Gradjanske inicijative| Roditeljstvo| Zdravlje

Zašto Srbi treba da izumru od bele kuge - II deo

Krugolina Borup RSS / 30.09.2008. u 14:59

Mama-Kengurica i Tata-Kengur u epizodi: EPIDURAL

Priroda sve uglavnom radi sama?

Pa, ne bih se baš zaklela. Kad je porođaj u pitanju, bila sam krajnje religijski nastrojena, verujući doslovno u Reč Božju, po kojoj su žene kažnjene da u bolu rađaju decu. Moj je stav bio krajnje jasan od samog početka: ili epidural, ili menjam ime u Georgina!

"Vi znate da se to dodatno plaća?" frknu na mene SPMD (Silom-Prilika-Moja-Doktorka). Nisam je birala dobrovoljno, već prinudno. MD (Moja-Doktorka), koja mi je trudnoću vodila, radi u privatnom sektoru kome zakoni ove države ne dozvoljavaju da porađaju. Na porođaj se mora u DB (Državnu-Bolnicu). MD u DB ne puštaju. Trudnica mora u DB-u izabrati jednu od doktorki da joj bude SPMD. Ako ima sreće, trudnica će uspeti da među SPMDovkama pronađe SPPVMD (Silom-Prilika-Preko-Veze-Moja-Doktorka). Ja sam bila te "sreće".

"Pa, znam, eno piše na oglasnoj tabli bolnice: 10.000 dinara na žiro račun...", naivno ću ja.

"To je obavezno plaćanje, naravno. To ide bolnici. Ali, slušajte, da se ne zanosimo, vi znate kako stvari stoje, anesteziolog se mora posebno platiti."

Nisam se zanosila, naravno da nisam. I znala sam kako stvari stoje. Pa opet, nešto me preseče po sred trudnoga stomaka. Zamišljam Tata-Kengura kako doživljava infarkt kad mu saopštim da su se troškovi na koje je računao iznenada uvećali. Već ga čujem: "A jesi li ti sigurna da ti treba taj epidural...?"

A ja sigurna. Baš, baš, baš sigurna. Isto kao što je država Srbija sigurna da se u borbi protiv bele kuge računaju samo deca rođena u bolu, ali ne i ona s epiduralom, te stoga troškove istog zdravstveno osiguranje ne pokriva. I sigurna koliko je i anesteziolog siguran da mu na pamet ne pada propustiti da zaradi na strahu grešne žene koju je Bog kaznio da decu u bolu rađa.

"Koliko?"

"250 eura."

Sada sam sigurna da će Tata-Kengura da opali infarkt. "Pa, sa 150 eura bolnici, to je 400 eura za epidural, ženo božja!" već ga čujem. Gutam knedlu.

"Dobro", jedva progovaram, a da ne zaplačem naglas.

SPPVMD mi daje vizitkartu anesteziologa, hvaleći ga sveušesnaest, uzgred dodajući da ona ne radi "sa svakim". Ko su ti "svaki" sa kojima ona ne radi - ne kaže, ali ono malo mog mozga što hormoni još nisu pojeli zaključuje da ih po bolnici svakako ima, da su opasni po život i da sam ja imala mnogo, mnogo sreće što sam našla insajdera koji će me od njih sačuvati. Zašto oni opasni po život uopšte imaju stalno zaposlenje u bolnici - moj mozak ne može da dokuči. Centar za tu logiku, verovatno, pojeli hormoni.

Izlazim iz ordinacije, spremna na suočavanje s Tata-Kengurom. Jedan pogled na njega je dovoljan da potpuno briznem u plač i počnem da jecam.

"Šta je bilo, jel' nešto nije u redu??" paniči on.

Shvatam da sam ga plačem naplašila preko svake mere. Žurim da objasnim da je s mojom kengurskom torbicom sve u redu, ali da se njegovoj - loše piše. Mi smo, naime, roditeljstvo od samog početka delili, pa i kengurske torbice. Razlika je samo u tome što je mene moja šutirala, a njega njegova deprimirala. Vazda se morao dovijati kako da napuni novčanik.

"Ma, ne brini. Smislićemo već nešto", smiruje me Tata-Kengur.

"A ja se mislim", okuražih se kroz suze, "da mi njih prijavimo policiji!"

"Pa, ti nisi normalna žena! Ko će onda da te porađa? Policajci?"

Sva sreća te Tata-Kenguru hormoni nisu pojeli mozak. Da jesu, možda bi prve reči moga sina bile ti-na-ni-na. Ovako smo se, između Čika u Belom i Čika u Plavom, ipak opredelili za Čike u Belom.

Pa, kol'ko košta da košta!

**********

Dva smela i revolucionarna predloga Ministarstvu zdravlja:

1. Zašto zdravstveno osiguranje ne bi pokrivalo troškove epiduralne anestezije? Znam, znam, svuda u svetu se to smatra "dodatnom uslugom" i posebno se naplaćuje, ali mi smo u tako mnogo negativnih stvari "mimo sveta", pa što ne bismo bili i u jednoj pozitivnoj? Zašto ne bi Srbija, prva u svetu, uvela pravilo da svaka porodilja ima pravo na epiduralnu anesteziju, ako je želi, bez posebnog plaćanja? S obzirom da država Srbija pati od bele kuge, ovakva novina samo bi bila od pomoći u borbi protiv iste. A druga muva koja bi se tim udarcem ubila, bilo bi potplaćivanje anesteziologa na crno, jer bi onda u opisu radnog mesta svakog od njih dežurstvo u porođajnoj sali bila stvar rutine, umesto da cimanje u pola noći stalno izvlače kao razlog zbog koga se posebno moraju (pot)platiti.

2. Zašto se privatnim lekarima koji neku trudnoću vode od početka ne bi omogućilo da taj proces dovrše tako što će trudnicu i poroditi? Znam, znam, oni nemaju uslove u svojim privatnim ordinacijama, za slučaj da nešto pođe naopako, pa zato trudnica mora u bolnicu. Ali, ipak: zar se vrata državnih bolnica i porođajne i operacione sale ne mogu otvoriti i za privatne akušere? Konačno, nedavno dozvolismo državnim lekarima da državne prostorije koriste za privatni rad... pa, zašto onda i privatnim lekarima ne bismo dozvolili da koriste državne prostorije?  

 

Atačmenti



Komentari (227)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rayzippo rayzippo 15:12 30.09.2008

hrabra trudnica

kad si vec pomenula epiduralnu anesteziju pade mi na pamet porodjaj moje supruge,koja se puna hrabrosti odlucila na prirodni porodjaj da bi u pola noci pocela da kuka za epiduralnom...jedan telefonski poziv i covek se stvorio u porodjajnoj sali..a cena !? nista,zero,cak ti daju i 3000 a od ove godine i 5000 $ sto si prosirio porodicu...

preporuka za trudnicu
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:20 30.09.2008

Re: hrabra trudnica

1. Zašto zdravstveno osiguranje ne bi pokrivalo troškove epiduralne anestezije? Znam, znam, svuda u svetu se to smatra "dodatnom uslugom" i posebno se naplaćuje


ne. nije tachno. mozhda se "svuda u svetu" posebno naplacuje, ali naplacuje se osiguranju a ne osiguraniku. osiguranik se samo pita dali hoce ili nece epidural.
oldtajmer92 oldtajmer92 17:06 30.09.2008

Re: hrabra trudnica

ne. nije tachno. mozhda se "svuda u svetu" posebno naplacuje, ali naplacuje se osiguranju a ne osiguraniku. osiguranik se samo pita dali hoce ili nece epidural.


Bas 'tedo' ovo i ja da kazem. Znam iz prve ruke barem za tri zemlje - osiguranje definitivno pokriva.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:57 01.10.2008

Re: hrabra trudnica

Momci, hvala vam svoj trojici na informacijama.
Nisam bila svesna da je situacija takva.
I sad mi prosto krivo što mi ne možemo da budemo prvi u nečemu!
Anjale Anjale 15:30 30.09.2008

...

Lutko,
šta da ti kažem, a da već nisam rekla u kotlarnici.

Samo napred, možda nas neko i čuje. I pokuša da razumre koliko je to veliki problem.

Plus stres koji žena doživi. Meni je deo kose osedeo potpuno, za par dana u porodilištu.
mariopan mariopan 15:57 30.09.2008

Re: ...

Predlozi su ti dobri i ja navjam za njih.
Sve razloge si vec navela, samo bih dodala jos jedan da privatni akuseri i ginekolozi koji vode neciju trudnocu treba da prisustvuju porodjaju i zato sto je to prirodan zavrsetak njihovog visemesecnog lekarskog angazovanja. To je test i za njihovu strucnost jer znam za slucaj da je privatan ginekoliog vodio trudnocu gde se beba rodila sa teskim nedostacima i umrla za nekoliko dana sto je mladi par strasno tesko podneo a lekar je sve vreme zaradjivao ne malu sumu. Kolika je njegova strucnost tada bi se znalo a ne ovako da sve to ostane u cetri oka u privatnoj ambulanti a fleke se vade u drzavnim bolnicama, sta tek da kazem kakve traume su poneli roditelji? Ovako neka je javno sve pa neka svi znaju sta je neko od lekara ili osoblja pogresio, red je da snose i odgovornost a ne samo da zarade novac.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:58 01.10.2008

Re: ...

Plus stres koji žena doživi. Meni je deo kose osedeo potpuno, za par dana u porodilištu.


Em dobiješ besplatno šatiranje, em se posle žališ... c, c, c,...
)
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:03 01.10.2008

Re: ...

Sve razloge si vec navela, samo bih dodala jos jedan da privatni akuseri i ginekolozi koji vode neciju trudnocu treba da prisustvuju porodjaju i zato sto je to prirodan zavrsetak njihovog visemesecnog lekarskog angazovanja. To je test i za njihovu strucnost


Mariopan, predlog ti je odličan.
Čak i da u DBu ne daju privatnicima da porađaju, treba da im obezbede mogućnost prirustva i asistiranja.
Samo... kako bi to lekarske sujete uzajamno podnele, to je pitanje...
lajko_trinidad lajko_trinidad 15:46 30.09.2008

hehehe

Krugolina
SPPVMD mi daje vizitkartu anesteziologa, hvaleći ga sveušesnaest, uzgred dodajući da ona ne radi "sa svakim". Ko su ti "svaki" sa kojima ona ne radi - ne kaže, ali ono malo mog mozga što hormoni još nisu pojeli zaključuje da ih po bolnici svakako ima, da su opasni po život i da sam ja imala mnogo, mnogo sreće što sam našla insajdera koji će me od njih sačuvati. Zašto oni opasni po život uopšte imaju stalno zaposlenje u bolnici - moj mozak ne može da dokuči. Centar za tu logiku, verovatno, pojeli hormoni.


To Vam je standardna lekarska fora za vrbovanje pacijenta. Kao "ne znaš ti kakvih sve budala ima, sva sreća što si se meni javio". Ona namešta šljaku anesteziologu a u tih 250e je sigurno bio uračunat i njen %.
Što naravno ne znači da u zdravstvu nema budala ili zaposlenih preko veze koji nemaju pojma. Samo oni se uglavnom uklanjaju od posla, bave politikom (kao i svi nestručni na matičnim poljima delovanja) ili im se ne daje da rade pipave stvari.
lajko_trinidad lajko_trinidad 15:53 30.09.2008

2 stvari

Krugolina
1. Zašto zdravstveno osiguranje ne bi pokrivalo troškove epiduralne anestezije?
...
A druga muva koja bi se tim udarcem ubila, bilo bi potplaćivanje anesteziologa na crno


Sami ste sebi odgovorili. Na nesreću, ta "druga muva" istovremeno je i ona medonosna i to ohoho.

2. Zašto se privatnim lekarima koji neku trudnoću vode od početka ne bi omogućilo da taj proces dovrše tako što će trudnicu i poroditi?


Pobrkali ste lončiće- ne ide da se grebu privatnici o državne jasle (pa makar i plaćali upotrebu tih jasli ili u ovom slučaju akušerskih sala) kod nas je uobičajena praksa da državni službenici sede na 2 stolice i arče sredstva osiguranika za privatne tezge.
mariopan mariopan 16:05 30.09.2008

Re: 2 stvari

Tako je Lajko, zato sluze one posetnice koje se dele ko bombone po bolnicama, sa preporukom da je to "super doktor' ....pa kada odu a ono isti doktor koji je i u bolnici radio samo sada treba da se debelo plati ili je to njegov prijatelj pa medjusobno upucuju pacijente. Sve za lovu.
bene_geserit bene_geserit 16:16 30.09.2008

korupcija cveta

Znaci ovako Krugolina: trazili ti mito, ti ga dala (sto je bilo razumno u tom trenutku, i ja bih platio), ali ih posle nisi prijavila a nisi ni do dana danasnjeg, nego kukas na to ovde po blogu.
Tipicno ponasanje u Srbiji zbog koga korupcija i cveta ...
Ne kazem da je lako, da svakako sa malom bebom ne zelis da gubis vreme sa budalama svedoceci protiv istih, da je pitanje i da si ih prijavila da li bi to do bilo cega dovelo jer ih sistem verovatno stiti, ali tu negde kada si donela odluku da ne prijavis iznudu mita si izgubila i pravo da na to kukas i postala deo cele price.
Makar zbog tih suza da si ih prijavila ... ajde sto te pljackaju nego te i psihicki maltretiraju ...
mariopan mariopan 16:22 30.09.2008

Re: korupcija cveta

....a blog pise da bi se tome stalo na put i da to ne dozive neke nove majke i bebe a i tatine torbice da ne stradaju, jer ono sto tate vade iz tih torbica treba njihovim bebama.

Drugo u cemu gresis danasnji zakoni su takvi da je sve ovo poznato svima, da takav rad ima uporiste u nedorecenim zakonima i pretpostavljam da se Krugolina i tome protivi jer trazi da sve to bude uredjeno jasnim zakonskim aktima.

pozdrav
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:25 30.09.2008

Re: korupcija cveta

nemoj tako bene. nije lako ni prijaviti. treba i sutra ici doktoru.

a krugolina se ovako eksponira i navlachi bes mozhda i vishe nego da je prijavila taj individualni sluchaj (za koji, chini mi se, ionako nema materijalnih doklaza).
lajko_trinidad lajko_trinidad 16:25 30.09.2008

Re: korupcija cveta

bene_geserit
Tipicno ponasanje u Srbiji zbog koga korupcija i cveta ...


Na mom faksu (koji sam sva sreća završio) osnovali odbor za borbu protiv korupcije i za šefa postavili lika koji drži tezgu na katedri (apsolventski ispit, košta od 2 do 5 tisuća evra, ne možeš diplomirati bez toga) Kod toga lika pametni, savesni, vredni i sposobni ljudi ostave po godinu, dve, tri života- a za platiše vazda podignuta rampa. I kome da ga prijave- samom sebi??
Bez namere da vređam ali opasku poput tvoje može da napiše samo neko ko živi u skandinaviji ili nekoj zemlji dembeliji operisanoj od korupcije.
bene_geserit bene_geserit 16:50 30.09.2008

Re: korupcija cveta

OK, ja zivim u zemlji (koja nije dembelija, jel ima takve da se preselim?) operisanoj od korupcije, to je tacno.
U komentaru nisam zelo da budem maliciozan, meni je stvarno strasno zao i Krugoline i svake zene u Srbiji koja mora da prolazi kroz takvu torturu u trudnoci i jos da bude pljackana.

Ali sta je po vama resenje za ovaj problem?
Pisanija na blogu ima vrlo limitiranu publiku i verovatno mali efekat. I sami kazete da je ovo vec poznato svima, dakle nista novo, umesto pricala mi komsinica kada je bila u bolnici imamo pricala mi Krugolina i sta?
Ako se vec ovo zna kako se to Krugolina eksponira i ciji bes navlaci, pre bih rekao da ce ovo da prodje neprimeceno.

Ako je cela stvar "pokrivena" (mada sumnjam da je to do kraja moguce, makar imamo sukob interesa) nedorecenim zakonima, eto fine teme za ta pisma sto Krugolina pise Tomici ...

A prijaviti SVAKI slucaj korupcije je jedini nacin da se drustvo sa time izbori. Utopija? Mozda, ali hajde da cujem drugo resenje od vas. Ne vredi se vaditi na sistem koji stiti lopove, to je samo izgovor za nasu lenjost. Sistem svakako neces da promenis ako ne dignes glas, a ako ga dignes cak i ako nema odmah nikakvog efekta doprinosis promeni na kraju.
Krugolina je makar digla glas ovde na blogu, a koliko nas nije diglo glas uopste? Dok ima curana ima i podvarka - ako se ne bunis dok te jasu uvek ce da se nadje neko da uzjase.
To ti je kao u filmu kada zrtva silovanja nece da svedoci protiv nasilnika jer ne zeli da prolazi kroz to ali to je drustveno pozeljno da uradi jer ce time da spase neku sledecu zrtvu ...
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:07 30.09.2008

Re: korupcija cveta

bene geserit:
Znaci ovako Krugolina: trazili ti mito, ti ga dala (sto je bilo razumno u tom trenutku, i ja bih platio), ali ih posle nisi prijavila a nisi ni do dana danasnjeg, nego kukas na to ovde po blogu.
Tipicno ponasanje u Srbiji zbog koga korupcija i cveta ...
Ne kazem da je lako, da svakako sa malom bebom ne zelis da gubis vreme sa budalama svedoceci protiv istih, da je pitanje i da si ih prijavila da li bi to do bilo cega dovelo jer ih sistem verovatno stiti, ali tu negde kada si donela odluku da ne prijavis iznudu mita si izgubila i pravo da na to kukas i postala deo cele price.
Makar zbog tih suza da si ih prijavila ... ajde sto te pljackaju nego te i psihicki maltretiraju ...



Bene, ti si totalno u pravu. Sve, od A do Š.

Meni je danas krivo što ih tada nisam prijavila. U stvari, i htela sam, ali Tata-Kengur nije dao, jer je SPPVMD nađena preko njegove rodbine, pa bih u shanje uvalila neverovatan broj ljudi. Plus, plašila sam se - ko će da me porađa ako njih krenu da hapse? Posle porođaja - 7 dana po izlasku iz bolnice dobila sam ovčije boginje. Imala sam mnogo, mnogo preča posla nego da se majam s policijom.

To što ja danas javno kukam na blogu o tome, pod punim imenom i prezimenom, to je moje pokajanje za greh neprijavljivanja. Ja sam - pred zakonom - jednako kriva kao i oni. I mene mogu da hapse i osude što sam taj mito dala, kao i njih zbog toga što su ga primili. Evo, ja priznajem krivično delo, i čekam da me hapsi ko i kako treba. Jel' može da mi se prizna ta spremnost da i sama idem u zatvor kao opravdanje da ipak mogu da opletem po korupciji u zdravstvu? A?

Ali, to je suviše jednostavan pogled na stvari, taj zakonsko-papirološko-teorijski. Da je reč o pojedinačnom slučaju, ovde-onde, nesavesnog pojedinca koji traži mito... onda to prijavljivanje, Bene, ima svrhe. Međutim, mi pričamo o ŠIROKO RASPROSTRANJENOJ pojavi, koja je postala totalno normalna. Kada je nešto toliko rasprostranjeno, rešavanje toga nije na meni, već na nadležnom ministarstvu. Kad oni zavedu kolikog-tolikog reda, lako će pacijenti prijavljivati pojedinačne slučajeve.

Eto, tako grešna Krugolina misli. I čeka da je hapsi ko i gde treba. Bez sve šale.

Ps: Bene, apsolutno ništa negativno u tvome komentaru nisam pročitala, niti kao negativno doživela. Ti si, kao što rekoh, sve u pravu. Samo - nisu stvari tako jednostavne. Ili, možda jesu, ali Krugolinin mozak ne može to da shvati.
mariopan mariopan 17:11 30.09.2008

Re: korupcija cveta

Stvar je u tome da nema za sta da ih prijavi, to se zna da epidural spada u vanstandardne usluge i da se naplacuje. Stvar je i u tome sto to nije regulisano tacnim i nedvosmislenim zakonima pa se tu javljaju mucke ove vrste i lov u mutnom traje na veliku radost onih sto prazne torbice buducih roditelja.

Ako se neki zakon u tom smislu bude menjao postizemo da veci broj ljudi bude upoznat sa raznim potrebnim zakonima i onda ce javna rasprava da ide u tom pravcu da se ovo ispravi, da se odluci da li je vaznije da nam se radja vise dece i da sve majke koje zele mogu i da dobiju epidural i tako se mozda odluce za vise dece?Ili cemo pustiti da i ta oblast bude "siva zona " i da neki lekari i ustanove (jer to rade i bolnice kao ustanove) zaradjuju a na ustrb budzeta roditelja, pa ce neke mlade majke da rode samo jedno dete jer nemaju para za dva, zapravo nece da prezivljavaju bolove a nemaju para da palte bezbolan porodjaj.

Ako ne znate u tu "sivu zonu" spadaju razne naplate koje vam uzimaju za svaki specijalisticki pregled ili snimanje po bolnicama a tamo ne dobijete fiskalni racun vec obican papiric ili rukom ispisan papir i tu niko ne zna koja se suma vrti ni gde odlazi, time raspolazu bolnice same a porez se ne placa samim tim sto nema fiskalnog racuna to vam je jasno da je siva zona. Vidite kako je lako muckati kod nas.

Ovo sto naplacuju je u zoni sumraka , tzv sivoj zoni i polulegalno je tako da nema kome da prijavi sve ovo.Kada zakoni budu sasvim jasni i nedvosmisleni, kada se budu izdavali racuni na osnovu toga se i moze nesto tvrditi, to je dokaz za sud, ovako nema nsita od toga...pojela maca.
gorran2 gorran2 18:27 30.09.2008

Re: korupcija cveta

Posle porođaja - 7 dana po izlasku iz bolnice dobila sam ovčije boginje
Chickenpox has a 10-21 day incubation period
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:36 30.09.2008

Re: korupcija cveta

gorran2
Posle porođaja - 7 dana po izlasku iz bolnice dobila sam ovčije boginjeChickenpox has a 10-21 day incubation period


Aha.
Ja bila 7 dana u bolnici i 6. dan po izlasku iz bolnice dobila chicken pox.
Dakle, 13. dan od porodjaja.
Gde li sam ih zaradila, da mi je znati...?
lajko_trinidad lajko_trinidad 18:36 30.09.2008

Re: korupcija cveta

bene_geserit
A prijaviti SVAKI slucaj korupcije je jedini nacin da se drustvo sa time izbori. Utopija?


U primeru koji sam naveo svakako jeste utopija- prijaviti čoveka samom sebi. A pokušali su ljudi da ga prijave i policiji međutim ispostavilo se da dotični ima leđa i tamo. Štiti ga murija, štiti ga prodekan za nastavu i plus ga postavili na čelo odbora za borbu protiv korupcije. Kome da ga prijavite i kako da se branite? Nikome i nikako.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:19 01.10.2008

Re: korupcija cveta

A prijaviti SVAKI slucaj korupcije je jedini nacin da se drustvo sa time izbori. Utopija? Mozda, ali hajde da cujem drugo resenje od vas.


Imam ja drugačiji predlog.

Bar kad su porodilišta u pitanju - a ja mislim da reforme i uvođenje reda u zdravstvu treba početi upravo od njih.

Pošto si trudne žene i porodilje u te dane pred i posle porođaja STVARNO imaju preča posla nego da se majaju s policijom, red bi bio da ministarstvo zdravlja, u saradnji sa nadležnom inspekcijom i policijom, osmisli nekakav plan navlačenja i navatavanja nesavesnih. Pri tome ne mislim samo na potplaćivanje, već i na sve ostale kriminalne radnje koje se među zidovima bolnica kriju (ubistva iz nehata; ubistva s predumišljajem; pokušaji ubistava; i ostalo). Zar ne može policija da ubaci u njihove redove "undercover cop"? Pa tako bar po jedan u svako porodilište. Pa tako jedno godinu dana, a onda se odjednom po'apsi šta i gde ima da se po'apsi, pa se udari na sva zvona u sve medije, pa da vidim kako će posle toga da se ponašaju, ne samo u porodilištima, nego i u ostalim bolnicama...

Što, jel' glupa ideja? Konačno, na ministarstvu zdravlja je da uvodi red u bolnice, a ne na porodiljama.
rayzippo rayzippo 10:05 01.10.2008

Re: korupcija cveta

Krugolina Borup
A prijaviti SVAKI slucaj korupcije je jedini nacin da se drustvo sa time izbori. Utopija? Mozda, ali hajde da cujem drugo resenje od vas.Imam ja drugačiji predlog.Bar kad su porodilišta u pitanju - a ja mislim da reforme i uvođenje reda u zdravstvu treba početi upravo od njih.Pošto si trudne žene i porodilje u te dane pred i posle porođaja STVARNO imaju preča posla nego da se majaju s policijom, red bi bio da ministarstvo zdravlja, u saradnji sa nadležnom inspekcijom i policijom, osmisli nekakav plan navlačenja i navatavanja nesavesnih. Pri tome ne mislim samo na potplaćivanje, već i na sve ostale kriminalne radnje koje se među zidovima bolnica kriju (ubistva iz nehata; ubistva s predumišljajem; pokušaji ubistava; i ostalo). Zar ne može policija da ubaci u njihove redove "undercover cop"? Pa tako bar po jedan u svako porodilište. Pa tako jedno godinu dana, a onda se odjednom po'apsi šta i gde ima da se po'apsi, pa se udari na sva zvona u sve medije, pa da vidim kako će posle toga da se ponašaju, ne samo u porodilištima, nego i u ostalim bolnicama...Što, jel' glupa ideja? Konačno, na ministarstvu zdravlja je da uvodi red u bolnice, a ne na porodiljama.


undercover trudnicu da ubace,pa da vide cija majka crnu vunu prede...))
aguero aguero 12:25 01.10.2008

Zar i Ti,Krugolina?

Sudeci po mnogim dobrim tekstovima K.B.,britkim komentarima (pametnim i argumentovanim stavovima ) i opstoj resenosti da se bori do kraja,Krugolina ne sme sebi da dozvoli da (na kraju) ucestvuje u necemu protiv cega se takodje bori.Ne samo zato sto i ona tako ucestvuje u kriminalnoj radnji,vec jednostavno sto neko mora da kaze Dosta!U suprotnom,ovde nema ni mame kengurice,ni tate kengura-ako date novce i vi ste ovce!Iako to ne izgleda tako,lako se moze preseci-samo se treba dobro organizovati i biti neustrasiv.A zdravo dete ce vec neko poroditi!Uostalom,bar 8o posto porodilja i ne moze da plati i da hoce!Inace,mislim da novac daju samo oni koji to i mogu sebi da priuste!Dakle,Ne i ti,sine,Krugolina!
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:45 01.10.2008

Re: Zar i Ti,Krugolina?

Dakle,Ne i ti,sine,Krugolina!


Krugolina se iskreno kaje.
Krugolina je spremna da plati za zločin koji je počinila.
Krugolina (zahvaljujući fenomenalnoj ideji Hansela - vidi stranu 2) odlučila da tuži sama sebe za korupciju.
vishnja92 vishnja92 13:02 01.10.2008

Re: Zar i Ti,Krugolina?

ziva je steta sto ovde ne mogu da se prenesu stari komentari.
bas smo dosta pricali o tome. u svakom slucaju, ako aguero ima dovoljno vremena, neka preceslja stare blogove na istu temu (he he, moj(a) istomisljenik(ca))

Krugolino (i ostali) - mozes da podesis u svom profilu da ti se pojavljuje 200 komentara po strani. mnogo je preglednije, posebno kad si domacin bloga. mi smo to svi uradili za vreme blogoizbora. evo, meni su svi komentari ovde (zasad) na jednoj strani.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:53 01.10.2008

Re: Zar i Ti,Krugolina?

Krugolino (i ostali) - mozes da podesis u svom profilu da ti se pojavljuje 200 komentara po strani.


Sestro, otkri mi Ameriku!
Fala ti.
aguero aguero 15:04 01.10.2008

Onda(k)

posto si tako smerna,i u samokaznjavanju namerna,i kaznu odrezi sama-a sud javnosti (i glasnosti) prihvatice je bez ostatka(iliti dodatka)!
P.S.Posle samokaznjavanja sledi samoporadjanje!
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:13 01.10.2008

Re: Onda(k)

Posle samokaznjavanja sledi samoporadjanje


Ma, to je jasno ko dan.
Ako li posle ovijeh blogova ostanem u drugome stanju, vi svi komplet ovde ima da me porađate.)
aguero aguero 19:27 01.10.2008

O(Krugolina) (H)oruk

Bicete onda(k),ako se opet desi drugo stanje!Situacija je,ionako,vrlo bremenita,pa,sto da ne!U vreme kada nije bilo televizije, zene su radjale desetoro i vise dece,a nisu stizale da idu na aerobik i duge pripreme,vezbe disanja i slicno.....Rano se smrkavalo,a zna se sta je bila glavna zanimacija!Ispada da je natalitet zrtva razvoja elektronskih medija,ponajvise tv-a!No,bilo kako bilo,kad se svodi zivotni bilans-deca su ono sto je najvrednije.Zato,cesce iskljucujte televizor,kad vas je vec krenulo!
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:23 30.09.2008

ne znam...

... zašto je napušteno porađanje, da kažem, prirodno, kome prethode vežbe i odlična knjiga dr bose milošević i dr price "bezbolan porođaj".
knjiga je pisana za laike, za nemedicinski obrazovene žene.

u knjizi se na vrlo popularan način objašnjava šta je uzrok "boljnom porođaju".
recimo, i to što si navele "rađaj u bolu", pa na filmovima porođaji uz užasne bolove, krike ištatijaznam, iskustva drugih koji obavezno imaju najstrašnije primere koja god da je intervencija u pitanju tipa "a meni se dogodilo..."
iz svega proizlazi da je "bolan" porođaj zapravo "uslovni refleks". kad čuješ reč "porođaj" automatski počinje da boli.

dalje se objašnjava da su kontrakcije materice iste kao kontrakcije šake kad je savijaš, nogu kad hodaš, čučneš etc. a sve te radnje su bezbolne. iz čega se zaključuje da se bezbolno savija ruka/noga/etc. zbog dovoljne količine kiseonika koji razgrađuje mlečnu kiselinu u mišićima koja je uzrokom bolnog porođaja.

potvrda je i što se sve životinje porađaju bezbolno (ne znam dal se baš kaže porađaju) al eto, donose svoje mladunce na svet bezbolno.

uz to idu naporne vežbe dva do tri meseca koje te zapravo istreniraju da se opustiš, da čak zaspiš između dve kontrakcije kad su one i na po dva i po minuta, da disanjem /ne vrištanjem, sačuvaš najveći deo kiseonika za razgradnje tu jebenu mlečnu kiselinu.

ja nisam imala izborta, bilo je davno, nije bilo epidurala a blokada koja se davala u kičmu nije bila sigurna.
i poverovala sam i išla uporno na vežbe (oba puta) i pročitala knjigu nekoliko puta (jer bih se šipak sećala svega posle toliko godina, ne smem da kažem koliko:)))
idu naravski i predavanja i obilazak porodilišta i prisustvo nekom od porođaja (bolnih i bezbolnih)

i šta da kažem. uspelo je.
moto knjige je da se zdravoj ženi na porođaju ne može ništa da dogodi a bebi može svašta.

sve ovo odnosi se na zdravu ženu koja može da ide na te vežbe.

p.s. verujem da ima lekara na blogu koji će da se smeju al tako je bilo u mom slučaju i nekih mojih prijateljica.
p.p.s. nadam se da taj koncept još postoji i da može biti samo unapređen. a da žene uglavnom mrzi da idu na vežbe i sve te trice i kučine. možda bih i ja danas tako. ko zna. uvek je bolje lakše ako je sigurno:)))
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:57 30.09.2008

Re: ne znam...

Exitus, sve je to lepo - ko voli, nek izvoli.
Ja sam, priznajem, kukavica.
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:54 30.09.2008

Re: ne znam...

Krugolina Borup
Exitus, sve je to lepo - ko voli, nek izvoli.
Ja sam, priznajem, kukavica.


draga, ne savetujem, kažem kako je bilo.
nije bilo ni interneta, ni epidurala...
to je bio jedini način da bude lakše.

drago mi je da je kod mene upalilo.

ova blokada nije bila sigurna ni po majku ni po dete.

i napisala sam da bih verovatno i ja danas tako.
bolje lakše.
nikad nisam ni zub plombirala bez injekcije.
nisam kukavica ak ne trpim bol.
ako ne moram.

p.s. samo ta knjiga je zbilja dobra da objsani neke procese.
veruj mi.
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:00 30.09.2008

Re: ne znam...

p.s. samo ta knjiga je zbilja dobra da objsani neke procese.
veruj mi.


Ma, verujem, draga.
Osim toga: što se mora nije teško.)
Ali, ako ne mora - što da se mučimo bez potrebe?

A, što se zubara tiče, ja već s vrata uvek vičem "Anastazija!!"
Pa tek onda sedam u stolicu.)
NNN NNN 01:20 01.10.2008

Re: ne znam...

Primetih da ovde neki pišu nešto tipa "pa i životinje...bla,bla" (možda se sećeju prethodnih života).
Da li smo mi životnje (lično mislim da da, ali...), i da li bi i one (životinje) izabrale bezbolni porođaj da mogu?
Ne boli sve (životinje, ali ni ljude) isto.
Npr. pomenuti kengur tj. kengurica rađa mladunče veličine zrna pirinča! Slično je i za ostale torbare.
Svinja koja je 3-4 puta veća od žene rađa mladunce koji su 7-10 puta manji od ljudske bebe (pa je njoj 30ak puta lakše).
Krave (domaće) koje rađaju (najčešće) jedno tele, i odnos veličina krava/tele = majka/dete (približno) i krave se tele uvek u prisustvu veterinara!
Šimpanze (naši najbliži životinjski rođaci) se satiru od qurc. (10-20 puta dnevno - bonobo šimpanze, najmanja vrsta), pa su i razrađenije (bljak kakav izraz).
I kod svih životinja je manji procenat preživelih mladunaca, nego kod ljudi. Dakle, zašto odbacivati civilizacijske tekovine!?
Uostalom, takva poređenja su (najblaže rečeno) neozbiljna. Što onda, npr. se isti ne zapitaju ima li seksualnih odnosa među istopolnim pripadnicima nekih životinjskih vrsta (tj. imali pedera među životinjama)? I zašto je taj procenat zanemarljiv u odnosu na procenat među ljudima?
veta92 veta92 08:05 01.10.2008

Re: ne znam...

Neverovatna glupost, ja poradjam zivotinje(da, i one se poradjaju) i svedok sam njihovih porodjajnih bolova koji izazivaju panicni strah i sve ostale manifestacije bola.Takodje, gospodja koja je pisala tu "knjigu za laike i medicinski obrazovane zene" je previdela cinjenicu da kontrakcija misica da istisne plod tezine 3-4 kg iz tesne misicne opne koju predstavlja materica ,kroz uzan porodjajni kanal je daleko, neuporedivo veca od kontrakcije koja je potrebna da pokrenemo nogu ili ruku.A vezbe-pa verovatno bi trebale da traju taman koliko i pripreme za olimpijadu(da devojcice pocnu da treniraju porodjaj od sesnaeste)...Tako da, epidural, koji sam imala srecu i zadovoljstvo da koristim na svom porodjaju predstavlja neki , ne medicinski vec civilizacijski minimum.Kada se moja prijateljica, udata za Amerikanca(tada cetrdesetogodisnjaka)opredeljivala za "prirodan" porodjaj ili epidural, njen muz je , potpuno zatecen njenom dilemom samo rekao: mene je majka rodila u epiduralnoj. U veterini se epidural koristi standardno kod svih intervencija na tzv."stajacim " zivotinjama (krave, konji i ostale velike zivotinje, kod kojih je lezanje nepozeljno ili nekomforno za manipulaciju, tako da smatram da ta fama koja prati pricu o epiduralu je plasirana da bi se pacijentkinje ucenjivale a lekari uzeli jos malo sa strane.Secate li se slucaja od proslog septembra, kada je lekar sa GAK-a optuzen za primanje mita da bi pacijentkinji plasirao epidural-OBUSTAVLJENO JE DAVANJE EPIDURALNE ANESTEZIJE NA TOJ KLINICI????
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:23 01.10.2008

Re: ne znam...

Secate li se slucaja od proslog septembra, kada je lekar sa GAK-a optuzen za primanje mita da bi pacijentkinji plasirao epidural-OBUSTAVLJENO JE DAVANJE EPIDURALNE ANESTEZIJE NA TOJ KLINICI????


Jao, sećam se!
Ala im je bilo rešenje za problem!!
Jao, što me takve stvari nerviraju, a to im je logika za sve što rade!
vracarac92 vracarac92 09:24 01.10.2008

Re: ne znam...

A, što se zubara tiče, ja već s vrata uvek vičem "Anastazija!!"
Pa tek onda sedam u stolicu.)
I ja imam paničan strah od zubara. Sa ostalim doktorima nemam problema, nek lome, seku, šiju... nek rade šta hoće samo ne kod zubara!
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:53 30.09.2008

Well-behaved women seldom make history

Draga Krugolina,
Ti si pocela da pises o jednoj ozbiljnoj temi – potencijalnoj opasnosti od bele kuge, te usputno o tome kako je… porodjaj bolna stvar. Valjda dok ne pocne da deluje anastezija. Tako bar shvata moja mala muska sovinisticka glava. I sve ocekujem da ces izaci sa sijasetom mera i predloga i sugestija kako da zene vise radjaju, da se stanje popravi. Pa ako hocemo da budemo balkanska sila, moramo bar da udvostrucimo stanovnistvo u dogledno vreme. Ako toga ne bude, sve je uzalud, he, he, he...

Ali, sto bi rekao Henri Dzejms (Henry James), “tebi nije stran greh da mnogo lepo mislis o sebi”.

Ti usput pricas na siroko in a dugacko sta sve ne valja kada jadno zensko celjade treba da uradi ono sto je Bog namenio toj posebnoj vrsti – da rodi detence. Prvo jedno, pa drugo i, pozeljno je, tako redom. Kod zivotinja je to mnogo mirnije, ili bar tako izgleda. Krava se teli, i cuti i trpi. Cak i slonice cute i trpe. I kengurice ne vriste dok radjaju. A kada se Njeno Velicanstvo Zena poradja radi ne jedan mozak, vec po dva-tri mozga istovremeno, jer jedan nije dovoljan (Taj jedan upucuje da treba roditi bez mnogo razmisljanja o radjanju – treba uraditi ono sto se od tebe ocekuje, sto se govori da je ponos za svaku bogobojazljivu zenu, ali ujedno i velika privilegija – eh, sta bi muskarci dali da mogu da budu u zeninoj ulozi kada treba radjati! Oni drugi mozgovi govore ti istovremeno kako uslovi u kojima zena radja ne prate svecanost cina u pitanju, zaboravljajuci pritom da mnoge zene su radjale velike ljude i ... mimo bolnica).

Elem, ti pricas, veoma duhovito – primecujem – ali imam utisak da to cinis sa odredjene distance (nisi se juce porodila), kada su ti neke stvare postale jasnije, al i poprimile obrise kakve si ti zelela da im das sa protekom vremena. Sve u stilu: Ne valja bre, ne valja ovaj nas zdravstveni sistem, treba ga menjati!… A da li i dalje mislis da se moze menjati i bez para, ja ne znam, ja mislim da bi bolje bilo menjati ga da imamo odnekuda vise para...
Treba ga menjati. Pretpostavljam da si se porodila pre nego sto je Tomica M. (po prvi put) postao ministar zdravlja, jer on kaze kako su se stvari mngo promenile na bolje od kako je on zaseo. A tek je u trecem od sest predvidjenih mandata.

Koliko si, dear Krugolina, dece do sada rodila?
Kazu, ja to licno ne znam, da zena koja rodi tri ili pet deteta manje se zali od zene koja rodi - samo jedno. Ne znam kakav je tvoj slucaj (po broju naslednika/naslednica).

Krugolina, malom sam se nasalio. Druge zene, dakle posestrime tvoje, razumece te mnogo bolje nego neki nadobudni tipovi mog soja, koji sve sto pricaju, pricaju napamet....
Oprosti ako mislis da nije bas dobro mesto saliti se kada su u pitanju ozbiljne stvari. Radjanje deteta, bre, nije nesto tek onako, obicna stvar, i sve drustvo bi trebalo da se postavi na glavu kako bi se omogucila majkama (ah, svetim majkama) da radjaju i da svaki put dobiju ponovo zelju da jos radjaju… Inace, bela kuga vreba iza coska

Ali, kao sto sam stavio u naslovu, zene koje trpe sve sto ih snadje- ne prave historiju. Samo odvazne zene, koje se bune i vriste i kad treba i kad ne treba, koje mogu da rade vise stvari istovremeno, imaju mogucnost da: (a) dobiju na lotu i (b) da menjaju istoriju ili historiju, kako neka nasa bivsa braca govorahu…

P. S. Da li je tata-kengur prisustvovao licno tvom porodjaju. Secam se da u SAD daju tu mogucnost srecnim tatama - premda mnogi odbijaju tu privilegiju? Bas su ti muskarci slabici, ali samo ponekad.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:56 30.09.2008

Re: Well-behaved women seldom make history

Tebe naslov ovog mog serijala baš nervira, jel' da?
lajko_trinidad lajko_trinidad 19:06 30.09.2008

Re: Well-behaved women seldom make history

Krugolina
Tebe naslov ovog mog serijala baš nervira, jel' da?


Evo ja predlažem novi: "Zašto su Srbi najkomplikovaniji narod na planeti Zemlji? (zato što imaju najkomplikovaniju proceduru dolaska na svet)"
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:10 30.09.2008

Re: Well-behaved women seldom make history

Evo ja predlažem novi: "Zašto su Srbi najkomplikovaniji narod na planeti Zemlji? (zato što imaju najkomplikovaniju proceduru dolaska na svet)"


Ne valja.
Predugačko.
Ko i procedura.)

EDIT: Moja originalna ideja za naslov imala je i dodatak: "bez ikakve civilizacijske štete", ama neće da mi primi u naslov kad postujem, ima ograničen broj karaktera... mora da se skraćuje, vidiš.
gorran2 gorran2 19:50 30.09.2008

Re: Well-behaved women seldom make history

Pa ako hocemo da budemo balkanska sila, moramo bar da udvostrucimo stanovnistvo u dogledno vreme. Ako toga ne bude, sve je uzalud, he, he, he...
... Krava se teli, i cuti i trpi. Cak i slonice cute i trpe...
– treba uraditi ono sto se od tebe ocekuje, sto se govori da je ponos za svaku bogobojazljivu zenu, ali ujedno i velika privilegija
Kakav humanistički pogled na život i ljude ) (Pogotovo na žene i decu)
Pravi podstrek za preispitivanje dekadentnih vrednosti ove civilizacije - koja, na primer, smatra da je ljudska jedinka, pa time i žena, a naročito dete - cilj, a ne sredstvo...
Ovo citirano su otprilike gledišta koja se u SF-literaturi pripisuju zlobnim uljezima-vanzemaljcima koji kuju zaveru da se prošire među ljudima i zavladaju.
Ko zna, možda su već među nama? Možda čak i na blogu?
Tine i Radojka Tine i Radojka 22:19 30.09.2008

vanzemaljci koji kuju

možda su već među nama? Možda čak i na blogu?
možda su u šumi
možda su u šumi
chicadacha chicadacha 07:15 01.10.2008

Re: Well-behaved women seldom make history

A tek je u trecem od sest predvidjenih mandata.

petom, za redom, od predvidjenih xx
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:14 30.09.2008

bolni kompromisi

postoje mnoge teorije o porodjajnim bolovima. ovde na blogu je spomenuta kazna bozhija, a spomenut je i podatak da zhivotinje nemaju tako bolne porodjaje i da se bol mozhe izbeci prirodnim porodjajem i vezhbama.

ja cu da dodam teoriju koju sam negde chitao, ali se kao i obichno, ne secam gde.

po ovoj teoriji radi se o bolnim kompromisima (uostalom svi kompromisi su bolni) koji su ipak na neki nachin neophodni i jedino vazhe za ljudsku vrstu.

chinjenica je da su bebe kad se rode potpuno nespremne za zhivot. one chesto ne mogu ni da hodaju godinu dana posle porodjaja. sa druge strane, mnoge zhivotinje su skoro potpuno sposoble za zhivot brzo posle radjanja (na primer, mnoge hodaju odmah, a vecina hoda brzo posle porodjaja).

znachi, bebe su nezavrshen proizvod koji u sushtini izlazi u svet prerano. po ovoj teoriji, ukoliko bi beba ostala u materici dodatnih tri meseci (preko onih 9) onda bi se radjala skoro potpuno spremna za zhivot, kao i mnoge zhivotinje. brzo bi prohodala, progovorila, i slichno. tih dodatnih tri meseci u bezbednom i hranljivom svetu majchine utrobe bi obezbedilo napredak ravan bar jednoj godini (ako ne i vishe) u spoljashnjem svetu.

ali bebe je teshko i bolno roditi i ovako kako jeste. pogledajte jednogodishnu bebu i razmislite da li bi mogli roditi bebu te velichine.

pogledajte i kako izgledaju bebe? glava bebe je uglavnom cela beba. nozhice, ruchice, sve je to tako malo i nezgrapno. ali glava (i ochi) nisu. poshto se bebe radjaju bar tri meseca prerano, postoji problem optimizacije. shta je najvazhnije razviti pre nego shto se beba rodi? najvazhniji i najkompleksniji ljudski organ je mozak. i skoro sva energija u prenatalnom periodu je usmerena na razvijanje ovog organa. i zato je glava tako nesrazmerno velika u odnosu na ostali deo bebe. a glava bebe, odnosno njena velichina, to je tachno ono shto prouzrokuje bol pri porodjaju.

zamislimo da je prirodno da se bebe radjaju u shestom mesecu. u tom sluchaju porodjajni bolovi bi bili minimalni. ali takve bebe bi bila nesposobne za zhivot veoma, veoma dugo. roditelji bi morali da se brinu o njima ekstremno dugo, sigurno chak i mnogo duzhe nego vreme potrebno za podizanje dece u svetu kakav jeste (sa trudnocom od 9 meseci).

porodjajne bolove malo olakshava chinjenica da su zhenski kukovi shiri nego mushki. to je josh jedan kompromis. da bi porodjaj bio lakshi potrebni su shiri kukovi, ali shiroki kukovi nisu veoma korisni u svakodnevnom kretanju.

dakle imamo nekoliko kompromisa na delu. jedan je kada tachno roditi bebu. shest meseci bi bilo lako izvesti za majku, ali bi beba bila nespremna za zhivot veoma dugo. dvanaest bi bilo veoma dobro za bebu, ali bi bilo nemoguce za majku. dakle 9 meseci trudnoce je kompromis. dalje, na shta baciti sve snage za vreme trudnoce? noge i ruke su vazhne, ali je mozak najvazhniji i najkomplikovaniji. dakle kompromis je velika glava, a male nozhice (koje ce se razviti posle porodjaja). trece, potreban je kompromis oko shirine zhenskih kukova. dovoljno velika shirina da bi se beba rodila, dovoljno mala da bi bila pogodna za uspravno kretanje karakteristichno ljudima.

bebe se radjaju u poslednjem mogucem trenutku, sa najvecom mogucom glavom, sa najmanje mogicom shirinom zhenskih kukova, dok je sve to josh uvek fizichki izvodljivo za majku. cena svih ovih kompromisa je porodjajni bol. dugorochne beneficije ovih kompromisa su, po ovoj teoriji, mnogo vece od samog bola koji je, u vecini sluchajeva, vremenski ogranichen.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:44 30.09.2008

Re: bolni kompromisi

da dopunim,

mozhete verovati u koju god hocete teoriju o porodjajnim bolovima ali, koliko ja znam, da manje boli sa epiduralom nego bez njega je chinjenica, nije teorija.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:47 30.09.2008

Re: bolni kompromisi

koliko ja znam, da manje boli sa epiduralom nego bez njega je chinjenica, nije teorija.


)))))))
A što da ne boli kad može da boli, jel?
Baš me čudi što još uvek niko nije potegao argument "naše babe".

"Krugolina, dete, da ti kaže tvoja baba kako je to u moje vreme bilo..."

marco_de.manccini marco_de.manccini 18:52 30.09.2008

Re: bolni kompromisi

jeste, nashe babe su bile pravi mushkarci.
Kazezoze Kazezoze 19:56 30.09.2008

Re: bolni kompromisi

Baš me čudi što još uvek niko nije potegao argument "naše babe".

hehe, krugolina kengurice, ti si sigurno (po opisu dogadjaja) imala mnogo bolniji porodjaj od nashih baba))
rekao bih skoro toliko bolan kao porodjaj device marije po nekim srednjevekovnim verovanjima nashih bogumila (blog AD), koji su verovali da je dzizus izashao mariji iz UHA... mosh misliti kao je to bolno bilo, verovatno joj je posle porodjaja, celi zhivot duvala promaja kroz to uho ))
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:27 01.10.2008

Re: bolni kompromisi

hehe, krugolina kengurice, ti si sigurno (po opisu dogadjaja) imala mnogo bolniji porodjaj od nashih baba))


Duševno, bolniji, naravo.
Fizički, ja sam bila na epiduralu, i pravo da ti kažem, sat vremena sam na stolu odspavala.
Toliko je to dobra stvar.
I svaka mu čast onome koji ga izmisli.

E, jedino onih 20 minuta kad me otkačiše s epidurala, a dok me ne onesvestiše... e, Kazezoze, kojih je to 20 minuta bilo...
NNN NNN 17:51 30.09.2008

EPIDURAL RULES!

Evo samo copy/paste komentar moje žene na, konačno PRAVU TEMU NA PRAVOM MESTU:
Pošto nemam pojma koja mi je šifra i tako dalje, lažno ću se predstavljati i dalje...
Čini mi se da su se stvari malo promenile nabolje..bar u NF (Narodni front..kakvo ime za porodilište..bože sačuvaj). Niko mi nije tražio novac, a oba anesteziologa, i dr. Krušić (ista dr. Grey iz serije Grey's anathomy) koja mi je dala epidural i dr. Pavlović koji mi je dao totalnu za carski, su bili fenomenalni. O Kokoški koja me porađala ćemo na nekom drugom mestu.
Što se samog epidurala tiče, žene u Srbiji su naplašene i neupućene. Dok sam slušala kako vrište i kukaju oko mene, što za vreme porođaja, što dok su ih ušivali, razmišljala sam da li je moguće da je 10 000 tako puno para.. Onda, malo kroz priču sa porodiljama na licu mesta, malo sa ženama uopšte, skontam to: žene u Srbiji se boje epidurala i/ili se stide da ga traže, a glavni uzrok tome je medicinsko osoblje. Pošto me je narečeni dr. Pavlović obišao(!) nekoliko sati posle carskog reza, doneo mi špric sa ostatkom epidurala, objasnio mi kako da ga ubrizgam (sve bez igle naravno, inače bih crkla...posle buba najviše se plašim igle) da bih sebi olakšala postoperativne bolove, sestre su me gledale kao ... ne znam kako to da objasnim. Jednu (onu koja mi je posle rekla da je moj sin izvađen, umesto rođen) sam zamolila da mi odvije plastični poklopac da bih mogla da ubrizgam epidural (reče dr. Pavlović, i u pravu je 100 %, da je to "carska analgezija".. kakva greška u koracima. Hm.. Odvila sam ga sama, zubima kao komandos (pošto je bio zakačen na ramenu...poklopac, ne komandos :))
I uvek su priče oko epidurala kao bajka; bila jednom jedna..kojoj se desilo nešto strašno. A niko ne poznaje nikog kome se stvarno desilo..Ja znam bar 5 žena koje su primile epidural i imaju najpozitivnije porođajno iskustvo..Isto tako znam i nekoliko njih koje su se pokajale što ga nisu uzele. Iako se moj porođaj završio carskim rezom (i o tome ćemo ne drugom mestu), epidural me spasao iscrpljivanja pre toga i bolova posle toga. Žene sa kojima sa bila na intenzivnoj, a i kasnije u sobi, mogu da posvedoče da sam se oporavila mnogo brže od njih. Zahvaljujući epiduralu. Stoga, još jednom: EPIDURAL RULES! Buduće majke, koje ubeđuju da se voli samo dete rođeno u bolu ili plaše da će ostati nepokretne ili ne znam ni ja šta, treba da znaju da je to zaista rutinska stvar, da košta 10 000 dinara (u NF, ne znam za druge) i da niko (sad već) ne sme da im traži novac preko toga... a da jedino što ima veze sa bolom i ljubavlju, možda jeste to da ponekad boli koliko ga (dete) volite. :)
Biljana

A možda dodamo kasnije i nešto, vrlo svežeg, iskustva moje sestre (koja btw prolazi kroz slična iskustva i sa dojenjem (između ostalog i zahvaljujući "ljubaznom i stručnom osoblju sa laktacije" i sa velikom nadom da će da prevali na Biljinu stranu a ne na tvoju).
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:31 01.10.2008

Re: EPIDURAL RULES!

I uvek su priče oko epidurala kao bajka; bila jednom jedna..kojoj se desilo nešto strašno. A niko ne poznaje nikog kome se stvarno desilo..Ja znam bar 5 žena koje su primile epidural i imaju najpozitivnije porođajno iskustvo..Isto tako znam i nekoliko njih koje su se pokajale što ga nisu uzele.


E, Biljo, hvala ti što postuješ, naročito što znam da si imaš preča posla s malom bebom.

Ja imam drugaricu koja se prvi put porodila s epiduralom, a onda joj je neko od zvaničnika u bolnici objasnio da se ona, inače, bezbolno porađa, takva se rodila, ona je posebne gore list među ženama, njoj uopšte ne treba epidural, ništa ne bi osetila i da ga nije imala... i s drugom trudnoćom, ona odluči "prirodno".

Jao, što je psovala.... Jao, kalašnjikov da je imala, koji bi to pokolj bio...

na mestu

krugolina, mislim da su pitanja skroz na mestu. samo jos da neko odgovori:)
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:58 30.09.2008

Re: na mestu

Ti i ja... čekajući Godoa...)

cekajuci Godoa

mislim da je najveci problem nasih ljudi i sistema nefleskibilnost. svi su navikli da se zaposljavaju za ceo zivot, da se medicina uci iz jedne propisane knjige, kad se diplomira/specijalizira, to je to, uvek je najbolje ono sto je njihov ucitelj govorio (ili oni sami), da ministar komunicira sa javnoscu iskljucivo dajuci izjave, a ne odgovarajuci na pitanja (pri tom, naravno, ne mislim da ministar sam treba da odgovori na tvoje ili moje pismo). ako na zvanicnom web site-u postoji neki kontakt za javljanje, onda neko treba da bude zaduzen da na poruke odgovara. barem kurtoazno.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:16 30.09.2008

Re: cekajuci Godoa

Sve se slažem, od A do Š.

Uzgred, posetila ja juče vebsajt bolnice u kojoj sam se porodila (ceo bolnički kompleks je u pitanju, a porodilište je samo jedan deo tog kompleksa). Crkla sam od smeha na njihovu stranicu za kontakt. Otvoriš stranicu, pojavi se lepo urađeni prozorčići u koje imaš upisati ime, prezime, kome šalješ poruku, i samu poruku... ama nigde ne traže tvoju email adresu.))) Drugim rečima: piši ti slobodno, ali ne se nadaš odgovoru.)))))

Evo, vidi i sama: http://www.kbczvezdara.com/Kontakt.aspx
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:38 30.09.2008

Re: na mestu

Ti i ja... čekajući Godoa...)

I tamo ima, cini mi se, jednog Vladimira... (Mislim na licnost Beketog komada o kome je rec)
Dr M Dr M 18:04 30.09.2008

Povodom predloga...

Zašto zdravstveno osiguranje ne bi pokrivalo troškove epiduralne anestezije?

Postovana Krugolina,

Kad tema ne bi bila ovako ozbiljna, odgovorio bih da oni koji o tome odlucuju ne mogu da radjaju, zbog pola ili godina.

Cesto cete dobiti i odgovor da je to skupo i da Fond nema para.
Meni je to objasnjenje sumnjivo, ne verujem da bi ukupan trosak za uvodjenje epiduralne anestezije, za sve porodilje koje ga zele, bio preko milion E. Tu racunam na cenu anestetika i rad anesteziologa, ali po cenovniku za standardne usluge.

P.S.
Mislim, isto tako, da sadasnji cenovnik mora da se menja, nacin ugovaranja usluga izmedju Fonda i bolnica treba da se menja, puno stvari treba da se menja... ali to je malo sira tema.

Mozda, kad zavrsim sa memoarima na svom blogu i bacim se u sadasnjost..:))
mariopan mariopan 18:19 30.09.2008

Re: Povodom predloga...

Epidural rules @ NNN

Mogu da se slozim sa komentarom tvoje zene, ne iz licnog iskustva vec se tako porodila moja sestricina i ona se oporavila jako brzo, bez bolova i tauma, nazalost i ona je to platila u evrima.... ta suma da je 10 000 dinara doplata je uvedena skoro i to podrzavam ali je i dalje velika za jedan sloj stanovnistva. Trebalo bi da je besplatno za one koje zele.
Pozdrav
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:24 30.09.2008

Re: Povodom predloga...

Pa, di ste vi dottore!? Nedostajete.

Cesto cete dobiti i odgovor da je to skupo i da Fond nema para.
Meni je to objasnjenje sumnjivo, ne verujem da bi ukupan trosak za uvodjenje epiduralne anestezije, za sve porodilje koje ga zele, bio preko milion E. Tu racunam na cenu anestetika i rad anesteziologa, ali po cenovniku za standardne usluge.


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2005. godine u Srbiji je bilo ukupno 72.541 rođenih (ovo su i živorođeni i mrtvorođeni zajedno). Ako uzmemo da je svaka od tih žena htela epidural, i da je epidural 10.000 dinara (125 eura, odokativno), onda bi ti troškovi, na godišnjem nivou bili oko 9 miliona eura. To, naravno, pod uslovom da svaka žena hoće epidural, a znamo da neće.
Dr M Dr M 18:55 30.09.2008

Re: Povodom predloga...

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2005. godine u Srbiji je bilo ukupno 72.541 rođenih (ovo su i živorođeni i mrtvorođeni zajedno). Ako uzmemo da je svaka od tih žena htela epidural, i da je epidural 10.000 dinara (125 eura, odokativno), onda bi ti troškovi, na godišnjem nivou bili oko 9 miliona eura. To, naravno, pod uslovom da svaka žena hoće epidural, a znamo da neće.


OK, 9 miliona, ali ako se ukine 18% na PDV, pa se epidural uvede kao standardna usluga (a ne extra), pa transparentni tender za ampulu, cena se skoro prepolovi. Pa se taj iznos prepolovi zato sto bar pola porodilja nece hteti da koristi epidural, priblizavamo se mojoj proceni, ne bas sasvim, ali, sta je par miliona evra medju prijateljima..))
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:06 30.09.2008

Re: Povodom predloga...

Pa se taj iznos prepolovi zato sto bar pola porodilja nece hteti da koristi epidural, priblizavamo se mojoj proceni, ne bas sasvim, ali, sta je par miliona evra medju prijateljima..))


)))
Šta zafali, lako se namakne oduzimanjem iz budžeta određenog za kampanju borbe protiv pušenja.
dragan7557 dragan7557 09:57 01.10.2008

Re: Povodom predloga...

OK, 9 miliona, ali ako se ukine 18% na PDV,

Samo potpuni ludak (uz to i žestok neprijatelj) može da pomisli da naplaćuje PDV na lekove i bilo što što je u vezi sa lečenjem cq. održavanjem optimalne zdravstvene kondicije stanovništva a osobito kada su u pitanju majke i bebe.Još nedostaju samo akcize (ilegalno se naplaćuju preko korupcije) na lekove kako bi zaresorne ministe mogli da dr Mengele-a.
dragan7557
dragan7557 dragan7557 10:04 01.10.2008

Re: Povodom predloga...

Šta zafali, lako se namakne oduzimanjem iz budžeta određenog za kampanju borbe protiv pušenja.

Naravno, može i na gorivo ili Šešeljev Harač na mobilu telefoniju (da li je ukinut ?) i još X idiotskog arčenja
potencijala naroda = građana od strane sumanutih Službenika države, koja jede "svoju decu" a potom seče svoje korene, da bi na kraju i sama crkla.
dragan7557
aguero aguero 20:20 01.10.2008

Ima za to para u budzetu!

Ako je procena i priblizno tacna-to moze da prodje(9 miliona e).Samo da se neko seti da trazi.To znam iz licnog iskustva-pomogao da sportisti i ist.umetnici dobiju nacionalne penzije,a to je znatno veca lova.Kad su pitali sto bas oni-Dinkic odgovorio-pa samo su za njih trazili!
pufna92 pufna92 18:25 30.09.2008

mito kod nas odavno nije tabu tema

A ja se mislim", okuražih se kroz suze, "da mi njih prijavimo policiji!"

"Pa, ti nisi normalna žena! Ko će onda da te porađa? Policajci?"

trebalo ih je potom prijaviti. Posle porodjaja.

Cak iako znas, znam da to ne bi mnogo promenilo stvari. Oni su pod izgovorom da rade odgovoran posao i da su negde u svetu doktori odlicno placeni, urusili ionako slab zdravstveni sistem.
Dakle, porodjaj na GAK-u potpuno besplatan i jos uz epidural jer su hteli da me odgovore od carskog. Na pitanje odkud to tako glat da mi nude epidural, prokomentarisali da im je cilj da vise zena nagovore na prirodni porodjaj. Zacutala nad tim odgovorom i dodala'' daj tu iglu vamo, bodite vise''.

Septicka jama to zdravstveno osiguranje i jasni su razlozi zasto niko pa ni nas veciti ministar zdravlja nece u to da se petlja. A bilo bi tako lepo kad bi se o tome na blogu raspisalo umesto ove potpuno bespotrrebne i odvise licne debate prirodno da boli, ili narkomanski da ne boli. ;-)
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:30 30.09.2008

Re: mito kod nas odavno nije tabu tema

trebalo ih je potom prijaviti. Posle porodjaja.


Posle porodjaja ja dobijem ovčije boginje (koje sam, naravno, u bolnici zapatila), a morala sam i zub nameštati (izbio anesteziolog na porodjaju), a morala sam i dojke lečiti (za dlaku izbegla mastitis), tako da... posle porođaja sam ti ja to već i zaboravila, pravo da ti kažem. Samo sam bila srećna što smo živu glavu i ja i beba izvukli.
Unfuckable Unfuckable 18:37 30.09.2008

Re: ali profesionalnost jeste tabu tema

hebote Krugolina - ti k'o na bojištu da si bila ; )))))))))))))))))
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:41 30.09.2008

Re: ali profesionalnost jeste tabu tema

hebote Krugolina - ti k'o na bojištu da si bila ; )))))))))))))))))


Pa, i jesam!
Znaš i sam da sam za spavaćicu morala da se bijem!
I predložih ja u prošlom blogu, u jednom od komentara, da se svakoj ženi koja rodi u Srbiji - da orden za hrabrost.
lajko_trinidad lajko_trinidad 18:42 30.09.2008

Re: mito kod nas odavno nije tabu tema

Krugolina
a morala sam i zub nameštati (izbio anesteziolog na porodjaju)


??????????????????
kako bre, čime, to je epiduralna nije opšta (nema tubusa valjda)?
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:44 30.09.2008

Re: mito kod nas odavno nije tabu tema

lajko_trinidad
Krugolinaa morala sam i zub nameštati (izbio anesteziolog na porodjaju)??????????????????kako bre, čime, to je epiduralna nije opšta (nema tubusa valjda)?


Pa, posle se ispostavi da je morao biti hitan carski rez, pa me otkačiše s epidurala i onesvestiše u totalnu (ali napraviše pauzu od 20 minuta između, čisto da se ne desi slučajno da ne osetim onaj bol na koji je Bog kaznio žene).

I tako ti je to bilo, lajko moj.
lajko_trinidad lajko_trinidad 18:54 30.09.2008

Re: mito kod nas odavno nije tabu tema

Al zub izbiti nije baš tako lako, pogotovo s tim tubusom (s kojim bi valjda trebalo pažljivo da se rukuje)
Trebalo je da ih tužiš i za taj izbijeni zub pride
to bi tek bio LOL
DDD
Unfuckable Unfuckable 18:56 30.09.2008

Re: mito kod nas odavno nije tabu tema

pa, pisano je o tome već : nisu to čak ni uneli u otpusnu listu, a porodilji je objašnjeto da je to malne normalna procedura & tradicija - "zub manje- dete više"
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:04 30.09.2008

Re: mito kod nas odavno nije tabu tema

lajko:
Al zub izbiti nije baš tako lako, pogotovo s tim tubusom (s kojim bi valjda trebalo pažljivo da se rukuje)


E, da ne bude zabune, to nije bio moj zub, to je bio veštački zub, tj. krunica.
Jel' to menja stvar što se "čestoće" i "teškoće" izbijanja tiče?
Mislim, meni je on bio ko pravi, pre nego su ga izbili.

Unf:
"zub manje- dete više"


)))))))
Bilo kako bilo - ja sam dete dočekala sa šiiiirooookim osmehom... ko iz Kusturicinih filmova.
lajko_trinidad lajko_trinidad 19:09 30.09.2008

Re: mito kod nas odavno nije tabu tema

E, da ne bude zabune, to nije bio moj zub, to je bio veštački zub, tj. krunica.
Jel' to menja stvar što se "čestoće" i "teškoće" izbijanja tiče?


Ne da menja stvar nego... tebi su oni pretpostavljam samo svukli krunicu, a izbiti zub, to je već malo teža rabota i to bi morao da bude stvarno neki "Maksim" sa tubusom.
Pa dobro, to već kontam da može da se desi, pogotovo ako je krunica starija pa se rascementirala ili ako nije bila dobro cementirana.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:11 30.09.2008

Re: mito kod nas odavno nije tabu tema

Ne da menja stvar nego... tebi su oni pretpostavljam samo svukli krunicu,


Nisu mi svukli krunicu, nego su polomili i moj zub na koji je ona bila nataknuta!
Unfuckable Unfuckable 19:14 30.09.2008

Re: mito kod nas odavno nije tabu tema

nego su polomili i moj zub


ne mogu zasigurno da tvrdim, naći će se već neko ko bolje poznaje temu - ali mislim da se to kvalifikuje kao teška telesna povreda, napisah već pre

Re: mito kod nas odavno nije tabu tema

tubus je mekan, od silikona, on ne izbija zub. ono sto cesto tokom intubacije lomi zube je laringoskop, sto je u sustini jedna metalna poluga koja otvara disajne puteve u koje se tubus stavlja.
svaka intubacija nosi rizik od lomljenja/izbijanja zuba. to naravno jos uvek ne opravdava zasto taj "detalj" nije unet u istoriju bolesti i optpusnu listu.
bene_geserit bene_geserit 21:25 30.09.2008

Re: mito kod nas odavno nije tabu tema

Krugolina Borup
Pa, posle se ispostavi da je morao biti hitan carski rez, pa me otkačiše s epidurala i onesvestiše u totalnu (ali napraviše pauzu od 20 minuta između, čisto da se ne desi slučajno da ne osetim onaj bol na koji je Bog kaznio žene).I tako ti je to bilo, lajko moj.

Ovaj deo vec ne razumem: moja zena je bila slican slucaj (puko vodenjak -> indukovani porodjaj -> epidural -> problemi & hitan carski rez), ali kada ti je cevcica za epidural vec u kicmi onda ti samo promene kesicu (nesto drugo umesto epidurala mislim, nisam siguran) i bez totalne ides na carski. Tako je bar bilo u ovoj zemlji (dembeliji) gde ja zivim iste te 2004-te ... Nekako sam podrazumevao da je to jedna od prednosti epidurala - nema komatoze i spreman si za carski ako treba za koji minut.
Jel ima neki razlog zasto za carski rez iako si bio na epiduralu koriste totalnu anesteziju u Srbiji?
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:28 30.09.2008

Re: mito kod nas odavno nije tabu tema

Jel ima neki razlog zasto za carski rez iako si bio na epiduralu koriste totalnu anesteziju u Srbiji?


Pa, stvarno se nisam setila da pitam, veruj mi.))
Ni meni nije jasno zašto me nisu ostavili na epiduralu i tako uradili carski.
Valjda ne vole svedoke pri svesti u operacionoj sali, šta li?

Mada, nagađam, da sam pitala, dobila bih verovatno isti odgovor koji sam redovno dobijala šta god sam ikad pitala dok sam tamo bila: "Protokol bolnice je takav." To im je kapa-pokrivalica za sve što pitaš!
dragan7557 dragan7557 10:10 01.10.2008

Re: ali profesionalnost jeste tabu tema

Krugolina Borup
hebote Krugolina - ti k'o na bojištu da si bila ; )))))))))))))))))


Pa, i jesam!
Znaš i sam da sam za spavaćicu morala da se bijem!
I predložih ja u prošlom blogu, u jednom od komentara, da se svakoj ženi koja rodi u Srbiji - da orden za hrabrost.

Ima i materijal od onog Slobinog za veličanstvenu pobedu NATO-a, nikako da se setim kol'ko ono beše zlata ???
dragan7557
NNN NNN 18:49 30.09.2008

Cena

Cena epidurala od 10000 din. je ništa u poređenju koliko vredi. I dobra stvar u GAKNF je što imate cenovnik (crno na belo) i tu nema mesta mitu i korupciji (teorijski), tj. ono što platite pokriva njihove dodatne troškove. Veći je problem u porodilištima gde je epidural (NAVODNO) BESPLATAN, ali nema anesteziologa (za dž) ili nema anestetika (kobajagi) ili je pun mesec itd.
Na B92>život je pre 10ak dana bio tekst o porođaju s anestezijom i par desetina komentara, a najupečatljiviji među njima mi je bio:"OVO MORA DA JE IZMISLILA ŽENA!"
Unfuckable Unfuckable 18:51 30.09.2008

Re: Cena

. I dobra stvar u GAKNF je što imate cenovnik (crno na belo) i tu nema mesta mitu i korupciji (teorijski), tj. ono što platite pokriva njihove dodatne troškove

oups, napipasmo li mi to, niotkuda, najzad mesto za koje se može reći da radi bar..... korektno ???
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:00 30.09.2008

Re: Cena

oups, napipasmo li mi to, niotkuda, najzad mesto za koje se može reći da radi bar..... korektno ???


Napipasmo.
I zanemesmo od čuda.))
ssvetlana92 ssvetlana92 20:12 30.09.2008

Cirkuska atrakcija!

Kad god ti čitam tekstove, setim se sijaset slučajeva koje bih pomenula. Ne brini, neću! Samo dva ću onako u prolazu. :)
Imam prijateljicu Francuskinju koja se pre 35 godina porodila, naravno u Parizu bezbolno! Sve se krstila, levom i desnom da se još neko poradja "normalnim" putem.
Pre 18 godina, druga moja prijateljica, Srpkinja ode u Pariz da zivi i tamo se i porodi. Trazila je da se porodi normalno, jer je ona hrabra i zeli kroz patnju da oseti lepotu porodjaja! Malo da udovolji i suprugu! :) Dok je ležala i čekala porodjaj, kroz njenu sobu su prolazile delegacije što žena, što lekara..želeći da vide to čudo od žene! Nisu verovali svojim očima i ušima da postoje žene koje koje žele bolni porodjaj...pored svih drugih mogućnosti koje pruža civilizacija. Bila je kao cirkuska atrakcija! :)
Isto važi i za laparaskopiju! Ovde lekari vole da ti iseku ceo stomak, kao sigurnije je, nego da ti udju kamerom, operišu i ne ostave ožiljak!

Krugolina Borup Krugolina Borup 20:20 30.09.2008

Re: Cirkuska atrakcija!

Kad god ti čitam tekstove, setim se sijaset slučajeva koje bih pomenula. Ne brini, neću!


Ma, pa nemoj da mi kvariš koncepciju!
Cela poenta i jeste u tome da isprovociram što više ljudi da daju što više slučajeva!
Ovo nije mesto za suzdržavanje.
ssvetlana92 ssvetlana92 20:36 30.09.2008

Re: Cirkuska atrakcija!

Ma nije samo to, nego počnem da se tresem od nerviranja. Na primer, moj dragi prijatelj Ginekolog prezire svaku ženu koja traži da se bezbolno porodi. Svoju ženu je tri puta porodio i ponosi se njenim bolovima. Sav je ushićen zbog toga. Njegove kolege slično misle...pa udare po džepu, kad su buduće mame tako raspekmežene! Nisu bolje ni žene...da se ne lažemo! Treba mnogo da se radi na tome da se okrene svest našeg naroda. Činjenica je da nije svuda tako!
aquariusoptimist aquariusoptimist 21:06 30.09.2008

Re: Cirkuska atrakcija!

ssvetlana92
Ma nije samo to, nego počnem da se tresem od nerviranja. Na primer, moj dragi prijatelj Ginekolog prezire svaku ženu koja traži da se bezbolno porodi. Svoju ženu je tri puta porodio i ponosi se njenim bolovima. Sav je ushićen zbog toga. Njegove kolege slično misle...pa udare po džepu, kad su buduće mame tako raspekmežene! Nisu bolje ni žene...da se ne lažemo! Treba mnogo da se radi na tome da se okrene svest našeg naroda. Činjenica je da nije svuda tako!


Strava.
Kakav je to muz a tek doktor?
Jel ima ta zena svoj mozak u glavi, sto nije trazila drugog doktora?
ssvetlana92 ssvetlana92 21:29 30.09.2008

Re: Cirkuska atrakcija!

Strava.
Kakav je to muz a tek doktor?
Jel ima ta zena svoj mozak u glavi, sto nije trazila drugog doktora?
*novo


To je slika našeg društva. Žene ćute i radjaju...to se od njih očekuje! Retke su one koje dižu glas u svoju odbranu, po mnogim pitanjima!
aquariusoptimist aquariusoptimist 21:33 30.09.2008

Re: Cirkuska atrakcija!

ssvetlana92
Strava.Kakav je to muz a tek doktor?Jel ima ta zena svoj mozak u glavi, sto nije trazila drugog doktora?*novo To je slika našeg društva. Žene ćute i radjaju...to se od njih očekuje! Retke su one koje dižu glas u svoju odbranu, po mnogim pitanjima!


Pa cekaj, molim te, kad si vec tu,
ta zena, mislim, ipak se radi o njenoj kozi ?
Ona je pretpostavljam ,prosecno inteligentna (bez uvrede), pa moze li da mu kaze:
dragi, cula sam da porodjaj moze i bezbolno, mozes li da mi pomognes, doktor si, a i volis me?
ssvetlana92 ssvetlana92 21:53 30.09.2008

Re: Cirkuska atrakcija!

aquariusoptimist
ssvetlana92
Strava.Kakav
je to muz a tek doktor?Jel ima ta zena svoj mozak u glavi, sto nije
trazila drugog doktora?*novo To je slika našeg društva. Žene ćute i
radjaju...to se od njih očekuje! Retke su one koje dižu glas u svoju
odbranu, po mnogim pitanjima!


Pa cekaj, molim te, kad si vec tu,
ta zena, mislim, ipak se radi o njenoj kozi ?
Ona je pretpostavljam ,prosecno inteligentna (bez uvrede), pa moze li da mu kaze:
dragi, cula sam da porodjaj moze i bezbolno, mozes li da mi pomognes, doktor si, a i volis me?


Haha...nije mu reč rekla ni kada ga je našla sa ljubavnicom! :)) Ali to je već druga tema!
Oko 80% žena kod nas se mire sa sudbinom i mužem! Ovih 20% se dernjaju, ali vidiš da im ništa ne polazi za rukom! Mislim nama! :))
aquariusoptimist aquariusoptimist 21:55 30.09.2008

Re: Cirkuska atrakcija!

ssvetlana92

aquariusoptimist

ssvetlana92Strava.Kakavje to muz a tek doktor?Jel ima ta zena svoj mozak u glavi, sto nijetrazila drugog doktora?*novo To je slika našeg društva. Žene ćute iradjaju...to se od njih očekuje! Retke su one koje dižu glas u svojuodbranu, po mnogim pitanjima!Pa cekaj, molim te, kad si vec tu,ta zena, mislim, ipak se radi o njenoj kozi ?Ona je pretpostavljam ,prosecno inteligentna (bez uvrede), pa moze li da mu kaze:dragi, cula sam da porodjaj moze i bezbolno, mozes li da mi pomognes, doktor si, a i volis me?Haha...nije mu reč rekla ni kada ga je našla sa ljubavnicom! :)) Ali to je već druga tema!Oko 80% žena kod nas se mire sa sudbinom i mužem! Ovih 20% se dernjaju, ali vidiš da im ništa ne polazi za rukom! Mislim nama! :))


Zao mi je sto to cujem.
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:39 30.09.2008

Re: Cirkuska atrakcija!

Svoju ženu je tri puta porodio i ponosi se njenim bolovima.

al nedajbože da udari svoj prst čekićem:)))
300 batina po tuđoj g... ništa...
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:41 30.09.2008

Re: Cirkuska atrakcija!

Jel ima ta zena svoj mozak u glavi, sto nije trazila drugog doktora?

nema a i voli da je udata za doktora.
to najviše voli.
- kćeri il za doktora il za inžinjera, ništa manje...
aquariusoptimist aquariusoptimist 13:16 01.10.2008

Re: Cirkuska atrakcija!

Exitus Letalis
Jel ima ta zena svoj mozak u glavi, sto nije trazila drugog doktora?nema a i voli da je udata za doktora.to najviše voli.- kćeri il za doktora il za inžinjera, ništa manje...


Jasno mi je.
Tine i Radojka Tine i Radojka 18:54 01.10.2008

za zensko je lako

Exitus Letalis
kćeri il za doktora il za inžinjera, ništa manje...
dok je majka dobro uda
ali sta da rade mladici sa srednjom strucnom spremom
aquariusoptimist aquariusoptimist 21:10 30.09.2008

Koliko shvatam

ili ne shvatam:
epidural se izbegava :
problem je u ceni epidurala ili
sto doktori smatraju da je stetan ili sta ?
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:11 30.09.2008

Re: Koliko shvatam

All of the above.
Drugim rečima: name the problem, we've got it.
aquariusoptimist aquariusoptimist 21:13 30.09.2008

Re: Koliko shvatam

Krugolina Borup
All of the above.Drugim rečima: name the problem, we've got it.


Pa cekaj:
kazu stetan je za bebu usporava porodjaj pa odvracaju zene od toga
a onda
ga za pare primene.
Pa jel stetan ili nije?
Mislim, ako ga ceo svet rutinski koristi, u cemuje stvar?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana