Društvo| Ekologija| Životinjski svet

MAZUT U SAVI

albicilla RSS / 14.10.2008. u 19:29

Mazut nije štetan
Mazut nije štetan
U Beogradu je danas, između Gazele i Brankovog mosta, iscureo mazut. Neki ‘stručnjaci' (nisam iz vesti shvatio koji) su požurili da objave kako to ne ugrožava biljni i životinjski svet u reci.

Jedva kilometar nizvodno leži zaštićeni rezervat Veliko Ratno ostrvo čijim vodama rone ugrožene vidre, te nutrije i bizamski pacovi, i uz koje se, dok ovo pišem, zadržava šest labudova grbaca, zajedno sa brojnim običnim i sinjim galebovima, liskama, plovkama gluvarama, malim gnjurcima, vodomarima, sivim čapljama, ugroženim malim vrancima, itd. A mazut će se taložiti, gde drugde, do gde i svi nanosi koje Sava sobom nosi - baš na obale Ratnog ostrva, kao i naspramnu obalu kalemegdanskog Donjeg grada.

Ipak, ne treba da brinem jer mazut nije štetan po biljni i životinjski svet u reci - kažu stručnjaci. Sad mi je vidno lakše.

Atačmenti



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ssvetlana92 ssvetlana92 20:29 14.10.2008

Uteha!

Bolje tako da nas uteše, nego da se nerviramo što niko neće ni prstom mrdnuti! Ni mi, ni oni!
MilutinM MilutinM 20:48 14.10.2008

Preživljavanje

"Stručnjaci" će reći da su te ptice otporne na sve kada su preživele onu gungulu kada je na Ratnom ostrvu odražan muzički festival pre nekoliko godina

Ko, bre, uopšte brine za neke ptičurine kada peMzioneri još nisu došli do 70% prosečne plate a obilaznica samo što nije otvorena? I to Ratno ostrvo ima nesreću da ga Dunav lako plavi, inače bi ga već ooodavno urbanizovali i opalili najveći tržni mega giga Šiti na Balkanu, a i šire!
NNN NNN 01:47 15.10.2008

Re: Preživljavanje

Ko, bre, uopšte brine za neke ptičurine kada peMzioneri još nisu došli do 70% prosečne plate a obilaznica samo što nije otvorena?
...i otimaju nam Kosovo (između ostalih i "braća", pa Hag, pa operacija 3juNf, pa vodovite zorke leče kurje oči...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:57 14.10.2008

perije

kazu da mazut/nafta/kojestatakoplivajuce pticu ne ubije odmah...ubija je polako. ta lepljiva, masna masa polako prodire kroz kozu ptice u organizam, ptica sve vise ne moze da dise i onda se - ugusi. a sve to jer nafta/mazut...ne mogu da se skinu sa perija...
eto, srecom, mi nemamo perije, pa valjda strucnjak iz te perspektive i ceni...


ssvetlana92 ssvetlana92 21:56 14.10.2008

Re: perije

Žao mi je što nismo ni malo organizovani i sami zasučemo rukave i pomognemo koliko možemo! Ja bih pomogla, ali kako, gde, čime???? U mnogim zemljama gde se to desi, odmah skaču meštani i pomažu u pranju ptica i ostalih ugroženih vrsta. Lako ih je uhvatiti u tom stanju! Makar da nas informišu da možemo pomoći ako želimo!
albicilla albicilla 22:52 14.10.2008

Re: perije

iz vesti nije bilo jasno o kojoj se kolicini radi, ali ako su je uopste preneli, kolicina sigurno nije zanemarljiva.

preostaje da se:
a. vrsi pritisak na gradske vlasti da sto pre saniraju stetu, kako ne bi nastala jos veca
b. motri na eventualnu pojavu "namazanih" ptica (sisare bi bilo tesko uociti, a ribe verovatno tek kada pocnu plivati ledjno, o beskicmenjacima da i ne govorim)
c. u slucaju potrebe reagovati i pokusati spasavanje ptica. na ratnom ostrvu je zelenilo vec napravilo mali prihvatni centar za povredjene ptice, ali su na umu imali pojedinacne slucajeve i nemaju kapacitete za veci broj.

predlog: lepo je vreme i, ako imate kad, setajte pored obala (i ponesite dvogled). sve pojave mrtvih ili nauljenih zivotinja prijavljujte, mozete i ovde na blogu. ne znam za sve pomenute vrste, ali neke su po vazecoj uredbi "prirodne retkosti", npr. mali vranac (http://www.hlasek.com/phalacrocorax_pygmaeus_8089.html) i otuda nadleznost zavoda za zastitu prirode
ssvetlana92 ssvetlana92 23:41 14.10.2008

Re: perije

Sve je meni jasno, ali na pamet mi ne pada da se šetam po šipražju sama i neorganizovana. Poneću sve šta treba samo da znam da postoji neka organizovana stvar od gradjana. Volim da imam i broj telefona, da pozovem ekipu, ako mi treba pomoć, a ne da spasem nekog guštera ili pticu, dojurim kući pa sednem i pišem komentar na blogu!
Neukusno je i predložiti da neko ide sam, postoje velike opasnosti od klizanja, lutanja...ma svega i svačega!
NNN NNN 01:51 15.10.2008

Re: perije

albicilla albicilla 07:50 15.10.2008

Re: perije

ma nisam ni mislio da se iko zavlaci u blato i siblje - sa poplocanog setalista ispod donjeg grada i 25 maja se vide obale i reka, a galebovi su uglavnom beli (osim mladih, koji su manje ili vise smedji) pa mogu da budu indikatori - prijaviti sve tragove crne boje na njima (nadlezni bi u ovom slucaju bili gradski sekretarijat za zivotnu sredinu i zavod za zastitu prirode). takodje, ne pokusavajte da sami hvatate ptice, za to su potrebne gumene cizme i camac - samo obavestite nadlezne (a i nas ovde)
albicilla albicilla 18:13 15.10.2008

Re: perije

bio sam danas na obali save i nisam primetio ikakve tragove, ni na vodi, ni na galebovima
ssvetlana92 ssvetlana92 20:59 15.10.2008

Re: perije

albicilla
bio sam danas na obali save i nisam primetio ikakve tragove, ni na vodi, ni na galebovima


Bila i ja! Malo sam se vozila brodom i istraživala. Nema ničeg sumnjivog, po tom pitanju. Kažu da se izlilo oko 50 litara mazuta i da to nije alarmantno! A ponela sam i rukavice! :)))
albicilla albicilla 08:54 16.10.2008

Re: perije

dobro :), od 32 osobe koje su procitale ovaj blog, jedna (plus autor) nije sedela skrstenih ruku. hvala na trudu, ja mislim da je to sjajan rezultat
ssvetlana92 ssvetlana92 09:58 16.10.2008

Re: perije

albicilla
dobro :), od 32 osobe koje su procitale ovaj blog, jedna (plus autor)
nije sedela skrstenih ruku. hvala na trudu, ja mislim da je to sjajan
rezultat


Ovo postaje , koliko vidim, masovno! :)))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana