Dragan Jočić: Šteta veća od obijanja trafike (supermarketa)

Goran Miletic RSS / 28.05.2007. u 19:58

Ovih dana sam ponovo u Dubrovniku. Hvala na pitanju, sve je lepo (sem vremena), a jedino nerviranje počne kada pročitam vesti (uglavnom na mobilnom). Za samo dva dana Ministar policije je kroz dve izjave saopštio da će nastaviti "svojim putem"

VEST: "Dragan Jočić ne očekuje da baš ta istraga (o atentatu na Anastasijevića) da rezultate. "Ispitano je na stotine osoba, kontroliše se sve i ja se nadam da ćemo ipak doći do određenih rezultata, ali pre mislim da ćemo do toga doći radeći na drugim slučajevima koji su se tada dešavali u Beogradu, da će oni dati neke činjenice koje će dovesti do rešenja slučaja tog atentata na novinara", rekao je on na proslavi Dana policije."

Dragi ozbiljni građani i građanke, to ustvari znači da kada neko provali u vaš stan, istraga o tome "verovatno neće dati rezultate", već kada provalnik napravi saobraćajni prekršaj, onda će nekim čudom da zaključe da je obio i vaš stan. Pitam se da li će ubuduće slučaj muža koji pretuče ženu biti "uspešno istražen" samo ako on utaji porez ? Da li će neki pedofil koji učini odgovarajuće krivično delo preko interneta (a i van njega) biti hapšen samo ako se do njega dođe tokom akcije hapšenja preprodavaca kradenih kompjutera ?

Da se ne radi o nečijem životu, bilo bi smešno.

VEST: "Na pitanje zašto policija nije sprečila lepljenje plakata, on je rekao da su ti skupovi bili uredno prijavljeni.

"Vrlo sam srećan što nije došlo do incidenta, jer nije bio samo taj događaj, već i dve utakmice visokog rizika. Na tom političkom događaju, zapravo bila su dva najavljena događaja, SRS-a i LDP-a, izražena je jedna politička manifestacvija. MUP nije taj koji određuje kaznu, ali će sigurno pravosudnim organima dati izveštaj o jučerašnjem danu", rekao je Jočić.

Dragan Jočić tvrdi da policija nije mogla da uhapsi učesnike lepljenja plakata jer nije imala razlog da tako nešto uradi.

"Ne radi se o krivičnom delu, ja sam vam rekao da je reč o najavljenom skupu, poslanici imaju imunitet, mogu se na njega pozvati, a postupak je takav da policija podnosi svoj izveštaj, a pravosudni organi dalje procesuiraju stvar", rekao je Jočić."

Slažem se sa kolegom (sic!) Jočićem da se ne radi o krivičnom delu, u smislu da je neko izašao na ulicu i iskazao stav. Međutim, krivični zakon je toliko jednostavna i bazična materija. Prekršaji takođe. Dakle, ako ništa drugo, celu tu ekipu ste mogli uhapsiti/privesti zbog izazivanja verske/rasne mržnje i netrpeljivosti, ugrožavanja zaposlenih na B92 itd. Ima tu mnogo toga, ako se ne foliramo. O reakciji na temelju prekršajne odgovornosti je juče govorila Vesna Rakić - Vodinelić.

Treći osnov za reakciju je ono što u Srbiji baš ne vole da primenjuju. Ako zaboravimo sve ostale međunarodne dokumente/odluke, pročitajte makar odluke Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa članom 10. (sloboda izražavanja), ali i u vezi sa članom 9 (sloboda mišljenja, savesti i veroispovesti). Za one koji nisu pravnici - pomenuti član 10. je veoma kratak, ali je sud kroz svojih 50tak godina prakse, veoma dobro objasnio u presudama šta jeste, a šta nije dozvoljeno i gde država mora da reaguje.

Sećam se slučaja, u kome je političarka iz Austrije rekla u lokalnom parlamentu da su dve organizacije "sekte", pa je slučaj dospeo do Strazbura. Kod nas možete reći bilo šta. Ako veličate zločine, to će biti vaš politički stav. Ako govorite u prilog suočavanja sa tim istim zločinima, rećiće vam da "uznemiravate javnost".

Šifra: Menjam dve trafike, za jednog ministra policije

Atačmenti



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:36 28.05.2007

Baš me

iznenadile te izjave, to stvarno ne liči na gos'in ministra...
Goran Miletic Goran Miletic 20:37 28.05.2007

Re: Baš me

Pa zamisli... mislim stvarno... treba da ga postave za ministra vera...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:57 28.05.2007

Ili

energetike, to je slično...
Goran Miletic Goran Miletic 09:16 29.05.2007

Re: Ili

Ja bih mu dao sve, samo da se mane politike... Njegov dosadasnji doprinos je nemerljiv, pa bolje da se povuce i vrati onda kada bude opet neka frka...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:16 29.05.2007

Možda su

krave rešenje, vidiš kako se lepo slažu, iz ruke mu jedu.
Goran Miletic Goran Miletic 11:08 29.05.2007

Re: Možda su

Jelica Greganović
krave rešenje, vidiš kako se lepo slažu, iz ruke mu jedu.



Jelice,

Ako sledimo primer Naumova, Jocic moze biti:

- ministar vera jer je vernik i ne radi nista kad je slava i gori Hilandar
- ministar za vanredne situacije - opet Hilandar
- ministar poljoprivrede - jedu mu iz ruke
- ministar pravde - pravnik je
- ministar za evropske integracije - misli da to pridruzivanje mozda i nije tako lose
- ministar za boracka pitanja - primio Legiju, koji je nas najveci borac
- ministar za dijasporu - no comment

....
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:41 30.05.2007

Gorane,

ko boga te molim, briši ovo za dijasporu, samo bi mi još to falilo...
nek' se drži krava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana