Na današnji dan

Мој млађи брат НЕНАД ШВРАКИЋ (1952-2022)

Predrag Brajovic RSS / 07.06.2023. u 09:10

Било је то давно, моје сестре и ја смо имале старијег брата. Слободан је тада страдао, и постао нам, после неког времена, лепа и топла успомена. У то доба тек сам био престао да будем дечак, а дечаци се увек угледају на оца или старијег брата. Желећи да копирам свог, ја сам као он акробатски возио бицикл, као он читао књиге и као он почео да пишем. После сам се био навикао да Слободана више нема, али тај нарочити однос међу браћом (да, стигли смо и то, да се потучемо), то су оне непоновљиве везе и љубави, блискост других светова.

Мог другог брата, Ненадa Швракићa, упознао сам пре петнаестак година. На тад главном интернет порталу, некада утицајном Блогу Б92, као један од његових учесника ступио сам у некакву жучну расправу са извесним типом коме је nick био nsarski. Тај ми је мангуп, напокон, затражио и телефон, а онда ме и назвао. "Хеј, Пеђа, Ненад Швракић nsarski овде, зовем те из Америке." И тако је почело наше дружење.

Ненад је био старији од мене. (Управо ми паде на памет: кад човек умре, он више не стари, заувек остане дечак, или у ком се добу већ затекао.) Ненад је, дакле, старији од мене, али мало шта је на то указивало. Био је младалачки радознао, насмејан, ведар, живих мисли и погледа, плећат, некада вешт гимнастичар ("Хеј, ја кад сам се удварао Љиљи, ходао сам 50 метара на рукама до њене капије.") Био је и леп. По образовању, докторирао је физику, али како је био радозналац, знао је свакаква чуда, од медицине, генетике, биологије, математике (мислим да је ту био једнако добар као у физици), све до литературе, историје, антропологије, филозофије. Он је један од последњих полихистора које сам упознао, а поред свега, гајио је и страст према кувању, па чак и завршио неки курс за chef-а у Америци.

И? И, он и ја убрзо смо почели да се помало опчињено дружимо, и развијамо неки однос који је прерастао обична познанства или пријатељства. Причали смо страсно, интернетом или уживо, о храни, о кувању, о Мексичким варијантама чварака, о литератури, о науци, о женама, о уметности ‒ причали смо толико и тако, да сам ја, када је умро, себично а растужено помислио да више ни са ким нећу моћи водити такве разговоре. Наравно, ја нисам могао имати ни знања ни разумевања физике и математике и природних наука као он, али је поред њега све постајало лако. Ненад је, наиме, имао чудесан дар да и најкомплексније ствари, математичке теореме, концепте или неке законе и зачкољице физике, објасни тако да се чини како свако може да их разуме. Просто је фасцинантно како је успевао да приближи лаику Риманову хипотезу или "ефекат лептира", или да опскурне и тешке логичке концепте учини разумљивим или бар разумљивијим.

Том његовом чуду имао сам прилике и да најлепше могуће сведочим, када је мом сину а код мене у канцеларији близу Ненадове куће, недељом преподне држао средњошколске часове математике и физике. Не знам шта је од свега тога ученик Лазар научио и запамтио, али оних првих сат времена, када смо сва тројица седели заједно и причали о свакојаким животним темама, мени су се чинили најбољим делом тог програма.

Напокон, ми смо се и породично дружили, а ја бих, често, пролазећи крај његовог дворишта у Ламартиновој улици, вирио преко ограде, да га дозовем, да седнемо или одемо некуд заједно на пиво. (Ја не пијем пиво, тако се само говорило.) У неколико наврата кували смо један за другог, размењивали рецепте (божемесаклони, два одрасла балавандера који надугачко и нашироко расправљају како је најбоље спремити неко јело), и у свему томе, наспрам његовог дечачког осмеха, некако се време преокренуло: ја сам, у том пријатељовању, постао онај старији, озбиљнији и одговорнији учесник, који га је "штитио", па чак и некад лагао за њега. И тако сам, у својим четрдестим годинама, добио млађег брата, који ми чак није био ни род.

Своје веште, паметне и питке текстове о разним темама, од науке до књижевности, Ненад је објављивао махом на Блогу Б92. Били смо се договорили (наговорили га) да их обједини и среди, а ја му обећао да ћу их прегледати и дотерати за штампу, што ми је некад била професија. Чак смо нашли и издавача, али ништа се од тога није обистинило: Ненад је умро, на мору, од срца.

Данас се навршава годину дана од његове смрти. Велики, насмејани, незлобиви дечак, Ненад Швракић, мој млађи брат и мештар, отишао је заувек. Ја с њим никада више нећу причати о кувању, књигама, људима, науци и литератури, о лепотама и снази овог света. Последњи пут, недоговорено, срели смо се у пијачној куповини на Каленићу. Растали смо се, одлазећи својим путем, не знајући да следећег сусрета неће бити.

Људи тако и одлазе, без договора и најаве.

 WMBpRxv.jpeg

Atačmenti



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

solo solo 09:22 07.06.2023

.


Nsarski retko sjajan lik koga poznajem samo sa bloga.

Setim ga se često kada prelistavam komentare i blogove.

Zaslužio je ovakvo lepo prisećanje koje si napisao.

I sve ode u jednom trenutku bespovratno.

Šta mi znamo o životu.
Milan Novković Milan Novković 09:33 07.06.2023

Mangupi ...

... jedan nepotšišan, drugi neobrijan. Ženama rekli da su otišli na književno popodne, a oni pravac kafana
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:36 07.06.2023

Re: Mangupi ...

:)))))

Ћути, не питај: једном је гурао цигарете испред мене, каже -- "Ено иде Гара (његов млађи брат - П.Б.), ово су твоје цигарете, ако те пита!"
alselone alselone 09:34 07.06.2023

Hvala ti Predraže

Nenad je bio sjajan tip i imao sam tu životnu sreću da smo se videli par puta. Jednom je čak i spremio klopu za mene i ženu kada smo ga posetili. To je bila samo brza zakuska pošto smo zajedno išli na predavanje, i ostao mi je "dužan" hobotnicu. U jednom momentu na blogu sam rekao kako obožavam hobotnice, i da lovim, i da jedem i rekao mi je u poruci kako će napraviti najbolju hobotnicu koju sam ikad probao, jer ima neki američki recept ili tako nešto.

Na blog sam došao zbog njega i još jednog blogera koji je voleo kosmologiju. Prvih par godina mi je bio "domaćin" i kod njega sam objavljivao tekstove i bodrio me je i podržavao. Baš je bio sjajan tip.

Jednom smo sedeli sa njegovim bratom koji živi u Americi i pronašli se oko ribljeg paprikaša. On je služio vojsku u Somboru i onda smo detaljisali koja je čarda najbolja.

Eto, to je par detalja kojih se "na prvu" setim kada se pomene Nenad.

I da, nikad nije koristio smajlije u komentarima i tekstovima. Ako čovek ne može rečima da opiše šta želi da kaže i na koji način i kojim stilom, sličice ne pomažu puno. A on je mogao.
jinks jinks 15:09 07.06.2023

Re: Hvala ti Predraže

Na blog sam došao zbog njega i još jednog blogera koji je voleo kosmologiju.

Davno, još na onoj prvoj verziji bloga, mislim da su baš profesora i drugog autora koga pominješ ostali autori, mahom "društvenjaci", proglasili osnivačima "naučnog bloga".

Sad interesantno da je izgleda baš taj "naučni deo bloga" prilično doprineo ukupnom kvalitetu i dugovečnosti ovog mesta.

Profesor u svakom slučaju jeste.
gvozden1 gvozden1 15:58 07.06.2023

Re: Hvala ti Predraže

i imao sam tu životnu sreću da smo se videli par puta

Ja privilegijom smatram i jedan telefonski razgovor sa njim.

Dalje nismo otišli, sprečilo nas to što jeste.

Još jedna veza sa njim je i ta što sam vest o njegovom odlasku, a tog dana sam saznao, čuo na dan kad mi se rodila unuka.

Život i smrt, to mi se javilo u glavi tad.
nikvet pn nikvet pn 17:22 07.06.2023

Re: Hvala ti Predraže

alselone
par detalja kojih se "na prvu" setim kada se pomene Nenad.


После дружења у центру повезем га кући на Неимар. Скоро и мој крај, четири студентске године. Али четири деценије није ме туда нанело. Маршала Толбухина, градић Пејтон, Интербригада... Професор пажљиво прати моје запрепашћење: Овде је био велики орах, јелда? овде красна вињага, цветне баште редом... Тога више нема. Само набилдоване кућурде и аута; улице стиснуте, капије шиптарске. Нигде листа зеленога. Голи бетон-челик-стакло гледају нас хладним електронским очима. Оног тихог господског миришљавог Неимара више нема. Остао је у топлом сећању са Професором испред.

Сјајан човак широкога ума и душе. Дечјом разозналошћу додирне па извуче најбоље из свакога. И надахне.

Вечна му слава.


amika amika 19:06 07.06.2023

Re: Hvala ti Predraže

Сјајан човак широкога ума и душе. Дечјом разозналошћу додирне па извуче најбоље из свакога. И надахне.

Вечна му слава.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:55 07.06.2023

Re: Hvala ti Predraže

nikvet pn
alselone
par detalja kojih se "na prvu" setim kada se pomene Nenad.


После дружења у центру повезем га кући на Неимар. Скоро и мој крај, четири студентске године. Али четири деценије није ме туда нанело. Маршала Толбухина, градић Пејтон, Интербригада... Професор пажљиво прати моје запрепашћење: Овде је био велики орах, јелда? овде красна вињага, цветне баште редом... Тога више нема. Само набилдоване кућурде и аута; улице стиснуте, капије шиптарске. Нигде листа зеленога. Голи бетон-челик-стакло гледају нас хладним електронским очима. Оног тихог господског миришљавог Неимара више нема. Остао је у топлом сећању са Професором испред.

Сјајан човак широкога ума и душе. Дечјом разозналошћу додирне па извуче најбоље из свакога. И надахне.

Вечна му слава.

По лепом те спомињао, само да знаш.
Spiridon Spiridon 10:26 07.06.2023

..

Kada komentarišem Nsarskog, veoma pazim da ne budem patetičan. Iskazujem puno poštovanje prema njemu i ne zloupotrebljavam njegov odlazak radi lične promocije. Blog o njemu tinja u meni od trenutka kada je Brajović objavio (hvala mu na tome) da nas je Nenad napustio.
Kada takav čovek napiše nešto ovako, teško je da bilo ko na blogu može da te izbaci iz ravnoteže. Nsarski je direktno doprineo tome da više verujem u sebe. Prepoznavao je iskrenost tamo gde drugi nisu. Delili smo sličan duhovni doživljaj i prepoznavali finese.


"Spiro, mi smo možda i neka braća a da to do sada nismo znali, boktejebo! Padni mi na grudi i suzu ne puštaj. Ako ti ovaj Spiro ipak nije rod, padni mi na grudi, bez obzira. And I love you, man!"

Milutin Milošević Milutin Milošević 17:56 07.06.2023

Re: ..

Kada komentarišem Nsarskog, veoma pazim da ne budem patetičan. Iskazujem puno poštovanje prema njemu i ne zloupotrebljavam njegov odlazak radi lične promocije.

Takođe
Черевићан Черевићан 10:51 07.06.2023

nutrimentum spiritus

тјст....Ненад је објављивао махом на Блогу Б92

полихистор Г. Швракић .........недостаје Блогу
заводљиво....(присутне ту)..... мамио је знању,
широком лепезом тема ...педагошки спретан
верујем многим нам остао....у трајном сећању
docsumann docsumann 11:46 07.06.2023

lijepo što si se sjetio


ima nas koji smo zbog sarskog i došli na blog...

to su bili blagi blogodani.
NNN NNN 19:06 08.06.2023

Re: lijepo što si se sjetio

ima nas koji smo zbog sarskog i došli na blog

otprilike dve godina sam čitao B92log pre nego što sam se uopšte registrovao i nsarski je jedan od glavnih razloga što sam uopšte svraćao na ovo mesto,
bukvalno je bilo situacija da me kum pita "da li si pročitao ovaj tekst nsarskog?"

Imao je neverovatan dar da najkomplikovanije naučne teorije razumljivim rečnikom približi običnom čoveku i što je još lepše zainteresuje ga!
...trebaju nam takvi ljudi, uvek.
zilikaka zilikaka 16:13 07.06.2023

Prelepo si ovo napisao

Koliko je njegov odlazak okrnjio i ovo mesto...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:17 07.06.2023

Re: Prelepo si ovo napisao

zilikaka
Koliko je njegov odlazak okrnjio i ovo mesto...

Да.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:42 07.06.2023

Re: Prelepo si ovo napisao

Predrag Brajovic
zilikaka
Koliko je njegov odlazak okrnjio i ovo mesto...

Да.




Fino napisan tekst, Brajo, i baš lepo da si se setio palog blogodrugara. Njegovi naučno popularni tekstovi jako nedostaju na ovom našem drndavom blogu, i izgleda da nema ko to da popuni.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:44 07.06.2023

Re: Prelepo si ovo napisao

Једино Милан Ћирковић, али њега то не интересује. Нема пуно способних да ваљано представе неке логичке или научне концепте.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:56 07.06.2023

nsarskog---

... nećemo i ne možemo zaboraviti.
nurudin nurudin 21:41 07.06.2023

Свратио само...

... да одам последњи поздрав професору.



Хвала, Предраже, на блогу.


Слава професору!

nask nask 14:08 08.06.2023

Praznina

Nenadov odlazak je ostavio prazninu na ovom mestu, a tvoja predivna posveta me je samo potsetila koliko je ta praznina velika.

Mada po nekim pitanjima se i dalje raspravljam sa njim i često se pitam šta bi on imao da kaže na neke od tema.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana