Ekologija| Nauka| Putovanja| Sport| Životinjski svet

Kanu-safari na Ratnom ostrvu, 1

albicilla RSS / 19.11.2008. u 17:50

Pre nekoliko nedelja, reka se čudno ponašala: niotkuda vetra, a uzvodno idu neki niski talasi... Da sam na moru, rekao bih 'mrtvo more', poslednji dah neke, u daljini prohujale oluje, ali ih ovde nisam umeo objasniti. Svejedno su moj kanu nosili uz reku.

S veslom u ruci, bio sam kod Ratnog ostrva. Sunce je bilo blago, miholjsko, ono na kome postajete pospani. Da li od sunca ili... ali jedan, uz obalu naplavljeni panj, imao je oči koje su me podozrivo gledale, da potom zaroni, otkrivajući poširoke bokove...

...sa svojih desetak kilograma, nutrija Myocastor coypus je veličine osrednjeg psa. Naraste oko pola metra u dužinu, plus oko 40 cm repa. To je invazivna vrsta glodara, poreklom iz suptropskih i umerenih područja Južne Amerike, koja se 1990-ih počela širiti našim vodama. Pre toga se radilo o retkim i pojedinačnim slučajevima životinja odbeglih odgajivačima krzna, a kada su ovi, sa embargom, ostali bez stranih tržišta, neki su pobili svoje životinje, drugi su ih oslobodili. Naše podneblje i vodena staništa odgovaraju ovoj vrsti, pa se uspešno raširila Dunavom i njegovim pritokama.

Invazija je počela ispod Kostolca, na poplavljenoj Adi Čibukliji, negde oko 1993, kada su ramski alasi počeli da pronalaze prve nutrije utopljene u bubnjevima. A one se kote 2-3 puta godišnje i imaju, u proseku, 5-6 mladih, koji polno sazrevaju za 6 meseci. Otuda ne čudi što sam proletos na drugoj strani reke, više Dubovca, na svakom kilometru močvarne obale viđao po desetak životinja kako se sunčaju i uređuju krzno - ukupno preko 50 nutrija.

Sunce je bilo uspavljujuće... moj panj je izronio, još me jednom sumnjičavo odmerio i potom nestao među naplavinama u plićaku... ono toplo, jesenje, od koga postajete dremljivi, pa viđate i panjeve s očima.

Atačmenti



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mirelarado mirelarado 21:46 19.11.2008

Samo neka plivaju

Posle ovakvog posta hitno ću se zaputiti na reku, možda mi se posreći da vidim nutrijice kako plivaju... Više ne znamo ni čega sve ima oko nas. Pre neki dan sam saznala da se avokado može gajiti i kod nas, a sada da se nutrije brčkaju u Dunavu. Baš lepo.
albicilla albicilla 23:22 19.11.2008

Re: Samo neka plivaju

ne bih da obeshrabrujem, ali nije ih bas lako videti kod ratnog - dubovac je najbolje mesto za to...
mirelarado mirelarado 00:57 20.11.2008

Re: Samo neka plivaju

ne bih da obeshrabrujem, ali nije ih bas lako videti kod ratnog - dubovac je najbolje mesto za to...


E pa onda, kad grane proleće, izlet do Dubovca
vracarac92 vracarac92 08:23 20.11.2008

Re: Samo neka plivaju

E pa onda, kad grane proleće, izlet do Dubovca
Ma do Rama ako treba. Što da ne.
Pozdrav.
albicilla albicilla 17:21 20.11.2008

Re: Samo neka plivaju

iz rama se u potragu moze samo camcem, oko potopljene ade cibuklije, ponajbolje pesice po njoj, tada treba gacati u mocvari do struka

najlakse je od dubovca nasipom ka kovinu, pesice, par km setnje nasipom od dubovca uzvodno i tu su, mada verovatno vise zaziru od ljudske siluete na vrhu nasipa, nego od automobila (ako biste kolima, sto se verovatno ne sme, postoje dve rampe, dubovacka je cesto zakljucana, za onu kod kovinskog rudnika ne znam)

mada, ima njih na mnogo mesta (jojkicev rukavac, bubanj potok, surcin, da pomenem samo blizu okolinu bgd), ali se retko gde toliko lako pokazuju. tragovi im se mogu naci u blatu, krupni i karakteristicni

zasto

ne mogu da te dodam u moju vip listu?
albicilla albicilla 10:34 20.11.2008

Re: zasto

ne znam, ne vidim ni jedan razlog
NNN NNN 15:03 25.11.2008

Ravnoteža

Da li se može ozbilnije narušiti prirodna ravnoteža (u slučaju ove nutrije)?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana