Gradjanske inicijative| Roditeljstvo| Zdravlje

Zašto Srbi treba da izumru od bele kuge - V deo

Krugolina Borup RSS / 08.10.2008. u 15:10

Mama-Kengurica u epizodi: INTENZIVNA NEGA, dan drugi i treći

UPOZORENJE: Trudnice i žene koje nisu rađale čitaju na sopstvenu odgovornost.

I bi noć. I svanu dan.

Drugi na Odeljenju intenzivne nege.

"Je li, kad nam donose decu?", pitam ženu koja leži do mene, takođe porodilju koja se oporavlja od carskog reza.

"Nikad."

"Ha, ha. Dobra ti je ta. Ajde, ne zezaj, stvarno, u koliko sati donose decu?"

"Ma, ne zezam, ženo, ne donose decu uopšte. Bebama je zabranjen pristup na intenzivnu negu."

Gledam je pomno, sve očekujući da uočim osmeh u uglu usana. Čekam da mi kaže da se šalila. Ona, međutim, ostaje mrtva ozbiljna. Prčka nešto po svojoj torbici i kaže:

"Evo ti, ukucaj broj telefona neonatologije u mobilni. Jedino što možeš je da ih zoveš da pitaš kako je beba."

I dalje sam uverena da je ona tu nešto debelo pobrkala. 'Oće to od naglog pada hormona nakon porođaja. Ali ukucavam broj telefona i odmah zovem neonatologiju da pitam, pa oni će valjda znati. Telefon besomučno zvoni. Niko se ne javlja.

Pola sata kasnije, odustajem od daljih poziva. Istrošila mi se baterija. Stavljam mobilni na punjenje, i okrećem se ženi koja leži s druge strane mog kreveta, da nju pitam. U onu prvu sam izgubila svo poverenje.

"Je li, a jesu tebi donosili tvoju bebu?"

"Ja nemam bebu, ja sam imala operaciju ciste. Ali nisam videla da su ikome do sada donosili bebe."

"Pa, to nije moguće!"

"Ne znam, stvarno, ja sam tu tek od juče popodne. Sad će sestre da dođu da nas pripreme za vizitu, pa pitaj njih."

"A kad je doručak?"

"Nema doručka."

"Molim?!"

"Tek treći dan dobiješ keksa i čaja. Do tada si na infuziji. Ni voda ni hrana nisu dozvoljeni."

Ajde što je ona prva pobrljavila od naglog pada hormona, ali šta je s ovom drugom, pobogu?! Kako mogu da nam ne daju da jedemo tri dana? Pa, ja bih trenutno mogla vola da pojedem. A što sam žeeeeeeednaaaaaaa... Sva sreća te sam ja sebi ponela i vode i Plazme. Vadim iste iz torbe i počinjem iće i piće.

"Pa, ti nisi normalna!", ona prva će meni. "Ako te vide, nadrljaćeš!"

"Kad da me vide, kad nikad nisu tu? Uostalom, ne plašim se ja njih. Šta će da mi rade? Da mi konfiskuju hranu i vodu?"

"Ali, kako se ne plašiš da nešto ne pođe naopako, ženo? Ne bi oni to zabranjivali da nije opasno jesti i piti posle operacije."

"Slušaj, meni se sestra od strica porodila pre nekoliko meseci u Kanadi, carskim rezom, rodila blizance, i par sati nakon toga odmah je mogla umereno da jede i pije, a isti dan nešto kasnije i normalno, a ne samo umereno. Šta ovi naši ovde izigravaju - ne znam. Ali definitivno se ne plašim da išta može da pođe naopako."

Sad sam već uspela da privučem pažnju i ostalih žena. Gledaju me kao da sam pomutila pameću. Sigurno i one meni pripisuju neuračunljivost usled naglog pada hormona.

Uto eto omanje čete sestara koje u krug idu s nekakvim lavorom i pola metra dugačkim metalnim pincetama kojima uštinu nešto vate, zamoče u to nešto u lavoru, dreknu: "Širi noge!", i s gadljivim izrazom na licu prodžaraju gdi i šta treba s bezbedne udaljenosti. Pet do sedam minuta kasnije, svih deset smo "spremne za vizitu".

Doktor Vizita uleće u prostoriju u žurbi, pognute glave - da mu se pogled slučajno ne sretne s nekom od žena, što bi je nedajbože moglo ohrabriti da nešto pita - i idući od kreveta do kreveta grabi bolničke kartone, posvećujući svakom između 10 i 30 sekundi pažnje (100% išao na kurs brzog čitanja!). Nekih pet do sedam minuta kasnije, svih deset smo vizitirane.

Jednu sestru koja se, još uvek ošamućena od uzbuđenja "vizite" i prisustva "Doktora Vizite", nije snašla da baš odmah izleti iz prostorije, uspevam da navatam u poslednjem trenutku:

"Izvinite, molim vas, da vas pitam: kada će nam doneti naše bebe?"

"Kakve bebe? Nema ovde beba. Bolnički protokol ne dozvoljava unošenje beba na Odeljenje intenzivne nege."

Još ne izgovoriviši do kraja poslednju rečenicu, sestra nestaje iz prostorije. Ja sad konačno shvatam da oni uopšte nemaju nameru dati mi da vidim i pipnem moje dete. Počinjem da plačem. Zovem neonatologiju. Niko se ne javlja. Opet plačem. Zovem Tata-Kengura. Plačem. Zovem neonatologiju. Niko se ne javlja. Plačem.

Dolazi moj anesteziolog.

"Kako ste, Krugolina, ima li bolova? Pa, što plačete, pobogu?"

"Nemam bolova, ovaj epidural je najbolja stvar na svetu, doktore. Svaka mu čast ko ga izmisli, stvarno. Nego, ne daju mi da vidim moje dete!"

"Pa, ja stvarno ne znam kakva su pravila, to bi trebalo da pitate SPPVMD, ona je inače i načelnica Intenzivne nege."

Oh, hvala Svevišnjem! Moja "veza" je načelnica Intenzivne nege! Ima nade!

"A gde da je nađem da je pitam, je li ona tu?"

"Ona radi popodne danas. Ne brinite, reći ću joj da dođe da vas obiđe. Nego, jeste li vi ustajali iz kreveta?"

"Pa, nisam."

"Hajde da ustanete, da vidimo možete li da stojite."

Mogu, naravno da mogu. Šta je problem stajati? Nije mi jasno.

"Krugolina, dobro je. Obavezno da ustajete iz kreveta i da šetate s vremena na vreme. Nemojte preterivati, ali malo po malo. To je izuzetno važno nakon operacije. Neka vam sestra pomogne."

Nakon njegovog odlaska, ja se kao po naređenju vraćam na ono što će mi postati rutinski posao do kraja boravka na Odeljenju intenzivne nege: igranje gluvih telefona s neonatologijom i plakanje.

Malo iza podneva, svojim prisustvom na 10 minuta počastvuju nas čak dve sestre. Smena. Mislim se kako da skinem onu cevku s infuzije, ne bih li imala od čega napraviti laso da navatam bar jednu na pet minuta, da zatražim pomoć oko pomeranja kreveta iz polusedećeg u ležeći položaj. Otpade mi kičma, htela bih da se opružim, a možda uspem malo i da odspavam.

"Sestro, kako se ovi kreveti pomeraju u ležeći položaj? Ja pritiskam ove dugmiće sa strane, ali ništa se ne dešava."

"To govno od kreveta su nam Amerikanci dali kao donaciju, i čim smo ih dobili, odmah su se pokvarili. Krevet ne može da se pomera iz položaja u kome je."

Reče, i otperja iz prostorije kao tihi lahor. Mi žene se zgledamo u čudu, prosto ne znajući kako da reagujemo, dok jedna ne reče:

"Jeste, nije im bilo dovoljno što su nas bombardovali, nego nam sad uvaljuju i bofl kako bi, kao, ispali humani! Barabe jedne!"

"A što nam ne daju jastuke?", ljubopitljivo će Krugolina.

"Ma, tražila ja", reče jedna od sapatnica, "ma mi rekoše da bolnički protokol ne dozvoljava jastike."

"E, da mi je znati zašto?", okuražih se. "Da se ne plaše da ih ne zadavimo njima?"

Prolomi se smeh na sumornom Odeljenju intenzivne nege. Prvi u dva dana. Ali, već pet minuta kasnije, svaka se vraća svom poslu. Neke plaču i igraju se gluvih telefona, kao ja, neke pokušavaju da spavaju, neke slušaju muziku...

Popodne konačno dolazi SPPVMD, inače načelnica Intenzivne nege.

"Kako je? Čujem plačeš?"

"Pa, ne daju mi da vidim moje dete. Ja hoću i moram da vidim moje dete. Molim vas, dajte mi moje dete!" preklinjem kroz suze i jecaje.

"Bebe ne smeju na intenzivnu negu, bolnički protokol to ne dozvoljava."

"Zašto?"

"To je za bebino dobro. Znaš, ovde nisu samo porodilje, već i žene koje su imale neke druge operacije. Nije bezbedno za bebu da bude u istoj prostoji. A mi para nemamo da napravimo dva Odeljenja intenzivne nege. Nije ti ovo Amerika. Tako mora. Nego, jel' sve ostalo u redu?"

"Pa, jedino ova sestra Slobodanka, to je užas božiji, izvikala se sinoć na mene, nije mi dala spavaćicu, nije htela da mi promeni posteljinu..."

"Jeste, i na mene je vikala. I vređala me", dobacuje jedna od sapatnica.

"I na mene, i na mene!", okuražiše se još nekoliko njih, znajući da mi je načelnica 'veza'.

"Slobčeta nemojte da mi dirate, jel' čujete! Ona je ovde najvrednija! Da znate da ću sve da vas tužim kod nje! Ajde sad, idem ja, a ti prestani da plačeš više, pobogu, šta ti je?"

SPPVMD izlazi iz prostorije. Iza nje muk. Zgledamo se moje sapatnice i ja u neprijatnoj tišini koja caruje, dok se jednoj ne povrati moć govora:

"I, šta kažeš, to ti je 'veza', a?"

"Aha."

Hebala me veza da me hebala.

Kud je ne potplatih?!

 

I bi noć. I svanu novi dan.

Treći na Odeljenju intenzivne nege.

Do vizite, pričasmo o burecima, pečenim prasićima i jagnjetini, a posle vizite došlo na red da kukamo koju šta boli. To uzajamno kukanje bar odvraća od plakanja, da ne dehidriramo skroz. Baš dok smo razrađivale temu bezobraznih i drskih Amerikanaca kojima nije dovoljno bilo što su nas bombardovali, nego nam uvaljujuju kojekav otpad (možda i nuklearni?) s etiketom "donacija" (a možda su i lokatori?), naiđe opet moj anesteziolog.

"Kako je danas, Krugolina, jel' bolje? Ima li bolova?"

"Ma, kakvih bolova, doktore, nema bolova uopšte. Kažem vam, svaka mu čast onome ko izmisli ovaj epidural. Doduše, bole me leđa, ali tu epidural ne može da pomogne. Kičmu iskrivismo svi spavajući u polusedećem položaju."

"Pa, što ne spustite krevete u horizontalni položaj?"

"Pa, sestra kaže da ne može. Evo, vidite, ovi dugmići uopšte ne rade."

"A jeste li uključili krevete u struju?"

"Kakvu struju?"

Moj anesteziolog se saginje, virka ispod kreveta, i odatle izvlači gajtan. Uključuje krevet u struju. Oprezno počinjem da pipkam dugmiće. Krevet se iznenada transformiše u svemirski brod!

"Jao, jel' možete i meni, molim vas!", kuka žena do mene.

"I meni, i meni!" spopadoše mog anesteziologa i ostale žene.

On ide, nesrećnik, od kreveta do kreveta i uključuje nas sve u struju.

"Pa, dobro, zašto je nama sestra rekla da kreveti ne rade, da su pokvareni?" pitam ja njega.

On me gleda i sleže ramenima. Ubrzo potom odlazi, izgovarajući se da mora da opere ruke od prašine i paučine koje je nahvatao tražeći gajtane pod krevetima.

Ja se zasitih od plakanja, i reših da krenem u akciju. Smislila Krugolina da lepo ustane, i da ode da si nađe svoje dete. Za razliku od drugih žena, koje su umirale od bolova, zahvaljujući epiduralu ja sam toga bila pošteđena, pa i relativno pokretna. Ako zanemarimo to što su me za krevet vezali s jedne strane infuzijom, a s druge urinarnim kateterom. Ipak, videvši kako se druge žene dovijaju, i ja stavljam kesu s infuzijom u jedan, a kesu s urinom u drugi džep bade mantila, i laganim, sitnim koracima izlazim na hodnik. Žene iz sobe mi rekoše da je neonatologija odmah tu, pored. Vidim hodnik koji vodi do nje, ali vrata su zaključana. Dalje se ne može. Verovatno moram uz stepenice na gornji sprat, pa da dođem s druge strane. Kud ću, to već ne smem, nisam sigurna da i mogu sama uz stepenice...

U sred tog razmišljanja, prepade me iznenadna dreka sestre koja se stvorila, čini mi se, niotkuda:

"Gde si ti pošla?! Vraćaj se nazad u krevet, momentalno! Hoćeš da mi se onesvestiš ovde na sred hodnika, pa posle ja da budem kriva?!"

"Ali, meni je moj anesteziolog rekao da moram da šetam!", opsetih se spasonosnog opravdanja.

"Ma, kakva šetnja, vraćaj se u krevet kad ti kažem!"

Lagano se vraćam u sobu, a sestra me u korak prati, da se uveri da neću da zavijem za krivinu dok ne gleda. Koristim priliku da je preispitam za sve što mi do tada nije bilo jasno:

"Recite mi, molim vas, jel' možete da mi skinete ovaj urinarni kateter. Meni to uopšte ne treba, ja sam uverena da ja mogu sama da piškim, bez ikakvih problema."

"A šta ako ne budeš mogla, pa posle moram da ti ga vraćam?"

"A zašto uopšte moramo da nosimo te katetere?"

"Bolnički protokol je takav."

"Dobro, a zašto je takav, mislim šta time postižete, zbog čega je to tako?"

"Tako merimo količinu tečnosti koju izbacujete iz organizma."

"Pa, zar nema neki drugi način da to izmerite?"

Na ovo pitanje uopšte i ne dobijam odgovor. Već smo stigle nazad na odeljenje i ona razvrstava moje okove (kesu s infuzijom i urinom) gde treba, vezujući me njima ponovo za krevet. Bade mantil mi konfiskuje i odnosi na čiviluk koji je udaljen desetak metara - da mi ne bi ponovo pala na pamet kakva glupost tipa šetnje.

Malo zatim, u prostoriju uvoze na kolicima ženu koja je obeznanjena. Diše nepravilno, bunca, u polusvesnom stanju je. Žena koja leži do mene kaže mi da sam upravo tako ja izgledala kada su me dovezli. Novopridošlicu parkiraju u samo dno prostorije. Ona je na krevetu okrenuta na bok, licem prema zidu. Gledam kako se nad nju nadvija doktorka koja je bila u pratnji, i čujem kako joj se obraća:

"Biće sve u redu. Bićete dobro."

Žena ne reaguje nijednom rečju, nijednim pokretom.

"Ali beba nije dobro."

Žena ne reaguje nijednom rečju, nijednim pokretom.

"Čujete li me? Beba nije dobro!"

Žena ne reaguje nijednom rečju, nijednim pokretom.

"Čujete li me? Beba je umrla."

Izgovorivši to, doktorka se okreće i izlazi iz sobe. Žena iz ćoška sobe se ne pomera, ne čuje, čini mi se da ni ne diše. Mi žene se zgledamo dok nam svima suze naviru na oči.

Odjednom me hvata panični strah. Tresem se. JA MORAM DA VIDIM MOJE DETE! SAD I ODMAH! Šta ako je umrlo??! Šta ako su me lagali??! Šta ako su ga zamenili s nekim drugim??! Šta ako su ga prodali nekome??! Ništa im ne verujem! To nisu ljudi, to su monstrumi!

"Sestro!!!" urlam, "Donesite mi moje dete, odmah! ODMAH!!"

Počinjem da ridam, da jecam, da vrištim. Nalazim se pred nervnim slomom. Sestre dozivaju dežurnu doktorku. Opet je u smeni ona fina, od prve noći. Smiruje me, teši me, obećava mi da će mi doneti moje dete. Verujem joj. Smirujem se. Čekam.

I konačno, eto moga sina... Unose ga na Odeljenje, a meni se oči pune suzama, pa ih brišem jer od njih ne mogu ni da ga vidim, ali one nezaustavljivo nadolaze još i još i još... Pružam ruke, tražim da mi daju moje dete. Ne daju mi. Mogu samo da ga pogledam, ali ne i pipnem. A ja ga od suza ne vidim. Brišem ih, one nadolaze, ja opet brišem... i tepam mu, mojoj ljubavi jedinoj, sreći majkinoj, koga sam 9 meseci tako željno iščekivala da ga zagrlim i poljubim.

Posle pet minuta ga odnose, ostavljajući mi rašireni zagrljaj prazan.

Ostatak dana prolazi mi u polovičnom transu. Plačem non-stop, a najviše kad mi pogled skrene u ćošak gde leži žena koja je izgubila bebu. Ja sutra idem na odeljenje baby-friendly gde će moj sin biti pored mene 24 sata dnevno, a ona će kući bez deteta koje je željno iščekivala. Ako je uopšte i shvatila da je izgubila dete.

Pokušavam da spavam, da što više i što duže spavam, da što pre dođe sutra.

SUTRA. SUTRA. SUTRA.

**********

Pitanja za ministra zdravlja:

U ovom trenutku ja nemam pitanja. Imam samo kletve.

I dok plačem, sve u nadi da će me suze iščistiti od želje da se pretvorim u radikalku, najlepše bih zamolila ako može neko drugi da ih sroči.

Dok se ja ponovo ne unormalim.

 

Atačmenti



Komentari (234)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Brooklyn Brooklyn 15:22 08.10.2008

*

ne znam zasto je u srbiji neophodno da zene posle carskog reza idu na intenzivnu. u svetu je to uobicajen postupak i zena bira da li zeli vaginalni porodjaj ili carski rez; posle carskog reza ide kuci sutradan i uopste ne tretira se kao da umire od teske bolesti. kapiram da je delom zato sto su srpski lekari mesari i razjebu zenu vise nego sto je to neophodno, ali opet...
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:25 08.10.2008

Re: *

ne znam zasto je u srbiji neophodno da zene posle carskog reza idu na intenzivnu


Bolnički protokol je takav.
Brooklyn Brooklyn 15:30 08.10.2008

Re: *

Bolnički protokol je takav.

pa to se i pitam; zasto je bolnicki protokol takav. intenzivna je skuplja i neprijatna za zenu i nezdrava za bebu i bonding izmedju majke i deteta, a ocigledno ne postoji pravi razlog da se zene trpaju tamo, jer ih ne trpaju u zemljama gde je smrtnost majki na porodjaju manja od srbije.

dakle, ovo je jos jedno pitanje o kom se treba raspravljati u javnosti, posto je taj protokol od ko zna kada, kada je mozda i trebalo tako.

isto tako nekad nije bilo baby-friendly niti prisustva oca na porodjaju ali stvari se menjaju.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:46 08.10.2008

Re: *

mislim da je to drzhanje zhena po "intenzivnim" negama i slichnim zatvorskim ustanovama (niko ne mozhe ni da udje ni da izadje iz porodilishta, bebe se pokazuju ocu kroz zatvoren prozor, a on stoji na ulici, iza ograde, 50 metara daleko - tako je bar bilo u moje vreme, ne znam nove protokole ako postoje) po 7 dana povezano sa placanjem. shto vishe dana lezhish u bolnici vishe para se uzme od fonda za zdravstvo. nemam drugo objashnjenje.

kad je porodjaj normalan u normalnim zemjama se majka i beba puste kuci sledeceg dana.
Spiridon Spiridon 15:50 08.10.2008

Re: *


Brooklyn
ne znam zasto je u srbiji neophodno da zene posle carskog reza idu na intenzivnu. u svetu je to uobicajen postupak i zena bira da li zeli vaginalni porodjaj ili carski rez; posle carskog reza ide kuci sutradan i uopste ne tretira se kao da umire od teske bolesti. kapiram da je delom zato sto su srpski lekari mesari i razjebu zenu vise nego sto je to neophodno, ali opet...



Brooklyn
pa to se i pitam; zasto je bolnicki protokol takav. intenzivna je skuplja i neprijatna za zenu i nezdrava za bebu i bonding izmedju majke i deteta, a ocigledno ne postoji pravi razlog da se zene trpaju tamo, jer ih ne trpaju u zemljama gde je smrtnost majki na porodjaju manja od srbije.

dakle, ovo je jos jedno pitanje o kom se treba raspravljati u javnosti, posto je taj protokol od ko zna kada, kada je mozda i trebalo tako.

isto tako nekad nije bilo baby-friendly niti prisustva oca na porodjaju ali stvari se menjaju.


ja bih zbog ovakvih komentara banovao na neodredjeno vreme, ako ni zbog cega drugog ono zbog nepismenosti =]

***************************************************

Veliki pozdrav autorki bloga i bravo za upornost. Ovo je zaista vazna tema koji ljudi ne kapiraju sve dok se ne suoce sa ovakvim problemom.

Jos jedanput, svaka cast.

Spi


Lepljiva Lepljiva 15:51 08.10.2008

Re: *

marco_de.manccini
u normalnim zemjama


lepo si rekao u normalnim zemljama!!

Re: *

ja imam povrh vasih humanih i jedan zdravstveno ekonomski razlog.
da li neko zna koliko kosta dan u intenzivnoj nezi u srbijici? sigurna sam da nije malo, jer nigde nije.
Bespotrebno trosenje para iz drzavne kase na ovakvo izivljavanje umesto na smislene stvari za kojih hronicno nema novca mi nikako ne ide u glavu. mislim da u svakoj bolnici treba zaposliti jednog ekonomistu koji ce da vodi racuna o parama. to su vase pare! zar ne biste vise voleli da se trose na vase lekove, bebe, "mrezaste gace" i sl?
Brooklyn Brooklyn 17:21 08.10.2008

Re: *

islim da u svakoj bolnici treba zaposliti jednog ekonomistu koji ce da vodi racuna o parama

ovo ja sad off-topic, ali se apsolutno slazem. mislim i da je znanje (iz medicine) jednog lekara suvise vredno da bi trosio vreme na menadzerisanje bolnice. tako da ima puno razbacivanja para u zdravstvu u srbiji i inace.
Davie Davie 18:00 08.10.2008

Re: *


u svetu je to uobicajen postupak i zena bira da li zeli vaginalni porodjaj ili carski rez


Evo da se ja javim kao muskarac posto su porodilje na ovom blogu previdele ovu konstataciju... Brook, vaginalni porodjaj je uslovljen potrebnom sirinom karlice, znaci ako porodilja nema dovoljno siroku karlicu a beba je velika carski rez je jedino resenje za porodjaj. Carski rez neke (neke? mnoge na Zapadu) zene rade i iz...hmm, estetskih razloga, vaginalnim porodjajem cesto dolazi do cepanja misica (a ima i one na nicemu neutemeljene logike da to dole treba ocuvati za neke druge stvari). U nekim zemljama, recimo severnom susedu tvoje sadasnje domovine, carski rez se radi iskljucivo iz zdravstvenih razloga - znaci na porodilji nije to da ona odlucuje kako ce se poroditi - sto je i logicno, porodjaje placa drzavno zdravstveno osiguranje, ko ce da placa anestiologe, hirurge... ako to vec nije neophodno.
macak92 macak92 00:22 09.10.2008

Re: *

mislim da u svakoj bolnici treba zaposliti jednog ekonomistu koji ce da vodi racuna o parama.


Tako se ir adi u svetu. I taj menadzer je obicno zavrsio Business College, a onda i MBA najcesce sa specijalizacijom u finansijama, marketingu ili zdravstvenoj nezi.
Moja prijateljica (Kanadjanka) je bila upravnik jedne velike bolnice u Torontu, a nedavno se preselila na Floridu, gde opet radi isti posao u jednoj drugoj bolnici. Nije doktor, naravno niti je ikada isal u neku medicinsku skolu.
Brooklyn Brooklyn 09:21 09.10.2008

Re: *

Evo da se ja javim kao muskarac posto su porodilje na ovom blogu previdele ovu konstataciju... Brook, vaginalni porodjaj je uslovljen potrebnom sirinom karlice, znaci ako porodilja nema dovoljno siroku karlicu a beba je velika carski rez je jedino resenje za porodjaj. Carski rez neke (neke? mnoge na Zapadu) zene rade i iz...hmm, estetskih razloga, vaginalnim porodjajem cesto dolazi do cepanja misica (a ima i one na nicemu neutemeljene logike da to dole treba ocuvati za neke druge stvari). U nekim zemljama, recimo severnom susedu tvoje sadasnje domovine, carski rez se radi iskljucivo iz zdravstvenih razloga - znaci na porodilji nije to da ona odlucuje kako ce se poroditi - sto je i logicno, porodjaje placa drzavno zdravstveno osiguranje, ko ce da placa anestiologe, hirurge... ako to vec nije neophodno.

1. ja smatram da je carski rez zdraviji za dete, jer prolazi kroz manju traumu kada se radja tako.
2. smatram da bi svaka majka trebalo da ima izbor kako zeli da se porodi: kod kuce, u bolnickom porodilistu, u "birthing" centru koji je van bolnice, prirodno, sa epiduralom ili carskim rezom, po izboru.
3. slazem se da je carski rez skuplji i ako nije neophodan moze da se naplacuje kao nadstandardna usluga.

a krugolini svaka cast; i ako osnujes neku organizaciju ciji cilj ce biti borba za dostojanstveni porodja u srbiji, bicu srecna da je podrzim.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:22 09.10.2008

Re: *

pa to se i pitam; zasto je bolnicki protokol takav.


Ako bi iko voleo da dobije zvanični odgovor na ovo pitanje, onda je to Krugolina.
Ali, zvaničnih odogora nema, tako da možemo samo da nagađamo.

Drug Unf misli da su osmišljeni tako da bi garantovali maksimalnu bezbednost svima.
Ja ne mislim.
Ja mislim da su osmišljeni tako da bi posao koji stoji u opisu radnog mesta lekara i medicinskog osoblja, sveli na minimalnu moguću meru.
Drugim rečima, drug Unf misli da je razlog kvalitet.
Ja mislim da je čist kvantitet.
Tj. da je vrhunska ambicija - raditi što manje, misliti što manje.
Kako da što manje moram da radim bilo šta, i mislim o bilo čemu.
Unfuckable Unfuckable 09:25 09.10.2008

Re: *

pazi, ti i kada se trudiš da radiš što manje - ipak postoji minimum koji moraš odraditi edabi stvar ispala kako treba.
Tako da - mislim da opet brkamo ljubaznost i braunile
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:31 09.10.2008

Re: *

bebe se pokazuju ocu kroz zatvoren prozor, a on stoji na ulici, iza ograde, 50 metara daleko - tako je bar bilo u moje vreme


2004. godine, na Zvezdari, bila je ista stvar.
Otac može da dođe tek sutradan, i to u vreme od do (oko sat vremena) da mu s one strane prozora podignu bebu, a on s ove, kao, treba da se oduševi.
Tata-Kengur je, praktično, viđao dete u prva tri dana više nego ja.
Jednom dnevno, bar, kroz prozor.

Kasnije, kad pređeš na Baby-Friendly, opet su posete jednom dnevno od-do. Pola sata pre posete, četa sestara zaređa po sobama i pokupe sve bebe. Da SLUČAJNO nekoj porodilji ne padne na pamet da, kad ide da se vidi s mužem, ponese i bebu. Nego one donesu bebu, dok vas dvoje razgovarate, na bukvalno 20 do 30 sekundi, iznesu bebu da je otac vidi. Doticanje strogo zabranjeno.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:37 09.10.2008

Re: *

Veliki pozdrav autorki bloga i bravo za upornost.


Spiridone, autorka odmahuje pozdrav i zahvaljuje na lepim rečima.)
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:39 09.10.2008

Re: *

ja imam povrh vasih humanih i jedan zdravstveno ekonomski razlog.
da li neko zna koliko kosta dan u intenzivnoj nezi u srbijici?


Dobro mi došlo ovo da opet ponovim:
Nisu pare problem.
Problem su ljudi.

Ljudi, koji te pare ne znaju ili neće da rasporede kako treba.
Da ne pričam o donacijama koje se nipodaštavaju, zato što zahtevaju veće angažovanje zaposlenih da bi bile primenjene.
sandramj sandramj 09:45 09.10.2008

Re: *

Zalosno-ali istinito. Ukoliko zelite da vas u porodilistu tretiraju kao ljudsko bice, to morate dodatno da platite. I to svi znamo. Ni moje iskustvo nije bilo mnogo lepse ni prijatnije u Visegradskoj. Sedam dana pred porodjaj sam lezala u sobi sa 7 zena koje su imale razne bolesti, bila sam jedina trudnica. Krevet pored lavaboa po kom su setale bube i koji je svaki dan barem jednom bio zapusen i prelivao. Ujutro 3 puta vadjenje krvi od strane tri sestre. Kao da je nemoguce uraditi to jednom, pa uraditi tri analize! WC-i strokavi, mokri,klizavi,sa gomilom smeca( pa ti ajd izadji zdrav odatle).Sestre ulaze,izlaze, lekari kao citaju kartone, ali boze sacuvaj da ti neko nesto kaze, jer su tu izgleda uopste ne radi o tebi i tvom detetu koje ces roditi. Zbog operacije kuka u ranom detinjstvu, ortoped mi je napisao uput da moram na carski rez.I dodje i taj dan( beba je poranila 10 dana, mislim da se i njoj smucilo u toj ustanovi, pa je reagovala" mama, bezmo mi brzo odavde". I lezim ja tako u 7 ujutro na stolu, vristim od bolova, a ispred boxa cujem sestre i doktore kako se dogovaraju,kao da izvlace sibice, da im smena zavrsava za sat,pa da sacekaju da me uvale drugom doktoru kad dodje.To bas stimulatvno deluje na vase ushicenje sto cete roditi dete!( a da, da ne zaboravim, tu gde su me odveli na porodjaj sam ostavila i svoj bade-mantil u cijim su dzepovima bili Halo kartica, 600 dinara,bombone i kapi za nos- dobila sam ga nazad samo sa kapima za nos!!- a tu pristup imaju samo sestre i doktori). Pred ulazak u operac.salu spazim moju mamu, koja je zmaj zena, i uspe da udje i kroz zatvorena vrata. Operacija gotova ( srecom anestezija, pa ne vidim i ne znam sta i kako rade). Odmah pitam " a beba?" Kazu super je videcete je posle. Dobro. Izvoze me iz sale, kad opet tu moja mama ,place, ali srecom od radosti, uspela i bebu da vidi kad su je iznosili!!! i isto pitanje, kad mogu da vidim bebu,nemoze na intezivnoj. Dobro, koliko treba da budem na intenzivnoj? Dok ne vidimo da vam je bolje , da ustajete,hodate... Aha.To. Ok. Isto popodne, obe kese preko ruke,strapac hodnik napred-nazad. Jel imate bolove? Neee. Dobro mi je. Da napomenem da sam alergicna na analgetike,i dok su ostale kljukali novalgetolom, meni su davali injekciju bensedina. I sutradan, odoh ja sa intenzivne, opet setam po drugom hodniku, vracam se u sobu, a moja beba spustena na moj krevet!!!! genije sestra lepo donela bebu, ostavila na krevet i otisla!!!! Progutam i to i resim da lazem do kraja. Jeste dobro? Odlicno. Imate bolove> nee. Temperaturu? Nee. naravno otresem toplomer. Jeste isli u WC, imali stolicu? Daa. Sve laz do lazi. I moje stalno setanje po hodniku se isplatilo, jer vec prekosutra na ultrazvuku su rekli da se sve iscistilo i da mogu kuci. Akcija uspela!
I sad evo, da ne bi ove teme, i da me cerka od 3,5 god. nekad ne pita" mama, jesam ja bila kod tebe u stomaku", ne bih se vise ni setila tog ponizavanja, neljudskosti,neljubaznosti. Zato sto je svakodnevna. Pamtim samo ljudskosti, ljubaznost kad na njih naletim, jer su mnogo redja.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:49 09.10.2008

Re: *

Unfuckable
pazi, ti i kada se trudiš da radiš što manje - ipak postoji minimum koji moraš odraditi edabi stvar ispala kako treba.Tako da - mislim da opet brkamo ljubaznost i braunile


Ne, čoveče, nije isto.
Ajde na primeru da pokušam da objasnim šta mislim.

Uzmimo Carski rez.
Operacija je to, jel da, naravno da jeste.
Ali, neće svaka porodilja imati isti postoperativni tok.
Neke će za par sati biti kao nove.
Nekima će trebati nedelje da se oporave.

E, sad, lekari - umesto da svaku porodilju pojedinačno pregledaju i odrede koliko joj intenzivne nege treba, specifično za njen slučaj, idu na to da se za SVE propiše isto. Tri dana intenzivne nege. Time oni postižu, kobajagi "bezbednost" o kojoj ti pričaš. Ali, poenta je da se ta bezbednost može postići i jednostavnije po porodilju, ali komplikovanije po zdravstvene radnike. Od njih bi to zahtevalo više rada, više truda, više posla. Ključna stvar je da to ne bi od njih zahtevalo ništa što oni inače ne treba da rade!

Drugim rečima, bolnički protokoli su napravljeni tako da budu potaman lekarima, a pacijente - ko šiša.

Ista stvar je i sa gaćama i spavaćicama.
Šta je važnije: da porodilji bude udobno ili da lekar ušteti 3 sekunde koliko treba da se isti iseku u slučaju nekog sranja? A sranja se dešavaju tu i tamo, a ne svima i non-stop. Zašto onda maltretirati sve i non-stop? Valjda je logično da se lekar izmaltretira tu i tamo kad zatreba - i to jedva 3 sekunde.
Ili, možda, štede pare na gaćama i spavaćicama???

Krugolina Borup Krugolina Borup 09:53 09.10.2008

Re: *

Zalosno-ali istinito. Ukoliko zelite da vas u porodilistu tretiraju kao ljudsko bice, to morate dodatno da platite. I to svi znamo. Ni moje iskustvo nije bilo mnogo lepse ni prijatnije u Visegradskoj.


Sandramj, hvala za priču.
Nisam shvatila da li želiš da ona bude objavljena i na vebsajtu koji je u pripremi ili ne?
Ako znaš o kakvom je sajtu reč?
Ako znaš i hoćeš, trebala bi mi samo još godina kad je bio porođaj, pa da to zavedem kako treba.
Pozdrav tebi i ćeri.
Unfuckable Unfuckable 09:56 09.10.2008

Re: *

ček, hoćeš da kažeš da i porodilja koja je dobro kao i porodilja koja ima komplikovan postop tok ( a porodile se istog dana, carskim) izlaze u isto vreme iz šokare, no matter koja je u kakvom stanju ?
dakle : izbaciće iz šokare i onu kojoj nije dobro ?
ili je ipak procedura : intenzivna - 3 dana - minimum (zavisno od stanja) ?
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:12 09.10.2008

Re: *

Ne, neću to da kažem.
Hoću da kažem da lekar mora svakoj porodilji ponaosob da propiše da li joj treba 1, dva ili više dana intenzivne nege, a ne da sve automatski šalje na 3 dana.

Ne, tri dana nije i ne može biti MINIMUM.
Izuzev ako materice naših žena nisu drugačije od materica Engleskinja, Kanađanki, Belgijanki, Norvežanki...
A ja mislim da nisu.
Unfuckable Unfuckable 10:23 09.10.2008

Re: *

pa ok, aj zamislimo sada porodilju koju, malo razmaženu, ali u dobrom stanju, eksportuju iz šokare recimo - posle par sati ....kapiraš li nivo nevolja kojem bi bili izloženi u slučaju nastupanja nekih komplikacija ? Bilo bi ono : "Životinje, posle operacije izbacili ženu iz šokare na nesterilno odeljenje....etc, etc"...
svetu je nemoguće ugoditi, zato je najbitnije ne napraviti šajze koje možeš izbeći.
U šokari su stvari ipak pod kontrolom, a carski rez jeste hirurgija, no matter što ovde pokušavamo da ga svedemo na vađenje zuba, a totalna je - totalna
parobrod parobrod 10:41 09.10.2008

Re: *

1. broj kompikacija je veci kod porodjaja carskim rezom,
2. poroditi se kod kod kuce je opasno i za majku i za dete,
3. nije vazno sta je skuplje nego sta je primereno i bolje.

Stvarno mi je zao sto je situacija u Srbiji takva da se mnoge stvari ne rade kako treba, na primer da se pacientu pogotovo trudnici, ne zove se bez veze to drugo stanje, od a do s pred porodjaj ne objasni kako to izgleda sa prakticne strane, ne samo vezbe disanja pred porodjaj,nego i sta je to carski rez , zasto je neophodan , ako je neophodanm, kakvi i koji su rizici, sta moze drugacije da se uradi , ako treba intenzivna nega , zasto i koliko dugo. da li su moguce kompikacije, ako jesu koje su.
Sta se desava kada se stvari iskompkuju.

Vidim ostali ste bez zuba tokom intubacije, to je kompkikacijea koja je poznata . ali je moglo da vam se kaze ,. da li imate zubnu protezu i kakvu ,... itd.
Carski rez moze da se radi u epiduralu , u svetu se tako i radi ...

U nekim bolnicama koje imaju pacijente sa periduralnom anestezijom paciejnti su u poluintezivnoj nezi.
i da u svajcarskoj su dozvoljene mrezste gace u porodilistu


Brooklyn Brooklyn 11:03 09.10.2008

Re: *

1. broj kompikacija je veci kod porodjaja carskim rezom,
2. poroditi se kod kod kuce je opasno i za majku i za dete,
3. nije vazno sta je skuplje nego sta je primereno i bolje.


1. da, ali je u danasnje vreme, u zemljama sa modernom medicinom skoro zanemarljiv. tj, broj komplikacija kod vaginalnog porodjaja je mali, a carskim rezom pod epiduralom malo veci, ali jos uvek mali, i na zeni, a ne na doktoru treba da bude da odluci kakav rizik zeli da preuzme.
2. isto, kao pod jedan. ne lekaru treba da bude da da majci sve objektivne informacije koje porodilja zatrazi, a na porodilji da odluci sta zeli.
3. naravno da je vazno sta je skuplje, jer su mogucnosti finansiranja svakog drustva ogranicene, a siromasnog kao sto je srpsko jos ogranicenije.

zbog takvih sto razmisljaju kao ti je i stanje delimicno takvo kakvo jeste; dosta vise te komunisticke arogancije gde neki parobrod ili lekar sve najbolje znaju sta je bolje za nekog drugog i dozvoliti ljudima da sami odlucuju o svom telu i sta je najbolje za njih.

Re: *

polako booklyn :))
u srbijicu jos nije dosao taj trend da korisnik zdravstvene zastite ima pravo da bira na osnovu informacija koje je duzan da mu obezbedi njegov lekar. to je stvar i sistema ali i zdravstvene kuture. moje iskustvo iz srbijice pre 5 godina i ono sto cujem od rodbine i prijatelja sad je da nasi ljudi u stvari vise vole odgovornost za svoju buducnost gurnu u tudje ruke, tako da ako nesto podje lose, uvek moze drugi da se okrivi. postujuci pravo pacijenta da ne zeli da zna sta mu se desava, sto je sasvim legitimno, narocito ako je u pitanju neizleciva bolest, nas svet voli da mistifikuje zdravstveni problem, kao njima se desava nesto sto nikad nikom nije. ovo je narocito popularno medju zenama iz pasivnih krajeva, koje su kod kuce vecito izrabljivane. bolest je njihova prilika da postanu centar paznje i brige.
Unfuckable Unfuckable 11:12 09.10.2008

Re: *

i dozvoliti ljudima da sami odlucuju o svom telu i sta je najbolje za njih.


super.
Ok, onda - kada dođe vreme, ti odluči da li želiš ili ne carski rez, nema tu šta neki tupavi lekar da se pita, no matter koja je situacija - tvoja ima da bude poslednja.
Nadogradnja : a da pokušaš sama ida ga izvedeš, u lokalnoj, za početak - mora da postoji neki sajt ili emisija koji bi rado dali tutorial "How to...." ?

Re: *

Unfuckable
i dozvoliti ljudima da sami odlucuju o svom telu i sta je najbolje za njih.
super.Ok, onda - kada dođe vreme, ti odluči da li želiš ili ne carski rez, nema tu šta neki tupavi lekar da se pita, no matter koja je situacija - tvoja ima da bude poslednja.Nadogradnja : a da pokušaš sama ida ga izvedeš, u lokalnoj, za početak - mora da postoji neki sajt ili emisija koji bi rado dali tutorial "How to...." ?

lekra je duzan da te obavesti o prednostima i manama svih dostupnih opcija lecenja u datom trenutku, a ti na osnovu ovih informacija biras sta zelis. tako se to radi u uk.
Brooklyn Brooklyn 11:21 09.10.2008

Re: *

Ok, onda - kada dođe vreme, ti odluči da li želiš ili ne carski rez, nema tu šta neki tupavi lekar da se pita, no matter koja je situacija - tvoja ima da bude poslednja.

pa naravno. ili ti mislis da lekar treba da bude vlasnik mog tela jednom kad udjem u sistem zdravstvene zastite, i da nema ja tu sta da se mesam i odlucujem sta ce da se desi sa mnom?

Nadogradnja : a da pokušaš sama ida ga izvedeš, u lokalnoj, za početak - mora da postoji neki sajt ili emisija koji bi rado dali tutorial "How to...." ?

ovo uopste ne razumem. sta si hteo da kazes? da ponovim, na lekaru je da da sve relevantne informacije i da savetuje sta on licno misli da je najbolje, a nase pravo je da odlucujemo sta ce se raditi na nasim telima. dakle, u redu je da neko prepusti lekarima da odlucuju o njemu ako tako zeli, ali sistem koji ti ne dozvoljava da sam odlucujes o svom zivotu i svom telu je uzasan. a da je nas sistem takav je najvidljivije bas kod porodjaja, jer zena nema bas nikakv izbor, nego mora da ide u bolnice na milost i nemislost lekara i naci sestara.
dragoljub92 dragoljub92 11:28 09.10.2008

Re: *

1. ja smatram da je carski rez zdraviji za dete, jer prolazi kroz manju traumu kada se radja tako.

samo da te pitam.da li si ti videla kako se radi carski rez.ja nisam kod čoveka ali sam video kod životinja i teško da je to manje traumatično za bebu.mguće da grešim,ovo nije moje polje.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:29 09.10.2008

Re: *

pa ok, aj zamislimo sada porodilju koju, malo razmaženu, ali u dobrom stanju, eksportuju iz šokare recimo - posle par sati ....kapiraš li nivo nevolja kojem bi bili izloženi u slučaju nastupanja nekih komplikacija ? Bilo bi ono : "Životinje, posle operacije izbacili ženu iz šokare na nesterilno odeljenje....etc, etc"...


Čekaj malo.
Ako je lekar pregleda KAKO TREBA (a ne brzo čitanje kartona), i zaključi da je ok, da ne mora na intenzivnu, kakve pa komplikacije mogu da nastupe? Ako nastupe, znači, nije je pregledao kako treba.
Ali, recimo i da ima komplikacija koje se ne mogu na tom pregledu baš prognostikovati, nego iste nastupe nakon što je ona već otpuštena s intenzivne nege - ako nju tamo gdi leži nakon intenzivne lekari i sestre pregledaju i obilaze KAKO TREBA, na vreme će se uočiti da počinju komplikacije, i vratiće je nazad na intenzivnu.

Svodi se na to da se posao NE RADI KAKO TREBA.
Nego kako je najlakše.

carski rez

po mom misljenju, carski treba da se radi kad postoji razlog zasto prirodni porodjaj nije moguc ili bi bio rizican. prirodni porodjaj je fizioloski mehanizam. prolzak bebe kroz porodjajni kanal stimulise lucenje mleka kod majke. posle carskog reza je tesko dugo sedeti i podizanje teskih stvari pa cak i deteta je bolno i moze da dovede do problema. ako zena zeli da ima vise dece, situacija postaje komplikovana posle 2 carskog reza.
naravno, svako bi trebalo da ima pravo da bira.
Brooklyn Brooklyn 11:35 09.10.2008

Re: *

samo da te pitam.da li si ti videla kako se radi carski rez.ja nisam kod čoveka ali sam video kod životinja i teško da je to manje traumatično za bebu.mguće da grešim,ovo nije moje polje

pazi, ja nisam lekar, ja sam samo nick u cyberspace-u tako da ne savetujem nikom da ovo uzima zdravo za gotovo. a ja sam misljenje stekla na osnovu onoga sto sam citala.
Unfuckable Unfuckable 12:01 09.10.2008

Re: *

pa ovako : mislim da se u većini slučajeva carski radi ili kada je već prvi put rađen ili kada, tokom porođaja postane jasno da je ultima ratio .Situacije kada se već pre porođaja zna da će se ići na carski zbog određenih medicinskih razloga, utvrđenih tokom graviditeta, ne ubrajam ovde
Dakle, teško da pacijent može i treba da određuje "šta će biti sa njegovim telom" kako se to ovde slobodoumno ali patetično zahteva.
Takođe : lekar treba da upozna pacijenta sa svim opcijama, ali - hajde da vidim koja od vas će biti raspoložena za objašnjavanje u momentu kada plod dobija tahikardiju jer je pupčanik omotao vrat, a porođaj iz eutokije prešao u gravis (iz normalnog u teški) i kada je carski rez - ultima ratio ?

Našem zdravstvu treba "tresti kavez", i treba zahtevati poboljšanje usluge, odnosa prema poslu i pacijentima, naročito - treba tražiti da se preispitaju ili ujednače procedure po porodilištima - ali, hajde da se ne igramo lekara više, pliz
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:04 09.10.2008

Re: carski rez

posle carskog reza je tesko dugo sedeti i podizanje teskih stvari pa cak i deteta je bolno i moze da dovede do problema


Pa, ja stvarno ne znam, ja nisam takvih problema uopšte imala.
Zahvaljujući epiduralnoj anesteziji, koju mi je anesteziolog ostavio 4 dana po operaciji, bolovi su bili minimalni, a vrlo brzo sam posle toga mogla da radim sve normalno.
DAkle, samo tih prvih nekoliko dana po operaciji, bolovi su grozni, ali tu je epidural, i to rešava taj problem, i majka može lepo da s detetom radi sve i šta treba, a da ne pati od bolova.
Brooklyn Brooklyn 12:08 09.10.2008

Re: *

hajde da se ne igramo lekara više, pliz

pa evo, ana je lekar, sa iskustvom u srbiji i uk. ana kaze da je u UK bas tako kako ti mislis da ne treba. a i ana i svi na ovom blogu koji su se javljali iz UK kazu da je zdravstveni sistem u UK bolji od Srbije; izmedju ostalog i zato sto omogucava ljudima da se, kako ti to kazes "igraju lekara"; tj. zahtevaju informacije i sami odlucuju o toku svog lecenje / porodjaja.
Brooklyn Brooklyn 12:14 09.10.2008

Re: *

plus sto nisam govorila o spasavanju zivota, nego pre svega o tome da zena treba da ima pravo da odlucuje gde ce se i kako poroditi.

ovo prvo, kada je neko zivotno ugrozen je posebna prica. npr. da li jehovinom svedoku treba na silu dati infuziju da bi mu se spasao zivot i sl. je posebna tema, tako da ne bih da ulazim u to.

kazes: hajde da vidim koja od vas će biti raspoložena za objašnjavanje u momentu kada plod dobija tahikardiju jer je pupčanik omotao vrat, a porođaj iz eutokije prešao u gravis (iz normalnog u teški) i kada je carski rez - ultima ratio

ali gde sam ja rekla da zena ne treba da kaze lekaru da radi sta on misli da je najbolje, bez diskusije, ukoliko dodje do komplikacije? to niko ne spori.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:18 09.10.2008

Re: *

Takođe : lekar treba da upozna pacijenta sa svim opcijama, ali - hajde da vidim koja od vas će biti raspoložena za objašnjavanje u momentu kada plod dobija tahikardiju jer je pupčanik omotao vrat, a porođaj iz eutokije prešao u gravis (iz normalnog u teški) i kada je carski rez - ultima ratio ?


Ako je hitna situacija, onda nema debate.
Ali, ELEMENTARNA STVAR je da lekarka mene pogleda u oči i da mi kaže: "Krugolina, CTG divlja zbog toga, toga i toga. Dešava se to i to. Mi moramo sad da idemo na carski rez."

A ne da se zgleda s kolegama, pa pogleda u plafon, prevrne očima i kaže ko zna kome (svakako ne meni): "Idemo na carski."

Ni zašto, ni kako, ni zbog čega, ni šta se dešava...
Unfuckable Unfuckable 12:20 09.10.2008

Re: everybody wants to be a .....

pa,
ja se samo nadam da nisam ostavio ništa nedorečeno, tj da sam bio vrlo konkretan, i da će prisutni medicinari takođe malo konkretnije razjasniti babe i žabe zainteresovanim blogerima
Nisam rekao da ne treba tako da bude u UK, nego - izgleda - čitamo različito isti tekst. Verujem da će ti već neko bolje objasniti koliko se zaista u UK pacijenti igraju lekara...
A i moj reply si pročitala do pola, očigledno.
Takođe : lekar treba da upozna pacijenta sa svim opcijama, ali - hajde da vidim koja od vas će biti raspoložena za objašnjavanje u momentu kada plod dobija tahikardiju jer je pupčanik omotao vrat, a porođaj iz eutokije prešao u gravis (iz normalnog u teški) i kada je carski rez - ultima ratio ?
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:21 09.10.2008

Re: *

Našem zdravstvu treba "tresti kavez", i treba zahtevati poboljšanje usluge, odnosa prema poslu i pacijentima, naročito - treba tražiti da se preispitaju ili ujednače procedure po porodilištima - ali, hajde da se ne igramo lekara više, pliz


Slušaj me dobro sada: ja sam više nego jednom uhvatila lekare da ne znaju ono što bi morali znati, a što sam ja ovako u slobodno vreme "načitana" znala.

Da izvineš, ali u Srbijici (vidim svi joj tepaju, pa sad ima da počnem i ja), igrati se lekara je NEOPHODNO.
Unfuckable Unfuckable 12:26 09.10.2008

Re: *

hm, ok - šta reći nego : igrajte se lekara.
Srećno
sandramj sandramj 12:46 09.10.2008

Re: *

pozdrav Krugolina,

nemam pojma o kom se sajtu radi, danas se prvi put ukljucih u ovu pricu. Nadam se da ces me uputiti. Inace porodjaj je bio 2005. god.

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 13:16 09.10.2008

Re: *

lekra je duzan da te obavesti o prednostima i manama svih dostupnih opcija lecenja u datom trenutku, a ti na osnovu ovih informacija biras sta zelis. tako se to radi u uk.


jeste tako je i u USA. lekar te obavesti o prednostima i manama i onda ti lepo odluchish shta ces sa svojim telom da radish. kad je carski u pitanju najceshce trudnica odabere koji joj dan odgovara ( a koji je blizu termina)pa usaglasi sa lekarom i gotovo. ima ovih sluchajeva kolko ocesh. chak i da je zhena imala prvi porodjaj carski rez, a oce drugi prirodan i to je dozvoljeno a kod nas mislim da je po automatizmu ako si imala carski onda tako teraj do kraja. ovde nema intenzivne posle carskog reza, nego odma dobijesh svoju sobu i imash osoblje na raspolaganju kad god zazhelish. eto it is that simple. ali ima se para ovde ...(bar se tako chini)
Spiridon Spiridon 13:23 09.10.2008

Re: *


Brooklyn
ne znam zasto je u srbiji neophodno da zene posle carskog reza idu na intenzivnu. u svetu je to uobicajen postupak i zena bira da li zeli vaginalni porodjaj ili carski rez; posle carskog reza ide kuci sutradan


jeste, zena posle carskog ide kuci sutradan ako zivis u USA, radis kao raznosac pica i imas zdravstveno osiguranje koje pokriva 500 $ bolnickih troskova =]

marco_de.manccini marco_de.manccini 14:30 09.10.2008

Re: *

a totalna je - totalna


ne znam unf. mozhda postoje i razlichite totalne. ja sam jednom bio pod totalnom za jedam mali zahvat i pustili su me kuci istog dana. 4 sati posle zahvata su me "posmatrali" u jednoj sobi u koju je i njanja mogla da ulazi i izlazi i onda rekli nije ti nishta, hajde kuci.

mislim da ono shto s vremena na vreme pishe ana-sa-prezimenom treba svi pazhljivije da chitamo. struchno je lice, videla je stvari i u srbiji i u uk, i vidi se da je voljna da gleda na stvari realno i da proba da objasni.

i kad sam je vec pohvalio, odmah da kontriram. ne treba MBA tip da se zaposli u bolnici. oni vec znaju kako da izvuku vishe para iz zdravstvenog fonda. drzhe sve ljude (trebalo ili ne) po tri dana na intenzivnoj, pa josh chetiri u obichnoj. to je odlichan metod za uzimanje para. ministarstvo treba da zaposli MBA tipa. pa da ovaj kazhe "shta? imali ste 50 trudnica ove nedelje i sve do jedne su morale tri dana na intenzivnu? n-e v-e-r-o-v-a-t-n-o! nemoguce! ovo se nigde ne deshava. ne dam vam pare!". pa ce sledeci put 5 od pedeset da imaju stvarne potrebe za ozbiljnijom intenzivnom negom duzhom od jednog dana (i poshto ih je samo 5 mozhda ce i imati takvu negu). A ushtedjene pare se mogu upotrebiti za bolje plate lekarima i osoblju (direktno i poshteno, a ne kroz muzhnju fonda izmishljenim procedurama i protokolima). i svima bolje.

i josh o biranju. doktor kazhe koje su opcije, objasni detalje, za-i-protiv argumente, kazhe i shta preporuchuje kao struchno lice. a pacijent bira. koliko to zvuchalo neverovatno toliko je i tachno. ovo nije "igranje lekara". ovo je aktivno ukljuchivanje pacijenta u staranje o sebi i svom zdravlju (veoma razlichito od aktivnog shetanja od shaltera na shalter da skuplja rezultate). a chak i kad imaju tu opciju da biraju, u 99% sluchajeva pacijenti kazhu "doktore uradicemo kako ste predlozhili", zato shto znaju ljudi da doktor nije tu da ih muva, nego da pomogne najbolje shto zna. ali eto ipak, srecni su shto su chuli shta je i kako je, pa su "odabrali" pravu opciju uz pomoc doktora. ovo nije "igranje lekara". ovo je "igranje ljudi". ovako kako jeste u srbiji lekari su ti shto igraju igre, i ta igra se zove "igranje bogova". veoma glupa igra. losha po zdravlje.
Doctor Wu Doctor Wu 15:20 09.10.2008

Re: *

Ana
lekar je duzan da te obavesti o prednostima i manama svih dostupnih opcija lecenja u datom trenutku, a ti na osnovu ovih informacija biras sta zelis. tako se to radi u uk.

Pa sigurno, to je jedini normalan pristup.
U normalnim bolnicama ti jasno kažu koji je rizik određene intervencije i na tebi je da to prihvatiš ili ne.
Lekar (uzgred, konsultant) pruža uslugu (trebalo bi) što bolje zna i ume a ne da izigrava mamu i tatu.
Odluku može da donese jedino i isključivo pacijent u skladu sa svojim moralnim, verskim, političkim, filozofskim, rock and roll i kakvim već ne pogledima na svet.
Kod nas su stvari totalno pomerene, socijalizam se uvukao duboko u glave a ne izlazi tako lako, i izgleda neki ljudi još uvek misle da je njihovo zdravlje u domenu lokalnog Doma zdravlja.

Re: carski rez

DAkle, samo tih prvih nekoliko dana po operaciji, bolovi su grozni, ali tu je epidural, i to rešava taj problem, i majka može lepo da s detetom radi sve i šta treba, a da ne pati od bolova.

eh, draga, ni u jednoj drugoj zemlji ne bi ostala 4 dana na epiduralu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:59 09.10.2008

Re: carski rez

eh, draga, ni u jednoj drugoj zemlji ne bi ostala 4 dana na epiduralu


A bi li dobila nešto drugo protiv bolova?
elastigirl elastigirl 18:07 09.10.2008

Re: carski rez

Krugolina Borup
eh, draga, ni u jednoj drugoj zemlji ne bi ostala 4 dana na epiduralu


A bi li dobila nešto drugo protiv bolova?


U Kanadi bi dobila Tylenol 3 (koji se samo na recept daje, kodein je opijat). Kasnije prelazis na 'obicne' Tylenol-e i/ili Ibuprofen-e (koji se mogu kupiti i bez recepta).

Re: carski rez

Krugolina Borup
eh, draga, ni u jednoj drugoj zemlji ne bi ostala 4 dana na epiduraluA bi li dobila nešto drugo protiv bolova?

naravno, ali 4 dana na epiduralu je ludilo od potencijalnog meningitisa i enkefalitisa. mozda su te zato drzli na intenzivnoj.
macak92 macak92 18:54 09.10.2008

Re: *

ne treba MBA tip da se zaposli u bolnici. oni vec znaju kako da izvuku vishe para iz zdravstvenog fonda. drzhe sve ljude (trebalo ili ne) po tri dana na intenzivnoj, pa josh chetiri u obichnoj. to je odlichan metod za uzimanje para. ministarstvo treba da zaposli MBA tipa. pa da ovaj kazhe "shta? imali ste 50 trudnica ove nedelje i sve do jedne su morale tri dana na intenzivnu? n-e v-e-r-o-v-a-t-n-o!


Pa nije tacno To samo u Srbiji moze tako da izgleda. U svakoj trzisnoj ekonomiji da bi bio dobar menadzer moras da napravis cudo od para koje imas. Ako izvuces koju kintu vise iz drzavne kase - MASALA. Ali, osnovno je ponuditi super uslugu i privuci sto vise pacijenata tako da kada i trazis pare od osiguranja i drzave (sad mesam dve stvari, jer nemam bas puno vremena da objasnjavam) mpras da dokazes da su ti sredstva neophodna zbog broja pacijenata = potrazenje za tvojom uslugom na trzistu. U tom slucaju, lose bolnice sa losim osobljem ce ostati poluprazne, svi ce hitati u one koje imaju bolju reputaciju.

Kad se stvari tako postave promenice se i odnos lekara prema pacijentima u Srbiji. Mislim da su vec nesto poceli na tu temu (imaju neke evaluacije), ali to je samo "P" od "Pocetka". a ko zna koliko smo daleko od realizacije.

marco_de.manccini marco_de.manccini 19:25 09.10.2008

Re: *

ma nema problema, neka bolnice zaposle svoje MBA ljude. tachno je da neko treba da zastupa njihove ekonomske interese. i nemam protiv da pokushaju da maksimiziraju svoje zarade.

ali ja mislim da i ministarstvo treba da zaposli svoje MBA ljude. neko treba da zastupa i ekonomske interese poreznika. i da pokushava da minimizira nepotrebne izdatke i rasipanje.

pa nek se onda oni lepo dogovore koliko trudnica od 50 bash mora da odlezhi 7 dana robije, a koliko bash i ne mora. a norme je lako naci svuda po svetu. i kad se prekardashi ministarstvo samo kazhe "e ajde dajte sada dokumentaciju da vidimo da li su stvarno svih 50 bash morale na intenzivnu". pa ako dokumentacija pokazhe da su neke bile badava osudjene na robijanje i odvajanje od svojih beba, ne samo da se ne daju pare nego se i pishu krivichne prijave.
ana.ch ana.ch 10:00 10.10.2008

Re: *

Hm... Malo sam zbunjena....

U Srbiji sam imala operaciju adenofibroma na dojci 1997 u Kragujevcu. Pod opstom anestezijom, naravno.
Nisam provela u intezivnoj ni dana. Naravno, bila sam u sok sobi dok se nisam probudila iz anestezije. Ali cim su videli da sam budna i sposobna da odgovaram na pitanja, vratili su me u moju sobu.

Znaci, intezivna nije neophodna posle svake hirurske intervencije?!? Dipl. veterinar sam po struci i znam da carski rez i operacija benignog tumora na dojci nisu operacije iste tezine. Mada su nas ucili da svaka operacija pod totalnom anestezijom nosi svoj rizik i da nema kategorizacije na "teze" i "lakse" u smislu da kod totalne uvek moze nesto da krene naopako. Ali opet, i jela sam i pila cim sam dosla k sebi. I to ne plazmu, secam se bila je pileca dzigerica u kajmaku...moj omiljeni srpski specijalitet. Mozda je to ipak zato sto sam imala dobru "vezu" za tu operaciju?!? Sto opet govori da to NIJE toliko opasno po zivot, vec upravo sto Krugolina kaze, njima je lakse, nece da se cimaju ako nesto slucajno krene lose.

Sto se tice carskog reza, kao sto sam vec rekla na drugom mestu, moj je u Svajcarskoj radjen pod epiduralnom anestezijom, tako da to ne mogu da poredim. U ovom slucaju nema ni sata u sok sobi, direktno posle opearcije idete u svoju sobu sa sve bebom, tatom, sirom i uzom rodbinom, prijateljima...svima onima kojima vi to dozvolite.

P.S. posle operacije zivotinje piju vodu cim to pozele. Uglavnom se savetuje da se hrana ne daje jedno 12 sati, ili ako je operacija uvece, onda do sutradan ujutru. Ali, mace i kuce svakako jedu jedanput dnevno, tako da ovo i nije neka deprivacija od hrane.
ana.ch ana.ch 10:52 10.10.2008

Re: carski rez

Ja sam u Svajcarskoj bila na paracetamolu od drugog dana posle carskog reza. Prvi dan su mi davali intravenozno painkiller-e. Posle manje od 24h sam ustala iz kreveta. Naravno, prvo ustajanje nikad nije lako. Ali jednom kada sam ustala, vise nije bilo problema...

Od 5 dona nisu mi bili potrebni lekovi, cak ni paracetamol, jer je bol gotovo bio nestao. Doktorka koja me je operisala mi je objasnila da je izuzetno pazila da sacuva integritet nerava i napravi sto manji rez, tako da odsustvo bola nije bilo slucajno...A beba je imala 4.500g! Rez je stvaaarno mali!
bane_lala_iz_banata bane_lala_iz_banata 11:05 19.10.2008

Re: *

mislim da je "razjebavanje" vrhunski deminutiv!vise mi deluje kao kada odes u mesaru i lepo te mesar pita da li zelis vise/manje masnu schnitzlu i onda sec,sec a komadi mesa lete unaokolo ...i jbt,da ne dozvole majci da makar zadrzi bebu 2 sekude u rukama????WTF???je*eni polupriuceni mesari....ma ova zemlja ne zasluzuje ni jednu bebu! :(
tricanyc tricanyc 15:36 08.10.2008

Jedna reč:

Horor
nikodiva nikodiva 16:05 08.10.2008

ne razumem

Draga Krugolina,

Procitala sam sve Vase tekstove u vezi porodjaja u Srbiji, i citajuci ovaj sam zaplakala, i morala da posaljem komentar po prvi put. Kao relativno "sveza" majka, porodivsi se pre godinu dana, razumem ocaj koji ste dozivljavali posle porodjaja. Ovoliku kolicinu nehumanosti je tesko objasniti medicinskim razlozima, verujte mi jer ja sam sama lekar. Ne biti u mogucnosti da vidite svoju tek rodjenu bebu tri dana je vrhunac izivljavanja, ne mogu da nadjem drugaciji izraz, sistema nad majkama.
Ja sam se porodila u bolnici u Norveskoj. Svaki, ali bukvalno svaki trenutak posle porodjaja, ne odvajavsi se ni trenutak, bila sam zajedno sa svojom bebom. I sa svojim muzem, takodje, jer ovde je dozvoljeno da otac ne samo da prisustvuje porodjaju, to se prakticno podrazumeva, nego moze da bude zajedno sa majkom i bebom sve dok ne izadju iz bolnice u tzv. "hotelu" za porodilje. Ne treba da vam pricam koliko znaci kada je otac prisutan i moze da pomogne i ohrabri kad je to potrebno.
Ja sam se istina porodila "prirodnim" putem, ali iz iskustva prijateljice koja se porodila carskim rezom znam kako je i to organizovano. Ona je bila sa bebom takodje svaki trenutak posle porodjaja, u istoj sobi, koju je delila sa jos jednom porodiljom. Ovo je jako bitno i zbog dojenja, koje je teze etablirati kod zena koje su se porodile carskim rezom, beba je sve vreme tu da stimulise proizvodnju mleka.
Treba se boriti svim sredstvima za humaniji pristup radjanju u Srbiji. Drago mi je da ste ustali protiv ove neverovatno surove prakse u srpskim bolnicama. Ne znam doduse da li vredi pisati arogantnom Milosavljevicu, sta zna covek "kako je to biti majka":)
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:57 09.10.2008

Re: ne razumem

Ona je bila sa bebom takodje svaki trenutak posle porodjaja, u istoj sobi, koju je delila sa jos jednom porodiljom. Ovo je jako bitno i zbog dojenja, koje je teze etablirati kod zena koje su se porodile carskim rezom, beba je sve vreme tu da stimulise proizvodnju mleka.


Nikodiva, hvala za komentar.
A što se ovog gorecitiranog tiče - to je tema sledećeg nastavka.
man ray loves me man ray loves me 16:18 08.10.2008

Draga Krugolina

prvo, cestitke na ne-konformiranju. da si ti bila deo Milgramovog eksperimenta, pretpostavljam da ne samo sto ne bi slusala instrukcije, nego bi na kraju premlatila i samog Milgrama. potrebno nam je vise takvih ljudi. (stara prica - jos rusi su provalili da je nacin da se kontrolise velika masa ljudi u zatvoru da se otkloni 5% "glasnih". ostali slusaju i moze da ih cuva jako mali broj strazara.)

predlazem jedan sveobuhvatan protest bivsih porodilja ispred vlade. jedan dan - tako cete se naci u vestima. mislim, ispred vlade su do sada obicno protestovali svakojaki shalabajzeri - mislim da je vreme da se to preokrene i volela bih da vidim da se tamo skupi relevantna grupa sa relevantnim problemom - a ovo mi dodje kanididat no 1. kao pop cira i pop spira - napravi od svog izbijenog zuba simbol zverskog postupanja naseg zdravstva sa pacijentima.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:52 08.10.2008

Re: Draga Krugolina

predlazem jedan sveobuhvatan protest bivsih porodilja ispred vlade. jedan dan - tako cete se naci u vestima. mislim, ispred vlade su do sada obicno protestovali svakojaki shalabajzeri - mislim da je vreme da se to preokrene i volela bih da vidim da se tamo skupi relevantna grupa sa relevantnim problemom - a ovo mi dodje kanididat no 1. kao pop cira i pop spira - napravi od svog izbijenog zuba simbol zverskog postupanja naseg zdravstva sa pacijentima.



e ovo je stvarno dobar predlog! mislim da stvarno treba i javnost da se konachno probudi i misli o ovoj temi. slati pisma je u redu ali nije dovoljno jer to mozhe da se lepo zaboravi u nekoj fioci.

ja nemogu nikako da shvatim kako je moguce da taze mama ne vidi svoju bebu toliko dugo. to je nechovechki. nema potrebe da porodilje s carskim rezom budu u intenzivnoj (bar ne ovde u USA). dobiju svoju sobu ko i ostale porodilje na istom odelenju (maternity wing) i tu su svo vreme s bebom. ako neshto treba porodilji samo pritisne dugme na krevetu (koji je ukljuchen u struju) i dodje sestra odmah. svi srecni i bez trauma. porodjajno iskustvo ostane u secanju kao neshto najlepshe u zhivotu. pa valjda su i zhene iz Srbije zasluzhile to!

eto kao shto se vidi iz komentara svih iz dijaspore svuda je slichna procedura i svuda se porodilje tretiraju kako treba. zashto to ne bi bilo tako i u Srbiji, zashto?
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:12 09.10.2008

Re: Draga Krugolina

predlazem jedan sveobuhvatan protest bivsih porodilja ispred vlade. jedan dan - tako cete se naci u vestima. mislim, ispred vlade su do sada obicno protestovali svakojaki shalabajzeri - mislim da je vreme da se to preokrene i volela bih da vidim da se tamo skupi relevantna grupa sa relevantnim problemom - a ovo mi dodje kanididat no 1. kao pop cira i pop spira - napravi od svog izbijenog zuba simbol zverskog postupanja naseg zdravstva sa pacijentima.


Nasmeja me totalno.)

Što se izlaska na ulice tiče: rano je za to, a i nepotrebno, dok se ne iscrpe sva ostala raspoloživa sredstva, makar se nama činila da ta sredstva samo u teoriji postoje.
Ja sama skoro pet godina pizdim, da prostite, zbog svega ovoga. A ništa sama nisam mogla da uradim.
Evo mi sad B92 dao prostora da to radim glasnije i jače, pa se skupilo naroda - koliko toliko - da pizdimo zajedno.
Ipak, to nije dovoljno, mada je mnogo bolje od solo varijante.
I sad treba ići dalje - pisanje ministru na redovnoj bazi, brainstorming i razmena ideja šta sve može eventualno da se pokrene i uradi...

Ali, pre i iznad svega - treba nam da privučemo pažnju medija. Dok se mediji ove teme ne uhvate KO PIJAN PLOTA i ne počnu da NA REDOVNOJ BAZI trube o tome - ništa nema da se pokrene i promeni.

Naš osnovni cilj sada bi, mislim, trebalo da bude: KAKO DA PRIVUČEMO PAŽNJU MEDIJA?
Pa da oni malko prišrafe gosn. ministra... oni to svakako mogu uraditi bolje i efikasnije nego bilo ko pojedinačno od nas.
miniko63 miniko63 12:28 09.10.2008

Re: Draga Krugolina

Imam ideju...Molila bih da me iskontaktiraš na e mail: takozvana_miniko@yahoo.com...pa da tamo prodiskutujemo o svemu!
jaglika jaglika 16:21 08.10.2008

Ah, carski rezj...

A niste se muzle? Mi smo imale tu svakodnevnu obavezu.
Vas nije bolelo, ali verujte da VRASKI BOLI.
Vecni Tomica kaze da je sve u redu. Sto malo bolje ne pita konzumente zdravstvenih usluga? imam pregrst primera kakve su te usluge! Imala vise od deset operacija + deca, roditelji, prijatelji... i njihova iskustva.

Dupla "Carica"
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:27 09.10.2008

Re: Ah, carski rezj...

A niste se muzle? Mi smo imale tu svakodnevnu obavezu.


Eh, da smo se bar muzle... ne bih posle s dojenjem prošla ko što sam prošla.
Nego, tri dana ti niko ništa o dojenju ne pominje, a posle očekuju da izbegneš mastitis.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:02 08.10.2008

Oh, dear!

Krugolina, da li ima jos nastavaka ova tvoja prica?
Voleo bih da sto pre predjes na neku drugu temu, jer su mi ruke nekako skrstene, ne mogu da iznosim svoje stavove po ovome sto pises, skoro da ih nemam. A zao mi je da te ignorisem, da se pravim kao da ne pises... jer vidim da se polomi!

Da li ti pomaze tata-Kengur? By the way, ne volim muzeve koji oplode svoje zenske, pa posle dremaju...

Hasta la vista!
macak92 macak92 00:29 09.10.2008

Re: Oh, dear!

ne mogu da iznosim svoje stavove po ovome sto pises,


E pa super. Onda si dismissed. Blogovanje nije obavezno, a ima nas poooodosta koji smo odusevljeni temom, idejom i istrajnoscu Krugoline.

Krugolina samo napred! Ako treba neka marketinska pomoc - tu sam!
kastor92 kastor92 07:43 09.10.2008

Re: Oh, dear!

vladimir petrovic
Krugolina, da li ima jos nastavaka ova tvoja prica?
Voleo bih da sto pre predjes na neku drugu temu, jer su mi ruke nekako skrstene, ne mogu da iznosim svoje stavove po ovome sto pises, skoro da ih nemam. A zao mi je da te ignorisem, da se pravim kao da ne pises... jer vidim da se polomi!

Da li ti pomaze tata-Kengur? By the way, ne volim muzeve koji oplode svoje zenske, pa posle dremaju...


I Tomica Milosavljević jedva čeka da Krugolina pređe na neku drugu temu. I ima slična osećanja prema muževima koji dozvoljavaju da njihove žene postaju njegova briga, umesto da im sami plate porođaj.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:27 09.10.2008

Re: Oh, dear!

Krugolina, da li ima jos nastavaka ova tvoja prica?


Još jedan.
Najvažniji.
Dojenje.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:31 09.10.2008

Re: Oh, dear!

Krugolina samo napred! Ako treba neka marketinska pomoc - tu sam!


E, a što dobijem juče ideju... marketinšku... još kad bi neko lud bio da je plati.)

Došlo mi sinoć da uvatim moje dete, da ga naučim da napamet kaže: "Ja hoću batu ili seku, ali mama neće da rodi dok ne poprave porodilišta. Ministre, popravite porodilišta!" pa da ga snimim i emitujem negde.
Ama, gde? )))

Posle mi mozak popila mašta totalno, pa sam zamišljala kako svi roditelji svoju decu uče slične stvari i snimaju, pa to šalju ministru, medijima...
Ama, kako? ))
macak92 macak92 19:04 09.10.2008

Re: Oh, dear!

Ja imam par besplatnih saveta kako da to uradis.
Moja spec. je marketing (advertising) i podizanje nivoa svesti ljudi.

Ja se verovatno necu poradjati u Srbiji, ali me boli da je situacija tamo tako losa.

Ako hoces kontaktiraj me na ivanjele@isu.edu
sandramj sandramj 10:13 10.10.2008

Re: Oh, dear!

Draga moja Krugolina,

ako mislis da su ovo najteze faze... porodjaj ,dojenje... hehe.. cekaj dok stignes do vakcina, kontrola,raznih decijih lekova koje zdravstveno ne pokriva, pogresnih dijagnoza, maltretiranja i roditelja i dece, obdanista
( nuzno zlo ili korisno za decu?),nezainteresovanih lekara, neobrazovanih i nevaspitanih vaspitacica... Mnogo tema tu,ocajnih u nasem drustvu koje se ticu dece ima. Zato cuvaj snagu, zivce ponajvise, ja sam i dalje pristalica toga da je ljubaznost i vaspitanje uvek prolaze.Zato ti da lepo budes vesela i raspolozena, jer to je ono sto tvoje dete od tebe preuzima.Jer ono i ne zna oko cega se ti nerviras i zasto. Ono hoce maminu toplinu,osmeh i ljubav. A kad pocne sve ovo sto sam ti gore nabrojala... zaboravices da ti se ikad desio porodjaj na srpski nacin!
debelica debelica 17:13 08.10.2008

Hvala


Zbog Vas i Vase teme koja me je zaista pogodila registrovala sam se i zelim da prenesem svoja iskustva sa porodjaja u Svajcarskoj...

1.Koje godine ste se porodili?
2005.

2. U kom gradu i porodilištu?
U Cirihu

3. Da li ste u porodilištu doživeli bilo kakve neprijatnosti? Kakve? Da li vas je neko vređao i ponižavao? Kako?
Ne, ni slucajno

4. Kako su vas oslovljavali u porodilištu? Imenom i prezimenom, ili nekim nadimcima? Kojim?
Iskljucivo prezimenom

5. Da li je bilo problema sa smeštajem ili opremom? Kakvih?
Nikakvih problema nije bilo

6. Kada ste, nakon porođaja, prvi put videli svoje dete? Koliko ste ga često viđali? Da li ste mogli da ga vidite kad god želite?
Moje dete je od momenta kada je rodjeno sve do casa kada smo posle 5 dana napustili bolnicu bilo pored mene. Ako bih zelela da u toku noci odspavam nekoliko sati, mogla sam predati dete na cuvanje u box za bebe.
Jednom sam u toku noci, probudivsi se, utripovala (verovatno pod uticajem hormona ) da je mom dete u u boxu hladno, da mu smeta svetlost i da sigurno place, krenula u potragu za njim. Umalo se nisam onesvesvestila od radosti videvsi da je box za bebe predivna, topla prostorija sa prigusenom svetloscu gde se cuje tiha muzika, a sestre sapucu ne bi li probudile nekih dvadesetak i vise beba, koje su spavale kao andjeli...Ponekad sam spavala sa sinom zajedno u krevetu. Ususkali bi se i uzivali.

7. Kada ste, nakon porođaja, prvi put podojili svoje dete? Da li je bilo problema s dojenjem? Kakvih?
Svog sina podojila sam odmah nakon porodjaja, onako krvavog i musavog. Rekli su mi da je to jako vazno, zbog refleksa koje bebe imaju neposredno u tim trenucima. Plakala sam videvsi kako dve male kapljice nekakve bele vodice izlaze iz moji grudi i svog sina, tek 5 minuta starog, kako samouvereno sisa. Neopisivo, zaista.
Kasnije, sam dobila "svoju" sestru koja mi je u svakom momentu bila dostupna i naucila me svemu, od dojenja, do povijanja i kupanja bebe. Kod kuce nam je dolazila babica da proveri je li sve u redu i kako se snalazimo, a imali smo i poseban broj telefona (24h dostupan) u koliko bi smo imali neko pitanje vezano za bebu ili probleme sa dojenjem.

8. Da li ste ikada posumnjali u stručnost lekara i lekarskog osoblja? Kada i zašto?
Ne

9. Da li ste ikada posumnjali u opravdanost nekih protokola i pravila u porodilištu? Kojih? Zašto? Kako biste ih vi promenili?
Ne. Moj porodjaj je trajao jako dugo i bio je veoma tezak. Posle dvadeset sati bolova i vodenjaka koji je pukao, bila sam otvorena tek 1cm i bilo je nemoguce da dobijem peridural. Tek nakon nekoliko sati jezivih muka uspala sam da se otvorim 4 cm i onda je dosao anesteziolg, bez ikakvih potpisa ili dodatnog placanja dobila sam anesteziju, covek je to odradio rutinski, a nadgledanje je pruzela babica, divna devojka, ne vise od 20 god. stara. Ona je bila obucena da sama odlucuje koliku ce mi dozu anestezije dati. Naredna tri, cetiri sata odmorila sam se, i prikupila snagu da zavrsim zapoceto. Pozvali su dezurnu doktorku, smanjili dozu anestezije kako bih jace osetila napone i posle sat vremena bilo je sve gotovo.
Napomenula bih da je sala za porodjaje bila sve vreme u polumraku, pitali su me da li hocu u kadu, sve vreme sam se okretala i poradjala u najrazlicitijim pozama, pitali su me cak, da li hocu ogledalo, da vidim glavicu svoje bebe. Kazu da je to dodatna motivacije za mame da se poslednji put napnu i izbace bebu.
Dok su me usivali, beba je sve vreme sisala.
Onda su mog muza, bebu i mene ostavila neko vreme nasamo. Vratili su se da foto aparatom, doruckom i kupkom, rekavsi mi da mogu da ustanem da se istusiram, dok oni okupaju i srede bebu, da bi nas kasnije slikali istavili nase fotke na internet sajt bolnice...

10. Da li ste nekoga morali potplatiti? Ako jeste, koga (zanimanje, ne ime)? Za šta? Koliko?
Ne

11. Imate li bilo kakvih drugih zapažanja ili komentara koji gornjim pitanjima nisu obuhvaćeni, a smatrate ih važnim?
Moj muz je sve vreme bio pored mene. Nije morao nikakve dodatne testove da uradi, nije ni ruke morao da opere pred odlazak u salu za porodjaj.
Moje osiguranje ovde je bazicno, bila sam smestena sa jos dve mame u sobi, poste su bile dozvoljeneu u toku celog dana. Hrana je bila hotelska. Imala sam TV, CD player, Tel. sa licnim brojem i taster za pozivanje sestre u bilo koje doba dana i noci, makar pozelela toplu cokoldu u 4 h ujutro.
Posteljina se menjala svakodnevro. Mrezaste gacice za jednokratnu upotrebu, uloske, garderobu za bebu i cepice(koji su razredjivali stolicu da bi zene bez problema zbog rane mogle da kake) dobijale smo svakodnevno.
Ono sto je je meni ostalo u secanju i sto cu zauvek nositi sa sobom jeste ODNOS LEKARA, SESTARA I BABICA prema novim mamama. Oni su nama pruzali utisak da smo jedinstvene zbog toga sto smo rodile. Da smo divne i da su oni tu da nas podsete na to njihovom svesrdnom pomocu, bodrenjem oko dojenja, toplim recima kada hormoni pocinju da opadaju i depresija pomalja svoju ruznu glavu, cak i cesljanjem i sklanjanjem zavesa sa prozora kad grane sunce, ne bi li uzivale u lepom vremenu.
OCENJIVANJE
Na skali od 1 do 10, ocenite:
- tretman koji ste u porodilištu imali 10
- ljubaznost lekara i osoblja 10
- zainteresovanost lekara i osoblja 10
- ljudskost lekara i osoblja 10

Hvala Vam na zapocetom. Ovako nesto je odavno trebalo pokrenuti. Ovo mora da ode i na sve medije. B92 kao kuca koja se svesrdno bori za socijalnu pravdu mora da pomogne. Insajder, kaziprst, cak i pescanik ako treba..
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:36 09.10.2008

Re: Hvala

Debelice, hvala na priči i na učešću.
Kengurica 025.
Taska Dana Taska Dana 17:41 08.10.2008

Mislila sam se

da li ovo da napisem pa sam ipak odlucila da da.
Moja prijateljica je odrzavala trudnocu nesto u bolnici nesto kod kuce. Opet Pristina.
Na kraju je sve poslo naopako i ona je rodila mrtvo dete.
Ostavili su je dugo vremena na stolu , samu svesnu istine i .... i onda je neko dosao da joj kaze da ustane. Ona se nekako, onako nesrecna, uplakana i bolna nekako spustila sa onog kreveta. U medjuvremenu sestra je nestala. Ona je krenula ka vratima otvorila ih i tada se saplela o nesto. Kad je bolje pogledala to je bila njena beba zamotana u neki carsav. Onesvestila se.
Od tada joj vise nikad nije bilo dobro.
NNN NNN 17:54 08.10.2008

Re: Mislila sam se

UH!
Ništa gore nisam pročitao!
j.bre j.bre 17:58 08.10.2008

Re: Mislila sam se

...

meni nije dobro
Daria Starorimska Daria Starorimska 21:31 08.10.2008

Re: Mislila sam se

Uzasno sam se potresla i sita sam se isplakala citajuci o ovom iskustvu!
MONSTRUMI!!!!!
Ne mogu nista vise da napisem jer mi iz srca izlaze bol, bes i kletve...
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:39 09.10.2008

Re: Mislila sam se

Strašna priča.
Strašna.
NNN NNN 17:52 08.10.2008

Novi tekst

...a najtužniji do sad. Plačemo.
thefreak thefreak 18:38 08.10.2008

Katastrofa!

"I, šta kažeš, to ti je 'veza', a?"

"Aha."

Hebala me veza da me hebala.

Kud je ne potplatih?!





U nekoj bolnici u Srbiji, u unutrasnjosti, lik u nekoj muci odlazi do nekog dr.koga mora da potplati da bi mu izlecio nekog milog i daje mu 50 €, a dr. mu odgovara:"Dragi prijatelju, ja sam vec doruckovao."
ZIVA ISTINA!
macak92 macak92 00:40 09.10.2008

Re: Katastrofa!

ZIVA ISTINA!


Verujem. Nema potrebe na nas udedjues.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:43 09.10.2008

Re: Katastrofa!

I ja verujem.
jaglika jaglika 13:44 09.10.2008

Re: Katastrofa!

A opaska - ' Tanka ti je pljeskavica"?
Dr M Dr M 19:00 08.10.2008

Kucni porodjaj u selu

Draga Krugolina,
Evo petog nastavka Vaseg serijala a ja tonem sve dublje. Dok sam jos na periskopskoj dubini, pre nego sto postanem batiskaf, moram da Vam ispricam kako je porodjaj izgledao u selu u kome sam radio.
Ovo nisam pisao na svom blogu, kako sam prvobitno nameravao, ovo ovde je ozbiljno, kod mene su lakse note.
Selo je imalo babicu, zenu pedesetih godina, majku dvoje dece, koja je prvih dvadeset godina karijere provela u nekom selu u Bosni i odande donela iskustvo, naglasak i naviku da odlazi na pocinak tek kad otvori cetvrto paklo Filtera 57.
Svaku trudnicu u selu, oko 60 godisnje, vodila je kroz “drugo stanje” od pocetka, objasnjavala im i ono sto nisu znale da pitaju, ako nisu dosle na zakazani pregled isla je da ih potrazi kod kuce. Uvodila ih je kod lekara preko reda, nego sta, i izvlacila lekara iz njegove ordinacije u ginekolosku, da pregleda trudnicu odmah, bez obzira na guzvu u cekaonici.
Nedelju dana pred termin porodjaja vec je alarmirala lekara i patronaznu sestru, tri dana pred termin je diktatorski zavladala kucom buduce porodilje, terajuci ukucane da naprave Veliko spremanje a soba u kojoj ce da se obavi Veliki dogadjaj se svakodnevno dezinfikovala Asepsolom i Tegom 51.
Oko 15 dana pre termina, posle zajednickog pregleda, savetovali smo trudnicama sa rizicnim trudnocama i nepravilnim polozajem ploda odlazak na porodjaj u bolnicu, ako prihvati, nasa je kad se vrati, ako ne prihvati radicemo najbolje sto umemo.
Trudnice su najcesce odbijale odlazak u bolnicu a razlog koji su navodile nije bio nista od ovog sto citam ovde, razlog je bio sto je u bolnici epiziotomija bila deo “protokola’, u selu smo pazili da ne dodje do cepanja medjice, babica je masirala medjicu tako da je olabavi i da ne dodje do suvise naglog sirenja.
Za nekoliko godina koliko sam radio sa tom babicom “pocepala” se samo jedna porodilja. Nju smo mojim kolima prebacili, babica, patronazna sestra i ja, u bolnicu.
Procedura porodjaja- kako bebe nemaju sat, radjaju se, najcesce van radnog vremena. U tom slucaju, babica saceka lekara ujutro, sa lepim vestima i odmah ga odvede da poseti majku i dete, pregleda ih i, ne zgrazajte se, popiju casicu rakije u zdravlje deteta. To stvara neki osecaj zajednistva medju ucesnicima poduhvata i lekar vise nije neki nadmeni stranac nego nesto kao polukum tom novom pridoslici u nas svet.
Cim se beba rodi i obradi se pupak, dete se polozi na majcin stomak, pokrije se dobro i ostane tako 15-20 minuta, dok se ne smiri i ne prestane da place. Onda tek nastupa ona prica sa kupanjem, povijanjem i sisanjem. Tek tada muskarci, koji su bili u drugoj prostoriji, smeju da udju i da vide bebu. A vec su poceli da piju, jos kad su culi prvi plac.
Problema sa negom, spavacicom, gacama nema, zena je u svojoj kuci.
Babica i patronazna sestra obilaze majku i dete sledecih sedam dana svakodnevno, posle ako ima potrebe. Lekar sedmog dana obavezno, pre i posle na zahtev bilo koje od zainteresovanih strana.
Nikakva cirkulacija novca-ruke bi nam se osusile.


NNN NNN 22:08 08.10.2008

Re: Kucni porodjaj u selu

Ali to i nije lekar, to je više polukum. U bolnicama najviše nedostaje taj osećaj bliskosti i ljudskosti.
Dr M Dr M 22:55 08.10.2008

Re: Kucni porodjaj u selu

U bolnicana najviše nedostaje taj osećaj bliskosti i ljudskosti.


Da, napravio se rov izmedju medicinskog osoblja i pacijenata.
"Beli mantili" bi morali da stvore kod pacijenata osecaj da su na istoj strani, da zajedno teze istom cilju.
Mislim da bi medicinski radnici morali prvi da pruze ruku razumevanja preko tog rova a da svoje frustracije zbog bednih uslova u kojima rade i mizernih plata kojima su nagr(a)djeni usmere na pravog krivca-drzavu, a ne na one koji su im pri ruci, pacijente.
macak92 macak92 00:39 09.10.2008

Re: Kucni porodjaj u selu

Ovo mi je jednako nateralo suze na oci kao i sve ovde tuzne i srecne price iz porodilsita u ovom i svim prethodnim nastavcima Krugolinine borbe za prava porodilja.
thug_b thug_b 01:12 09.10.2008

Re: Kucni porodjaj u selu

ma vi, dr m, lazete da ste doktor

salim se... jedno vreme mi se ta prica oko shvatanja "zakletve" u srpskih lekara cinila donekle objasnjivom, da ne kazem razumljivom, i smatrala sam da su i pacijenti ovakvom stanju u zdravstvu doprineli koliko i famozne okolnosti.
sada vise ne - ne mogu da zamislim da je toliko mnogo ljudi koji pored svih ovih horor prica (a svako od nas ima bar jednu) ne bi postovali lekara kao sto je dr m (ako je uopste lekar)))) i ne bi takve lekare podrzali u naporima da se izbore za bolje plate i bolje uslove za rad.
takamatsu takamatsu 08:10 09.10.2008

ja sam matora i cinična...

Mislim da bi medicinski radnici morali prvi da pruze ruku razumevanja preko tog rova a da svoje frustracije zbog bednih uslova u kojima rade i mizernih plata kojima su nagr(a)djeni usmere na pravog krivca-drzavu, a ne na one koji su im pri ruci, pacijente.


Mislim da bi medicinski radnici morali, na prvom mestu, da ZNAJU.
Dakle, da se ukinu registrovane i dobro poslujuće firme, osnovane od strane profesora fakulteta, "konsultantskog" tipa, koje služe za prodaju ispita/ocena na Medicinskom.
Dalje, da "voskrsnu" davno pokojni profesori koji su učili studente da slušaju pažljivo one kojima služe (tačan citat jednog profesora interne medicine), da ne oslovljavaju pacijente sa "ova holecista" ili slično, da vode računa o samodisciplini, o radnom vremenu (kojeg nema, za ozbiljnog lekara), o sopstvenom i tuđem dostojanstvu, i još ihahaj koječemu...
Kako rekoh, ja sam mator i ciničan čovek, jer je moje duboko uverenje da mala plata i mizerna oprema nisu izgovor ni za šta. Uvek sam mislila, i danas mislim, da ponekom lekaru možete dati i 15.000 eur platu, od njega nećete načiniti ni čoveka ni doktora.... A kako se to drugačije može, to zaista ne mogu ni u najluđim snovima da smislim.....:(.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:46 09.10.2008

Re: Kucni porodjaj u selu

ma vi, dr m, lazete da ste doktor


))))))
Odudara, zar ne?

E, pa takve treba staviti da budu načelnici, a ne ove "Sve ću da vas tužim Slobčetu!"
Ima ih kao što je Dr M, ima. Dovoljno da se popune sva načelnička mesta, i još da ih pretekne.
Pa oni da zavode standard i red, a ne najbolje drugarice Slobčeta.

Dottore, hvala na priči.
Topla i greje, kao i sve vaše priče.
schnappi_m schnappi_m 00:35 11.10.2008

Re: Kucni porodjaj u selu

epiziotomija


Kada Dr M već pominje epiziotomiju, evo nešto zanimljivo!
Link: http://www.bebac.com/index.php?show=category&int_catID=137

"Kako da negujem ranu od epiziotomije?

Najbolja nega rane od epiziotomije je sušenje. Dakle, nikako nemojte da oblačite gaćice (ako je to baš neophodno onda navucite specijalne mrežaste)..."

kastor92 kastor92 20:03 08.10.2008

Hvala, Krugolina

Užasno je teško čitati vaše svedočanstvo o vašem iskustvu. Teško da mogu i da imam petlje da ozbiljno i zamislim kako ga je doživeti. Nisam nikakva svilena seka Persa, smrti i ljudskih patnji sam se nagledao u životu, a ipak mi često naterate suze na oči. Hvala vam što ste skinuli zavesu sa te stravične slike koja se krije iza Tomicinog samozadovoljnog smeška. Pišite i ne posustajte i svu prepisku sa svim institucijama objavljujte bar ovde. Veliku stvar ste učinili i ako ohrabrite samo još jednu-dve ojađenu i zaplašenu majku ili oca da i oni javno progovore.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:48 09.10.2008

Re: Hvala, Krugolina

Kastore, hvala na lepim rečima.
I ja se nadam da će žene skupiti hrabrosti da progovore.
Nije reč o tome da se one plaše da pričaju u javnosti.
Plaše se da se same s tim užasnim uspomenama suoče.
To je problem.
To boli jako, jako dugo - zauvek.
Narator Narator 21:24 08.10.2008

Zaista je važno

Tema koju ste pokrenuli je zaista važna. Prosto ne mogu da dodjem sebi, jer prebiram po glavi, zašto se do sada žene nikada nisu odvažile da ovu glupu, surovu i bezdušnu istinu pljunu u lice toj našoj, tako bolesno "muškoj" državi. Ili taj neki Tomica to i ne zna. Njegova žena, sestra... su se valjda porađala drugačije? Ili su se i one mučile, trpele maltretiranje i ponižavanje? Ili to naši muški politički zastupnici ne smatraju važnim? Možda su, prosto, kao Hrišćani, prihvatili da "žena treba da rađa u mukama", da je to jedino moguće i dobro.
Odnos lekara i sestara prema porodiljama je u gotovo svim našim bolnicama glup, nezainteresovan i surov. Zašto? Zašto toliko ne poštuju ženu koja je na svet upravo donela novi život, ni njenu potrebu za podrškom, osmehom, radošću?
Priznajem, ne razumem sve to. I jako, jako sam ljuta. Između opstalog, i na sebe. Jer sam prošla slično kao autorka inicijalnog teksta, ali sam ćutala. Bila sam srećna što sam im umakla, i došla svojoj kući. Posle svega, želela sam samo da zaboravim sve glupe i ponižavajuće stvari kroz koje sam prošla. Valjda sam zato i ćutala.
Podržavam svaku pametnu akciju. Možda je vreme da se nešto zaista promeni!
Predlog: možda bi bilo dobro da svi koji smo se javili u diskuiju povodom ove teme, tokom vikenda sročimo uljudno i ozbiljno pismo, sa zahtevom da gos'n ministar pod hitno preduzme konkretne aktivnosti na stvaranju humanih uslova za porođaj, porodilje i novorođenčad u svim našim porodilištima, i da to mail-om pošeljamo ministru lično.
Kad dobije 50 ili 150 mailova na istu temu, verovatno će morati da reaguje. B92 bi mogao da podrži takvu akciju.
Ovo je samo jedna od mogućnosti, verovatno ih ima mnogo.
Prihvatiću svaki normalan i pametan predlog, jer: nešto zaista treba preduzeti.
Izeš nas, ako i posle ovake diskusije ostane tišina.
audrey92 audrey92 21:29 08.10.2008

Re: Zaista je važno

Predlog: možda bi bilo dobro da svi koji smo se javili u diskuiju povodom ove teme, tokom vikenda sročimo uljudno i ozbiljno pismo, sa zahtevom da gos'n ministar pod hitno preduzme konkretne aktivnosti na stvaranju humanih uslova za porođaj, porodilje i novorođenčad u svim našim porodilištima, i da to mail-om pošeljamo ministru lično.
Kad dobije 50 ili 150 mailova na istu temu, verovatno će morati da reaguje.


Nesto tako sam i ja predlozila na proslom blogu, i jos uvek mislim da bi imalo smisla. Krugolina, napisi nam samo adrese na koje treba poslati mejlove, pa da im zagusimo inbox.

Jedina kvaka: sta ako tamo niko ni ne proverava elektronsku postu...?
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:35 08.10.2008

Re: Zaista je važno

Ja se uzdržavam od komentara, jer stvarno moram prvo da se unormalim, razbilo me pisanje ovog.
Nije čudo što žene ćute.
Znate li koliko je bolno sve to prizvati ponovo?

Ali, evo, samo da postujem adrese iz ministarstva koje sam od jednog extra kompjuterski pismenog blogera dobila, jer je on skinuo iz nekakvoga source-a, štatijaznam:

Ministar - kabinet.zdravlje@zdravlje.sr.gov.yu

Sekretar - sekretarijat@zdravlje.sr.gov.yu

Savetnik za prava pacijenta - maja.ivetic@zdravlje.sr.gov.yu

Sektor za međunarodnu saradnju - office_sir@zdravlje.sr.gov.yu

Sektor za zdravstveno osiguranje - zdravstveno_osiguranje@zdravlje.sr.gov.yu

Sektor za organizaciju zdravstvene službe i zdravstvenu inspekciju - ivana.misic@zdravlje.sr.gov.yu

Primarijat - primarijat@zdravlje.sr.gov.yu
---------------

A šta im je to primarijat?

zackk zackk 21:50 08.10.2008

Re: Zaista je važno

Najstrasnije od svega je to sto su u tim trenucima najpotrebniji briga, podrska, lepa rec, postovanje, strpljenje, razumevanje i optimizam.
Ne kostaju nista ni budzet ni Tomicu.
Al treba da kostaju mnogo one koji na gorepomenute zaborave ili ih okrenu zlo i naopako.
tyson tyson 23:49 08.10.2008

Re: Zaista je važno

Kakvu konkretnu reakciju (ili akciju?) očekujete od ministra?
takamatsu takamatsu 05:27 09.10.2008

Re: Zaista je važno

A šta im je to primarijat?


Ako se dobro sećam, Primarijat je telo pri Srpskom Lekarskom Društvu koje dodeljuje zvanje primarijusa lekaru predloženom od strane udruženja.
miljanah miljanah 12:15 09.10.2008

Re: Zaista je važno

Krugolina Borup

Ministar - kabinet.zdravlje@zdravlje.sr.gov.yu
Sekretar - sekretarijat@zdravlje.sr.gov.yu
Savetnik za prava pacijenta - maja.ivetic@zdravlje.sr.gov.yu
Sektor za međunarodnu saradnju - office_sir@zdravlje.sr.gov.yu
...


Zar nije skoro bilo da je proces transformacije internet domena .yu u .rs (Republika Srbija) zavrsen, ili to jos traje? Odnosno, da li se poruke poslate na .yu automatski preusmeravaju na .rs?

Za Krugolinu: svaka cast na temi, hrabrosti, upornosti. Sve, sve sve najbolje!!!
Preporuka x 1000000
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:52 09.10.2008

Re: Zaista je važno

tyson
Kakvu konkretnu reakciju (ili akciju?) očekujete od ministra?


Očekujem elementarnu stvar - da mi odgovori na pitanja.
Makar mi samo rekao da sam pogrešila adresu na koju sam ih poslala.
Valjda će me uputiti na pravu.
To što se emailova tiče.

A što se drugog tiče, tek zbijamo redove i smišljamo šta ćemo i kako ćemo.
Ono što bih ja volela je da krajnji rezultat bilo čega što se smisli bude ministrovo hitno skretanje pažnje i energije na reforme i upristojavanje porodilišta.

Koliko porodilišta uopšte postoji u Srbiji, zna li neko?
Ne može biti više od 20, jel' tako?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana