Sportsko Nedeljno Popodne

dusanj92 RSS / 22.10.2008. u 16:48

IMGP0313.JPGNedelja, probudim se posle 10 sati nabrzinu obucem i odem na nedeljni ritual u coffee shop uz novine i kafu. Jesenji dan sa toplim suncem i jos je moguce sedeti napolju. U novinama nista novo, Obama, socijalizam, izbori ....  Vec je postalo monotono pa zavrsim citanje novina za pola sata.  Uzivao sam jos malo na suncu pa oko podne podjem kuci.  Od Septembra do Januara Nedelju provedem uz televizor i NFL utakmice. Americki fudbal kao vecina Srba kada dodje u Ameriku nisam razumeo prvih deset godina.  Nisam ni bio zainteresovan da ga razumem sve dok se u jesen 1995 nisam preselio u West Bend, WI malo mesto sa 25000 stanovnika.  Zima je pocela rano, ja stranac u malom gradu pa pocnem da nedelju provodim sa drustvom sa posla. Obicno se skupimo u podne kod nekoga kuci ili u baru lokalne kuglane.  Imao sam srecu da je te godine, posle mnogo losih sezona, lokalni tim Green Bay Packers poceo da igra dobro i belezi pobede. Uz uzbudljive pobede iz nedelje u nedelju postanem i ja zainteresovan i od tada zna se.  33-20878-F.jpgNedelja je za TV i 3-4 fudbalske utakmice. Narednih nekoliko godina bile su naj uspesnije za Packers. Od 1995-97 quarterback Brett Favre je proglasen za najboljeg igraca lige (MVP), Packers su bili tri puta prvaci NFC lige, i dva puta igrali u Superbowll za titulu prvaka Amerike, a osvojili je 1996.  Znaci da se zavoli americki fudbal treba da ti je mnogo dosadno i da pratis pobednicki tim.  Ja zapravo vise i ne marim za pobede.  Uzbudjenja ima dovoljno na svim utakmicama.  Tako je bilo i ove nedelje.

12:00h Bears - Vikings   Interesantna situacija na tabeli.  Trenutno ova dva tima kao i Packers imaju po 3 pobede i 3 poraza i dele prvo mesto na tabeli. Minesota Vikings i nezadrzivi running back A. Peterson uz nova pojacanja su pre pocetka lige pominjani kao favoriti. Poslednje 2 godine Vikinzi imaju problem na kljucnoj poziciji quarterback. Bears vec tradicionalno godinama imaju odbranu koja melje protivnike, pa i postize vise poena nego napad. Utakmica je bila interesantna i puna obrta kao i gresaka. Postignut je rekordan broj poena izmedju ova dva tima. Evo ga i video izvestaj.

3:15h Packers - Colts Bas sam zavrsio rucak kad je pocinjala glavna utakmica.  Packers posle 16 godina nastupaju sa novim mladim igracem na poziciji quarterback (to je onaj sto baca loptu) Aaron Rodgers(12) je primljen sa nepoverenjem od novinara is svih ostalih kojima je Brett Favre bio ljubimac. Ipak Rodgers je pokazao da je u stanju da uspesno vodi tim. Sezona je pocela dobro sa dve pobede a onda je nesto zaskripalo i zabelezimo tri poraza za redom. Utakmica sa Indiana Colts je vazna i teska.  Colts su favoriti, predvodjeni fenomenalnim Peyton Manning iz cuvene fudbalske porodice. Njegov mladji brat igra za NY Giants proslogodisnje sampione.  Otac Archie je takodje igrao u NFL.  Interesantno je da je kao gost da zabavlja publiku nastupio University of Wisconsin marching band. U jednom momentu nekoliko clanova koji sviraju tubu razviju veliki transparent sa natpisom "Archie vise voli Elia" sto je trebalo da "uznemiri" Peytona i njegovu igru.  Mozda je i to uticalo, ali vise perfektna i bez greske igra odbrane Packersa. Peyton Manning je imao jedan od losijih dana i dva puta su mu Packers oteli loptu i postigli gol. Drugi put je bilo oko 5 minuta do kraja utakmice.  Colts na 20-tak metara od gol linije i na putu da preokrenu rezultat. Ipak odbrana je donela pobedu.  Evo snimka sa ta dva vazna momenta. Tradicija Packers igraca je da kada postignu gol izvedu cuveni "Lambeau Leap" skok u publiku. Posle pretrcanih 90 metara Aaron Rouse nije bio u stanju da skoci, ali se ipak popeo do publike da podele radost. To je jedinstveno za ovaj stadion zbog konfiguracije i blizine i kontakta sa publikom. Uopste ceo grad Green Bay zivi kao jedna porodica sa Packers.  Atmosfera je specificna i razlicita od ostalih stadiona jer grad je vlasnik tima a ne neki bogati pojedinac. 

Oakland - NY Jets  Mi stari Packers navijaci poceli smo da pratimo i Jets utakmice.  Aprila ove godine nas idol Brett Favre(4) je najavio da prekida karijeru i da se penzionise. Tri meseca kasnije se predomislio i reaktivirao.  Packers koji su vec sastavili novi tim resili su da mu dozvole da igra za neki drugi tim. Samo par nedelja pre pocetka sezone Favre je potpisao za  NY Jets.  Mi ga i dalje volimo ali mu ne zelimo uspeh.  Sezona za Jets je pocela dobro i Favre se lako uklopio. Na utakmici u Arizoni je cak imao rekordnih 5 touchdowns. Favre je vec odavno legenda. Drzi vecinu recorda za poziciju quarterback.  Uz najvise jardi, poena,... ima i record za najvise izgubljenih lopti. Brett takodje drzi rekord koji verovatno nikada nece biti oboren. Igrao je 281 utakmicu za redom sto je za ovaj grubi sport teoretski nemoguce.

Oakland je u krizi nekoliko poslednjih godina.  Ova utakmica je bila interesantna zbog tesnog rezultata do samog kraja. A ona finish za infrakt.  Deset sekundi do kraja Okland vodi sa 13:10. Jets treba da izvedu field goal za 3 poena da bi izjednacili, sut ... lopta pogadja stativu i kraj ....  ali ne.  Linijski sudija je bio jedini koji je primetio da trener trazi tajmaut. Posle tajmauta udarac je ponovljen i ovaj put Jets su uspesno izveli field goal i izjednacili u poslednjoj sekundi. Produzetak se igra po sistemu "ko da go pobednik".  Pogledaj snimak ovog zanimljivok kraja utakmice.

Cleveland - Wahington Redskins Ova utakmica je bila slicna kao utakmica Okland-Jets.  Dobre odbrane i rezultat tesan do kraja. Tri minuta pred kraj Washington vodi 14:3.  Cleveland postize touchdown za 6 poena. Uobicajeno da se sutira za jos 1 poen ali Cleveland odluci da proba da iz igre postigne 2 poena (2 point conversion). Pola minuta pred kraj rezultat je 14:11 Cleveland ima loptu i .... pogledaj video sa kraja utakmice.

Bilo jhe skoro 19:00h. Ja vec umoran od sedenja i blejanja u TV.  Pocinje jos jedan prenos, ali prebacim kanal da vidim Baseball polufinale sedma utakmica Boston-Tampa Bay.  Tampa je jos pre nekoliko dana vodila sa 3:1 od 7 utakmica.  Trebala im je jos jedna pobeda da se plasiraju u finale protiv Filadelfije.  Boston je proslogodisnji sampion i uspeo je da izjednaci na 3:3. Boston Redsox su cuveni po svojim pobedama u sedmoj utakmici u slicnim situacijama.  Obicno je to protv NY Yankies ali ... ovaj put nisu uspeli.  Boston je poveo odman ali pitcher Garza je bio nesavladic i Tampa Bay je u finalu po prvi put u istoriji.  Baseball je prica za neki drugi blog.  Posle skoro 11 sati sportske aktivnosti iscrpljen odemu krevet.  Sutra je radni dan.

Tagovi



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mare2000 mare2000 21:27 22.10.2008

Katastrofa

Bule,
pa ti si nacisto puk'o!
Sta mislis o sadjenju brusnice, kljukve, golubike, lala (tulipana), narcisa, krokusa, zumbula, pa i drenjina u Krcedinu, kao varijanti sportskih prepodneva i popodnevna ponedeljkom, utorkom, sredom, cetvrtkom i petkom? Subota i nedelja u Beogradu iz higijenskih razloga (kupanje, tusiranje i sl.) i zbog navale "vikendasa". U medjuvremenu setnje sa Crnim Ruskim Terijerom, ribolov na stuke, smudjeve, bucove i slicno.
A petkom uvece, u Sremskim Karlovcima tamburasi u "4 lava". Sviraju cak i Stenjku Razina!!!
Bice mi zadovoljstvo da pokusam da te izlecim od 11 sati americkog fudbala (bljak!!!) kad se prvi put pojavis u Beogradu.
Obecavam da ces zavoleti Zanu Bichevsku, grupu "Ljube", Nani Bregvadze, Zdobshi Zdub, Nadezdu Kadishevu, a o horovima Pjatnickog i Aleksandrova da ne govorim. Ah, umalo da zaboravim Terem kvartet.
Pozdravlja te bivsi povremeni saradnik "Kuramfil Times"-a i tvoj drug
Mare
dusanj92 dusanj92 23:10 22.10.2008

Re: Katastrofa

A ima li negde da se sedne jer ja nemam, snage za sve te aktivnosti.
mare2000 mare2000 06:09 29.10.2008

Re: Katastrofa

i DA SE LEGNE, AKO TREBA. pA I JA RADIM 15 MINUTA, PA POLA STA SEDIM. iMAS LI U PRVOJ "PJATILJETKI" BEOGRAD U PLANU?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana