Nefertiti was here

Jasmina Tesanovic RSS / 29.05.2007. u 10:49

Nefertiti
Nefertiti

 Svaki put kad treba da objavim knjigu, ja dozivim speciifcni nervni slom. Dok nisam znala da se to zove strepnja od autorstva nisam bila ni svesna da sam u nervnom slomu. S godinama i knjigama i ostalim remek ne delima to osecanje nelagodnosti se povecava...znam mu ime znam mu poreklo, o tome su pisale knjige feministicke esejistkinje, od toga bolovale razne cuvene spisateljice...i sta mi onda fali...smeta mi sto ne mogu da prevazidjem taj strah, sto cak ni priznanje da to sto radim nije bas najgore na svetu ne donosi mi radost vec samo neko olaksanje, kao kad dozivis saobracjni udes i saznas da nisi nikoga usmrtila...Strah od autorstva i strah od javnosti i strah od uspeha gde se neuspeh podrazumeva Karen Bliksen, jedna od mojih omiljenih autorki prevazilzila je pseudonimom...Uskoro objavljujem knjigu Nefertiti ( mada jos ne znam koja ce je izdavacka kuca potpisati)...ovo je pocetak...

na srpskom, in English 

...slike/images: Aleksandra Petkovic

 

NEFERTITI JE BILA OVDE

 


    Sedela je na obali reke Nil kao neka obična seljanka. Držala je noge u vodi, dok su joj ruke bile gole upijajući sunce na prohladnom zimskom danu, a misli letele  svuda...

   Život joj je bio na prekretnici, ne njenim izborom ili prirodnim tokom:  morala je u svakom slučaju da dela. Žene mrze tu vrstu života, da neprirodno delaju, mimo svog biološkog sata, ali to čine efikasno i često neopozivo.

   Zapravo njen život  je bio u pitanju, znala je, ali je takođe vrlo dobro znala da je sve ove godine za vreme njene vladavine on svakodnevno bio u pitanju, svake sekunde vladavine Sunca protiv Sveta kakav je bio i kakav još uvek jeste. Samo je neka ravnoteža snaga sada bila poremećena, iznenada na prekretnici posle mnogo godina spore inercije spram  Sunčeve moći.

Imala je šest kćerki. Pošto je rodila treću kćerku prestala je da razmišlja o bilo čemu drugom osim ženama na vlasti: bez oca, bez muževa, bez sinova. Rodila je još tri kćerke, a da im ne zna za oca čak ni njeno unutrašnje biće. Jednostavno je odbila da zna, da prati bilo kakve datume. Nije imala ni nade ni očekivanja, život joj je bio i pun i ispunjen: njena budućnost sastojala se u naporu da se ne dopusti prekid prirodnog toka njenog života. Život bez muškaraca na koje može da računa, već samo od kojih zazire: neobičan život za ženu, u njeno vreme , na njenom položaju. Još jedna anomalija u sudbini koja joj je svakog dana, na zalasku sunca na Nilu, sa onim peščanim žutim odsjajima prašine, jednostavnu poruku emitovala: još jedan dan si progurala u istini i jeresi.

   Njena lepota bila je kombinacija istine i jeresi. Kasnije, pojam lepote u umetnosti u istoriji, zahvaljujući kipu koji je napravio zaljubljeni skulptor genije, zapravio ni njoj  ni njenim savremenicima ništa nije značio bez  untrašnje istine sunca i spoljne slike te stvarnosti. Ona je na kraju krajeva ipak bila kraljica koja je vladala svojim sugrađanima, mužem i svojom zemljom. Sve ostalo bila je fikcija.

    Na obali Nila sedela je žena po imenu Nefertiti, najmoćnija žena u Amarni, kraljica sunca, kraljica smaknutog vladara, kvaseći noge i sunčajući ruke. Apsolutna lepota. Mogla je da bude bilo ko. 

 

NEFERTITI WAS HERE



She sat on the bank of the river Nile like any common peasant woman. Her
feet were in the water, her hands were bare, absorbing the sun on a chilly
winter day. Her thoughts went everywhere...

Her life had come to a turning point, not by her own choice or timing: but
she had taken action. Women hate that kind of compulsion, to act
unnaturally, against a lifetime's proper times and rhythms, but they do it
efficiently and often irreversibly.

During all the years of her rule, her life had been at hazard every day,
every instant of her reign pitched against the world as it was. After
years of slow reaction against her Sun Power, the balance of forces had
toppled.

She had given the dynasty six daughters. After the third daughter, she
thought only of women in power: no fathers, no husbands, no sons. She bore
another three daughters, and not even her innermost self knew their father.
She simply refused to know, to follow any dates. Her life was full and
fulfilled; she entertained no hopes or expectations. Her future would be
one long strain not to let go. A life without a male heir to count on, but
with many men to fear. Another anomaly added to the many in her destiny.
Every day, at sunset, the auburn sunsets of the Nile, with yellow
reflections of dust, destiny conveyed its simple message to her: I have
survived another day in beauty, truth and heresy.

Her beauty combined truth and heresy. The inner truth of the Sun. The
outer power of the Sun. All the rest is fiction.

Sitting on the banks of Nile was the woman by the name of Nefertiti, the
most powerful woman in Amarna, the Solar Queen, consort of a deposed ruler,
bathing her legs and sunbathing her arms: long limbs, long head, tiny body.
Absolute beauty might be seen in her. She could be anybody.

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:29 29.05.2007

Samo je

jedna Nefertiti.
I trebalo bi da je vrate njenoj kući. Ne privremeno, ne za izložbu. Zauvek. U vazduh, sunce, reči, gde je živela i vladala i nastala u ljubavi.
gordanac gordanac 14:09 29.05.2007

duša nila

Njena lepota bila je kombinacija istine i jeresi.


...i uvek je samo TO prava lepota. Nesvesna dok izaziva svojom neodlučnošću između istine i jeresi i stalnim prelaskom jednog u drugo.

Većina stvarno lepih žena koje sam srela je takva. I muškaraca, s tim što kod njih ta čudesna kombinacija "istine i jeresi" ima morajući, zapovedni, sudbinski oblik. Kod posebnih žena - samo postoji.

Apsolutna lepota. Mogla je da bude bilo ko.

...ili bilo šta.

Orson Wales je jednom (mislim prigodom dobijanja nagrade za životno delo), imao govor o "contrarities". All life long. Istina i jeres. Contrarities.

Jako lepo, Jasmina. A da te ne mori strah, ne bi umela ništa ni da stvoriš, mediokriteti se ne boje reakcija na rezultat svog "rada". Strah ume da bude i pokretačka emocija, ne samo blokirajuća. Strah i ne-strah. :))
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 14:39 29.05.2007

devojke

ja dozivela stupor pred bistom u berlinu
kao obicna seljanka
(rasprava se vodi na tu rec na onom druom blogu)
kao mnogi sto ododju da vide bistu
mozda dodjemo sa predrasudom
a moja je cetiri godina zivota u kairu, u pesku, na nilu
Modesty Blaise Modesty Blaise 15:38 29.05.2007

Provala oblaka

ja provalu oblaka 2000 u Art Institute of Chicago

Pharaohs of the Sun: Akhenaten, Nefertiti, Tutankhamen

Svetlo je bilo fenomenalno podeseno - potpuni mrak, samo ona pod snopom bledo plavog svetla, i ona je bila sve sto sam zelela da bude i mnogo vise: tako nestvarno lepa i nekako tuzna i sama i krhka i onda sam je pogledala u oci i ona mi je uzvratila pogled, kao da nikog drugog u prostoriji nema, sem nas dve, onako same i pogled joj je bio mocan i samosvestan i sa fokusom a ipak topao i sedefast...ondaaaaaaaa sam prosula stogodisnju vodu stojeci pred njom...sve dok me zacudjeni cuvar nije uhvatio za ruku i poceo Young lady rutinu...

U Berlinu sam je videla u velikom drustvu a i vec smo se znale...od pre

gordanac gordanac 15:56 29.05.2007

love it

Mogu da vidim munje dok čitam...
...i kako se diskretno javljate jedna drugoj u Berlinu..

A sad nešto sasvim drugačije:
el ima neko sličicu njenih cipela (sandala)?
gordanac gordanac 16:03 29.05.2007

prepis

Prepisujem i sve što postavih na "stari" blog:

Možda bi moglo:

"Sedela je......kao neka obična, bezimena žena."

Moja deca su, naravno, prvo predložila "ljankase", smejući se, a onda je levi srednji rekao "bezimena".
Meni se sviđa.

Onda je Jasmina napisala:
..nego mislila sam da napravim internet interaktivnu verziju ove knjizice...


A ja sam odgovorila:

Sjajna ideja!
Boje, mora biti boje i svetlosti, pa onda reči teških kao tuč.

Može svaki dan, s tim što ti sama dodaješ ono što najprirodnije "legne" u tvoj tekst, bilo to šta bilo (mislim da će se javiti samo :))

Ja ti odmah dodajem:

"Najmlađa od njenih šest kćeri, ćutke je i bez posebnog događaja i razloga, uvek dolazila do svoje majke u smiraj dana. Nije ništa tražila od nje, nije govorila, čak je nije ni gledala, jednostavno joj je prilazila, sedala u tišini u njenoj neposrednoj blizini i - uživala, to se moglo primetiti po blagom, zadovoljnom polu-osmehu na njenom licu.

I nisu nikad ustvari izgledale kao majka i ćerka, oduvek su izgledale kao dve ženske duše, nejasne sebi, nejasne drugima, naizgled nepovezane, a ustvari neraskidivo vezane dušom koju su nosile. Svaka je, naime, rođenjem dobila pola duše Nila i to ih je odredilo, učinilo drukčijim.

Divlja i pitoma, razorna i lekovita, zla i dobra, pohlepna i nesebična - duša Nila je ostala zauvek zarobljena u njihovoj ženskoj prirodi.

Ostalih pet kćeri su smatrale svojim blagoslovom da takve posebne žene čine i deo njihovog života. Naivno su verovale da to može da ih spasi i sačuva od zla i nevolja koje će mrakom pokriti veliki deo njihovih ženskih života.

Nefertiti svega toga nije ni bila svesna. Jedino što je znala je da virovi Nila u njoj ne zaslužuju nikog drugog do nju samu. To ju je činilo kraljicom."

EDIT: još je bolje da tražimo sliku, muziku ili boju, bolje nego bilo kakav tekst, mislim, a ti možeš na kraju da napraviš "blog izdanje" patchwork varijanta! :)) To neće imati kvalitet tvoje knjige, ali će biti beskrajno zabavno, možda ćak i u "print-u" kao dodatak koji može da se "download" za sve nas koji smo se igrali sa tobom i Nefertiti. A možda će i ona pomoći :))


Posle je Jasmina opet rekla da joj se sviđa.
A meni se dopada ovo skakutanje sa bloga na blog! K`o da se šetkamo kroz Alisino ogledalo - sve isto, ali skroz drukčije! :))

Modesty Blaise Modesty Blaise 16:16 29.05.2007

Re: love it



ovo je ta pred kojom sam plakala...

konkretno njenih cipela se ne secam, ali evo jos jedne slike sa te izlozbe, u pitanju je decja cipelica



Olga Medenica Olga Medenica 20:45 29.05.2007

A kad zavrsis projekat

sledi "post natalna" depresija.
Jos gore od svog onog stresa.
Tako bar ja.
Ne znam sta cu sa sobom.
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 21:18 29.05.2007

Re: A kad zavrsis projekat

jeste
odmah se baci na novo sto negira zavrseno
ja zato radim tri knjige paralelno
a uglavnom izadje cetvrta usput
moj stari drug David Albahari je neprekidno pisao knjigu Pukotina
koja nikad nije izasla a u medjuvremenu
objavio onoliko novela
i govorio je
sve cu da stavim u moju knjigu pukotina
Olga Medenica Olga Medenica 21:39 29.05.2007

Joj

Dabome.
Frustracija kreativnog coveka.
Velika muka.
Ja kucu po kucu (zgradu, stan, nema veze)
a izmedju, hocu da umrem
post natalna + dala cedo, dete, na usvajanje
nikada ga vise videti necu.
A mozda ni moje "majstore" sapatnike, moje akusere, velika veza koja kratko traje.
Uh i uf.

Kad bi coveku mogao nekako uspeh, uspesno zavrsen posao, da se, samo kao utisak, gomila, kao pare u banci,
koliko bih srecnija bila (ja, mi, svi koji se prtljaju da nesto prave iz nicega)!
Upravo sam zavrsila jedan posao, mali sli "krvav", pozovem majstora, treba nesto da popravi, inteligentan covek, on me pita "Sta je, jel' te hvata apstinencijalna kriza"?
Da, hvata me.
Ima i ja, kao tvoj prijatelj da se bacim na neki prrojekat, neko cedo "pukotinu" koja je nezavrsiva pa da mogu necemu da se okrenem u tom medjuprostoru.
Pametan covek.
Dobra ideja.
JJ Beba JJ Beba 00:46 30.05.2007

Nefertiti

samo da izuchim da pishem :))
fixer fixer 09:33 31.05.2007

u petingu izgubim po pola sata na njenom duuuugom vratu..




jaaaao,jaao,jao.. moja nefertiti zna o svemu sve ili pomalo, ali uglavnom SVE.. samo slabo stoji
s tim egiptom, i to.. al zato Ja prepoznah u njoj nefertiti.. i zajebah se: počeh da joj, onako izokola, pričam o toj
prelepoj kalkulatorki.. vi,"malle" kod vas mi sve nekako duuugačko: i noge i prstići i cigaretle.. paaa kad mi otegne taj pooogled, s
tim njenim trepavičetinama.. jebote, u petingu izgubim po pola sata na njenom duuuugom vratu.. ono kao trči gore trči dole.. a tek što pravi salatu: ispira je
prvo u devet vooda, paaa sečeonaj lukac saatima može da ga seče.. allo bre, "kako oćeš" pa da ručamo.. pa sve knedle moraju biti
istog oblika ikubikaže, kod mene se to oma smaže, al kod njeee jokk.. prvo je "onako" zahvati, kao "više ja trebam tebi, nego ti meni".. ZNAm..
otvori usta taman da bi ispalo jedno tiiiho hhh, onda uvuče kašiku s malo supe i idealnom knedlom, zažmuuuri,nasmeši se i..
ja mokarr..paaa pjm ko je bre naučio TO da radi..KO?!.genetika bato.. genetika.. onda me drsko pogleda pravo u zenicu i kaže,
molim te soooo mi pass.. av,AV..lajem u sebi,na sebi pri sebi.. ne, ne pri sebi nisam, pri njoj sam.. i pri njenoj vlasti
nadAmnom.. taj,taj jarosni trijumf erosa nad čovekom, osećanja nad mišlju, iracionalne privlačnosti nad umom i ovonešto pameti..
i taaaako
gordanac gordanac 06:04 01.06.2007

od jutros...

...nema nijednog komentara na "starom blogu" postovanog u toku prethodna dva dana. Šteta, bilo lepih tekstova. Isto se desilo sa još nekim postovima.
Who was there? :)) What was there? :))
A bilo je i vrećice cinobera i svega što treba...
Nile took it?
dracena dracena 08:19 01.06.2007

Može li umesto cinobera malo peska? :)

Pesak

Pod bosim nogama izmiče i škripi
Migolji se medju prstima, suv
Struže i peče, grize i boli.

Na listu, ramenima i licu,
U šaci, u ušima i kosi
Medj prstima, zubima, kapcima.

U trbuhu, kostima i srcu
K'o višak i bol i ljuta čežnja
Za čovekom il’ nekim odbeglim snom.
JJ Beba JJ Beba 15:31 01.06.2007

Re: Može li umesto cinobera malo peska? :)

Ne moze pesak...nikako. Cinober je magichan pigment, shtiti zive a mrtivma osvetljava put. Jedino shto nama na starom blogu nije pruzio zashtitu, a to je zato shto su tamo nocash o punom mesecu vladali bauci, aspide i poneki vampir.
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 10:34 01.06.2007

NEFERTITI JE IZBRISANA

BLOGERI
gde su vasi komentari
mislila sma da ih sacuvam za nasu interaktivnu knjigu
ja putu sma, nisam on line bila dva dana i necu biti opet nekoliko dana
da li neko nesto zna?
da i i imate svoje komentare da ih opet postujete
pusticu nov nastavak uskoro cim se ustalimo
dracena dracena 10:59 01.06.2007

Re: NEFERTITI JE IZBRISANA

Jasmina,

malo ko je sačuvao kraće komentare. Čovek sačuva samo ono što smatra da ima trajniju vrednost, a toga bude jako malo. I od dužih mnogi nisu sačuvani, pa će biti izgubljeni ako Restak ne nadje način da iskopa ceo blog.
JJ Beba JJ Beba 15:33 01.06.2007

Re: NEFERTITI JE IZBRISANA

Kontaktiraj blogera Pedju Rafajilovica koji mi je sinoc rekao da je sejvovao neshto na svom hardu. Vredi pokushati. Mozda nije sve izgubljeno...
gordanac gordanac 22:52 23.06.2007

jasminaaaaaa....

....nefertiti is back!!
sve :))))

sasvim slučajno odoh u arhivu i - sve je tamo! svi komentari!!!
nefertiti resurrected

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana