.2022

pljacka

upravnici stambenih zajednica su smisljeni da dodatno otimaju novac gradjanima. svaki mesec samo izmisljaju sta treba da se menja i popravlja.
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:00 14.11.2022

Re: pljacka

zoja444
upravnici stambenih zajednica su smisljeni da dodatno otimaju novac gradjanima. svaki mesec samo izmisljaju sta treba da se menja i popravlja.


Ne može upravnik SZ ništa da izmišlja, jer ga u tome sprečavaju Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, obavezujuće odluke donesene na Skupštinama Stambene zajednice i ankete o prioritetima, koje jednom u 2 godine (polovina mandata Upravnika SZ) mora da sprovede medju stanarkama i stanarima.

Jedina situacija kada Upravnik SZ nije u zakonskoj obavezi da konsultuje stanarke i stanare su HITNE intervencije (pucanje vodovodne cevi u zgradi, zagušenje kanalizacije, proboj kišnice na krovu zgrade...)

Kako radi jedna Stambena zajednica možete videti na sajtu: https://pohorska25.wordpress.com/
zoja444 zoja444 11:56 14.11.2022

Re: pljacka

filipe, mom prijatelju su trazili 15 000 rsd za neki zidic izmedju zgrada, a njegova penzija je 33 000 rsd. jos su mu stizale opomene od izvrsitelja zbog toga. krecenje hodnika svake godine?! njihov upravnik je neki prevarant.
softelectronics_e softelectronics_e 11:58 14.11.2022

Re: pljacka

zoja444
filipe, mom prijatelju su trazili 15 000 rsd za neki zidic izmedju zgrada, a njegova penzija je 33 000 rsd. jos su mu stizale opomene od izvrsitelja zbog toga. krecenje hodnika svake godine?! njihov upravnik je neki prevarant.

Kakve veze ima to kolika mu je penzija?
zoja444 zoja444 12:29 14.11.2022

Re: pljacka

ima veze sto treba da da pola penzije za nesto sto nema ni veze sa zgradom. a tu su jos racuni za struju, infostan, telefone. od cega ce da jede?
softelectronics_e softelectronics_e 13:05 14.11.2022

Re: pljacka

zoja444
ima veze sto treba da da pola penzije za nesto sto nema ni veze sa zgradom. a tu su jos racuni za struju, infostan, telefone. od cega ce da jede?

Ako hoće da jede neka proda stan!
Ili, još bolje, neka proda stan i kupi kuću.
Onda će morati da plaća, i dalje, infostan.
Ali mu taj isti Infostan neće nikada ništa popraviti.
Znate, mi koji imamo kuće, plaćamo isto taj infostan.
A popravljamo sve sami.
Kako ćemo mi da jedemo kada vi ne ne možete?
No, koga to u današnje vreme zanima kolika je kome penzija?
Neka jede onim danima za koje ima para, a ostalim danima neka pije vodu.
Jebote, stalno kukanje za male penzije.
Pa koga to više zanima?
zoja444 zoja444 14:31 14.11.2022

Re: pljacka

softi, los si ti savetnik. i tebe nista ne zanima. i za sve te boli polni organ.
softelectronics_e softelectronics_e 14:39 14.11.2022

Re: pljacka

zoja444
softi, los si ti savetnik. i tebe nista ne zanima. i za sve te boli polni organ.

Nije tačno da me za sve boli kitonijus!
Za ono za šta me boli, ja i napišem.
Naravno da me boli kitonijus za matore krševe koji stalno kukaju kako im je mala penzija?
Pa kome nije mala penzija?
Znam ljude koji imaju isto tako malu penziju, ali ih nikada nisam čuo da kenjaju o tome.
zoja444 zoja444 14:49 14.11.2022

Re: pljacka

softi, ovde ima i onih koji dobro vizuelizuju a sa druge strane su gadljivi. smanji dozivljaj sa tim telesnim izlucevinama. ne kuka on vec ja.
abrakadabra abrakadabra 17:32 16.11.2022

Re: pljacka

softelectronics_e
zoja444
ima veze sto treba da da pola penzije za nesto sto nema ni veze sa zgradom. a tu su jos racuni za struju, infostan, telefone. od cega ce da jede?

Ako hoće da jede neka proda stan!
Ili, još bolje, neka proda stan i kupi kuću.
Onda će morati da plaća, i dalje, infostan.
Ali mu taj isti Infostan neće nikada ništa popraviti.
Znate, mi koji imamo kuće, plaćamo isto taj infostan.
A popravljamo sve sami.
Kako ćemo mi da jedemo kada vi ne ne možete?
No, koga to u današnje vreme zanima kolika je kome penzija?
Neka jede onim danima za koje ima para, a ostalim danima neka pije vodu.
Jebote, stalno kukanje za male penzije.
Pa koga to više zanima?
Ti, neopevani mamlaze i trovaču bi trebao da shvatiš da nije svako softelektronics inžinjer čija se deca školuju na Oxfordu i Princetownu jebo ti Bog mater kretensku. I da ne može svako da pravi 124 tegle ajvara( i uredno to objavljuje na blogu b92) svake jeseni jebo ti Bog mater kretensku da ti jebe I vi koji imate kuće stečene u vreme Tite faraona, školovani u faraonsko vreme i steknutog imetka u faraonsko vreme treba da shvatite da cenite to i da ne budete sitnosopstveničke, dosadne, neduhovite, govnjive pičke nego da pomognete manje imućnima u ovo nefaraonsko vreme.Debilu. Odvratan si bio i ostao. Opoganio si ovaj blog zauvek.
softelectronics_e softelectronics_e 19:05 16.11.2022

Re: pljacka

abrakadabra
softelectronics_e
zoja444
ima veze sto treba da da pola penzije za nesto sto nema ni veze sa zgradom. a tu su jos racuni za struju, infostan, telefone. od cega ce da jede?

Ako hoće da jede neka proda stan!
Ili, još bolje, neka proda stan i kupi kuću.
Onda će morati da plaća, i dalje, infostan.
Ali mu taj isti Infostan neće nikada ništa popraviti.
Znate, mi koji imamo kuće, plaćamo isto taj infostan.
A popravljamo sve sami.
Kako ćemo mi da jedemo kada vi ne ne možete?
No, koga to u današnje vreme zanima kolika je kome penzija?
Neka jede onim danima za koje ima para, a ostalim danima neka pije vodu.
Jebote, stalno kukanje za male penzije.
Pa koga to više zanima?
Ti, neopevani mamlaze i trovaču bi trebao da shvatiš da nije svako softelektronics inžinjer čija se deca školuju na Oxfordu i Princetownu jebo ti Bog mater kretensku. I da ne može svako da pravi 124 tegle ajvara( i uredno to objavljuje na blogu b92) svake jeseni jebo ti Bog mater kretensku da ti jebe I vi koji imate kuće stečene u vreme Tite faraona, školovani u faraonsko vreme i steknutog imetka u faraonsko vreme treba da shvatite da cenite to i da ne budete sitnosopstveničke, dosadne, neduhovite, govnjive pičke nego da pomognete manje imućnima u ovo nefaraonsko vreme.Debilu. Odvratan si bio i ostao. Opoganio si ovaj blog zauvek.

Ko najutijo?
Idiote?
Šta ti znaš gde sam ja zaradio pare i kako?
I da li me je lično školovao Tito ili mama i tata?
I kretenu idiotski - šta ti znaš kome ja pomažem i koliko?
I šta te boli kurac koliko tegli ajvara pripremimo?
I koliko podelimo kojekome?
Jebote faraon i njegovi smrdljivi obožavatelji!
Kurve idiotske koje pričaju ode o jednom od najsmrdljivijih društvenih sistema koji je postojao!
Naviklo to da sprečava druge da kažu svoje mišljenje!
Govna bila, govna ostala.
Kukaju za penzionerima koji su gro svojih penzija zaradili upravo u komunjarskom sistemu i onom koji je neposredno sledio isti.
Jesu ih zaradili, svaka im čast!
I još se nađu govna poput tebe, i tebi sličnih, da glorifikujete takav sistem.
shmoo shmoo 20:18 16.11.2022

Re: pljacka

abrakadabra

Opoganio si ovaj blog zauvek.



Ионако је био од самог свог почетка поган.

Блог.

Такав је заљуљан и такви погани су га и заљуљали.

Није ту Чарли нешто могао ни да поквари.

Само се уклопио у друштво да не буде у свом наступу најгори од све (погане) деце на овом месту на интернету.

gedza.73 gedza.73 20:38 16.11.2022

Re: pljacka

vi koji imate kuće stečene u vreme Tite faraona, školovani u faraonsko vreme i steknutog imetka u faraonsko vreme treba da shvatite da cenite to

Idioti koje misle kako nešto Titu duguju su samo to. Najobičniji botovski idioti. Ne sumnjam kako će neko u Severnoj Koreji jednog sutra da priča isto poput tebe. Inače je ovo tvoje karakteristično za sve komunističke botove u bilo kom postkomunističkom sistemu. Zahvalni Titu, Pol Potu, Staljinu, Mao Ce-tungu, Čaušesku...

Isto ne sumnjam kako će za jedno dvaes, tries godina ljudi koji su profitirali u vreme devedesetih, od dvehiljadite do danas pričati hvalospeve i ode vođama i da će poput tebe da jedu govna omladini kako treba da budu zahvalna političarima koji su upropastili zemlju. nataknem i njih i tebe zajedno, zbog takvih ludaka i živimo u ovom vilajetu. Ista ste botovska goveda koja su život proveli na mufte i na vezu, samo menjate partijske oznake.
nego da pomognete manje imućnima u ovo nefaraonsko vreme.

K'o što su oni pomagali? Ko se od njih odrekao društvenog stana? Oni koji su izmislili ne mogu oni mene tako malo da plate koliko ja mogu malo da radim?

softelectronics_e softelectronics_e 06:14 17.11.2022

Re: pljacka

shmoo
abrakadabra

Opoganio si ovaj blog zauvek.



Ионако је био од самог свог почетка поган.

Блог.

Такав је заљуљан и такви погани су га и заљуљали.

Није ту Чарли нешто могао ни да поквари.

Само се уклопио у друштво да не буде у свом наступу најгори од све (погане) деце на овом месту на интернету.


Shmuu!
Koga boli patka za budale kojima treba neko da se prilagođava?
Ja se ne prilagođavam budalama.
Postoje dve osnovne grupe ljudi.
Ljudi i govna.
Ljudima sam dužan, za govna me boli kitonijus.
shmoo shmoo 07:46 17.11.2022

Re: pljacka

softelectronics_e
shmoo
abrakadabra

Opoganio si ovaj blog zauvek.



Ионако је био од самог свог почетка поган.

Блог.

Такав је заљуљан и такви погани су га и заљуљали.

Није ту Чарли нешто могао ни да поквари.

Само се уклопио у друштво да не буде у свом наступу најгори од све (погане) деце на овом месту на интернету.


Shmuu!
Koga boli patka za budale kojima treba neko da se prilagođava?
Ja se ne prilagođavam budalama.
Postoje dve osnovne grupe ljudi.
Ljudi i govna.
Ljudima sam dužan, za govna me boli kitonijus.



Ма, наравно.

Зашто би се прилагођавао.

Поготово говнима.

Кад кажем да се уклопиш, то није никакво прилагођавање него само прелажење на страни језик, језик гована, да би те говна боље разумела.

Ради се само о нивоу комуникације.

Само то. Ништа више од тога.





literatesa literatesa 10:45 17.11.2022

Re: pljacka

Koga boli patka za budale kojima treba neko da se prilagođava?
Ja se ne prilagođavam budalama.
Postoje dve osnovne grupe ljudi.
Ljudi i govna.


Cmizdr, cmizdr, ko najutijo? Šta se žališ Tasketu? Samo malo, u dvije osnovne grupe ljudi, u dvije osnovne o tri grupe, budale, ljudi i govna, ti si među ljudima? :)


Hm, Abrakadabra je osvajač ženskih srca, nema veze šta je, muško ili žensko, i oboje. :)


softelectronics_e softelectronics_e 10:56 17.11.2022

Re: pljacka

literatesa
Koga boli patka za budale kojima treba neko da se prilagođava?
Ja se ne prilagođavam budalama.
Postoje dve osnovne grupe ljudi.
Ljudi i govna.


Cmizdr, cmizdr, ko najutijo? Šta se žališ Tasketu? Samo malo, u dvije osnovne grupe ljudi, u dvije osnovne o tri grupe, budale, ljudi i govna, ti si među ljudima? :)


Hm, Abrakadabra je osvajač ženskih srca, nema veze šta je, muško ili žensko, i oboje. :)



Oooooo, i ti si tu!
Ozdravila?
literatesa literatesa 11:01 17.11.2022

Re: pljacka

Oooooo, i ti si tu!
Ozdravila?


Nema ovde milimetra zdravog da čovjek spusti stopalo. I na stranu što bih ja sebe smjestila među budale, i što imam više njih da me ne podnose nego čak tebe takvog, ali Abrakadabra me osvojio/la.

Konačno neko da te razveže jednom preko tih žvaljavih usta.
softelectronics_e softelectronics_e 11:07 17.11.2022

Re: pljacka

literatesa
Oooooo, i ti si tu!
Ozdravila?


Nema ovde milimetra zdravog da čovjek spusti stopalo. I na stranu što bih ja sebe smjestila među budale, i što imam više njih da me ne podnose nego čak tebe takvog, ali Abrakadabra me osvojio/la.

Konačno neko da te razveže jednom preko tih žvaljavih usta.

Kako ti znaš da su moja usta žvalava?
Meni pre deluje da su tvoja takva.
Ako, ako drži se!
Zdravlje je najvažnije.
literatesa literatesa 11:16 17.11.2022

Re: pljacka

Kako ti znaš da su moja usta žvalava?
Meni pre deluje da su tvoja takva.
Ako, ako drži se!
Zdravlje je najvažnije.


Hehe, rasuo te. Znala sam ja oduvijek da je za to potrebno malo. I ti uzvičnici su nešto tanji kad zablentaviš, poplašeni? :)
softelectronics_e softelectronics_e 11:26 17.11.2022

Re: pljacka

literatesa
Kako ti znaš da su moja usta žvalava?
Meni pre deluje da su tvoja takva.
Ako, ako drži se!
Zdravlje je najvažnije.


Hehe, rasuo te. Znala sam ja oduvijek da je za to potrebno malo. I ti uzvičnici su nešto tanji kad zablentaviš, poplašeni? :)

Jeste!
Ali!
Ja odmah takve nabijem na kitonijus i sve rešeno.
Nisam ja poput tebe da me drži mesecima.
Evo ti nekoliko uzvika da ne kažeš da niko neće da se igra sa tobom.
!!! !!!!! !
literatesa literatesa 11:30 17.11.2022

Re: pljacka

Jeste!
Ali!
Ja odmah takve nabijem na kitonijus i sve rešeno.
Nisam ja poput tebe da me drži mesecima.
Evo ti nekoliko uzvika da ne kažeš da niko neće da se igra sa tobom.
!!! !!!!! !

Ne brljavi, čovječe. Teško je gledati, sažaliti se neću.
softelectronics_e softelectronics_e 11:49 17.11.2022

Re: pljacka

literatesa
Jeste!
Ali!
Ja odmah takve nabijem na kitonijus i sve rešeno.
Nisam ja poput tebe da me drži mesecima.
Evo ti nekoliko uzvika da ne kažeš da niko neće da se igra sa tobom.
!!! !!!!! !

Ne brljavi, čovječe. Teško je gledati, sažaliti se neću.

Uhhhhh!
Kako da ti priđem da me prihvatiš!?

literatesa literatesa 14:39 17.11.2022

Re: pljacka

Mučeni upišanko.
softelectronics_e softelectronics_e 15:05 17.11.2022

Re: pljacka

literatesa
Mučeni upišanko.

Eh!
shmoo shmoo 19:34 17.11.2022

Морис

literatesa

osvajač ženskih srca



И ово је освајач женских срдаца.

Такође у тумачењу СМБ.

Размисли и о томе, Тес.





softelectronics_e softelectronics_e 09:39 14.11.2022

M'da!

Prema ovim mesečnim iznosima za Infostan, ispada da bi stanarima zgrada bilo potrebno 30 do 50 godina izdvajanja tih 'silnih' sredstava od cca 500 dindži mesečno da zamene lift.
Prema tome, to umesto njih mora da plati neko drugi ... recimo ja i meni slični.
Kojima Infostan neće nikada uraditi ništa.
A uredno plaćam Infostan kao i ti.
Dakle, pošto ja plaćam za stvari koje ti koristiš, hoću od tebe svaki mesec izveštaj kako trošiš moje pare.
Zamisli da ti upravnici, šta god mislili o njima, nemaju pametnija posla nego da svakom, drkavom, stanaru listaju excel tabele izveštaja, kako god se tom pojedinom stanaru digne ona stvar. Jes, kako da ne!
Slabo bi se ti vozio liftom da ga sam popravljaš.
To je ekstremno skupo prevozno sredstvo čije održavanje nije nešto što može da pokrije 500 dinara mesečno.
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:07 14.11.2022

Re: M'da!

softelectronics_e
Prema ovim mesečnim iznosima za Infostan, ispada da bi stanarima zgrada bilo potrebno 30 do 50 godina izdvajanja tih 'silnih' sredstava od cca 500 dindži mesečno da zamene lift.
Prema tome, to umesto njih mora da plati neko drugi ... recimo ja i meni slični.
Kojima Infostan neće nikada uraditi ništa.
A uredno plaćam Infostan kao i ti.
Dakle, pošto ja plaćam za stvari koje ti koristiš, hoću od tebe svaki mesec izveštaj kako trošiš moje pare.
Zamisli da ti upravnici, šta god mislili o njima, nemaju pametnija posla nego da svakom, drkavom, stanaru listaju excel tabele izveštaja, kako god se tom pojedinom stanaru digne ona stvar. Jes, kako da ne!
Slabo bi se ti vozio liftom da ga sam popravljaš.
To je ekstremno skupo prevozno sredstvo čije održavanje nije nešto što može da pokrije 500 dinara mesečno.


Što se ugradnje novih liftova tiče, JP "Gradsko stambeno" već godinama ima dobru praksu otplate cene novog lifta u 60 jednakih mesečnih rata preko "INFOSTAN" računa.

Evo, primer navedene SZ: cena ugradnje novog lifta u postojeće okno iznosi oko 4 miliona dinara (oko 33 000 evra).

Kada se ova suma podeli na 5 godina (60 meseci), računica kaže da su mesečni troškovi oko 550 evra, odnosno oko 65 000 dinara.

Kada se tih 550 evra raspodeli na 125 stanova u navedenoj zgradi, izlazi da svako od vlasnika ili zakupca stana mesečno preko "INFOSTAN" računa mora da plaća svega 520 dinara, dakle manje od 5 evra narednih 5 godina, što je podnošljivo, ako se imaju u vidu prednosti novog lifta.
angie01 angie01 10:47 14.11.2022

u mojoj zgradi

je situacija sledeca- nemamo ugovor sa javnim stambenim, pa nemamo ni uobicajene probleme, znaci imamo upravnika iz zgrade, sanduce za njega, ga se pisu predlozi, prituzbe i sta vec treba, racun, na koji mesecno svi uplacujemo odrzavanje, pa se po dogovoru odlucuje sta kako, zovu majstori i njima se plati dogovorena cena,..ima i tu raznog skljocanja, tipa, u prizemlju su prioriteti jedni, na poslednjem spratu drugi,...al nekako se ipak, jedan po jedan otklanja i sve zavisi od nas,...u stambenom, jedva da mozes sa nekim da razgovaras, uglavnom, kada te puste, sve sto se dogovori u neprijatnom, osionom razgovoru, posle se ne desi.
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:57 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Inicijativa Upravnika Stambene zajednice Milije Bjekića, ako se realizuje, sigurno će promeniti sadašnju nepovoljnu i nelogičnu situaciju NA BOLJE!

Uvodjenje eUprave u rad JP "Gradsko stambeno" je neminovnost, samo je pitanje KADA i po koju cenu!?

angie01 angie01 11:01 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi


Uvodjenje eUprave


izvini, a koja euprava bilo koje sluzbe je donela boljitak,...eno katastar je funkcionisao sa onom velikom knjigom i mastiljavom olovkom koju je ispunjavala nadrdana tetkica sa cvidzama i hladnom trajnom, a iza musavog saltera, a sada u eizdanju, bas nikako.
angie01 angie01 11:08 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

po meni, sve situacije u kojima su gradjani spreceni da razgovaraju sa odgovornim sluzbenikom- su lose,...tamo gde ti neko nije udario pecat sa brojem, datumom i potpisom na dokument i nije arhiviran- ti leba nema,...to elektornsko dopisivanje, gde ti neko nevidljiv eventualno odgovori upakovanim odbijanjem, opravdanjima i sl, nece nikada resiti nista.

problem je sto nije ustanovljena sluzba, kojoj ti mozes da prijavis svako nepostovanje ugovornih obaveza, koja bi to resavala po hitnom postupku,...sad ne rade ni inspekcije kao nekada, nego se ti nesto dopisujes i na kraju, ako se bas snadjes cudnim putevima, dobijes odgovor, da svoje pravo ostvaris na sudu privatnom tuzbom,..nekada je bilo, da odes kod sluzbenika, objasnis slucaj, pokazes dokaze i sluzba zavrsi to sto treba, ako si u pravu.
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:23 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Inicijativa Upravnika SZ Milije Bjekića je precizna i konkretna:

Zato predlažemo da JP „GRADSKO STAMBENO" u duhu eUprave na svom sajtu omogući upravnicima Stambenih zajednica, sa kojima ima sklopljene ugovore, elektronski pristup svim relevantnim informacijama, kako o raspoloživom stanju, tj. rashodima i prihodima, tako i finansijskoj, tehničkoj i drugoj važnoj dokumentaciji.

Svaka Stambena zajednica imala bi svoju pristupnu šifru, kako bi se sprečili neovlašćeni uvidi u podatke i moguće zloupotrebe.


U odnosu na sadašnju mutnu situaciju, ovo će biti mala revolucija za beogradsko zgradarstvo, za onih skoro 14 000 stambenih zgrada sa kojima JP "Gradsko stambeno" ima sklopljene ugovore o održavanju!
angie01 angie01 11:28 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

ovo će biti mala revolucija za beogradsko zgradarstvo,


evo ne znam u kom smislu,..znaci, upravnik je pravno lice, registrovan i sa pecatom i ima pravo da ima uvid u sve to sto kazes, stanje na racunu, rashodi, sta god,...ima pravo i da skine pare sa tog racuna, ako se dogovori sa nekim drugim izvodjacem za neke radove.
nikvet pn nikvet pn 11:38 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

angie01
nemamo ugovor sa javnim stambenim,
imamo upravnika iz zgrade

Filip Mladenović
JP "Gradsko stambeno"


Само Слога Србина Спасава!
Само Комунизам Србина Уништава!

Који афоризам Филипе, а?
softelectronics_e softelectronics_e 11:55 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Filip Mladenović
Inicijativa Upravnika SZ Milije Bjekića je precizna i konkretna:

Zato predlažemo da JP „GRADSKO STAMBENO" u duhu eUprave na svom sajtu omogući upravnicima Stambenih zajednica, sa kojima ima sklopljene ugovore, elektronski pristup svim relevantnim informacijama, kako o raspoloživom stanju, tj. rashodima i prihodima, tako i finansijskoj, tehničkoj i drugoj važnoj dokumentaciji.

Svaka Stambena zajednica imala bi svoju pristupnu šifru, kako bi se sprečili neovlašćeni uvidi u podatke i moguće zloupotrebe.


U odnosu na sadašnju mutnu situaciju, ovo će biti mala revolucija za beogradsko zgradarstvo, za onih skoro 14 000 stambenih zgrada sa kojima JP "Gradsko stambeno" ima sklopljene ugovore o održavanju!

Pa koliko bi ti administracije uveo u taj relativno trivijalni posao?
Nema to, komuljara ko komuljara.
Za to sve silno administriranje, taj tvoj Upravnik bi trebalo da ima 6 stručno-administrativnih asistenata.
Samo da bi tebi (i tebi sličnima), mogao istog trena da doznači 63 stranice izveštaja.
Koje, kada ih odštampaš, mogu da ti posluže da brišeš njima dupe. Stoga, nemoj da ih štampaš dvostrano.
Jebote, vidi se da si prava Srbenda, samo bi se nešto dopisivao i preganjao.
Korisnije bi bilo da to vreme iskoristiš, recimo u ovom periodu, da kupiš lišće oko zgrade.
Ali, ne, to bi da se njega izveštava svaki mesec, ako već ne može svake nedelje, odnosno, što bi bilo još bolje, svakog dana.
angie01 angie01 12:04 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Само Слога Србина Спасава!


od toga nema nista,..ima neki karakterni bag...

al brate, sve te infostanove, javna stambena sa njihovim zbirnim uplatnicama za placanje komunalnih usluga treba ukinuti-gradjani bez razloga odrzavaju te gigante, njihovu infrastrukturu i zaposlene, a oni se ponasaju kao da smo mi tu zbog njih.

prvo, kace kojekakve nepistojece stavrke, koje ti tako na zbirnoj uplatnici ne mozes da ignorises, pa onda, neke stavke ne ispostuju, iako su placene, pa recimo uplate prebacuju na neka davno nevazec dugovanja, pa racunaju neke kamate na kamatu, pa kada se plati dugovanje tako uvecano, ne otpisuju ono sto si vec platio na pojedinacno uvecanom racunu,...pa kod struje, ako hoces da platis samo struju, bez rtsa, oni prvo uplacenim novcem pokriju rts, pa ispada da dugujes za struju,...o neispunjavanju placenih ugovornih obaveza javnom stambenom, smo vec pisali toliko, da me mrzi ponovo, a zgrade se raspadaju, nikad obnovljene fasade, krovovo,..sve se samo tu i tamo krpilo,...pa gde su te silne pare nestale,...znaci, pojedinacni racuni svake komunalne usluge, uplate odrzavanja na racun zgrade, pa stanari sami zovu majstore, koji ima daju najpovoljniju ponudu,..sada ima privatnika, koji se bave samo time,..kakva bre e uprava, to je najveca prevara i samo komplikuje stvari, od kada su neke sluzbe digitalizovane, ne mozes nista vise da resis i opsti je haos.
angie01 angie01 12:10 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

odes kod lekara, on 15 minuta popunjava e formulare, i 5 posveti tebi u okviru onih standardnih 20 minuta, koliko je odvojeno za pacijenta,..kada "padne sistem", nema zakazivanja, ni pregleda, je je l te, ne moze da se vidi nista na ekranu,..ko da je taj ekran vazniji od tebe, pa hebala vas digitalizacija.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:39 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Nikakvo administriranje!

Upravnik SZ na svom mobilnom telefonu, tabletu, laptopu ili kompjuteru otvori internet stranicu JP "Gradsko stambeno", uloguje se i tako pregleda prihode/rashode Stambene zajednice kojom upravlja.
A potom, na osnovu stanja sredstava, od JP "Gradsko stambeno" zahteva da urade najhitnije u ili na zgradi.

Prosto k'o pasulj!
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:42 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

nikvet pn
angie01
nemamo ugovor sa javnim stambenim,
imamo upravnika iz zgrade

Filip Mladenović
JP "Gradsko stambeno"


Само Слога Србина Спасава!
Само Комунизам Србина Уништава!

Који афоризам Филипе, а?



Evo 2 /dva/ aforizma za taj jedan:

BRAVAR JE BIO BOLJI! /(u mom prevodu: manje loš)

OVI DANAS NE MOGU NI DA OKREČE ONO ŠTO JE BROZ IZGRADIO!
softelectronics_e softelectronics_e 14:36 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Filip Mladenović
Nikakvo administriranje!

Upravnik SZ na svom mobilnom telefonu, tabletu, laptopu ili kompjuteru otvori internet stranicu JP "Gradsko stambeno", uloguje se i tako pregleda prihode/rashode Stambene zajednice kojom upravlja.
A potom, na osnovu stanja sredstava, od JP "Gradsko stambeno" zahteva da urade najhitnije u ili na zgradi.

Prosto k'o pasulj!

Koliko si ti sličnih aplikacija koristio u svom životu.
Ne mislim na one Next, Next, Next, ...
A ti podaci o prihodima i rashodima će sami da uskoče u tu aplikaciju?
softelectronics_e softelectronics_e 14:36 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Filip Mladenović
nikvet pn
angie01
nemamo ugovor sa javnim stambenim,
imamo upravnika iz zgrade

Filip Mladenović
JP "Gradsko stambeno"


Само Слога Србина Спасава!
Само Комунизам Србина Уништава!

Који афоризам Филипе, а?



Evo 2 /dva/ aforizma za taj jedan:

BRAVAR JE BIO BOLJI! /(u mom prevodu: manje loš)

OVI DANAS NE MOGU NI DA OKREČE ONO ŠTO JE BROZ IZGRADIO!

Tanko bi ti srao od onoga što je bravar napravio i okrečio.
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:51 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

softelectronics_e
Filip Mladenović
nikvet pn
angie01
nemamo ugovor sa javnim stambenim,
imamo upravnika iz zgrade

Filip Mladenović
JP "Gradsko stambeno"


Само Слога Србина Спасава!
Само Комунизам Србина Уништава!

Који афоризам Филипе, а?



Evo 2 /dva/ aforizma za taj jedan:

BRAVAR JE BIO BOLJI! /(u mom prevodu: manje loš)

OVI DANAS NE MOGU NI DA OKREČE ONO ŠTO JE BROZ IZGRADIO!

Tanko bi ti srao od onoga što je bravar napravio i okrečio.


Nije teško biti fin!

Kao što nije teško ni uvažavati činjenice: Srbija još uvek nije dostigla nivo BDP-a iz 1989. godine.

A o aktuelnoj zaduženosti Srbije da i ne govorim!
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:54 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

softelectronics_e
Filip Mladenović
Nikakvo administriranje!

Upravnik SZ na svom mobilnom telefonu, tabletu, laptopu ili kompjuteru otvori internet stranicu JP "Gradsko stambeno", uloguje se i tako pregleda prihode/rashode Stambene zajednice kojom upravlja.
A potom, na osnovu stanja sredstava, od JP "Gradsko stambeno" zahteva da urade najhitnije u ili na zgradi.

Prosto k'o pasulj!

Koliko si ti sličnih aplikacija koristio u svom životu.
Ne mislim na one Next, Next, Next, ...
A ti podaci o prihodima i rashodima će sami da uskoče u tu aplikaciju?


Koristim m-banking na svom mobilnom telefonu - prosto k'o pasulj.

A u JP "Gradsko stambeno" već postoji višak zaposlenih /tzv. stranački uhlebi/, tako da će imati ko da unosi podatke u buduću aplikaciju!
softelectronics_e softelectronics_e 15:01 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Filip Mladenović
softelectronics_e
Filip Mladenović
nikvet pn
angie01
nemamo ugovor sa javnim stambenim,
imamo upravnika iz zgrade

Filip Mladenović
JP "Gradsko stambeno"


Само Слога Србина Спасава!
Само Комунизам Србина Уништава!

Који афоризам Филипе, а?



Evo 2 /dva/ aforizma za taj jedan:

BRAVAR JE BIO BOLJI! /(u mom prevodu: manje loš)

OVI DANAS NE MOGU NI DA OKREČE ONO ŠTO JE BROZ IZGRADIO!

Tanko bi ti srao od onoga što je bravar napravio i okrečio.


Nije teško biti fin!

Kao što nije teško ni uvažavati činjenice: Srbija još uvek nije dostigla nivo BDP-a iz 1989. godine.

A o aktuelnoj zaduženosti Srbije da i ne govorim!

Da.
Jebote!
A išli i fićom, super komfornim automobilom, na more!
A sada bednom Tojotom.
Jebote, koliko još ima budala koji glorifikuju onu nakaradu od države?!
Države sa jednopartijskim sistemom i n-tostrukim narodnim herojem, doživotnim predsednikom i vrhovnim komandantom svega.
Koji još ne mogu da prežale što je crko njihov maršal.
softelectronics_e softelectronics_e 15:07 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Filip Mladenović
softelectronics_e
Filip Mladenović
Nikakvo administriranje!

Upravnik SZ na svom mobilnom telefonu, tabletu, laptopu ili kompjuteru otvori internet stranicu JP "Gradsko stambeno", uloguje se i tako pregleda prihode/rashode Stambene zajednice kojom upravlja.
A potom, na osnovu stanja sredstava, od JP "Gradsko stambeno" zahteva da urade najhitnije u ili na zgradi.

Prosto k'o pasulj!

Koliko si ti sličnih aplikacija koristio u svom životu.
Ne mislim na one Next, Next, Next, ...
A ti podaci o prihodima i rashodima će sami da uskoče u tu aplikaciju?


Koristim m-bankng na svom mobilnom telefonu - prosto k'o pasulj.

A u JP "Gradsko stambeno" već postoji višak zaposlenih /tzv. stranački uhlebi/, tako da će imati ko da unosi podatke u buduću aplikaciju!

I ti, i tebi slični, za 500 dindži održavate zgradu.
I to ti puno?!
I još bi da ti neko titra jaja i tebe izveštava kada god ti se digne ona stvar.
Vidi se da ti nikada ništa nisi ozbiljno radio.
Da jesi, znao bi da je 'reporting' veoma ozbiljan modul u okviru bilo koje aplikacije.
Jes, kako da nou!
Inače, očekujem od tebe da misliš i na nas koji imamo kuće i da se izboriš da se naše pare koriste za naše kuće, a ne za tebe, i tebi slične, koji ste otkupili stanove za 300 maraka.
A ja u moju doćerao do pola miliona evara.
Pravedno, nema šta!
Nije ni čudo što je bravar Tito tvoj, a ne moj.
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:51 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Ponavljam: NIJE TEŠKO BITI FIN!

Vaš rečnik, govor netrpeljivosti, neupućenost u problematiku održavanja stambenih zgrada, elementarno neznanje o temi bloga su samo za žaljenje.

Dakle, okopavajte baštu oko Vaše kuće, sredite fasadu, popravite vodokotlić, vodite ljubav sa suprugom...umesto kompromitovanja ovde na blogu B92!
softelectronics_e softelectronics_e 17:35 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Filip Mladenović
Ponavljam: NIJE TEŠKO BITI FIN!

Vaš rečnik, govor netrpeljivosti, neupućenost u problematiku održavanja stambenih zgrada, elementarno neznanje o temi bloga su samo za žaljenje.

Dakle, okopavajte baštu oko Vaše kuće, sredite fasadu, popravite vodokotlić, vodite ljubav sa suprugom...umesto kompromitovanja ovde na blogu B92!

Sve je to, moj Filipe, sređeno!
Vlastitim rukama i parama.
O čemu ti, i tebi slični, kako bih vas kolokvijalno nazvao, društveni paraziti, možete samo da sanjate.
Filip Mladenović Filip Mladenović 17:50 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

softelectronics_e
Filip Mladenović
Ponavljam: NIJE TEŠKO BITI FIN!

Vaš rečnik, govor netrpeljivosti, neupućenost u problematiku održavanja stambenih zgrada, elementarno neznanje o temi bloga su samo za žaljenje.

Dakle, okopavajte baštu oko Vaše kuće, sredite fasadu, popravite vodokotlić, vodite ljubav sa suprugom...umesto kompromitovanja ovde na blogu B92!

Sve je to, moj Filipe, sređeno!
Vlastitim rukama i parama.
O čemu ti, i tebi slični, kako bih vas kolokvijalno nazvao, društveni paraziti, možete samo da sanjate.



Pogledajte i pažljivo pregledajte zvaničan sajt Stambene zajednice kojom upravlja Milija Bjekić, da biste konačno ukapirali kako se u jednoj stambenoj zgradi sa oko 400 stanarki i stanara može urediti i poboljšati zajednički život, kao da se radi o jednoj kući sa vrednim i uzornim domaćinom!
softelectronics_e softelectronics_e 18:04 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Filip Mladenović
softelectronics_e
Filip Mladenović
Ponavljam: NIJE TEŠKO BITI FIN!

Vaš rečnik, govor netrpeljivosti, neupućenost u problematiku održavanja stambenih zgrada, elementarno neznanje o temi bloga su samo za žaljenje.

Dakle, okopavajte baštu oko Vaše kuće, sredite fasadu, popravite vodokotlić, vodite ljubav sa suprugom...umesto kompromitovanja ovde na blogu B92!

Sve je to, moj Filipe, sređeno!
Vlastitim rukama i parama.
O čemu ti, i tebi slični, kako bih vas kolokvijalno nazvao, društveni paraziti, možete samo da sanjate.


Pogledajte i pažljivo pregledajte zvaničan sajt Stambene zajednice kojom upravlja Milija Bjekić, da biste konačno ukapirali kako se u jednoj stambenoj zgradi sa oko 400 stanarki i stanara može urediti i poboljšati zajednički život, kao da se radi o jednoj kući sa vrednim i uzornim domaćinom!

Šta ti znaš šta je vredan i uzoran domaćin?
Filip Mladenović Filip Mladenović 20:42 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Odrastao sam u 2 (dva) lepa sela u Šumadiji, oko Topole, pa dobro znam ko je i šta je domaćin.

A sudeći po onome što je tokom 3 protekle godine uradio upravnik SZ Milija Bjekić u Pohorskoj 25 u Novom Beogradu, eto još jednog poučnog i inspirativnog primera pravog domaćina!
gedza.73 gedza.73 22:00 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Filip Mladenović
OVI DANAS NE MOGU NI DA OKREČE ONO ŠTO JE BROZ IZGRADIO!

Neko ovde laže


Upisivanju preko veze, polaganju ispita preko veze, zapošljavanju preko veze

... o korupciji, o tim plavim kovertama, o plaćanju zapošljavanja

gde god pođemo u tom društvu večito treba neka veza

Kakvo je bilo, tako i prošlo.

Što se tiče teme mislim kako vas malo deru. Treba bar tri puta više. I obavezno samo sa državnim preduzećima da imate saradnju. U duhu socijalizma

Hansel Hansel 23:14 14.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Хоћеш да кажеш, Геџо, да Чарли заправо мисли исто што и ти, да је проблем што се сарађује с државним предузећем (што је код многих по инерцији), а не што државна предузећа пљачкају да би их пљачкали?

Питање за Чарлија – која је структура вашег рачуна који плаћате Инфостану, има ли ту ишта још сем воде и можда грејања? Да прво то знамо, па онда причајте шта неће Градско стамбено да уради за вас... И, стварно мислите да је листинг трошкова тако компликована операција да не може бити лако аутоматизована? У ствари, листинг и јесте технички лако доступан, само неко неће да га даје.

И, Филипе, питање за вас – зашто увид да имају само управници зграда? Зашто не сви који плаћају рачуне?

За информацију свима, има у Србији бар један град у коме се на индивидуалним рачунима за комуналне услуге штампају одвојено стања средстава зграде за текуће и инвестиционо одржавање, а зграда може да их искористи кад год и како год желе њени станари, тј. власници станова. Зашто то нпр. у Београду није могуће?

Filip Mladenović Filip Mladenović 00:00 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Na osnovu člana 50 Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, Upravnik Stambene zajednice ima pravo i obavezu da se, izmedju ostalog, bavi i tim poslom, da u ime svih stanarki i stanara dobija tražene informacije od JP "Gradsko stambeno", sa kojim je sklopljen Ugovor o održavanju zgrade, a potom ih prenosi/prosledjuje Stambenoj zajednici na sednicama Skupštine SZ, preko Oglasne table u zgradi, Viber grupe, sajta SZ...

Naravno, to nikako ne sprečava stanarke i stanare da u svoje ime zatraže te iste podatke od JP "Gradsko stambeno".

gedza.73 gedza.73 06:45 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Хоћеш да кажеш, Геџо, да Чарли заправо мисли исто што и ти, да је проблем што се сарађује с државним предузећем (што је код многих по инерцији), а не што државна предузећа пљачкају да би их пљачкали?

Problem je što bi ljudi bili levičari kad je tuđ novčanik u pitanju a kad je njihov onda postaju desničari. Što bi da rade u državnim preduzećima sa viškom zaposlenih koja imaju monopol i sama određuju cene bez da ih bilo ko kontroliše ali da ih opslužuju privatne firme po tržišnim cenama.
I što su se navikli da ih državna preduzeća pljačkaju. Jer im tamo preko veze radi majka, rođak, zemljak ili partijski saborac.

Ja samo kažem da za sve to za šta se oni u stvari zalažu treba konstantno podizati lestvicu dok im ne dođe iz dupeta u glavu. Nadam se i da porez na nekretnine više neće biti socijalna kategorija nego da se određuju po tržišnim vrednostima pa da malo bude uvećan. Što bude više onih koji to neće moći platiti to više potencijalnih građana Vranja, Pirota, Plandišta...

Зашто то нпр. у Београду није могуће?

Ne znam. Administrator u kondominiju kome pripadam radi svoj posao kako treba pa nemamo ovakvih problema.
softelectronics_e softelectronics_e 08:19 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Hansel
Хоћеш да кажеш, Геџо, да Чарли заправо мисли исто што и ти, да је проблем што се сарађује с државним предузећем (што је код многих по инерцији), а не што државна предузећа пљачкају да би их пљачкали?

Питање за Чарлија – која је структура вашег рачуна који плаћате Инфостану, има ли ту ишта још сем воде и можда грејања? Да прво то знамо, па онда причајте шта неће Градско стамбено да уради за вас... И, стварно мислите да је листинг трошкова тако компликована операција да не може бити лако аутоматизована? У ствари, листинг и јесте технички лако доступан, само неко неће да га даје.

И, Филипе, питање за вас – зашто увид да имају само управници зграда? Зашто не сви који плаћају рачуне?

За информацију свима, има у Србији бар један град у коме се на индивидуалним рачунима за комуналне услуге штампају одвојено стања средстава зграде за текуће и инвестиционо одржавање, а зграда може да их искористи кад год и како год желе њени станари, тј. власници станова. Зашто то нпр. у Београду није могуће?


Evo da ti ja odgovorim deo koji se odnosi na mene.
Ja sam u svoju kuću, do sada, uložio par stotina hiljada evara, tačnije rečeno, dva para, inklinira ka pola miliona.
Evara.
A ne par stotina dojče marona za koje su neki otkupili stanove.
A ja i mnogi kao ja dobili kitonijus.
Nego gradi sam ili kupuj stanove za normalne, a ne socijalne pare.
Plaćam sve račune kako mi pristignu.
Nemam nikakve primedbe.
Infostan plaćam više od cifre koju je naveo Filip.
Jebe mi se za strukturu bilo koga računa.
Pogledm samo onu stavku 'ukupno za plaćanje' i platim.
Ne kukam stalno da mi neko nešto da.
Dakle, sve što mi stigne platim.
A ne stalno neko cmizdrenje ocvalih komuljara koji su navikli da im neko 'stambeno' nešto uradi.
I da za tih 500 dinara mesečno baš njima podnosi izveštaj.
Oće, ali u kurcu.
Za izveštaje mora masno da se plati.
Jer su za to potrebni pismeni ljudi.
Ali ne, ono za 500 dindži oće da zahteva.
Moj kitonijus bi ih ja izveštavao.
predatortz predatortz 09:18 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi


Kao što nije teško ni uvažavati činjenice: Srbija još uvek nije dostigla nivo BDP-a iz 1989. godine.


Po procentu rasta BDP i produktivnosti, bravarov period i nije baš svetla tačka, ako se izuzme period neposredno nakon rata kada su sve zemlje Evrope imale porast jer se sve obnavljalo, a plus u Jugoslaviju ulazio novac od ratnih reparacija, a potom od velikih kredita. Čim su ti prilivi splasnuli, rasta nije bilo, a zemlja je 1982, bankrotirala, što ti nisu saopštili na dnevniku nego su rekli da kreće genijalni projekat "ekonomske stabilizacije i denominacije nacionalne valute".



Prosečne godišnje stope rasta, u %
BDP Svet BDP 2000=100 Zaposleni Produktivnost
1955-1960 9,1 3,8 7,4 1,6
1961-1970 6,2 5,5 2,9 3,2
1971-1980 5,9 4,0 3,9 1,9
1981-1990 -0,3 3,3 1,4 -1,7
1991-2000 -6,3 3,2 -1,1 -5,3
2001-2011 3,1 3,7 -1,6 4,8
1955-2011 2,3 3,9 1,6 0,7

IZVOR

Edit:

A evo šta ozbiljni ekonomisti kažu o bravaru, njegovoj zaostavštini i ekonomici SFRJ:

Sedamdesetih godina je ubrzano zapošljavanje, uz usporavanje rasta produktivnosti, a sve ovo su pratila velika, i do danas poslednja, investiciona ulaganja finansirana spoljnim zaduživanjem. Kao i do 2008. godine, zaduživanje nije moglo da traje dugo pri izuzetno brzom rastu ukupnog duga, te je drug Tito umro u pravom trenutku da uđe u legendu kao čovek pod čijom vladavinom se lepo živelo.

Bivša Jugoslavija je početkom osamdesetih godina ušla u ozbiljnu dužničku krizu koja je trajala do njenog raspada. Nemogućnost da se nastavi sa zaduživanjem, tačnije potreba da se servisira postojeći nivo duga uticala je na pad uvoza, a preko pada uvoza i na pad standarda građana, kao i uvozno-zavisnih aktivnosti (uvijek ista priča). Pri prosečnom smanjivanju BDP-a od 0,3% broj zaposlenih lica je povećavan po 1,4% prosečno godišnje, te je produktivnost rada smanjivana po 1,7% godišnje. Gomilani su viškovi radnika po preduzećima koji zapravo i nisu imali šta da rade, ali su zato primali plate. Što bi rekao Džoni: “pijem danas kavicu 20 puta, a efektivno radno vreme mi nije ni pet minuta”.
Filip Mladenović Filip Mladenović 09:44 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

softelectronics_e
Hansel
Хоћеш да кажеш, Геџо, да Чарли заправо мисли исто што и ти, да је проблем што се сарађује с државним предузећем (што је код многих по инерцији), а не што државна предузећа пљачкају да би их пљачкали?

Питање за Чарлија – која је структура вашег рачуна који плаћате Инфостану, има ли ту ишта још сем воде и можда грејања? Да прво то знамо, па онда причајте шта неће Градско стамбено да уради за вас... И, стварно мислите да је листинг трошкова тако компликована операција да не може бити лако аутоматизована? У ствари, листинг и јесте технички лако доступан, само неко неће да га даје.

И, Филипе, питање за вас – зашто увид да имају само управници зграда? Зашто не сви који плаћају рачуне?

За информацију свима, има у Србији бар један град у коме се на индивидуалним рачунима за комуналне услуге штампају одвојено стања средстава зграде за текуће и инвестиционо одржавање, а зграда може да их искористи кад год и како год желе њени станари, тј. власници станова. Зашто то нпр. у Београду није могуће?


Evo da ti ja odgovorim deo koji se odnosi na mene.
Ja sam u svoju kuću, do sada, uložio par stotina hiljada evara, tačnije rečeno, dva para, inklinira ka pola miliona.
Evara.
A ne par stotina dojče marona za koje su neki otkupili stanove.
A ja i mnogi kao ja dobili kitonijus.
Nego gradi sam ili kupuj stanove za normalne, a ne socijalne pare.
Plaćam sve račune kako mi pristignu.
Nemam nikakve primedbe.
Infostan plaćam više od cifre koju je naveo Filip.
Jebe mi se za strukturu bilo koga računa.
Pogledm samo onu stavku 'ukupno za plaćanje' i platim.
Ne kukam stalno da mi neko nešto da.
Dakle, sve što mi stigne platim.
A ne stalno neko cmizdrenje ocvalih komuljara koji su navikli da im neko 'stambeno' nešto uradi.
I da za tih 500 dinara mesečno baš njima podnosi izveštaj.
Oće, ali u kurcu.
Za izveštaje mora masno da se plati.
Jer su za to potrebni pismeni ljudi.
Ali ne, ono za 500 dindži oće da zahteva.
Moj kitonijus bi ih ja izveštavao.

Uzajamna prava i obaveze regulisana su sklopljenim Ugovorom izmedju Stambene zajednice i JP "Gradsko stambeno".

Stanarke i stanari SZ kojom upravlja Milija Bjekić samo traže da se ispoštuju odredbe tog sklopljenog Ugovora, u skladu sa važećim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

Npr. oni su tokom proteklih 10 godina preko "INFOSTAN" računa uplatili na račun JP "Gradsko stambeno" oko 50 000 evra na ime održavanja zgrade.
I šta su za uzvrat, dobili od tih 50 000 evra?

Svi radovi u ovoj stambenoj zgradi na njenom održavanju ne premašuju cifru od 10 000 evra. Ako toj cifri dodamo i onih 15% koje uzima "Gradsko sta stambeno prilikom angažovanja tzv. podizvodjača, zaključuje se da je potrošeno ukupno 17 500 evra.
Gde je preostalih 32 500 evra? Pa za te pare mogla se srediti fasada zgrade!

E, sad saberite slične, manje ili veće cifre dobijene od skoro 14 000 stambenih zgrada u Beogradu!?
Filip Mladenović Filip Mladenović 09:52 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

predatortz

Kao što nije teško ni uvažavati činjenice: Srbija još uvek nije dostigla nivo BDP-a iz 1989. godine.


Po procentu rasta BDP i produktivnosti, bravarov period i nije baš svetla tačka, ako se izuzme period neposredno nakon rata kada su sve zemlje Evrope imale porast jer se sve obnavljalo, a plus u Jugoslaviju ulazio novac od ratnih reparacija, a potom od velikih kredita. Čim su ti prilivi splasnuli, rasta nije bilo, a zemlja je 1982, bankrotirala, što ti nisu saopštili na dnevniku nego su rekli da kreće genijalni projekat "ekonomske stabilizacije i denominacije nacionalne valute".



Prosečne godišnje stope rasta, u %
BDP Svet BDP 2000=100 Zaposleni Produktivnost
1955-1960 9,1 3,8 7,4 1,6
1961-1970 6,2 5,5 2,9 3,2
1971-1980 5,9 4,0 3,9 1,9
1981-1990 -0,3 3,3 1,4 -1,7
1991-2000 -6,3 3,2 -1,1 -5,3
2001-2011 3,1 3,7 -1,6 4,8
1955-2011 2,3 3,9 1,6 0,7

IZVOR

Edit:

A evo šta ozbiljni ekonomisti kažu o bravaru, njegovoj zaostavštini i ekonomici SFRJ:

Sedamdesetih godina je ubrzano zapošljavanje, uz usporavanje rasta produktivnosti, a sve ovo su pratila velika, i do danas poslednja, investiciona ulaganja finansirana spoljnim zaduživanjem. Kao i do 2008. godine, zaduživanje nije moglo da traje dugo pri izuzetno brzom rastu ukupnog duga, te je drug Tito umro u pravom trenutku da uđe u legendu kao čovek pod čijom vladavinom se lepo živelo.

Bivša Jugoslavija je početkom osamdesetih godina ušla u ozbiljnu dužničku krizu koja je trajala do njenog raspada. Nemogućnost da se nastavi sa zaduživanjem, tačnije potreba da se servisira postojeći nivo duga uticala je na pad uvoza, a preko pada uvoza i na pad standarda građana, kao i uvozno-zavisnih aktivnosti (uvijek ista priča). Pri prosečnom smanjivanju BDP-a od 0,3% broj zaposlenih lica je povećavan po 1,4% prosečno godišnje, te je produktivnost rada smanjivana po 1,7% godišnje. Gomilani su viškovi radnika po preduzećima koji zapravo i nisu imali šta da rade, ali su zato primali plate. Što bi rekao Džoni: “pijem danas kavicu 20 puta, a efektivno radno vreme mi nije ni pet minuta”.


Činjenice i ekonomski pokazatelji su NESPORNI:

Od svih zemalja nekadašnje SFRJ, samo Srbija još nije dostigla stepen razvoja iz 1990. godine. Bosna i Hercegovina je tu oko nule, iako je razorena režiranim ratom Zlobe i Franje, dok su sve druge države ex YU, pa i Kosovo, manje ili više premašile nivo iz 1990.
predatortz predatortz 09:59 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi


Činjenice i ekonomski pokazatelji su NESPORNI:


Činjenice jesu nesporne. Bankrot SFRJ i posledično loša ekonomska situacija te zemlje i država proisteklih iz nje je krenuo krajem sedamdesetih, desio se početkom osamdesetih.
Danas živimo posledice.

gedza.73 gedza.73 10:06 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

ni su tokom proteklih 10 godina preko "INFOSTAN" računa uplatili na račun JP "Gradsko stambeno" oko 50 000 evra na ime održavanja zgrade.
I šta su za uzvrat, dobili od tih 50 000 evra?

Svi radovi u ovoj stambenoj zgradi na njenom održavanju ne premašuju cifru od 10 000 evra.

Ti kao kapitalista i posednik nekretnine bi da određuješ cenu rada poštenoj radničkoj klasi? Pa neće da može drugarice i drugovi u diktaturi proletarijata. Dosta su samoupravljače izrabljivale krvopije poput tebe.

STOP NASILJU NAD RADNIKINJAMA I RADNICIMA JAVNIH PREDUZEĆA!!!
PRAVDA ZA INFOSTAN!!!
Hansel Hansel 10:46 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Filip Mladenović
[....
E, sad saberite slične, manje ili veće cifre dobijene od skoro 14 000 stambenih zgrada u Beogradu!?

Не знам, Филипе, да ли ви уопште читате шта неко други напише, ја нпр. подржавам вашу реакцију у начелу, само питам зашто не тражите више, оно што би било сасвим логично. А ако се уговор не поштује, и ако се уговорне стране не могу споразумети, следећа инстанца је суд.

Чарли, показујете, извините, елементарну нетемељност. То је као да неком просечном грађанину који се буни због цена основних животних намирница, неко богат маше својим рачуном, на пример, за кавијар, и каже – што се буните, видите колико ја плаћам?! Ви, конкретно, можда имате и базен, па вам је рачун виши због воде коју сте у базен упумпали, ако имате кућу од 100, 200 квадрата и уведено централно грејање – па, баравно да укупно плаћате више. Ваш је резон као резон законодавца – ако неко свима украде по 500 динара, то се не гони јер се не гони ништа испод, рецимо, 15.000, нема везе колика је укупна крађа, нити да ли је појединачна тек за неки динар испид границе...

И одговор за Геџу – има нас, тј. наших породица које су куповале станове на кредит. Али, чак и они који су откупили стан и за 15 марака, можда сада плаћају "на ћуприји", у смислу више правде, али овде је питање коме сада иде тај новац и зашто се одржава тај провизоријум.

А када би скочили порези како кажеш и када би то напунило испражњене градове, ко би онда ушао у те београдске станове? Мислим да је та "доктрина" решавања депопулације сасвим погрешна, наравно – не због контрапитања које сам поставио.

(куцам на телефону па има грешака, извињавам се)

Filip Mladenović Filip Mladenović 10:57 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

predatortz

Činjenice i ekonomski pokazatelji su NESPORNI:


Činjenice jesu nesporne. Bankrot SFRJ i posledično loša ekonomska situacija te zemlje i država proisteklih iz nje je krenuo krajem sedamdesetih, desio se početkom osamdesetih.
Danas živimo posledice.



Vi kao AV botovi: do 2012. samo pljačka i kriminal, a od 2012. med i mleko!

A u stvari, med za AV kastu, a mleko sve skuplje i skuplje!
softelectronics_e softelectronics_e 11:28 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Hansel
Filip Mladenović
[....
E, sad saberite slične, manje ili veće cifre dobijene od skoro 14 000 stambenih zgrada u Beogradu!?

Не знам, Филипе, да ли ви уопште читате шта неко други напише, ја нпр. подржавам вашу реакцију у начелу, само питам зашто не тражите више, оно што би било сасвим логично. А ако се уговор не поштује, и ако се уговорне стране не могу споразумети, следећа инстанца је суд.

Чарли, показујете, извините, елементарну нетемељност. То је као да неком просечном грађанину који се буни због цена основних животних намирница, неко богат маше својим рачуном, на пример, за кавијар, и каже – што се буните, видите колико ја плаћам?! Ви, конкретно, можда имате и базен, па вам је рачун виши због воде коју сте у базен упумпали, ако имате кућу од 100, 200 квадрата и уведено централно грејање – па, баравно да укупно плаћате више. Ваш је резон као резон законодавца – ако неко свима украде по 500 динара, то се не гони јер се не гони ништа испод, рецимо, 15.000, нема везе колика је укупна крађа, нити да ли је појединачна тек за неки динар испид границе...

И одговор за Геџу – има нас, тј. наших породица које су куповале станове на кредит. Али, чак и они који су откупили стан и за 15 марака, можда сада плаћају "на ћуприји", у смислу више правде, али овде је питање коме сада иде тај новац и зашто се одржава тај провизоријум.

А када би скочили порези како кажеш и када би то напунило испражњене градове, ко би онда ушао у те београдске станове? Мислим да је та "доктрина" решавања депопулације сасвим погрешна, наравно – не због контрапитања које сам поставио.

(куцам на телефону па има грешака, извињавам се)


Hansel, ajde ne zajebavaj!
Čemu to persiranje?
Naši smo!
Da, imam kuću, ali ne od 100 do 200 kvadrata, nego do 600 kvadrata.
Sam sam je pravio, nije mi pravio Tito.
I nisam bogat!
Jer nisam stipsa.
Da sam stipsa, možda bih bio bogat.
Nisam kao Filip da kenjam da mi neko za 500 dinara mesečno podnosi izveštaje.
Jebote, 500 dindži, ali to hoće da mu se dostavlja izveštaj!
Jebote!
Zna Filip dobro šta je to što mu govorim, ali je njemu dragi drug Tito i krepala Šugoslavija prirasla srcu.
Boli njega kita za njegove Srbe!
A Gedža će da mu da dovoljno primera zašto smo sada ovde gde jesmo.
Jebeš jugoslaviju i njene infostanove i SIZ-ove.
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:25 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Nije 500 dinara, nego skoro 400 evra mesečno od stanarki i stanara, odnosno oko 5 000 evra godišnje na račun JP "Gradsko stambeno"!!!
softelectronics_e softelectronics_e 13:16 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Filip Mladenović
Nije 500 dinara, nego skoro 400 evra mesečno od stanarki i stanara, odnosno oko 5 000 evra godišnje na račun JP "Gradsko stambeno"!!!

Pa koliko ti sam plaćaš Infostanu?
Sto ili dvesto evara?
gedza.73 gedza.73 14:40 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Hansel
И одговор за Геџу – има нас, тј. наших породица које су куповале станове на кредит.

Nisam hteo da generalizujem iako je tako ispalo. Gađao sam tačno određenu kategoriju. Čisto sumnjam da je bilo ko pogledao onaj klip s početka osamdesetih ali se tamo lepo vidi kastinski sistem. Jedan Lala paor kaže kako da je on vlast on ne bi ograničavao seljake površinom hektara nego ko oće da radi neka se širi.

Pored njega se pojavljuju razni dramoseri iz radničkih saveta, mesnih zajednica i slična kalakurcija (kopirajt Čarli) koji palamude o soc-samoupravljanju i radnici društvenih preduzeća koji kažu kako ovi dramoseri dobijaju stanove a oni radnici dolaze umorni na posao. Iako ne rade puno radno vreme u državnoj firmi pošto drugi iz lanca državnih preduzeća zabušavaju.

Oni su dobili stanove a Lala nije. Iako je Lala elokventniji, pametniji i vredniji x puta od onih idiJota. Taj lala nije mogao da otkupi po Miloševićevom zakonu stan (ili stanove) za sto marke.

Sad kad njihovoj deci naplaćuju trošarinu kuka se na sav glas da državna javna preduzeća ne valjaju.

зашто се одржава тај провизоријум.

Ovi Filipovi kreče ono što im ostalo u nasledstvo. Ja se živ polomi da im dokažem kako su oni zajebali jer su podržavali i održavali takav sistem a da je sve nas zajebao taj i takav jednopartijski haos i navodna državna uranilovka. Nemoj Hansele molim te sad da mi oduzimaš osećaj tog malecnog zadovoljstva što Mladenovićeve istomišljenike jebe u zdrav mozak ono što oni u stvari brane.

Prenosili su čak nekog filozofa Denisa (tako nekog lelemuda) koji je tvrdio kako je samosvesan pojedinac onaj koga je država zaposlila. Ne znam što se bune.
gedza.73 gedza.73 14:45 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Jebeš jugoslaviju i njene infostanove i SIZ-ove.

Ima neka priča o dva grada koji se prepliću pa ljudi jednog grada vide ove druge kao obrise.
Kad bi tako nešto moglo to bi bilo odlično rešenje za Srbiju.
Ovi koji su za Jugoslaviju i Bravara njima ostavimo SIZ-ove, SOUR-e, partijske sastanke, birokratiju i sve ono što je njihova Juga bila.

A ovim drugima ostavimo da se pate sa svim kapitalističkim, buržoaskim, dekadentnim i zapadnim tekovinama poput zakazivanja u bolnici koje radi kao švajcarski satić.

Al' kad ukapiraju da su se zajebali da im ne damo ovamo kod nas bar jedno tri generacije.
Filip Mladenović Filip Mladenović 17:39 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

softelectronics_e
Filip Mladenović
Nije 500 dinara, nego skoro 400 evra mesečno od stanarki i stanara, odnosno oko 5 000 evra godišnje na račun JP "Gradsko stambeno"!!!

Pa koliko ti sam plaćaš Infostanu?
Sto ili dvesto evara?


Plaćam 0 dinara, zato što živim u kući na moru!
softelectronics_e softelectronics_e 18:59 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Filip Mladenović
softelectronics_e
Filip Mladenović
Nije 500 dinara, nego skoro 400 evra mesečno od stanarki i stanara, odnosno oko 5 000 evra godišnje na račun JP "Gradsko stambeno"!!!

Pa koliko ti sam plaćaš Infostanu?
Sto ili dvesto evara?


Plaćam 0 dinara, zato što živim u kući na moru!

Alal vera domaćine!
Jebo Infostan!
nikvet pn nikvet pn 19:08 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

gedza.73

Ovi koji su za Jugoslaviju i Bravara


Не брини Геџо, полако али сигурно сустиже их јеврејска клетва:

Дабогда имао па немао.

И српска: Отето проклето.
angie01 angie01 19:28 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Дабогда имао па немао.

И српска: Отето проклето


koliko vidim, poslednjih 30 godina se otima mnogo vise i to sve ono sto je navodno bilo zajednicko-tako smo usli u tranziciju, tako nastavili,..pa se to nazivalo pocetna akumulacija kapitala:)))...zasto nisu kao u ceskoj podelili gradjanima vaucere od zajednicke imovine, nego su pojedinci imali eksluzivnu mogucnost da za sicu dograbe ono sto je pripadalo svima i to se nazivalo privatizacija,...u kom sistemu ti danas zivis, kako se on zove?
gedza.73 gedza.73 19:44 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

nikvet pn
gedza.73
Ovi koji su za Jugoslaviju i Bravara

Не брини Геџо, полако али сигурно сустиже их јеврејска клетва:
Дабогда имао па немао.
И српска: Отето проклето.

Prvu grupu 'slobodnih umetnika', 'dramaturga' i 'filozofa' je već pogodilo. Ovi drugi komunistički julovci se još drže.
gedza.73 gedza.73 19:50 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

zasto nisu kao u ceskoj podelili gradjanima vaucere od zajednicke imovine, nego su pojedinci imali eksluzivnu mogucnost da za sicu dograbe ono sto je pripadalo svima

To se i ja čudim. Zašto Filipu i njemu sličnima ne usele u 'višak kvadrata' nekog studenta iz unutrašnjosti? Zašto se svima nisu podelili stanovi nego samo onima koji su podržavali Miloševića? Jer da su bili protiv ne bi po njegovom zakonu privatizovali državnu svojinu (stanove) koja im je data na korišćenje.

Zašto sve građanke i građani nisu imali ista prava nego samo neki iz tzv. kategorije radnih ljudi?
Filip Mladenović Filip Mladenović 21:07 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

gedza.73
zasto nisu kao u ceskoj podelili gradjanima vaucere od zajednicke imovine, nego su pojedinci imali eksluzivnu mogucnost da za sicu dograbe ono sto je pripadalo svima

To se i ja čudim. Zašto Filipu i njemu sličnima ne usele u 'višak kvadrata' nekog studenta iz unutrašnjosti? Zašto se svima nisu podelili stanovi nego samo onima koji su podržavali Miloševića? Jer da su bili protiv ne bi po njegovom zakonu privatizovali državnu svojinu (stanove) koja im je data na korišćenje.

Zašto sve građanke i građani nisu imali ista prava nego samo neki iz tzv. kategorije radnih ljudi?


Ponovo podsećam: stanovi u tzv. društvenoj svojini u velikom broju su već bili otkupljeni pre tog Miloševićevog marifetluka, jednog od mnogih za ratno profiterstvo do 2000. godine.

Mom pokojnom ocu, koji je otišao u penziju sa 40 godina radnog staža, stalno su od mesečne plate odbijali deo novca za stan. I stalno su mu obećavali da je pri vrhu rang liste za dobijanje novog stana. I tako laganje do njegove penzije.

40 godina radnog staža je 480 meseci.
480 meseci po 100 maraka odbitka od plate za rešenje stambenog pitanja u društvenoj firmi, Ugostiteljsko preduzeće "Višnjica" sa mnogobrojnim prestižnim restoranima i kafanama širom Beograda, daje za rezultat 48 000 maraka.

A koliko je ovakvih primera poput mog pokojnog oca!?


gvozden1 gvozden1 21:27 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

A koliko je ovakvih primera poput mog pokojnog oca!?

A oni što nisu dobili stan a odbijalo im od plate, a oni koji nisu dobili šansu da im se odbija, nisu imali posao?
Šta s njima?
Nisu imali sreće, ko ih ebe?

principessa_etrusca principessa_etrusca 23:03 15.11.2022

Re: u mojoj zgradi

480 meseci po 100 maraka odbitka od plate za rešenje stambenog pitanja u društvenoj firmi,

Одакле податак о 100 марака месечно за ”решење стамбеног питања”?

Не верујем да је келнерска нето зарада икада била већа ос 300 до 500 марака, могуће и мања због напојница које су постојале у угоститељству и у време најтврђег комунизма. Укупни порези нису могли бити већи од 200-300 марака, а покривали су здравствено и пензионо осигурање, школство, државни буџет и улагање и одржавање свега онога што је било ”друштвено”. Да ли је реално да свота за стамбену изградњу буде скоро половина укупно плаћеног пореза?

Ти стамбени фондови су били отворена пљачка оних који нису никада добили друштвени стан, а под претпоставком да је радник са просечном зарадом заиста током радног века уплатио 50.000 DM у стамбени фонд и да за то није добио ништа, радило се криминалу невиђених размера.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:16 16.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Ako je sporna suma od 100 DM mesečno, onda neka bude i 50 maraka. Ali, na tih 24 000 maraka tokom 40 godina radnog staža valja dodati i kamatu.
Pa na tu sumu treba dodati i izdvajanja za stan bračne drugarice tokom celokupnog radnog staža od 35 godina!

No, nije poenta u tome, već u činjenici da je veliki procenat tih društvenih stanova u najvećoj meri već bio otkupljen tokom radnog staža onih koji su u njima živeli sa svojom decom.

A onda su došle proklete devedesete!!!
angie01 angie01 00:21 16.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Ти стамбени фондови су били отворена пљачка оних који нису никада добили друштвени стан, а под претпоставком да је радник са просечном зарадом заиста током радног века уплатио 50.000 DM стамбени фонд и да за то није добио ништа, радило се криминалу невиђених размера.


jujuju,....a ko je privatizovao stambene fondove od devedesetih naovamo?

po statistici 83 posto gradjana ima svoje stanove- vecina je postala vlasnik otkupom onih koje je dobila od drzave, medju kojima i veliki procenat onih koji nisu uplacivali nista-ne kapiram bas najbolje to uplacivanje, posto uplacivanje nije bilo od plate-to su razni umetnici, socijalne kategorije i slicno.

kada uporedis sa ovim danas, gde mladi bracni par jedva moze da dobije kredit od banke, sa neizvesnim rastom rate i kamate, ono nekada je bila cista idila u poredjenju sa ovom otimacinom stranih banaka, koje nisu ni to nego neke fransize.

nekada nije bilo dovoljno stanova, jer se planski gradilo, sada nicu sume neplanske gradnje, kasikom za cipele se ugurajavju zgrade gde god moze, jer se kroz ovaj mafijaski biznis peru pare.
angie01 angie01 00:24 16.11.2022

Re: u mojoj zgradi

100 DM mesečno


kazu, da bi suma bila 250 DM godisnje...toliko sam negde videla da su potrazivali oni koji nisu dobili stanove, a u nekom su udruzenju.
principessa_etrusca principessa_etrusca 00:34 16.11.2022

Re: u mojoj zgradi

No, nije poenta u tome, već u činjenici da je veliki procenat tih društvenih stanova u najvećoj meri već bio otkupljen tokom radnog staža onih koji su u njima živeli sa svojom decom.

Идеја стамбених фондова није била да станови икада постану приватно власништво, већ да се у фондове уплаћује док сви једног дана не буду имали пристојан кров над главом. У пракси су неки добили друштвени стан (стандардан, луксузан или вилу) за који су плаћали неку симболичну, неекономску станарину, а неки нису добили ништа, па су изнајмљивали станове приватно и давали пола плате на кирију.

У наставку су они који су већ једном били добитници, постали добитници по други пут када су добили власништво за туру пића, а губитници из првог чина опет нису добили ништа.

Нико ко је имао друштвени стан и ко га је ”откупио”, нема права да се жали.
angie01 angie01 00:39 16.11.2022

Re: u mojoj zgradi

стандардан, луксузан или вилу) за који су плаћали неку симболичну, неекономску станарину, а неки нису добили ништа, па су изнајмљивали станове приватно и давали пола плате на кирију.


a danas,...npr gde zivi toma i ko to placa, ko je platio guvernantin stan,...i koliko je takvih.
добили власништво за туру пића


kako sad, zar nisu uplacivali u fond.



а губитници из првог чина опет нису добили ништа.


a ko je maznuo stambene fondove?
bene_geserit bene_geserit 04:25 16.11.2022

Re: u mojoj zgradi

У наставку су они који су већ једном били добитници, постали добитници по други пут када су добили власништво за туру пића, а губитници из првог чина опет нису добили ништа.

Pa puno ljudi je dobilo i kredite za izgradnju kuća koje je dobrim delom jela inflacija.
A znam slučajeve i ljudi koji su dobili kredite za kupovinu stana tamo negde krajem 80-tih, koje je inflacija zbumbala samo tako očas posla.

A to sa dodelom stanova, dobili su ih uglavnom oni koji su u raznim oblicima radili za sistem (vojsku, policiju, birokratiju i sl.).
Ali recimo slično imaš i danas u SAD, oni koji rade za državu dobiju državne penzije, a ostali na 401K.
bene_geserit bene_geserit 04:29 16.11.2022

Re: u mojoj zgradi

imam kuću, ali ne od 100 do 200 kvadrata, nego do 600 kvadrata.

Čarli, pa ti si dogradio dodatnih 100 kvadrata od prošli put kad si se hvalio da imaš kuću od 500 kvadrata.
Sam sam je pravio

Da pogađam, sam si je i projektovao umesto da ko čovek platiš nekom arhitetki (pun intended), to je uobičajeni srpski hobi.
gedza.73 gedza.73 07:29 16.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Filip Mladenović
Ako je sporna suma od 100 DM mesečno, onda neka bude i 50 maraka

Onda neka bude i prosečno radno vreme od tri i po sata, podatak da je u SFRJ po milion ljudi u svakom trenutku bilo na nekoj vrsti bolovanja kao i činjenica o višku radnika u svakom preduzeću.

A onda su došle proklete devedesete!!!

Proklete devedesete su samo logičan sled prokletih osamdesetih, prokletih sedamdesetih, prokletih šezdesetih. Zašto su pokrenuli akciju 'imaš kuću, vrati stan'?
već u činjenici da je veliki procenat tih društvenih stanova u najvećoj meri već bio otkupljen tokom radnog staža onih koji su u njima živeli sa svojom decom.

Daj bre Filipe ne zajebavaj. Društveni stanovi su se dobrim delom dobijali na mufte, preko veze, kreveta...
Tad se bre Partija bavila filmom u vezi te teme

Glavni junak priče je Pavle Pavlović, običan čovek i radnik, a kroz njegovu životnu priču reditelj gradi sliku o sistemu, društvu i državi Jugoslaviji sredinom 70-ih godina u kojoj vlada korupcija i nepoštenje, a pojedinac je u svakom smislu gubitnik.

do tada nisam problematizivao temu o radniku-gubitniku u korupcijom zagađenom sistemu.

после наслова филма на шпици се појавила реченица која је гласила: "Многи проблеми у овом филму решени су акцијом Савеза комуниста".


gedza.73 gedza.73 07:36 16.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Идеја стамбених фондова није била да станови икада постану приватно власништво, већ да се у фондове уплаћује док сви једног дана не буду имали пристојан кров над главом. У пракси су неки добили друштвени стан (стандардан, луксузан или вилу) за који су плаћали неку симболичну, неекономску станарину, а неки нису добили ништа, па су изнајмљивали станове приватно и давали пола плате на кирију.

Baš to. Kako su izračunali neki pametni ljudi tim tempom je trebalo 300 godina da svi budu jednaki po pitanju stanarskog prava. U praksi ovi koji su se dočepali nekretnina su em dobili za dažbe stan emsu plaćali ispod svake cene održavanje (ovo što se Filip buni).
Neka vrsta piramidalne štednje koju je većina bila prisiljen da igra iako nije želela.
Najpoštenije bi bilo da se uradi revizija, da se po komunističkom zakonu nacionalizuje, rasproda i podeli na ravne časti svim građankama i građanima. Posle Filip neće da ima problema sa Infostanom

Stalno se bre žale na MIškovića i tajkune koji su pokrali državnu imovinu. Desetak njih koji su otkupili stan za 100 DM su, po današnjim cenama, ukrali milion eura od države.
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:11 16.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Pa puno ljudi je dobilo i kredite za izgradnju kuća koje je dobrim delom jela inflacija.
A znam slučajeve i ljudi koji su dobili kredite za kupovinu stana tamo negde krajem 80-tih, koje je inflacija zbumbala samo tako očas posla.

A to sa dodelom stanova, dobili su ih uglavnom oni koji su u raznim oblicima radili za sistem (vojsku, policiju, birokratiju i sl.).
Ali recimo slično imaš i danas u SAD, oni koji rade za državu dobiju državne penzije, a ostali na 401K.

Да будем јасна, немам ја ништа против приватизације стамбеног фонда, напротив, пошто је то била једина приватизација у којој су вероватно стотине хиљада људи добили неко власништво, за разлику од оних пљачкашких где један купи за евро фабрику, а запослени попију отказ.

Једино што мислим да треба увек истаћи је да они који су тако дошли до власништва јесу добитници, за разлику од оних који у том систему нису добили ништа.

Филипова прича о већ увелико откупљеним друштвеним становима кроз уплате у фонд за стамбену изградњу је чиста небулоза јер смисао тих фондова није био да се откупљује и стиче власништво, већ да се граде станови у СФРЈ док год постоји потреба, односно заувек.

Притом, Филип нема појма ни колико је износила, нити колико је могла да износи просечна месечна уплата једног запосленог.
zoja444 zoja444 08:28 16.11.2022

Re: u mojoj zgradi

gedzo, ako cemo po redu i pravdi, neka se prvo isplate vlasnici stanova u kojima su besplatno ziveli zasticeni stanari decenijama. i nek se poveca fond za nacionalizovane stanove a ne da se za stan od 50 m2 dobije 5000 eura u isplatama od 500 eura godisnje. na vracaru. u dinarima, po srednjem kursu nbs, na dan isplate.
softelectronics_e softelectronics_e 08:46 16.11.2022

Re: u mojoj zgradi

bene_geserit
imam kuću, ali ne od 100 do 200 kvadrata, nego do 600 kvadrata.

Čarli, pa ti si dogradio dodatnih 100 kvadrata od prošli put kad si se hvalio da imaš kuću od 500 kvadrata.
Sam sam je pravio

Da pogađam, sam si je i projektovao umesto da ko čovek platiš nekom arhitetki (pun intended), to je uobičajeni srpski hobi.

Ja sam u odgovoru na taj post u kojem je navedeno 'od 100 do 200' kvadrata napisao 'do 600 kvadrata'.
Jer je preko 500 kvadrata, čak, bliže 600.
A, meš čini da si ti ipak malo priglup, kada koristiš pretpostavke (koje su majka svakog zajeba ... jebote, pa ti si inženjer, kako dozvoljavaš sebi da pretpostavljaš kao, npr. Tadejus), jer sam ja kuću pravio tako da sam, pre toga, otišao kod arhitekte, dogovorili se o osnovnim idejama - i onda je isti radio projekt, u skladu sa svojim idejama i principima struke.
Jebote!
softelectronics_e softelectronics_e 08:59 16.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Filip Mladenović
Ako je sporna suma od 100 DM mesečno, onda neka bude i 50 maraka. Ali, na tih 24 000 maraka tokom 40 godina radnog staža valja dodati i kamatu.
Pa na tu sumu treba dodati i izdvajanja za stan bračne drugarice tokom celokupnog radnog staža od 35 godina!

No, nije poenta u tome, već u činjenici da je veliki procenat tih društvenih stanova u najvećoj meri već bio otkupljen tokom radnog staža onih koji su u njima živeli sa svojom decom.

A onda su došle proklete devedesete!!!

Jeste!
Ali su pre tih devedesetih, 45 godina bile četrdesetpete!
Kako iko može da bude budalčina da za devedesete ne smatra da su zaslužne godine pre devedesetih.
Slabo si ti, i tebi slični, izučio komunističku marksističku filozofiju u kojoj se govorilo da 'sve novo nastaje u krilu starog'.
I ti bi onda hteo da sa tobom neko ozbiljno razgovara.
Što se mene tiče, nemam ja ništa protiv da ti, i svi kao ti, i ne samo kao ti, nego, bukvalno, svaki stanovnih države ima pristojan stan.
No, za to bi trebalo da smogneš elementarnu snagu i kažeš ... eeeee, zato ja volim Titu, on je meni dao i boli me kitonijus za one kojima nije dao.
Što se mene tiče, evo ti i moj deo.
Jer, sam ja kao mlad inženjer vratio rešenje za stan koji sam dobio u firmi.
Ali ne zbog toga što sam nešto smatrao da je nepravedno, jer je mene boleo kitonijus za Titu i dok je bio živ, a ne kada je krepao.
Nego zbog toga što sam rekao da neću da živim u krletci od 58 kvadrata.
A to kolika poniženja su ljudi morali da preguraju od kojekakvih idiota u stambenim komisijama, neka ti Gedža ispriča o tome.
Javna je tajna, ma kakva kurčeva tajna, da su predsednici stambenih komisija bili bogovi.
Mogli su da jebu za stan koga god hoće.
Ali bukvalno.
Ja sam sa vama komuljarama uvek koegzistirao, nikada egzistirao.
Jer, nemam 9 života kao mačak, nego jedan jedini.
I kako nisam mogao da biram da li ću da se rodim u šupku od države, tako sam i živeo sa mnoštvom budala koje su me okruživale.
Svojoj deci sam omogućio da biraju.
nikvet pn nikvet pn 12:45 16.11.2022

Re: u mojoj zgradi

angie01
koliko vidim, poslednjih 30 godina se otima mnogo vise


Није баш тако.

У првој примордијалној отимачини '44/45 отето је све богатство једне државе: јавна добра, приватна привреда и приватна имовина изузев крова над главом и окућнице. У име народа, наводно, комунистичка врхушка свиме је располагала и трошкарила по својој вољи.

Брана је пукла 90-тих када су СПС сукцесори целокупну привреду бесрамно преточили у свој џеп. Поради социјалног мира следбеницима је подељена пасивна имовина (станови).

Пошто смо у међувремену цивилизацијски скоро па достигли светске стандарде заштите приватне привреде и имовине СНС сукцесорима је преостала много мања зона (бара) за отимање - јавна добра и јавни приходи. Плен импресиван али свакако за ред величина мањи од далеко успешнијих претходника.

На основу 78-годишњег искуства одлично се сналазе у томе.
angie01 angie01 13:19 16.11.2022

Re: u mojoj zgradi

У име народа, наводно, комунистичка врхушка свиме је располагала и трошкарила по својој вољи.


jeste, al je sve sto se posle otimalo, ona izgradila- hocu reci, hajde da pricamo na realnim osnovama, sve stoji oko uzimanja od -klasnog neprijatelja, je l te i sve drugo sto smo ovde pricali vise puta- al je za to vreme izgradjaneo mnogo toga, razvijeni su gradovi, razne industrije,...i to je sve bilo zajednicko po tom sistemu, da bi se od devedestih vrsila mutna privatizacija i otelo sve to.


Поради социјалног мира следбеницима је подељена пасивна имовина (станови).


kojim sledbenicima, pa svi su mogli da otkupe stanove,...pri cemu, statiskika kaze da je 83 posto stanovnistva imalo krov nad glavom- svoj,...u sta nisu racunate kuce i imanja u zavicaju,...pa su racimo starosedeoci gradova, bili cesto lisavani mogucnosti da dodju na liste za stanove, jer su bili racunati da su stambeno obezbedjeni, jer su roditelji imali gajbe u tim gradovima, dok su oni, koji su doslu od negde, ostavili svoje kuca i imanja, bili brojani kao bez krova nad glavom. dobijali stanove, cije stanarsko pravo je bilo nasledno za sve koji u tom stanu zive i prijavljeni su.

izvini, evo moj cale, koji je bio priznati strucnjak i van granica, nije nikada mogao da dobije gajbu, jer je ziveo u stanu svoje majke, kojoj su stan dali kao nadoknadu, kada su joj srusili kucu kod Botanicke baste-al sa stanarskim pravom, pa je on jos morao gajbu da otkupljuje,..mislim svasta je bilo, al ne bas tako kako pricas.

poznato je da je vikend konacno mogucnost da se lagodno parkiras ispred svoje zgrade, jer je vecina otisla u zavicaj- koji se nikada nije racunao, kao reseno stambeno pitanje- sto nisu prodali te kuce i imanja, pa kupili sebi nekretnine, nego su u gradovima dobijali druge- i sad jos i to ne valja i sere se o nekoj ugrozenosti- pa najvise je bilo ugrozeno domicilno stanovnistvo i po pitanju stanova i po pitanju posal,...a sada su upravo ti najglasniji u nekoj krtici i ugrozenosti.


. Плен импресиван али свакако за ред величина мањи од далеко успешнијих претходника.


kaKO to mislis, pa od sps pocinje otimacina onoga sto su prethodnici stvorili.

На основу 78-годишњег искуства одлично се сналазе у томе.


pa da sada su patriJote....krste se i poste.
angie01 angie01 13:21 16.11.2022

Re: u mojoj zgradi

e, da...da ne zaboravimo ove iz Like, Kraine, korduna, koji su dobijali besplatne placeve po Vojvodine, subvencije za gradnju, ako vec nisu uslu u neku Nemacku kucu sa sve stvarima....a sada svi jadni, bozemeprosti.

svaka veca firma, ili sam grad su imali odmaralista na moru, planini, i svi su odlazili za male pare na odmor, deca slata iz zdravstvenih razloga 21 dan o torsku socijalnog,...PIO fond je bio vlasnik banja i svi stariji, a i maldji, kojima je bilo potrebno takvo lecenje, su isto isli besplatno tamo, PIO je funkcionisao tada kao fond, a ne kao sada, kao protocni bojler- sto znaci, da je preraspodela sredstava bila mnogo vise fer, nego danas,...ajd asa idi u banju, treba ti lova kao za neko ozbiljno putovanje, jer je sve privatizovano, ne znam kojim pravom.
softelectronics_e softelectronics_e 13:50 16.11.2022

Re: u mojoj zgradi

angie01
e, da...da ne zaboravimo ove iz Like, Kraine, korduna, koji su dobijali besplatne placeve po Vojvodine, subvencije za gradnju, ako vec nisu uslu u neku Nemacku kucu sa sve stvarima....a sada svi jadni, bozemeprosti.

svaka veca firma, ili sam grad su imali odmaralista na moru, planini, i svi su odlazili za male pare na odmor, deca slata iz zdravstvenih razloga 21 dan o torsku socijalnog,...PIO fond je bio vlasnik banja i svi stariji, a i maldji, kojima je bilo potrebno takvo lecenje, su isto isli besplatno tamo, PIO je funkcionisao tada kao fond, a ne kao sada, kao protocni bojler- sto znaci, da je preraspodela sredstava bila mnogo vise fer, nego danas,...ajd asa idi u banju, treba ti lova kao za neko ozbiljno putovanje, jer je sve privatizovano, ne znam kojim pravom.

Jeste!
Posebno su se okoristili ti iz Like, Kraine (piše se Krajine) i Korduna.
Došli da naplate krv koji su im ustaško-švapska govna prolila.
Što nisu dokrajčili Ustaše i Švabe, to su raselili Titini komunjare, ta na kraju Tuđmanovi ustašoidi.
I tako je jedan napaćeni narod nestao.
I da bi im, na sve to, po sećanjima srala kojekakva govna.
gvozden1 gvozden1 16:45 16.11.2022

Re: u mojoj zgradi

al je za to vreme izgradjaneo mnogo toga, razvijeni su gradovi, razne industrije,

Tuđim parama.
Ako neko veruje da je komunistički metod privređivanja toliko efikasan da je moguće izgraditi to na šta se površni sledbenici komunizma pozivaju (putevi, gradovi, industrija....) i u uslovima efektivnog rada od par sati, u uslovima masovnog korišćenja "bololovanja" onda je taj popriličmo naivan ili je samo slep.

Sve to je rađeno tuđim parama, dobijanih najviše na kartu ni istok ni zapad.

Živelo se na foru, na trik, na, u al sam ga zeznuo, a to niti je ekonomija niti država.

Kraj te ekonomije i države jasno govore o tome.

Oni površni sa početka često navode besmislen podatak upoređujući nominalne visine duga SFRJ i zbir dugova današnjih država, pa izvlače zaključak da je ona skalamerija od države bila manje zadužena, što je, o tome pričaju ekonomisti, smešno poređenje.

Od nominalnog iznosa duga na neki datum je bitnije, kažu, trend, tj stopa rasta zaduživanja, a ona je tokom celog postojanja SFRJ bila vrtoglava, i da je SFRJ nastavila da traje sa tom stopom rasta duga, današnji dug bi mnogo puta premašio zbir dugova svih bivših republika.

Zapravo, raspad Jugoslavije je značajno usporio zaduživanje.

Meni to zvuči sasvim logično, a šteta što Tadejus (verujem) ovo ne čita, jer bih baš voleo da ona objasni.
gedza.73 gedza.73 07:25 17.11.2022

Re: u mojoj zgradi

nikvet pn
Брана је пукла 90-тих када су СПС сукцесори целокупну привреду бесрамно преточили у свој џеп.

Kad čitam po blogu hvalospeve jednopartijskom sistemu i vođi koji je iznad zakona bude mnogo jasnije zašto su petooktobarske promene propale. Svi se smejali 'krezubim' glasačima a u stvari taj i takav profil ljudi jeste 'krezub' u glavu.

NJima je dobra država u kojoj na partijskom sastanku par komunista van bilo kakvog sistema odlučivanja reši da pare iz PIO fonda uzme i sa tim novcem izgradi zgradu (Sava Centar). Pa su pre toga, pošto su se Hrvati zbog turizma i crnogorski partijski JNA oficiri zbog džabe putovanja u zavičaj posvađali, isto uzeli pare iz tog istog fonda za prugu Bg - Bar a još pre toga finansirali samit Nesvrstanih kojima se 'krezubi' ponose.

U Srbiji u penzionom Trgovačkom fondu još iz 1903. bili Srbi, Česi, Slovaci, Nemci, Jevreji, Hrvati i Slovenci. Pošto je FOnd bio zamrznut tokom rata pa komunisti nisu mogli lažnim optužbama da pokradu pare i imovinu oni su jednim potpisom likvidirali Fond a novac jednostavno preuzeli i razvukli. Nakon nekog vremena su nacionalizovali i imovinu. Valsništvo fonda, palatu Albanija, čak protivno njihovom, komunističkom zakonu su dali opštini Stari grad pa Izvršno veće Srbije postaje vlasnik koje zgradu prebacuje privrednoj banci da bi kasnije podobni ili preko veze neki iznajmili prostor za minimalne svote jer su podmićivali ove koji su donosili odluke i bili vlasnici otete imovine. Ukradeš od nekog nešto, proglasiš za svačije a onda nakon izvesnog vremena prepišeš sebi.


Kako takvim ljudima koji hvale takvo uređenje, koji bi da rade u javnim preduzećima poput Stambenog ili Infostana ali da njih opslužuju drugi koji odgovorno i tržišno rade svoj posao a koji imaju glasačko pravo da objasniš bilo šta van 'TV Dnevnika'? NJihov glas kupiš za svinjsku polutku, mesni narezak, letovanje u odmaralištu ili 3 000 za dr'ga'rc'u sekretaricu.
softelectronics_e softelectronics_e 11:03 17.11.2022

Re: u mojoj zgradi

gedza.73
nikvet pn
Брана је пукла 90-тих када су СПС сукцесори целокупну привреду бесрамно преточили у свој џеп.

Kad čitam po blogu hvalospeve jednopartijskom sistemu i vođi koji je iznad zakona bude mnogo jasnije zašto su petooktobarske promene propale. Svi se smejali 'krezubim' glasačima a u stvari taj i takav profil ljudi jeste 'krezub' u glavu.

NJima je dobra država u kojoj na partijskom sastanku par komunista van bilo kakvog sistema odlučivanja reši da pare iz PIO fonda uzme i sa tim novcem izgradi zgradu (Sava Centar). Pa su pre toga, pošto su se Hrvati zbog turizma i crnogorski partijski JNA oficiri zbog džabe putovanja u zavičaj posvađali, isto uzeli pare iz tog istog fonda za prugu Bg - Bar a još pre toga finansirali samit Nesvrstanih kojima se 'krezubi' ponose.

U Srbiji u penzionom Trgovačkom fondu još iz 1903. bili Srbi, Česi, Slovaci, Nemci, Jevreji, Hrvati i Slovenci. Pošto je FOnd bio zamrznut tokom rata pa komunisti nisu mogli lažnim optužbama da pokradu pare i imovinu oni su jednim potpisom likvidirali Fond a novac jednostavno preuzeli i razvukli. Nakon nekog vremena su nacionalizovali i imovinu. Valsništvo fonda, palatu Albanija, čak protivno njihovom zakonu su dali opštini Stari grad pa Izvršno veće Srbije postaje vlasnik koje zgradu prebacuje privrednoj banci da bi kasnije podobni ili preko veze neki iznajmili prostor za minimalne svote jer su podmićivali ove koji su donosili odluke i bili vlasnici otete imovine. Ukradeš od nekog nešto, proglasiš za svačije a onda nakon izvesnog vremena prepišeš sebi.


Kako takvim ljudima koji hvale takvo uređenje, koji bi da rade u javnim preduzećima poput Stambenog ili Infostana ali da njih opslužuju drugi koji odgovorno i tržišno rade svoj posao a koji imaju glasačko pravo da objasniš bilo šta van 'TV Dnevnika'? NJihov glas kupiš za svinjsku polutku, mesni narezak, letovanje u odmaralištu ili 3 000 za dr'ga'rc'u sekretaricu.

Gedžo, šta smaraš poklonike faraona i n-tostrukog narodnog heroja tim trivijalnostima.
Jer su oni kao deca za vreme doživotnog predsednika i vrhovnog komandanta svega, te Briona, išli na more.
Dok su neka druga deca u školu išla pešice i u poderanim cipelama i čarapama.
Ali, vidim da im najteže pada što su deca toga doba u Engleskoj, Italiji, Nemačkoj i Francuskoj, od svojih 10 godina morala da rade po 12 sati u rudniku.
Bože, po stoti puta se pitam ima li glupljih ljudi od Titinih botova?

predatortz predatortz 11:53 17.11.2022

Re: u mojoj zgradi

Vi kao AV botovi: do 2012. samo pljačka i kriminal, a od 2012. med i mleko!


Ja sa njima imam veze koliko i ti sa japanskom carskom porodicom.
mlatisa mlatisa 14:39 16.11.2022

Чита ли овде ико?

1. Инфостан није исто што и Стамбено.

2. Уговор склапају две стране. Стамбена заједница и фирма за одржавање.

3. Можда у уговору пише да одржавалац мора да даје извештаје али сумњам.

4. Колико знам по правилу је реч о паушалном плаћању.

5. Ако у неком периоду нема интервенција то се не преноси у следећи период.

Шта ту није јасно?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana